TIL PRÆSIDENTEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABERS DOMSTOL OG DENNES MEDLEMMER SKRIFTLIGT INDLÆG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TIL PRÆSIDENTEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABERS DOMSTOL OG DENNES MEDLEMMER SKRIFTLIGT INDLÆG"

Transkript

1 ***** * * * EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25. april 2008 JURM(2008)43 TIL PRÆSIDENTEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABERS DOMSTOL OG DENNES MEDLEMMER SKRIFTLIGT INDLÆG indgivet i henhold til artikel 23, stk. 2, i protokollen vedrørende statutten for De Europæiske Fællesskabers Domstol af KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER ved Hannes KRÅMER og Hans Christian STØVLBÆK, Kommissionens Juridiske Tjeneste, som befuldmægtigede, med valgt adresse i Luxembourg hos Antonio ARESU, ligeledes Kommissionens Juridiske Tjeneste, Båtiment BECH, L-2721 Luxembourg, i sag C-5/08 Infopaq International A/S mod Danske Dagblades Forening i hvilken Højesteret i medfør af EF-traktatens artikel 234 har anmodet om en præjudiciel afgørelse vedrørende forståelsen af artikel 2 og artikel 5, stk. l og 5, i Europaparlamentets og Rådets direktiv af 22. maj 2001 om harmonisering af visse aspekter af ophavsret og beslægtede rettigheder i informationssamfundet (2001/29) ("infosoc-direktivet").

2 Kommissionen skal hermed indgive følgende indlæg 1. FAKTISKE OMSTÆNDIGHEDER OG DE PRÆ JUDICIELLE SPØRGSMÅL 1. Sagen angår en tvist mellem Infopaq International A/S ("Infopaq") og Danske Dagblades Forening ("DDF") om retten til reproduktion af artikler i danske dagblade og andre periodiske tidsskrifter. 2. Infopaq driver virksomhed med medieovervågning og medieanalyse, idet virksomheden udarbejder resuméer af udvalgte artikler i danske dagblade og andre periodiske tidsskrifter på grundlag af emnekriterier fastlagt med kunderne. Fremgangsmåden for artikeludvælgelse, indscanning af artikler og omdannelse til tekstfiler er nærmere beskrevet i forelæggelseskendelsen. 3. Ved Østre Landsrets dom af 14. februar 2007 frifandt landsretten DDF for Infopaqs påstand om, at reproduktionen udgjorde en lovlig midlertidig eksemplarfremstilling i overensstemmelse med den danske ophavsretslov og Direktiv 2001/29 (infosocdirektivet). Dommen blev af Infopaq indbragt for Højesteret. 4. Ved kendelse af 21. december 2007 har Højesteret besluttet at forelægge Domstolen følgende præjudicielle spørgsmål: (i) Kan lagring og efterfølgende udprintning af et tekstuddrag fra en artikel i et dagblad bestående af et søgeord samt de 5 foranstående og 5 efterfølgende ord anses som reproduktionshandlinger, der er beskyttet, jf. infosoc-direktivets artikel 2? (U) Er det af betydning for, om midlertidige reproduktionshandlinger kan anses for "flygtige", jf. infosoc-direktivets artikel, 5 stk. l, i hvilken sammenhæng de sker? (iii) Kan en midlertidig reproduktionshandling anses for "flygtig", når reproduktionen bearbejdes, f.eks. ved dannelse af en tekstfil på grundlag af en billedfil eller ved søgning af tekststrenge på grundlag af en tekstfil? (iv) (v) Kan en midlertidig reproduktionshandling anses for "flygtig", når en del af reproduktionen bestående af et eller flere tekstuddrag på 11 ord lagres? Kan en midlertidig reproduktionshandling anses for "flygtig", når en del af reproduktionen bestående af et eller flere tekstuddrag på 11 ord udprinte s?

3 (vi) (vii) (viii) (ix) Er det af betydning for, om midlertidige reproduktionshandlinger udgør en "integrerende og væsentlig del af en teknisk proces", jf. infosocdirektivets artikel 5, stk. l, på hvilket stadie af den tekniske proces de finder sted? Kan midlertidige reproduktionshandlinger udgøre en "integrerende og væsentlig del af en teknisk proces", når de består i manuel indscanning af hele avisartikler, hvorved avisartiklerne transformeres fra et trykt medie til et digitalt medie? Kan midlertidige reproduktionshandlinger udgøre en "integrerende og væsentlig del af en teknisk proces", når de består i udprintning af en del af reproduktionen omfattende en eller flere tekstuddrag på 11 ord? Omfatter "lovlig brug", jf. infosoc-direktivets artikel 5, stk. l, enhver form for brug, der ikke kræver rettighedshaverens samtykke? (x) Omfatter "lovlig brug", jf. infosoc-direktivets artikel 5, stk. l, en erhvervsvirksomheds indscanning af hele avisartikler, efterfølgende bearbejdning af reproduktionen samt lagring og eventuel udprintning af en del af reproduktionen bestående af et eller flere tekstuddrag på 11 ord til brug for virksomhedens resuméskrivning, selv om rettighedshaveren ikke har givet samtykke til disse handlinger? (xi) Ud fra hvilke kriterier skal det bedømmes, om midlertidige reproduktionshandlinger har "selvstændig økonomisk værdi", jf. infosocdirektivets artikel 5, stk. l, såfremt de øvrige betingelser i bestemmelsen er opfyldt? (xii) Kan brugerens rationaliseringsgevinster ved midlertidige reproduktionshandlinger indgå i bedømmelsen af, om handlingerne har "selvstændig økonomisk værdi", jf. infosoc-direktivets artikel 5, stk. l? (xiii) Kan en erhvervsvirksomheds indscanning af hele avisartikler, efterfølgende bearbejdning af reproduktionen samt lagring og eventuel udprintning af en del af reproduktionen bestående af et eller flere tekstuddrag på 11 ord uden rettighedshaverens samtykke betragtes som "visse specielle tilfælde, der ikke strider mod den normale udnyttelse" af avisartiklerne og "ikke indebærer urimelig skade for rettighedshaverens legitime interesser, jf. artikel 5, stk. 5? 2. DIREKTIV 2001/29 EC ("INFOSEC DIREKTIVET) 5. Infosoc direktivet fastsætter i artikel 2, stk. l, følgende om eneretten til reproduktion: "Retten til reproduktion

4 Medlemsstaterne indfører en eneret til at tillade eller forbyde direkte eller indirekte, midlertidig eller permanent reproduktion på en hvilken som helst måde og i en hvilken som helst form, helt eller delvis: a) for ophavsmænd for så vidt angår deres værker b) for udøvende kunstnerefor så vidt angår optagelser af deres fremførelser c) for fremstillere af fonogrammer for så vidt angår deres fonogrammer d) for producenter af den første filmoptagelse for så vidt angår den originale film eller eksemplarer heraf, og e) for radio- og fjernsynsforetagender for så vidt angår optagelser af deres udsendelser, hvad enten der er tale om trådbunden eller trådløs transmission, herunder via kabel eller satellit. " 6. Direktivets betragtninger indeholder følgende motiver for indførelse af eneretten til reproduktion: (21) Dette direktiv definerer de handlinger, der er omfattet af reproduktionsretten hvad angår de forskellige rettighedshavere. Definitionen bør være i overensstemmelse med gældende fællesskabsret. Det er nødvendigt med en bred definition af disse handlinger for at sikre retssikkerhed i det indre marked. (22) Målsætningen om at yde reel støtte til kulturformidling må ikke virkeliggøres ved at give afkald på en effektiv beskyttelse af rettighederne og at acceptere ulovlig handel med eller kopiering af kunstværker eller piratkopiering. (23) Dette direktiv bør medføre en yderligere harmonisering af ophavsmænds ret til overføring til almenheden. Denne ret skal opfattes bredt som omfattende enhver overføring til den del af almenheden, som ikke befinder sig på det sted, hvorfra overføringen finder sted. Denne ret omfatter enhver sådan form for trådbunden eller trådløs transmission eller retransmission af et værk til almenheden, herunder udsendelse i radio og fjernsyn. Denne ret bør dog ikke omfatte andre handlinger. l. Fællesskaberne indførte med infosoc-direktivet regler, der er mere vidtgående end dem, der følger af Fællesskabets forpligtelser i henhold til WlPO-traktaten om ophavsret og WlPO-traktaten om fremførelser og fonogrammer. Fællesskaberne vedtog en bred definition af reproduktion, som omfatter alle aspekter af reproduktion, herunder både trådbunden og trådløs transmission i materiel og immateriel form, og uanset om reproduktionen er permanent eller midlertidig.

5 8. Den brede definition af eneretten til reproduktion, fastlagt i direktivets artikel 2, gav anledning til omfattende diskussion før vedtagelsen. Virksomheder, der er beskæftiget med telekommunikation, institutionelle brugere og forbrugere rejste spørgsmål ved berettigelsen af en bred definition af eneretten til reproduktion, da en sådan eneret ville omfatte alle midlertidige og flygtige kopier, som opstår i forbindelse med digitale transmissioner. Ifølge disse interessegrupper kunne den vidtgående eneret medføre problemer for mellemmænd og brugere af digitale teknologier. Ligeledes blev der rejst tvivl om, hvorvidt den blotte visning af beskyttede værker på computerskærme, som hidtil ikke var omfattet af en ophavsretlig beskyttelse, fremover ville være uberettiget, som følge af, at den digitale visning forudsatte anvendelse af RAM-kopier (Random Access Memory). 9. På baggrund af disse betænkeligheder blev det i forbindelse med forhandlingerne om infosoc-direktivet besluttet at indføre en undtagelse fra eneretten til reproduktion, idet visse midlertidige reproduktionshandlinger, som udgør en integrerende og væsentlig del af en teknisk proces, blev undtaget. Denne undtagelse blev indført ved direktivets artikel 5, stk Artikel 5, stk. l, indeholder følgende undtagelse fra forbuddet mod reproduktion: "Undtagelser og indskrænkninger 1. Midlertidige reproduktionshandlinger efter artikel 2, som er flygtige eller tilfældige, som udgør en integrerende og væsentlig del af en teknisk proces, og som udelukkende har tilformål at muliggøre a) en mellemmands transmission i et netværk mellem tredjemænd, eller b) en lovlig brug af et værk eller en anden frembringelse, og som ikke har selvstændig økonomisk værdi, er undtaget fra den i artikel 2 nævnte ret til reproduktion. " 11. Ifølge betragtning 33 til direktivet er undtagelsen fra eneretten om "flygtige og tilfældige" reproduktioner indført af følgende grunde: (33) Med hensyn til eneretten til reproduktion bør der gælde en undtagelse for så vidt angår visse midlertidige reproduktionshandlinger, som er flygtige eller tilfældige og udgør en integrerende og væsentlig del af en teknisk proces, som udelukkende foretages med henblik på at muliggøre enten en

6 mellemmands effektive transmission i et net mellem tredjemænd eller en lovlig anvendelse af et værk eller af andre frembringelser. De pågældende reproduktionshandlinger bør ikke have nogen selvstændig økonomisk værdi. For så vidt handlingerne opfylder disse betingelser, bør denne undtagelse også dække browsing samt handlinger, der muliggør lagringer i cache-hukommelsen, herunder sådanne, som bidrager til, at transmissionssystemerne fungerer effektivt, forudsat at mellemmanden ikke ændrer informationen og ikke foretager indgreb i den lovlige anvendelse af teknologi, som er almindelig anerkendt og anvendt af industrien, med det formål at skaffe sig data om anvendelsen af informationen. En brug bør anses for lovlig, når den er godkendt af rettighedshaveren, eller når den ikke er undergivet lovmæssige restriktioner. 12. Formålet med at indføre reglen i direktivets artikel 5, stk. l, om undtagelser fra eneretten, var ifølge motiverne til Kommissionens forslag 1, at "exclude from the scope of reproduction rights certain acts of reproduction which åre dictated by technology, but \vhich had no separate economic significance oftheir own". Ifølge forarbejderne blev det anset for nødvendigt at foreslå en undtagelse, fordi "such an obligatory exception at Community level is vital as shortlived reproductions ancillery to final use of a work will take place in most acts of exploitation of protected subject matters". 13. Artikel 5, stk. l, i direktivet er således i det væsentlige udformet med henblik på, at fastlægge grænserne for ophavsretlige rettigheder i relation til en mellemmands transmission i et netværk mellem tredjemænd og digital brug. Bestemmelsen i artikel 5, stk. l, i direktivet supplerer på denne måde reglerne i direktiv 2000/31/EF om elektronisk handel Det følger af formuleringen af artikel 5, stk. l, at den tekniske proces udelukkende skal have til formål, at "muliggøre" de i artikel 5, stk. l, litra a) og litra b), anførte anvendelser. Formuleringen af artikel 5, stk. l, viser således, at det væsentligste formål med bestemmelsen er at fastslå, at midlertidige reproduktioner kan være Kom (97)628 final, Europa Kommissionen, bemærkninger til direktivforslaget om harmonisering af visse aspekter af ophavsret og beslægtede rettigheder I informationssamfundet, Bruxelles, 10. December 1997, s. 36. Direktiv 2001/3 l/ef af 8. juni 2000, EFT L 178 af 17. juli 2000, s. 1. 6

7 nødvendige, når det beskyttede værk omsættes til en digital form, f.eks. er midlertidige reproduktioner nødvendige for at et netværk kan fungere eller brugere kan se optagelser på DVD eller lytte til en CD. 15. Reproduktioner udført af internet-routers, og kopier, der opstår i forbindelse med browsing, samt kopier, som skabes i hukommelsen på en teknisk indretning, der har til formål at gemme værker i digital form tilgængelige for brugerne (f.eks. RAM kopier), er alle eksempler på "flygtige eller tilfældige" reproduktionshandlinger. Sådanne kopier er karakteriseret ved at være midlertidige og tilfældige. Det er dog ikke udelukket, at reproduktioner, der har en længere levetid, alligevel kan betragtes som midlertidige eller tilfældige reproduktioner. Det gælder f.eks. reproduktioner, der er skabt i proxy servere og local caches i computersystemer. Selvom sådanne reproduktioner ofte ikke er flygtige, da de kan bestå i flere dage eller i endnu længere tid, må de betragtes som tilfældige, da de alene eksisterer af tekniske grunde. 3. RETLIGE BEMÆRKNINGER 16. Spørgsmålene, der er stillet af den nationale domstol, angår fortolkningen af direktivets artikel 2, om eneret til reproduktion, og artikel 5, stk. l, om undtagelser fra eneretten til reproduktion samt artikel 5, stk. 5, der fastlægger den såkaldte "tretrins-test". I det væsentlige anmoder den nationale domstol om vejledning med hensyn til fortolkningen af en række begreber, der er indeholdt i artikel 5, stk. l, i direktivet Spørgsmål (i) 17. Kan lagring og efterfølgende udprintning af et tekstuddrag fra en artikel i et dagblad bestående af et søgeord samt de 5 foranstående og 5 efterfølgende ord anses som reproduktionshandlinger, der er beskyttet, jf. infosoc-direktivets artikel 2? 18. Omfanget af retten til reproduktion er fastlagt i direktivets artikel 2, stk. l. Eneretten til reproduktion af det opretshavsretligt beskyttede værk omfatter direkte eller indirekte, midlertidige eller permanente reproduktioner på en hvilken som helst måde og under en hvilken som helst form, helt eller delvis. Det følger af

8 formuleringen af artikel 2, at også den delvise reproduktion af et beskyttet værk (i dette tilfælde en avisartikel) er omfattet af eneretten til reproduktion. Det bemærkes, at reproduktionsrettigheder også må antages at omfatte delvise reproduktioner af et beskyttet værk, uanset om det alene er en ubetydelig del af værket, der er genstand for reproduktion. Et uddrag af en avisartikel, som alene omfatter 11 ord er derfor omfattet af eneretten til reproduktion, som fastlagt i artikel Opbevaring af det beskyttede værk i et elektronisk medie og udprintning udgør begge former for reproduktion. Det følger således af WlPO-traktaten om ophavsret 3, at "the reproduction right, as set out in the Berne Convention, and the exceptions permitted there under, fully apply in the digital environment, in particular to the use ofworks in digital form. It is understood that the storage of the protected \vork in digital form in an electronic medium constitutes a reproduction within the meaning of Article 9 ofthe Berne Convention". 20. Spørgsmål (i) skal derfor besvares med, at lagring og efterfølgende udprintning af et tekstuddrag fra en artikel i et dagblad bestående af et søgeord samt de 5 foranstående og 5 efterfølgende ord må anses som reproduktionshandlinger, der er beskyttet i henhold til direktivets artikel Spørgsmål (ii) til (xii) 21. (ii) Er det af betydning for, om midlertidige reproduktionshandlinger kan anses for "flygtige", jf. infosoc-direktivets artikel, 5 stk. l, i hvilken sammenhæng de sker? 22. Midlertidige reproduktionshandlinger er, som ovenfor nævnt, flygtige, hvis deres levetid er af meget kort varighed, hvilket blandt andet er tilfældet ved reproduktion i roulere, i forbindelse med web browsing og i computerens RAM. Fastlæggelsen af, om en reproduktion er flygtig afhænger af en kvantitativ og en kvalitativ vurdering. 23. Ud fra en kvantitativ betragtning, er en reproduktion "flygtig", hvis den er kortvarig. Det er imidlertid ikke muligt præcist tidsmæssigt at angive i sekunder eller millisekunder, hvornår en reproduktion ophører med at være flygtig. Vurderingen The Agreed Statement to Article 1(4) ofthe WIPO Copyright Treaty. 8

9 heraf afhænger blandt andet af den tekniske proces, som reproduktionen indgår i. Den tekniske proces kan i sig selv være tidskrævende og dermed forlænge reproduktionens levetid som følge af tekniske forhold, såsom behandlingskapacitet eller netværkstrafik. En reproduktions flygtighed er således relativ og bør vurderes under hensyntagen til sammenhængen. 24. Ud fra en kvalitativ betragtning, kan visse midlertidige reproduktionshandlinger af natur ikke være flygtige. En flygtig reproduktion kan således ikke antage en blivende form, men må nødvendigvis være forbigående. Således må en papirkopi generelt antages at udgøre en varig opbevaringsform i forhold til en reproduktion i en flygtig lagerhukommelse. Hvis en reproduktion først har antaget en varig form, kan den ikke senere kvalificeres som en flygtig reproduktion, som følge af at den tilintetgøres. 25. Spørgsmål (ii) skal derfor besvares med, at en reproduktions "flygtige" natur er et relativt begreb, som bør vurderes under hensyntagen til den konkrete tekniske proces, som reproduktionen indgår i. (iii) Kan en midlertidig reproduktionshandling anses for "flygtig", når reproduktionen bearbejdes, f.eks. ved dannelse af en tekstfil på grundlag af en billedfil eller ved søgning af tekststrenge på grundlag af en tekstfil? 26. Indscanning af en billedfil og omdannelsen heraf til en tekstfil indebærer reproduktion, der ikke umiddelbart er påkrævet som led i anvendelsen af en konkret digital transmission eller teknologi, der muliggør brug. Reproduktion i forbindelse med en sådan indscanning og omdannelse er hverken nødvendig for transmission af avisartiklerne eller digital visning heraf til slutbrugerne. Tværtimod foretages den omhandlede indscanning med henblik på en bearbejdning af avisartiklerne og søgning af relevante tekstuddrag. Aviserne sendes eller vises ikke til brugerne, idet formålet med indscanning og omdannelse til en tekstfil er at skabe et nyt produkt i form af tekststrenge. Det forhold, at både tekstfil og billedfil slettes, når Infopaq har uddraget relevante tekststrenge af den reproducerede tekst, indebærer ikke at reproduktionshandlingen kan anses for flygtig og nødvendig for at gennemføre en vellykket digital transmission eller anvendelse af teknologi, der muliggør brug.

10 27. Spørgsmål (iii) skal besvares med, at en midlertidig reproduktionshandling ikke kan anses for "flygtig", når reproduktionen bearbejdes, f.eks. ved dannelse af en tekstfil på grundlag af en billedfil og ved søgning af tekststrenge på grundlag af en tekstfil. (iv) Kan en midlertidig reproduktionshandling anses for "flygtig", når en del af reproduktionen bestående af et eller flere tekstuddrag på 11 ord lagres? 28. Det følger af erklæringen til artikel l, stk. 4, i WlPO-traktaten om ophavsret, at lagring af digitalt arbejde, herunder dele heraf, er omfattet af reproduktionsrettighederne. Imidlertid kan lagring af reproduktioner antage mange former, og lagring som sådan er derfor ikke egnet til at fastlægge, om en reproduktion kan anses for flygtig. Således refererer lagring i teknisk sprogbrug ofte til en forbigående reproduktion af digital information, men lagring kan også finde sted for en ikke begrænset periode. 29. Spørgsmål (iv) skal besvares med, at lagring af en reproduktion ikke er umiddelbart relevant for vurderingen af, om en reproduktionshandling kan anses for flygtig. (v) Kan en midlertidig reproduktionshandling anses for "flygtig", når en del af reproduktionen bestående af et eller flere tekstuddrag på 11 ord udprintes? 30. Undtagelsesbestemmelsen i artikel 5, stk. l, omfatter alene midlertidige reproduktionshandlinger, der indgår som led i en teknisk proces, men ikke det endelige resultat af denne proces. Hvis processen resulterer i udprintning af en del af en reproduktion, indgår denne ikke i en teknisk proces, som har til formål at muliggøre transmission i et netværk eller lovlig brug. 31. Spørgsmål (v) skal besvares med, at en midlertidig reproduktionshandling ikke kan anses for flygtig, når en del af reproduktionen bestående af et eller flere tekstuddrag på 11 ord udprintes. (vi) Er det af betydning for, om midlertidige reproduktionshandlinger udgør en "integrerende og væsentlig del af en teknisk proces", jf. infosocdirektivets artikel 5, stk. l, på hvilket stadie af den tekniske proces de finder sted? 32. Det stadie af den tekniske proces, hvor midlertidige reproduktionshandlinger finder sted, er i princippet ikke relevant. I den forbindelse bemærkes, at hverken 10

11 reproduktionshandlinger, som går forud for en teknisk proces, eller selve resultatet af processen indgår som en integrerende og væsentlig del af en teknisk proces. 33. I Kommissionens oprindelige forslag til infosoc-direktivet, blev der kun stillet krav om, at reproduktionshandlinger skulle udgøre en integrerende del af en teknisk proces. Kravet til væsentlighed blev indføjet i løbet af lovgivningsproceduren på Europa Parlamentets 4 foranledning. Da de to begreber imidlertid efter Kommissionens opfattelse er synonyme, accepterede Kommissionen Europa Parlamentets ændringsforslag, og "væsentlig" blev indføjet i direktivforslaget Kravet om, at midlertidige reproduktionshandlinger skal udgøre en "integrerende og væsentlig del af en teknisk proces", indebærer, at reproduktionshandlingerne skal være teknisk nødvendige for at fuldføre en teknisk proces, som skal muliggøre en digital transmission eller brugerfunktion. Den tekniske proces af dataoverførsel i netværk kan for eksempel ikke fungere uden anvendelsen af midlertidige reproduktioner i internet routere eller proxy servere. I disse tilfælde er reproduktioner nødvendige for at netværksoverførsel kan finde sted i overensstemmelse med artikel 5, stk. l, litra a. 35. Artikel 5, stk. l, fastsætter endvidere, at reproduktionshandlinger udelukkende må foretages for at muliggøre transmission i et netværk eller lovlig brug. En reproduktionshandling, der udføres manuelt, og som ikke udelukkende sker med henblik på digital transmission eller anvendelse, er ikke omfattet af undtagelsesbestemmelsen. 36. I den forelagte sag har Infopaq fysisk kontrol over reproduktionerne flere gange i processen, og Infopaq vil derfor kunne beholde papirkopierne eller, mere sandsynligt, de scannede kopier længe efter, at tekstuddragene er leveret til Infopaqs abonnenter. En indscannet kopi har tilmed anvendelsesmuligheder, som går ud over den blotte muliggørelse af digital netværkstransmission eller elektronisk visning. Det fremgår af den forelagte sag, at de indscannede kopier faktisk læses og anvendes 4 5 Se EFT C 150, , s KOM (1999)250 endelig udgave. 11

12 som grundlag for etablering af tekstfiler. Reproduktion foretages således ikke med henblik på transmission af beskyttede værker i et digitalt netværk eller digital visning, men med henblik på egentlig bearbejdning af indholdet i artiklerne og omarbejdning af deres format med det formål at identificere udvalgte søgeord. 37. Spørgsmål (vi) skal besvares med, at stadiet af den tekniske proces, hvor midlertidige reproduktionshandlinger finder sted, ikke er et relevant kriterium for fastsættelsen af, om reproduktionshandlinger udgør "en integrerende og væsentlig del af en teknisk proces" i henhold til direktivets artikel 5, stk. 1. (vii) Kan midlertidige reproduktionshandlinger udgøre en "integrerende og væsentlig del af en teknisk proces", når de består i manuel indscanning af hele avisartikler, hvorved avisartiklerne transformeres fra et trykt medie til et digitalt medie 38. Den tekniske proces, som spørgsmålet vedrører, består i indscanning af avisartikler, hvilket forudsætter en manuel indføring af papir i en scanner. Det bemærkes, at menneskelig medvirken oftest er nødvendig for at sætte en teknisk proces i gang, f.eks. kræver afspilning af en CD eller DVD en persons fysiske mellemkomst, da disketten skal sættes i afspilleren, og udprintning af en tekst fra en computer sker også først efter et tryk på en knap. Dette har dog ingen umiddelbar betydning for, hvorvidt den midlertidige reproduktionshandling, som finder sted inden i afspilleren eller printeren, udgør en del af den tekniske proces. 39. I den foreliggende sag påbegyndes datafangstprocessen manuelt, og den afsluttes med en udprintning af et kort tekstuddrag indeholdende bl.a. søgeord. Dette er dog ikke afgørende for, om datafangstprocessen kan anses for en teknisk proces. Den midlertidige reproduktion, som sker i scanneren eller computeren kan i princippet være nødvendig og udgøre en "integrerende og væsentlig del" af en teknisk indscanningsproces. I tilfælde, hvor den menneskelige indgriben, som er nødvendig under de ikke elektroniske stadier af datafangstprocessen, er markant, vil processen dog ikke kunne anses for en teknisk proces, som er omfattet af direktivets artikel 5, stk Det fremgår af sagen, at der ikke er noget teknisk behov for at foretage de beskrevne reproduktionshandlinger, idet de originale avisartikler allerede foreligger i et format, 12

13 som er umiddelbart læsbart. Det er heller ikke nødvendigt at omdanne avisartikler i papirudgave til digital udgave for at udarbejde resumeer af disse. Med andre ord, datafangstprocessen indebærer en reproduktion, nemlig af hele avisartikler, som er væsentligt mere vidtgående end nødvendigt for reproduktion af tekstuddrag. 41. Spørgsmål (vii) skal besvares med, at midlertidige reproduktionshandlinger ikke kan udgøre en "integrerende og væsentlig del af en teknisk proces", hvis de består i manuel indscanning af hele avisartikler, hvorved avisartiklerne transformeres fra et trykt medie til et digitalt medie. (viii) Kan midlertidige reproduktionshandlinger udgøre en "integrerende og væsentlig del af en teknisk proces", når de består i udprintning af en del af reproduktionen omfattende en eller flere tekstuddrag på 11 ord? 42. Udprintning af uddrag af et værk er ikke en midlertidig reproduktionshandling og kan derfor ikke udgøre en "integrerende og væsentlig del af en teknisk proces". 43. Spørgsmål (viii) skal besvares med, at midlertidige reproduktionshandlinger ikke kan udgøre en "integrerende og væsentlig del af en teknisk proces", når de består i udprintning af en del af reproduktionen omfattende en eller flere tekstuddrag på 11 ord. (ix) Omfatter "lovlig brug", jf. infosoc-direktivets artikel 5, stk. l, enhver form for brug, der ikke kræver rettighedshaverens samtykke? 44. Midlertidige reproduktionshandlinger, som omhandlet i artikel 5, stk. l, vedrører reproduktion, der indgår i en teknologi, som muliggør visning af et værk i forbindelse med enten en mellemmands transmission af værket i et netværk eller en brugers lovlige brug af værket. Artikel 5, stk. l, litra b, er affattet med henblik på at omfatte de reproduktionshandlinger, som er dikteret af teknologi, herunder f.eks. formatændringer, og som ikke umiddelbart skyldes en mellemmands transmission i et netværk omfattet af artikel 5, stk. l, litra a. "Muliggøre" skal således læses i sammenhæng med kravet om, at reproduktionshandlingerne skal udgøre en del af en teknisk proces, det vil sige, at de midlertidige reproduktionshandlinger skal være teknisk nødvendige for at muliggøre lovlig brug. Dette er typisk tilfældet, hvis et lagret værk eller et værk, der overføres i digital form, skal gøres tilgængeligt i en fysisk form, som kan forstås af brugere. 13

14 45. Efter Kommissionens opfattelse omfatter "lovlig brug" tilfælde, hvor anvendelsen eller visningen af det beskyttede værk er muliggjort ved distribution af værket (for eksempel ved at brugeren køber eller lejer en DVD) eller, når værket er blevet gjort tilgængeligt for offentligheden (for eksempel når brugeren downloader værket eller dele heraf fra internettet, som er godkendt af rettighedsindehaveren eller ikke er undergivet lovmæssige restriktioner). 46. Spørgsmål (ix) skal derfor besvares med, at "lovlig brug" jf. direktivets artikel 5, stk. l, ikke omfatter enhver brug, som ikke kræver rettighedshaverens samtykke. Kun brug som er muliggjort af en teknisk proces i henhold til artikel 5, stk. l, er lovlig brug under bestemmelsens anvendelsesområde. "Lovlig brug" i henhold til direktivets artikel 5, stk. l, litra b, omfatter endvidere brug, der er godkendt af rettighedshaveren, eller som ikke er undergivet lovmæssige restriktioner. En bestemt brug kan ikke anses for retligt begrænset, hvis handlingerne enten ikke er omfattet af en enerettighed eller er omfattet af en undtagelse fra enerettigheden. (x) Omfatter "lovlig brug", jf. infosoc-direktivets artikel 5, stk. l, en erhvervsvirksomheds indscanning af hele avisartikler, efterfølgende bearbejdning af reproduktionen samt lagring og eventuel udprintning af en del af reproduktionen bestående af et eller flere tekstuddrag på 11 ord til brug for virksomhedens resuméskrivning, selv om rettighedshaveren ikke har givet samtykke til disse handlinger? 47. Med spørgsmål (x) ønsker den nationale domstol i det væsentlige oplyst, om begrebet "lovlig brug" i artikel 5, stk. l, litra b, også omfatter sådanne reproduktionshandlinger, der består i en erhvervsvirksomheds indscanning af hele avisartikler, efterfølgende bearbejdning af reproduktionen samt lagring og eventuel udprintning af en del af reproduktionen bestående af et eller flere tekstuddrag på 11 ord til brug for virksomhedens resuméskrivning, selv om rettighedshaveren ikke har givet samtykke til disse handlinger 48. Som nævnt ovenfor i de indledende betragtninger om infosoc-direktivet er formålet med artikel 5, stk. l 6, at undtage visse reproduktionshandlinger fra eneretten til 6 Europa Kommissionen, bemærkninger til direktivforslaget om harmonisering af visse aspekter af ophavsret og beslægtede rettigheder I informationssamfundet, Bruxelles, 10. December 1997, s

15 reproduktion, hvis de er teknisk påkrævede og såfremt de ikke har en selvstændig økonomisk værdi. Det var behørigt at indføre en sådan undtagelse på fællesskabsniveau, da kortvarige reproduktionshandlinger ofte sker i forbindelse med visning og aflytning af beskyttede værker og andre frembringelser. 49. Imidlertid er den beskrevne datafangstproces, som Infopaq anvender, ikke begrænset til reproduktionshandlinger, der sker i en teknisk proces, som skal muliggøre enten en mellemmands transmission i et netværk eller en lovlig brug. Reproduktionshandlingerne i den konkrete sag resulterer ikke udelukkende i en transmission eller lovlig brug, men er reelt en del af en ændringsproces af værket med henblik på udarbejdelse afkorte tekstuddrag. 50. I lyset af, at begrundelsen for undtagelsesbestemmelsen i artikel 5, stk. l, er, at midlertidige reproduktionshandlinger er nødvendige, når et værk udbredes i digital form, må "brug" i henhold til direktivets artikel 5, stk. l, begrænses til visning og aflytning af de pågældende værker. Reproduktion af hele avisartikler, som bearbejdes med henblik på at udskrive eller digital lagring afkorte tekstuddrag, går ud over den "brug", der er omfattet af artikel 5, stk Spørgsmål (x) skal derfor besvares med, at "lovlig brug", jf. infosoc-direktivets artikel 5, stk. l, ikke omfatter en erhvervsvirksomheds indscanning af hele avisartikler, efterfølgende bearbejdning af reproduktionen samt lagring og eventuel udprintning af en del af reproduktionen bestående af et eller flere tekstuddrag på 11 ord til brug for virksomhedens resuméskrivning. (xi) Ud fra hvilke kriterier skal det bedømmes, om midlertidige reproduktionshandlinger har "selvstændig økonomisk værdi", jf. infosocdirektivets artikel 5, stk. l, såfremt de øvrige betingelser i bestemmelsen er opfyldt? 52. Det relevante kriterium for vurderingen af den selvstændige økonomiske værdi af midlertidige reproduktionshandlinger er omhandlet i direktivets betragtning 33. Betragtningen præciserer, at undtagelsesbestemmelsen i artikel 5, stk. l, omfatter browsing og handlinger, der muliggør lagringer i cache-hukommelsen, herunder sådanne, som bidrager til, at transmissionssystemerne fungerer effektivt, "forudsat at mellemmanden ikke ændrer informationen og ikke foretager indgreb i den lovlige 15

16 anvendelse af teknologi, som er almindelig anerkendt af industrien, med det formål at skaffe sig data til anvendelsen af informationen". 53. Præciseringerne i betragtning 33 finder anvendelse for både litra a og b i direktivets artikel 5, stk. 1. Uanset om en midlertidig reproduktionshandling foretages af en mellemmand for at muliggøre transmission i et netværk af et værk eller lydoptagelser, eller om den sker for at muliggøre en lovlig brug at et værk eller lydoptagelser, må hverken mellemmanden, der transmitterer, eller brugeren, der foretager en lovlig brug, have selvstændig økonomisk fordel af reproduktionshandlingen. Ej heller bør det være muligt for mellemmanden eller brugeren at ændre den information, som transmitteres eller anvendes lovligt. Med andre ord, i det øjeblik, at en mellemmand eller bruger ændrer den transmitterede information, er der en formodning for, at vedkommende drager selvstændig økonomisk fordel af reproduktionshandlingen som sådan. 54. I den forelagte sag udarbejder Infopaq resuméer af avisartikler, som er udvalgt ud fra emnekriterier, der er aftalt med kunderne. Imidlertid foretager Infopaq, med henblik på udarbejdelsen heraf, en væsentlig bearbejdning af den information, som er indeholdt i de originale avisartikler ved først at indscanne dem, derefter at omdanne dem til en tekstfil og endelig at uddrage relevante tekststrenge af disse tekstfiler. Dette implicerer, at reproduktionshandlingerne i datafangstprocessen har en selvstændig økonomisk værdi, og at de derfor ikke er i overensstemmelse direktivets artikel 5, stk. l, litra a og b om transmission i uændret form af ophavsretligt beskyttede værker. 55. Spørgsmål (xi) skal derfor besvares med, at midlertidige reproduktionshandlinger ikke har "selvstændig økonomisk værdi", jf. infosoc-direktivets artikel 5, stk. l, hvis reproduktionshandlingerne ikke ændrer indholdet af informationen og endvidere ikke griber ind i den lovlige anvendelse af teknologi, som er almindelig anerkendt og anvendt af industrien, med det formål at skaffe sig data om anvendelsen af informationen. (xii) Kan brugerens rationaliseringsgevinster ved midlertidige reproduktionshandlinger indgå i bedømmelsen af, om handlingerne har "selvstændig økonomisk værdi", jf. infosoc-direktivets artikel 5, stk. l? 16

17 56. Det følger af svaret på spørgsmål (xi), at den økonomiske værdi ikke udelukkende skal fortolkes ud fra rettighedshaverens perspektiv. Faktum i den forelagte sag viser således, at Infopaq drager selvstændig økonomisk fordel af en serie reproduktioner, da Infopaq som følge af disse reproduktioner opnår væsentlige omkostningsbesparelser i udarbejdelsen af sine serviceydelser. Såfremt Infopaq ikke kunne indscanne avisartiklerne, omdanne billedfilerne til tekstfiler, bearbejde filerne for at finde definerede søgeord og udprinte tekstuddragene, ville Infopaqs ansatte være nødt til at gennemlæse adskillige aviser og finde søgeord i avisartiklerne før de kunne udarbejde resuméer af de udvalgte artikler. Datafangstprocessen, som beskrevet af den nationale domstol, giver således Infopaq væsentlige omkostningsbesparelser og har dermed en selvstændig økonomisk værdi for virksomheden. 57. Spørgsmål (xii) skal derfor besvares med, at brugerens rationaliseringsgevinster ved midlertidige reproduktionshandlinger kan indgå i bedømmelsen af, om handlingerne har "selvstændig økonomisk værdi", jf. infosoc-direktivets artikel 5, stk Spørgsmål (xiii) (xiii) Kan en erhvervsvirksomheds indscanning af hele avisartikler, efterfølgende bearbejding af reproduktionen samt lagring og eventuel udprintning af en del af reproduktionen bestående af et eller flere tekstuddrag på 11 ord uden rettighedshaverens samtykke betragtes som "visse specielle tilfælde, der ikke strider mod den normale udnyttelse" af avisartiklerne og "ikke indebærer urimelig skade for rettighedshaverens legitime interesser, jf. artikel 5, stk 5? 58. Indledningsvis bemærkes, at besvarelse af spørgsmål (xiii) alene er relevant, såfremt det lægges til grund, at Infopaqs virksomhed er omfattet af undtagelsen i artikel 5, stk. l. Det fremgår af besvarelsen af de øvrige spørgsmål stillet af den nationale domstol, at efter Kommissionens opfattelse er Infopaqs virksomhed ikke omfattet af undtagelsen i artikel 5, stk. 1. I princippet er der derfor ikke behov for at besvare spørgsmål (xiii). For fuldstændighedens skyld, skal Kommissionen dog bemærke følgende om spørgsmål (xiii): 59. Bestemmelsen i artikel 5, stk. 5, omtales som "tre-trins-testen" og svarer til bestemmelsen i artikel 13 i TRIPS. Artikel 5, stk. 5, fastslår, at bl.a. undtagelsen i 17

18 artikel 5, stk. l, kun må anvendes i 1) visse specielle tilfælde, 2) der ikke strider mod den normale udnyttelse af værket eller andre frembringelser og 3) ikke indebærer urimelig skade for rettighedshaverens legitime interesser. 60. Fortolkningen af artikel 13 i TRIPS var genstand for en sag, forelagt "Dispute Settlement Body" under WTO 7. Panelet fastslog i denne sag, at undtagelser fra eneretten skal opfylde de tre betingelser for at være i overensstemmelse med artikel 13 i TRIPS. 61. Med hensyn til den første betingelse fastslog panelet, at en undtagelse i national lovgivning skal være klart defineret og have et begrænset anvendelsesområde. Panelet udtalte sig ikke om de offentlige hensyn, som ligger til grund for undtagelsen, men synes dog at acceptere, at offentlige og samfundsmæssige hensyn kan være af betydning for fortolkningen af undtagelsen. 62. For så vidt angår den anden betingelse, fastslog panelet, at såfremt der foreligger en konflikt mellem anvendelse af undtagelsen og den normale udnyttelse af et værk, skal spørgsmålet vurderes for hver rettighed for sig. En undtagelse eller begrænsning af en eneret, fastlagt i national lovgivning, kan stride mod den normale udnyttelse af værket (det vil sige mod de rettigheder, som tilkommer indehaveren af eneretten), hvis en anvendelse, som i princippet er omfattet af eneretten, men undtaget i medfør af de særlige regler om undtagelser, indebærer en økonomisk udnyttelse, som strider mod rettighedshaverens normale økonomiske udnyttelse af værket. Enerettighedshaveren mister derved en væsentlig kommerciel fordel af sine rettigheder. 63. Uanset at "tre-trins-testen" og betingelserne under artikel 5, stk. l, i princippet skal vurderes hver for sig, bemærkes dog, at betingelsen vedrørende "normal udnyttelse" af værket til en vis grad angår samme spørgsmål, som er forbundet med betingelsen i artikel 5, stk. l, om at reproduktionshandlingen ikke skal have en "selvstændig 7 Sag WT/DS160/R af 15. juni Sagen angik section 110(5) i US Copyright Act. I denne sag påstod de Europæiske Fællesskaber, at section 110(5) ikke var i overensstemmelse med USA's forpligtelser under TRIPS. WTO's Dispute Settlement Body fastslog, at section 110(5)(A) ("homestyle exemption") ikke udgjorde en krænkelse af TRIPS, hvorimod section 110(5)(B) ("fairness in Music Licencing Act of 1998") udgjorde en krænkelse af TRIPS. 18

19 økonomisk værdi". Det relevante spørgsmål med hensyn til kriterierne i artikel 5, stk. 5, er således, på samme måde som med hensyn til betingelserne i artikel 5, stk. l, om reproduktionshandlingerne muliggør en elektronisk overførelse af data (uden økonomisk værdi) eller reproduktionshandlingerne tilfører en værdi, som går ud over den tekniske overførelse af data. 64. Under hensyn til Kommissionens svar på spørgsmål (xii) må det lægges til grund, at Infopaqs reproduktionshandlinger er af væsentlig betydning for udarbejdelse af resuméerne af avisartiklerne. Reproduktionshandlingerne må derfor antages at udgøre en selvstændig økonomisk værdi. Indehaveren af eneretten vil under disse omstændigheder normalt forvente at opnå økonomisk gavn af sine rettigheder til reproduktion, således som det er lagt til grund i den ovenfor nævnte afgørelse truffet af "Dispute Settlement Body" under WTO. Såfremt reproduktion af avisartikler har en økonomisk betydning for Infopaq, er det således naturligt, at indehaveren af enerettighederne får mulighed for at udnytte den økonomiske værdi af værket, der skyldes den indsats, som indehaveren af eneretten har tilført. 65. Spørgsmål (xiii) skal derfor besvares med, at en erhvervsvirksomheds indscanning af hele avisartikler, efterfølgende bearbejding af reproduktionen samt lagring og eventuel udprintning af en del af reproduktionen bestående af et eller flere tekstuddrag på 11 ord uden rettighedshaverens samtykke må antages at stride mod den normale udnyttelse af avisartiklerne, j f. artikel 5, stk KONKLUSION 66. Kommissionen foreslår følgende svar på de stillede spørgsmål: (i) Lagring og efterfølgende udprintning af et tekstuddrag fra en artikel i et dagblad bestående af et søgeord samt de 5 foranstående og 5 efterfølgende ord må anses som reproduktionshandlinger, der er beskyttet i henhold til direktivets artikel 2. (ii) En reproduktions "flygtige" natur er et relativt begreb, som bør vurderes under hensyntagen til den konkrete tekniske proces, som reproduktionen indgår i. 19

20 (iii) (iv) (v) (vi) (vii) (viii) (ix) (x) (xi) En midlertidig reproduktionshandling ikke kan anses for "flygtig", når en reproduktion bearbejdes, f.eks. ved dannelse af en tekstfil på grundlag af en billedfil eller ved søgning af tekststrenge på grundlag af en tekstfil. Lagring af en reproduktion er ikke umiddelbart relevant for vurderingen af, om en reproduktionshandling kan anses for flygtig. En midlertidig reproduktionshandling kan ikke anses for flygtig, når en del af reproduktionen bestående af et eller flere tekstuddrag på 11 ord udprintes. Stadiet af den tekniske proces, hvor midlertidige reproduktionshandlinger finder sted, er ikke et relevant kriterium for fastsættelsen af, om reproduktionshandlinger udgør "en integrerende og væsentlig del af en teknisk proces" i henhold til direktivets artikel 5, stk. 1. Midlertidige reproduktionshandlinger kan ikke udgøre en "integrerende og væsentlig del af en teknisk proces", hvis de består i manuel indscanning af hele avisartikler, hvorved avisartiklerne transformeres fra et trykt medie til et digitalt medie. Midlertidige reproduktionshandlinger kan ikke udgøre en "integrerende og væsentlig del af en teknisk proces", når de består i udprintning af en del af reproduktionen omfattende en eller flere tekstuddrag på 11 ord. Spørgsmål (ix) skal derfor besvares med, at "lovlig brug" jf. direktivets artikel 5, stk. l, ikke omfatter enhver brug, som ikke kræver rettighedshaverens samtykke. Kun brug som er muliggjort af en teknisk proces i henhold til artikel 5, stk. l, er lovlig brug under bestemmelsens anvendelsesområde. "Lovlig brug" i henhold til direktivets artikel 5, stk. l, litra b, omfatter endvidere brug der er godkendt af rettighedshaveren, eller som ikke er undergivet lovmæssige restriktioner. En bestemt brug kan ikke anses for retligt begrænset, hvis handlingerne enten ikke er omfattet af en enerettighed eller er omfattet af en undtagelse fra enerettigheden. "Lovlig brug", jf. infosoc-direktivets artikel 5, stk. l, omfatter ikke en erhvervsvirksomheds indscanning af hele avisartikler, efterfølgende bearbejdning af reproduktionen samt lagring og eventuel udprintning af en del af reproduktionen bestående af et eller flere tekstuddrag på 11 ord til brug for virksomhedens resuméskrivning. Midlertidige reproduktionshandlinger har ikke "selvstændig økonomisk værdi", jf. infosoc-direktivets artikel 5, stk. l, hvis reproduktionshandlingerne ikke ændrer indholdet af informationen og endvidere ikke griber ind i den lovlige anvendelse af teknologi, som er almindelig anerkendt og anvendt af industrien, med det formål at skaffe sig data om anvendelsen af informationen. 20

21 (xii) Brugerens rationaliseringsgevinster ved midlertidige reproduktionshandlinger kan indgå i bedømmelsen af, om handlingerne har "selvstændig økonomisk værdi", jf. infosoc-direktivets artikel 5, stk. 1. (xiii) En erhvervsvirksomheds indscanning af hele avisartikler, efterfølgende bearbejding af reproduktionen samt lagring og eventuel udprintning af en del af reproduktionen bestående af et eller flere tekstuddrag på 11 ord uden rettighedshaverens samtykke må antages at stride mod den normale udnyttelse " af avisartiklerne, jf. artikel 5, stk. 5. Hannes KRAMER ans Christian STØVLBÆK Kommissionens befuldmægtigede 21

IL PRÆSIDENTEN FOR DEN EUROPÆISKE UNIONS DOMSTOL OG DENNES MEDLEMMER SKRIFTLIGT INDLÆG

IL PRÆSIDENTEN FOR DEN EUROPÆISKE UNIONS DOMSTOL OG DENNES MEDLEMMER SKRIFTLIGT INDLÆG EUROPA-KOMMISSIONEN Ref. Ares(2010)675829-07/10/2010 Bruxelles, den 7. oktober 2010 sj.a(2010)744440 IL PRÆSIDENTEN FOR DEN EUROPÆISKE UNIONS DOMSTOL OG DENNES MEDLEMMER SKRIFTLIGT INDLÆG indgivet i henhold

Læs mere

E-handel og ophavsret i lyset af Infopaq og Meltwater-sagerne

E-handel og ophavsret i lyset af Infopaq og Meltwater-sagerne E-handel og ophavsret i lyset af Infopaq og Meltwater-sagerne INFOPAQ - HVAD GÅR SLAGSMÅLET UD PÅ? Infopaqs indscanningsproces: Manuel registrering i elektronisk database Scanning af artikler TIFF-fil

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. marts 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. marts 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. marts 2013 Sag 97/2007 (1. afdeling) Infopaq International A/S (advokat Asger Heine Jensen) mod Danske Dagblades Forening (advokat Martin Dahl Pedersen) I tidligere

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0596 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, den 24. oktober 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til direktiv om visse

Læs mere

Kulturudvalget L 25 Svar på Spørgsmål 5 Offentligt

Kulturudvalget L 25 Svar på Spørgsmål 5 Offentligt Kulturudvalget 2009-10 L 25 Svar på Spørgsmål 5 Offentligt Folketingets Kulturudvalg Christiansborg 1240 København K Kulturministeren Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Tlf. : 33 92 33 70 Fax

Læs mere

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter.

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter. EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR KOMMUNIKATIONSNET, INDHOLD OG TEKNOLOGI Bruxelles, den 28. marts 2018 Rev1 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES UDTRÆDEN OG EU-REGLERNE OM OPHAVSRET

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 22.5.2006 KOM(2006)226 endelig 2003/0073(COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om udlejnings- og udlånsrettigheder samt om visse

Læs mere

ophavsrettigheder og beslægtede rettigheder. (7) Fællesskabets retlige ramme for beskyttelse af ophavsret og beslægtede rettigheder bør derfor også

ophavsrettigheder og beslægtede rettigheder. (7) Fællesskabets retlige ramme for beskyttelse af ophavsret og beslægtede rettigheder bør derfor også 32001L0029 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/29/EF af 22. maj 2001 om harmonisering af visse aspekter af ophavsret og beslægtede rettigheder i informationssamfundet EF-Tidende nr. L 167 af 22/06/2001

Læs mere

generelt i en række industrisektorer og kulturelle sektorer. Dette vil kunne sikre arbejdspladser og fremme jobskabelsen.

generelt i en række industrisektorer og kulturelle sektorer. Dette vil kunne sikre arbejdspladser og fremme jobskabelsen. L 167/10 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende 22.6.2001 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2001/29/EF af 22. maj 2001 om harmonisering af visse aspekter af ophavsret og beslægtede rettigheder i informationssamfundet

Læs mere

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende 21.6.2008 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/63/EF af 20. juni 2008 om konkurrence på markederne for teleterminaludstyr (EØS-relevant tekst) (kodificeret udgave) KOMMISSIONEN

Læs mere

Navngivelse (Attribution) Ikke kommerciel (Non-Commicial) Del på samme vilkår (ShareAlike) 2.0.

Navngivelse (Attribution) Ikke kommerciel (Non-Commicial) Del på samme vilkår (ShareAlike) 2.0. UDKAST (23. august 2005) Navngivelse (Attribution) Ikke kommerciel (Non-Commicial) Del på samme vilkår (ShareAlike) 2.0. Creative Commons Corporation er ikke et advokatfirma og yder ikke juridisk rådgivning.

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.10.2014 COM(2014) 638 final 2014/0297 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af Marrakeshtraktaten om fremme af adgang til

Læs mere

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Konsolideret lovgivningsdokument 6.7.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0279 ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved førstebehandlingen den 6. juli 2017 med henblik på vedtagelse

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 30.6.2016 L 173/47 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/1055 af 29. juni 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for så vidt angår de tekniske metoder til passende offentliggørelse

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Godkendelsen omfatter dog ikke retten til at licensere kopiering af radio- og fjernsynsudsendelser.

Godkendelsen omfatter dog ikke retten til at licensere kopiering af radio- og fjernsynsudsendelser. «Navn» «Navn_2» «Adresse» «Adresse_2» «Postnr» «By» (i det følgende betegnet Virksomheden ) og Copydan foreningerne Tekst & Node og BilledKunst Bryggervangen 8, 2. sal 2100 København Ø T&N CVR: 18463504

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 16.11.2004 KOM(2004)753 endelig 2003/0134(COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

Læs mere

Morten Rosenmeier Det Juridiske Fakultet, CIIR

Morten Rosenmeier Det Juridiske Fakultet, CIIR Morten Rosenmeier Det Juridiske Fakultet, CIIR morten.rosenmeier@jur.ku.dk Involveret i forskelligt ophavsretligt Organisationsarbejde. Se nærmere www.jura.ku.dk/mortenrosenmeier Dias 1 EU og de ophavsretlige

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser L 166/51 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring

fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring Indhold 02 Billeder og ophavsrettigheder 03 Motivet på billedet retten til eget billede 04 Retten til eget navn og kendetegn

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 10. februar 1988 *

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 10. februar 1988 * TELLERUP / DADDY'S DANCE HALL DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 10. februar 1988 * I sag 324/86, angående en anmodning, som Højesteret i medfør af EØF-Traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen for

Læs mere

Videreoverdragelse af software EU-Domstolens afgørelse i UsedSoft vs. Oracle (C-128/11)

Videreoverdragelse af software EU-Domstolens afgørelse i UsedSoft vs. Oracle (C-128/11) Videreoverdragelse af software EU-Domstolens afgørelse i UsedSoft vs. Oracle (C-128/11) Professor, dr.jur. Henrik Udsen henrik.udsen@jur.ku.dk Dias 1 UsedSoft-sagen - baggrund Brugere af Oracle programmel

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.6.2014 COM(2014) 382 final 2014/0202 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 604/2013 for så vidt angår fastlæggelse

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Femte Afdeling) 14. april 1994 *

DOMSTOLENS DOM (Femte Afdeling) 14. april 1994 * DOM AF 14. 4. 1994 SAG C-389/92 DOMSTOLENS DOM (Femte Afdeling) 14. april 1994 * I sag C-389/92, angående en anmodning, som Belgiens Raad van State i medfør af EØF-traktatens artikel 177 har indgivet til

Læs mere

stk. 1, når der ikke foreligger nogen aftale, vedtagelse eller samordnet praksis i henhold til denne bestemmelse, eller af

stk. 1, når der ikke foreligger nogen aftale, vedtagelse eller samordnet praksis i henhold til denne bestemmelse, eller af Processpr: DOMSTOLENS DOM AF 29. FEBRUAR 1968 1 Parke, Davis and Co. mod Probel, Reese, Beintema-Interpharm Centrafarm (Anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af appelretten i Haag)

Læs mere

følgende draget at udføre tjenesteydelser af NV Fonior draget at udføre en sådan tjenesteydelse.

følgende draget at udføre tjenesteydelser af NV Fonior draget at udføre en sådan tjenesteydelse. til henviser DOM AFT 27. 3. 1974 draget at udføre tjenesteydelser af almindelig økonomisk interesse. Det tilkommer således den nationale dommer at undersøge, om en virksomhed, som støtte for en fravigelse

Læs mere

Godkendelsen omfatter dog ikke retten til at licensere kopiering af radio- og fjernsynsudsendelser.

Godkendelsen omfatter dog ikke retten til at licensere kopiering af radio- og fjernsynsudsendelser. «Navn» «Navn_2» «Adresse» «Adresse_2» «Postnr» «By» (i det følgende betegnet Virksomheden ) og Copydan foreningerne Tekst & Node og VISDA Visuelle Rettigheder i Danmark Bryggervangen 8, 2. sal 2100 København

Læs mere

(Lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER

(Lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER 11.10.2011 Den Europæiske Unions Tidende L 265/1 I (Lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2011/77/EU af 27. september 2011 om ændring af direktiv 2006/116/EF om

Læs mere

NOTAT 4 juli 2011. Notat til Folketingets Europaudvalg /MFR. Sags. nr: 296/11

NOTAT 4 juli 2011. Notat til Folketingets Europaudvalg /MFR. Sags. nr: 296/11 Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 512 Offentligt Patent- og Varemærkestyrelsen NOTAT 4 juli 2011 /MFR Sags. nr: 296/11 Notat til Folketingets Europaudvalg Afgivelse af skriftligt indlæg vedrørende

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Sjette Afdeling) 5. oktober 1988 *

DOMSTOLENS DOM (Sjette Afdeling) 5. oktober 1988 * DOMSTOLENS DOM (Sjette Afdeling) 5. oktober 1988 * I sag 196/87, angående en anmodning, som Nederlandenes Raad van State i medfør af EØF- Traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen for i den for

Læs mere

DOMSTOLENS KENDELSE (Første Afdeling) 12. juli 2001 *

DOMSTOLENS KENDELSE (Første Afdeling) 12. juli 2001 * WELTHGROVE DOMSTOLENS KENDELSE (Første Afdeling) 12. juli 2001 * I sag C-102/00, angående en anmodning, som Hoge Raad der Nederlanden (Nederlandene) i medfør af artikel 234 EF har indgivet til Domstolen

Læs mere

ACTA. FEMR 20. april 2012 Peter Schønning

ACTA. FEMR 20. april 2012 Peter Schønning ACTA FEMR 20. april 2012 Peter Schønning ACTA, SOPA og PIPA Fra Occupy over SOPA og PIPA til ACTA Folkelige protester fra internettets frihedskæmpere på grundlag af myter om, at ACTA truer internettet

Læs mere

lov om ændring af ophavsretsloven 1

lov om ændring af ophavsretsloven 1 .XOWXUPLQLVWHULHW 14. juni 2002 J.nr.2002.7001-1 Departementalt udkast til )RUVODJ til lov om ændring af ophavsretsloven 1 I lov om ophavsret, jf. lovbekendtgørelse nr. 618 af 27. juni 2001, foretages

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 17.6.2016 L 160/23 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/959 af 17. maj 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for markedssonderinger for så vidt angår de systemer og indberetningsmodeller,

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0245/225. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0245/225. Ændringsforslag 5.9.2018 A8-0245/225 225 Graswander-Hainz, Dita Charanzová Betragtning 8 (8) Nye teknologier muliggør automatisk computeranalyse af oplysninger i digital form, f.eks. tekst, lyd, billeder og data, almindelig

Læs mere

Nyheder og tendensen i medieretten

Nyheder og tendensen i medieretten Nyheder og tendensen i medieretten Begrebet offentlig fremførelse Advokat Søren Chr. Søborg Andersen 23. august 2013 Eneretten til offentlig fremførelse Ophavsretten medfører en eneret til at gøre et værk

Læs mere

9901/17 ht/jb/ef 1 DGD 2A

9901/17 ht/jb/ef 1 DGD 2A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 1. juni 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0287 (COD) 9901/17 NOTE fra: til: Formandskabet Rådet Tidl. dok. nr.: 9641/17 + ADD 1 Komm. dok. nr.: 15251/15

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0594 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0594 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0594 Bilag 1 Offentligt Kulturministeriet, 1. november 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til forordning om regler for udøvelse af ophavsretten

Læs mere

Butiksindehaver. 01/ Feldballe, Danmark. Prinsensgade 29, 1 th, DK-9000 Aalborg

Butiksindehaver. 01/ Feldballe, Danmark. Prinsensgade 29, 1 th, DK-9000 Aalborg Pedersen Hans Kristian Mand Dansk Butiksindehaver 01/01-1961. Feldballe, Danmark Prinsensgade 29, 1 th, DK-9000 Aalborg + 45 98 13 03 66 Henrik Karl Nielsen Advokat Norsker & Co Advokater, Landemærket

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Første Afdeling) 18. november 1999 *

DOMSTOLENS DOM (Første Afdeling) 18. november 1999 * UNITRON SCANDINAVIA OG 3-S DOMSTOLENS DOM (Første Afdeling) 18. november 1999 * I sag C-275/98, angående en anmodning, som Klagenævnet for Udbud i medfør af EF-traktatens artikel 177 (nu artikel 234 EF)

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender 27.10.2010 2010/0067(CNS) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender

Læs mere

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater DET EUROPÆISKE KONVENT SEKRETARIATET Bruxelles, den 2. april 2003 (03.04) (OR. fr) CONV 648/03 NOTE fra: til: Vedr.: præsidiet konventet Afsnit X: Medlemskab af Unionen Dokumentets indhold: Side 2: De

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2016 COM(2016) 798 final 2016/0399 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om tilpasning af en række retsakter inden for retlige anliggender,

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser

RÅDETS DIREKTIV 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser L 225/16 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende 12. 8. 98 RÅDETS DIREKTIV 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2004D0003 DA 18.06.2011 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 4. marts 2004 om aktindsigt i

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0245/106. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0245/106. Ændringsforslag 5.9.2018 A8-0245/106 106 Betragtning 1 (1) Traktaten foreskriver oprettelse af et indre marked og indførelse af en ordning, der sikrer, at konkurrencen i det indre marked ikke fordrejes. En harmonisering

Læs mere

Samling af Afgørelser

Samling af Afgørelser Samling af Afgørelser DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 7. august 2018 *»Præjudiciel forelæggelse ophavsret og beslægtede rettigheder direktiv 2001/29/EF informationssamfund harmonisering af visse aspekter

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 24.2.2015 DA L 51/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2015/288 af 17. december 2014 om supplerende bestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Forslag til forordning (COM(2016)0595 C8-0380/ /0279(COD))

Forslag til forordning (COM(2016)0595 C8-0380/ /0279(COD)) 29.6.2017 A8-0102/ 001-031 ÆNDRINGSFORSLAG 001-031 af Retsudvalget Betænkning Max Andersson A8-0102/2017 Grænseoverskridende udveksling mellem Unionen og tredjelande af visse værker og andet beskyttet

Læs mere

Forslag til direktiv (COM(2016)0758 C8-0529/ /0374(CNS))

Forslag til direktiv (COM(2016)0758 C8-0529/ /0374(CNS)) 24.5.2017 A8-0189/ 001-013 ÆNDRINGSFORSLAG 001-013 af Økonomi- og Valutaudvalget Betænkning Tom Vandenkendelaere Momssatser på bøger, aviser og tidsskrifter A8-0189/2017 (COM(2016)0758 C8-0529/2016 2016/0374(CNS))

Læs mere

Ophavsretlige problemstillinger i forbindelse med Internettet

Ophavsretlige problemstillinger i forbindelse med Internettet Ophavsretlige problemstillinger i forbindelse med Internettet Indledning Værker Pensum: Immaterialret, 1. udg, Schovsbo og Rosenmeier Stort set alt hvad der findes på nettet, kan være omfattet af ophavsret.

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 13. juli 1989 *

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 13. juli 1989 * SKATTEMINISTERIET / HENRIKSEN DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 13. juli 1989 * I sag 173/88, angående en anmodning, som Højesteret i medfør af EØF-Traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen for

Læs mere

EF-Domstolen freder det nye tobaksreklamedirektiv

EF-Domstolen freder det nye tobaksreklamedirektiv Europaudvalget EU-note - E 26 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 16. januar 2007 EU-konsulenten Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere EF-Domstolen freder det nye tobaksreklamedirektiv

Læs mere

Rådets direktiv 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser

Rådets direktiv 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser Rådets direktiv 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser EF-Tidende nr. L 225 af 12/08/1998 s. 0016-0021 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION

Læs mere

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2350522-15/07/2014 EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på procedurer

Læs mere

10579/1/15 REV 1 ADD 1 IPJ 1 DPG

10579/1/15 REV 1 ADD 1 IPJ 1 DPG Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 15. december 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2013/0015 (COD) 10579/1/15 REV 1 ADD 1 TRANS 230 CODEC 987 PARLNAT 148 RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: Rådets

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.6.2018 C(2018) 3568 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 7.6.2018 om ændring af delegeret forordning (EU) 2015/2446 for så vidt angår betingelserne

Læs mere

INTRODUKTION TIL NYERE EU-DOMME

INTRODUKTION TIL NYERE EU-DOMME INTRODUKTION TIL NYERE EU-DOMME Marienlyst Seminar 2015 4. september 2015 Advokat Martin Dahl Pedersen, Kromann Reumert SUNDKROGSGADE 5, DK-2100 KØBENHAVN Ø CVR. NR: DK 62 60 67 11 LINKING C-466/12 Svensson

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

KOPIERING AF OPHAVSRETLIGT BESKYTTET MATERIALE Landbrugsskoler

KOPIERING AF OPHAVSRETLIGT BESKYTTET MATERIALE Landbrugsskoler KOPIERING AF OPHAVSRETLIGT BESKYTTET MATERIALE Landbrugsskoler Mellem Uddannelsesorganisationen: (i det følgende betegnet UO ) og Forvaltningsselskaberne: Copydan-foreningerne Tekst & Node og BilledKunst

Læs mere

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Konsolideret lovgivningsdokument 6.7.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0278 ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved førstebehandlingen den 6. juli 2017 med henblik på vedtagelse

Læs mere

Charles Chaplin. Mikael Højris: Den Nye Musikbranche 2.0

Charles Chaplin. Mikael Højris: Den Nye Musikbranche 2.0 Jeg gik ind i filmbranchen for pengenes skyld, og hen ad vejen blev det til kunst. Jeg kan kun beklage hvis det er skuffende. Men det er altså sandheden. Charles Chaplin 48 49 Rettigheder/ophavsret I en

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.04.2005 KOM(2005) 146 endelig 2005/0056(CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Kongeriget

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 21.3.2013 Den Europæiske Unions Tidende L 79/7 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 254/2013 af 20. marts 2013 om ændring af forordning (EF) nr. 340/2008 om gebyrer og afgifter til Det Europæiske

Læs mere

DOMSTOLENS DOM 5. oktober 1988 *

DOMSTOLENS DOM 5. oktober 1988 * DOM AF 5. 10. 1988 SAG 238/87 DOMSTOLENS DOM 5. oktober 1988 * I sag 238/87, angående en anmodning, som High Court of Justice of England and Wales, Chancery Division, Patents Court, London, i medfør af

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-668/15, Jyske Finans

Notat til Folketingets Europaudvalg om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-668/15, Jyske Finans Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del Bilag 139 Offentligt Notat Notat til Folketingets Europaudvalg om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-668/15, Jyske Finans 1. Indledning

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Sjette Afdeling) 3. marts 1994 *

DOMSTOLENS DOM (Sjette Afdeling) 3. marts 1994 * TOLSMA DOMSTOLENS DOM (Sjette Afdeling) 3. marts 1994 * I sag C-16/93, angående en anmodning, som Gerechtshof, Leeuwarden (Nederlandene), i medfør af EØF-traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 17.6.2016 L 160/29 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2016/960 af 17. maj 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014 for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

A8-0097/ ÆNDRINGSFORSLAG af Retsudvalget. Betænkning

A8-0097/ ÆNDRINGSFORSLAG af Retsudvalget. Betænkning 28.6.2017 A8-0097/ 001-032 ÆNDRINGSFORSLAG 001-032 af Retsudvalget Betænkning Max Andersson A8-0097/2017 Visse tilladte former for anvendelse af visse værker og andre beskyttede frembringelser til gavn

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 16.4.2018 L 96/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/573 af 15. december 2017 om nøgleelementerne i aftaler om lagring af data, der indgås

Læs mere

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse 1. INDLEDNING Dette

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2004 Udvalget for Andragender 2009 29.11.2007 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 1087/2002 af Panagiotis Hatzis, græsk statsborger, for den græske forening for elektroniske spil,

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 13. december 1989 *

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 13. december 1989 * DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 13. december 1989 * I sag C-322/88, angående en anmodning, som tribunal du travail de Bruxelles i medfør af EØF- Traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen for i

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2015 C(2015) 8835 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.12.2015 om berigtigelse af delegeret forordning (EU) 2015/63 om supplerende regler til

Læs mere

DIREKTIVER. EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/24/EF af 23. april 2009 om retlig beskyttelse af edb-programmer. (kodificeret udgave)

DIREKTIVER. EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/24/EF af 23. april 2009 om retlig beskyttelse af edb-programmer. (kodificeret udgave) L 111/16 Den Europæiske Unions Tidende 5.5.2009 DIREKTIVER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/24/EF af 23. april 2009 om retlig beskyttelse af edb-programmer (kodificeret udgave) (EØS-relevant

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 6. oktober 2009 (*)

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 6. oktober 2009 (*) DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 6. oktober 2009 (*)»Varemærker forordning (EF) nr. 40/94 artikel 9, stk. 1, litra c) et i Fællesskabet velkendt varemærke renomméets geografiske udstrækning«i sag C-301/07,

Læs mere

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2873 - RIA Bilag 3 Offentligt Dagsordenspunkt 2: Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2252/2004 om standarder for sikkerhedselementer og

Læs mere

Hermed følger til delegationerne den delvis afklassificerede udgave af ovennævnte dokument.

Hermed følger til delegationerne den delvis afklassificerede udgave af ovennævnte dokument. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. juni 2015 (OR. en) 10817/10 EXT 4 DELVIS AFKLASSIFICERING af dokument: af: 8. juni 2010 ny status: Vedr.: 10817/2010 RESTREINT UE Offentlig FREMP 27 JAI

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) 1.7.2005 Den Europæiske Unions Tidende L 170/7 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 1002/2005 af 30. juni 2005 om ændring af forordning (EF) nr. 1239/95 for så vidt angår meddelelse af tvangslicenser og bestemmelserne

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.12.2011 K(2011) 9585 endelig KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 21.12.2011 om ændring af forordning (EF) nr. 1569/2007 om indførelse af en mekanisme

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 22.2.2014 Den Europæiske Unions Tidende C 51/3 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 19. november 2013 om et forslag til Europa-Parlamentets og

Læs mere

TIL PRÆSIDENTEN FOR DEN EUROPÆISKE UNIONS DOMSTOL OG DENNES MEDLEMMER

TIL PRÆSIDENTEN FOR DEN EUROPÆISKE UNIONS DOMSTOL OG DENNES MEDLEMMER ^TÍr EUROPA-KOMMISSIONEN Ref. Ares(2013)2271948-18/06/2013 Bruxelles, den 18. juni 2013 sj.d(2013)2403470 TIL PRÆSIDENTEN FOR DEN EUROPÆISKE UNIONS DOMSTOL OG DENNES MEDLEMMER SKRIFTLIGT INDLÆG indgivet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ophavsret 1

Forslag. Lov om ændring af lov om ophavsret 1 Lovforslag nr. L 230 Folketinget 2017-18 Fremsat den 25. april 2018 af kulturministeren (Mette Bock) Forslag til Lov om ændring af lov om ophavsret 1 (Gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.) 1 I lov

Læs mere

DOM afsagt sag 22/71

DOM afsagt sag 22/71 DOM afsagt 25. 11. 1971 sag 22/71 2.a) Det forhold, at en af de virksomheder, som deltager i en aftale, har sæde i et tredjeland, udgør ikke en hindring for anvendelsen af EØF-traktatens artikel 85, når

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Industri, Forskning og Energi 2015/0284(COD) 26.5.2016 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Industri, Forskning og Energi til Retsudvalget om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Íñigo Méndez de Vigo medlemmerne af konventet Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Nærhedsprincippet

Íñigo Méndez de Vigo medlemmerne af konventet Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Nærhedsprincippet DET EUROPÆISKE KONVENT SEKRETARIATET Bruxelles, den 30. maj 2002 (03.06) (OR. fr) CONV 71/02 NOTE fra: til: Vedr.: Íñigo Méndez de Vigo medlemmerne af konventet Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Nærhedsprincippet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ophavsret 1

Forslag. Lov om ændring af lov om ophavsret 1 2017/1 LSF 230 (Gældende) Udskriftsdato: 17. februar 2019 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin.,j.nr. 17/03670 Fremsat den 25. april 2018 af kulturministeren (Mette Bock) Forslag til

Læs mere

Streaming af musik En retlig kvalifikation af streaming af musik. Streaming music A legal qualification of streaming music

Streaming af musik En retlig kvalifikation af streaming af musik. Streaming music A legal qualification of streaming music Streaming af musik En retlig kvalifikation af streaming af musik Streaming music A legal qualification of streaming music af JAKOB KNUDSEN Specialet indeholder en ophavsretlig kvalifikation af streaming

Læs mere

9236/18 pj/nj/ef 1 DGD 2

9236/18 pj/nj/ef 1 DGD 2 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. maj 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0359 (COD) 9236/18 NOTE fra: til: Tidl. dok. nr.: formandskabet Rådet 8830/18 + ADD1 Komm. dok. nr.: 14875/16

Læs mere

10080/17 jn/bmc/lao/hsm 1 DG D 2A

10080/17 jn/bmc/lao/hsm 1 DG D 2A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2017 (OR. en, de) Interinstitutionel sag: 2015/0287 (COD) 10080/17 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet Rådet Tidl. dok. nr.: 9901/17 + ADD

Læs mere

RÅDET FOR DE EUROPÆISKE UIO. Bruxelles, den 23. november 2009 (25.11) (OR. en) 16542/09 JAI 868 DROIPE 160

RÅDET FOR DE EUROPÆISKE UIO. Bruxelles, den 23. november 2009 (25.11) (OR. en) 16542/09 JAI 868 DROIPE 160 RÅDET FOR DE EUROPÆISKE UIO Bruxelles, den 23. november 2009 (25.11) (OR. en) 16542/09 JAI 868 DROIPE 160 OTE fra: formandskabet til: Coreper/Rådet Tidl. dok. nr.: 15565/09 JAI 801 DROIPEN 152 Vedr.: Udkast

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Genstand

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Genstand 12.10.2018 L 256/103 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2018/1523 af 11. oktober 2018 om fastlæggelse af en standardtilgængelighedserklæring i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Bekendtgørelse om den omhyggelige søgning for og registrering af forældreløse værker

Bekendtgørelse om den omhyggelige søgning for og registrering af forældreløse værker Bekendtgørelse om den omhyggelige søgning for og registrering af forældreløse værker I medfør af 75 j, stk. 8, i lov om ophavsret, jf. lovbekendtgørelse nr. xxx af xxx 2014 og under hensyn til Europa-Parlamentets

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.5.2018 C(2018) 3120 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 28.5.2018 om regler for anvendelsen af artikel 26, stk. 3, i Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

DEN EUROPÆISKE TILSYNSFØRENDE FOR DATABESKYTTELSE

DEN EUROPÆISKE TILSYNSFØRENDE FOR DATABESKYTTELSE 13.12.2011 Den Europæiske Unions Tidende C 363/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) UDTALELSER DEN EUROPÆISKE TILSYNSFØRENDE FOR DATABESKYTTELSE Udtalelse fra Den Europæiske

Læs mere

Lov om ændring af lov om ophavsret (Gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.)

Lov om ændring af lov om ophavsret (Gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.) Lov om ændring af lov om ophavsret (Gennemførelse af Marrakeshdirektivet m.v.) 1 I lov om ophavsret, jf. lovbekendtgørelse nr. 1144 af 23. oktober 2014, som ændret ved lov nr. 321 af 5. april 2016, foretages

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg

Notat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 35 Offentligt Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 12. oktober 2012 J.nr. 07-0207193 Notat til Folketingets Europaudvalg Om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens

Læs mere

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113,

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113, 27.12.2018 L 329/3 DIREKTIVER RÅDETS DIREKTIV (EU) 2018/2057 af 20. december 2018 om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem, for så vidt angår en midlertidig anvendelse af

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 10. august 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 10. august 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 10. august 2018 Sag 36/2018 A (advokat Peter Frederiksen) mod B (advokat Finn Roger Nielsen) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 7. afdeling

Læs mere