Hvad er PID? Introduktion

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad er PID? Introduktion"

Transkript

1 Hvad er PID? - udgivet d. 26. marts 2019, oprindelig tekst af Ion Science Ltd. Introduktion PID er en forkortelse for Photo-Ionization Detector = Fotoioniseringsdetektor. En PID er en håndholdt, personbåren- eller vægmonteretdetektor der måler en bred række af volitale organiske komponenter (Volatile Organic Compounds = VOCs) og viser organiske komponenter på en skala fra parts-per-million (ppm) til parts-per-billion (ppb). VOCerne giver et kontinuerligt udslag og kan alarmere når niveauerne overstiger de brugerdefinerede grænseværdier. PIDen kan også logge data, beregne et tids-vægtet gennemsnit (Time-Weighted Avarage = TWA) og kortvarige udsættelsesgrænser (Short Term Exposure Limit = STEL), og alarmer over de fastsatte hygiejneniveauer. Den interne pumpe gør det muligt at suge luftprøver fra en afstand op til 30 meter. PID bliver normalt brugt til industrielle hygiejnemålinger for at sikre at medarbejdere ikke bliver eksponeret ift. giftige komponenter sammen med sekundær brug som målinger af: brændstofdampe opløsningsmidler malerkabiner kemikalieudslip lukkede rum luftkvalitet indendørs pesticider miljøoprydning lækagesøgning linje monitorering LEL-målinger kontrol af kemiske processer varmeoverførsels- sterile laboratorier brændundersøgelse og flere ting væsker Hvordan virker en PID Figur 1 er en illustration over Ion Science PID sensorsystem. En UV-lampe genererer højenergi fotoner som bevæger sig igennem lampevinduet og en net elektrode i sensorkammeret. Prøvegas bliver pumpet over sensoren og omkring 1% af det difusser igennem et porøsmembranfilter ind i den anden side af sensorkammeret. Cirklen i bunden til højre af figuren, viser hvad der sker på et molekylært niveau. Når en foton med nok energi rammer en molekyle M, bliver en elektron (e-) skubbet ud. M+ ionen bevæger sig hen til den katodiske elektrode og elektronen bevæger sig til anoden, resulterende i en strømning der er proportionel til gaskoncentrationen. Den elektriske strøm bliver forstærket og vist som ppm eller ppb koncentration. Ikke alle molekyler M kan blive ioniserede. Derfor, slår de største bestanddele af ren luft ikke ud, som nitrogen, oxygen, kuldioxid, argon osv. giver ingen reaktion, men det vil de fleste VOCer gøre.

2 Udvælgelse af lampe Der er 3 forskellige PID-lamper tilgængelige med den maksimal fotonenergi af 10.0 ev, 10.6 ev og 11.7 ev. Figur 2 illustrer hvordan lampen kan kun detektere på de komponenter der har samme ioniseringsenergi (IE) der er tilsvarende eller lavere til lampens fotonantal. Derfor kan en 10.6 ev lampe måle hydrogensulfid med en IE på 10.5 ev og alle komponenter med en lavere ioniseringsenergi, men den kan ikke detektere metan eller komponenter med en højere ioniseringsenergi. Valget af lampe afhænger af i hvilken applikation den skal bruges. Når der kun er en enekelt komponent til stede kan man med fordel vælge at bruge én lampe. Hvis standardlampen på 10.6 ev kan vælges, vil det have den laveste omkostning med en lang levetid på et par år. For komponenter med et højt IE som kloroform er det nødvendigt at bruge lampen med 11.7 ev som har en kortere levetid, på et par måneder. I et område med blandede komponenter anbefales det at bruge lampen med den laveste energi muligt. Eks. ved måling af acetone ved tilstedeværelse af isopropanol (isopropylalkohol) kan man bruge lampen med 10.0 ev, som ikke vil have en forstyrrelse af isopropanolen. Hvilke komponenter kan en PID måle PID kan måle på mange tusind forskellige VOCer. Sensitiviteten er i store træk den følgende liste: Aromater, som benzen, toulen, xylen, pyridin, fænol, anilin, napthalen Alkener, som butadine, cyklohexene, trichlorethylen, vinylchlorid, terpentin, limonene rengøring Bromider & Iodier, methylbromid begasning, brompropan affedtningsmiddel, desinfektions middel med jod Sulfider & Merkaptaner, som metylmercaptan naturlig gas odorant Organiske Aminer, som metylaminer, trimetylaminer (tilbøjelige til at være ustabile) Ketoner, som acetone, metyl etyl ketoner (MEK), metyl isobotyl ketoner (MIBK) Ether, som etyl ether opløsning, metyl-t-butyl ether tilsætningsstof til benzin, etyl cellopløsning Ether & Acrylater, som etyl acetat opløsningsmiddel, metyl mehancrylat lim, PGMEA Aldehyder, som glutaraldehyd sterilisator, acteldehyd, formaldehyd Alkohol, som butanol, isopropanol, ethanol, propylenglycol Alkaner, som hexan & Isopar opløsningsmiddel, oktan og dieselolie Nogle uorganiske, som ammoniak (NH3), hydrogensulfid (H2S) og phosphin gas (PH3)

3 Udover det vil der være varierende reaktioner på chlorineredekomponenter, organiskesyre, silikate-, borate- og fosfate- ethere, isocyanater og mange andre. Brændstoffer som bilbenzin og dielse, kerosen og jetbrændsoft er blandinger af aromater, alkener og alkaner, og har derfor en stærk reaktion. Hvad måler en PID ikke Der er ingen reaktion på: Komponenter i ren luft, som nitrogen, oxygen, kuldioxid, vanddampe, argon Ædle gasser, som helium, xenon, krypton, argon Mest små molekyler, som hydrogen, kulilte, HCN, ozon, brintoverilte, SO2 Naturgas, inklusiv metan og etan Mineralsksyre, som hydrocholridsyre, nitratsyre, sulfidsyre Fluorholdige komponenter, som Freon kølemiddel, anæstesigas, svovl hexaflorid Ikke flygtige, som PCB, PAH, MDI, fedtstoffer, voks Radioaktive, som uran, plutonium, radon Forprogrammerede reaktions faktorer TA-02 (Ion Science PID-reaktions faktorer) kvantificerer over 800 komponenter reaktions faktorer (RF) ift. reaktionen af isobutylen. Selvom det mest korrekte ville være at kalibrerer med den gas der ønskes at måle på, vil en sådan gasprøve sjældent være bredt tilgængelig, hvilket gør kalibrering med isobotylen som standard til en nem løsning. Når en PID bliver kalibreret med isobotylen, bliver aflæsningen af komponenter konvertere som følgende: Den sande koncentration = PID afløsningen x RF I Tabel 1 ses nogle RF-værdier for nogle få kemikalier. F.eks. hvis en PID kalibreres med isobotylen bruges til at måle benzen med en 10.6 ev lampe så er målingen 10 ppm, for den sande koncentration: Benzenkoncentrationen = 10 ppm x 0.46 = 4.6 ppm benzen Hvis det samme resultat opnås med ethanol, så vil den sande koncentration være: Ethanolkoncentrationen = 10 ppm x 8.7 = 87 ppm Ethanol Note, hvis RF er inverse i følsomheden eks. jo lavere RF, jo mere følsom en komponent. Det tager 87 ppm ethanol for at få den samme 10 ppm reaktion som 4.6 ppm benzen.

4 Pre-Programedere reaktions faktorer De fleste af Ion Science PIDer kommer med 800+ RF indlæst, der kan kaldes frem af brugeren. I det tilfælde vil displayet vise den direkte koncentrationen af kemikaliet og der vil ikke være behov for yderligere beregninger. Note, hvis du kalder en RF fra hukommelsen gør det ikke PID mere modtagelig for den, den vil måle på alle kemikalier til stede, hvis der er tale om et miks. Pantentere fence Elektrode forhindrer problemer med luftfugtighed De fleste PIDer døjer med lave aflæsninger når luftfugtigheden er høj pga. kvælning af vanddampe, som vist i den grønne trekant i Figur 3. Modsat eks. varierende høje aflæsninger ved høj RH kan også forekomme når sensoren bliver forurenet. Ion Science har løst disse 2 problemer med en barriere elektrode og anti-forureningssystem design (se Figur 1) hvorved sensoren bliver beskyttet via diffusion af gasser igennem et filter. Andre producenter prøver at kompensere for RH kvælning ved at tilføje en sensor der måler på luftfugtigheden. Men som Figur 3 viser med de brune trekanter så er kompensationen ofte ikke korrekt og kan overkompenserer, som resulterer i falske høje målinger. I kontrast er Ion Science sensoren (de blå diamanter i Figur 3) ikke påvirket af luftfugtigheden og har ikke behov for nogen form for kunstig kompensation, og er af samme grund mere pålidelig og korrekt også ved måling i normal luftfugtighed. Dette gør Ion Science PID specielt brugbar ift. applikationer med jord til luftanalyse ved miljøoprydning, hvor prøver ofte er meget fugtige og udsatte for forurening af snavs og støv, som oftest giver store problemer for andre PIDer. PID til LEL-test PID er brugbare til at måle hvor brandbar en atmosfære er. Måling af hvor brandbare dampe er eller LEL (low explosive limit = bundgrænse for eksplosion) bliver normalt gjort med en pellistor, eller en katalytisk sensor. Normalt bliver alarmen sat til 10% LEL for at have en god sikkerhedsmargin. Men LEL for mange VOCer er kun få Vol %. Da 1 Vol % er lig med 10,000 ppm, 10% LEL er typisk indenfor flere 100 til få 1000 ppm, som er et nemt målområde for en PID. F.eks. styren og vinylchlorid har LEL på 1.1 Vol % and 4.4 Vol %,

5 for hvilke 10% LEL er respektivt lig med 1100 ppm og 4000 ppm. LEL-sensor er billigere end PIDer men har visse begrænsninger: Svag respons på nogle carbonhydrider som diesel- og jetbrændstof, terpentin osv. Bliver forgiftet af a) polymer komponenter som styren og vinlychlorid b) silikoner og komponenter indeholdende svovl, cholrid, bromid, fosfor, bly osv. PIDer lider ikke af denne type af problemer og er derfor mere brugbare når det kommer til at måle LEL i disse situationer. Eks. inkluderer: flyselskaber der er afhængige af PIDer for at sikre LEL sikkerhed når der tankes med jetbrændstof, produktioner der benytter silikone smørrestoffer og fabrikker der fylder deodoranter, og polystyren producenter og hærdning. PID har ikke brug for Oxygen PIDer kan fungere de steder hvor der skal måles på giftige komponenter hvor der ingen oxygen er tilstede. I kontrast, har de fleste elektrokemikalie sensorer og pellistor-type LEL-sensorer brug for oxygen for at virke. Selvom medarbejderne i denne situation med størst sandsynlighed vil have iltmasker/renluft systemer på, kan det være nødvendigt at måle VOCer for udsættelse af huden for farlige stoffer eller en potentiel eksplosion hvis luft pludselig bliver introduceret. Nogle kontrolsituationer for kemiske processer kan de køre en inert atmosfære og kan derved brug PIDer til at overvåge VOC. For mere information kontakt GasDetect på info@gas.dk eller

Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse:

Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse: Fyldt med energi Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Grønne planter bruger vand og kuldioxid til at producere oxygen og opbygge organiske stoffer ved fotosyntese. Sæt kryds ved det

Læs mere

Geopal Detektorer. Alle Geopal detektorer er fremstillet og testet i Danmark.

Geopal Detektorer. Alle Geopal detektorer er fremstillet og testet i Danmark. Geopal Detektorer Alle Geopal detektorer er fremstillet og testet i Danmark. Geopal GJ-EX Geopal GJ-EX er en eksplosionssikker detektor godkendt for anvendelse i zone 1 områder. Kan monteres med forskellige

Læs mere

BRUGERMANUAL. ELEKTRONISK HYDROGEN LÆKAGEDETEKTOR Cod

BRUGERMANUAL. ELEKTRONISK HYDROGEN LÆKAGEDETEKTOR Cod BRUGERMANUAL ELEKTRONISK HYDROGEN LÆKAGEDETEKTOR Cod. 11132320 GENERAL INFORMATION Tak for dit køb denne Hydrogen (brint) gas lækage detektor (H2). Læs brugsanvisningen før ibrugtagning for at sikker korrekt

Læs mere

Kemikalie 2,4-Toluendiisocyanat B B A A B A A A A A A C A C C C C Acetamid A A A A A A A A A A A A A A C A A C Acetone B B A A B A A A A A A C A C C

Kemikalie 2,4-Toluendiisocyanat B B A A B A A A A A A C A C C C C Acetamid A A A A A A A A A A A A A A C A A C Acetone B B A A B A A A A A A C A C C Kemikalie 2,4-Toluendiisocyanat B B A A B A A A A A A C A C C C C Acetamid A A A A A A A A A A A A A A C A A C Acetone B B A A B A A A A A A C A C C C C C Acetonitril C C A A C A A A A A A B A A Acetylen

Læs mere

Luftkvalitetens betydning for det oplevede indeklima. Nadja Lyng

Luftkvalitetens betydning for det oplevede indeklima. Nadja Lyng Luftkvalitetens betydning for det oplevede indeklima Nadja Lyng 24. oktober 2017 Det oplevede indeklima I det gode indeklima: føler man ubevidst tilfredshed føler man sig frisk og fokuseret fremhæver lyd

Læs mere

Overfladebehandling med vandige og 2-k vådmaling. Sikkerhed & Miljø

Overfladebehandling med vandige og 2-k vådmaling. Sikkerhed & Miljø Overfladebehandling med vandige og 2-k vådmaling Sikkerhed & Miljø Sikkerhed og miljø Malinger med organiske opløsningsmidler, benævnt konventionelle malinger, indeholder en lang række af stoffer og væsker,

Læs mere

Sporing af indtrængningsveje

Sporing af indtrængningsveje Sporing af indtrængningsveje ATV Jord og Grundvand Temadag Indeklima 7. marts 2011 Kilde: Radon og enfamilieshuse. Erhvervs- og byggestyrelsen Winnie Hyldegaard 1 Baggrund for udviklingsprojekt Sporing

Læs mere

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand Måling af ledningsevne I rent og ultrarent vand Anvendelse af ledningsevne Mest anvendt til kvalitets kontrol Overvågning af renhed på vand til processen Kontrol af vand i processen Kontrol af drikkevand

Læs mere

Værd at vide om Gasdetektion

Værd at vide om Gasdetektion Indhold: Brug & vedligehold af gasalarmer Forfatter: STM Dato: 03-01-2011 Henvisninger vedrørende kalibrering og bump test af håndholdte gasdetektorer. I det følgende betyder GD: Gasdetect s egne fortolkninger

Læs mere

Partikler med fart på Ny Prisma Fysik og kemi 9 Skole: Navn: Klasse:

Partikler med fart på Ny Prisma Fysik og kemi 9 Skole: Navn: Klasse: Partikler med fart på Ny Prisma Fysik og kemi 9 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Et atom har oftest to slags partikler i atomkernen. Hvad hedder partiklerne? Der er 6 linjer. Sæt et kryds ud for hver linje.

Læs mere

Luftmålemetoder ATV Oktober 2018 Peter Mortensen, Eurofins Miljø A/S Business Unit Manager

Luftmålemetoder ATV Oktober 2018 Peter Mortensen, Eurofins Miljø A/S Business Unit Manager Luftmålemetoder ATV Oktober 2018 Peter Mortensen, Eurofins Miljø A/S Business Unit Manager 3 alternativer Aktiv sampling Passiv sampling Canister metoden Aktiv sampling Opsamling på adsorptionsmaterialer

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 11/12 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Kemi

Læs mere

Persistent kemikalie. Opløseligt i fedt Næsten uopløseligt i vand. At stoffet ophobes I fødekæderne

Persistent kemikalie. Opløseligt i fedt Næsten uopløseligt i vand. At stoffet ophobes I fødekæderne PCB Hvad er PCB Hvor giftigt er PCB Persistent kemikalie Opløseligt i fedt Næsten uopløseligt i vand Biologisk meget tungt nedbrydeligt At stoffet ophobes I fødekæderne Ophobning I fødekæden Effekter på

Læs mere

Udfordringer med diffusionstætte rør

Udfordringer med diffusionstætte rør Copyright 2013 Grontmij A/S CVR 48233511 Indsæt billede: : Klik på billedeikonet i midten af sliden 2. Browse efter dit billede. 3. Hvis billedet ikke passer, Shift + træk i billedets hjørner til rigtig

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Fjernelse af svovlbrinte på Kalvehave Vandværk ved iltning med brintperoxid. Vordingborg kommune. 1 Baggrund

Indholdsfortegnelse. Fjernelse af svovlbrinte på Kalvehave Vandværk ved iltning med brintperoxid. Vordingborg kommune. 1 Baggrund Vordingborg kommune Fjernelse af svovlbrinte på Kalvehave Vandværk ved iltning med brintperoxid COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Følgebrev Kemisk og sensorisk bestemmelse af væg- og loftsmaling udtrykt som den Indeklima-relevante tidsværdi

Følgebrev Kemisk og sensorisk bestemmelse af væg- og loftsmaling udtrykt som den Indeklima-relevante tidsværdi Lerstensfabrikken Aps Att.: Per Olesen Haslevvej 81 4100 Ringsted 2010.01.11 lwf/-/hbs 333829 Følgebrev Kemisk og sensorisk bestemmelse af væg- og loftsmaling udtrykt som den Indeklima-relevante tidsværdi

Læs mere

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler - Tilbagemelding til skolerne Udarbejdet af: Eva Maria Larsen & Henriette Ryssing Menå Danmarks Tekniske Universitet December 2009 Introduktion Tak, fordi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 11/12 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Kemi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2016 Institution HF & VUC Nordsjælland Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF enkeltfag Kemi enkeltfag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: EGG 1g ke

Undervisningsbeskrivelse for: EGG 1g ke Undervisningsbeskrivelse for: EGG 1g ke Fag: Kemi B, STX Niveau: B Institution: Grindsted Gymnasium & HF (565013) Hold: 1g ke EGG Termin: Uddannelse: STX Lærer(e): Dennis Wowern Nielsen (DW) Forløbsoversigt

Læs mere

FELTANALYSER MED SATURN 2000 MS. Ekspertisechef, Anders G. Christensen, NIRAS A/S ATV Temadag 10. Marts 2014, Vingsted.

FELTANALYSER MED SATURN 2000 MS. Ekspertisechef, Anders G. Christensen, NIRAS A/S ATV Temadag 10. Marts 2014, Vingsted. FELTANALYSER MED SATURN 2000 MS Ekspertisechef, Anders G. Christensen, NIRAS A/S ATV Temadag 10. Marts 2014, Vingsted. OVERSIGT NIRAS udstyr Opsamling af prøver Analysemetoden (SOP) og kvalitetskontrol

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2014 Københavns

Læs mere

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. December 2013.

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. December 2013. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) December 2013 Skive Tekniske Gymnasium HTX Kemi B Trine Rønfeldt

Læs mere

Information om fastsættelse af KODENUMRE

Information om fastsættelse af KODENUMRE Information om fastsættelse af KODENUMRE Siden 1982 har der for malevarer eksisteret en bekendtgørelse om fastsættelse af kodenumre og en tilhørende bekendtgørelse om arbejde med kodenummerede produkter.

Læs mere

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2014.

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2014. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Maj 2014 Skive Tekniske Gymnasium HTX Kemi B Trine Rønfeldt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2012-maj 2013 Institution Københavns tekniske Skole - Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2010 Københavns

Læs mere

Fyld en reaktor spillet

Fyld en reaktor spillet Fyld en reaktor spillet Velkommen i dit nye job som katalysatorsælger hos Haldor Topsøe. I dag skal du stå for at loade en hydrotreating reaktor med nye katalysatorer. Udfordringen lyder på at optimere

Læs mere

Rene Gasser (UHP) & Blandingsgasser Testgasser Kalibreringsgasser

Rene Gasser (UHP) & Blandingsgasser Testgasser Kalibreringsgasser Rene Gasser (UHP) & Blandingsgasser Testgasser Kalibreringsgasser Rene gasser Ultra High Purity For akkurate analyser og lang levetid på analyseudstyr Uanset Deres applikation giver KVG s rene gasser kaldet

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2011 Københavns Tekniske

Læs mere

Måling af ledningsevne: Hvordan og hvad skal man være opmærksom på?

Måling af ledningsevne: Hvordan og hvad skal man være opmærksom på? Måling af ledningsevne: Hvordan og hvad skal man være opmærksom på? www.insatech.com Agenda Kort om mig Hvad er ledningsevne Ledende opløsninger Termer, teori Måleteknikker Valg af sensor udfordringer

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING FOR GASMONITOR

BETJENINGSVEJLEDNING FOR GASMONITOR BETJENINGSVEJLEDNING FOR GASMONITOR GASTYPE MÅLEOMRÅDE OPLØSNING TYPE GASMONITOR CO 0-300 ppm ppm CO 000 HS 0-00 (50) ppm ppm HS 00 (50) SO -00 (0) ppm (0,) ppm SO 00 (0) NO 0-00 ppm ppm NO 00 NO 0-0 ppm

Læs mere

Der er noget i luften Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 6 Skole: Navn: Klasse:

Der er noget i luften Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 6 Skole: Navn: Klasse: Der er noget i luften Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 6 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Gasserne nitrogen, oxygen og kuldioxid er de gasser i Jordens atmosfære, der er vigtigst for livet. Angiv hvilke

Læs mere

Valg af personligt beskyttelsesudstyr

Valg af personligt beskyttelsesudstyr Valg af personligt beskyttelsesudstyr Afgrænsning Generelt Dette kapitel om personlig beskyttelse skal læses som en vejledning til brug for redningsberedskabets valg af personligt beskyttelsesudstyr ved

Læs mere

Gasser. Præsentation: Niveau: 8. klasse. Varighed: 4 lektioner

Gasser. Præsentation: Niveau: 8. klasse. Varighed: 4 lektioner Gasser Niveau: 8. klasse Varighed: 4 lektioner Præsentation: Forløbet Gasser er placeret i fysik-kemifokus.dk 8. klasse, men det er muligt at arbejde med forløbet både i 7. og 8. klasse. Temaet består

Læs mere

Redoxforhold i umættet zone (Bestemmelse af ilt, kuldioxid, svovlbrinte og metan i poreluft)

Redoxforhold i umættet zone (Bestemmelse af ilt, kuldioxid, svovlbrinte og metan i poreluft) Redoxforhold i umættet zone (Bestemmelse af ilt, kuldioxid, svovlbrinte og metan i poreluft) Definition af redoxforhold i umættet zone De fleste kemiske og biologiske processer i jord og grundvand er styret

Læs mere

Jorden og solen giver energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse:

Jorden og solen giver energi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse: Jorden og solen giver energi Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Man kan skelne mellem lagerenergi og vedvarende energi. Sæt kryds ved de energiformer, der er lagerenergi. Olie Sol

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin SOM 2014 Institution VUC Vest Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF/HFe Kemi B Niels Johansson NkeB114

Læs mere

www.svovlbrinte.dk MeasureStar Hjælp til beskyttelse af dit kloaksystem

www.svovlbrinte.dk MeasureStar Hjælp til beskyttelse af dit kloaksystem MeasureStar Hjælp til beskyttelse af dit kloaksystem H 2 S Problem i kloaksystemet Produktionen og frigivelsen H 2 S gas i spildevandsystemer er ansvarlig for mange klager over lugt. Dog er destruktionen

Læs mere

MANUAL. Elma Beagle LPG / MET Beagle LPG Beagle MET

MANUAL. Elma Beagle LPG / MET Beagle LPG Beagle MET MANUAL Elma Beagle LPG / MET EAN: 5706445960040 Beagle LPG 5706445960033 Beagle MET Elma Beagle LPG-MET 1 BEAGLE GASLÆKAGE DETEKTOR LPG version: BEAGLE LPG Metan version: BEAGLE MET Udskiftelig halvleder

Læs mere

Filtre mod gasser og dampe

Filtre mod gasser og dampe Filtre mod gasser og dampe Stof / materiale Filtertyper A AX B E K Organiske dampe over 65 C Org. dampe på eller lavere end 65 C Uorganiske gasser Sure gasser og aminer Bemærkninger Acetone Acrylater Alkoholer

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

NOGLE GANGE ER DU NØDT TIL AT GÅ LANGT TILBAGE FOR AT VÆRE MODERNE

NOGLE GANGE ER DU NØDT TIL AT GÅ LANGT TILBAGE FOR AT VÆRE MODERNE NOGLE GANGE ER DU NØDT TIL AT GÅ LANGT TILBAGE FOR AT VÆRE MODERNE CITY M LUFTRENSER FRA CAMFIL Camfil Clean Air Solutions 1 I løbet af få timer (afhængig af størrelsen på rummet) vil en CITY luftrenser

Læs mere

Industrial Wipes. Sikkerhedsdatablad. Pr. 24. juni 2009 1. IDENTIFIKATION AF STOFFER/PRÆPARATET OG AF VIRKSOMHEDEN

Industrial Wipes. Sikkerhedsdatablad. Pr. 24. juni 2009 1. IDENTIFIKATION AF STOFFER/PRÆPARATET OG AF VIRKSOMHEDEN Industrial Wipes Sikkerhedsdatablad Pr. 24. juni 2009 1. IDENTIFIKATION AF STOFFER/PRÆPARATET OG AF VIRKSOMHEDEN Præparatnavn. Klassifikation. Anvendelse. Leverandør. INDUSTIAL WIPES En blanding af organiske

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Vinter 2018 Institution Lyngby HF Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe Kemi C Klaus Petersen 18kemc1

Læs mere

Vedlagt fremsendes prøvningsrapport for prøvning af Primo plastvindue.

Vedlagt fremsendes prøvningsrapport for prøvning af Primo plastvindue. PRIMO Danmark A/S Att.: Carsten Andersen Jernbanegade 11 6862 Tistrup 2009.04.20 Revideret 2009.05.18 lwf/-/hbs 299716 Følgebrev Vedlagt fremsendes prøvningsrapport for prøvning af Primo plastvindue. Resultatet

Læs mere

Postulerede effekter TiO 2. Selvrensende og NOx Opsugende overflader Fup eller Fakta? TiO2 Lotus-effekt

Postulerede effekter TiO 2. Selvrensende og NOx Opsugende overflader Fup eller Fakta? TiO2 Lotus-effekt Selvrensende og NOx Opsugende overflader Fup eller Fakta? TiO2 Lotus-effekt Postulerede effekter TiO 2 Selvrensende overflader - Renholder overflader for snavs og begroning Luftrensning - Nedbryder VOC,

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Studieretningsplan Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2011 Teknisk

Læs mere

Pawel Wargocki Center for Indeklima og Energi, DTU BYG. Luftrensning teknologier: udfordninger og muligheder

Pawel Wargocki Center for Indeklima og Energi, DTU BYG. Luftrensning teknologier: udfordninger og muligheder Pawel Wargocki Center for Indeklima og Energi, BYG Luftrensning teknologier: udfordninger og muligheder Indholdsfortegnelse Kort om luftrensningsteknologier Fordele af luftrensningsteknologier Krav til

Læs mere

Følgebrev Kemisk og sensorisk bestemmelse af 1 kontorserie

Følgebrev Kemisk og sensorisk bestemmelse af 1 kontorserie Holmris Office Att.: Lene Nissen Odinsvej 5 8850 Bjerringbro 2011.04.13 lwf/-/hbs Følgebrev Kemisk og sensorisk bestemmelse af 1 kontorserie Ifølge aftale fremsendes vedlagt rapport vedrørende kemisk og

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Sommereksamen 2013 VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg

Læs mere

NO X emissioner fra brændsler. Anne Mette Frey

NO X emissioner fra brændsler. Anne Mette Frey NO X emissioner fra brændsler Anne Mette Frey Outline Introduktion til NO x Hvad er NO x? Hvordan opstår det? Problemerne med NO x Mulige løsninger på NO x udfordring Fokus på selektiv katalytisk reduktion

Læs mere

Grundstoffer og det periodiske system

Grundstoffer og det periodiske system Grundstoffer og det periodiske system Gør rede for atomets opbygning. Definer; atom, grundstof, isotop, molekyle, ion. Beskriv hvorfor de enkelte grundstoffer er placeret som de er i Det Periodiske System.

Læs mere

Brugervejledning Alkometer SD-400

Brugervejledning Alkometer SD-400 Brugervejledning Alkometer SD-400 1 Indholdsfortegnelse 1 Introduktion 2 2 Oversigt 3 2.1 Start instrumentet... 3 2.2 Afbryd instrumentet... 4 2.3 Engangs-mundstykke... 4 2.4 Test porten... 4 2.5 Beskyttelsesetui

Læs mere

KEMI C. Videooversigt

KEMI C. Videooversigt KEMI C Videooversigt Afstemning og mængdeberegning... 2 Atomer og det periodiske system... 2 Forsøgsfilm... 2 Ioner og salte... 3 Molekyler... 3 Opløsninger og tilstandsformer... 3 Organisk kemi... 3 Redoxreaktioner...

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/ Juni 2016 Institution HF & VUC Nordsjælland Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF Kemi enkeltfag

Læs mere

Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast

Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast Plast Center Danmark Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast Mia Katharina Andersen Podlech Teknisk Projektleder Ph.D. Kemiingeniør Vejle, d. 1. november 2012 1 Plast er ikke bare

Læs mere

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2012.

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2012. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Maj 2012 Skive Tekniske Gymnasium HTX Kemi B Helle Ransborg

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Januar 2012 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold stx Kemi B Peter Lindhardt 1a keb Oversigt over gennemførte undervisningsforløb (foreløbig)

Læs mere

Læringsmål i fysik - 9. Klasse

Læringsmål i fysik - 9. Klasse Læringsmål i fysik - 9. Klasse Salte, syrer og baser Jeg ved salt er et stof der er opbygget af ioner. Jeg ved at Ioner i salt sidder i et fast mønster, et iongitter Jeg kan vise og forklare at salt, der

Læs mere

BASF Coatings Safety Week 15-19. april 2013. Luftveje

BASF Coatings Safety Week 15-19. april 2013. Luftveje Luftveje 1 Luft Hvad indånder vi? Luften består af 78 % Nitrogen 21 % Oxygen 1 % Andre gasser Kroppens begrænsninger Immunforsvarets svagheder Smitsomme eller giftige partikler Giftige gasser Store mængder

Læs mere

Oliekemi - intro til organisk kemi. Fødevarekemi - organisk kemi - del af SO (Sundhed) Salte - Ioner, opløselighed, mængdeberegninger og blandinger.

Oliekemi - intro til organisk kemi. Fødevarekemi - organisk kemi - del af SO (Sundhed) Salte - Ioner, opløselighed, mængdeberegninger og blandinger. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2014-maj 2015 Institution Københavns tekniske Skole - Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Energiens veje Ny Prisma Fysik og kemi + Skole: Navn: Klasse:

Energiens veje Ny Prisma Fysik og kemi + Skole: Navn: Klasse: Energiens veje Ny Prisma Fysik og kemi + Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Vægtstang Æbler Batteri Benzin Bil Brændselscelle Energi kan optræde under forskellige former. Hvilke energiformer er der lagret i

Læs mere

HVORDAN BLIVER TOBAK TIL RØG, OG HVAD INDEHOLDER RØGEN?

HVORDAN BLIVER TOBAK TIL RØG, OG HVAD INDEHOLDER RØGEN? KAPITEL 2: HVORDAN BLIVER TOBAK TIL RØG, OG HVAD INDEHOLDER RØGEN? Man er ikke ryger, fordi man holder en cigaret, og det er heller ikke skadeligt at holde en cigaret i hånden. Det er først, når cigaretten

Læs mere

G-TECTA G-TECTA. Bærbare gasdetektorer.

G-TECTA G-TECTA. Bærbare gasdetektorer. G-TECTA G-TECTA Bærbare gasdetektorer. 2 Hvorfor AGA gasdetektorer? AGA er global leder inden for gasforsyning. Vi leverer ekspertise og produktløsninger til industri, handel, videnskab og forskning. Vores

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

Beton afgiver ingenting til indeklimaet - tværtimod

Beton afgiver ingenting til indeklimaet - tværtimod 1 Beton afgiver ingenting til indeklimaet - tværtimod afdampning fra beton Problemstilling Betonkonstruktioner anklages ofte for at afgive sundhedsfarlig dampe som forårsager et dårligt indeklima. Er det

Læs mere

De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer.

De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer. Hud og kemi De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer. Vejledningen handler om de vigtigste krav til forebyggelse

Læs mere

Betydning af revision af en DS/EN ISO standard

Betydning af revision af en DS/EN ISO standard By- og Landskabsstyrelsens Referencelaboratorium Betydning af revision af en DS/EN ISO standard Bestemmelser af total cyanid og fri cyanid i vand med flow analyse By- og Landskabsstyrelsen Rapport Juni

Læs mere

Jordens salte Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 2 Skole: Navn: Klasse:

Jordens salte Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 2 Skole: Navn: Klasse: Jordens salte Ny Prisma Fysik og kemi 9 kapitel 2 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 I planternes blade foregår fotosyntesen, hvor planter forbruger vand og kuldioxid for bl.a. at danne oxygen. 6 H 2 O C 6

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Studieretningsplan Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj 2013 Teknisk Gymnasium

Læs mere

Eksamensspørgsmål 2z ke (ikke godkendte) Fag: Kemi C Dato: 7. juni 2013 Lærer: Peter R Nielsen (PN) Censor: Tanja Krüger, VUC Aarhus

Eksamensspørgsmål 2z ke (ikke godkendte) Fag: Kemi C Dato: 7. juni 2013 Lærer: Peter R Nielsen (PN) Censor: Tanja Krüger, VUC Aarhus 1. Kemisk Binding Gør rede for øvelsen Kovalent- eller Ionbinding? Beskriv ionbinding og kovalent binding og forklar hvordan forskellene på de to typer af kemisk binding udnyttes i for66søget. Stikord

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2011-maj 2013 Institution Københavns tekniske Skole - Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

EKSAMENSSPØRGSMÅL Kemi C december 2016 Helsingør. Spørgsmål 1. Grundstoffer og det periodiske system

EKSAMENSSPØRGSMÅL Kemi C december 2016 Helsingør. Spørgsmål 1. Grundstoffer og det periodiske system EKSAMENSSPØRGSMÅL Kemi C december 2016 Helsingør Øvelse: Opløsningsmidlers egenskaber Spørgsmål 1 Grundstoffer og det periodiske system Forklar hvordan et atom er opbygget og hvad isotoper er. Grundstofferne

Læs mere

Eksamensspørgsmål. 17kec70, 71 og 72 (NET hold)

Eksamensspørgsmål. 17kec70, 71 og 72 (NET hold) 0 17kec70, 71 og 72 (NET hold) - 2018 Kemi Eksamensspørgsmål Oversigt 1. Ioner og ionforbindelser (Saltes opløselighed i vand) 2. Molekyler (Stoffers blandbarhed) 3. Opløselighed (Stoffers blandbarhed)

Læs mere

Lim mellem atomerne Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse:

Lim mellem atomerne Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse: Lim mellem atomerne Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Her ser du en modeltegning af et atom. Hvilket atom forestiller modellen? Der er 5 svarmuligheder. Sæt et kryds. Et oxygenatom

Læs mere

Kemi B 2a3ax 2012. Der er 14 elever, som skal til eksamen: Nogle fra 2a, nogle fra 3a og nogle fra 3x

Kemi B 2a3ax 2012. Der er 14 elever, som skal til eksamen: Nogle fra 2a, nogle fra 3a og nogle fra 3x Kemi B 2a3ax 2012 Der er 14 elever, som skal til eksamen: Nogle fra 2a, nogle fra 3a og nogle fra 3x De har læst kemi C efter forskellige lærebogssystemer På Kemi B har vi brugt H Mygind Basiskemi B, 1.

Læs mere

Fysik og kemi er overalt Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse:

Fysik og kemi er overalt Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse: Fysik og kemi er overalt Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Tre betingelser skal være opfyldt, før en brand kan opstå. Betingelserne sættes sammen i en brandtrekant. Afgør hvilke ting,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution Sommer 2015 VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Uddannelse Hf/hfe/hhx/htx/stx/gsk/

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Undervisningsbeskrivelse. Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Undervisningsbeskrivelse Termin Efterår 2018 Institution Horsens HF &VUC Uddannelse Hfe Fag og niveau Kemi c-niveau Lærer Flemming Fischer Hold FjKeC1 Holdet er et såkaldt flex-hold. Holdet har ikke fulgt

Læs mere

Helsingør kommune Att.: Tommy Christensen Stengade 59 3000 Helsingør. 2012.11.20 lwf/-/hbs. Vedlagt fremsendes rapport ifølge aftale.

Helsingør kommune Att.: Tommy Christensen Stengade 59 3000 Helsingør. 2012.11.20 lwf/-/hbs. Vedlagt fremsendes rapport ifølge aftale. Helsingør kommune Att.: Tommy Christensen Stengade 59 3000 Helsingør 2012.11.20 lwf/-/hbs Vedlagt fremsendes rapport ifølge aftale. Med venlig hilsen Teknologisk Institut Lis Winther Funch Direkte tlf.:

Læs mere

Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9. 9.-klasseprøven FYSIK/KEMI

Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9. 9.-klasseprøven FYSIK/KEMI Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9 9.-klasseprøven FYSIK/KEMI December 2016 Indledning Plast Fotoet viser genstande fra hverdagen, der indeholder plast. Foto: Lars Henrik

Læs mere

1. Grundstoffer i mennesket og opbygningen af grundstoffernes periodesystem, herunder gennemgang af eksperimentet: Neutralisation

1. Grundstoffer i mennesket og opbygningen af grundstoffernes periodesystem, herunder gennemgang af eksperimentet: Neutralisation Overskrifter til kemispørgsmål, Kemi C 2012 1. Grundstoffer i mennesket og opbygningen af grundstoffernes periodesystem, herunder gennemgang af eksperimentet: Neutralisation 2. Grundstoffer i mennesket

Læs mere

UDFORDRINGER OG MULIGHEDER FOR EMISSIONSBASERET REGULERING AF HUSDYRPRODUKTIONEN

UDFORDRINGER OG MULIGHEDER FOR EMISSIONSBASERET REGULERING AF HUSDYRPRODUKTIONEN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER FOR EMISSIONSBASERET REGULERING AF HUSDYRPRODUKTIONEN EN NY START FOR GRØN VÆKST - HVORDAN OG HVORNÅR? Agro Business Park 18. september 2013 Anders Peter S. Adamsen Anders Feilberg

Læs mere

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12 Biogas by Page 1/12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad er biogas?... 3 Biogas er en form for vedvarende energi... 3 Forsøg med biogas:... 7 Materialer... 8 Forsøget trin for trin... 10 Spørgsmål:...

Læs mere

Sikkerhedsdatablad Husholdningssprit 93 % 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren

Sikkerhedsdatablad Husholdningssprit 93 % 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren Sikkerhedsdatablad Husholdningssprit 93 % 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: 1074096 Leverandør: Revideret den: 13-10-2003 Cab-Dan ApS Mådevej 80 6705 Esbjerg Ø Anvendelse:

Læs mere

Nitrilhandsker, pudderfri

Nitrilhandsker, pudderfri Nitrilhandsker Beskrivelse Undersøgelseshandske i nitril (Nitrile Butadiene Rubber) Pudderfri Usteril Blå Mikroteksturerede fingerspidser Med rullekant Kan autoklaveres Godkendt til håndtering af fødevarer

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING. Total varmeveksler HRV (Heat Reclaim Ventilation) (Loftsmonteret kanal type)

BETJENINGSVEJLEDNING. Total varmeveksler HRV (Heat Reclaim Ventilation) (Loftsmonteret kanal type) BETJENINGSVEJLEDNING Total varmeveksler HRV (Heat Reclaim Ventilation) (Loftsmonteret kanal type) VAM150FA VAM250FA VAM350FA VAM500FA VAM650FA VAM800FA VAM1000FA VAM1500FA VAM2000FA INDHOLD Side Sikkerhedsforanstaltninger...

Læs mere

MODEL: SP12C7. (Mobil 4 gasdetektor) Brugermanual

MODEL: SP12C7. (Mobil 4 gasdetektor) Brugermanual MODEL: SP12C7 (Mobil 4 gasdetektor) Brugermanual Garanti og reparation Senko Co., Ltd. Garanterer igennem D-S Sikkerhedsudstyr A/S at produkter I SP serien for 24 måneder fra leveringsdato, erstatter defekte

Læs mere

Nitrilhandsker, pudderfri

Nitrilhandsker, pudderfri Nitrilhandsker Beskrivelse Lang undersøgelseshandske i nitril (Nitrile Butadiene Rubber) Pudderfri Usterile Blå Mikroteksturerede fingerspidser Med rullekant Egnet til håndtering af fødevarer Produceret

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2018 Institution Vid Gymnasier Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Kemi B Ejner Læssøe Madsen,

Læs mere

Eksamensspørgsmål 2.f ke Fag: Kemi C Lærer: Peter R Nielsen (PN) Censor: Charlotte Jespersen VUC Aarhus

Eksamensspørgsmål 2.f ke Fag: Kemi C Lærer: Peter R Nielsen (PN) Censor: Charlotte Jespersen VUC Aarhus 1. Kemisk Binding Gør rede for øvelsen Undersøgelse af stoffers opløselighed Beskriv ionbinding og kovalent binding og forklar hvordan forskellene på de to typer af kemisk binding har betydning for stoffernes

Læs mere

Karakteristika for indeklimaet. Forureningskilder. Forureningskilder. Kan være mange forskellige

Karakteristika for indeklimaet. Forureningskilder. Forureningskilder. Kan være mange forskellige 1 2 Karakteristika for indeklimaet Kilder til luftforurensning i innemiljøet - karakterisering, vurdering og tiltak Rikke Bramming Jørgensen Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse NTNU Mange

Læs mere

Studieplan Laboratoriemedicinske undersøgelser og analyser Semester 2

Studieplan Laboratoriemedicinske undersøgelser og analyser Semester 2 OMRÅDET FOR SUNDHEDSUDDANNELSER Studieplan Laboratoriemedicinske undersøgelser og analyser Semester 2 Bioanalytikeruddannelsen i Odense Forår 2017 Semester 2 Indhold 1. Fagets fokus og emner... 3 2. Lektionsplan...

Læs mere

Spørgsmål 1 Carbonhydrider

Spørgsmål 1 Carbonhydrider Nedenstående spørgsmål er med forbehold for censors godkendelse Spørgsmål 1 Carbonhydrider Der ønskes en gennemgang af udvalgte carbonhydriders opbygning og kemiske egenskaber. Du skal inddrage øvelsen:

Læs mere

Brombærsolcellens Fysik

Brombærsolcellens Fysik Brombærsolcellens Fysik Søren Petersen En brombærsolcelle er, ligesom en almindelig solcelle, en teknologi som udnytter sollysets energi til at lave elektricitet. I brombærsolcellen bliver brombærfarvestof

Læs mere

Formål: At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6 O 2

Formål: At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6 O 2 ØVELSE 2.1 SMÅ FORSØG MED CO 2 At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). Indledning: CO 2 er en vigtig gas. CO 2 (carbondioxid) er det molekyle, der er grundlaget for opbygningen af alle organiske

Læs mere

Alkohol Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 7 Skole: Navn: Klasse:

Alkohol Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 7 Skole: Navn: Klasse: Alkohol Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 7 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Der findes mange forskellige alkoholer. Hvad hedder den alkohol, der er i alkoholiske drikke som øl, vin og spiritus? Der er

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 119 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Erhvervsskolerne Aars områd Kemi, eux C Rikke Mørk Lund (rml) g2euxland18 Forløbsoversigt (5) Forløb 1 Forløb 2

Læs mere

Carbonhydrider kursus-mappe af Mads Albæk Sørensen og Simon Steffen Andersen H 3 C. Lavet af Simon Steffen Andersen og Mads Albæk Sørensen

Carbonhydrider kursus-mappe af Mads Albæk Sørensen og Simon Steffen Andersen H 3 C. Lavet af Simon Steffen Andersen og Mads Albæk Sørensen 3 C C 3 Lavet af Simon Steffen Andersen og Mads Albæk Sørensen 1 Side Indholdsfortegnelse Definition af Carbonhydrider:... 3 Opbygning af Carbonhydrider:... 3 Inddeling af Carbonhydrider i grupper... 4

Læs mere