Referat fra møde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 13. maj 2019

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat fra møde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 13. maj 2019"

Transkript

1 3. juni 2019 Sag Referat fra møde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 13. maj 2019 Tid og sted: Mandag den 13. maj 2019 kl , Erhvervshus Fyn, Forskerparken 10, 5230 Odense M. Til stede fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse: Jakob Riis (formand), adm. direktør, Falck A/S Peter Rindebæk, COO, Bladt Industries A/S Betina Hagerup, direktør, KMD A/S Nicolai Hansen, direktør, KMC Amba Dorte Zacho Martinsen, direktør, BM Silo ApS Steen Munk, kreditdirektør/vicedirektør Nykredit A/S Dorte Krak, adm. direktør, Arp-Hansen Hotel Group A/S Ejner K. Holst, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation Arne Boelt, borgmester, Hjørring Kommune Gert Jørgensen, borgmester, Sorø Kommune Peter Rahbæk Juel, borgmester, Odense Kommune Morten Slotved, borgmester, Hørsholm Kommune Peter Sørensen, borgmester, Horsens Kommune Stephanie Lose, regionsrådsformand, Region Syddanmark Per Michael Johansen, rektor, Aalborg Universitet Line Nørbæk, erhvervspolitisk direktør, Erhvervsministeriet ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej Silkeborg Tlf CVR-nr E-post deb@erst.dk ERHVERVSMINISTERIET Afbud fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse: Claus Jensen, formand, CO-Industri Til stede fra Erhvervsministeriet: Katrine Winding, direktør, Erhvervsstyrelsen Niels May Vibholt, underdirektør, Erhvervsstyrelsen Søren Asp Mikkelsen, kontorchef, Erhvervsstyrelsen Andreas Blohm Graversen, kontorchef, Erhvervsministeriet Line Panum, chefkonsulent, Erhvervsstyrelsen Eksterne repræsentanter: Karsten Vind, partner, Pluss Leadership ( ) Martin Welzel, chefkonsulent, Pluss Leadership ( ) Jens Bjerg, partner, IRIS Group ( ) Jens Nyholm, partner, IRIS Group ( )

2 2/9 Referat: 1. Velkomst ved formanden (til orientering) Bilag 1.1: Cover Bilag 1.2: Godkendt referat fra bestyrelsesmødet d. 26. marts Formanden orienterede om afbud til dagens møde. Formanden orienterede om, at referatet fra sidste møde var godkendt med enkelte bemærkninger. Formanden orienterede om, at han siden sidste møde bl.a. har haft møde med det internationale ekspertpanel, nedsat af Uddannelses- og Forskningsministeriet på baggrund af VLAK-regeringens strategi Danmark klar til fremtiden. Panelet skal bl.a. komme med anbefalinger inden for rammerne af VLAK-regeringen og Dansk Folkepartis aftale om forenkling af erhvervsfremmesystem af 24. maj 2018 ved at se på det samlede videnbaserede innovationssystem i Danmark. Formanden fandt, at arbejdet i udvalget flugtede med den strategiske retning, bestyrelsen havde i sit arbejde. I forlængelse heraf orienterede formanden om, at han modtager et stort antal invitationer, men at han ikke har mulighed for at honorere alle. I tilfælde af, at han ikke har mulighed for at deltage, tilbydes i stedet møder med sekretariatet. 2. Strategi for decentral erhvervsfremme for 2020 og frem Bilag 2.1: Overblik over baggrundsanalyser til dagsordenspunkt 2 Analyse- og datagrundlaget for strategiudarbejdelsen blev gennemgået. Bestyrelsen har modtaget udkast til 5 analyser, der danner input til bestyrelsens udarbejdelse af strategien for den decentrale erhvervsfremmeindsats fra 2020, herunder udpegelsen af erhvervs- og teknologiområder (styrkepositioner): 1. Analyse af erhvervsstyrker (IRIS-Group) 2. Analyse af styrker inden for forskning, teknologi og uddannelse (IRIS-Group) 3. Analyse af aktørlandskabet 4. Statistik af decentrale vækstvilkår 5. Tværgående opsamling af regionale strategiworkshops om decentral erhvervsfremme (Pluss Leadership) 2.1 Ramme og proces (til orientering og beslutning) Bilag 2.1.1: Cover Bilag 2.1.2: Revideret plan for strategiproces Bilag 2.1.3: Visualisering af plan for strategiproces Bilag 2.1.4: Udkast til synopsis for strategi for decentral erhvervsfremme for 2020 og frem Bilag 2.1.5: Regionale bidrag fra Erhvervshusenes bestyrelser Bilag 2.1.6: Eksempel på regionalt kapitel fra midlertidig strategi

3 3/9 Forslaget til en revideret plan for strategiprocessen blev gennemgået. Planen indebærer bl.a., at Erhvervshusenes bestyrelser har fået længere tid til at levere de indledende bidrag til strategien, og at der ligeledes sker en nærmere involvering af Erhvervshusene i udformningen af strategien, herunder de regionale kapitler. Bestyrelsen drøftede i forlængelse heraf forslaget om en kort høringsperiode på to uger i efteråret som konsekvens af den øgede inddragelse af bl.a. Erhvervshusene i udarbejdelsen af strategien. Efter drøftelsen besluttede bestyrelsen, at høringsperioden skal have en varighed på fire uger. Sekretariatet udarbejder på den baggrund en revideret strategiplan, der indeholder 4 ugers høring. Forslag til disposition for strategien blev gennemgået på baggrund af det fremlagte udkast til en synopsis. Bestyrelsen godkendte dispositionen og betonede samtidigt vigtigheden af, at Erhvervshusene får et reelt ejerskab til strategien i sin helhed, og især de regionale kapitler. Der var i den forbindelse enighed om, at de regionale kapitler skal skrives i et samarbejde mellem sekretariatet og Erhvervshusene efter en skabelon der sikrer konsistens på tværs. Strategiens varighed blev drøftet, herunder fordele og ulemper ved forskellige tidsperioder. Bestyrelsen besluttede en varighed på fire år, så strategien kommer til at gælde fra , med mulighed for årlige reviews og egentlig revision af strategien i perioden såfremt bestyrelsen beslutter det senere. Bestyrelsen drøftede de indledende beskrivelser fra Erhvervshusenes bestyrelser. Bestyrelsen godkendte det forelagte udkast til længde (3-4 sider) og indhold i de regionale kapitler, herunder at hvert kapitel skal indeholde et kort narrativ, et afsnit om udfordringsbilledet (udfordringer og potentialer) samt et afsnit om vækstdrivere. De indledende skriftlige bidrag fra Erhvervshusene har i varierende omfang fremhævet konkrete erhvervsmæssige styrker og prioriteter. Bestyrelsen anførte, at det var væsentligt, at der sikres sammenhæng mellem de regionale kapitler og de øvrige dele af strategien, herunder særligt i forhold til de tværgående erhvervs- og teknologiområder (styrkepositioner), som bestyrelsen udpeger. 2.2 Datagrundlag for tværgående indsatsområder (til orientering, drøftelse og beslutning) Bilag 2.2.1: Cover Bilag 2.2.2: Tværgående opsamling på decentrale strategiworkshops (Pluss Leadership) Bilag 2.2.3: Rapport: Analyse af decentrale vækstvilkår (ERST) Pluss Leadership var til stede under punktet og gennemgik de overordnede pointer fra de syv decentrale strategiworkshops. Tre udvalgte indsatsområder blev nærmere drøftet på mødet:

4 4/9 Digitalisering og automatisering På baggrund af Pluss Leaderships opsummering af pointer inden for indsatsområdet og input fra analysen af decentrale vækstvilkår vedr. digitalisering drøftede bestyrelsen emnet nærmere. Bestyrelsen var enige om, at digitalisering og automatisering er et vigtigt tværgående indsatsområde i strategien. Digitalisering og automatisering er et vigtigt middel til produktivitetsvækst og øget indtjening. Det blev bl.a. fremført, at virksomhederne havde forskellige udgangspunkter og potentialer, og at digitaliseringsrejsen vil variere fra virksomhed til virksomhed. Især de mindre virksomheders tryghed ved den digitale omstilling måtte prioriteres. Bestyrelsen drøftede, at forskellige aktører i erhvervsfremmesystemet kan spille forskellige roller ved forskellige indsatser (erhvervshuse, klyngeorganisationer, universiteter, private rådgivere mv.). Kvalificeret arbejdskraft og social inklusion På baggrund af Pluss Leaderships opsummering af pointer inden for indsatsområdet og input fra analysen af decentrale vækstvilkår drøftede bestyrelsen også dette indsatsområde. Bestyrelsen pegede på, at kvalificeret arbejdskraft og social inklusion er et vigtigt tværgående indsatsområde i strategien. Manglen på arbejdskraft er en hæmsko for udvikling og vækst i virksomhederne. Social inklusion blev fremhævet som et vigtigt indsatsområde, der bl.a. kan være med til at øge arbejdsudbuddet, særligt under en højkonjunktur. Endelig blev det påpeget, at det er centralt, at erhvervsfremmesystemet tager højde for de indsatser og initiativer, der gennemføres i regi af bl.a. voksen- og efteruddannelsessystemet, Jobcentrene mv. Iværksætteri På baggrund af Pluss Leaderships opsummering af pointer inden for indsatsområdet og input fra analysen af decentrale vækstvilkår drøftede bestyrelsen iværksætteri som et tværgående indsatsområde nærmere. Bestyrelsen besluttede, at iværksætteri skal udgøre et tværgående indsatsområde i strategien. Bestyrelsen drøftede i den forbindelse bl.a. vigtigheden af, at overlevelsesraten og væksten i iværksættervirksomheder øges, herunder betydningen af, at de rette kompetencer er til stede. Herudover drøftede bestyrelsen vigtigheden af spinoffs inden for iværksætteri, samt at der etableres et stærkt økosystem. På møde den 26. juni 2019 forventer bestyrelsen at drøfte yderligere potentielle tværgående indsatsområder i strategien.

5 5/ Datagrundlag for udpegning af styrkepositioner (til orientering, drøftelse og beslutning) Bilag 2.3.1: Cover Bilag 2.3.2: Udpegning af styrkepositioner - opgavebeskrivelse Bilag 2.3.3: Midlertidigt underudvalg til styrkelse af videngrundlag Bilag 2.3.4: Rapport: Kortlægning af erhvervsmæssige styrker (IRIS Group) Bilag 2.3.5: Rapport: Kortlægning af styrker inden for forskning, teknologi og uddannelse (IRIS Group) Bilag 2.3.6: Rapport: Aktørundersøgelse (ERST) Bestyrelsen blev introduceret til opgaven med at udpege erhvervs og teknologiområder (styrkepositioner). Bestyrelsen har til opgave at udpege erhvervs- og teknologiområder og et mindre antal spirende områder inden for lovende teknologier og markeder. Inden for de områder, som bestyrelsen udpeger, kan der tildeles midler til aktiviteter inden for én klyngeorganisation. Udpegningen skal dermed lede frem til en reduktion i antallet af offentligt finansierede klynger og innovationsnetværk. IRIS Group var til stede under punktet og gennemgik hovedresultaterne i deres to analyser, hvorefter bestyrelsen drøftede mulige pejlemærker for udpegning af erhvervs- og teknologiområder. Bestyrelsen besluttede, at der kunne arbejdes videre med en liste af foreløbige pejlemærker: - Solid økonomisk værdiskabelse (volumen, produktivitet, indtjening) - Globale makrotendenser og høj international konkurrenceevne (eksport, competitiveness score) - Stort potentiale for vækst og udvikling (innovation, patenter, beskæftigelsesudvikling, investeringer, andel vækstvirksomheder) - Stærke forsknings- og videnmiljøer (forsknings- og teknologistyrker) - Grundlag for klyngeindsats (effektpotentiale via klyngeindsats og muligheder for at udnytte eksisterende klyngeinfrastruktur) Bestyrelsen fremhævede, at data på de valgte pejlemærker er helt centralt i udvælgelsen af erhvervs- og teknologiområder, men at der også skal indgå andre overvejelser i udpegningen, herunder bl.a. sammenhæng på tværs af landet. Derudover blev det drøftet hvorvidt det er muligt og hensigtsmæssigt at anvende erhvervsområdernes indtjeningsevne som kriterium. Sekretariatet vil undersøge dette. Claus Jensen, CO-Industri, var ikke med på mødet, men det blev fremført, at han ser produktivitet som et væsentligt pejlemærke for udvælgelse af erhvervs- og teknologiområder, da produktivitet er den væsentligste driver for vækst og velstand. På næste møde vil bestyrelsen blive præsenteret for en opdateret liste af pejlemærker for udpegning af erhvervs- og teknologiområder.

6 6/9 Bestyrelsen var herudover enige i, at følgende overordnede erhvervs- og teknologiområder (styrkepositioner) træder frem i data- og viden grundlaget: - Life Science - Fødevarer - Det maritime område - Energi og miljøteknologi - Avanceret produktion, maskinfremstilling og robotter - IT og digitale teknologier Herudover blev det fremhævet, at turisme og byggeri, herunder bæredygtigt byggeri, anlæg og materialer, også træder frem i data- og videngrundlaget, samt at turisme er relativt snævert defineret i IRIS-Groups rapport, hvilket reducerer branchens betydning, størrelse og eksport betydeligt i analysen. Bestyrelsen anmodede sekretariatet om på næste bestyrelsesmøde at medtage en opdateret liste med yderligere fremtrædende erhvervs- og teknologiområder, herunder indeholdende turisme og byggeri. Efter en drøftelse blev det besluttet, at de seks umiddelbart fremtrædende erhvervs- og teknologiområder kommer til at indgå i det fremadrettede arbejde, og at data- og videngrundlaget skal anvendes til at kvalificere de seks områder samt øvrige relevante områder såsom turisme og byggeri frem mod det kommende bestyrelsesmøde. Med henblik på at kvalificere videngrundlaget for udpegningen yderligere, besluttede bestyrelsen at nedsætte et midlertidigt underudvalg med tre bestyrelsesmedlemmer, hhv. Per Michael Johansen, Peter Rahbæk Juel og Nicolai Hansen. Udvalget skal bl.a. styrke forståelsen af samspillet mellem erhvervsstyrker og forsknings- og teknologistyrker. Udvalget kan mødes med ledende repræsentanter fra videninstitutioner, brancheorganisationer og arbejdstagerorganisationer mv., men beslutter selv mødekredsen. Udvalget giver en status på arbejdet på møde den 26. juni og afrapporterer endeligt på mødet den 24. september. 3. Udmøntninger 3.1 Udmøntningsplan 2019 (til beslutning) Bilag 3.1.1: Cover På baggrund af bestyrelsens bemærkninger til udkast til udmøntningsplan for 2019 på møde den 26. marts har sekretariatet udarbejdet et forslag til, hvordan fokus på digitalisering kan øges i udmøntningsplanen. Bestyrelsen godkendte forslaget, hvor øget fokus på digitalisering sker ved at øge fokus på digitalisering i eksisterende og kommende tematiske calls. 3.2 Øvrige emner vedrørende udmøntning (til orientering og beslutning) Bilag 3.2.1: Cover Bilag 3.2.2: Forslag til model for sagsfremstilling

7 7/9 Sekretariatet modtager løbende henvendelser fra ansøgere og potentielle ansøgere, der uopfordret (dvs. uden for rammerne af de offentliggjorte annonceringer) ønsker at søge midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Sekretariatet modtager ansøgninger, som ikke naturligt passer ind under igangværende eller under kommende annonceringer, hvorfor sekretariatets besvarelse heraf i praksis har karakter af et afslag. Forretningsordenen indeholder ingen bemyndigelse til sekretariatet til meddelelse af afslag. Bestyrelsen godkendte, at sekretariatet bemyndiges til at give afslag på ansøgninger, der ikke umiddelbart kan henvises til bestyrelsens aktuelle annonceringer, og at forretningsordenen søges justeret med denne ændring. Bestyrelsen vil til orientering blive forelagt en liste over indkomne uopfordrede ansøgninger på mødet den 26. juni. Sekretariatet modtager løbende henvendelser til bestyrelsen om tillægsbevillinger til eksisterende projekter. Af hensyn til konkurrenceudsættelse af anvendelsen af offentlige midler skal alle ansøgninger om tillægsbevillinger som hovedregel modtages gennem ansøgningsrunder. Bestyrelsen besluttede på den baggrund, at sekretariatet kan tage initiativ til at annoncere efter tillægsbevillinger til eksisterende projekter, og at ansøgningerne forelægges bestyrelsen til beslutning. Formatet for behandling af projektansøgninger i bestyrelsen blev drøftet med udgangspunkt i to forskellige forslag (model a og b). Bestyrelsen lagde sig ikke fast på én model, men betonede vigtigheden af, at sagsfremstillingerne uanset model følger et stringent format, der gør det muligt at orientere sig i materialet hurtigt. Det blev samtidigt fremført, at model b (den mest omfangsrige model) eventuelt kan anvendes ved få eller meget omfangsrige ansøgninger, og model a eventuelt kan anvendes ved et stort antal ansøgninger. Bestyrelsen bad desuden sekretariatet om at undersøge, hvor meget af ansøgningsmaterialet, der efter behandling i bestyrelsen kan offentliggøres på bestyrelsens hjemmeside. Bestyrelsen ønsker størst mulig offentlighed om sit arbejde, dog med respekt for beskyttelsen af fortrolige oplysninger. 3.3 Nye udmøntninger i 2019 (til beslutning) Sekretariatet gennemgik forslag til nye udmøntninger, som sekretariatet efterfølgende kan indkalde projektansøgninger indenfor Stærke iværksættere Bilag : Cover Bilag : Indsats vedr. rådgivning af iværksættere Bilag : Indsats vedr. undervisning i iværksætteri Der blev fremlagt forslag til en todelt indsats vedr. hhv. vejledning, støtte og rådgivning til nye iværksættere og specialiseret rådgivning og støtte til vækstiværksættere (bilag Indsats vedr. rådgivning af iværksættere). Begge indsatser skal styrke iværksættere og udviklingen i nystartede virksomheder. Aktiviteterne i indsatserne kan bl.a. omfatte

8 8/9 støtte til rådgivning, mentorordning og facilitering af adgang til fx testog prototypefaciliteter i erhvervsparker eller Fablabs. Det foreslås, at der afsættes 52,5 mio.kr., heraf 35,0 mio. kr. fra Socialfonden og 17,5 mio. kr. fra de decentrale erhvervsfremmemidler, til indsatserne. Begge indsatser forventes annonceret i juni 2019 med forelæggelse af ansøgninger for bestyrelsen til beslutning på møde den 14. november. Indstillingen blev tiltrådt. Der blev fremlagt en mindre supplerende indsats (pilotindsats) vedr. undervisning i iværksætteri, som har til formål at understøtte og inspirere flere til at blive iværksættere (bilag Indsats vedr. undervisning i iværksætteri). Indsatsen skal bl.a. bygge ovenpå eksisterende indsatser på området, og kan fx bygge på anvendelse af gamification. Det foreslås, at der afsættes 7,5 mio.kr., heraf 5,0 mio. kr. fra Socialfonden og 2,5 mio. kr. fra de decentrale erhvervsfremmemidler, til indsatsen. Indsatsen forventes annonceret i juni 2019 med forelæggelse af ansøgninger for bestyrelsen til beslutning på møde den 14. november. Indstillingen blev tiltrådt Konkurrencedygtige SMV er Bilag : Cover Bilag : Indsats vedr. SMV ers konkurrencekraft Der blev fremlagt en indsats vedr. SMV ers konkurrenceevne (bilag : Indsats vedr. SMV ers konkurrencekraft). Indsatsen skal øge virksomhedernes fokus på og parathed til forretningsudvikling og skalering via rådgivning udført af private konsulenter eller andre aktører. Claus Jensens, CO-industri, skriftlige bemærkninger til indsatsen blev fremført. Bestyrelsen besluttede i den forbindelse, at rådgivning om udvikling, optimering og effektivisering også kunne være en del af indsatsen. Det foreslås, at der afsættes 75 mio. kr., heraf 50 mio. kr. fra Socialfonden og 25 mio. fra de decentrale erhvervsfremmemidler, til indsatsen. Indsatsen forventes at blive annonceret i juni 2019 med forelæggelse af ansøgninger for bestyrelsen til beslutning på møde den 14. november. Indstillingen blev tiltrådt Eksportparathed i SMV er

9 9/9 Bilag : Cover Bilag : Indsats vedr. eksportparathed i SMV er Der blev fremlagt en indsats vedr. SMV ers eksportparathed (bilag : Indsats vedr. eksportparathed i SMV er). Indsatsen skal supplere Erhvervshusenes vejledning og imødekomme behovet for rådgivning hos SMV er, der besidder et uudnyttet potentiale for at styrke væksten gennem øget internationalisering, og hvor det vurderes, at især en indsats, der fokuserer på den indre eksportparathed, vil kunne bidrage til at udløse potentialerne. Det forventes, at indsatsen tilrettelægges med et særligt fokus på virksomheder med mellem 10 og 49 ansatte. Indsatsen koordineres med andre relevante indsatser under Udenrigsministeriet. Det foreslås, at der afsættes 30 mio. kr., heraf 15 mio. kr. fra Regionalfonden og 15 mio. af de decentrale erhvervsfremmemidler, til indsatsen. Indsatsen forventes at blive annonceret i juni 2019 med forelæggelse af ansøgninger for bestyrelsen til beslutning på møde den 14. november. Indstillingen blev tiltrådt. 4. Opsamling, evaluering og proces mod næste møde (til orientering og drøftelse) Bilag 4.1: Cover Der blev orienteret om, at den nationale strategikonference afholdes den 21. august Konferencens formål er at samle nationale aktører og interessenter om en dialog om den kommende strategi for decentral erhvervsfremme, herunder at bestyrelsen kan indgå i direkte dialog med klyngeorganisationernes ledelser som led i udpegning af erhvervsog teknologiområder (styrkepositioner). Mødets indhold, form og materialer blev evalueret, og der blev udtrykt tilfredshed med sekretariatets sagsfremstillinger og covers. Samtidigt gav bestyrelsen udtryk for, at der havde været et betydeligt materiale til dagens møde, men at bestyrelsen samtidigt var tilfreds med at have modtaget alle baggrundsrapporterne til strategidannelsen i deres helhed. Næste møde afholdes den 26. juni 2019 i Erhvervshus Sydjylland, Vojens.

Referat fra bestyrelsesmøde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 20. december 2018

Referat fra bestyrelsesmøde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 20. december 2018 18. januar 2019 Sagsnr.: 2018-15082 Referat fra bestyrelsesmøde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 20. december 2018 Tid og sted: Torsdag den 20. december 2018 kl. 10-16, Vejlsøhus kursus- og konferencecenter,

Læs mere

Nyt erhvervsfremmesystem Hvem gør hvad?

Nyt erhvervsfremmesystem Hvem gør hvad? Nyt erhvervsfremmesystem Hvem gør hvad? Liselotte Stokholm, Direktør for Erhvervshus Hovedstaden Anders Mørk Hansen, Formand for embedsmandsudvalget vedr. Vækst, Uddannelse og Beskæftigelse ARBEJDSDELING

Læs mere

Referat fra møde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 29. januar

Referat fra møde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 29. januar 14. februar 2019 Sag.: 2018-15613 Referat fra møde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 29. januar 2019 Tid og sted: Tirsdag den 29. januar 2019 kl. 14-18, Scandic Copenhagen, Vester Søgade 6, København

Læs mere

Program for strategikonference den 21. august 2019

Program for strategikonference den 21. august 2019 Program for strategikonference den 21. august 2019 Tid: 21. august 2019 kl. 10.00-15.30 (ankomstregistrering kl. 9.30-10.00) Sted: Odense Koncerthus, Claus Bergs Gade 9, 5000 Odense C 9.30-10.00 Ankomstregistrering

Læs mere

Er fokus på grøn omstilling og arbejdet med verdensmålene tydeligt nok i indledning og på tværs af strategien?

Er fokus på grøn omstilling og arbejdet med verdensmålene tydeligt nok i indledning og på tværs af strategien? 13. september 2019 Sag: 2018-17922 ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Bilag 2.2.2: Diskussionsoplæg Sekretariatet har udarbejdet et samlet udkast til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses (DEB)

Læs mere

Referat fra møde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 26. marts 2019

Referat fra møde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 26. marts 2019 12. april 2019 Sag 2018-17917 Referat fra møde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 26. marts 2019 Tid og sted: Tirsdag den 26. marts 2019 kl. 12-18, Comwell Hvide Hus Aalborg, Vesterbro 2, Aalborg.

Læs mere

Klynger og innovationsnetværk i et nyt erhvervs- og innovationsfremmesystem ANDREAS BLOHM GRAVERSEN KONTORCHEF, ERHVERVSMINISTERIET

Klynger og innovationsnetværk i et nyt erhvervs- og innovationsfremmesystem ANDREAS BLOHM GRAVERSEN KONTORCHEF, ERHVERVSMINISTERIET Klynger og innovationsnetværk i et nyt erhvervs- og innovationsfremmesystem ANDREAS BLOHM GRAVERSEN KONTORCHEF, ERHVERVSMINISTERIET 2 NEDSLAG Overflyvning af den politiske aftale om forenkling af erhvervsfremmesystemet

Læs mere

Bilag 3.1.2: Sigtelinjer for udmøntning efter 2019

Bilag 3.1.2: Sigtelinjer for udmøntning efter 2019 13. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.1.2: Sigtelinjer for udmøntning efter 2019 ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg 1. Indledning På bestyrelsesmødet i november 2019 vil bestyrelsen blive

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse 13. maj 2019 Sag 2019-4785 Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Annoncering af Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser Resume Danmark Erhvervsfremmebestyrelse har besluttet

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder 13. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.3.1.2: Indsats vedr. innovationssamarbejder Udfordring Innovation er en central drivkraft for virksomheders vækst, udvikling og konkurrenceevne. Danske virksomheder

Læs mere

Bilag 3.2: Udpegning af erhvervs- og teknologiområder til klyngeindsats (styrkepositioner)

Bilag 3.2: Udpegning af erhvervs- og teknologiområder til klyngeindsats (styrkepositioner) 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 3.2: Udpegning af erhvervs- og teknologiområder til klyngeindsats (styrkepositioner) ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg 1. Baggrund Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Læs mere

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig UDFOR- DRINGERNE Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet Kvaliteten er ikke tilstrækkelig høj For mange midler går til administration Virksomhederne ved ofte ikke, hvor de skal henvende sig For mange

Læs mere

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Søren Asp Mikkelsen, kontorchef

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Søren Asp Mikkelsen, kontorchef Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Søren Asp Mikkelsen, kontorchef Agenda 1 Nyt erhvervsfremmesystem, forenklet og efterspørgselsdrevet 2 Status for dannelsen af Danmarks erhvervsfremmebestyrelse 3 Status

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. rådgivning af iværksættere

Bilag : Indsats vedr. rådgivning af iværksættere 3. maj 2019 Sag 2018-17919 Bilag 3.3.2.1: Indsats vedr. rådgivning af iværksættere ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Udfordring I Danmark er antallet af nyetablerede virksomheder i forhold

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft

Bilag : Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.3.2: Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft Udfordring Den nuværende højkonjunktur og mangel på højtkvalificeret arbejdskraft i Danmark

Læs mere

14. december 2018 Sag Niechr/Hannag. Vejlsøvej Silkeborg. Tlf CVR-nr E-post

14. december 2018 Sag Niechr/Hannag. Vejlsøvej Silkeborg. Tlf CVR-nr E-post 14. december 2018 Sag 2018-15082 Niechr/Hannag Bilag 6.2: Overblik over aktive erhvervsfremmeprojekter som overtages fra regionerne d. 1. januar 2019 (figur 1 og figur 5 samt tilhørende tekst under figur

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder

Bilag : Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.2.2: Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder Udfordring Mange virksomheder har ikke et strategisk fokus på kompetenceudvikling og efteruddannelse,

Læs mere

Bilag : Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser

Bilag : Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser 15. marts 2019 Sag 2018-17917 Bilag 5.2.5.2: Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Sagen vedrører Der skal tages stilling til et forslag om at udmønte

Læs mere

Bilag 3.2.2: Forslag til model for sagsfremstilling

Bilag 3.2.2: Forslag til model for sagsfremstilling 3. maj 2019 Sag 2018-17919 Bilag 3.2.2: Forslag til model for sagsfremstilling Som grundlag for bestyrelsens beslutning om henholdsvis tilsagn og afslag på de indkomne ansøgninger foretager sekretariatet

Læs mere

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Dagsorden 1. Danmarks vækstudfordringer 2. Danmarks Vækstråd 3. Rammerne

Læs mere

Principperne udspringer af lov om erhvervsfremme og principper i Forenklingsudvalgets rapport.

Principperne udspringer af lov om erhvervsfremme og principper i Forenklingsudvalgets rapport. 22. januar 19 Sag 18-613 Bilag 3.1.2: Opmærksomhedspunkter for udmøntning Dette notat præsenterer en række centrale elementer i udmøntningen af decentrale erhvervsfremmemidler og strukturfondsmidler i

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.1.2: Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed Udfordring Unge med særlige udfordringer, der ingen eller sparsom tilknytning har til uddannelsessystemet

Læs mere

Bilag 2.2.3: One-pagers for hvert af de tværgående indsatsområder

Bilag 2.2.3: One-pagers for hvert af de tværgående indsatsområder 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 2.2.3: One-pagers for hvert af de tværgående indsatsområder Introduktion til notatet One-pagers for de tværgående indsatsområder har til formål at give en indholdsmæssig

Læs mere

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene Jes Lerche Ratzer, chefkonsulent jelr@di.dk, 3377 4518 AUGUST 2019 Virksomhederne søger forskellig vejledning fra erhvervshusene Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene afhængig

Læs mere

Figur 1: Samlet resttilsagn fordelt på regioner samt år for projektudløb. mio. kr. Udløb i 2022 Udløb i 2021 Udløb i 2020 Udløb i 2019

Figur 1: Samlet resttilsagn fordelt på regioner samt år for projektudløb. mio. kr. Udløb i 2022 Udløb i 2021 Udløb i 2020 Udløb i 2019 13. september 219 Sag 218-17922 Bilag 3.1.4: Projektportefølje Som input og baggrund for bestyrelsens første drøftelse om udmøntninger efter 219 beskriver nærværende notat kort nogle vigtige fakta om den

Læs mere

KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem

KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem Anders Mørk Hansen, Formand for embedsmandsudvalget vedr. Vækst, Uddannelse og Beskæftigelse Liselotte Stokholm, Direktør for Væksthus Hovedstaden Nyt erhvervsfremmesystem

Læs mere

Fremtidigt nordjysk samarbejde om erhvervsfremme og erhvervsservice KKR

Fremtidigt nordjysk samarbejde om erhvervsfremme og erhvervsservice KKR Fremtidigt nordjysk samarbejde om erhvervsfremme og erhvervsservice Nordjylland nedsatte på -mødet 14. sept. 2018 er politisk styregruppe og en administrativ tovholder gruppe, der bl.a. har arbejdet med

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. SMV ers konkurrencekraft

Bilag : Indsats vedr. SMV ers konkurrencekraft 3. maj 2019 Sag 2018-17919 Bilag 3.3.2.2: Indsats vedr. SMV ers konkurrencekraft Udfordring Mange virksomheder er etableret af en ejer, der har en praktisk tilgang til at løse helt konkrete opgaver/projekter

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse Specialiseret rådgivning og støtte til vækstiværksættere 1. Baggrund I Danmark er antallet

Læs mere

Referat BMF. Rådhuset i Faaborg Byrådssalen Mellemgade 15 Faaborg KOMMUNALDIREKTØRFORUM FYN. 03. juli 2018 kl

Referat BMF. Rådhuset i Faaborg Byrådssalen Mellemgade 15 Faaborg KOMMUNALDIREKTØRFORUM FYN. 03. juli 2018 kl Referat BMF 03. juli 2018 kl. 12.30 14.30 Rådhuset i Faaborg Byrådssalen Mellemgade 15 Faaborg Sekretariat: Byregion Fyn Thomas Thume Nielsen thni@odense.dk tlf.nr. 30 66 16 28 Dagsorden 1. Generalforsamlingen

Læs mere

Bilag 2.3.2: Udpegning af styrkepositioner - opgavebeskrivelse

Bilag 2.3.2: Udpegning af styrkepositioner - opgavebeskrivelse 3. maj 2019 Sag 2018-17919 Bilag 2.3.2: Udpegning af styrkepositioner - opgavebeskrivelse Baggrund Forenklingsudvalget for Erhvervsfremme identificerede ca. 60 danske klyngelignende organisationer og innovationsnetværk

Læs mere

Udspil vedr. erhvervsfremme:

Udspil vedr. erhvervsfremme: Udspil vedr. erhvervsfremme: Forenkling af klynge- og netværksindsatsen på fødevareområdet December 2017 1 Problemet Regeringens eftersyn af erhvervsfremme og en regional analyse af fødevarelandskabet

Læs mere

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Fremtidige indsatser målrettet industrien Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Regeringens vækstpakke 2014 Danmark helt ud af krisen Eksempler på initiativer: Vækstprogram for små og mellemstore

Læs mere

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Specialiseret vejledning til alle nordjyske virksomheder Virksomheder modtager

Læs mere

Erhvervspartnerskab mellem Trekantområdet Danmark og Syddansk Vækstforum

Erhvervspartnerskab mellem Trekantområdet Danmark og Syddansk Vækstforum Erhvervspartnerskab mellem Trekantområdet Danmark og Syddansk Vækstforum - en del af den Regionale Udviklingsaftale 2016-19 mellem Region Syddanmark, Trekantområdet Danmark og kommunerne Billund, Fredericia,

Læs mere

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet NATIONAL VÆKSTPOLITIK Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet Danmark som vækstnation Gode rammevilkår Det skal være attraktivt for danske og udenlandske virksomheder at investere i Danmark

Læs mere

Region Midtjylland Regional Udvikling. Referat. til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring. 19.

Region Midtjylland Regional Udvikling. Referat. til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring. 19. Region Midtjylland Regional Udvikling 19. maj 2017 /JETSAL Referat til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse af referat 1 2 Indstillinger

Læs mere

Referat. 11. april 2014. Bestyrelse Væksthus Hovedstadsregionen 1-2014

Referat. 11. april 2014. Bestyrelse Væksthus Hovedstadsregionen 1-2014 Referat 11. april 2014 Bestyrelse Væksthus Hovedstadsregionen 1-2014 Dato: Fredag den 4. april Tidspunkt: Kl. 10.00 12.00 Sted: Væksthus Hovedstadsregionen, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø Væksthus Hovedstadsregionen

Læs mere

Referat 7. februar 2017 Kl. 12:30 14:30 i Byrådssalen Bogense Rådhus, Nordfyns Kommune Østergade Bogense

Referat 7. februar 2017 Kl. 12:30 14:30 i Byrådssalen Bogense Rådhus, Nordfyns Kommune Østergade Bogense Referat 7. februar 2017 Kl. 12:30 14:30 i Byrådssalen Bogense Rådhus, Nordfyns Kommune Østergade 23 5400 Bogense Sekretariat: Byregion Fyn Thomas Thume Nielsen thni@odense.dk tlf. nr. 30 66 16 28 1 Dagsorden

Læs mere

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Den 16. september 2015 KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 KKR Midtjylland har den 10. september 2015 drøftet første udkast til Vækstplan 2016-2020 Handlingsplan

Læs mere

Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer. Oplæg på ErhvervsCamp 2015

Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer. Oplæg på ErhvervsCamp 2015 Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer Oplæg på ErhvervsCamp 2015 Hvordan afdækker man kvaliteten af et regionalt erhvervsfremmesystem?? Fem centrale spørgsmål: 1. Effekt: Hvad får

Læs mere

Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen

Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen Aktiviteter Tematiske mål Specifikke mål Tentativt Regionalfondsprogrammet

Læs mere

Region Midtjylland - på vej mod en ny programperiode.

Region Midtjylland - på vej mod en ny programperiode. Region Midtjylland - på vej mod en ny programperiode. Bornholm, 19. juni 2014 v/ Bent Mikkelsen, Region Midtjylland www.vaekstforum.rm.dk En globalt konkurrencedygtig region - Erhvervsudviklingsstrategi

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til Socialfonden Tema: Iværksætteri og jobskabelse Rådgivning og vejledning af nye iværksættere 1. Baggrund I Danmark er antallet af nyetablerede

Læs mere

KL høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om erhvervsfremme

KL høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om erhvervsfremme Erhvervsstyrelsen Steen Frederiksen (stefre@erst.dk) Daniel Lauest Vistisen (danvis@erst.dk) KL høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om erhvervsfremme Erhvervsstyrelsen har den 2. juli 2018,

Læs mere

Referat af det 32. møde i Danmarks Vækstråd den 2. marts 2016

Referat af det 32. møde i Danmarks Vækstråd den 2. marts 2016 Referat af det 32. møde i Danmarks Vækstråd den 2. marts 2016 Marts 2016 SEKRETARIATET FOR Til stede fra Danmarks Vækstråd: Formand Lars Nørby Johansen Vækstforumformand Bent Hansen, Region Midtjylland

Læs mere

Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi

Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi Juni 2015 Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi Baggrund Syddansk Vækstforum har udarbejdet udkast til de erhvervs- og

Læs mere

1. Velkomst v/ Sophie Hæstorp Andersen, Formand for Vækstforum Hovedstaden

1. Velkomst v/ Sophie Hæstorp Andersen, Formand for Vækstforum Hovedstaden Vækstforum Hovedstaden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød T +45 3866 5000 E vaekstforum@regionh.dk W regionh.dk/vaekstforum/menu/ Referat fra Vækstforums møde den 15. august 2014 kl. 9.00-12.00 Mødested:

Læs mere

Bilag : Opkvalificering af ansatte i SMV er, der rammes af Brexit

Bilag : Opkvalificering af ansatte i SMV er, der rammes af Brexit 17. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.3.2.2: Opkvalificering af ansatte i SMV er, der rammes af Brexit Udfordring Små og mellemstore virksomheder, der har en betydelig samhandel med Storbritannien,

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

- CVR Tueager 1, 8200 Aarhus N

- CVR Tueager 1, 8200 Aarhus N Ansøgning: Tillægsbevilling til initiativet under "Innovationsdrevet vækst i virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet": MTIC Circular Co-Creation Initiativet "Innovationsdrevet vækst

Læs mere

Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy

Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy Sagsnr.: 18/4943 RESUMÉ Indstilling: A: Tilsagn Projektpræsentation Innovationsnetværk Offshoreenergy.dk 2014-2018 - forlængelse Forretningsområde

Læs mere

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande NOTAT Bilag 14 Udkast 30. maj 2011 Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande Økonomi- og Erhvervsministeriet, Region Midtjyllands, Regions Syddanmarks,

Læs mere

1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin

1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin REFERAT 1. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin 2017-2020 Dato og sted Torsdag 27. april 2017 kl. 16.00 18.00 Sundheds og Ældreministeriet, Holbergsgade 6, 1057 København

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Mødetidspunkt 28-02-2019 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Erhvervs-, Beskæftigelses- og

Læs mere

Status på ny erhvervsfremmestrategi Erhvervshus Sydjylland

Status på ny erhvervsfremmestrategi Erhvervshus Sydjylland Status på ny erhvervsfremmestrategi Erhvervshus Sydjylland Endnu ikke behandlet i Erhvervsfremmebestyrelsen 23/5 Fælles sydjyske prioriteter i strategien Eksport & Internationalisering Digitalisering

Læs mere

Bilag 3.3: Udpegning af erhvervs- og teknologiområder til klyngeindsats (spirende områder)

Bilag 3.3: Udpegning af erhvervs- og teknologiområder til klyngeindsats (spirende områder) 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 3.3: Udpegning af erhvervs- og teknologiområder til klyngeindsats (spirende områder) 1. Baggrund Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal udpege erhvervs- og teknologiområder,

Læs mere

Der var afbud fra Nils Borring og Lone Børlum. Lise Berg Kildemark deltog via Skype. Referent var direktør Erik Krarup.

Der var afbud fra Nils Borring og Lone Børlum. Lise Berg Kildemark deltog via Skype. Referent var direktør Erik Krarup. Referat af bestyrelsesmøde i Erhvervshus Midtjylland 14. marts 2019 kl. 14.00 17.00 hos Erhvervshus Midtjylland, INCUBA, Bygning II, Etage 4, Åbogade 15, 8200 Aarhus N. Der var afbud fra Nils Borring og

Læs mere

ManagEnergy workshop. Kontorchef Morten Lemvigh

ManagEnergy workshop. Kontorchef Morten Lemvigh ManagEnergy workshop Kontorchef Morten Lemvigh Region Nordjyllands rolle inden for regional udvikling Region Nordjyllands rolle og mission er at være dynamo for regional udvikling og skabe grundlag for

Læs mere

Vækstlaget og brugen af erhvervs- og innovationssystemet i Region Midtjylland

Vækstlaget og brugen af erhvervs- og innovationssystemet i Region Midtjylland Vækstlaget og brugen af erhvervs- og innovationssystemet i Region Midtjylland Væksthus Midtjyllands bestyrelsesmøde, Hadsten, den 26. august 2015. v/ Bent Mikkelsen, Region Midtjylland www.vaekstforum.rm.dk

Læs mere

Referat fra møde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 26. juni 2019

Referat fra møde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 26. juni 2019 6. august 2019 Sag 2018-17921 Referat fra møde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 26. juni 2019 Tid og sted: Onsdag den 26. juni 2019 kl. 12-18, Erhvervshus Sydjylland, Billundvej 3, 6500 Vojens.

Læs mere

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan 2012-13 v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen 1 Handlingsplan 2012-13 Sundheds- og velfærdsinnovation Sundheds- og velfærdsløsninger Vækstforums strategiske

Læs mere

Innovationssamarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner

Innovationssamarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner SmuSmukt Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Innovationssamarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner Regionalfondens prioritet 1. a Innovationssamarbejder 1. Baggrund

Læs mere

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme.

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse deb@erst.dk 19. august 2019 19/01035-5 theang-dep Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Turisme

Læs mere

Job- og personprofil for Erhvervsdirektør

Job- og personprofil for Erhvervsdirektør Job- og personprofil for Erhvervsdirektør Direktøren i Næstved Erhverv A/S har besluttet at tiltræde en direktørstilling i andet regi. Stillingen som direktør opslås derfor til besættelse cirka 1. november

Læs mere

Vækstlagsanalysen. Vækstforum. Kompetencerådet, den 8. maj 2015 v/ Bent Mikkelsen,

Vækstlagsanalysen. Vækstforum. Kompetencerådet, den 8. maj 2015 v/ Bent Mikkelsen, Vækstlagsanalysen Kompetencerådet, den 8. maj 2015 v/ Bent Mikkelsen, www.vaekstforum.rm.dk Behovet for et stærkere regionalt analyseværktøj Hvad har vi? Omfattende og solid viden fra mange evalueringer

Læs mere

Forretningsorden for Syddansk Vækstforum

Forretningsorden for Syddansk Vækstforum Forretningsorden for Syddansk Vækstforum Geografisk afgræsning 1. Pr. 19. marts 2018 er der nedsat ét vækstforum, der dækker Region Syddanmark. Sammensætning af Vækstforum 2. Syddansk Vækstforum har 21

Læs mere

Udpegning af medlemmer og observatører til Vækstforum Hovedstaden 2014-2017

Udpegning af medlemmer og observatører til Vækstforum Hovedstaden 2014-2017 Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon +45 38 66 50 00 Web www.regionh.dk Dato: 11. januar 2014 Udpegning af medlemmer og observatører til Vækstforum Hovedstaden 2014-2017

Læs mere

Om erhvervsfremme set fra en national vinkel

Om erhvervsfremme set fra en national vinkel Om erhvervsfremme set fra en national vinkel Udkast MEA kursus 2017 Set af: Preben Gregersen Regionalchef Tilgange til regional/lokal vækst Stedbaseret tilgang Baseret på de regionale/lokale Muligheder

Læs mere

UDKAST - Regionalt vækstpartnerskab for mellem regeringen og Syddansk Vækstforum

UDKAST - Regionalt vækstpartnerskab for mellem regeringen og Syddansk Vækstforum UDKAST - Regionalt vækstpartnerskab for 2016-2017 mellem regeringen og Syddansk Vækstforum September 2016 [Input fra staten rammer og ophæng] Aftalen skal skabe bedre vilkår for vækst samt bidrage til

Læs mere

3. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin

3. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin REFERAT 3. møde i bestyrelsen for den nationale strategi for Personlig Medicin 2017-2020 Dato og sted Tirsdag 15. august 2017 kl. 16.00 18.00 Sundheds og Ældreministeriet, Holbergsgade 6, 1057 København

Læs mere

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI STRATEGI / 13-05-2019 SIDE 1 AF 6 STRATEGI 2019-2020 SIDE 2 AF 6 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 2. MISSION... 4 3. MÅL... 4 4. FORUDSÆTNINGER... 4 5. AKTIVITETSOMRÅDER... 4 5.1 Projektudvikling... 5 5.2 Interessevaretagelse...

Læs mere

Vækstforum. Referat. Mødedato: Tirsdag den 22. september Mødetidspunkt: 15:00-18:00. Regionshuset

Vækstforum. Referat. Mødedato: Tirsdag den 22. september Mødetidspunkt: 15:00-18:00. Regionshuset Referat Mødedato: Tirsdag den 22. september 2015 Mødetidspunkt: 15:00-18:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Regionsrådssalen Regionshuset Birthe Friis Mortensen, Grethe Johnsen, Hinrich Jürgensen, Ib Kristensen,

Læs mere

fra de decentrale erhvervsfremmemidler til DEM-midler alene vil ikke blive taget i betragtning.

fra de decentrale erhvervsfremmemidler til DEM-midler alene vil ikke blive taget i betragtning. 9. maj 2019 /CN Sag Spørgsmål og svar fra informationsmødet vedr. Kvalificeret arbejdskraft ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Spørgsmål Kan man udarbejde en ansøgning, der dækker en mindre

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13

Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13 Kontrakt om udførelse af erhvervsservice og erhvervsudviklingsaktiviteter i henhold til Lov om erhvervsfremme 12 og 13 Mellem Faxe Kommune Frederiksgade 9 4690 Haslev EAN-nr. Direktionssekretariatet: 5798007698386

Læs mere

Bekendtgørelse om forretningsorden for bestyrelsen for Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram og Green Labs DK-programmet

Bekendtgørelse om forretningsorden for bestyrelsen for Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram og Green Labs DK-programmet BEK nr 318 af 11/04/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 8. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima- og Energimin., Energistyrelsen, j.nr. 2004/1518-0001 Senere

Læs mere

Referat af det 36. møde i Danmarks Vækstråd den 6. september 2017

Referat af det 36. møde i Danmarks Vækstråd den 6. september 2017 Referat af det 36. møde i Danmarks Vækstråd den 6. september 2017 Til stede fra Danmarks Vækstråd: Formand for Danmarks Vækstråd, Lars Nørby Johansen Formand for Vækstforum Hovedstaden, Sophie Hæstorp

Læs mere

Nye projekter skal bidrage til de tre overordnede mål i erhvervsstrategien. Læs mere om målene i Aalborg bygger bro s

Nye projekter skal bidrage til de tre overordnede mål i erhvervsstrategien. Læs mere om målene i Aalborg bygger bro s #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel PROJEKTANSØGNING Dette ansøgningsskema anvendes til projekter, der søger om medfinansiering fra Aalborg Erhvervsråd. Alle initiativer, som ønsker

Læs mere

Indstilling. Ny erhvervshandlingsplan Vækst i Århus IV. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. august 2005 Århus Kommune

Indstilling. Ny erhvervshandlingsplan Vækst i Århus IV. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. august 2005 Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 2. august 2005 Århus Kommune Erhvervsafdelingen Borgmesterens Afdeling Ny erhvervshandlingsplan Vækst i Århus IV 1. Resume Erhvervskontaktudvalget

Læs mere

Erhvervspolitiske udfordringer, potentialer og hovedprioriteter i Midtjylland. Indspil til strategi for decentral erhvervsfremme 2020 og frem

Erhvervspolitiske udfordringer, potentialer og hovedprioriteter i Midtjylland. Indspil til strategi for decentral erhvervsfremme 2020 og frem Erhvervspolitiske udfordringer, potentialer og hovedprioriteter i Midtjylland Indspil til strategi for decentral erhvervsfremme 2020 og frem 9. april 2019 Smart industri Fødevarer Energi og klima herunder

Læs mere

Bilag 1.2: Orientering om indkomne uopfordrede ansøgninger

Bilag 1.2: Orientering om indkomne uopfordrede ansøgninger 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 1.2: Orientering om indkomne uopfordrede ansøgninger Som aftalt på bestyrelsesmøde den 13. maj 2019 forelægges bestyrelsen en liste over indkomne uopfordrede ansøgninger.

Læs mere

Til medlemmerne af Vækstforums Fødevareråd

Til medlemmerne af Vækstforums Fødevareråd Regionshuset Viborg Til medlemmerne af Vækstforums Fødevareråd Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Dagsorden til fødevarerådets 17. møde,

Læs mere

Uddybende bilag vedr. projektet: Smart Energy til markedet tillægsbevilling og forlængelse

Uddybende bilag vedr. projektet: Smart Energy til markedet tillægsbevilling og forlængelse Uddybende bilag vedr. projektet: Smart Energy til markedet tillægsbevilling og forlængelse 1. Faktuelle oplysninger: J.nr. 18/4527 Projektnavn Smart Energy til markedet tillægsbevilling og forlængelse

Læs mere

Indstillingsskema til Vækstforum

Indstillingsskema til Vækstforum Indstillingsskema til Vækstforum Projekt We Know How You Grow With Less Energy 1. Indstilling: Ansøgt beløb Indstillet beløb Den Europæiske Socialfond Den Europæiske Regionalfond 7.149.841,25 kr. 7.149.841,25

Læs mere

Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN

Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN 14. marts 2018 Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN 2018-2021 Med HORSENS ALLIANCEN blev der i 2013 skabt en helt ny samarbejdsplatform i Horsens kommune en platform, hvor erhvervslivet, de faglige organisationer

Læs mere

Bilag 3.2.5: Udmøntning af turismepulje

Bilag 3.2.5: Udmøntning af turismepulje 22. januar 2019 Sag 2018-15613 Bilag 3.2.5: Udmøntning af turismepulje ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Sagen vedrører Der er øremærket 50 mio. kr. årligt af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelsens

Læs mere

Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse. ATV-konference 9. juni 2017

Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse. ATV-konference 9. juni 2017 Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse ATV-konference 9. juni 2017 1 Indhold 1) Afgrænsning og karakteristik af det industrielle vækstlag 2) Vækst starter hos ledelsen 3) Strategisk innovation i

Læs mere

Opfordring til afgivelse af tilbud. vedrørende

Opfordring til afgivelse af tilbud. vedrørende Opfordring til afgivelse af tilbud vedrørende design og facilitering samt afrapportering af syv regionale strategiworkshops om Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme og

Læs mere

FORSIDE - ANSØGNING TIL ERHVERVSPULJEN

FORSIDE - ANSØGNING TIL ERHVERVSPULJEN FORSIDE - ANSØGNING TIL ERHVERVSPULJEN Projekttitel Det Digitale Rejsehold Samlet Score 23 Projektperiode 1. juli 2019 31. december 2021 Om initiativet Det Digitale Rejsehold er en ny indsats, der skal

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

OM REG LABS FOKUSANALYSER

OM REG LABS FOKUSANALYSER OM REG LABS FOKUSANALYSER REG LABS FOKUSANALYSER HIDTIL: Traditionelle erhverv i videnøkonomien Uddannelsesinstitutioners samspil med erhvervslivet Universiteter som regionale vækstmotorer Fremtidens iværksætterpolitik

Læs mere

Nye erhvervspolitiske satsninger i Region Syddanmark

Nye erhvervspolitiske satsninger i Region Syddanmark Nye erhvervspolitiske satsninger i Syddanmark Udviklingsdirektør Mikkel Hemmingsen Syddanmark Odense, den 22. september 2008 Den regionalpolitiske vækstredegørelse Vækstredegørelsen sætter udfordringen

Læs mere

Referat af det 28. møde i Danmarks Vækstråd den 23. maj 2014

Referat af det 28. møde i Danmarks Vækstråd den 23. maj 2014 Referat af det 28. møde i Danmarks Vækstråd den 23. maj 2014 Til stede fra Danmarks Vækstråd: Formand Lars Nørby Johansen Vækstforumformand Bent Hansen, Region Midtjylland Vækstforumformand Ulla Astman,

Læs mere

Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø. Nanna Ferslev (naf) (NAF), tlf , 1. Godkendelse af dagsorden... 2

Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø. Nanna Ferslev (naf) (NAF), tlf , 1. Godkendelse af dagsorden... 2 Dagsorden Mødedato: Tirsdag den 29. marts 2016 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Ankerhus Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø Mødelokale: D 0.21 Deltagere: Mødesekretær: Bestyrelsen

Læs mere

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden v/ Hans Henrik Nørgaard Regionalfondsprogrammet 2014-2020 Knap 1.400 mio. kr. i 2014-2020 Godt 700 mio. kr. tilbage Styrke vækst og udvikling i hele

Læs mere

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling Præsentation Thy Erhvervsforum Marts 2015 Hvad er Business Region North Denmark? Nyt strategisk partnerskab i Nordjylland om vækst og udvikling:

Læs mere

Status og perspektiver for arbejdet i Vækstforum Midtjylland

Status og perspektiver for arbejdet i Vækstforum Midtjylland Status og perspektiver for arbejdet i Midtjylland Erhvervsudviklingsdøgnet 7. 8. april 2011, Papirfabrikken, Silkeborg v/ Bent Hansen, Formand for Regionsrådet og Midtjylland Region Midtjylland 2010-2013

Læs mere

Referat Bestyrelsesmøde Væksthus Hovedstadsregionen

Referat Bestyrelsesmøde Væksthus Hovedstadsregionen Referat Bestyrelsesmøde Væksthus Hovedstadsregionen 4. juli 2014 Bestyrelsesmøde 2-2014 Væksthus Hovedstadsregionen Dato: Torsdag den 26. juni Tidspunkt: Kl. 10.00 12.00 Sted: Væksthus Hovedstadsregionen,

Læs mere

Referat fra. Skriftlig høring. Bornholms Vækstforum

Referat fra. Skriftlig høring. Bornholms Vækstforum Referat fra Skriftlig høring Høring i med svartfrist den 27. februar 2017, kl. 12:00 kl. 12:00 Side 2 af 6 Medlemmer: Bente Johansen Christian Faurholdt Jeppesen Erik Lund Hansen Gabriella Jantzen Henrik

Læs mere