Materiel kursus 1. Materialemappe til hjælp og vejledning i danske roklubber. 1. Mappen er udarbejdet til D.F.f.R.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Materiel kursus 1. Materialemappe til hjælp og vejledning i danske roklubber. 1. Mappen er udarbejdet til D.F.f.R."

Transkript

1 Materielekursus 1

2 Materiel kursus 1 Materialemappe til hjælp og vejledning i danske roklubber. 1. Mappen er udarbejdet til D.F.f.R. 2. Udarbejdet, tekst og rentegnet af Per Amby 3. Redigeret 22/ Materiale hentet fra egen erfaring samt fra gængse materiale bøger. 5. Undervisning efter elevmappe er baseret på praktisk elevarbejde. Denne materialebog kan du benytte som vejledning til dit arbejde med vedligeholdelse af bådene i din klub.

3 Indhold Forside 1 Forholdsord 2 Indholdsfortegnelse 3 Bådens opbygning 4 Bådens behandling - opbygning 5 Bevægelige dele 6 Rullesæde og spændholt 7 Typegodkendelse af outrigger 8 Typegodkendelse af inrigger 9 Rustfrie og syrefaste skruer 10 Stemmejern og skruer 11 Værktøj 12 Værktøj til både 13 Reparation af træ åre 14 To Komponent lime. 15 Lak, lim og beskyttelse 16 Lakering, lim og farekoder 17 Vask af både og lakering 18 Indflydelse på ro taget 2 19 Indflydelse på ro taget 20 Swirvel afstande og rig højde 21 Indflydelse på ro taget 3 22 Bådtyper. 23 Årer og undgå ribbensbrud. 24 Beskrivelse af både 25 Placering rullebaner. 26 Gearingsforhold 2 27 Smig på åren og ror

4 Bådens opbygning og behandling Beklædning af dæk kan bestå af bomuldsdug, PVC, dralon, polyester eller finérdæk. Skvatbordet fungerer som bølgebryder er normalt udført i khayamahogni eller cedertræ. Forlugen kan normalt aftages helt, og er forrest fastlåst med hængsel, med skudrigel, svirvel eller overfald. SKOT: Er en plade der adskiller forrum fra sidderum. pladen består almindeligvis af krydsfiner, cedertræ eller khayamahogni. (skal være tæt) Essingen: Er normalt i silverspruce eller oregonpine og er den liste, der angiver højden for mandskabet i forhold til sæde og åregang. Sidelangremmen: er med til at styrke båden og samtidig den liste man bær båden i. Midterlangremmen: Er monteret i nøjagtig samme højde som sidelangremmen. Er med til at styrke båden i længde- retningen. Midterlangremmen er samtidig det eneste sted mandskabet bør betræde under skift af hensyn til balancen, men i høj grad også af hensyn til bådens holdbarhed. Tofte og diagonallister: Disse lister styrker båden mod vrid i søen og er samtidig med til, at skroget beholder sin naturlige form. Husk; Ved afmontering for vinterklargøring, behold diagonallisterne og toftelisterne ved spanterne. Rullebaner: Er normalt 750 mm til 850 mm. Bådene er monteret med rustfri stålskinner, aluminiumsskinner el. nylonskinne, og kan afsluttes med en skåneliste til at skåne læggene med. Rullebanerne er falset sådan, at det fastholder sædet og er normalt med en hældning på 1,5 mm. der giver bedre plads til læggene. Skal slutte helst 2-4 cm agter for centrum af aksel Går lugerne trægt, gnid skinnerne med grafitmiddel (ikke silikone da lakken ikke kan binde hvor silikone er anvendt) Endvidere bør beslag og overfald smøres regelmæssigt. Lugerne bør altid stå åbne ved henstilling af båden i bådhallen, sådan at fugt i rummene kan fordampe. Er båden monteret med inspektionsluge(r), bør disse også stå åbne.

5 Bådens opbygning og behandling 2 Bundpropper skal smøres jævnligt med fedt (evt. konsistensfedt). Det gør bundproppen tæt og nemmere at få skruet af og på. Transport: af en inrigger fra dens plads i bådhallen til bådbroen i vandet (og den modsatte vej), er det tidsrum, hvor langt de fleste skader opstår. Skaderne kan undgås med forsigtighed samt rigtig behandling af båden under disse transporter. En inrigger bæres i sidelangremmen. Båden sættes i vandet ved at gå armgang i sidelangremmen. Når bådevogn ikke forefindes Skift i båden bør foregå på midterlangremmen eller på de dertil indrettede trædeplader. Bundbrædderne benyttes kun, når roeren indretter sig på sæderne. Er båden monteret med bomuldsdug, undgå da sæbe på dugen. Sæben opløser dugens imprægnering, hvilket gør dugen utæt. Evt. skader på båden udbedres med det samme, eller giv besked til materialeforvalteren. Smør årene, hjulakslerne, splitte og lugebeslag. Efterspænd især bevægelige dele som åregang, klemring på åren o.lign. juster om nødvendigt hældning på årerne. Tilse at rorline er intakt. At lugebeslag er intakte, så de ikke åbner sig under roning. Efter brug Båden skal spules i ferskt vand. Tør båden efter både indvendig og udvendig. Tilstræb at al vand fjernes inden båden stilles på plads. Pas på, at bundbrædderne ikke forhindrer fugt ved kølen i at fordampe. Er båden monteret med bomulds dug, undgå da sæbe på dugen. Sæben opløser dugens imprægnering, hvilket gør dugen utæt. Evt. skader på båden udbedres med det samme, eller giv besked til materialeforvalteren

6 Bevægelige dele Smør hjulakslerne, splitte og lugebeslag. Efterspænd især bevægelige dele som åregang, klemring på åren o.lign. Juster om nødvendigt hældning på årerne. Hjul med rustfrie lejer kan med fordel smøres med olie inden vinter Tilse at rorline er intakt. At lugebeslag er intakte, så de ikke åbner sig under roning. Styrmandssæde: Består af en siddeplade (-normalt af krydsfiner), samt et ryglæn af forskellig karakter, fast eller aftageligt. Forskot og agterskot har samme formål, adskiller rum fra sidderum. Smør altid årene på krympeplasten, ved klemringen inden brug. På længere ture; svinefedt el. konsistens- fedt. Begræns smøringen til krympeplasten. Kulfiberåre i en nylon swirvel skal ikke smøres. Rens årerne for fedt, hver gang båden sættes på plads efterbrug (-rens evt. med terpentin). Bevægelige dele: I dag bruges der stort set kun swirvler med havelåge Hvis der er monteret rødgods eller messing åregang på båden, tilse jævnligt at åregangene ikke er slebet skarpe. Er det tilfældet, skader man åren unødigt. Benyt en rundfil eller groft sandpapir til fase kanterne. Smør evt. akslen med mad olie Der findes stadig ganske få inriggere med Fast åregang Er træk-tolden slidt (som vist på tegningen) skal de udskiftes. Brug kun asketræ. Åregangene renses ligeledes med terpentin.

7 Spændholt og sæde Spændholtet består normalt af en formspændt plade. Monteret herpå er, messing, stål eller plast hælkapper. Der bruges læderremme og nylonremme af forskellig art. Tværstok, hvorpå endehager er monteret. Basis for spændholtet, hvor hængselbeslag er monteret. Øverst på langremmene er hulbeslag monteret. Beslagene for spændholt er normalt i messing, eller A-4 stål (rust og syrefast). Sædet består af enten en formspændt eller tilfræst plade, et sæt understel (ofte af asketræ), hvorpå der er monteret et falsstykke for en plade, der hindrer sædet i at falde af. På understellet er monteret hjulskinner i messing, rustfrit stål eller nylon, hvor hjulenes aksel kører. Hjulskinnerne er adskilt af messingbøsninger, denne afstand er normalt 5 til 6 mm. Hjulene bør være saltvandsbestandige. Sædet kan også være monteret med aluminiumsstel og hjul med rustfrie lejer Bevægelige dele Tilse jævnligt. Rengør og smør hjulaksler jævnligt. Tjek hjulskinner regelmæssigt eller for hver km. Smør med almindelig smøreolie. Smør aldrig rullebanerne. Rengøring af hjulskinner og rullebaner, brug vand, sæbe, bådshampoo eller lign.

8 Typegodkendelse af out. 1. Begrænsninger for outriggede bådes vægt, konstruktion, form, materialer eller dimensioner, gælder i den udstrækning at de er vedtaget af det internationale roforbund (FISA). Outriggede både, der er forsynet med rosko, for både roere og styrmænd, med hæftelse i spændholtet, skal være forsynet med en snor eller rem, fra hælkappen til spændholtet, der sikrer, at roeren kan komme ud af roskoene, uden at bruge hænderne i tilfælde af kæntring. Afstanden mellem sko og spændholt må maksimalt være 7 cm målt fra pladens bund og vinkelret på spændholtets flade. Skoene skal være af hinanden uafhængigt fastgjort til spændholtet. Disse bestemmelser gælder også under træning. Alle outriggede og inrigger både samt gigbåde skal i stævnen være forsynet med en hvid bold af massivt gummi eller af lignende materiale. Bolden skal være mindst 4 cm i diameter. Denne bestemmelse gælder også under træning. Tidligere var de outriggede både bygget i finer og tynd dug til dækkende. Bådene bygges stadig i Schweiz, Italien og England. I dag er 95% af de byggede outriggede både bygget i ren kulfiber eller delvis Kulfiber. Næsten alle racerbåde bygges lettere end minimumsvægten når den kommer frem til klubben. Man kan købe blylodder for at tilpasse vægten.

9 Typegodkendelse af inrigger Inriggede både skal være klinkbyggede, af træ eller komposit, og med minimum syv bord, åregangenes centerlinje må højst være placeret 4 cm udenfor bordbeklædningens yderside. Den indvendige højde målt på det dybeste sted på den vandrette linje mellem styrbords og bagbords ræling ved 1. åregangen må ikke være mindre end 37 cm. Bredden af båden målt fra ydersiden til ydersiden af bordbeklædningen skal have følgende minimumsmål: Ved 1. åregangen: 100 cm, ved forskottet 90 cm. I fireåres både er minimumsafstanden ved forskottet dog 85 cm. Inriggede både skal overholde kravene til typebeskrivelsen for langtursbåde samt have en luge i både fordæk samt agterdæk. Forlugen skal være placeret indenfor skvatbordet. Lugerne skal være rektangulære samt have følgende mindstemål: Bredde 25 cm x længde 40 cm. Toårers inriggere skal have en minimumsvægt på 85 kg. Fireåres inriggere skal have en minimumsvægt på 110 kg. Bly under bundbrædder eller anden kunstig vægtforøgelse tæller ikke som en del af bådens vægt i de nævnte 85 og 110 kg. Både der ikke kan klare vægtkravet uden kunstig ekstravægt kan senest 30 dage før sæsonstart skriftligt søge om dispensation hos Motions- og turudvalget. Minimumsvægten er eksklusiv årer, redningsveste, flag, stander og øsekar. Træbåde skal under løbet være udstyret med bundbrædder i sidderummet ved 1 er, 2 er (eventuelt 3 er, 4 er) og styrmanden. Kompositbåde kan roes uden bundbrædder, hvis de er bygget uden og i øvrigt opfylder vægtkravet. Bådene skal under løbet være forsynet med stander, flag, øsekar og redningsveste. Kilde: roning. dk

10 Skruer Rustfrie og syrefaste (A-4) skruer (eller forniklet messing) Det er vigtigt at du kun anvender A-4 stål når båden bruges på saltholdig vand. A-2 stålskruer kan bruges på fersk vand

11 Skruetrækker - stemmejern

12 Værktøj

13 Special værktøj

14 Reparation af træåre Er det selve årebladet, der er flækket, skal træet renses for gammelt skidt. Det beskadigede område skal være helt tørt, før det limes med vandfast lim. Brug tape til at trykkestykkerne sammen. Pas på at det stykke der limes ikke glider. Mangler der noget af træet i årebladet: Så kan det godt lade sig gøre at reparere dette. Du "luser" et nyt stykke træ i. Her skal der så skæres så meget som det er nødvendigt, samt høvles i smig. Jo større smig der høvles jo større limflade. Det nye stykke "lus" skal have samme smig og limes på samme måde som ovenfor. Brug tape til at styre lusen og spænd med skruetvinger Når det limede stykke er helt tørt, kan du begynde at høvle bladet i facon. Derefter skal det pudses med sandpapir. Det bedste vil være at lime en hårdere træsort på skoen. Det kan gøres ved at høvle et smig på det yderste af bladet. Skær, høvl samme smig på den klods du har tænkt dig at forstærke årebladet med. Åren skal ligge med bugen ned ad, så smiget kommer inde fra bladet NB; Husk, at træet skal være helt rent og tørt før det limes. Gammelt åreplast fjernes med en hobbykniv. Derefter renses åren for alt gammelt årefedt. Et nyt stykke krympeplast skæres ud, ca. 1-2 cm længere end det gamle. Hvis slangen er for stram til at kunne krænges ind over åren, kan det evt. blokkes lidt ud, eller lægges i lunkent vand. En varmekilde anbringes nu ca. 10 til 20 cm fra åren, mens åren bevæges eller rulles rundt. Brug elektrisk varmeblæser. Ved for kraftig opvarmning bliver åreplasten sort og bobler. Til slut renskæres kanterne med en kniv eller et stemmejern, og klemringen skrues på igen.. P.S. Åreplast, der opbevares varmt, trækker sig langsomt sammen. Dette kan gøres på følgende måde: Læg åren mellem to kasser eller lignende. Træd eller hæng dig over åren, og her vil det hurtigt vise sig, om åren er brugbar(belastning ca kg).

15 Tokomponent epoxy lim Tokomponent lime Er en rigtig stærk og sej lim, der er 100% vandfast. Den er meget egnet til mindre limflader, og den behøver ikke voldsomt spænd. (ca. 0,9 kg /cm ² ) Advarsel: Beskyt altid huden når du anvender epoxy produkter. Brug engangs pensler og handsker Den blå Araldit Er langsomt hærdende, men er ligesom den røde Araldit hærdet efter et døgn ved ca Den røde Araldit er hurtigt hærdende. dvs. efter 5 min er brugstiden ophørt. Emnerne der limes sammen, kan belastes efter ca. 1-2 timer ved ca Tilfør aldrig varme til Tokomponent epoxy Den frigiver nemlig kraftige organiske opløsningsmidler ved kraftige temperaturstigninger. Tokomponent epoxy Fælles for alle lime; Tørretiden reduceres ved høj temperatur Modsat forlænges tørretiden væsentlig ved lave temperaturer. Læs altid brugsanvisning og fareklasse Limning af træ a: Limfugen skal passe og træet skal have et passende fugtindhold, c: Limfuger skal være rene. Lim og gammel limfuge kan renses med fortynder d: Limen påføres på begge limflader, dog ikke med to komponent epoxy e: Brugstiden, der er angivet på brugsanvisningen, skal overholdes f: Pressetrykket skal være tilstrækkelig, dog ikke for stort. g: Pressetrykket fjernes først efter at limen er hærdet. Ofte mere end et døgn h: Fjern limrester og rengør det limede sted. Slib med sandpapir inden lakering Pas på! Der er altid mulighed for en fuser. Så afprøv eller styrkeprøve emnet, der er limet, inden båden tages i brug. Skumlim: Polyureathanlimen er en af de bedste anvendelige limtyper for Roklubber, efter epoxy limen. Den er meget stærk, den er 100% vandfast, den er ikke så ømfindtlig over for fugt i træet (helst fra 10% til 20% vandindhold i træet). Dvs. at den kan bruges på træ, der er helt oppe på 20% i vandindhold, svarende til, at du kan ane træets fugt. Den kræver dog et højt pressetryk (4 kg/cm 2 ), ellers slipper limfladerne ved hærdningen. Beskyttelse Vil du være god mod dig selv, så brug altid engangs- eller gummihandsker. Ved brug af større mængder, brug da åndedrætsværn og engangsdragt. Inden du køber lim hjem, find da først ud af, hvor stort behov du eller klubben har. Normalt beskytter emballagen kun op til 12 mdr. og kun når emballagen lukkes forsvarligt efter brug. Dvs. Limen kan hærde i tuben Brug kun vandfaste lime i klubben til brug i bådene. Du kan se på limtuben eller på emballagen om limen er vandfast

16 Lak, lim og beskyttelse Af huden under lakering: Huden beskytter os hele livet, takket være den tynde hinde af fedt, der ligger yderst på huden. Uden dette beskyttende fedtlag bliver huden tør og ru, bakterier og kemikalier kan let trænge ind, med risiko for at der kan udvikles eksem. Følg derfor disse råd, for at undgå opløsning af hudlaget Brug aldrig Opløsningsmidler, fortynder, terpentin, farvefjerner eller lign. Til afvaskning af huden; brug sæbe. Med sæben bliver man altid ren. Det kan stærkt anbefales at bruge Gummihandsker.,ved arbejde med epoxy, polyureathanholdig lim og lak. Man skal være forsigtig, da nogle af disse produkter har ætsende egenskaber og andre kan forårsage allergi. Sand- og pimpstenholdig resepulver. Anvend en fed håndcreme efter hver gang, eller i det mindste inden du går i seng til natten. Det kan anbefales at ring og ur tages af inden arbejdet påbegyndes, da der kan samles skadelige stoffer under disse. Beskyttelsessalver giver ikke nogen effektiv beskyttelse, men bevirker, at man bliver ren med et mildere vaskemiddel. Brug af siliconeholdige salver, kan ødelægge lakarbejdet. Ved uheld med stærke opløsningsmidler, epoxy, polyureatan, polyester o.lign. Søg læge Angivelsen af tørretid på emballagen er altid regnet ud fra en temperatur på 20 o C og en relativ luftfugtighed på %, samt stille vejr. Produkter kræver varme for at kunne hærde, samt en relativ luftfugtighed mellem 55% - 65 %. Den oplyste tørretid er altid beregnet ud fra en konstant temperatur. Det nytter således ikke, at der er 17 o C, når lakken stryges på om eftermiddagen, hvis temperaturen falder til + 5 o hen på aftenen, da hærdningen derved vil gå i stå, Hold temperaturen konstant mens lakken bliver tør. Lakering (båden) indendørs, hvor du kan styre temperatur, luftfugtighed og udluftning Der er stor risiko for at lakken ikke får en god vedhæftning ved for kraftig udluftning. Det kan give en hvidlig overflade, hvilket betyder dårligere vedhæftning.

17 Lakering, lim og farekoder Hvad kan aflæses af koden? De 2 tal i koden giver hver sin oplysning om, hvorvidt sikkerheds- foranstaltninger ved brug af produkter er nødvendige. Det første tal vedrører alle bestanddele, som kan fordampe og angiver behovet for ventilation. Det andet tal vedrører samtlige bestanddele og angiver om det kan være skadeligt, ved kontakt med huden, øjne eller munden. For begge tal gælder, jo højere værdien er, jo større er behovet for at træffe foranstaltninger for sikker brug af produktet. Undgå tilsmudsning af huden, og sikrer dig god hygiejne Undgå at produkterne indtages igennem munden. Ved brug af produkter med kodetal -3 eller højere, må handsker, beskyttelses briller og tyvec dragt anbefales. Vask hænderne grundigt med sæbe efter endt arbejde med Epoxy, polyester el.lign Tom emballage og rester skal skaffes af vejen på forsvarlig måde. Hæld aldrig kemikalieaffald i kloakken!!! Yderligere oplysninger findes i "arbejdstilsynets vejledning om foranstaltninger mod sundhedsfare ved skibsmalearbejde." Eller kontakt den lokale Sundheds Tjeneste = BST Lakering: Klubben bør anvende den lak, man gennem årene har gode erfaringer med og har lært at bruge rigtigt. HEMPEL CLASSIC VARNISH 0,75 LITER HEMPEL DIAMOND VARNISH 0,75 LITER er en 2-komponent polyuretanlak med høj glans og stor vejrbestandighed. Brug, Olie, alkyd eller to-komponente lakker til træbåden To komponente lakker kan ikke altid benyttes ovenpå olie- og alkydlakker. Som hovedregel anvendes terpentin i olie- og alkydlakker. Men brug den fortynder, der er angivet på brugsanvisningen for den enkelte lak.

18 Vask af både og lakering Før vinterklargøring efter endt sæson, kræver båden en omhyggelig afvaskning. Der er flere muligheder; At vaske båden med en højtryksspuler, dog med professionel hjælp (brug ikke over 120 bar), da denne mulighed kan indebærer risici, specielt for båden. At vaske båden med en moderne bådrens (grundrens). Dvs. skyl først båden. Bland ca. 10 liter vand op med bådrens, afvask derefter med en børste, og skyl efter med rent vand. At vaske båden med 3 dobbelt salmiakspiritus, og få en ordentlig pind i øret, og ellers samme fremgangsmåde som ovenfor nævnt. Når båden fremtræder ren, kan man afgøre, om båden virkeligtrænger til mattering og lakering, eller kan du nøjes med pletlakering, hvor båden har fået små ridser eller hvor lakken er slidt af. Der er nu besluttet at båden skal have hele turen. Den matteres (let afslibning). Alle overflader slibes, så vedhæftning bliver optimal. Afhængig af overfladens beskaffenhed, bruges sandpapir med korn 120, eller korn 180. Brug ikke ståluld, da dette giver rustdannelser under lakken. Slibning (mattering) af bordene skal foregå langs med træet. Undgå at slibe på nitterne. For at kunne komme helt ind til svøbene, kan du med fordel slibe langs med svøbene med fint sandpapir, inden du sliber på langs af bordene. Korn Fin/grov Tekst 240 meget fin Bruges kun på outrigger udvendig 180 fin bruges på gode overflader 120 mellem den mest brugte på inrigger 80 grov på ubehandlet træ før lak 40 meget grov bruges kun i særlige tilfælde Inden lakering, foretages en grundig rengøring. Først støvsuges båden, og er klubben i besiddelse af en kraftig støvsuger er det ofte nok før lakering. Men oftest skal der efterfølgende aftørres med en fugtig klud, for at fjerne det meget fine støv, der næsten altid vil være der, selv efter støvsugning af båden. Uanset hvilken metode du foretrækker, skal overfladen der lakeres være tør. Før lakeringen kan det være en fordel at fugte gulvet, i området hvor der lakeres, da vandet binder støvet og hæver luftfugtigheden Lakken fortyndes, så den bliver nem at stryge på, eller du kan opvarme lakken til stuetemperatur (evt. på en radiator). Dette giver bedre resultat end med fortynderen. Træk penslen med lange regelmæssige strøg. Ikke korte hurtige strøg, der giver luftblærer. Under lakeringen er det en fordel at placere båden i et godt lys. Drej den efterhånden som du kommer frem med lakeringen. Stryg lakken på i et passende lag, der lige akkurat dækker slibespor fra matteringen. Et ikke for tykt lag, så det løber for dig, og ikke for tyndt da dette ikke giver den ønskede beskyttelse af båden. Efter lakeringen, gør du penslerne rene i sæbe, der er angivet på brugsanvisningen for lakken. Opbevaring af pensler: Du kan vaske penslen i grundrens, og penslen kan opbevares som du ønsker. Du kan opbevare den i rå linolie, i en beholder med låg i op til 1 måned.

19 Indflydelse på rotag 2 Roerens vægt Det er vigtigt at der vælges en båd der er konstrueret til roerens vægt. Jo tungere roeren er, desto mere vil båden blive presset ned i vandet. Swirvlens afstand til vandet vil herved blive ændret, hvilket kan resultere i at roeren ikke kan foretage afviklingen korrekt, da årebladet vil være svært at fa ud af vandet uden at hænderne støder på lårene. Er roerens vægt for lille vil de modsatte problemer opstå, men igen forkert trækhøjde, og båden vil også blive vanskelig at balancere. For alle bådtyper, er det vigtigt at båden passer til hans vægtklasse og er rigget korrekt til roeren. Det er meget forskelligt hvor meget der kan indstilles på en båd. I en inrigger er der mange ting der ikke kan indstilles uden at man nærmest skal ændre på bådens konstruktion, mens en outrigger der bruges til kaproning, har mange indstillings muligheder. Ideelt set burde båden indstilles nøjagtigt efter den enkelte roer, men af såvel pladsmæssige årsager, økonomiske begrænsninger samt praktiske erfaringer er det formåls- tjenligt at indføre standardmål. (kun inrigger) Som klubtræner er det vigtigt at kunne kontrollere at båden er trimmet korrekt. Ved kontrol og trimning af en båd bør man kontrollere og indstille følgende ting: 1 Skinner (rullebaner) 2. Spændholt 3. Rig højde 4. Swirvel afstand 5. Smig på årebladet 6. Smig på aksel for swirvel 7. Gearing

20 Materiellets indflydelse på rotaget 1) Rullebane stilles, der bør være 3-5 cm i forhold til åregangens Anlægsflade, mod agter. 2) Spændholtet indstilles således, at man i indsats næsten når frem til stopklodserne. 3) Hælkappe eller rosko stilles i højden således, at man kan strække benene, uden at rullebanen generer (i 8+ er afstanden mellem skinnerne så stor at man kan have benene mellem skinnerne). 4) Når man kommer på vandet, foretages en finjustering således, at arbejdsvinklerne er rigtige. Ca. 60 grader i fremstræk og ca. 40 grader i afvikling, set vinkelret på båden. 5) Det kan være nødvendigt at justere højden på hælkappe eller rosko i holdbåde, for at opnå parrallelitet. 6) Spredningen på roskoene kan justeres efter hvor stor spredning roeren har. mellem knæene i indsats 7) Når spændholtet står rigtigt, justeres rullebanen, så roeren kan opretholde de rigtige vinkler i indsats og afvikling. 8) Righøjden indstilles. Måles fra bund af sæde til bund af svirvel ca cm. 9) Svirvelafstanden måles fra midt sæde til midt svirvelaksel. Ved indstilling af svirvelafstand i dobbeltåret båd, måler man fra midt aksel til midt aksel, men det er vigtigt at kontrollere afstanden fra midt sæde til midt aksel. Svirvelafstand i inrigger måles fra midt sæde til center aksel 10) Smig (hældningen på åren) måles. 11) Udad hældningen på swirvel måles. 12) Gearing af båden foretages, der kompenseres for vejr og vind.

21 Swirvel afstande og righøjde Swirvel afstande A: 15 cm + 1 cm B: 16 cm + 1 cm D cm E: 1x 80,0 cm + 2,0 cm 2x 79,0 cm + 1,0 cm 2-86,5 cm + 2,0 cm 4x 78,5 cm + 1,0 cm 4-85,0 cm + 2,0 cm 8+ 83,5 cm + 1,5 cm Spændholtvinkel = ,5 cm + 1,5 cm 8+ 83,5 cm + 1,5 cm Højden på swirvel Ved at ændre swirvlens højde ændres belastningen af hofte, knæ og skuldre. Er der tale om en lavt rigget båd er belastningen af hofterne mindre end ved en høj rig, samtidigt er der større kraft påvirkning på skuldre og knæ ved lav rig end ved høj rig. Den korrekte rig højde afhænger af - bådtype. - vægten af roeren/holdet. - særlige forhold ved roeren f.eks. roerens højde og lår tykkelsen. Generelt måles den lodrette afstand fra sædets forreste lave kant til swirvlens bund som for sculler både er cm, og en-åres både cm Righøjden (a). I sculler både er det upraktisk (svært) at ro med samme højde på begge rigge, hvilket rent roteknisk ville være det ideelle. Man har valgt i Danmark at ro med styrbords håndtag over bagbord. Derfor skal styrbord swirvel rigges 1-1½ cm højere end bagbord.

22 Indflydelse på rotaget Højde og hældning på spændholt Spændholtets hældning i forhold til rullebanerene bør være ca. 45 grader Spændholtets højde i forhold til rullebanen: Inrigger: Outrigger: ca cm. ca cm. Glæden ved roning opnås først, når bådens bevægelige dele sidder korrekt i forhold til hinanden. Står du i en situation, hvor der er behov for at flytte rundt, så tænk dig godt om, inden du står på hovedet i det. Vigtigt: er det at kunne tænke i vand- som lodret plan og at du husker, hvordan sad emnet inden du skilte det ad. B) Afstanden i inriggere bør være lidt større, specielt ved almindelig motionsroning, sådan at rotaget ikke bliver for anstrengende. Udadhældning Det er fordelagtigt at akslen hvorpå åregangen er monteret hælder ca 1 grad udad. Det bevirker at klemringen flugter åregangen og åren står rigtigt i vandet

23 Bådtyper

24 Årer undgå ribbenskader Undgå ribbenskader Der er i de sidste år talt og skrevet meget om ryg og ribbens skader, kontra brug af big blade årer og ro ergometer. Det er rigtigt at brugen af bigblade er med årsag til at roere får ribbensskader. Men passende pauser (restitution) efter hård træning minimerer risikoen. Man har gennem de sidste 6-8 år indlagt styrketræning på kernen (mave, ryg) eller såkaldt stabilitetstræning der giver bedre holdning og mere styrke. Men det primære er at det også minimere risikoen for skader på overkroppen. Vi kan med fordel anvende stabilitetstræning i alle aldre. Concept 11 - Croker åre Dreissigacker åren fra USA (Concept 11) har været det førende mærke, men specielt Croker åren er meget på banen med nye skafter og blade der vinder mere og mere frem over hele verden. Også Bracha Sport gør sig fint i Danmark. Flere forsøger sig med nye tiltag jævnligt, men det vinder ikke altid indpas hos den danske roer. Eksempelvis roer resten af den vestlige verden med nyere bladtyper end bigblade men ikke de danske elite roere ej heller bredden. Det er dog ved at ændre sig hos eliten. Kulfiber årer fåes med forskellig egenvægt og stivhed. Jo mere kulfiber de indeholder, jo lettere og stivere er de. Årebladene fås i traditionel macon facon eller big blade. Bigblade i 5-7 forskellige typer Arealet på bigblade er ca. 25% større end på maconbladene. Inden-bordstrækket er ens, og for at trykket skal være det samme, er det udenbords skaft kortere. Total længderne kan variere lidt, men skema på de næste sider giver et godt sammenligningsgrundlag med macon årerne. Bigblade indstilles med 2 o mindre smig end macon bladene 1-2 grader i stedet for 3-4 grader. Hvis man ønsker trækket ens på alle pladser i en inrigger, bør årene have forskellig længde, da afstanden på de fleste inriggere ikke er ens fra svivel til midt sæde. Normalt overlæg fra midt sæde til enden af åre håndtag er cm så indenbords længden er givet. Se Concept2.com - crokeroars.com - bracasport.com

25 Beskrivelse af både Bådens anvendelse Når en båd bygges skal der tages hensyn til følgende forhold: - Hvem skal bruge båden? ungdom, junior- eller seniorroere. - Skal den bruges til kap-, motions eller langtursroning? - Hvilket miljø skal den virke i? - Er det havvand eller søvand? - skal den bygges til et specielt hold? I Danmark bruger vi fire forskellige typer robåde. Inrigger - Er bred og fladbundet, hvilket gør den stabil så selv ret urutinerede roere har god balance i den. Den brede form gør den velegnet til roning under udsatte vejr- og vindforhold. Costal baade: Costal både er meget sødygtige, er selv lænsene og har rigtig meget opdrift. Outrigger - Er lang og smal hvilket giver mulighed for væsentlig mere fart. til gengæld betyder den smalle form, at selv den mindste fejl giver kontant afregning. Det kræver derfor en del træning (teknik) at ro en outrigger uden at skulle holde balance med årerne. Gigbåden - Er bredere end en outrigger og er nemmere at balancere, men ikke så bred som en inrigger og den giver derfor en god fornemmelse af balancen i båden. Gigbåden bruges meget af ungdomsroere og i farvande der ikke er så velegnede til outriggerroning. Bæreevne - Værftet bygger båden til en bestemt vægt, og ideelt set burde man altid ro i en båd der passer til ens egen vægt. Man kan kontrollere om et mandskab passer til bådenes bæreevne, ved at bede dem, om at sætte sig i båden og måle afstanden fra sædets forreste lave kant til vandspejlet. Denne afstand bør være mellem 8-10 em (se figur 3.01) Bådens bæreevne kan kontrolleres med afstanden fra vandoverfladen til sædets forreste lave punkt.

26 Swirvel afstand på en åres både For en-åresbåde måles swirvel- afstanden fra midten af sædet til swirvelakslens nederste del e-afstanden er 80 til 83 cm Swirvelafstanden målt i en outrigger (en-åres). Kilde: Roning Ændringer af swirvel afstanden vil ændre på arbejdsvinklen. Hvis man øger afstanden mellem swirvlerne vil man hæmme roerens længde i vandarbejdet, og hvis man omvendt gør afstanden mindre vil årens vandring i vandet blive længere. Man kan faktisk indstille sin båd, så to roere med forskellig højde kan få ens taglængde, ved evt. at gøre swirvel afstanden større på den højeste roers rig, og dermed gøre deres vandarbejde mere ens. Skinnernes længde er på nye både ca. 75 til 85 cm, mens man på ældre både godt kan finde skinner der kun er 65 cm lange. Dette er uheldigt, da man ikke kan opnå fuld længde i sin sædekørsel. Skinnerne skal starte 3-5 cm fra swirvlens anlægsflade, for ellers opnår man ikke den fulde udnyttelse af benarbejdet. I mange kaproningsbåde er skinneme stilbare mens inriggerens skinner er fast monterede. I mange inriggere starter skinnerne lige ud for eller efter swirvlen, er dette tilfældet bør man skrue dem af og flytte dem de 3-5 cm. Skinnernes placering i forhold til swirvlens anlægsflade. A) afstanden til rullebanernes forende bør være 26 cm. Der måles i vandret plan, fra det yderste sted i spændholtets hæl (sko) og hen til rullebanen.

27 Gearingsforhold Gearingsforhold Finder du det nødvendigt at ændre årens længde, for at opnå disse mål og du er i tvivl, ring til din bådebygger og få vejledning herom. Herunder finder du målene for gearing og længder på big blade årer for outriggede både. Målene er fra Reinar Modest og gælder for bredden af dansk roning. Befinder du dig inden for Eliten bør du selv arbejde med forskellige mål og finde det der passer dig bedst. Dobbelt åre Svirvelafstand årelængde indenbords udenbords gearing Kvinder Mænd En åres Kvinder / / / Mænd / / / / / For gigbåde gælder det samme som for out riggede både. Svirvelafstanden, gearing, indenbords skaft, udenbordsskaft og årelængder kan sammenlignes med en 4x, 4- og 4+. I starten af kulfiberårens historie fandtes en slags skaft og et slags blad. Siden er der sket en rivende udvikling, specielt de sidste 10 år er der kommet mange varianter på markedet. Årenes længde og bredde har betydning for taglængden. trykket på bladet og kadancen. Med bigblade må årens ydre skaft forkortes, da trykpunktet rykkes mod årebladet. Macon Længde Big blade længde Sculler åre Sculler åre En åres En åres åres inrigger åres inrigger åres inrigger åres inrigger Årenes dimensioner. De fleste bruger i dag kulfiberårer, som er stivere end træårer. Det giver en mere effektiv kraftoverførsel. Træårer bliver med tiden mere bløde.

28 Gearingsforhold 2 Gearingsforhold = udenbords længde Svirvelafstand Eksempel på beregning af macon årer Plads svirvelafstand årelængde indenbords udenbords gearing 1 80 cm 372 cm 112 cm 260 cm 3, cm 380 cm 114 cm 266 cm 3, cm 376 cm 113 cm 263 cm 3, cm 364 cm 110 cm 254 cm 3,25 Kulfiber årer er stærke for træk, men skaftet kan knække, hvis det får et hårdt slag. Det bliver som regel et kort brud, og det (kan) limes sammen med epoxylim. Herefter slibes skaftet med groft sandpapir 10 til 20 cm på hver side af bruddet, og lægges 2-3 lag kulfibervæv på langs i epoxy lim, træk tape omkring vævet, slib og laker det nye væv. Træneren gør klogt i at vælge en standardindstilling og ændre meget lidt på disse gennem ro sæsonen. Men til gengæld bør klubbens almindelige både (motionsbåde) være indstillet til en bestemt type roere f.eks. Herrer, damer eller ungdomsroere. Middelværdier for omsætningsforholdet. Scullerbåde omsætning 1x 3,43 2x 3,43 4x 3,47 En-åres både omsætning 2 uden 3,31 4 med 3,34 3,36 Inrigger omsætning 2 åres inrigger 3,31 4 åres inrigger 3,31 Da en inrigger ikke har samme bredde ved alle pladser, skal årene indstilles individuelt. Eksempel på gearing af en 4- åres inrigger med macon - årer. Plads Swirvel Åre Inden bords Uden bords Omsætning afstand længde skaft skaft 1 80 cm 370cm 111 cm 259 cm 3, cm 375 cm 113 cm 262 cm 3, cm 372 cm 112 cm 260cm 3, cm 367 cm 111 cm 256cm 3,31

29 Smig på åren og ror Har du ikke adgang til et smig mål, manuel eller elektronisk, kan du bruge den nedenfor viste metode Smiget måles ud for det sted, hvor årens bredde måles, dvs. der hvor åren går over i skoen. Bladbredde på åren smig mm 20,9 mm 160 mm 22,3 mm 170 mm 23,3 mm 180 mm 25,1 mm 190 mm 26,5 mm 200 mm 27,9 mm 210 mm 29,3 mm 220 mm 30,7 mm 230 mm 32,1 mm 240 mm 33,5 mm Båden skal ligge vandret. Metoden benyttes hvis man ikke er i besiddelse af en smigmåler. Hvis det er muligt, kan man med fordel lave en hældning på svirvelakslen på 1-1½ 0. Dette bevirker at årens vinkel i indsatsen bliver mindre og åren står bedre fast, eller præcist i vandet og vinklen bliver større imod slutningen, og giver en lettere afvikling af rotaget. Fangliner Længden skal ca. være 3,5-4 meter, så der er nok til at fortøje båden med. Linen fæstnes til øjet for/agter. Det kan anbefales at lave en øre, splejsning til den ende nærmest båden (undgå løse / flossede ender). Og det kan anbefales at lave en spansk tackling, en sejlmager tackling eller en almindelig tackling i den anden ende. Styreline Skal også være af en god kvalitet, og pas på den ikke bliver for tynd tykkelsen bør være ca. 8 mm. Skødetov, der kan tåle vand. Linen skal være så lang, at den ikke strammer eller er til ulempe for cox. Linen fastgøres til juget med en solid knude. Øjeplejsning Ror

30 Glasfiber Polyester Hvad består en glasfiberbåd af Der bruges som regel polyester til at holde sammen på glasset. Dette produkt er en kunstharpiks, fremstillet af spildprodukter fra olieraffinering. Denne type er billig, og den tørrer meget hurtig. I øvrigt er det en meget stærk form for harpiks. Der er dog visse ulemper forbundet med produktet. Blandt andet er polyester brandbart. Polyesters egenskaber Polyester er et materiale, der tørrer hurtig, og som let lader sig indfarve. Under hærdningen krymper det 5-8%, men ved armering med glasfiber formindskes krympningen til 1-3% under tørringen. Der er en ren kemisk proces, hvor der udvikles varme, men der dannes hverken biprodukter eller flygtige bestanddele. Modstandsdygtigheden mod ændring, vejrligets påvirkninger samt vand og fugt er god, Materialet tåler alkohol, benzin og olie, men ikke acetone og tjære. Det er upåvirkelig af kulde og varme inden for et temperaturområde fra -20 C til +40 C. Opbevaring Polyester: Opbevaringstemperatur: Ikke over +25 C Opbevaringstid: Fra 3 måneder til 1 år afhængig af fabrikat Særlige forhold: Bør beskyttes mod direkte sollys. Hærder: Opbevaringstemperatur: Ikke over + 40 C Opbevaringstid: Indtil 3 måneder Særlige forhold: Beskyttes mod direkte sollys Glasfiber: Opbevaringstid: Ubegrænset. Særlige forhold: Skal opbevares tørt Andre materialer Klude, tvist o.l., som har været brugt i forbindelse med polyester, kan bryde i brand ved selvantændelse som som følge af den voldsomme varmeudvikling, der sker, når polyesteren hærder. Brugte klude og tvist bør derfor brændes efter arbejdets afslutning.

31 Glasfiber Glasfiber tørretid Tørretiden afhænger af den mængde hærder, der blandes i polyesteren.temperaturen under pålægning og hærdning. Den mængde accelerator, der er tilsat polyesteren. Glasfibermaterialets indhold af fugtighed. Tiden, der går, fra hærder og polyester er blandet, til pålægningen begynder. Jo længere tid polyesteren har været blandet med hærderen, desto kortere bliver tørretiden. Og den mængde farve, der eventuelt blandes i polyesteren. Leksikon Imprægnering = glasfibermateriale indesluttet i polyester. Imprægnere = at arbejde polyester ind i glasfibermaterialet. Laminat = polyester armeret med glasfiber Laminere = at indlægge glasfibermateriale lagvis med polyester i en form. Delaminering = udtryk, som betegner, at de forskellige lag glasfiber i et laminat skilles fra hinanden, eller at laminatet ikke vil hærde til en hård homogen masse. Hærdning = den tørreproces, der bevirker, at glasfiberarmeringen får sine endelige egenskaber (hårdhed, styrke, vandtæthed osv.). Gelning = processen inden hærdningen, hvor polyester og glasfibermateriale stivner til en sej og klæbrig masse. Geltid = (også kaldet "pot life") den tid, der går fra hærderen er tilsat, til polyesteren er stivnet.

32 Glasfiber Hvad består glasfiber af Helt vandtæt er selv den bedste Gel-Coat aldrig (ej heller når den er ny). Indenfor Gel coat'en ligger skiftende lag af glasfiber og polyester. Glasfiber er virkelig glas og ikke plastic. Selvfølgelig er der ikke tale om almindeligt vinduesglas, men smeltet glas, der bliver trukket ud til tråde. Den særlige egenskab ved glas er materialets stivhed. Denne egenskab kan man ikke få, hvis man bruger f.eks. plastic til fremstilling af trådene. Glastrådene skaber armeringsmaterialet i laminatet på ganske samme måde som jern anvendes til armering af beton. Jo mere glasindhold, der er i laminatet, desto stærkere bliver båden.

33 Glasfiber Vedligeholdelse af glasfiberbåden Båden afvaskes med en bådrens og skylles grundigt. Når båden er tør påføres voks. Hvorefter der poleres. Du må ikke snyde for denne behandling. Båden skal have en behandling en gang årligt, da vind, solen og saltvand kan være hård ved gelcoat. Glasfiberbåden. For at kende årsagen til hvorfor en glasfiberbåd skal vedligeholdes, må du vide lidt om de materialer en glasfiber båd er bygget af. Yderst ligger et lag gelcoat. Dette produkt kan sammenlignes med maling eller lak. På samme måde som maling eller lak beskytter og forskønner en træbåd, således beskytter og forskønner gel-coat'en glasfibermaterialet. Der er blot et tykkere lag, oftest ca ½ mm. tykt. Gel-coat'en har den egenskab, at den tørrer hurtigt på den side af laget, der vender ud mod den faste flade, altså ud mod formen, hvori båden støbes, medens den side, der vender indad er meget langsomt tørrende. Gel-coat'en en slags polyesterharpiks, der er tilsat farvepigment. Foruden at gel.coat'en giver finish på bådens yderside, skal den beskytte glasfibertrådene. Det kan nok lyde lidt mærligt, men disse tråde har hårrørsvirkning. Det er derfor lidt uheldigt, hvis der kommer vand ind til trådene, idet dette vand vil have uhyre store vanskeligheder ved at komme ud igen. Det vil derfor i vinterens frostperiode bevirke, at der er store muligheder for at vandet vil fryse til is Sker dette skal der ikke meget til, før laminatet springer. Man må forsøge at bevare gel-caot'en så intakt som muligt. Den nedbrydes på nøjagtig samme måde som alle andre kemiske overflader. Det er først og fremmest solen, der påvirker overfladen, men salt påvirker også, dog i mindre grad.

34 Glasfiber Reparation af skroget Indvendig Skader i skroget er ikke så svære at reparere. Revner, sår og huller kan nemt udbedres. Hvordan skaderne udbedres afhænger af omfanget. Hvis det er små revner og sår, kan de oftest poleres væk. Kan revner og sår ikke fjernes ved polering skal stedet slibes rent, så alle løse partikler fjernes (slibning begrænses til selve skadestedet. Pas også på, ikke at slibe igennem det omliggende yderlag). Der renses efter med acetone og skadestedet fyldes op med en spartelmasse af 2-komponent type (f.eks. plasticpadding eller epoxyfiller). Husk handsker. Når spartelmasse er hærdet slibes reparationsstedet med vandslibepapir og males over (samme farve som skroget). Ca. 48 timer senere kan der efterpoleres med en speciel marine polish. Ved hul i skroget, kan reparationen udføres som en armering med glasfibermåtte og polyester. 1. Skær rundt om skadesstedet (f.eks. med en stiksav) hele det beskadige parti skal fjernes - også løse flager og revner. 2. Hullets kant skal affases med en fil. Affasningen skal udføres fra

35 Glasfiber Glasfiberarmeret polyester Husk at den vokspolerede eller plasticbeklædte side skal ind mod skroget. 4. Glasfibermåtter klippes til (lidt større end hullet). 5. Polyester og hærder blandes og stryges på glasfibermåtten, så den bliver godt gennemvædet. 6. Den polyestervædede måtte, lægges mod den voksbehandlede eller plasticbeklædte plade fra indersiden. Husk at trykke glasfibermåtten godt ned med en pensel. Der må ikke forekomme luftblærer. 7. Når støbningen i hullet begynder at hærde, forstærkes den indvendige side med 2 lag måtter. Disse måtter skal tilklippes dobbelt så store som hullet. 8. Når støbningen er hærdet, fjernes pladen fra bådens yderside, og reparationsstedet slibes 0,5-1,0 m.m. ned. 9. Gel coat i bådens farve blandes og påføres med en pensel. Der skal påføres så mange lag, at reparationsstedet bliver jævnt. Laget skal hærde i et par timer (20 C). 10. Reparationsstedet slibes ned med fint sandpapir, indtil stedet er fuldstændig jævnt. Derefter poleres stedet.

36 Glasfiber Udvendig Det er ikke alle bådtyper eller steder på båden, du kan komme til at reparere skader indefra. Det kan også lade sig gøre udefra. Men det er lidt sværere og resultatet kan godt blive mindre pænt, hvis man ikke passer på. Reparationer fra ydersiden sker på følgende måde: 1A. Skadestedet skæres helt væk og helt rent. Men hullet skal være så stort, at du kan få hånden gennem hullet. 2A. Indersiden langs kanten af hullet slibes med groft sandpapir (det kan gøres, når hånden stikkes gennem hullet). 3A. Hullets kanter affases forsigtigt med en fil fra ydersiden, 4A. Klip et stykke pap eller lignende til - lidt større end hullet. 5A. Klip et stykke glasfibermåtte i samme størrelse som pappet. Bland polyester og hærder. Gennemvæd nu glasfibermåtten. 6A. Læg glasfibermåtten mod pappladen og tryk den fast med en pensel.

37 Glasfiber 7A. Prik nu fire huller i pappet med glasfibermåtten og træk noget tynd ståltråd gennem pappet. 8A. Nu skal pappladen med den gennemvædede glasfibermåtte føres gennem hullet og klæbes fast på indersiden. Husk at vende den side med glasfibermåtten mod bådens inderside. 9A. Træk pappladen ind mod hullets rand ved hjælp af ståltråden. Læg 2 pinde på tværs på ydersiden. Vikle ståltråden om pindene. 10A. Når polyesteren hærder og pappladen sidder godt fast, klippes ståltråden over helt nede ved pladen. Hullet skal nu fyldes op med glasfibermåtter og polyester. Pas på, ikke at trykke for hårdt, så pappet ryger af. 11A. Når denne fyldning er helt hærdet, slibes overfladen på reparationsstedet 0,5-1,0 m.m. ned. Efter et eller flere lag gel coat i skrogets farve er lagt på og er helt hærdet, må stedet poleres. Påstrygning af gel coat

Polyester. Dansk Forening for Rosport Materielkursus 2 Uddannelsesudvalget. Polyesterens egenskaber. Opbevaring. Hvad består en glasfiberbåd af

Polyester. Dansk Forening for Rosport Materielkursus 2 Uddannelsesudvalget. Polyesterens egenskaber. Opbevaring. Hvad består en glasfiberbåd af 10 Polyester Hvad består en glasfiberbåd af Polyesterens egenskaber Opbevaring Der bruges som regel polyester til at holde sammen på glasset. Dette produkt er en kunstharpiks, fremstillet af spildprodukter

Læs mere

Hvad betyder kodenummeret på emballagen?;

Hvad betyder kodenummeret på emballagen?; Dansk Forening for Rosport Lak Sikkerhedsregler for lak På arbejde lak og tilsvarende Hvad betyder kodenummeret på emballagen?; Blanding Sikkerhed 4-5 produkter, der anvendes til lakarbejde, findes en

Læs mere

Kulfiber årer fåes med forskellig egenvægt og stivhed, jo mere kulfiber de indeholder, jo lettere og stivere er de.

Kulfiber årer fåes med forskellig egenvægt og stivhed, jo mere kulfiber de indeholder, jo lettere og stivere er de. Kulfiber Åre Kulfiber årer fåes med forskellig egenvægt og stivhed, jo mere kulfiber de indeholder, jo lettere og stivere er de. Årebladene fås i traditionel macon facon eller big blade. Arealet på bigblade

Læs mere

Materiel kursus 1 Uddannelsesudvalget. Karborundum og skiférsten. Finersav Fukssvans. Kuglehammer Snedkerhammer Kløfthammer

Materiel kursus 1 Uddannelsesudvalget. Karborundum og skiférsten. Finersav Fukssvans. Kuglehammer Snedkerhammer Kløfthammer Materiel kursus 1 Værktøj Høvle Karborundum og skiférsten Simshøvl (91.0271) Bugthøvl Pudshøvl Eller høvl efter behov 8 mm, 12 mm 16 mm 32 mm Spartler Save Hamre Bidetænger Finersav Fukssvans Kuglehammer

Læs mere

Materialekursus 2. Dansk forening for Rosport Materialekursus 2

Materialekursus 2. Dansk forening for Rosport Materialekursus 2 Forord Materialemappe til hjælp og vejledning i danske roklubber. 1. Mappen er udarbejdet til D.F.f.R. 2. Oprindelig mappe er udarbejdet med tekst og rentegning af John Høck og Per Amby 3. Redigeret 28/10

Læs mere

Materiel Anders Bressendorff HR Styrmandskursus Materiel 2013 1

Materiel Anders Bressendorff HR Styrmandskursus Materiel 2013 1 Materiel 1 Styrmandens materielansvar Styrmanden har ansvaret for at kontrollere og godkende materiellet inden turens påbegyndelse at båden er i fuld sødygtig stand under hele turen Husk styrmanden har

Læs mere

Lisbeth:. Rustfrie bagplader monteret (limet) under dæk som fæste for flag bøsning ( turflag) og stander bøsning.

Lisbeth:. Rustfrie bagplader monteret (limet) under dæk som fæste for flag bøsning ( turflag) og stander bøsning. Dagbog fra reparationsholdet, Tolo Roklub, marts 2019 Lørdag 16-3-2019 Temperatur 14 C Køreskinner og træafmonteret. Nye træ kiler lakkeret førstegang. Sæder afmonteret gammel kørevogn.. Rustfrie bagplader

Læs mere

Reparation og vedligeholdelse af glasfiberemner med Meripol produkter.

Reparation og vedligeholdelse af glasfiberemner med Meripol produkter. Reparation og vedligeholdelse af glasfiberemner med Meripol produkter. Indhold: 1. Almindeligvedligeholdelse Rengøring-Voksning-Polering 2. Fjernelse af misfarvning 3. Reparationer af Skrammer-Ridser-Splinter.

Læs mere

Håndbog for. Roning i Inrigger. Skelskør Roklub

Håndbog for. Roning i Inrigger. Skelskør Roklub Håndbog for Roning i Inrigger Skelskør Roklub Indholdsfortegnelse Velkommen Vi vil hermed gerne byde dig velkommen i Skelskør Roklub. Forhåbentlig vil du hurtigt føle dig godt tilpas her og blive et aktivt

Læs mere

1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler

1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler Vedligeholdelse 1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler 2 Teak Teaktræ er særligt velegnet til udendørs brug, fordi det har et naturligt indhold af olie og er formstabilt. Det kan tåle vejr og vind uden

Læs mere

Rorstammen brækkede 1 cm. nede i roret. Det er set før, men jeg troede, jeg havde sikret mig ved at reparere roret som foreskrevet af værftet.

Rorstammen brækkede 1 cm. nede i roret. Det er set før, men jeg troede, jeg havde sikret mig ved at reparere roret som foreskrevet af værftet. Fremstilling af ny form og ror til Contrast 33 I august 2009 brækkede rorstammen på vores Contrast 33. Det var under en kapsejlads, men heldigvis så langt væk fra andre, at vi ikke sejlede ind i nogen,

Læs mere

Reparation og maling af vinduer og døre

Reparation og maling af vinduer og døre Reparation og maling af vinduer og døre Man starter med at undersøge vinduets tilstand - er tale om let rådangreb kan man bare lukke revnerne med tjærekit eller harpiksmasse. Er der derimod tale om kraftige

Læs mere

Ry roklub BÅD OG KOMMANDOER INRIGGERINSTRUKTION. Sommerferielangtur 2016, Themsen, England. Inriggerudvalget Feb 2019/Jan. Side 1

Ry roklub BÅD OG KOMMANDOER INRIGGERINSTRUKTION. Sommerferielangtur 2016, Themsen, England. Inriggerudvalget Feb 2019/Jan. Side 1 INRIGGERINSTRUKTION Ry roklub BÅD OG KOMMANDOER Sommerferielangtur 2016, Themsen, England Inriggerudvalget Feb 2019/Jan Side 1 Båden Lommen (åreklemring) Side 2 Årerne Årerne er tilpasset/justeret til

Læs mere

ALTANER.DK RENGØRING & VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING. altaner.dk 1 Vestbjerg Smede- & Maskinværksted ApS +45 96 47 77 47 www.altaner.

ALTANER.DK RENGØRING & VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING. altaner.dk 1 Vestbjerg Smede- & Maskinværksted ApS +45 96 47 77 47 www.altaner. RENGØRING & VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING altaner.dk 1 Tillykke med din nye altan. Vi håber at du i fremtiden vil nyde tiden på altanen og dens mange oplevelses rige timer. Vi har i denne vedligeholdelses

Læs mere

Outriggerret. Outriggerkursets overordnede indhold:

Outriggerret. Outriggerkursets overordnede indhold: Outriggerret Forudsætninger: Aflagt 300 meter svømmeprøve indenfor de sidste 2 år Kan ro 2000 meter i ergometer på 10 minutter for herre og 11 minutter for damer. Omfang: Ved træning 1-2 gange/uge må det

Læs mere

Bygning af hul pagaj i fyrretræ. (vægt 850 til 950g). Pagajbyg - 1

Bygning af hul pagaj i fyrretræ. (vægt 850 til 950g). Pagajbyg - 1 Bygning af hul pagaj i fyrretræ. (vægt 850 til 950g). Pagajbyg - 1 Grøndlandspagajer laves normalt i cedertræ fordi det er en let træsort. En pagaj lavet i cedertræ kan normalt laves i en færdig vægt lidt

Læs mere

Reparation af glasfiberkajakker

Reparation af glasfiberkajakker Reparation af glasfiberkajakker Denne beskrivelse er fremstillet som en opsummering af et kursus i reparation af glasfiberkajakker af Leif Romsø i Kerteminde Kajakklub Oktober 2008. Glasfiberkajakker er

Læs mere

Linolieprodukter Hvorfor?

Linolieprodukter Hvorfor? Linolieprodukter Hvorfor? Forbrug og påføring af linoliemaling For at kunne beregne, hvor meget træmaling (oliefarver) der er behov for, er det nødvendigt at vide, hvor mange m² der skal males, hvor mange

Læs mere

KOMMANDOER. Det er altid styrmandens ansvar at båden manøvreres korrekt. Det er ikke en undskyldning at roerne ikke gjorde, hvad der blev sagt.

KOMMANDOER. Det er altid styrmandens ansvar at båden manøvreres korrekt. Det er ikke en undskyldning at roerne ikke gjorde, hvad der blev sagt. En god styrmand skal kunne give sit mandskab korrekte, præcise og klare kommandoer i alle situationer, der kan opstå på en rotur. Det er en god idé at øve kommandoerne i praksis. I kritiske situationer

Læs mere

HUSGUIDE. Den Sorte. Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt. Gør det selv - bedre

HUSGUIDE. Den Sorte. Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt. Gør det selv - bedre Den Sorte HUSGUIDE INDEHOLDER NÆSTEN ALT HVAD DU SKAL VIDE FØR DU GÅR IGANG... Borup Tagtæt Borup Mur- & Sokkelasfalt/ Primer til Tagtæt Gør det selv - bedre FORBEREDELSE Fladen skal være rengjort for

Læs mere

Velkommen i Odense Roklubs ungdomsafdeling.

Velkommen i Odense Roklubs ungdomsafdeling. Velkommen i Odense Roklubs ungdomsafdeling www.odense-roklub.dk Velkommen i Odense Roklub Vi er rigtig glade for, at du vil være medlem af Odense Roklub. Vi håber, at du vil synes at Odense Roklub er et

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING (DK)

MONTAGEVEJLEDNING (DK) MONTAGEVEJLEDNING (DK) Tillykke med Deres nye møbel fra dk3 ROYAL SYSTEM reolen blev tegnet i 1948 af den legendariske danske designer og producent Poul Cadovius. Det var ét af verdens første væghængte

Læs mere

LÆGNINGSVEJLEDNING. LÆGNINGSTEMPERATUR Den ideelle lægningstemperatur er 20 og skal være inden for et interval fra 15 C til 28 C.

LÆGNINGSVEJLEDNING. LÆGNINGSTEMPERATUR Den ideelle lægningstemperatur er 20 og skal være inden for et interval fra 15 C til 28 C. Vi anbefaler at læse følgende lægningsvejledning for ikke at glemme noget og for at drage fuld nytte af dit gulv i mange år. ANVENDELSE LÆGNINGSVEJLEDNING BRUG Gulvbelægning som udelukkende er beregnet

Læs mere

MATERIELLET. 3.1 Formål. 3.2 Indledning. At give kursisterne viden om korrekt håndtering af materiellet.

MATERIELLET. 3.1 Formål. 3.2 Indledning. At give kursisterne viden om korrekt håndtering af materiellet. 3.1 Formål MATERIELLET 3.2 Indledning At give kursisterne viden om korrekt håndtering af materiellet. Den vigtigste del af materiellet er naturligvis båden. Styrmanden har ansvaret for, at båden er i fuldt

Læs mere

Shipwright Assist. HF-Marine: HF Industri & Marine Gotlandsvej svendborg. Telefon: +(45)

Shipwright Assist. HF-Marine:  HF Industri & Marine Gotlandsvej svendborg. Telefon: +(45) Indkøb af glasfiber mm: Meripol: http://meripol.dk/ Meripol Glasfiberservice ApS Sigma Service Center Slagelse Rugvænget 5 C 4200 Slagelse Tlf.: 58529040 HF-Marine: http://www.hfmarine.dk/ HF Industri

Læs mere

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1 Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1 Når skellettet er klar til beklædning, dvs. skelettet er høvlet så der ikke er nogle skarpe kanterskelettet er lakeret med fortyndet lak

Læs mere

HOLTE ROKLUB. Frederikslundsvej 41B, 2840 Holte, Tlf. 4542 4232 www.holte-roklub.dk. Roning i Inrigger

HOLTE ROKLUB. Frederikslundsvej 41B, 2840 Holte, Tlf. 4542 4232 www.holte-roklub.dk. Roning i Inrigger HOLTE ROKLUB Frederikslundsvej 41B, 2840 Holte, Tlf. 4542 4232 www.holte-roklub.dk Roning i Inrigger Revideret april 2008 Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 3 2 BÅDTYPER... 4 2.1 INRIGGER... 4 2.2 GIG...

Læs mere

Renovering af agterkahyt på Speedy.

Renovering af agterkahyt på Speedy. Renovering af agterkahyt på Speedy. Efter at forkahytten sidste år blev renoveret er turen nu kommet til agterkahytten, da denne også i høj grad trængte til en kærlig hånd. Jeg startede på projektet lige

Læs mere

Vi bygger en S16D bil

Vi bygger en S16D bil Vi bygger en S16D bil Af Carsten Grønnemann Jeg vil i denne artikel serie se på hvad der skal til for at bygge en top-notch S16D bil. Blovstrød SlotCar Racing Club April 2007. Chassis Jeg har valgt et

Læs mere

Produkter der fungerer. Produkter der holder. Det professionelle valg, siden 1983 SERVICEVEJLEDNING

Produkter der fungerer. Produkter der holder. Det professionelle valg, siden 1983 SERVICEVEJLEDNING Produkter der fungerer Produkter der holder Det professionelle valg, siden 1983 SERVICEVEJLEDNING BRUGSANVISNING SIS440 Nådden skal være ren og tør. Det omgivende træ skal indeholde mindre end 12% fugt.

Læs mere

Bilag 1 - Forslag til ændring af Kaproningsreglement. Nuværende. Ændringsforslag 3 BÅDE 3 BÅDE

Bilag 1 - Forslag til ændring af Kaproningsreglement. Nuværende. Ændringsforslag 3 BÅDE 3 BÅDE Bilag 1 - Forslag til ændring af Kaproningsreglement Nuværende 3 BÅDE Ændringsforslag 3 BÅDE 1. Begrænsninger for outriggede bådes vægt, konstruktion, form, materialer eller dimensioner, gælder i den udstrækning

Læs mere

Rund trampolin Ø396 cm Til nedgravning

Rund trampolin Ø396 cm Til nedgravning Original brugsanvisning Varenr.: 9055928 Rund trampolin Ø396 cm Til nedgravning Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Rund trampolin t. nedgravning - Varenr.

Læs mere

Starfloor. Lægningsvejledning. 17.september 2013

Starfloor. Lægningsvejledning. 17.september 2013 Starfloor Lægningsvejledning 17.september 2013 Lægningsvejledning Brugsklasse Anvendelsesområder STARFLOOR CLICK er et gulv udviklet til bolig segmentet. * *følg lægningsvejledningen nøje Akklimatisering

Læs mere

Forberedelse af underlaget Alle overflader skal betragtes som værende beskidte, og skal afrenses, før der monteres dekorationer.

Forberedelse af underlaget Alle overflader skal betragtes som værende beskidte, og skal afrenses, før der monteres dekorationer. Datablad Forarbejdning og montering af 3M Controltac Plus 190-serien August 2004 Beskrivelse Denne bulletin giver instruktion i montering af 3M Controltac Plus 190-serien. Dekorationer kan monteres vandret

Læs mere

Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse!

Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse! Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse! Da jeg modtog plastkassen med lodder, ur, nøgle og pendul så jeg at skiven ikke havde det godt! Malingen

Læs mere

Velkommen til VORDINGBORG RO- OG KAJAKKLUB Lidt om Vordingborg ro-og kajakklub Program for roskole Oversigt over rokommandoer

Velkommen til VORDINGBORG RO- OG KAJAKKLUB Lidt om Vordingborg ro-og kajakklub Program for roskole Oversigt over rokommandoer Stiftet den 21. Marts 1904 Velkommen til VORDINGBORG RO- OG KAJAKKLUB Lidt om Vordingborg ro-og kajakklub Program for roskole Oversigt over rokommandoer VRK tryk april 2013 Lidt om os selv... Vordingborg

Læs mere

Mange USB-stiks er udstyret med en lille datadiode, som lyser når der hentes eller

Mange USB-stiks er udstyret med en lille datadiode, som lyser når der hentes eller USB-stiks bliver stadig brugt rigtig meget, og da man nu engang imellem kan få et 64gb USB stik til 249 kr i f.eks. Aldi, så er USB-stikket stadig det oplagte transportable medie, da det er lille og modsat

Læs mere

Pleje og vedligeholdelse Låger. Trådvarer. designcore. massiv træ. laminat

Pleje og vedligeholdelse Låger. Trådvarer. designcore. massiv træ. laminat Pleje og vedligeholdelse Låger. Trådvarer. designcore. massiv træ. laminat låger Malede og finérede Almindelig rengøring foretages med en ren klud eller vaskeskind og lunkent vand. Til mere dybdegående

Læs mere

Manual. 1. Samleanvisning. 2. Check før sejlads. 3. Trimning. 4. Vedligehold. 5. Reservedelsliste. 6. Klasseregler. - Mangler

Manual. 1. Samleanvisning. 2. Check før sejlads. 3. Trimning. 4. Vedligehold. 5. Reservedelsliste. 6. Klasseregler. - Mangler Manual 1. Samleanvisning. 2. Check før sejlads. 3. Trimning. 4. Vedligehold. 5. Reservedelsliste. 6. Klasseregler. - Mangler 7. Nyt fra SUPERNOVA. - Mangler 8. Stikordsregister. - Mangler Trampolinens

Læs mere

Strong Premium. 1-komponent vandbaseret gulvlak. Til erhverv med meget tra k. Glansgrad:

Strong Premium. 1-komponent vandbaseret gulvlak. Til erhverv med meget tra k. Glansgrad: Strong Premium 1-komponent vandbaseret gulvlak. Til erhverv med meget tra k 1-komponent vandbaseret og lugtsvag top-lak til brug på meget tra kkerede trægulve, der anvendes til erhvervsmæssige formål.

Læs mere

Eurothane G Indvendig isolering

Eurothane G Indvendig isolering Indholdsfortegnelse 1. Generelt 2. Savning og skæring af Eurothane G plader 3. Placering af Eurothane G plader 3,1 Generelt 3,2 Montering på træstruktur 3,3 Montering med klæber 3,4 Montering imod inderside

Læs mere

Montering Vedligeholdelsesvejledning. Corian. ... kvalitet hele vejen igennem. April 2009 DK

Montering Vedligeholdelsesvejledning. Corian. ... kvalitet hele vejen igennem. April 2009 DK Montering Vedligeholdelsesvejledning Corian... kvalitet hele vejen igennem April 2009 DK Transport Inden montage Tillykke med din nye Corian fra Horn Bordplader A/S For at få størst mulig glæde af din

Læs mere

Trampolin 512x305 cm

Trampolin 512x305 cm SIKKERHEDSANVISNINGER OG SAMLEVEJLEDNING Varenr.: 9053595 Trampolin 512x305 cm Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Trampolin, firkantet - Varenr. 9053595 Beskrivelse:

Læs mere

VARIGHED: LANGT FORLØB. Byg EN NEM HULE. Gå ind på dr.dk/byg og find flere seje byggeprojekter.

VARIGHED: LANGT FORLØB. Byg EN NEM HULE. Gå ind på dr.dk/byg og find flere seje byggeprojekter. VARIGHED: LANGT FORLØB Byg EN NEM HULE Byg EN NEM HULE Varighed: Langt forløb Denne hule kan du bygge derhjemme, evt. sammen med en voksen. Husk at få hjælp af en voksen, når der skal bruges stiksav og

Læs mere

1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler

1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler Vedligeholdelse 1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler 2 Teak Teaktræ er særligt velegnet til udendørs brug, fordi det har et naturligt indhold af olie

Læs mere

DEN 271. Kølprofil? Sådan gjorde vi på DEN 271!

DEN 271. Kølprofil? Sådan gjorde vi på DEN 271! DEN 271 Kølprofil? Sådan gjorde vi på DEN 271! Hvorfor lave kølen?? Vi har nok alle hørt det - men tror vi på det? Hvor stor er effekten i virkeligheden? Er det nødvendigt at afmontere kølen? Hvor meget

Læs mere

CUBE DESIGN. Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S. - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler

CUBE DESIGN. Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S. - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler CUBE DESIGN Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler Sådan passer du bedst på dit Cube Design produkt Denne vejledning giver dig mulighed for at pleje

Læs mere

FREDERIKSHAVN ROKLUB

FREDERIKSHAVN ROKLUB FREDERIKSHAVN ROKLUB -INSTRUKTION OG KOMMANDOER- Vi er medlem af Dansk Forening for Rosport (DFfR) under Danmarks Idrætsforbund. Vores daglige rofarvand er Kattegat. ROKURSUS: For at ro i en roklub i Danmark

Læs mere

Knuder af Anders Toft Jensen

Knuder af Anders Toft Jensen Knuder af Anders Toft Jensen Alle typer af monofile kunststofliner har ikke den samme brudstyrke i våd og tør tilstand. Linens brudstyrke angives i lbs (pund) eller kilogram, og er et udtryk for den dødvægt

Læs mere

Først sættes spanterne helt vinkelret på kølen. Dette gøres nemmest på en byggebedding.

Først sættes spanterne helt vinkelret på kølen. Dette gøres nemmest på en byggebedding. Byggetips Træskrog Først sættes spanterne helt vinkelret på kølen. Dette gøres nemmest på en byggebedding. (Fig. 1). Derefter monteres dæk og evt. skot. Når dette er tørt, slibes spanterne i smig (fig.

Læs mere

LANGDISTANCE- KAPRONINGSREGLEMENT

LANGDISTANCE- KAPRONINGSREGLEMENT Dansk Forening for Rosport LANGDISTANCE- KAPRONINGSREGLEMENT Revideret april 2014 2 1 - LANGDISTANCEKAPRONINGSREGLEMENT 1. Nærværende bestemmelser er gældende for alle landsdækkende langdistancekaproninger,

Læs mere

Robert Bosch GmbH. Mål!-væg. Fuldtræffer! Mål!-væg Nu kan du også spille på en målvæg hjemme i haven.

Robert Bosch GmbH. Mål!-væg. Fuldtræffer! Mål!-væg Nu kan du også spille på en målvæg hjemme i haven. Mål!-væg Fuldtræffer! Mål!-væg Nu kan du også spille på en målvæg hjee i haven. 1 Indledning Målvæggen er klassikeren for alle fodboldfans. Vi viser dig en model i stabil Birk-multiplex, som kan adskilles

Læs mere

PLEJE & VEDLIGEHOLDELSE LÅGER. TRÅDVARER. GETACORE. MASSIV TRÆ. LAMINAT

PLEJE & VEDLIGEHOLDELSE LÅGER. TRÅDVARER. GETACORE. MASSIV TRÆ. LAMINAT PLEJE & VEDLIGEHOLDELSE LÅGER. TRÅDVARER. GETACORE. MASSIV TRÆ. LAMINAT LÅGER Regelmæssig rengøring Anvend en blød klud opvredet i lunkent vand, der gerne må være tilsat et almindelig rengøringsmiddel

Læs mere

9 Specifikationer. 9/1 Specifikationer. 9/2 Spændmomenter. 9/3 Specialværktøj. 9/4 Reparation af karrosseriskader Reparation af karrosseriskader 9/4 1

9 Specifikationer. 9/1 Specifikationer. 9/2 Spændmomenter. 9/3 Specialværktøj. 9/4 Reparation af karrosseriskader Reparation af karrosseriskader 9/4 1 9 Specifikationer 9/1 Specifikationer 9/2 Spændmomenter 9/3 Specialværktøj 9/4 9/4 1 Side 1 af 5 Denne vejledning giver retningslinier for reparation af karrosseriskader på køretøjets overog underdel.

Læs mere

Monteringsvejledning. Markise Elektrisk. MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel+ 45 70 22 72 92 www.moreland.dk post@moreland.

Monteringsvejledning. Markise Elektrisk. MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel+ 45 70 22 72 92 www.moreland.dk post@moreland. DK Monteringsvejledning Markise Elektrisk MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel+ 45 70 22 72 92 www.moreland.dk post@moreland.dk Sikkerhedsforskrifter 1. Det anbefales at markisen monteres

Læs mere

Vordingborg Bad. plejeanvisninger

Vordingborg Bad. plejeanvisninger Vordingborg Bad Montage og plejeanvisninger Montagevejledning af dit bad arrangement. Før du påbegynder montage af dine bad skabe, så pak dem ud og gå for synlige skader. Skader på allerede monterede skabe

Læs mere

Kabinen. Sådan gør du: Værktøjet skal være i orden

Kabinen. Sådan gør du: Værktøjet skal være i orden Kabinen Sådan gør du: Kabinen er et godt sted at starte når du vil gøre din bil ren, så kan den nemlig tørre, mens du vasker og polerer resten af bilen. Tørre! ja for der skal noget fugt til, for at få

Læs mere

Montering Vedligeholdelsesvejledning. Getacore. ... kvalitet hele vejen igennem. Juni 2010 DK

Montering Vedligeholdelsesvejledning. Getacore. ... kvalitet hele vejen igennem. Juni 2010 DK Montering Vedligeholdelsesvejledning Getacore... kvalitet hele vejen igennem Juni 2010 DK Transport Inden montage Tillykke med din nye Getacorebordplade fra Horn Bordplader A/S For at få størst mulig glæde

Læs mere

- den naturlige løsning

- den naturlige løsning 937020072 02 Montering og Rengøring af Caesarstonebordplader - den naturlige løsning SPEKVA A/S Kærmindevej 2. DK-6580 Vamdrup Telefon 7558 2511. Fax 7558 3611 www.spekva.dk Indholdsfortegnelse Caesarstone...

Læs mere

For at opnå et godt resultat er det vigtigt at følge denne vejledning. De mest anvendte konstruktioner er omfattet. Beskrivelser er vejledende.

For at opnå et godt resultat er det vigtigt at følge denne vejledning. De mest anvendte konstruktioner er omfattet. Beskrivelser er vejledende. Læggevejledning HØRNING Origin massive plankegulve For at opnå et godt resultat er det vigtigt at følge denne vejledning. De mest anvendte konstruktioner er omfattet. Beskrivelser er vejledende. Hørning

Læs mere

Introduktion side 3. Før du kører ud på din første tur side 4. Brugervejledning side 5. Justering af sadelhøjde side 7. Justering af kæde side 7

Introduktion side 3. Før du kører ud på din første tur side 4. Brugervejledning side 5. Justering af sadelhøjde side 7. Justering af kæde side 7 Indholdsfortegnelse 1 Introduktion side 3 Før du kører ud på din første tur side 4 Brugervejledning side 5 Justering af sadelhøjde side 7 Justering af kæde side 7 Justering af styrhøjde side 8 Justering

Læs mere

Reparationskursus. I guld- og sølvsmedeteknikker

Reparationskursus. I guld- og sølvsmedeteknikker Reparationskursus I guld- og sølvsmedeteknikker 1 Kursus i mindre reparationer om trækning af perler med og uden knuder, montering af dupper og låse. Loddeprocesser ved mindre reparationsopgaver som f.eks.

Læs mere

S I M A L F A vandbasere t lim

S I M A L F A vandbasere t lim INNOVATIVE LØSNINGER TIL INDUSTRIELLE FORMÅL P R O D U K T K A T A L O G S I M A L F A vandbasere t lim For skum & polstring VANDBASERET LIM SIMALFA VANDBASERET LIM ALFA KLEBSTOFFE AG er et schweisisk

Læs mere

Drift og Vedligehold. Hvidlakeret ventilationsfittings. Indholdsfortegnelse

Drift og Vedligehold. Hvidlakeret ventilationsfittings. Indholdsfortegnelse Drift og Vedligehold Hvidlakeret ventilationsfittings Denne drift- og vedligeholdelsesmanual gælder for JRV's Hvidlakeret ventilationsfittings. Den indeholder vigtige informationer om brug, vedligeholdelse

Læs mere

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2 Tips til at komme godt i gang Det er ekstra vigtigt at starte rigtigt med begyndere i kano, fordi det er sværere for dem at se fremskridt, i forhold til kajak. Så for at de ikke mister modet, men derimod

Læs mere

RENGØRING & VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING

RENGØRING & VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING RENGØRING & VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING 1 KONTECH A/S ønsker dig tillykke med din nye altan. KONTECH A/S ønsker dig tillykke med din nye altan. Vi håber at du i fremtiden vil nyde tiden på altanen og dens

Læs mere

d) Vær opmærksompå risikoen for beskadigelse af ansigt, hænder og fødder.

d) Vær opmærksompå risikoen for beskadigelse af ansigt, hænder og fødder. ADVARSEL SIKKERHED a) Kanttrimmerem må ikke overlades til børn eller umyndige unge, bortset fra unge, som er i lære og under opsyn af fagfolk. b) Der må ikke komme nogen indenfor en radius af 5 meter,

Læs mere

Sdr. Ringvej Vejen - Tlf Fax

Sdr. Ringvej Vejen - Tlf Fax Samlevejledning Varenr.: 9053260-261 Tromler til ATV Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Tromle til ATV - Varenr. 9053260 og 9053261 Beskrivelse: Tromlen består

Læs mere

træplejesystem Gulvbehandling indendørs

træplejesystem Gulvbehandling indendørs træplejesystem Gulvbehandling indendørs Grund- og færdigoliering Vælg produkt Med Junckers GulvOlie plejer du ikke alene dit gulv på allerbedste måde, du tilfører også gulvet glød, dybde og slidstyrke

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE

BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE BETJENINGSVEJLEDNING FOR PERCOSTAR KAFFEMASKINE Dette apparat er i overensstemmelse med følgende direktiver: Fabrikanten forbeholder sig ret til ændring af maskinen eller indholdet af manualen, uden forudgående

Læs mere

Vedligeholdelsesfolder

Vedligeholdelsesfolder Vedligeholdelsesfolder Indholdsfortegnelse Forord... 3 Låger... 4 Skuffer... 4 Korpus... 4 Hængsler... 4-5 Bordplader Plastlaminatbordplader... 5 Laboratoriebejdsede bordplader... 5 Lakerede bordplader...

Læs mere

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug!

OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Monteringsvejledning max 110 kg OBS! Læs altid monteringsvejledningen! Gem vejledningen til senere brug! Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 90356AS2X3VII 2016-12 Kære kunde! Gem vejledningen til senere brug.

Læs mere

TG 800. Betjeningsvejledning. Power Line Motor 2003 / 1

TG 800. Betjeningsvejledning. Power Line Motor 2003 / 1 2003 / 1 Betjeningsvejledning Power Line Motor TG 800 Texas Andreas Petersen A/S Knullen 2 DK-5260 Odensse S Tlf. 6395 5555 Fax 6395 5558 post@texas.dk - www.texas.dk ADVARSEL - Læs altid betjeningsvejledningen

Læs mere

Rengøringsvejledninger

Rengøringsvejledninger og pleje af dit lakerede og oliebehandlede Pergo parketgulv Hvorfor? HOLDBAR BRUGERVENLIG EFFEKTIV Korrekt rengøring af gulvet sikrer, at det bliver vedligeholdt perfekt. Produkterne er blevet udviklet

Læs mere

GelcoatGuide. Monofiber a/s. Fejlfinding og løsninger

GelcoatGuide. Monofiber a/s. Fejlfinding og løsninger Fejlfinding og løsninger Monofiber a/s Transformervej 29 DK-2730 Herlev Telefon 44 85 05 00 Fax 44 85 15 01 epost@monofiber.dk www.monofiber.dk Gelcoat GelcoatIndhold Fejlfinding og løsninger Checkliste

Læs mere

Opdateret: 04.03.2013. Monteringsvejledning Scoop Light, naturcontainer # 158

Opdateret: 04.03.2013. Monteringsvejledning Scoop Light, naturcontainer # 158 Opdateret: 04.03.203 Monteringsvejledning Scoop Light, naturcontainer # 58 Montage af Scoop Scoop leveres i 2 dele Scoop kun til træer og buske Scoop er udelukkende til tilplantning af træer og buske og

Læs mere

1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler

1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler Vedligeholdelse 1. Teak 2. Højtryks kompaktlaminat 3. Vejrbestandig flet 4. Vinteropbevaring af havemøbler 2 Teak Teaktræ er særligt velegnet til udendørs brug, fordi det har et naturligt indhold af olie

Læs mere

Oliering og Pleje af Trægulve

Oliering og Pleje af Trægulve Oliering og Pleje af Trægulve 1. Oliering - nylagte ubehandlede massive trægulve 2. Plejeoliering - nylagte fabriksolierede trægulve 3. Plejeoliering eksisterende olierede trægulve 4. Rengøring og vask

Læs mere

BLÆRER PÅ TRÆVÆRK. Stedvis ringe vedhæftning Ringe vedhæftning kan også have andre årsager end fugt alt efter malingtype.

BLÆRER PÅ TRÆVÆRK. Stedvis ringe vedhæftning Ringe vedhæftning kan også have andre årsager end fugt alt efter malingtype. Blærer på træværk BLÆRER PÅ TRÆVÆRK Blærer på træværk sådan kender vi dem Fra tid til anden opstår der blærer i maling på udvendigt træværk ofte kort efter, at det er blevet malet. Blærerne måler typisk

Læs mere

Kondens i moderne byggeri

Kondens i moderne byggeri Kondens i moderne byggeri Kondens er et naturligt fænomen og ikke et produktproblem. Det er tegn på høj luftfugtighed, hvilket betyder, at øget ventilation er nødvendig. En gennemsnitlig familie på fire

Læs mere

ENTROPY CCR. UV stabiliseret glasklar støbe & coating epoxy

ENTROPY CCR. UV stabiliseret glasklar støbe & coating epoxy ENTROPY CCR UV stabiliseret glasklar støbe & coating epoxy ENTROPY CCR er en glasklar epoxyresin, som kan anvendes til dybe støbninger helt op til 50mm i tykkelse og coatings i tykke lag. Særdeles velegnet

Læs mere

Uret var dårligt samlet med nymoderne skruer det går sandelig ikke!

Uret var dårligt samlet med nymoderne skruer det går sandelig ikke! Til Lars Sørensen. Her er lidt billeder af hvordan jeg har restaureret dit ur. Uret var som forventet i dårlig stand sådan er det altid når man har fat i antikviteter Som bekendt er uret fremstillet i

Læs mere

Byggevejledning. Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset.

Byggevejledning. Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset. Parcelhusvej 1 og 3 Byggevejledning Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset. Huset du ser i vejledningen er Parcelhusvej 1, men fremgangsmåden er den samme til Parcelhusvej

Læs mere

LANGDISTANCE- KAPRONINGSREGLEMENT

LANGDISTANCE- KAPRONINGSREGLEMENT LANGDISTANCE- KAPRONINGSREGLEMENT 1 - LANGDISTANCEKAPRONINGSREGLEMENT 1. Nærværende bestemmelser er gældende for alle landsdækkende langdistancekaproninger, såvel DM som nationale langdistancekaproninger,

Læs mere

Brugervejledning, drift og vedligehold

Brugervejledning, drift og vedligehold Brugervejledning, drift og vedligehold Triplan fuldglasvægge (TP Lite, TP Lite Twin, TP Acoustic) MATERIALER OG OVERFLADER Vægtype: Glas: Fuldglasvæg. Glas monteret i aluminiumsprofiler fuget eller samlet

Læs mere

MiniHuset.dk Torpsgade 25, Smidstrup, 7000 Fredericia www.minihuset.dk - info@minihuset.dk. Udvendig Dekorering

MiniHuset.dk Torpsgade 25, Smidstrup, 7000 Fredericia www.minihuset.dk - info@minihuset.dk. Udvendig Dekorering Udvendig Dekorering Det udvendige udseende er på mange måder den vigtigste del af dit dukkehus, da det er den del, der bliver vist det meste af tiden. Den stil du vælger til dit hus vil ofte diktere det

Læs mere

Gode råd til rensning og vedligeholdelse af haglgeværet efter sæsonen

Gode råd til rensning og vedligeholdelse af haglgeværet efter sæsonen Gode råd til rensning og vedligeholdelse af haglgeværet efter sæsonen Thorkild Ellerbæk/positivskydning.dk Hvis du står med sådan en samling dele skal du være ret sikker på din tekniske kunnen. Så mange

Læs mere

Brugervejledning. Bord køler. Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse

Brugervejledning. Bord køler. Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse Bord køler Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse Indholdsfortegnelse: Emballering...3 Udpakning...3 Opbevaring ubrugt...3 Opstillingsstedet...4 Håndtering...4 Elektriske anvisninger...5

Læs mere

D DK. Montagevejledning PRO TEC Xframe. Montering skydedøre

D DK. Montagevejledning PRO TEC Xframe. Montering skydedøre Montagevejledning Montering skydedøre Montering af skydedøre n leveres med den stående ramme monteret, og den gående ramme leveret løs med. Dørkarm indsættes i dørhul så den flugter muren ens i begge sider

Læs mere

D DK. Montagevejledning PRO TEC Xframe. Montering vinduer og døre

D DK. Montagevejledning PRO TEC Xframe. Montering vinduer og døre Montagevejledning Montering vinduer og døre Montering af døre Dørkarm indsættes i dørhul så den flugter muren ens i begge sider og fastholdes ved hjælp af kiler. Dørkarm sættes i lod i alle retninger,

Læs mere

S 4. Sikkerhedsadvarsler

S 4. Sikkerhedsadvarsler S 4 Sikkerhedsadvarsler Når du bruger elektriske apparater, skal de grundlæggende sikkerhedsregler følges for at reducere risikoen for brand, elektrisk stød og skade på personer eller ejendom. Læs alle

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING

VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING INDHOLDSFORTEGNELSE Møbler 01 Tekstiler 02 Skind 02 Bestik 03 Glas 03 Termokander 03 Støbejern (køkken) 04 Skærebrætter 04 Stearinlys 04 MØBLER LAKEREDE TRÆMØBLER - Ved daglig

Læs mere

Gulve reparation af trægulve

Gulve reparation af trægulve Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Gulve reparation af trægulve Undervisningsministeriet. Januar 2012. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i

Læs mere

D udstyr MONTAGE VEJLEDNING FOR BÅDVINDUER. HD Bådudstyr Side: 1 2005-04-30 Holmehaven 18 2670 Greve

D udstyr MONTAGE VEJLEDNING FOR BÅDVINDUER. HD Bådudstyr Side: 1 2005-04-30 Holmehaven 18 2670 Greve MONTAGE VEJLENING FOR ÅVINUER H åd Side: 1 2005-04-30 INHOL 1. Indledning...3 1.1. Før du starter...3 1.2. Udtagning af gamle vinduer....3 1.2.1. Afrensning...4 1.3. Tilpasning af hul...4 1.4. Montage

Læs mere

SÅDAN MALER DU VÆGGE OG LOFTER

SÅDAN MALER DU VÆGGE OG LOFTER Når du skal male vægge og lofteer starter du altid med lofteet. Inden har du dog afdækket gulv og lister (og evt. møbler i rummet). Afdækning før malerarbejdet - skridt for skridt Næsten alle indendørs

Læs mere

Vejledning i kæntringsøvelse

Vejledning i kæntringsøvelse Vejledning i kæntringsøvelse Denne vejledning er lavet ud fra de erfaringer, jeg har fra Rungsted Roklub og de steder, jeg har været med til at gennemføre en kæntringsøvelse suppleret med den viden jeg

Læs mere

40 Gør Det Selv 3/2001

40 Gør Det Selv 3/2001 40 Gør Det Selv 3/2001 Gyngehest til skrappe drenge og piger Dette superflotte 2-spand vil helt sikkert blive modtaget med stor begejstring. Da hestene fremstilles af limtræ, er de meget solide og kan

Læs mere

Velkommen i Odense Roklubs ungdomsafdeling. www.odense-roklub.dk

Velkommen i Odense Roklubs ungdomsafdeling. www.odense-roklub.dk Velkommen i Odense Roklubs ungdomsafdeling www.odense-roklub.dk Velkommen i Odense Roklub Vi er rigtig glade for, at du vil være medlem af Odense Roklub. Vi håber, at du vil synes at Odense Roklub er et

Læs mere

Monteringsvejledning. Markise Manuel. MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel

Monteringsvejledning. Markise Manuel. MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel DK Monteringsvejledning Markise Manuel MoreLand A/S Knullen 22 DK 5260 Odense S Denmark 11.1 Tel+ 45 70 22 72 92 www.moreland.dk post@moreland.dk Sikkerhedsforskrifter 1. Det anbefales at markisen monteres

Læs mere