Usbekistan med Ørkenens Louvre Kapitel 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Usbekistan med Ørkenens Louvre Kapitel 1"

Transkript

1 Læseprøve: Usbekistan med Ørkenens Louvre Kapitel 1 Usbekistan Usbekistan hedder officielt Republikken Usbekistan. Landet ligger mellem 46 og 37 N og 56 og 74 Ø og grænser op til fem lande: Kasakhstan mod nord, Kirgisistan mod nordøst, Tadsjikistan mod sydøst, Afghanistan mod syd, og Turkmenistan mod sydvest. Der er km fra vest til øst og 930 kilometer fra nord til Kort over Usbekistan Wikipedia

2 Landet er en af de største stater i Centralasien og det 56. største land i verden. Landet ligger mellem floderne Syr Darya og Amu Darya, hvor ingen af dem fører til havet. Syr Darya løber ud i Aralsøen og vandet fra Amu Darya bruges til vanding af bomuldsmarkerne, tidligere løb den også ud i Aralsøen. Mindre end 10 % af området er intensivt dyrkede og vandede arealer i ådale og oaser. Resten er den vidtstrakte Kyzyl Kum ørken eller den røde ørken, som er den 16. største i verden. Usbekistan er officielt en demokratisk republik, bestående af 12 provinser og en hovedstad. Landets præsident hedder Islam Karimov. Under den sovjetiske epoke udtænkte de en plan, hvor Kirgizstan og Tadjikistan leverede vand fra de to floder til Kasakhstan, Turkmenistan og Usbekistan om sommeren, hvorefter disse tre lande til gengæld forsynede Kirgisistan og Tadsjikistan med olie og gas om vinteren. Men dette system blev ophævet efter Sovjetunionens sammenbrud. Da Sovjetunionen forsømte miljøet, kastede det senere Usbekistan ud i alvorlige miljømæssige og atmosfæriske kriser. De omdirigerede store mængder vand fra de to floder til kunstvanding. På grund af ensidig dyrkning udpinte de jorden og brugte derfor store mængder kunstgødning. Det har forårsaget enorme sundheds- og miljømæssige problemer.

3 Klimaet i Republikken Usbekistan er fastlandsklima, med ringe nedbør omkring millimeter årligt. Den gennemsnitlige sommer temperatur er ca. 40 C), mens den gennemsnitlige vinter temperatur er omkring - 23 C. Kapitel 2 Aralsøen Da Usbekistan var en del af Sovjetunionen, besluttede den sovjetiske regering i begyndelsen af 1960'erne, at de to floder Amu Darya og Syr Darya, der løb til Aralsøen skulle overrisle ørkenen i et forsøg på at dyrke ris, meloner, korn og bomuld. Floderne blev primært anvendt til kunstvanding og flere kunstige kanaler blev anlagt i 1940 erne for at udvide agerjorden. Men mange af kanalerne var dårligt opført, så vandet forsvandt gennem lækage eller fordampede og nåede aldrig markerne. Sovjetunionen planlagde, at bomuld eller " det hvide guld" skulle være en stor eksportvare. Det lykkedes midlertidigt, fordi Usbekistan var verdens største eksportør af bomuld i I 1960'erne begyndte Aralsøen at skrumpe ind, fordi mellem 20 km 3 og 60 km 3 vand hvert år gik til overrisling i stedet for til søen. Dengang var den verdens fjerde største sø. Fra 1961 til 1970 faldt vandniveauet i Aralsøen gennemsnitligt 20 cm om året.

4 I 1970'erne faldt den gennemsnitlige vandstand næsten med det tredoblet, og i 1980 fortsatte den med at falde, nu med cm om året. Khwarazm oasen på et satellitbillede fra Foto Wikipedia

5 Samtidig advarede fiskerne om situationen, men ingen lyttede. Vandforbruget til kunstvanding fortsatte med at stige. Mængden af vand fra floderne steg til det dobbelte mellem 1960 og 2000, og bomuldsproduktionen blev næsten fordoblet i samme periode. I 1960 var vandoverfladen km 2 og i 1998 var den faldet til km 2. I samme periode øgedes saltindholdet fra omkring 10 g / l til ca. 45 g / l. Da vandet i Aralsøen fortsatte med at skrumpe, delte den sig i to søer. Den mindste var Nord Aralsøen og den største Syd Aralsøen. I juni 1991 opnåede Usbekistan uafhængighed fra Sovjetunionen, men da præsident Islam Kasimovs holdt fast i sin bomuldspolitik, fortsatte Aralsøen at svinde ind i løbet af 1990'erne. Regeringen fastholdt sit massive vandingssystem, hvor vandet fordampede, før det nåede bomuldsmarkerne. Jorden blev forarmet, fordi de ikke skiftede mellem de forskellige afgrøder. Monokulturen krævede derfor massive mængder af pesticider og gødning. Afstrømningen fra markerne vaskede kemikalier ud i den skrumpende sø, hvilket skabte alvorlige forurenings- og sundhedsproblemer. I sommeren 2003 forsvandt den sydlige Aralsø hurtigere end forudset, og den blev yderligere opdelt i en østlig og vestlig sø.

6 I 2004 var Aralsøens overflade kun km 2 eller 25 % af sin oprindelige størrelse, og saltholdigheden var næsten femdoblet og dræbte det meste af den naturlige flora og fauna. I 2007 var søområdet yderligere skrumpet til 10 % af sin oprindelige størrelse, og saltholdigheden i resten af det sydlige Aralsø var steget til 100 g / l. (Saltindholdet i havvand er ca. 35 g / l.) Den sydlige Aralsø fortsatte med at forsvinde og skabte Aralkum ørkenen på den tidligere søbund. Den nordlige Aralsø blev mindre og mindre og er nu en dam. Aralkum ørkenen med skib på den tidligere Aralsøs bund. Foto Wikipedia Udtørringen og tilsaltningen af søen har forårsaget omfattende salt- og støvstorme fra søens indtørrede bund.

7 Det skaber kaos for regionens landbrug og økosystemer og for befolkningens sundhed. Ørkendannelse har ført til et omfattende tab af plante- og dyreliv, tab af agerjord ændrer klimaforholdet og reducerer udbyttet på de opdyrkede arealer, der er tilbage samt ødelægger historiske og kulturelle monumenter Efter forlydende føres mange tons salt så langt væk som 800 km. Regionale eksperter påstår, at salt- og støvstorme fra Aralsøen har påvirket det globale klima med mere end 5 %. Aralsøens katastrofe fremhæver det miljømæssige forfald i al sin gru og giver enorme miljømæssige problemer i hele Usbekistan i dag. Man kan køre til landsbyen Muynak for at se, hvor Aralsøen gik til før Det er 220 km fra Nukus og hvis man ønsker at se den virkelige Aralsøen, er man nødt til at køre 380 km mere og bruge en hel dag, hvor man sover i et særligt telt om natten. Man kan kun komme dertil med en firehjulstrækker. Aralsøens katastrofe er det bedste eksempel på den miljømæssige ødelæggelse i Usbekistan, fordi vandet fra floderne Amu Darja og Syr-Darja gik til kunstvanding af bomuldsplanter og andre afgrøder. Kapitel 3 Usbekistans økonomi Usbekistans økonomi er hovedsageligt baseret på vareproduktion, såsom bomuld, guld, uran, og naturgas.

8 Til trods for erklæringen om overgang til markedsøkonomi, fortsætter regeringen med at opretholde økonomiske kontrol til fordel for hjemmemarkedet.

9

10 Kapitel 4 Den tidlige historie De første mennesker, der besatte Centralasien, var iranske nomader, der ankom fra de nordlige græssletter i Kasakhstan i det første årtusinde f. Kr. Disse nomader, som talte iranske dialekter, bosatte sig i området og begyndte at bygge omfattende vandingsanlæg langs floderne i regionen. På dette tidspunkt dukkede byerne som Bukhara og Samarkand op som centre for regeringen og kulturen. De blev meget velhavende byer. Transoxanien var en af de mest indflydelsesrige og magtfulde persiske provinser i antikken. I det femte århundrede f. Kr. dominerede staterne Bactrian, Soghdiana og Tokharian regionen. Ѽ Ѽ Da Kina begyndte at udvikle sin silkehandel med de vestiranske byer, udnyttede de denne handel til at blive forretningscentre. De brugte et omfattende netværk af byer og bygder i provinsen Transoxanien. Transoxanien er det gamle navn for området mellem floderne Amu Darya og Syr Darya. Da araberne erobrede regionen, gav de det navnet Mawarannahr (landet hinsides Floden). Det rige Transoxanien var en uophørlig magnet for invasioner fra de nordlige stepper og fra Kina.

11 Der var en evig konflikt i regionen, hvor der blev udkæmpet flere krige mellem Soghdiana staterne, de andre stater i Transoxanien, perserne og kineserne. I 328 f. Kr. erobrede Alexander den Store området og bragte det kortvarigt under kontrol af hans makedonske imperium. I de samme århundreder var distriktet et vigtigt centrum for det intellektuelle liv og religion. Den dominerende religion var Zarathustrianisme indtil de første århundreder efter Kristus, hvorefter buddhismen, manikæisme og kristendommen havde mange tilhængere. Kapitel 5 De muslimske arabere Muhammed ibn Abd Allah var islamisk profet, der forenede Arabien i en enkelt muslimsk statsdannelse og sikrede, at hans lære og praksis fra Qur'anen eller Koranen, som muslimerne tror, Gud åbenbarede for ham, danner grundlag for den islamiske religiøse overbevisning. Araberne invaderede Transoxanien i midten af det syvende århundrede gennem sporadiske raids under deres erobring af Persien. Da araberne hørte, at Soghdians og andre iranske folkeslag i Centralasien var ude af stand til at forsvare deres land mod dem, fordi de manglede en stærk ledelse, erobrede de dem, så de kunne sprede deres nye tro.

12 Til trods for kort arabisk styre bevarede Centralasien mange af sine karakteristiske iranske egenskaber og forblev et vigtigt centrum for kultur og handel i århundrede, efter de havde optaget den nye religion Da Abbasid Kalifatet var på sit højeste i det ottende og niende århundrede, oplevede Centralasien og Transoxanien en sand guldalder. Bukhara blev et af de førende centre for lærdom, kultur og kunst i den muslimske verden. De lokale islamisk-iranske stater var Irans og Centralasiens herskere, og det persiske sprog i regionen blev litteratur- og regeringssprog. Kapitel 6 Tyrkificeringen af Transoxanien I det niende århundrede strømmede nomaderne fra de nordlige stepper ind Centralasien. De var tyrkere, der boede i de store græsarealer fra Mongoliet til Det Kaspiske Hav. De var hovedsageligt slavesoldater i Samanid Dynastiet, som gjorde tjeneste i hæren for alle stater i regionen. Da samaniderne efterhånden mistede kontrollen over Transoxanien og det nordøstlige Iran, tilkæmpede nogle af disse soldater sig magtpositioner i regionens regering og etablerede deres egne stater. Derpå begyndte andre stammer at migrere til Transoxanien.

13 Det Persiske Ghaznavidiske Imperium blev etableret i de sidste år af det tiende århundrede og var den første af de tyrkiske stater i regionen. Den tyrkiske qarakhanider fulgte Ghaznaviderne og tog den samanidiske hovedstad Bukhara i 999 e.kr., og regerede Transoxanien i de næste to hundrede år. Den vestlige Qarakhanid stat gjorde Samarkand til deres hovedstad. Kapitel 7 Genghis Khan Da nomaderne angreb fra nord, var den invaderende fjende Genghis Khan med sin mongolske hær. Genghis Khan ( ) var den store Khan, som grundlagde det mongolske imperium, der blev det største imperium i det 13. og 14. århundrede. Han kom til magten ved at forene mange af nomadestammerne i det nordøstlige Asien. De var en befolkningsgruppe, som levede forskellige steder og flyttede fra et sted til et andet. Da han havde grundlagt det mongolske imperium og blev erklæret "Genghis Khan", begyndte han invasionerne og erobringen af store dele af Eurasien. Genghis Khan udviklede også det mongolske imperium på andre måder. Han legitimerede Uyghur s skriftform som det mongolske imperiums skrift system. Mens han samlede nomadestammerne i det nordøstlige Asien, støttede han præstationssamfundet og tilskyndede til religiøs tolerance.

14 Ved slutningen af hans liv lagde det mongolske imperium beslag på en enorm del af Centralasien og Kina. Som følge deraf havde Genghis Khan og hans imperium et frygtindgydende ry i den lokale historie. I dag betragter mongolerne ham som grundlæggeren af Mongoliet. Silkeruterne Da Genghis Khan døde i 1227 blev hans imperium delt mellem hans fire sønner og familiemedlemmer. I flere generationer opretholdt det mongolske imperium den Mongolske lov, hvor de bevarede en velordnet arvefølge og kontrol med det meste af Mawarannahr, så det forblev på hænderne af de direkte efterkommere efter Chaghatai Khan, der var anden søn af Genghis Khan. Freden herskede i det Chaghataiske landområde, og det mongolske imperium som helhed forblev stærk og forenet.

15 Kapitel 8 Temur Lenk Temur Lenk (8. april januar 1405) blev født i Shakhrisabz 65 km syd for Samarkand i Usbekistan. Han var grundlæggeren af Temurid dynasti, der eksisterede i næsten 500 år. Temur var krigsherre i Centralasien og forenede et meget stort område under sin kontrol, men han havde også ry for at være en grusom tyran i forbindelse med sine erobringer. Hans navn var Tamerlane, som betyder "Temur den halte" eller Halte Temur, og navnet Temur betyder "jern mand". Han blev lammet i det ene ben og højre arm, men havde en stærk fysik. Han betragtede sig selv efterkommer efter den store mongolske krigsherre Genghis Khan, fordi han nedstammede fra de mongolske krigere, der drog mod vest i forbindelse med styrkelsen af det store mongolske imperium. Da Temurs far foretrak at studere i stedet for at være kriger, smittede det af på Temur, så han også studerede og læste Koranen. Omkring 1360 udmærkede han sig som militær leder og deltog i flere felttog i området, blandt andet var han leder af invasionen af Khorasan. Det er vore dages østlige Iran. Da Temurs oprindelige mester blev myrdet, lykkedes det ham at manøvrere sig gennem de skiftende magtforhold til trods for, at området var omstridt af flere militære parter.

16 Da den store sejrherre i Centralasien Tughluq Temur døde, kom Tamerlane til magten i Samarkand Han beskrev sig selv som "emir", men i virkeligheden var han "khan". Efter Tamerlane (Temur Lenk) kom til magten og indtil sin død, var han næsten altid involveret i krige og overraskelsesangreb. Da han var i krig med Indien, kom han tilbage med store mængder plyndringsgods og 90 elefanter, der hjalp med at trække sten til en moske i Samarkand. Tamerlane kæmpede mod Sultanen af Det Osmanniske Rige (Tyrkiet), som forårsagede omfattende skader, massakre og blodbad. Som følge heraf blev han erklæret en fjende af islam. Temur Lenk sidste kampplan var at genoprette det mongolske styre i Kina eftersom Ming-dynastiet fordrev mongolerne i sidste halvdel af det 14. århundrede. I slutningen af 1404 begyndte han restaureringen af den mongolske magt, men han døde af sygdom, før han nåede så langt. Udover at være krigsherre var Temur Lenk også kunstelsker. Hans store interesser var litteratur, miniature malerier og kalligrafier. I Samarkand blev mange arkitektoniske mesterværker bygget under hans regime. Han forsøgte at bevise, at han var efterkommer af den store Genghis Khan, og samtidig lod han sine sønner og døtre gifte sig med efterkommere efter Genghis Khan. På den måde kunne de følgende generationer påstå, at de stammede fra mongolerne.

17 Kapitel 9 Usbekernes periode Usbekerne havde i 1510 afsluttet deres erobring af Centralasien, som omfattede Usbekistan. Den magtfuldeste stat var Bukhara Khanatet, der havde Bukhara som hovedstad. Khanatet kontrollerede Mawarannahr, vore dages Usbekistan, især regionen Tashkent, Fergana dalen i øst og det nordlige Afghanistan. I 1512 blev der etableret en anden usbekisk stat nemlig «Khiva Khanatet» ved Amu Daryas udmunding i Khorazm oasen. Ѽ Ѽ Bukhara Khanatet var i begyndelsen ledet af det handlekraftige Shaybanid dynasti. De konkurrerede om de rige østlige områder af nutidens Iran. Kampen med Iran havde også et religiøs aspekt, fordi usbekerne var Sunni muslimer, og Iranerne var Shia muslimer. I slutningen af det 16. århundrede begyndte de usbekiske stater i Bukhara og Khorazm at svækkes på grund af deres endeløse krige mod hinanden, perserne og konkurrencen om tronen blandt Khanerne ved magten og deres arvinger.

18 I begyndelsen af det syttende århundrede, afløste Janid dynastiet Shaybanid dynastiet. Janid dynastiet regerede Khanatet i det 17. og 18. århundrede. De var de sidste efterkommere efter Genghis Khan til at regere Bukhara. Nadir Shah, Shahen af Iran erobrede dem i Da han døde i 1747, kontrollerede emir Khudayar Bi Khanatet gennem ataliq, det var en position som premierminister. Han var ikke efterkommer fra Genghis Khan. Shah Murad udformede i 1785 «Manghit dynastiet» til at regere Emiratet Bukhara. Manghiterne tog den islamiske titel Emir i stedet for Khan, fordi han ikke nedstammede fra Genghis Khan. Da handlen, der gik gennem regionen, begyndte at falde, blev de usbekiske khanater svagere. Europa etablerede handelsruter ved at sejle til Indien og Kina og undgik derved Silkevejen. Løbende med at den europæisk dominerede ocean transport ekspanderede, havde handelscentrene Bukhara, Samarkand og Khiva tilbagegang. Usbekernes kamp med Iran førte til kulturel isolation af Centralasien fra resten af den islamiske verden. Samtidig kæmpede de med nomader fra de nordlige stepper. I det 17. og 18. århundrede forårsagede kasakhiske nomader og mongolerne overfald, røveri og overraskelsesangreb på de usbekiske khanater. Det forårsagede store skader og sammenbrud. Bukhara Khanatet mistede den frugtbare Ferganaregionen i begyndelsen af det 18. århundrede og et nyt

19 usbekiske khanate blev dannet i den sydøstlige del af Tashkent. Den første hovedstad i Usbekistan var Bukhara, den anden var Samarkand, og den tredje var Tashkent og er det stadig. Kapitel 10 Russernes ankomst Nu fulgte en periode, hvor der fortsat var invasioner fra Iran og fra nord. På det tidspunkt indfandt russerne sig i Centralasien, hvor de russiske købmænd ekspanderede til Kasakhstans græsarealer. De byggede stærke forbindelser med deres modparter i Tashkent og Khiva. Denne handel var ikke rig nok for russerne, men de var klar over potentialet i Centralasien. Kasakhiske og tyrkiske stammer kidnappede russerne i grænseregionerne eller russiske sømænd, der forliste på bredderne af Det Kaspiske Hav.

Usbekistan. med Ørkenens Louvre

Usbekistan. med Ørkenens Louvre Usbekistan med Ørkenens Louvre 2016 Charlotte Dinge Alle rettigheder er forbeholdt Charlotte Dinge. Ingen del af denne bog må blive reproduceret, oplagret eller videregivet på nogen måde hvad enten det

Læs mere

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog.

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog. Historiefaget.dk: Mellemøsten før 1400 Mellemøsten før 1400 Mellemøstens historie før 1400 var præget af en række store rigers påvirkning. Perserriget, Romerriget, de arabiske storriger og det tyrkiske

Læs mere

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande.

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande. Historiefaget.dk: Korstogene Korstogene I 1099 erobrede kristne korsfarere Jerusalem fra muslimerne. De skabte et kongedømme, som varede i hele 200 år. Af Kurt Villads Jensen Opdateret 11. december 2013

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Denne konflikt i landet er dog ikke den første. Under den kolde

Læs mere

Arabiske mønter fra Sigerslevøster

Arabiske mønter fra Sigerslevøster 14 NoMus Arabiske mønter fra Sigerslevøster Finn Erik Kramer Fig. 1-2. Billedet til venstre viser et udsnit af genstandene fra skat 1, mens billedet til højre viser skat 2 i sin helhed. Samanidemønten

Læs mere

Kampen om landet og byen

Kampen om landet og byen Mellemøstenhar gennem tiderne påkaldt sig stor opmærksomhed, og regionen er i dag mere end nogensinde genstand for stor international bevågenhed. På mange måder er Palæstina, og i særdeleshed Jerusalem

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

Det amerikanske århundrede

Det amerikanske århundrede Historiefaget.dk Det amerikanske århundrede Det amerikanske århundrede Det 20. århundrede er blevet kaldt det amerikanske århundrede. Dette skyldes USA's rolle i internationale konflikter og den amerikanske

Læs mere

1. verdenskrig og Sønderjylland

1. verdenskrig og Sønderjylland Historiefaget.dk: 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig varede fra 1914-1918. Danmark deltog ikke i krigen, men Sønderjylland hørte dengang til Tyskland. Derfor

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Den nuværende konflikt i Afghanistan, der startede i 2001, er dog

Læs mere

FORSONING MELLEM VESTEN OG ISLAM

FORSONING MELLEM VESTEN OG ISLAM 1 FORSONING MELLEM VESTEN OG ISLAM Johan Galtung www.visdomsnettet.dk 2 Forsoning mellem Vesten og Islam Af Johan Galtung (Oversættelse Ebba Larsen) 1. Diagnose: Denne artikel slutter med en oversigt med

Læs mere

Kriser og konflikter under den kolde krig

Kriser og konflikter under den kolde krig Historiefaget.dk: Kriser og konflikter under den kolde krig Kriser og konflikter under den kolde krig Under den kolde krig 1947-1991 var der flere alvorlige konflikter og kriser mellem supermagterne USA

Læs mere

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713 BELGIENS HISTORIE 1482-1830 Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558 2. Den spanske periode 1558-1713 3. Den 2. østrigske periode 1714-1794 4.

Læs mere

ISLAMISK HISTORIE (TĀRĪKH)

ISLAMISK HISTORIE (TĀRĪKH) 1 ISLAMISK HISTORIE (TĀRĪKH) 8. april 2018 Islamstudier 2 (2018, 1. halvår), al-jāmiʿah al-muḥammadiyyah al-saifiyyah Sarfrāz al-ʿulūm Tlf.: 30 58 30 30 E-mail: info@saifi.dk OVERSIGT OVER DAGENS LEKTION

Læs mere

Konstantinopel. Grundlæggelse. Vidste du, at... Kejser Justinian. Det store skisma. Fakta. Det Byzantinske riges hovedstad

Konstantinopel. Grundlæggelse. Vidste du, at... Kejser Justinian. Det store skisma. Fakta. Det Byzantinske riges hovedstad Historiefaget.dk: Konstantinopel Konstantinopel Efter i 320'erne at have vundet enemagten i Romerriget grundlagde kejser Konstantin den Store ved Bosporus' bredder det nye Rom, Konstantinopel. Byen, grundlagt

Læs mere

CHRISTIAN 4. I folkeskolens historiekanon er der udvalgt tre kanonpunkter fra 1600-tallet Christian 4., Den Westfalske Fred og Statskuppet 1660.

CHRISTIAN 4. I folkeskolens historiekanon er der udvalgt tre kanonpunkter fra 1600-tallet Christian 4., Den Westfalske Fred og Statskuppet 1660. 1600-TALLET UDKIG HISTORIEKANON CHRISTIAN 4. FRA I folkeskolens historiekanon er der udvalgt tre kanonpunkter fra 1600-tallet Christian 4., Den Westfalske Fred og Statskuppet 1660. For alle tre kanonpunkters

Læs mere

Verdens fattige flytter til byen

Verdens fattige flytter til byen Verdens fattige flytter til byen Af Henrik Valeur, 2010 Om 20 år vil der være to milliarder flere byboere end i dag. Den udviklingsbistand, verden har brug for, er derfor byudviklingsbistand. FN forventer,

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

Kilde. Molotov-Ribbentrop-pagten. Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5. Artikel 6. Artikel 7. Artikel 1. Historiefaget.

Kilde. Molotov-Ribbentrop-pagten. Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5. Artikel 6. Artikel 7. Artikel 1. Historiefaget. Kilde Denne traktat mellem Nazityskland og Sovjetunionen var grundlaget for den tyske invasion af Polen en uge senere, som indvarslede den 2. Verdenskrig i Europa. Den anden del af traktaten forblev hemmelig

Læs mere

MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET

MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET MENNESKETS SYN PÅ MENNESKET HVOR KOMMER MENNESKET FRA? Hvad mennesket er, kan formuleres på uendelig mange måder. Men noget af det mest menneskelige er menneskets fortælling om sig selv. Der er jo ingen

Læs mere

Spørgsmål reflektion og fordybelse

Spørgsmål reflektion og fordybelse I dag kender stort set alle Grækenland for den dybe økonomiske krise, som landet nu befinder sig i. Mange har også viden om Grækenland fra ferierejser. Grækenland er et forholdsvis nyt land. Grækenland

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i tiden mellem Tysklands samling i 1871 og krigens udbrud blevet delt i to store allianceblokke: den såkaldte

Læs mere

Hvis meningen er, at skabe en bedre verden

Hvis meningen er, at skabe en bedre verden Hvis meningen er, at skabe en bedre verden Af Henrik Valeur, 2012 Når vi (danskere) skal beskrive resultaterne af den udviklingsbistand vi giver, kalder vi det Verdens bedste nyheder. 1 Flere uafhængige

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar Illustration: Ida Maria Schouw Andreasen og Benni Schouw Andreasen Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar A. At han havde god kontakt til

Læs mere

Usbekistan Silkevejen til Samarkand

Usbekistan Silkevejen til Samarkand Usbekistan Silkevejen til Samarkand Tashkent Samarkand Shakhrisabz Bukhara Vi følger karavanernes spor gennem et af Silkevejens mest spændende lande. Samarkand og Bukhara har tiltrukket rejsende i århundreder

Læs mere

Sparta og Athen. Sparta. Vidste du, at... Vidste du, at... Athen. Fakta. Historiefaget.dk: Sparta og Athen. Side 1 af 5

Sparta og Athen. Sparta. Vidste du, at... Vidste du, at... Athen. Fakta. Historiefaget.dk: Sparta og Athen. Side 1 af 5 Historiefaget.dk: Sparta og Athen Sparta og Athen I antikkens Grækenland grundlagde man som følge af bl.a. den græske geografi fra ca. 800 f.v.t. en række bystater. Bystaterne var ofte i indbyrdes konkurrence,

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand?

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? At han var konge, havde stor magt, var en dygtig kriger, klog og gjorde danerne kristne. Hvem fik den store Jellingsten til Jelling?

Læs mere

Frimodighed og mirakler

Frimodighed og mirakler Frimodighed og mirakler MIDTJYLLANDS FRIKIRKE TEMA: FRIMODIGHED OG MIRAKLER Det kan være spænende at læse om de første kristne og hvordan de vendte op ned på hele den daværende kendte verden. Når man læser

Læs mere

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta.

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta. Historiefaget.dk: Den Store Nordiske Krig Den Store Nordiske Krig foto Den Store Nordiske Krig var den sidste af svenskekrige i danmarkshistorien. Danmark stod denne gang på vindernes side, men kunne dog

Læs mere

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta Historiefaget.dk: Versaillestraktaten Versaillestraktaten 1. verdenskrig stoppede 11. november 1918 kl. 11. Fredstraktaten blev underskrevet i Versailles i 1919. Krigsafslutningen Krigens afslutning regnes

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

Energikrisen dengang og nu

Energikrisen dengang og nu Energikrisen dengang og nu Sammenlign olienkrisen i 1973 med årsagerne til stigningen på olie i 2011. Baggrund I 1973 førte en krise mellem Israel på den ene side og Egypten og Syrien på den anden side

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Fornavn Efternavn 1.XX Historie opgave 15/ Frederiksberg HF. Indledning side 1. Vikingernes ankomst til England side 1

Fornavn Efternavn 1.XX Historie opgave 15/ Frederiksberg HF. Indledning side 1. Vikingernes ankomst til England side 1 Indholdsfortegnelse Indledning side 1 Vikingernes ankomst til England side 1 Coppergate udgravningen side 1 Sådan blev Knud den Store konge side 2 Knud er blevet konge side 2 Diskussion side 3 Konklusion

Læs mere

11. september USA under angreb. Fakta. Osama bin Ladens død. Reaktion på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror

11. september USA under angreb. Fakta. Osama bin Ladens død. Reaktion på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror Historiefaget.dk: 11. september 2001 11. september 2001 Den 11. september 2001 udførte 19 terrorister fra gruppen Al-Qaeda et kæmpe terrorangreb på USA. Det blev starten på Vestens krig mod terror. Af

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født?

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? MENNESKESØNNEN Kapitel 1 Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? Hvad viste sig på himlen, da Jesus blev født? Hvem kom for at fejre hans fødsel? Hvordan

Læs mere

ELEV OPGAVER Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved

ELEV OPGAVER Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved ELEV OPGAVER 2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved INDHOLD Opgave 1. 3 Spilresume 3 Opgave 2. 4 Spørgsmål som rækker ud over spillet 4 Opgave 3. 5 Skriv en bedre historie 5 Gloser 6 MISSION:

Læs mere

USBEKISTAN CENTRALASIENEN-

USBEKISTAN CENTRALASIENEN- USBEKISTAN CENTRALASIENEN- VELKOMMEN TIL HORISONTS USBEKISTAN & CENTRALASIEN Rejser til Silkevejen og dens aura af eventyr, myter og verdenshistorie er målet for vores populære grupperejser til det usædvanlige

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

Bali. Marcus Oxbøll 9. August 2016

Bali. Marcus Oxbøll 9. August 2016 Bali Marcus Oxbøll 9. August 2016 1. Hvor mange indbyggere er der på Bali? Svar: Der bor 4,225,384 mennesker på Bali. (2014) 2. Hvad er deres tro? Svar: De har i alt fem forskellige religioner: Hinduer

Læs mere

Usbekistan Silkevejen til Samarkand

Usbekistan Silkevejen til Samarkand Usbekistan Silkevejen til Samarkand Tashkent Samarkand Shakhrisabz Bukhara Vi følger karavanernes spor gennem et af Silkevejens mest spændende lande. Samarkand og Bukhara har tiltrukket rejsende i århundreder

Læs mere

Den kolde Krig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Den kolde Krig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Den vestafrikanske republik, op til Algeriet mod nordøst, Niger mod øst, Burkina Faso, Elfenbenskysten

Den vestafrikanske republik, op til Algeriet mod nordøst, Niger mod øst, Burkina Faso, Elfenbenskysten Mali Alliance MALI Den vestafrikanske republik, Mali, grænser op til Algeriet mod nordøst, Niger mod øst, Burkina Faso, Elfenbenskysten og Guinea mod syd samt Senegal og Mauretanien mod vest. Hovedstaden

Læs mere

Triggere - I gang med emnet. [lærervejledning nordiske syvårskrig]

Triggere - I gang med emnet. [lærervejledning nordiske syvårskrig] [lærervejledning nordiske syvårskrig] Nordiske Syvårskrig I 1523 var Kalmarunionen definitivt opløst. I Norden var der to kongeriger, der i de følgende århundreder kæmpede om status og magt i de nordeuropæiske

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

kasperbergholt.dk/jesus Bibelgnask Jos 6

kasperbergholt.dk/jesus Bibelgnask Jos 6 Bibelgnask Jos 6 kasperbergholt.dk/jesus Sinajs bjerg Konstitueres som Guds folk Love og retningslinjer Sidste gang Forhistorie 4 Mos 10: forlader Sinaj Tabernakel Oprør straf 4 Mos 13: Spejdere Oprør

Læs mere

Danmark i verden under demokratiseringen

Danmark i verden under demokratiseringen Historiefaget.dk: Danmark i verden under demokratiseringen Danmark i verden under demokratiseringen I 1864 mistede Danmark hertugdømmerne Slesvig og Holsten til Preussen. Preussen blev sammen med en række

Læs mere

Optakten til 1. verdenskrig

Optakten til 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Optakten til 1. verdenskrig Optakten til 1. verdenskrig Krigen varede fra 1. august 1914 til 11. november 1918 og fandt mest sted i Europa, hvor skyttegravskrigen på Vestfronten er mest

Læs mere

TADSJIKISTAN OG KIRGISISTAN

TADSJIKISTAN OG KIRGISISTAN TADSJIKISTAN OG KIRGISISTAN spektakulært road-trip på Centralasiens Tag ad Pamir Highway Tag med på et enestående road-trip gennem to lande, som ser meget få turister. Den ekspeditionsprægede rejse gennemføres

Læs mere

Historiske rundrejse til Usbekistan i silkevejenes fodspor

Historiske rundrejse til Usbekistan i silkevejenes fodspor Historiske rundrejse til Usbekistan i silkevejenes fodspor 12 begivenhedsrige dage med fuldpension og ekspertguide Sonja Vesterholt eller Thomas Køllner Oplev det smukke og urgamle Usbekistan og Centralasien

Læs mere

Vestens unuancerede billede af islam

Vestens unuancerede billede af islam Interview Maj 2009 Vestens unuancerede billede af islam Interview med Dietrich Jung af Lars Ole Knippel Den nyudnævnte professor ved Center for Mellemøststudier, Dietrich Jung, siger, at mange glemmer,

Læs mere

GEOS. 1.1 Sydafrika og guldet (2) RÅSTOFFER GULD I SYDAFRIKA GULD

GEOS. 1.1 Sydafrika og guldet (2) RÅSTOFFER GULD I SYDAFRIKA GULD RÅSTOFFER GULD I SYDAFRIKA GULD 1.1 Sydafrika og guldet (2) Dette cirkeldiagram viser verdens 10 største guldproducenter og deres andel af verdens guldproduktion. Uzbekistan 3,0 % Andre 35,2 % Kina 11,8

Læs mere

På tæppejagt i Kaukasus

På tæppejagt i Kaukasus På tæppejagt i Kaukasus TEKST & FOTO: JAN ANDERSEN FOTOS FRA KAUKASUS: THOMAS BIRATH Da sovjetunionen kollapsede i 1989 begyndte gamle og antikke kaukasiske tæpper, som er så eftertragtede blandt samlere

Læs mere

Opgaver. Europa. Før du læser. Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel. Forfatter. Forlag

Opgaver. Europa. Før du læser. Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel. Forfatter. Forlag Europa Før du læser Kig på forsiden. Fortæl om, hvad du kan se på billedet. Bogens titel Forfatter Forlag Læs bagsideteksten. Skriv sætningerne færdige. Europa Europa Folk er 1 Læs indholdsfortegnelsen

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Nutid: Teksten i dag Hvad bruger religiøse mennesker teksten til i dag?

Nutid: Teksten i dag Hvad bruger religiøse mennesker teksten til i dag? Kopiside 3 A Fortællinger Kopiside 3 B Fortællinger Hvad handler teksten om? Opstil de vigtigste punkter. Hvordan præsenterer teksten modsætninger såsom godt-ondt, mand-kvinde, Gud-menneske? Modsætninger

Læs mere

USBEKISTANS Silkevejsbyer og landskaber

USBEKISTANS Silkevejsbyer og landskaber USBEKISTANS Silkevejsbyer og landskaber Miksture: INDIVIDUEL RUNDREJSE med lokalguide USBEKISTANS Silkevejsbyer og landskaber Usbekistan er i lighed med Kasakhstan det mest imødekommende og sikre rejseland

Læs mere

Moskva - Sergejev Posad - Ekaterinburg - Irkutsk - Listvijanka - Bajkalsøen -Ulan Bator Beijing

Moskva - Sergejev Posad - Ekaterinburg - Irkutsk - Listvijanka - Bajkalsøen -Ulan Bator Beijing Trans Mongolske Rute 2010 Moskva - Sergejev Posad - Ekaterinburg - Irkutsk - Listvijanka - Bajkalsøen -Ulan Bator Beijing 18 dage / 17 nætter Gruppe tur/ min 10 personer Denne rute er en anden type transsibiriske

Læs mere

Romaer Europas største etniske mindretal. v. Malene Fenger-Grøndahl, journalist og forfatter

Romaer Europas største etniske mindretal. v. Malene Fenger-Grøndahl, journalist og forfatter Romaer Europas største etniske mindretal v. Malene Fenger-Grøndahl, journalist og forfatter Sigøjnere - romaer Sigøjnere: - Eksotiske, farverige, fascinerende og skræmmende - Glade og frie musikere,

Læs mere

Historiske rundrejse til Usbekistan i silkevejenes fodspor

Historiske rundrejse til Usbekistan i silkevejenes fodspor Historiske rundrejse til Usbekistan i silkevejenes fodspor 12 begivenhedsrige dage med fuldpension og ekspertguide Oplev det smukke og urgamle Usbekistan og Centralasien på denne spændende historiske rundrejse.

Læs mere

Den kolde krigs afslutning

Den kolde krigs afslutning Historiefaget.dk: Den kolde krigs afslutning Den kolde krigs afslutning Den kolde krig sluttede i 1989 til 1991. Det er der forskellige forklaringer på. Nogle forklaringer lægger mest vægt på USA's vedvarende

Læs mere

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta.

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta. Historiefaget.dk: Otto von Bismarck Otto von Bismarck Meget få personer har haft større betydning for en stats grundlæggelse og etablering, end Otto von Bismarck havde for oprettelsen af det moderne Tyskland

Læs mere

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12 3. De 5 lande Hæfte 3 De 5 lande Danmark... 3 Grønland... 5 USA... 7 Maldiverne... 9 Kina... 11 Side 2 af 12 Danmark Klimaet bliver som i Nordfrankrig. Det betyder, at der kan dyrkes vin m.m. Men voldsommere

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 5. - 6. klasse Absalon 1. Fælles gennemgang: Spørg eleverne hvad de ved om Absalon. Det kan være de kender noget til ham fra julekalenderen "Absalons hemmelighed".

Læs mere

Tegningesagen i al-qaidas ideologiske perspektiv. Sammenfatning

Tegningesagen i al-qaidas ideologiske perspektiv. Sammenfatning Tegningesagen i al-qaidas ideologiske perspektiv 16. juni 2009 Sammenfatning Ideologisk propaganda er en vigtig del af terrorgruppers eksistensgrundlag. Terrorgrupper, uanset om de har en venstre- eller

Læs mere

Opgaver til islam Til hvert kapitel er der udarbejdet en række opgaver.

Opgaver til islam Til hvert kapitel er der udarbejdet en række opgaver. Opgaver til islam Til hvert kapitel er der udarbejdet en række opgaver. Disse opgaver er spørgsmål, som lægger op til en diskussion. Langt de fleste spørgsmål har ikke et korrekt svar, men afhænger af

Læs mere

PAULUS. og de første kristne VEJLEDNING OG OPGAVER

PAULUS. og de første kristne VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen Inger Røgild PAULUS og de første kristne VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen og Inger Røgild: Paulus og de første kristne. Vejledning og opgaver Serie: Tro møder tro Haase & Søns

Læs mere

Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, jeg foretrækker ørkenen!

Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, jeg foretrækker ørkenen! Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, men jeg foretrækker ørkenen! 17 Hmm Hvorfor det? Fordi den er ren! Det bliver ikke let at komme ind i Turban-fortet Det er

Læs mere

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5 USA USA betyder United States of Amerika, på dansk Amerikas Forenede Stater. USA er et demokratisk land, der består af 50 delstater. USA styres af en præsident, som bor i Det hvide Hus, som ligger i regeringsområdet

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Absalon 1. Fælles gennemgang: Spørg eleverne hvad de ved om Absalon. Det kan være de kender noget til ham fra julekalenderen "Absalons hemmelighed".

Læs mere

Historisk Bibliotek. Augustus. Jesper Carlsen

Historisk Bibliotek. Augustus. Jesper Carlsen Historisk Bibliotek Jesper Carlsen Forlaget Meloni 2009 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Jesper Carlsen Redaktør: Thomas Meloni Rønn Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars Groth Læs mere om serien

Læs mere

GUDSBEGREBET.I.ISLAM

GUDSBEGREBET.I.ISLAM GUDSBEGREBET.I.ISLAM I Allahs Navn, den Nådige, den Barmhjertige. Det er et kendt faktum, at ethvert sprog har et eller flere udtryk, som bruges i forbindelse med Gud og undertiden i forbindelse med mindre

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Opgaven kræver farver.

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Opgaven kræver farver. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Kristendom 4. - 5. klasse Religiøse symboler 1. Fælles gennemgang: Opgaven kræver farver. Udlever opgaverne og lad eleverne kigge på de forskellige symboler. Spørg dem

Læs mere

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse!

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! MUSEET PÅ VEN Lærervejledning 1.-3. klasse Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! Denne vejledning er tænkt som et tilbud for dem der godt kunne tænke sig at

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Da Gud skabte alt

Børnebiblen præsenterer. Da Gud skabte alt Børnebiblen præsenterer Da Gud skabte alt Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Byron Unger; Lazarus Bearbejdet af: Bob Davies; Tammy S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children

Læs mere

Silkevejen og Centralasien

Silkevejen og Centralasien AGuide Silkevejen og Centralasien Forfattere: Jesper Petersen (red.) og Gert Lynge Sørensen Indhold TURKMENBASHI...4 SELVSTÆNDIGE NATIONER......... 10 ISLAM I CENTRALASIEN............. 16 SILKEVEJEN....24

Læs mere

Eksempler på arbejdsark: Jernalderen i Norden

Eksempler på arbejdsark: Jernalderen i Norden : Jernalderen i Norden Eksemplerne indeholder arbejdsark, som kan bruges i forbindelse med gennemførelse af undervisningsforløb. Indholdsfortegnelse Arbejdsark 1: Brudkort....2 Arbejdsark 2: Inspiration

Læs mere

Hverdagsliv i det gamle Egypten

Hverdagsliv i det gamle Egypten Historiefaget.dk: Hverdagsliv i det gamle Egypten Hverdagsliv i det gamle Egypten Vi kender i dag det gamle Egypten fra floden Nilen, pyramiderne, store templer, de spændende faraoer, mumierne og de mærkelige

Læs mere

Uzbekistan På sporet af Silkevejen

Uzbekistan På sporet af Silkevejen Uzbekistan På sporet af Silkevejen Rundrejse med dansk rejseleder På sporet af Silkevejen Rundrejse med dansk rejseleder - 10 dage På denne rejse besøger vi de gamle karavanebyer og oplever historiske

Læs mere

Engvanding ved Karup å

Engvanding ved Karup å Engvanding ved Karup å Karupegnen var engang kendt som engvandingens vugge, og allerede sidst i 1700-tallet gravede Vallerbækbonden Peder Staulund de første engvandingskanaler ved Haller å i den sydlige

Læs mere

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver Historiefaget.dk: Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern overtog det største nordiske rige nogensinde, men ved sin enerådighed og krige mistede han alt og blev afsat som konge. I lære

Læs mere

Vikingerne Lærervejledning og aktiviteter

Vikingerne Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

studie Studie Treenigheden

studie Studie Treenigheden studie Studie X 2 Treenigheden 14 Åbningshistorie Et amerikansk blad om skateboarding stillede nogle kendte skateboardere spørgsmålet: Tror du på Gud? Her er nogle af svarene: Ikke i den traditionelle

Læs mere

Global vækst i fremtiden -hvor og i hvilke brancher? Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker www.fremforsk.dk

Global vækst i fremtiden -hvor og i hvilke brancher? Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker www.fremforsk.dk Global vækst i fremtiden -hvor og i hvilke brancher? Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker www.fremforsk.dk Byer i fremtiden Den flettede by funktionerne blandet Virksomheden uden hovedsæde De nye nomader

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2017 Institution HF og VUC Fredericia Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe - Netundervisning

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Ukraine 6 dage / 5 nætter

Ukraine 6 dage / 5 nætter Ukraine 6 dage / 5 nætter Dette seks-dages tur byder på et besøg til de vigtigste destinationer i Ukraine: Kiev, Lviv og Odessa perlen af Sortehavet". Kiev, i Oldtiden kaldet Kievan Rus, der nåede sin

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

Helstaten. foto. Mageskiftet. Indfødsret. fakta. Helstaten. Fakta. Helstaten trues. Nationalstaten. Historiefaget.dk: Helstaten.

Helstaten. foto. Mageskiftet. Indfødsret. fakta. Helstaten. Fakta. Helstaten trues. Nationalstaten. Historiefaget.dk: Helstaten. Historiefaget.dk: Helstaten Helstaten foto Helstaten var en betegnelse i 1800-tallets politik for det samlede danske monarki, der omfattede kongeriget Danmark og hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg,

Læs mere

Det gamle Grækenland. Antikken 700 f.kr - 500 e.kr Det gamle Grækenland Romerriget

Det gamle Grækenland. Antikken 700 f.kr - 500 e.kr Det gamle Grækenland Romerriget Det gamle Grækenland Antikken 700 f.kr - 500 e.kr Det gamle Grækenland Romerriget Alexander den Store dør 323 f.kr. 753 f.kr. -476 e.kr. : Romerske republik Efter romerriget følger middelalderen Det gamle

Læs mere

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Giza-pyramiderne. Oplæg til matematik. www.galapagos.dk. foto: Otto Nielsen & Søren Sørensen grafik: Brian Ravnborg udgave 1.

Giza-pyramiderne. Oplæg til matematik. www.galapagos.dk. foto: Otto Nielsen & Søren Sørensen grafik: Brian Ravnborg udgave 1. Giza-pyramiderne Oplæg til matematik Navn: Klasse: www.galapagos.dk af Brian Ravnborg foto: Otto Nielsen & Søren Sørensen grafik: Brian Ravnborg udgave 1.01 2007 Find mere om pyramiderne på www.galapagos.dk

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere