Indianer drengen lille Nor

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indianer drengen lille Nor"

Transkript

1 Indianer drengen lille Nor Målgruppe 1-3år Heidi Rodsted

2 Langt ude på prærien boede indianer drengen lille Nor sammen med sin far og mor

3 De boede i en stor tipi, det hedder indianernes huse.

4 Lille Nor vågnede en morgen ved at der duftede af frisk bagte boller. Lille Nors mor var stået tidligt op og var allerede i gang med at lave morgenmad over bålet midt i tipien

5 Lille Nor var meget sulten. Han elskede sin mors frisk bagte boller. Det fik lille Nor hver morgen med syltetøj på. Uhm det var lille Nors livret.

6 Efter at lille Nor havde spist sin morgenmad. Spurgte lille Nor efter sin far, men Lille Nors far var allerede taget afsted på jagt med sin store bue og pil

7 Øv tænkte lille Nor. Lille Nor ville så gerne have været med på jagt. Pyt pyt lille Nor fik en ide. Lille Nor tog sin fiskestang under armen og gik ned til floden.

8 Lille Nor vil prøve at fange fisk ligesom lille Nors far plejede at gøre. Nede ved floden stod den kano som lille Nors far plejede at sejle ud og fiske i.

9 Lille Nor var lidt bange, men tænkte, selvfølgelig kunne lille Nor skubbe kanoen ud selv, lille Nor var jo næsten ligeså stor og stærk som sin far.

10 Lille Nor skubbede kanoen ud i vandet. Lille Nor hoppede op i kanonen. Kanoen var lidt svær at styre selvom lille Nor brugte alle sine kræfter til at padle med.

11 Jubiii det lykkes. Lille Nor sejlede. Da lille Nor kom til det sted hvor lille Nor og lille Nors far plejede at fiske. Trak lille Nor kanoen op på land igen

12 Lille Nor fandt sin fiskestang frem og begyndte at fiske. Der gik ikke lang tid før end lille Nor havde fanget sin første fisk. En stor fisk.

13 Lille Nor var glad og stolt. Lille Nor glædede sig til at vise sin far og mor den flotte store fisk som lille Nor havde fanget. Lille Nor lagde den flotte fisk i græsset og fiskede videre.

14 Pludseligt hørte lille Nor en lyd. Hvad var det? Da lille Nor vendte sig om stod der en stor bjørn lige bagved ham

15 Lille Nor blev meget bange. Lille Nors far havde fortalt lille Nor om den store bjørn. Åh nej lille Nor havde jo glemt at lille Nors far havde sagt at lille Nor aldrig måtte gå i skoven uden at have bær med til Bjørnen.

16 Det er nemlig bjørnens livret. Lille Nor kiggede sig omkring, for at se om der var nogle bær som lille Nor kunne give til bjørnen. Det var der ikke.

17 Så kom lille Nor i tanke om den flotte fisk som lille Nor havde fanget. Lille Nor tog fisken og gav fisken til den store bjørn. Bjørnen tog fisken og kiggede sødt på lille Nor. Bjørnen vendte sig rundt og gik tilbage i skoven.

18 Lille Nor skyndte sig at skubbe Kanonen i vandet og sejle hjem. Da lille Nor kom hjem til indianerlejren fortalte lille Nor sin mor og far om den store fisk han havde fanget

19 Og at lille Nor jo var nød til at give den store fisk til bjørnen. Lille Nor var så ked af at han ikke havde den store fisk med hjem til aftensmaden.

20 Pyt sagde lille Nors far, du er den modigste lille indianer dreng jeg kender. Lille Nors far lovede lille Nor at de sammen ville tage på fisketur næste morgen.

21 Indhold: Drama: Regndans Dramafortælling Værksted: Indianerdragter Drømmefanger Natur: Boller over bål Kribler krable Medie: E-bog over indianerugen Vendespil om indianer Musik: Indianer sang Leg med instrumenter Teori: Drama Natur Medie Værksted Musik

22 Motiverende historie: Regner det i Danmark? Jaaa det gør der tit. Ved i hvad der gør det ikke der hvor lille Nor bor. Derfor danser Nor og de andre indianer en regndans for at det skal begynde at regne. Kom lad os prøve om vi ikke også kan danse regndans.

23 Regndans: Nogle børn spiller på trommer (spande) mens andre danser(man skiftes til at spille og danse.) Det er børnene selv der slår rytmer i sammenspil med os. Vi danser rundt f.eks. Vi bøjer os fremover og bagefter strækker vi os op mod himlen. Man kan bede om andet vejr. F.eks. sol, torden, stille regn. Ved hjælp af trommerne, kan vi skabe den stemning vi ønsker. Torden dybe hårde toner stille regn blide og stille toner osv. God ide at have lavet indianerdragter( under værksted) før denne aktivitet, så børnene har mulighed for at lege rigtige indianer. Husk at tage billeder til e bog

24 Vi synger: Regn, regn kom igen for du er min bedste ven.

25 Motiverende historie Alle indianer er rigtig gode til at fortælle historier. Historierne kan både være sjove og spændende. I mens indianerne fortæller historien synes indianerbørnene det er sjovt at lege den historie der bliver fortalt. Jeg har fået en rigtig indianer historie. Skal vi ikke prøve at høre og lege historien?

26 Drama fortælling: Aktiviteten er en drama fortælling. Hvor der læseren historie op og samtidig med at historien bliver læst op gives børnene nogle roller som de skal prøve at lege ( spille) på den måde bliver det en levende, sjov og spændende historie. Gør historien spændende med din stemme. Træk tiden inden næste sætning, så børnene har mulighed for at lege rollerne. Der er lavet rød tekst der hvor børnene har roller. Læs teksten igennem flere gange så man kender teksten og ved hvornår børnene skal noget, og på den måde har i mulighed for at lave jeres stemmer om og stykket får liv. Læs historien for børnene og snak med dem om historien, så de ved hvad der skal ske. Børnene kan være klædt ud. Husk at tage billeder til e bog

27 Huskeliste: Indianerdragter og pandebånd( laves under værksted) til børnene En voksens indianerdragt og pandebånd. (høvding) En bjørne maske ( se skabelon på næste side) En voksen som skal være træ eller tag nogle grene ind fra naturen sæt dem i en spand eller potte med sand. Man kan også bruge en stor plante som børnene kan gemme sig bag. En kurv med bær eller ligene som høvdingen har med til bjørnen.

28 Bjørnemaske: Huskeliste: Sort, brun og Hvidt karton Saks Lim Elastik Klip masken ud Klip hul til øjnene Farv eller klip i anden farve karton øre, snude Mål barnets hoved klip elastik sæt elastikken i hullerne

29 Historien: Ude på prærien boede nogle indianer (tag nogle børn ind i kredsen). Indianerne danser rundt og siger UKA UKA UKA. Indianerne har det rigtigt sjovt. Pludselig høre indianerne en lyd. Hvad er det? Det er en bjørn en meget stor bjørn (et barn ind og vær bjørn) Bjørnen er sulten og vil meget gerne spise de søde indianerbørn. Bjørnen er vild. Alle indianerbørnene bliver bange. Bjørnen prøver at fange indianerbørnene.

30 Alle indianerbørnene løber hen og gemmer sig bag et træ (en voksen ind og være træ eller en plante ) Indianerbørnene er musestille, bjørnen må jo ikke finde indianerne. Bjørnen lister sig rundt. Bjørnen bruger sin næse til at snuse med. Bjørnen snuser og snuser. Bjørnen vil så gerne finde alle de søde og bange indianerbørn. Indianerbørnene er meget bange. Pludselig høre de nogen kalde på dem. ( et barn eller voksen ind og være høvding)

31 Hvor er i henne alle sammen? råber den store indianerhøvding. Bjørnen får øje på den store høvding. Den store høvding bliver lidt bange og forskrækket da indianerhøvdingen ser den store bjørn. Den store bjørn vil gerne fange høvdingen og spise den store høvding. Heldigvis har den store høvding en stor kurv bær med til bjørnen. Høvdingen giver kurven med bærrene til bjørnen.

32 Bjørnen går straks i gang med at spise de dejlige bær. Bjørnen glemmer helt at fange høvdingen. Indianerbørnene kommer frem fra deres gemmested bag træet. Alle indianerbørnene løber hen og giver den store høvding et knus. Indianerbørnene er så glade for at de er blevet reddet fra den store bjørn. Indianerne danser alle sammen rundt om hinanden. Alle indianerbørnene og høvdingen går hjem til indianerlejren for at fortælle de andre indianer om den store bjørn.

33 Hvorfor er det godt for børn at lege? Der er meget læring i leg. Legen kan være sjov/alvorlig. Hvis et barn har oplevet noget der har været svært eller noget de ikke forstår, så vil barnet lege det i form af en rolleleg for at prøve at forstå det. Man kan sige at rolleleg er en måde hvorpå børnene bearbejder sorg/glæde på. Børn leger mange forskellige typer lege. De udvikler sig gennem legen. De prøver grænser af i fht. hvad sker der hvis jeg hopper i vandpytten? Hov jeg blev våd, den sprøjtede udover det hele. Denne leg giver barnet erfaring. Ved flere af disse oplevelser, vil barnet være i stand til at tænke ud fra de erfaringer barnet har gjort sig at man bliver våd, den sprøjter de er sjove at hoppe i. Det er derfor vigtigt at børn får mulighed/lov til at lege/ eksperimentere være nysgerrige så de kan drage deres egne erfaringer og på den måde blive rigere på deres liv.

34 Motiverende historie: Har i nogensinde set en rigtig indianer? Det har jeg de er bare flotte, de har indianerdragter og pandebånd med fjer på. Skal vi ikke prøve at om vi kan komme til at ligne rigtige indianer ved at lave vores egne indianerdragter?

35 Indianerdragter: Huskeliste: Sandfarvet/hvidt stof, maling pensler, fjer bølgepap, klipsemaskine, saks, og evt. store perler de kan trække på stoffet, forklæder. Børnene deltager i processerne og der snakkes med børnene om hvad vi gør og kommer med ideer til hvordan de kan hjælpe med at lave det. Vis billederne på siden.

36 Tag stoffet og læg det dobbelt og klip( for og bagside) gerne bredere og længere end en bluse. Klip en strimmel på ca. 5 cm bredt til bæltet. Fold stoffet på midten klip hul til hovedet. Husk kun ½ størrelse da stoffet er dobbelt. Klip lange frynser forneden på dragten. Husk at tage billeder e bog

37 Træk store perler med store huller på frynserne. Afsluttes med en knude. Mal derefter indianerdragter med stof maling. Husk aviser under og at dragten ikke lægger dobbelt. Lad dragterne tørrer til næste dag. Husk at tage billeder til e bog

38 Pandebånd: Huskeliste: Bølgepap Fjer i forskellige farver Saks klipsemaskine

39 Klip en ca. 5 cm strimmel af bølgepap. Mål barnets hoved. Klip lidt ekstra. Klips den sammen. Sæt fjerne i. Husk at tage billeder til e bog.

40 Motiverende historie Ved i hvad en drømmefanger er? Over lille Nors og alle andre indianerbørns seng hænger der en drømmefanger. Nogen gange kan vi godt drømme noget uhyggeligt og blive lidt bange. Har i ikke også prøvet det. Hvis vi har en drømmefanger til at hænge over vores seng vil den fange de fleste at de uhyggelige drømme vi drømmer. Skal vi ikke prøve at lave en drømmefanger?

41 Drømmefanger Huskeliste: Fjer i forskellige farver Træ, ler eller plastik perler med store huller Piberenser i forskellige farver ca. 6 stk. Nål, tråd og saks Hvis der bruges ståltråd, vikles der garn rundt om ståltråden.( gerne tykt garn) Til lidt større børn kan man bruge ståltråd som ring og piberenser til spindet i midten, ellers bruges piberenser til ring og spind

42 Lav en ring af piberenser eller ståltråd eller ståltråd. Hvis ståltråd vikles der garn omkring ståltråden. Tag piberenserne og læg dem i ringen som man ønsker mønstret skal være. Sæt piberenserne fast om ringen, ved at vikle dem rundt Sæt en perle på en af piberenserne og sæt den fast

43 Hvordan opstår fantasi hos børn? Fantasi er en menneskelig evne til at forstille noget som ikke findes eller ikke er tilstede lige nu. At kunne fantasere er helt normalt for børn, men for at kunne fantasere skal man have erfaringer. De erfaringer vi gør os skal bearbejdes og lagres i bevidstheden som erfaringer for at man senere hen kan bruge den til basis for vores fantasi. Helt små børn bruger f.eks. deres fantasi i sandkassen. Se jeg har lavet en kage, vil du smage? Børn leger ofte det de ser vi voksne gør. De fantasere og påtager sig en bestemt rolle. Æstetisk fordobling som betyder at jeg er mig, men samtidig er jeg i en anden rolle f.eks. Leger jeg lige nu mor.

44 Barnet kan lege fantasi lege fra de begynder at skelne mellem fantasi og virkelighed. Det sker ca. fra omkring 3 års alderen. Der er en klar sammenhæng mellem begrebsudviklingen, sprogudviklingen og evnen til at kunne lade som om. At kunne lege fantasilege udvikler f.eks. Sprog, empati, tænkning, kreativitet og sociale kompetencer. Fantasi er kilden til livskvalitet Og kan være med til at mindske kedsomhed og ensomhed.

45 Motiverende historie Kan i huske hvad lille Nors livret er? Ja det er boller med syltetøj skal vi ikke også prøve at lave lille Nors livret boller over bål

46 Vi laver boller over bål Huskeliste: Bolledej, brænde, smulder til optænding, ild, vand til slukning af bålet, snobrødspinde eller en pande(æbleskive) da det godt kan være svært for de små børn at holde pindene så lang tid over bålet. Et stativ med en plade til panden at stå på. Lidt olie til at smøre panden med. Ellers stanniol til at komme på pindene. Knive til at smøre med. Krus, tallerkner, smør, syltetøj. Noget af drikke til børn og voksen. Husk at tage billeder til e bog..

47 Opskrift på boller/snobrød DET SKAL DU BRUGE: 25 g. smør 1/4 l. mælk 25 g. gær 2 tsk. sukker 3/4 tsk. groft salt ca. 200 g og 200 g grahamsmel. (ca. 6,75 dl.) Put evt. lidt frugtfarve eller krydderurter i det giver en sjov farve. Det synes børnene er sjovt. FREMGANGSMÅDE Mælken lunes, gæren og sukkeret røres i. Tilsæt smør og salt og ælt melet i til sidst. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse (ca. ½ time). Derefter rulles lange pølser der vikles om pinde og bages over gløderne ved et bål. SERVERING Snobrød kan spises med ketchup og evt. med pølser.

48 Lav dejen i god tid, da den skal have tid til at hæve. Sørg for at have alle de ting i skal bruge ved bålet inden i går i gang. Tænd op i bålet, da det tager noget tid inden bålet er klar. Sørg for der hele tiden er en ekstra voksen sammen med børnene. GÅ ALDRIG FRA BÅLET så børnene er alene. Mens bålet bliver klar, kan det være en god ide at synge eller læse lidt for børnene. Tiden kan nogen gange godt føles lidt lang. Snak om hvad der sker med brændet at nu er det f.eks. Blevet til gløder osv.

49 Motiverende historie Kan i huske at lille Nor mødte den store bjørn i skoven? Her i Danmark bor der ikke bjørne, men der bor rigtig mange små dyr. Skal vi ikke gå på opdagelse i vores skov og se hvad der gemmer sig af små dyr i skovbunden?

50 Vi finder krible krable dyr Huskeliste: Små glas Skovle Evt. Et forstørrelsesglas eller insektglas med forstørrelsesglas i. Print fra nettet hvad gemmer sig i skovbunden. Brug evt. en IPad til at finde billeder af de dyr i finder. Husk at tage billeder til e bog.

51 Gå på opdagelse i haven eller skoven. Lad børnene flytte sten, blade, træstubbe og se hvad der gemmer sig af små dyr der. Snak om hvad i finder. Hvis i ikke har bøger, ipad med, så tag billeder af dyrene og tag dem hjem. Undersøg sammen med børnene hvilke dyr i har fundet, hvad de hedder osv. Brug nettet eller bøger. Børnene må gerne vide at vi ikke kan navnene på alle dyr, men at vi måske sammen kan finde ud af hvad vi har fundet.

52 Hvorfor er det godt for børn at være ude i naturen? Børn skal have mulighed for at møde og erfare naturens mangfoldighed på egen krop. Når børn er ude i naturen bliver de inspireret til leg, på den måde styrkes deres sanser, og deres motoriskeudvikling. Når børn leger i naturen får fantasien og samværet med andre spillerum. Børnene har ofte færre konflikter, da der er højere til loftet vi mindsker også risikoen smitte af sygdomme. Ved at vi bruger naturen som et pædagogisk rum kan vi gavne børnenes udvikling og give dem en grundlæggende viden om naturen. Hvilke dyr lever her, årstiderne skifter og børnene finder ud af at vi kan kælke om vinteren jorden er hård og at vi kan andre ting om sommeren. Børnene kan få viden om fra jord til bord. Vi sårer gulerødder og høster senere

53 Motiverende historie Kan i huske at vi har taget billeder af alle de sjove ting vi har lavet om indianer? I dag skal vi prøve at lave vores helt egen e bog som vi kan læse på ipad "en.

54 E- bog Udvælg sammen med børnene de billeder i har taget i løbet af indianertemaet. Sæt billederne ind i en power point skabelon. Snak med børnene om hvad der skal stå ved billederne. Husk guldkornene se sneglen har ingen ben, men den kan stadig gå!!! Lav filen om til en pdf fil. Udgiv bogen

55 Motiverende historie Kan i huske historien om lille Nor? Lille Nor boede ude på prærie. I dag skal vi prøve at finde nogle billeder om indianerne. F.eks. Hvad bor indianerne i? hvad spiser de? Hvordan laver de mad. De billeder vi finder dem printer vi ud og laver et sjovt vendespil med er i klar?

56 Vendespil om indianer Find billeder på nettet sammen med børnene. Snak om hvad i ser. Print dem ud 2 af hver. Klip dem ud sammen med børnene Laminere billederne og klip dem ud sammen med børnene. Selvom børnene ikke kan klippe kan de stadig være med i processen. En kan måske holde papiret, putte dem i lamineringsmaskinen eller tager dem når de kommer ud. Vigtigst er at de er med i processen og at i får snakket om hvad der sker.

57 Regler: Alle kort lægges ud på bordet med bagsiden opad. Den første deltager vender to kort, er de forskellige, går turen til den næste deltager. Vender denne deltager 2 ens kort, er det et stik, der lægges ved den heldige deltager, som må vende to nye kort, før turen går videre. Når der ikke er flere kort, tæller deltagerne deres stik, og den der har flest stik, har vundet. Reglerne er ikke det vigtigste. Man kan lave sine egne regler alt efter aldersgruppen. F.eks. Kan vi alle spille sammen og hjælpe hinanden med at finde stikkene. Vigtigst er at vi taler sammen om hvad der er på billederne og ikke hvem der får flest stik.

58 Lære børn noget ved at bruge en ipad? Medier og digitalt legetøj er ofte et godt redskab der kan give børnene nogle gode kompetencer og færdigheder f.eks.. Sproglige og tekniske som de kan bruge senere i livet. Mange af de spil man kan købe i dag kan der være meget læring i f.eks. til de helt små er Pixi-line et fantastisk spil( hvor bor dyrene/hvad spiser dyrene?) Vi kan som pædagogisk assistent med fordel inddrage ipad "en i vores hverdag sammen med børnene. Vi kan bruge den til at finde oplysninger/billeder sammen med børnene om dyrene som vi har fundet i naturen. Børnene kan selv tage billeder med den, vi kan lave vendespil/historier/bøger/film. Det er kun fantasien der sætter grænsen for hvad vi kan lave. Vi skal selvfølgelig være opmærksomme på hvor meget og hvordan og hvor lidt den skal fylde i vores hverdag.

59 Motiverende historie Lille Nor og alle de andre indianer elsker at synge og danse. Indianerne kan ikke købe deres musik. Der findes jo ingen butikker på prærien. Hvad gør de så? De skriver dem selv. Jeg har lavet en sang om indianer. Skal vi ikke prøve at synge den?

60 Indianersang Melodi: Mester Jacob In di a ner in di a ner Kom nu med kom nu med Nu skal vi danse Nu skal vi danse Dans dans dans HØR Man kan sætte andre ting ind i stedet for at danse f.eks. Hoppe, trampe, klappe, løbe osv.

61 Motiverende historie Lille Nor elsker at spille på musik instrumenter sammen med sin mor og far hver aften ved bålet. I dag skal vi prøve at spille på instrumenter. Kom skal vi ikke prøve om vi også kan spille på instrumenter.

62 Leg med instrumenter En aktivitet hvor vi alle sammen spiller på instrumenter en slags stopleg bare med instrumenter. Mens vi synger spiller vi alle sammen. Når sangen stopper, stopper vi med at spille. Man kan f.eks. sige at nu er det kun trommerne der spiller mens vi synger hvis man vælger denne model er det vigtigt at alle instrumenter får lov at spille. Huskeliste: Alle de musikinstrumenter i har. Hvis man ikke har nogen kan man selv lave dem. Trommer/spande trommestik/ grydesker eller rullet avis med tape hele vejen op og rundt. Rasle æg af en ½ l sodavandsflaske kom sten, perler, kikærter i flasken. Tape låget til.

63 LEG MED INSTRUMENTER Sang: Vi er alle sammen vilde Ælle vilde med at spille Prøv om du kan være stille nu. Hør

64 Hvorfor er musik godt for barnets sprogligeudvikling? Sproget er en forudsætning for at vi kan udtrykke og kommunikere med andre. Der findes forskellige sprog som er vigtig for barnets udviklingsprocesser. Det kan f.eks. Være kropssprog, talesprog, skriftsprog. Allerede i fosterstadiet modtager fosteret sanseindtryk. Fosteret kan allerede høre lyde og musik.spædbarnet leger med sin stemme på den måde udtrykker barnet sin sindstilstand. Sproget indeholder mange elementer fra musikken bl.a. klang, rytmer, tempo, tonefald og pauser. Barnets sproglige kompetencer bliver stimuleret igennem musikken, da de igennem musikken lære nye ord, begreber. Ved at bruge musik og rytmer gør det ofte letter at huske det man har lært. Det er ikke kun hjernen der bliver stimuleret af musikken. Musikken motivere børn til bevægelse. Vi kan skabe præcis den stemning vi ønsker med musikken. Stille rytme/ hurtig glad / trist musikken taler til vores følelser.

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager Aktivitet 2 Lav trolde - lysestager Motivation Trolde bor i skoven, og de har derfor ikke strøm så de kan få lys. De bruger stearinlys. I dag skal vi farve vores egne flotte trolde lysestager. I bestemmer

Læs mere

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248)

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Aben Abelone Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Indholdsfortegnelse: INDLEDNING HISTORIEN OM ABEN ABELONE VÆRKSTED Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MEDIE Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MUSIK: Teori Aktivitet

Læs mere

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R Storyline af Helle Bennedsen INDHOLDSFORTEGNELSE Historien: Grisen Arthur Værksted Modellervoks, Klodser. Natur Bladkranse, Bålmad. Medier Fotografering

Læs mere

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen Kaninen pixeline Af Kit G. Laugesen indledning Storyline er en lille historie om kaninen pixeline som godt kan lide farver. Målgruppe er dagpleje/vuggestuebørn i alder 1-3år,da jeg selv er dagpleje er

Læs mere

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Marimbas Rejse En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Opført af: Cahit Ece (musiker) Jimmi Mhukayesango (fortæller) I hæftet finder du historien om Marimba og forslag

Læs mere

Storyline. Lille Fjers drøm. Målgruppe o-3 år. Lavet af: Jette Marie Jeppesen

Storyline. Lille Fjers drøm. Målgruppe o-3 år. Lavet af: Jette Marie Jeppesen Storyline Lille Fjers drøm Målgruppe o-3 år. Lavet af: Jette Marie Jeppesen Indholdsfortegnelse. Historie Teori Motivationshistorier Aktiviteter Lille Fjers drøm Der var engang en lille indianer pige,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Se, syng, lyt, læs Se Syng Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Trin 1: Se på billederne. Brug billederne uden tekst. Du kan selvfølgelig også bruge bogen med teksterne, f.eks. hvis man sidder med

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Skema 1 Læreplanstema Indianer tema. Periode: uge 27-35 Deltagere: alle børn og voksne som er her i ferien Brainstorm: - Bål og mad herpå - Dans

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

Kære dagplejere i Aalborg kommune

Kære dagplejere i Aalborg kommune Kære dagplejere i Aalborg kommune En lille sommerhilsen efter jeg har besøgt mange af jer ude i legestuerne og på legepladser, jeg har været ude og se hvad i laver af lege og aktiviteter og sat mine lege

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster og akkorder

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster og akkorder Smag for leg Tekster og akkorder Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard www.mortenmusik.dk +45-28 40 66 95 morten@mortenmusik.dk Indhold Smag for leg... s. 3 Hvem vil lave suppe... s. 4 Grøntsagsgymnastik...

Læs mere

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner 30 Tema Rut råber og raser og kaster med sand Hun sprutter og taler så grimt som man kan Alle de griner og råber at Rut Er skolens trold og den sureste prut Når alle de leger, går Rut for sig selv For

Læs mere

Solstrålens sangbog. sangbog. - Sange for de helt små

Solstrålens sangbog. sangbog. - Sange for de helt små Solstrålens sangbog sangbog - Sange for de helt små Lille Peter Edderkop Lille Peter edderkop kravlede op ad muren, så kom regnen og skyllede Peter ned. Så kom solen og tørrede Peters krop, lille Peter

Læs mere

Udfordringen og vejledning hertil

Udfordringen og vejledning hertil Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Lokation: I en skov Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Udfordringen og vejledning hertil Kære ledere. I skal nu i gang

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge14_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 12.04

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling Grønne spirers konkurrence Dagplejen Beder/Malling Kære Grønne spirer I dagplejen Beder/Malling kan vi i sandhed sige, at vi er vildt begejstrede for udelivet. Vi voksnes glæde ved naturen smitter automatisk

Læs mere

Jeg kender Jesus -2. Jesus bestemmer

Jeg kender Jesus -2. Jesus bestemmer Jeg kender Jesus -2 Jesus bestemmer Mål: Målet er, at børnene vil gøre Jesus til Herre over deres liv. Når vi giver ham lov, bestemmer han over alt det, som binder os. Opmuntr børnene til at give sig selv

Læs mere

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Ordforklaring Se, syng, lyt, læs Skriv Find navneord Hvad er Halloween? Hvad betyder ordet? Hvorfor fejrer man Halloween? Se, syng, lyt og læs. Se videoen Halloween

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Bananer med chokolade

Bananer med chokolade Bananer med chokolade Bananer med chokolade (20 stk.) INGREDIENSER 10 bananer (½ banan pr. barn) 1 pakke mørk pålægschokolade FREMGANGSMÅDE Bananerne halveres og flækkes forsigtigt på langs. De skal kunne

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Historie. Motivationshistorier. Aktiviteter. Frem. Tilbage. Hjem

Indholdsfortegnelse. Historie. Motivationshistorier. Aktiviteter. Frem. Tilbage. Hjem Indholdsfortegnelse. Historie Motivationshistorier Aktiviteter Frem Tilbage Hjem Den lille drypstenstrold. Storyline-målgruppe 3-6 år. Skrevet af; Tina Redder Den lille drypstenstrold. Der var engang,

Læs mere

Bo og den trehjulede cykel. Af Kirsten Pakula

Bo og den trehjulede cykel. Af Kirsten Pakula Bo og den trehjulede cykel. Af Kirsten Pakula Indholdsfortegnelse Bo s trehjulede cykel Aktiviteter Teori Bo 3 År. Der var en gang en lille dreng, Bo. Hans 2 års fødselsdag nærmede sig og alle glædede

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Respekt! Jeg frygter Gud! -2

Respekt! Jeg frygter Gud! -2 Respekt! Jeg frygter Gud! -2 Jeg siger undskyld. Mål: Børnene ser værdien og vigtigheden i at sige undskyld til Gud. De lærer, at der altid er en vej tilbage, når de har fejlet. Bibeltekst: Jonas Bog 2,

Læs mere

Jeg gi r dig ære. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Jeg gi r dig ære. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Om lovsang og tilbedelse Mål: At forklare børn, hvorfor og hvordan vi giver Gud ære igennem lovsang. At motivere børn til at deltage aktivt i lovsang og tilbedelse også når hele menigheden samles til at

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Koglefolket og trolden Stub. Af Rikke P Pedersen

Koglefolket og trolden Stub. Af Rikke P Pedersen Koglefolket og trolden Stub Af Rikke P Pedersen Indledning Min målgruppe er 3-5 år. Jeg arbejder selv som dagplejer, og ville udfordre mig selv lidt ved at lave aktiviteter til lidt større børn. Nogle

Læs mere

MASSAGE MED BOLD FORMÅL:

MASSAGE MED BOLD FORMÅL: LEG MED FØLESANSEN MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring LEG: I skal bruge: En bold det kan være en blød noppebold, en hårdere massagebold eller en tennisbold. Bolden

Læs mere

Bamse på klasse-besøg - event for 0. klasse

Bamse på klasse-besøg - event for 0. klasse Bamse på klasse-besøg - event for 0. klasse Introduktion Ideen med Bamse på klassebesøg er, at eleverne i fællesskab med en slags maskot arbejder med emner, der har relation til det brede positive sundhedsbegreb.

Læs mere

Jeg bygger kirken -3

Jeg bygger kirken -3 kirken - Bøn og fællesskab Mål: Kirken forbindes ofte med en bygning, men kirken er meget mere end det. Kirken består af mennesker. Kirken er til for, at vi kan have fællesskab med Gud og med hinanden.

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

Vi er en familie -1. Bed Jesus om at hjælpe din familie.

Vi er en familie -1. Bed Jesus om at hjælpe din familie. Vi er en familie -1 Bed Jesus om at hjælpe din familie. Mål: Børn lærer om familiens værdi. De lærer, at familiemedlemmer står sammen, er der for hinanden, elsker hinanden og hjælper hinanden. Børn opmuntres

Læs mere

Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen

Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen Bamsen Benny Af Dorte S. Thomsen Indledning Story linen er en historie om Bamsen Benny. Min målgruppe er børn i dagplejen/vuggestuen, alder ½ - 3 år, og da jeg er ansat som dagplejer, er det mit udgangspunkt.

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

Bali. 1. Nu har jeg været på Bali i en uge, 2. og den varme sol skinner dagen lang. 3. Det er dejligt, når der kommer en let brise.

Bali. 1. Nu har jeg været på Bali i en uge, 2. og den varme sol skinner dagen lang. 3. Det er dejligt, når der kommer en let brise. Bali 1. Nu har jeg været på Bali i en uge, 2. og den varme sol skinner dagen lang. 3. Det er dejligt, når der kommer en let brise. 4. I går skulle jeg bestige en kæmpe vulkan. 5. Jeg var så sulten, så

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

Indledning. Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge.

Indledning. Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge. Anja Andersen Indledning Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge. Det er igennem alle aktiviteter vigtigt, hele tiden at have i baghovedet, at vi

Læs mere

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard Heidi s dagpleje Heidis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Min Gud er en stor, stor Gud -2

Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er min Konge! Mål: At lære børnene, at Gud er vores konge og forsørger. Han ønsker at regere i os. Tekst: 1. Kongebog 17, 6-16 (Elias og enken i Sarepta). Visualisering:

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 20. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 20 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 20. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 20 Emne: Venner side 1 Kursusmappe Uge 20 Emne: Venner Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 20 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge20_venner.indd 1 06/07/10 12.11 Uge 20 l Venner Hopp er på vej hen til Hipp. Hun kan

Læs mere

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus -

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus - Storyline: Dette er historien om Gajus Werner Alexander, en dagdrømmende dreng på 6 år, der bliver kontaktet af jorden, fordi den har brug for hjælp. Gajus beder alle Jordens børn om hjælp, og det lykkes

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser.

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. SPROG bruger vi når vi vil meddele os til vores omgivelser Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. til at tænke med Det er vigtigt at holde sig for øje, at udvikling

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla.

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla. Valhalla 2013 I Valhalla har der været lederskifte i november 2012, derfor har vi ikke nået at arbejde så grundigt med læreplanen i år. Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers,

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner børnehaven i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Dyr har en anden måde at bevæge sig på end mennesker. Det vil sige,

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

I Guds hånd -2. I Guds hånd er jeg elsket

I Guds hånd -2. I Guds hånd er jeg elsket I Guds hånd -2 I Guds hånd er jeg elsket Mål: At lære børnene, at Gud altid elsker os. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan vi være trygge og behøver ikke være bange. Intet kan skille os fra Guds kærlighed.

Læs mere

Gud har en plan -4. Plan nr. 4: Jeg vil bruge dig!

Gud har en plan -4. Plan nr. 4: Jeg vil bruge dig! Gud har en plan -4 Plan nr. 4: Jeg vil bruge dig! Mål: Fortæl børn om Guds plan nr. 4: At Gud vil bruge dem. Gud har skabt mennesker, fordi han ønsker et samarbejde med dem. Han har givet jorden til mennesker,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord?

Læsefidusen vil gerne lave et ord træ med modsatte ord: tyk tynd, lille stor. Det er svært at finde modsatte ord. Kender du nogle modsatte ord? 1 LÆSEFIDUSENS ORDSKOV Som supplement til elevhæftet Læsefidusens Ordskov er her en række oplæg. Det er en del af idegrundlaget, at oplæg til nye ordtræer præsenteres gennem en lille fortælling. Her er

Læs mere

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Kommer børn nok ud? Synes du, at det er vigtigt, at børn får oplevelser med og i naturen? Hvorfor eller hvorfor ikke? Kommer dit barn nok ud og får de rigtige

Læs mere

Søren Jessen. Mallebuh. Søren Jessen. Kobberdragen. 1. e-bogs udgave 2011 ISBN 978-87-92805-00-3. Søren Jessen og forlaget Mallebuh 2011

Søren Jessen. Mallebuh. Søren Jessen. Kobberdragen. 1. e-bogs udgave 2011 ISBN 978-87-92805-00-3. Søren Jessen og forlaget Mallebuh 2011 Søren Jessen Søren Jessen Kobberdragen 1. e-bogs udgave 2011 ISBN 978-87-92805-00-3 Søren Jessen og forlaget Mallebuh 2011 Denne bog er beskyttet af lov om ophavsret. Kopiering til andet end personlig

Læs mere

KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!!

KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!! KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!! INDLEDNING KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING Ud på det store hav sejler piratkaptajn Jack sammen med alle hans pirat venner. De bor på en øde ø med store palmer,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere