Prinsessen og kaninen med de blå vapsede øre

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Prinsessen og kaninen med de blå vapsede øre"

Transkript

1 Prinsessen og kaninen med de blå vapsede øre

2 Indholdsfortegnelse Historie Aktivitet Teori

3 Prinsessen og kaninen med de blå vapsede ører.. Sidst på eftermiddagen kom mor og hentede Marie. Marie var lige blevet 6 år og startet i skole og Sfo. Marie havde langt lyst hår som skinnede i solen, lange tynde arme og ben.

4 Da de kom hjem gik mor ud i køkkenet for at lave en kop kaffe, Marie gik ind på værelset for at hente Vapse, kaninen med de blå vapsede ører, og gik derefter ud i haven. Hun gik ind i legehuset for at se, om der var kommet flere edderkopper. Uh ha, der var mange med store sorte ben og et kryds på ryggen. Hun fangede et par stykker og smed dem ud i haven. Mor kaldte på hende, de skulle spise. Marie gad ikke ind, solen skinnede stadig og det var varmt. Far kom for at hente hende, han smed hende over skulderen og bar hende ind. Marie var sur og gal over at hun var blevet båret ind, hun råbte og skreg i vilden sky. Da de var færdig med at spise skulle Marie i bad. Mor spurgte, om Marie ville i karbad eller i brusebad?

5 Marie sad og sang i badekaret, solen skinner, jeg er glad i dag, mor sagde at nu hun skulle have vasket hår. Marie brød sig ikke om at få vasket hår, hun syntes at det sviger i øjnene. Bagefter badet gik Marie ind på værelset for at finde noget nattøj, der var prinsesser på trøjen. Marie var helt vild med prinsesser, hun ville ønske, at hun var en prinsesse. Mor og far sagde godt nok, at hun var deres prinsesse, men hun havde set nogle prinsesser i fjernsynet. De havde store fine kjoler på og drak af nogle fine glas.

6 Marie, nu skal du i seng, klokken er næsten Marie gik ind, for at sige godnat til far. kan du sove godt, prinsesse sagde han og kiggede videre på fjernsynet. Marie gik ud til mor, som havde hældt mælk op i en kop til Marie. vil du høre en historie eller skal vi synge en sang? spurgte mor. Marie tænkte, mens hun gik ind på værelset med mor bagefter.

7 Marie kravlede op i sin seng, mor kom med den blå kanin med de vapsede ører. En historie vil jeg gerne høre, sagde Marie til mor. Mor begyndte at læse bogen om hr. frø, der boede i en sø ude i skoven. Mor listede ud, Marie sov som en sten og havde som altid kun hørt 3 linjer af historien.

8 Marie kunne høre nogle kalde på hende, og der ude midt i haven stod hr. frø?? Det lille soppebassin var blevet til en lille skovsø, rundt omkring fløj der sommerfugle og nogle andre ting som Marie slet ikke kendte navne på. Oppe i det stor æbletræ kravlede der edderkopper, som lignede de kastanjer som hun havde lavet i sfoén i går.

9 En lille pige fløj hen til hende og spurgte, om hun ville med til bal i alfeland? Marie sagde, at hun jo ikke havde kjole på. Den lille pige sagde, at hun havde en kjole som Marie måtte låne. De gik ind i legehuset, og der var en dør? Den havde Marie aldrig set før, de gik ind af døren.

10 Der var en kæmpe stor sal, midt i var der et stort bål og rundt om bålet sad edderkopper, frøer, mus på paddehatter. Bagerst stod der nogle, der spillede på trommer, andre dansede til musikken. Marie og den lille pige dansede sammen med alle dyrene til en trommesang, da døren blev slået op og et stort sort monster kom ind. Der lød skrig og skrål fra alle i salen, monsteret forsøgte at fange Marie. Hun sparkede og skreg på sin mor. Bang!! Marie vågnede, hun lå på gulvet

11 Aktiviteter

12 Drama Sangleg nu skal vi alle sammen danse Sangleg Kom nu her og fang halen min

13 Fortælling til drama I dag skal vi høre historien om prinsessen og kaninen med de blå vapsede ører. Sfoén havde besøg fra en teatergruppe som skulle lave et skuespil om en mand der ville lave en regndans. De hoppede og dansede rund på gulvet, flere af børnene blev inviteret ud på gulvet for at være med. Så nu skal vi ud på gulvet og danse.

14 Aktivitet til drama Nu skal vi alle sammen danse Nu skal vi alle sammen danse danse i en ring, nogle skal gå ind i midten Alle dem med maver på.. Sådan synges og danses sangen: Alle synger og danser rundt i rundkreds De børn og voksne som har maver på hopper ind i midten og danser. Så går man ud i rundkredsen igen og man synger og finder på en ny kropsdele. Sangen kan varieres med farver, hvad hedder de forskellige tøjdele mm.

15 Fortælling til drama I dag skal vi høre historien om prinsessen og kaninen med de blå vapsede ører. Den blå kanin med de vapsede ører havde tabt sin hvide hale. Prinsessen græd og græd, mor sagde: hvor har I tabt den? Prinsessen ledte og ledte, både ude og inde. Væk var halen, pludselig kom mor med halen i hånden, den lå i legehuset. Så nu skal vi synge og lege en leg med haler.

16 Aktivitet til drama Kom nu her og fang halen min Kom nu her og fang halen min, ellers fanger jeg bare din Man sætter et klæde fast bag på sine bukser. Man skiftes så til at være inde i cirklen, hvor det gælder om at tage halen fra hinanden, mens de andre synger. Når man har prøvet et par gange kan alle få en hale og det gælder så om, at fange så mange haler som muligt. Når man mister sin hale går man ud af legen og når der er 1 tilbage, har man en vinder. Man kan varierer sværhedsgraden af legen med både store og små tørklæder.

17 Vi skal lave snobrød med pølser over bål. Gåtur efter kastanjer

18 Fortælling til natur I dag skal vi høre historien om prinsessen og kaninen med de blå vapsede ører. I sfoén skulle de til stranden for at fange fisk til eftermiddagsmad. Prinsessen ville ikke være med til at fange fisk, puha de lugter jo. Nede i vandkanten fandt de en gammel støvle, skal vi spise den, sagde de og lo allesammen. PAU assistenten lo med og spurgte, hvad de kunne lide at spise over bål. Nu skal vi ud og lave bålmad og spise det. Tro I vi skal spise støvle?

19 Aktivitet til natur Vi skal lave snobrød med pølser over bål. Medbring: 6 pinde til at lave snobrødene på, de står ude i skuret Staniol 1 pk. Pølser Ketchup Brænde til bål

20 Ingredienser til dejen: 750 g mel 4,5 dl. Mælk 75 g. gær 1,5 tsk. Salt Fremgangsmåde: Alle tørre dele blandes grundigt. Tilsæt vand lidt af gangen til dejen hænger sammen uden at klistre på fingrene. Ælt grundigt. Dejen skal laves hjemmefra, da der ikke er vandhane derude.

21 Sådan bager du snobrød: Dejen skal deles i passende stykker (en lille knytnæve ca. 4-5 stk.) Hvert stykke formes til en aflang pølse. Så holdes hotdogspølsen ind mod pinden og derefter rulles dejen på snobrødspinden - husk at det skal dække spidsen på pinden så den ikke brænder - bages nu over gløder, til brødet er gyldent brunt og lyder hult, når der bankes på det. En anden tjek metode er: Når brødet kan drejes rundt på pinden uden modstand, er det bagt. PAS PÅ DET ER MEGET VARMT.

22 Fortælling til natur I dag skal vi høre historien om prinsessen og kaninen med de blå vapsede ører. Jeg keder mig, sagde prinsessen til sin mor. Så gå ud i haven og leg med dine ting, sagde mor. Der er også æbler som er faldet ned, dem må du gerne tage med ind. Prinsessen syntes, at det lød kedeligt, skal vi ikke på tur i dag? Så nu skal vi ud og gå en tur for at samle kastajner.

23 Aktivitet til natur Gåtur efter kastanjer Vi skal ud og finde kastanjer til et senere projekt. Derud over skal huskes et kamera som skal bruges til dokumentation.

24 Gå en tur ned gennem Lund by, der er et stort kastanjetræ, saml så mange I kan, men der skal være til, at kunne lave mindst 2 kastanjedyr til hver elev. Tag billeder af børnene, mens de samler kastanjer.

25 Saltdej Kastanje edderkopper

26 Fortælling til værksted I dag skal vi høre historien om Prinsessen og den blå kanin med de vapsede ører. Den blå kanin elsker at spise salt, men prinsessen, hun bryder sig ikke om salt. Det smager surt og stærkt, så er det bedre at bage og putte salten deri. Så i dag skal vi lave saltdej, og forme figurer. Prøv om I kan lave prinsessen og den blå kanin med de vapsede ører. Bagefter skal det bages og til sidste skal vi male på det.

27 Aktivitet til værksted Opskrift på saltdej: 1 del salt 1 del lunket vand 2 dele hvedemel Fremgangsmåde: Ælt dejen godt igennem (10-15 minutter), suppler evt. med mere mel eller mere vand for at få dejen fast og smidig. Dernæst skal dejen hvile tildækket i ca. 1 time ved stuetemperatur. Derefter er dejen klar til at forme. Evt. rest saltdej kan gemmes i køleskab i en pose, men skal tages ud nogle timer før brug.

28 Saltdej Find hvidløgspresser, knive, gafler, skeer til forme saltdejen med. Hver elev får en klump saltdej, som de kan bruge til at lave figurer. De sættes på en bageplade Da dejen og tykkelsen på figurerne er forskellige findes der ikke en fast bagetid. Bagetiden er oftest 3-4 timer, men det er en god ide, lige selv at kontrollere, hvornår figurerne er færdigbagte. Temperatur kan være fra 50 grader, men bør ikke være højere end 125 grader, da der ellers kan komme revner i dejen.

29 Fortælling til værksted I dag skal vi høre historien om prinsessen og kaninen med de blå vapsede ører. Ude i haven står der et stort æbletræ, i det bor der edderkopper. Edderkopperne elsker at spiser kastanjer, med der er langt hen til det store kastanjetræ. Derfor skal vi hjælpe dem, så vi skal lave edderkopper af kastanjer.

30 Du skal bruge: Kastanjer Tændstikker Syl eller en stor synål Garn øjne Aktivitet til værksted kastanje edderkopper

31 Sådan laver man edderkopper af kastanjer Find kastanjerne frem Tag 1 kastanje og brug sylen til at lave ca. 5 huller i den med. Derefter skal der sættes tændstikker i alle huller. Så tager man noget garn og begynder at køre den om hver anden tændstik. Hvis man har lyst til at skifte farve på garnet, kan man binde enderne sammen og fortsætte med den nye farve. Når man er helt ude i enderne af tændstikkerne skal der lige bindes knude mellem tændstikken og garnet, så det ikke går op igen. Man kan vælge at sætte øjne på eller bare en snor i, så den kan hænges op.

32 Sangen hammer hammer save Tromme og forskellige rytmer

33 Fortælling til musik I dag skal vi høre historien om prinsessen og kaninen med de blå vapsede ører. Prinsessen elsker at spille og synge, mor har købt hende en tromme. Kaninen vil hellere synge, det lyder så smukt. Prinsessen synger en sjov sang om en bil, en hest der hedder Rikke og en kanin der er blød. Så i dag skal vi lære prinsessens sang om bilen, hesten og den bløde kanin.

34 Aktivitet til musik I dag skal vi lære sangen om bilen, hesten som hedder Rikke og den bløde kanin Hammer Hammer save Hvad skal vi lave Vi skal lave en bil Tag nu bare og smil Loppe loppe loppe Kaniner de kan hoppe Op i dit skød Og den er så blød Strikke strikke strikke En hest der hedder Rikke Hun gør et strut hver gang Hun slår en prut

35 Fortælling til musik I dag skal vi høre historien om prinsessen og kaninen med de blå vapsede ører. Prinsessen elsker at høre musik og hun vil gerne lære at spille på tromme. Kaninen syntes at, trommer larmer alt for meget. Prinsessen plager sin mor for at få hende til at købe en tromme. Så i dag skal vi lære at tromme.

36 Aktivitet til musik I dag skal vi tromme og lave forskellige rytmer. Trommer af alle slags Spande til at spille på Claves (rytmepinde) Rasleæg Eleverne vælger selv hvilket instrument, de vil spille på. De skal dog gerne prøve alle instrumenter, for at opleve at deres forskellige klang. Prøv at lave en rytme, først med trommer. Derefter med spande osv. Til sidste skal der laves samspil.

37 Billedbog af kastanjeturen Tegnefilm som vi selv laver

38 Fortælling til medier I dag skal vi høre historien om prinsessen og kaninen med de blå vapsede ører. Prinsessen var lige kommet hjem fra sfoén, hun var meget træt. Mor spurgte: hvad har du så lavet i dag? Prinsessen gabte, ingenting, sagde hun. Prinsessen satte sig ned på sofaen, kiggede lidt på fjernsynet. Kan du huske de billeder af skovturen? Spøger mor. Skal vi ikke få udskrevet dem og lave en bog? Så i dag skal vi lave en billedbog med de billeder vi har taget, da vi var ude for at finde kastanjer.

39 Aktivitet til medier Billedbog af kastanjeturen I dag skal vi lave en billedbog af de billeder som vi tog da vi var på kastanjetur Bogen skal fulde mindst 5 sider. Siderne skal udskrives, lamineres og sættes sammen til en bog. Du skal bruge: Kameraet med billederne fra vores gåtur Kabel fra kamera til computer computer Lamineringsmaskine Spiralmapper

40 Sådan laver du billedbogen Tænd for computeren Sæt kabel i kameraet og den anden ende i computeren og overføre billederne fra gåturen. Derefter udskrives billederne, de skal lamineres og klippes i den størrelse man ønsker billedbogen i. Bagefter skal den i spiralmaskinen få at få lavet huller, så spiralen kan komme på og bogen er færdig, så man kan læse i den.

41 Fortælling til medier I dag skal vi høre historien om prinsessen og kaninen med de blå vapsede ører. Prinsessens far kan godt lide at se tv, han vil gerne se hvad der sker i verden. Prinsessen og den blå kanin med de vapsede ører gider ikke se tv om verden. De vil gerne se nogle der leger, synger eller en sjov tegnefilm. Så i dag skal vi lave en tegnefilm på computeren.

42 Aktiviteter til medier I dag skal vi lave en tegnefilm om Prinsessen og den blå kanin med de vapsede øre. photo story for windows Tag billeder fra kameraet eks. dem fra gåturen eller tag nogle nye.

43 Sådan laver man en tegnefilm i photo story for windows Tænd computeren og installerer photo story for windows. Sæt kabel i kameraet og den anden ende i computeren og gem billederne i en mappe på computeren. Åben programmet photo story og brug vejledningen til at lave filmen.

44 Teori til KA - fag

45 KA-teori drama Hvad lærer børn af rollelege? Hvis vi som PAU assistenter altid er på og går forrest i aktiviteter vil børnene også gøre det, de vil ikke være bange for at stå foran andre, dertil bruger de rolleleg til at lade som om, at de er en anden end den de er. Rolleleg er en laden som om-leg, hvor barnet selv eller kammeraterne forestiller en anden person. Når barnet leger, træner det kroppen fysisk, øver sproget og lærer at klare sig socialt i livet. Legen giver børnene erfaringer, de øver sig i at være sammen med andre og begynder at forståelse regler og aftaler. Børn kopierer, hvad den voksne gør, og forsøger også at være den voksne.

46 KA-teori medier Hvordan kan små børn lære at bruge en I-pad? Der er mange gode grunde til at små børn skal lære at bruge en I-pad, det er vejen frem her i verden. Børn anvender computeren som alt andet legetøj. Vi som PAU assistenter skal i starten sidde sammen med dem for at vise dem, hvordan de finder de forskellige ting på I-paden. På I-paden skal man få installeret en app med forskellige lege på. Det kan eks. være hvordan man udtaler forskellige ord, synger en sang, eller bare et vendespil. Efterhånden som børnene bliver ældre kan man installerer andre app s på, det kan være bogstaver, tal eller forskellige spil til at styrke fantasi og kreativitet.

47 KA-teori værksted Hvordan er fantasi vigtig for barnets udvikling? Jeg er en af dem som tror på, at fantasien er vigtig for børn. Fantasien er vigtig fordi børn udforsker, opdager og udvikler sig gennem fantasien. Når børn får lov til at udfolde deres fantasi går de også på opdagelse. Det kan eks. være i naturen, i byen og i sig selv. Det er i fantasien at børn kan udfolde deres uspolerede kreativitet, og det er også ofte igennem fantasien at børnene finder hinanden. Den leg som børnene selv finder på, altså den leg der udspringer af deres fantasi er jo netop den leg hvor børnene finder hinanden og lærer at samarbejde. Samtidig giver fantasien plads til at børn hele tiden udvikler deres kreativitet. Og sidst men ikke mindst, er det også gennem fantasien at børn får lov til at være børn det er her de er fjollede, glade, sjove og her de kan drømme noget man ikke gør så tit som voksne. Den allervigtigste grund til at der skal være plads til fantasien er altså at børn skal have lov til at være børn. Jeg hører også til dem der tror på at børn lærer meget af at bruge fantasien. Faktisk tror jeg de lærer noget af deres fantasi, i de yngste år, der er vigtigere end det man lærer i skolen. Fantasien, eller den leg børnene selv udvikler lærer netop børnene at samarbejde og at være kreative.

48 KA-teori - musik Hvordan er musik godt for sprogudviklingen? Når børn høre tale og musik fra fødslen som de tilegner sig, sprog bygger det på en efterligning af miljøet. Det kan være omgivelsernes ordvalg, dialekt og gestikulation. Gentagelse er også en væsentlig faktor for al form for automatisering af det tillærte. Det talte sprog betragtes som en social nødvendighed og bliver brugt og udviklet. Sprog og sang har mange fælles elementer i børns udvikling. Sprogets musikalske oprindelse høres tydeligt fra de første pludrelyde og tonale eksperimenter frem til sprogdannelsen med de geografisk bestemte dialekter, hvor selve dialektens melodi tilegnes som en grundlæggende bestanddel af det enkelte barns sprogdannelse. Børns efterligninger er vigtig og det høres tydeligt, at ordrytme og sprogmelodi er lige så vigtige for barnet som selve mund- og tungestillingen i udtalen. At lære ved hjælp at tone og rytme gør det lettere at huske ord og ordsammensætninger i selve lærerprocessen. Ordsammensætninger man lærer på tone og rytme sidder bedre fast i hukommelsen, mange af de rim og remser vi lærte som børn kan vi stadig huske i dag selv om vi er blevet ældre. Man kan sige at musik berører vores følelser og kan udtrykkes gennem musikken.

49 KA-teori natur Hvordan vil du lære børnene noget om økologi? Vores job som PAU assistenter er at kunne formidle en naturoplevelse. Vi skal lære dem om naturens sammenhæng og forskellige betydninger. Mange børn og deres familier tager ikke så tit i skoven, de kommer kun med ud og handle på vejen hjem pgr af tiden. Mange af dem vil dog gerne lære deres børn at købe økologisk ind til mad og drikke. De prøver at forklare fra jord til bord så godt som de nu kan. Det kan være svært for børn at forstå at ægget kommer fra hønen, når man aldrig har set en levende høne. Eller hvorfor er der et Ø mærket på de forskellige varer? Hvad er det for fisk, vi spiser og hvor kommer de fra? Det kan vi som PAU assistenter hjælpe dem med at gøre ved at læse i bøger, goggle eller se en film om dyr eller med mennesker. Vi kan besøge forskellige bondegårde og et slagteri. Når vi så er hjemme på skolen/sfoén kan vi lave plancher med billeder og tekst. Eks. hvad er fotosyntese? Så kan man finde svar på goggle om, at det er en proces som sker i grønne planter når kuldioxid og vand sættes sammen ved solens energi. Hvad er fødekæden? Så forklare man at det er at dyr æder hinanden for at overleve, at det også gælder mennesker for de spiser jo dyr.

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen Kaninen pixeline Af Kit G. Laugesen indledning Storyline er en lille historie om kaninen pixeline som godt kan lide farver. Målgruppe er dagpleje/vuggestuebørn i alder 1-3år,da jeg selv er dagpleje er

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager Aktivitet 2 Lav trolde - lysestager Motivation Trolde bor i skoven, og de har derfor ikke strøm så de kan få lys. De bruger stearinlys. I dag skal vi farve vores egne flotte trolde lysestager. I bestemmer

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248)

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Aben Abelone Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Indholdsfortegnelse: INDLEDNING HISTORIEN OM ABEN ABELONE VÆRKSTED Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MEDIE Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MUSIK: Teori Aktivitet

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord?

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord? 1 LÆSEFIDUSENS ORDSKOV Som supplement til elevhæftet Læsefidusens Ordskov er her en række oplæg. Det er en del af idegrundlaget, at oplæg til nye ordtræer præsenteres gennem en lille fortælling. Her er

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Hvis Sevel Skole lukkede, så ville vi feste hele natten. * Hvis der ingen træer var Sevel, så ville verden blive dårligere. * Hvis heste fik klove,

Hvis Sevel Skole lukkede, så ville vi feste hele natten. * Hvis der ingen træer var Sevel, så ville verden blive dårligere. * Hvis heste fik klove, MULIGHEDER Hvis der ikke var dyr, så ville min ko skrige højt. Hvis der fandtes superbabyer, så ville vi alle ikke kunne sove. Hvis Sevel Kirke var lyserød, så ville vi ikke spise citronmåne. Hvis citronmåne

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R Storyline af Helle Bennedsen INDHOLDSFORTEGNELSE Historien: Grisen Arthur Værksted Modellervoks, Klodser. Natur Bladkranse, Bålmad. Medier Fotografering

Læs mere

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Ordforklaring Se, syng, lyt, læs Skriv Find navneord Hvad er Halloween? Hvad betyder ordet? Hvorfor fejrer man Halloween? Se, syng, lyt og læs. Se videoen Halloween

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Solstrålens sangbog. sangbog. - Sange for de helt små

Solstrålens sangbog. sangbog. - Sange for de helt små Solstrålens sangbog sangbog - Sange for de helt små Lille Peter Edderkop Lille Peter edderkop kravlede op ad muren, så kom regnen og skyllede Peter ned. Så kom solen og tørrede Peters krop, lille Peter

Læs mere

Snik og Snak Hulahop rundkreds

Snik og Snak Hulahop rundkreds Snik og Snak Eleverne går sammen i par. Hvert par bliver derefter enige om hvem der er Snik, og hvem der er Snak. Det er nu lærerens opgave at give forskellige kommandoer, der bestemmer hvad Snik og Snakskal

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn.

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn. LÆS BARE LØS A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist.. Han maler en lille ko.. Her er en glad lille pige. 2. Hun maler en ko. 2. Han råber vist noget. 3. Hun maler

Læs mere

Rikke. - på tur i skoven

Rikke. - på tur i skoven Rikke - på tur i skoven Med denne børnebog om Rensdyret Rikke ønsker Odense Renovation at præsentere begrebet affald for børnehavebørn. Bogen kan bruges som optakt til, at børnene skal på tur omkring børnehaven

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Marimbas Rejse En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Opført af: Cahit Ece (musiker) Jimmi Mhukayesango (fortæller) I hæftet finder du historien om Marimba og forslag

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Ordsprog og talemåder

Ordsprog og talemåder Ordsprog og talemåder Navn: Klasse: Hvad er forskellen? Når vi taler eller skriver, bruger vi nogle gange andre vendinger og sætninger til at forklare, hvad vi egentlig mener. Disse kaldes ordsprog eller

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Sange for de helt små

Sange for de helt små Sange for de helt små Hjulene på bussen Hjulene på bussen drejer rund,rundt,rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, Hjulene på bussen drejer rund,rundt,rundt, gennem hele byen. Dørene i bussen

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen CDR FORLAG Kan man spise softice med pinde? 2011 by Malene Fenger-Grøndahl og Annemette Bramsen og CDR-Forlag Tekst: Malene Fenger-Grøndahl Illustrationer: Annemette

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Opgaver, hvor børnene skal finde tegn (her kun punktum og komma), sætninger og ord i en tekst.

Opgaver, hvor børnene skal finde tegn (her kun punktum og komma), sætninger og ord i en tekst. Opgaver, hvor børnene skal finde tegn (her kun punktum og komma), sætninger og ord i en tekst. Indhold: 10 nummererede opgaver, der gradvist bliver sværere og sværere. Børnene kan se rækkefølgen i det

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner 30 Tema Rut råber og raser og kaster med sand Hun sprutter og taler så grimt som man kan Alle de griner og råber at Rut Er skolens trold og den sureste prut Når alle de leger, går Rut for sig selv For

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd.

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. 1 På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. På går-den bor Al-ma, Ha-rald og Eb-ba. Al-ma tror ik-ke på gen-færd, men det gør Ha-rald og Eb-ba. Så en dag sker der no-get,

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder.

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Barnets sprog. Sproget er grundlaget for et godt socialt liv og en forudsætning for at tilegne sig

Læs mere

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Kirsebærbakken 3, 4572 Nr. Asmindrup 26216884/59311033 Jeg vil gerne give børnene en tryg og rolig hverdag i dagpleje. Der er altid tid til knus, kram og trøst.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge14_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 12.04

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

Speedy 27/06/06 12:57 Side 1. Historien om. Speedy. En beretning om hunden der ikke ville sidde stille

Speedy 27/06/06 12:57 Side 1. Historien om. Speedy. En beretning om hunden der ikke ville sidde stille Speedy 27/06/06 12:57 Side 1 Historien om Speedy En beretning om hunden der ikke ville sidde stille Speedy 27/06/06 12:57 Side 2 Hejsa Tamara. Ja, jeg synes lige jeg ville skrive og fortælle dig lidt om

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!!

KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!! KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!! INDLEDNING KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING Ud på det store hav sejler piratkaptajn Jack sammen med alle hans pirat venner. De bor på en øde ø med store palmer,

Læs mere

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter - rædsel og skræk Ordforklaring Se, syng, lyt, læs Skriv ind navneord Hvad er? Hvad betyder ordet? Hvorfor fejrer man? Se, syng, lyt og læs. Se videoen rædsel

Læs mere

Kære dagplejere i Aalborg kommune

Kære dagplejere i Aalborg kommune Kære dagplejere i Aalborg kommune En lille sommerhilsen efter jeg har besøgt mange af jer ude i legestuerne og på legepladser, jeg har været ude og se hvad i laver af lege og aktiviteter og sat mine lege

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus -

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus - Storyline: Dette er historien om Gajus Werner Alexander, en dagdrømmende dreng på 6 år, der bliver kontaktet af jorden, fordi den har brug for hjælp. Gajus beder alle Jordens børn om hjælp, og det lykkes

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 20. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 20 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 20. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 20 Emne: Venner side 1 Kursusmappe Uge 20 Emne: Venner Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 20 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge20_venner.indd 1 06/07/10 12.11 Uge 20 l Venner Hopp er på vej hen til Hipp. Hun kan

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Indianer drengen lille Nor

Indianer drengen lille Nor Indianer drengen lille Nor Målgruppe 1-3år Heidi Rodsted Langt ude på prærien boede indianer drengen lille Nor sammen med sin far og mor De boede i en stor tipi, det hedder indianernes huse. Lille Nor

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

3. DECEMBER. Vi rasler fastelavn

3. DECEMBER. Vi rasler fastelavn 3. DECEMBER Vi rasler fastelavn I dag er det fastelavnsmandag og vi skal ud og rasle, men der skete osse noget i går. Mor havde for nogle dage siden været i Fåborg og havde købt to fastelavnsris og to

Læs mere

Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende.

Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende. INTRO.EXT. SLOTTET UDEFRA. Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende. SCENE 1. INT. SLOTSGANG - EFTERMIDDAG En guide fortæller i en gang med mange billeder. En gruppe følger efter

Læs mere

Simon og Viktoria på skovtur

Simon og Viktoria på skovtur Simon og Viktoria på skovtur En fantasihistorie tegnet og fortalt af eleverne i 3.klasse på Rønnebæk skole 2009 Simon og Viktoria gik en tur ud i skoven. Og så så de en giraf og de så også en løve. De

Læs mere

Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen

Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen Bamsen Benny Af Dorte S. Thomsen Indledning Story linen er en historie om Bamsen Benny. Min målgruppe er børn i dagplejen/vuggestuen, alder ½ - 3 år, og da jeg er ansat som dagplejer, er det mit udgangspunkt.

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 25 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge25_verden_omkring_mig.indd 1 06/07/10 11.42 Uge 25 l Verden omkring

Læs mere

Leg med sproget. 0-3 år

Leg med sproget. 0-3 år Leg med sproget 0-3 år Vidste du, at fosteret fra 20. uge af graviditeten kan høre, når moderen taler med andre eller når faderen synger for fosteret. Fosteret opfatter melodi og rytme i sproget og kan

Læs mere

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen For hendes fødder af Emma Elisabeth Nielsen Hun hedder Mia. Hun smækker med døren. Det er, som om verden er sky. Sådan er det altid. Det er, som om græsset bøjer sig for hende, når hun tramper gennem haven

Læs mere

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker Til min søn Milo. Må din verden blive fuld af eventyr. Der var engang en far og en mor. Faktisk var de slet ikke far og mor endnu,

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

Udfordringen og vejledning hertil

Udfordringen og vejledning hertil Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Lokation: I en skov Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Udfordringen og vejledning hertil Kære ledere. I skal nu i gang

Læs mere

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/ Uge 11 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge11_dyr.indd 1 06/07/10 12.02 Uge 11 l Dyr Hipp og Hopp står under træet. Det er koldt, og de fryser. De

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu!

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu! Kapitel 1 Allerede ved havelågen kunne Hedda mærke, at der var noget galt. Hun og Elin sagde farvel, under megen fnis som altid, men ud ad øjenkrogen så hun, at mor og far sad ret op og ned i hængesofaen

Læs mere