Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 92 Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 92 Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 92 Bilag 1 Offentligt NOTAT 5. december 2014 /PVS Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af varemærkeloven, designloven, patentloven og lov om brugsmodeller (Styrket indsats mod piratkopiering ved etablering af en håndhævelsesenhed m.v.) 1. Indledning Formålet med lovforslaget er at styrke indsatsen mod piratkopiering ved at etablere en særskilt enhed i Patent- og Varemærkestyrelsen, som kan varetage styrelsens opgaver i forbindelse med håndhævelse, herunder yde vejledning til forbrugere, virksomheder og myndigheder. Enheden får beføjelser til at afgive en skriftlig vejledende udtalelse om piratkopiering mod et mindre gebyr. Endvidere bistår enheden Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) i dennes indsats mod piratkopiering. Baggrunden for lovforslaget er et initiativ i regeringens vækstplan "Danmark i arbejde - vækstplan for kreative erhverv og design". Desuden forenkles reglerne om validering af europæiske patenter og reglerne om gebyr for publicering af patenter. Udkastet til lovforslag blev sendt i høring den 2. oktober 2014 med høringsfrist 3. november 2014 til i alt 59 organisationer, myndigheder m.v., ligesom høringen har været tilgængelig på Der er modtaget høringssvar fra 20 organisationer, myndigheder m.v. Heraf har 18 haft bemærkninger til udkastet til lovforslag. De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner i lovudkastet gennemgås og kommenteres nedenfor. 2. Generelle bemærkninger Høringen viser, at der blandt de hørte parter er generel tilslutning til forslagene om forenkling af reglerne om validering af europæiske patenter og ændring af reglerne om gebyr for publicering af patenter. Der er blevet tilkendegivet generel støtte til, at Patent- og Varemærkestyrelsen bistår SØIK i indsatsen mod piratkopiering og ligeledes bistår andre myndigheder. Enkelte høringssvar indeholder forslag om en udbygning af lovforslaget på dette punkt. Disse behandles under punkt 3 nedenfor.

2 2/16 Høringssvarene fra opfinderforeningerne samt fra Håndværksrådet indeholder støtte til forslaget om, at den foreslåede håndhævelsesenhed får kompetencer til at vejlede forbrugere og virksomheder om konkrete sager om piratkopiering, herunder gennem en skriftlig vejledende udtalelse. Derimod har de hørte repræsentanter fra IPR-rådgiverbranchen samt Søog Handelsretten fremsat en række kritiske bemærkninger til denne del af lovforslaget, og henstiller, at dette ikke bliver gennemført. Tilsvarende henstiller erhvervs- og brancheorganisationerne Dansk Industri (DI), Dansk Erhverv (DE), Dansk Forening for Industriens Patent- og Varemærkespecialister (DIP) samt Rettighedsalliancen, at denne del af lovforslaget ikke bliver gennemført. De konkrete bemærkninger behandles under punkt 3 nedenfor. Håndværksrådet støtter forslaget, der skal skabe bedre og billigere muligheder for, at små og mellemstore virksomheder kan håndhæve deres rettigheder. Endvidere bakker Håndværksrådet op om enhedens vejledningsfunktion. Det oplyses, at mange små og mellemstore virksomheder kommer til at krænke enerettigheder i mangel af bedre viden om enten de faktiske eller retlige forhold. Når virksomhederne kan rette henvendelse til enheden og få vejledning om regler og praksis, er det Håndværksrådets forhåbning, at dette kan være med til at nedbringe antallet af rettighedskrænkelser, som påfører såvel rettighedshaver som den uforvarende krænker unødige omkostninger. Landsforeningen til fremme af opfinders retssikkerhed oplyser, at foreningen lovpriser alle tiltag til bedre retssikkerhed vedrørende IPRrettigheder. Derfor er initiativet til etablering af en særskilt håndhævelsesenhed i Patent- og Varemærkestyrelsen anbefalelsesværdigt. Det gælder ifølge foreningen i særdeleshed bistand til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) i dennes indsats mod piratkopiering. Foreningen ønsker, at disse opgaver også skal omfatte idéog patenttyveri og krænkelser, da politiet mangler viden og værktøjer på dette felt. Opfinderforeningen. DK og Dansk Opfinderforening anbefaler etablering af en håndhævelsesenhed i Patent - og Varemærkestyrelsen til at bistå Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) i dennes indsats mod piratkopiering. Foreningerne støtter alle initiativer til øget IPR- retssikkerhed. Foreningerne ønsker, at samarbejdet med SØIK udvides til idé- og patenttyveri og krænkelser, da sager i praksis i dag overlades til det lokale politi, der ikke har praktisk erfaring med patentindgreb. Dansk Erhverv (DE) finder det fornuftigt, at Patent- og Varemærkestyrelsen samler håndhævelseskompetencer og viden et sted for derved at understøtte SØIK, men finder ikke at der er behov for at lovgive om dette.

3 3/16 DE kan ikke støtte, at håndhævelsesenheden skal fungere som rådgivere over for virksomheder og forbrugere. Navnlig for så vidt angår virksomheder ser DE ikke et behov for en sådan rådgivende funktion, da virksomhederne kan få tilsvarende rådgivning på det private marked. Dansk Industri (DI) støtter udkastets lempelser i kravene til validering af europæiske patenter i Danmark og justering af publiceringsgebyrerne. DI støtter ligeledes etableringen af en håndhævelsesenhed hos Patent- og Varemærkestyrelsen, herunder at håndhævelsesenheden skal være indgang og kontaktpunkt for forbrugere og virksomheder, der ønsker information om IPR-krænkelser, retspraksis, handlemuligheder etc. DI støtter ligeledes at håndhævelsesenheden skal bistå SØIK med indsatsen mod piratkopiering, samt at håndhævelsesenheden skal varetage styrelsens deltagelse i bl.a. nationalt og internationalt samarbejde. Det anbefales samtidig, at styrelsens bistand til andre myndigheder ikke begrænses til SØIK. DI kan ikke tilslutte sig, at håndhævelsesenheden skal tillægges beføjelser til - mod gebyrbetaling - at afgive skriftlige udtalelser. Der henvises til, at en sådan kompetence hverken er hensigtsmæssig eller nødvendig for at enheden kan udføre de nævnte funktioner. DI er principielt imod at tillade offentlige myndigheder adgang til deltagelse på områder, hvor der i forvejen er private aktører. Endvidere ser DI en række betænkeligheder, som omtales i andre høringssvar og kan tilslutte sig hovedtrækkene heri. DI gør opmærksom på, at de anførte betænkeligheder også kan vise sig at være til ugunst for mindre og mellemstore virksomheder. DI ser et stort behov for ændring af påtalereglerne, således at betingelserne for offentlig påtale lempes. Dansk Forening for Industriens Patent- og Varemærkespecialister (DIP) støtter de foreslåede regelændringer omkring publiceringsgebyr og validering af europæiske patenter. DIP hilser det endvidere velkomment, at styrelsen vil kunne samarbejde med andre offentlige myndigheder og herunder bistå SØIK i forbindelse med straffesager inden for IPRområdet. DIP anerkender styrelsens rolle i forbindelse med at vejlede virksomheder om konkrete og generelle forhold på IPR-området. Denne rolle findes også væsentlig i den offentlige debat. DIP finder i øvrigt håndhævelsesenhedens rolle bekymrende. DIP henstiller, at de foreslåede regelændringer modereres, således at håndhævelsesenheden alene får hjemmel til at bistå i sager, hvor SØIK er involveret. Lægemiddelindustriforeningen (LIF) støtter overordnet lovforslaget, herunder både forslagene vedrørende lempelse i kravene til validering af europæiske patenter i Danmark og til justering af publiceringsgebyrerne samt forslaget om etablering af en håndhævelsesenhed.

4 4/16 LIF finder ikke, at en sådan håndhævelsesenhed mod gebyrbetaling skal kunne afgive skriftlige udtalelser. Rettighedsalliancen, der er en interesseorganisation for de kreative brancher, oplever ikke, at medlemmerne finder det svært og uoverskueligt at finde ud af, om og hvordan de skal håndhæve deres IP-rettigheder. Det oplyses, at det er politiet, der ikke er i stand til at løfte håndhævelsesopgaven, ikke virksomhederne, der ikke kan anmelde sager til politiet. Derfor vil en rådgivende håndhævelsesenhed hos Patent- og Varemærkestyrelsen efter Rettighedsalliancens opfattelse ikke få nævneværdig effekt på piratkopiering. Rettighedsalliancen finder, at den del af lovforslaget, der vedrører afgivelse af en skriftlig vejledende udtalelse i forhold til konkrete sager, rejser en række konkrete betænkeligheder af retssikkerhedsmæssig karakter. Sø- og Handelsretten finder, at lovforslaget indeholder forslag for så vidt angår den civile håndhævelse, som må karakteriseres som retssikkerhedsmæssigt betænkelige. Disse betænkeligheder drejer sig om den vejledende udtalelse om konkrete sager om piratkopiering, som håndhævelsesenheden får beføjelser til afgive. Sø- og Handelsretten har endvidere en bemærkning om tidspunktet for indhentelse af Europa-Kommissionens godkendelse af ordningen. Foreningen Industriel Retsbeskyttelse (FIR) oplyser, at man kan støtte forslagene angående ændring af reglerne om publiceringsgebyr og forenklingen af reglerne om validering af europæiske patenter. FIR kan endvidere støtte, at styrelsen sættes i stand til at bistå SØIK med oplysninger til brug for straffesager inden for IPR-området, eller i øvrigt bistå offentlige myndigheder med oplysninger inden for PVS' kompetenceområde. FIR hilser det velkomment, hvis styrelsen i videre omfang bliver i stand til, på et generelt plan, at vejlede offentligheden og individuelle virksomheder om forhold på IPR-området. Derimod advarer FIR imod forslaget om indførelse af en adgang til, at styrelsen kan rådgive private om konkrete krænkelses- og gyldighedsspørgsmål i relation til konkrete rettigheder. Der henvises blandt andet til en række retssikkerhedsmæssige forhold. Plougmann & Vingtoft samt ADIPA (Association of Danish Intellectual Property Attorneys) har fremført generelle positive samt kritiske bemærkninger, der svarer til bemærkningerne fra FIR, som er refereret ovenfor. ADIPA tilslutter sig endvidere høringssvaret fra FIR for så vidt angår de betænkeligheder, som er anført heri. Zacco finder overordnet de påtænkte tiltag positive, idet Patent- og Varemærkestyrelsen med den nye håndhævelsesenhed vil kunne deltage og

5 5/16 bidrage mere aktivt end blot være en del af Ministeriernes netværk mod IPR-krænkelser. Zacco finder dog, at der er behov for præciseringer, herunder af hvilke opgaver den nye håndhævelsesenhed kan eller vil skulle tage sig af, ligesom der er behov for retningslinjer for, hvad den skriftlige vejledende udtalelse kan indeholde. Sandel, Løje & Partnere advarer mod, at der etableres en selvstændig rådgivningsenhed under Patent- og Varemærkestyrelsen. Der henvises til en række retssikkerhedsmæssige problemstillinger samt til, at der påføres rådgivningsbranchen en urimelig konkurrence. Dansk Forening til Bekæmpelse af Produktpirateri (DACG) finder det positivt, at Patent og Varemærkestyrelsen kan rådgive SØIK og andre myndigheder, men myndighederne skal selv være ansvarlige for at vurdere sagen. DACG finder det også positivt, hvis styrelsen kan yde generel rådgivning om immaterialretlige regler til private, herunder f.eks. kræmmermarkedsarrangører og virksomheder. DACG finder det ligeledes gavnligt for bekæmpelse af piratkopiering, hvis styrelsen deltager i oplysningskampagner og aktivt opsøger kræmmermarkeder og handels- og auktionssites, samt giver oplysninger om, hvorledes immaterialretskrænkelser kan undgås og bekæmpes. Forslaget om, at styrelsen mod et gebyr kan afgive en vejledende skriftlig udtalelse, giver derimod anledning til en række spørgsmål og betænkeligheder. DACG finder i øvrigt, at påtalereglerne bør ændres, idet de er uhensigtsmæssige og unødigt komplicerede. Endvidere finder DACG, at erstatningsreglerne bør ændres, da de ikke har den "afskrækkende virkning", som fremgår af retshåndhævelsesdirektivet. Danske Advokater finder det positivt, at indsatsen mod piratkopiering intensiveres og finder både positive elementer i lovudkastet, men også elementer, som Danske Advokater er stærkt bekymrede over. Danske Advokater finder, at ordningen, hvorefter styrelsen kan vejlede og afgive skriftlige udtalelser om IPR-krænkelser, indeholder så væsentlige retssikkerhedsmæssige problemer, at ordningen ikke bør vedtages i den nuværende form. Endvidere finder Danske Advokater det mindre hensigtsmæssigt, at ophavsret ikke er en del af de kompetencer, som SØIK skal trække på i deres arbejde. Danske advokater foreslår, at det som alternativ overvejes, at lægge styrelsens rådgivning ind under SØIK, eller at rådgivningen alene skal være rettet mod myndigheder. Advokatrådet finder initiativet om øget samarbejde med SØIK hensigtsmæssigt, omend det næppe kræver lovændring. Det oplyses, at Advokatrådet tidligere har støttet, at der øremærkes ressourcer til at oprette særligt

6 6/16 immaterialretskyndige enheder inden for politi og anklagemyndighed. Advokatrådet finder derimod, at forslaget om, at håndhævelsesenheden skal vejlede borgere og virksomheder både mundtligt og skriftligt om konkrete krænkelsesspørgsmål, indebærer en række retssikkerhedsmæssige betænkeligheder, som er adresseret i bl.a. FIRs høringssvar. Regeringen har med vækstplanen "Danmark i arbejde - vækstplan for kreative erhverv og design" blandt andet fokus på bedre beskyttelse og kommerciel udnyttelse af immaterielle rettigheder. Konkret er det regeringens ønske at styrke indsatsen mod piratkopiering gennem oprettelsen af en særlig IPR-enhed (håndhævelsesenhed) i Patent- og Varemærkestyrelsen, som kan vejlede, og hvor forbrugere, virksomheder og myndigheder vil kunne henvende sig med konkrete sager vedrørende piratkopiering. Med det foreliggende lovforslag ønsker regeringen at skabe grundlaget for at gennemføre dette initiativ ved at oprette en enhed i Patent- og Varemærkestyrelsen, hvor styrelsens opgaver og kompetencer inden for håndhævelse koncentreres, således at enheden kan yde en sammenhængende og kompetent indsats både i relation til vejledning og information til forbrugere og virksomheder, faglig bistand til SØIK og andre myndigheder og i diverse nationale og internationale samarbejdsfora. De indkomne høringssvar viser, at der er bred opbakning til, at Patentog Varemærkestyrelsens indsats i forbindelse med håndhævelse styrkes gennem en centralisering af styrelsens opgaver og kompetencer i en særlig enhed. Der er ligeledes opbakning til, at enheden kan give generel vejledning og information, ligesom der er opbakning til, at denne enhed bistår SØIK - og andre myndigheder. Derimod er der modstand mod forslaget om at tillægge håndhævelsesenheden beføjelser til at vejlede borgere og virksomheder om konkrete sager om piratkopiering, navnlig gennem skriftlige vejledende udtalelser. Disse forhold behandles enkeltvis nedenfor under pkt. 3. Det er imidlertid regeringens opfattelse, at der er behov for et kontaktpunkt, hvor navnlig mindre virksomheder og forbrugere kan henvende sig og modtage vejledning i konkrete situationer, hvor de oplever piratkopiering. Herved vil virksomhederne få et bedre grundlag for at træffe beslutning om, hvorvidt de bør gå videre til en advokat eller politiet, hvilket vil give mulighed for, at flere sager bliver rejst. 3. Bemærkninger til konkrete emner Kommentering af konkrete bemærkninger til lovforslaget vil ske med udgangspunkt i nedenstående opdeling: 3.1. Præcisering, håndhævelsesenhedens rammer og piratkopiering

7 7/ Udvidelse af håndhævelsesenhedens rammer 3.3. Konkurrencen mellem håndhævelsesenheden og private rådgivere samt statsstøtte 3.4. Retssikkerhedsmæssige betænkeligheder Habilitet De vejledende udtalelsers betydning over for tredjemand samt risiko for vildledning og misbrug De vejledende udtalelsers status ved domstolene og andre myndigheder mv Patent- og Varemærkestyrelsens kompetencer inden for krænkelsesbedømmelse - kvaliteten i styrelsens vejledning Vurdering af udstedte eller ibrugtagne rettigheders gyldighed Ansvar for fejlagtig eller mangelfuld rådgivning Adgangen for kontradiktion (høring af modpart) Adgangen til aktindsigt samt notatpligt Mulighed for vidneførsel 3.1. Præcisering af håndhævelsesenhedens rammer og begrebet piratkopiering FIR, ADIPA, Plougmann & Vingtoft, Zacco, Danske Advokater, DIP, DI, Sandel, Løje & Partnere, DACG, Advokatrådet, LIF, Dansk Erhverv og Sø- og Handelsretten har anført, at den foreslåede bestemmelses rækkevidde er uklar, idet det er uklart om bestemmelsen, herunder bestemmelsens stk. 2 om den skriftlige vejledende udtalelse, omfatter håndhævelse generelt eller kun piratkopiering. Mange af disse høringsparter efterlyser ligeledes en definition af begrebet piratkopiering i lovforslaget under henvisning til, at piratkopiering ikke er et velafgrænset juridisk begreb. I lyset af at mange høringssvar angiver, at omfanget af håndhævelsesenhedens beføjelser ikke fremgår klart af lovforslaget, vil lovforslaget blive præciseret på dette punkt. Det fremgår af den foreslåede bestemmelses ordlyd, at håndhævelsesenheden skal varetage Patent- og Varemærkestyrelsens opgaver vedrørende håndhævelse. Herved bliver styrelsens opgaver og kompetencer inden for håndhævelse koncentreret i en særlig enhed, der kan fungere som kontaktpunkt til gavn for navnlig forbrugere og små og mellemstore virksomheder. Håndhævelsesenheden vil som led i den almindelige vejledningspligt i henhold til forvaltningsretten kunne vejlede generelt om håndhævelse - således som styrelsen hidtil har gjort. Med lovforslaget får håndhævelsesenheden tillagt beføjelser til at vejlede i videre omfang end den almindelige myndighedsvejledning for så vidt angår konkrete sager om piratkopiering. Ved henvendelser om konkrete sager om piratkopiering vil håndhævelsesenheden kunne afgive en vejle-

8 8/16 dende udtalelse om, hvorvidt der i den konkrete situation kan foreligge en krænkelse og om brugerens handlemuligheder i den forbindelse. Ordningen sigter på at give navnlig forbrugere og mindre virksomheder et bedre grundlag for at træffe beslutning om, hvorvidt de bør gå videre til en advokat eller politiet. Bestemmelserne om en håndhævelsesenhed foreslås præciseret i stk. 1 og stk. 2, således som angivet nedenfor, med henblik på at den beskrevne ordning fremtræder mere klart. Stk. 1. Patent- og Varemærkestyrelsens opgaver vedrørende håndhævelse af varemærkerettigheder varetages af en særlig håndhævelsesenhed, hvor forbrugere, virksomheder og myndigheder kan henvende sig og modtage information og vejledning om håndhævelse og om konkrete sager om piratkopiering. Stk. 2. Håndhævelsesenheden kan afgive en skriftlig vejledende udtalelse om konkrete sager om piratkopiering. For en skriftlig vejledende udtalelse betales et gebyr. I kommentaren under punkt nedenfor bliver indholdet og rammer for en vejledende udtalelse nærmere beskrevet. Ønsket om en præcisering af begrebet piratkopiering vil blive imødekommet i videst muligt omfang. Der vil blive indsat følgende præcisering i lovforslagets almindelige bemærkninger i afsnit 1.2 om lovforslagets hovedindhold: Begrebet piratkopiering benyttes i dette lovforslag som fælles betegnelse for piratkopiering og varemærkeforfalskning, hvor piratkopiering dækker den situation, at der foretages ulovlig kopiering af andres produkter, der er beskyttet af immaterielle rettigheder, mens varemærkeforfalskning omfatter ulovlig kopiering af andres varemærker. I forhold til varemærker og design omfatter begrebet kopi identiske eller næsten identiske varemærker eller design. For så vidt angår patenter og brugsmodeller omfatter begrebet kopi identiske produkter i forhold til patent- eller brugsmodelkravene Udvidelse af håndhævelsesenhedens rammer Opfinderforeningen.dk, Dansk Opfinderforening og Landsforeningen til fremme af opfinders retssikkerhed finder, at den foreslåede bestemmelse i stk. 3, der omhandler samarbejdet mellem håndhævelsesenheden og SØIK, skal udvides, således at bestemmelsen ikke blot omfatter piratkopiering, men også idé- og patenttyveri og krænkelser. Der henvises til, at idé- og patenttyveri er et stigende dansk problem med samfundsskadelige virkninger i form af tilbageholdenhed og resignation blandt de innovatører og mindre virksomheder, som kan tilvejebringe den vækst, som Danmark har brug for.

9 9/16 Patent- og Varemærkestyrelsen vil allerede med det nuværende lovgrundlag kunne bistå politiet og SØIK med styrelsens særlige ekspertise inden for patenter. De efterspurgte muligheder er således til stede, og styrelsen står derfor til rådighed, såfremt politiet eller SØIK har brug for patentfaglig vejledning Konkurrence mellem håndhævelsesenheden og private rådgivere samt statsstøtte Dansk Erhverv og Dansk Industri omtaler det forhold, at det offentlige vil agere på markeder, hvor der i forvejen deltager private aktører. Sandel, Løje & Partnere anfører, at forslaget om en håndhævelsesenhed påfører rådgivningsbranchen en urimelig konkurrence. Sø- og Handelsretten har anført, at det af lovens bemærkninger bør fremgå, at det forud for lovens vedtagelse er afklaret, at der ikke med den påtænkte virksomhed er tale om konkurrencestridig statssubventioneret virksomhed. Det forekommer ifølge S&H ikke tilstrækkeligt efterfølgende at indhente godkendelse fra Europa-Kommissionen. Det er ikke hensigten, at håndhævelsesenheden skal påføre rådgivningsbranchen konkurrence. Enheden er tiltænkt en rolle som et første kontaktpunkt, der kan give forbrugeren eller virksomheden en vejledende udtalelse om, hvilke handlemuligheder, denne har i en konkret situation vedrørende piratkopiering. Målet er, at denne første vejledning vil føre til, at flere vælger aktivt at forfølge deres rettigheder, hvilket forventes at føre til flere sager hos rådgiverbranchen og politi/anklagemyndighed. For så vidt angår statsstøtte fremgår det af 5, stk. 2 i udkastet til lovforslag, at erhvervs- og vækstministeren fastsætter tidspunktet for ikraftsættelsen af bestemmelserne om en håndhævelsesenhed. Denne bestemmelse skal sikre, at lovforslaget er udformet under hensyntagen til statsstøttereglerne. I den forbindelse følger det af statsstøttereglerne, nærmere bestemt EUF-Traktatens artikel 108, stk. 3, at medlemsstaterne er underlagt en stand-still forpligtelse, som indebærer at anmeldt støtte ikke må sættes i kraft, før Kommissionen har godkendt lovforslaget. Kommissionens beslutning vil typisk tage 2-18 måneder Retssikkerhedsmæssige betænkeligheder vedrørende forslaget om, at håndhævelsesenheden skal have beføjelser til at vejlede om konkrete sager om piratkopiering Det bemærkes indledningsvis, at DI har tilkendegivet, at man er bekendt med de betænkeligheder og indsigelser, som flere andre høringsparter har fremsat mod denne del af lovforslaget, og at DI kan tilslutte sig hovedtrækkene heri. DI er derfor ikke nævnt specifikt cunder de enkelte punkter nedenfor.

10 10/ Habilitet FIR (hvis høringssvar der henvises i høringssvarene fra ADIPA og Advokatrådet), Plougmann & Vingtoft, DIP, Sandel, Løje & Partnere, Rettighedsalliancen, DACG og Sø- og Handelsretten har anført betænkeligheder om habilitet og interessekonflikter. FIR nævner bl.a., at når en myndighed på samme måde som en sædvanlig partsrepræsentant yder en part rådgivning i en konkret sag, og denne sag senere skal behandles og afgøres af den pågældende myndighed, må myndigheden anses for inhabil, hvis myndighedens rådgivning går ud over generel vejledning. Det anføres endvidere, at selv om almindelige regler om myndighedsinhabilitet viger i tilfælde af udtrykkelig lovhjemmel, er det stødende, hvis styrelsen via lovhjemmel vil sætte sig ud over almindelige forvaltningsretlige grundprincipper. Der henvises til en redegørelse fra Folketingets Ombudsmand i forbindelse med en sag fra 1995 om Patent- og Varemærkestyrelsens erhvervsservice. Det er vigtigt, at der ikke kan rejses tvivl om det hjemmelsmæssige grundlag for enhedens aktiviteter. Derfor er det netop formålet med lovforslaget at skabe den hjemmel, som nævnes i Folketingets Ombudsmands redegørelse, der skal sikre mod betragtninger om myndighedsinhabilitet. Denne hjemmel vil netop indebære, at styrelsen ikke kan betragtes som inhabil, såfremt styrelsen skulle komme i en situation, hvor den rettighed, som behandles af håndhævelsesenheden i en vejledende udtalelse, tillige skal behandles i en partskonflikt i en af styrelsens sagsbehandlingsafdelinger. Endvidere bliver det med lovforslaget sikret, at udtalelsen bliver afgivet af en særskilt enhed (håndhævelsesenheden), som er afgrænset i forhold til de enheder i styrelsen, som behandler ansøgninger samt indvendinger mod udstedte rettigheders gyldighed De vejledende udtalelsers betydning over for tredjemand samt risiko for vildledning og misbrug FIR (hvis høringssvar der henvises i høringssvarene fra ADIPA og Advokatrådet), Danske Advokater, DACG, Plougmann & Vingtoft og Søog Handelsretten har påpeget problemer i relation til betydningen for tredjemand af ensidigt indhentede erklæringer. Det nævnes bl.a., at de vejledende udtalelser, fordi de hidrører fra en myndighed, vil have et officielt præg og fremstå som en særligt kvalificeret stillingtagen med en høj grad af sikkerhed for den foretagne vurdering. Det anføres, at dette vil være vildledende pga. styrelsens kompetencemæssige begrænsninger og det begrænsede oplysningsgrundlag. Det nævnes endvidere, at der er risiko for, at de vejledende udtalelser fra styrelsen kan blive brugt på en måde, der ikke er loyal og afbalanceret. Der henvises til, at kunden kan give styrelsen oplysninger, som alene støtter kundens sag, ligesom kunden over for tredjemand kan fremstille styrelsens udtalelse som mere kvalificeret, end den faktisk er.

11 11/16 Sandel, Løje & Partnere anfører, at også krænkere må formodes at benytte muligheden for vejledende udtalelser til brug for verserende retssager, og DACG anfører, at krænkere vil kunne benytte vejledende udtalelser til brug for påtænkte tiltag i forhold til eksisterende rettigheder. Udtalelsen vil alene være vejledende og give en indikation af, om der kan foreligge en krænkelse, samt vejledning om brugerens handlemuligheder, såfremt denne ønsker at gå videre med sagen. Det vil blive præciseret i lovforslagets bemærkninger, at en vejledende udtalelse fra håndhævelsesenden vil indeholde de oplysninger fra brugeren, som danner grundlag for henvendelsen, samt resultatet af enhedens søgning efter relevante registrerede rettigheder. Endvidere vil udtalelsen indeholde håndhævelsesenhedens vurdering af, hvorvidt brugeren med fordel kan gå videre til politiet eller privat rådgivning mhp. at forfølge sagen strafferetligt eller civilretligt., Håndhævelsesenheden kan alene behandle mulige krænkelsessager, hvor der er tale om identiske eller næsten identiske varemærker eller produkter. Det vil endvidere blive præciseret i lovforslagets bemærkninger, at den vejledende udtalelse vil indeholde nærmere oplysninger om grundlaget og rammerne for udtalelsen, herunder at udtalelsen alene er baseret på brugerens oplysninger, at håndhævelsesenheden ikke har foretaget en undersøgelse af samtlige af sagens faktiske omstændigheder, at udtalelsen alene er vejledende og ikke kan danne grundlag for rådgiveransvar, at udtalelsen ikke udgør en afgørelse, samt at afgørelsen af, om der foreligger en krænkelse, henhører under domstolene. Det vil ligeledes blive præciseret i bemærkningerne, at håndhævelsesenheden ikke kan afgive en vejledende udtalelse, såfremt der allerede er anlagt sag ved domstolene om samme tvist, og kan afslå at afgive en vejledende udtalelse i tilfælde, hvor anmodningen om en udtalelse ligger uden for ordningens formål De vejledende udtalelsers status ved domstolene og andre myndigheder mv. FIR (hvis høringssvar der henvises i høringssvarene fra ADIPA og Advokatrådet), Sø- og Handelsretten, DACG, Danske Advokater, DIP, Sandel, Løje & Partnere samt Rettighedsalliancen har tilkendegivet bekymring for de vejledende udtalelsers betydning ved domstolene. FIR oplyser, at det er fast praksis, at erklæringer, der indhentes forud for en retssag, kan benyttes i retten. En del høringssvar tilkendegiver en frygt for, at sådanne ensidigt indhentede erklæringer fra en offentlig myndighed vil blive tillagt en vis betydning ved domstolene, herunder i bevissikringssager og forbudssager. Det anføres, at det vil give rettighedshaver en urimelig og ubegrundet fordel, fordi denne har haft lejlighed til at indhen-

12 12/16 te styrelsens udtalelse uden inddragelse af den påståede krænkers synspunkter. Mange høringsparter udtrykker det således, at den vejledende udtalelse vil være et ulige lod i vægtskålen under en retssag. I høringssvaret fra Sø- og Handelsretten nævnes, at Patent- og Varemærkestyrelsen i en del sager ved Sø- og Handelsretten vil være part, enten fordi en afgørelse fra Patent- og Varemærkestyrelsen skal prøves, eller fordi styrelsen inddrages i en sag mellem private parter. Det anføres, at i sådanne sager vil det være særpræget og uheldigt, såfremt en ensidigt afgivet erklæring fra en part kan fremlægges, uanset at dens bevisværdi vil være meget begrænset. FIR og Sø- og Handelsretten foreslår, at det i lovens tekst fastslås, at sådanne udtalelser ikke kan fremlægges i retssager ved domstolene, herunder i sager om foreløbige forbud og bevissikring. Domstolene er uafhængige organer, jf. princippet i grundlovens 3 om opdelingen i den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt. Det henhører således under domstolenes kompetence at vurdere, hvilken betydning domstolene vil tillægge materiale fremlagt i retten. Dette er også sket i praksis, idet Højesteret i en dom af 27. maj 2011 (sag 303/2007) har udtalt, at der ikke kunne gives sagsøgte medhold i, "at Patentdirektoratets udtalelse [en erhvervsserviceopgave om krænkelse] er afgørende for domstolens vurdering af, om der foreligger en patentkrænkelse, idet udtalelsen skal vurderes sammen med skønserklæringerne og de øvrige oplysninger i sagen." Lovforslaget vil derfor ikke blive præciseret på dette punkt Patent- og Varemærkestyrelsens kompetencer inden for krænkelsesbedømmelse - kvaliteten i styrelsens vejledning FIR (hvis høringssvar der henvises i høringssvarene fra ADIPA og Advokatrådet), Plougmann & Vingtoft og Sø- og Handelsretten anfører, at styrelsen mangler kompetencer i forhold til krænkelsessager. FIR fremhæver navnlig design-, patent- og brugsmodelområdet, mens Sø- og Handelsretten omtaler varemærkeområdet. Det anføres i høringssvaret fra FIR bl.a., at "ydelsen af overfladisk rådgivning, i en indpakning, som på grund af myndighedens status giver indtryk af betydelig kompetence, kan være direkte skadelig og føre til, at grundløse sager rejses, eller at sager, der har muligheder, som en uerfaren rådgiver overser, bliver opgivet." Det anføres endvidere, at rådgivningen vil være så overfladisk, at der vil være reel risiko for vildledning i stedet for vejledning. Det er forventningen, at de henvendelser om konkrete sager om piratkopiering, som håndhævelsesenheden vil modtage, hovedsageligt vil omfatte varemærkesager, da sager om piratkopiering typisk omfatter varemærker. Patent- og Varemærkestyrelsen har lagt til grund, at håndhævelses-

13 13/16 enheden gennem det tætte samarbejde med SØIK vil udbygge kompetencerne til at behandle konkrete henvendelser om piratkopiering. Som nævnt under punkt vil udtalelsen alene være vejledende og give en indikation af, om der kan foreligge en krænkelse. Herved vil virksomhederne få et bedre grundlag for at træffe beslutning om, hvorvidt de bør gå videre til en advokat eller politiet. Udtalelsen vil endvidere indeholde forbehold om dens vejledende karakter og om det begrænsede oplysningsgrundlag, ligesom udtalelsen vil indeholde forbehold om, at afgørelsen af, om der foreligger en krænkelse, henhører under domstolene. På den baggrund vurderes udtalelsen ikke at kunne give anledning til vildledning om grundlaget for indholdet Vurdering af udstedte eller ibrugtagne rettigheders gyldighed DACG spørger, om styrelsen i forbindelse med konkret vejledning i sager om piratkopiering vil tage stilling til gyldigheden af det/de relevante rettigheder eller alene tage stilling til krænkelsesspørgsmålet. Som eksempler nævnes et uprøvet registreret EU-design og en uprøvet registreret brugsmodel. Der nævnes endvidere spørgsmålet om særpræg, indarbejdelse og velkendthed af registrerede og uregistrerede varemærker. Håndhævelsesenheden vil alene afgive vejledende udtalelser i tilfælde, hvor der foreligger registrerede rettigheder, og håndhævelsesenheden vil ikke forholde sig til gyldigheden af disse rettigheder. Dette vil blive præciseret i bemærkningerne Ansvar for fejlagtig eller mangelfuld rådgivning FIR (hvis høringssvar der henvises i høringssvarene fra ADIPA og Advokatrådet), Danske Advokater, DIP, DACG, Plougmann & Vingtoft, Sandel, Løje & Partnere, Rettighedsalliancen samt Sø- og Handelsretten stiller spørgsmål til, hvorledes Patent- og Varemærkestyrelsen forholder sig til rådgiveransvar, i tilfælde hvor styrelsens vejledning/rådgivning er forkert eller ufyldestgørende. Som nævnt under punkt vil en vejledende udtalelse fra håndhævelsesenheden som betegnelsen indikerer, alene have vejledende karakter og give brugeren en indikation af, om der kan foreligge en krænkelse samt vejledning om, hvor brugeren kan henvende sig, hvis denne ønsker at gå videre med sagen. Den vejledende udtalelse vil, som nævnt under punkt indeholde klare forbehold om udtalelsens vejledende karakter og om det begrænsede oplysningsgrundlag for udtalelsen. Udtalelsen vil også indeholde oplysning om, at der ikke er tale om en afgørelse, samt at det henhører un-

14 14/16 der domstolenes kompetence at træffe afgørelse i tvister om piratkopiering. Der er således ikke tale om konkret rådgivning på grundlag af en oplysning af sagen eller om en forhåndsudtalelse, idet Patent- og Varemærkestyrelsen ikke har afgørelseskompetencen i konkrete sager om piratkopiering. Da den vejledende udtalelse endvidere vil indeholde tydelige informationer om grundlaget og rammerne for udtalelsen og de nævnte forbehold, vurderes der ikke at foreligge grundlag for et rådgiveransvar Adgangen for kontradiktion (høring af modpart) FIR (hvis høringssvar der henvises i høringssvarene fra ADIPA og Advokatrådet), DACG, Plougmann & Vingtoft og Rettighedsalliancen påpeger problemer i relation til manglende mulighed for kontradiktion. Det anføres bl.a., at en udtalelse, som den påståede krænker ikke har mulighed for at korrigere eller komplettere, vil være et urimeligt ensidigt våben for den kunde, som har indhentet udtalelsen. FIR spørger, om det ikke bør være pligtigt, at den påståede krænker altid orienteres om udtalelsen, således at denne evt. kan korrigere oplysninger mv., inden udtalelsen benyttes over for tredjemænd, myndigheder eller domstole. Der vil i forbindelse med håndhævelsesenhedens vejledninger ikke være tale om afgørelser. De vejledende udtalelser fra håndhævelsesenheden er ikke omfattet af afgørelsesbegrebet i forvaltningslovens 2 og vil dermed ikke være omfattet af forvaltningslovens regler om partshøring. Det vurderes endvidere, at det ikke vil være påkrævet at sende information til den påståede krænker (en person) i henhold til persondatalovens 29 om, at Patent- og Varemærkestyrelsen har modtaget oplysninger om den pågældende, da det vurderes, at situationen vil være omfattet af undtagelsesbestemmelserne i lovens 30, stk. 1og 2, idet en sådan underretning vil kunne skade bevissikring og efterforskning m.v. i sådanne sager Adgangen til aktindsigt samt notatpligt FIR (hvis høringssvar der henvises i høringssvarene fra ADIPA og Advokatrådet), Danske Advokater, DACG, Plougmann & Vingtoft, DIP og Sandel, Løje og Partnere henleder opmærksomheden på spørgsmålet om, hvorvidt offentlighedsloven gælder for håndhævelsesenhedens virksomhed. DACG stiller endvidere spørgsmål ved, om mundtlige drøftelser mellem kunden og håndhævelsesenheden er undergivet notatpligt, således at modparten vil kunne få aktindsigt heri og opnå indsigt i grundlaget for styrelsens udtalelse.

15 15/16 Patent- og Varemærkestyrelsens virksomhed er omfattet af lov om offentlighed i forvaltningen, jf. lovens 2, hvorefter loven finder anvendelse på al virksomhed, der udøves af myndigheder inden for den offentlige forvaltning. Dette gælder således også håndhævelsesenhedens virksomhed. Loven gælder derimod ikke for de særlige opgaver, som Patent- og Varemærkestyrelsen løser som erhvervsservice i henhold til den særlige hjemmel for disse opgaver, jf. styrelsens erhvervsservicehjemmel i eksempelvis varemærkelovens 47. Håndhævelsesenhedens virksomhed omfatter ikke erhvervsserviceopgaver i henhold til den særlige hjemmel herfor. Offentlighedslovens 13 omhandler notatpligt i sager, hvor der vil blive truffet afgørelse af en myndighed. De vejledende udtalelser, som er omfattet af det foreliggende lovforslag udgør ikke afgørelser. Herudover gælder der en vis ulovbestemt notatpligt. I de tilfælde, hvor håndhævelsesenheden modtager telefoniske oplysninger om faktiske forhold til brug for udfærdigelse af en vejledende udtalelse om sagen, vil håndhævelsesenheden - uafhængigt af spørgsmålet om eventuel notatpligt - allerede pga. hensynet til dokumentationen i sagen foretage notater om de oplysninger, som den vejledende udtalelse er baseret på. Disse oplysninger vil ligeledes fremgå af den vejledende udtalelse Mulighed for vidneførsel FIR (hvis høringssvar der henvises i høringssvarene fra ADIPA og Advokatrådet) og DIP nævner spørgsmålet om vidneførsel. FIR anfører, at såfremt en udtalelse kan fremlægges i retten, vil styrelsens medarbejdere, der har udfærdiget udtalelsen, kunne kræves afhørt som vidner i retten om vurderingen og afæskes en vurdering på grundlag af de oplysninger, som fremkommer i retten fra modparten. FIR rejser samtidig spørgsmålet om, hvorvidt styrelsens medarbejder efter en opslidende tur i retten vil være inhabil i forhold til at behandle modpartens sager i styrelsen. Patent- og Varemærkestyrelsens medarbejdere må som andre stille op som vidner i henhold til gældende regler. Det forhold, at vejledning i forbindelse med konkrete sager om piratkopiering er placeret i en særlig enhed (en håndhævelsesenhed) i Patent- og Varemærkestyrelsen, vil indebære, at den medarbejder, der har udfærdiget udtalelsen, ikke vil komme i en situation, hvor denne skal behandle sager om rettighedsudstedelse eller udstedte rettigheders gyldighed. Sådanne sager behandles i styrelsens sagsbehandlingsafdelinger 6. Oversigt over hørte organisationer, myndigheder m.v. ADIPA, Advokatrådet, Awapatent, Bech-Bruun Advokatfirma, Budde schou A/S, Chas. Hude A/S,Copenhagen Business School (CBS), Danmarks Statistik, Danmarks Tekniske Universitet, Dansk Erhverv, Dansk Forening for Industriens Patent- og Varemærkespecialister (DIP), Dansk Forening til Bekæmpelse af

16 16/16 Produktpirateri, Dansk Industri, Dansk Opfinderforening, Ferring Lægemidler A/S, Ferrosan A/S, FLSmidth, Forbrugerrådet Tænk, Foreningen Industriel Retsbeskyttelse, GN Store Nord A/S, Gorrissen Federspiel Kierkegaard, H. Lundbeck A/S, Haldor Topsøe A/S, Handelshøjskolen Århus Universitet, Horten Advokataktieselskab, Høiberg A/S, Håndværksrådet, Ingeniørforeningen i Danmark, Inspicos A/S, Johan Schlüter Advokatfirma, Kromann Reumert, København Universitet Det Juridiske Fakultet, Larsen & Birkeholm A/S, LEO Pharma Nordic, Lett Advokatfirma, Lind Cadovius Advokataktieselskab, Lægemiddelindustriforeningen (LIF), MAQS Law Firm, Novo Nordisk A/S, Novozymes A/S, Opfinderforeningen.dk, Patentgruppen, Patent Nord ApS, Plesner, Plougmann & Vingtoft A/S, Sandel, Løje & Partnere, Syddansk Universitet, Teknologisk Institut, Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde, Zacco Danmark, Ålborg Universitet, Århus Universitet, Færøernes hjemmestyre via Rigsombudsmanden på Færøerne, Grønlands selvstyre via Rigsombudsmanden i Grønland. Følgende organisationer, virksomheder, myndigheder m.v. har haft bemærkninger til lovforslaget: ADIPA Advokatrådet Danske Advokater Dansk Erhverv Dansk Forening for Industriens Patent- og Varemærkespecialister (DIP) Dansk Forening til Bekæmpelse af Produktpirateri (DACG) Dansk Industri (DI) Dansk Opfinderforening Foreningen Industriel Retsbeskyttelse (FIR) Håndværksrådet Landsforeningen til fremme af opfinders retssikkerhed Lægemiddelindustriforeningen (LIF) Opfinderforeningen.dk Plougmann & Vingtoft Rettighedsalliancen Sandel, Løje & Partnere Sø- og Handelsretten Zacco

Forslag. Lov om ændring af varemærkeloven, designloven og patentloven

Forslag. Lov om ændring af varemærkeloven, designloven og patentloven Fremsat 31. marts 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) Forslag til Lov om ændring af varemærkeloven, designloven og patentloven I varemærkeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 90 af 28. januar

Læs mere

U D K A S T. Forslag. til. Lov om ændring af varemærkeloven, designloven, patentloven og lov om brugsmodeller

U D K A S T. Forslag. til. Lov om ændring af varemærkeloven, designloven, patentloven og lov om brugsmodeller U D K A S T Forslag til Lov om ændring af varemærkeloven, designloven, patentloven og lov om brugsmodeller (Styrket indsats mod piratkopiering ved etablering af en særlig enhed om håndhævelse og piratkopiering)

Læs mere

Piratkopiering Nu kommer Patent- og Varemærkestyrelsens særlige enhed om håndhævelse og piratkopiering

Piratkopiering Nu kommer Patent- og Varemærkestyrelsens særlige enhed om håndhævelse og piratkopiering - 1 Piratkopiering Nu kommer Patent- og Varemærkestyrelsens særlige enhed om håndhævelse og piratkopiering bodilogtommyvchristiansen Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med et lovforslag fra

Læs mere

2014/1 LSF 92 (Gældende) Udskriftsdato: 27. juni Fremsat den 10. december 2014 af Henrik Sass Larsen. Forslag. til

2014/1 LSF 92 (Gældende) Udskriftsdato: 27. juni Fremsat den 10. december 2014 af Henrik Sass Larsen. Forslag. til 2014/1 LSF 92 (Gældende) Udskriftsdato: 27. juni 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Patent- og Varemærkestyrelsen, j.nr. 14/398 Fremsat den 10. december

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af varemærkeloven, designloven, patentloven og lov om brugsmodeller. Lovforslag nr. L 92 Folketinget 2014-15

Forslag. Lov om ændring af varemærkeloven, designloven, patentloven og lov om brugsmodeller. Lovforslag nr. L 92 Folketinget 2014-15 Lovforslag nr. L 92 Folketinget 2014-15 Fremsat den 10. december 2014 af Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af varemærkeloven, designloven, patentloven og lov om brugsmodeller (Styrket indsats

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af varemærkeloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af varemærkeloven og forskellige andre love 2016/1 LSF 24 (Gældende) Udskriftsdato: 20. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Patent- og Varemærkestyrelsen, j.nr. 16/00054 Fremsat den 5. oktober

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 12 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 11. februar 2005 /EBR/PVS Forslag til ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 2869/95 om de gebyrer, der

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af varemærkeloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af varemærkeloven og forskellige andre love Lovforslag nr. L 24 Folketinget 2016-17 Fremsat den 5. oktober 2016 af Troels Lund Poulsen Forslag til Lov om ændring af varemærkeloven og forskellige andre love (Styrket indsats mod piratkopiering ved

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0582 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0582 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0582 Bilag 2 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 27. juni 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Retsudvalget L 157 Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget L 157 Bilag 1 Offentligt Retsudvalget 2017-18 L 157 Bilag 1 Offentligt Dato: 27. februar 2018 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Michael de Thurah Sagsnr.: 2017-4000-0041 Dok.: 620987 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT over høringssvar

Læs mere

A d v o k a t r å d e t

A d v o k a t r å d e t Udenrigsministeriet Asiatisk Plads 2 1448 København K jteu@um.dk benera@um.dk KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 DATO: 29. september 2015 SAGSNR.: 2015-3078 ID NR.: 364853 Høring -

Læs mere

Europaudvalget 2010 Ekstraordinært konkurrenceevne 10/11-10 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 Ekstraordinært konkurrenceevne 10/11-10 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 Ekstraordinært konkurrenceevne 10/11-10 Bilag 1 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Rådets forordning om en oversættelsesordning for EU-patentet, KOM(2010) 350

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 14 Bilag 1 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 L 14 Bilag 1 Offentligt Social-, Børne- og Integrationsministeriet Kontoret for Integrationspolitik J.nr. 2012-5048 dwp 23. august 2013 Notat de

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af patentloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af patentloven og forskellige andre love 2011/1 LSF 7 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin. Fremsat den 9. november 2011 af erhvervs og vækstminister Ole Sohn Forslag

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om politiets virksomhed (Frihedsberøvelse)

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om politiets virksomhed (Frihedsberøvelse) Retsudvalget 2018-19 L 96 Bilag 1 Offentligt Dato: Kontor: Politikontoret Sagsbeh: Martin Reinseth Sagsnr.: 2018-0092-0943 Dok.: 908642 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2011-12 L 6 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 24. oktober 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2011-7002-0002 Dok.: 228365 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om forslag

Læs mere

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov 1. Regeringen, Venstre og Konservative (herefter benævnt aftaleparterne) har indgået aftale om en ny offentlighedslov.

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed NOTAT 16. januar 2007 Sag 101/1-759/ssa Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed Markedsføringsloven indeholder hjemmel for ministeren til at fastsætte

Læs mere

Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag

Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag På et møde i Statsministeriet den 28. september 2011 fik Henrik Sass Larsen af Statsministeriets og Justitsministeriets departementschefer

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 4/2006 Frederiksholms Kanal 16 Den 18. september 2006 1220 Kbh. K. J.nr. RA-2005-609-0051

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 4/2006 Frederiksholms Kanal 16 Den 18. september 2006 1220 Kbh. K. J.nr. RA-2005-609-0051 RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 4/2006 Frederiksholms Kanal 16 Den 18. september 2006 1220 Kbh. K. J.nr. RA-2005-609-0051 Sagsbehandlingstiden i straffesager. Klager fra sigtede over lang sagsbehandlingstid

Læs mere

DIFO har foreslået følgende nye definition af en registrant. Tilføjelsen er markeret med fed og kursiv skrift.

DIFO har foreslået følgende nye definition af en registrant. Tilføjelsen er markeret med fed og kursiv skrift. Høringsnotat om forslag til ændrede regler vedr. typosquatting Dansk Internet Forum (herefter DIFO) og DK Hostmaster sendte den 13. april 2010 et forslag til ændring af Generelle vilkår for tildeling,

Læs mere

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Udtalelse Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Resumé 23. januar 2019 Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten

Læs mere

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges.

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges. 2012-2. Aktindsigt i sag om udlevering til udenlandsk myndighed afgøres efter retsplejelovens regler En journalist klagede til ombudsmanden over Justitsministeriets afslag på aktindsigt i ministeriets

Læs mere

1. Indledning. Retsplejelovens 114 har følgende ordlyd:

1. Indledning. Retsplejelovens 114 har følgende ordlyd: Civil- og Politiafdelingen Dato: 10. juli 2009 Kontor: Politikontoret Sagsnr.: 2009-945-1384 Dok.: LMD41023 Vejledning om politiets samarbejde med de sociale myndigheder og psykiatrien som led i indsatsen

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark strafferetskontoret@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K øbe n h a v n K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I L 9 1 3 2 5 6 7 3 M A

Læs mere

Henvendelse vedrørende Sorø Kommune om aktindsigt

Henvendelse vedrørende Sorø Kommune om aktindsigt Udtalelse til Sorø Kommune om aktindsigt Henvendelse vedrørende Sorø Kommune om aktindsigt 21. november 2018 [A] har den 18. september 2018 på vegne af [B] klaget til Sorø Kommune over kommunens afgørelse

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2012-13 EUU alm. del Bilag 108 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Ernæring/Fødevareenheden/EUenheden Sagsnr.: 2012-27-221-01521/Dep.sagsnr. 16039

Læs mere

Q&A om enhedspatent og fælles europæisk patentdomstol

Q&A om enhedspatent og fælles europæisk patentdomstol April 2014 Q&A om enhedspatent og fælles europæisk patentdomstol Hvad er et enhedspatent, og hvorfor arbejder Lif for et enhedspatent? Enhedspatentet bliver en tredje mulighed for virksomheder eller opfindere,

Læs mere

Høringsnotat til ændring af lov om Ligebehandlingsnævnet

Høringsnotat til ændring af lov om Ligebehandlingsnævnet N O T A T 18-04-2015 Høringsnotat til ændring af lov om Ligebehandlingsnævnet Sagsnr. 2015-1122 CAL Kathrine Storm Waage Indledning Lovforslag om ændring af lov om Ligebehandlingsnævnet (Indførelse af

Læs mere

Telefonisk begæring om aktindsigt

Telefonisk begæring om aktindsigt Telefonisk begæring om aktindsigt Udtalt over for værnepligtsstyrelsen, at styrelsens praksis, hvorefter telefoniske begæringer om aktindsigt ikke blev imødekommet, måtte anses for mindre vel stemmende

Læs mere

Betingelserne for meddelelse af advarsel.

Betingelserne for meddelelse af advarsel. Justitsministeriets cirkulæreskrivelse nr. 11075 af 12. februar 1990 til politimestrene (politidirektøren i København) om behandlingen af sager om meddelelse af advarsler i henhold til straffelovens 265

Læs mere

Høringsliste. - ekstern høring over lovforslag. Patent og Varemærkestyrelsen

Høringsliste. - ekstern høring over lovforslag. Patent og Varemærkestyrelsen Høringsliste - ekstern høring over lovforslag Patent og Varemærkestyrelsen ADIPA Advokatsamfundet Awapatent Bech-Bruun Advokatfirma Budde Schou A/S Chas. Hude A/S Copenhagen Business School (CBS) Danmarks

Læs mere

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført:

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført: Kendelse af 12. oktober 1999. 99-67.906 Aktindsigt nægtet Realkreditlovens 98 (Peter Erling Nielsen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat K har ved skrivelse af 16. marts 1999 klaget over, at Finanstilsynet

Læs mere

Ekstraheringspligtige oplysninger. Ankestyrelsens brev til en journalist fra et nyhedsmedie:

Ekstraheringspligtige oplysninger. Ankestyrelsens brev til en journalist fra et nyhedsmedie: Ekstraheringspligtige oplysninger. Ankestyrelsens brev til en journalist fra et nyhedsmedie: Henvendelse vedrørende Region Syddanmark I forlængelse af Ankestyrelsens udtalelse af 1. december 2017 har Region

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt den 14. september 2018 Sag BS 7799/2018 HJR I/S Gunderup Deponi, Efterbehandlingssamarbejde ved Mariagerfjord Kommune, Randers Kommune og Rebild Kommune (advokat Christian Bachmann)

Læs mere

+ bilag. A-inspektion A/S; Deres j.nr. 17796/dj. Jeg har nu færdigbehandlet sagen.

+ bilag. A-inspektion A/S; Deres j.nr. 17796/dj. Jeg har nu færdigbehandlet sagen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND Gammeltorv 22, 1457 København K Telefon 33 13 25 12. Telefax 33 13 07 17 Personlig henvendelse 10-15 Advokat Kim Håkonsson Tuborg Havnevej 18 2900 Hellerup Dato: 13. marts 2008

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 64 O. Udvalget for Videnskab og Teknologi. Folketinget Christiansborg 1240 København K

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 64 O. Udvalget for Videnskab og Teknologi. Folketinget Christiansborg 1240 København K Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 64 O Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K./. Hermed

Læs mere

Enkelte sager af mere generel interesse

Enkelte sager af mere generel interesse BILAG 1 Enkelte sager af mere generel interesse Dette bilag indeholder en beskrivelse af og kommentarer til enkelte sager af mere generel interesse om forsvarerens adgang til aktindsigt. 1. Forsvarerens

Læs mere

Notat om udkast til forslag til lov om juridisk rådgivning

Notat om udkast til forslag til lov om juridisk rådgivning KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 FAX 33 36 97 50 DATO: 09-02-2005 J.NR.: 04-012602-05-0066 REF.: Notat om udkast til forslag til lov om juridisk rådgivning 1. Indledning Advokatrådet

Læs mere

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4.

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4. ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 26. november 2004 Besvarelse af spørgsmål 3 (L 13) stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 23. november 2004. Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af

Læs mere

R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G HØRINGSSVAR. fra Retspolitisk Forening. (Ændringer i lyset af lov om offentlighed i forvaltningen)

R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G HØRINGSSVAR. fra Retspolitisk Forening. (Ændringer i lyset af lov om offentlighed i forvaltningen) 1 R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G HØRINGSSVAR fra Retspolitisk Forening vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af forvaltningsloven og retsplejeloven (Ændringer i lyset af lov om offentlighed

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0165 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0165 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0165 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. maj 2007 /KAA/BEJ Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet vedrørende forbedring af

Læs mere

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005

Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 24. maj 2011 Inspektion af Den sikrede institution Bakkegården den 6. oktober 2005 OPFØLGNING NR. 4 J.nr. 2005-3035-628/PK3 1/7 Den 8. september 2010 afgav jeg opfølgningsrapport nr. 3 om inspektionen

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

1. Indledning. 2. Høringsparterne. Socialudvalget L 141 Bilag 1 Offentligt. Socialministeriet Børn J.nr dho 24.

1. Indledning. 2. Høringsparterne. Socialudvalget L 141 Bilag 1 Offentligt. Socialministeriet Børn J.nr dho 24. Socialudvalget 2011-12 L 141 Bilag 1 Offentligt Socialministeriet Børn J.nr. 2011-7514 dho 24. januar 2012 1. Indledning Resumé af høringssvar til udkast til forslag til lov om ændring af lov om social

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen Lovforslag nr. L 224 Folketinget 2017-18 Fremsat den 25. april 2018 af justitsministeren (Søren Pape Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen (Ændring af revisionsbestemmelse)

Læs mere

Afslag på aktindsigt i ambassadeindberetning

Afslag på aktindsigt i ambassadeindberetning Afslag på aktindsigt i ambassadeindberetning Henstillet til justitsministeriet at undergive en sag, hvori der var meddelt afslag på aktindsigt i en ambassadeindberetning, en fornyet behandling med henblik

Læs mere

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 8. november 2007 hedder det:

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 8. november 2007 hedder det: Kendelse af 22. april 2008 (J.nr. 2007-0014802). Anmodning om aktindsigt i tilsynssager ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt Offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Lise Høgh

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark. Att.: med kopi til

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmark. Att.: med kopi til Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Danmark Att.: sum@sum.dk med kopi til cea@sum.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 A N P E @

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato: 8. oktober 2014 Kontor: Boliglov Sagsnr.: 2014-1615 Sagsbeh.: PML/NIH Dok id: 466043 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring

Læs mere

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre Kommunaludvalget, Retsudvalget L 72 - Bilag 2,REU alm. del - Bilag 60 Offentlig Folketingets Administration Lovsekretariatet 15. marts 2005 J.nr. 17 OMTRYKT (15/3 2005) (rettelse af eksempel markeret med

Læs mere

Patentering i Europa og udviklingen i det mellemstatslige

Patentering i Europa og udviklingen i det mellemstatslige DI Den 7. april 2014 LHNI Patentering i Europa og udviklingen i det mellemstatslige europæiske patentsamarbejde Sagsnr.: Mellemstatsligt: Gælder kun for borgere og virksomheder når Folketinget har tiltrådt

Læs mere

Aktindsigt i lovsag. Ekstrahering af oplysninger om udenlandsk ret. 30. juni 2009

Aktindsigt i lovsag. Ekstrahering af oplysninger om udenlandsk ret. 30. juni 2009 2009 1-2 Aktindsigt i lovsag Ekstrahering af oplysninger om udenlandsk ret Et forbund bad Beskæftigelsesministeriet om aktindsigt i to lovsager og tilhørende aktlister. Begge sager drejede sig om ændring

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme UDKAST 6.december 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsfremme (Ophævelse af reglerne om industrisamarbejde i forbindelse

Læs mere

Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv.

Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv. Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv. Finansministeriets vejledning om en række forvaltningsretlige regler af betydning i forbindelse med afsked o.lign. Vejedningen

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 85 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 85 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 85 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civilafdelingen Dato: 8. december 2016 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh:

Læs mere

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009 2009 5-3 Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt En journalist bad Justitsministeriet om aktindsigt i en sag om et lovforslag om regulering af adgangen til aktindsigt

Læs mere

Retsudvalget L 70 Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget L 70 Bilag 1 Offentligt Retsudvalget 2016-17 L 70 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 3. november 2016 Kontor: Forvaltningsretskontoret Sagsbeh: Anna Seneberg Winkel Sagsnr.: 2016-7650-0008 Dok.: 2122902 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

Læs mere

Ombudsmanden henstillede til ministeriet at genoptage sagen for i lyset af det anførte at overveje ekstrahering fra det interne dokument.

Ombudsmanden henstillede til ministeriet at genoptage sagen for i lyset af det anførte at overveje ekstrahering fra det interne dokument. 2017-20 Delvis aktindsigt i miljøoplysninger i ministers interne talepapir En journalist klagede til ombudsmanden over, at Miljø- og Fødevareministeriet havde givet afslag på aktindsigt i ministerens talepapir

Læs mere

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet 2012-11 Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet En advokat klagede over, at Aarhus Kommune opkrævede et gebyr på 70 kr. pr. kopi af ejendomsskattebilletten med henvisning

Læs mere

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt FOB 2019-19 Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt Resumé En journalist bad den 30. maj 2018 Justitsministeriet om aktindsigt i en rapport fra en tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat 16. februar 2018 Høringsnotat med kommentarer vedrørende forslag til lov om udstedelse af NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer og til medarbejdere i juridiske

Læs mere

Udleveringsnotits om henvendelse fra Oluf Jørgensen om foreløbigt udkast til lovforslag om ændring af offentlighedsloven (ministerbetjening)

Udleveringsnotits om henvendelse fra Oluf Jørgensen om foreløbigt udkast til lovforslag om ændring af offentlighedsloven (ministerbetjening) Justitsministeriet Udleveringsnotits om henvendelse fra Oluf Jørgensen om foreløbigt udkast til lovforslag om ændring af offentlighedsloven (ministerbetjening) 8. marts 2018 1. Den overordnede kritik fra

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over Retsudvalget 2018-19 L 74 Bilag 1 Offentligt Dato: 5. oktober 2018 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Ketilbjørn Hertz Sagsnr.: 2018-4000-0099 Dok.: 851763 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over Høringssvar

Læs mere

Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Datatilsynet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening

Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Datatilsynet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening N O T A T Høringsnotat til forslag til lov om ændring af lov om udstationering af lønmodtagere m.v. (Styrket håndhævelse af RUT, herunder administrative tvangsbøder) Sagsnr. 2018-885 Følgende høringsberettigede

Læs mere

Ved af 23. juni 2017 har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen anmodet om Advokatrådets bemærkninger til ovennævnte udkast.

Ved  af 23. juni 2017 har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen anmodet om Advokatrådets bemærkninger til ovennævnte udkast. Erhvervs- og Vækstministeriet Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby hc@kfst.dk + kle@kfst.dk KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 DATO: 10. august 2017 SAGSNR.:

Læs mere

+ bilag. Vedrørende Miljøministeriets afslag på aktindsigt

+ bilag. Vedrørende Miljøministeriets afslag på aktindsigt FOLKETINGETS OMBUDSMAND Gammel Torv 22. 1457 København K Telefon 33 13 25 12. Telefax 33 13 07 17 Personlig henvendelse 10-15 Ritzaus Bureau I/S Store Kongensgade 14 1264 København K Att.: Christian Lindhardt

Læs mere

(Valgret til personer under værgemål samt forvaltning af tortgodtgørelse tilkendt personer under værgemål)

(Valgret til personer under værgemål samt forvaltning af tortgodtgørelse tilkendt personer under værgemål) Retsudvalget 2018-19 L 113 Bilag 1 Offentligt Dato: 20. november 2018 Kontor: Insolvensretskontoret Sagsbeh: Uffe Kritte Nielsen Sagsnr.: 2018-7720-0018 Dok.: 893845 K O M M E N T E R E T O V E R S I G

Læs mere

Folketingets Erhvervsudvalg

Folketingets Erhvervsudvalg Erhvervsudvalget 2010-11 L 181 Bilag 1 Offentligt Folketingets Erhvervsudvalg ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 30. marts 2011 ØKONOMI- OG Vedlagt fremsender jeg til udvalgets orientering høringsnotat samt

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0470 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0470 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0470 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 30. september 2016 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt H Ø RI NGSNO T AT 1 18. september 2015 Høringsnotat vedrørende udkast til ændret bekendtgørelse om pristillæg

Læs mere

Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet

Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet Udtalt over for flygtningenævnet, at der efter min opfattelse ikke var tilstrækkelige holdepunkter for at antage, at det ved gennemførelsen

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence. Til 12 EM2007/49 Ændringsforslag til Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx 2007 om konkurrence Fremsat af Landsstyret til 2. behandling. Til 12 1. Stk. 2 affattes således: "Stk. 2. Påbud kan udstedes, når støtten:

Læs mere

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger FOB 05.591 Kommunes svar på spørgsmål fra borger Ombudsmanden henstillede til en kommune at genoptage behandlingen af en sag hvor kommunen havde undladt at svare på tre breve fra en borger. Kommunen genoptog

Læs mere

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 2011 5-4. Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 Talsmanden for en gruppe indsatte i et statsfængsel klagede til Direktoratet for Kriminalforsorgen over en fast

Læs mere

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 21. maj 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Annemette Ross Sagsnr.: 2013-0032-0567 Dok.: 1041322 Opfølgning på Folketingets By-

Læs mere

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af lov om Center for Cybersikkerhed

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af lov om Center for Cybersikkerhed U d k a s t Forslag til Lov om ændring af lov om Center for Cybersikkerhed (Konsekvensændringer som følge af databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven) 1 I lov nr. 713 af 25. juni 2014 om Center

Læs mere

Henvendelse vedrørende Frederikssund Kommune om aktindsigt

Henvendelse vedrørende Frederikssund Kommune om aktindsigt Ankestyrelsens udtalelse til Frederikssund Kommune Henvendelse vedrørende Frederikssund Kommune om aktindsigt 17. august 2018 Frederikssund Kommune har den 30. januar 2018 indbragt Lokalavisens klage over

Læs mere

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft.

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft. Vejledning Februar 2012 Vejledning om tilsyn, rimelige anmodninger og alternativ tvistbillæggelse i forhold til den sektorspecifikke konkurrenceregulering på teleområdet 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen Lovforslag nr. L 176 Folketinget 2018-19 Fremsat den 27. februar 2019 af Justitsministeren (Søren Pape Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen (Ophævelse af revisionsbestemmelse)

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat:

Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat: Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat: Statsforvaltningen Syddanmark har den 1. oktober 2010 modtaget din anmodning om genoptagelse af statsforvaltningens afgørelse af 28. september

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 8. april 2014 EU-dom giver Rådet og Parlamentet et skøn mht. at vælge mellem

Læs mere

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996)

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) N O T A T Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) 1. Indledning Dette notat tilstræber ikke at være nogen udtømmende vejledning om offentlighedsloven, men alene

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2015-16 Fremsat den 25. februar 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af arkivloven

Forslag. Lov om ændring af arkivloven 2008/1 LSF 29 (Gældende) Udskriftsdato: 26. september 2017 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j.nr. 2004-211800 Fremsat den 8. oktober 2008 af kulturministeren (Carina Christensen)

Læs mere

Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument. 26. januar 2016

Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument. 26. januar 2016 2016-6 Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument En borger klagede til ombudsmanden over, at Natur- og Miljøklagenævnet havde givet afslag på aktindsigt i et internt dokument. Afgørelsen var truffet

Læs mere

Høringsnotat om Forslag til lov om et nationalt naturfagscenter

Høringsnotat om Forslag til lov om et nationalt naturfagscenter Høringsnotat om Forslag til lov om et nationalt naturfagscenter 1. Indledning Et udkast til forslag til lov om et nationalt naturfagscenter har i perioden fra den 22. juni 2018 til den 27. august 2018

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 7 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0041 Dok.: HTR40329 Besvarelse af spørgsmål nr. 7 af 12. januar

Læs mere

Aktindsigt i toldvæsenets materiale fra kontrolbesøg

Aktindsigt i toldvæsenets materiale fra kontrolbesøg Aktindsigt i toldvæsenets materiale fra kontrolbesøg Udtalt over for departementet for told- og forbrugsafgifter, at direktoratet for toldvæsenets faste praksis, hvorefter alle begæringer om aktindsigt

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Vejledning om ytringsfrihed

Vejledning om ytringsfrihed Inspirationsnotat nr. 22 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 23. oktober 2013 Vejledning om ytringsfrihed Anbefalinger Hovedudvalget bør drøfte, hvordan kommunen eller regionen får tilvejebragt en grundlæggende

Læs mere

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2350522-15/07/2014 EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på procedurer

Læs mere

FOB FOB

FOB FOB FOB 04.323 Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integrations afslag på opsættende virkning med hensyn til udrejsefristen på baggrund af mundtlig ansøgning om humanitær opholdstilladelse indgivet

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. oktober 2015 Ikke partsstatus og anmodning om aktindsigt

Læs mere

Afgørelse af om henvendelse fra Radio24Syv om indsigt i redegørelse, indberetning mv. vedr. varetægtsfængslet medarbejder

Afgørelse af om henvendelse fra Radio24Syv om indsigt i redegørelse, indberetning mv. vedr. varetægtsfængslet medarbejder KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik Radio24Syv Att. Sofie Rye 12-02-2016 Sagsnr. 2016-0028243 Dokumentnr. 2016-0028243-11 Afgørelse af 12-02-2016 om henvendelse fra Radio24Syv om

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. december 2004 Til underretning for

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0041 Klager: Applus Danmark A/S Korsdalsvej 111 2610 Rødovre v/advokat H. Bo Andersen Indklagede: Ulrich Dalsgaard Hejle Gustav Adolphs Vej 5 2800 Kongens Lyngby

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere