Noter vedr. store husdyrbrug

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Noter vedr. store husdyrbrug"

Transkript

1 Noter vedr. store husdyrbrug (Kommuneplan 2016 for Hjørring Kommune) Side 34 Side Landbrug Afsnittet er en sammenskrivning af mål og strategi fra Kommuneplan 2013, og herudover er tilføjet ny strategi om, at Hjørring Kommune vil understøtte udvikling af produktion og teknologi samt motivere til udbredelse af ekstensive og økologiske driftsformer. Ændringen er i tråd med Hjørring Kommunens arbejde indenfor området, og der gennemføres ikke en miljøvurdering af denne ændring. Der udgår i retningslinje 10.2 fem områder (i alt ca. 7 km²), som hidtil har været udpeget som særligt værdifulde landbrugsområder. Begrundelsen herfor er, at tre områder ligger, hvor der er et øget beskyttelsesniveau til udvaskning af nitrat til overfladevand (nitratklasse), et område er Harken by, og et

2 område er Gårdbo Sø, som ønskes genoprettet. Der gennemføres ikke en miljøvurdering af denne ændring. Der udpeges i retningslinje 11.1 fire områder (i alt ca. 117 km²) til placering af store husdyrbrug. Udpegningen er foretaget som en positiv-udpegning, der viser de større og sammenhængende områder, hvor der overordnet set er gode placeringsmuligheder for store husdyrbrug. Udpegningen sker på baggrund af vurderinger af bl.a. landskab, natur samt afstand til naboer og infrastruktur. De to eksisterende områder til store husdyrbrug på ca. 8 km²udgår, fordi udpegningskriterierne er ændrede i forhold til KP Biologisk mangfoldighed Udpegning af områder til placering af store husdyrbrug er både negativt og positivt i forhold til den lokale biologiske mangfoldighed. Flora og fauna i umiddelbar nærhed til områderne kan ikke undgå at blive belastet af ammoniak fra husdyrbrugene. Til gengæld vil en koncentration af husdyrbrug væk fra de bedste naturområder betyde en mindre belastning med næringsstoffer til disse områder, hvilket har en positiv effekt. Udpegningen er sket under hensyntagen til naturværdier i form af særligt værdifulde naturområde og potentielle naturområder. Landskab Udpegning af områder til placering af store husdyrbrug er både negativt og positivt i forhold til den visuelle oplevelse af landskabet. Landskaberne i umiddelbar nærhed til områderne kan ikke undgå at blive belastet visuelt, da der er tale om store driftsbygninger og driftsanlæg. Til gengæld vil en koncentration af husdyrbrug betyde, at større landskabsområder friholdes, hvilket har en positiv effekt. Det bemærkes dog, at udpegningerne ikke forhindrer disse i at etablere sig andre steder. Udpegningen er sket under hensyntagen til landskabsværdierne i form af bevaringsværdige landskaber og større sammenhængende landskaber.

3 Kulturarv Udpegning af områder til placering af store husdyrbrug påvirker generelt ikke kulturarvsinteresserne, idet udpegningen er sket under hensyntagen til værdifulde kulturmiljøer og beskyttelseszoner omkring aftalekirker. Det sydvestlige område er dog delvist sammenfaldende med beskyttelseszonen omkring Tise Kirke. Det bemærkes også, at den forhøjede koncentration af ammoniak i luften kan have skadelig virkning på kalkmalerier. Vandressourcer Udpegning af områder til placering af store husdyrbrug kan påvirke vandressourcerne, idet de udpegede områder delvist er sammenfaldende med områder med særlige drikkevandsinteresser, indvindingsoplande og kildepladszoner. Opførelse af større driftsbygninger og driftsanlæg medfører større afstrømning til vandløb. Det betyder, at der vil ske en hydraulisk belastning af de berørte vandløb. Klima Udpegningen er både positivt og negativt i forhold til klimainteresserne Med flere af store husdyrbrug samlet i de udpegede områder vil det være mere rentabelt at udnytte en større del af husdyrgødningen til biogas. Det vil bidrage til at opfylde Hjørring Kommunes målsætning om at udnytte 75 % af husdyrgødningen til biogas. To af de fire områder, der er udpeget til placering af store husdyrbrug, ligger i nærheden af biogasanlæg, hvorved transportbehovet mindskes. Det bemærkes dog, at udpegningerne ikke forhindrer etablering af store husdyrbrug andre steder. Flere husdyr medfører større udledning af metangas og større ressourceforbrug til foderproduktion.

4 Menneskers levevilkår Placering af store husdyrbrug har negativ betydning for de mennesker, som bliver naboer hertil, eller som bor i umiddelbar nærhed, på grund af påvirkninger fra lugt, støj og trafik. Afbødning af væsentlige negative konsekvenser Udpegningen, som er sket under hensyntagen til natur-, landskabs- og kulturarvsværdier, er foretaget som en positiv-udpegning, der viser de større og sammenhængende områder, hvor der overordnet set er gode placeringsmuligheder for store husdyrbrug. De store sammenhængende områder er uden skarpe afgrænsninger, da områderne ikke er et udtryk for, at der kan etableres eller udvikles husdyrbrug alle steder indenfor udpegningen, ligesom der også findes gode placeringer uden for områderne, men nærmere en synliggørelse af hvilke områder Hjørring Kommune som udgangspunkt finder velegnede for store husdyrbrug. Miljøpåvirkningerne er afhængige af den endelige implementering. I forbindelse med efterfølgende detailplanlægning og konkret sagsbehandling er der en række afværgeforanstaltninger, der bør iagttages, og som kan afbøde/afværge de miljømæssige konsekvenser: Anbefalingerne i Hjørring Kommunes Visuel Arkitekturguide for det åbne land for beliggenhed og udformning af bebyggelse i det åbne land skal indgå i dialogen med ansøgerne. Der bør etableres afskærmende beplantning og evt. foretages en landskabsmæssig bearbejdning af hensyn til det flade landskab. 0-alternativ Da store husdyrbrug kan etableres andre steder i det åbne land, hvis de lovgivningsmæssige krav er opfyldt, er ændringerne reelt set at sammenligne med 0-alternativet.

5

6 Redegørelse til retningslinier 11.1 Der er udpeget arealer til placering af driftsbygninger og driftsanlæg for store husdyrbrug jf. kortet. Arealer udlagt til store husdyrbrug skal i størst muligt omfang friholdes for andre aktiviteter, der direkte eller indirekte kan sætte begrænsninger for de store husdyrbrug og deres fremtidige udviklingsmuligheder. Store husdyrbrug skal ved placeringen sikres gode vej- og tilkørselsmuligheder. Redegørelse til retningslinje 11.1 Hjørring Kommune har med den brede pensel udpeget fire områder, hvor landskabet kan rumme de store husdyrbrug, og hvor der samtidigt mange steder er god afstand til beskyttet natur og naboer. Ved store husdyrbrug menes der husdyrbrug med over 500 DE. Udpegningen er foretaget som en positiv-udpegning, der viser de større og sammenhængende områder, hvor der overordnet set er gode placeringsmuligheder for store husdyrbrug. De store sammenhængende områder er uden skarpe afgrænsninger, da områderne ikke er et udtryk for, at der kan etableres eller udvikles husdyrbrug alle steder indenfor udpegningen, ligesom der også findes gode placeringer uden for områderne, men nærmere en synliggørelse af hvilke områder Hjørring Kommune som udgangspunkt finder velegnede for store husdyrbrug. Ønsket om større og sammenhængene områder betyder, at områderne nogle steder også omfatter byer, og andre bebyggelser, som gør, at der ikke vil kunne etableres eller udvikles store husdyrbrug, ligesom spredte naturområder også giver begrænsninger for etablering og udvikling i de udpegede områder.

7 Det er vigtigt at være opmærksom på, at etablering eller ændring af et husdyrbrug skal godkendes efter de samme regler i Husdyrgodkendelsesloven, uanset om et husdyrbrug ligger inden for eller uden for de udpegede arealer til store husdyrbrug. Områderne er udpeget, så det er muligt med en kort og let adgang til det overordnede vejnet fra de store husdyrbrug. Den korte afstand betyder mindre kørsel på de mindre veje. Det betyder mindre støj- og støvgener for omkringboende og samtidigt med en forbedret trafiksikkerhed på de mindre veje. Udpegningen er sket, hvor der ikke er særlige krav til landskabsbeskyttelsen eller værdifulde kulturmiljøer. I områderne er de dominerende landskabstyper landbrugs- og sletteland, der giver mange gode muligheder for at indpasse de store bygninger naturligt i landskabet. Med flere af store husdyrbrug samlet i de udpegede områder vil det være mere rentabelt at udnytte en større del af husdyrgødningen til biogas. Tre ud af de fire områder, der er udpeget til placering af store husdyrbrug, ligger i nærheden af enten eksisterende biogasanlæg eller områder udpeget til placering af fælles biogasanlæg. Det vil bidrage til at opfylde Hjørring Kommunes målsætning om at udnytte 75 % af husdyrgødningen til biogas. Side Vejledning vedr. ny kommuneplan 2008 C.4.3. Andre forhold Efter planlovens 11 b, stk. 2, kan kommuneplanen regulere andre forhold af betydning for arealanvendelse og bebyggelsesforhold end dem, der er udtrykkeligt nævnt ovenfor i kapitlerne om retningslinjer og rammer. Det kan fx være retningslinjer om arealer, der skal tilbageføres fra byzone og sommerhusområder til landzone. Bestemmelsen understreger, at kommunalbestyrelsen har mulighed for at varetage hensynet til landskab, natur og bosætning gennem en planlægning for lokalisering af landbrugsbyggeri i de særligt værdifulde landbrugsområder. Det kan være vigtigt at have øje for denne mulighed, da de værdifulde landbrugsområder ofte er af regional udstrækning og betydning. Og det vil derfor ofte skulle ske i et samarbejde imellem nabokommuner. Det er samtidig en mulighed, som kommunalbestyrelsen kan vælge at bruge til at imødegå konflikter mellem landbrugsbyggeri og naboer, landskab og natur. En udpegning af arealer til fremtidigtlandbrugsbyggeri og -anlæg vil således kunne konkretisere kommunalbestyrelsens grundlag for at administrere planlovens landzoneregler og husdyrgodkendelsesloven, for så vidt angår beliggenheden af det landbrugsbyggeri, der kræver tilladelse efter denne lovgivning. Tilsvarende vil landbrugsvirksomheder, der placeres her, have en vis sikkerhed for, at der ikke gives landzonetilladelse til boliger eller anden anvendelse, der kan give nabokonflikter, fx på grund af lugt eller fluer. Se Vejledning om landzoneadministration Planlovens (Vejledning nr af 16/10/2002) Samtidig vil udpegningen kunne tjene som en vigtig borgerinformation om områder, hvor der i fremtiden må forventes at komme nyt landbrugsbyggeri og ændret landbrugsproduktion.

8 Planlægning for store husdyrbrug Landbruget er under udvikling. Med de seneste års revision af landbrugsloven er givet mulighed for etablering af potentielt meget store husdyrproduktioner. Disse kan etableres enten ved udvidelse eller udflytning af eksisterende bedrifter eller nyetablering af nye jordløse brug. De meget store husdyrproduktioner, vil typisk kræve meget store investeringer. Planlægningen for store husdyrbrug skal synliggøre de områder, hvor den enkelte kommune vurderer at investeringssikkerheden vil være størst. Områder hvor man som investor kan forvente af møde et minimum af barrierer i forbindelse med etablering og fremtidige udvidelser og hvor kommunen vil afholde sig fra tiltag, som vil kunne komme til at fungere som barrierer. De meget store husdyrproduktioner kan potentielt få et industrialiseret præg, som i udtryk og skala vil påvirke de omkringliggende landskaber væsentligt. Samtidig må en række miljømæssige forhold og påvirkning af naboer forventes at ændre sig i forhold til tidligere tiders mellemstore bedrifter. Der er således tale om byggeri, som stiller store krav til omgivelserne både med hensyn til investeringssikkerhed og i forhold til omgivelsernes evne til landskabeligt og miljømæssigt at rumme disse store produktionsanlæg. Med lov om grøn vækst blev det gjort obligatorisk at planlægge for områder til lokalisering af store husdyrbrug jf. planlovens 11a, stk 11. Planlægningen skal sikre at udviklingen i kommunen sker på et velovervejet grundlag, hvor de mange interesser, som knytter sig til by og land, sammentænkes. Herigennem skal sikres at både kommune, borger, investor og andre interessenter kan orientere sig om den fremtidige udvikling i kommunen. Udviklingen af landbruget reguleres fortsat i overensstemmelse med gældende regler i husdyrbrugsloven. I behandlingen af en ansøgning om udvidelse af en bedrift inddrages de samme forhold, i overensstemmelse med husdyrbrugsloven, uanset om bedriften ligger indenfor eller udenfor områder udpeget til lokalisering af store husdyrbrug. Fælles biogasanlæg kan spille en væsentlig rolle i forhold til håndteringen af gylle særligt for de meget store husdyrbrug produktioner. Planlægningen for store husdyrbrug bør derfor sammentænkes med planlægningen for fælles biogasanlæg. For mere om de statslige interesser i kommuneplanlægningen for områder til lokalisering af store husdyrbrug se statslige interesser.

Kommuneplanlægning for landbrugsbygninger - juridisk set. Helle Tegner Anker KU/Science

Kommuneplanlægning for landbrugsbygninger - juridisk set. Helle Tegner Anker KU/Science Kommuneplanlægning for landbrugsbygninger - juridisk set Helle Tegner Anker KU/Science Oversigt Retningslinjer for landbrugsbygninger Positivområder for store husdyrbrug Hvad, hvordan og hvorfor? Kommuneplan

Læs mere

Københavns Universitet. Landbruget og landskabet i kommuneplanen Kristensen, Lone Søderkvist; Jacobsen, Mads H.; Eide, Trine. Published in: Byplan

Københavns Universitet. Landbruget og landskabet i kommuneplanen Kristensen, Lone Søderkvist; Jacobsen, Mads H.; Eide, Trine. Published in: Byplan university of copenhagen Københavns Universitet Landbruget og landskabet i kommuneplanen Kristensen, Lone Søderkvist; Jacobsen, Mads H.; Eide, Trine Published in: Byplan Publication date: 2012 Document

Læs mere

så der ikke længere er krav om sammenhæng mellem husdyr hold og jordtilliggende. Samtidig opstår en bred vifte af specialbrug,

så der ikke længere er krav om sammenhæng mellem husdyr hold og jordtilliggende. Samtidig opstår en bred vifte af specialbrug, Mål landbruget skal sikres mulighed for en bæredygtig udvikling under hensyntagen til naturen, miljøet og omkringboende. Hvorfor skal vi planlægge for landbruget? Den kommunale planlægning skal være med

Læs mere

Henrik Halmø Terkelsen Bøllemosevej Gudbjerg. Afgørelse om etablering af en halmlade

Henrik Halmø Terkelsen Bøllemosevej Gudbjerg. Afgørelse om etablering af en halmlade Henrik Halmø Terkelsen Bøllemosevej 21 5892 Gudbjerg Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. 62 23 30 00 Afgørelse om etablering af en halmlade Svendborg

Læs mere

Omra der til lokalisering af større husdyrbrug over 500 DE Holbæk Kommune 2013

Omra der til lokalisering af større husdyrbrug over 500 DE Holbæk Kommune 2013 Omra der til lokalisering af større husdyrbrug over 500 DE Holbæk Kommune 2013 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Fremgangsmåde... 4 Landskabskarakteranalysen områders robusthed

Læs mere

Kommuneplantillæg FORSLAG KOMMUNEPLANTILLÆG 1. til Kommuneplan 2013 BIOGAS. Randers Kommune

Kommuneplantillæg FORSLAG KOMMUNEPLANTILLÆG 1. til Kommuneplan 2013 BIOGAS. Randers Kommune Kommuneplantillæg FORSLAG KOMMUNEPLANTILLÆG 1 til Kommuneplan 2013 BIOGAS INDHOLD Kommuneplantillæg Redegørelse Kommuneplantillæg 1 Biogas... 3 Læsevejledning... 3 Hvad er et kommuneplantillæg?... 3 Kommuneplan

Læs mere

"Grøn vækst planlægning" i Kommuneplan 2013 status for jordbrugs- og biogasplanlægningen 6. JUNI 2013 "GRØN VÆKST PLANLÆGNING" I KOMMUNEPLAN 13

Grøn vækst planlægning i Kommuneplan 2013 status for jordbrugs- og biogasplanlægningen 6. JUNI 2013 GRØN VÆKST PLANLÆGNING I KOMMUNEPLAN 13 "Grøn vækst planlægning" i Kommuneplan 2013 status for jordbrugs- og biogasplanlægningen 1 6. JUNI 2013 Følgende fremgår af "Aftale om Grøn Vækst", 16. juni 2009, og "Aftale om Grøn Vækst 2.0", 9. april

Læs mere

Sådan skal jordbrugsanalyserne bruges. v. agronom Thorben E. Jørgensen Odense Kommune

Sådan skal jordbrugsanalyserne bruges. v. agronom Thorben E. Jørgensen Odense Kommune Sådan skal jordbrugsanalyserne bruges v. agronom Thorben E. Jørgensen Odense Kommune Disposition 1. De formelle krav til jordbrugsanalyser 2. Odense hvad har vi gang i? 3. Smagsprøver på Odenses egen jordbrugsanalyse

Læs mere

Hvad betyder kommuneplanerne juridisk set

Hvad betyder kommuneplanerne juridisk set Hvad betyder kommuneplanerne juridisk set Helle Tegner Anker KU-Science/IFRO Plantekongres 2014 15. Januar 2014 Oversigt Kommuneplanernes indhold Visse begrænsninger! Kommuneplanernes retsvirkning Ej direkte

Læs mere

Bilag 4 N O T A T. 15. kontor. J.nr. D 022-0092 Ref. MET Den 17. december 2003. Gældende regler i planloven

Bilag 4 N O T A T. 15. kontor. J.nr. D 022-0092 Ref. MET Den 17. december 2003. Gældende regler i planloven N O T A T Bilag 4 til Redegørelse fra Udvalget om nabogener SKOV- OG NATURSTYRELSEN LANDSPLANAFDELINGEN 15. kontor Gældende regler i planloven J.nr. D 022-0092 Ref. MET Den 17. december 2003 Planloven

Læs mere

Fremtidens kommuneplan for det åbne land.

Fremtidens kommuneplan for det åbne land. Fremtidens kommuneplan for det åbne land. Jammerbugt Kommune Kommuneplanlægning Kommuneplanlægningen skal til at spille en mere central rolle i administrationen af det åbne land herunder retningslinjer

Læs mere

Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Roskilde Kommune Miljøvurdering af kommuneplantillæg Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Forslag til kommuneplantillæg nr. 14 til kommuneplan 2013 Planens indhold Kommuneplantillæg giver

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 48 Biogasanlæg ved Køng DECEMBER 2018

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 48 Biogasanlæg ved Køng DECEMBER 2018 Forslag til Kommuneplantillæg nr. 48 Biogasanlæg ved Køng DECEMBER 2018 Høring indtil: 15. februar 2019 Informationsmøde: 29. januar 2029 kl. 19:00 i Svend Gønge Hallen AFDELING FOR PLAN OG BY vordingborg.dk

Læs mere

Grøn Vækst og kommuneplanlægningen

Grøn Vækst og kommuneplanlægningen Grøn Vækst og kommuneplanlægningen - Store husdyrbrug - Store fælles biogasanlæg - Energiafgrøder Oplæg ved arkitekt Bent Petersen Naturstyrelsen, Tværgående Planlægning Odense 30. august 2011 Baggrund

Læs mere

Opfølgning på Grøn Vækst i kommuneplanlægningen. - Store husdyrbrug. - Store fælles biogasanlæg - Energiafgrøder

Opfølgning på Grøn Vækst i kommuneplanlægningen. - Store husdyrbrug. - Store fælles biogasanlæg - Energiafgrøder Opfølgning på Grøn Vækst i kommuneplanlægningen - Store husdyrbrug - Store fælles biogasanlæg - Energiafgrøder Oplæg ved Helga Grønnegaard Naturstyrelsen, Det åbne Land og Friluftsliv Baggrund Grøn Vækst-aftale

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Forslag til kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter rammerne for al lokalplanlægning. Hvis Byrådet ønsker at gennemføre

Læs mere

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid Samlet vurdering Jordbrugserhvervet skal prioriteres højt i området. Der er gode udviklingsmuligheder med en relativt høj frihedsgrad for såvel jordanvendelse som for muligheden for at bygge. Dog er der

Læs mere

7. Miljøvurdering 171

7. Miljøvurdering 171 7. Miljøvurdering 171 Sammenfattende miljøvurdering Miljøvurderingen belyser miljøpåvirkningerne af de ændringer, der er indarbejdet i Kommuneplan 2013-2025 set i forhold til Kommuneplan 2009-2021. Miljøvurderingen

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt Lokalplanforslag nr. 657 I henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (Lov nr. 448

Læs mere

Idefase Indkaldelse af forslag og ideer til planlægning for placering af biogasanlæg i Vordingborg Kommune

Idefase Indkaldelse af forslag og ideer til planlægning for placering af biogasanlæg i Vordingborg Kommune Idefase Indkaldelse af forslag og ideer til planlægning for placering af biogasanlæg i Vordingborg Kommune Hvorfor skal vi have biogasanlæg? Med Folketingets vedtagelse af Grøn Vækst er det besluttet at

Læs mere

Borgermøde om Viborg Bioenergi

Borgermøde om Viborg Bioenergi Borgermøde om Viborg Bioenergi Onsdag den 28. februar 2018 Program 1. Velkommen v/ Stine Damborg Hust, formand, Klima- og Miljøudvalget 2. Regler, planer og proces v/ Anna Dorte Nørgaard, 3. Præsentation

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur

Kommuneplantillæg nr. 7 Ikast-Brande Kommuneplan Grønt Danmarkskort og potentiel natur Grønt Danmarkskort og potentiel natur Hvad er et kommuneplantillæg? Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Kommuneplanen sætter

Læs mere

Bilag Udpegning af områder til store husdyrbrug Metode og udpegningsgrundlag Kaare Hjorth Udpegning af områder til store husdyrbrug

Bilag Udpegning af områder til store husdyrbrug Metode og udpegningsgrundlag Kaare Hjorth Udpegning af områder til store husdyrbrug Udpegning af områder til store husdyrbrug Udpegningen tager udgangspunkt i Herning Kommuneplan 2013-2014, særligt kapitlet om jordbrug. Nuværende retningslinjer fastlægger at husdyrbrug at: 2. Anlæg til

Læs mere

Fynsk Naturråd. 2. møde 15. marts 2018 Kriterier for udpegning mv.

Fynsk Naturråd. 2. møde 15. marts 2018 Kriterier for udpegning mv. Fynsk Naturråd 2. møde 15. marts 2018 Kriterier for udpegning mv. Dagsorden 15:00 Velkomst 15:15 Godkendelse af referat 15:30 Oplæg om fælleskommunalt forarbejde 16:15 Diskussion af kriterier for udpegning

Læs mere

"Landbruget og landskabet i kommuneplanen"

Landbruget og landskabet i kommuneplanen Karsten L. Willeberg-Nielsen, COWI "Landbruget og landskabet i kommuneplanen" Rådgivergruppens anbefalinger ved afsluttende seminar 1 Erfaringer og anbefalinger - Processen Behov for dialog: Tidlig inddragelse

Læs mere

Kommuneplantillæg KOMMUNEPLANTILLÆG 1. til Kommuneplan 2013 BIOGAS. Randers Kommune

Kommuneplantillæg KOMMUNEPLANTILLÆG 1. til Kommuneplan 2013 BIOGAS. Randers Kommune Kommuneplantillæg KOMMUNEPLANTILLÆG 1 til Kommuneplan 2013 BIOGAS INDHOLD Kommuneplantillæg Redegørelse Kommuneplantillæg 1 Biogas... 3 Læsevejledning... 3 Hvad er et kommuneplantillæg?... 3 Kommuneplan

Læs mere

Tilsyn med Grønt Danmarkskort. Natur- og Miljøkonference 2017 Tine N. Skafte

Tilsyn med Grønt Danmarkskort. Natur- og Miljøkonference 2017 Tine N. Skafte Tilsyn med Grønt Danmarkskort Natur- og Miljøkonference 2017 Tine N. Skafte Naturbeskyttelsesinteresser i kommuneplanen Hvad gør staten ved kommuneplanerne? Hvad kigger I efter? Hvornår er opgaven løst?

Læs mere

Scoping i forbindelse med miljøvurdering af forslag til kommuneplantillæg Udpegning af potentielle områder til placering af solenergianlæg

Scoping i forbindelse med miljøvurdering af forslag til kommuneplantillæg Udpegning af potentielle områder til placering af solenergianlæg Hjørring Kommune Til berørte myndigheder, organisationer og foreninger Team Plan Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk Hjørring

Læs mere

Borgermøde om Iglsø Biogas

Borgermøde om Iglsø Biogas Borgermøde om Iglsø Biogas Tirsdag den 16. maj 2017 Program Kl. 17.00 Kl. 17.15 Kl. 17.30 Kl. 17.35 Velkommen v/ Mads Panny, formand for Klima- og Miljøudvalget Regler og planer v/ Præsentation af Iglsø

Læs mere

Kommuneplanlægning for nye store husdyrbrug (over 500 DE)

Kommuneplanlægning for nye store husdyrbrug (over 500 DE) Kommuneplanlægning for nye store husdyrbrug (over 500 DE) Grundlag for arbejdet vedrørende landbruget i kommunenplan 2013 Debatmøde torsdag d. 7. marts kl. 17.00 Nye store husdyrbrug Grøn Vækst-planen

Læs mere

Tillæg 30 til Kommuneplan Landsbyafgrænsning i Tjærby. Status: Vedtaget

Tillæg 30 til Kommuneplan Landsbyafgrænsning i Tjærby. Status: Vedtaget Tillæg 30 til Kommuneplan 2017 - Landsbyafgrænsning i Tjærby Status: Vedtaget Offentliggørelse af forslag start: 1. april 2019 Høringsperiode start: 1. april 2019 Høringsperiode slut: 29. april 2019 Vedtagelsesdato:

Læs mere

Tillæg nr. 23 til Herning Kommuneplan

Tillæg nr. 23 til Herning Kommuneplan Forslag til Tillæg nr. 23 til Områder til placering af store husdyrbrug Hovedstruktur ændring af Fremlægges fra xx. måned 201x til xx. måned 201x (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg

Læs mere

Debat om lokalisering af fælles biogasanlæg i Randers Kommune

Debat om lokalisering af fælles biogasanlæg i Randers Kommune Debat om lokalisering af fælles biogasanlæg i Randers Kommune 1 2 Baggrund Kommuneplan 2013 skal som noget nyt planlægge for fælles biogasanlæg. Det er et statsligt mål, at halvdelen af husdyrgødningen

Læs mere

Kommunale udfordringer i planlægningen for landbrugslandet. Kontorchef Sune Impgaard Schou Miljøstyrelsen Oktober 2007

Kommunale udfordringer i planlægningen for landbrugslandet. Kontorchef Sune Impgaard Schou Miljøstyrelsen Oktober 2007 Kommunale udfordringer i planlægningen for landbrugslant Kontorchef Sune Impgaard Schou Miljøstyrelsen Oktober 2007 Hvem i staten har ansvaret for planlægningen for landbrugslant? Husdyrgodkenlsesloven

Læs mere

Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri

Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri Det kan landskabskaraktermetoden også kan anvendes til: Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri Vibeke Nellemann, Skov & Landskab, KU Rådgivende udvalg 24.10.08 Fokus på 2 forskningsområder

Læs mere

Miljørapport for Tillæg til Planstrategi Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen

Miljørapport for Tillæg til Planstrategi Udpegning af udviklingsområder og omlægning af sommerhusområder inden for kystnærhedszonen #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Byrådet Kopi til Direktionen i BLF og Direktørgruppen Fra Mette Kristoffersen Sagsnr./Dok.nr. 2017-028176 / 2017-028176-1 Oplandsbyer og

Læs mere

AFGØRELSE om etablering af silo på ejendommen Korsvej 3, 5953 Tranekær

AFGØRELSE om etablering af silo på ejendommen Korsvej 3, 5953 Tranekær Rubenlund Agro A/S Ulrik Bremholm Korsvej 3 Helletofte 5953 Tranekær Infrastruktur Fredensvej 1 5900 Rudkøbing Tlf. 63 51 60 00 Fax 63 51 60 01 E-mail: infra@langelandkommune.dk www.langelandkommune.dk

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO

KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN 2013-25 FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO VÆKST OG BÆREDYGTIGHED PLAN OG STRATEGISK FORSYNING Grundkortet findes her:

Læs mere

Særligt værdifulde landbrugsområder. Indledning. I følge planloven skal kommunerne udpege og sikre særligt værdifulde landbrugsområder (SVL).

Særligt værdifulde landbrugsområder. Indledning. I følge planloven skal kommunerne udpege og sikre særligt værdifulde landbrugsområder (SVL). Særligt værdifulde landbrugsområder Indledning I følge planloven skal kommunerne udpege og sikre særligt værdifulde landbrugsområder (SVL). Trekantområdets kommuner har i fællesskab udarbejdet kommuneplan

Læs mere

Administration i landzonen

Administration i landzonen Administration i landzonen Byggeri til hestehold, vers. 2 Teknik- og Miljøforvaltningen Dato Planafdelingen 9. august 2018 Administrationsgrundlag for sager vedrørende byggeri til hestehold i landzone

Læs mere

Opstilling af husstandsmøller. i Ringkøbing-Skjern Kommune

Opstilling af husstandsmøller. i Ringkøbing-Skjern Kommune Opstilling af husstandsmøller i Ringkøbing-Skjern Kommune 1. Bevaringsværdige landskaber Natur- og Miljøklagenævnet: Natur- og Miljøklagenævnets praksis for hustandsvindmøller indenfor Bevaringsværdige

Læs mere

Planteavlskongres 2012

Planteavlskongres 2012 Planteavlskongres 2012 Plads til landbruget i planlægningen Indhold Fakta om Ringkøbing Skjern Kommune Planstrategi 2011 Revision af kommuneplanen iht. landbrug og biogasanlæg Ringkøbing-Skjern Kommune

Læs mere

Bilag 3 Scoping af ændrede arealudlæg

Bilag 3 Scoping af ændrede arealudlæg BILAG 3 TIL MILJØVURDERING KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 1 Bilag 3 Scoping af ændrede arealudlæg Der foretages i bilaget en systematisk gennemgang af planændringer og afledte miljøpåvirkninger. Dette bilag indeholder

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Forslag til lokalplanforslag nr. 627 Side 1 af 7 Planens indhold Lokalplanen giver erstatter lokalplan 2.27 2E1 Udvidelse

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan

Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan PLAN, BYG OG MILJØ Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan 2017-2028 For erhvervsområder forbeholdt produktionserhverv Tillægget er offentlig bekendtgjort den 12. juni 2019 KALUNDBORG KOMMUNE Plan, Byg

Læs mere

Kortlægning af landskabet mv. Retningslinjer til brug for administration

Kortlægning af landskabet mv. Retningslinjer til brug for administration Kortlægning af landskabet mv. Retningslinjer til brug for administration Kommuneplanlægning Kommuneplanlægningen skal til at spille en mere central rolle i administrationen af det åbne land herunder retningslinjer

Læs mere

Landinspektørfirmaet Skel.dk har, på dine vegne, den 21. maj 2019 søgt om tilladelse til at udflytte bygningssættet på din ejendom:

Landinspektørfirmaet Skel.dk har, på dine vegne, den 21. maj 2019 søgt om tilladelse til at udflytte bygningssættet på din ejendom: Jacob Ordrup Pedersen Søstrupvej 14 4300 Holbæk HOLBÆK KOMMUNE Dato: 18. juni 2019 Sagsb.: Dorte Harbo Sagsnr.: 19/19939 Dir.tlf.: 72361264 E-mail: djens@holb.dk AFSLAG PÅ LANDZONETILLADELSE Landinspektørfirmaet

Læs mere

Landbruget og kommuneplanlægningen. Helle Tegner Anker Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, KU

Landbruget og kommuneplanlægningen. Helle Tegner Anker Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, KU Landbruget og kommuneplanlægningen Helle Tegner Anker Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, KU Oversigt landbruget og landskabet Planlægning - kommuneplaner Generelt om kommuneplaner Særlige retningslinjer

Læs mere

Fremtidens jordbrug udfordringer for planlægningen og forvaltningen af det åbne land

Fremtidens jordbrug udfordringer for planlægningen og forvaltningen af det åbne land Fremtidens jordbrug udfordringer for planlægningen og forvaltningen af det åbne land 1 Planlægning for jordløse husdyrproduktioner VVMog lokalplanpligt p? Eksempel PIG CITY 2 PIG CITY myndighedsbehandling

Læs mere

Scoping af planer og programmer i forhold til miljøvurdering

Scoping af planer og programmer i forhold til miljøvurdering Scoping af planer og programmer i forhold til miljøvurdering Nedenstående matrice er et hjælpeværktøj særligt til scoping af planer og programmer, der er omfattet af lovens 3, stk. 1 nr. 1 og 3, stk. 1

Læs mere

Forslag til Tillæg nr ( tidligere benævnt )

Forslag til Tillæg nr ( tidligere benævnt ) Forslag til Tillæg nr. 2017.04 ( tidligere benævnt 2013.24) Forord Svendborg Kommune har i kommuneplantillæggets høringsperiode frem til den 18. februar 2018 været i dialog med Erhvervsstyrelsen med henblik

Læs mere

Boligområde ved Erlevvej og Baldersvej

Boligområde ved Erlevvej og Baldersvej 1-2017 Boligområde ved Erlevvej og Baldersvej 1-2017 Boligområde ved Erlevvej og Baldersvej Status Plannavn Vedtaget Boligområde ved Erlevvej og Baldersvej Plannummmer 1-2017 Dato for offentliggørelse

Læs mere

Tillæg nr. 26 til Herning Kommuneplan

Tillæg nr. 26 til Herning Kommuneplan Forslag til Tillæg nr. 26 til Rammeområde 12.OF1 - Offentligt område Lillelund Eng samt 12.OF3 - Offentligt område ved Nordre Kirkegård i Herning Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg er en del

Læs mere

MILJØVURDERING AF LANDSPLANDIREKTIV FOR OMPLACERING OG UDLÆG AF NYE SOMMERHUSOMRÅDER I KYSTNÆRHEDSZONEN

MILJØVURDERING AF LANDSPLANDIREKTIV FOR OMPLACERING OG UDLÆG AF NYE SOMMERHUSOMRÅDER I KYSTNÆRHEDSZONEN JANUAR 2019 ERHVERVSSTYRELSEN MILJØVURDERING AF LANDSPLANDIREKTIV FOR OMPLACERING OG UDLÆG AF NYE SOMMERHUSOMRÅDER I KYSTNÆRHEDSZONEN AFGRÆNSNINGSRAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby

Læs mere

Ansvarlig sagsbehandler

Ansvarlig sagsbehandler Beskrivelse af planforslag Klimatilpasningsplanen består af en baggrundsrapport og en decideret tillæg til Kommuneplan 2013. Begge dele skal miljøvurderes i forhold til lovgivningen omkring miljøvurdering

Læs mere

Nye muligheder i landzonen

Nye muligheder i landzonen Nye muligheder i landzonen Advokat, Mark Christian Walters 53 Kort om zoneinddelingen Planlovens 34, stk. 1: Hele landet er opdelt i byzoner, sommerhusområder og landzoner. De overordnede retningslinjer

Læs mere

Foreløbig udpegning af potentielle områder til placering af større fælles biogasanlæg i Svendborg Kommune.

Foreløbig udpegning af potentielle områder til placering af større fælles biogasanlæg i Svendborg Kommune. Bilag 3 Foreløbig udpegning af potentielle områder til placering af større fælles biogasanlæg i Svendborg Kommune. Det bliver Svendborg Kommunens opgave at udpege områder, hvor der kan etableres større

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer

Miljøvurdering af planer og programmer Miljøvurdering af planer og programmer Forslag til Lokalplan 90 Et bevaringsværdigt sommerhusområde ved Sønderklit, Fanø Bad Fanø Kommune Udført efter lov nr. 316 af 5. maj 2004 om Miljøvurdering af planer

Læs mere

Lene Stenderup Landinspektør. Byplan By- og Kulturforvaltningen Odense Kommune

Lene Stenderup Landinspektør. Byplan By- og Kulturforvaltningen Odense Kommune Lene Stenderup Landinspektør Byplan By- og Kulturforvaltningen Odense Kommune Samlet areal Byzone Landzone Landbrugsareal Beskyttet natur og offentlig fredskov Indbyggertal Befolkningstæthed Odense Danmark

Læs mere

SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE, MILJØRAPPORT

SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE, MILJØRAPPORT JANUAR 2018 HORSENS KOMMUNE SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE, MILJØRAPPORT KOMMUNEPLAN 2017 FOR HORSENS KOMMUNE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Planlægning for solcelleparker i Faxe Kommune. Revideret til Plan & Kulturudvalgets møde den 29/5-2018

Planlægning for solcelleparker i Faxe Kommune. Revideret til Plan & Kulturudvalgets møde den 29/5-2018 Planlægning for solcelleparker i Faxe Kommune Revideret til Plan & Kulturudvalgets møde den 29/5-2018 Indhold Solcelleanlæg et teknisk anlæg? Solcelleparker fordele og ulemper Hvor kan vi planlægge for

Læs mere

Retningslinjerevision 2019

Retningslinjerevision 2019 Retningslinjerevision 2019 MiljøVurdering af projekter Redegørelse MiljøVurdering af planer og programmer Fysisk Planlægning i Aalborg Kommune EU-Direktiver Statslig planlægning Fx De statslige udmeldinger

Læs mere

PIG CITY et jordløst svinebrug og tomatgartneri

PIG CITY et jordløst svinebrug og tomatgartneri PIG CITY et jordløst svinebrug og tomatgartneri - perspektiver for planlægning Disposition: PIG CITY koncept - anlægskarakteristik PIG CITY perspektiver for (lokal-)planlægning PIG CITY perspektiver for

Læs mere

Kommuneplanlægning efter planloven

Kommuneplanlægning efter planloven Kommuneplanlægning efter planloven 12. September 2018 Pia Graabech Agenda Planloven Indsigelser Kommuneplanen Lovændringer Erhvervsstyrelsen 2 Planlovens formål 1, stk. 1: Loven skal sikre en sammenhængende

Læs mere

Kommunens supplerende bemærkninger til ansøgers anmeldelse-skema Søren Lolks Vej 8, Tåsinge, 570 Svendborg. Sagsnr. 15/20940 14. Bekendtgørelse om støj fra vindmøller, nr. 1284, af 15. december 2011 (Vindmøllebekendtgørelsen).

Læs mere

EN NY JORDBRUGSPLANLÆGNING ER NØGLEN TIL KVALIFICERING AF KOMMUNEPLANERNE FOR DET ÅBNE LAND!

EN NY JORDBRUGSPLANLÆGNING ER NØGLEN TIL KVALIFICERING AF KOMMUNEPLANERNE FOR DET ÅBNE LAND! Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 L 165 Bilag 5 Offentligt EN NY JORDBRUGSPLANLÆGNING ER NØGLEN TIL KVALIFICERING AF KOMMUNEPLANERNE FOR DET ÅBNE LAND! I 2. generation af kommuneplaner skal vi fokusere

Læs mere

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Køge Kommune har meddelt landzonetilladelse til udstykning af ejendommen Klarkærvej 12b, 4600 Køge.

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Køge Kommune har meddelt landzonetilladelse til udstykning af ejendommen Klarkærvej 12b, 4600 Køge. 6. oktober 2017 Sagsnr. NMK-31-02110 KlageID: 120790 CATCA AFGØRELSE i klagesag om landzonetilladelse til udstykning af ejendom i Køge Kommune Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Køge Kommune

Læs mere

Biogasanlæg i relation til kommunernes varmeplanlægning

Biogasanlæg i relation til kommunernes varmeplanlægning Biogasanlæg i relation til kommunernes varmeplanlægning Energinet.dk 8. september 2010 Kåre Albrechtsen Sekretariatschef Biogassekretariatet Miljøministeriet Disposition - Biogassekretariatet - Rammer

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 2 for Kommuneplanramme 5.2.E.1 Erhvervsområde ved Toftegårdsvej i Glamsbjerg

Kommuneplantillæg nr. 2 for Kommuneplanramme 5.2.E.1 Erhvervsområde ved Toftegårdsvej i Glamsbjerg Kommuneplantillæg nr. 2 for Kommuneplanramme 5.2.E.1 Erhvervsområde ved Toftegårdsvej i Glamsbjerg Indholdsfortegnelse REDEGØRELSE FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 2 Kommuneplantilæggets baggrund og redegørelse...

Læs mere

Kommuneplan for Odense Kommune Tillæg nr. 41

Kommuneplan for Odense Kommune Tillæg nr. 41 Kommuneplan 2016-2028 for Odense Kommune Tillæg nr. 41 Boliger i Åsum Ændring af kommuneplanområde 3 Åsum, Seden, Bullerup, Agedrup Hvad er en Kommuneplan? I henhold til lov om planlægning skal der for

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan Screening afgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af lokalplan Screening afgørelse om miljøvurderingspligt Miljøvurdering af lokalplan Screening afgørelse om miljøvurderingspligt Forslag til kommuneplantillæg nr. 15 og lokalplanforslag nr. 629 Planens indhold Den eksisterende lokalplan, nr. 58 Gadstrup Erhvervspark,

Læs mere

Drejebog for Syddjurs Kommuneplan 2013

Drejebog for Syddjurs Kommuneplan 2013 Oplæg til Drejebog for Syddjurs Kommuneplan 2013 Det videre arbejde med byrådets visioner for Syddjurs Kommune med udgangspunkt i Planstrategi 2012 Udviklingsafdelingen, maj 2012 Indledning Syddjurs Kommune

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG. Forslag

KOMMUNEPLANTILLÆG. Forslag Forslag til Kommuneplantillæg 14 for Kommuneplan 2013-2025 og ( Forslag til Kommuneplantillæg nr. 1 til Forslag til Kommuneplan 2017-2029 ) Solcelleanlæg ved Næssundvej, Sindbjerg, Juni 2018 Morsø Kommune

Læs mere

Debatoplæg Planlægning for Pig City

Debatoplæg Planlægning for Pig City Debatoplæg Planlægning for Pig City -Et kombineret svinebrug og gartneri med integreret slagteri, pakkeri, miljø- og energianlæg inklusiv gårdbiogasanlæg m.m., på Kollens Møllevej 33, Stjær Ideer og forslag

Læs mere

Indledning. Ikke teknisk resumé

Indledning. Ikke teknisk resumé Miljøvurdering Kommuneplan 2013 1 Indhold Indledning... 3 Ikke teknisk resumé... 3 Miljøvurdering... 5 Potentielle områder for ny natur og potentielle økologiske forbindelser... 5 Særligt værdifulde landbrugsområder...

Læs mere

Tillæg nr. 3A til Kommuneplan for Viborg Kommune

Tillæg nr. 3A til Kommuneplan for Viborg Kommune Tillæg nr. 3A til Kommuneplan 2013-2025 for Viborg Kommune Retningslinjer og rammebestemmelser for et vindmølleområde ved Kirkebækvej sydøst for Romlund Rammeområde 04.VM.07_T3 Forslag Tillæggets område

Læs mere

Administration i landzonen

Administration i landzonen Administration i landzonen Byggeri til hestehold Teknik- og Miljøforvaltningen Dato Planafdelingen 15. marts 2018 Administrationsgrundlag for sager vedrørende byggeri til hestehold i landzone Introduktion

Læs mere

Jordbrugsanalyser i den kommunale planlægning. Temadag om jordbrugsanalyser 29. august 2017

Jordbrugsanalyser i den kommunale planlægning. Temadag om jordbrugsanalyser 29. august 2017 Jordbrugsanalyser i den kommunale planlægning Temadag om jordbrugsanalyser 29. august 2017 Dagsorden Hvem er jeg? Hvad er baggrunden for jordbrugsanalysen Processen Jordbrugsanalyse 2016 Anvendelse i Kommuneplan

Læs mere

Hendrik G. Neuleman Nebelvej Vorbasse. Sendt til din virksomheds e-boks i CVR nr

Hendrik G. Neuleman Nebelvej Vorbasse. Sendt til din virksomheds e-boks i CVR nr Hendrik G. Neuleman Nebelvej 32 6623 Vorbasse Sendt til din virksomheds e-boks i CVR nr. 19976297 Afgørelse vedr. 27 anmeldelse af gyllebeholder Dato: 04. maj 2017 Billund Kommune har den 31. marts 2017

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg. Hyldagerkvarteret

Forslag til Kommuneplantillæg. Hyldagerkvarteret Forslag til Kommuneplantillæg 8 Hyldagerkvarteret + Indholdsfortegnelse Redegørelse...3 Forslag til kommuneplantillæg 8...3 Rammebestemmelser...3 Nationale interesser...4 Miljøvurdering...4 Det endelige

Læs mere

KOMMUNEPLAN OG DET ÅBNE LAND. DET ÅBNE LAND workshop, kommuneplanseminar 6. januar 2009

KOMMUNEPLAN OG DET ÅBNE LAND. DET ÅBNE LAND workshop, kommuneplanseminar 6. januar 2009 DET ÅBNE LAND workshop, kommuneplanseminar 6. januar 2009 Roller i det åbne lands planlægning: Kommunen: emner efter planlovens 11a (11b stk.2) Regionen: Regional råstofplan Regional udviklingsplan Staten:

Læs mere

Forslag til Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan

Forslag til Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan PLAN, BYG OG MILJØ Forslag til Tillæg nr. 1 til Kalundborg Kommuneplan 2017-2028 For erhvervsområder forbeholdt produktionserhverv Forslaget er fremlagt fra den 20. december 2018 til den 14. februar 2019

Læs mere

SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE FOR MILJØPÅVIRKNINGERNE AF ODSHERRED KOMMUNEPLAN 2013 INDHOLD. 1 Indledning 2

SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE FOR MILJØPÅVIRKNINGERNE AF ODSHERRED KOMMUNEPLAN 2013 INDHOLD. 1 Indledning 2 SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE FOR MILJØPÅVIRKNINGERNE AF ODSHERRED KOMMUNEPLAN 2013 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk ODSHERRED KOMMUNE

Læs mere

Screening af planens/programmets miljømæssige konsekvenser

Screening af planens/programmets miljømæssige konsekvenser Screening af planens/programmets miljømæssige konsekvenser Screening af: Planstrategi 2019 Kort beskrivelse af planen: Planstrategi 2019 er udarbejdet med henblik på at beskrive, hvilke områder, emner

Læs mere

Den moderniserede planlov. Fokus på vækst og forenkling

Den moderniserede planlov. Fokus på vækst og forenkling Den moderniserede planlov Fokus på vækst og forenkling Hvad går ændringerne ud på? 1. Ændring i planlovens formålsbestemmelser 2. Kort om ændringer i byzonen 3. Liberalisering af landzonereglerne 4. Øget

Læs mere

Titel: Kommuneplan 2013 Emne:

Titel: Kommuneplan 2013 Emne: Titel: Kommuneplan 2013 Emne: Tekniske anlæg Sted: Pakhuset i Nykøbing Dato: 12. august 2013 Oplægsholder: Rasmus Kruse Andreasen Dok. 306-2013-179030 Tekniske anlæg kommuneplanforslagets kapitel 5.3 Vindmøller

Læs mere

KL høringssvar til ændring af lov om planlægning vedr. produktionserhverv

KL høringssvar til ændring af lov om planlægning vedr. produktionserhverv Høringssvar KL høringssvar til ændring af lov om planlægning vedr. produktionserhverv KL takker for muligheden for at komme med bemærkninger til ændringsforslagene vedr. produktionserhverv til forslag

Læs mere

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid Samlet vurdering Jordbrugserhvervet er væsentligt i området. Der er gode udviklingsmuligheder med en relativt høj frihedsgrad for jordanvendelse. Der er lav frihedsgrad for muligheden for at bygge, da

Læs mere

Idéoplæg til. Solcelleanlæg ved Hobygård Rødby Fjord

Idéoplæg til. Solcelleanlæg ved Hobygård Rødby Fjord Idéoplæg til Solcelleanlæg ved Hobygård Rødby Fjord December 2018 Baggrund Lolland Kommune har modtaget en ansøgning fra GEOPARTNER, der på vegne af Niels Frederik Skov Jensen, Hobygård, søger om etablering

Læs mere

Solenergianlæg. Tillæg nr. 17 til Kommuneplan 2013-2025. Forslag

Solenergianlæg. Tillæg nr. 17 til Kommuneplan 2013-2025. Forslag Solenergianlæg Tillæg nr. 17 til Kommuneplan 2013-2025 Forslag Forslag vedtaget af Viborg Byråd d. 18. 12. 2013 Læsevejledning Til hver retningslinje hører en redegørelse, som nærmere fortæller om baggrunden

Læs mere

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af svinebruget beliggende Fugdalvej 8, 7250 Hejnsvig

Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af svinebruget beliggende Fugdalvej 8, 7250 Hejnsvig Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse i forbindelse med udvidelse af svinebruget beliggende Fugdalvej 8, 7250 Hejnsvig Billund Kommune modtog den 2. november 2016 en ansøgning om miljøgodkendelse

Læs mere

Forslag til Ændring 2010.10 i Kommuneplan 2010-2022. Jordforurening. Marts 2012. Esbjerg Kommune

Forslag til Ændring 2010.10 i Kommuneplan 2010-2022. Jordforurening. Marts 2012. Esbjerg Kommune i Kommuneplan 2010-2022 Jordforurening Marts 2012 Esbjerg Kommune Kommuneplan 2010-2022 Baggrund Esbjerg Byråd vedtog den 05-03-2012 at offentliggøre Forslag til Ændring 2010.10 i Kommuneplan 2010-2022,

Læs mere

Kommuneplan & Landbrugslov Hvad udad tabes skal indad vindes..

Kommuneplan & Landbrugslov Hvad udad tabes skal indad vindes.. Kommuneplan & Landbrugslov Hvad udad tabes skal indad vindes.. Temadag om Jordbrugsanalyser 29. august 2017 Odense Palle Graversgaard, Enhedschef Landbrugslov og Jordfordeling Landbrugsloven er henlagt

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 15

Kommuneplantillæg nr. 15 Kommuneplantillæg nr. 15 Lokalcenter Kalundborgvej Status: Kladde Høringsperiode start: Høringsperiode slut: Vedtagelsesdato: Ikrafttrædelsesdato: Lokalcenter Kalundborgvej - 15 Lokalcenter Kalundborgvej

Læs mere

Kommuneplantillæg KOMMUNEPLANTILLÆG 1. til Kommuneplan 2013 BIOGAS. Randers Kommune

Kommuneplantillæg KOMMUNEPLANTILLÆG 1. til Kommuneplan 2013 BIOGAS. Randers Kommune Kommuneplantillæg KOMMUNEPLANTILLÆG 1 til Kommuneplan 2013 BIOGAS INDHOLD Kommuneplantillæg Redegørelse Kommuneplantillæg 1 Biogas... 3 Læsevejledning... 3 Hvad er et kommuneplantillæg?... 3 Kommuneplan

Læs mere

Herning Kommune Torvet Herning. att.: Peter Lindhard Birch. Gyllebeholder. 1. Indledning

Herning Kommune Torvet Herning. att.: Peter Lindhard Birch. Gyllebeholder. 1. Indledning Herning Kommune Torvet 5 7400 Herning att.: Peter Lindhard Birch Codex Advokater P/S Damhaven 5 B 7100 Vejle 26. juli 2016 Journalnr.: 208545 Advokat: Mads Kobberø mko@codexlaw.dk Sekretær: Lene Fjord

Læs mere

Stenløse - Agertoftegårdsvej Ophævelse af kommuneplanramme O-29 Tillæg til Kommuneplan Forslag i høring: xx.måned - xx.

Stenløse - Agertoftegårdsvej Ophævelse af kommuneplanramme O-29 Tillæg til Kommuneplan Forslag i høring: xx.måned - xx. KOMMUNEPLANTILLÆG 06 Stenløse - Agertoftegårdsvej Ophævelse af kommuneplanramme O-29 Tillæg til Kommuneplan 2013-2025 Forslag i høring: xx.måned - xx.måned 20xx Kommuneplantillæg nr.8 til kommuneplan 2013-2025

Læs mere

Bilag 1 - Vindmølleplan og kommuneplantillæg til KOMMUNEPLAN 09

Bilag 1 - Vindmølleplan og kommuneplantillæg til KOMMUNEPLAN 09 Retningslinjer Retningslinjer for opsætning af vindmøller i Nyborg Kommune skal sikre at vindmøllernes placering og udseende afpasses efter hinanden, og at vindmøllerne opstilles i harmoni med landskabet,

Læs mere

Baggrundnotat til Byrådet jordbrugsmæssige interesser - Kommuneplan 2014

Baggrundnotat til Byrådet jordbrugsmæssige interesser - Kommuneplan 2014 NOTAT Byrådscentret Baggrundnotat til Byrådet jordbrugsmæssige interesser - Kommuneplan 2014 1) Lovgivning/krav og overordnet planlægning Planloven: Kommuneplanen skal indeholde retningslinjer for Varetagelsen

Læs mere

T I L L Æ G N R Forslag TIL VEJLE KOMMUNEPLAN KOMMUNEPLAN Trekantområdet og Vejle Kommune

T I L L Æ G N R Forslag TIL VEJLE KOMMUNEPLAN KOMMUNEPLAN Trekantområdet og Vejle Kommune Forslag T I L L Æ G N R. 5 7 Erhvervsområde med offentlige formål ved Soldalen Hører til lokalplan nr. 1245 TIL VEJLE KOMMUNEPLAN 2013-2025 KOMMUNEPLAN 2013-2025 Trekantområdet og Vejle Kommune Forslag

Læs mere