KALUNDBORG ARKÆOLOGI FORENING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KALUNDBORG ARKÆOLOGI FORENING"

Transkript

1 KALUNDBORG ARKÆOLOGI FORENING 26. årgang nr. 3, september 2013

2 FORMANDENS ORIENTERING Siden sidst Sommerens højdepunkter var udflugterne til Middelaldercentret i juni og til Nekselø i august, hver med 19 deltagere. På Middelaldercentret fik vi en inspirerende rundvisning af museumsinspektør Kåre Johannessen, og på Nekselø fortalte 87-årige Roar Slots levende om livet på øen i gamle dage, mens Jens Nielsen indviede os i de arkæologiske undersøgelser på øen. På udgravningsfronten deltog vi aktivt i Nationalmuseets udgravning på Kalmergården og Fugledegård ved Tissø (15 medlemmer) og i Kalundborg Museums arkæologiske undersøgelse i forbindelse med installering af nye fjernvarmerør i Højbyen (12 medlemmer), i begge tilfælde ved at foretage vandsoldning af den opgravede jord. Nye medlemmer Et nyt medlem bydes velkommen: Patrick Semback Andersen. Patrick, der er 14 år, har allerede været med til at vandsolde med foreningen for Natmus og Kalmus og deltog i udflugten til Nekselø. Kommende aktiviteter 8. september SDA Sjællandstræf september Museumsforedrag: Bedre Byggeskik v/museums-direktør Eskil Vagn Olesen. 8. oktober Arkæologiforeningsmøde med Sonja og Finn Hemmingsen om deres spændende fund af en anløbsplads/ handelsplads fra jernalder/vikingetid ved Særslev (se mere herom i bladet). 24. oktober Museumsforedrag: Bronzealderens religion og verdensopfattelse v/flemming Kaul. 29. oktober Besøg på Museum Odsherred og det middelalderlige borganlæg Næsholm v/arne Hedegaard Andersen (se mere herom i bladet). 23. november Julefrokost David Barry

3 AKÆOLOGIFORENINGSMØDE Tirsdag den 8. oktober kl Fund af en hidtil ukendt handelsplads fra vikingetid v/sonja og Finn Hemmingsen Sidste år fandt to af vores nyeste medlemmer, Sonja og Finn Hemmingsen, en hidtil ukendt anløbs-/handelsplads fra jernalder- /vikingetid ved Særslev på en mark der nu ligger midt i landet, men som dengang lå ved Lammefjordskysten. På museets hjemmeside er der en historie om fundet samt et link til et TV2 ØST-indslag derom. Det var ikke tilfældigt at Sonja og Finn fandt pladsen, men snarere noget som de ved at bruge deres sunde fornuft og gamle kort snusede sig frem til og derefter systematisk undersøgte ved brug af deres detektorer. På pladsen har de fundet en enorm mængde af meget fine genstande fra jernalder og vikingetid. Her er nogle få af dem: Sonja og Finn vil fortælle om deres fund og det store arbejde bag opstøvning af pladsen. Ud over at se billeder af genstandene vil vi også kunne se og undersøge mange af genstandene rent fysisk da de stadigvæk ligger på Kalundborg Museum. Ingen tilmelding mød bare op til denne spændende aften.

4 UDFLUGT TIL MUSEUM ODSHERRED OG NÆSHOLM BORGRUIN Tirsdag den 29. oktober Vi fortsætter besøgene til de andre dele af Museum Vestsjælland med en udflugt til Museum Odsherred og borgruinen Næsholm. Museumsinspektør Arne Hedegaard Andersen vil være vores guide. Allerede i forhistorisk tid var der udbredt handel mellem forskellige områder i Europa. Med disse kontakter spredtes trosforestillinger og ideer som førte til de samme religiøse symboler som befolkningerne i Europa anvendte. Arne vil vise os to af museets nye udstillinger omhandlende dette emne: Empire of the Sun og Solens Land. Empire of the Sun er et EU-Leader-samarbejde imellem tre lande med en fælles verdensberømt kulturarv inden for arkæologi og astronomi. Fra Danmark er det Solvognen fra Trundholm, fra Tyskland er det Himmelskiven fra Nebra, og fra Sverige er det helleristningerne i Bohuslän, hvor der bl.a. er helleristninger med Solheste.

5 I Solens Land fortæller museet om bronzealderens idéverden med Solen som forudsætning for liv og genfødsel, illustreret af bronzealderens mennesker med den forunderlige Solvogn. Efter rundvisning på museet holder vi frokostpause og spiser vores medbragte mad sammen med museets arkæologer. Derefter vil Arne vise os Næsholm borgruin der ligger få kilometer fra museet. Næsholm inden genopretning af søen.

6 Borgen blev anlagt i 1240 og ødelagt ca. 100 år senere. I år 1340 var voldstedet placeret på en ø ude i den daværende Nygård Sø med adgang over en 80 meter lang træbro. I dag ligger Næsholm borgruin stærkt tilgroet midt i den udtørrede sø omgivet af græsmarker. Anlægget blev udgravet af Nationalmuseet i perioden I 1989 blev der foretaget en ny undersøgelse af pælebroen, hvor man kunne tidsbestemme at broen blev bygget i foråret/sommeren Da der ikke er iagttaget andre adgangsveje, må man antage at voldstedet har været i brug fra 1279 og er gået til i 1340 erne. Nu er der et stort projekt i gang med at genskabe Nygård Sø og bygge en næsten 75 meter lang pælebro af træ som en ny adgangsvej til stedet. Derefter vil borgen igen ligge isoleret og omkranset af vand på en ø ligesom i middelalderen. Det vil Arne fortælle os om. Næsholm som den måske så ud i middelalderen. Det praktiske: Vi kører fra Kalundborg Museum kl i biler og deles om kørsel som vi plejer. Ellers kan man møde ved Museum Odsherred kl Tag madpakke og drikkevarer med. Tilmelding: Senest den 25. oktober til formanden per David@Barry.DK eller telefon

7 MIDDELALDERLIGT AFFALD FRA HØJBYEN I maj 2012 startede arbejdet med at lægge nye fjernvarmerør i Højbyen. Kalundborg Museum fulgte med i anlægsarbejdet og fandt flere forskellige steder middelalderlige gruber en til to meter under vejniveauet. I renden der gravedes langs Adelgade, var der to store uforstyrrede gruber dækket af en gammel vejbelægning der lå ca. 1 meter under asfalten. Her ses arkæolog Martin Pavon i den delvis tømte grube ved Adelgade 10.

8 Den gamle vejbelægning ses løbe gennem gruberne. Vi tog uforstyrret jord fra under dette niveau. Da jorden indeholdt en del organisk materiale såsom knogler, læder og træ, og da der kun var få dage til fjernvarmerørene skulle lægges, og renden dækkes til igen, blev det besluttet at den frilagte del af gruberne skulle tømmes, således at Kalundborg Arkæologiforening kunne vandsolde jorden. De resterende dele af gruberne uden for anlægsrenden ligger stadigvæk under Adelgade. Formanden stod for opgravningen. Det blev til 160 spande jord fra gruben ved Adelgade 16 og 240 spande fra gruben ved Adelgade 10. Lidt senere fik vi også 64 spande jord fra en grube ved Slotsvænget lige inden for den gamle slotsmur. Formanden kørte jorden hjem til sin bopæl hvor der blev opstillet to vandsolde lånt fra Nationalmuseet og en lånt fra Holbæk Museum. Over de næste 3 måneder deltog tolv medlemmer af foreningen i vandsoldning af jorden. Maskestørrelsen var 3 mm. I skrivende stund er vi næsten færdige al jord er groftsoldet, men der er en del tørre solderester der skal gennemgås for små genstande såsom korn, frøkapsler, nøddeskaller, fiskeben, glasperler, små metalgenstande, små potteskår osv. De fundne genstande er vasket og sorteret, men endnu ikke gennemgået grundigt eller analyseret. Det vil foregå over de næste måneder. Der kan dog allerede gives en kort beskrivelse af fundene, om end fortolkningen af dem kan komme til at ændre sig.

9 Gruben fra Slotsvænget De 64 spande jord indeholdt relativt lidt organisk materiale kun 900 g knogler, et par hundred fiskeryghvirvler og fiskeben og en håndfuld plantefrø. Ingen læder eller træ. Der var 25 potteskår, hvoraf flere var Østersøkeramik. Der var ingen glaserede potteskår. Derudover fandt vi et 48 mm langt stykke af et fint ornamenteret håndtag, formentlig et knivhåndtag lavet af ibenholt, en nål og to tredjedele af en dobbeltkam samt dele af de to skinner der holdt den sammen. Genstande fra Slotsvænget gruben dateres foreløbig til omkring år 1200.

10 Da dobbeltkammen introduceredes omkring år 1200, og da vi fandt Østersøkeramik, men ikke glaseret eller anden keramik introduceret efter år 1200, ser det ud til at gruben kunne være fra omkring år 1200, dvs. langt inden slottet blev opført midt i 1300-tallet. Gruberne fra Adelgade 10 og 16 Begge gruber indeholdt en enorm mængde organisk materiale, så vandsoldning var en langsommelig proces. Gruben ved Adelgade 16 gav over 20 kg knogler og tænder, mange tusind fiskeryghvirvler og fiskeben, et par hundred fiskeskæl, 3 kg træ, flere hundred brændte korn, 300 g hasselnøddeskaller, flere hundred plantefrø og frøkaplser og lidt læder i form af afklip og dele af skosål. Derudover var der mange stykker tegl, keramik, lerklining og ubestemmelige jerngenstande. Der var også en klump esseslagger. Fra keramikken dateres gruben til første halvdel af 1300-tallet. Af egentlige genstande fandtes nogle glasperler og en udboret knogle til kodespil. Mængden af biologisk materiale er så omfattende at der kan laves en velunderbygget analyse af hvilke dyr, fisk og afgrøder/planter datidens beboere har spist. Gruben ved Adelgade 10 gav over 26 kg knogler og tænder, men i modsætning til gruben ved Adelgade 16 kun nogle hundred fiskeryghvirvler og fiskeben, kun nogle snese fiskeskæl, kun nogle snese brændte korn, plantefrø og frøkaplser og kun 100 g hasselnøddeskaller. Til gengæld var der over 9 kg træ og flere hundred stykker læder, inklusive dele af flere sko og andre stykker læder med syninger. Derudover var der mange stykker tegl, men meget mindre keramik og ingen lerklining. Der var en del ubestemmelige jerngenstande og flere klumper esseslagger samt brændt ler, andre brændte sten og glaserede teglstykker der formentlig stammer fra en esse. Vi fandt også bearbejdet knogle og tak, der formentlig er kammageraffald. Fra keramikken dateres gruben til første halvdel af 1300-tallet. Af egentlige genstande fandtes en enkelt glasperle, en manperle af bly, et stykke af en dobbeltkam og nogle ubestemmelige metalgenstande. Under udgravning af gruben blev der fundet næsten hele rygsøjlen og næsten alle ribben fra en ung (ca. 4 år gammel) hest

11 der var lagt i gruben i et stykke, dvs. den var ikke slagteaffald. Resten af kroppen manglede tilsyneladende, men bagenden kan ligge tilbage under vejen. Fra fundene synes det sandsynligt at der boede en kammager, en smed, en snedker og en skomager i Adelgade i første halvdel af 1300-tallet. Del af det omfattende fundmateriale fra gruben ved Adelgade 16: fiskeryghvirvler, fiskeben, fiskeskæl brændte korn, plantefrø og frøkaplser, små knogler, glasperler, keramik og lerklining. Senere på måneden arrangerer vi nogle arbejdsdage hvor medlemmer kan hjælpe med at gennemgå de tørre solderester for små genstande såsom korn, frøkapsler, nøddeskaller, fiskeben, glasperler, små metalgenstande, små potteskår osv. David Barry

12 SODERUP og lidt om keramik fra yngre bronzealder Medlemmer af Kalundborg Arkæologiforening var i maj og juni 2012 rykket på udebane. Stedet var Soderup lidt uden for Tølløse, og så er vi inde på det, der før museumsfusionen var Holbæk Museums arbejdsområde. Her havde Banedanmark et større projekt i gang, som medførte diverse arkæologiske udgravninger. Beklageligvis var Holbæk Arkæologiklub på daværende tidspunkt ikke i stand til at mobilisere udgravere, og da anlægsarbejdet naturligvis skulle videre, og det kunne knibe med, at Holbæk Museums arkæologer kunne nå at redde en hel masse keramik fra nogle store gruber, fik vores arkæologiforening mulighed for at få jord under neglene. Noget det ellers har knebet lidt med inden for Kalundborg Museums oprindelige arbejdsområde, hvor udgravningsvirksomheden på grund af ringe bygge- og anlægsaktivitet et godt stykke tid har været på lavt blus. I det første udgravningsfelt, vi deltog i, var der blandt andet et større kompleks af dybe lertagningsgruber, der sædvanen tro var blevet fyldt op med forskelligt affald og der imellem en hel del itugået bronzealderkeramik. Trods en ihærdig indsats, hvor vi inddrog mandagen 2. pinsedag som arbejdsdag, idet maskinerne ryddede området den efterfølgende tirsdag, lykkedes det ikke at tømme gruberne. Der blev dog reddet et stort keramisk materiale, således at der sikkert vil være basis for en nærmere datering inden for yngre bronzealder. I det andet udgravningsfelt, der lå ca. 300 meter fra det første, var situationen knap så presset. Her var der blandt andet to større lertagningsgruber tæt op til hinanden. De lå faktisk så tæt, at den ene grube havde skåret sig lidt ind i den anden, således at deres indbyrdes stratigrafi kunne fastlægges. Også her var der betragtelige mængder bronzealderkeramik, der ligeledes er fra yngre bronzealder. De mange fund af potteskår fra yngre bronzealder gav mulighed for at repetere gammel lærdom om datering af bronzealderens lerkar. Og der

13 er ofte ikke så ligetil, når det man finder, er små og større skår af adskillige kar. Kalundborg Arkæologiforening har haft keramikken fra felt 2 til rådighed for at sætte skårene sammen og derved rekonstruere en del af lerkarrene. Denne artikel skal på ingen måde opfattes som en fremlæggelse af dette materiale, idet en sådan tilfalder udgravningslederen. Her vil vi blot plukke nogle eksempler ud, som er karakteristiske for nogle af de træk, der kendetegner keramik fra yngre bronzealder. Blandt disse er især fænomenet beklaskning. Beklaskning betyder ifølge Ordbog over det ældre Danske Sprog (ODS): hvad der er klasket ell. (i hast) slaaet paa noget andet; om et ujævnt paastrøget Lerlag. I forbindelse med oldtidskeramik er beklaskning et fænomen, der primært forekommer i yngre bronzealder. Beklaskning optræder dog allerede i ældre bronzealder, ligesom det optræder sporadisk i ældre jernalder. Efter at et lerkar er bygget op på traditionel måde, har man påført et lag beklaskning i form af en grov vælling af grusblandet ler på ydersiden af hele eller dele af karsiden. Men hvad skal beklaskningen egentlig gøre godt for? Det er foreslået, at det er for, at man bedre kunne holde fast på lerkarret, og det lyder som en besnærende mulighed. Til gengæld bliver karret noget tungere, og hvis det virkelig er så praktisk, hvorfor holdt man så op med at beklaske? Det har også været foreslået, at beklaskningen har haft en kølende funktion. Den porøse beklaskning giver lerkarret en meget større overflade, og hvis man gør karrets yderside våd, kan man opnå en større fordampning, der afkøler indholdet. Det er jo også en god ide. Letfordærvelige varer får en længere holdbarhed, og vi er jo mange, der synes, at øl er bedst når det er køligt. Men igen: hvorfor holdt man så op med at beklaske? Der er da også den mulighed, at det slet og ret er et spørgsmål om et modefænomen, der dukker op i en periode og forsvinder igen.

14

15 Beklaskning kan forekomme på forskellig karformer, der kan betragtes som grove forrådskar. Mest udbredt er fænomenet dog på de såkaldt tøndeformede eller spandeformede beklaskede forrådskar. Og netop denne kartype kan i nogen grad anvendes til en lidt mere snæver datering. Bronzealderen inddeles i perioderne I-VI, hvor yngre bronzealder ( f.kr.) omfatter perioderne IV-VI. Det ser ud til, at de tøndeeller spandeformede beklaskede kar i periode IV har beklaskning helt op til randen. På de beklaskede forrådskar fra periode IV kan man ofte se, at der med fingerspidserne er trukket mere eller mindre lodret orienterede furer i beklaskningen. Desuden kan der findes påsat en slags knopper lige under mundingsranden. Disse knopper er udformet i den grove beklaskning og kan minde om mere eller mindre vel- eller mislykkede kokosmakroner. Det er i denne forbindelse vanskeligt at få øje på, at fingertrækkene og kokosmakronerne skulle have haft en funktionel betydning. Begge dele skal formodentlig opfattes som dekorative elementer og dermed også et udtryk for modefænomener. I periode V har de tønde- eller spandeformede forrådskar et smalt afglattet parti svarende til en eller to fingerbredder ved randen. Overgangen mellem under- og overdel er ofte markeret ved korte pålagte lister eller andet. I periode VI er der et lidt bredere afglattet parti på omkring 4-5 fingerbredder ved randen. Markeringen mellem under- og overdel består som oftest af en pålagt omløbende liste, men ringformede knopper og andet kan ligeledes forekomme. Denne udvikling af de spandeformede beklaskede lerkar i yngre bronzealder er fremlagt i Årsskrift fra Roskilde Museum Nye fund fra den yngre bronzealders affaldsgruber. Af Søren A. Sørensen. I samme artikel er der gjort rede for en udvikling af kornsegle gennem yngre bronzealder. Se illustrationen på den foregående side.

16 Som nævnt markerer en pålagt omløbende liste ofte i periode VI overgangen mellem en beklasket underdel og en glat overdel. Det ses ret tydeligt i lodrette brudflader, at listen er lagt på, efter karret er blevet udformet. Det vil sige, at listen ikke blev fremstillet ved selve opbygningen af karsiden. Det er da også årsagen til, at der er flere eksempler på, at listen, eller dele af den, er faldet af under det lange ophold i affaldsgruben. Lerkar med omløbende liste, smal glattet overdel og beklasket karside. Bemærk de to klinkehuller fra en reparation, da karret var revnet. Hvad angår laget af beklaskning, er det det sidste trin ved fremstillingen af karret, og den er smurt på, efter at listen er pålagt. Det

17 kan vi se af, at beklaskningen er blevet smurt op på den nederste del af listen. Ligeledes viser partier, hvor beklaskningen er faldet af, at den reelt er blevet smurt på en oprindelig glat karside. Det viser sig altså, at hvis man ser nærmere på detaljerne, kan man faktisk kigge bronzealderpottemageren over skulderen, og følge hendes / hans arbejdsgang. Detaljer kan faktisk observeres i selv forholdsvis små skår. Vi er i tiden længe før pottemagerhjulet er i brug i Danmark. Det sker først i tidlig middelalder. Før den tid blev lerkar bygget op af ringe af lerstrimler på bedste børnehavemaner. Ser man efter i de lodrette brudflader kan man ofte se en skrå lamelstruktur. Den er fremkommet når lerringene er lagt på hinanden og blevet glattet sammen, og man kan da se, at ydersiden må være blevet glattet nedefra og op, mens indersiden er glattet oppefra og ned. Listen mellem under- og overdel er i de fleste tilfælde dekoreret på forskellig måde. Man har for eksempel anvendt, hvad der var nærmest for hånden, nemlig fingre og negle. Således er der eksempler på, at man har anvendt en fingernegl til udsmykningen. Der kan også være tale om indtryk af både fingerspids og negl og fingerspids alene. Andre dekorationsformer kan give anledning til visse spekulationer. Der er sådant noget som skråstreger indridset i den omløbende liste. På en eller anden måde kan det minde om de snoede halsringe af bronze fra tiden, og den pålagte omløbende liste på lerkarret er jo i princippet en ring. Men ligheden kan naturligvis være tilfældig, da der er tale om en ganske simpel ornamentik. Men på et af karrene fra Soderup vil man bemærke, at skråstregerne mindst et sted skifter retning. Det giver associationer til en bestemt slags bronzehalsringe, nemlig de såkaldte Wendel-ringe. Disse ringe er snoet på den måde, at ringen er delt op i zoner, hvor snoningen er vredet skiftevis den ene og den anden vej. Det minder faktisk en hel del om dekorationen på omtalte kar. Så er spørgsmålet naturligvis, om der er en vis samtidighed mellem dekorationen på listen og Wendel-ringene. Den type ringe dukker op i yngre bronzealders periode V, og den forekommer med størst hyppighed i periode VI, men den fortsætter også et stykke ind i

18 førromersk jernalder. Ud fra den ovennævnte opdeling af de spandeformede lerkar inden for den yngre bronzealders tre perioder, passer det aktuelle kar på grund af det relativt smalle randparti formentlig bedst med periode V, hvorimod den omløbende liste snarere hører til i periode VI. Måske befinder vi os omkring overgangen mellem de to perioder? Lerkar med omløbende liste, relativ smal glattet overdel og beklasket karside. Ornamentikken på listen minder meget om de snoede Wendel-ringe.

19 Det skal ikke på nogen måde påstås, at der er en reel sammenhæng mellem bronzealderens halsringe og ornamentikken på lerkarrenes omløbende lister, men blot påvises, at der er visse lighedspunkter. Samlet ser udviser keramikken fra de to gruber træk fra periode V og måske noget der peger fremad mod periode VI. I den forbindelse kunne en grundig analyse og sammenligning af keramikken fra de to gruber eventuelt vise, hvor samtidige de reelt er. Er de fra henholdsvis periode V og VI eller ligger dateringen i overgangen mellem de to perioder? Når alt kommer til alt, kan vi vel heller ikke være 100 % sikre på, at Søren A. Sørens observationer kan overføres direkte til materialet fra Soderup. Ser man imidlertid på materialet fra udgravning af gruber andre steder i landet, vil man dog bemærke, at tendensen er den samme. Lille sikar med mange små huller. Jens

20 JULEFROKOST Lørdag d. 23. november Kl Overlevelsestur fra museet Kl Julefrokost i museets foredragssal For at alle kan føle sig trygge, gør vi nøjagtig som vi plejer. Traditionen tro begiver de hårdføre sig kl ud på en overlevelsestur men denne gang ikke til en eller anden destination i den nærmeste vilde omegn. I stedet skal vi tilbage i tiden. Erfaringerne har vist at overlevelsesprocenten i forbindelse med disse ture er temmelig høj. Lad os håbe at det også holder i år. Julefrokosten starter kl , hvor de ikke-hårdføre slutter sig til de overlevende. Maden får vi leveret udefra. Prisen bliver kr Øl og vand kan som sædvanligt købes til favorable priser. Vi afholder traditionen tro et pakkespil. Medbring til dette formål en pakke med et spændende eller morsomt indhold. Tilmelding til formanden senest d. 15. november helst per og ellers på telefon: David@Barry.DK Tlf Mobil

Orientering for Arkæologiforeningens medlemmer om:

Orientering for Arkæologiforeningens medlemmer om: Orientering for Arkæologiforeningens medlemmer om: Arbejdsudstillingen Middelalderligt affald fra Højbyen og Efterårsaktiviteten for skolebørn Arkæolog for en dag Foreningens nye arbejdsudstilling Middelalderligt

Læs mere

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev Forud for etablering af nyt ældrecenter og ældreboliger på arealet mellem

Læs mere

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Svendborg sogn, Sunds herred, tidligere Svendborg amt sted.nr. 090513-124. KUAS jr.nr. 2010-7.24.02/SOM-0006 Forfatter: Anne Garhøj Rosenberg, museumsinspektør

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Kirkebjerggård

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Kirkebjerggård Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Kirkebjerggård Journalnr.: SIM 32/2010 Sted og sb. nr.: 130303-211 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Kirkebjeggård Matr. nr.: 1an og 19bd

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b

Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b udført af cand. mag. Marie Brinch for Kort KMS Museets j.nr.: MLF01034 KUAS j.nr.: 2013-7.24.02/MLF-0020 Stednavn: Rødbyvej 6b Stednr: 07.06.10 Sb.nr.:

Læs mere

HBV 1261 Tuesbøl. Museet på Sønderskov. Arkæologisk undersøgelse Bygherrerapport. Det undersøgte og udgravede

HBV 1261 Tuesbøl. Museet på Sønderskov. Arkæologisk undersøgelse Bygherrerapport. Det undersøgte og udgravede HBV 1261 Tuesbøl Arkæologisk undersøgelse 2006 Bygherrerapport Det undersøgte og udgravede område ved udstykningen Søparken. Matr.nr. 1.dl, Tuesbøl By, Brørup sogn, Malt herred, Ribe amt. Museet på Sønderskov

Læs mere

Kulturhistorisk rapport vedr. arkæologisk udgravning af SKIBBY PRÆSTEGÅRD, Skibby Sogn. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen

Kulturhistorisk rapport vedr. arkæologisk udgravning af SKIBBY PRÆSTEGÅRD, Skibby Sogn. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen vedr. arkæologisk udgravning af SKIBBY PRÆSTEGÅRD, Skibby Sogn ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen Resumé En arkæologisk udgravning af affaldsgruber og stolpehuller inden for et knapt 100 m 2 stort udgravningsfelt

Læs mere

NÆM 2006:134 Enggården ENGGÅRDEN. Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse

NÆM 2006:134 Enggården ENGGÅRDEN. Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse ENGGÅRDEN Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse NÆM 2006:134 Enggården Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms Amt (tidl. Sorø) 1 Baggrund for forundersøgelsen...2 Kulturhistorisk

Læs mere

Arkæologisk forundersøgelse Beretning. HOM897, Saaby, Østbirk. Tidl. Skanderborg Amt, Voer Herred, Yding Sogn. Sted-SBnr.

Arkæologisk forundersøgelse Beretning. HOM897, Saaby, Østbirk. Tidl. Skanderborg Amt, Voer Herred, Yding Sogn. Sted-SBnr. Arkæologisk forundersøgelse Beretning HOM897, Saaby, Østbirk Tidl. Skanderborg Amt, Voer Herred, Yding Sogn. Sted-SBnr.: 160515-230 Fig. 1. Den gule linje markerer kloakledningens forløb. Kort fra Gedved

Læs mere

FHM 4887 Onsholtgårdsvej II- Viby. Bygherrerapport og beretning KUAS j.nr

FHM 4887 Onsholtgårdsvej II- Viby. Bygherrerapport og beretning KUAS j.nr FHM 4887 Onsholtgårdsvej II- Viby Bygherrerapport og beretning KUAS j.nr. 2123-1539 Prøvegravning af 2,4 ha stort område i forbindelse med Århus Kommunes Lp 813 Fig. 1. Det prøvegravede areal ved Viby

Læs mere

Sjelborg i ældre jernalder

Sjelborg i ældre jernalder 1 Sjelborg i ældre jernalder Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Kløvholm, 2011 Anders Olesen Abstract I det efterfølgende vil de væsentligste resultater af udgravningen ved Kløvholm, Sjelborg blive

Læs mere

Kalundborg Arkæologiforening. Nationalmuseets udgravning ved Tissø sept.-okt. 2012 - Midtvejsorientering

Kalundborg Arkæologiforening. Nationalmuseets udgravning ved Tissø sept.-okt. 2012 - Midtvejsorientering Kalundborg Arkæologiforening Nationalmuseets udgravning ved Tissø sept.-okt. 2012 - Midtvejsorientering Vi skulle bistå Nationalmuseet i forbindelse med Lars Jørgensens forskningsprojekt om førkristne

Læs mere

Esrum P-plads Arkæologisk prøvegravning, bygherrerapport

Esrum P-plads Arkæologisk prøvegravning, bygherrerapport Esrum P-plads Arkæologisk prøvegravning, bygherrerapport J. nr.: MNS50228 Esrum P-plads Matr. nr.: 4a, Esrumkloster, Esbønderup SLKS j. nr.: 16/00661 Af: mus. insp. Tim Grønnegaard Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Sneumvej 32, Vadum. Undersøgelse af et langhus fra bronzealderen. J.nr. ÅHM 6196 Udgravning august 2012. Telefon: 99 31 74 00 E-mail:

Læs mere

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening 2007

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening 2007 Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening 2007 Fra turen til Sanderumgård d. 15-6-2007 2007/2 Fredag d. 8 januar var der lokalhistorisk aften i Ferritslev Fritidshus, hvor tidligere borgmester i Årslev kommune

Læs mere

Finérvej, Gadstrup sogn

Finérvej, Gadstrup sogn Arkæologisk undersøgelse af bebyggelse fra bronzealder og yngre førromersk jernalder Finérvej, Gadstrup sogn Bygherrerapport ROM 2394 Stednr. 020110 FINÉRVEJ Bebyggelse Matr.nr. 10a Brordrup By, Gadstrup

Læs mere

Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted

Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb. 010109-155 UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted Fig.1 Placering af udgravningsområdet(markeret med rød plet). Fig. 2 I området ud mod Ramløse Å er der flere lokaliteter

Læs mere

Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af ROSKILDE MUSEUM

Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af ROSKILDE MUSEUM Beretning for arkæologisk forundersøgelse af Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn ROM 2982 Stednr. 020410-233 Kulturstyrelsen j.nr. 2015-7.24.02/ROM-0004 LÆDERSTRÆDET 4, VUC Kulturlag, gulvlag, brønd, 1000-1600

Læs mere

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM1232 Johannelund Kulturhistorisk rapport Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM 1232 Johannelund, Skanderup sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr.

Læs mere

Oversigtskort. Udgravningen omkring Mølle 1 er markeret med gult. Kilde: Kulturarvsstyrelsen. Udgravningsfelt ved mølle 1.

Oversigtskort. Udgravningen omkring Mølle 1 er markeret med gult. Kilde: Kulturarvsstyrelsen. Udgravningsfelt ved mølle 1. SMS 1177, Bajlum Bygherrerapport Undersøgelse af stolpehuller, gruber og udsmidslag fra yngre romersk jernalder og nyere tid. Sagsinfo SMS 1177 Bajlum Mølle Stednr.13.01.07-74 Roslev sogn Hindborg herred

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for den arkæologiske forundersøgelse af MLF01891 Pensylvanien Varmeværk

Kulturhistorisk rapport for den arkæologiske forundersøgelse af MLF01891 Pensylvanien Varmeværk Kulturhistorisk rapport for den arkæologiske forundersøgelse af MLF01891 Pensylvanien Varmeværk Udført af Søren Jensen. KOLOFON Museets j.nr.: MLF001891 KUAS j.nr.: 17/00134 Stednavn: Pensylvanien Varmeværk

Læs mere

HBV 1212 Mannehøjgård

HBV 1212 Mannehøjgård HBV 1212 Mannehøjgård Bygherrerapport for den arkæologiske undersøgelse HBV 1212 Mannehøjgård, matr.nr. 9m, Askov By, Malt sogn, Malt herred, Ribe amt Udarbejdet af Steffen Terp Laursen for Museet på Sønderskov

Læs mere

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport Dover sogn, Hjemslev Herred, tidl. Skanderborg Amt. Stednummer: 16.02.03. sb. nr. 263 Ved en arkæologisk undersøgelse af et ca. 400 meter langt vejtracé og en

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Rapporten er skrevet af Stine Jæger Hoff Museets j.nr.: MLF01195 KUAS j.nr.: 2014-7.24.02/MLF-0005 Stednavn: Kabel Tjennemarke-Søllested

Læs mere

SVM Boeslunde, Boeslunde sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 84.

SVM Boeslunde, Boeslunde sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 84. -3-4 Boeslunde, Boeslunde sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.03.01. Sb.nr. 84. Kampagne 18-06-2013 (1324-3) Kampagne: 19-06-2013 (1324-4) Registreringsnotat for indlevering af 4 nyfundne

Læs mere

AMK BILDSØVEJ I, Vemmelev sogn, Slagelse herred, Sorø amt. Sted.nr cm kort: 1412 IV NØ.

AMK BILDSØVEJ I, Vemmelev sogn, Slagelse herred, Sorø amt. Sted.nr cm kort: 1412 IV NØ. AMK 1993025 BILDSØVEJ I, Vemmelev sogn, Slagelse herred, Sorø amt. Sted.nr. 04.03.20. 4-cm kort: 1412 IV NØ. RESUME. Undersøgelse af stolpehuller, gruber og to opfyldte lavninger. En af affaldsgruberne

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Journalnr.: SIM 37/2010 Sted og sb. nr.: 130301-157 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Gludbjerg, Øster Bording Matr. nr.: 1av Ejerlav:

Læs mere

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn - Arkæologisk forundersøgelse forud for opførelse af Aktivitets- og Naturcenter Hindsgavl, Middelfart kommune Af arkæolog Jesper Langkilde Arkæologisk rapport

Læs mere

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr FHM 4875 Pannerupvej II Trige Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr. 2123-1467 Prøvegravning af 2 ha stort område i forbindelse ÅK s lp 818 Fig. 1. Det prøvegravede areal ved Trige

Læs mere

Kalundborg Arkæologiforening Orientering om vandsoldning af jordlaget fra pigstensbelægningen i Adelgade (KAM 2014-007)

Kalundborg Arkæologiforening Orientering om vandsoldning af jordlaget fra pigstensbelægningen i Adelgade (KAM 2014-007) Kalundborg Arkæologiforening Orientering om vandsoldning af jordlaget fra pigstensbelægningen i Adelgade (KAM 2014-007) Kortet viser det middelalderlige Kalundborg overlagt nutidens matrikelkort. De tre

Læs mere

HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn

HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn HEM 4967 Regionshospital, Gødstrup, Snejbjerg Sogn Fig. 1 Oversigtsplan Delrapport 1 forundersøgelse mark 2, 3 og dele af mark 4 Herning Museum Astrid Skou Hansen 9. maj 2011 Indledning I perioden 3. 30.

Læs mere

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 33 Maj-august 2015

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 33 Maj-august 2015 Hugin og Munin Klubben Midtjylland Nr. 33 Maj-august 2015 Praktiske oplysninger: Program: I bladet finder du klubbens program for Maj, juni, juli og august 2015 Tilmelding: Find ud af hvad du vil være

Læs mere

Kalundborg Arkæologiforening. Orientering om udgravningen af en dobbeltgrav ved den sydlige kyst af Røsnæs

Kalundborg Arkæologiforening. Orientering om udgravningen af en dobbeltgrav ved den sydlige kyst af Røsnæs Kalundborg Arkæologiforening Orientering om udgravningen af en dobbeltgrav ved den sydlige kyst af Røsnæs 1 Dobbeltgraven ligger i den stejle kystskrænt lige syd for Snogekærgård, lidt vest for Helles

Læs mere

VSM G432, Hjorthedevej, Hjorthede sogn, Middelsom herred, Viborg amt KUAS j.nr.: ingen

VSM G432, Hjorthedevej, Hjorthede sogn, Middelsom herred, Viborg amt KUAS j.nr.: ingen VSM G432, Hjorthedevej, Hjorthede sogn, Middelsom herred, Viborg amt 130706-33 KUAS j.nr.: ingen 1 Rapport for prøvegravning forud for udvidelse af stald Udført af Bente Grundvad for Viborg Stiftsmuseum

Læs mere

KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi

KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi Afdeling for Arkæologi Bygherrerapport om den arkæologiske udgravning forud for byggemodning af område vest for Københavns lufthavn ved Tømmerupvej

Læs mere

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Skive Museum, ark. afd. Bygherrerapport SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Kurt Glintborg Overgaard * 2007 Indledning I sensommeren 2007 skulle tre bakketoppe planeres.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Klostergaarde, Pandrup Gravhøj med rester af højfyld og randstenskæde J.nr. ÅHM 6263 August 2014 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon: 99 31 74 00 E-mail:

Læs mere

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 36 Maj, juni, juli, august 2016

Hugin og Munin Klubben Midtjylland. Nr. 36 Maj, juni, juli, august 2016 Hugin og Munin Klubben Midtjylland Nr. 36 Maj, juni, juli, august 2016 Praktiske oplysninger: Program: I bladet finder du klubbens program for Maj, juni, juli august 2016 Tilmelding: Find ud af hvad du

Læs mere

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver Center for Undervisningsmidler, Esbjerg Lærervejledning Brug af arkæologi-kassen og opgaver Lærervejledningens indhold: Fælles Mål Om materialet Fakta om arkæologi og oldtiden 4 forskellige opgaver: Opgave

Læs mere

899F Hulbæk, Mollerup. Hustomt og grave fra førromesk jernalder I alt 5 sider Ørum s., Sønderlyng h, Viborg a. matr. nr. 4a Mollerup.

899F Hulbæk, Mollerup. Hustomt og grave fra førromesk jernalder I alt 5 sider Ørum s., Sønderlyng h, Viborg a. matr. nr. 4a Mollerup. 899F Hulbæk, Mollerup. Hustomt og grave fra førromesk jernalder I alt 5 sider Ørum s., Sønderlyng h, Viborg a. matr. nr. 4a Mollerup Beretning Udgravningen var foranlediget af at lodsejeren, Tage Knudsen,

Læs mere

OBM 7727, Vestre Hougvej, Middelfart sogn, Vends herred, tidl Odense amt.

OBM 7727, Vestre Hougvej, Middelfart sogn, Vends herred, tidl Odense amt. OBM 7727, Vestre Hougvej, Middelfart sogn, Vends herred, tidl Odense amt. - Forundersøgelse i forbindelse med om og tilbygninger på Psykiatrisk afdeling, ved Middelfart Sygehus. Af Arkæolog Maria Elisabeth

Læs mere

-Udarbejdet på vegne af Museet på Koldinghus-

-Udarbejdet på vegne af Museet på Koldinghus- -Udarbejdet på vegne af Museet på Koldinghus- MKH 1588 Viuf Vesterby, Viuf sogn, Brusk herred, Vejle amt. St. nr. 170210-50 Arkæologisk prøvegravning af et område på 8 ha. Herved fremkom hegnsforløb, bebyggelsesspor

Læs mere

Kopi af 4cm kort 1215 IV SV/NV(med grøfter indtegnet med rødt)

Kopi af 4cm kort 1215 IV SV/NV(med grøfter indtegnet med rødt) VSM 09707, Tastum Plantage, Kopperup sogn, Fjends herred, Viborg amt 130107-309 SNS 1071, Tastum Hede, Dommerby sogn, Fjends herred, Viborg amt 130102-99 KUAS j.nr.: 2010-7.24.02/VSM-0004 Rapport for overvågning

Læs mere

KBM 2366 Vestergade 29-31

KBM 2366 Vestergade 29-31 KBM 2366 Vestergade 29-31 Udgravningsrapport Lene Høst-Madsen 26-09-2013 Arkæologisk undersøgelse af område ved Sankt Clemens Kirkegård, fund af middelalder kirkegårdsafgrænsning, skeletter, affaldsgruber

Læs mere

Prøvegravningsrapport

Prøvegravningsrapport Prøvegravningsrapport NÆM 1999:113 H.C. Andersensvej, Lille Næstved Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg herred, Sorø amt. sted.nr. 04.05.07 Undersøgelsens forhistorie: Næstved Museum foretog prøvegravning

Læs mere

UDGRAVNINGSBERETNING FOR AMK BRINGSTRUP STEDNR Slagelse d Niels Wickman

UDGRAVNINGSBERETNING FOR AMK BRINGSTRUP STEDNR Slagelse d Niels Wickman UDGRAVNINGSBERETNING FOR AMK1996010 - BRINGSTRUP STEDNR. 040203 Slagelse d. 13-10-1997 Niels Wickman FORHISTORIE: Museet blev d. 27-8-1997 kontaktet af skovfoged Thomas Møller fra Hedeselskabet, der oplyste,

Læs mere

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt VSM 002, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt Kulturstyrelsens j.nr.: 203-7.24.02/VSM-0003 300-43(areal) 54 (lok) Rapport for prøvegravning forud for byggemodning Udført af Astrid Skou Hansen og Kamilla

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for forundersøgelse samt udgravning ved Maglebrænde Kirke ved Stubbekøbing

Kulturhistorisk rapport for forundersøgelse samt udgravning ved Maglebrænde Kirke ved Stubbekøbing Kulturhistorisk rapport for forundersøgelse samt udgravning ved Maglebrænde Kirke ved Stubbekøbing Foto: Rendegraveren rømmer jord af Museets j.nr.: MLF00286 KUAS j.nr.: 2010-7.24.02/MLF-0005 Stednavn:

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for udgravning på Balle Nøremark II, Balle sogn

Kulturhistorisk rapport for udgravning på Balle Nøremark II, Balle sogn Kulturhistorisk rapport for udgravning på Balle Nøremark II, Balle sogn Journalnummer: SIM 35-2010 Sted: Balle Nørremark II Sted og sb. nummer: 13.03.01- KUAS j.nr.: 20xx-x.xx.xx/SIM-xxxx Matr. nr.: 17a

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

SIM 55/2010 Munkeng Kurt Glintborg Overgaard. Linå sogn

SIM 55/2010 Munkeng Kurt Glintborg Overgaard. Linå sogn Linå sogn Journalnummer: SIM 55/2010 Sted: Munkeng SB Stednummer: 16.01.05-? KUAS j.nr.: 20xx-x.xx.xx/SIM-xxxx Kulturhistorisk rapport for udgravning på Munkeng i Matr. nr.:10h Ejerlav: Mollerup By Sogn:

Læs mere

SBM 785, Ørstedsvej, Stilling Bygherrerapport

SBM 785, Ørstedsvej, Stilling Bygherrerapport SBM 785, Ørstedsvej, Stilling Bygherrerapport Stilling Sogn, Hjelmslev Herred, tidl. Skanderborg Amt. Sted. Nr.16.02.09. Sb.nr. 24 I forbindelse med Skanderborg Kommunes udstykning af et erhvervsområde

Læs mere

Nielstrup-Ulse SMV 8194

Nielstrup-Ulse SMV 8194 Forsknings- & formidlingsafdelingen Afdeling for arkæologi Slotsruinen 1 4760 Vordingborg + 45 55 37 25 54 ark@museerne.dk museerne.dk/arkæologi Prøvegravningsrapport Nielstrup-Ulse SMV 8194 Udarbejdet

Læs mere

Bygherrerapport. Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række. Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009

Bygherrerapport. Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række. Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009 Bygherrerapport Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række N Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009 Bygherrerapport RESUME: På udgravningsområdet og tilstødende arealer har

Læs mere

Staderapport for forundersøgelse ved Askhøjvej 9. etape på motorvejen Hårup Låsby

Staderapport for forundersøgelse ved Askhøjvej 9. etape på motorvejen Hårup Låsby Staderapport for forundersøgelse ved Askhøjvej 9. etape på motorvejen Hårup Låsby Journalnummer: SIM 5/2010 Sted: Motorvejen Hårup-Låsby deletape Askhøjvej SB Stednummer: 160105-270 KUAS j.nr.: 2010-7.24.02/SIM-0007

Læs mere

Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup

Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup Beretning for arkæologisk tilsyn i Kornerup i forbindelse med separatkloakering ROM nr. 3143 KORNERUP Matr.nr. 3a mm. Roskilde Dms., Sømme h., Københavns a. Stednr. 02.04.09-23 ROSKILDE MUSEUM CAND.MAG.

Læs mere

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Fra Rolfsted Skole 2008/1 Siden sidst. Lørdag d. 15-9-07 var der tur til Carl Nielsens Barndomshjem i Nr. Søby. Der var mødt ca. 20. Det var spændende at høre om

Læs mere

FHM 4988 Bavnehøjvej, Hadbjerg

FHM 4988 Bavnehøjvej, Hadbjerg FHM 4988 Bavnehøjvej, Hadbjerg Hadbjerg sogn, Galten Herred Stednr. 14.03.02. Bygherrerapport Indhold Indledende tekst... 2 IAbstract... 2 Administration... 2 TTU... 3 Målestystem... 3 Øvrigt... 3 Metode...

Læs mere

Blovstrød Præstegård gennem 800 år

Blovstrød Præstegård gennem 800 år Blovstrød Præstegård gennem 800 år Af Flemming Beyer I forbindelse med istandsættelse af graverkontoret har Nordsjællandsk Folkemuseum i december gennemført en meget givtig arkæologisk undersøgelse ved

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for den arkæologiske forundersøgelse af fjernvarmetracé fra Ønslev-Eskilstrup

Kulturhistorisk rapport for den arkæologiske forundersøgelse af fjernvarmetracé fra Ønslev-Eskilstrup Kulturhistorisk rapport for den arkæologiske forundersøgelse af fjernvarmetracé fra Ønslev-Eskilstrup udført af Katrine Kølle Hansen og Stine Jæger Hoff for, forår/sommer 2011 Foto: Muldafrømning ved Ønslev

Læs mere

KBM 3603 Stormgade 14 Fundrapport

KBM 3603 Stormgade 14 Fundrapport KBM 3603 Stormgade 14 Fundrapport Af cand. mag. Rikke Søndergaard Kristensen, december 2008 Konklusion Alle fund fundet ved gravningen i Stormgade 14 er registreret i museets database samt behandlet i

Læs mere

Trekantede grave i Bohuslän

Trekantede grave i Bohuslän Trekantede grave i Bohuslän Bohuslän er i dag et svensk landskab nord for Göteborg. Navnet Bohus hed oprindeligt Bagrhus, der med tiden ændrede sig til Baahus. Det er ikke mange gravhøje formet som en

Læs mere

Beretning om overvågning af gravearbejdet i forbindelse med Aarhus Amts etablering af en kano- og faunapassage ved Rye Mølle oktober 1999.

Beretning om overvågning af gravearbejdet i forbindelse med Aarhus Amts etablering af en kano- og faunapassage ved Rye Mølle oktober 1999. Beretning om overvågning af gravearbejdet i forbindelse med Aarhus Amts etablering af en kano- og faunapassage ved Rye Mølle oktober 1999. Journalnummer: SIM j. nr. 413/1999 Sted: Rye Mølle Stednummer:

Læs mere

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder 1 Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 12 Bygherre: Jens og Niels Møller Gram ISBN 978-87-87272-60-5

Læs mere

Beretning for prøvegravning. Journal nr. KAM Ny Materielgård - Rynkevang Årby sogn (Holbæk) Vestsjællands amt Sted nr Sb.

Beretning for prøvegravning. Journal nr. KAM Ny Materielgård - Rynkevang Årby sogn (Holbæk) Vestsjællands amt Sted nr Sb. Beretning for prøvegravning Journal nr. KAM 2010-020 Ny Materielgård - Rynkevang Årby sogn (Holbæk) Vestsjællands amt Sted nr. 03.01.10 Sb. 461 INDHOLDSFORTEGNELSE Resume s. 2 Undersøgelsens forhistorie

Læs mere

ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted

ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted Den ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted - en lille del af en bebyggelse fra omkring Kristi fødsel, samt et hus fra 1000-1100-årene. Af Claus Feveile Den antikvariske Samling Bygherrerapport Indledning

Læs mere

SVM og -6 Gudum SV, Gudum sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 20.

SVM og -6 Gudum SV, Gudum sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 20. SVM1440-5 og -6 Gudum SV, Gudum sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.03.03. Sb.nr. 20. Kampagne: 31-05- og 03-06- Registrering af 39 metalgenstande fremkommet ved detektorafsøgning på areal

Læs mere

1. Hus fra yngre stenalder

1. Hus fra yngre stenalder . Hus fra yngre stenalder ca. 400 før Kristus Dette hus er det ældste, der blev fundet i. Det er fra overgangen mellem enkeltgravstid og dolktid, ca. 400 f. Kr. Huset er ca. m langt og m bredt. Det er

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Algade 33, Aalborg Hvad fundene fortæller J.nr. ÅHM 6488 November 2016 Ved Jeanette Ladefoged Halkier Telefon: 99 31 74 00 E-mail: historiskmuseum@aalborg.dk

Læs mere

BYGHERRERAPPORT SMS 916A RØRGÅRDSVEJ

BYGHERRERAPPORT SMS 916A RØRGÅRDSVEJ Skive Museum, Arkæologisk Afdeling BYGHERRERAPPORT RØRGÅRDSVEJ RØRGÅRDSVEJ, SMOLLERUP SOGN, FJENDS HERRED, VIBORG AMT. STEDNR. 13.01.13. KURT GLINTBORG OVERGAARD * SKIVE MUSEUM AUD 2005 Rørgårdsvej 13.01.13

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Kollerup Klitvej Boplads med treskibede langhuse fra førromersk jernalder J.nr. ÅHM 5672 Juni 2015 Ved arkæolog Marie Vang Posselt Telefon: 99 31

Læs mere

Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby

Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby SIM 5/2010 motorvejen Hårup-Låsby Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby Journalnummer: SIM 5/2010 Etape 8 Sted: Motorvejen Hårup-Låsby Deletape:Nyløkkevej SB

Læs mere

Kulturhistorisk rapport overvågningen af gravningen forud for opførelsen Kartoffelcentral ved Skovnæs MLF00655 Skovnæs

Kulturhistorisk rapport overvågningen af gravningen forud for opførelsen Kartoffelcentral ved Skovnæs MLF00655 Skovnæs Kulturhistorisk rapport overvågningen af gravningen forud for opførelsen Kartoffelcentral ved Skovnæs MLF00655 Skovnæs Udført af cand. mag. Bjørnar Måge for Museum Lolland-Falster Oktober 2012 Fig. 1:

Læs mere

En landsby fra sen førromersk og ældre romersk jernalder syd for Lisbjerg

En landsby fra sen førromersk og ældre romersk jernalder syd for Lisbjerg Fig. 229. Bunden af en urne med de brændte ben fra en ung person. Få centimeter skilte resterne af denne urne ved Kankbølle fra helt at blive taget af ploven se fig. 228. Ved de mange undersøgelser af

Læs mere

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder 1 Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 3 Bygherre: Bjerringbro Kommune ISBN

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård To hustomter fra jernalderen Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet...3 3.

Læs mere

Arkæologisk undersøgelse 2008 Tjæreborg

Arkæologisk undersøgelse 2008 Tjæreborg Arkæologisk undersøgelse 2008 Tjæreborg Esbjerg museum I forbindelse med udvidelsen af parkeringspladsen ved Superbrugsen i Tjæreborg, blev der foretaget en kort forundersøgelse, som viste et behov for

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Hustomt fra ældre bronzealder Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3

Læs mere

4000 ÅR UNDER OMFARTSVEJEN

4000 ÅR UNDER OMFARTSVEJEN MÅNEDENS ARTIKEL December 2013 4000 ÅR UNDER OMFARTSVEJEN - på sporet af Falsters forhistorie Af: Marie Brinch, forhistorisk arkæolog Udsnit af palisadeanlægget ved Løggård. De to mest markante hegnsforløb

Læs mere

Jernalder FAKTA. Hvad ved vi? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen.

Jernalder FAKTA. Hvad ved vi? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen. Jernalder Vidste du... at der nogle gange var krig i jernalderen? Vi har fundet jernalderfolkenes grave og landsbyer. Vi har også fundet mange af deres ting og spor efter deres religion og deres krige.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Tornbjerg I i Linå sogn

Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Tornbjerg I i Linå sogn Journalnummer: SIM 53-2010 Sted: Tornbjerg I SB Stednummer: 16.01.05. KUAS j.nr.: 20xx-x.xx.xx/SIM-xxxx Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Tornbjerg I i Linå sogn Matr. nr.:10a Ejerlav: Mollerup

Læs mere

ST. OLAI KIRKEGÅRD GIM OVERVÅGNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

ST. OLAI KIRKEGÅRD GIM OVERVÅGNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard ST. OLAI KIRKEGÅRD OVERVÅGNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard ST. OLAI KIRKEGÅRD OVERVÅGNINGSBERETNING v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Museumsinspektør Liv Appel fra Gilleleje

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Mejlby Efterskole. Undersøgelse af en boplads fra bronzealderen i Mejlby. J.nr. ÅHM 6207 Udgravning Juni 2012. Telefon: 99 31 74 00

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for SBM1281 Anebjerg I

Kulturhistorisk rapport for SBM1281 Anebjerg I Kulturhistorisk rapport for SBM1281 Anebjerg I Kampagne: 08-08-2011 KUAS nr. 2011-7.24.02/SBM-0008 Figur 1; Anlæggene måles op. Skanderup sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr. 16.02.08.

Læs mere

Holbæk Arkæologiklub. Bent Andersen fortæller. Nyhedsbrev sommer

Holbæk Arkæologiklub. Bent Andersen fortæller. Nyhedsbrev sommer Holbæk Arkæologiklub Bent Andersen fortæller Nyhedsbrev sommer 2013 Bestyrelsesmøde Bestyrelsen holdt sit seneste møde den 3. juli, hvor man kunne se tilbage på de tilbud, som foråret havde budt på, lige

Læs mere

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport Hylke sogn, Voer Herred, Skanderborg amt. Stednr. 16.05.03, sb.nr. 81 Ved udgravningen af Præstehaven blev der i alt registreret 192 anlæg, dvs stolpehuller,

Læs mere

Kulturhistorisk Rapport Vanggårde bebyggelse og grav fra ældre jernalder

Kulturhistorisk Rapport Vanggårde bebyggelse og grav fra ældre jernalder Kulturhistorisk Rapport Vanggårde bebyggelse og grav fra ældre jernalder Af museumsinspektør mag.art. Benita Clemmensen Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712 2600 www.museumoj.dk

Læs mere

FREDBOGÅRD GIM 4209 UDGRAVNING BYGHERRERAPPORT. v. mus. insp. Tim Grønnegaard

FREDBOGÅRD GIM 4209 UDGRAVNING BYGHERRERAPPORT. v. mus. insp. Tim Grønnegaard UDGRAVNING BYGHERRERAPPORT v. mus. insp. Tim Grønnegaard UDGRAVNING BYGHERRERAPPORT v. mus. insp. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Ejerne af Fredbogård, Holtvej 40 i Græsted, ønskede at opføre

Læs mere

OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn

OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn OBM 5525, Campus, etape 6 Odense sogn 080407-254 - Forundersøgelse af ca. 1,4 ha udlagt til byggeri, parkering og græs med to områder med bopladsspor fra bronze og jernalder. Af Arkæolog Kirsten Prangsgaard

Læs mere

ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV

ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV Arkæologi på Askov 17.09.17 23.09.17 ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV Arkæologi på Askov I sommeren 2016 fandt tre heldige og ihærdige amatørarkæologer den hidtil største guldskat fra Danmarks vikingetid.

Læs mere

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 1 Stenshede en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 5 cm Skår til to lerkar samt en del af en flintflække fundet i grube K7. Bygherre: Bjerringbro Kommune Viborg Stiftsmuseum

Læs mere

PRIVATSAMLING FRA RAMLØSE SØKROG GIM 4115. REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

PRIVATSAMLING FRA RAMLØSE SØKROG GIM 4115. REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard PRIVATSAMLING FRA RAMLØSE SØKROG REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Registreringens forhistorie PRIVATSAMLING FRA RAMLØSE SØKROG REGISTRERINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Historiker

Læs mere

Fig. 1 Foto: Odense Bys Museer. Fig. 2 Toppen af lerkar. et affaldshul. Foto: Odense Bys Museer.

Fig. 1 Foto: Odense Bys Museer. Fig. 2 Toppen af lerkar. et affaldshul. Foto: Odense Bys Museer. Hvor der i den østlige del af Skrillinge nu bygges boliger, har der også tidligere i lange perioder boet mennesker. Ved omfattende udgravninger fra 2000 til 2006 har arkæologer fra Odense Bys Museer fundet

Læs mere

Bygherrerapport om de arkæologiske udgravninger forud for anlægsarbejde på Jasonsminde TAK 1449

Bygherrerapport om de arkæologiske udgravninger forud for anlægsarbejde på Jasonsminde TAK 1449 KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi Afdeling for Arkæologi Bygherrerapport om de arkæologiske udgravninger forud for anlægsarbejde på Jasonsminde TAK 1449 Af Maria Lisette Jacobsen Bygherrerapport,

Læs mere

Lad klassen opleve. Hvolris Jernalderlandsby. En anden tid - et andet tempo

Lad klassen opleve. Hvolris Jernalderlandsby. En anden tid - et andet tempo Lad klassen opleve Hvolris Jernalderlandsby En anden tid - et andet tempo Hvolris Jernalderlandsby En anden tid - et andet tempo I 1960`erne fandt og udgravede man de første arkæologiske spor efter vores

Læs mere

Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr matr.nr.

Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr matr.nr. Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr.01.06.07. matr.nr. MFG 356/05 Af: cand. mag. Mette Palm Hemmingsen og mag. Art Palle Ø.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk overvågning af tracéer og nedgravninger i Slotsgade, Nykøbing Falster

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk overvågning af tracéer og nedgravninger i Slotsgade, Nykøbing Falster Kulturhistorisk rapport for arkæologisk overvågning af tracéer og nedgravninger i Slotsgade, Nykøbing Falster Gravearbejde i Slotsgade. Fotograf: Brian Westen Museets j.nr.: MLF00490 KUAS j.nr.: 2011-7.24.02/MLF-0009

Læs mere

Fund fra yngre stenalder og jernalder på Tofteengen ved Ågerup

Fund fra yngre stenalder og jernalder på Tofteengen ved Ågerup Fund fra yngre stenalder og jernalder på Tofteengen ved Ågerup Af Lisbeth Gernager Langkjær Landsbyerne St. Valby og Ågerup ligger vest for Roskilde Fjord. Mellem de to landsbyer, på det hidtil opdyrkede

Læs mere

SBM1131 Kalbygård grusgrav

SBM1131 Kalbygård grusgrav SBM1131 Kalbygård grusgrav Kulturhistorisk rapport Figur 1; Vue over udgravningsfeltet og grusgraven. Set fra Ø. Foto: MSB Låsby sogn, Gjern herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr. 16.01.06. Sb.nr. 21.

Læs mere