Bornholmer Tidende Bedre en Populær Mekanik!



Relaterede dokumenter
Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn.

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Sebastian og Skytsånden

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis Tekst. Matt. 6,34-44.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

Opgaver, hvor børnene skal finde tegn (her kun punktum og komma), sætninger og ord i en tekst.

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Denne dagbog tilhører Max

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16, tekstrække

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Det har gjort mig til den jeg er...

Victor Stoltze og Lars Thomsen Roskilde HTX

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Hvis Sevel Skole lukkede, så ville vi feste hele natten. * Hvis der ingen træer var Sevel, så ville verden blive dårligere. * Hvis heste fik klove,

Evaluering af varmepumper

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Bilag 2: Interviewguide

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Opgaver, hvor børnene skal finde tegn (her kun punktum og komma), sætninger og ord i en tekst.

Møllevangskolen 7. årgang

YASMIN Jeg har noget jeg er nødt til at sige til dig. YASMIN Mine forældre har bestemt, at jeg skal giftes med min fætter.

Københavnerdrengen 1

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Jeg var mor for min egen mor

Den Internationale lærernes dag

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev:

Er du kvinde eller mand? Hvor gammel er du? Hvornår har du udfyldt spørgeskemaet? Hvor mange personer over 18 år bor i lejligheden?

ILLUSTRERET VIDENSKAB

Asger kan høre Fars travle skridt i lejligheden, imens han spiller sit yndlingsspil på computeren. I spillet skal Asger styre en dreng, der skal nå

Børnehave i Changzhou, Kina

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

Interview med drengene

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Gør jeg det godt nok?

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Sheik flytter ind, men...

lave. Men i dag har jeg ikke rigtig lyst til noget som helst. Sådan har jeg det sommetider, men som regel varer det ikke så længe.

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/ Gennemskrivning

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL SEP VESTER AABY KL Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

Så har jeg boret huller i aluminiumsprofilen, og boret den fast i den nederste MDF-plade.

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl du som har tændt millioner af stjerner

TILLID PÅ BORNHOLMSK. Han opdagede hurtigt den tavle, som hang på væggen og gav chefen det store overblik over, hvor alle medarbejderne var.

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Afsluttende opgave. Larsen. Philip Birk Brisson Rasmun, og Patrick Schøller. Kommunikation/IT Roskilde HTX [Skriv telefonnummeret] [Skriv faxnummeret]

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC

Livet er for kort til at kede sig

Adjektiver. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Skrevet af: Nicole 31oktober Surfer med far

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015.docx side 1. Prædiken til 13.s.e.trinitatis Tekst: Luk. 10,23-37.

2. Søn.e.h.3.k. d Johs.2,1-11.

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum

Med Pigegruppen i Sydafrika

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

2. Kommunikation og information

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Bolig Eksklusiv. Tekst: Christian Friis Johansen Foto: Michael Tonsberg/Erik Bjørn & Kompagni A/S

Helle Helle: Afløb (2000)

Løgnen. Nyborg Friskole

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier kl

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Test din viden om Verber

Mathias sætter sig på bænken ved siden af Jonas. MATHIAS: Årh, der kommer Taber-Pernille. Hun er så fucking klam.

Gratis skaffer 49 kroner

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

1. Er du dreng eller pige? Dreng29 SORT Pige 32 RØD

Den, der ikke er med mig, er imod mig, og den, der ikke samler med mig, spreder.

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

Jeg har fundet ud af, at det er helt normalt

Kære Dig. Tillykke med fødselsdagen.

En fortælling om drengen Didrik

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar

Synes, mener eller tror?

Transkript:

Bornholmer Tidende Bedre en Populær Mekanik! Efterår 2014 ICH BIN EIN BORNHOLMER Berlinmuren løb langs Bornholmer Straße. Bornholmerne kalder Vibe og jeg, og vores slags, for førdere. Førder er den bornholmske betegnelse for folk overfra. Der bor 24.000 etniske bornholmere og danskere på øen, resten op til de 40.000 er alle mulige andre. Jeg hørte to ansatte i Netto prøve på at kommunikere med hinanden på dansk. De prøvede og prøvede, men kunne ikke forstå et ord af, hvad den anden sagde. Så kom en dansk Nettopige, og hun sagde:" I må da gerne tale kinesisk med hinanden!". Det gik bedre: "Mælken Qǐng shānchú jiù shēngrǔ gammel!". Dyrene Morgen og middag sidder der en kat udenfor køkkendøren og forventer mad, meget mad. Den er meget sky, men den jager mus på vores loft, og vi er glade for hjælpen. Hønsene jager katten. Et pindsvind gik i hi i hønsehuset, til stor fortrydelse hos hønsene! Fasanerne sidder alle vegne i de tidlige mogentimer. En enkelt foretrække at gå rundt i haven med hønsene. Hønsene sover længe her, gerne til 8.30.

Vedligehold Der var opstået huller i brændrøret på pillefyret. Hullet i brændrør Jeg lavede et 3 cm stort kighul til fyret. En porcelænsknap fra et skab, gør jeg kan åbne klappen, uden at brænde nallerne. Det nye brændrør Lært lektien Når metalet smelter på brænderrøret, er det nok ikke til at komme udenom, at jeg har haft for høj temperatur. Jeg havde stillet blæseren forkert, fordi jeg havde misforstået manualen. Vandtemperaturen har jeg i intervalet 45-55 grader. Når fyret tænder, føder jeg med 30 gram træpiller i minutet, det giver i teorien 10 kwh varme. 55 grader er mere end rigeligt til gulvvarmen, men vi skal jo også have varmt vand. Røgen Ifølge manualen, skal man have en røgtemperatur på 80 grader 1 meter ned i skorstenen. Men hvem har et termometer, der kan nå 1 meter ned i skorsten og hvordan skal man kunne stille på fyret, når man hænger omkring skorstenen? Derfor sætter jeg røgtemperaturen, hvor røgen ryger ud af kedlen til mellem 150-200 grader. Ved for høj temperatur, fyrer man for gråspurvene, ved for lav ruster skorstenen. Det billige instrument fra Biltema kan måle lysstyrke, lydstyrke, luftfugtighed, temperatur, spænding, strøm, strømforstærkning i transistorer. Plæneklipperen Siden stenaldren har bonden samlet sten på markerne. Joh. Møllehave hånede engang sin skolekammerat, som var kvajet opdraget på landet, og derfor mente, at stenene på marken, groede op ad jorden. De popper også op i vores græsplæne og krøller knivene. De er er fjederstål og slår igen, hvis man hamre på dem. Tidligere på sommeren fik jeg nye knive på hos mekanikeren, men havetraktoren skal transporteres på en trailer. Så denne gang bestille jeg selv et sæt og satte dem på. Møllehave, der er præst, mener nok, at det er vorherre, der lægger stenene på vores marker og vej. Jeg har en anden forklaring: Sten, der er lettere end jord, flyder op efterhånden.

Energipolitik 67% af energien kommer fra vedvarende energi på Bornholm. Træpiller er CO2 neutrale siges det, men hvis træpillerne kommer fra Langbortistan... Mine træpiller er produceret i Ystad, men træet skal jo også transporteres til Ystad! Vi med store haver får en masse ved fra træer og buske. Nok til at varme huset op og lave strøm, -hvis jeg bare gad. Nå, men jeg har banket et ekstra brændeskur op, da veddet skal tørre og ikke rådne. Min far snakkede allerede i 50'erne om minikraftværker. Fyret, som varmer huset op, kunne sagtens trække en Stirling motor med en generator, der lavede strøm. Og det ville enhver bondeknold kunne håndtere, for Stirling motoren kan ikke som dampmaskinen eksplodere. Hvis man søger på nettet, finder man tonsvis af byggebeskrivelser. Nogle er lavet af øldåser. Jeg fandt engang en, der var lavet af en gammel Volvomotor, det er nok mere holdbart! Men jeg vil helst finde frem til et system, der kan passe sig selv, man kan få peltier cooler som køler effektivt, omvendt må det være muligt, at lave strøm ved varme? Når man søger film på nettet, så er programmet "Minitube" et godt bud: Det fjerner forfilmen med reklamerne! Det nye brændskur Jeg har ikke fået banket sider på, men det kommer. Bag ses paller, grene og stammer, som jeg skærer op og brænder. Billedet er fra 4. november og som det ses på de grønne træer i baggrunden, er vinteren endnu ikke ankommet. Det skal være rigtigt koldt, før jeg fyrer med træ, for der skal knald på, før det brænder rent. I forgrunden træpiller ankommet fra Ystad.

Digital radio på lang-, mellem-, og kørtbølge DRM, digital radio mondiale, har længe været på banen og min nysgerigheder gør, at jeg må prøve at bygge en DRM radio. Man kan også overføre video på denne måde. Kalundborg langbølgesender på 243 khz kan sende DRM. Langbølge rækker langt, og det er den eneste danske station, der kan høres vidt omkring, især efter den tyrkiske er på 243 er slukket. I dag sender Kalundborg kun radioavis og farvandsefter-retninger nogle gange i døgnet med amplitude modulation (AM), ind imellem er senderen slukket, for at spare strøm. De sparer 100 kr i timen. Landets ledere og politikkere sparer jo altid på 5 ørerne og lader kronerne rulle. Digital langbølge rækker langt og da de havde tændt for Kalundborg DRM sender, kunne den modtages i Japan! Hvordan modtager man DRM? Man skal have omsat signalet til 12 khz: Det sættes til lydkortet på computeren. Jeg fik købt en røvfuld Philips SA612 IC'er fra min hardware pusher i El-Suply i Nexø. Jeg brugte altså en IC specielt beregnet til denne opgave, selv om man kan lave omsætteren med en enkelt transistor som selvsvingende blander. Da danske superhetorodyner har 447 khz som mellemfrekvens, har jeg trimmet den kerramiske resonator til (447-12 =) 435 khz. Se diagrammer her: http://www.agurk.dk/bjarke/projects/drm/drm.htm Jeg har puttet en LM317 i til at omsætte de 12Volt fra radioen strømforsyning til 6 volt. En HF fætter (BF245) foran IC'en, gør at jeg kan hægte omsætteren på alle steder, hvor der er 447 khz. De 12 khz går til et minijackstik om passer til computeren. Kvaliteten er som en FM radio. På DR tv fortalte de, at DRM software ikke fandes til Linux, men det er løgn. Fx duer DREAM. Søg efter "dream_2.1.1_amd64.deb" på Google (hvis du har 64 bit), klik på den og den lander automatisk i dit Ubuntu Softwarecenter: Her kan du installere og afinstaller ved et klik (som billed). "Dream" viser hvilke statioer, der er, hvornår, hvorfra og hvortil de sender. Grøn betyder igang. Opdaters løbende.

BOAT ANCHORS Vores komputerum ligger langt fra mit radiorum, hvor jeg har de gamle fine kommunikationsmodtagere. De er nemlig ikke ret handy at flytte rundt med. Så jeg tænkte, at jeg rigger en af de transistorradioer, jeg har på loftet, til. Først prøvede jeg Annelises første transistorradio, en Philips Evette fra 1958. Da den spillede, opdagede jeg, at der var flest DRM stationer på kortbølge, og på grund af støj fra LED-belysning og komputerskærm, skal radioen have et sæt spoler til højantenne. Et bedre bud var en LL radio fra 1961 som min langmodige østigske ven Walter indleverede i 1968 til reparation. Den havde jeg indtil dato ikke gidet lave, da skalatrækket til FM også var knækket. Da jeg reparede radioen, knækket skalatrækket til AM også, pis! Nu spiller den og jeg har modtaget en engelsk (som sender et religiøst program ½ time hver fredag formiddag, og ellers er slukket) og en rumænsk DRM station. Men det duer ikke alligevel, båndbreden er for smal i radioen. Jeg har en modtager, der duer: Det er en Hallicrafters Skyrider, der kan med en enkelt switch skiftes til en båndbredde på 18 khz. Men den bruger 100 watt og skal flyttes med en sækkevogn. Amerikanerne kalder den slags for Boat Anchors for hvis man smider den ud fra en båd med en kæde i, så flytter båden sig ikke. Jeg vil bygge en minikomputer og hænge den i røven på radioen: Jeg har købt en fabriksny 7" skærm på loppemarked, håber på en Raspberry Pi I Julegave. Evetten og Piccoloen er taget fra nettet, da jeg ikke gad tage flere billeder. De er til salg fra Bremdal Radio for henholsvis 300 og 1100 kr. Dette er mit boat anchor "Super Skyrider" med knappen for 18 khz båndbredde. Jeg syntes, at det behøvede i at vide. Skalaen er udstyret med en hjælpeskala kaldet en nonius Finjustering sker med tandhjul som i et bornholmerur! Push-pull udgangsrørerne, spiller fint, men med 5000 ohms højttaler udgang. Det er noget andet end de 3,2 ohm, vi bruger. Alt i USA skal jo være større.

Sangaften i Rutsker Sangaftenen var flyttet fra forsamlingshuset til feriecentret. Vi bor midt mellem 3 lukkede skoler, den ene større end den anden. Feriecentret var skole frem til 1991, så mange i Rutsker har gået på den. Jeg har aldrig gået på sådan en flot skole. Men nu er den feriecenter, værelserne er store og med spabad og lige renoveret for 20 millioner. Der er en badesø i haven, Vibe var ude at kigge på den, hun skulle alligevel have en smøg. Det er Mikkel, fra Brødløsegård, der sidder i ternet skjorte. Badesøen De minimis-reglen Fællesmarkedet skiftede i sin tid navn til EU, og det forstår jeg godt. Markedet er ikke frit, fx kan jeg ikke købe svenske blade eller TV kanaler fra Boxer i Sverige via nettet. Nej, jeg skal betale en halv gang mere for det i Danmark. EU er lobbyister og støtte til alt det, der ligger brak. Jeg har lige fundet ud af, at hvis vores vandhuller er mærket med sort på naturstyrelsen kort, så er de søer og så træder en de minimis-reglen i kraft og jeg kan få støtte til at have dem liggende der. 300 kr, ikke meget efter skat, men alligevel nok til en juleøl. Vi får i forvejen støtte til græsset, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad det koster i kontrol og administration! Feriecentret Hvidehøj Knarremosen Vores vandhuller Brødløsegård Knarregård - Her boede tidl. landbrugsminister Niels Anker Kofoed

Udsagn Gennem tiderne har jeg hørt mange udsagn. Min onkel Carl Dessing sagde: Man kan være grim, hvis man har charme, man kan være dum, hvis man er smuk, man kan være fræk, hvis man er smart. Men man kan ikke være grim, dum og fræk på en gang! Min fætter Per Dessing sagde om kvinder: Det er ikke udseendet, det kommer an på: Det er lårene. Kollega Ole Ravn: 1. Vi skal skynde os at bruge pengene, inden de slipper op! 2. Næst efter egen succes, så er andres fiasko ikke at foragte! 3. I Schweiz er rød blå og plus minus. Den sidste skyldes tiden han arbejdede i Schweiz, men jeg bruger faktisk udsagnet, når jeg bygger nye ting ind i gamle radioer, fordi i 60'erne var transistorerne omvendt polariserde, og når man så strikker noget nyt sammen med noget gammelt, der er omvendt polariseret, kræver det at man hele tiden må sige til sig selv: Rød er blå og plus er minus. Mig selv sagde hunden: 1. Kvinder har fordele og bagdele. 2. Det er bedre at vide end synes. 3. Folk, der kører bil som idioter, gør det, fordi de er idioter! Uffe Larsen før han blev gift med Lone: Når der kommer fodspor i gulvtæppet, så er det tid til støvsugning. Loppemarked Vibe og jeg frekventere loppemarkeder, men det er ikke de samme ting, vi går efter. Men tit køber Vibe noget til mig. Det er noget med kvinders købe-gen. Fx jeg stod ved pølsevognen og fik et par pølser fra den lokale slagter. I dette ubevogtede øjeblik havde hun købt et skrummel af en Herofon radiogramofon fra 1954. Jeg nænnede ikke at lade den stå. Der var en Gerrard pladeskifter til 10 plader indbygget, det er en radiomekanikers værste mareridt. Men jeg fik den til at køre. Garrard gramofonværk Et lille udvalg af mine hammere. Vibe købte en til d. 22. nov. på loppemarkede. Nu har jeg nok Slut finale