UlVSBORq - PROjeKCGC. er> clo liq onlooelaloer BORq eneo blscorisk v ^ rkscgo. RevloeRec uoqrave 2000

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UlVSBORq - PROjeKCGC. er> clo liq onlooelaloer BORq eneo blscorisk v ^ rkscgo. RevloeRec uoqrave 2000"

Transkript

1 UlVSBORq - PROjeKCGC er> clo liq onlooelaloer BORq eneo blscorisk v ^ rkscgo RevloeRec uoqrave 2000

2 J Svsborg-Projektet skabtes primo 1.997, Dengang var det vor drøm at kunne starte byggeriet i middelalderåret I de 3 år der er gået har vi, sammen med en meget entusiastisk forening, arbejdet intenst på at nærme os målet V i synes det er lykkedes. Derfor må det nu være tid, for en revideret udgave af projektbeskrivelsen fra Basale delmål har været At skabe opmærksomhed omkring UI vs bor g- Projektet «A t skabe interesse for den tidlige m iddelalder. «A t få amt og kommuner til at erkende, hvilke muligheder projektet vi! kunne skabe indenfor undervisning og kulturturisme i Vestsjælland. At skabe internationale kontakter, der kan danne basis for EU-projekter. Andre delmål har været økonomiske: «A t anskaffe et egnet stykke jord til projektet, og i foreningsregi at skabe økonomi til denne. At skabe interesse blandt fonde. 9 At få amt og kommuner til at vise deres interesse økonomisk. Projekt Ulvsborg - H istorisk V æ rksted II / 2000 Består af A: Projekt-del. B: Plan og budget-del M ed Venlig hilsen Bodil og Eric Zehmke

3 d a o m a r k s c l D L i G e c n i P O e L A L P e R Den tidlige middelalder, e.kr., hører til ét af Danmarkshistoriens mest spændende afsnit. Tiden er kendt for sine mange omvæltninger, nye kulturstrømninger og samfundets nye strukturer. I historiebøgerne læser vi om riddere og korstog, om handelsfolk, håndværkerlaug, kirke- og klosterbyggeri. Byer opstod og vores ældste love og krøniker blev skrevet ned. Da den sidste vikingekonge^ Sven Estridsen dør i 1074, er Danmark på vej ind i en brydningstid med megen uro og borgerkrigslignende tilstande i landet. Især i første halvdel af 1100 tallet er landevæmet svækket pga. tronfejder, og venderne fra den sydlige Østersøkyst hærger de danske kyster. Mange stormænd føler derfor et behov for at beskytte deres egne gårde. De første privatborge opstår. Med kong Valdemar den Store og Roskildebispen Absalon, som senere endda bliver ærkebisp, vender billedet. Riget samles igen og landets opbygning begynder for alvor i Valdemarstiden. Danmark bliver et rigt og stort Østersøimperium. Historieskriveri, sagaskrivning og poetisk hofmusik kommer til Norden. Under kong Valdemar II. Sejr opnår Danmark sit politiske, kulturelle og økonomiske højdepunkt når han lige at skrive under på vores første grundlov, Jyske lov, der skal ordne forholdene i riget fremover. En kongelig arveret bliver dog ikke nærmere beskrevet, og da kongen dør, falder kronen fra de danskes hoved. Danmark er på vej mod undergang. tt kornn#; tvmrfcgcloa. Slaget ved Bomhøved i Holsten 22. Juli 1227 (håndskrift fra o. 1250)

4 ULVSBORG - biscorlsk VÆRKSCeO 3 Bag Ulvsborg - Historisk Værksted står en middelalderforening, Ulvsborgens Venner, med 230 medlemmer, der ønsker at anskueliggøre Danmarks tidlige middelalder, en brydningstid, hvor mange kulturelementer af vor egen tid har deres rødder: Formidling af Sivet på eis befæstet stormandsgård De første befæstede stormandsgårde i Danmark synes at kunne knyttes til rigets store, især til sjællandske stormænd. På grund af de forsvarselementer, der præger gårdenes ydre, kaldes anlæggene også privatborge". Søborg, Hastrup, Karlstrup ved Køge, Fodbygård ved Næstved, Pedersborg ved Sorø, Borren ved Højby og Dragsholm er kun nogle af de hidtil kendte privatborge. Stormandslivet og Nordens riddere Tæt forbundet med stormandslivet i 1100 tallet er riddere og hirdmænd kaldes ridderens blomstringstid" eller korstogstiden". På Ulvsborgen skal Nordens ridder" hentes ned ffa kalkmalerier, granitsten og vævetæpper, og vækkes til live. Kalkmaleri fra Fjenneslev kirke: Hr. Asser Rig og fru Inge (Akvarel. Komerup) Skjalm Hvide og hans slægt i Vestsjælland Borg-, kirke- og ldosterbyggeri i 1100 tallets Vest sjælland forbindes især med Hvideslægten, der blev opkaldt efter stamfaderen Skjalm Hvide. Denne magtfulde stormandsslægt har i høj grad påvirket Danmarks politiske, kulturelle og økonomiske udvikling. Ulvsborg - Historisk Værksted formidler derfor ligeledes stormandens dagligdag i Hvidernes Vestsjælland.

5 SPOR AF O AOSK e ODOCCe-BORGe Motte - en kunstig jordbanke med forsvarstårn Ulvsborgen formidler danske privatborge som principmodel. Én af de tidligste privatborgtyper kaldes Motte og kendes i Vesteuropa allerede i 1000 tallet. Den befæstede gård består af en slags indhegnet forborg, i Vesteuropa kaldt bailey, der rummer stormandens gård og herskabsbolig, og et forsvarsværk i form af motten. Motten betegner en pyramide- eller keglestubformet kunstig anlagt jordbanke, hvorpå der bygges et forsvarstårn. (se principskitse) Principskitse af en borg af motte & bailey typen, som den især påtræffes i England og Nonnandiet (efter R. A. Olsen) Borten ved Højby (Rekonstruktionsforsøg efter Nationalmuseets udgravninger) Sjældne spor efter Danmarks tidligste motter Motten som forsvarsværk når til Danmark i begyndelsen af 1100 tallet. Inspirationen kom sandsynligvis gennem de danske stormænds kontakter med Normandiet, England, Flandern og Nordtyskland. Tronfejdeme efter Knud Lavards død i 1131 herhjemme, har sikkert også været et væsentligt motiv. Spor af motter ses kun sjældent i det danske landskab. Motter og tårne som f.eks. ved Karlstrup ved Køge blev ofte bygget af forgængelige materialer som jord og tømmer. Derfor ligner jordbanken til forveksling en gravhøj, og gårdens materielle efterladenskaber gemmer sig i jorden. På Borren ved Højby har man dog bygget et forsvarståm i sten på en 2,5m høj kunstig lerbanke.

6 Sønderjyske klokketårne som forsvarstårne Udover stentårnsfimdamenter har vi dog i de sønderjyske klokketåme endnu en kilde, der hjælper os på spor af danske motter. Disse tårne blev bygget separat fra de romanske kirker. Deres kraftige tømmerkonstruktion og klokkestolens udformning som platform viser tydeligt klokketåmenes forsvarskarakter. Formodentlig fandtes klokketåmenes forbillede netop på motter, og mens privatborgbyggeri og dermed også stormændenes mottebyggeri forbydes af Dronning Margrete I. omkring 1400, vedligeholdes klokketåmene, mens motteme rives ned eller forfalder. 5 Kliplev klokketåm (ved restaurering i 1991) Borgbyggeri (Bayeux-tapetet)

7 UlVSBORQ: ReKOPSCRUKClOT) AF D BeFÆSCeC SCORmA-ODSGÅ-RP Ud fra arkæologiske fund i Danmark, historiske tekster og illustrationer rekonstrueres en principmoded af en befæstet stormandsgård med motte: ydre voldgrav og vold til sikring af borgens samlede areal motte med barfred (trætåm), palisade og indre vold grav salshus med hal (gildesal), stormandens privat bolig og herberge stald med båse, redskabs- og forrådsrum samt gæste rum madhytte med køkken og bageovn pottemageri med værksted og bolig tømrerhus med træværksted, tømmerplads brænde- Det omgivende miljø viser et udsnit af borgens landbrug med: marker med tidstypiske markfrugter og kornarter, dyrket i vangesystem. markindhegning med pileflet. dyrfolde til gamle husdyrracer. køkkenhave med planter fra tidlig middelalder. træbestand med tids- og egnstypisk bevoksning og fokus på skovbrug i tidlig middelalder, f.eks. bøg, eg, ask, lind, hassel, hyld og pil: anskueliggør tømmer, frugt, garvestof, farvestof, tov- og fletmateriale. staklade. kulsvierens miler og pottemagerens keramikovne. skydebane til bueskydning og tidlig middelalderlige Ul-VSBORCj

8 cnålqrupper for c ILb uo på 7 O l V S B O R G h i S C O R I S K V Æ R K S C e D Gennem leg og aktiv deltagelse på et historisk værksted opnår børn og voksne en bedre historieforståelse og tilfredsstiller samtidig deres naturlige nysgerrighed. Målgruppe 1: Undervisning I forårs- og efterårssemestrene fungerer Ulvsborg som historisk værksted eiler skoletjeneste", som betjener især kommuner og amt i Hvidemes Skoler og børnehaver. Fritidsordninger og ungdomsklubber. Lejrskoler og feriekolonier. Spejdere og andre børneorganisationer Lærerseminarier. Produktionsskoler. Daghøjskoler med historisk linie. Efter- og Højskoler. Arkæologi- og historiestuderende. Beskæftigelsestilbud for unge i arbejde og for langtidsledige. Undervisning tilbydes især i form dagsekskursioner, hytte-ferie, lejrskoler og kurser. Målgruppe 2t Turisme. I feriesæ sonen fungerer Ulvsborg som grøn turist mål og rekreativt aktiv ferie-m år for folk der ønsker en spændende og anderledes ferieoplevelse for hele familien. Turister, der holder ferie i Nordvestsjælland. Sommerhusgæster og campister i Odsherred. Vandrere på Isefj ordstien og cykelturister. Rejsegrupper. Søndags- og familieudflugtsgæster fra egnen. Familier fra hovedstadsområde og det øvrige Sjælland. Målgruppe 3: Friluftsliv. Året rundt er Ulvsborgen et værested for mennesker som Ulvsborgens Venner, der finder i middelalder-livet et oplevelses rig! nfriluftsliv Middelalderforeningen Ulvsborgens Venner. Middelalderforeninger i ind- og udlandet. Rollespils-foreninger.

9 Udfordring fo r Destination 21: Aktiv ferie De sidste turismeundersøgelser viser en markant stigende interesse for kulturturisme og grøn turisme. Ulvsborg Historisk Værksted ligger i turismeforsøgs område Destination 21, og byder på alle forud sætninger for en bærbar grøn kulturturisme. Analyser fra Destination Lolland-F aister A/S viser tydeligt, hvilke tendenser turismen viser i Danmark: Indlevelse og oplevelse Miljø og økologi Kultur Ægthed/Autensitet at rejse er at leve44, skriver H.C. Andersen. Derfor ønsker den moderne turist på sin rejse at: Op-leve (f.x. Sommerland Sjælland el. Ulvsborg) Xnd-leve (f.x. Dragsholm Slot el. middelalderen) Ud-Ieve (naturen, Starreklinte el. Sanddobberne) Over-leve (kontrasten til hverdagen, afslapning med spil i feriehuset el. på Ulvsborg) Ulvsborg Historisk Værksted tilbyder turisterne en enestående familie-oplevelse i form af Aktiv ferie, der ligger helt på linie med tendenserne indenfor turismen og med turisternes primære ønsker. Aktiv ferie44, fra medio Juni - ultimo August: a) prøv selv- aktiviteter44 bueskydning, ridning, affyring af kastemaskiner osv b) en dag på stormandsgården44 enkeltdags-undervisning i et håndværk. c) Middelalderfamilie for en uge44 Tilbud især til børnefamilier: en uge i tidlig middelalder med vejledning. d) Middelalder- herberge 4 for forbirejsende danske og udlandske turister: Enkel overnatning i historisk miljø (max. 16 pers. pr. nat). Tilbuddet indeholder aftens- og morgenmad efter opskrifter fra tidlig middelalder, sovebænk (bås) i salshusets herberge og historiefortælling om aften e) Fredagsarrangementer44: Arrangementer med inviterede vikinge- eller middel aldergrupper (Kamp, musik, drama, gøgl eller saga fortælling) Fredagsarrangementer er samtidig afslutningsfest for middelaiderfamilier. f) Åbent hus44om søndagen (gælder fra og weekenden efter Jul): Åbning for dagsturister begrænses til weekender af hensyn til middelalderfamilieme. Middelalder- herbergets gæster dog undtaget.

10 BORqeps l>verda<3 A K C t v I C C C S C H - B U t ). soen 9 Borgens hverdag formidles i de fem. rekonstruerede bygninger og. det omgivende miljø. Undervisning og demonstration indeholder flere aspekter: * Angreb og Forsvar«, Mottens funktion og tidlig middelalderlige våben og skyts. * Husflid og Håndværk«, Dragter, redskaber, møbier og køkkengrej. * Madlavning I tidlig middelalder,, Konservering af mad med røg og salt. * Husdyr på borgen. Ridning, malkning, fåreklipning. * Jordbrug. Hjularden, højryggede agre, vangesystem og dyrkede planter i tidlig middelalder. * Handel-og transport over Sand. På vogn og hesteryg. Sølwægt og pengeværdi. * Sdræt, leg og underholdning i tidlig middelalder. * Musik og skjaldekvad Musikinstrumenter, sange, sagn og sagafortæliing. * Skrive- og tegnestue. Rune og minuskel, latin og old dansk. Tidlig billedkunst.

11 10 uivsbokqet) f scabbeiclipce: PORCen cil oosberreo I foråret 1999 har Middelalderforeningen Ulvsborgens Venner købt en ejendom ved Starreklinte, som tidligere var beskrevet i den nu ophævede lokalplan 50 fra Dragsholm kommune. Arealet lå i mange år hen som naturgrund i en stenbundsørken, dækket med et cm tykt lag af stenknuseaffald. Kun en lille trekant op mod Enghave-skoven er holdt fri for stenaffald, og er idag tilgroet med tidsler og brændenælder. I den tidligere lokalplan skulle dette areal som stødpude-trekant erstatte skovbyggelinien. Ejendommens beliggenhed og historiske dimension, gør Starreklinte ideel for en placering af Ulvsborgen. Vestsiællands Amt - Regionalplan & I kap. 8 om arealer til fritidsformål nævnes bl.a. Amtsrådets ønsker og retningslinier. Disse falder helt i tråd med Ulvsborgens formål. Man kunne passende skrive: Ulvsborg Historisk Værksted i Starreklinte fremmer befolkningens og turisternes muligheder for landskabelige, naturmæssige og kulturhistoriske oplevelser, medvirker til, at turismen i Vestsjælland udvikles på et bæredygtigt grundlag til natur og miljø,... fremmer en ny turistattraktion og et udflugtsmål, der tager udgangspunkt i amtets natur- og kultur værdier,..., (se regionalplan, s.63) side 10: luftfoto, Søren Holmberg: Starreklinte-grunden. Transformatorstation viser borgens planlagte beliggenhed, (tidl. Stenværk/ lokalplan 5 0-område) side 11: udsnit af regionalplan-kortet: området ved kommunegrænserne mellem Bjergsted, Dragsholm og Svinninge) Starreklinte-grunden markeret som Fabrik nord for Havnsø Strand-somnierhusområde, beliggende i besøgsområde (lodret skraveret).

12 U Team Odsherred, Holbæk- og Kalundborgegnen giver amtet mulighed for at realisere den rekreative udvikling og friluftsliv i videst muligt omfang, øger muligheder for videreudvikling af cykel- og vandreturismen, samt af aktiviteter, der udnytter kyst og skov i turisme-delområde 3, Odsherred vest. betyder udvikling af en énestående overnatningsturisme. (se regionalplan, s. 157) forbedrer offentlighedens adgang til kyst og skov i et besøgsområde, hvor oplioldsarealer, mindre parke ringspladser, informationstavler, minimuseer, natur skoler, mindre ffiluftsgårde o.lign. kan etableres, (se regionalplan, s. 158) Starreklinte ligger tæt ved et turisme-trafikknudepunkt. I nærheden af den nord-syd-gående vej 225, der for binder Odden og Rørvig med Jyderup og Slagelse. I nærheden af nordvestaksen, der forbinder Ørestaden og Holbæk i øst med Kalundborg i vest. I nærheden af Havnsø og færgeforbindelsen til Sejerø og Nekselø I den sydlige del af Odsherred, tæt på kommune grænserne mellem Dragsholm, Bjergsted, Svinninge og Tomved. Starreklinte retter op på attraktionsmæssige skævheder i de nordvestsjællandske turisme-teamområder, ved at danne en geografisk snitflade til: Odsherred: Starreklinte har allerede før Lamme fjordens inddæmning dannet Porten til Odsheued. Holbækegnen: Svinninge og Dragshoims kommunes fælles-kommunale campingplads ved Sanddobberne får i Ulvsborgen i Starreklinte en vigtig attraktions værdi. Kalundborgegnen: Bjergsted og Tomved kommune får, tæt ved Havnsø og Jyderap, en attraktionsmæssig modvægt til Kalundborg, der endda kan opsøges med ' offentlig busrute (77)

13 Historisk strategisk sandsynlig placering. M iddesaiaemis spor i landskaber Historisk strategisk er Ulvsborgens placering ved klinten,,starreklinte sandsynlig, og dermed ideel. Fra det på motten knejsende forsvarståm ville stormanden af Ulvsborgen i det 12. Årh. netop fra denne grund kunne kontrollere hele Sejerøbugten og indsejlingen til Dragskanalen mod Lammefjorden. Al landtransport mod Odsherred kontrolleredes fra Starreklinte, i middelalderen: Porten til Odsherred44. - Og rigtig nok ligger Dragsholm slot, som jo bærer spor fra Absalons tid, kun få kilometer herfra. Starreklintes strategiske placering giver Ulvsborg Historisk Værksted en fantastisk mulighed for at kunne formidle livet i og omkring en befæstet stormandsgård og dens funktion i en tid rned ufred og tronfejder. Dragsholm slot, med stormandsborgens romanske vinduer fra slutning af 1100 tallet

14 Historisk en del af Hvidernes Vestsjælland: 13 SKJALM HVIDE (to. 1113) I EBBE SKJALMSEN ASSER RIG { t o. 1148} CECIUE I t v - INGE - v PEDER TORSTENSEN 1 I I TOKE EBBESEN SUNE EBBESEN ESBERN SNARE ABSALON ) INGER af Pedersborg ( t 11B6I (o Roskildebisp ~ VOGN --u- CÆCIUA Ærkebisp I STIG TOKESEN ANDERS SUNESEN PEDER SUNESEN PEDER VOGNSEN SKJALM VOGNSEN (o ) I t ( ) Ærkebisp Roskildebisp Arhusbisp Arhusbisp Stamtavle, der viser Starreklintes ejer Peder Vognsen som Skjalm Hvides oldebarn Starreklinte og den historiske dimension: Nordvestsjælland er rig på spor fra tidlig middel alder: Befæstede stormandsgårde, som Dragsholm Slot, Borren og Næsholm ved Højby, Kalundborg. Romanske stormandskirker, som Kalundborg, Sæby, Tveje Merløse, Hagested, Nørre Jemløse, Hørve rundkirke (forsvunden). Byer og skove gemmer voldsteder, ruiner og rester fra tidlig middelalder. Ved Gislinge fandt man for nylig en klinkbygget båd fra tidlig middelalder. Ved Tissø fandt man én af Sjællands rigeste stormandsgårde fra vikingetid/ tidlig middelalder. Ved Isøre holdte man ting og konger blev valgt. Skjalm Hvide var kongens jarl over hele Sjælland. Hvideslægtens jorder ligger spredt over det meste af Vestsjælland, fra Sorøegnen til Riis i Fårevejle. Esbem Snare byggede Kalundborg, Absalon ejede Holbæk gård og Tveje Merløse, deres kusine Ingerd ejede Starreklinte. Århusbispen, Peder Vognsen, fru Ingerds søn, testamenterer i 1203 Starreklinte med de til ejendommen hørende gårdsæder, samt hvad han ejer afnekselø (Århusbispens jordebog, 1315) til Århus Domkirke. Peder Vognscns kranium iilmmlim«

15 m i o o e L A L o e R F O R e D i i x j e p u L v s b o r g e n s v e o n e R F,r eu nordvestsjællandsk forening på 230 medlemmer i alle aldre. Foreningen arbejder for oprettelsen af Ulvsborg Projektet i Odsherred.! llvsborgens Venner har i foråret 1090 købt grunden i Starreklinte til formålet. Foreningen formidler, i al dets mangfoldighed, livet omkring en borgherre i Hvidernes Vestsjælland ! 250 På billedet ses de ved et arrangement i Byen Brønd" et historisk værksted finansieret af Brøndby kommune Middelalderf«) ren i ugen Mvsborgens Venner. Kolåsvej 1, 4540 Fårevejle. Dragsholm Kommune. Tlf , ulvsborg fdget2net.dk

16 u L v s b o r q - PROjeKcec en cldliq miodela-lderborq meo 1>1scor 1sk værksccd pia p>oq BUDqec erlc zebcmcc RevloeRet: utxjave 2000

17 Plan og Budget Plan og budgetdelen indeholder beregninger over forbrug af tid og af økonomien ved opførelse af den tidligt befæstede stormandsgård med motte ( ) : Ulvsborgen. Ulvsborgen er tænkt, som et lille attraktivt kulturturismetilbud i tæt kontakt til naturen. Et sted som efter opbygningsfasen skal være bæredygtigt, men ikke et profitforetagende. Vi har i projektbeskrivelsen, arbejdet med en etableringsfase fra projektstart 1997 til officiel åbning I driftsfasen, fra borgen står færdig, prøver vi at beregne, hvorvidt projektet er bæredygtigt. Det samlede projekt koster ca kr Grunden kr Borgbyggeriet: ca kr Materialesamling ca kr Modtagelsesbygning med bestyrerbolig ca kr: Denne projektbeskrivelse indeholder planerne om selve borgbyggeriet. Senere, når og hvis vi får byggetilladelse til et modtagelsesbyggeri, vil arkitekt Stig Løcke komme med sit bud på et smukt og nænsomt økologisk byggeri. Indhold: Bodil og Eric Zehmke Etableringsfasen side 14 Indledende fase Byggefase Udadrettede aktiviteter i byggefasen Økonomi i etableringsfasen... side 15 Udspecificering af materialeøkonomi...side 17 Jobøkonomi... side 18 Finansieringsplan... side 19 Driftsfasen... side 20 Indtægtsmuligheder: Turisme Undervisning Andre indtægtsmuligheder Er Ulvsborgprojektet bæredygtigt?...side 23

18 14 Etableringsfase Tidsplan 1. Indledende fase Køb af grund. Ansøgning om dispensationer og tilladeiser til projektets udformning, opførelse og drift. Støtteordninger undersøges, sponsor- og fondsøgning foretages. Projektering og planlægning af de første bygninger. Udvikling af Historisk-Værksteds-tilbud for bygge fasen. 2.Byggefase Byggeri af Stormandsgård med motte Etablering af modtagelsesbyggeri med administration, køkken, arbejdslokaler og sanitære installationer -samt bestyrerbolig. Etablering af samling af historisk værktøj, køkken grej, klædedragter, samt møblering af husene. Køkkenhave. Dyrehold (gamle husdyr-racer). Etablering af middelalderlig træbestand.

19 3. Udadrettede aktiviteter i byggefasen. Internationale ungdoms-byggelejre under EU og Mellemfolkeligt Samvirke. Samarbejde med kommuner og amt. Besøg på skoler og gymnasier: Projektleder, arkæolog Eric Zehmke besøger skolerne. Eleverne får indblik i den historiske periode , og præsenteres for projektet og modellen af vores befæstede stormandsgård med motte. Dagsekskursioner: Besøget kan kombineres med dagsekskursion til byggepladsen. Klassen deltager i byggeriet (hugger trænagler, tagspåner, bygger pallisade eller graver voldgrav). Bagefter nydes en gang middelaldersuppe og leges middelalder-lege. Opbygning af et netværk med samarbejds partnere indenfor middelalder- og eksperimental arkæologi, historieformidling, kulturturisme og naturvejledning (Vestsjællands Museer, Projekt Agerland, Odsherreds Naturskole, Odsherreds teaterscene. Borg- og Mysteriespil m.v.). Fremstilling af informations- og PR- materiale. Tidsplan for byggefasen I Byggefasen vil materiale-økonomien hovedsalig komme fra fonde, sponsorer og fadder-skaber Mk International 2000 Motte og P International Salshus 2002 Salshus, Stald International International Ungdomsbyggeiejr Der vil være egne indtægter fra undervisning, så snart byggeriet og dermed den aktive historieformidling kan igangsættes. Arbejdskraften hentes mange steder. Over fondsmidler Kommunale samarbejdsaftaler Amtsmidler Internationalt EU-samarbejde Skoletjeneste Gennem beskæftigelsesprojekter Jyderup Statsfængsels Produktionsskole-hold Frivillig arbejdskraft 15

20 16 Økonomi i etableringsfasen. A. Udgifter. Køb af ejendom: 13 tønder land Uden bygninger Finansieret af forenings medlemmer Bygge og anlægsarbejde: kr. Byggeværktøj: Middelalderligt værktøj (replik) fæld og skarøkser mv. (uddybes næste side) Moderne værktøj: (Motorsav,slibemaskine, skruetvinger, høvle osv.) kr kr. P-plads: Borgbyggen Moderne Byggeri kr kr kr. Materialesamling til Historisk Værksted. (udybes næste side.) kr. Middelalderlig Eg, lind, ask, hyld, hassel, Vildæble, røn mv kr. Hvidevarer: (Kummefryserkøleskab, komfur, opvaske-maskine, vaskemaskine, tørreskab) kr. Ialt: kr.

21 17 B0Udspecificering af økonomisk overslag. Byggematerialer til befæstet stenmandsgård med motte 1 salshus (110m2): kr. 3 små huse (å 24m2): kr. 1. madhytte (30m2) : kr. 1 stald (48m2): kr. 1 torætåm (16m2 grundareal. 6m højde): kr. 1 palisade (150m længde): kr. 1 træbro: (6m længde, 2,5m bredde) kr. uforudsete udgifter kr I alt; kr Middelalder-værktøj til tømrerarbejde 4 fældøkser; kr. 2 små skarøkser: kr. 2 store skarøkser: kr. 2 bredbiler: kr. 1 sæt vridebor: kr. 2 save: 500 kr. 4 båndknive 600 kr. 8 kiler: 400 kr Ialt; kr «Materialesamling til Historisk Værksted/ Løsøre Dragter og lædersko (klassesæt): kr. Fåreskind (til sengepladser): kr. Drej ekvæm: kr. Knive og andet isenkram: kr. til middelalderkøkken 2 store jemgryder: kr. 12 Oseberg- jernlamper: kr. Økser (klassesæt: 10 stk.) kr. Spader (klassesæt: 25 stk) kr. Lertøj, potter, krus, tallerkener kr. 2 egetræsspande + åg, dejtrug: kr. Væv, karter, brikker, tene, garn mv.: kr. 1 firkantet ambolt, 1 sæt smedeværk-: kr. tøj (hamre, tænger, tom mv.), avlsten, 2 blæsebælge kr 2 snittebænke kr Møbler (kister, skamler, sengedele,: kr. bukke, bordplanker) Ialt kr

22 Jobøkonomi i etableringsfasen: Projektleder og stedfortræder: Finansieres via indtægt ved historisk formidling og af kommuner og amt, evt. som betaling for faste ydelser til de enkelte kommuners børn og unge, og som led i beskæftigelsesprojekter. Håndværkere finansieres via fondsmidler, eller over beskæftigelsesprogrammerne. Ansættelser i etableringsfasen: fårsløn) fra start: arkæolog Eric Zehmke, projektleder,ansvarlig for beskæftigelsesprojekter, instruktør. Fra byggestart: tømrer.preben Ryhdal, 13 åi* lærer på AMU center. Byggeleder. Fra byggestart: lærer Bodil Zehmke, stedfortræder, instruktør, ansvarlig for opbygning af materialesamling, i alt: kr kr T er Andre ansættelser: Beskæftigelsesprojekter under kommunerne: Integrations-projekter. Jobtrænings-pladser. Jyderup Statsfængsels produktionsskole hold. Stående aftale om såvel værkstedsopgaver, som arbejdshold på byggepladsen. Fri uddannelse Militærnægtere. Frivillig arbejdskraft Behov: 8-10 mænd: byggearbejde (færre i vinterperioden) 2-4 kvinder: etablering af materialesamling til Historisk-Værksted. (syning og håndværk - ler, træ, pileflet.)

23 19 F i n ansi e rings pi an: Motte med forsvarståm friluftsrådet OK Salshus med herberge Ildhus friluftsrådet OK Stald små huse palisade 150 m træbro Materialesamling Fonde der søges; År 2000 fonden Velux. Friluftsrådet Becket Fonden Novo Nordisk Dansk Metal Den Grønne Fond Culture 2000 (EU) Fondsmidler og tilskud søges til: byggematerialer og værktøj anlægsarbejde opbygning af materialesamling forskning, projektering, planlægning Borgbyggeriet finansieres via: Fondsmidler Sponsering * Adoption * lån og tilskud

24 20 Driftsperiode : Indtægter A) Turisme medio Juni - ultimo August ind. udg., Aktiv ferie449 uger 5 huse udlejes til 4-5 personer pris incl. mad og instruktør: pr. Uge: Herafmad Overført: 9 Fredagsarrangementer gøgl, teater, kamp, musiks salg af middelaldermad: entrépris (reguleres efter arrangementet) Skal økonomisk hvile i sig selv: (Eks.: Ved arrangement til kr. betaler 150 besøgende min. 40 kr. Flere gæster end 150 giver overskud!) ind. udg Middelalder-herberge449 uger éngangsovematninger for Vandreturister pris incl. aftens- + morgenmad og historiefortælling: voksne: 150 kr. børn (3-14 år): 50 kr. Ved 8 voks. + 8 børn dagi.: Mad: Ialt Åbent hus om søndagen gælder fra samt weekenden efter Jul Entré: voksne 20 kr. børn 10 kr. Indtægter: Ekstra lønudgifter i turistsæsonen Udgifter til Mad og materiale Overskud kr.:

25 21 B) Undervisning 1. Kurser*, Min. 4 kurser i vinterhalvåret, (f.eks. gamle håndværk, kamp teknik, skrift og illumination mv.) Overskud efter instruktør og materiale: ca «Lejrskoler* (for- og eftersommer). Varighed 5 dage, 900 kr. pr. elev pr. uge, incl. mad, materialer og instruktører: a op til 30 elever, (3 instruktøren kr.) b. op til 24 elever, (2 instruktøren8.000 kr.) c. op til 14 elever, (1 instruktør^ kr.) Her 250 kr. pr. dag, dog min kr. 10 lejrskoler årh overskud: ca Hytteture* Varighed 2 dage/1 overnatning, 250 kr. pr. elev, incl. mad, materialer og instruktører: a. op til 30 elever (3 instruktører=4.800 kr.) b. b.op til 24 elever (2 instruktørens.200 kr.) C. c. op til 14 elever (1 instruktønl.600 kr.) Her min kr. 4. Dagsekskursioner* (for- og eftersommer). Varighed 3-4 timer, 70 kr. pr. elev, incl. middelaldermåltid og instruktører: a. max. 28 elever/ 2 instruktører, dog min kr. b. max. 12 elever/1 instruktør, dog min. 700 kr Driftsår skønnes forsigtigt: 25 besøg å kr. overskud: ca Gæstelærere* Underviser på skoler, gymnasier og børneinstitutioner i historietimer og feature-uger (Vik.tid/ Mid. alder): 250 kr./1: Skøn: 20 skolebesøg å 2 timer: Indtægter ved undervisning ca.: Lønudgifter ca.: (fratrukket før de angivne del-overskud) Overskud ca.: kr kr kr. 6 hytteture årh overskud: ca

26 22 C) Andre indtægts-muligheder Filmoptagelsers Kulisser44, statister, kostumer og konsulenthjælp udlejes. grundbeløb for leje af borgen... pr dag: 5500 kr Starreklintegrunden og Ulvsborgens Venner er allerede blevet brugt af Piet van Deurs til optagelserne af Normannerne. Der findes ingen andre steder i landet man kan optage film om denne periode. Firmaudflugter og private fester46. Aktiv fest med middelaldertaffel og underholdning. Kan arrangeres efter ønske mht. underholdning, Retter og andre aktiviteter.

27 Budgetmodel for driftsår : Lønudgifter 23 Er Ulvsborgen bæredygtig? Indtægter ( A + B+C): A) Turisme (aktiv ferie / hergberge) B) Undervisning (Historisk Værksted) C) Andre indtægtsmuligheder min ialt kr. Projektleder Kommune / Amt Tømrer. Beskæftigelsesprojektlønning Man kan forestille sig de faste stillinger, som kombinerede stillinger: administration / undervisning på hist.værksted / sprog- og faglig undervisning på integrationsproj ekt. Egenfinansierede lønninger Stedfortræder Sæsonansatte (10 uger i turistsæson) (Aktiv formidling til middelalderfamilieme) Madmor på herberget Undervisning Då Historisk Værksted I alt: Balance Overskud A+B+C Egenfinansieret løn Overskud kr

28 m io O e L A L O e R F O R T)lT>qen u lvsb O R q ep s v eo o er F.r en nordvestsjællandsk forening på 230 medlemmer i alle aldre. Foreningen arbejder for oprettelsen af liv s borg Projektet i Odsherred, l livsborgens Venner hari foråret 1999 købt grunden j Starrcklinte til formalet. Foreningen formidler, i ai dets mangfoldighed, livet omkring en borgherre i Hvidemes Vestsjælland På billedet ses de ved el. arrangement i Byen Brønd" et historisk værksted finansieret af Brondbv kommune Middelalderforeningen llvstoorgens Venner. Kolasvej 1,4540 Fårevejle, Dragsholm Kommune. Tlf , ; ulvsborg njgct2net.dk

Ulvsborg - projektet. med Historisk Værksted

Ulvsborg - projektet. med Historisk Værksted 2 Ulvsborg - projektet med Historisk Værksted Stien snor sig gennem landskabet. Vi har lige sat bilen på parkeringspladsen og er trådt igennem tidsporten på vej ind i det fremmede landskab. Terrænet ved

Læs mere

UlVSBORQ - PR O jek C ec

UlVSBORQ - PR O jek C ec I UlVSBORQ - PR O jek C ec e o cio llq cnldoelaloerborq

Læs mere

Klassesamtale om begreberne slægt og familie. Hvad betyder de for eleverne i dag og hvad betød de i middelalderen?

Klassesamtale om begreberne slægt og familie. Hvad betyder de for eleverne i dag og hvad betød de i middelalderen? ABSALON OG HANS TID PÅ 8 LEKTIONER Lektion Indhold Mine noter 1. lektion Udvalgte aktiviteter som foreslået under I gang med forløbet Drøftelse af mål og undervisningsaktiviteter. 2. lektion Magtens mænd

Læs mere

Korsridder + Innovatoriet. To 5. kl. fra Skolen på Herredsåsen og Kalundborg Museum en del af Museum Vestsjælland

Korsridder + Innovatoriet. To 5. kl. fra Skolen på Herredsåsen og Kalundborg Museum en del af Museum Vestsjælland Korsridder + Innovatoriet To 5. kl. fra Skolen på Herredsåsen og Kalundborg Museum en del af Museum Vestsjælland Innovationsforløb i 4 dele: Introduktion til emnet Innovation Præsentation Indfrielse af

Læs mere

Vikingernes billedfortællinger

Vikingernes billedfortællinger Vikingernes billedfortællinger Når borgere og bønder samles om ilden i byhøvdingens store hus i Ripa for at holde ting, kan de på hallens malede vægge opleve historien om byens grundlæggelse. Lige fra

Læs mere

Vikingernes billedfortællinger

Vikingernes billedfortællinger Vikingernes billedfortællinger OSEBERG TAPETET Mester Roar og hans kone Svala er berømte for deres dygtighed som malere, og de lever på stadig rejse imellem konger og stormænd, hvor de tegner og maler

Læs mere

VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale

VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale Ribe VikingeCenter VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale Skoletjenesten Ribe VikingeCenter Tag dette undervisningsmateriale med, når I går rundt på Ribe VikingeCenter. I skal arbejde sammen i grupper

Læs mere

Hviderne. magtfuld middelalderklan ved. Naturpark Åmosen. Læs om middelalderens magtkampe og intriger, om manden, der grundlagde Kalundborg og om

Hviderne. magtfuld middelalderklan ved. Naturpark Åmosen. Læs om middelalderens magtkampe og intriger, om manden, der grundlagde Kalundborg og om Hviderne En magtfuld middelalderklan ved Naturpark Åmosen Læs om middelalderens magtkampe og intriger, om manden, der grundlagde Kalundborg og om Sæby Kirke, som er bygget i frådende sten. Hviderne - en

Læs mere

Følgebrev: Med Venlig hilsen. Lærer Bodil Zehmke. Initiativtager og projektrådgiver. Projektleder, initiativtager og formand for

Følgebrev: Med Venlig hilsen. Lærer Bodil Zehmke. Initiativtager og projektrådgiver. Projektleder, initiativtager og formand for Følgebrev: "Projekt Ulvsborg - Historisk Værksted har siden 1997 arbejdet for at realisere af drømmen opførelsen af en befæstet stormandsgård fra 1050-1250. Ulvsborgen skal formidle overgangsperioden ffa

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Absalon 1. Fælles gennemgang: Spørg eleverne hvad de ved om Absalon. Det kan være de kender noget til ham fra julekalenderen "Absalons hemmelighed".

Læs mere

- 3 JUNI 2015. Ansøgning om støtte til kulturelle formål og fra Lokalpuljen. www.dansk-svenskfond.dk

- 3 JUNI 2015. Ansøgning om støtte til kulturelle formål og fra Lokalpuljen. www.dansk-svenskfond.dk Bornholms Regionskommune Ullasvej 17, 2. sal 3700 Rønne skf@brk.dk Sendes til kommunen Skole, Kultur og Fritid Ullasvej 17, 2. sal 3700 Rønne Forbeholdt kommunen Modtaget dato Bornholm* Regionskommune

Læs mere

På jagt efter middelalderen i Vestsjælland

På jagt efter middelalderen i Vestsjælland På jagt efter middelalderen i Vestsjælland Elevhæfte Dette hæfte omhandler spændende aktiviteter, du skal lave, når du arbejder med emnet magt i middelalderen. Du skal på en tidsrejse ude i landskabet

Læs mere

Velkommen til Ulstrup Efterskole

Velkommen til Ulstrup Efterskole V Velkommen til Ulstrup Efterskole Værdigrundlag Ulstrup Efterskoles værdier bygger på en gensidig ansvarlighed, arbejdsfællesskab og respekt for forskelligheden, således at den enkelte elev, gennem praktiske

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 5. - 6. klasse Absalon 1. Fælles gennemgang: Spørg eleverne hvad de ved om Absalon. Det kan være de kender noget til ham fra julekalenderen "Absalons hemmelighed".

Læs mere

- I og udenfor højsæsonen. Analysemøde 7. april 2008

- I og udenfor højsæsonen. Analysemøde 7. april 2008 Danskeres ferie- Titelog fritidsrejser - I og udenfor højsæsonen Analysemøde 7. april 2008 1. Er rejser i lavsæsonen noget særligt? 2. Kan vi tjene penge på privatbesøg? 3. Har destinationerne en unik

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Opgavehæfte Biskop Absalon

Opgavehæfte Biskop Absalon Opgavehæfte Biskop Absalon Spor 1 - Opgave 1 Angiv på skalaen, hvad I mener. Begrund jeres svar. 0% betyder, at det kun var, fordi de var venner. 100% betyder, at det var, fordi Absalon var den bedste

Læs mere

Hvad er GeoPark Odsherred?

Hvad er GeoPark Odsherred? GEOLOGI KUNST KULTURHISTORIE RÅVARER IDENTITET VÆKST - UDDANNELSE Geopark? Hvor køber man billet til parken? Endnu et (turisme)projekt? Hvem interesserer sig for bakker, sten og grus? Istidslandskabet

Læs mere

HOT/NOT listen til Krigslive VIII (1/5) HOT/NOT listen til Krigslive VIII

HOT/NOT listen til Krigslive VIII (1/5) HOT/NOT listen til Krigslive VIII / listen til Krigslive VIII (1/5) / listen til Krigslive VIII Opdateret 10. oktober 2011 / listen til Krigslive VIII (2/5) og liste - hvorfor det? Følgende liste er foreløbige retningslinier til dragter

Læs mere

Kulturpolitik. Mange stærke Fællesskaber. Skanderborg Kommune

Kulturpolitik. Mange stærke Fællesskaber. Skanderborg Kommune Kulturpolitik Mange stærke Fællesskaber Skanderborg Kommune 1 Indledning Mange stærke fællesskaber det er undertitlen på kulturpolitikken. Med politikken opfordrer vi til, at udnytter vore fantastiske

Læs mere

Kulturpolitik. Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR

Kulturpolitik. Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR Kulturpolitik Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR 1 Indledning Mange stærke fællesskaber det er undertitlen på kulturpolitikken. Med politikken opfordrer vi til, at udnytte vores fantastiske

Læs mere

Istidstuten. Fokus på geologi, kultur, natur, sundhed, friluftsliv og gode oplevelser. Projektleder: Anders Lauritsen

Istidstuten. Fokus på geologi, kultur, natur, sundhed, friluftsliv og gode oplevelser. Projektleder: Anders Lauritsen Istidstuten En cykelrute gennem Midt-Nordvestsjælland med istiden som tema Fokus på geologi, kultur, natur, sundhed, friluftsliv og gode oplevelser Projektleder: Anders Lauritsen Istidsruten - introduktion

Læs mere

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter.

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter. Hornslet kirke Hornslet kirke er en usædvanlig stor kirke, der er usædvanlig pragtfuldt udstyret. Kirkeskibet er langstrakt og tydeligvis udvidet i flere omgange, og inventaret er en sand rigdom af epitafier,

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Middelalderen. Forløb 12 HISTORIE BILLEDKUNST 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om Middelalderen. Forløb 12 HISTORIE BILLEDKUNST 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om Middelalderen Forløb 12 HISTORIE BILLEDKUNST 4-6 klasse Middelalderen er en spændende tid med byggeri af kirker og borge - og en svær tid med krige, sult og pestepidemier. Konge, kirke

Læs mere

Fremtidens Natur. i Guldborgsund Kommune

Fremtidens Natur. i Guldborgsund Kommune Fremtidens Natur i Guldborgsund Kommune D anmarks Naturfredningsforening er Danmarks største grønne forening. Den er stiftet i 1911 og har i dag 215 lokalkomiteer, der dækker én eller flere af landets

Læs mere

Til Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt og medlemmer af folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Til Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt og medlemmer af folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 383 Offentligt Ferring, den 11.04.2017 Til Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt og medlemmer af folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Læs mere

Naturparker. Foto: Danske Naturparker og Vejdirektoratet.dk

Naturparker. Foto: Danske Naturparker og Vejdirektoratet.dk Naturparker Naturpark Åmosen (2014) (Sorø, Kalundborg og Holbæk Kommuner) Naturpark Vesterhavet (2014) (Varde Kommune) Naturpark Maribosøerne (2014) (Guldborgsund og Lolland Kommuner) Naturpark Amager

Læs mere

Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots

Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots Fem søndage i træk inviterer Museum Nordsjælland alle interesserede til at opleve nogle af de mest spændende

Læs mere

j mener vi at kunne stå inde for de bud og beregninger, der foreligger her.

j mener vi at kunne stå inde for de bud og beregninger, der foreligger her. Svar til Natur og Miljø vedr.wm-screening. 14.5.2004 i [U][lW@fe Bl@Ofl p i M A b I f 11 forbindelse med afslaget på ansøgning vedr. regionalplantillæg 12, som skulle åbne! op for mulighed for opførelse

Læs mere

17 eksklusive grunde i fremtidens landsby

17 eksklusive grunde i fremtidens landsby Byg drømmehuset i Vindinge ved Roskilde Valgfrihed mellem alle byggefirmaer eller stå selv som bygherre Naturskøn beliggenhed i Stålmosen Priser fra kr. 1.195.000,- Salg og information: danbolig holbæk

Læs mere

Velkommen til Ballumhus!

Velkommen til Ballumhus! Hotel Ballumhus Velkommen til Ballumhus! Introduktion Hotel Ballumhus ligger klods op ad Nationalpark Vadehavet, og I bor således lige i nærjeden af fantastiske naturoplevelser - det er bare med at udforske

Læs mere

Projektbeskrivelse. Øster Snede Aktivitetspark

Projektbeskrivelse. Øster Snede Aktivitetspark Projektbeskrivelse Øster Snede Aktivitetspark Sole IF Aktivitetspark Missionshus Skole, SFO og børnehave 1. Projekttitel Øster Snede Aktivitetspark Placering: Ribevej 65, Øster Snede, 8723 Løsning i Hedensted

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

SKYERNE og HAVETS TRÆ

SKYERNE og HAVETS TRÆ Ansøgningsskema til Ud-over-KANten-Puljen Udgave marts 2013 Ansøgningen mailes til sine.dam.moeller@hjoerring.dk Titel på projektet SKYERNE og HAVETS TRÆ Beløb, der ansøges om i Ud-over-KANten-puljen 10.000

Læs mere

Mejeriet et stykke med grønt!

Mejeriet et stykke med grønt! Mejeriet et stykke med grønt! Mejeriet - et stykke med grønt Et multifunktions område, et stykke af en sløjfe, en sti, en skolehave, et vindue for lokale producenter, en åbning mod landet, men også en

Læs mere

markante randmoræner. Vi skal besøge 3 lokaliteter, hvorfra der er god udsigt til det landskab, som isen for 15-20.000 år siden efterlod til nutidens

markante randmoræner. Vi skal besøge 3 lokaliteter, hvorfra der er god udsigt til det landskab, som isen for 15-20.000 år siden efterlod til nutidens Sommertur til Geopark-Odsherred 20/6 Vejrhøj-buen er nok en af landets mest markante randmoræner. Vi skal besøge 3 lokaliteter, hvorfra der er god udsigt til det landskab, som isen for 15-20.000 år siden

Læs mere

Prioritering af ny lokalplan for et fritidsområde ved Skarresø, Slagelsevej 40, Jyderup

Prioritering af ny lokalplan for et fritidsområde ved Skarresø, Slagelsevej 40, Jyderup HOLBÆK KOMMUNE Dato: 8. aug. 2018 Sagsb.: Emilie Louise Laurenze Eltzholtz Sagsnr.: 18/33922 Dir.tlf.: 72368051 E-mail: emiel@holb.dk Prioriteringsnotat Bilag 4 Prioritering af ny lokalplan for et fritidsområde

Læs mere

31 eksklusive grunde i fremtidens landsby

31 eksklusive grunde i fremtidens landsby Byg drømmehuset i Vindinge ved Roskilde Valgfrihed mellem alle byggefirmaer eller stå selv som bygherre Naturskøn beliggenhed i Stålmosen Priser fra kr. 1.195.000,- Salg og information: danbolig holbæk

Læs mere

Vikingerne Lærervejledning og aktiviteter

Vikingerne Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

FORUDGÅENDE HØRING FERIEHUSE VED NORDSTRAND

FORUDGÅENDE HØRING FERIEHUSE VED NORDSTRAND Miljø og Teknik FORUDGÅENDE HØRING FERIEHUSE VED NORDSTRAND HAR DU BEMÆRKNINGER? Odsherred Kommune hører gerne dine synspunkter og idéer vedrørende den foreslåede ændrede anvendelse af området. Høringsperioden

Læs mere

Kommuneplan Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser

Kommuneplan Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser Kommuneplan 2017-2029 Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser Marts 2018 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 1 FORHOLD TIL ANDEN PLANLÆGNING... 2 Baggrund for kommuneplantillægget...

Læs mere

Byg drømmehuset i Vindinge ved Roskilde

Byg drømmehuset i Vindinge ved Roskilde Byg drømmehuset i Vindinge ved Roskilde Valgfrihed mellem alle byggefirmaer eller stå selv som bygherre Naturskøn beliggenhed i Stålmosen Priser fra kr. 1.295.000,- Side 1 Vindinge Byg din drømmebolig

Læs mere

Rollespil til museer

Rollespil til museer Rollespil til museer Det interaktive museum Nytænkende og underholdende formidling Rollespilsakademiet har gennem årene lavet en lang række rollespil for både store og små museer. Fælles for dem alle

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole Forløb 10 HISTORIE Billedkunst 4-6 klasse Bondestenalder, Middelalder og Landboreformer kan godt virke lidt fjerne, men lige uden for skoledøren

Læs mere

Starreklinte's 800 års jubilæum med historiskrollespil/ middelaldermusik og foredrag.

Starreklinte's 800 års jubilæum med historiskrollespil/ middelaldermusik og foredrag. Skippinge den 1.5.2003 Starreklinte's 800 års jubilæum med historiskrollespil/ middelaldermusik og foredrag. Ansøgning om midler til kulturhistorisk folkeoplysning fra Dragsholm Kommunes 5% pulje Igennem

Læs mere

Område 7 Hørbygård. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 7 Hørbygård. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 7 Hørbygård Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Tekniske anlæg Rumlig

Læs mere

Faglighed Fællesskab Kristendom. Udfordringer

Faglighed Fællesskab Kristendom. Udfordringer Faglighed Fællesskab Kristendom Kreativitet Udfordringer På Nøvlingskov Efterskole kan man være sig selv Martin V skoleåret 14/15 Det bedste ved Nøv er, at man altid kan finde nogle at snakke med Kathrine

Læs mere

Drivkraften. 1. Projekt titel. 2. Ansøger

Drivkraften. 1. Projekt titel. 2. Ansøger Drivkraften 1 Drivkraften 1. Projekt titel Drivkraften 2. Ansøger Holbæk- og RegstrupSpejderne Danske baptisters spejderkorps Cvr nr. 31401119 Projektansvarlig: Jimmy Singerholm Olsen Holbæk- og RegstrupSpejderne/Gruppeleder

Læs mere

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver Center for Undervisningsmidler, Esbjerg Lærervejledning Brug af arkæologi-kassen og opgaver Lærervejledningens indhold: Fælles Mål Om materialet Fakta om arkæologi og oldtiden 4 forskellige opgaver: Opgave

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Årsplan for faget historie på Al-Salahiyah skolen. Indledning

Årsplan for faget historie på Al-Salahiyah skolen. Indledning Årsplan for faget historie på Al-Salahiyah skolen Indledning I undervisningsforløbene til 3.-4. klasse er der taget højde for, at undervisningen passer med trinmålene efter 4. klasse, hvor eleverne bl.a.

Læs mere

Rideskov i Hodsager Plantage

Rideskov i Hodsager Plantage Rideskov i Hodsager Plantage Projektbeskrivelse Projektleder: MJ Senest revideret: 4/9-14 Version: 1 Projektejer Erik Skibsted Herning Kommune, Natur og Grønne Områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf: 9628

Læs mere

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder Zleep Hotel Kolding Introduktion Tag på ferie på Zleep Hotel Kolding og bo centralt i Danmark. Hotellet er lyst og hyggeligt indrettet, og ligger centralt i Kolding. Oplev designbyen Kolding eller tag

Læs mere

Samarbejde og lokal forankring

Samarbejde og lokal forankring Lydum Mølle Samarbejde og lokal forankring Lydum Mølle var tæt på at gå til, da det smukke, historiske kulturmiljø blev opdaget af et hold særdeles energiske ildsjæle med en god idé: De ville omdanne den

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Ansøgningsskema Puljen til understøttelse af Lokale Udviklingsplaner (LUP-puljen)

Ansøgningsskema Puljen til understøttelse af Lokale Udviklingsplaner (LUP-puljen) Dette skema skal udfyldes ved ansøgning til LUP-puljen. Der må gerne vedlægges bilag, men ansøgningsskemaet skal give et kort, præcist, samlet overblik over projektet. Journalnummer (udfyldes af Vordingborg

Læs mere

17 eksklusive grunde i fremt tidens landsby

17 eksklusive grunde i fremt tidens landsby Byg drømmehuset i Vindinge ved Roskilde Valgfrihed mellem alle byggefirmaer eller stå selv som bygherre Naturskøn beliggenhed i Stålmosen Priser fra kr. 1.350.000,- 17 eksklusive grunde i fremt tidens

Læs mere

Indsendelse #2444 Roskilde Kommune

Indsendelse #2444 Roskilde Kommune Indsendelse #2444 Roskilde Kommune http://roskilde.dk/node/80978/submission/2444 Side 1 af 4 Information om indsendelse Formular: Ansøgning til Start- og Udviklingspuljen Indsendt af Anonym (ikke bekræftet)

Læs mere

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie Bornholm - lejrskolebogen Troels Gollander Møllen Multimedie INDHOLD Østersøens Perle 4 Klipperne 6 De første bornholmere 8 Krig og frihedskamp 10 Erhverv 12 Hammershus 14 Rundkirkerne 16 Bornholms byer

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

Drivkraften. 1. Projekt titel. 2. Ansøger

Drivkraften. 1. Projekt titel. 2. Ansøger Drivkraften 1 Drivkraften 1. Projekt titel Drivkraften 2. Ansøger Holbæk- og RegstrupSpejderne Danske baptisters spejderkorps Cvr nr. 31401119 Projektansvarlig: Jimmy Singerholm Olsen Holbæk- og RegstrupSpejderne/Gruppeleder

Læs mere

Kystturisme. Hvilken værdi har smukke kyster for turismeerhvervet i Danmark? v/ Bruno Bedholm, VisitDenmark. Brød 1 Brød 2

Kystturisme. Hvilken værdi har smukke kyster for turismeerhvervet i Danmark? v/ Bruno Bedholm, VisitDenmark. Brød 1 Brød 2 Kystturisme Hvilken værdi har smukke kyster for turismeerhvervet i Danmark? v/ Bruno Bedholm, VisitDenmark Indhold: 1. Hvad betyder Turismeerhvervet for Danmark 2. Hvem er vores gæster 3. Motiver for ferien

Læs mere

SVM Bjernede kirke, Bjernede sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 51.

SVM Bjernede kirke, Bjernede sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 51. SVM2004 062 Bjernede kirke, Bjernede sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.01.02. Sb.nr. 51. Registrering af detektorfund af 3 mønter og et smykke fundet nord og øst for Bjernede kirke. Den

Læs mere

Læs højt for klassen, mens eleverne har teksten foran sig. Lad dem evt. selv læse ord eller sætninger, hvor de kan.

Læs højt for klassen, mens eleverne har teksten foran sig. Lad dem evt. selv læse ord eller sætninger, hvor de kan. Til læreren Sådan kan I arbejde Læsning af teksten Læs højt for klassen, mens eleverne har teksten foran sig. Lad dem evt. selv læse ord eller sætninger, hvor de kan. På de følgende sider finder du oplæg

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Mejlby Efterskole. Undersøgelse af en boplads fra bronzealderen i Mejlby. J.nr. ÅHM 6207 Udgravning Juni 2012. Telefon: 99 31 74 00

Læs mere

Rødder og Vinger. NYHEDSBREV marts 2008

Rødder og Vinger. NYHEDSBREV marts 2008 Rødder og Vinger NYHEDSBREV marts 2008 Jeg håber alle er kommet godt over jul og nytår og nu er friske til at tage fat på en ny sæson i vores lille forening. Lille er måske ikke det helt rigtige ord længere.

Læs mere

JELLING. dramaioldtiden.natmus.dk

JELLING. dramaioldtiden.natmus.dk JELLING JELLING OG KONGEMAGTEN Jelling er rammen om et af de vigtigste monumenter fra Danmarks vikingetid. Der er flere grunde til, at Jelling-monumentet er så betydningsfuldt, som det er. For det første

Læs mere

Bølget landbrugsflade med tunneldal og dalstrøg

Bølget landbrugsflade med tunneldal og dalstrøg KARAKTEROMRÅDER Ullerup Landsby Ullerup Skov Blans Slagteri Avnbøl Sned Ullerup Ullerup ligger nordvest for Sønderborg. Landskabet omkring Ullerup kan betegnes som det bløde og bakkede landskab på fastlandet,

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven Schou, Birkendorf arkitekter ApS Havnegade 4, 1. sal 4300 Holbæk Att: Jens Tolstrup (sendt som e-mail til jens@sb-arkitekter.dk) Den 3. januar 2014 Dispensation efter naturbeskyttelsesloven Odsherred Kommune

Læs mere

Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand

Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Silkeborg, den 6. juni 2007 Vedr.: Ansøgning om udvidelse af overnatningskapacitet i et kommende feriecenter ved Fjellerup

Læs mere

Naturpark Åmosen Kolding 19. maj 2015

Naturpark Åmosen Kolding 19. maj 2015 Naturpark Åmosen Kolding 19. maj 2015 Henning Fougt Formand for NaturparkÅmosen Disposition Tilblivelse Problemstillinger Tankegange Muligheder Projekter Oversigtskort Naturpark Åmosen Længe undervejs

Læs mere

På cykel i Danmark. Ved konsulent Helle Damkjær, VisitDenmark

På cykel i Danmark. Ved konsulent Helle Damkjær, VisitDenmark På cykel i Danmark Ved konsulent Helle Damkjær, VisitDenmark Definition af cykelturisten Hvad er definitionen på en international cykelturist i Danmark? Er det den tyske familiefar, der har cyklen bag

Læs mere

Spring, rytme og dans på højt niveau. Centre of Movement. - en uge med bevægelse og oplevelse

Spring, rytme og dans på højt niveau. Centre of Movement. - en uge med bevægelse og oplevelse Spring, rytme og dans på højt niveau Centre of Movement - en uge med bevægelse og oplevelse 30. juli - 5. august 2017 2 Gymnastik og dans på højt niveau WHAT? En uge hvor dygtige gymnaster og instruktører

Læs mere

Hvideslægten i Naturparken

Hvideslægten i Naturparken Hvideslægten i Naturparken Hvideslægten anses normalt at komme fra Alsted Herred ved Fjenneslev og Sorø, hvor de oprettede Sorø Kloster. Det ser imidlertid ud til at stamfaderen Skjalm Hvide ejede Jørlunde

Læs mere

Målgruppe: 4. 6. klasse Kampen om magten

Målgruppe: 4. 6. klasse Kampen om magten Målgruppe: 4. 6. klasse Kampen om magten Fagområder: Historie, dansk og kristendomskundskab Kort beskrivelse: Kampen om magten er tre individuelle undervisningsforløb uden museumsunderviser med dertilhørende

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR HIRTSHALS RIDEKLUB

UDVIKLINGSPLAN FOR HIRTSHALS RIDEKLUB Kære Sponsor Hirtshals den 28. januar 2015 Hirtshals Rideklub har brug for en håndsrækning I Hirtshals Rideklub er vi 130 medlemmer, heraf 65 unge mennesker mellem x og y år. Klubben blev grundlagt i 1971,

Læs mere

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde Engagement, tillid og samarbejde Vi viser vejen! Et godt børneliv kræver synlige og troværdige voksne, der kan og vil vise vej. Vi er professionelle! Vi er et engageret personale, som tør stå ved vores

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE. Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE. Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse Få et forløb til jeres by Forløbet er lavet i Juelsminde, men kan let tilpasses jeres by - kontakt Jens Kjær, Glud Museum, E-mail:

Læs mere

Hermed sendes vores ansøgning om udstykning af sommerhusgrunde i forbindelse med Møllegaardens Strand Camping.

Hermed sendes vores ansøgning om udstykning af sommerhusgrunde i forbindelse med Møllegaardens Strand Camping. Øgavl Hermed sendes vores ansøgning om udstykning af sommerhusgrunde i forbindelse med Møllegaardens Strand Camping. Vi ansøger ialt om udstykning af 22 grunde fordelt med 20 på en del af matr. nr. 21-ap

Læs mere

Landskabskarakterområde 12, Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Sømarke

Landskabskarakterområde 12, Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Sømarke Landskabskarakterområde 12, Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Sømarke Foto 1: Den nordlige del af karakterområdet set fra Strivelsehøj mod øst. Foto 2: Den sydlige del af karakterområdet set fra

Læs mere

Ulvsborg Tidsrejse til en befæstet stormandsgård i 1100tallets Danmark

Ulvsborg Tidsrejse til en befæstet stormandsgård i 1100tallets Danmark Ulvsborg Tidsrejse til en befæstet stormandsgård i 1100tallets Danmark Ulvsborg Historisk Værksted er landets eneste oplevelsescenter, der prøver at rekonstruere og levendegøre brydningstiden i Danmark

Læs mere

Rideskov i Hodsager Plantage

Rideskov i Hodsager Plantage Rideskov i Hodsager Plantage Projektbeskrivelse Projektleder: MJ Senest revideret: 4/2-15 Version: 2 Projektejer Projektleder Erik Skibsted Herning Kommune, Natur og Grønne Områder Enghavevej 10 7400 Herning

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om landsbyens byggematerialer. Forløb 28 HISTORIE NAT/TEK 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om landsbyens byggematerialer. Forløb 28 HISTORIE NAT/TEK 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om landsbyens byggematerialer Forløb 28 HISTORIE NAT/TEK 4-6 klasse De fleste landsbyer er over 1000 år gamle og gennem århundreder været selvforsynende med næsten alt også alt hvad man

Læs mere

UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP

UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP NATURBYEN Vi bor her pga. naturen og det landlige her er luft og god plads og man kan dyrke alle udgaver af udelivet. Skulle vi måske have fælles køkkenhaver eller endda

Læs mere

Odsherreds bebyggelse i vikingetid og middelalder

Odsherreds bebyggelse i vikingetid og middelalder Odsherreds bebyggelse i vikingetid og middelalder University of Copenhagen Dep. of Nordic Studies and Linguistics 2004 2008 University of Copenhagen Dep. of Nordic Studies and Linguistics 2009 University

Læs mere

BEVAR GULDET, INDEN DU GRAVER

BEVAR GULDET, INDEN DU GRAVER MAJ 2014 WWW.KULTURSTYRELSEN.DK BEVAR GULDET, INDEN DU GRAVER En guide til bygherrer, lokalpolitikere og planlæggere om arkæologiske udgravninger 2 BEVAR GULDET, INDEN DU GRAVER BYGGERI & ARKÆOLOGI Denne

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar Illustration: Ida Maria Schouw Andreasen og Benni Schouw Andreasen Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar A. At han havde god kontakt til

Læs mere

Netværkstur til Petersen Tegl. 15. maj 2013 Tekst: Mathilde V. Schjerning Foto: Teddy Olsen

Netværkstur til Petersen Tegl. 15. maj 2013 Tekst: Mathilde V. Schjerning Foto: Teddy Olsen Netværkstur til Petersen Tegl 15. maj 2013 Tekst: Mathilde V. Schjerning Foto: Teddy Olsen Byens Netværk drog den 15. maj 2013 på netværkstur og virksomhedsbesøg hos Petersen Tegl i Sønderjylland. Teglværket

Læs mere

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler Borgmestergården Håndværk og købmandsliv i renæssancen Tilbud til skoler Borgmestergården Borgmestergården i Nyborg byder på en fortælling om købmandsliv i renæssancen, om de danske købstæder, om søfart

Læs mere

Internationale kulturturister i Danmark. VisitDenmark, 2019

Internationale kulturturister i Danmark. VisitDenmark, 2019 Internationale kulturturister i Danmark VisitDenmark, 2019 1 Indhold 01 VisitDenmarks definition af en kulturturist 02 Udenlandske museumsbesøg 03 Udenlandske kulturturister i Danmark 04 Udvikling: 2017

Læs mere

Flyt ind i naturen. Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum

Flyt ind i naturen. Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum Strandkanten Vil du bo midt i naturen? Så har du muligheden nu, hvor vi tilbyder en gruppe nye og attraktive boliger på unikke naturgrunde i en helt ny bydel midt i det smukke, åbne fjordlandskab. Naturbydelen

Læs mere

Hvad er kystliv. Kystliv en vision

Hvad er kystliv. Kystliv en vision Præmissen Vi er omgivet af vand. Ingen steder er vi i Danmark mere end 50 km. fra havet. Geodatastyrelsens nyeste tal viser en kystlinjelængde på 8750 km. Vores land har udviklet sig i tæt samspil med

Læs mere

Museet Ribes Vikinger

Museet Ribes Vikinger Museet Ribes Vikinger Læringstilbud 2014-2015 for lejrskoler Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år 1700. Rundvisning Museet Ribes Vikinger er placeret på netop det sted,

Læs mere

Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver. Friluftslivet i Danmark mål, midler og værdier

Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver. Friluftslivet i Danmark mål, midler og værdier Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver Friluftslivet i Danmark 2018 - mål, midler og værdier Nationalparkchef Anders Bülow 8. maj 2018 Nationalparker i verden Områder med enestående

Læs mere

Slotsbanken blev undersøgt og restaureret i af Nationalmuseet, og arbejdet blev en manifestation af en national interesse og selvbevidsthed i

Slotsbanken blev undersøgt og restaureret i af Nationalmuseet, og arbejdet blev en manifestation af en national interesse og selvbevidsthed i Rejsen til Ribe Danskstudiets klassiker, rejsen til Ribe for 1. årgang, fandt i år sted 13.10-15.10 2005. I Ribe vandrer man rundt imellem forskellige tidsaldres kunst, arkitektur og bylandskab og gør

Læs mere

FJORDENS DAG 2014 SPONSORSAMARBEJDE

FJORDENS DAG 2014 SPONSORSAMARBEJDE FJORDENS DAG 2014 SPONSORSAMARBEJDE DET ER HELT NATURLIGT at bidrage til Fjordens Dag Siden 1991 har Fjordens Dag sat fokus på miljøet i de fynske fjordområder. I dag er Fjordens Dag et af Danmarks største

Læs mere

Landsbyernes hus udarbejdelse af et skitseprojekt til en unik skulpturel bygning i Hedensted Kommune

Landsbyernes hus udarbejdelse af et skitseprojekt til en unik skulpturel bygning i Hedensted Kommune Ansøgningsskema til Hedensted Kommunes Lokal Udviklings Pulje Projektets titel Landsbyernes hus udarbejdelse af et skitseprojekt til en unik skulpturel bygning i Hedensted Kommune Formål/mål Glud Museum

Læs mere

KOFOEDSMINDE. 4970 Rødbyhavn. Den 24. april 2015 MASTER- OG STRATEGIPLAN SAG.: 15038

KOFOEDSMINDE. 4970 Rødbyhavn. Den 24. april 2015 MASTER- OG STRATEGIPLAN SAG.: 15038 KOFOEDSMINDE 4970 Rødbyhavn WHITE arkitekter A/S - Højbygård Papirfabrik, Fabriksvej 2, bygning A, 4960 Holeby Den 24. april 20 UDKAST 01 MASTER- OG STRATEGIPLAN SAG.: 038 ( KRAK) KOFOEDSMINDE Med ønske

Læs mere