Live-rollespil: Konflikt og integration Fredericia Spiloplæg til alle rollespil

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Live-rollespil: Konflikt og integration Fredericia 2008-1744. Spiloplæg til alle rollespil"

Transkript

1 Live-rollespil: Konflikt og integration Fredericia Spiloplæg til alle rollespil Både IT-rollespillet og liverollespillet Konflikt og Integration drejer sig om forholdet mellem byens forskellige befolkningsgrupper og de forskellige trossamfund. Byens blev grundlagt som en militær fæstning, men det var også nødvendigt at byen fik en civilbefolkning; netop borgere, der kunne sørge for soldaternes civile fornødenheder; mad, tøj og husly. Det var ikke tillokkende at flytte til den skumle fæstning, der var placeret på en sumpet odde ud i Lillebælt. Nogle af omegnens bønder blev tvunget til at flytte deres gårde og dyr indenfor voldene, men kun få mennesker flyttede frivilligt ind i byen. Kongen gav derfor byen en lang række særrettigheder, der skulle lokke folk til at bosætte sig i byen. De skulle ikke betale skat, fik gratis byggegrunde og jord til haver. De måtte tro på Gud på deres egen måde (trosfrihed). Desuden bestemte kongen, at folk, der skyldte penge væk, kunne få asyl i Fredericia. Her var de beskyttet imod deres kreditorer; dem de skyldte penge til. Ja, selv udenlandske mordere var velkomne til at slå sig ned i Fredericia! Fredericia blev således en fristad, der tiltrak jøder, katolikker og reformerte huguenotter fra hele Europa. Det var vigtigt for kongen, at byen fik nye indbyggere, men det var også vigtigt, at de forskellige befolkningsgrupper ikke blev blandet. Hver befolkningsgruppe boede i deres egen del af byen. Jøderne omkring Riddergade, katolikkerne ved Sjællandsgade og de reformerte i den nordlige del af byen. De katolske præster måtte kun prædike for byens katolikker, men de måtte ikke forsøge at omvende andre til katolicismen. Det var forbudt at gifte sig på tværs af de forskellige trosretninger. Det fremgår med al tydelighed af Christians Vs Danske Lov fra Vi fik først trosfrihed i Danmark i 1849 med 5. juni Grundloven. Ønsket om at integrere tilflyttere i det danske samfund hører vor tid til. De seks spil er opstillet med nutiden først, og så kan I arbejde jer tilbage igennem historien. God fornøjelse.

2 Fatima fra Palæstina, 2008 Roller: Fatima Du hedder Fatima og er sytten år gammel. Din mor og far flygtede fra Palæstina, da du kun var en lille pige, så det husker du ikke noget om. Dine forældre er veluddannede og muslimer. Din mor arbejder i en børnehave, men din far er arbejdsløs. Han har det svært i Danmark. Du går i 1.G på gymnasiet, klarer dig godt, og dine kammerater kan godt lide dig. Du skal være læge det vil dine forældre gerne have, at du bliver. Dine forældre passer godt på dig og bestemmer, hvad du må og ikke må. Seyda, Fatimas mor Du hedder Seyda og er 42 år gammel. Du er palæstinenser og opvokset i byen Jeriko. Du er uddannet skolelærer og underviste på den lokale skole. I 1990 traf du den unge ingeniør Shad. I giftede jer og fik året efter jeres lille pige Fatima. Din mand var med i modstandsbevægelsen PLO, der vil befri Palæstina. Israel besatte Palæstina i Han havde deltaget i nogle aktioner mod israelerne, men han har aldrig fortalt dig, hvad han egentlig var med til. I 1994 var I nødt til at flygte fra Palæstina, og I kom til Danmark som flygtninge. Du lærte hurtigt at tale dansk og fik arbejde i en børnehave. Du er glad for arbejdet og afholdt af dine kolleger, børnene og deres forældre. Du er glad for at bo i Danmark, hvor jeres eneste barn Fatima trives med skole og kammerater. Shad, Fatimas far Du hedder Shad og er 48 år gammel. Du er palæstinenser og opvokset i byen Jerusalem. Du er uddannet ingeniør og arbejdede i nogle år i Jeriko. Her traf du Seyda. I giftede jer og fik året efter jeres lille pige Fatima. Du var med i modstandsbevægelsen PLO, der vil befri Palæstina. Israel besatte Palæstina i Du deltog i nogle blodige aktioner mod israelerne. Du var med til at dræbe andre mennesker; også små børn. I 1994 var I nødt til at flygte fra Palæstina, og I kom til Danmark som flygtninge. Krigens rædsler har gjort dig syg, og du lider af hyppige angstanfald og alvorlige depressioner. Du har ikke lært at tale dansk, og du er ikke i stand til at passe et arbejde. Du er rettroende muslim, og du hverken forstår eller accepterer den danske levevis. Det gør din kone og jeres datter Fatima derimod. Du har det ikke godt i Danmark.

3 Spil om Fatima De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. Hvad er der med far? Fatima og hendes mor Seyda. Fatima ved godt, at hendes far ikke synes, hun skal ligne de danske piger. Alligevel synes hun, at han har været helt urimelig i dag, fordi hun havde taget den lille smarte top på. Nu taler hun med sin mor Seyda, for at forstå, hvad det er, faderen reagerer så stærkt på. Hvad spørger Fatima om. Og hvad svarer hendes mor? Med gymnasiet til Berlin Fatima, hendes mor Seyda og hendes far Shad 1.G skal fire dage til Berlin. For at se byen, for at tale tysk, for at gå i teateret og på museer. Turen koster 300 kr. og lommepenge. Fatima beder sine forældre om lov til at tage med på turen. Hvad spørger forældrene om, og hvad svarer Fatima. Får Fatima lov til at tage med eller ej? Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2 3 elever og lad grupperne forberede hver deres løsning.

4 Tyrkisk specialsvejser, 1970 erne Roller Mevlüt Kurt Du hedder Mevlüt Kurt og er født i byen Eskisehir i Eskisehir ligger 125 kilometer vest for Tyrkiets hovedstad Ankara. Du gik i skole i syv år. Nu skulle du være muslimsk præst; imam. Derfor kom du i lære hos en gammel imam, og du blev selv lærer. Om formiddagen underviste du børnene i det nye tyrkiske alfabet, og om eftermiddagen underviste du i arabisk og læsning af muslimernes hellige skrift, koranen. I 1957 skulle du være soldat i to år, og du blev ret hurtigt officer. Så arbejdede du en tid på en sukkerfabrik, men du og din far var enige om, at det var der ingen fremtid i. Derfor rejste du til Istanbul, hvor din fætter skaffede dig en læreplads som svejser. Du fik et job i Holland, og din arbejdsgiver spurgte, om du ville med til Danmark og bygge et nyt olieraffinaderi. Du havde hørt meget godt om Danmark og især om de søde, kønne danske piger så du rejste sammen med ti andre tyrkiske svejsere af sted nord på. Du lærte at tale dansk efter naturmetoden, og du faldt hurtigt til i Danmark. Hulki Bas Du hedder Hulki Bas og er specialsvejser. Du kom allerede i 1962 til Danmark, hvor du var med til at bygge raffinaderiet ved Stigsnæs på Sjælland. Så rykkede du til Fredericia og var med til at bygge det nye raffinaderi her. Endelig var du med til at bygge den nye Lillebæltsbro, der blev indviet i Du taler godt dansk og befinder dig godt i Danmark. Majbritt Larsen Du hedder Majbritt og er 19 år gammel. Du er født og opvokset i Fredericia, hvor dine forældre og søskende stadig bor. Nu deler du en lejlighed med din gamle bedste-veninde Karin. Du arbejder på Rahbek Fisk i Fredericia. Det er et godt arbejde, og du trives med dine kolleger. Du og Karin er et par flotte og sjove piger, og lørdag aften skal I altid i byen og danse. I har hørt om de flotte tyrkere, der vist nok bor ude på Hotel Snoghøjgård. Karin Sørensen Du er 19 år gammel og Majbritts veninde og bofælle. Du har altid set op til Majbritt, der er så frisk, fræk og flot. Majbritt tør og vil så meget, og hun er ikke bange for mænd tværtimod! Niels Hansen Du hedder Niels og et 28 år gammel. Du er fællestillidsmand for Metals folk ude på det nye raffinaderi. Du kæmper for dine danske kollegers faglige interesser; løn og ansættelsesvilkår. Peter Nielsen Du er 56 år gammel og svejser ude på det nye raffinaderi. Du har problemer med ryggen, og dine lunger har det heller ikke for godt. Det er svejserøgen og cigaretterne., siger din læge. Dine yngre kolleger arbejder på akkord, men det kniber for dig at holde det samme tempo som dem.

5 Spil om tyrkerne De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. På Hotel Snoghøjgaard Mevlüt Kurt, Hulki Bas og to tre andre tyrkiske svejsere. I har boet nogle dage på Snoghøjgaard uden for Fredericia. I er endnu ikke kommet i arbejde, for der er knas med fagforeningen Metal. I har spist aftensmad og sidder ved bordet og snakker. Hvad snakker I om? Raffinaderiet 1 Niels Hansen og Peter Nielsen I sidder i kantinen og spiser jeres madpakke. Nils; fællestillidsmanden, fortæller dig, at hovedentreprenøren har hentet nogen svejsere fra Tyrkiet. Hvad siger fagforeningen? Hvad mener I om det? Hvordan vil I tage imod de nye svejsere? Raffinaderiet 2 Mevlüt Kurt, Hulki Bas, to tre andre tyrkiske svejsere og Niels Hansen I tyrkiske svejserne har arbejdet et par dage på raffinaderiet. Om eftermiddagen siger fællestillidsmand Niels Hansen, at I skal til møde med ham i kantinen. I kommer til mødet. Hvad fortæller Niels Hansen, og hvad siger I? Raffinaderiet 3 Mevlüt Kurt og Peter Nielsen I skal arbejde på den samme rørsektion. Hvordan forløber samarbejdet? Hotel Landsoldaten, 1 Mevlüt Kurt, Hulki Bas, 2 3 andre tyrkiske svejsere Det er lørdag aften og der er bal på hotellet. Det lokale pigtrådsorkester spiller til dans. I sidder ved et bord, drikker cola og snakker sammen. Hvad snakker I om? Hotel Landsoldaten, 2 Majbritt og Karin Det er lørdag aften og der er bal på hotellet. Det lokale pigtrådsorkester spiller til dans. I sidder ved et bord, drikker cola og snakker sammen. Hvad snakker I om? Hotel Landsoldaten, 3 Mevlüt og Majbritt I danser sammen. Hvad snakker I om? Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2 3 elever og lad grupperne forberede hver deres løsning.

6 Glarmester i Fredericia, 1857 > Roller Friedrich Moritz Spindler Du er født i 1848 i byen Oberlungwitz i Sachsen, der i dag er en tysk delstat. Din far arbejdede på et bomuldsspinderi. En dag blev han opsøgt af en tysker, der ville have ham til at rejse til Fredericia for at modernisere et bomuldsvæveri, -farveri og -trykkeri. På den måde kom du til Fredericia i 1857; ni år gammel. Da du var seksten år gammel, blev din far dræbt ved en ulykke. Nu skulle du forsørge din mor og dine mindre søskende. Du prøvede forskelligt, men endte med at blive glarmester i Fredericia, hvor du opbyggede et stort firma. Moritz far Du boede med din familie Oberlungwitz i Sachsen. Du arbejdede på et bomuldsspinderi. En dag blev du opsøgt af en tysker, der ville have dig til at rejse til Fredericia for at modernisere et bomuldsvæveri, -farveri og -trykkeri. På den måde kom du og din familie til Fredericia i Moritz mor Du boede med din familie Oberlungwitz i Sachsen. Din mand arbejdede på et bomuldsspinderi. En dag blev han opsøgt af en tysker, der ville have ham til at rejse til Fredericia for at modernisere et bomuldsvæveri, -farveri og -trykkeri. På den måde kom du og din familie til Fredericia i Glarmestersvend Peter Iversen Du er 21 år gammel og glarmestersvend hos fotograf og glarmester Koch. Da Koch og hans familie flygter til Fyn i 1864, står du og stik-i-rend-drengen Moritz tilbage med forretningen. Menig soldat Fritz Bauer Du er tysk menig soldat og indkvarteret i Fredericia i maj Tyskerne har besat byen, der overgav sig uden kamp. Glarmester Hans Overgaard Du 38 år gammel og glarmester i Fredericia. Da tyskerne besatte byen i maj 1864, flygtede du med din familie til Fyn. Da tyskerne forlader byen, kommer I tilbage fra Fyn.

7 Spil om Spindler De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. Far og søn Mouritz og hans far Familien er lige ankommet til Fredericia. Om eftermiddagen går Mouritz ud på gaden for at lege. Her bliver han overfaldet og tævet af nogen drenge. Tudende løber han ind til sine forældre, der trøster ham. Så fortæller faderen ham om, hvordan det er at komme som fremmed til et andet land. Hvad siger faderen, og hvad spørger Mouritz om? Mand og kone Mouritz far og mor Familien er lige ankommet til Fredericia. Om eftermiddagen går Mouritz ud på gaden for at lege. Her bliver han overfaldet og tævet af nogen drenge. Om aftenen, da børnene er lagt i seng, taler I om, hvordan jeres børn og I skal klare jer i den fremmede by. Hvad vil I gøre for, at jeres børn og I bliver accepteret i den nye by? De fremmede soldater, 1864 Mouritz og Peter Iversen Fotograf og glarmester Koch er flygtet til Fyn. Nu står I alene tilbage med butikken. I sætter jer i baglokalet og snakker om, hvad I nu skal gøre. Der er mange muligheder! De fremmede soldater, 1864 Mouritz og menig soldat Fritz Bauer Byen er besat af fjenden, men de fremmede soldater opfører sig ordentligt. Mouritz er i foto- og glarmesterforretningen, da døren går op. Ind kommer en af de fremmede soldater. Hvordan bliver han modtaget af dig, Mouritz? Hvad taler I om? Konkurrence Glarmester Hans Overgaard og Mouritz Da Hans Overgaard vender tilbage fra Fyn, opdager han, at en ung mand; Spindler, har slået sig ned som glarmester. Han har taget en del af Overgaards faste kunder, og han udfører arbejdet til en lavere pris, end glarmestrene har aftalt indbyrdes. Overgaard opsøger den unge konkurrent. Hvordan forløber det møde?

8 Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2-3 og lad grupperne forberede hver deres løsning.

9 Esaura Fournais og Christian Hansen, 1850 > Roller Esaura Fournais Du hedder Esaura Fournais og er sytten år gammel. Du og din familie er huguenotter. I er tobaksavlere, bibelfaste og hårdtarbejdende og velhavende. Der står respekt om jeres familie i den reformerte menighed, hvor din far Abraham Fournais sidder i koloniens forstanderskab. Lige siden du var ganske lille, har du leget med naboens dreng Christian, der er en fem år ældre end dig. I har altid været glade for hinanden, og skønt I aldrig har sagt det til hinanden, ved I begge to, at I skal følges ad gennem livet som mand og kone. Men det er ikke så let. Christian er ikke reformert. Han har hverken jord, penge eller en uddannelse, så han er ikke en passende mand for dig synes din far. Abraham Founais Du er 47 år gammel og gift med Sahra. I har fire børn. Du og din familie er huguenotter. I er tobaksavlere, bibelfaste og hårdtarbejdende og velhavende. Der står respekt om jeres familie i den reformerte menighed, hvor du sidder i koloniens forstanderskab. Det er skik og brug, at forældrene i kolonien indbyrdes aftaler, hvem deres børn skal giftes med. Man blander sig ikke med de fremmede, det vil sige ikke-huguenotter. Sahra Fournais Du er 37 år gammel og gift med Abraham. I har fire børn. Du og din familie er huguenotter. I er tobaksavlere, bibelfaste og hårdtarbejdende og velhavende. Der står respekt om jeres familie i den reformerte menighed, hvor din mand sidder i koloniens forstanderskab. Det er skik og brug, at forældrene i kolonien indbyrdes aftaler, hvem deres børn skal giftes med. Man blander sig ikke med de fremmede, det vil sige ikke-huguenotter. Da du var ung, var du forelsket i en ikke-reformert, men ham måtte du ikke få. Christian Hansen Lige siden du var ganske lille, har du leget med naboens pige, Esaura. Hun er en fem år yngre end dig. I har altid været glade for hinanden, og skønt I aldrig har sagt det til hinanden, ved I begge to, at I skal følges ad gennem livet som mand og kone. Men det er ikke så let. Esaura tilhører det reformerte trossamfund. Du er protestantisk kristen. Du har hverken jord, penge eller en uddannelse, så han er ikke en passende mand for Esaura synes hendes far. Du er soldat og har været med i slaget ved Fredericia den 6. juni Du står i lære som smed, men nu i 1850 er du atter indkaldt til hæren. Peder Katolik Egentlig hedder du Peder Oberlützen. Du er er 60 år gammel og klarer dig med tilfældigt arbejde. Din oldefar kom til Fredericia som hvervet soldat i syttenhundreoghvidkål og slog sig siden hen ned som saddelmager i byen. Du er katolik og går nu og da til messe i Sct. Knuds kirke, men det Gud, Jesus og Jomfru Marie tager du let. Du vil hellere drikke en øl med dine gode naboer. Jødeslagter Hertz Du hedder Lewi Hertz og tilhører det mosaiske trossamfund; du er jøde. Dine bedsteforældre oplevede jødeforfølgelserne i andre lande og flygtede til Fredericia, hvor de blev taget godt imod. Nu er du slagter i byen. Folk kalder dig jødeslagteren det er der ikke noget ondt i.

10 Spil om Esaura og Christian De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. Hvem skal Esaura giftes med? Sahra og Abraham Fournais I ved begge to, at Esaura vil have Christian til mand. Hun har aldrig sagt det, men det ved enhver. Christian er en god kristen, men han er ikke reformert, så han tilhører ikke jeres trossamfund. Nu skal Christian igen af sted til fronten, og I ved begge, at Esaura og Christian har talt meget sammen i det sidste stykke tid. Nu tager Sahra mod til sig og spørger Abraham om, hvad han vil gøre, hvis Christian anmoder om Esauras hånd. Hvordan forløber den samtale? Hvad nu, mor? Esaura og hendes mor, Sahra Abraham har på det groveste afvist Christian. Esaura skal giftes med en ordentlig, velhavende huguenot fra kolonien ikke med en fattig soldat! Esaura er ulykkelig. Hun græder, og hendes mor forsøger at trøste hende. Hvad siger I til hinanden? Farvel, Christian Esaura og Christian Christian har været hos Esauras far for at få lov til at gifte sig med hende. Abraham var grov og smed faktisk Christian ud. Nu tager Esaura og Christian afsked med hinanden. De ved ikke, hvornår de ses igen eller, om de nogen sinde ses igen! Hvad siger de til hinanden? Hvad lover de hinanden? Christian! Esaura og Christian Christian blev såret i slaget ved Isted. Nu ligger han på lazarettet i Flensborg. Esaura er stukket af hjemmefra til Flensborg. Nu står hun ved Christians sygeleje. Hvad siger I to til hinanden? Hvem bestemmer? Faderen eller de unge? 1 Peder Katolik og jødeslagter Hertz Peder Katolik og jødeslagter Hertz står og snakket gemytligt sammen om løst og fast; sladder. De snakker også om, at Abraham har afvist Christian. Hvad siger de til hinanden? Hvem bestemmer? Faderen eller de unge? 2 Abraham Fournais, Peder Katolik og jødeslagter Hertz Peder og Hertz står og snakker om Abraham Fournais, da han kommer forbi. De stiller sig i vejen for ham! De vil tale med ham! Hvordan forløber den samtale?

11 Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2 3 elever og lad grupperne forberede hver deres løsning.

12 Da danskerne bombarderede Fredericia i 1848 Roller Signe Poulsen Du er atten år gammel. Dine forældre er avlsbrugere. Du og din familie er protestanter og bor i Sct. Michaelis sogn. I har ikke så meget at gøre med byens katolikker, jøderne og de reformerte. Ikke fordi I har noget imod dem, men sådan er det bare i Fredericia. Man holder sig til sine egne. Niels Holger Poulsen Du er 48 år gammel og avlsbruger. Jeres gård ligger i Norgesgade overfor Tyske Kirke. Du er glad for din familie, og du og dine børn snakker godt sammen. Din store datter Signe har altid været din øjensten. Du er en god kristen og går i kirke hver søndag. Du synes, at folk må tro på Gud, som de har lyst til. Du og din familie har ikke så meget at gøre med byens katolikker, jøderne og de reformerte. Ikke fordi I har noget imod dem, men sådan er det bare i Fredericia. Man holder sig til sine egne. Marie Honore`. Du er sytten år gammel og tilhører den reformerte menighed. Du og din familie er avlsbrugere og har en gård i huguenotkolonien i den nordlige del af byen. I har også haver uden for voldene. I reformerte blander jer ikke med de andre, det vil sige byens lutheranere, katolikker og jøder. Ikke fordi I har noget imod dem, men sådan er det bare i Fredericia. Man holder sig til sine egne. Marcus Honore Du er 52 år gammel og tilhører den reformerte menighed. Du og din familie er avlsbrugere og har en gård i huguenotkolonien i den nordlige del af byen. I har også haver uden for voldene. I reformerte blander jer ikke med de andre, det vil sige byens lutheranere, katolikker og jøder. Ikke fordi I har noget imod dem, men sådan er det bare i Fredericia. Man holder sig til sine egne. Jens Hansen Du er 23 år gammel og bondesøn. Dine forældre har pæn stor gård i Ølsebymagle på Sjælland. Den skal du overtage, når de går på aftægt. Nu er du indkaldt som soldat.

13 Spil om bombardementet af Fredericia i 1848 De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. Forelsket(?) Marie Honore og Jens Hansen Jens, du er soldat i Fredericia. Det er kedeligt, men heldigvis også ufarligt, for fjenden er langt væk. Du er på vagt på volden og får øje på den kønneste pige! Knaldsort hår og de dejligste brune øjne. Da du ser på hende, smiler hun, slår øjnene ned og skynder sig forbi dig. Marie. Det er forår, og en eftermiddag går du langs med volden. Du får øje på en ung soldat. Han ser flot ud, og da du går forbi ham, smiler han til dig. Du slår øjnene ned og skynder dig videre, men allerede den næst dag er du simpelthen nødt til at gå tur langs volden! Han er der og han standser dig. Hvad snakker I om? De reformerte. Hvem er de egentlig? Signe og Niels Holger Poulsen; datter og far. I to har altid været glade for hinanden, og I snakker godt sammen. I går ude i stalden og fordrer dyrene. På en eller anden måde kommer I til at snakke om de der reformerte, der bor for sig selv i den nordlige del af byen. Hvad kan faderen Niels Holger fortælle om dem? Hvad snakker I om? De andre. Hvem er de egentlig? Marie og Marcus Honore, datter og far Hele jeres familie er ude på tobaksmarken. I gøder jorden og gør den klar til de spæde tobaksplanter. Marie går ved siden af sin far. Hun må tale med ham! Hun har truffet en dejlig ung soldat, men han er naturligvis ikke reformeret. Men hvorfor er det et problem? Forsigtigt får Marie spurgt sin far om, hvem de andre egentlig er. Hvorfor har vi ikke noget at gøre med dem? Hvad forklarer fader Marcus? Hvad siger Marie? De reformerte. Hvem er I egentlig? Marie Honore og Signe Poulsen I to er efterhånden blevet gode, fortrolige venner. Nu går I og fortæller hinanden om jeres hverdag. Og I fortæller om jeres religion; hvad den betyder for jer og jeres familie. Hvad siger I til hinanden?

14 Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2 3 elever og lad grupperne forberede hver deres løsning.

15 Maren Boyensdatter bliver katolsk nonne, 1744 Roller Maren Boyensdatter Du hedder Maren Boyensdatter og er sytten år gammel. Din stedfar Peder Rønne er klokker ved Sct. Michaelis Kirke. Du ikke bare tror på Gud, men du er inderlig i din søgen efter at blive et med Jesus. Vejen til Jesus går gennem bøn og hårdt arbejde. Vejen væk fra Jesus er dans, sang, morskab og værst af alt mænd. Men Jesus vil ikke komme til dig, føler du. Du kan ikke finde ind til ham. Men det er ikke bare det med Jesus. Du har det ikke godt med din stedfar. En gang var han rar nok, men nu har han forandret sig. Nogen gange smisker han for dig og giver dig små gaver, uden din mor ser det. Andre gangen taler han hårdt til dig, og det hænder, at han slår dig. Du vil ikke have med ham at gøre. Du hader ham! Din mor tør ikke gøre noget. Oline Nilsdatter Du hedder Oline og 48 år gammel. Lars; din første mand, døde alt for tidligt og efterlod dig med fire uforsørgede børn. Du blev husholderske for klokker Rønne, og så blev I gift. Det var nok det bedste, når I nu alligevel delte seng, mente klokkeren. Dine tre ældste børn er kommet ud at tjene, men din yngste datter Maren bor stadig hos jer. Der er sket noget med Rønne, som gør dig urolig og ked af det. Han både smisker for Maren og skælder ud på hende. Nogen gange slår han hende helt uden grund. Maren vil ikke have med ham at gøre. Hun hader ham! Du ved ikke, hvad du skal gøre, men du tør ikke sige noget til Rønne. Pastor Peder Andersen Du er præst ved den Tyske Kirke; Sct. Michaelis. Du er en god protestantiske præst, der passer dit embede upåklageligt, men heller ikke mere end det. Du har konfirmeret Maren, som er en god kristen. Hun kommer altid til gudstjenestesten, men her på det sidste er hun begyndt på at opsøge dig i tide og utide for at tale om Gud og Jesus. Du synes, der må være måde med alting. Marie Ibsdatter Du er femten år gammel og tjenestepige hos en købmand. Det er der ikke noget sjov ved, og du har lyst til at opleve noget spændende. Komme ud i den store verden. Du drømmer dig væk fra de beskidte gryder og det kolde loftsværelse. Tænk at være linedanser eller sørøver! Nu og da serverer du inde hos naboen Claus Kupferstecher, når de har gæster. Nabofamilien er katolikker. Claus Kupferstecher Du er tømrermester og en velhavende mand. Du kommer fra Tyskland og er katolik. Du er et betydningsfuldt medlem i jeres katolske menighed, og du ser gerne, at nogle af byens protestanter bliver katolikker. Du ved også, at jeres katolske præst ikke må missionere blandt protestanterne. Gør han det, bliver han udvist af landet og I risikerer, at kongen forbyder den katolske kirke i Fredericia.

16 Spil om Maren Boyensdatter De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. Maren og hendes mor Maren Boyensdatter og Oline Nielsdatter Klokkeren har igen slået Maren, fordi.. Ja, hvorfor? Maren søger trøst hos sin mor. Hun spørger moderen om, hvorfor hun er gift med Rønne. Og hvorfor slår Rønne? Hvorfor finder moderen sig i den behandling? Hvordan forløber jeres samtale? Hvordan når jeg til Jesus? Maren Boyensdatter og pastor Peder Andersen Maren opsøger sognepræsten. Hun har brug for at tale med ham om Jesus, som hun længes så uendeligt imod. Hvordan forløber samtalen? Hvad siger præsten, at Maren skal gøre? Hvad med at blive nonne? 1 Marie Ibsdatter og Claus Kupferstecher Marie serverer inde hos naboen. Claus Kupferstecher har inviteret sine trosfæller til middag, men da nu præsten også er der, begynder man med bøn og salmer, inden stegen kommer på bordet. Marie ser det hele! Hvor er det spændende. Claus finder hurtigt ud af, at Marie er nem at lokke til at blive katolik. Han beder hende deltage i den lille katolske messe. Senere på aftenen trækker han Marie til side og taler med hende. Hvad siger han til hende? Hvordan reagerer hun? Hvad ender samtalen med? Hvad med at blive nonne? 2 Maren Boyensdatter og Marie Ibsdatter Maren og Marie stikker af. De vil være nonner. Nu sidder de i hestevognen på vej til Hamborg. De kender ikke hinanden. Hvad taler de om? Hvorfor vil de være nonner? Hvad forestiller de sig, det vil sige at være katolsk nonne?

17 Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2 3 elever og lad grupperne forberede hver deres løsning.

Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20

Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20 Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20 Temaer Overlevelse i det fremmede Emigration (udvandring) til Danmark? Bosætning i Danmark? Vilkår og betingelser. Spiloplæg Den unge huguenot

Læs mere

Live-rollespil. Fæstning og Fristed Fredericia 1650-1760

Live-rollespil. Fæstning og Fristed Fredericia 1650-1760 Live-rollespil Fæstning og Fristed Fredericia 1650-1760 Spiloplæg Både IT-rollespillet og liverollespillet Fæstning og Fristed drejer sig om byens første hundrede år. Byens blev grundlagt som en militær

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

180 : Jeg er ikke vred mere

180 : Jeg er ikke vred mere 180 : Jeg er ikke vred mere I 180 grader møder vi mennesker, hvis liv har taget en voldsom drejning, men som er kommet styrket videre. Tabita Brøner er vokset op som Jehovas Vidne. Men som teenager mødte

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

Live-rollespil 3 Krig mellem brødre, Fredericia 1849

Live-rollespil 3 Krig mellem brødre, Fredericia 1849 Live-rollespil 3 Krig mellem brødre, Fredericia 1849 Temaer: Døden. Fædrelandet. Udfaldet fra Fredericia. Sejren og fornedrelsen Spiloplæg: Treårskrigen var en borgerkrig; en krig mellem brødre. I en almindelig

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Krigen 1864. Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler

Krigen 1864. Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler Krigen 1864 Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler Udarbejdet af Claus Fischer, Center for Undervisningsmidler i Sydslesvig 06. februar 2014 18 april 1864 Indhold: Baggrunden for krigen

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Dig og Demokratiet ét emne to museer Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Tilbud til alle sprogskoler Københavns Bymuseum og Arbejdermuseet

Læs mere

Palæstina Fredsvagterne Randa og Lasse har begge været i Palæstina som fredsvagter.

Palæstina Fredsvagterne Randa og Lasse har begge været i Palæstina som fredsvagter. Palæstina Fredsvagterne Randa og Lasse har begge været i Palæstina som fredsvagter. Arbejdet som fredsvagt er meget afhængig af, hvor man er og hvad situationen er. Man kan bl.a. hjælpe med at dele mad

Læs mere

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger Spørgsmål til elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL Dialog et spil om holdninger Elever FORMÅL At I hører hinandens synspunkter og erfaringer. At gruppen diskuterer disse. At give ideer til fælles normer. At give

Læs mere

Grundbogen til Sidste Søndag

Grundbogen til Sidste Søndag Hvad er rollespil I dette kapitel vil vi forklare lidt omkring hvad rollespil er. Først vil vi forsøge at definere rollespil (en svær opgave), og derefter har vi et afsnit skrevet specielt til forældrene

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend.

Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend. Et af de andre børn på anbringelsesstedet fortæller, at Heidi på 13 år bliver slået, når hun er hjemme på weekend. 1 Under samtale med Selmas mor observerer du, at Selmas mor har et tydeligt blåt mærke

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK AF PRAKTIKANT ANDERS VIDTFELDT LARSEN 35-årige Amara Kamara er fra Liberia. Med sig i bagagen har han flugt fra 2 borgerkrige; en opvækst uden en

Læs mere

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 27-31 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 27: Moses og Josva Nøglesætning: Gud har en plan for dit liv Bibelvers

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Højmesse i Rungsted kirke. 2 da b Salmer: 9; 422; 277; 54; 464; 729; 750; 727. Kollekt: Ordet og Israel Tekst: Matt.22,34-46

Læs mere

Gyldendals Åbne Encyklopædi fortæller følgende om bedemandens opgaver gennem tiden:

Gyldendals Åbne Encyklopædi fortæller følgende om bedemandens opgaver gennem tiden: Den sidste rejse. af Hans Høilund-Carlsen Når en nær slægtning dør, henvender vi os i dag til en bedemand, der mod betaling hjælper de efterladte med at få løst de mange opgaver, der er knyttet til den

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 Og da englene havde forladt dem og var vendt tilbage til himlen, sagde hyrderne til hinanden:»lad os gå ind til Betlehem og se det, som er sket,

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Her slutter historien om Kasper.

Her slutter historien om Kasper. KASPERS HISTORIE Hvert år forsvinder der hundredevis af danskere uden at give deres familie eller andre pårørende besked : en mand går ned i kiosken på hjørnet en søndag eftermiddag og kommer aldrig tilbage.

Læs mere

Er det ok, at rygere, alkoholikere og andre, der har fået benet i grøften, skal betale for egen sygdomsbehandling i fremtiden?

Er det ok, at rygere, alkoholikere og andre, der har fået benet i grøften, skal betale for egen sygdomsbehandling i fremtiden? Er det ok, at rygere, alkoholikere og andre, der har fået benet i grøften, skal betale for egen sygdomsbehandling i fremtiden? 13. søndag efter trinitatis 2013 Salmer: 754,753,500,697,724 Teksten som der

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Bonusspørgsmål: Hvad hed den discipel der blev nummer 12 da Judas Iskariot havde forrådt Jesus og hængt sig selv?

Bonusspørgsmål: Hvad hed den discipel der blev nummer 12 da Judas Iskariot havde forrådt Jesus og hængt sig selv? Opgave 1 Jesus udvalgte sig 12 disciple som fulgte ham mens han vandrede på jorden og senere rejste de ud i verden for at fortælle evangeliet videre. Find navnene Jesu 12 disciple: Bonusspørgsmål: Hvad

Læs mere

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Maria Jensen blev banket, spærret inde og næsten slået ihjel af sin kæreste. Da hun forlod ham, tog han sit eget liv Af Jesper Vestergaard Larsen, 14. oktober

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12.

Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12. Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12. 1 Man fortæller, at det eneste bygningsværk på, der kan ses fra månen er den kinesiske mur, der som en bugtet sytråd slynger sig rundt på jordens klode. En

Læs mere

Tilbage i Burime. Og hov videre op ad bjerget.

Tilbage i Burime. Og hov videre op ad bjerget. Tilbage i Burime Der er sket store ting i landsbyen Burime i Uganda, siden vi sidst kørte ned ad den røde hullede vej, drejede til højre ved vandposten og gik op ad stien forbi Andrews hus, køerne og op

Læs mere

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord havde Bodil Wellendorf svært ved at se meningen med livet. Men så fandt hun ro som nonnen Ani Tenzin Af Marie Varming, februar

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26. Bøn. Lad os bede. Kom til os, Gud, og giv os liv fra kilder uden for os selv! (DDS 367, v.1) Amen.

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26. Bøn. Lad os bede. Kom til os, Gud, og giv os liv fra kilder uden for os selv! (DDS 367, v.1) Amen. 2.søndag efter helligtrekonger II. Sct. Pauls kirke 19. januar 2014 kl. 10.00. Salmer: 123/31/138/596//441/439/326/308 Uddelingssalme: se ovenfor: 326 Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26

Læs mere

Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen.

Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen. 1. Hansen, Jensen og Sørensen er enten læge, advokat eller skolelærer. Skolelæreren, der er enebarn, tjener færrest penge. Sørensen, der er gift Hansen's søster, tjener mere end advokaten. Hvilket arbejde

Læs mere

Du danske sommer. Du danske sommer jeg elsker dig Skønt du så ofte har sveget mig. Hold kæft. Snart kolde farver i sky og vand. Hold kæft deroppe!

Du danske sommer. Du danske sommer jeg elsker dig Skønt du så ofte har sveget mig. Hold kæft. Snart kolde farver i sky og vand. Hold kæft deroppe! Du danske sommer Du danske sommer jeg elsker dig Skønt du så ofte har sveget mig Snart kolde farver i sky og vand Snart nøgne piger ved hver en strand Hold kæft. Hold kæft deroppe! Mer, mer, I skal holde

Læs mere

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Michael Rohde var stødt på vej op ad karrierestigen, inden han valgte at ændre kurs. I dag hjælper han andre mennesker med at leve et bedre liv i pagt med deres

Læs mere

Liv i det ensomme ægteskab

Liv i det ensomme ægteskab Artikel fra Kristelig Dagblad 20. jan. 2012: Liv i det ensomme ægteskab Når børnene ikke længere fylder hjemmet, og sølvbrylluppet nærmer sig, oplever mange par en stor ensomhed i forholdet. Erkendelsen

Læs mere

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling ? Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling Laurits hus 1. Hvor sover Laurits? A. På gulvet ved ildstedet B. På bordet, der kan klappes sammen. C. På en bænk langs væggen 2. Sover Gertrud i en seng?

Læs mere

Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form

Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form 1983 Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form Hans og Anna Pedersen VEJEN: Selv om det sner, stormer eller regner kan man hver dag træffe ægteparret Anna og Hans Pedersen, Præstevænget

Læs mere

Af Freja Gry Børsting

Af Freja Gry Børsting Af Freja Gry Børsting Flygtningelejren i Jonstrup Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2015 Flygtningelejren i Jonstrup Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

3. Hvorfor fangede man nogle kvinder, tog tøjet af dem og klippede alt håret af dem på gaden?

3. Hvorfor fangede man nogle kvinder, tog tøjet af dem og klippede alt håret af dem på gaden? Før læsning: Introduktion til årtiet Gruppearbejde: Se på billederne i bogen side 3. Hvad kender I? Hvad tænker I? Hvad tror I kapitlet handler om? Hvad ved I om dette årti i jeres eget hjemland / verden

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN KVINDE 26 ÅR KONVERTERET TIL ISLAM BÆRER TØRKLÆDE NYUDDANNET JURIST ANSÆTTELSESSAMTALEN (Scene 1) Introduktion til scenen: Fahilla har

Læs mere

2. Hvad lavede Churchill-klubben?

2. Hvad lavede Churchill-klubben? 2. Hvad lavede Churchill-klubben? Churchill-klubben gjorde hvad de kunne for at drille og genere tyskerne. De stjal tyske våben og ødelagde tyske skilte. De prøvede at ødelægge motoren på parkerede tyske

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene?

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene? Du har en samtale med forældrene til Sofie på tre år. Under samtalen fortæller familien, at det altid er faderen, som bader Sofie. Faderen forguder Sofie og tiltaler hende som sin lille kæreste. Når han

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Fest for mellemtrinnet. Så er det blevet tiden for den årlige store begivenhed for eleverne i 4., 5. og 6. klasse. Der er fest! Torsdag d.

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af. KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40

Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af. KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40 Løvelbro Kro. Nedenstående optegnelser er lavet af KNUD V. SØRENSEN Havrevænget 17 Bøstrup 8870 Langå 86 96 4149-40 58 41 40 Løvelbro er en gammel stedsbetegnelse for overgangen af Skals å, i tidernes

Læs mere

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 Indsamling til FKN Salmer: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 754, Se, nu stiger solen 698, Kain, hvor er din bror 123,7 613, Herre, du vandrer forsoningens vej Prædiken om at misunde og unde: Inde i mit

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar Illustration: Ida Maria Schouw Andreasen og Benni Schouw Andreasen Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar A. At han havde god kontakt til

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1 Samlet resultat fra børnemiljøundersøgelsen Børnecentret Vesterparken Samlet antal besvarelser 20 Pige 7 Dreng 13 Svarmuligheder: Glad for at gå i børnehave. 19 1 Er glad for den stue, man går på 16 2

Læs mere

Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.)

Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.) Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31 Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.) 307 Gud Helligånd, vor igenføder 696 Kærlighed er lysets kilde 321 O kristelighed 438 Hellig, hellig,

Læs mere

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET En fortælling om at arbejde med ældrepleje Af Kirstine

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning skaber konflikter

Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning skaber konflikter Portræt af en verdensborger Elise Hahn, Californien Mette Weber Om Konflikter i udlandet Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning

Læs mere

TA MED TIL 1800-TALLET

TA MED TIL 1800-TALLET TA MED TIL 1800-TALLET - For børn og deres voksne Denne folder vil være en spørgelysten rejsemakker, som bringer dig og din familie rundt i museets samling af kunstværker fra 1800-tallet. ARoS ønsker jer

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976)

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Roman: kom 1943 Sat musik til (Anne Linnet) + filmatisering af romanen 1986 Strofer: 7 a 4 vers ialt 28 vers/verslinjer Krydsrim: Jeg er din barndoms

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Bodil Nygaard. Nadia og Magnus flytter hjemmefra

Bodil Nygaard. Nadia og Magnus flytter hjemmefra Bodil Nygaard Nadia og Magnus flytter hjemmefra 1 2 Bodil Nygaard Nadia og Magnus flytter hjemmefra Nadia skal ikke bo hjemme mere. Hun skal flytte. Først til et børnehjem og så til en plejefamilie, som

Læs mere

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter Vagn af edevold Du er født og opvokset på gården edevold. Der var meget arbejde, men I manglede ikke noget. De glade dage sluttede, da det viste sig at din fader havde spillet sig til en stor gæld. I måtte

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Centrets bedste Nyhedsavis

Centrets bedste Nyhedsavis Centrets bedste Nyhedsavis - At gå på CSV SydØstfyn. (Side 3) - Elever på Nytårsforsæt. (Side 10) - Den SJOVE side. (Bagsiden) Velkommen til skolens bedste nyhedsavis. For første gang i nyere tid har skolen

Læs mere

Liberias børn. Opgaver

Liberias børn. Opgaver Opgaver Opgave 1: Håndtryk Det kan være sjovt at øve sig på noget, som er en skik i andre lande. Eleverne kan øve sig på at lave det håndtryk, som Frederick og Michael bruger, når de siger goddag. Opgave

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det? Vejledning Til denne øvelse er det en forudsætning at have gennemgået de 5 voldsformer. De 24 breve er bygget på rigtige breve og historier fra børn og unge. Ved at læse andre børns oplevelser kan det

Læs mere

Hvad siger du til forældrene? Hvad siger du?

Hvad siger du til forældrene? Hvad siger du? Du er på hjemmebesøg i forbindelse med opstart på en børnefaglig undersøgelse. Ved besøget observerer du, at der er udvendige kroge/låse på børneværelserne. 1 Du er på hjemmebesøg hos otteårige Anders

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret Tip rigtige om Menneskesønnen kapitel - Hvad er kristendommens symbol? ) slangen X) lyset ) korset Jesus bliver født i ) Jerusalem X) Betlehem ) Nazaret Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel.

Læs mere