Live-rollespil: Konflikt og integration Fredericia Spiloplæg til alle rollespil

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Live-rollespil: Konflikt og integration Fredericia 2008-1744. Spiloplæg til alle rollespil"

Transkript

1 Live-rollespil: Konflikt og integration Fredericia Spiloplæg til alle rollespil Både IT-rollespillet og liverollespillet Konflikt og Integration drejer sig om forholdet mellem byens forskellige befolkningsgrupper og de forskellige trossamfund. Byens blev grundlagt som en militær fæstning, men det var også nødvendigt at byen fik en civilbefolkning; netop borgere, der kunne sørge for soldaternes civile fornødenheder; mad, tøj og husly. Det var ikke tillokkende at flytte til den skumle fæstning, der var placeret på en sumpet odde ud i Lillebælt. Nogle af omegnens bønder blev tvunget til at flytte deres gårde og dyr indenfor voldene, men kun få mennesker flyttede frivilligt ind i byen. Kongen gav derfor byen en lang række særrettigheder, der skulle lokke folk til at bosætte sig i byen. De skulle ikke betale skat, fik gratis byggegrunde og jord til haver. De måtte tro på Gud på deres egen måde (trosfrihed). Desuden bestemte kongen, at folk, der skyldte penge væk, kunne få asyl i Fredericia. Her var de beskyttet imod deres kreditorer; dem de skyldte penge til. Ja, selv udenlandske mordere var velkomne til at slå sig ned i Fredericia! Fredericia blev således en fristad, der tiltrak jøder, katolikker og reformerte huguenotter fra hele Europa. Det var vigtigt for kongen, at byen fik nye indbyggere, men det var også vigtigt, at de forskellige befolkningsgrupper ikke blev blandet. Hver befolkningsgruppe boede i deres egen del af byen. Jøderne omkring Riddergade, katolikkerne ved Sjællandsgade og de reformerte i den nordlige del af byen. De katolske præster måtte kun prædike for byens katolikker, men de måtte ikke forsøge at omvende andre til katolicismen. Det var forbudt at gifte sig på tværs af de forskellige trosretninger. Det fremgår med al tydelighed af Christians Vs Danske Lov fra Vi fik først trosfrihed i Danmark i 1849 med 5. juni Grundloven. Ønsket om at integrere tilflyttere i det danske samfund hører vor tid til. De seks spil er opstillet med nutiden først, og så kan I arbejde jer tilbage igennem historien. God fornøjelse.

2 Fatima fra Palæstina, 2008 Roller: Fatima Du hedder Fatima og er sytten år gammel. Din mor og far flygtede fra Palæstina, da du kun var en lille pige, så det husker du ikke noget om. Dine forældre er veluddannede og muslimer. Din mor arbejder i en børnehave, men din far er arbejdsløs. Han har det svært i Danmark. Du går i 1.G på gymnasiet, klarer dig godt, og dine kammerater kan godt lide dig. Du skal være læge det vil dine forældre gerne have, at du bliver. Dine forældre passer godt på dig og bestemmer, hvad du må og ikke må. Seyda, Fatimas mor Du hedder Seyda og er 42 år gammel. Du er palæstinenser og opvokset i byen Jeriko. Du er uddannet skolelærer og underviste på den lokale skole. I 1990 traf du den unge ingeniør Shad. I giftede jer og fik året efter jeres lille pige Fatima. Din mand var med i modstandsbevægelsen PLO, der vil befri Palæstina. Israel besatte Palæstina i Han havde deltaget i nogle aktioner mod israelerne, men han har aldrig fortalt dig, hvad han egentlig var med til. I 1994 var I nødt til at flygte fra Palæstina, og I kom til Danmark som flygtninge. Du lærte hurtigt at tale dansk og fik arbejde i en børnehave. Du er glad for arbejdet og afholdt af dine kolleger, børnene og deres forældre. Du er glad for at bo i Danmark, hvor jeres eneste barn Fatima trives med skole og kammerater. Shad, Fatimas far Du hedder Shad og er 48 år gammel. Du er palæstinenser og opvokset i byen Jerusalem. Du er uddannet ingeniør og arbejdede i nogle år i Jeriko. Her traf du Seyda. I giftede jer og fik året efter jeres lille pige Fatima. Du var med i modstandsbevægelsen PLO, der vil befri Palæstina. Israel besatte Palæstina i Du deltog i nogle blodige aktioner mod israelerne. Du var med til at dræbe andre mennesker; også små børn. I 1994 var I nødt til at flygte fra Palæstina, og I kom til Danmark som flygtninge. Krigens rædsler har gjort dig syg, og du lider af hyppige angstanfald og alvorlige depressioner. Du har ikke lært at tale dansk, og du er ikke i stand til at passe et arbejde. Du er rettroende muslim, og du hverken forstår eller accepterer den danske levevis. Det gør din kone og jeres datter Fatima derimod. Du har det ikke godt i Danmark.

3 Spil om Fatima De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. Hvad er der med far? Fatima og hendes mor Seyda. Fatima ved godt, at hendes far ikke synes, hun skal ligne de danske piger. Alligevel synes hun, at han har været helt urimelig i dag, fordi hun havde taget den lille smarte top på. Nu taler hun med sin mor Seyda, for at forstå, hvad det er, faderen reagerer så stærkt på. Hvad spørger Fatima om. Og hvad svarer hendes mor? Med gymnasiet til Berlin Fatima, hendes mor Seyda og hendes far Shad 1.G skal fire dage til Berlin. For at se byen, for at tale tysk, for at gå i teateret og på museer. Turen koster 300 kr. og lommepenge. Fatima beder sine forældre om lov til at tage med på turen. Hvad spørger forældrene om, og hvad svarer Fatima. Får Fatima lov til at tage med eller ej? Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2 3 elever og lad grupperne forberede hver deres løsning.

4 Tyrkisk specialsvejser, 1970 erne Roller Mevlüt Kurt Du hedder Mevlüt Kurt og er født i byen Eskisehir i Eskisehir ligger 125 kilometer vest for Tyrkiets hovedstad Ankara. Du gik i skole i syv år. Nu skulle du være muslimsk præst; imam. Derfor kom du i lære hos en gammel imam, og du blev selv lærer. Om formiddagen underviste du børnene i det nye tyrkiske alfabet, og om eftermiddagen underviste du i arabisk og læsning af muslimernes hellige skrift, koranen. I 1957 skulle du være soldat i to år, og du blev ret hurtigt officer. Så arbejdede du en tid på en sukkerfabrik, men du og din far var enige om, at det var der ingen fremtid i. Derfor rejste du til Istanbul, hvor din fætter skaffede dig en læreplads som svejser. Du fik et job i Holland, og din arbejdsgiver spurgte, om du ville med til Danmark og bygge et nyt olieraffinaderi. Du havde hørt meget godt om Danmark og især om de søde, kønne danske piger så du rejste sammen med ti andre tyrkiske svejsere af sted nord på. Du lærte at tale dansk efter naturmetoden, og du faldt hurtigt til i Danmark. Hulki Bas Du hedder Hulki Bas og er specialsvejser. Du kom allerede i 1962 til Danmark, hvor du var med til at bygge raffinaderiet ved Stigsnæs på Sjælland. Så rykkede du til Fredericia og var med til at bygge det nye raffinaderi her. Endelig var du med til at bygge den nye Lillebæltsbro, der blev indviet i Du taler godt dansk og befinder dig godt i Danmark. Majbritt Larsen Du hedder Majbritt og er 19 år gammel. Du er født og opvokset i Fredericia, hvor dine forældre og søskende stadig bor. Nu deler du en lejlighed med din gamle bedste-veninde Karin. Du arbejder på Rahbek Fisk i Fredericia. Det er et godt arbejde, og du trives med dine kolleger. Du og Karin er et par flotte og sjove piger, og lørdag aften skal I altid i byen og danse. I har hørt om de flotte tyrkere, der vist nok bor ude på Hotel Snoghøjgård. Karin Sørensen Du er 19 år gammel og Majbritts veninde og bofælle. Du har altid set op til Majbritt, der er så frisk, fræk og flot. Majbritt tør og vil så meget, og hun er ikke bange for mænd tværtimod! Niels Hansen Du hedder Niels og et 28 år gammel. Du er fællestillidsmand for Metals folk ude på det nye raffinaderi. Du kæmper for dine danske kollegers faglige interesser; løn og ansættelsesvilkår. Peter Nielsen Du er 56 år gammel og svejser ude på det nye raffinaderi. Du har problemer med ryggen, og dine lunger har det heller ikke for godt. Det er svejserøgen og cigaretterne., siger din læge. Dine yngre kolleger arbejder på akkord, men det kniber for dig at holde det samme tempo som dem.

5 Spil om tyrkerne De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. På Hotel Snoghøjgaard Mevlüt Kurt, Hulki Bas og to tre andre tyrkiske svejsere. I har boet nogle dage på Snoghøjgaard uden for Fredericia. I er endnu ikke kommet i arbejde, for der er knas med fagforeningen Metal. I har spist aftensmad og sidder ved bordet og snakker. Hvad snakker I om? Raffinaderiet 1 Niels Hansen og Peter Nielsen I sidder i kantinen og spiser jeres madpakke. Nils; fællestillidsmanden, fortæller dig, at hovedentreprenøren har hentet nogen svejsere fra Tyrkiet. Hvad siger fagforeningen? Hvad mener I om det? Hvordan vil I tage imod de nye svejsere? Raffinaderiet 2 Mevlüt Kurt, Hulki Bas, to tre andre tyrkiske svejsere og Niels Hansen I tyrkiske svejserne har arbejdet et par dage på raffinaderiet. Om eftermiddagen siger fællestillidsmand Niels Hansen, at I skal til møde med ham i kantinen. I kommer til mødet. Hvad fortæller Niels Hansen, og hvad siger I? Raffinaderiet 3 Mevlüt Kurt og Peter Nielsen I skal arbejde på den samme rørsektion. Hvordan forløber samarbejdet? Hotel Landsoldaten, 1 Mevlüt Kurt, Hulki Bas, 2 3 andre tyrkiske svejsere Det er lørdag aften og der er bal på hotellet. Det lokale pigtrådsorkester spiller til dans. I sidder ved et bord, drikker cola og snakker sammen. Hvad snakker I om? Hotel Landsoldaten, 2 Majbritt og Karin Det er lørdag aften og der er bal på hotellet. Det lokale pigtrådsorkester spiller til dans. I sidder ved et bord, drikker cola og snakker sammen. Hvad snakker I om? Hotel Landsoldaten, 3 Mevlüt og Majbritt I danser sammen. Hvad snakker I om? Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2 3 elever og lad grupperne forberede hver deres løsning.

6 Glarmester i Fredericia, 1857 > Roller Friedrich Moritz Spindler Du er født i 1848 i byen Oberlungwitz i Sachsen, der i dag er en tysk delstat. Din far arbejdede på et bomuldsspinderi. En dag blev han opsøgt af en tysker, der ville have ham til at rejse til Fredericia for at modernisere et bomuldsvæveri, -farveri og -trykkeri. På den måde kom du til Fredericia i 1857; ni år gammel. Da du var seksten år gammel, blev din far dræbt ved en ulykke. Nu skulle du forsørge din mor og dine mindre søskende. Du prøvede forskelligt, men endte med at blive glarmester i Fredericia, hvor du opbyggede et stort firma. Moritz far Du boede med din familie Oberlungwitz i Sachsen. Du arbejdede på et bomuldsspinderi. En dag blev du opsøgt af en tysker, der ville have dig til at rejse til Fredericia for at modernisere et bomuldsvæveri, -farveri og -trykkeri. På den måde kom du og din familie til Fredericia i Moritz mor Du boede med din familie Oberlungwitz i Sachsen. Din mand arbejdede på et bomuldsspinderi. En dag blev han opsøgt af en tysker, der ville have ham til at rejse til Fredericia for at modernisere et bomuldsvæveri, -farveri og -trykkeri. På den måde kom du og din familie til Fredericia i Glarmestersvend Peter Iversen Du er 21 år gammel og glarmestersvend hos fotograf og glarmester Koch. Da Koch og hans familie flygter til Fyn i 1864, står du og stik-i-rend-drengen Moritz tilbage med forretningen. Menig soldat Fritz Bauer Du er tysk menig soldat og indkvarteret i Fredericia i maj Tyskerne har besat byen, der overgav sig uden kamp. Glarmester Hans Overgaard Du 38 år gammel og glarmester i Fredericia. Da tyskerne besatte byen i maj 1864, flygtede du med din familie til Fyn. Da tyskerne forlader byen, kommer I tilbage fra Fyn.

7 Spil om Spindler De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. Far og søn Mouritz og hans far Familien er lige ankommet til Fredericia. Om eftermiddagen går Mouritz ud på gaden for at lege. Her bliver han overfaldet og tævet af nogen drenge. Tudende løber han ind til sine forældre, der trøster ham. Så fortæller faderen ham om, hvordan det er at komme som fremmed til et andet land. Hvad siger faderen, og hvad spørger Mouritz om? Mand og kone Mouritz far og mor Familien er lige ankommet til Fredericia. Om eftermiddagen går Mouritz ud på gaden for at lege. Her bliver han overfaldet og tævet af nogen drenge. Om aftenen, da børnene er lagt i seng, taler I om, hvordan jeres børn og I skal klare jer i den fremmede by. Hvad vil I gøre for, at jeres børn og I bliver accepteret i den nye by? De fremmede soldater, 1864 Mouritz og Peter Iversen Fotograf og glarmester Koch er flygtet til Fyn. Nu står I alene tilbage med butikken. I sætter jer i baglokalet og snakker om, hvad I nu skal gøre. Der er mange muligheder! De fremmede soldater, 1864 Mouritz og menig soldat Fritz Bauer Byen er besat af fjenden, men de fremmede soldater opfører sig ordentligt. Mouritz er i foto- og glarmesterforretningen, da døren går op. Ind kommer en af de fremmede soldater. Hvordan bliver han modtaget af dig, Mouritz? Hvad taler I om? Konkurrence Glarmester Hans Overgaard og Mouritz Da Hans Overgaard vender tilbage fra Fyn, opdager han, at en ung mand; Spindler, har slået sig ned som glarmester. Han har taget en del af Overgaards faste kunder, og han udfører arbejdet til en lavere pris, end glarmestrene har aftalt indbyrdes. Overgaard opsøger den unge konkurrent. Hvordan forløber det møde?

8 Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2-3 og lad grupperne forberede hver deres løsning.

9 Esaura Fournais og Christian Hansen, 1850 > Roller Esaura Fournais Du hedder Esaura Fournais og er sytten år gammel. Du og din familie er huguenotter. I er tobaksavlere, bibelfaste og hårdtarbejdende og velhavende. Der står respekt om jeres familie i den reformerte menighed, hvor din far Abraham Fournais sidder i koloniens forstanderskab. Lige siden du var ganske lille, har du leget med naboens dreng Christian, der er en fem år ældre end dig. I har altid været glade for hinanden, og skønt I aldrig har sagt det til hinanden, ved I begge to, at I skal følges ad gennem livet som mand og kone. Men det er ikke så let. Christian er ikke reformert. Han har hverken jord, penge eller en uddannelse, så han er ikke en passende mand for dig synes din far. Abraham Founais Du er 47 år gammel og gift med Sahra. I har fire børn. Du og din familie er huguenotter. I er tobaksavlere, bibelfaste og hårdtarbejdende og velhavende. Der står respekt om jeres familie i den reformerte menighed, hvor du sidder i koloniens forstanderskab. Det er skik og brug, at forældrene i kolonien indbyrdes aftaler, hvem deres børn skal giftes med. Man blander sig ikke med de fremmede, det vil sige ikke-huguenotter. Sahra Fournais Du er 37 år gammel og gift med Abraham. I har fire børn. Du og din familie er huguenotter. I er tobaksavlere, bibelfaste og hårdtarbejdende og velhavende. Der står respekt om jeres familie i den reformerte menighed, hvor din mand sidder i koloniens forstanderskab. Det er skik og brug, at forældrene i kolonien indbyrdes aftaler, hvem deres børn skal giftes med. Man blander sig ikke med de fremmede, det vil sige ikke-huguenotter. Da du var ung, var du forelsket i en ikke-reformert, men ham måtte du ikke få. Christian Hansen Lige siden du var ganske lille, har du leget med naboens pige, Esaura. Hun er en fem år yngre end dig. I har altid været glade for hinanden, og skønt I aldrig har sagt det til hinanden, ved I begge to, at I skal følges ad gennem livet som mand og kone. Men det er ikke så let. Esaura tilhører det reformerte trossamfund. Du er protestantisk kristen. Du har hverken jord, penge eller en uddannelse, så han er ikke en passende mand for Esaura synes hendes far. Du er soldat og har været med i slaget ved Fredericia den 6. juni Du står i lære som smed, men nu i 1850 er du atter indkaldt til hæren. Peder Katolik Egentlig hedder du Peder Oberlützen. Du er er 60 år gammel og klarer dig med tilfældigt arbejde. Din oldefar kom til Fredericia som hvervet soldat i syttenhundreoghvidkål og slog sig siden hen ned som saddelmager i byen. Du er katolik og går nu og da til messe i Sct. Knuds kirke, men det Gud, Jesus og Jomfru Marie tager du let. Du vil hellere drikke en øl med dine gode naboer. Jødeslagter Hertz Du hedder Lewi Hertz og tilhører det mosaiske trossamfund; du er jøde. Dine bedsteforældre oplevede jødeforfølgelserne i andre lande og flygtede til Fredericia, hvor de blev taget godt imod. Nu er du slagter i byen. Folk kalder dig jødeslagteren det er der ikke noget ondt i.

10 Spil om Esaura og Christian De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. Hvem skal Esaura giftes med? Sahra og Abraham Fournais I ved begge to, at Esaura vil have Christian til mand. Hun har aldrig sagt det, men det ved enhver. Christian er en god kristen, men han er ikke reformert, så han tilhører ikke jeres trossamfund. Nu skal Christian igen af sted til fronten, og I ved begge, at Esaura og Christian har talt meget sammen i det sidste stykke tid. Nu tager Sahra mod til sig og spørger Abraham om, hvad han vil gøre, hvis Christian anmoder om Esauras hånd. Hvordan forløber den samtale? Hvad nu, mor? Esaura og hendes mor, Sahra Abraham har på det groveste afvist Christian. Esaura skal giftes med en ordentlig, velhavende huguenot fra kolonien ikke med en fattig soldat! Esaura er ulykkelig. Hun græder, og hendes mor forsøger at trøste hende. Hvad siger I til hinanden? Farvel, Christian Esaura og Christian Christian har været hos Esauras far for at få lov til at gifte sig med hende. Abraham var grov og smed faktisk Christian ud. Nu tager Esaura og Christian afsked med hinanden. De ved ikke, hvornår de ses igen eller, om de nogen sinde ses igen! Hvad siger de til hinanden? Hvad lover de hinanden? Christian! Esaura og Christian Christian blev såret i slaget ved Isted. Nu ligger han på lazarettet i Flensborg. Esaura er stukket af hjemmefra til Flensborg. Nu står hun ved Christians sygeleje. Hvad siger I to til hinanden? Hvem bestemmer? Faderen eller de unge? 1 Peder Katolik og jødeslagter Hertz Peder Katolik og jødeslagter Hertz står og snakket gemytligt sammen om løst og fast; sladder. De snakker også om, at Abraham har afvist Christian. Hvad siger de til hinanden? Hvem bestemmer? Faderen eller de unge? 2 Abraham Fournais, Peder Katolik og jødeslagter Hertz Peder og Hertz står og snakker om Abraham Fournais, da han kommer forbi. De stiller sig i vejen for ham! De vil tale med ham! Hvordan forløber den samtale?

11 Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2 3 elever og lad grupperne forberede hver deres løsning.

12 Da danskerne bombarderede Fredericia i 1848 Roller Signe Poulsen Du er atten år gammel. Dine forældre er avlsbrugere. Du og din familie er protestanter og bor i Sct. Michaelis sogn. I har ikke så meget at gøre med byens katolikker, jøderne og de reformerte. Ikke fordi I har noget imod dem, men sådan er det bare i Fredericia. Man holder sig til sine egne. Niels Holger Poulsen Du er 48 år gammel og avlsbruger. Jeres gård ligger i Norgesgade overfor Tyske Kirke. Du er glad for din familie, og du og dine børn snakker godt sammen. Din store datter Signe har altid været din øjensten. Du er en god kristen og går i kirke hver søndag. Du synes, at folk må tro på Gud, som de har lyst til. Du og din familie har ikke så meget at gøre med byens katolikker, jøderne og de reformerte. Ikke fordi I har noget imod dem, men sådan er det bare i Fredericia. Man holder sig til sine egne. Marie Honore`. Du er sytten år gammel og tilhører den reformerte menighed. Du og din familie er avlsbrugere og har en gård i huguenotkolonien i den nordlige del af byen. I har også haver uden for voldene. I reformerte blander jer ikke med de andre, det vil sige byens lutheranere, katolikker og jøder. Ikke fordi I har noget imod dem, men sådan er det bare i Fredericia. Man holder sig til sine egne. Marcus Honore Du er 52 år gammel og tilhører den reformerte menighed. Du og din familie er avlsbrugere og har en gård i huguenotkolonien i den nordlige del af byen. I har også haver uden for voldene. I reformerte blander jer ikke med de andre, det vil sige byens lutheranere, katolikker og jøder. Ikke fordi I har noget imod dem, men sådan er det bare i Fredericia. Man holder sig til sine egne. Jens Hansen Du er 23 år gammel og bondesøn. Dine forældre har pæn stor gård i Ølsebymagle på Sjælland. Den skal du overtage, når de går på aftægt. Nu er du indkaldt som soldat.

13 Spil om bombardementet af Fredericia i 1848 De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. Forelsket(?) Marie Honore og Jens Hansen Jens, du er soldat i Fredericia. Det er kedeligt, men heldigvis også ufarligt, for fjenden er langt væk. Du er på vagt på volden og får øje på den kønneste pige! Knaldsort hår og de dejligste brune øjne. Da du ser på hende, smiler hun, slår øjnene ned og skynder sig forbi dig. Marie. Det er forår, og en eftermiddag går du langs med volden. Du får øje på en ung soldat. Han ser flot ud, og da du går forbi ham, smiler han til dig. Du slår øjnene ned og skynder dig videre, men allerede den næst dag er du simpelthen nødt til at gå tur langs volden! Han er der og han standser dig. Hvad snakker I om? De reformerte. Hvem er de egentlig? Signe og Niels Holger Poulsen; datter og far. I to har altid været glade for hinanden, og I snakker godt sammen. I går ude i stalden og fordrer dyrene. På en eller anden måde kommer I til at snakke om de der reformerte, der bor for sig selv i den nordlige del af byen. Hvad kan faderen Niels Holger fortælle om dem? Hvad snakker I om? De andre. Hvem er de egentlig? Marie og Marcus Honore, datter og far Hele jeres familie er ude på tobaksmarken. I gøder jorden og gør den klar til de spæde tobaksplanter. Marie går ved siden af sin far. Hun må tale med ham! Hun har truffet en dejlig ung soldat, men han er naturligvis ikke reformeret. Men hvorfor er det et problem? Forsigtigt får Marie spurgt sin far om, hvem de andre egentlig er. Hvorfor har vi ikke noget at gøre med dem? Hvad forklarer fader Marcus? Hvad siger Marie? De reformerte. Hvem er I egentlig? Marie Honore og Signe Poulsen I to er efterhånden blevet gode, fortrolige venner. Nu går I og fortæller hinanden om jeres hverdag. Og I fortæller om jeres religion; hvad den betyder for jer og jeres familie. Hvad siger I til hinanden?

14 Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2 3 elever og lad grupperne forberede hver deres løsning.

15 Maren Boyensdatter bliver katolsk nonne, 1744 Roller Maren Boyensdatter Du hedder Maren Boyensdatter og er sytten år gammel. Din stedfar Peder Rønne er klokker ved Sct. Michaelis Kirke. Du ikke bare tror på Gud, men du er inderlig i din søgen efter at blive et med Jesus. Vejen til Jesus går gennem bøn og hårdt arbejde. Vejen væk fra Jesus er dans, sang, morskab og værst af alt mænd. Men Jesus vil ikke komme til dig, føler du. Du kan ikke finde ind til ham. Men det er ikke bare det med Jesus. Du har det ikke godt med din stedfar. En gang var han rar nok, men nu har han forandret sig. Nogen gange smisker han for dig og giver dig små gaver, uden din mor ser det. Andre gangen taler han hårdt til dig, og det hænder, at han slår dig. Du vil ikke have med ham at gøre. Du hader ham! Din mor tør ikke gøre noget. Oline Nilsdatter Du hedder Oline og 48 år gammel. Lars; din første mand, døde alt for tidligt og efterlod dig med fire uforsørgede børn. Du blev husholderske for klokker Rønne, og så blev I gift. Det var nok det bedste, når I nu alligevel delte seng, mente klokkeren. Dine tre ældste børn er kommet ud at tjene, men din yngste datter Maren bor stadig hos jer. Der er sket noget med Rønne, som gør dig urolig og ked af det. Han både smisker for Maren og skælder ud på hende. Nogen gange slår han hende helt uden grund. Maren vil ikke have med ham at gøre. Hun hader ham! Du ved ikke, hvad du skal gøre, men du tør ikke sige noget til Rønne. Pastor Peder Andersen Du er præst ved den Tyske Kirke; Sct. Michaelis. Du er en god protestantiske præst, der passer dit embede upåklageligt, men heller ikke mere end det. Du har konfirmeret Maren, som er en god kristen. Hun kommer altid til gudstjenestesten, men her på det sidste er hun begyndt på at opsøge dig i tide og utide for at tale om Gud og Jesus. Du synes, der må være måde med alting. Marie Ibsdatter Du er femten år gammel og tjenestepige hos en købmand. Det er der ikke noget sjov ved, og du har lyst til at opleve noget spændende. Komme ud i den store verden. Du drømmer dig væk fra de beskidte gryder og det kolde loftsværelse. Tænk at være linedanser eller sørøver! Nu og da serverer du inde hos naboen Claus Kupferstecher, når de har gæster. Nabofamilien er katolikker. Claus Kupferstecher Du er tømrermester og en velhavende mand. Du kommer fra Tyskland og er katolik. Du er et betydningsfuldt medlem i jeres katolske menighed, og du ser gerne, at nogle af byens protestanter bliver katolikker. Du ved også, at jeres katolske præst ikke må missionere blandt protestanterne. Gør han det, bliver han udvist af landet og I risikerer, at kongen forbyder den katolske kirke i Fredericia.

16 Spil om Maren Boyensdatter De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. Maren og hendes mor Maren Boyensdatter og Oline Nielsdatter Klokkeren har igen slået Maren, fordi.. Ja, hvorfor? Maren søger trøst hos sin mor. Hun spørger moderen om, hvorfor hun er gift med Rønne. Og hvorfor slår Rønne? Hvorfor finder moderen sig i den behandling? Hvordan forløber jeres samtale? Hvordan når jeg til Jesus? Maren Boyensdatter og pastor Peder Andersen Maren opsøger sognepræsten. Hun har brug for at tale med ham om Jesus, som hun længes så uendeligt imod. Hvordan forløber samtalen? Hvad siger præsten, at Maren skal gøre? Hvad med at blive nonne? 1 Marie Ibsdatter og Claus Kupferstecher Marie serverer inde hos naboen. Claus Kupferstecher har inviteret sine trosfæller til middag, men da nu præsten også er der, begynder man med bøn og salmer, inden stegen kommer på bordet. Marie ser det hele! Hvor er det spændende. Claus finder hurtigt ud af, at Marie er nem at lokke til at blive katolik. Han beder hende deltage i den lille katolske messe. Senere på aftenen trækker han Marie til side og taler med hende. Hvad siger han til hende? Hvordan reagerer hun? Hvad ender samtalen med? Hvad med at blive nonne? 2 Maren Boyensdatter og Marie Ibsdatter Maren og Marie stikker af. De vil være nonner. Nu sidder de i hestevognen på vej til Hamborg. De kender ikke hinanden. Hvad taler de om? Hvorfor vil de være nonner? Hvad forestiller de sig, det vil sige at være katolsk nonne?

17 Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2 3 elever og lad grupperne forberede hver deres løsning.

De seks spil er opstillet med nutiden først, og så kan I arbejde jer tilbage igennem historien. God fornøjelse.

De seks spil er opstillet med nutiden først, og så kan I arbejde jer tilbage igennem historien. God fornøjelse. Live-rollespil: Konflikt og integration Fredericia 2008-1744 oplæg til alle rollespil Både IT-rollespillet og liverollespillet Konflikt og Integration drejer sig om forholdet mellem byens forskellige befolkningsgrupper

Læs mere

Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685

Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685 Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685 Temaer Huguenotternes hverdag i deres koloni. Troen og menighedens betydning for den enkelte. Forfølgelsen af huguenotterne efter Nantesediktets ophævelse 1685.

Læs mere

Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20

Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20 Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20 Temaer Overlevelse i det fremmede Emigration (udvandring) til Danmark? Bosætning i Danmark? Vilkår og betingelser. Spiloplæg Den unge huguenot

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Live-rollespil. Fæstning og Fristed Fredericia 1650-1760

Live-rollespil. Fæstning og Fristed Fredericia 1650-1760 Live-rollespil Fæstning og Fristed Fredericia 1650-1760 Spiloplæg Både IT-rollespillet og liverollespillet Fæstning og Fristed drejer sig om byens første hundrede år. Byens blev grundlagt som en militær

Læs mere

Jeg har min Gud til at se mig

Jeg har min Gud til at se mig Jeg har min Gud til at se mig Denne tekst er egnet som læsetekst fra 5. klasse og op. Tahrir fortæller om at være muslimsk pige i et dansk samfund. Jeg kom til Danmark fra Irak lige på det tidspunkt, hvor

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

I dag kan jeg ikke tage til Betlehem og komme tilbage igen. Problemet ligger på det politiske plan og ikke blandt almindelige mennesker.

I dag kan jeg ikke tage til Betlehem og komme tilbage igen. Problemet ligger på det politiske plan og ikke blandt almindelige mennesker. Orit I dag kan jeg ikke tage til Betlehem og komme tilbage igen. Problemet ligger på det politiske plan og ikke blandt almindelige mennesker. Orit er syvende generation af jøder, som bor i Israel. Hun

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10.

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Hvem elsker det sorte får? Hvem elsker den uregerlige dreng som aldrig kan gøre som han skal. Hvem

Læs mere

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende?

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende? Ida i 6. klasse har afleveret en stil, hvor hun beskriver, at hun hader, at faderen hver aften kommer ind på hendes værelse, når hun ligger i sin seng. Han stikker hånden ind under dynen. Ida lader, som

Læs mere

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig til at forstå lidt af påskens mysterium. Indhold Indledning

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger Spørgsmål til elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL Dialog et spil om holdninger Elever FORMÅL At I hører hinandens synspunkter og erfaringer. At gruppen diskuterer disse. At give ideer til fælles normer. At give

Læs mere

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno?

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno? Mariam på 14 år er anbragt uden for hjemmet. En dag fortæller hun dig, at Sara, som er en 13-årig pige, der også er anbragt på stedet, har fortalt hende, at hendes stedfar piller ved hende, når hun er

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Kære elever. Mange venlige hilsner Karen Marie Sørensen

Kære elever. Mange venlige hilsner Karen Marie Sørensen Mit navn er Karen Marie Sørensen, og jeg er 40 år gammel. Jeg har skænket min mand Peter Martin 8 raske børn: to sønner og seks døtre. Jeg er opvokset på landet, men efter vores bryllup besluttede Peter

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Rejsebrev nr. 4 4. februar 2013

Rejsebrev nr. 4 4. februar 2013 Rejsebrev nr. 4 4. februar 2013 Som nogle af jer ved, har vi kontakt med to protestantiske børnehjem. Et, der ligger tæt på, hvor vi bor fast, og et, der ligger i Melaya, et afsides område et par timers

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend.

Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend. Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend. 1 Under samtale med Selmas mor observerer du, at Selmas mor har et tydeligt blåt mærke

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. X 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? 23459764 23458764 23459723 2. Hvornår rejser Susanne og Peter

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

Opgaver til På vej til fronten

Opgaver til På vej til fronten Opgaver til På vej til fronten 1. Krigens parter Hvem kæmpede mod hinanden under 1. Verdenskrig? _ 2. Skyttegrave Hvor lå skyttegravene? _ 3. Livet i skyttegravene Hvordan forestiller du dig, at livet

Læs mere

Hvorfor ikke? Hvorfor ikke?

Hvorfor ikke? Hvorfor ikke? En kampagne der skal nedbryde kønsbestemte barrierer til uddannelse, arbejde og foreningsliv blandt kvinder og mænd med anden etnisk baggrund end dansk Hvorfor ikke? Hvis du vil vide mere - se www.hvorfor-ikke.dk

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe.

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker eller folk Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker: - parenteserne betyder, at ordet mennesker kan droppes. Mennesker

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

Ingers konfirmation 1939

Ingers konfirmation 1939 Inger Anna Kristiansen Thorsten Kristiansen Inger er født i 1924 og opvokset i et lille husmandssted i landsbyen Boltinge nær Ringe på Fyn hos sine forældre, en søster og 2 plejebørn, som blev opdraget

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 21.s.e.trinitatis Prædiken til 21.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Johs. 4,46-53.

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 21.s.e.trinitatis Prædiken til 21.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Johs. 4,46-53. Lindvig Osmundsen Side 1 11-11-2015 Prædiken til 21.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Johs. 4,46-53. Det er ikke let at bevare troen. Men kan vi leve uden troen? Den kamp kender vi. Der er ikke ret mange

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

180 : Jeg er ikke vred mere

180 : Jeg er ikke vred mere 180 : Jeg er ikke vred mere I 180 grader møder vi mennesker, hvis liv har taget en voldsom drejning, men som er kommet styrket videre. Tabita Brøner er vokset op som Jehovas Vidne. Men som teenager mødte

Læs mere

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det? Vejledning Det er en fordel at eleverne har været igennem øvelsen voldsformer før denne øvelse. Vold er mere komplekst end de fleste umiddelbart tror og har mange forskellige ansigter. Der er meget der

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene?

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene? Du har en samtale med forældrene til Sofie på tre år. Under samtalen fortæller familien, at det altid er faderen, som bader Sofie. Faderen forguder Sofie og tiltaler hende som sin lille kæreste. Når han

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på saddukæerne, samledes

Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på saddukæerne, samledes NU er næsten her Prædiken af Kristine S. Hestbech Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Jeg prædiker over Matthæus kap.22, 34 46: Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26. Bøn. Lad os bede. Kom til os, Gud, og giv os liv fra kilder uden for os selv! (DDS 367, v.1) Amen.

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26. Bøn. Lad os bede. Kom til os, Gud, og giv os liv fra kilder uden for os selv! (DDS 367, v.1) Amen. 2.søndag efter helligtrekonger II. Sct. Pauls kirke 19. januar 2014 kl. 10.00. Salmer: 123/31/138/596//441/439/326/308 Uddelingssalme: se ovenfor: 326 Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

TA MED TIL 1800-TALLET

TA MED TIL 1800-TALLET TA MED TIL 1800-TALLET - For børn og deres voksne Denne folder vil være en spørgelysten rejsemakker, som bringer dig og din familie rundt i museets samling af kunstværker fra 1800-tallet. ARoS ønsker jer

Læs mere

De syv dødssynder - Elevmateriale

De syv dødssynder - Elevmateriale De syv dødssynder - Elevmateriale Juli-August 2017 Undervisningsmateriale udarbejdet til Viborg Bibliotekerne i anledning af Reformationsåret 2017 af Kristian Dysted og Bo Jensen 1 Hvad er Synd? I middelalderen

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

Dagbog fra Ramadan 2005

Dagbog fra Ramadan 2005 Dagbog fra Ramadan 2005 Af Astrid Fribo Så er det Ramadan, muslimernes fastemåned. Den måned, hvor muslimer over hele verden faster for at vise solidaritet med fattige og for at vise deres respekt for

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. 1. Hvor mange genstande kan man se fra Jorden? 2. Hvor mange kilo mælk ender produktionen på i 2010?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. 1. Hvor mange genstande kan man se fra Jorden? 2. Hvor mange kilo mælk ender produktionen på i 2010? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 1. Hvor mange genstande kan man se fra Jorden? 2. Hvor mange kilo mælk ender produktionen på i 2010? 3. Hvad kommer en stor del af elektriciteten fra på Bornholm? 4. Hvor

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord havde Bodil Wellendorf svært ved at se meningen med livet. Men så fandt hun ro som nonnen Ani Tenzin Af Marie Varming, februar

Læs mere

Vær ikke bange. Fællessamling. Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Vær ikke bange. Fællessamling. Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Vær ikke bange Tillæg til serien Det lover jeg dig ; om forfølgelse Mål: Børn hører, hvordan andre børn i verden lider pga. deres tro på Jesus. De opmuntres til ikke at være bange og ikke at give op, selvom

Læs mere

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden På kælkebakken I morgen er det juleaften. Det bliver en rigtig hvid jul med sne, klar himmel og frostvejr. Lissom et billede jeg har set på forsiden af et af mors juleblade. Jeg er ude at kælke på den

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Prædiken til 1. søndag i advent, Matt 21,1-9. 1. tekstrække

Prædiken til 1. søndag i advent, Matt 21,1-9. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 30. november 2014 kl. 10.00 Bodil Raakjær Jensen Prædiken til 1. søndag i advent, Matt 21,1-9. 1. tekstrække Salmer. DDS 74 Vær velkommen Dåb DDS 84 Gør døren høj - - - DDS

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Dit barn bor i Danmark

Dit barn bor i Danmark Dit barn bor i Danmark Til forældre Denne pjece henvender sig til forældre med anden etnisk baggrund end dansk. Formålet med pjecen er at give information om det at være forælder i Danmark, så der er de

Læs mere

HVERDAGENS KAMPE FOR FANDEN, JENS!

HVERDAGENS KAMPE FOR FANDEN, JENS! FOR FANDEN, JENS! 31 En personlig beretning af Jens Rønn om faglige ambitioner og angsten for at blive syg igen. Af Jens Rønn Jeg hører sjældent musik. Ja, det er ikke mange gange i mit liv, jeg har hørt

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016 19-06-2016 side 1. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016 19-06-2016 side 1. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48. 19-06-2016 side 1 Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48. Klokken seks gik alt dødt, og der var helt stille, skrev en anonym engelsk soldat i avisen The Times 1. januar 1915. Han var ved fronten

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Min Gud er en stor, stor Gud -2

Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er min Konge! Mål: At lære børnene, at Gud er vores konge og forsørger. Han ønsker at regere i os. Tekst: 1. Kongebog 17, 6-16 (Elias og enken i Sarepta). Visualisering:

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Du er 35 år, og ansat som skrankeansvarlig på apoteket. Du har været her i 5 år og tidligere været meget stabil. På det sidste har du haft en del fravær

Læs mere

Jeg bygger kirken -5

Jeg bygger kirken -5 Jeg kirken - Udholdenhed og forfølgelse Mål: At være kristen er ikke bare nemt og dejligt. Det vil koste os alt. Mange gange vil vi føle en trang til at opgive, og tit oplever vi, at andre er imod os,

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Skriftlig del Læseforståelse 1

Skriftlig del Læseforståelse 1 Skriftlig del Læseforståelse 1 Navn (PR-nummer ato Prøvenummer Prøveafholdende udbyder Prøvegruppenummer Tilsynsførendes underskrift !, Instruktion:. svar. Cykelsmeden Jakob Hansen på 60 år bor i en lille

Læs mere

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER GRUPPE 1: BØNNER I Det Gamle Testamente står der i salme 139: Før ordet bliver til på min tunge, kender du det fuldt ud, Herre. Giver det mening at bede, hvis Gud allerede ved, hvad vi vil sige? En kvinde

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Opgaver til Bliver der krig?

Opgaver til Bliver der krig? Opgaver til Bliver der krig? 1. Dannevirke På billedet side 5 kan du se noget af Dannevirke-volden. Hvilken del var mon lettest at forsvare den gamle del som du ser i forgrunden, eller den nye del? Hvorfor?

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H.C. Andersen er Odenses berømte bysbarn. Næsten alle mennesker i hele verden kender H. C. Andersens eventyr. I Odense ligger det hus, hvor han voksede op.

Læs mere

For gården matrikel nr. 8a Tobøl, Hjerting sogn, Ribe Amt. Guldagervej 61, 6710 Esbjerg V.

For gården matrikel nr. 8a Tobøl, Hjerting sogn, Ribe Amt. Guldagervej 61, 6710 Esbjerg V. For gården matrikel nr. 8a Tobøl, Hjerting sogn, Ribe Amt. Guldagervej 61, 6710 Esbjerg V. Den 20. juni 2005 var vi to fra arkivet, der var på besøg hos brødrene Henry og Gunnar Olesen. Vi blev vist rundt

Læs mere