Introduktion til den almen medicinske portefølje

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Introduktion til den almen medicinske portefølje"

Transkript

1 Introduktion til den almen medicinske portefølje Kære kollega. Alle nye speciallægeuddannelser er målstyret dvs. en række mål eller kompetencer skal opfyldes undervejs gennem uddannelsen. Til det formål har sundhedsstyrelsen vedtaget at der skal bruges en såkaldt portefølje. Du vil derfor som del af din kliniske træning i almen medicin skulle anvende en elektronisk portefølje. Der findes ikke een rigtig måde at anvende en portefølje på, men derimod mange forskellige rigtige måder, afhængig af din personlige læringsstil og supervisionsformerne i de praksis og de hospitalsafdelinger du kommer til at arbejde i og på. I det følgende vil vi prøve at give dig en kort introduktion til porteføljen og komme med en række anbefalinger der bygger på de første uddannelseslægers erfaringer. Vi vil prøve at svare på spørgsmålene, hvad er en portefølje? Hvordan skal den bruges? Og hvordan kommer man godt i gang? Porteføljen er et søkort Porteføljen bør opfattes som et søkort der skal hjælpe med dig med af få overblik over målbeskrivelsen og give dig en uddannelsesgaranti. Det er ikke en detailleret sejlplan for den praktiske kliniske træning der i sagens natur skal tage udgangspunkt i kliniske situationer. Det skal understøtte men ikke erstatte klinisk træning. Porteføljen er et pædagogisk hjælpemiddel Porteføljen er tænkt som et pædagogisk hjælpemiddel der skal hjælpe dig med at skabe overblik over uddannelsen og forventningerne, målrette din læring, stimulere refleksion, registrere din uddannelsesaktivitet og hjælpe dig med overblik over hæmmende og fremmende faktorer for din faglige udvikling. Porteføljen er din personlige læringsdagbog, din notesamling, oversigt over kurser samt et diskussionsforum med andre uddannelsessøgende læger. Porteføljen er et evalueringsinstrument Men porteføljen er også et evalueringsinstrument der skal styrke din egen indsigt, og være udgangspunkt for fælles diskussioner mellem dig og din vejleder. Porteføljen vil indeholde dine godkendte kompetencer. Porteføljen har fire indgange til læring. Der findes fire veje til læring i porteføljen Kliniske situationer der har gjort indtryk på dig, positivt eller negativt. Læringskontrakter hvor du aftaler træning af en eller flere definerede kompetencer med din tutor/ vejleder. En læringsdagbog hvor du kan indfælde tanker, fif, gode ideer, noter, links m.m. Et diskussionsforum hvor du og andre kan udveksle ideer, tanker og oplevelser på tværs af praksis.

2 Fig 1 indgangsbillede til den almen medicinske portefølje. Porteføljen kan registrere uddannelsessignifikante oplevelser men ikke simpel kvantitativ klinisk aktivitet Porteføljen kan som anført bruges til at registrere uddannelsessignifikante oplevelser og læringskontrakter, men du skal ikke anvende den til en simpel kvantitativ registrering af al din kliniske aktivitet Dagens patient Et udgangspunkt kunne være dagens patient eller dagens undervisnings hændelse. En klinisk situation der indeholder et uddannelsespotentiale, hvor du gennemtænker situationen og undersøger hvilke mål det omhandler. Husk at tænke både i medicinsk ekspert rollen og i de 6 andre roller. Du bør stille dig spørgsmålene: Hvad var dette en sag om? Hvad mangler jeg af viden og færdigheder? Hvordan kan dette styrkes? Og hvad ved jeg allerede? Hvis du løbende skriver notater om kliniske hændelser vil du når du læser dine gamle notater få en fornemmelse af din egen faglige udvikling. Brug porteføljens diskussionsforum Har du fået en god ide, eller fundet interessant viden, vedrørende et mål, som andre kunne have glæde af, kan du ligge det ud på porteføljens diskussions forum. Her kan du også søge inspiration fra andres erfaringer. Mere private ideer og erfaringer kan du lægge i din private læringsdagbog.

3 Send en til din portefølje. Porteføljen indeholder en indbakke som du sende til samt SMS, billeder, fax med mere. Når du så sidder i fred og ro ved en pc kan du hente meddelelserne fra indbakken og overfører dem til de relevante mål. Hvis du har en vejleder der ikke har adgang til Internettet/kodeord, kan du printe kompetencerne ud og tage dem med til vejledersamtalen. Når de bliver godkendt kan du lade ham underskriver målene og derefter faxe dem til din portefølje - eller hvis er ikke er noget fax, kan du simpelthen lade vejlederen ringe til din portefølje og indtale godkendelsen. Din sædvanlige tutorlæge kan derefter foretage den elektroniske godkendelse af målet. I den tekniske manual der findes under hjælpe funktionen, kan du læse om hvordan. Hver gang du skriver et mål-relateret notat vil porteføljen spørger om notatet er dit private, eller om du vil dele det med din tutor/vejleder. Notater i din private læringsdagbog/notesamling kan kun læses af dig. Beskyttet tid en forudsætning Det er meget vigtigt at du fra starten aftaler med din tutor hvordan porteføljen skal bruges, så du sikres beskyttet tid til at skrive i den. Der bør afsættes ca min hver dag til nedfælde dagens vigtigste begivenhed. Sikres denne tid ikke, bliver at svært at få glæde af porteføljen. Du bør også stimulere din tutor til at læse dine notater så de kan danne udgangspunkt for faglige diskussioner. Du bør tidligt i forløbet bruge noget tid på at sætte dig ind i portefølje, bruge lidt tid til at forstå dens opbygning og hvordan man navigere rundt. Denne investering vil med stor sandsynlighed øge dit udbytte af porteføljen. Øvelse gør mester. Selve den praktiske brug af logbogen er en kombination af praktiske færdigheder og evne til refleksion. Dette kan kun læres ved personlig praktisk træning og ikke ved katedral undervisning! Hvis du vil lære at bruge porteføljen må du kaste sig ud og prøve dig frem i praksis; åben refleksiv og kritisk - præcis som i al anden klinisk træning. Start din pc, start din browser (Internet vindue) og klik ind på adressen For at kunne benytte portefølje er der nogle tekniske forudsætninger der skal være opfyldt: Du skal have adgang til Internettet Du skal benytte Internet Explorer (version 5.5 eller nyere) JavaScript skal være aktiveret i browseren.

4 Procedure for at få en adgangskode For at kunne benytte den elektroniske portefølje skal du først oprettes som bruger af systemet. Dette gøres på følgende måde: 1. Gå ind på og klik på 'opret konto' i øverste højre hjørne 2. Udfyld de fire felter 3. Hvis du ikke har en gyldig dadlnet adresse kan du i feltet ' ' adresse angive adressen 4. Du får nu udleveret et brugernavn og kodeord Før du kan tage din konto i brug, skal du 'aktivere' kontoen. Når du har oprettet kontoen modtager du en mail på din DADL adresse. Denne mail indeholder et link og når man trykker på dette link bliver kontoen aktiveret. Har du har opgivet som adresse, eller hvis du ikke kan du finde ud af den automatiske registrering, kan du få aktiveret din konto ved at ringe til Grunden til at kontoen skal aktiveres er at vi ellers har oplevet at folk fra udlandet opretter konti og herefter sender alle mulige filer, billeder osv. ind i systemet. Når din konto er blevet aktiveret kan du logge på porteføljen. Det er vigtigt at du bruger store og små bogstaver præcis som det du har fået udleveret. Adgangskoden kan efterfølgende ændres ved at klikke på profil i øvre højre hjørne. De første skridt Ikonerne på forsiden viser de forskellige veje ind i porteføljen, hvis du klikker direkte på portefølje kommer du ind på målbeskrivelsen enten vist i alfabetisk rækkefølge, eller opdelt i de syv roller. Men man kan også se målene via de såkaldte begrebskort, hvilke giver bedre intuitiv overblik over læringsmålene og forventningerne. Begrebskortene er også gode som udgangspunkt for diskussioner med din vejleder. Prøv dem! Det første du bør gøre er at oprette en relation til din tutorlæge. Dette gøres på følgende måde: 1. Gå ind på og log ind med dit brugernavn og adgangskode 2. Klik på Profil i øverste højre hjørne 3. Klik på knappen Rediger profil nederst på siden 4. Vælg din tutorlæge på listen Når du har udvalgt din tutor skal tutorlægen godkende relationen. Når dette er gjort har din tutorlæge adgang til de notater du skriver i porteføljen. Tutorlægen kan fortage den samme procedure og finde dig på sin liste MEN det er kun nødvendigt at EN af jer foretager denne sammenkobling. Du finder en mere udførlig beskrivelse ved at trykke på Hjælp i øverste højre hjørne.

5 På hvert skærmbillede er der en menu der består af tre blå knapper. Menuerne benyttes til at manøvrere rundt i systemet. Prøv dig gerne frem ved at klikke på disse, og bliv fortrolig med dem. Porteføljen er designet så brugen gerne skulle være selvinstruerende. På hvert skærmbillede findes du funktionen Hjælp i øverste højre hjørne. Her kan du finde en beskrivelse af hvordan porteføljen anvendes, enten i form af indspillede instruktioner som f. eks. hvordan der skrives et notat, eller hvordan der godkendes et mål. Klikker der på det aktuelle problem i hjælpefunktionen, vil der på skærmen afspilles en instruktion der med tale og skærmbillede video fortæller og viser dig hvordan proceduren skal fortages. Du kan også vælge at læse i programmanualen som du finder samme tid. I manualen, som vi vil anbefale du løber hurtigt igennem, gennemgås en klinisk situation et febril barn - med forslag til brug af porteføljen, men du får utvivlsomt mere ud af at kaste dig ud og udforske mulighederne på egen hånd. Husk at du altid kan ringe til hvis du har spørgsmål til brug af porteføljen.

Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave

Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave Til Tutorlægen Velkommen til den elektroniske portefølje. Den er blevet til i dialog mellem Dansk selskab for almen medicin og

Læs mere

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk]

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] [jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] Søg jobbet via Jobnet Du kan se ledige job på Jobnet.dk, og når du har fundet en stilling, kan du søge den. Er der i søgeresultatlisten ved annoncens

Læs mere

Velkommen til AgeForce

Velkommen til AgeForce Velkommen til AgeForce Kapitel 1... 2 Opret din egen profil... 2 Log ind - og log ud - på AgeForce.... 4 Kapitel 2... 5 Fanebladet Hjem din profil... 5 Kapitel 3... 6 Rediger din profil... 6 Rediger dine

Læs mere

Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC)

Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC) Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC) Computerens netværksdrev og mappen dokumenter Gå ind i "Denne computer" (ikonet ligger på skrivebordet). Her ligger de netværksdrev computeren råder over og separate

Læs mere

Brugermanual. - For intern entreprenør

Brugermanual. - For intern entreprenør Brugermanual - For intern entreprenør Version 1.0 2014 Brugermanual - For Intern Entreprenør Velkommen som bruger på Smartbyg.com. Denne manual vil tage dig igennem de funktioner der er tilgængelig for

Læs mere

sådan gør du... [opret dit CV]

sådan gør du... [opret dit CV] [jobsøgende] sådan gør du... [opret dit CV] og jobønsker Opret CV og Jobønsker på jobnet Når du skal oprette et CV på Jobnet.dk, skal du være oprettet som bruger på Jobnet med Min side. 1. Er du allerede

Læs mere

SkoleParlamentet. - Folketinget for begyndere. Lærervejledning

SkoleParlamentet. - Folketinget for begyndere. Lærervejledning SkoleParlamentet - Folketinget for begyndere Lærervejledning 1 Lærervejledning til onlinespillet SkoleParlamentet Folketinget for begyndere www.skoleparlamentet.gyldendal.dk (ISBN 978-87-6250578-0) Af

Læs mere

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive Journal nr. 13.12.599 Spil og svar Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Spil og svar

Læs mere

Professionel Hjernetræning - Nyt layout og nye funktioner

Professionel Hjernetræning - Nyt layout og nye funktioner Professionel Hjernetræning - Nyt layout og nye funktioner Onsdag d. 24. september bliver der gennemført en større opdatering af Professionel Hjernetræning. Der kommer nogle nye funktioner, og andre steder

Læs mere

Bruger v1.5 QUICK GUIDE. Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk

Bruger v1.5 QUICK GUIDE. Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk Bruger v1.5 QUICK GUIDE Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk INTRODUKTION TIL REKVI-SKOLE Ideen med Rekvi-skole systemet udsprang fra et behov

Læs mere

Kom godt i gang med DanaShop

Kom godt i gang med DanaShop Kom godt i gang med DanaShop Tillykke med jeres nye webshop I din webshop fra DanaWeb findes der utroligt mange muligheder for at tilpasse den til lige netop jeres behov. DanaWeb har opsat alle shoppens

Læs mere

Intro til Fronter for studerende

Intro til Fronter for studerende Intro til Fronter for studerende I denne manual vil vi gennemgå: - Login i Fronter - Fronters brugerflade - Dagens (Fronters forside) - Navigation i rum og læsning/upload af dokumenter - Hvordan man opdaterer

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

E-mail. Outlook. Outlook.com

E-mail. Outlook. Outlook.com E-mail Outlook Outlook.com Indhold e-mail elektronisk post... 3 e-mail adresse... 3 Opstart af Microsoft Outlook.com... 4 Skærmbilledet i Outlook... 5 Arbejd med e-mail... 6 Sende e-mail... 7 Modtage og

Læs mere

Sådan arbejder du med jobsøgningslog

Sådan arbejder du med jobsøgningslog Sådan arbejder du med jobsøgningslog Når du skal oprette en log, skal du logge ind på www.jobnet.dk. Derefter klikker du på MIN JOBSØGNING i den sorte menu øverst på siden. Du kan se Jobnets værktøjer,

Læs mere

KaBoo brugermanual Version 1.2 - Udgivet 22/5 2012

KaBoo brugermanual Version 1.2 - Udgivet 22/5 2012 KaBoo brugermanual Version 1.2 - Udgivet 22/5 2012 KaBoo brugermanual Kom igang med KaBoo Med denne manual kan du hurtigt komme i gang med at bruge KaBoo - DKMs kalender- og bookingsystem. Manualen indeholder

Læs mere

Gør dig klar til Google AdWords Workshop

Gør dig klar til Google AdWords Workshop Gør dig klar til Google AdWords Workshop Nu er du snart klar til at komme på workshop og blive ekspert i AdWords. Du skal inden kursusstart have oprettet din AdWords konto. Vi hjælper dig i gang med denne

Læs mere

Grundlæggende øvelser til kommunikation og samarbejde

Grundlæggende øvelser til kommunikation og samarbejde Grundlæggende øvelser til kommunikation og samarbejde SkoleKom... 2 Øvelse 1 Start SkoleKom... 2 Øvelse 2 Find en person på SkoleKom... 2 Svar på indlæg... 3 Øvelse 3 Svar på et indlæg i FC-Skole-IT...

Læs mere

Gør dig klar til Google AdWords Workshop

Gør dig klar til Google AdWords Workshop Gør dig klar til Google AdWords Workshop Nu er du snart klar til at komme på workshop og blive ekspert i AdWords. Du skal inden kursusstart have oprettet din AdWords konto. Vi hjælper dig i gang med denne

Læs mere

Brugervejledning for virksomheder

Brugervejledning for virksomheder Brugervejledning for virksomheder Indholdsfortegnelse 1 Hvad kan virksomheden bruge Praktikpladsen.dk til?... 2 2 Virksomhedens forside... 2 3 Rediger virksomhedsprofil... 3 3.1 Stamdata... 3 3.2 Øvrige

Læs mere

SkoleKom. Begyndervejledning. Tilpasset FirstClass version 11

SkoleKom. Begyndervejledning. Tilpasset FirstClass version 11 SkoleKom Begyndervejledning Tilpasset FirstClass version 11 1 Om SkoleKom... 3 1.1 Download og installation af FirstClass-programmet... 4 1.2 Log på SkoleKom... 5 1.3 Dit SkoleKom-skrivebord... 5 1.4 Sådan

Læs mere

KOM GODT OG HURTIGT I GANG ==========================

KOM GODT OG HURTIGT I GANG ========================== Der er kommet mange nye funktioner på Proinvestor. For at sikre, at flest muligt, får det størst mulige udbytte af alle funktionerne, har jeg her prøvet at lave en slags brugervejledning, der gennemgår

Læs mere

I højre side af skærmbilledet finder du i ansøgningssystemet en guide til at udfylde den del af

I højre side af skærmbilledet finder du i ansøgningssystemet en guide til at udfylde den del af Sa dan udfylder du ansøgningen om optagelse pa en 2-faglig kandidatuddannelse med kandidattilvalg i Russisk eller Religionsvidenskab - Vinteroptag Hvis din bacheloruddannelse er blevet forlænget med et

Læs mere

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899 Velkommen til GECKO Booking! Hvad enten du har købt produktet, eller prøver vores gratis demo, vil denne vejledning give dig en grundig gennemgang af GECKO Booking og dets mange muligheder. Denne vejledning

Læs mere

Sådan udfylder du ansøgningen Velkommen til ansøgningssystemet!

Sådan udfylder du ansøgningen Velkommen til ansøgningssystemet! Sa dan udfylder du ansøgningen om optagelse pa en kandidatuddannelse med kandidattilvalg Du kan kun søge om optagelse på kandidatuddannelse med kandidattilvalg, hvis du har afsluttet eller er i gang med

Læs mere

Lectio. Lectio Bogdepotvejledning. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00. E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom.

Lectio. Lectio Bogdepotvejledning. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00. E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom. Lectio Lectio Bogdepotvejledning 1992-2010 MaCom A/S MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00 Telefax: 33 79 79 84 E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom.dk Forord Forord

Læs mere

DELTAGERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring

DELTAGERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring DELTAGERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring DELTAGERENS >> Værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb Arbejdshæftet er udviklet i forbindelse

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Vejledning for forældre i brugen af mininstitution som digitalt kommunikationsværktøj

Vejledning for forældre i brugen af mininstitution som digitalt kommunikationsværktøj Vejledning for forældre i brugen af mininstitution som digitalt kommunikationsværktøj 1 Indhold: mininstitution vejledning til forældre... 3 Sådan logger du på systemet... 4 Sådan opsætter du din profil

Læs mere

Mamut Enterprise Kunde- og PartnerWeb

Mamut Enterprise Kunde- og PartnerWeb Mamut Business Software Mamut Enterpriseudvidelser Mamut Enterprise Kunde- og PartnerWeb Version 14 MBS.EXT.PWB.DK.2011.01 I Indhold Indhold... 1 Tillægsprodukter og Enterpriseudvidelser... 3 Mamut Enterprise

Læs mere