Europaudvalget 2015 Rådsmøde beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3434 - beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget 2015 Rådsmøde beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Den 26. november 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse) den 7. december 2015 sundhedspunkterne 9. Rådskonklusioner om en EU-strategi til mindskelse af alkoholrelaterede skader, KOM-dokument foreligger ikke 10. Rådskonklusioner om skræddersyet medicin til patienter, KOM-dokument foreligger ikke 11. Rådskonklusioner om støtte til personer, der lever med demens: Forbedring af plejepolitik og praksis, KOM-dokument foreligger ikke 12. Rådskonklusioner om folkesundhedserfaringerne fra ebolaudbruddet i Vestafrika Sundhedssikkerhed i Den Europæiske Union, KOM-dokument foreligger ikke

2 Side 2 9. Rådskonklusioner om en EU-strategi til mindskelse af alkoholrelaterede skader Nyt notat 1. Resumé På baggrund af et udbredt ønske blandt medlemslandene har formandskabet forelagt et udkast til rådskonklusioner, som opfordrer Kommissionen til at fremlægge en ny EUstrategi på alkoholområdet. Rådskonklusionerne har ingen lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser. Regeringen kan tilslutte sig konklusionerne, som er sat på dagsordenen for rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse) den 7. december 2015 med henblik på vedtagelse. 2. Baggrund Kommissionen fremlagde i 2006 en EU-strategi på alkoholområdet. Formålet var at reducere alkoholrelaterede skader i medlemslandene set i lyset af, at alkoholmisbrug ikke blot har konsekvenser for folkesundheden, men også for den sociale og økonomiske udvikling i EU. Strategien udløb i Alkoholmisbrug er stadig den tredjestørste årsag til sygdom og dødsfald i Europa, ligesom det er en risikofaktor i forbindelse med over 60 kroniske sygdomme, herunder kræft, hjertesygdomme og leversygdomme. Hertil kommer, at alkoholmisbrug er knyttet til andre sociale problemer, herunder fravær fra arbejdspladsen, familier i opløsning og vold. De sociale omkostninger, der direkte og indirekte kan henføres til alkoholmisbrug, anslås til 155,8 mia. EUR i Europa i 2010, hvoraf størstedelen (82,9 mia. EUR) ligger uden for sundhedsvæsenet. Europa har det højeste alkoholforbrug i verden. I forbindelse med dannelsen af den nye Kommission har Udvalget for nationale alkoholpolitikker og tiltag ( Committee on National Alcohol Policy and Action CNAPA ) udarbejdet et såkaldt Scoping paper, der opfordrer Kommissionen til at vedtage en ny EU alkoholstrategi. På det uformelle ministermøde i Riga den april 2015 drøftede man muligheden for en ny EU alkoholstrategi. Her bakkede stort set alle medlemslande op om ønsket om en ny EU alkoholstrategi. Spørgsmålet om en ny EU-alkoholstrategi blev efterfølgende drøftet under punktet eventuelt ved Rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerpolitik) den 19. juni 2015, hvor mange medlemslande gentog ønsket om en ny strategi. Europa-Parlamentet vedtog den 29. april 2015 en beslutning, hvor Parlamentet opfordrer Kommissionen til omgående at indlede arbejdet med en ny EU alkoholstrategi ( ). På baggrund af det udbredte ønske blandt medlemslandene om en ny alkoholstrategi har formandskabet forelagt et udkast til rådskonklusioner, som er sat på dagsordenen for rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse) den 7. december 2015 med henblik på vedtagelse.

3 Side 3 2. Formål og indhold Formålet med rådskonklusionerne er overordnet at understøtte og fremme det forsatte EU-samarbejde om forebyggelse og behandling af alkoholmisbrug. Konklusionerne anerkender medlemsstaternes ansvar for udformningen af sundhedspolitikken samt det faktum, at variationer i alkoholforbrug betyder, at sundhedspolitiske løsninger varierer mellem medlemslandene. Der findes således ikke én løsning, som er dækkende for samtlige medlemslande. Rådskonklusionerne opfordrer således Kommissionen til fortsat at støtte medlemslandene i deres bestræbelser på at reducere skadesvirkningerne af alkoholmisbrug. Rådet opfordrer Kommissionen til inden udgangen af 2016 at vedtage en omfattende EU strategi, som fokuserer på at reducere alkoholrelaterede skadesvirkninger og indeholder initiativer på tværs af EU politikker med henblik på at håndtere helbredsmæssige, sociale og økonomiske konsekvenser af alkoholmisbrug. Strategien skal respektere medlemslandenes kompetencer på sundhedsområdet og bør fokusere på grænseoverskridende problematikker og bygge på bl.a. arbejdet i CNAPA samt på WHO s globale alkoholstrategi og WHO s europæiske handleplan. Medlemslandene opfordres til at fortsætte med at arbejde for en flersektoral tilgang til reduktion af alkoholrelaterede skadesvirkninger på såvel nationalt som europæisk niveau og i relevant omfang at styrke eller udvikle omfattende nationale strategier eller handleplaner målrettet specifikke lokale eller regionale traditioner. Derudover opfordres medlemslandene bl.a. til at iværksætte relevante initiativer, som kan sikre beskyttelse af unge fra skadeligt brug af alkohol, herunder specielt i forhold til aldersgrænser og markedsføring. Medlemslandene og Kommissionen opfordres til at styrke samarbejdet om identifikation af effektive værktøjer og god praksis med henblik på at minimere de helbredsmæssige og sociale konsekvenser samt ulighed i sundhed som følge af alkoholmisbrug. Derudover opfordres medlemslandene og Kommissionen til fortsat at støtte arbejdet i CNAPA, at anerkende behovet for fortsat indsamling af information på EU-niveau om implementering af alkoholrelateret national lovgivning samt overveje at introducere obligatorisk mærkning af alkoholiske drikkevarer med oplysninger om ingredienser, ernæringsværdi og herunder særligt energiindhold. 3. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig. 4. Nærhedsprincippet Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant. Det fremhæves i rådskonklusionerne, at Kommissionen ved udarbejdelsen af en eventuel kommende ny EU-alkoholstrategi skal respektere nærhedsprincippet. 5. Gældende dansk ret Det forventes ikke, at konklusionerne vil berøre gældende dansk ret. 6. Konsekvenser En vedtagelse af rådskonklusionerne har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser.

4 Side 4 Rådskonklusionerne skønnes ikke at have statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser, ligesom de ikke medfører erhvervsøkonomiske konsekvenser. 7. Høring Der er ikke gennemført høring. 8. Generelle forventninger til andre landes holdninger Der forventes at være generel tilslutning til rådskonklusionerne. 9. Regeringens generelle holdning Regeringen finder, at det skal være op til det enkelte medlemsland at tilrettelægge den ønskede alkoholpolitik. En eventuel ny EU-alkoholstrategi bør således respektere medlemslandenes kompetence på sundhedsområdet. Regeringen finder samtidig, at rådskonklusionerne vil kunne bidrage til at understøtte et fortsat samarbejde mellem relevante myndigheder på alkoholområdet i EU. På den baggrund finder regeringen, at Danmark kan tilslutte sig udkastet til rådskonklusioner. 10. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

5 Side Rådskonklusioner om skræddersyet medicin til patienter Nyt notat 1. Resumé Spørgsmålet om personlig medicin dvs. medicin skræddersyet på baggrund af den enkeltes genetiske profil har tidligere været på den europæiske dagsorden. Bl.a. offentliggjorde kommissionen i 2013 et arbejdspapir om temaet, og senest holdt Formandsskabet i juli 2015 konference om personlig medicin. Formandsskabet har forelagt et sæt rådskonklusioner, som skal sætte fokus på udviklingen af personlig medicin i Europa og fremme brugen af personlig medicin til gavn for de europæiske patienter. Rådskonklusionerne har ingen lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser. Regeringen kan tilslutte sig konklusionerne, som er sat på dagsordenen for rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse) den 7. december 2015 med henblik på vedtagelse. 2. Baggrund Spørgsmålet om personlig medicin ligger i forlængelse af tidligere rådskonklusioner om blandt andet fremme af patientinvolvering og patientfokus i behandlingen (juli 2006) fremme af innovation inden for medicinsk udstyr med fokus på patienten (juni 2011) samarbejde på tværs af medlemsstaterne om at tilbyde effektiv medicin og holde medicinudgifterne nede (december 2014). Personlig medicin var også i fokus i et arbejdspapir fra oktober 2013 fra Kommissionen. Papiret konkluderer, at udviklingen af personlig medicin gennem brug af genetiske metoder ( omics ), kan sikre nye muligheder for patienter i EU gennem mere effektiv behandling med færre bivirkninger. Papiret peger dog også på adskillige udfordringer i forhold til implementeringen af personlig medicin i de europæiske sundhedssystemer. På forskningsområdet afsatte man på det 7. rammeprogram over 1 milliard euro til området for personlig medicin i perioden ligesom der er afsat midler til forskning på området under det nuværende rammeprogram, Horizon Det luxembourgske formandskab holdt i juli 2015 konferencen Making Access to Personalised Medicin a Reality for Patients, som adresserede potentialer, barrierer og god praksis i forhold til brugen af personlig medicin i EU. Formandskabet har nu forelagt et sæt rådskonklusioner om personlig medicin med henblik på at sikre øget samarbejde og fokus på personlig medicin i de europæiske medlemslande. Rådskonklusionerne er sat på dagsordenen for rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse) den 7. december 2015 med henblik på vedtagelse.

6 Side 6 3. Formål og indhold Personlig medicin defineres i rådskonklusionerne som en medicinsk model, hvori man bruger den enkelte individs genetiske profil til at skræddersy den rigtige terapeutiske strategi for den rigtige person på det rigtige tidspunkt og/eller forudsiger sygdom og/eller iværksætter en målrettet forebyggelse på det rette tidspunkt. Det er forventningen, at udviklingen af personlig medicin potentielt kan forbedre behandlingen i sundhedsvæsenet og over tid skabe et mere omkostningseffektivt sundhedsvæsen. Der peges dog også på nye udfordringer i forbindelse med personlig medicin, og der opfordres til at vægte risici og fordele over for hinanden. Man bør i den sammenhæng tage højde for etiske, finansielle, sociale og juridiske implikationer. Særligt relevant er her prissætning og godtgørelse, data-beskyttelse og den offentlige interesse i databehandlingsprocessen. Det understreges i rådskonklusionerne, at udviklingen og implementeringen af personlig medicin går hånd-i-hånd med udviklingen af relevant diagnostik. Konklusionerne inviterer bl.a. medlemslandende til: Udvikle politikker i samarbejde med bl.a. patientorganisationer, der giver borgerne adgang til effektiv og økonomisk bæredygtig personlig medicin Bruge viden fra nyeste forskning inden for genetik i offentlig sundhedsforskning, sundhedspolitikker og sundhedsprogrammer Informere offentligheden og patient om rettigheder, roller, fordele og ulemper i forbindelse med personlig medicin i forbindelse med personlig medicin Uddanne sundhedsprofessionelle i personlig medicin Samarbejde om at indsamle, dele, varetage og standardisere data, som er nødvendig i forhold til udviklingen af personlig medicin (inden for de gældende data-beskyttelsesregler) Promovere tværfagligt samarbejde om at tolke data på i forbindelse med udvikling af personlig medicin Anerkende potentialet i biobanker og understøtte standardisering og dannelse af netværk mellem biobanker (inden for de gældende databeskyttelsesregler) Udveksle information og god praksis om personlig medicin Konklusionerne inviterer bl.a. medlemslandende og Kommissionen til: Fortsætte det frivillige MTV-arbejde vedrørende personlig medicin Udvikle fælles principper for dataindsamling og et godt lovgrundlag for at kunne sammenligne data på EU-niveau og skabe storskala analyser (med respekt for medlemsstaternes kompetence) Opfordre til tidlig dialog og deling af viden på tværs af innovatører, planlægger og MTV-organer med input fra patienter, sundhedsprofessionelle og betalere. Konklusionerne inviterer bl.a. Kommissionen til: Undersøge potentialet i big data (som benyttes inden for personlig medicin) og undersøge etiske, juridiske og sociale aspekter. Facilitere samarbejde og promovere udveksling af god praksis i forhold til uddannelse af sundhedsprofessionelle inden for personlig medicin. Promovere vigtige forskningsresultater fra forskningsrammeprogrammet, Horizon 2020.

7 Side 7 4. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig. 5. Nærhedsprincippet Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant. 6. Gældende dansk ret Konklusionerne vil ikke berøre gældende dansk ret. 7. Konsekvenser En vedtagelse af rådskonklusionerne har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser. Rådskonklusionerne skønnes ikke at have statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser, ligesom de ikke medfører erhvervsøkonomiske konsekvenser. 8. Høring Der er ikke gennemført høring. 9. Generelle forventninger til andre landes holdninger Der forventes at være generel tilslutning til rådskonklusionerne. 10. Regeringens generelle holdning Regeringen finder, at Danmark kan tilslutte sig udkastet til rådskonklusioner, som samlet set vil kunne bidrage til at sætte fokus på forskning i og udvikling og brug af personlig medicin i Europa. Regeringen vurderer, at personlig medicin bliver et vigtigt element i udviklingen af fremtidens sundhedsvæsen. Regeringen har derfor afsat 5 mio. kr. på finansloven for 2016 til at lave en for-analyse vedrørende personlig medicin. Analysen skal kvalificere en mulig større national satsning på området, som private fonde har ytret ønske om at bidrage til. Ønsket om at sætte øget fokus på personlig medicin flugter således fint med regeringens prioriteter. 11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

8 Side Rådskonklusioner om støtte til personer, der lever med demens: Forbedring af plejepolitik og praksis Nyt notat 1. Resumé Som opfølgning på det uformelle sundhedsministermøde i Luxembourg den 24. og 25. september 2015 har formandskabet forelagt et udkast til rådskonklusioner om demens. Rådskonklusionerne har blandt andet fokus på forebyggelse, tidlig og rettidig diagnosticering og støtte af mennesker med demens, samt at indsatsen og hjælpen skal leveres så tæt på hjemmet som muligt. Desuden er der fokus på at respektere de dementes rettigheder og på at sikre yderligere forskning på demensområdet. Rådskonklusionerne har ingen lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser. Regeringen kan tilslutte sig konklusionerne, som er sat på dagsordenen for rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse) den 7. december 2015 med henblik på vedtagelse. 2. Baggrund Som en del af det nuværende trio-formandskab har det luxembourgske formandskab sat demens på dagsordenen som en af sine prioriteter på sundhedsområdet. Det ventes, at det kommende nederlandske formandskab vil fortsætte arbejdet i den nye trio med Slovakiet og Malta. Demensområdet har derfor stort europæisk fokus. Siden februar 2014 har der været nedsat en gruppe bestående af regeringseksperter om demens. Gruppen har til formål at fremme udveksling af god praksis og erfaringer samt øget koordinering mellem medlemsstaterne. Her blev der blandt andet drøftet de næste skridt på området i europæisk sammenhæng i regi af et samarbejdsprojekt ( Second Joint Action on Dementia ). Projektet koordineres af den skotske regering og har blandt andet fokus på post-diagnostisk indsats og støtte. Som opfølgning på det uformelle sundhedsministermøde i Luxembourg den 24. og 25. september 2015, er der udarbejdet udkast til rådskonklusioner på demensområdet. Rådskonklusionerne er sat på dagsordenen for rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse) den 7. december 2015 med henblik på vedtagelse. 3. Formål og indhold Rådskonklusionerne har blandt andet fokus på forebyggelse, tidlig og rettidig diagnosticering og støtte af mennesker med demens, samt at indsatsen og hjælpen skal leveres så tæt på hjemmet som muligt. Desuden er der fokus på at respektere de dementes rettigheder og på at sikre yderligere forskning på demensområdet. Der er i høj grad tale om hensigtserklæring med henblik på at sikre en tværgående indsats i behandling og pleje, inddrage pårørende m.m. Konklusionerne peger på, at der er 47,5 millioner mennesker med demens på verdensplan, og at hovedparten af disse mennesker lever i lav- eller mellem-indkomstlande. De-

9 Side 9 mens er en af de væsentligste årsager til funktionsnedsættelse og afhængighed blandt ældre borgere og har en både fysiske, mentale, sociale og økonomiske konsekvenser for dem, der lever med demens og for deres pårørende. Det fremgår også af konklusionerne, at mennesker kan leve fint med demens i en årrække og især, hvis diagnosen er blevet stillet rettidigt, og den rigtige støtte og hjælp er blevet iværksat. Desuden hilser konklusionerne den anden Joint Action om demens, som lanceres i 2016, velkommen. Konklusionerne inviterer bl.a. medlemslandende til: At adressere demens som en prioritet gennem tværsektorielle nationale strategier, handlingsplaner eller programmer, som skal sikre den bedst mulige behandling og hjælp til mennesker med demens, deres familier og pleje- og behandlingspersonalet. At have fortsat fokus på at styrke koordinationen mellem medlemslande i forhold til relevante initiativer på demensområdet herunder i forhold til at styrke primærsektorens rolle. Konklusionerne inviterer bl.a. medlemslandende og Kommissionen til: At fortsætte samarbejdet på tværs af sektorer mellem medlemsstaterne og på EUplan også under hensyntagen til WHO-aktiviteter. Dette vil give mulighed for et værdifuldt bidrag til at forbedre støtten af mennesker, der lever med demens. At anerkende fordelene ved empowerment af mennesker, der lever med demens, og fremme deres inddragelse i beslutningsprocesserne ved at styrke deres repræsentation, især i forhold til initiativer og i organisationer, der arbejder med demens. At støtte kønsaspektet og den individuelle tilgang i udarbejdelsen af strategier, planer og programmer på demens, således at der tages hensyn til grupper med særlige behov og den enkeltes rettigheder og forventninger. At fortsætte drøftelser af følgende temaer på et EU-niveau (med respekt for medlemslandenes kompetence på området): a) Forebyggelse, rettidig diagnosticering m.m. b) Koordineret indsatser inden for forebyggelse, diagnosticering og behandling tæt på borgerens hjem. c) Udveksling af god praksis inden for demensområdet. d) Fokus på dementes rettigheder. e) Fokus på teknologier for at forbedre hjælpen til mennesker med demens. f) Adgang til eksisterende viden om initiativer og evidens på området samt implementering af metoder og initiativer i den praktiske virkelighed. g) Kompetenceudvikling af fagprofessionelle h) Styrkelse af demensvenlige samfund. At intensivere forskning på demensområdet. At anerkende NGO ers arbejde. Konklusionerne inviterer bl.a. Kommissionen til: At styrke samarbejdet mellem medlemslandene i regi af den europæiske ekspertgruppe ( Governmental Expert Group on Dementia ) med henblik på at facilitere videndeling. At understøtte samarbejdet med WHO og OECD vedrørende demens i tæt samarbejde med medlemslandene.

10 Side Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig. 5. Nærhedsprincippet Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant. 6. Gældende dansk ret Konklusionerne vil ikke berøre gældende dansk ret. 7. Konsekvenser En vedtagelse af rådskonklusionerne har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser. Rådskonklusionerne skønnes ikke at have statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser, ligesom de ikke medfører erhvervsøkonomiske konsekvenser. 8. Høring Der er ikke gennemført høring. 9. Generelle forventninger til andre landes holdninger Der forventes at være generel tilslutning til rådskonklusionerne. 10. Regeringens generelle holdning Regeringen finder, at Danmark kan tilslutte sig rådskonklusionerne, som vil kunne bidrage til at sætte fokus på indsatsen over for mennesker med demens og deres pårørende. Rådskonklusionerne er således fint i tråd med regeringens prioriteter på demensområdet. Medlemsstaterne inviteres blandt andet til at adressere demensområdet gennem tværfaglige nationale strategier, handlingsplaner eller lignende og fortsætte et stærkt fokus på koordinationen mellem fagligheder og sektorer ift. demensindsatsen. Med beslutningen om en ny dansk, national handlingsplan om demens med både sundheds- og socialfaglige elementer, vurderes dette at være opfyldt i dansk kontekst. 11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

11 Side Rådskonklusioner om folkesundhedserfaringerne fra ebolaudbruddet i Vestafrika Sundhedssikkerhed i Den Europæiske Union Nyt notat 1. Resumé Spørgsmålet om bekæmpelse af smitsomme sygdomme har været et tilbagevendende tema for EU s sundhedsministre, senest i forbindelse med vedtagelsen af rådskonklusioner om vaccinationer i forbindelse med rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse) den 1. december Det luxembourgske formandskab har sammen med Kommissionen den oktober 2015 afholdt konferencen Ebola Lessons Learned. Formålet med konferencen var at identificere læringspunkter fra ebola- epidemien, som kan bidrage til at sikre, at medlemslandenes beredskaber er gearet til at reagere effektivt på fremtidige kriser og sygdomsudbrud. Konferencen følges nu op med rådskonklusioner. Rådskonklusionerne har ingen lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser. Regeringen kan tilslutte sig konklusionerne, som er sat på dagsordenen for rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse) den 7. december 2015 med henblik på vedtagelse. 2. Baggrund Rammerne for EU-samarbejdet i forhold til håndtering af alvorlige sundhedstrusler er fastlagt i afgørelse nr. 1082/2013/EU fra Rådet og Europa-Parlamentet om alvorlige grænseoverskridende sundhedstrusler. Af afgørelsen fremgår det bl.a., at Kommissionen og medlemslandene i tilfælde af en opstået sundhedstrussel konsulterer hinanden i Udvalget for Sundhedssikkerhed (Health Security Committee, HSC), hvor hvert medlemsland er repræsenteret, med henblik på at koordinere indsatsen på nationalt plan og kommunikationen udadtil. EU har ingen besluttende kompetence på dette område. Det luxembourgske formandskab og Kommissionen afholdt den oktober 2015 konferencen Ebola lessons learned. Formålet med konferencen var at identificere læringspunkter fra ebola epidemien, som kan være med til at styrke sundhedssikkerheden i EU, så der sikres, at medlemslandenes beredskaber er gearet til at reagere effektivt på fremtidige kriser og sygdomsudbrud. Konferencen følges nu op af rådskonklusioner med henblik på vedtagelse på rådsmødet den 7. december Resultatet af drøftelserne på konferencen vil også blive indarbejdet i en rapport, som EU Ebola-koordinator og kommissær, Christos Stylianides, vil præsentere for Det Europæiske Råd. Der er også i regi af WHO iværksat et arbejde med henblik på at lære af erfaringerne fra ebola udbruddet og ruste WHO til fremtidige sundhedskriser. Det skal i den forbindelse bemærkes, at WHO er blevet kritiseret for at have reageret for sent og dermed være medvirkende til, at epidemien ikke blev håndteret på det niveau og med den dybde og styrke der var nødvendigt. Som led i dette arbejde er der bl.a. nedsat en komité, der skal identificere mulige forbedringer af implementeringen af Det Internationale Sundhedsregulativ (IHR). IHR er bindende internationale retningslinjer, hvis formål er at begrænse sundhedstrusler, der hurtigt kan sprede sig imellem lande. Ifølge WHOs generaldirektør har Ebola

12 Side 12 udbruddet gjort det klart, at manglende implementering af IHR kan have omfattende negative konsekvenser. Komiteen vil udarbejde en rapport med anbefalinger, der forventes klar til næstkommende Verdenssundhedsforsamling i foråret Formål og indhold Rådskonklusionerne omhandler læringspunkter fra Ebola-epidemien i Vestafrika og fokus for fremtidige drøftelser, der har til formål at styrke beredskabet i EU over for grænseoverskridende sundhedstrusler. Konklusionerne henviser til, at Ebolaepidemien i Vestafrika har resulteret i mere end tilfælde af Ebola samt over rapporterede døde, herunder 500 sundhedspersoner, siden marts Rådet anerkender i konklusionerne, at Rådets og Europa-Parlamentets afgørelse nr. 1082/2013/EU giver en solid ramme til at tackle fremtidige folkesundhedskriser svarende til ebola udbruddet. Rådet understreger betydningen af den rolle, HSC har spillet i arbejdet med at understøtte udvekslingen af informationer mellem medlemsstaterne og Kommissionen samt facilitere og koordinere indsatsen og beredskabet under udbruddet og i forhold til risiko- og krisekommunikationen. Rådet støtter det igangværende arbejde med at reformere WHO s indsats og beredskab over for fremtidige globale smitteudbrud og sundhedstrusler. Rådet inviterer medlemsstaterne til at fastholde en passende kapacitet under og i mellem krisesituationer med henblik på at styrke det nationale beredskab, den internationale koordination samt implementeringen af læringspunkter fra tidligere krisesituationer. Rådet inviterer medlemsstaterne og Kommissionen til at indlede drøftelser om nedenstående emner i det omfang, det skønnes hensigtsmæssigt, under hensyntagen til landenes nationale kompetence samt på baggrund af de relevante bestemmelser i afgørelse 1082/2013/EU: forbedring af tværsektoriel koordinering og samarbejde overfor folkesundhedsmæssige krisesituationer af international betydning i EU, styrkelse af risikovurdering og risikostyring af alvorlige grænseoverskridende sundhedstrusler, udveksling af god praksis indenfor forebyggelse og behandling, herunder beskyttelse og uddannelse af sundhedspersonale, definere EU s kapacitet indenfor medicinsk evakuering med henblik på at forberede eventuelle fremtidige nødsituationer, styrkelse af beredskabet omkring forskning, navnlig med hensyn til diagnostiske metoder, vacciner og terapeutiske produkter, udvikling og forbedring af koordineringen mellem det europæiske og globale forskningsmiljø, forbedring af sammenhængen i medlemsstaternes kommunikation om folkesundhed samt strategier til befolkningen og sundhedspersoner via HSC s kommunikations netværk,

13 Side 13 sammenhængende implementering af IHR inden for EU og global opbygning af fleksible sundhedssystemer under WHO s ledelse. tilgængelighed og modeller for etablering af teams og eksperter med viden om medicin og folkesundhed som en del af en europæisk katastroferesponskapacitet under Civilbeskyttelsesmekanismen. 4. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig. 5. Nærhedsprincippet Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant. 6. Gældende dansk ret Konklusionerne vil ikke berøre gældende dansk ret. 7. Konsekvenser En vedtagelse af rådskonklusionerne har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser. Rådskonklusionerne skønnes ikke at have statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser, ligesom de ikke medfører erhvervsøkonomiske konsekvenser. 8. Høring Der er ikke gennemført høring. 9. Generelle forventninger til andre landes holdninger Der forventes at være generel tilslutning til rådskonklusionerne. 10. Regeringens generelle holdning Regeringen finder, at Danmark kan tilslutte sig rådskonklusionerne. Regeringen hilser det generelt velkomment, at man ønsker at lære af erfaringerne fra ebolaudbruddet i Vestafrika. Danmark lægger samtidig vægt på, at de drøftelser, der foreslås iværksat i EU, fortrinsvis skal foregå i regi af HSC, med respekt for medlemsstaternes kompetence og inden for de rammer, som er opstillet med afgørelse 1082/ Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

Europaudvalget 2017 Rådsmøde Beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde Beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3583 - Beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Sagsnr.: 1708190 Dok. nr.: 479838 Dato: 23-11-2017 Samlenotat vedrørende rådsmødet (beskæftigelse,

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 Europaudvalget 2007 2837 - Beskæftigelse m.v. Bilag 3 Offentligt 1. 19. november 2007 SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 17. Kommissionens Hvidbog om en EU-strategi om sundhedsproblemer

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3548 - beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Dato: 01-06-2017 NOTAT Samlenotat vedrørende rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde Beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde Beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3095 - Beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 17. maj 2011 Samlenotat vedrørende rådsmøde (sundhed) den 6. juni 2010 Side Dagsordenspunkt

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Mødedokument 23.1.2014 B7-0000/2014 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B7-0000/2014 i henhold til forretningsordenens artikel 115, stk.

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 10. juli 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 23.

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-131 Center for Europa og Nordamerika Den 7. juni 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 24.

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde RIA Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde RIA Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3018 - RIA Bilag 3 Offentligt SAMLENOTAT om Udkast til Rådets konklusioner om psykosocial støtte i tilfælde af nødsituationer og katastrofer af 17. maj 2010 (9736/10) og om

Læs mere

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2004 2633 - landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 9. december 2004 Med henblik

Læs mere

Europaudvalget 2008 2876 - Beskæftigelse m.v. Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2008 2876 - Beskæftigelse m.v. Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2008 2876 - Beskæftigelse m.v. Bilag 4 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Den 26. maj 2008 Samlenotat for rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse)

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Anledning: Samråd om rådsmødet den 22. juni Jeg skal fortælle om de vigtigste sager på dagsordenen for det

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Anledning: Samråd om rådsmødet den 22. juni Jeg skal fortælle om de vigtigste sager på dagsordenen for det Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 673 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Anledning: Samråd om

Læs mere

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt 28. september 2007 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Dagsordenspunkt 8b: Finansiel stabilitet i EU (Kriseberedskab)

Læs mere

Grundnotat. Europaudvalget KOM (2006) 0234 - Bilag 1 Offentligt

Grundnotat. Europaudvalget KOM (2006) 0234 - Bilag 1 Offentligt Europaudvalget KOM (2006) 0234 - Bilag 1 Offentligt Grundnotat om Kommissionens ændrede forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om oprettelse af det 2. EF-handlingsprogram for sundhed (2007-2013),

Læs mere

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3475 - økofin Bilag 2 Offentligt 10. juni 2016 Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Læs mere

15055/15 bh 1 DGB 3B

15055/15 bh 1 DGB 3B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. december 2015 (OR. en) 15055/15 SAN 429 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 7. december 2015 til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Europaudvalget 2011 3097 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 3097 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 3097 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Forsvarsministeriet Klima- og Energiministeriet 26. maj 2011 SAMLENOTAT 4. Stress test af kernekraftværker KOM-dokument foreligger

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3432 - RIA Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3432 - RIA Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3432 - RIA Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområde, der forventes behandlet på det ekstraordinære rådsmøde

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder SUU torsdag d. 30. november Orientering om rådsmødet i Bruxelles 8. december 2017 og om veterinærpakken

TALEPAPIR Det talte ord gælder SUU torsdag d. 30. november Orientering om rådsmødet i Bruxelles 8. december 2017 og om veterinærpakken Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 267 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: MEDINT Sagsbeh.: DEPFCF Koordineret med: Sagsnr.: 1708511 Dok. nr.: 489265

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Dato: Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret Sagsbeh: Sanne Renée Stengaard Jensen Sagsnr.: 2014-3051/01-0020 Dok.: 1080691 Supplerende samlenotat

Læs mere

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den Det Udenrigspolitiske Nævn 2018-19 UPN Alm.del - Bilag 133 Offentligt 31.01.2019 Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den 19.02.19 Dagsordenspunkt 5: Kommissionens refleksionspapir vedr. et bæredygtigt

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Fremlæggelse af indholdet af Rådsmødet 22. maj til Folketingets Europaudvalg Fremlæggelse af indholdet af Rådsmødet

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 6. juni 2005 (14.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 6. juni 2005 (14.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 6. juni 2005 (14.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 ORIENTERENDE NOTE fra: generalsekretariatet til: delegationerne Tidl. dok. nr.: 9181/05 SAN 67 Vedr.: Udkast til

Læs mere

En ny start for arbejdsmarkedsdialog

En ny start for arbejdsmarkedsdialog En ny start for arbejdsmarkedsdialog Erklæring fra de europæiske arbejdsmarkedsparter, Europa-Kommissionen og formandskabet for Rådet for Den Europæiske Union Fremme af dialogen på arbejdsmarkedet er anerkendt

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 359 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 2013/2061(INI) 5.9.2013 UDKAST TIL BETÆNKNING om handlingsplan for e-sundhed 2012-2020 et innovativt sundhedsvæsen i det

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt Udlændingeafdelingen Samlenotat vedrørende dansk deltagelse i Rådets og Europa- Parlamentets forordning om et instrument for finansiel støtte til

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3544 - konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt Samlenotat Konkurrenceevnerådsmøde den 30. maj 2016 (forsknings- og rumdelen) RUM 9. Rumstrategi for Europa a) Implementering af rumstrategien

Læs mere

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 296 Offentligt 28. april 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 1. Økonomisk og finansiel situation - Udveksling af synspunkter 2. Kvalitet

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 100 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 100 Offentligt s- og Forskningsudvalget 2016-17 UFU Alm.del Bilag 100 Offentligt Samlenotat U D K A S T Konkurrenceevnerådsmøde den 30. maj 2016 (forsknings- og rumdelen) [Tentativ dagsorden] RUM Rådskonklusioner om

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 31. maj 2013 Rådsmøde (udenrigsanliggender - handel)

Læs mere

Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) SAMLENOTAT

Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) SAMLENOTAT Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enheden for EU og internationale forhold Den 8. oktober

Læs mere

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 2685 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 7. oktober 2005 Med henblik

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3405 - RIA Bilag 1 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændingeafdelingen Dato: 15. juli 2015 Kontor: Kontoret for Internationalt udlændingesamarbejde

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009 Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0038 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer Den 11. februar 2009 FVM 634 SAMLENOTAT

Læs mere

Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt

Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt Notat Samlenotat til Folketingets Europaudvalg med henblik på møde i Rådet (Konkurrenceevne industri, indre marked, forskning) den 21. 22.

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0357/9. Ændringsforslag. Glenis Willmott for S&D-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0357/9. Ændringsforslag. Glenis Willmott for S&D-Gruppen 27.4.2015 B8-0357/9 9 Punkt 25 25. opfordrer indtrængende medlemsstaterne til at styrke deres bestræbelser på at beskytte unge mod alkoholrelaterede skader, navnlig ved at hæve den nuværende aldersgrænse

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3071 - RIA Bilag 5 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3071 - RIA Bilag 5 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3071 - RIA Bilag 5 Offentligt NOTAT Dato: 23. februar 2011 Kontor: Internationalt Supplerende samlenotat til brug for rådsmødet (retlige og indre anliggender) den 24. 25. februar

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3405 - RIA Bilag 2 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændingeafdelingen Dato: 16. juli 2015 Kontor: Kontoret for Internationalt udlændingesamarbejde

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 5. marts 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 18.

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3419 - miljø Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3419 - miljø Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3419 - miljø Bilag 3 Offentligt Miljø- og Fødevareministeriet EU og Internationalt Den 14. oktober 2015 SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (miljø) den 26. oktober 2015 1. Miljø

Læs mere

Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K

Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K./. Til Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologis orientering vedlægges

Læs mere

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret.

Meddelelsen indeholder ikke umiddelbart forslag, der påvirker dansk ret. Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 58 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Mod

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3536 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-33 Center for Europa og Nordamerika Den 26. april 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Europaudvalget 2017 (Omtryk Revideret version) Rådsmøde Udenrigsanl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 (Omtryk Revideret version) Rådsmøde Udenrigsanl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 (Omtryk - 28-04-2017 - Revideret version) Rådsmøde 3534 - Udenrigsanl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-31 Center for Europa og Nordamerika Den 25. april 2017

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Mødedokument 15.01.2015 B8-0000/2014 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B8 0000/2014 jf. forretningsordenens artikel 128, stk. 5 om

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3177 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3177 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3177 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Den 30. maj 2012 Samlenotat vedrørende rådsmøde (sundhed) den 22. juni 2012 Dagsordenspunkt

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 8. Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om flerårig finansiering

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt 24. september 2015 Samlet kommenteret dagsorden vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 6. oktober 2015 1) Automatisk udveksling af information

Læs mere

Europaudvalget 2005 2669 - landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 2669 - landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 2669 - landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 9. juni 2005 Med henblik på

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Supplerende samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområder,

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa Den 9. februar 2011 Rådsmøde (almindelige anliggender og udenrigsanliggender)

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

- Vedtagelse af Rådets konklusioner (Offentlig debat i henhold til artikel 8, stk. 3, i Rådets forretningsorden [foreslået af formandskabet])

- Vedtagelse af Rådets konklusioner (Offentlig debat i henhold til artikel 8, stk. 3, i Rådets forretningsorden [foreslået af formandskabet]) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 20. maj 2011 (24.05) (OR. en) 10384/11 SAN 99 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/rådet SAMLINGEN

Læs mere

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 158 Offentligt 23. februar 2009 Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten a) Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 2995 - Landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Samlenotat (Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, det Europæiske Økonomiske og Sociale

Læs mere

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 21. februar 2011

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 21. februar 2011 Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3068 - landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer 10. februar 2011 FVM

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Til orientering fremsendes

Læs mere

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 371 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Dato: 16. september 2013 Meddelelse fra Kommissionen om digitalisering

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0547 Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPDPT Koordineret med: Sagsnr.: 1602936 Dok. nr.: 215934 Dato:

Læs mere

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011 Europaudvalget 2011 Ekstraordinært økofin Bilag 1 Offentligt 18. oktober 2011 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011 1) Forberedelse af Det Europæiske Råd den 23. oktober 2011 -

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 2 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 2 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 2 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Kommissionens forslag til Rådets afgørelse om den holdning,

Læs mere

Dokument: KOM(2018) 630 (FIN) Nyt notat Notatet oversendes til Folketingets Forsvarsudvalg til orientering. 12. oktober 2018

Dokument: KOM(2018) 630 (FIN) Nyt notat Notatet oversendes til Folketingets Forsvarsudvalg til orientering. 12. oktober 2018 Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0630 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg: Kommissionens forslag til en forordning om oprettelse af det europæiske industri-, teknologi-

Læs mere

Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Notat Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Samlenotatet sendes efterfølgende til Videnskabsudvalget Rådsmøde (konkurrenceevne) (det indre

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) 9892/19 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet ENV 525 CLIMA 152 AGRI 283 PECHE 269 ECOFIN

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Styrket koordination i

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. september 2010 Forslag til revision af regler for tilsyn med finansielle enheder i et finansielt konglomerat

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0395 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0395 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0395 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 01. juli 2016 Forslag til Rådets afgørelse om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0455 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0455 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0455 Bilag 1 Offentligt Social- og Integrationsministeriet Jura og International J.nr. 2011-5794 lec 1. november 2011 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del EU Note 28 Offentligt

Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del EU Note 28 Offentligt Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del EU Note 28 Offentligt Europaudvalget, Sundhedsudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 8. januar 2009 Grønbog om sundhedspersonalet i

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 9. maj 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 77 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 77 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del Bilag 77 Offentligt Lovafdelingen Dato: 28. november 2016 Kontor: EU-retskontoret Sagsbeh: Christian Andersen- Mølgaard Sagsnr.: 2016-3051/01-0043 Dok.: 2145187 Supplerende

Læs mere

7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final

7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final Europaudvalget 2018 Rådsmøde 3663 - almindelige anliggender Bilag 2 Offentligt Samlenotat 7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final 1. Resumé

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. marts 2012 Grønbog på vej mod et integreret europæisk marked for kort-, internet- og mobilbetalinger

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 10. February 17 Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Grundnotat 475 Offentligt

Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Grundnotat 475 Offentligt Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del Grundnotat 475 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2009-20-221-00208 Dep. sagsnr. 14890 Den 9. juli 2009 FVM 676 NOTAT

Læs mere

14182/16 jn/pj/ikn/hm 1 DGG 1A

14182/16 jn/pj/ikn/hm 1 DGG 1A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 8. november 2016 (OR. en) 14182/16 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne ECOFIN 1017 BUDGET 37 SAN 379 SOC

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Bilag 358 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Dato: 12. juli 2005 Kontor: Det Internationale Kontor Sagsnr.: 2005-3061/1-0009 Dok.: CDH40325

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 67 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 67 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 67 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om det europæiske

Læs mere

London-Malaga-erklæring om. investering i astmaforskning

London-Malaga-erklæring om. investering i astmaforskning London-Malaga-erklæring om investering i astmaforskning Introduktion Astma er en tilstand, som påvirker dagligdagen for 30 millioner europæere og 300 millioner mennesker på verdensplan med en global udbredelse,

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt j.nr. 05/133003 Dato : 8. november 2006 Til Folketingets Skatteudvalg Fremsendelse af grundnotat Hermed fremsendes grundnotat vedrørende Kommissionens

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2014-29-22-00221/ dep sagsnr:28109 Den 20. oktober 2014 FVM 329 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

9814/13 sol/sol/bh 1 DG D 2C

9814/13 sol/sol/bh 1 DG D 2C RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 28. maj 2013 (31.05) (OR. en) 9814/13 COSI 60 ENFOPOL 148 A-PUNKTS-NOTE fra: Generalsekretariatet til: Rådet Tidl. dok. nr.: 8985/13 COSI 43 ENFOPOL 124 8453/1/13

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3296 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3296 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3296 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Undervisningsministeriet 10. februar 2014 Samlenotat for Rådsmødet (uddannelse) den 24. februar 2014 Uddannelse Punkt 1: Effektiv

Læs mere

Samlenotat. Europaudvalget 2017 Rådsmøde transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt. Rådsmøde (telekommunikation) den 24.

Samlenotat. Europaudvalget 2017 Rådsmøde transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt. Rådsmøde (telekommunikation) den 24. Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3570 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat Dato 11. oktober 2017 Rådsmøde (telekommunikation) den 24. oktober 2017 Dagsorden Side 1. Implementeringen af

Læs mere

Samlenotat om rådsmøde for Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EPSCO) den 9. marts 2015

Samlenotat om rådsmøde for Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EPSCO) den 9. marts 2015 Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 96 Offentligt N O T A T Samlenotat om rådsmøde for Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EPSCO) den 9. marts 2015 19. februar 2015 J.nr. 2015-675 CAIJ/bik

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2013-29-25-07116/Dep sagsnr: 25723 Den 16. april 2014 FVM 268 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 6. april 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt

Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del EU Note 11 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Dato: 28. oktober 2008 Grønbog om Territorial Samhørighed - Territorial Samhørighed skal være en Styrke Kommissionen

Læs mere