SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 2

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 2"

Transkript

1 Kirkebladet på S ild SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 2 marts - maj 2017

2 2 Silds kirkeblad 2 Kirkelige handlinger Fødselsdage Søbisættelse Gernot Westendorf 50 år 27. december 2016 Alfred Steffen 28. december 2016, Karen Rose 70 år 2. februar 2017 Betty Weißenberger 85 år 17. april 2017 Bisættelse Iris Frank 40 år 20. maj 2017 Rainer Bühling 75 år 29. maj 2017 Paula Gerth f. Schulz 9. december 2016,

3 Silds kirkeblad 2 3 Seniorklubben 8. marts 2017 Seniorklubben mødes kl i klublokalet til kaffe og kager. Hans Mengskolens klasse kommer og læser sildske sagaer i forbindelse med Sydslesvigs Læsefestival i marts måned. 12. april 2017 Seniorklubben mødes kl i klublokalet til kaffe og kager. Der bydes på påskehalløj. 13. maj 2017 Seniorklubben tager på sin årlige udflugt til Fanø. Tilmelding hos Erika Henningsen, tlf

4 4 Silds kirkeblad 2 Arrangementer kirke og SSF 4. marts 2017 Det sydslesvigske Samråd inviterer mindretallets medlemmer til Sydslesvig-Konference på Jaruplund Højskole fra kl Sydslesvig-Konference Det Sydslesvigske Samråd inviterer til en åben konference lørdag den 4. marts 2017 kl på Jaruplund Højskole, Lundweg 2, Handewitt 7. marts 2017 PROGRAM Kl Velkomst og beretning v/ Formanden for Det Sydslesvigske Samråd Debat / Spørgsmål Dansk-tysk strikkecafe fra kl i Kulturhuset i List. Kl Kl Kl Kl Kl Kl Mindretallets mission og vision Inspirationsoplæg ved Sydslesvigsk Forening Videoindslag om et autonomikonvent i Sydtyrol Debat i plenum med vejledende spørgsmål Frokost Mindretallets sprogpolitik Underholdende optakt Inspirationsoplæg ved Dansk Skoleforening for Sydslesvig Gruppedrøftelser Kaffe og kage Plakatcafé Afslutning v/ Formanden for Det Sydslesvigske Samråd 15. marts 2017 Silds danske børnehave holder åbent hus den dag. Alle er velkomne. 22. marts 2017 Vi beder venligst om tilmelding til Dansk Generalsekretariat senest fredag den 24. februar 2017 på tlf eller til jette@syfo.de Alle kan deltage! VISION DEBAT Inspiration SPROGPOLITIK Gruppedrøftelser MISSION Layout: Sydslesvigsk Forening e.v., Dansk Generalsekretariat Flensborg 4. marts 2017 SSF Sild inviterer til Smykkeworkshop med sten og perler i Kulturhuset i List fra kl Enhver er velkommen. SSF Sild viser den Oscar nominerede historiske film Under Sandet fra 2016 kl i Kinowelt. Filmen fortæller om et hidtil ufortalt kapitel af den danske efterkrigshistorie. Filmen er blevet optaget på halvøen Skallingen syd for Blåvand. Entré: 5

5 Silds kirkeblad marts april 2017 Hans Meng-skolen indkalder til stor forældreaften med valg til samarbejdsrådet. 7. april 2017 Menighedsrådsmøde i kl april 2017 Aventoft - Bredsted, Læk og Sild menigheder holder egnskirkedag i Bredsted kirke og forsamlingshus. Gudstjeneste, fællesspisning og program fra kl Der arrangeres fællestransport med toget fra til Bredsted. 4. april 2017 SSF Sild inviterer til påskelotto kl i Kulturhuset i List. L SSF SILD O T T O FREDAG D. 7. APRIL 2017 KL. 19:00 I KULTURHUSET I LIST Kom og vær med til en hyggelig aften med masser af gode gevinster, lodtrækning og kaffe. Ta familie, venner og bekendte med. Alle er hjertelig velkomne. Vi glæder os til at se jer SSF Sild og den tyske menighed inviterer til strikkecafé fra kl i List tyske pastorat.

6 6 Silds kirkeblad april april 2017 Foto: Wikipedia; PodracerHH DKS afholder sin årlige Kirkedag i Slesvig. Kl gudstjeneste i Gottorp slotskirke. Prædikant udlandsprovst Pia Sundbøll. Efterfølgende fællesspisning og kirkedag på A.P. Møller-skolen. Der arrangeres fællestransport i bil fra Sild til Slesvig. 30. april 2017 SSF Sild viser dramafilmen Der kommer en dag fra 2016 kl i Kinowelt. Filmen er baseret på virkelige hændelser på drengehjemmet Gudbjerg i 1960 erne. Året er På Nørrebro fjernes de to uadskillige brødre, Elmer på 10 og Erik på 13, fra deres syge mor og anbringes på børnehjemmet Godhavn, hvor tiden står stille. Forstanderen, spillet af Mads Mikkelsens bror Lars Mikkelsen, har sine egne filosofier og reglementer. Her skal uvorne drenge blive til lydige samfundsborgere for enhver pris. Aktiver Kvinder Sild inviterer til loppemarked i Kejtumhallen fra kl maj 2017 SSF Sild inviterer til dansk-tysk strikkecafé fra kl i Kulturhuset i List.

7 Silds kirkeblad 2 Foreningsnyt SSF Silds generalforsamling SSF Sild afholdt sin 3. generalforsamling torsdag den 7. februar i klublokalet i Kejtumhallen. Godt 30 medlemmer var mødt op på en ellers frostkold dag. Denne aften blev kulturforeningens bestyrelse fornyet og forynget. Både de to bisidder Angelika Eck og Heiko Möller samt formand Jon Hardon Hansen er trådt ud af bestyrelsen. Tre unge kvinder er blevet valgt ind i den nye bestyrelse. Dermed er det nødvendige generationsskift i SSF Silds ledelse blevet indledt. Valg til bestyrelsen Ny formand Astrid Detlefsen-Petzold, Ny næstformand Antje Hansen, Kejtum Kasserer Silke Nielsen, Protokolfører Inge Bennör-Maether, Kejtum Bisidder Peter Petersen, Tinnum Bisidder Maike Hauschildt, Hørnum Formandens årsberetning Pluk fra afgåede formand Jon Hardon Hansens beretning. Nu er det fire år siden, at de tre SSF distrikter -Hørnum, Kejtum og List fusionerede i februar 2013 på Hans Meng-skolen. Det tager tid at vokse sammen; men det er mit indtryk, at vi er godt på vej. Dejligt at se, at SSF i både Kulturhuset i List, i Maikes stue i Hørnum, i klublokalet og hallen i Kejtum, i gymnastiksalen og i byder på mange aktiviteter, der samler mange mennesker. Selvfølgelig kan trafikken mellem List,, Kejtum, Hørnum, Tinnum, Morsum og Rantum øges, når der inviteres til den ene eller anden aktivitet. Men vi skal ikke bebrejde hinanden for at have vanskeligt ved at bevæge os ud af egen by, men derimod søge den konstruktive dialog og åbent tale om de forventninger, vi har til hinanden i stedet for at blive småfornærmet over at for få dukker op, når der kaldes. Det danske liv på øen trives for mig at se i bedste velgående ikke mindst, fordi SSF, VUI, menigheden og Aktive Kvinder er fælles om mange arrangementer og ofte i samarbejde med øens fire institutioner vuggestuen, børnehaven, skolen og fritidshjemmet. 7 Ny bisidder Sandra Weiß Ny bisidder Nicole Mai Westendorf, Den store solidaritet i mindretallet på Sild, der kommer til udtryk i viljen til at løfte dansk kultur, sprog og aktiviteter i flok, overbeviser mig om, at det danske arbejde vil bestå i mange årtier trods afvandringen til fastlandet.

8 8 Silds kirkeblad 2 Foreningsnyt Den ny vuggestue, den nyrenoverede børnehave, den fornyligt nedrevne Lilleskole i Hedigenwai er ydre tegn på, at vi befinder os i en forandringernes tid. Seks nye personaleboliger bygges på Lilleskolens grund i løbet af dette år. Førskoleklassen er midlertidigt flyttet til Kejtum skole, indtil Hans Meng-skolen, efter selv at være blevet gennemrenoveret og udvidet, om føje år er klar til at huse klasse. Den store dynamik, der udgår fra vore kulturelle kraftcentre som Kulturhuset i List, Kejtumhallen og når skolen engang står færdig også det moderne forsamlingsrum i Deckerstr. gør mig fortrøstningsfuld. Disse gode vilkår for det danske arbejde vil både vore gamle og nye medlemmer få stor glæde af. Jon Hardon Hansen. Foreningskøkken Takket være en generøs donation fra Oberst Parkows Mindefond bevilliget den 13. november sidste år på DKR svarende til 5.650, har vi i løbet af små to år indsamlet midlerne til at kunne installere et moderne og hygienisk fælleskøkken i Kejtumhallen. SSF Sild har indhentet et nyt tilbud, som ligger på ca I løbet af foråret vil køkkenprojektet være afsluttet. Forhåbentlig til alles glæde og tilfredshed.

9 Silds kirkeblad 2 9 Foreningsnyt Til minde om Alfred Steffen Den 9. december 2016 døde Alfred. Familien har i den anledning betænkt SSF Sild med 250 til finansiering af det ny foreningskøkken. Til minde om Paula Gerth Den 18. december 2016 døde Paula. I forbindelse med hendes bisættelse bad hendes børn menigheden om i stedet for blomter og kranse at betænke ungdomsarbejdet i mindretallet. Det blev til 1800 som blev delt mellem børnehaven, Fritidshjemmet og VUI, der alle fik overrakt 600. Punchbodpenge VUI Punchboden ved den Tykke Wilhelmine genererede et overskud på Beløbet blev ligeligt fordelt med 1200 til Lebenshilfe og 1200 til VUI s ungdomsarbejde. Børnehaven Fritidshjem VUI Lebenshilfe SSV Silds generalforsamling SSV holdt sin generalforsamling tirsdag den 7. februar kl i klublokalet i Kejtum. Kommunerådsmedlem Klaus Jensen trådte tilbage fra posten som fraktionsformand. Peter Erichsen blev valgt til hans efterfølger. Endvidere er Klaus Jensen stoppet som medlem af kommunerådet. Fra og med februar repræsenterer kasserer Jörg Sonntag sammen med Peter Erichsen og Andreas Eck SSV på rådhuset.

10 10 Silds kirkeblad 2 Kirkenyt Alterstager Fadervor Aktive Kvinder Sild donerede i forbindelse med musikgudstjenesten den 1. søndag i advent sidste år et broderet Fadervor i ramme. Efter at kirkebyggeriet i maj sidste år blev afsluttet i præstegårdens tidligere staldlænge, er det nu nye alterstager til alterbordet menighedsrådet er optaget af at finde. Både messing- og smedejernsstager er en mulighed. Tak til Jytte Kunckel som har doneret 250 til finansiering af to nye stager. Kirketjenervikar Menighedsrådet ønsker at ansætte en kirketjenervikar på 450 basis som afløser for kirketjener Hilde Erichsen i forbindelse med hendes ferie, sygdom o.a. Er man interesseret, bedes man henvende sig til præsten. 20 år Sölring Hööv I Lutheråret 2017 fejrede friserne deres 20. frisiske gudstjeneste siden Dette blev markeret under et samvær over en kop kaffe i lige efter den holdte Sölring Hööv.

11 Silds kirkeblad 2 11 Lutherår 2017 Herunde nogle Luther-citater om den stille uge, påsken og troens barometer glæden. Luther-citat om lidelse Når man må bære kors og lidelse, så bliver tiden altid lang og gør én utålmodig. Lidelsen er ikke tung, når man kan se en ende på den. Da tænker man: det er en ond time, en ond dag, en ond uge, derefter bliver det bedre. Men når man ikke ser nogen ende, så er al lidelse uudholdelig at bære, selvom den blot varer et kvarter. Luther-citat om opstandelsen Så snart øjnene lukker sig, vil du blive vækket op. Tusind år vil være som om du havde sovet en halv time. Ligesom vi, når vi ikke hører timeslagene om natten, ikke ved hvor længe vi har sovet, sådan forsvinder i døden de tusind år endnu hurtigere. Før man får sagt et suk, er man en smuk engel. Luther-citat om døden Vi må øve os i troen og vende os til at foragte døden og se på den som en dyb, stærk og god søvn. Kisten skal vi ikke se på som noget andet end vor Herre Jesu Kristi skød eller paradis, graven ikke som noget andet end et blødt leje. Sådan er det i sandhed for Gud. Luther-citat om glæden På glæden kan vi kende vor mangel på tro. For lige så stærkt som vi tror, så stærkt vil vi nødvendigvis også glæde os. Luther-citat om påsken Blandt os kristne er alle dage påske. Det er blot det, at man fejrer påske én gang om året på en speciel måde...og det er ikke galt men godt og rosværdigt, at man også fejrer den tid da Kristus døde og opstod. Alligevel skal man ikke binde dette minde om hans lidelse og opstandelse til denne højtid, men vi kan mindes det alle dage, sådan som Paulus siger 1. Kor. 11,26: Hver gang I spiser dette brød og drikker bægeret, forkynder I Herrens død, indtil Han kommer.

12 12 Silds kirkeblad 2 TEST DIN VIDEN OM LUTHER

13 Silds kirkeblad ) I hvilken by startede Martin Luther reformationen i år 1517? Wittenberg Erfurt Eisleben 2) Luthers fødeby? Augsburg Eisleben Wittenberg 3) Hvad hed Martin Luthers kone? Katharina den Store Katharina von Bora Elsa von Kanitz 4) Luthers oprør hvad handlede hans 95 teser om? At præster, munke, nonner skulle have lov at gifte sig At Luther selv ville være pave Afladshandlen 5) Lutherrosen hvilken farve har rosenbladene i Lutherrosen? Røde Hvide Gule 6) Hvem var pave i år 1517, da Luther startede reformationen? Pave Leo den Pave Frans Pave Benedikt den 16 7) Luther reducerede antallet af sakramenter fra syv til to. Hvilke? Skriftemål og ægteskab Den sidste olie og ordination Dåb og nadver 8) Hvilket slot gemte Luther sig på i 1521? Kronborg Slot Borgen Wartburg Veste Coburg-slottet 9) Hvad betyder sola scriptura? Skriften om solen Skriften alene Skriften er ulæselig 10) Hvilke to regimenter mente Luther, at verden er opdelt mellem? Det virkelige og uvirkelige Det gode og det onde - Det åndelige og det verdslige Svar på spørgsmål 1 10:

14 14 Sild danske vuggestue Aktiv Café Sild Silds kirkeblad 2 Hedigenwai 5 - Åbningstider fra kl Kontaktperson: Børnehaveleder Kai Tove Zilkenat Tlf Mail: boernehave@web.de SERVICE SPALTEN Menighedsrådsformand: Iris Frank Mobil: iris77@hotmail.de Kasserer: Ellionor Nissen tlf danskkirke-sild@ t-online.de Organist: David Kaplan, tlf Aktiv Café Sild mødes den 1. og den 3. onsdag i hver måned fra kl i Kejtumhallen til spisning, hygge, spil og bevægelse. Enhver er velkommen. ADRESSER Sognepræst: Jon Hardon Hansen tlf mobil: fax , hansen@kirken.de Friweekend og ferie Jeg holder ferie fra og med mandag den 17. april til og med mandag den 24. april. Pastor Henriette G. Knudsen, Læk, passer embedet i mit fravær. Tlf Sognemedhjælper & kirketjener: Hildegard Erichsen, tlf Silds kirke- & foreningsblad Redaktion: Jon Hardon Hansen (ansvarsh.) Layout: Layout & Copy, Sydslesvigsk Forening e.v., Flensborg / Tryk: Flensborg Avis Næste nummer udkommer juni 2017 HUSK! Betal din kirkeskat Kirkeskat indbetales til: Nospa IBAN: DE BIC: NOLADE 21 NOS Donationer til renovering af : Nospa IBAN: DE BIC: NOLADE 21 NOS

15 Silds kirkeblad 2 15 Guds ord First God, second you, third me! Amerika først, så Holland eller muligvis Danmark eller måske Flensborg. Det er tidens slogan. Det er denne epokes budskab fra en nation til en verden, der bare har at underkaste sig de nye fake fakta. Først jeg og så dig. Sådan taler et menneske, der er i besiddelse af en behørig portion hovmod. Det er ikke noget nyt, at mennesket eller en nation placerer sig selv over Gud og medmenneske. Det er en klassiker så at sige. Historien har dog på mange forskellige måder vist, hvorledes selvovervurdering er endt i en katastrofe. Allerede i Ordsprogenes Bog finder man det vise ord, der lyder: Hovmod står for fald, den overmodige snubler let! For at illusionen om egen fortræffelighed ikke skal briste som en sæbeboble, er man nødt til at rejse mure op omkring sig. Ved at bygge mure på grænsen til naboen, mure mod verdenshandelen, mure mod fremmede racer, religioner og nationaliteter mener man at kunne dyrke sin egen selvforherligelse uforstyrret uden risiko for, at der dukker et lille barn op og siger: Jamen, han har jo intet tøj på! Nøgen kommer mennesket til jorden, nøgen går det bort herfra. Sårbart og afmægtigt fødes det som et lille barn. Sårbart og afmægtigt forlader det atter denne klode. Det glemmer mennesket i al sin selvoptagede storhedsvanvid. Det glemmer, at Gud altid har været og altid er først som sidst. Alfa og Omega! Men senest når døden konfronterer mennesket med en uoverstigelig mur, må det erkende, at træerne ikke vokser ind i himlen, og at det ikke kan gå på vandet. Da er det godt at måtte tro, at Gud har sprængt en dør i dødens ellers uigennemtrængelige mur ved Jesu Kristi opstandelse. Siden påskeunderet er der en åbning i grædemuren. En åbning, der kalder alle, der ligger i mørkets grav, til at komme ud og møde forløsningens gyldne påskelys. Med Jesu opstandelse er ikke Berlinmuren men syndens mur, der adskilte Gud og menneske, væltet som stenen for Kristi grav. Fra dunkelhed til morgengry går skabningen Guds velsignende favn i møde. I Hans skød åbner sig et nyt rige, i hvilket mørket aldrig får bugt med det skinnende lys. God first and God last at least. Gud først og Gud sidst, husk det! Så kan det ikke gå helt galt. Glædelig påske. Jon Hardon Hansen, Sild Söl

16 Gudstjenester 5. marts 2017 kl søndag i fasten Jesus i ørkenen Prædikant Jochim Hartung dansk-tysk 12. marts 2017 kl søndag i fasten Den kana anæiske kvinde 19. marts 2017 kl søndag i fasten Den urene hånd 26. marts 2017 kl Midfaste Bespisningen af april 2017 kl Bredsted 9. april 2017 kl april 2017 kl april 2017 kl april 2017 kl maj 2017 kl maj 2017 kl maj 2017 kl maj 2017 kl juni kl juni kl Slesvig Slotskirke Skt. Thomas Hørnum Skt. Kristofferus Mariæ bebudelse Palmesøndag Langfredag Påskedag 2. søndag e. påske 3. søndag e. påske 4. søndag e. påske 5. søndag e. påske 6. søndag e. påske Pinsedag Englen Gabriel Egnskirkedag Jesu indtog Dåb Jesu korsfæstelse Jesu opstandelse dansk-tysk Prædikant udlandsprovst DKS Kirkedag Jesu bortgang Talsmandens gerning Bed, og I skal få Prædikant Morten Mortensen Talsmandens vidnesbyrd En anden Talsmand dansk-tysk 2. pinsedag Økumenisk gudstjeneste i

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 1

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 1 Kirkebladet på S ild SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 1 december 2018 - februar 2019 2 Silds kirkeblad 1 Kirkelige handlinger Fødselsdage Dåb Willi Thomsen 80 år 8. januar 2019 Waldemar Petersen 85 år 18.

Læs mere

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 2. marts - maj S ild

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 2. marts - maj S ild SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 2 marts - maj 2016 Kirkebladet på S ild 2 Silds kirkeblad 2 Kirkelige handlinger Guldbryllup Fødselsdage Oluf & Klara Gierlevsen 21. maj 2016 - Tinnum Foto: Peter Sawallich

Læs mere

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 1

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 1 Kirkebladet på S ild SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 1 december 2017 - februar 2018 2 Silds kirkeblad 1 Kirkelige handlinger Fødselsdage Jytte Frank 60 år 22. juli 2017 Guldbryllup Eva Regine Jessen 70 år

Læs mere

Silds kirkeblad nr. 2-2012 marts-april-maj. Arrangementer

Silds kirkeblad nr. 2-2012 marts-april-maj. Arrangementer Silds kirkeblad nr. 2-2012 marts-april-maj Kirkebladet på Sild Arrangementer Kirkelige handlinger Dåb Mats Ole Garber februar 2012 Spitz a. d. Donau/Østrig Fødselsdag Erich Hauck Kejtum 70 år 11. marts

Læs mere

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 3

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 3 Kirkebladet på S ild SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 3 juni-august 2018 2 Silds kirkeblad 3 Kirkelige handlinger Fødselsdage Traute Meyer 70 år 7. marts 2018 List Heinz Warnken 75 år 16. maj 2018 Klixbøl

Læs mere

AD 2-2015 SILDS KIRKEBL

AD 2-2015 SILDS KIRKEBL Kirkebladet på Sild SILDS KIRKEBLAD 2 marts - maj 2015 2 Silds kirkeblad 2 Kirkelige handlinger Fødselsdage Frieda Johannsen - 105 år 27. marts 2015 Inge Ahrends - 95 år 3. april 2015 Paula Gerth - 85

Læs mere

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 4. september - november S ild

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 4. september - november S ild SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 4 september - november 2016 Kirkebladet på S ild 2 Kirkelige handlinger Guldbryllup Vielse Horst & Hilde Kiose 6. maj 2016 - Tinnum Fødselsdage David Kaplan - 60 år 25. juli

Læs mere

AD SILDS KIRKEBL

AD SILDS KIRKEBL Kirkebladet på Sild SILDS KIRKEBLAD 2 marts - maj 2014 2 Silds kirkeblad 2 Kirkelige handlinger Konfirmation Søndag den 4. maj 2014 kl. 10.30 i den gamle bykirke Skt. Niels Maylis Roßberg, List Shauna

Læs mere

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 4

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 4 Kirkebladet på S ild SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 4 september - november 2017 2 Silds kirkeblad 4 Kirkelige handlinger Dåb Vielser Jonna Lou Leskau 30. juli 2017, Lister Dyb B 55 02,112 N & L 08 29,126

Læs mere

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja Dåbsritual tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja På din egen bekendelse, om din tro på Jesus, døber vi dig til Kristus i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn Nadverritual

Læs mere

SILDS KIRKEBLAD 1. december 2013 - februar 2014

SILDS KIRKEBLAD 1. december 2013 - februar 2014 SILDS KIRKEBLAD 1 december 2013 - februar 2014 Kirkebladet på Sild 2 Silds kirkeblad 1 Kirkelige handlinger Dåb Isabella Lorenzen 22. september 2013 Flensborg/ Fødselsdage Heinz Warnken Klixbøl - 70 år

Læs mere

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 4

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 4 Kirkebladet på S ild SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 4 september-november 2018 2 Silds kirkeblad 4 Kirkelige handlinger Fødselsdage Herle Jendrichsen 50 år 27. juli 2018 List Anett Vierow 50 år 30. juli 2018

Læs mere

AD 1 2014/2015 SILDS KIRKEBL

AD 1 2014/2015 SILDS KIRKEBL Kirkebladet på Sild SILDS KIRKEBLAD 1 december - januar - februar 2014/2015 2 Silds kirkeblad 1 Kirkelige handlinger Konfirmander 2014-2015 Fødselsdag Anna Lausten - 85 år 13. januar 2015, Kejtum Dødsfald

Læs mere

AD 2 Kirkebladet ts - maj 2013 SILDS KIRKEBL mar på Sild

AD 2 Kirkebladet ts - maj 2013 SILDS KIRKEBL mar på Sild SILDS KIRKEBLAD 2 marts - maj 2013 Kirkebladet på Sild 2 Kirkelige handlinger Fødselsdage Frieda Johannsen Kejtum -103 år 27. marts 2013 Bisættelse Silds kirkeblad 2 Peter Christian Heinrich Hartmann december

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 1

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 1 Kirkebladet på S ild SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 1 december 2016 - februar 2017 2 Silds kirkeblad 1 Kirkelige handlinger Dåb Fødselsdage Henrik Meyer - 75 år 25. august 2016 List Helga Sauermann - 70

Læs mere

December Februar 2018

December Februar 2018 UGLE HERREDS DANSKE MENIGHEDER TARP KIRKE JARUPLUND KIRKE VANDERUP KIRKE December 2017 - Februar 2018 Lucas Cranach: Sankt Katharinas mystiske bryllup ca. 1516-18 (Wikimedia Commons) 2. søndag i advent

Læs mere

Allehelgens dag,

Allehelgens dag, Allehelgens dag, 3.11.2013. Domkirken: 732 Dybt hælder året, 571 Den store hvide (prædiken, navneoplæsning, motet), 549 Vi takker dig, 754 Se nu stiger. Nadver: 573 Helgen her Gråbrødre: 732, 571, 549,

Læs mere

Ja, jeg ved du siger sandt Frelseren stod op af døde Det er hver langfredags pant på en påskemorgenrøde

Ja, jeg ved du siger sandt Frelseren stod op af døde Det er hver langfredags pant på en påskemorgenrøde PRÆDIKEN PÅSKEDAG DEN 16. APRIL 2017 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Sl. 118,19-29; 1. Kor. 5,7-8; Mark. 16,1-8 Salmer: 218,233,238,241,234 Ja, jeg ved du siger sandt Frelseren stod op af

Læs mere

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 4

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 4 Kirkebladet på Sild SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 4 september - november 2015 2 Silds kirke- & foreningsblad 4 Kirkelige handlinger Dåb Jebbe Steigerwald august 2015 Flensborg/Vesterland Fødselsdage Valeska

Læs mere

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 2

SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 2 Kirkebladet på S ild SILDS KIRKE- & FORENINGSBLAD 2 marts - maj 2018 2 Silds kirkeblad 2 Kirkelige handlinger Fødselsdage Dåb John Nielsen 75 år 1. marts 2018 Claudia Infante 50 år 23. marts 2018 Bent

Læs mere

Mariae bebudelsesdag, søndag den 22. marts 2015 Vor Frue kirke kl. 10

Mariae bebudelsesdag, søndag den 22. marts 2015 Vor Frue kirke kl. 10 1 Mariae bebudelsesdag, søndag den 22. marts 2015 Vor Frue kirke kl. 10 Jesper Stange Tekst: Luk 1,26-38 Salmer: 71, 434, responsorium 323, 72, 108, 193, 455 v.3-4, 376 v.5-6. Gud, lad os leve af dit ord

Læs mere

SYV ANDAGTER OP TIL PÅSKE

SYV ANDAGTER OP TIL PÅSKE SYV ANDAGTER OP TIL PÅSKE ved Asger Chr. Højlund fra Menighedsfakultetet. Tillæg til MF-bladet Marts 2018 7 andagter op til påske ved Asger Chr. Højlund fra Menighedsfakultetet. Tillæg til MF-bladet Marts

Læs mere

Det er det kristne opstandelseshåb, at der i døden er opstandelse og liv i evigheden hos Gud i Himlen.

Det er det kristne opstandelseshåb, at der i døden er opstandelse og liv i evigheden hos Gud i Himlen. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 3. november 2013 Kirkedag: Allehelgensdag/A Tekst: Matt 5,1-12 Salmer: SK & LL: 402 * 566 * 571 * 787 * 569 Langt de fleste af os, vil der en dag blive

Læs mere

AD 3 SILDS KIRKEBL juni - august 2014

AD 3 SILDS KIRKEBL juni - august 2014 Kirkebladet på Sild SILDS KIRKEBLAD 3 juni - august 2014 2 Silds kirkeblad 3 Kirkelige handlinger Dåb Simon Emil Bonato 20. april 2014 København/ Fødselsdage Claas-Erik Johannsen Kejtum - 50 år 22. april

Læs mere

Himmelske Far, tak for Påskemorgens store glæde, at livet har sejret, og vi hører til i det levende håb. Amen.

Himmelske Far, tak for Påskemorgens store glæde, at livet har sejret, og vi hører til i det levende håb. Amen. Påskedag: Matt. 28.1-8. Hogager/Borbjerg 200414. Salmer: 408, 218, 236 / 230, 224v5-6, 234. Ps.118.19-29; 1.Pet.1.3-9.... Himmelske Far, tak for Påskemorgens store glæde, at livet har sejret, og vi hører

Læs mere

En sommerfuglekristen

En sommerfuglekristen marts/april 2013 En sommerfuglekristen En sommerfugl gennemgår store forandringer, fra larve til puppe til sommerfugl. Den er hele tiden den samme, og så alligevel ikke. Når en larve bliver til en puppe

Læs mere

Vanløse Frikirke. LÆS OM: TEMA: FASTE Tomme skåle Fastelavn Lederdag Kvindernes bededag Årsmøde Bøn for Burma Påske Der er brug for DIG

Vanløse Frikirke. LÆS OM: TEMA: FASTE Tomme skåle Fastelavn Lederdag Kvindernes bededag Årsmøde Bøn for Burma Påske Der er brug for DIG Vanløse Frikirke Kirkeblad februar og marts 2016 www.vanløsefrikirke.dk LÆS OM: TEMA: FASTE Tomme skåle Fastelavn Lederdag Kvindernes bededag Årsmøde Bøn for Burma Påske Der er brug for DIG 1 Dit kirkeblad

Læs mere

3. søndag efter påske

3. søndag efter påske 3. søndag efter påske Salmevalg Se, nu stiger solen, 754 I døden Jesus blunded, 221 Stat op, min sjæl, i morgengry, 224 En liden stund, 540 Nu takker alle Gud, 11 Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

Godt Nyt. månedsblad fra Roskilde Frikirke. månedsblad fra Roskilde Frikirke

Godt Nyt. månedsblad fra Roskilde Frikirke. månedsblad fra Roskilde Frikirke Godt Nyt April Såril 2004 månedsblad fra Roskilde Frikirke månedsblad fra Roskilde Frikirke Menighedsudflugt Lørdag den 15. maj tager vi på menighedsudflugt. Vi er blevet enige om at tage til Gerlev Legepark,

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Påskedag 2015.docx. Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8.

Bruger Side Prædiken til Påskedag 2015.docx. Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8. Bruger Side 1 05-04-2015 Prædiken til Påskedag 2015. Tekst: Markus 16,1-8. Påskedag er dagen hvor vi kan slippe tøjlerne og springe ud i glæde over at det umulige er sket. Lade troen springe ud som blomsten,

Læs mere

Silds kirkeblad nr. 1-2012-2013 december - januar - februar. Arrangementer

Silds kirkeblad nr. 1-2012-2013 december - januar - februar. Arrangementer Silds kirkeblad nr. 1-2012-2013 december - januar - februar Kirkebladet på Sild Arrangementer Kirkelige handlinger Fødselsdage Gudrun Herr Morsum - 70 år 4. januar 2013 Inge Bennör Kejtum 70 år 27. februar

Læs mere

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn marts til maj 2006 Adresser: Sognepræst: David J. Kessel, Strandvej 8, Egernsund, tlf.: 74442658, e-mail: djk@km.dk Menighedsrådsformand: Margit Kristensen, Teglparken

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser 1 Bliv frivillig Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Tirsdag d. 1. marts 2016 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus

Læs mere

* betyder at sammen synges i Rødding 1030, men ikke i Lihme

* betyder at sammen synges i Rødding 1030, men ikke i Lihme Tekster: Sl 110,1-4, ApG 1,1-11, Mark 16,14-20 Salmer: 257 Vaj nu 251 Jesus himmelfaren * 261 Halleluja for lysets 254 Fuldendt 438 Hellig * 250 v.5 Mellem engle * 260 Du satte * betyder at sammen synges

Læs mere

Silds kirkeblad nr. 3 /2012 juni - juli - august. KIrkenyt

Silds kirkeblad nr. 3 /2012 juni - juli - august. KIrkenyt Silds kirkeblad nr. 3 /2012 juni - juli - august Kirkebladet KIrkenyt på Sild Kirkelige handlinger Fødselsdage Karen Rose Vesterland 65 år 2. februar 2012 Renate Krüger Vesterland 70 år 12. juli 2012 Barbro

Læs mere

Gudstjeneste 220215 10.30 - Brændkjærkirken 1. søndag i fasten Prædikant: Ole Pihl sognepræst. Tekster: 1. Mos 3,1-19 & Matt 4,1-11 Salmer:

Gudstjeneste 220215 10.30 - Brændkjærkirken 1. søndag i fasten Prædikant: Ole Pihl sognepræst. Tekster: 1. Mos 3,1-19 & Matt 4,1-11 Salmer: Gudstjeneste 220215 10.30 - Brændkjærkirken 1. søndag i fasten Prædikant: Ole Pihl sognepræst Tekster: 1. Mos 3,1-19 & Matt 4,1-11 Salmer: DDS 739 - Rind nu op DDS 449 - Vor Herre tar de små i favn DDS

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

Johannes første brev

Johannes første brev Fastetid i Vanløse Frikirke 2017 1. marts til 16. april Johannes første brev Læs 1-5 vers fra brevet hver dag fra mandag til lørdag Hver søndag vil der til gudstjenesten blive holdt en prædiken, som har

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab 1 Bliv frivillig Kulturelle oplevelser Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31.

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Påskens historie omfavner os, og bredes ud omkring os her efter påske. En vandring er begyndt gennem

Læs mere

2. søndag efter påske

2. søndag efter påske 2. søndag efter påske Salmevalg 408: Nu ringer alle klokker mod sky 664: Frelseren er mig en hyrde god 217: Min Jesus, lad mit hjerte få 227: Som den gyldne sol frembryder 42: I underværkers land jeg bor

Læs mere

Forord. Thomas Kristensen

Forord. Thomas Kristensen Forord Der blev stor opstandelse i Jerusalem, da Jesus opstod. Han var virkelig Kristus, Guds Søn! Disciplene glædede sig. Men alligevel var de bange og holdt sig inden døre. Hvordan skulle de dog få dette

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16.

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16. Lindvig Osmundsen Side 1 14-05-2017 Prædiken til 4. søndag efter påske 2017. Tekst: Johs. 16,5-16. En tro, der er frembragt under tvang, giver ikke noget godt resultat. Sådan siger professor Erik A. Nielsen

Læs mere

TJEK DIN VIDEN: Da lynet slog ned en bog om Martin Luther og reformationen

TJEK DIN VIDEN: Da lynet slog ned en bog om Martin Luther og reformationen TJEK DIN VIDEN: Da lynet slog ned en bog om Martin Luther og reformationen 1 Hvor blev Martin Luther født? (Mansfeld, Eisenach, Eisleben) Prøv at forklare hvordan det var, at gå i skole på den tid da Luther

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 21. februar 2016 2. søndag i Fasten Markus 9,14-29 Salmer: 754-201-582 580-588 --- Godmorgen I

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 21. februar 2016 2. søndag i Fasten Markus 9,14-29 Salmer: 754-201-582 580-588 --- Godmorgen I Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 21. februar 2016 2. søndag i Fasten Markus 9,14-29 Salmer: 754-201-582 580-588 Godmorgen I Slotskirken står vi op, når vi synger salmer, og vi sidder

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26. 26-06-2016 side 1 Prædiken til 5. s. e. trinitatis 2016. Tekst. Matt. 16,13-26. Den tyske forfatter og præst Wilhelm Busch skriver fra nazitidens Tyskland. Det var i 1934, da nazisterne slog til lyd for,

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Ord på vej Af Dean Andersen

Ord på vej Af Dean Andersen Menighedsblad for Februar/ Marts 2013 KONTAKT Præst Dean Andersen Kyndegårdsvej 13, Nyker Telefon: 56 95 05 30 56 96 16 76 Mobil: 4092 4169 dean.andersen@metodistkirken.dk www.zionskirken.dk Kasserer Bettina

Læs mere

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv,

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv, 2.s.e.Helligtrekonger, den 14. januar 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10.- Tekster: 2.Mosebog 33,18-23; Johs. 2,1-11: Salmer: 403-434-22-447-315/319-475 P.H. Bartolin - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

16. søndag efter trin. - Joh. 11, , 217, 750, 542 / 408, 474, 240 Magleby Udrust dig, helt fra Golgata, løft højt dit røde skjold!

16. søndag efter trin. - Joh. 11, , 217, 750, 542 / 408, 474, 240 Magleby Udrust dig, helt fra Golgata, løft højt dit røde skjold! 16. søndag efter trin. - Joh. 11,19-45 754, 217, 750, 542 / 408, 474, 240 Magleby Udrust dig, helt fra Golgata, løft højt dit røde skjold! Amen I dag for 15 år siden blev Vesten vækket af sin tårnerosesøvn.

Læs mere

Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015.docx. Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31.

Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015.docx. Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31. Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31. Den bedste og den sværeste højtid. Pinse betyder 50. 50 dage efter påskedag. 50 dage efter Jesu opstandelse. Så længe tog det

Læs mere

Begravelse. I. Længere form Vejledende ordning

Begravelse. I. Længere form Vejledende ordning Begravelse Der anføres i det følgende to begravelsesordninger: en længere og en kortere. Begge kan anvendes ved jordfæstelse og ved bisættelse (brænding). Ordningerne er vejledende, men jordpåkastelsen

Læs mere

Men også den tænker, som brugte det meste af sit korte voksenliv på at filosofere over, hvad det vil sige at være et menneske og leve i

Men også den tænker, som brugte det meste af sit korte voksenliv på at filosofere over, hvad det vil sige at være et menneske og leve i Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 5. maj 2013 kl. 10.00 5. søndag efter påske Johannes 16, 23b-28 Salmer: 408-218-674,1+2+7 367 588-722 Sandelig, sandelig siger jeg jer: Beder I Faderen

Læs mere

2. juledag Matt. 23, 34-39; Jer 1,17-19; ApG 6,8-14 og 7,54-60 Salmer: 129, 118, , 108, 114

2. juledag Matt. 23, 34-39; Jer 1,17-19; ApG 6,8-14 og 7,54-60 Salmer: 129, 118, , 108, 114 2. juledag Matt. 23, 34-39; Jer 1,17-19; ApG 6,8-14 og 7,54-60 Salmer: 129, 118, 122 130, 108, 114 Lad os bede! Herre, tak fordi din julefred er mere end god mad, slik og kager. Hold os fast til dig, også

Læs mere

SKT. KNUDS KIRKE. Velkommen i Domkirken

SKT. KNUDS KIRKE. Velkommen i Domkirken SKT. KNUDS KIRKE Velkommen i Domkirken Velkommen i Domkirken Denne lille oversigt over højmessens forløb er udarbejdet med ønsket om, at du vil genkende gudstjenestens forskellige led og føle dig hjemme

Læs mere

Lokalcenter Tranbjerg KOLORITTEN. marts 2013. - gratis -

Lokalcenter Tranbjerg KOLORITTEN. marts 2013. - gratis - Lokalcenter Tranbjerg KOLORITTEN marts 2013 - gratis - Til læserne Redaktionen opfordrer til, at stof til bladet afleveres senest den 22. marts 2013. Det er nødvendigt for os at kende de forskellige indlæg,

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 4. Årgang nr. 29 november / december 2014 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Anni Hansen afd. B Avisen udkommer januar,

Læs mere

16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret

16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret 16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret barnedåb. Den festlige velkomst her i menigheden af lille

Læs mere

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21 Prædiken til Pinsedag 15. maj 2016 Vestervang Kirke kl. 10.00 to dåb. V. Else Kruse Schleef Salmer: 290Ialsinglans 448v.1 3Fyldtafglæde 448v.4 6 331Uberørtafbyenstravlhed 291Dusomgårud 725Detdufterlysegrønt

Læs mere

Protestantisme og katolicisme

Protestantisme og katolicisme Protestantisme og katolicisme Protestantisme og katolicisme er begge en del af kristendommen. Men hvad er egentlig forskellen på de to kirkeretninger? Bliv klogere på det i denne guide, som giver dig et

Læs mere

Gudstjenestens forløb

Gudstjenestens forløb Gudstjenestens forløb Klokkeringning fra Funder, Balle, Alderslyst, Dybkjær kirker Præludium og fane-indmarch alle rejser sig Indgangsbøn siddende Salme: Det dufter lysegrønt af græs Præst: Hilsen kollekt

Læs mere

Alle Helgens søndag 2014 Mattæus 5, 1-12

Alle Helgens søndag 2014 Mattæus 5, 1-12 Alle Helgens søndag 2014 Mattæus 5, 1-12 Evige Gud, vor Far i Himlen hold vore døde i dine gode hænder og tag imod vore nyfødte, så at de erfarer, at de altid bliver ledet af din hånd nu og i evighed.

Læs mere

Silds kirkeblad 4 /2012 september - oktober - november. Foreningsnyt

Silds kirkeblad 4 /2012 september - oktober - november. Foreningsnyt Silds kirkeblad 4 /2012 september - oktober - november Kirkebladet på Sild Foreningsnyt Kirkelige handlinger Fødselsdage Ilse Hartung Morsum 85 år 2. juli 2012 Günter Thomas Vesterland 70 år 30. september

Læs mere

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas (Luk 24, 46-53)

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas (Luk 24, 46-53) Kristi Himmelfart II 5. maj 2016 Sundkirken 10 Salmer: 257 Vaj nu, Dannebrog 300 Kom, sandheds Ånd 259 Din himmel-krone 66 Lyslevende 217 Min Jesus 251 Jesus, himmelfaren Bøn: Vor Gud og far Tak at du

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

Kirkevært i Svenstrup Kirke

Kirkevært i Svenstrup Kirke Kirkeværtens opgaver: -At tænde levende lys 30 min før gudstjenestestart. -At aftale med kirketjener og præst om, hvorvidt der er særlige forhold omkring dagens gudstjeneste. -At stå ved indgangen og hilse

Læs mere

Pinsedag 4. juni 2017

Pinsedag 4. juni 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gud i os Salmer: 290, 287, 286; 291, 474, 309 Evangelium: Joh. 14,22-31 "Herre, hvordan kan det være at du vil give dig til kende for os, men ikke for verden?" Ja, hvordan

Læs mere

Palmesøndag: Palmesøndagskanon

Palmesøndag: Palmesøndagskanon PÅSKE-SALME-SANG Palmesøndag: Palmesøndagskanon Æslet er fundet og kapperne klar Palmeblade skåret og delt ud Hosianna, hosianna synger vi mens Jesus rider mod Jerusalem. Davids søn. Du er velsignet af

Læs mere

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS Dåb og nadver er hellige handlinger, og de er synlige tegn på, at Gud kommer os i møde og rører ved os. DÅB Både børn og voksne kan blive døbt.

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 15-05-2016. Tekst. Johs. 14, 15-21. Der er altid noget overstadigt over Pinsesøndags gudstjeneste. Det er så let at synge og i al sin glans stråler livslyset over Guds nåde. Det er centrum

Læs mere

Joh 16,16-22, s.1. Prædiken af Morten Munch 3 s e påske / 7.maj 2017 Tekst: Joh 16,16-22 DET STORE VENDEPUNKT

Joh 16,16-22, s.1. Prædiken af Morten Munch 3 s e påske / 7.maj 2017 Tekst: Joh 16,16-22 DET STORE VENDEPUNKT Joh 16,16-22, s.1 Prædiken af Morten Munch 3 s e påske / 7.maj 2017 Tekst: Joh 16,16-22 DET STORE VENDEPUNKT Vi er i Jesu lange afskedstale til disciplene dagen før hans død. Han forbereder dem i gådefulde

Læs mere

Jeg har også været i kirke: Konfirmandens navn: Telefonnummer: Dato : Kirke: Præst: Dato : Kirke: Præst: Dato : Kirke: Præst:

Jeg har også været i kirke: Konfirmandens navn: Telefonnummer: Dato : Kirke: Præst: Dato : Kirke: Præst: Dato : Kirke: Præst: Jeg har også været i kirke: Dato : Præst: Dato : Præst: Dato : Præst: Konfirmandens navn: Telefonnummer: 12 1 Konfirmander skal gå i kirke For at lære gudstjenesten at kende skal alle konfirmander gå i

Læs mere

forbindes med Ham og lære den vej, som leder til himmelen, fra Hans egen Hellige Ånd.

forbindes med Ham og lære den vej, som leder til himmelen, fra Hans egen Hellige Ånd. $'9(1786'20,1, En prædiken af Ragnar Boyesen Jeg Jesus, har sendt min engel for at vidne for jer om disse ting i menighederne; jeg er Davids rodskud og ætling, jeg er den strålende morgenstjerne. Og Ånden

Læs mere

Påskedag 2015, Hurup Markus 16, 1-8. Herre, nu er det en nådes-sag Hvad der af mig skal blive, Om du nu på påskedag Vil kalde dødt til live!

Påskedag 2015, Hurup Markus 16, 1-8. Herre, nu er det en nådes-sag Hvad der af mig skal blive, Om du nu på påskedag Vil kalde dødt til live! Påskedag 2015, Hurup Markus 16, 1-8 Herre, nu er det en nådes-sag Hvad der af mig skal blive, Om du nu på påskedag Vil kalde dødt til live! AMEN Jeg plukkede dem langfredag da var de endnu ikke sprunget

Læs mere

Hjerk-Harre Kirkeblad December 2017-Februar 2018

Hjerk-Harre Kirkeblad December 2017-Februar 2018 Hjerk-Harre Kirkeblad December 2017-Februar 2018 Hjerternes fest Klumme, december 2017 Man kan betragte højtider som forstørrelsesglas. Når vi fejrer noget, sker der nemlig det, at vi tager en lille del

Læs mere

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Kl. 11.00 Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Evangelium: Joh. 6,44-51 Pinsedag kom Helligånden over apostlene, og Peter holdt en brandtale.

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

Kirkenyt for Tingsted sogn september oktober november 2014

Kirkenyt for Tingsted sogn september oktober november 2014 Kirkenyt for Tingsted sogn september oktober november 2014 Mens vi her hos os i Tingsted kan glæde os over høstede marker og smukt sensommervejr ser det anderledes ud hos vores kristne søstre og brødre

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

Kristi himmelfartsdag 5. maj 2016

Kristi himmelfartsdag 5. maj 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Fyldt af glæde Salmer: 250, 259, 252; 257, 251 Evangelium: Luk. 24,46-53 Da verdens første astronaut, russeren Jurij Gagarin, i 1961 blev den første mand i rummet i Vostok

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 19/5-2013 kl. 11.00 Pinsedag Tema: Helligåndens komme HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 290 I al sin glans nu stråler solen

Læs mere

Torslunde Sogn & Kirke

Torslunde Sogn & Kirke Juni GUDSTJENESTER Torslunde Ishøj Vejleå Dato kl. 4/06 10 C. B. Petersen A. Bækgaard A. Gyldenkærne 5/06 10 C. B. Petersen Lukket V. Ahle 11/06 10 A. Gyldenkærne Lukket S. Nielsen 18/06 10 C. B. Petersen

Læs mere

UGLE HERREDS DANSKE MENIGHEDER TARP JARUPLUND VANDERUP EGGEBÆK-OVERSØ FRØRUP

UGLE HERREDS DANSKE MENIGHEDER TARP JARUPLUND VANDERUP EGGEBÆK-OVERSØ FRØRUP UGLE HERREDS DANSKE MENIGHEDER TARP JARUPLUND VANDERUP EGGEBÆK-OVERSØ FRØRUP Marts - Maj 2017 2. Påskedag kl. 10.00 - Jaruplund kirke 90 år Foto: Roald Christensen, Flensborg Sorggruppe i Jaruplund hver

Læs mere

Vore børns sygdom rører os dybt på mange måder. Vore børns død rører os på samme måde som sygdom, bare endnu dybere og stærkere.

Vore børns sygdom rører os dybt på mange måder. Vore børns død rører os på samme måde som sygdom, bare endnu dybere og stærkere. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 20. oktober 2013 Kirkedag: 21.s.e.Trin/A Tekst: Joh 4,46-53 Salmer: SK: 732 * 580 * 631 * 582 * 192,9 * 6 LL: 732 * 447 * 631 * 582 * 192,9 * 6 Der er

Læs mere

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene.

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene. Højmesseordning Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Forkortet gengivelse af folkekirkens højmesseliturgi. Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste

Læs mere

Påskemorgen. Liturgi. Velkommen og intro... *** Markus 16: 1-3. Der er nu tid til stilhed og bøn til det tidspunkt, hvor solen står op...

Påskemorgen. Liturgi. Velkommen og intro... *** Markus 16: 1-3. Der er nu tid til stilhed og bøn til det tidspunkt, hvor solen står op... Påskemorgen Liturgi Velkommen og intro... *** Markus 16: 1-3 Der er nu tid til stilhed og bøn til det tidspunkt, hvor solen står op... STILHED Jesus Kristus er verdens lys *Et lys som intet mørke kan udslukke

Læs mere

DE DANSKE FORENINGER I STORE VI. Nr. 274 marts-maj 2019

DE DANSKE FORENINGER I STORE VI. Nr. 274 marts-maj 2019 DE DANSKE FORENINGER I STORE VI Nr. 274 marts-maj 2019 Store Vi danske foreninger Sydslesvigsk Forening (SSF) Telefon Næstformand Janett Nielsen 1537 Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) Formand Keno Jaspers

Læs mere

Prædiken til Pinsedag 2015, Joh. 14, Vrå og Em kirker.

Prædiken til Pinsedag 2015, Joh. 14, Vrå og Em kirker. Prædiken til Pinsedag 2015, Joh. 14,22 31. Vrå og Em kirker. 290 299 282 292-725 Apostlene sad i Jerusalem og bied på Herrens time. Man ser det for sig. De første disciple, der siden påsken havde oplevet

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Påskedag Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8.

Bruger Side Prædiken til Påskedag Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8. Bruger Side 1 15-04-2017. Tekst: Markus 16,1-8. På en rejse i Etiopien kom vi til en by ved navn Lalibela. Den er kendt for de helt specielle kirker, som der er mange af i og rundt om byen. Byen blev skabt

Læs mere

Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække

Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 1. juni 2014 kl. 9.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække Salmer DDS 722: Nu blomstertiden kommer DDS 299: Ånd over ånder DDS

Læs mere

Palmesøndag 20. marts 2016

Palmesøndag 20. marts 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Kristus kommer Salmer: 176, 57; 68, 59 Evangelium: Joh. 12,1-16 "Det forstod hans disciple ikke straks", hørte vi. De kunne først forstå det senere. Først efter påske og pinse,

Læs mere

KORTFATTET ORTODOKS TROSLÆRE. Ortodokse kristne hører til i Den Ortodokse Kirke. Ortodoks har to betydninger: den rette tro og den rette lovprisning.

KORTFATTET ORTODOKS TROSLÆRE. Ortodokse kristne hører til i Den Ortodokse Kirke. Ortodoks har to betydninger: den rette tro og den rette lovprisning. KORTFATTET ORTODOKS TROSLÆRE 1. Ortodokse kristne hører til i Den Ortodokse Kirke. Ortodoks har to betydninger: den rette tro og den rette lovprisning. Den Ortodokse Kirke er den oprindelige Kirke, som

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

DEN KRISTNE BØNS KENDETEGN BØNNEN I JESU NAVN

DEN KRISTNE BØNS KENDETEGN BØNNEN I JESU NAVN Joh 16,23-28, s.1 Prædiken af Morten Munch 5 s e påske / 21. maj 2017 Tekst: Joh 16,23b-28 DEN KRISTNE BØNS KENDETEGN BØNNEN I JESU NAVN Afskedstaler handler som regel mest om fortiden, om fælles erfaringer

Læs mere

INTRODUKTION. Spisning inde i kirken Skærtorsdag Natgudstjeneste og gravøl Langfredag Solopgangsgudstjenester fra kl. 7.

INTRODUKTION. Spisning inde i kirken Skærtorsdag Natgudstjeneste og gravøl Langfredag Solopgangsgudstjenester fra kl. 7. HVAD BETYDER PÅSKE INTRODUKTION Hvorfor holder vi egentlig påske? Vi spiser påskefrokost og laver gækkebreve - men er det andet end det? Påsken handler om Jesus død og opstandelse. Påsken åbner muligheden

Læs mere