Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 14. juni søndag efter Trinitatis Luk 14,16-2 Salmer:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 14. juni 2015 2. søndag efter Trinitatis Luk 14,16-2 Salmer: 747 450 385 403 424"

Transkript

1 Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 14. juni søndag efter Trinitatis Luk 14,16-2 Salmer: Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Jesus sagde:»der var en mand, som ville holde et stort festmåltid og indbød mange. Da festen skulle begynde, sendte han sin tjener ud for at sige til de indbudte: Kom, nu er alt rede! Men de gav sig alle som én til at undskylde sig. Den første sagde til ham: Jeg har købt en mark og bliver nødt til at gå ud og se til den. Jeg beder dig, hav mig undskyldt. En anden sagde: Jeg har købt fem par okser og skal ud at prøve dem. Jeg beder dig, hav mig undskyldt. Og en tredje sagde: Jeg har lige giftet mig, og derfor kan jeg ikke komme. Tjeneren kom tilbage og fortalte sin herre dette. Da blev husets herre vred og sagde til tjeneren: Gå straks ud på byens gader og stræder og hent de fattige, vanføre, blinde og lamme herind. Og tjeneren meldte: Herre, det er sket, som du befalede, men der er stadig plads. Så sagde herren til tjeneren: Gå ud på vejene og langs gærderne og nød dem til at komme, så mit hus kan blive fyldt. For jeg siger jer: Ingen af de mænd, som var indbudt, skal smage mit måltid.«godmorgen. I Slotskirken står vi op, når vi synger salmer, vi sidder ned, når vi lytter til læsningerne fra bibelen. I dag 2. s. i Trinitatistiden. I dag skal vi til fest. Vi skal høre Jesu lignelse om det store festmåltid, Gud som værten der ikke helmer før alle stole er besat. En lignelse om Guds grænseløse gæstfrihed og kærlighed. Lad os alle bede.

2 Der var en mand, som ville indbyde til en stor fest. Men da festen skulle til at begynde, løb afbuddene ind i en lind strøm, den første sagde, jeg er socialdemokrat, jeg er travlt optaget af, at vi skal komme ud af krisen. En anden sagde, jeg er venstremand, jeg har travlt med, at det skal kunne betale sig at arbejde. En tredje sagde, jeg er fra Dansk Folkeparti, du må ha mig undskyldt, men jeg har travlt med at få genindført grænsekontrollen. En fjerde sagde, jeg er præst, jeg har travlt med at arrangere møder og redigere hjemmeside og være politisk korrekt næstekærlig og miljøbevidst. Da manden hørte de undskyldninger, blev han vred og sagde til sine hjælpere: Gå straks ud og hent kontanthjælpsmodtagerne, de østeuropæiske jordbærplukkere og avisbude, de Syriske asylansøgere, pigerne på flisen og drengene på kanten. Og hjælperne gjorde, som han gav dem besked på. Men der var stadig plads omkring festbordet. Så sagde manden til dem, gå ud i gaderne til den hjemløse på bænken med hans hund, barnevogn og bjørnebryg, gå ind i parkerne til flaskesamlerne, tag s-toget og inviter tiggerne og sigøjnerne med deres sovende børn på armen. Nød dem til at komme, så mit hus kan blive fyldt. For jeg siger jer. Ingen af dem, der først var indbudt, skal smage mit måltid. Nej, jeg kan selvfølgelig ikke vide, hvordan Jesus ville have fortalt sin lignelse, hvis han havde stået oppe på torvet i Hillerød i går. Men ét ved jeg. De folk, der hørte Jesus dengang, de ku både høre svirpen fra ordenes piskesmæld, broddens sylespidse nålestik og den sviende ironi forhåbentlig ku de også se humoren glimte mildt i øjenkrogen på Jesus, når han så, at de gode pæne ordentlige velansete respekterede bedsteborgere mærkede, at hans ord ramte lige i solar plexus.

3 For det er en lignelse, der den dag i dag sender de fleste af os til stående tælling. For er vi ikke også fulde af dårlige undskyldninger og travlhed og andre prioriteringer, når det gælder Guds invitation til dig og mig. Nå, det vender jeg tilbage til senere. For selv om I måske synes min gendigtning lød vældig politisk, og selv om vi alle sammen skal til stemmeboksen på torsdag, så skal jeg selvfølgelig ikke stå her og kloge mig på, hvor I skal sætte jeres kryds. Det ved I meget bedre selv. Evangeliet giver os ingen færdig politisk facitliste. Men dagens evangelium minder os om, at her er vi højt hævet over al snak om valgløfter og løftebrud. Her appellerer Jesus ikke til en bestemt målgruppe i vælgerhavet. Her er der ikke brug for syndebukke, som vi kan enes om at være imod og give skylden for al landsens ulykker og kriser. Her er der en historie om Guds kærligheds sammenhængskraft. Den kærlighed, der ikke småligt skeler til, om du kommer fra samfundets bund eller top. Den kærlighed, der ikke tager hensyn til, om du er ufaglært eller højtuddannet, om du har 12 i snit eller er hamrende ordblind. Den kærlighed, der ikke tager hensyn til om du taler jysk, arabisk eller Hålte-gålfdansk. For her møder vi en grænseløs generøsitet og gæstfrihed, der bryder alle de grænser, mure og skel ned, som vi er så hurtige til at bygge op mellem de andre og os selv, fordi vi vil beholde, det vi har for os selv. Her møder vi den kærlighed, som vil kvæle al vores smålighed den kærlighed, som vil lukke munden på alle vores indre svinehunde og dem-og-os-tænkning. For i Guds festlokale er der plads til alle og enhver ja, selv hende, der ikke mener, at hun er hvem som helst, har Gud en plads til her handler det ikke om at blive

4 sendt eller slået hjem her handler det om at tage imod og træde ind af den ladeport, Gud selv frygtløst har åbnet på vid gab. Se på hende, du sidder ved siden af se på ham, der sidder foran dig se, hvor forskellige I er se, hvor forskelligt generne, arven, miljøet, livet har formet jer det er løgn, hvis du siger, I har lige muligheder. Det har vi ikke. Nogen af os er så heldige, at vi er sunde og raske højt oppe i årene. Andre må leve hele livet med kronisk sygdom og behov for hjælp og omsorg. Nogen lærer let, andre lærer det aldrig. Nogen er født på solsiden, har fået det hele forærende, andre på skyggesiden og skal kæmpe for hver en smule. Men i Guds øjne gør det ingen forskel i Guds øjne er vi lige værdifulde i Guds øjne er ingen af os udkantsmennesker vi er alle sammen uden forskel Guds elskede skabninger, ja, så stærkt har han forbundet sig med os, at han har givet os lov til at kalde ham vores far. Det gør os til søskende. Hende du sidder ved siden af, det er din søster. Ham, der sidder foran dig, det er din bror. Hvad enten du vil kendes ved ham eller ej. For uanset om vi kan li lugten, så kan vi aldrig løbe fra, at som Guds børn hænger vi sammen som Guds børn hænger vi på hinanden. I den forstand er den kristne tro verdens stærkeste sammenhængskraft. Jeg håber, I kan høre, at jeg elsker denne lignelse om Guds store gæstfrie festmåltid jeg elsker den, fordi Gud viser sig at være så mageløst rundhåndet med sine festinvitationer.

5 Og selv om en og anden måske synes, det er lidt pinligt kun at komme med i anden omgang, fordi der var nogen, der sagde nej, så har jeg med tanke på alternativet personligt ikke spor imod at komme med på et afbud. Hvad jeg derimod har svært ved at forlige mig med, det er det, som jeg lovede at vende tilbage til, nemlig de truende slutord: Ingen af de mænd, som var indbudt skal smage mit måltid. For HVIS de ord er Guds definitive dom over enhver af os, som før eller siden må gøre indrømmelsen, at vi da bestemt har haft alle mulige dårlige undskyldninger for IKKE at tage imod Guds grænseløst generøse invitation til os. Ja, så er vi håbløst fortabt. Så er alt håb ude. Så må vi i al evighed trykke næsen flade mod ruden ind til den fest, vi aldrig kom med til, fordi vi selv var fulde af dårlige undskyldninger. Så ender vi ude i kulden og mørket med alt det, vi før eller siden skal miste. Derfor kan jeg heller ikke andet end klamre mig til troen på og håbet om, at de slutord: Ingen af de mænd, som var indbudt skal smage mit måltid. De slutord vil Gud i sin kærlighed ikke lade være det sidste der er sagt i den sag. Ser jeg op på korset, så ser jeg den korsfæstede hænge der præcis for sådan nogen troløse størrelser, der altid har alle mulige andre ting for, end at holde os til Guds ord. Ser jeg op på korset, så ser jeg den korsfæstede hænge der for alle os, der kom på afveje og vildveje, for os som endte i svinestien, for os som troede, at rigdom og penge og karriere og sport og haven og og og og er vigtigere. Ser jeg op på korset, så ser jeg den korsfæstede hænge der for sådan en som mig. Og dig. For Gud HAR valgt Gud HAR valgt side. Gud HAR kastet sin lod i din og min vægtskål.

6 Og Gud fortryder ikke sit valg. Guds løfte står ved magt, uanset hvor tit jeg løber fra mine løfter eller undskylder mig og melder afbud, fordi jeg lige har noget andet, jeg synes er vigtigere, end at komme til fest hos Gud. Gud begår ikke løftebrud. Hver eneste søndag slår Gud døren op for alle os undskyldningsmennesker. Hver eneste søndag kommer Gud selv i nadveren i skikkelse af et lille brød og nogle få dråber vin for at minde mig om, at invitationen står ved magt, bordet er dækket, løftet gælder, pladsen står stadig med dit og mit navn på bordkortet. Og det er ikke lige meget for Gud nød dem, siger han til sine tjenere nød dem, alt hvad I kan. Sig, de skal komme. Sig, det er vigtigt. Sig, jeg håber de kommer. Gud har gjort sit træk, næste træk er dit. Valget er frit. Valget er dit. Amen

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

uden for døren, for det er faktisk ikke spor rart at være sat udenfor lock outet fra fællesskabet sendt ud i kulden, hvor der hverken er løn eller

uden for døren, for det er faktisk ikke spor rart at være sat udenfor lock outet fra fællesskabet sendt ud i kulden, hvor der hverken er løn eller Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 28. april 2013 kl. 9.30 4. søndag efter påske - Konfirmation Johannes 8,1-11 Salmer: 749-29 478-192 v1+2+3+5+7+9-752 v.4+5 Men Jesus gik ud til Oliebjerget.

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 27. oktober 2013 22. søndag efter trinitatis Matt. 18,21-35 Salmer: 752-478-522 695-683

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 27. oktober 2013 22. søndag efter trinitatis Matt. 18,21-35 Salmer: 752-478-522 695-683 Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 27. oktober 2013 22. søndag efter trinitatis Matt. 18,21-35 Salmer: 752-478-522 695-683 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Da kom

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om?

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om? Den fortabte søn Dukketeater Af: Britta Søes Tekst: Luk 15,11-32 Tema: Gud, som den der er Far. Om tilgivelse at have gjort noget dumt og få tilgivelse. Om misundelse. Om at se alle de gaver, vi har fået

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Der vil derfor sikkert også være dem, der bliver forarget på mig, når jeg siger, at de jo ikke har gjort andet end at handle

Der vil derfor sikkert også være dem, der bliver forarget på mig, når jeg siger, at de jo ikke har gjort andet end at handle Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 2. august 2015 Kirkedag: 9.s.e.Trin/A Tekst: Luk 16,1-9 Salmer: SK: 402 * 292 * 692 * 471,4 * 2 LL: 402 * 447 * 449 * 292 * 692 * 471,4 * 427 Hvis mennesker

Læs mere

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 1 Grindsted Kirke Søndag d. 29. september 2013 kl. 16.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 2 Liturgi Video Sl 23 PRÆLUDIUM: Amazing Grace på orgel Velkommen

Læs mere

dette hellige Evangelium skriver Evangelisten Lukas Ev.t.9.s.e.tr. 1.rk.luk.16.1-9

dette hellige Evangelium skriver Evangelisten Lukas Ev.t.9.s.e.tr. 1.rk.luk.16.1-9 9.søndag efter trin. 2.august 2015 Gårslev kl.9 Skærup kl.10.30 736-den mørke nat forgangen er 212-den bitre død dig trængte 275- uforsagt vær på vagt... 518- på Guds nåde, i al våde (koral 211 - Herrens

Læs mere

den. Det er dem, jeg længes hjem til, når jeg er ude at rejse. Det er dem, der får mig til at holde

den. Det er dem, jeg længes hjem til, når jeg er ude at rejse. Det er dem, der får mig til at holde Anden søndag efter trinitatis, 17.juni 2012. Domkirken 10.00. Salmer: 745 Vågn op, 292 Kærligheds og sandheds ånd, 163 Fuglen har rede, 140 I Nazareth, 391 Dit ord, oh Gud. Nadver: 492 Guds igenfødte,

Læs mere

salmer: 736,747,728,768,656

salmer: 736,747,728,768,656 Prædiken til søndag den 2. august 2015. Den søndag der ligger her midt i højsommeren og hedder noget så tørt som den 9. søndag efter trinitatis. Trinitatis som er hele perioden fra pinse og til 1. søndag

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

A Divine Revelation of Hell Danish

A Divine Revelation of Hell Danish A Divine Revelation of Hell Danish by Mary K. Baxter En guddommelig åbenbaring om helvedet af Mary Kathryn Baxter Forord Introduktion Til Kathryn fra Jesus Om forfatteren 1. Ind i helvede 2. Det venstre

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 37-43 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 37: Salomon Nøglesætning: Gud kan hjælpe dig Bibelvers 1 Petersbrev

Læs mere

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30.

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. 9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. Salmer: Hinge kl.8.00: 744-302/ 692-372 Vinderslev kl.9.30: 744-373- 302/ 692-321,v.6-372

Læs mere

Marts 2005 8 A A S E O G P E R

Marts 2005 8 A A S E O G P E R Marts 2005 Netop i disse uger har vi travlt med at arrangere Ordet og Israels sommerstævne, som skal finde sted på Djurslands Efterskole, og tilmeldingerne løber ind i en lind strøm. Sidste år var der

Læs mere

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner.

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner. LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 13 Følg mig Ugens tekst og referencer: Luk 5,1-11. Joh 1,35-42. Den Store Mester, kap. 30. Huskevers: I er mine venner. (Joh 15,14) Hovedformålet er, at børnene Ved, at Jesus

Læs mere

Foto: Rasmus Mikkelsen.... i dit liv. Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder

Foto: Rasmus Mikkelsen.... i dit liv. Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder Foto: Rasmus Mikkelsen... i dit liv Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Tema Tvivl i dit liv Aktiviteter til hovedet Tvivl på din viden

Læs mere

Vi kan hjælpe andre til at være trygge.

Vi kan hjælpe andre til at være trygge. LEKTIE År B 3. kvartal Lektie 2 En voldsom storm Ugens tekst og referencer: Luk 8,22-25. Mark 4,35-41. Den Store Mester, kap.35. Huskevers: Herren er hos mig, jeg frygter ikke. (Sl 118,6) Hovedformålet

Læs mere

Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække

Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække 1 Nollund Kirke. Søndag d. 8. september 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække Salmer DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide DDS 29:

Læs mere

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 Lad os bede: Kære Herre Jesus Kristus, mød os i dag, og stands os i vores blindhed.

Læs mere

Et hul i taget. Huskevers: En ven kan være mere trofast end en bror. (Ordsp 18,24)

Et hul i taget. Huskevers: En ven kan være mere trofast end en bror. (Ordsp 18,24) LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 3 Et hul i taget Ugens tekst og referencer: Luk 5,17-26. Den store Mester, kap. 27. Huskevers: En ven kan være mere trofast end en bror. (Ordsp 18,24) Hovedformålet er, at

Læs mere

Kristendommens søjler

Kristendommens søjler Kristendommens søjler 1 - Troen 2 Der er kun én Gud 2 Fælles udgangspunkt for kristne, jøder og muslimer 2 Kristnes tro på én Gud 2 Hvad er et menneske? 3 Hvad mener kristne med ordet nåde? 4 Jesus Kristus

Læs mere

Jeg er vejen, sandheden og livet

Jeg er vejen, sandheden og livet Jeg er vejen, sandheden og livet Sang PULS nr. 170 Læs Johannesevangeliet 14,1-11 Jeg er vejen, sandheden og livet. Sådan siger Jesus i Johannes-evangeliet. Men hvad betyder det egentlig? Hvad mener han?

Læs mere

SKAMMENS TID. Kammerspil i to akter. Kaj Himmelstrup. Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister. VIVI, hans yngre søster

SKAMMENS TID. Kammerspil i to akter. Kaj Himmelstrup. Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister. VIVI, hans yngre søster SKAMMENS TID Kammerspil i to akter Kaj Himmelstrup Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister VIVI, hans yngre søster En kvindelig statist uden replikker 1. AKT Stue i en større

Læs mere