Dragør under englandskrigene

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dragør under englandskrigene"

Transkript

1 Dragør under englandskrigene Optakten I begyndelsen af 1800-tallet var Europa i en brydningstid. I 1789 gennemlevede Frankrig en revolution, der blev starten på omfattende forandringer af mange europæiske lande op gennem 1800-tallet. Samtidig var der krige i Europa med de to store nationer, England og Frankrig, som hovedmodstanderne. Alle andre nationer måtte forholde sig til denne konflikt: Var man ikke med England, måtte man være med Frankrig. Og omvendt. Danmark holdt sig neutralt, men undgik ikke krigen. Vi førte i perioden fra 1807 til 1814 krige mod Sverige, England, Preussen og Rusland. Danmark dengang var større end nu. Riget bestod Norge, hertugdømmene, kolonier i Asien, Afrika og de vestindiske øer. Netop i disse år var der også revolution i Danmark. Landbruget blev reformeret, stavnsbåndet ophævet, og slagordene fra den franske revolution om frihed, lighed og broderskab, begyndte så småt at vi vinde tilhængere herhjemme. Men endnu var der et stykke vej til demokratiet. Danmark havde enevælde, der var censur og klasseforskellene var tydelige. Milepælen blev sat op netop i 1789, hvor revolutionen tog fart i Frankrig. Den markerer 1½ mil fra København og bærer Chr. den 7. s monogram, Søfatsbyen Dragør Danmark var neutralt og rederierne tjente mange penge på at fragte gods på vegne af krigslande under bekvemmelighedsflaget. Dragør havde siden 1600-tallet været en søfartsby i vækst. Havnen var blandt de største herhjemme, målt i de hjemhørende skibes tonnage. I 1806 var der registreret 88 handelsskibe i Dragørs flåde. Dragørskibene sejlede mest i de indenlandske farvande. Først og fremmest med brænde fra danske skove eller med korn. Men Dragørs skippere kom også til udlandet, f.eks til havnene langs Østersøen eller til Norge og Holland hvor man hentede landsbrugvarer.

2 I 1801 var ca. 73% af byens erhvervsaktive mænd beskæftiget med søfart, enten som sømænd eller matroser. 18 mænd i byen levede af lodseri. Lodseriet Lodsvæsenet havde siden 1684 været en vigtig brik i landets forsvar, og det var først og fremmest folk fra Dragør, der lodsede flådens skibe gennem Sundet. Byens mænd kendte farvandet, og havde lokale pejlemærker omkring byen. Men søslaget mellem den engelske og danske flåde ud for København i 1801 Slaget på Reden var dragørlodserne betænkelige. Marinens ledelse havde nemlig beordret sømærkerne hugget ned, så fjendens skibe ikke kunne navigere efter dem. Alligevel meldte seks mand fra Dragør sig til at lodse danske flådefartøjer gennem Flinterenden. Én af dem, Jan Nielsen Kromann, var ombord i kavalleriprammen Agerhus, som forlistede og Kromann mistede sit tøj, som han senere fik erstattet med 12 rigsdaler. Og de seks dragørlodser fik til sammen udbetalt 150 rigsdaler for den særlige tjeneste. I juni 1801 blev det igen tilladt at lodse engelske skibe, og nye sømærker blev rejst udenfor byen. Den 27. marts 1807 blev en Dragørlods rekvireret til en speciel mission. Ifølge kilderne skulle han være den lods, der var den bedste, pålideligste og ædrueligste, og Hans Jensen Snedker blev valgt. Hans mission var at lodse en svensk eskadre fra Landskrona, som forventedes at komme de danske til udsætning. P.gr.a. dårligt vejr blev det dog ikke til noget. København under bombardement I 1806 havde den franske kejser Napoleon etableret en handelsembargo mod England. Den gjaldt også Danmark, så det var forbudt for danske handelsskibe at anløbe engelske havne. I juni 1807 var der sluttet fred mellem Rusland og Frankrig, men den britiske udenrigsminister stolede ikke på, at Danmark ville blive ved at være neutral. Samtidig gik der rygter om, at den danske flåde var ved at blive klargjort. Englænderne turde ikke leve med truslen om et muligt angreb fra en alliance på det europæiske fastland inklusive Danmark så i august gik engelske tropper i land ved Vedbæk nord for København, for derfra at iværksætte en belejring af Danmarks hovedstad.

3 Formålet var at få udleveret den danske flåde, men det nægtede Danmark. Flåden var ikke ubetydelig, for Danmark, som endnu havde Norge som en del af riget, havde dengang én af Europas største krigsflåder. Frankrig, som ellers var en vigtig militær magt, havde mistet sin flåde nogle år tidligere. I begyndelsen af september satte englænderne helt uventet et angreb ind på København. De skød raketter med brandbomber indover byen og satte dermed store dele af den indre by i brand. Igennem nogle dage blev København udsat for et massivt bombardement, som er gået over i historien som det første eksempel på terrorbombning af civilbefolkningen. Udtrykket To Copenhagen i den engelske sprog betyder simpelthen at sønderbombe en by. Den 6. september kapitulerede København, og enden blev, at Danmark måtte aflevere sin flåde til englænderne. Krigen kom til Dragør Under angrebet på København blev også Dragør ramt. Ifølge kirkebogen ramtes Pieter Jansen Slagter natten mellem d og af en kanonkugle fra en britisk skib. Vi ved, at Slagter var blind og modtog almisser, men det har ikke været muligt at identificere huset han boede i. Måske lå det i von Ostensgade. Flere steder i Dragør har man fundet kanonkugler fra angrebet. F.eks. er der indmuret en kugle i Elisenborgs mur, men den er dog formentlig ikke skudt direkte derind. I Sønderstræde 13 fandt man under en trappe to massive jernkugler, som givetvis stammer fra krigen. Tabet af flåden Da englænderne i oktober 1807 sejlede væk med flådens skibe, var det ikke dem alle, der var intakte. Nogle var gået på grund, andre brændt af sikkert for at gøre byttet så lidt værdifuldt for fjenden, som muligt. To fregatter, Sct. Thomas og Triton var gået på grund ved Saltholm, og blev brændt af, og syv mænd fra Dragør sejlede ud for at bjærge eventuelle værdier. Desværre blæste det op til storm, og de syv mænd blev våde og kolde og døde alle som følge af aktionen.

4 Slaget ved Sjællands Odde Den 18.marts 1808 blev Dragør lodsvæsenet spurgt om at sende en god mand der kendte Flinterenden hurtigst muligt til Helsingør. Han skulle være lods ombord det eneste danske linieskib, Prins Christian Frederik som var tilbageværende. Peter Jacobsen Schmidt, der boede Sønderstræde 2, blev udvalgt til denne tjeneste. Få dage senere, den 22. marts 1808, kom skibet i kamp med to engelske linieskibe og tre fregatter ved Sjællands Odde. I første omgang fik kommandørkaptajn Løvenørn i København at vide at Schmidt og de andre lodser ombord måtte være døde, og at enkene måtte søge pension fra Admiralitetet. Men nogle uger senere, den 6. april, fik lodsoldermanden i Dragør et budskab fra Løvenørn om, at nogle af mandskabet skulle være i live, men taget til fange. Det viste sig, at Schmidt var blandt de tilfangetagne, Omkring den 20. april blev Dragør Lodseri underrettet om, at Peter Jensen Schmidt var i live, og den 22. maj tre måneder efter at han blev sendt afsted var han tilbage i Dragør. Kapere Efter englænderne havde bortført flåden, mistede mange danske søfolk deres arbejde. I stedet fik de mulighed for at drive en slags legaliseret sørøveri kaperi. England havde en omfattende handel på Østersøhavnene, og trafikken med de engelske handelsskibe gik gennem de danske farvande. Kongen Frederik den 6. udstedte i september 1807 et kaperreglement der gav enhver, der havde løst kaperbrev og kunne stille en kaution, tilladelse til at opbringe fjentlige (altså britiske) handelsskibe. Kaperriet betød, at de britiske og andre nationers handelsskibe måtte sejle i konvoj, beskyttet af krigsskibe. Et kapret skib blev prisedømt, dvs. at både fartøjet og dets last blev solgt ved en prisret, som var en offentlig auktion. Efter omkostningerne var trukket fra, blev indtægten delt mellem rederen, som fik halvdelen, og mandskabet, dvs. skipper, styrmænd, matroser, halvbefarne og drenge, som fik den anden halvdel fordelt imellem sig. Der findes seks kaperbåde registreret som hjemmehørende i Dragør. Flere andre Dragørskippere og matroser arbejdede i københavnske kaperbåde.

5 Således blev Mathias Albertsen Riiber ( ) fra Sønderstræde 13, kaptajn af den åbne båd Et Nyt Forsøg af København, tilhørende urtekræmmer F.C.Brock. Brock fra Højbros Plads ejede hele 25 kaperskibe. Mathias Riber var med til at kapere briggen Maria Elisabeth, Die Unternehmung, og pinkskibet Januari. Ole Hansen Wass, Søgade 4-6, ansøgte allerede ca. d. 22. december 1807 at få udstedt et kaperbrev for skibet Laxen I, mens Ole Andersen Broders Bymandsgade 10 fik udstedt et kaperbrev ca for Makrellen IV. De seks kaperbåde fra Dragør var ikke store, men til gengæld meget effektive. Der var mænd på hver båd, der var udstyret med en lile kanon en svingbasse. Mandskabet havde også lettere håndvåben, som pistoler, økser og huggerter. Nogle tjente mange penge på kapervirksomheden, men ikke alle investerede deres penge fornuftigt, og en del tabte alt, under de hårde økonomiske tider som følge af statsbankerotten i Blev mandskab fra de danske kaperbåde fanget, blev de af fjenden betragtet som sørøvere. Således blev Piter Pitersen Pouls ( ), senere skipper og havnefoged, fra Skipperstræde 14. taget til fange i oktober 1812, da han som 19- årig var i den åbne båd Snus op, hvorfra besætningen blev fanget i oktober Han sad i fangenskab ombord på fregatten Crescent i fire dage, inden han blev udvekslet med engelske fanger. På Dragør Museum hænger et billede af en situation fra kapervæsenets tid. Det er fire fiskerbåde, der ud for Dragør Havn kaprer det engelske skib Archade den 11. november Det pudsige er, at ingen dragørskippere på det tidspunkt havde løst kaperbrevet, så her er der altså enten tale om ulovligt sørøveri eller mere sandsynligt, at det var kapere andre steder fra, som blot opererede fra Dragør. Batterierne For at sikre forsvaret af kysterne, opførte man mange steder batterier, der blev bemandet af en særlig kystmillits. På Amager var millitsen ledet af kommandørkaptajn F.C.Fischer, som boede i Dragør. Hans næstkommanderende var strandrider Moldrup, der boede på Elisenborg. Militsen bestod af frivillige og var en slags hjemmeværn af soldater i et broget udvalg af uniformer. Tilsvarende var deres våben tilfældige

6 Der blev også bygget batterier eller skanser langs alle kyster, hvor den indenlandske søfart kunne søge ly for fjender. I 1807 blev der etableret tre skanser eller batterier ved Dragør: Ét syd for byen, som stadig eksisterer, og to nord for byen, der nu er forsvundet. Også andre steder langs Amages østkyst blev der bygget batterier. Batterierne var bestykkede og bemandede hele tiden. Mellem batterierne i farvandet fra Køge til Ulvshale blev der etableret et signalsystem, så man ved at hejse et blåt flag kunne tilendegive, at der ikke var fjender på søen og at man derfor roligt kunne sejle ud. Det sydligste batteri, Dragør Søndre Batteri, blev forsynet med seks 36-punds kanoner. Batteriet eksistrer stadig, og ligger for enden af Batterivej. Nord for byen anlagdes Dragør Nordre Batteri, lidt syd for Nordre Tangvej. Også her anbragte man seks 36-punds kanoner, men i 1809 kom der yderligere to 100-punds morterer til. Længere nordpå byggedes Drogdens Batteri ved den nuværende Skansevej. Dette batteri fik fra starten fire 36-punds kanoner, og senere kom der yderligee to mere til. Desuden blev batteriet ligesom det nordre batteri udstyret med to morterer. Den 24. november 1807 blev premierløjtnant Gødvad udnævnt til chef for Dragør Nordre Batteri. Han skulle desuden føre tilsyn med tre andre batterier langs kysten. I 1808 fik kommandør Fisker kommandoen over alle batterierne på Amager. Der findes ikke oplysninger om, at batterierne ved Dragør nogensinde var indblandet i kamphandlinger. Robådsflotillen Danmark var efter konflikten med England blevet Napoleons allierede og måtte derfor hjælpe Frankrig med at knuse Englands økonomi ved at angribe britiske handelsskibe. Det ville tage mange år at genopbygge den danske flåde, så som en nødløsning ombyggede man koffardiskibe (handelsskibe) til krigsskibe. Men samtidig byggede man nogle mindre fartøjer, der forsynet med mindre kanoner kunne drives frem med årer. De udgjorde den såkaldte roflotille. Disse bådes fordel var, at de var nemme at navigere med, og kunne placere sig i forhold til de meget tungere sejlskibe. Især i stille vejr var det muligt for robådene at komme tæt på de store skibe, der ikke var i stand til at flytte sig.

7 Der var to typer: Kanonchalupper på 20 meters længde og 5 meters bredde. De var forsynet med med to master og bemandet med mand. De havde en kanon i hver ende, som var fastmonteret, dvs. at hele skibets skulle drejes i den retning, man skulle skyde mod. Kanonjoller var mindre og havde en besætning på mænd. Kanonbådenes vigtigste opgave var beskyttelse af kystfarten. Efter at kulimporten fra England blev ophørt, blev brændetransport til København af endnu afgørende betydning. Dragørs beliggenhed lige ud til det vigtige gennemsejlingsfarvand betød, at byen blev byen base for nogle roflottillen. I årene f.eks. var der i byen stationeret 21 kanonchalupper, 12 mortér- og haubischalupper. Flotillen var under kommando af kommandørkaptajn J.C. Krieger. Han var på det tidspunkt omkring 50 år, men han var allerede som 7-årig volontær kadet, og havde som 11-årig i 1767 gjort tjeneste med fregatten Havfruen i Middelhavet og Marokko. Han havde været løjtnant i den franske og russiske flåde og steg i graderne med endnu mere ansvarlige poster i den danske flåde. I 1808 blev han udnævnt til kommandør for linieskibet Louise Augusta, som fungerede som kommandoskib for Kanonbådsflotillen. I juni 1810 overtog han kommandoen over alle kanonbåde ved Køge, Prestø, Ulfshage samt Dragør. For Dragørs vedkommende betød stationeringen af kanonbådene, at der pludselig var et stort antal, der skulle indkvarteres og bespises. Mandskaberne blev indkvarteret dels hos Dragørs beboere og dels i nogle logiskibe. Men da man på grund af faren for brand ikke måtte tilberede mad ombord på de skibe, der lå i havnen, blev der bygget et kogehus på Nordre Mole. Huset blev brugt indtil krigens slutning i januar Robådskrigen var ikke en helårskrig. I vintertiden, når der ingen fare var fra englænderne, blev mandskabet enten overført til provianteringsfartøjer, der sejlede til Norge, eller sendt hjem indtil det tidlige forår, hvor man begyndte at gøre klar til at konvojerne kom tilbage når vejret tillod det. Angrebet på Turbulent Den 9. juni 1808 kl. 2 om eftermiddagen stod roflotillen, under ledelse af kommandøkaptajn Krieger, ud fra Dragør Havn.

8 Flotillen bestod af 21 kanonchalupper og 7 mortérchalupper og målet var en engelsk konvoj på 73 skibe, som sejlede fra Malmø, hvor den lå for anker og ventede på bedre vejr. Der blæste en stiv kuling fra nord-nordvest, men alligevel satte konvojen sejl kl. 3 og Krieger og roflotillen skulle anstrenge sig, for at nå op mod Saltholmsgrunden, hvor han dannede en frontlinie med kanonchalupperne. Her satte angrebet ind. Det varede 5 timer, fra kl. 6 til kl. 11. Ét af de engelske skibe, der blev angrebet var The Turbulent, en orlogsbrig bemandet af 56 mænd. Den overgav sig kl. 8, men det var først kl. 2 om natten, at Krieger ankom til Dragør med robådene og de priser man havde taget, dvs. fjendens skibe samt et antal fanger. Ingen døde under kampen, og kun tre engelske søfolk blev sårede. Turbulent blev i første omgang blev indlemmet i flåden og blev brugt som øvelsesskib for kadetterne, og fra 1810 som logiskib, og senere solgt. Krieger fik rigsdaler i prisepenge, og Dragørs lodser fik i alt 1668 rigsdaler. Angrebet på Africa I oktober 1808 fandt et nyt angreb sted, som blev langt mere blodigt. Den 15. oktober skulle det engelske linieskib Africa sammen med tre andre orlogsfartøjer eskortere en konvoj på ikke mindre end 137 handelsskibe fra Karlskrona og ud igennem Øresund. Africa havde var to dæk og var udstyret med 64 kanoner. Skibet var 52 meter langt og 15 meter bredt. Lastrummet 6 meter dybt. Besætningen var på næsten 500 mand Blandt skibets opgaver var at hjælpe med at holde Øresund åbent for handelsskibe, hindre forbindelsen mellem Norge og Danmark; forhindre franske tropper i at blive fraget over Storbælt for at angribe Sverige; og støtte den svenske flåde mod den rusiske og endelig blokere de franskvenlige havne i Tyskland. I 1808 var skibet en del af den britiske østersøflåde under admiral James Saumarez ledelse. Flåden bestod af i alt 13 linjeskibe. Ved 18-tiden den 19.oktober ankrede Africa op på 4-5 sømils afstand fra Dragør, mens handelsskibene passerede på vej mod Malmø. Dagen efter, den 20.oktober, var der tyk tåge indtil kl. 9 om morgenen. Linjeskibets kaptajn, John Barrett, var bekymret over

9 nogle langsom handelsskibe bag i konvojen. Derfor lettede man anker kl og sejlede mod Dragør, fordi man ville komme imellem konvojens sidste skibe og nogle danske kanonbåde, man havde set ved kysten. Kl kunne man fra linjeskibet se 25 danske kanonbåde, og man begyndte at gøre klar til kamp. Kl var kanonbådene så tæt på, at man kunne åbne ild. Derefter vendtes skibet til en sydlig retning. Da det var vindstille, var det umuligt for den store skib at manøvrere, medens kanonbådene kunne udnytte årene og roede mod skibets svage punkter. Ifølge Kriegers beretning var roflotillen ankommet til Dragør kl om middagen efter de havde fået at vide om konvoyen. Da de så linjeskibet, som var på vej mod Malmø, besluttede Krieger at angrebe skibet. Roflotillen forfulgte Africa indtil kl , hvor skibet var nødt til at vende om før Falsterbro. Her begyndte robådene deres angreb, der varede indtil kl , da mørket faldt på og Krieger nåede tilbage til Dragør kl Der var 28 faldne og omkring 35 sårede på det danske side og 10 døde og op mod 50 sårede på den engelske side. Blandt de sårede danskere, som blev indlagt på Søkvæsthuset, var Ole fra Dragør. Han har muligvis identisk med Ole Pedersen (Magleby) Schmidt. Han blev indlagt i flere måneder. De døde danskere fra angrebet mod Africa blev næsten alle begravet på Store Magleby Kirkegård, og efter Kriegers anbefaling, blev der rejst et monument for de faldne. Africa måtte repareres i Karlskrona, og senere i Chatham i England, da det havde lidt store skader under det danske angreb. Men skibet var ikke totalt ødelagt, så Africa gjorde tjeneste i Østersøen og Nordamerika indtil det blev kasseret i Denne artikel er baseret på Cherine Munkholts udstilling om englandskrigene og Dragør, der belv vist på Dragør Lokalarkiv i 2008

KANONSBÅDSKRIGEN HISTORIEN OM STOREBÆLT,

KANONSBÅDSKRIGEN HISTORIEN OM STOREBÆLT, HISTORIEDETEKTIVEN: TEMA: KANONBÅDSKRIGEN KANONSBÅDSKRIGEN HISTORIEN OM STOREBÆLT, KAPERE OG KANONBÅDE 1807-1814 Historiedetektiven i Nyborg. Tema: Kanonbådskrigen i Storebælt Tekst om Kanonbådskrigen

Læs mere

Heroes or Villains? Jagten på sandheden om de danske kapere-helte-pirater-fiskere-vovehalse-typer der fandes i Helsingør omkring 1807.

Heroes or Villains? Jagten på sandheden om de danske kapere-helte-pirater-fiskere-vovehalse-typer der fandes i Helsingør omkring 1807. Heroes or Villains? Jagten på sandheden om de danske kapere-helte-pirater-fiskere-vovehalse-typer der fandes i Helsingør omkring 1807. Undervisningsmateriale 2. september 1807 Den. 2. september 1807 kl.

Læs mere

Inspiration til fagligt indhold

Inspiration til fagligt indhold Inspiration til fagligt indhold På dette ark finder du inspiration til det faglige indhold til aktiviteten Kilde-kålorm. I dette tilfælde er kilderne tekststykker, som kan klippes i mindre bidder. Der

Læs mere

Markering af Slaget ved Lyngør i Norge

Markering af Slaget ved Lyngør i Norge Hjemmeværnet - Danmarkshistorie i Norge 1 af 6 21-08-2014 13:47 HJEMMEVÆRNET Marinehjemmeværnet HJK > Marinehjemmeværnet > Nyheder > Danmarkshistorie i Norge Markering af Slaget ved Lyngør i Norge Af OK

Læs mere

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål)

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) 5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) Trekantshandlen 1) Hvad var trekantshandlen? En handelsrute* En handelsaftale mellem tre lande En handel med tre varer 2) Hvilke områder foregik trekantshandlen

Læs mere

Sørøvere i det danske rige i middelalderen og renæssancen

Sørøvere i det danske rige i middelalderen og renæssancen Sørøvere i det danske rige i middelalderen og renæssancen Af Benjamin Asmussen, cand.mag. Ordet pirat kommer af det græske ord peirates, der oprindeligt betyder gå på eventyr eller angribe. Senere er det

Læs mere

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt Historie Næsten midt mellem Holbæk og Kalundborg ligger den lille havneby Havnsø i bunden af Nekselø bugten. Stedet har formentlig sin oprindelse tilbage i 1300-tallet og har lige fra starten fungeret

Læs mere

HARK OLUF. Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden.

HARK OLUF. Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden. HARK OLUF Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden. 1 Danmark for 300 år siden Det Danmark, som fandtes for 300 år siden, er meget forskelligt fra det land, vi kender

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer:

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Strandingsvæsen og redningsaktioner i Skagen i 1800-tallet. Skagen By-og Egnsmuseum, 2005 1 Transport i 1800-tallet. For 150 år siden var der ingen asfalterede

Læs mere

Historisk Bibliotek. Englandskrigene. Thomas Meloni Rønn

Historisk Bibliotek. Englandskrigene. Thomas Meloni Rønn Historisk Bibliotek Englandskrigene Thomas Meloni Rønn Forlaget Meloni 2009 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Thomas Meloni Rønn Redaktør: Henning Brinckmann Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars

Læs mere

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver Historiefaget.dk: Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern overtog det største nordiske rige nogensinde, men ved sin enerådighed og krige mistede han alt og blev afsat som konge. I lære

Læs mere

Hvad gjorde europæerne for at forebygge, slaverne ikke skulle hoppe over bord? 1. De hængte finkenet op. 2. De gav dem redningsveste

Hvad gjorde europæerne for at forebygge, slaverne ikke skulle hoppe over bord? 1. De hængte finkenet op. 2. De gav dem redningsveste Hvilke af disse fire handelsvarer hentede man ikke på Guldkysten? 1. Silke 2. Elfenben 3. Guld 4. Slaver Hvad gjorde europæerne for at forebygge, slaverne ikke skulle hoppe over bord? 1. De hængte finkenet

Læs mere

Den danske konges riger omfattede Danmark og hertugdømmerne Slesvig og Holsten, af hvilke Slesvig fra gammel tid var dansk, mens Holsten altid havde

Den danske konges riger omfattede Danmark og hertugdømmerne Slesvig og Holsten, af hvilke Slesvig fra gammel tid var dansk, mens Holsten altid havde Da spaniolerne kom Årene efter Den Franske Revolution i 1789 var en urolig tid for Europa, og også de neutrale lande blev ramt af følgerne. I 1800 indgik Danmark-Norge et væbnet neutralitetssamarbejde

Læs mere

Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690.

Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690. Lavet af 4.a. Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690. Tordenskjold hed rigtigt Peter Wessel. Han havde 6 søstre og 11 brødre. Her er sangen om Tordenskjold Jeg vil sjunge om en helt vidt berømt

Læs mere

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

William Gourdon finder sig ene tilbage med Jens Munk og hans dødssyge nevø. Resolut griber han sin riffel og skyder sig selv på dækket af skibet.

William Gourdon finder sig ene tilbage med Jens Munk og hans dødssyge nevø. Resolut griber han sin riffel og skyder sig selv på dækket af skibet. SYNOPSIS Året er 1619. Den danske konge, Kong Christian IV, og det nydannede Ostindiske Handelskompagni har blot én enkelt ekspedition bag sig. En ekspedition ledet af Ove Gjedde, som ikke har givet livstegn

Læs mere

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850 Skagen By-og Egnsmuseum 1 Skagen omkring 1850. Kender du Skagen? Du har sikkert hørt om Skagens gule murstenshuse. Går vi 150 år tilbage i tiden, så

Læs mere

Her ses D.D.P.A.s tankanlæg og tøndelager i Køge med tilhørende hestevogne. Fotos: Rigsarkivet Bogstaverne står for Det Danske

Her ses D.D.P.A.s tankanlæg og tøndelager i Køge med tilhørende hestevogne. Fotos: Rigsarkivet Bogstaverne står for Det Danske Køge Fotoet viser Køges gamle havn, der nu er udbygget med et havnebassin, der er ca. 950 m langt og ca. 300 m bredt, så der er 1150 m ny kaj og et erhvervsareal, som indebærer, at Køge Havn har et areal,

Læs mere

Trusselsvurdering for pirateri og sørøveri ved Afrika inkl. Rødehavet september 2012

Trusselsvurdering for pirateri og sørøveri ved Afrika inkl. Rødehavet september 2012 Trusselsvurdering for pirateri og sørøveri ved Afrika inkl. Rødehavet september 2012 Sydvestmonsunen forhindrer fortsat piraterne i at operere med mindre fartøjer i Det Arabiske Hav, Somalibassinet og

Læs mere

Quiz-spørgsmål historiedysten 2016

Quiz-spørgsmål historiedysten 2016 3.-4. klasse: Christian 4. og kongerigets første koloni, Trankebar (40 spørgsmål) Barndom 1) Hvornår levede Christian 4.? Han lever endnu For 400 år siden* For 1500 år siden 2) Hvorfor havde Frederik 2.,

Læs mere

Kaperi under Englandskrigene statsautoriseret sørøveri

Kaperi under Englandskrigene statsautoriseret sørøveri Kaperi under Englandskrigene statsautoriseret sørøveri Af Rasmus Voss, Anders Boye, Julia Weisser og Torsten Geertz, stud. mag. Tidligt om morgenen den 24. oktober 1808 stryger en engelsk eskadre sine

Læs mere

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr Ottar Helge Ask Roar Ege Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr S K O L E T J E N E S T E N V I K I N G E S K I B S M U S E E T Modellen en kopi af Helge Ask er en kopi af Roar Ege en kopi af Ottar en kopi

Læs mere

danskere og pirater i tropiske farvande

danskere og pirater i tropiske farvande Overfaldet på fregatten CHARLOTTE AMALIA danskere og pirater i tropiske farvande Af Morten Bronke, stud. mag. Gennem tiderne har mange danske søfolk haft konfrontationer med sørøvere. Det har ofte været

Læs mere

Helsingør. Fotoet viser havnens gamle mole. Lods- og færgebådene havde plads ved den søndre havnemole i. Helsingørs statshavn.

Helsingør. Fotoet viser havnens gamle mole. Lods- og færgebådene havde plads ved den søndre havnemole i. Helsingørs statshavn. Helsingør Det smalle farvand mellem Danmark og Sverige har i århundreder været et stærkt befærdet internationalt farvand. Der opstod derfor tidligt en beskæftigelse for fiskere, færgefolk og søfolk som

Læs mere

Jan Nordens beretning om flugten

Jan Nordens beretning om flugten Jan Nordens beretning om flugten Jan Norden flygtede i 1943 sammen med sin storebror Arthur ("Ati") med en fiskerbåd fra Dragør. Muligvis sejlede de med kutteren "Elisabeth", der i dag tilhører Museum

Læs mere

10 vrag Poseidon skal dykke på i 2014. - Wotan - Cimbria S/S - U251 - M403 - Alexander Nevskij - Elsass - Ålborghus - Boringia S/S - Anø M/S - Fjorden

10 vrag Poseidon skal dykke på i 2014. - Wotan - Cimbria S/S - U251 - M403 - Alexander Nevskij - Elsass - Ålborghus - Boringia S/S - Anø M/S - Fjorden Side 1 af 11 10 vrag Poseidon skal dykke på i 2014 - Wotan - Cimbria S/S - U251 - M403 - Alexander Nevskij - Elsass - Ålborghus - Boringia S/S - Anø M/S - Fjorden Side 2 af 11 Wotan Vraget Wotan kan dykkes

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Historie Færdighedsmål: Kildearbejde: Eleven kan med afsæt i enkle problemstillinger anvende kildekritiske begreber

Læs mere

Baggrunden, krigen, resultatet

Baggrunden, krigen, resultatet Historisk Bibliotek 1864 Baggrunden, krigen, resultatet ISBN 978-87-992489-1-9 ISBN 978-87-992489-1-9 Thomas Meloni Rønn 9 9 788799 248919 788799 248919 1864 Baggrunden, krigen, resultatet Forlaget Meloni

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

Fiskeskib TINA ROSENGREN arbejdsulykke 23. august 2007

Fiskeskib TINA ROSENGREN arbejdsulykke 23. august 2007 Redegørelse fra Opklaringsenheden Fiskeskib TINA ROSENGREN arbejdsulykke 23. august 2007 TINA ROSENGREN ved kaj, billedet viser agterskibet med muslingeskrabere og rejste bomme Faktuel information TINA

Læs mere

Stormen på Bastillen. Stormen Skildring af parisernes storm på den gamle fæstning i Paris. Stormen blev med tiden selve symbolet på revolutionen.

Stormen på Bastillen. Stormen Skildring af parisernes storm på den gamle fæstning i Paris. Stormen blev med tiden selve symbolet på revolutionen. Den franske Revolution Stormen på Bastillen Vi skriver den 14. juli 1789, og stemningen var mildt sagt på kogepunktet i Paris. Rygterne gik. Ja, de løb faktisk af sted i ekspresfart. Hæren var på vej mod

Læs mere

Historisk Bibliotek. Grundloven 1849. Thomas Meloni Rønn

Historisk Bibliotek. Grundloven 1849. Thomas Meloni Rønn Historisk Bibliotek Grundloven 1849 Thomas Meloni Rønn Forlaget Meloni 2009 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Thomas Meloni Rønn Redaktør: Henning Brinckmann Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars

Læs mere

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713 BELGIENS HISTORIE 1482-1830 Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558 2. Den spanske periode 1558-1713 3. Den 2. østrigske periode 1714-1794 4.

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i tiden mellem Tysklands samling i 1871 og krigens udbrud blevet delt i to store allianceblokke: den såkaldte

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

Hvorfor måtte Danmark afstå Norge til Sverige i 1814? Michael Bregnsbo

Hvorfor måtte Danmark afstå Norge til Sverige i 1814? Michael Bregnsbo Hvorfor måtte Danmark afstå Norge til Sverige i 1814? Michael Bregnsbo Dansketideneller 400-årsnatten 1380-1814 Union 1380: Valdemar Atterdag, konge af Danmark, død 1375. Valdemars datter: Margrethe, gift

Læs mere

Danmark i verden under demokratiseringen

Danmark i verden under demokratiseringen Historiefaget.dk: Danmark i verden under demokratiseringen Danmark i verden under demokratiseringen I 1864 mistede Danmark hertugdømmerne Slesvig og Holsten til Preussen. Preussen blev sammen med en række

Læs mere

Død mands kiste. Blandt sømænd gik historien, som Christian også må have kendt, at Herluf havde sluttet fragt til et sted, hvor Svanen slet ikke kunne

Død mands kiste. Blandt sømænd gik historien, som Christian også må have kendt, at Herluf havde sluttet fragt til et sted, hvor Svanen slet ikke kunne Død mands kiste Kjære Christian 20 juni 1872 Siden der sidst blev skrevet til Dig her fra Comptoiret er der hvad Forretningen angaar ikke noget nyt at melde, men vel en anden i høj grad sørgelig Efterretning,

Læs mere

Danmark i verden i tidlig enevælde

Danmark i verden i tidlig enevælde Historiefaget.dk: Danmark i verden i tidlig enevælde Danmark i verden i tidlig enevælde Danmark arbejdede fra 1660-1720 ihærdigt på at generobre Skåne, Halland og Blekinge gennem Skånske Krig og Store

Læs mere

Trusselsvurdering for pirateri og sørøveri ved Afrika inkl. Rødehavet august 2012

Trusselsvurdering for pirateri og sørøveri ved Afrika inkl. Rødehavet august 2012 Trusselsvurdering for pirateri og sørøveri ved Afrika inkl. Rødehavet august 2012 Sydvestmonsunen blæser fortsat i store dele af Det Indiske Ocean, Somalibassinet og Det Arabiske Hav, og den begrænser

Læs mere

Faglige kommentarer. Lærervejledning - 9 den sidste krig og tabet af Norge

Faglige kommentarer. Lærervejledning - 9 den sidste krig og tabet af Norge Lærervejledning - 9 den sidste krig og tabet af Norge Faglige kommentarer Et nyt angreb planlægges I løbet af 1700-tallet mistede Sverige sine besiddelser i Centraleuropa og Rusland. I løbet af århundredet

Læs mere

Dansker hvad nu? Fra vikingerige til velfærdsstat

Dansker hvad nu? Fra vikingerige til velfærdsstat Undervisningsmateriale til Dansker hvad nu? Formål Vi danskere er glade for vores velfærdssamfund uanset politisk orientering. Men hvordan bevarer og udvikler vi det? Hvilke værdier vil vi gerne bygge

Læs mere

2. verdenskrig i Europa

2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet den 5. maj 1945. Krigsudbrud Den 1. september

Læs mere

Udbyhøj Skanse. Udbyhøj skanse er en af de største østjyske skanser fra Englandskrigene

Udbyhøj Skanse. Udbyhøj skanse er en af de største østjyske skanser fra Englandskrigene Udbyhøj Skanse den vigtige, smalle indsejling til Randers et godt forsvar mod eventuelle fremmede skibe. Det kom dog aldrig til egentlige kamphandlinger ved Udbyhøj og tiden har nok til tider været lang

Læs mere

Königsburg. 1 - Liebesinsel og 2 - Königsburg og foran bugten "Zum finsteren Stern".

Königsburg. 1 - Liebesinsel og 2 - Königsburg og foran bugten Zum finsteren Stern. Königsburg Königsburg er en af adskillelige borge, som Erik af Pommeren lod bygge eller udbygge i årene 1414-1415, da han blev konge. Det var et led i kampen om Hertugdømmet Slesvig. Flere af dem har vel

Læs mere

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta.

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta. Historiefaget.dk: Den Store Nordiske Krig Den Store Nordiske Krig foto Den Store Nordiske Krig var den sidste af svenskekrige i danmarkshistorien. Danmark stod denne gang på vindernes side, men kunne dog

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

Tekst til Zeppelin foredrag:

Tekst til Zeppelin foredrag: Page 1 of 9 Besøg på Page 2 of 9 ZEPPELIN MUSEUM Tønder En smagsprøve på hvad der venter FRISKAREN i september 2005: Tønder husede i tiden 1914-1918 en af det tyske kejserriges store luftskibsbaser Marine

Læs mere

SKIBE OG SKÆBNER I RENÆSSANCEN 1500-1660. Redaktør: Steffen Møller

SKIBE OG SKÆBNER I RENÆSSANCEN 1500-1660. Redaktør: Steffen Møller SKIBE OG SKÆBNER I RENÆSSANCEN 1500-1660 Redaktør: Steffen Møller 1561 1563 s søret Tre svenske fartøjer erobres Maden i renæssancen var baseret på kål og rodfrugter, dog ikke kartofler. Kødet blev som

Læs mere

Byvandring til Vi reddede jøderne

Byvandring til Vi reddede jøderne Byvandring til Vi reddede jøderne 1. Eksercerhuset På Sdr. Boulevard ligger eksercerhuset, som i dag huser OB Bordtennis, men som i mange år var en del af Odense Kaserne. Under besættelsen var kasernen

Læs mere

Lods i Nyborg. Af Otto Nielsen

Lods i Nyborg. Af Otto Nielsen Lods i Nyborg Af Otto Nielsen Ordet lods er et låneord fra tysk Lotse eller hollandsk loods, der er forkortede former af mty. Lötsman, holl. loodsman, begge atter lånt fra engelsk loadsman, hvis 1. led

Læs mere

Trekantshandlen. Trekantsruten. Fakta. Plantageøkonomi. Danske nationale interesser. Vidste du, at... Den florissante periode

Trekantshandlen. Trekantsruten. Fakta. Plantageøkonomi. Danske nationale interesser. Vidste du, at... Den florissante periode Historiefaget.dk: Trekantshandlen Trekantshandlen Trekantshandlen var en handelsrute, hvor våben og forarbejdede varer fra Europa blev bragt til Afrika, slaver fra Afrika til Amerika og endelig sukker,

Læs mere

HELGENÆS: RYES SKANSER

HELGENÆS: RYES SKANSER HELGENÆS: RYES SKANSER Ved Dragsmur, ved overgangen fra Mols til Helgenæs, finder vi Ryes Skanser, et imponerende skanseanlæg, der stammer fra Treårskrigen 1848-51. Skanserne stod færdige i 1848 og blev

Læs mere

Helsingør 1657 SVENSKEKRIGENE. Besøg på Kronborg. Institut Sankt Joseph 21/ NAVN GRUPPE KLASSE

Helsingør 1657 SVENSKEKRIGENE. Besøg på Kronborg. Institut Sankt Joseph 21/ NAVN GRUPPE KLASSE Helsingør 1657 SVENSKEKRIGENE Besøg på Kronborg Institut Sankt Joseph 21/11 2017 NAVN GRUPPE KLASSE Program 21/11/17 kib 8.10 Introduktion ca. 9.00 Afgang fra skolen til Østerport St. 10.00 Ankomst Helsingør

Læs mere

Temarute: Atlantvolden (26 km)

Temarute: Atlantvolden (26 km) Temarute: Atlantvolden (26 km) DK Denne cykeltur fører jer rundt til nogle af de mest markante anlæg, der blev opført af den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig. Mange steder på Fanø ses stadig

Læs mere

Opgaver til Bliver der krig?

Opgaver til Bliver der krig? Opgaver til Bliver der krig? 1. Dannevirke På billedet side 5 kan du se noget af Dannevirke-volden. Hvilken del var mon lettest at forsvare den gamle del som du ser i forgrunden, eller den nye del? Hvorfor?

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Spørgsmålsark til 1864

Spørgsmålsark til 1864 Spørgsmålsark til 1864 Før du går i gang med at besvare opgaverne, er det en god ide at se dette videoklip på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=_x8_l237sqi. Når du har set klippet, så kan du gå i

Læs mere

På vandring med Blicher

På vandring med Blicher Samfundet Som landet lå Blicher levede fra 1782 til 1848, og dengang så Danmark helt anderledes ud! Danmark bestod ikke kun af Danmark, som det ser ud i dag, men også af hertugdømmerne Slesvig og Holsten

Læs mere

Bjergningens historie

Bjergningens historie Bjergningens historie Af Birte Hjorth Bjergning af strandede og grundstødte skibe har helt op til nyere tid været et naturligt erhverv for Dragør med dets beliggenhed ved Øresund - et af de mest trafikerede

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Søfart, opdagelser og kolonier

Søfart, opdagelser og kolonier Søfart, opdagelser og kolonier af cand.mag. Benjamin Asmussen Indledning Renæssancen var en periode med mange nybrud. Kirkens stærke autoritet, der havde udviklet sig i middelalderen, blev udfordret, og

Læs mere

Danmark undgik 1. Verdenskrig med udenrigspolitisk snilde

Danmark undgik 1. Verdenskrig med udenrigspolitisk snilde Danmark undgik 1. Verdenskrig med udenrigspolitisk snilde 10. august 2014 Danmark var tæt på at miste sin neutralitet under 1. Verdenskrig, hvor regeringen måtte balancere på en knivsæg mellem Tyskland

Læs mere

Trusselsvurdering for pirateri og sørøveri ved Afrika inkl. Rødehavet april/maj 2012

Trusselsvurdering for pirateri og sørøveri ved Afrika inkl. Rødehavet april/maj 2012 30. april 2012 Trusselsvurdering for pirateri og sørøveri ved Afrika inkl. Rødehavet april/maj 2012 Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) vurderer, at det er sandsynligt, at tilstedeværelsen af de internationale

Læs mere

Indholdsfortegnelse HVORFOR KOM DANMARK TO GANGE I KRIG MED ENGLAND... 2. Problemformulering... 3 ANVENDT LITTERATUR... 3

Indholdsfortegnelse HVORFOR KOM DANMARK TO GANGE I KRIG MED ENGLAND... 2. Problemformulering... 3 ANVENDT LITTERATUR... 3 Indholdsfortegnelse HVORFOR KOM DANMARK TO GANGE I KRIG MED ENGLAND... 2 Problemformulering... 3 ANVENDT LITTERATUR... 3 DANMARKS UDENRIGSPOLITIK 1798-1807... 4 Danmark i 1798... 4 De første sammenstød...

Læs mere

Arbejdsopgaver til Den danske trekantshandel

Arbejdsopgaver til Den danske trekantshandel Arbejdsopgaver til Den danske trekantshandel Trekantshandlen var en handelsrute mellem Europa, Afrika og Amerika. Danmark tog del i handlen ved hjælp af sine kolonibesiddelser på den afrikanske vestkyst

Læs mere

Slipshavn kort fortalt

Slipshavn kort fortalt Slipshavn kort fortalt Tidligere: Pakhus I dag: Fritidshus for kursister Tidligere: Jernbanestation I dag: Navigationssimulator og undervisning Tidligere: Hangar I dag: Opbevaring Tidligere: Lodseriets

Læs mere

Regentparret på Odden d. 22. marts 2008

Regentparret på Odden d. 22. marts 2008 Regentparret på Odden d. 22. marts 2008 Det var en bidende kold dag med stiv kuling og varsel om sne ( som dog ikke kom). Regentparret havde meldt sin ankomst for at deltage i markeringen for 200-års dagen

Læs mere

Hans Møller Tegning Christoffer Bech

Hans Møller Tegning Christoffer Bech Mårslet Sogns Lokalhistoriske Forening Hans Møller Tegning Christoffer Bech Fredericus Quartus - Kirkeskibet i Mårslet kirke Udgivet 1999 I 1699 i Chr.V's sidste leve- og regeringsår, mens JENS JUEL var

Læs mere

Damgårdshave Lystfiskerklub

Damgårdshave Lystfiskerklub Fisketur den 22. januar 2019 TURLEDERENS BERETNING 2019 Der mødte 20 medlemmer og 3 gæster op på Havstrygere kl. 8.00 i Helsingør havn. Det blæste lidt fra sydvest med vekslende snebyger, så vi sejlede

Læs mere

Strandinger ud for Rubjerg Knude

Strandinger ud for Rubjerg Knude Strandinger ud for Rubjerg Knude Jammerbugten Der er gennem tiderne strandet mange skibe i Jammerbugten - deraf navnet. Ser man på kortet over de registrerede strandinger gennem århundreder langs den jyske

Læs mere

At finde sætningsled, side 19. munding i Hudsonbugten. alle fire for at finde rødder i jorden.

At finde sætningsled, side 19. munding i Hudsonbugten. alle fire for at finde rødder i jorden. FACITLISTE At sætte tegn, side 17 A. Det regner(,) så jeg går hjem nu. B. Jeg går hjem nu(,) fordi det regner. C. Fordi det regnede, gad vi ikke mere. D. Vi løb(,) da regnen begyndte. E. Vil du ringe(,)

Læs mere

En konvojs undergang. En sort dag for de skandinaviske handelsskibe og de britiske eskortefartøjer under Første Verdenskrig

En konvojs undergang. En sort dag for de skandinaviske handelsskibe og de britiske eskortefartøjer under Første Verdenskrig 8 En konvojs undergang En sort dag for de skandinaviske handelsskibe og de britiske eskortefartøjer under Første Verdenskrig En papirkopi af et billede fra en gammel glasplade, som ganske vist ikke var

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

Juni-Juli 2008 Ry Skovmus

Juni-Juli 2008 Ry Skovmus Juni-Juli 2008 Ry Skovmus Hallo Skovmus, så er det forår, kan I mærke at det kribler og krabler. Snart kan man bade uden at få lungebetændelse. Komme ud i teltene, og tænde bål, og side og hygge medens

Læs mere

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på en splintret stamme. Vores søster Harm er sent på den,

Læs mere

Torstenssonkrigen Årsager fakta Fakta Øresundstolden 1643-44: Beslutningen tages 13. oktober 1644: 13. august 1645: Invasion kort Koldberger Heide

Torstenssonkrigen Årsager fakta Fakta Øresundstolden 1643-44: Beslutningen tages 13. oktober 1644: 13. august 1645: Invasion kort Koldberger Heide Historiefaget.dk: Torstenssonkrigen Torstenssonkrigen Med Torstenssonkrigen tvang Sverige Danmark til omfattende landafståelser. Dermed var Danmark ikke længere en stormagt i Østersøen. Årsager Sverige

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Napoleons historie fortalt med mønter

Napoleons historie fortalt med mønter Napoleons historie fortalt med mønter Af Franck Petersson. rigs mest kendte konge, Louis XIV. Napoleons far var af lavadelen, og Napoleon var nr. 4 i en børnefl ok på 11, hvoraf tre døde som små. Heraf

Læs mere

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

Danmark og napoleonskrigene

Danmark og napoleonskrigene Danmark og napoleonskrigene I uge 4-7 skal du arbejde med din synopsis om Danmark under napoleonskrigene og følgerne heraf. Den skal afleveres den 13. februar. Der er tre hovedspørgsmål. Besvarelsen af

Læs mere

Udvikling & Rådgivning

Udvikling & Rådgivning Købmandsspillet Spillets formål Formålet med købmandsspillet er at introducere eleverne for Middelfart Købstads handel samt købmandsbegrebet for 200 år siden. En købmand var i gamle dage både grossist,

Læs mere

1. verdenskrig og Sønderjylland

1. verdenskrig og Sønderjylland Historiefaget.dk: 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig varede fra 1914-1918. Danmark deltog ikke i krigen, men Sønderjylland hørte dengang til Tyskland. Derfor

Læs mere

LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia.

LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia. Kære medlem Du og din ledsager inviteres hermed til foreningens arrangement i Fredericia. Med følgende program: LØRDAG DEN 16. September 2017 Byvandring i fredericia & Rundtur på volden i Fredericia. Kl.

Læs mere

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres magre krikker. Harm var i spidsen. Hun holdt Tyrfing

Læs mere

Min Far - en sømand i allieret tjeneste.

Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Foredrag d. 6.02.2017. på Arkivet - et foredrag i samarbejde med Historie Aalborg Aftenens foredragsholder: Jens Aarlo Jensen. Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Jens Jensen læste op fra sin fars

Læs mere

STORM P. & TIDEN HISTORIE

STORM P. & TIDEN HISTORIE & TIDEN HISTORIE MASKINALDEREN Man kaldte tiden omkring slutningen af 1800tallet og begyndelsen af 1900tallet for maskinalderen eller industrialiseringen*. Det var en tid, hvor der var fart og tempo på

Læs mere

70 året for D-dagen Af Sven-Erik Bolt Magnussen

70 året for D-dagen Af Sven-Erik Bolt Magnussen 70 året for D-dagen Af Sven-Erik Bolt Magnussen Den største landgangsoperation, der er foretaget i historien, var de allieredes landgang i Normandiet den 6. juni 1944. Den fik kodenavnet Overlord. Der

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta.

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta. Historiefaget.dk: Otto von Bismarck Otto von Bismarck Meget få personer har haft større betydning for en stats grundlæggelse og etablering, end Otto von Bismarck havde for oprettelsen af det moderne Tyskland

Læs mere

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG Russisk graffiti 1945 Hvad Rådstuens gulve, vinduer og vægge gemte/gemmer NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Undersøgelser under restaureringen 2008-2009 Ved restaureringerne i 2008-2009

Læs mere

Helge Gamrath Forord Henrik Gjøde Nielsen og Peter Ussing Nordjylland under Englandskrigen

Helge Gamrath Forord Henrik Gjøde Nielsen og Peter Ussing Nordjylland under Englandskrigen Indhold Helge Gamrath Forord... 9 og Peter Ussing Nordjylland under Englandskrigen 1807-1814... 11 ENGLANDSKRIGEN OG DANMARK Nordjylland under Englandskrigene... 15 Jens Ole Christensen Fanget mellem slemt

Læs mere

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Kronologi i punktform for krigen i Vesteuropa: 10. maj - 25. juni 1940. Kort Udtrykket "den allierede hovedstyrke" skal her forstås som den belgiske hær og de dele

Læs mere

Henrik forestod søslag. Specielt det store Slag på Reden fik linealer og vinkelmålere ud på den store, blå, dug, der fyldte det meste af Freja Sal.

Henrik forestod søslag. Specielt det store Slag på Reden fik linealer og vinkelmålere ud på den store, blå, dug, der fyldte det meste af Freja Sal. Ugebrev Nr. 23, skoleåret 2013-14. 22. februar 2014 Asiatisk Kompagni betalte for rytterstatuen af Frederik d. V på Amalienborg Slotsplads. Både i virkeligheden og i ugens spil på Østerskov. Og omkostningerne

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere