Er fokus på grøn omstilling og arbejdet med verdensmålene tydeligt nok i indledning og på tværs af strategien?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Er fokus på grøn omstilling og arbejdet med verdensmålene tydeligt nok i indledning og på tværs af strategien?"

Transkript

1 13. september 2019 Sag: ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej Silkeborg Bilag 2.2.2: Diskussionsoplæg Sekretariatet har udarbejdet et samlet udkast til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses (DEB) strategi for decentral erhvervsfremme Udkastet er udarbejdet med udgangspunkt i tidligere fremlagt materiale, bidrag fra erhvervshusbestyrelserne og Det Nationale Turismeforum samt input fra interessenter, herunder decentrale workshops, strategikonference og møder i underudvalget vedr. udpegning af erhvervs- og teknologiområder. Tlf CVR-nr E-post deb@erst.dk ERHVERVSMINISTERIET Formålet med dette notat er at rammesætte bestyrelsens drøftelser af strategiudkastet, herunder redegøre for væsentlige hensyn og tilpasninger i forhold til tidligere bestyrelsesdrøftelser. Rækkefølgen i notatet følger strategiens grundlæggende opbygning, som bestyrelsen godkendte på sit møde den 13. maj 2019: Indledning (kernefortælling) Del 1: Drivkræfter for vækst og udvikling i hele landet Del 2: Styrkepositioner og fremtidens klynger Del 3: Regionale drivkræfter og forhold. Indledning og generelle overvejelser (kernefortælling) Drøftelsespunkter Har strategien og især indledningen den rigtige kernefortælling om DEBs rolle? Fremtræder strategien som en samlet strategi for den decentrale erhvervsfremme, hvor lokale aktører vil tage ejerskab til de regionale kapitler og resten af strategien? Er virksomhedernes behov tydeligt kommunikeret som DEBs væsentligste fokus? Er fokus på grøn omstilling og arbejdet med verdensmålene tydeligt nok i indledning og på tværs af strategien? Strategiudkastets indledning sætter retningen for strategien og får strategiens elementer til at hænge sammen. Først og fremmest beskriver indledningen bestyrelsens virke og prioriteringer (kernefortællingen), der tilsammen skal understøtte et mere sammenhængende og effektivt erhvervsfremmesystem med fokus på virksomhedernes behov i hele landet.

2 2/8 En vigtig del af kernefortællingen er at klarlægge, hvordan strategien tilgodeser de decentrale behov. Hovedpointerne i kernefortællingen er: DEB har til opgave at styrke virksomhedernes produktivitet, konkurrenceevne og internationalisering med udgangspunkt i lokale rammer og vilkår. Virksomhedernes vilkår er påvirket af, hvor i landet de er placeret. Virksomhederne er underlagt generelle drivkræfter som fx international konkurrence, ny teknologi og digital udvikling, stigende krav fra forbrugere, marked og myndigheder til bæredygtige løsninger og udfordringer med rekruttering og fastholdelse af arbejdskraft. Erhvervsfremmeindsatsen skal derfor både adressere tværgående udfordringer og tage afsæt i lokale vilkår og ressourcer. Virksomhederne skal møde et overskueligt erhvervsfremmesystem med sammenhæng mellem lokale og statslige indsatser. Det skabes bl.a. ved at fremme et mere enkelt og behovsdrevet aktørlandskab, med et reduceret antal klynger, og ved at koordinere med andre aktører samt fremme private aktørers involvering i erhvervsfremmetilbuddene. Det bemærkes, at regeringen har sat et tydeligt fokus på grøn omstilling og klima, herunder med forslag om en bindende klimalov, og med et mål om at reducere drivhusgasudledningen i 2030 med 70 procent i sammenligning med Den grønne dagsorden må derfor forventes at få en markant placering i regeringens erhvervspolitik. Strategi for decentral erhvervsfremme skal understøtte sammenhæng i den samlede erhvervsfremmeindsats og skal aftales med erhvervsministerens forud for ikrafttrædelse. Det kan i det lys overvejes at betone det grønne fokus endnu mere markant i strategiens kernefortælling og gennem strategien. Del 1: Drivkræfter for vækst og udvikling i hele landet Drøftelsespunkter Indeholder de tværgående kapitler de rigtige strategiske fokusområder? Træder de decentrale erhvervsvilkår og lokale afsæt tydeligt nok frem i de tværgående kapitler? På de to seneste møder, hhv. den 13. maj og 26. juni 2019, har bestyrelsen drøftet hovedlinjerne for hver seks tværgående indsatsområder, der anses som væsentlige drivkræfter for virksomhedernes vækst og udvikling og som vurderes at have betydning for udvikling i hele landet. Ligeledes var de seks tværgående indsatsområder genstand for drøftelser ved de decentrale workshops. Sekretariatet har på baggrund af tidligere forelagt materiale og inputs fra workshops og konference konkretiseret teksten i forhold til det tidligere forelagte materiale. Overordnet er indholdet bibeholdt, men udfoldet mere i de tværgående kapitler. De seks tværgående indsatsområder er i betydelig grad områder, som har været adresseret i de regionale bidrag, som DEB har modtaget fra de syv erhvervshuses bestyrelser. Dertil kommer en kobling til de danske strukturfondsprogrammer, hvor de tværgående indsatsområder om bl.a. social inklusion, innovation, iværksætteri og digitalisering er eksempler på prioriterer, som Kommissionen anbefaler, at Danmark investerer i.

3 3/8 Det bemærkes, at DEB i forbindelse med udarbejdelse af bestyrelsens udmøntningsplaner kan prioritere og skærpe det strategiske fokus yderligere. De seks tværgående indsatsområder er inddelt i en række underliggende strategiske fokusområder. En oversigt over indsatsområder og fokusområder fremgår nedenfor: Tabel 1. Oversigt over indsatsområder og strategiske fokusområder Indsatsområde Kvalificeret arbejdskraft og social inklusion Strategisk fokusområde Målrettet uddannelse til virksomhedernes behov gennem stærke partnerskaber Tiltrækning og fastholdelse af international arbejdskraft Udvidelse af arbejdsudbuddet gennem social inklusion Iværksætteri Flere iværksættere skal lykkes Styrkelse af iværksættermiljøer Vækst og skalering Grøn omstilling og cirkulær økonomi Grøn omstilling og cirkulær økonomi bredt i erhvervslivet Udvikling af innovative grønne og cirkulære løsninger Verdensmålene som løftestang for styrket eksport af grønne og cirkulære løsninger Innovation Styrke dansk innovationskultur og -kapacitet Øget innovationssamarbejde gennem stærke klynger Digitalisering og automatisering Digital parathed og kapacitet Automatisering og robotter Digitale frontløbere Sikkerhed og dataetik Internationalisering Eksportparathed og internationalt samarbejde Verdensmålene som løftestang for internationalisering Global usikkerhed og omstillingsparathed På strategikonferencen den 21. august 2019 blev de seks tværgående indsatsområder drøftet i hver sin session for at supplere og afprøve de foreløbige prioriteringer. Konferencen gav nyttige input til barrierer og muligheder for virksomhederne, sammenhæng med øvrige erhvervsfremmetiltag og konkrete fokusområder. Samtidig bekræftede deltagerne i høj grad de udfordringer og muligheder, der tidligere er kommet frem i bl.a. analyser og på de decentrale workshops. Til orientering har sekretariatet derudover haft dialog med relevante ministerier med henblik på at sikre sammenhæng med statslige indsatser og strategier.

4 4/8 Del 2: Danske styrkepositioner og fremtidens klynger Drøftelsespunkter Er det landet rigtigt med udpegning af erhvervs- og teknologiområderne (styrkepositioner), når man ser på tværs af områder? Er evt. tværgående emner, som klyngerne skal arbejde med smart city, materialer, grøn omstilling og digitalisering klart beskrevet? Kan det fastholdes, at bestyrelsen udpeger to spirende områder, og at evt. yderligere områder findes gennem UFM s udbud i 2020? Kan bestyrelsen godkende, at turismeindsatsen afspejler Det Nationale Turismeforums skriftlige bidrag? I udarbejdelsen af strategiens del 2 har sekretariatet arbejdet videre med at beskrive de 11 styrkepositioner, herunder turisme, og to spirende områder, som bestyrelsen foreløbigt prioriterede på det seneste bestyrelsesmøde. Sekretariatet har taget højde for input på underudvalgsmøderne samt klyngesessionerne og turismesessionen på strategikonferencen, hvilket har givet anledning til mindre justeringer af beskrivelsen af styrkepositionerne. Der har langt overvejende været opbakning til de store linjer i bestyrelsens foreløbige prioritering af erhvervs- og teknologiområder. Sekretariatets bearbejdning af erhvervs- og teknologiområderne har derudover særligt omhandlet: Fokus i den fremtidige klyngeindsats Afgrænsning af erhvervs- og teknologiområder Udpegning af evt. yderligere spirende områder. Fokus i den fremtidige klyngeindsats Bestyrelsens opgave med at udpege erhvervs- og teknologiområder skal lede til en konsolidering af offentligt finansierede klynger og innovationsnetværk. Det sker ved at fastlægge, inden for hvilke områder der fremover kan gives offentlige midler til klynger og innovationsnetværk, herunder de 85. mio. kr. årligt, som UFM forventes at udmønte. Dette drøftes i forbindelse med dagsordenspunktet vedr. udmøntningsplanen for Som led i strategien for decentral erhvervsfremme beskrives en række strategiske sigtelinjer for bestyrelsens udmøntning af midler til den fremtidige klyngeindsats, jf. indledning til del 2 i strategiudkastet. Sigtelinjerne tager udgangspunkt i tidligere drøftelser i bestyrelsen samt input fra strategikonferencen, underudvalget mv. Afgrænsning af erhvervs- og teknologiområder De udpegede styrkepositioner og spirende områder skal danne rammen for den fremtidige klyngeindsats. Afgrænsningen af et erhvervs- og teknologiområde har derfor betydning for, hvad en fremtid klyngeorganisation på området skal arbejde med. De eksisterende klyngeorganisationer, der skal konsolideres, er langt overvejende organiseret om sammenhængende og sektorspecifikke erhvervsområder,

5 5/8 hvor virksomhederne har beslægtede behov. Derfor er afgrænsningerne i strategiudkastet ligeledes overvejende sektorspecifikke. Det understøtter et enkelt og overskueligt system, hvor virksomhederne har én indgang til klyngeindsatsen på deres erhvervsområde baseret på sektoriel samhørighed. Sekretariatet har på baggrund af de mange input fra både strategikonference og møder i underudvalget foretaget justeringer af indhold og afgrænsning af de prioriterede erhvervs- og teknologiområder. De væsentligste justeringer vedrører maritime erhverv og logistik samt i mindre grad byggeri og anlæg. Transport, logistik og maritime erhverv: Bestyrelsen har ønsket argumenter for og imod at se transport, logistik og maritime erhverv som ét samlet område. Sekretariatet har derfor været i dialog med en række klynge- og brancheorganisationer 1 samt behandlet input fra strategikonferencen og bestyrelsens underudvalg. Brancheorganisationer og klyngeorganisationer på det maritime område finder det vigtigt, at styrkepositionen har et tydeligt maritimt fokus og afsæt. De anfører, at de maritime virksomheders interesser og behov er meget forskellige fra landtransportsområdet bredt forstået, og at det maritime områdes særkende og særegenheder begrunder og berettiger en mere fokuseret styrkeposition og klyngeindsats. Organisationer, der har aktiviteter inden for transport og logistik, har oftere et bredere fokus på end-to-end-løsninger og ser flere snitflader til de øvrige områder, herunder det maritime, vedrørende udvikling af teknologi og forretningsområder samt håndtering af komplekse regulatoriske hensyn. Aktuelt dækkes landtransport af et eksisterende projekt i i regi af transportens innovationsnetværk, der er forankret i klyngeorganisationen Maritime Development Centre (MDC). Sekretariatet finder det hensigtsmæssigt at lade styrkepositionen tage afsæt i maritime erhverv, men samtidig rummer de dele af især logistik og til dels transport, der enten relaterer sig til maritim forretning eller har beslægtede udviklings- og innovationsbehov, herunder gods- og persontransport og tilknyttede serviceydelser. Dette omfatter værdikæder inden for udvikling, drift, udstyr og service samt end-to-end-fokus på hav og land. Det foreslås, at områdets titel og fokus ændres fra Transport, logistik og maritime erhverv til Maritime erhverv og logistik, og at der i beskrivelsen af området ligger særlig vægt på det maritime områdes betydning. Byggeri og anlæg: Området var foreløbigt prioriteret under titlen bæredygtigt byggeri. Det afstedkom bemærkninger fra interessenter om, at anlægsområdet forekom udeladt, og at der sendes et forkert signal om, at bæredygtighed er en eksklusiv byggerelateret dagsorden. Derfor foreslår sekretariatet at ændre områdets titel. Samtidig nævnes bæredygtighed nu som et blandt flere vigtige tværgående fokusområder i strategiens rammesættende beskrivelse af bestyrelsens ambitioner på klyngeområdet. Udpegning af evt. yderligere spirende områder Sekretariatet har vurderet en række input, som vedrører potentiel udpegning af yderligere spirende erhvervs- og teknologiområder. 1 Danske Rederier, Danske Havne, Danske Maritime, MARCOD, Fyns Maritime Klynge, Maritime Development Center (MDC), Dansk Industri og Smartlog.

6 6/8 Materialeteknologi: Flere interessenter og primært videninstitutioner, har foreslået materialeteknologi som erhvervs- og teknologiområde, der ønskes selvstændigt udpeget. Området anses som en vigtig forudsætning for at bevare produktion i Danmark samt fremme konkurrenceevnen blandt sektorer inden for fx nye fødevarer, energi, transport, sundhed, miljø. 2 Danmark har flere materialerelaterede videnmiljøer med brede anvendelsesmuligheder i erhvervslivet og potentiale for i mange sektorer at bidrage til at løse globale udfordringer såsom klimaforandringer, grøn omstilling og pres på klodens ressourcer. 3 I dag findes innovationsnetværket Dansk Materiale Netværk finansieret af UFM. Det forelagte strategiudkast afspejler sekretariatets vurdering af, at materialeteknologi er relevant for flere sektorer i Danmark. Områdets essentielle tværgående karakter taler for, at dets fulde potentiale mest effektivt indfris ved at behandle det som et horisontalt fokusområde for flere klyngeorganisationer og basis for samarbejde på tværs mellem disse og forskningsmiljøer. Desuden fremhæves materialeteknologi i strategiudkastet under styrkepositionen avanceret produktion, hvor det vurderes at have særlig relevans, samt i udkastets beskrivelser af styrkepositionerne vedrørende hhv. design, byggeri og fødevarer. En selvstændig klyngeorganisering omkring materialer vurderes umiddelbart ikke at kunne udgangspunkt i et tilstrækkeligt sammenhængende erhvervsområde i det aktuelle klyngeorganisatoriske landskab. Smart City: Smart city er en vigtig dagsorden, som en række interessenter har fremhævet. Der peges på, at området er relevant i relation til udvikling af nye teknologiske løsninger og anvendelsesmuligheder, der kan bidrage til at skabe nye produkter og services via øget livskvalitet, effektivitet og bæredygtighed i byer og landdistrikter. Efterspørgslen efter smart city-løsninger kommer i Danmark i vid udstrækning fra kommuner. Der eksisterer i dag et innovationsnetværk på området (Smart City Cluster), der er forankret i klyngeorganisationen Gate 21. Sekretariatet vurderer, at smart city ikke kan betragtes som en samlet sektor eller branche i traditionel forstand, men mere er et tværgående emne, der omhandler udviklingen af bæredygtige byer og landdistrikter gennem digitale løsninger på tværs af sektorer. Det vurderes derfor mest hensigtsmæssigt, at et smart cityfokus løftes inden for og i samarbejder på tværs af klyngeorganisationer med et mere sektorspecifikt fokus på fx energi, byggeri og miljø. Det vurderes desuden hensigtsmæssigt, at smart city i tråd med bestyrelsens drøftelse på seneste møde fastholdes som et særligt fokusområde under styrkepositionen digitale teknologier. På den måde fremhæves det, at området bør være i fokus på tværs af klyngeorganisationer, samtidig med at det fremhæves som et særligt potentiale inden for digitale teknologier. Smart city fremhæves ligeledes under andre styrkepositioner, hvor det bør være et fokus, herunder energiteknologi samt byggeri og anlæg. Det bemærkes derudover, at organisationer på begge områder i konkurrence med andre kandidater vil have mulighed for at søge UFM om at blive en spirende klynge, hvis denne mulighed for udpegning af yderligere spirende områder fastholdes. 2 Materialer og processer for industrielle anvendelser, DTU og DI, Danske styrker inden for forskning, teknologi og uddannelse, IRIS Group, 2019.

7 7/8 Udpegning af yderligere antal spirende områder: På seneste bestyrelsesmøde blev det drøftet, om der kan anvendes en prækvalifikationsproces e.l. til at udpege de resterende spirende områder efter ansøgning hos bestyrelsen forud for indstilling til UFM. To forhold taler mod en sådan tilgang: For det første vurderes det hensigtsmæssigt at fastholde en balance mellem spirende områder udpeget af bestyrelsen og muligheden for at identificere spirende områder i åben konkurrence. Ved at lade et mindre antal yderlige områder blive valgt i åben konkurrence åbner bestyrelsen for at yderligere aktører får mulighed for at demonstrere potentialet for en klyngeindsats på deres erhvervsområde. For det andet vurderes en prækvalifikation at stride mod hensigten med udpegningsprocessen i lov om erhvervsfremme. Det er bestyrelsens opgave at udpege erhvervs- og teknologiområder og indstille disse til UFM, der dernæst konkurrenceudsætter og efterfølgende udmønter sine midler til aktører på de indstillede områder. Heri forudsættes det, at aktørvalget som udgangspunkt sker hos UFM inden for de områder, bestyrelsen har prioriteret. Turisme På seneste bestyrelsesmøde 26. juni 2019 drøftede bestyrelsen, hvorvidt turisme kan og skal udpeges som en styrkeposition. Beslutningen blev, at turisme er en styrkeposition, men ikke udpeges som et erhvervs- og teknologiområde til en klyngeindsats. Det beror på, at den offentlige turismefremmeindsats, organiseret i nationale selskaber og tværkommunale destinationsselskaber, og med en særskilt indsats fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse i strategisk koordination med Det Nationale Turismeforum, træder i stedet for en klyngeindsats. Det er fastlagt ved lov, at Det Nationale Turismeforum (NTF) skal bidrage til strategien for så vidt angår turisme og NTF har på et møde den 19. august 2019 med repræsentanter fra DEB afleveret et skriftligt bidrag til bestyrelsen. Da NTF er strategisk rammesættende for den offentlige turismefremme, har tilgangen været at lægge turismekapitlet og dets strategiske fokusområder tæt op ad NTF s bidrag. Det er desuden vurderingen, at udkastet til turismekapitlet rummer de væsentligste bidrag fra de decentrale workshops samt strategikonferencen den 21. august Det bemærkes, at det af NTF s bidrag fremgår, at man primært bør investere i international markedsføring. Der er på dette område foretaget en skærpelse i turismekapitlet med udgangspunkt i bestyrelsens principbeslutning fra mødet i januar 2019 om ikke at støtte national markedsføring. Del 3. Regionale drivkræfter og forhold Drøftelsespunkter Er de decentrale narrativer, drivkræfter og forhold for de forskellige områder af landet klart nok beskrevet? Er de regionale kapitler placeret det rigtige sted i strategien? De regionale kapitler udgør del 3 i strategien, jf. beslutning om strategiens synopsis truffet af bestyrelsen på mødet den 13. maj Det kan overvejes om kapitlerne i del 3 skal have en anden placering i strategien for at fremhæve de decentrale forhold yderligere.

8 8/8 De regionale kapitler er på erhvervsfremmebestyrelsens anmodning formuleret i et tæt samarbejde mellem sekretariatet og de tværkommunale erhvervshuse. Samarbejdsprocessen med erhvervshusene vedr. de regionale kapitler har været baseret på et ønske om at sikre reelt ejerskab hos erhvervshusenes bestyrelser og baglande. Kapitlerne er derfor blevet skrevet med udgangspunkt i de indledende tekstbidrag, som erhvervshusene afleverede i slutningen af april Herefter er de færdiggjort i tæt samarbejde mellem sekretariatet og erhvervshusene. I processen har der været fokus på, at erhvervshusene har haft mulighed for at drøfte de regionale kapitler i deres bestyrelser og med centrale interessenter, herunder kommunekontraktrådene (KKR). For at sikre konsistens på tværs er skrivningen foretaget efter den skabelon for de regionale kapitler, som bestyrelsen godkendte på bestyrelsesmødet den 13. maj Hensynet til at gengive de regionale kapitler loyalt i forhold til erhvervshusenes ønsker og fremsendte bidrag betyder, at kapitlerne i forhold til sprog, indhold og form varierer på tværs. Erhvervshusenes bestyrelser har godkendt det endelige udkast til deres respektive regionale kapitler. Når strategien har været i offentlig høring, vil erhvervshusene igen blive inddraget i forbindelse med evt. justeringer af strategien, herunder i forhold til at håndtere evt. indkomne høringssvar. Tilgangen til formuleringen af kapitlerne har været at have fokus på regionale udfordringer, potentialer, ressourcer og relevante fokusområder, hvorimod konkrete aktører og initiativer bevidst ikke fremhæves. Dette for ikke at foregribe bestyrelsens efterfølgende udmøntning af midler. Flere af de regionale kapitler fremhæver særlige erhvervsområder, som erhvervshusenes bestyrelser har vurderet, at de har styrker inden for. Sekretariatet har her haft fokus på at sikre, at kapitlerne ikke de facto foregriber udpegningen af klyngeaktører.

Bilag 3.1.2: Sigtelinjer for udmøntning efter 2019

Bilag 3.1.2: Sigtelinjer for udmøntning efter 2019 13. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.1.2: Sigtelinjer for udmøntning efter 2019 ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg 1. Indledning På bestyrelsesmødet i november 2019 vil bestyrelsen blive

Læs mere

Bilag 3.2: Udpegning af erhvervs- og teknologiområder til klyngeindsats (styrkepositioner)

Bilag 3.2: Udpegning af erhvervs- og teknologiområder til klyngeindsats (styrkepositioner) 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 3.2: Udpegning af erhvervs- og teknologiområder til klyngeindsats (styrkepositioner) ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg 1. Baggrund Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Læs mere

Klynger og innovationsnetværk i et nyt erhvervs- og innovationsfremmesystem ANDREAS BLOHM GRAVERSEN KONTORCHEF, ERHVERVSMINISTERIET

Klynger og innovationsnetværk i et nyt erhvervs- og innovationsfremmesystem ANDREAS BLOHM GRAVERSEN KONTORCHEF, ERHVERVSMINISTERIET Klynger og innovationsnetværk i et nyt erhvervs- og innovationsfremmesystem ANDREAS BLOHM GRAVERSEN KONTORCHEF, ERHVERVSMINISTERIET 2 NEDSLAG Overflyvning af den politiske aftale om forenkling af erhvervsfremmesystemet

Læs mere

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig UDFOR- DRINGERNE Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet Kvaliteten er ikke tilstrækkelig høj For mange midler går til administration Virksomhederne ved ofte ikke, hvor de skal henvende sig For mange

Læs mere

Bilag 2.3.2: Udpegning af styrkepositioner - opgavebeskrivelse

Bilag 2.3.2: Udpegning af styrkepositioner - opgavebeskrivelse 3. maj 2019 Sag 2018-17919 Bilag 2.3.2: Udpegning af styrkepositioner - opgavebeskrivelse Baggrund Forenklingsudvalget for Erhvervsfremme identificerede ca. 60 danske klyngelignende organisationer og innovationsnetværk

Læs mere

Udspil vedr. erhvervsfremme:

Udspil vedr. erhvervsfremme: Udspil vedr. erhvervsfremme: Forenkling af klynge- og netværksindsatsen på fødevareområdet December 2017 1 Problemet Regeringens eftersyn af erhvervsfremme og en regional analyse af fødevarelandskabet

Læs mere

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme.

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse deb@erst.dk 19. august 2019 19/01035-5 theang-dep Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Turisme

Læs mere

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Den 16. september 2015 KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 KKR Midtjylland har den 10. september 2015 drøftet første udkast til Vækstplan 2016-2020 Handlingsplan

Læs mere

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Søren Asp Mikkelsen, kontorchef

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Søren Asp Mikkelsen, kontorchef Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Søren Asp Mikkelsen, kontorchef Agenda 1 Nyt erhvervsfremmesystem, forenklet og efterspørgselsdrevet 2 Status for dannelsen af Danmarks erhvervsfremmebestyrelse 3 Status

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder 13. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.3.1.2: Indsats vedr. innovationssamarbejder Udfordring Innovation er en central drivkraft for virksomheders vækst, udvikling og konkurrenceevne. Danske virksomheder

Læs mere

Principperne udspringer af lov om erhvervsfremme og principper i Forenklingsudvalgets rapport.

Principperne udspringer af lov om erhvervsfremme og principper i Forenklingsudvalgets rapport. 22. januar 19 Sag 18-613 Bilag 3.1.2: Opmærksomhedspunkter for udmøntning Dette notat præsenterer en række centrale elementer i udmøntningen af decentrale erhvervsfremmemidler og strukturfondsmidler i

Læs mere

14. december 2018 Sag Niechr/Hannag. Vejlsøvej Silkeborg. Tlf CVR-nr E-post

14. december 2018 Sag Niechr/Hannag. Vejlsøvej Silkeborg. Tlf CVR-nr E-post 14. december 2018 Sag 2018-15082 Niechr/Hannag Bilag 6.2: Overblik over aktive erhvervsfremmeprojekter som overtages fra regionerne d. 1. januar 2019 (figur 1 og figur 5 samt tilhørende tekst under figur

Læs mere

Figur 1: Samlet resttilsagn fordelt på regioner samt år for projektudløb. mio. kr. Udløb i 2022 Udløb i 2021 Udløb i 2020 Udløb i 2019

Figur 1: Samlet resttilsagn fordelt på regioner samt år for projektudløb. mio. kr. Udløb i 2022 Udløb i 2021 Udløb i 2020 Udløb i 2019 13. september 219 Sag 218-17922 Bilag 3.1.4: Projektportefølje Som input og baggrund for bestyrelsens første drøftelse om udmøntninger efter 219 beskriver nærværende notat kort nogle vigtige fakta om den

Læs mere

Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi

Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi Juni 2015 Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi Baggrund Syddansk Vækstforum har udarbejdet udkast til de erhvervs- og

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse 13. maj 2019 Sag 2019-4785 Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Annoncering af Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser Resume Danmark Erhvervsfremmebestyrelse har besluttet

Læs mere

Bilag : Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser

Bilag : Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser 15. marts 2019 Sag 2018-17917 Bilag 5.2.5.2: Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Sagen vedrører Der skal tages stilling til et forslag om at udmønte

Læs mere

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Aalborg Erhvervsråd 7. Maj 2018 Erhvervsindsatsen i Aalborg Kommune Aalborg Erhvervsråd Bredt sammensat, Rådgivende for byrådet, Erhvervspuljen, Erhvervsstrategi Aalborg Byråd

Læs mere

Referat fra møde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 13. maj 2019

Referat fra møde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 13. maj 2019 3. juni 2019 Sag 2018-17919 Referat fra møde i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse den 13. maj 2019 Tid og sted: Mandag den 13. maj 2019 kl. 12-18, Erhvervshus Fyn, Forskerparken 10, 5230 Odense M. Til stede

Læs mere

Fremtidigt nordjysk samarbejde om erhvervsfremme og erhvervsservice KKR

Fremtidigt nordjysk samarbejde om erhvervsfremme og erhvervsservice KKR Fremtidigt nordjysk samarbejde om erhvervsfremme og erhvervsservice Nordjylland nedsatte på -mødet 14. sept. 2018 er politisk styregruppe og en administrativ tovholder gruppe, der bl.a. har arbejdet med

Læs mere

Bilag 2.2.3: One-pagers for hvert af de tværgående indsatsområder

Bilag 2.2.3: One-pagers for hvert af de tværgående indsatsområder 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 2.2.3: One-pagers for hvert af de tværgående indsatsområder Introduktion til notatet One-pagers for de tværgående indsatsområder har til formål at give en indholdsmæssig

Læs mere

KL høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om erhvervsfremme

KL høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om erhvervsfremme Erhvervsstyrelsen Steen Frederiksen (stefre@erst.dk) Daniel Lauest Vistisen (danvis@erst.dk) KL høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om erhvervsfremme Erhvervsstyrelsen har den 2. juli 2018,

Læs mere

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion.

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Sendes pr. e-mail: vusmidt@ru.rm.dk Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Side 1 af 5 Vækst- og udviklingsstrategi Aarhus Kommunes høringssvar Aarhus Kommune har modtaget forslag

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Mødetidspunkt 28-02-2019 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Erhvervs-, Beskæftigelses- og

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft

Bilag : Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.3.2: Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft Udfordring Den nuværende højkonjunktur og mangel på højtkvalificeret arbejdskraft i Danmark

Læs mere

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene Jes Lerche Ratzer, chefkonsulent jelr@di.dk, 3377 4518 AUGUST 2019 Virksomhederne søger forskellig vejledning fra erhvervshusene Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene afhængig

Læs mere

Til Erhvervs- og Vækstministeriet. Forslag til lov om dansk turisme

Til Erhvervs- og Vækstministeriet. Forslag til lov om dansk turisme Til Erhvervs- og Vækstministeriet ces@evm.dk OM2@evm.dk 15-08-2013 Sag nr. 14/2419 Dokumentnr. 41422/14 Forslag til lov om dansk turisme Tak for det fremsendte udkast til lov om dansk turisme, som skal

Læs mere

Oplæg fra Det Nationale Turismeforum til erhvervsministeren om turismefremmeindsatsen

Oplæg fra Det Nationale Turismeforum til erhvervsministeren om turismefremmeindsatsen 20. april 2018 Oplæg fra Det Nationale Turismeforum til erhvervsministeren om turismefremmeindsatsen Turismen er et vigtigt erhverv, der bidrager til at skabe vækst, beskæftigelse og oplevelser i Danmark.

Læs mere

Bilag 3.2.5: Udmøntning af turismepulje

Bilag 3.2.5: Udmøntning af turismepulje 22. januar 2019 Sag 2018-15613 Bilag 3.2.5: Udmøntning af turismepulje ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Sagen vedrører Der er øremærket 50 mio. kr. årligt af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelsens

Læs mere

ManagEnergy workshop. Kontorchef Morten Lemvigh

ManagEnergy workshop. Kontorchef Morten Lemvigh ManagEnergy workshop Kontorchef Morten Lemvigh Region Nordjyllands rolle inden for regional udvikling Region Nordjyllands rolle og mission er at være dynamo for regional udvikling og skabe grundlag for

Læs mere

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Specialiseret vejledning til alle nordjyske virksomheder Virksomheder modtager

Læs mere

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Dagsorden 1. Danmarks vækstudfordringer 2. Danmarks Vækstråd 3. Rammerne

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling. December 2014

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling. December 2014 Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling December 2014 Hvad er Business Region North Denmark? Nyt samarbejde i Nordjylland om vækst og udvikling Etableres af de 11 nordjyske kommuner

Læs mere

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Att. Formand Jakob Riis. Region Midtjyllands kommentarer til høringssvar fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Att. Formand Jakob Riis. Region Midtjyllands kommentarer til høringssvar fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Regionshuset Viborg Regional Udvikling Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Att. Formand Jakob Riis Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Region Midtjyllands

Læs mere

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande NOTAT Bilag 14 Udkast 30. maj 2011 Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande Økonomi- og Erhvervsministeriet, Region Midtjyllands, Regions Syddanmarks,

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder

Bilag : Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.2.2: Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder Udfordring Mange virksomheder har ikke et strategisk fokus på kompetenceudvikling og efteruddannelse,

Læs mere

Erhvervsfremmestrategi Revideret udgave juni 2017

Erhvervsfremmestrategi Revideret udgave juni 2017 Erhvervsfremmestrategi 2014-2018 Revideret udgave juni 2017 Indledning I foråret 2013 udpegede byrådet Sønderborg Erhvervs- og Turistcenter (SET) som tovholdere på udarbejdelsen af en ny erhvervsfremmestrategi.

Læs mere

Bilag 3.3: Udpegning af erhvervs- og teknologiområder til klyngeindsats (spirende områder)

Bilag 3.3: Udpegning af erhvervs- og teknologiområder til klyngeindsats (spirende områder) 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 3.3: Udpegning af erhvervs- og teknologiområder til klyngeindsats (spirende områder) 1. Baggrund Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal udpege erhvervs- og teknologiområder,

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan 2012-13 v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen 1 Handlingsplan 2012-13 Sundheds- og velfærdsinnovation Sundheds- og velfærdsløsninger Vækstforums strategiske

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

Vækstpartnerskabsaftale 2017/2018 mellem regeringen og Syddansk Vækstforum

Vækstpartnerskabsaftale 2017/2018 mellem regeringen og Syddansk Vækstforum Vækstpartnerskabsaftale 2017/2018 mellem regeringen og Syddansk Vækstforum Det går fremad med væksten i Danmark. Det gælder også i Syddanmark. Den digitale omstilling af danske virksomheder er central

Læs mere

UDKAST - Regionalt vækstpartnerskab for mellem regeringen og Syddansk Vækstforum

UDKAST - Regionalt vækstpartnerskab for mellem regeringen og Syddansk Vækstforum UDKAST - Regionalt vækstpartnerskab for 2016-2017 mellem regeringen og Syddansk Vækstforum September 2016 [Input fra staten rammer og ophæng] Aftalen skal skabe bedre vilkår for vækst samt bidrage til

Læs mere

Region Midtjylland Regional Udvikling. Referat. til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring. 19.

Region Midtjylland Regional Udvikling. Referat. til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring. 19. Region Midtjylland Regional Udvikling 19. maj 2017 /JETSAL Referat til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse af referat 1 2 Indstillinger

Læs mere

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Att. Danmarks Vækstråd Telefon 38 66 50 00 Direkte 38665566 Fax 38 66 58 50 Web www.regionh.dk Ref.: 15002338 Dato: 22. april 2015 Redegørelse

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

GREATER COPENHAGEN GIGABIT Fælles charter for digital infrastruktur og digitalisering

GREATER COPENHAGEN GIGABIT Fælles charter for digital infrastruktur og digitalisering GREATER COPENHAGEN GIGABIT Fælles charter for digital infrastruktur og digitalisering Greater Copenhagen har meget at byde på. Vi har 4 mio. borgere, over 100.000 virksomheder og 17 universiteter i regionen.

Læs mere

KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem

KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem Anders Mørk Hansen, Formand for embedsmandsudvalget vedr. Vækst, Uddannelse og Beskæftigelse Liselotte Stokholm, Direktør for Væksthus Hovedstaden Nyt erhvervsfremmesystem

Læs mere

Input til KKR Nordjylland vedr. Vækstpartnerskabsaftale - Vækstforum Nordjylland og Regering

Input til KKR Nordjylland vedr. Vækstpartnerskabsaftale - Vækstforum Nordjylland og Regering Input til KKR Nordjylland vedr. Vækstpartnerskabsaftale - Vækstforum Nordjylland og Regering - KKR Møde i Rebild d. 25.1.2013 v/ NES Formand og Erhvervsdirektør Torben Ladefoged Mariagerfjord Erhvervsråd

Læs mere

UDKAST. Strategi for decentral erhvervsfremme Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse 1/93

UDKAST. Strategi for decentral erhvervsfremme Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse 1/93 UDKAST Strategi for decentral erhvervsfremme 2020-2023 Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse 1/93 Forord... 3 Indledning... 4 Del 1. Drivkræfter for vækst og udvikling i hele landet... 9 1. Kvalificeret arbejdskraft

Læs mere

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI STRATEGI / 13-05-2019 SIDE 1 AF 6 STRATEGI 2019-2020 SIDE 2 AF 6 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 2. MISSION... 4 3. MÅL... 4 4. FORUDSÆTNINGER... 4 5. AKTIVITETSOMRÅDER... 4 5.1 Projektudvikling... 5 5.2 Interessevaretagelse...

Læs mere

STRATEGI FOR MUDP

STRATEGI FOR MUDP STRATEGI FOR MUDP 2016-2019 INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Med loven og den tilhørende bekendtgørelse overtog

Læs mere

Økonomiske forudsætninger Økonomien i aftalen ser på landsplan og for Randers Kommune ud på følgende måde: Før, landsplan. Randers' andel 1,7 %

Økonomiske forudsætninger Økonomien i aftalen ser på landsplan og for Randers Kommune ud på følgende måde: Før, landsplan. Randers' andel 1,7 % Notat Vedrørende: Aftale om erhvervsfremme - konsekvenser for Randers Kommune Sagsnavn: Budget 2019-22 Sagsnummer: 00.01.00-A00-41-17 Skrevet af: Vibeke Nørrevang Løland, Dennis Jensen E-mail: vibeke.norrevang.loland@randers.dk

Læs mere

Det regionale Arbejdsmarkedsråd Bornholm RAR-møde onsdag den 13. februar 2019 mødematerialet er fortroligt, indtil mødet er afholdt

Det regionale Arbejdsmarkedsråd Bornholm RAR-møde onsdag den 13. februar 2019 mødematerialet er fortroligt, indtil mødet er afholdt Møde i Arbejdsmarkedsrådet, onsdag den 13. februar 2019 kl. 12.00-15.00 Mødet afholdes Paradisvej 3, 3700 Rønne DAGSORDEN 1. Godkendelse af dagsorden 2. af møde i RAR den 26. september 2018 Punkter til

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Fordeling af globaliseringsreserven til innovation og iværksætteri mv.

Læs mere

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden v/ Hans Henrik Nørgaard Regionalfondsprogrammet 2014-2020 Knap 1.400 mio. kr. i 2014-2020 Godt 700 mio. kr. tilbage Styrke vækst og udvikling i hele

Læs mere

Udkast Strategi for decentral erhvervsfremme

Udkast Strategi for decentral erhvervsfremme Udkast Strategi for decentral erhvervsfremme 2020-2023 Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Indhold Forord... 2 Indledning... 2 Del 1. Drivkræfter for vækst og udvikling i hele landet... 6 1. Kvalificeret

Læs mere

Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019

Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019 Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019 Baggrund Der har i de seneste år været en stigende offentlig debat og et stort fokus på forskellige dataetiske spørgsmål, som brugen af digitale løsninger

Læs mere

Resume af høringssvar i forbindelse med det danske regionalfondsprogram for perioden og den strategiske miljøkonsekvensvurdering.

Resume af høringssvar i forbindelse med det danske regionalfondsprogram for perioden og den strategiske miljøkonsekvensvurdering. 2. april 2014 J.nr. 13/03858 /erst Resume af høringssvar i forbindelse med det danske regionalfondsprogram for perioden 2014-2020 og den strategiske miljøkonsekvensvurdering. Udkast til nationalt program

Læs mere

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Vækst, samspil og service Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Indhold Indledning Tiltrække, fastholde og udvikle Morgendagens vækstideer Rekruttering, uddannelse og kompetenceudvikling Kommunal erhvervsservice

Læs mere

BORNHOLMS VÆKSTFORUM, NOVEMBER 2015, ALLAN WESTH, ARBEJDSMARKEDSCHEF JANNE WESTERDAHL, FAGLIG KOORDINATOR, UDDANNELSE OG ERHVERVSUDVIKLING

BORNHOLMS VÆKSTFORUM, NOVEMBER 2015, ALLAN WESTH, ARBEJDSMARKEDSCHEF JANNE WESTERDAHL, FAGLIG KOORDINATOR, UDDANNELSE OG ERHVERVSUDVIKLING Er vi på rette vej BORNHOLMS VÆKSTFORUM, NOVEMBER 2015, ALLAN WESTH, ARBEJDSMARKEDSCHEF JANNE WESTERDAHL, FAGLIG KOORDINATOR, UDDANNELSE OG ERHVERVSUDVIKLING Hvad har vi lært og hvordan bruger vi den læring?

Læs mere

Status på ny erhvervsfremmestrategi Erhvervshus Sydjylland

Status på ny erhvervsfremmestrategi Erhvervshus Sydjylland Status på ny erhvervsfremmestrategi Erhvervshus Sydjylland Endnu ikke behandlet i Erhvervsfremmebestyrelsen 23/5 Fælles sydjyske prioriteter i strategien Eksport & Internationalisering Digitalisering

Læs mere

Referat BMF. Rådhuset i Faaborg Byrådssalen Mellemgade 15 Faaborg KOMMUNALDIREKTØRFORUM FYN. 03. juli 2018 kl

Referat BMF. Rådhuset i Faaborg Byrådssalen Mellemgade 15 Faaborg KOMMUNALDIREKTØRFORUM FYN. 03. juli 2018 kl Referat BMF 03. juli 2018 kl. 12.30 14.30 Rådhuset i Faaborg Byrådssalen Mellemgade 15 Faaborg Sekretariat: Byregion Fyn Thomas Thume Nielsen thni@odense.dk tlf.nr. 30 66 16 28 Dagsorden 1. Generalforsamlingen

Læs mere

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions SDSD CLEAN Innovating Green Solutions AGENDA 1. Hvem er CLEAN? 2. Hvad laver vi? 3. Hvordan arbejder vi? 2 STÆRKESTE CLEANTECH KLYNGE I DANMARK CLEAN er resultatet af en fusion mellem Lean Energy Cluster

Læs mere

Bæredygtighedsudvalgets kommissorium

Bæredygtighedsudvalgets kommissorium Bæredygtighedsudvalgets kommissorium Side 1 af 6 Indledning Bæredygtighedsudvalget er nedsat af Aarhus Byråd den 24. januar 2018. Byrådet har fastlagt følgende overordnede rammer for udvalgets arbejde:

Læs mere

Disposition for Vækstforums Handlingsplan Bilag 3b Juni 2011

Disposition for Vækstforums Handlingsplan Bilag 3b Juni 2011 Disposition for Vækstforums Handlingsplan 2012-13 Bilag 3b Juni 2011 Medlemmerne af Syddansk Vækstforum Forord Omstillingsdagsorden (produktivitet) Handlingsplanen som udmøntning af erhvervsudviklingsstrategien

Læs mere

Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi Aalborg bygger bro.

Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi Aalborg bygger bro. Punkt 6. Drøftelse - Høring af Erhvervsstrategi 2019-2022 Aalborg bygger bro. 2018-088099 Magistraten fremsender til s drøftelse, høring af Erhvervsstrategi 2019-2022 - "Aalborg bygger bro". kl. 08.30

Læs mere

Godkendelse af erhvervsstrategi 'Aalborg bygger bro'

Godkendelse af erhvervsstrategi 'Aalborg bygger bro' Punkt 3. Godkendelse af erhvervsstrategi 2019-2022 - 'Aalborg bygger bro' 2018-085541 Magistraten indstiller, at byrådet godkender Erhvervsstrategi 2019-2022. Lasse P. N. Olsen kan ikke anbefale indstillingen

Læs mere

Til Økonomiudvalget. Sagsnr Notat vedr. indkomne høringssvar på Erhvervs og vækstpolitikken. Dokumentnr.

Til Økonomiudvalget. Sagsnr Notat vedr. indkomne høringssvar på Erhvervs og vækstpolitikken. Dokumentnr. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT Til Økonomiudvalget Notat vedr. indkomne høringssvar på Erhvervs og vækstpolitikken Om høringen Udkastet til Københavns Kommunes erhvervs-

Læs mere

Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse. ATV-konference 9. juni 2017

Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse. ATV-konference 9. juni 2017 Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse ATV-konference 9. juni 2017 1 Indhold 1) Afgrænsning og karakteristik af det industrielle vækstlag 2) Vækst starter hos ledelsen 3) Strategisk innovation i

Læs mere

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Baggrund Kongres- og mødeindustrien er et væsentligt forretningsområde for dansk turisme, og markedet er i

Læs mere

Afslutning på SPI projektet

Afslutning på SPI projektet Afslutning på SPI projektet Om projektet Projektet Samarbejde om Proaktiv Investeringsfremme (SPI) blev sat i gang i 2011 og har løbet frem til sommeren 2014. Det samlede budget har udgjort 17,6 mio. kr.

Læs mere

Om erhvervsfremme set fra en national vinkel

Om erhvervsfremme set fra en national vinkel Om erhvervsfremme set fra en national vinkel Udkast MEA kursus 2017 Set af: Preben Gregersen Regionalchef Tilgange til regional/lokal vækst Stedbaseret tilgang Baseret på de regionale/lokale Muligheder

Læs mere

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VÆKST VIBORG! er navnet på VIBORGegnens Erhvervsråds strategi for 2014-2018. Men det er ikke kun et navn. Det er en klar opfordring til erhvervslivet om at hoppe med på vognen

Læs mere

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Overordnede temaer til drøftelse i partnerskabet Nye teknologier og forretningsmodeller Fremtidens kompetencer

Læs mere

MSK Strategi

MSK Strategi Indhold Mission... 2 Vision... 2 Styrkepositioner... 3 Indsatsområder i strategien... 4 Vision for uddannelse... 5 Vision for forskning og udvikling... 6 Vision for relations- og videnssamarbejde... 7

Læs mere

Ny Erhvervs- og turismepolitik opsamling og ændringsforslag i NOTAT efter høring Indledning Opsamling på workshop og ændringsforslag

Ny Erhvervs- og turismepolitik opsamling og ændringsforslag i NOTAT efter høring Indledning Opsamling på workshop og ændringsforslag Ny Erhvervs- og turismepolitik opsamling og ændringsforslag i efter høring NOTAT Erhvervsservice Fra: 7. maj 2019 Indledning Notatet omfatter ændringsforslag til udkast til ny erhvervs- og turismepolitik

Læs mere

Kommissorium for 17, stk. 4 udvalg til udarbejdelse af Allerød Kommunes Miljø-, Energi-, og Naturstrategi.

Kommissorium for 17, stk. 4 udvalg til udarbejdelse af Allerød Kommunes Miljø-, Energi-, og Naturstrategi. Allerød Kommune Natur og Miljø Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Kommissorium for 17, stk. 4 udvalg til udarbejdelse af Allerød Kommunes Miljø-,

Læs mere

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Varig og bæredygtig vækst i gartneriklyngen. Det er formålet med Den Grønne Vækstklynge. Projekt igangsat af Udvikling Odense og Dansk Gartneri, og bakkes op af en

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.1.2: Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed Udfordring Unge med særlige udfordringer, der ingen eller sparsom tilknytning har til uddannelsessystemet

Læs mere

Udviklingsstrategi 2015

Udviklingsstrategi 2015 Udviklingsstrategi 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Innovation i praksis... 4 Fokusområder 2015... 4 Fokusområde 1: Involvering af brugere, borgere og erhverv i velfærdsudviklingen... 6 Fokusområde

Læs mere

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST Veje til ny viden - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved VÆKST OG UDVIKLING Sammen om fremtiden I Næstved Kommune skal uddannelse være for

Læs mere

Bilag 3A: Oplæg til organisering og involvering UDKAST 31. januar 2019

Bilag 3A: Oplæg til organisering og involvering UDKAST 31. januar 2019 Organisering Fundamentet for BRN s samarbejdsmodel er en netværksorganisation, der består af en fast kerne af aktører samt en ad-hoc baseret organisering og involvering fra sag til sag, hvor vi sammensætter

Læs mere

Kommissorie. Turismestrategi for Assens Kommune

Kommissorie. Turismestrategi for Assens Kommune Kommissorie Projekts navn Baggrund Turismestrategi for Assens Kommune Assens Kommunes strategiske udgangspunkt for en turismestrategi Byrådet finder, at turisme er en vigtig brik i udviklingen af Assens

Læs mere

Danish Food Cluster er en landsdækkende organisation og inddrager alle relevante parter i udviklingsprojektet.

Danish Food Cluster er en landsdækkende organisation og inddrager alle relevante parter i udviklingsprojektet. Connector Ansøgning af Connector i forlængelse af Brobygger 1.0 og Brobygger 2.0, til videreudvikling og konsolidering af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland og betydelig

Læs mere

Oplæg 3 fyrtårne i erhvervshandlingsplanen for 2016-17

Oplæg 3 fyrtårne i erhvervshandlingsplanen for 2016-17 Oplæg 3 fyrtårne i erhvervshandlingsplanen for 2016-17 Erhvervsudviklingschef, Jette Rau www.ballerup.dk 3 nye fyrtårne 1. Klyngesamarbejde 2. Investeringsstrategi 3. Vækstiværksættere Målgruppen er i

Læs mere

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1

KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN GRØN OMSTILLING OG VÆKST HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 KOMMUNERNE I REGION HOVEDSTADEN HENRIK ROSENBERG SEIDING SENIOR DIRECTOR HERS@RAMBOLL.COM 1 INDHOLD 1. Introduktion og proces 2. Et holistisk perspektiv på grøn omstilling og vækst 3. Eksempler på grøn

Læs mere

Uddybende bilag vedr. projektet: Innovationsnetværket Smart Energy (Inno- SE) forlængelse

Uddybende bilag vedr. projektet: Innovationsnetværket Smart Energy (Inno- SE) forlængelse Uddybende bilag vedr. projektet: Innovationsnetværket Smart Energy (Inno- SE) forlængelse 1. Faktuelle oplysninger: J.nr. 18/4448 tidligere 14/22132 Projektnavn Innovationsnetværket Smart Energy (Inno-SE)

Læs mere

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet NATIONAL VÆKSTPOLITIK Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet Danmark som vækstnation Gode rammevilkår Det skal være attraktivt for danske og udenlandske virksomheder at investere i Danmark

Læs mere

Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse

Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse Kommunerne er hver dag i berøring med virksomheder i hele Danmark og hjælper virksomhederne med at finde arbejdskraft, sørger for at infrastrukturen

Læs mere

Erhvervspolitiske udfordringer, potentialer og hovedprioriteter i Midtjylland. Indspil til strategi for decentral erhvervsfremme 2020 og frem

Erhvervspolitiske udfordringer, potentialer og hovedprioriteter i Midtjylland. Indspil til strategi for decentral erhvervsfremme 2020 og frem Erhvervspolitiske udfordringer, potentialer og hovedprioriteter i Midtjylland Indspil til strategi for decentral erhvervsfremme 2020 og frem 9. april 2019 Smart industri Fødevarer Energi og klima herunder

Læs mere

Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015

Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015 Regional Vækst- og Udviklingsstrategi (REVUS) KKR-Nordjylland 24. april 2015 Udarbejdet pba af Forretningsudvalgets anbefaling til Regionsrådets møde 28/4-15 En ny regional vækst- og udviklingsstrategi

Læs mere

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN!

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! InnoBYG er udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! Om InnoBYG Byggebranchens innovationsnetværk Samler branchen på tværs af faglighed Videndeling, netværk og udvikling i branchen

Læs mere

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Fremtidige indsatser målrettet industrien Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Regeringens vækstpakke 2014 Danmark helt ud af krisen Eksempler på initiativer: Vækstprogram for små og mellemstore

Læs mere

Nykøbing M Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, beslutter vedr. strukturfonde og regionale udviklingsmidler (Erhvervsstyrelsen sekretariatsbetjener)

Nykøbing M Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, beslutter vedr. strukturfonde og regionale udviklingsmidler (Erhvervsstyrelsen sekretariatsbetjener) REGIONAL UDVIKLING 2.0 OMSTRUKTURERING AF REGIONAL UDVIKLING Forenkling af erhvervsfremmesystemet: Antallet af politisk ansvarlige niveauer på erhvervsfremmeområdet reduceres fra tre til to Staten + kommuner

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. cirkulær omstilling i SMV'er

Bilag : Indsats vedr. cirkulær omstilling i SMV'er 15. marts 2019 Sag 2018-17917 Bilag 5.2.4.2: Indsats vedr. cirkulær omstilling i SMV'er ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Sagen vedrører Der skal tages stilling til et forslag om at udmønte

Læs mere

Bæredygtig erhvervsudvikling

Bæredygtig erhvervsudvikling Erhverv i den nye kommune Kalundborg Kommunes erhvervsliv kendetegnes i dag af proces- og produktionsindustri koncentreret omkring Kalundborg by. Virksomheder som Statoil A/S, DONG Energy, NKT Flexibles

Læs mere