Live-rollespil: Konflikt og integration Fredericia Spiloplæg til alle rollespil

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Live-rollespil: Konflikt og integration Fredericia 2008-1744. Spiloplæg til alle rollespil"

Transkript

1 Live-rollespil: Konflikt og integration Fredericia Spiloplæg til alle rollespil Både IT-rollespillet og liverollespillet Konflikt og Integration drejer sig om forholdet mellem byens forskellige befolkningsgrupper og de forskellige trossamfund. Byens blev grundlagt som en militær fæstning, men det var også nødvendigt at byen fik en civilbefolkning; netop borgere, der kunne sørge for soldaternes civile fornødenheder; mad, tøj og husly. Det var ikke tillokkende at flytte til den skumle fæstning, der var placeret på en sumpet odde ud i Lillebælt. Nogle af omegnens bønder blev tvunget til at flytte deres gårde og dyr indenfor voldene, men kun få mennesker flyttede frivilligt ind i byen. Kongen gav derfor byen en lang række særrettigheder, der skulle lokke folk til at bosætte sig i byen. De skulle ikke betale skat, fik gratis byggegrunde og jord til haver. De måtte tro på Gud på deres egen måde (trosfrihed). Desuden bestemte kongen, at folk, der skyldte penge væk, kunne få asyl i Fredericia. Her var de beskyttet imod deres kreditorer; dem de skyldte penge til. Ja, selv udenlandske mordere var velkomne til at slå sig ned i Fredericia! Fredericia blev således en fristad, der tiltrak jøder, katolikker og reformerte huguenotter fra hele Europa. Det var vigtigt for kongen, at byen fik nye indbyggere, men det var også vigtigt, at de forskellige befolkningsgrupper ikke blev blandet. Hver befolkningsgruppe boede i deres egen del af byen. Jøderne omkring Riddergade, katolikkerne ved Sjællandsgade og de reformerte i den nordlige del af byen. De katolske præster måtte kun prædike for byens katolikker, men de måtte ikke forsøge at omvende andre til katolicismen. Det var forbudt at gifte sig på tværs af de forskellige trosretninger. Det fremgår med al tydelighed af Christians Vs Danske Lov fra Vi fik først trosfrihed i Danmark i 1849 med 5. juni Grundloven. Ønsket om at integrere tilflyttere i det danske samfund hører vor tid til. De seks spil er opstillet med nutiden først, og så kan I arbejde jer tilbage igennem historien. God fornøjelse.

2 Fatima fra Palæstina, 2008 Roller: Fatima Du hedder Fatima og er sytten år gammel. Din mor og far flygtede fra Palæstina, da du kun var en lille pige, så det husker du ikke noget om. Dine forældre er veluddannede og muslimer. Din mor arbejder i en børnehave, men din far er arbejdsløs. Han har det svært i Danmark. Du går i 1.G på gymnasiet, klarer dig godt, og dine kammerater kan godt lide dig. Du skal være læge det vil dine forældre gerne have, at du bliver. Dine forældre passer godt på dig og bestemmer, hvad du må og ikke må. Seyda, Fatimas mor Du hedder Seyda og er 42 år gammel. Du er palæstinenser og opvokset i byen Jeriko. Du er uddannet skolelærer og underviste på den lokale skole. I 1990 traf du den unge ingeniør Shad. I giftede jer og fik året efter jeres lille pige Fatima. Din mand var med i modstandsbevægelsen PLO, der vil befri Palæstina. Israel besatte Palæstina i Han havde deltaget i nogle aktioner mod israelerne, men han har aldrig fortalt dig, hvad han egentlig var med til. I 1994 var I nødt til at flygte fra Palæstina, og I kom til Danmark som flygtninge. Du lærte hurtigt at tale dansk og fik arbejde i en børnehave. Du er glad for arbejdet og afholdt af dine kolleger, børnene og deres forældre. Du er glad for at bo i Danmark, hvor jeres eneste barn Fatima trives med skole og kammerater. Shad, Fatimas far Du hedder Shad og er 48 år gammel. Du er palæstinenser og opvokset i byen Jerusalem. Du er uddannet ingeniør og arbejdede i nogle år i Jeriko. Her traf du Seyda. I giftede jer og fik året efter jeres lille pige Fatima. Du var med i modstandsbevægelsen PLO, der vil befri Palæstina. Israel besatte Palæstina i Du deltog i nogle blodige aktioner mod israelerne. Du var med til at dræbe andre mennesker; også små børn. I 1994 var I nødt til at flygte fra Palæstina, og I kom til Danmark som flygtninge. Krigens rædsler har gjort dig syg, og du lider af hyppige angstanfald og alvorlige depressioner. Du har ikke lært at tale dansk, og du er ikke i stand til at passe et arbejde. Du er rettroende muslim, og du hverken forstår eller accepterer den danske levevis. Det gør din kone og jeres datter Fatima derimod. Du har det ikke godt i Danmark.

3 Spil om Fatima De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. Hvad er der med far? Fatima og hendes mor Seyda. Fatima ved godt, at hendes far ikke synes, hun skal ligne de danske piger. Alligevel synes hun, at han har været helt urimelig i dag, fordi hun havde taget den lille smarte top på. Nu taler hun med sin mor Seyda, for at forstå, hvad det er, faderen reagerer så stærkt på. Hvad spørger Fatima om. Og hvad svarer hendes mor? Med gymnasiet til Berlin Fatima, hendes mor Seyda og hendes far Shad 1.G skal fire dage til Berlin. For at se byen, for at tale tysk, for at gå i teateret og på museer. Turen koster 300 kr. og lommepenge. Fatima beder sine forældre om lov til at tage med på turen. Hvad spørger forældrene om, og hvad svarer Fatima. Får Fatima lov til at tage med eller ej? Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2 3 elever og lad grupperne forberede hver deres løsning.

4 Tyrkisk specialsvejser, 1970 erne Roller Mevlüt Kurt Du hedder Mevlüt Kurt og er født i byen Eskisehir i Eskisehir ligger 125 kilometer vest for Tyrkiets hovedstad Ankara. Du gik i skole i syv år. Nu skulle du være muslimsk præst; imam. Derfor kom du i lære hos en gammel imam, og du blev selv lærer. Om formiddagen underviste du børnene i det nye tyrkiske alfabet, og om eftermiddagen underviste du i arabisk og læsning af muslimernes hellige skrift, koranen. I 1957 skulle du være soldat i to år, og du blev ret hurtigt officer. Så arbejdede du en tid på en sukkerfabrik, men du og din far var enige om, at det var der ingen fremtid i. Derfor rejste du til Istanbul, hvor din fætter skaffede dig en læreplads som svejser. Du fik et job i Holland, og din arbejdsgiver spurgte, om du ville med til Danmark og bygge et nyt olieraffinaderi. Du havde hørt meget godt om Danmark og især om de søde, kønne danske piger så du rejste sammen med ti andre tyrkiske svejsere af sted nord på. Du lærte at tale dansk efter naturmetoden, og du faldt hurtigt til i Danmark. Hulki Bas Du hedder Hulki Bas og er specialsvejser. Du kom allerede i 1962 til Danmark, hvor du var med til at bygge raffinaderiet ved Stigsnæs på Sjælland. Så rykkede du til Fredericia og var med til at bygge det nye raffinaderi her. Endelig var du med til at bygge den nye Lillebæltsbro, der blev indviet i Du taler godt dansk og befinder dig godt i Danmark. Majbritt Larsen Du hedder Majbritt og er 19 år gammel. Du er født og opvokset i Fredericia, hvor dine forældre og søskende stadig bor. Nu deler du en lejlighed med din gamle bedste-veninde Karin. Du arbejder på Rahbek Fisk i Fredericia. Det er et godt arbejde, og du trives med dine kolleger. Du og Karin er et par flotte og sjove piger, og lørdag aften skal I altid i byen og danse. I har hørt om de flotte tyrkere, der vist nok bor ude på Hotel Snoghøjgård. Karin Sørensen Du er 19 år gammel og Majbritts veninde og bofælle. Du har altid set op til Majbritt, der er så frisk, fræk og flot. Majbritt tør og vil så meget, og hun er ikke bange for mænd tværtimod! Niels Hansen Du hedder Niels og et 28 år gammel. Du er fællestillidsmand for Metals folk ude på det nye raffinaderi. Du kæmper for dine danske kollegers faglige interesser; løn og ansættelsesvilkår. Peter Nielsen Du er 56 år gammel og svejser ude på det nye raffinaderi. Du har problemer med ryggen, og dine lunger har det heller ikke for godt. Det er svejserøgen og cigaretterne., siger din læge. Dine yngre kolleger arbejder på akkord, men det kniber for dig at holde det samme tempo som dem.

5 Spil om tyrkerne De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. På Hotel Snoghøjgaard Mevlüt Kurt, Hulki Bas og to tre andre tyrkiske svejsere. I har boet nogle dage på Snoghøjgaard uden for Fredericia. I er endnu ikke kommet i arbejde, for der er knas med fagforeningen Metal. I har spist aftensmad og sidder ved bordet og snakker. Hvad snakker I om? Raffinaderiet 1 Niels Hansen og Peter Nielsen I sidder i kantinen og spiser jeres madpakke. Nils; fællestillidsmanden, fortæller dig, at hovedentreprenøren har hentet nogen svejsere fra Tyrkiet. Hvad siger fagforeningen? Hvad mener I om det? Hvordan vil I tage imod de nye svejsere? Raffinaderiet 2 Mevlüt Kurt, Hulki Bas, to tre andre tyrkiske svejsere og Niels Hansen I tyrkiske svejserne har arbejdet et par dage på raffinaderiet. Om eftermiddagen siger fællestillidsmand Niels Hansen, at I skal til møde med ham i kantinen. I kommer til mødet. Hvad fortæller Niels Hansen, og hvad siger I? Raffinaderiet 3 Mevlüt Kurt og Peter Nielsen I skal arbejde på den samme rørsektion. Hvordan forløber samarbejdet? Hotel Landsoldaten, 1 Mevlüt Kurt, Hulki Bas, 2 3 andre tyrkiske svejsere Det er lørdag aften og der er bal på hotellet. Det lokale pigtrådsorkester spiller til dans. I sidder ved et bord, drikker cola og snakker sammen. Hvad snakker I om? Hotel Landsoldaten, 2 Majbritt og Karin Det er lørdag aften og der er bal på hotellet. Det lokale pigtrådsorkester spiller til dans. I sidder ved et bord, drikker cola og snakker sammen. Hvad snakker I om? Hotel Landsoldaten, 3 Mevlüt og Majbritt I danser sammen. Hvad snakker I om? Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2 3 elever og lad grupperne forberede hver deres løsning.

6 Glarmester i Fredericia, 1857 > Roller Friedrich Moritz Spindler Du er født i 1848 i byen Oberlungwitz i Sachsen, der i dag er en tysk delstat. Din far arbejdede på et bomuldsspinderi. En dag blev han opsøgt af en tysker, der ville have ham til at rejse til Fredericia for at modernisere et bomuldsvæveri, -farveri og -trykkeri. På den måde kom du til Fredericia i 1857; ni år gammel. Da du var seksten år gammel, blev din far dræbt ved en ulykke. Nu skulle du forsørge din mor og dine mindre søskende. Du prøvede forskelligt, men endte med at blive glarmester i Fredericia, hvor du opbyggede et stort firma. Moritz far Du boede med din familie Oberlungwitz i Sachsen. Du arbejdede på et bomuldsspinderi. En dag blev du opsøgt af en tysker, der ville have dig til at rejse til Fredericia for at modernisere et bomuldsvæveri, -farveri og -trykkeri. På den måde kom du og din familie til Fredericia i Moritz mor Du boede med din familie Oberlungwitz i Sachsen. Din mand arbejdede på et bomuldsspinderi. En dag blev han opsøgt af en tysker, der ville have ham til at rejse til Fredericia for at modernisere et bomuldsvæveri, -farveri og -trykkeri. På den måde kom du og din familie til Fredericia i Glarmestersvend Peter Iversen Du er 21 år gammel og glarmestersvend hos fotograf og glarmester Koch. Da Koch og hans familie flygter til Fyn i 1864, står du og stik-i-rend-drengen Moritz tilbage med forretningen. Menig soldat Fritz Bauer Du er tysk menig soldat og indkvarteret i Fredericia i maj Tyskerne har besat byen, der overgav sig uden kamp. Glarmester Hans Overgaard Du 38 år gammel og glarmester i Fredericia. Da tyskerne besatte byen i maj 1864, flygtede du med din familie til Fyn. Da tyskerne forlader byen, kommer I tilbage fra Fyn.

7 Spil om Spindler De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. Far og søn Mouritz og hans far Familien er lige ankommet til Fredericia. Om eftermiddagen går Mouritz ud på gaden for at lege. Her bliver han overfaldet og tævet af nogen drenge. Tudende løber han ind til sine forældre, der trøster ham. Så fortæller faderen ham om, hvordan det er at komme som fremmed til et andet land. Hvad siger faderen, og hvad spørger Mouritz om? Mand og kone Mouritz far og mor Familien er lige ankommet til Fredericia. Om eftermiddagen går Mouritz ud på gaden for at lege. Her bliver han overfaldet og tævet af nogen drenge. Om aftenen, da børnene er lagt i seng, taler I om, hvordan jeres børn og I skal klare jer i den fremmede by. Hvad vil I gøre for, at jeres børn og I bliver accepteret i den nye by? De fremmede soldater, 1864 Mouritz og Peter Iversen Fotograf og glarmester Koch er flygtet til Fyn. Nu står I alene tilbage med butikken. I sætter jer i baglokalet og snakker om, hvad I nu skal gøre. Der er mange muligheder! De fremmede soldater, 1864 Mouritz og menig soldat Fritz Bauer Byen er besat af fjenden, men de fremmede soldater opfører sig ordentligt. Mouritz er i foto- og glarmesterforretningen, da døren går op. Ind kommer en af de fremmede soldater. Hvordan bliver han modtaget af dig, Mouritz? Hvad taler I om? Konkurrence Glarmester Hans Overgaard og Mouritz Da Hans Overgaard vender tilbage fra Fyn, opdager han, at en ung mand; Spindler, har slået sig ned som glarmester. Han har taget en del af Overgaards faste kunder, og han udfører arbejdet til en lavere pris, end glarmestrene har aftalt indbyrdes. Overgaard opsøger den unge konkurrent. Hvordan forløber det møde?

8 Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2-3 og lad grupperne forberede hver deres løsning.

9 Esaura Fournais og Christian Hansen, 1850 > Roller Esaura Fournais Du hedder Esaura Fournais og er sytten år gammel. Du og din familie er huguenotter. I er tobaksavlere, bibelfaste og hårdtarbejdende og velhavende. Der står respekt om jeres familie i den reformerte menighed, hvor din far Abraham Fournais sidder i koloniens forstanderskab. Lige siden du var ganske lille, har du leget med naboens dreng Christian, der er en fem år ældre end dig. I har altid været glade for hinanden, og skønt I aldrig har sagt det til hinanden, ved I begge to, at I skal følges ad gennem livet som mand og kone. Men det er ikke så let. Christian er ikke reformert. Han har hverken jord, penge eller en uddannelse, så han er ikke en passende mand for dig synes din far. Abraham Founais Du er 47 år gammel og gift med Sahra. I har fire børn. Du og din familie er huguenotter. I er tobaksavlere, bibelfaste og hårdtarbejdende og velhavende. Der står respekt om jeres familie i den reformerte menighed, hvor du sidder i koloniens forstanderskab. Det er skik og brug, at forældrene i kolonien indbyrdes aftaler, hvem deres børn skal giftes med. Man blander sig ikke med de fremmede, det vil sige ikke-huguenotter. Sahra Fournais Du er 37 år gammel og gift med Abraham. I har fire børn. Du og din familie er huguenotter. I er tobaksavlere, bibelfaste og hårdtarbejdende og velhavende. Der står respekt om jeres familie i den reformerte menighed, hvor din mand sidder i koloniens forstanderskab. Det er skik og brug, at forældrene i kolonien indbyrdes aftaler, hvem deres børn skal giftes med. Man blander sig ikke med de fremmede, det vil sige ikke-huguenotter. Da du var ung, var du forelsket i en ikke-reformert, men ham måtte du ikke få. Christian Hansen Lige siden du var ganske lille, har du leget med naboens pige, Esaura. Hun er en fem år yngre end dig. I har altid været glade for hinanden, og skønt I aldrig har sagt det til hinanden, ved I begge to, at I skal følges ad gennem livet som mand og kone. Men det er ikke så let. Esaura tilhører det reformerte trossamfund. Du er protestantisk kristen. Du har hverken jord, penge eller en uddannelse, så han er ikke en passende mand for Esaura synes hendes far. Du er soldat og har været med i slaget ved Fredericia den 6. juni Du står i lære som smed, men nu i 1850 er du atter indkaldt til hæren. Peder Katolik Egentlig hedder du Peder Oberlützen. Du er er 60 år gammel og klarer dig med tilfældigt arbejde. Din oldefar kom til Fredericia som hvervet soldat i syttenhundreoghvidkål og slog sig siden hen ned som saddelmager i byen. Du er katolik og går nu og da til messe i Sct. Knuds kirke, men det Gud, Jesus og Jomfru Marie tager du let. Du vil hellere drikke en øl med dine gode naboer. Jødeslagter Hertz Du hedder Lewi Hertz og tilhører det mosaiske trossamfund; du er jøde. Dine bedsteforældre oplevede jødeforfølgelserne i andre lande og flygtede til Fredericia, hvor de blev taget godt imod. Nu er du slagter i byen. Folk kalder dig jødeslagteren det er der ikke noget ondt i.

10 Spil om Esaura og Christian De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. Hvem skal Esaura giftes med? Sahra og Abraham Fournais I ved begge to, at Esaura vil have Christian til mand. Hun har aldrig sagt det, men det ved enhver. Christian er en god kristen, men han er ikke reformert, så han tilhører ikke jeres trossamfund. Nu skal Christian igen af sted til fronten, og I ved begge, at Esaura og Christian har talt meget sammen i det sidste stykke tid. Nu tager Sahra mod til sig og spørger Abraham om, hvad han vil gøre, hvis Christian anmoder om Esauras hånd. Hvordan forløber den samtale? Hvad nu, mor? Esaura og hendes mor, Sahra Abraham har på det groveste afvist Christian. Esaura skal giftes med en ordentlig, velhavende huguenot fra kolonien ikke med en fattig soldat! Esaura er ulykkelig. Hun græder, og hendes mor forsøger at trøste hende. Hvad siger I til hinanden? Farvel, Christian Esaura og Christian Christian har været hos Esauras far for at få lov til at gifte sig med hende. Abraham var grov og smed faktisk Christian ud. Nu tager Esaura og Christian afsked med hinanden. De ved ikke, hvornår de ses igen eller, om de nogen sinde ses igen! Hvad siger de til hinanden? Hvad lover de hinanden? Christian! Esaura og Christian Christian blev såret i slaget ved Isted. Nu ligger han på lazarettet i Flensborg. Esaura er stukket af hjemmefra til Flensborg. Nu står hun ved Christians sygeleje. Hvad siger I to til hinanden? Hvem bestemmer? Faderen eller de unge? 1 Peder Katolik og jødeslagter Hertz Peder Katolik og jødeslagter Hertz står og snakket gemytligt sammen om løst og fast; sladder. De snakker også om, at Abraham har afvist Christian. Hvad siger de til hinanden? Hvem bestemmer? Faderen eller de unge? 2 Abraham Fournais, Peder Katolik og jødeslagter Hertz Peder og Hertz står og snakker om Abraham Fournais, da han kommer forbi. De stiller sig i vejen for ham! De vil tale med ham! Hvordan forløber den samtale?

11 Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2 3 elever og lad grupperne forberede hver deres løsning.

12 Da danskerne bombarderede Fredericia i 1848 Roller Signe Poulsen Du er atten år gammel. Dine forældre er avlsbrugere. Du og din familie er protestanter og bor i Sct. Michaelis sogn. I har ikke så meget at gøre med byens katolikker, jøderne og de reformerte. Ikke fordi I har noget imod dem, men sådan er det bare i Fredericia. Man holder sig til sine egne. Niels Holger Poulsen Du er 48 år gammel og avlsbruger. Jeres gård ligger i Norgesgade overfor Tyske Kirke. Du er glad for din familie, og du og dine børn snakker godt sammen. Din store datter Signe har altid været din øjensten. Du er en god kristen og går i kirke hver søndag. Du synes, at folk må tro på Gud, som de har lyst til. Du og din familie har ikke så meget at gøre med byens katolikker, jøderne og de reformerte. Ikke fordi I har noget imod dem, men sådan er det bare i Fredericia. Man holder sig til sine egne. Marie Honore`. Du er sytten år gammel og tilhører den reformerte menighed. Du og din familie er avlsbrugere og har en gård i huguenotkolonien i den nordlige del af byen. I har også haver uden for voldene. I reformerte blander jer ikke med de andre, det vil sige byens lutheranere, katolikker og jøder. Ikke fordi I har noget imod dem, men sådan er det bare i Fredericia. Man holder sig til sine egne. Marcus Honore Du er 52 år gammel og tilhører den reformerte menighed. Du og din familie er avlsbrugere og har en gård i huguenotkolonien i den nordlige del af byen. I har også haver uden for voldene. I reformerte blander jer ikke med de andre, det vil sige byens lutheranere, katolikker og jøder. Ikke fordi I har noget imod dem, men sådan er det bare i Fredericia. Man holder sig til sine egne. Jens Hansen Du er 23 år gammel og bondesøn. Dine forældre har pæn stor gård i Ølsebymagle på Sjælland. Den skal du overtage, når de går på aftægt. Nu er du indkaldt som soldat.

13 Spil om bombardementet af Fredericia i 1848 De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. Forelsket(?) Marie Honore og Jens Hansen Jens, du er soldat i Fredericia. Det er kedeligt, men heldigvis også ufarligt, for fjenden er langt væk. Du er på vagt på volden og får øje på den kønneste pige! Knaldsort hår og de dejligste brune øjne. Da du ser på hende, smiler hun, slår øjnene ned og skynder sig forbi dig. Marie. Det er forår, og en eftermiddag går du langs med volden. Du får øje på en ung soldat. Han ser flot ud, og da du går forbi ham, smiler han til dig. Du slår øjnene ned og skynder dig videre, men allerede den næst dag er du simpelthen nødt til at gå tur langs volden! Han er der og han standser dig. Hvad snakker I om? De reformerte. Hvem er de egentlig? Signe og Niels Holger Poulsen; datter og far. I to har altid været glade for hinanden, og I snakker godt sammen. I går ude i stalden og fordrer dyrene. På en eller anden måde kommer I til at snakke om de der reformerte, der bor for sig selv i den nordlige del af byen. Hvad kan faderen Niels Holger fortælle om dem? Hvad snakker I om? De andre. Hvem er de egentlig? Marie og Marcus Honore, datter og far Hele jeres familie er ude på tobaksmarken. I gøder jorden og gør den klar til de spæde tobaksplanter. Marie går ved siden af sin far. Hun må tale med ham! Hun har truffet en dejlig ung soldat, men han er naturligvis ikke reformeret. Men hvorfor er det et problem? Forsigtigt får Marie spurgt sin far om, hvem de andre egentlig er. Hvorfor har vi ikke noget at gøre med dem? Hvad forklarer fader Marcus? Hvad siger Marie? De reformerte. Hvem er I egentlig? Marie Honore og Signe Poulsen I to er efterhånden blevet gode, fortrolige venner. Nu går I og fortæller hinanden om jeres hverdag. Og I fortæller om jeres religion; hvad den betyder for jer og jeres familie. Hvad siger I til hinanden?

14 Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2 3 elever og lad grupperne forberede hver deres løsning.

15 Maren Boyensdatter bliver katolsk nonne, 1744 Roller Maren Boyensdatter Du hedder Maren Boyensdatter og er sytten år gammel. Din stedfar Peder Rønne er klokker ved Sct. Michaelis Kirke. Du ikke bare tror på Gud, men du er inderlig i din søgen efter at blive et med Jesus. Vejen til Jesus går gennem bøn og hårdt arbejde. Vejen væk fra Jesus er dans, sang, morskab og værst af alt mænd. Men Jesus vil ikke komme til dig, føler du. Du kan ikke finde ind til ham. Men det er ikke bare det med Jesus. Du har det ikke godt med din stedfar. En gang var han rar nok, men nu har han forandret sig. Nogen gange smisker han for dig og giver dig små gaver, uden din mor ser det. Andre gangen taler han hårdt til dig, og det hænder, at han slår dig. Du vil ikke have med ham at gøre. Du hader ham! Din mor tør ikke gøre noget. Oline Nilsdatter Du hedder Oline og 48 år gammel. Lars; din første mand, døde alt for tidligt og efterlod dig med fire uforsørgede børn. Du blev husholderske for klokker Rønne, og så blev I gift. Det var nok det bedste, når I nu alligevel delte seng, mente klokkeren. Dine tre ældste børn er kommet ud at tjene, men din yngste datter Maren bor stadig hos jer. Der er sket noget med Rønne, som gør dig urolig og ked af det. Han både smisker for Maren og skælder ud på hende. Nogen gange slår han hende helt uden grund. Maren vil ikke have med ham at gøre. Hun hader ham! Du ved ikke, hvad du skal gøre, men du tør ikke sige noget til Rønne. Pastor Peder Andersen Du er præst ved den Tyske Kirke; Sct. Michaelis. Du er en god protestantiske præst, der passer dit embede upåklageligt, men heller ikke mere end det. Du har konfirmeret Maren, som er en god kristen. Hun kommer altid til gudstjenestesten, men her på det sidste er hun begyndt på at opsøge dig i tide og utide for at tale om Gud og Jesus. Du synes, der må være måde med alting. Marie Ibsdatter Du er femten år gammel og tjenestepige hos en købmand. Det er der ikke noget sjov ved, og du har lyst til at opleve noget spændende. Komme ud i den store verden. Du drømmer dig væk fra de beskidte gryder og det kolde loftsværelse. Tænk at være linedanser eller sørøver! Nu og da serverer du inde hos naboen Claus Kupferstecher, når de har gæster. Nabofamilien er katolikker. Claus Kupferstecher Du er tømrermester og en velhavende mand. Du kommer fra Tyskland og er katolik. Du er et betydningsfuldt medlem i jeres katolske menighed, og du ser gerne, at nogle af byens protestanter bliver katolikker. Du ved også, at jeres katolske præst ikke må missionere blandt protestanterne. Gør han det, bliver han udvist af landet og I risikerer, at kongen forbyder den katolske kirke i Fredericia.

16 Spil om Maren Boyensdatter De følgende spil er forslag. I kan spille spillene i den rækkefølge, som I selv synes. I kan bytte om på, tilføje eller kassere figurer, alt efter hvad klassen ønsker at undersøge. I kan også lave jeres egne spil og tilføje nye roller. Der er frit valg på alle hylder. Maren og hendes mor Maren Boyensdatter og Oline Nielsdatter Klokkeren har igen slået Maren, fordi.. Ja, hvorfor? Maren søger trøst hos sin mor. Hun spørger moderen om, hvorfor hun er gift med Rønne. Og hvorfor slår Rønne? Hvorfor finder moderen sig i den behandling? Hvordan forløber jeres samtale? Hvordan når jeg til Jesus? Maren Boyensdatter og pastor Peder Andersen Maren opsøger sognepræsten. Hun har brug for at tale med ham om Jesus, som hun længes så uendeligt imod. Hvordan forløber samtalen? Hvad siger præsten, at Maren skal gøre? Hvad med at blive nonne? 1 Marie Ibsdatter og Claus Kupferstecher Marie serverer inde hos naboen. Claus Kupferstecher har inviteret sine trosfæller til middag, men da nu præsten også er der, begynder man med bøn og salmer, inden stegen kommer på bordet. Marie ser det hele! Hvor er det spændende. Claus finder hurtigt ud af, at Marie er nem at lokke til at blive katolik. Han beder hende deltage i den lille katolske messe. Senere på aftenen trækker han Marie til side og taler med hende. Hvad siger han til hende? Hvordan reagerer hun? Hvad ender samtalen med? Hvad med at blive nonne? 2 Maren Boyensdatter og Marie Ibsdatter Maren og Marie stikker af. De vil være nonner. Nu sidder de i hestevognen på vej til Hamborg. De kender ikke hinanden. Hvad taler de om? Hvorfor vil de være nonner? Hvad forestiller de sig, det vil sige at være katolsk nonne?

17 Efterbehandling Debat: Var spillet realistisk? Hvilke konsekvenser får de trufne valg? Hvilke paralleller kan I se til nutiden? Omspil: Hvilke løsningsmuligheder ser I i spillet? Prøv dem af. Inddel eventuelt deltagerne i grupper på 2 3 elever og lad grupperne forberede hver deres løsning.

Live-rollespil. Fæstning og Fristed Fredericia 1650-1760

Live-rollespil. Fæstning og Fristed Fredericia 1650-1760 Live-rollespil Fæstning og Fristed Fredericia 1650-1760 Spiloplæg Både IT-rollespillet og liverollespillet Fæstning og Fristed drejer sig om byens første hundrede år. Byens blev grundlagt som en militær

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 30 35 Interviewe del 1 Det dit eget valg. Side 36 og 37 Interviewe del 2. Islams udbredelse

Indholdsfortegnelse. Side 30 35 Interviewe del 1 Det dit eget valg. Side 36 og 37 Interviewe del 2. Islams udbredelse 2 Indholdsfortegnelse. Side 3 Side 4 Side 5 Side 7 10 Indholdsfortegnelse Indledning Islams udbredelse Islams udspring Side 30 35 Interviewe del 1 Det dit eget valg Side 36 og 37 Interviewe del 2 Du skal

Læs mere

Alle har ret til ligestilling kvindeliv i Danmark

Alle har ret til ligestilling kvindeliv i Danmark Alle har ret til ligestilling kvindeliv i Danmark alle HAR ret TIL ligestilling kvindeliv i Danmark Alle har ret til ligestilling kvindeliv i Danmark Af Bente Nissen, Gry Clasen og Ulla Rose Andersen 2009

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

SOCIALPÆDAGOGEN. Tema om fremtidens døgninstitution

SOCIALPÆDAGOGEN. Tema om fremtidens døgninstitution 3. SEPTEMBER 67. ÅRGANG SOCIALPÆDAGOGEN 18 09 10 Det største problem med døgninstitutioner er, at der ikke er nok af dem. Der er mange unge, der ikke får den hjælp, de har brug for SARAH, 23 ÅR, TIDLIGERE

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Vejleder: Ulla Ambrosius Madsen 28/5 2015 Roskilde Universitet Hus 8.1

Vejleder: Ulla Ambrosius Madsen 28/5 2015 Roskilde Universitet Hus 8.1 Bilag OBS! Gennem alle transskriberingerne er interviewer benævnt som Int., og alle interviewpersoner er benævnt ved fornavn. Bilag 1 - Enkeltinterview med Teresa fra Lemvig 17 år gammel, en storebror

Læs mere

Abullahs historie: Jeg vil blive i Danmark

Abullahs historie: Jeg vil blive i Danmark Abullahs historie: Jeg vil blive i Danmark Abdullah Nori 17 år. Kommer fra Afghanistan. Har boet i Danmark siden år 2000. Går i øjeblikket på ungdomsskole i Gladsaxe. -Jeg kan godt lide at gå i skole i

Læs mere

Lys for enden af tunnellen

Lys for enden af tunnellen Lys for enden af tunnellen Det tager tid at komme videre efter en skilsmisse. De første måneder må man tage en dag ad gangen, og man er følelsesmæssigt meget berørt af skilsmissen. Tingene virker helt

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

Fortællinger om alkohol

Fortællinger om alkohol Fortællinger om alkohol erfaringer fra familieorienteret alkoholbehandling i Århus Kommune Alkoholbehandlingen Århus Kommune Forsorg og Misbrug Socialforvaltningen Familiefortællinger om alkohol - erfaringer

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om?

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om? Den fortabte søn Dukketeater Af: Britta Søes Tekst: Luk 15,11-32 Tema: Gud, som den der er Far. Om tilgivelse at have gjort noget dumt og få tilgivelse. Om misundelse. Om at se alle de gaver, vi har fået

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A.

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. En dag i slutningen af maj 1998 modtog Gørdings sognepræst Rikke Ågård et brev fra Martha Christine Hengesteg (født Larsen)fra Portland i Staten Oregon U.S.A.

Læs mere

Social kontrol SOCIALPÆDAGOGEN

Social kontrol SOCIALPÆDAGOGEN 4. FEBRUAR 68. ÅRGANG SOCIALPÆDAGOGEN 18 03 09 11 Social kontrol Mange etniske minoritetspiger bliver fortsat overvåget, kontrolleret og straffet af deres familier. Men flere og flere gør oprør mod familiens

Læs mere

Kære Morten Pedersen. Vi glæder mig til at se dig. Venlig hilsen. AF - Fyn

Kære Morten Pedersen. Vi glæder mig til at se dig. Venlig hilsen. AF - Fyn Kære Spiller Tak fordi du har valgt at spille mit scenarie. Kompasset er et scenarie baseret på forskellige oplevelser fra det virkelige liv. Selvfølgeligt opstillet, da det jo er til rollespil. Derfor

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Kristendommens søjler

Kristendommens søjler Kristendommens søjler 1 - Troen 2 Der er kun én Gud 2 Fælles udgangspunkt for kristne, jøder og muslimer 2 Kristnes tro på én Gud 2 Hvad er et menneske? 3 Hvad mener kristne med ordet nåde? 4 Jesus Kristus

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere

HVERDAGSLIVET FOR FÅ GENERATIONER SIDEN 29 artikler om seniorers fortællinger skrevet af folkeskoleelever

HVERDAGSLIVET FOR FÅ GENERATIONER SIDEN 29 artikler om seniorers fortællinger skrevet af folkeskoleelever FORTÆLLINGSKATALOG Februar 2013 HVERDAGSLIVET FOR FÅ GENERATIONER SIDEN 29 artikler om seniorers fortællinger skrevet af folkeskoleelever En del af projektet: Solidaritet mellem generationer sæt ressourcerne

Læs mere

Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag. Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker

Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag. Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker MINDSPOT Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker ISBN 978-87-89860-32-9 Mindspot er støttet af Styrelsen

Læs mere