Halgaard Smedje

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Halgaard Smedje"

Transkript

1 45 Tredje del Halgaard Smedje Ejnar Knudsen Kitte og Flemming Knudsen John Thomsen

2 46 Smeden i Halgaard Da Ejnar Knudsen i 1933 etablerede sig som smed i Halgaard på hjørnet af Herningvej og Munkbrovej havde der allerede tidligere arbejdet en smed i området, bosiddende i ejendommen Smedely. Denne ejendom findes ikke længere, men var beliggende vest for gården Fjald, der hvor der i dag er etableret en rundkørsel med adgang til det nye boligområde Halgaard. Smedely, Herningvej 83. Ejendommen hed oprindeligt Smedehuset. Smed Johannes Nielsen med hustru fotograferet i Så lad det ske i Guds navn. Det gamle smedeægtepar var ikke helt trygge ved at skulle fotograferes.

3 47 Ejnar Richardt Knudsen ( ) Ejnar Knudsen var født 1906 i Ejsing, søn af Knud Knudsen i Brohus. Han blev uddannet som beslagsmed hos smeden i Fjellerup på Djursland. Efter at Ejnar havde nedsat sig som smed i Halgaard, og efter at have opført beboelse og værksted der samlet kostede 2800 kr. at bygge inkl. kælder og udnyttet loft, blev han i 1935 gift med Hilda Johanne Poulsen, født i 1912, datter af Jens Peter Poulsen fra ejendommen Neder Munkbro. De fik sammen syv børn, hvoraf den ældste, Flemming, senere overtog smedjen. Hilda og Ejnar Knudsen

4 48 Smedjen lå oprindeligt tæt på stuehuset, men i forbindelse med en udvidelse af Herningvej i 1970 blev den gamle smedje revet ned og erstattet at et nyt værksted beliggende lidt længere oppe af Munkbrovej. smedje før ombygning. Halgaard Ejnar Knudsen foran stuehuset og den gamle smedje.

5 49 Halgaard smedje efter ombygning. Arbejdsopgaver Ejnar Knudsen løste alle former for smedeopgaver. Det var reparation og salg af landbrugsmaskiner og skoning af heste, men også udførsel af opgaver i forbindelse med etablering af nye stalde og indlæggelse af vand og varme i stuehuse. Ejnar Knudsen var meget kreativ i sin opgaveløsning. Et eksempel på det sidste ses i en figur Ejnar har lavet af sin søn Flemming der var passioneret jæger. Alle børnene modtog en jernskulptur som en gave fra deres far. Ejnar måtte i den forbindelse lære at strikke med ståltråd, da én af figurerne forestillede en strikkende pige.

6 50 Også den lokale tømrer nød gavn af Ejnars evne til at løse opgaver. Ofte præsenterede tømreren Ejnar for et problem om aftenen, og næste morgen kunne tømreren afhente et jernemne som opfyldte hans behov. Ejnar tog aftenen og natten i brug hvis det var nødvendigt. Regnskab Ejnar Knudsen førte selv regnskab med de varer han solgte og de arbejder han udførte. Hans måde at gøre det på var lidt usædvanlig. Jernskulptur af Ejnar Knudsen forestillende Flemming Knudsen som jæger. Hans regnskabssystem bestod i at Ejnar blev skrev på indersiden af værkstedsdøren hvad der var blevet solgt og hvad der var blevet udført af smedearbejde og til hvilken pris. Herudover var der anført navn på kunden. Når der var lavvande i kassen, tog Ejnar rundt til de kunder der skyldte ham penge, med baggrund i de optegnelser der var anført på værkstedsdøren. Og det var ikke altid at kunderne lige havde pengene den dag Ejnar mødte frem, men så kom Ejnar forbi en anden dag. De der ikke betalte blev ved med at stå på døren i smedjen, og her kunne andre så følge med i hvem der var dårlige betalere. Ejnar Knudsen bliver syg Ejnar Knudsen blev i 1961 alvorligt syg, og det endte med at sønnen Flemming kom hjem for at hjælpe faderen under sygdommen. Da Ejnar Knudsen ikke blev helt rask igen overtog Flemming i 1973 Halgaard smedje. Ejnar Knudsen fulgte dog fortsat interesseret med i hvad der skete i firmaet, og hjalp også til i det omfang det var muligt for ham. Det var en stor hjælp for Flemming, da der blev mere og mere arbejde der skulle udføres uden for værkstedet. Da Flemmings hustru Kitte efterfølgende blev aktivt inddraget i firmaet som smed, havde Ejnar lidt blandede følelser over at en kvinde skulle arbejde som smed. Dagspressen udviste stor interesse for den nye kvindelige smed og havde jævnligt en omtale herom i avisen. Derfor endte det med at de dage hvor Kitte var omtalt i avisen, glemte de at aflevere den til Ejnar, som de ellers delte avis med.

7 51 Kvindelige smede har altid haft mediernes opmærksomhed. Kitte blev med god grund positivt omtalt, men også i dag bliver der lagt mærke til kvindelige smede. Her en omtale i Holstebro Dagblad den 2. august Ejnar Knudsen dør Ejnar Knudsen døde i 1979 og efterlod sig hustruen Hilda, der døde i De ligger begge begravet på Tvis Kirkegård. Nekrolog over Ejnar Knudsen, og en meddelelse om at Hilda Knudsen som 83 årig opsiger sit job som telefonpasser i Halgaard Smedje.

8 52 Hilda sammen med børnene Margit, Knud, Poul Erik, Flemming og Bodil. Hilda og Ejnar Knudsen ligger begravet på Tvis Kirkegaard.

9 53 Flemming Knudsen ( ) Kitte Knudsen ( ) Flemming Knudsen med hustruen Kitte, datteren Lene og hunden Trold. Flemming Knudsen var ældste søn af Hilda og Ejnar Knudsen og født i Som 12-årig kom han ud at tjene på landet. Han blev efterfølgende uddannet som landbrugs- og beslagsmed hos smeden i Haderup. Flemming som nyudlært smed.

10 54 Efter endt uddannelse fik Flemming arbejde hos smeden i Grønhøj ved Karup. Nybyggeri var kommet godt i gang efter 2. verdenskrig, og Flemming havde sin hovedbeskæftigelse med VVS-opgaver i forbindelse med nybyggeri. Efter at være blevet udlært blev Flemming Knudsen ansat hos en blikkenslager i Sunds, som havde påtaget sig nogle store arbejdsopgaver i forbindelse med opførelse af et større antal beboelsesblokke i Odder. Her var der rigtig gode penge at tjene, da noget af arbejdet foregik på akkord. Efter et par års arbejde fik Flemming Knudsen i 1961 tilbud om at blive medejer af blikkenslagerfirmaet. De sidste forhandlinger var ved at falde på plads da Flemmings far blev syg, og Flemming så sig nødsaget til at tage hjem og hjælpe til i smedjen i Halgaard. Flemming Knudsen overtager Halgaard Smedje I 1961 blev Flemming Knudsen gift med Kitte Teglborg, der var født i 1939 i Nedre Feldborg. Flemming og Kitte opførte en beboelse ved siden af værkstedet, der var blevet flyttet længere op af Munkbrovej. Huset blev opført hvis det skulle vise sig at Ejnar Knudsen ikke blev i stand til fortsat at drive forretningen. I 1973 måtte Ejnar Knudsen erkende at han ikke kunne magte at drive forretningen videre alene, hvorfor Flemming og Kitte Knudsen overtog Halgaard Smedje. Flemming Knudsen ved essen i den nye smedje.

11 55 Inden Flemming Knudsen overtog Halgaard Smedje havde han overvejet om han skulle lave noget andet end at være smed. Flemming Knudsen begyndte at læse til maskinist, der var en forudsætning for at kunne blive maskinmester. Flemming tog herefter udvidet forberedelseseksamen for at kunne få lov til at læse videre. Uddannelsen og læsning var noget der foregik efter arbejdstid. Det daglige arbejde skulle passes, for der skulle brød på bordet. Ejnar Knudsen blev pludselig mere syg, og Flemming måtte med otte dages varsel overtage firmaet. Det stillede yderligere krav da Flemming havde forudset at smedearbejdet med tiden ville ændre sig. Flemming Knudsen måtte derfor på Teknisk Skole i Nykøbing og senere på Ingeniørskolen i Horsens for at blive autoriseret som VVS-installatør. Begge uddannelser blev gennemført som dagskole. Flemming måtte efterfølgende hjem for at arbejde, og når arbejdsdagen var slut ved 20-tiden var det tid at læse lektier til næste dags undervisning. Da uddannelsen var afsluttet kunne Flemming Knudsen påtage sig alle opgaver indenfor VVS. Flemming Knudsen autoriseret som VVS-installatør I 1973 var det alle de traditionelle smedeopgaver der skulle løses. Flemming måtte dog ret hurtigt ophøre med at sko heste da han fik et dårligt knæ. Til gengæld opstod der en stor efterspørgsel efter installering af oliefyr som erstatning for de gamle kakkelovne og brændefyr. Herudover producerede Smeden i Halgaard stålspær til landbruget, industribygninger og haller. Flemming Knudsen fik blandt andet til opgave at lave stålspær til en række haller der blev brugt til undervognsbehandling. Disse opgaver blev hovedopgaven i næsten 10 år. I starten af 1970 erne tog byggeriet for alvor fat, og nye huse skød op i Mejdal, på Flyvepladsen, i Hornshøjparken, Tvis og Nr. Felding. Der blev således udført VVS-opgaver i et nyt hus hver uge. Flemming Knudsen havde et tæt samarbejde med smedemester Peter Nielsen i Mejdal. Da de nævnte opgaver så rigeligt kunne fylde tiden ud, ophørte Flemming med at reparere og sælge landbrugsredskaber. Disse opgaver blev løst af andre smede. Flemming Knudsen får ny lærling og ny kompagnon Flemming var presset tidsmæssigt, og derfor måtte Kitte hjælpe til hvor hun kunne. Hun var kommet i lære som lægesekretær på Centralsygehuset i Holstebro. Samtidig var hun i gang med at tage en handelsskoleeksamen. Da byggeriet tog til og arbejdsopgaver blev flere, opfordrede Flemming Kitte til at

12 56 komme i lære som VVS-installatør, da hun havde vist interesse og flair for arbejdet. Det var måske nedarvet da Kittes morfar var uddannet maskinmester.. Den nye lærling. Kitte Knudsen startede derefter på Teknisk Skole i Holstebro og fik sin eksamen, men fik aldrig gennemført den tekniske del af uddannelsen. Hun havde simpelthen ikke tid til at gennemføre den del af kurset. Kitte fik således ikke sit svendebrev. Det fik hun tilbudt nogle år senere, da man vurderede at hun havde så stor praktisk erfaring, at den manglende uddannelse blev opvejet af praktiske færdigheder. Men Kitte afslog, da det jo gik meget godt uden svendebrev, og da hun følte at der var papir nok at tage vare på. Autoriseret VVS-installatør.

13 Undervisningsblad fra den tekniske uddannelse på Teknisk Skole. 57

14 58 Smeden i Halgaard startede på byggepladserne kl om morgenen. Kitte dog først kl , da hun ikke var sig selv inden. Kitte mente ikke at kunderne skulle betale fra kl , da hun ikke var noget værd inden kl Imellem kl og 9.00 kunne Kitte bestille varer hos Colstrup eller Holstebro Jern og Stål. Der blev holdt fri om aftenen når man havde nået det man skulle den pågældende dag. Logo fra Holstebro Jern og Stål der oprindeligt havde forretning i Vestergade, Holstebro. Kitte har et godt tag på rørtangen. Flemming og Kitte Knudsen havde et godt forhold til deres kollegaer. De blev behandlet som lillebror og lillesøster, da de var det mindste VVS-firma i kommunen. Tilsvarende følte de sig altid pænt behandlet af deres kunder. Der

15 59 var dog to emner som Flemming aldrig bragte på bane ude hos kunderne: politik og religion. Kitte, Lene og Flemming foran værkstedet. Medarbejdere Flemming og Kitte Knudsen havde aldrig ansat svende eller påtaget sig at uddanne lærlinge. Det følte Flemming at de som firma var for lille til. Til gengæld havde de jævnligt praktikanter fra skolerne i Holstebro. Til en af disse praktikanter knytter der sig en morsom historie. Flemming havde noteret sig at praktikanten havde et lidt bramfrit sprog. Hvis han slog sig eller på anden måde havde brug for at få luft, var hans sprog ikke for sarte øren. Flemming tog en snak med praktikanten og forklarede at der var kunder der ikke ville syntes om det sprog han gjorde brug af. Praktikanten tog vejledningen til sig, men en enkelt gang gik det galt. Flemming og praktikanten arbejdede i en stald da praktikanten slog sig over fingrene med en hammer. Praktikanten sagde ikke et ord, men løb ud af stalden. Få sekunder efter kom han tilbage og sagde rigtig mange af de ord som Flemming havde bedt han om at undlade. Flemming tyssede lidt på ham, men praktikanten svarede at han havde været ude for at se om der var nogen hjemme. Da det ikke var tilfældet gav praktikanten luft for sine smerter. Flemming bar over med ham.

16 60 Regnskabs og kontoropgaver Kitte Knudsen varetog regnskabet hos smeden i Halgaard. Ligeledes varetog Kitte Knudsen de opgaver der var forbundet med byggeri af nye huse, hvor der før og under byggeprocessen skulle indsendes tilmeldelser, synsrapporter og andre dokumenter til Holstebro Kommune. Kitte indførte at der skulle skrives regninger den 1. i hver måned. Denne nye praksis mente Ejnar Knudsen var overflødig og slet ikke i pagt med den praksis hans selv havde udøvet. I mange år skrev Kitte regningerne i hånden, da hun ikke kunne lide lyden af en skrivemaskine. Hun brugte dog en regnemaskine i det daglige kontorarbejde. Senere fandt Kitte det nødvendigt at skrive regningerne på maskine. Tilbud på VVS udarbejdet af Kitte Knudsen.

17 61 Indtil han døde i 1979, gav Ejnar Knudsen en hjælpende hånd i værkstedet. Han kunne således betjene de kunder der kom forbi efter en reservedel eller nogle fittingsdele. Da Ejnar døde valgte Flemming og Kitte at have et åbent værksted uden personale. Der blev lagt en blok i værkstedet, som kunderne kunne skrive på når de hentede varer på lageret i værkstedet. Alternativt kunne kunderne ringede om aftenen og fortælle hvad de havde hentet. Flemming og Kitte oplevede aldrig at deres tillid blev misbrugt. Der var aldrig ting der manglede eller varer der var forsvundet uden at det var blevet noteret. Tilsvarende havde kunderne tillid til at de beskeder de lagde i smedjen ville blive fundet. Således lagde en kunde en check på kr. på ambolten og gik som en selvfølge ud fra at den ville blive fundet af rette vedkommende. Som en ny service fik kunderne mulighed for selv at vælge hvilken sanitet eller armatur de gerne ville have på deres badeværelse. En kunde var højlydt forundret over denne nye praksis. Tidligere var det smeden der egenhændigt havde bestemt hvilken sanitet der skulle vælges. To må man være I 1996 medvirkede Kitte og Flemming Knudsen i en tv-udsendelse med titlen To må man være. Det var journalist Hans Arne Hansen, TV 2, der via en nabo til smeden i Halgaard havde hørt om det spændende makkerskab mellem Kitte og Flemming. Udsendelsen gav stor medieinteresse. Artikel fra Dagbladet 1997

18 62 Artikel fra Holstebro Dagblad i Fritidsinteresser Flemming havde mange fritidsinteresser. De fleste knyttede sig til naturen, såsom fiskeri, jagt, haven og tilhugning og polering af sten. Herudover elskede Flemming ved klaveret. Flemming var igennem hele livet et musikalsk menneske. Som ung lærte hans at spille klaver.

19 63 Flemming at sylte og bage og han var en inkarneret danser. Flemming underviste i mange år i dans og stepdans og underviste blandt andet psykisk syge i dans. Mange af disse fritidsinteresser delte han med Kitte. Flemming som danseinstruktør.

20 Der trænes. 64

21 65 Også i deres fritid havde Flemming og Kitte byggeopgaver sammen. Således opførte de en mindre feriehytte der gav Flemming og Kitte mulighed for at være tæt på den natur som Flemming havde som en af sine store fritidsinteresser. Billede af feriehytten. Flemming var meget haveinteresseret og dyrkede mange blomster som han med gavmild hånd delte ud af. Dette var både til familie, venner og i forbindelse med det årlige cykelløb i Mejdal hvor hallen skulle pyntes op. Flemming med nogle af havens mange blomster.

22 66 Også i køkkenet var Flemming hjemmevant. Han kogte og syltede og var god til at bage. Familien kunne ikke forestille sig en fødselsdag uden at Flemming havde lavet hjemmebagt kringle. Så er der frisk franskbrød og marmelade. En flot fødselsdagskagekone.

23 67 Flemming laver stensmykker. Flemming tilhugger Ejnars gravsten

24 68. Både Kitte og Flemming var aktive i det lokale foreningsliv. Som et eksempel kan nævnes at de i en årrække arrangerede det årlige cykelløb i Mejdal. Kitte Knudsen var igennem 20 år en meget aktiv og afholdt formand for Mejdal GIK og sideløbende med i DGI s bestyrelsesarbejde, både lokalt og på landsplan. Kitte Knudsen stod blandt andet bag indsamlingen til den nye hal i Mejdal.

25 69 Flemming og Kitte arbejdede sammen i 30 år i deres fælles VVS-firma som de afhændede i 2000 til John Thomsen. Flemming døde i Kitte Knudsen december Flemming Knudsen ligger begravet på Egekirkegården i Holstebro.

26 70 John Thomsen: ( ) John Thomsen og Anja Schmidt med børnene Mathilde, Frederik og Amalie. John Thomsen er født i 1964 i Tvis, søn af smedemester Johannes Hanse Thomsen i Idom. John blev i 1985 uddannet som landbrugs- og bygningssmed hos Smeden i Idom. John Thomsens svendebrev.

27 71 Efter svendeprøven fik John Thomsen i 1988 ansættelse hos Venoka som producerede reserve- og karosseridele til biler. I 1991 kom John tilbage til smeden i Idom hvor hovedopgaven blev VVS-opgaver. John Thomsen blev i 1993 autoriseret som VVS-installatør. Uddannelsen blev gennemført som dagskursus (en til to dage om ugen). Efter at være blevet autoriseret købte John halvpart i Idom Smede- og Maskinforretning med hovedansvaret for VVS. I november 1999 overtog John Thomsen smedjen i Idom, da Johannes Thomsen ønskede at trappe ned. Både Johannes Thomsen og hustruen Else gav dog fortsat en hånd med i firmaet. John Thomsen overtager Halgaard Smedje I 1999 ønskede Kitte og Flemming at afhænde Halgaard Smedje. Der havde igennem årene jævnligt været kontakt til John Thomsen, og det faldt derfor Kitte og Flemming naturligt at kontakte John med henblik på en forretningsoverdragelse. Aftalen faldt på plads, og selv om John Thomsen 14 dage tidligere havde overtaget Idom Smede- og Maskinforretning var John indstillet på overtage forretningen i Halgaard. John overtog inventar og varelager og lejede bygningerne af Kitte og Flemming. Administrationen af den samlede virksomhed skete fra adressen i Idom. Flemming Knudsen, Jakob Halgaard og John Thomsen aftaler de nærmere vilkår for overtagelsen.

28 Endelig købsaftale. 72

29 73 Oversigt over medfølgende inventar og varelager. Meddelelse om forretningsoverdragelse.

30 Lejeaftale vedrørende værkstedsbygninger. 74

31 75 Anja Schmidt og John Thomsen parat med nyt firmalogo. John Thomsens arbejdsbil med nyt firmalogo.

32 76 Flemming hjælper med at få den nye smed på plads. Ud over overtagelse af maskiner, varelager og de lejede bygninger overtog John Thomsen også de opgaver der var givet tilbud på, og Kitte og Flemming tog kontakt til de kunder som igennem årene havde kontaktet Halgaard Smedje for at få løst smede- og VVS-opgaver og opfordrede dem til at tage godt imod John Thomsen. Kitte og Flemming havde tegnet virksomhedssponsorater i en række foreninger i Mejdal. Disse sponsorater blev John anmodet om at indtræde i.

33 77 Avisomtale i forbindelse med overdragelsen. Fritidsinteresser I den fritid der har været til rådighed har John Thomsen været meget interesseret i fodbold, både som aktiv spiller og som fodboldtræner. John har ligeledes været involveret i foreningsarbejdet omkring Idom og opfordrede på et tidligt tidspunkt de mindre fodboldklubber omkring Holstebro til et forpligtende samarbejde.

34 78 Halgaard Smedje ophører John Thomsen lejede lokalerne frem til 2011 og har derefter valgt at videreføre Halgaard Smedje fra adressen Ringkøbingvej 33 i Idom. John Thomsen tager hensyn til at han og hans ansatte arbejder i private hjem.

35 79 I 2011 skiftede John Thomsen navn til John Thomsen din grønne installatør, autoriseret Energi- & VVS-installatør. Bygningerne i Halgaard blev efterfølgende solgt til tidligere bilforhandler Bommer fra Holstebro og fungerer nu ikke længere som smedjeværksted. Bygningerne Referencer: Smedemester Kitte Knudsen Smedemester John Thomsen og Anja Schmidt. Jacob Halgaard Jens Majgaard Bent Bak Arkiv Gutte Svendsen Tvis Bogen v) Jørgen Mejdahl Lokalhistorisk Arkiv: Udklip fra Holstebro Dagblad. Tvis, december Mai Møller Pedersen. Svend Svendsen

Nr. 39 - Persillekræmmeren - 2006

Nr. 39 - Persillekræmmeren - 2006 Nr. 39 - Persillekræmmeren - 2006 Peder Sandahl Skov: Erindringer Smedemester Peder Sandahl Skov (1919-2006) har skrevet sine erindringer under titlen "Fra Socialistunge til fhv. smedemester". Det er blevet

Læs mere

Historien om en håndværksvirksomhed

Historien om en håndværksvirksomhed Velkommen til historien om Solvang VVS At det blev Solvang VVS som skulle blive omdrejningspunktet i denne historie var på ingen måde planlagt, idet den ligesågodt kunne være skrevet med udgangspunkt i

Læs mere

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899 Nymark-familien. Stamfaderen til Nymarks-familien var Thomas Jensen, som blev født d.12.12.1844 i Testrup. Hans far var Jens Thomsen, ejede af stor gård i Testrup og Testrup Teglværk. Han var en fremskridtsmand

Læs mere

Smeden hed Peter Hansen

Smeden hed Peter Hansen Smedjen i Himmelev I Himmelev Sogns Historie fortælles, at smeden var en vigtig håndværker i landsbyen. Han skulle fremstille hestesko og plovskær. I 1787 hed smeden i Himmelev by Andreas Kamp. Sognet

Læs mere

Nr. 51- Persillekræmmeren - 2008

Nr. 51- Persillekræmmeren - 2008 Nr. 51- Persillekræmmeren - 2008 Den gamle smedje i Stensballe Artiklen fortæller om den gamle smedje, der lå på adressen Bygaden 83. Den arbejdede fra ca. 1750 til 1920. Derefter var den en kort tid landsbymuseum

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Herningvej Vest(fra Ringvejen til Smedegårdvej) + Nybo + Munkbrovej. Herningvej vest

Herningvej Vest(fra Ringvejen til Smedegårdvej) + Nybo + Munkbrovej. Herningvej vest 1 Herningvej Vest(fra Ringvejen til Smedegårdvej) + Nybo + Munkbrovej. Herningvej vest Som det ses på kortet strakte den gamle Tvis Kommune sig helt ind til Ringvejen. Søndre plantage hørte dog med til

Læs mere

Hjørnegården gennem 100 år.

Hjørnegården gennem 100 år. Hjørnegården gennem 100 år. I 1894 købte Jacob Rasmussen, husmandssøn fra Munkebo, Hjørnegården for penge tjent som kreaturhandler. Hans hustru var Gertrud Marie Andersen, gårdmandsdatter fra Martofte.

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Hvad kan I huske? Snak om billederne Arbejde på havnen Fritid med familien 1 EFTER OPGAVE / FAMILIEN SØRENSEN Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Familien Sørensens køkken

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Siden sidst Torsdag den 19 januar var der foredrag i Friskolen hvor tidligere højskolelærer Per Sonne fortalte om Frithof Nansen der krydsede Grønlands indlandsis.

Læs mere

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Gislingegården, som vi skal besøge, her fotograferet i 1905. På trappen står ejeren Johannes Johannesen med hustruen Karen Margrethe,

Læs mere

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper.

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Opgave 1 Arbejdsmarkedet Brainstorm 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Det danske arbejdsmarked 1 Opgave 2 Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet i Danmark og

Læs mere

Prinsessen vil gifte sig med mig. Prinsessen vil vælge mig til mand.

Prinsessen vil gifte sig med mig. Prinsessen vil vælge mig til mand. LÆSETEATER 4 Klods-Hans af H.C. Andersen - et kunsteventyr Roller: Fortæller 1, Fortæller 2, Broder 1, Broder 2, Klods-Hans, Faderen, Prinsessen Ude på landet lå en gammel gård. Bonden havde to sønner,

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Til samtlige husstande. Mejdal. Nybo Halgaard Grydholdt huse TVIS. Skautrup. Nr årgang April Morre. 10 km

Til samtlige husstande. Mejdal. Nybo Halgaard Grydholdt huse TVIS. Skautrup. Nr årgang April Morre. 10 km Til samtlige husstande Mejdal Nybo Halgaard Grydholdt huse TVIS Nr. 4 30. årgang April 2005 Skautrup 10 km Morre 1 TVIS DAMESALON v/ GUNHILD BERTELSEN Hingebjergvej 18. Tvis. 7500 Holstebro Telefon 97

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE Thorsagers gårde blev udskiftet i 1793. De med sort markerede gårde blev liggende i byen, øvrige blev udflyttet. Der kan læses om gårdene i Thorsager i Folk og

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE Hvad kan I huske? Snak om billederne Havn og arbejde Fritid 1 Besøget på Arbejdermuseet Køkken og mad Bolig 2 Boligen i København i slutningen af 1800-tallet 2 OPGAVE

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2017 Tekst. Lukas. 16,19-31.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2017 Tekst. Lukas. 16,19-31. 18-06-2017 side 1 Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2017 Tekst. Lukas. 16,19-31. En historie om en rig mand, og en fattig mand. Man kan blive varm af kærlighed, og man kan brænde i kinderne af skam.

Læs mere

No. 13 Mette Kirstine Pedersen

No. 13 Mette Kirstine Pedersen Mette Kirstine Pedersen Forældre: nr. 26 Søren Dahl Knudsen og nr. 27 Else Dahl Knudsen Børn: Else Pedersen, Niels Dahl Pedersen, nr. 6 Ove Pedersen, Aksel Pedersen og Ejnar Pedersen Navn Født Døbt Faddere

Læs mere

Aastrup. Erik Krabbe opførte nordfløjen 1558. Han var den første lærde renæssanceskikkelse.

Aastrup. Erik Krabbe opførte nordfløjen 1558. Han var den første lærde renæssanceskikkelse. Aastrup 1400 Hovedgården kan følges tilbage til 1400-tallet, hvor familien Bille ejede den Aastrup hovedgård eksisterer samtidig med resterne af landsby Aastrup til 1562. Erik Krabbe opførte nordfløjen

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen

Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Ane 2 og 3 Anders Sørensen og Sidsel Margrethe Johansen Anders blev født 3 jan 1884 på Langemark i Sæby sogn, Holbæk amt, søn af landarbejder og skomager Hans Sørensen og hustru Karen Marie Jørgensen.

Læs mere

Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c

Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c Vi har været i praktik i 10 uger på statshospitalet Katatura hospital i Windhoek, Namibias

Læs mere

Afgørelse fra Ankenævn for biler. Ikke-medlemsvirksomhed

Afgørelse fra Ankenævn for biler. Ikke-medlemsvirksomhed Afgørelse fra Ankenævn for biler Klagesag nr.: 16173 Klager: NN Indklaget: CVR-nr.: 39070634 Åle auto og undervognscenter IVS Brædstrupvej 51 7160 Tørring Klagen vedrører: Reparation af bil Ikke-medlemsvirksomhed

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Ved sin død i 1749 blev han begravet i Roskilde Domkirke, hvor også hans hustru senere blev begravet.

Ved sin død i 1749 blev han begravet i Roskilde Domkirke, hvor også hans hustru senere blev begravet. Diverse oplysninger om familien Lange i forbindelse med deres ejerskab af Skomagergade 31 og/eller Farver Hammers Gaard ( Skomagergade 33, Ringstedgade 1, 3 og 5) Rasmus Jensen Lange ( født ca. 1630 -

Læs mere

Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende.

Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende. Kære elever fra 9. årgang Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende. Og det gode var dengang, at man også kunne

Læs mere

Tilflytterhistorier fra Vejen Kommune

Tilflytterhistorier fra Vejen Kommune Tilflytterhistorier fra Vejen Kommune FLYTTILVEJEN.DK HJERTET AF SYDDANMARK 1 BILLEDE Drømmehuset i Vejen blev Rikke og Marcs base Efter deres studietid i henholdsvis Aarhus og Odense flyttede Rikke Schmidt

Læs mere

TIL VIRKELIGHED HER BLIVER DRØMMEN. Familiefirmaet Preben Jørgensen Huse A/S tager udgangspunkt i kundens idéer og ønsker

TIL VIRKELIGHED HER BLIVER DRØMMEN. Familiefirmaet Preben Jørgensen Huse A/S tager udgangspunkt i kundens idéer og ønsker HER BLIVER DRØMMEN TIL VIRKELIGHED Foto: Peter Lindstrom, Inhouse Fotografi Tekst: Lene Tingleff Familiefirmaet Preben Jørgensen Huse A/S tager udgangspunkt i kundens idéer og ønsker Sidst i 60érne købte

Læs mere

Astrid og S.P. Jensen

Astrid og S.P. Jensen Astrid og S.P. Jensen Vore erindringer Redigeret af John Lykkegaard Astrid og S.P. Jensen Vore erindringer udgivet 2006 udgivet som e-bog 2011 S. P. Jensen og Forlaget Mine Erindringer Redigeret af John

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

4: Ved overdragelse af kapitalandele eller overdragelse af stemmeretten på kapitalandelene skal selskabets samtykke indhentes.

4: Ved overdragelse af kapitalandele eller overdragelse af stemmeretten på kapitalandelene skal selskabets samtykke indhentes. CAND. MERC.AUD./CAND. MERC. STUDERENDE Vintereksamen 2016-2017 Ordinær eksamen Skriftlig prøve i: 4620620039/460162E011 Selskabsret Varighed: 3 timer Hjælpemidler: Alle Selskabet Fadladen A/S skal ifølge

Læs mere

Endagadgangen enhistoriefrablødersagen

Endagadgangen enhistoriefrablødersagen Endagadgangen enhistoriefrablødersagen Anmeldelse af Birgit Kirkebæk Palle mødtes stadig med andre hiv smittede blødere. Som Palle selv følte de andre sig også efterladt af samfundet. De var blevet smittet

Læs mere

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin ejendom, som var et fritidslandbrug.

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin ejendom, som var et fritidslandbrug. 1 København, den 3. maj 2010 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendoms MDE Ole Lindgreen v/advokat Sten Mørck Thomsen H.C. Andersens Boulevard 38 1553 København V Ifølge retsbogsudskrift af 11. juni 2009

Læs mere

Anitta har ordet... administration. Dette skyldes, at Viborg kommune er startet med Fælles Medicin Kort, som er det system

Anitta har ordet... administration. Dette skyldes, at Viborg kommune er startet med Fælles Medicin Kort, som er det system Plejecenter Skovvænget Maj 2015 Anitta har ordet... I dette nummer: Anitta skriver 1 Fødselsdage mv. Venner af Skovvænget Bruger/ pårørende råd Høreomsorg Aktivitetens kalender Billeder fra forsk. arrangementer

Læs mere

7. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup og Gettrup Lukas 19, 1-10

7. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup og Gettrup Lukas 19, 1-10 7. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup og Gettrup Lukas 19, 1-10 Herre, giv mig mod til at slippe det, som plager mig ved mig selv. Giv mig tillid til og tro på, at din tro og din kærlighed også kan virke

Læs mere

Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing.

Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing. Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing. 5 Først må du gerne lige fortælle dig navn, din alder, hvilken klasse du går i, og hvor du bor. Ja. Jeg hedder Line, og

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Vi fiskede fra Vorupør...

Vi fiskede fra Vorupør... Landingspladsen i Nørre Vorupør fotograferet i 1907. Dengang såvel som i dag foregår fiskeriet fra Vorupør ved at bådene sættes direkte ud fra kysten. Der har aldrig været en havn i Vorupør. Man kan se

Læs mere

Viet den 29. okt

Viet den 29. okt Damgade 18 Boel ½ 45 Matr. nr. 43 1596 1607 findes Peder Bugge Peter Bugge 1595 rester han en del af sin tiende. 1600 er hans gæld sat til 5 mark og 10 skilling, som han skal give renter af. 1605 kaldes

Læs mere

Mangfoldighed i Tryg når vi møder kunderne

Mangfoldighed i Tryg når vi møder kunderne Mangfoldighed i Tryg når vi møder kunderne Mangfoldighed i Tryg Når forskellighed gavner forretningen Trygs indsats på inklusionsområdet har en positiv effekt for forretningen. En del kunder med anden

Læs mere

En købmandsfamilie i Sydvestjylland.

En købmandsfamilie i Sydvestjylland. 1 Alslev Vindmølle omkring 1915 En købmandsfamilie i Sydvestjylland. Da lærer Karl Kristiansen (1858-1941) omkring 1925 flyttede fra Sjelborg og købte vindmøllen i Alslev af bygmester Alfred Knudsen, blev

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

John Patrick. Genetisk sygdom

John Patrick. Genetisk sygdom John Patrick Genetisk sygdom Skrevet af Eliza Martin Way, John Patrick mor. John-Patrick er en glad dreng på 10 år. Han er født med en kromosomfejl. John-Patricks fødsel var lang og svær, den endte med

Læs mere

Fritid d job h o s e n l a n d m a n d?

Fritid d job h o s e n l a n d m a n d? Fritid d job j Nog et for dig? h o s e n landma nd? Martin Thomsen, 14 år, i gang med at fodre kalve. HAR DU LYST TIL ET FRITIDSJOB... med udfordringer? der giver mening? som er varieret? hvor du kan bruge

Læs mere

Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende.

Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende. Kære elever fra 9. årgang Da jeg var på jeres alder var der kun 7 års obligatorisk skolegang. Hvis man var blevet træt af skolen, kunne man gå ud efter syvende. Og det gode var dengang, at man også kunne

Læs mere

HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2

HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2 HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2 Landindpektørboligen. I 1889 startede landinspektør H. P. Jacobsen sin landinspektørvirksomhed

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Artikelarkiv Arvesølv 2005

Artikelarkiv Arvesølv 2005 Artikelarkiv Arvesølv 2005 Dræby Maskinfabrik af H.K.Hansen Dræby Maskinfabrik blev etableret i 1929 af Hans Nielsens far, Poul Nielsen, der indtil da havde været cykelsmed i Odense. Han købte den Konservative

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015.docx 30-08-2015 side 1. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015.docx 30-08-2015 side 1. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37. 30-08-2015 side 1 Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37. En kollega sagde engang noget, som jeg kom til at tænke på, da jeg skulle forberede prædikenen til i dag over den barmhjertige

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26. 26-06-2016 side 1 Prædiken til 5. s. e. trinitatis 2016. Tekst. Matt. 16,13-26. Den tyske forfatter og præst Wilhelm Busch skriver fra nazitidens Tyskland. Det var i 1934, da nazisterne slog til lyd for,

Læs mere

År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde

År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde i Als nordsogn. Denne violin blev siden samlet, og viste

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

På jagt efter historiske fortællinger i. Den Fynske Landsby årgang. Billederne er hentet fra wikipedia

På jagt efter historiske fortællinger i. Den Fynske Landsby årgang. Billederne er hentet fra wikipedia På jagt efter historiske fortællinger i Den Fynske Landsby 5.- 6.årgang Billederne er hentet fra wikipedia Velkommen I Den Fynske landsby ser det ud på samme måde, som der kan have set ud i 1800-tallet.

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

Fælles PALS-dag på 8 Pals-skoler.

Fælles PALS-dag på 8 Pals-skoler. Fredag d. 6. marts, var det national trivselsdag. 8 PALS-skoler i kommunen valgte at markere denne dag samlet. PALS-tovholderne havde overordnet planlagt dagen sammen, og der var valgt nogle aktiviteter,

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

file:///c:/documents and Settings/Venø/Dokumenter/Ilskov.net/nyheder...

file:///c:/documents and Settings/Venø/Dokumenter/Ilskov.net/nyheder... 1 af 10 24-07-2011 16:55 For første gang i mange år blev der igen afholdt Sct. Hans fest i Ilskov. Borgerforeningen og Ilskov FDF havde indbudt store som små til at møde op ved FDF Hytten & den nye sø

Læs mere

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år.

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år. Line, 28 år At være ængstelig - og om at mangle mor, og at være mor Da jeg talte med Line i telefonen for ca. 2½ uge siden og aftalte at besøge hende, hørte jeg barnegråd i baggrunden. Jeg fik oplevelsen

Læs mere

Journal i Den var kun i avisen om søndagen. Knold og Tot var

Journal i Den var kun i avisen om søndagen. Knold og Tot var Radiserne Tegneseriens historie. Man ved ikke, hvilken der var den første tegneserie i verden. En af de første tegneserier hed Knold og Tot. Det var en mand fra USA, som tegnede den. Han tegnede den til

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro.

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Damgade 14. Boel Nr.44 (Gl. 21 ). Nr. 27 På præstekort hus 41 Viet den 22. okt. 1831 Johan Henrik Schmidt * 28. aug 1797, søn

Læs mere

side 9 manden Portræt af formanden for Stilladsarbejdernes Brancheklub i Nordjylland

side 9 manden Portræt af formanden for Stilladsarbejdernes Brancheklub i Nordjylland StilladsInformation nr. 74 - februar 2005 side 9 manden Portræt af formanden for Stilladsarbejdernes Brancheklub i Nordjylland Navn: Jan Hugreffe Strand Bopæl: Aalborg Alder: 36 Start i branchen: 1994

Læs mere

Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form

Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form 1983 Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form Hans og Anna Pedersen VEJEN: Selv om det sner, stormer eller regner kan man hver dag træffe ægteparret Anna og Hans Pedersen, Præstevænget

Læs mere

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født?

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? MENNESKESØNNEN Kapitel 1 Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? Hvad viste sig på himlen, da Jesus blev født? Hvem kom for at fejre hans fødsel? Hvordan

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har solgt en andelslejlighed og i forbindelse hermed har modtaget kr. 50.000,00 udover købesummen.

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har solgt en andelslejlighed og i forbindelse hermed har modtaget kr. 50.000,00 udover købesummen. 1 København, den 23. december 2009 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Mariann Trolledahl Solrød Center 46 2680 Solrød Strand Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har solgt en andelslejlighed

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

side 9 manden flemming Dupont StilladsInformation nr. 59 - november 1999 - et jubilæumsportræt Alder: 53 Start i branchen: 1974 Solrød Stilladser

side 9 manden flemming Dupont StilladsInformation nr. 59 - november 1999 - et jubilæumsportræt Alder: 53 Start i branchen: 1974 Solrød Stilladser StilladsInformation nr. 59 - november 1999 side 9 manden flemming dupont - et jubilæumsportræt Navn: Bopæl: flemming Dupont dragør Alder: 53 Start i branchen: 1974 Firma: Solrød Stilladser Den 30. september

Læs mere

Ejendomshistorie for Søndergård, Erslevvej 34, Galten

Ejendomshistorie for Søndergård, Erslevvej 34, Galten Ejendomshistorie for Søndergård, Erslevvej 34, Galten Når man køre fra Hadsten ad den gamle hovedvej nordpå mod Randers kommer man efter et par kilometer til landsbyen (Nørre) Galten. Ved Galten kirke

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Fotograf Noam Griegst. Et kig gennem linsen

Fotograf Noam Griegst. Et kig gennem linsen Et kig gennem linsen Af Bent Blüdnikow og Katrine Hassenkam Zoref Noam Griegst er modefotograf og en af de bedste i branchen. Han er opvokset i et kunstnerisk hjem, hvor han far Arje Grigst og mor Irene

Læs mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere - Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere Michael Svendsen har besluttet sig for at sige ja til respirator. Men den dag han ikke længere kan tale eller skrive, vil han have den slukket

Læs mere

Anklagemyndigheden har påstået sagen fremmet og nedlagt påstand om bødestraf.

Anklagemyndigheden har påstået sagen fremmet og nedlagt påstand om bødestraf. Udskrift af dombogen D O M afsagt den 27. juni 2017 Rettens nr. 1-2667/2017 Politiets nr. 1900-84265-00002-17 Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer 81- Anklageskrift er modtaget den 26. maj 2017. T er tiltalt

Læs mere

Til samtlige husstande. Mejdal. Nybo Halgaard Grydholdt huse TVIS. Skautrup. Nr. 3 30. årgang Marts 2005. Morre. 10 km

Til samtlige husstande. Mejdal. Nybo Halgaard Grydholdt huse TVIS. Skautrup. Nr. 3 30. årgang Marts 2005. Morre. 10 km Til samtlige husstande Mejdal Nybo Halgaard Grydholdt huse TVIS Nr. 3 30. årgang Marts 2005 Skautrup 10 km Morre 1 TVIS DAMESALON v/ GUNHILD BERTELSEN Hingebjergvej 18. Tvis. 7500 Holstebro Telefon 97

Læs mere

Flot ydre og indre skønhed

Flot ydre og indre skønhed Flot ydre og indre skønhed Det første man lægger mærke til når man kører op ad alléen til Sydvestjyllands efterskole er den flotte hovedgård der lægger op til skolen. En smuk bygning med rustik murstensbelægning

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Maj 2011 MAJ 2011 MAJ 2011

Maj 2011 MAJ 2011 MAJ 2011 Maj 2011 MAJ 2011 MAJ 2011 Drømmen om en verden! Drømmen om en verden! Forestil dig en verden, en verden uden Forestil krig, dig uden verden, sult, uden en fattigdom verden. uden krig, uden sult, uden

Læs mere

Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af. KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40

Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af. KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40 Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40 Løvelbro er en gammel stedsbetegnelse for overgangen af Skals å, i tidernes

Læs mere

Pludselig hører jeg en velkendt lyd. Hestehove i stenbroen udenfor mejeriet. Det må være Rasmus Mælkekusk, for han er den eneste af mælkekuskene, der

Pludselig hører jeg en velkendt lyd. Hestehove i stenbroen udenfor mejeriet. Det må være Rasmus Mælkekusk, for han er den eneste af mælkekuskene, der 1. december Morgen 1. DECEMBER Det er morgen og jeg er endnu ikke helt vågen. Jeg har tændt min Ole Lukøje-lampe over sengen, og den kaster nu et varmt rødt skær over mit værelse. Ved siden af mig ligger

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Fra karetmagerværksted til automobilværksted

Fra karetmagerværksted til automobilværksted Fra karetmagerværksted til automobilværksted Samlet og skrevet af Niels Nørgaard Nielsen med hjælp fra John Hardy Nielsen, begge tilknyttet Lokalhistorisk Arkiv, Birkehøjvej 8, Øster Hornum. Huset med

Læs mere

Tilsynsrapport for Furesø Privatskole. Skoleåret 2011/2012

Tilsynsrapport for Furesø Privatskole. Skoleåret 2011/2012 Tilsynserklæring 21. Tilsynserklæringen, der skal være skrevet på dansk, skal mindst indeholde følgende oplysninger: 1) Skolens navn og skolekode. 2) Navn på den eller de tilsynsførende. 3) Dato for tilsynsbesøg

Læs mere

No. 12 Karl Otto Pedersen

No. 12 Karl Otto Pedersen Karl Otto Pedersen Forældre: nr. 24 Niels Pedersen og nr. 25 Maren Pedersen Børn: Else Pedersen, Niels Pedersen, nr. 6 Ove Pedersen, Aksel Pedersen og Ejnar Pedersen Navn : Karl Otto Pedersen Født : 16.

Læs mere

Grønhøjgård. 25 år. som institution i Bramsnæs Kommune

Grønhøjgård. 25 år. som institution i Bramsnæs Kommune Grønhøjgård 25 år som institution i Bramsnæs Kommune Grønhøjgårds historie. Grønhøjgårds historie fra fæstegård til moderne institution i Bramsnæs kommune Ejby bestod i gammel tid af 16 gårde og en snes

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere