Det Tværsektorielle Netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange (TSN) Referat

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det Tværsektorielle Netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange (TSN) Referat"

Transkript

1 Regionshuset Viborg Kvalitet og Data Strategisk Kvalitet Det Tværsektorielle Netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange (TSN) Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Referat 8. møde, onsdag den 26. november 2014 kl (Kommunerne fortsætter til kl. 14) F7, stuen, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg Fremmødte: Mette Hartvig Pedersen, Lisbeth Vandborg, Jørgen Refslund Poulsen, Synnøve Sønderholm, Margrethe Kamstrup, Dorthe Gammelgård Jensen (fremmøde ved vikar), Vibeke Staack, Lena Mølgaard Haras, Heidi Foged, Aniette Weibrecht, Lene Vesterager, Jeanette Henriksen, Søren Schousboe Laursen, Stefanie Andersen, Dorthe Leth, Inge Selchau Jørgensen, Pia Sterregaard, Hanne Mette Olesen, Lene Bjerregård, Julie Rasmussen, Heidi Aagaard (Regional medformand), Tine Nielsen (sekretær og referent). Dato Tine Nielsen Tel / tine.nielsen@stab.rm.dk Side 1 Afbud: Tina-Bak Møller, Maj-Brit Baun Hansen, Bente Juulsgaard, Maj Brit Harding, Mette Bredsgaard (Kommunal medformand), Julie Andersen, Louise Hofman Nyholm, Lise Beyer Gommesen, Sus Freundt, Alice Teckemeier, Anne Blenstrup Larsen, Line Majse Møgelvang Kristensen, 1. Godkendelse af dagsorden (2 min) Indstilling: At dagsordenen godkendes. Dagsordenen blev godkendt. 2. Siden sidst kort runde (15 min) Hvad rører sig i klyngerne? Hvordan har samarbejdet været omkring tværsektorielle hændelser? Hvordan kommunikeres og handles i klyngerne på utilsigtede hændelser i sektorovergange?

2 Indstilling: Klyngevis runde. Horsensklyngen: Aktuelt arbejdes på, at få opsat planer i DPSD til automatisk udsendelse af information til rapporterende sektor omkring, hvad deres medarbejdere rapporterer. F.eks. kan kommunerne på den måde hver måned få information om, hvad kommunens medarbejdere rapporterer til hospitalet. Aarhusklyngen: Seneste møde er igen blevet aflyst. Interne løsninger på problemer findes dog ad hoc. Mellem AUH og Aarhus Kommune er igangsat et innovationsprojekt; task force omkring sikker medicinering i overgangene. Der er gennemført en forundersøgelse og direktørerne skal nu beslutte om projektet skal igangsættes for alvor. Da der tidligere har været mange indsatser på medicineringsområdet, som ikke har formået at udrydde problematikkerne, søger man at tænke anderledes i dette projekt. Kaospiloterne er kontaktet, da man forestiller sig, at der bl.a. kan udarbejdes en video. Side 2 Vestklyngen: Der er mange udfordringer, som er svære at adressere. Disse drøftes løbende. Det er ikke svært at finde emner og temaer til samarbejdsgruppens møder, men opgaverne skal også løftes videre. Samarbejdsgruppen for patientsikkerhed deltager nu i de øvrige samarbejdsgrupper i Vestklyngen. Det skal sikres, at problematikkerne drøftes, hvor der sidder ledelse, der kan træffe beslutninger. Aktuelt arbejdes med, at man i en kortere periode sætter spot på enkelte patientsikkerhedsområder og får rapporteret så meget som muligt her. På den måde, kan der skaffes flere sager at arbejde med, der kan tydeliggøre, hvor problemerne ligger. Hospitalsenheden afsender en ansøgning til Trygfonden om projektmidler 1. dec. I projektet skal udvikles en beholder (alla Green Bag løsningen fra England) som skal medvirke til at patienterne/borgere husker at få deres medicin med, når de skal forskellige steder hen i sundhedsvæsenet, hvor kendskab til deres medicin er vigtig, og hvor evt. ændringer skal foretages. I projektet skal udvikles nye arbejdsgange for håndtering af medicin, så dette gøres på stuen i samarbejde med patienten. Patientens viden om medicinen dens virkning og bivirkninger skal øges med henblik på øget kvalitet i behandlingen.

3 Midtklyngen: Siden sommer modtages rapporter fra planadministrationen i DPSD, så risikomanager på kommune og hospital får viden om, hvad der rapporteres fra egen sektor over sektorgrænserne og hvad egne rapportører har fokus på i sektorovergangene. Vibeke fra Silkeborg Kommune sidder med i Kontaktgruppen for indlæggelse og udskrivelse i Midtklyngen og kan derfor videreformidle viden fra patientsikkerhedsgruppen. Randersklyngen: Der arbejdes med at opsætte en Planadministration, der kan give viden om egen sektors rapportering over sektorgrænser. Praksisområdet og apoteker: Foreslår, at der skabes overblik i forhold til medicineringsprojekter på tværs af regionen. På næste TSN-møde kan der måske projektopsamles, idet igangværende projekter kan præsenteres. Side 3 Psykiatri og socialområdet: Deltager ad hoc i klyngerne og alle klynger opfordres til at tage kontakt, hvis der er konkrete emner som kræver en drøftelse og evt. deltagelse på et møde. 3. Den nye Sundhedsaftale (30 min) Den nye sundhedsaftale har været i høring, men er endnu ikke endelig vedtaget. Der har dog været et ønske om, at vi tager en drøftelse på baggrund af høringsversionen (vedhæftet). Hvad er TSN-netværkets funktion fremadrettet? Hvad er i øvrigt værd at bemærke i den nye sundhedsaftale? Indstilling: At indholdet i udkastet til den nye sundhedsaftale og betydningen for netværket drøftes. Dagsordensbilag: Sundhedsaftale høringsversion. Politiske visioner sundhedsaftalen høringsversion. Den nye version skal drøftes på Sundhedsstyregruppens møde i morgen d. 27. november og skal behandles i Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. december og efterfølgende vedtages politisk i Regionsrådet. Selve sundhedsaftalen lægger ikke op til detailstyring, men er værdibaseret. Efterfølgende skal udarbejdes et værktøjskatalog, der kan hjælpe medarbejderne i sektorerne med at forstå hinanden.

4 Der står, at delaftaler for specifikke/målgrupper/indsatser videreføres fra forrige aftaleperiode eller udvikles fremadrettet. Om det gælder alle delaftaler er ikke umiddelbart klart. Det bemærkes, at det på nogle områder vil give rod, hvis der ikke er faste regler. I Horsensklyngen har man bl.a. oplevet problematikker vedr. anlæggelse af PEG-sonde og ernæringsplaner. I forhold til Kvalitetsudvikling anvendes Triple Aim-tilgangen i monitorering af samarbejdet på tværs. Informationerne omkring arbejdet på patientsikkerhedsområdet er sparsomme. I store træk skitseres, at arbejdet med UTH i sektorovergange skal skabe læring, vidensdeling og resultere i handling ved at analysere hændelser, formidle til relevante fora og sikre ledelsesinvolvering. Side 4 Hvordan tænker netværket at kunne arbejde ud fra ovenstående?: Det blev drøftet, hvorvidt vi har pligt til at udarbejde en årsrapport eller om det giver bedre mening med f.eks. en statusrapport efter hvert møde. Det blev foreslået, at vi fremadrettet trækker opmærksomhedsemner frem og er med til at sætte dagsordener i de besluttende fora. Som udgangspunkt er vores formelle overordnede fortsat Sundhedskoordinationsudvalget og Sundhedsstyregruppen. Hidtil har vi alene henvendt os her med en tilbagemelding på TSN-netværkets arbejde ved, at årsrapporten er sat på dagsordenen. Hvis TSN skal være mere proaktive er det nødvendigt at adressere de beslutningsdygtige organer. Klyngerne er ifølge sundhedsaftalen, der hvor det forventes, at aftalerne udmøntes og initiativer udvikles og afprøves. Det blev bemærket, at vestklyngen har erfaring med, at samarbejdet mellem de forskellige lokale klyngegrupper hænger godt sammen fordi, der er én person i Kvalitet og Udvikling i Hospitalsenheden Vest, der deltager i alle de lokale grupper. Den regionale risikomanager Heidi Aagaard fortalte om Regionens Strategiplan for Kvalitet og Patientsikkerhed, hvor spor 2 hedder: Høj sikkerhed i ethvert behandlingsforløb. (link indsat i referatet). I forbindelse med realisering af målsætningerne, har patientsikkerhedsteamet i Kvalitet og Data et ønske om, at Patientsikkerhed tænkes ind i alle dagsordener. Dette kan også gøres tværsektorielt, men det er i så fald nødvendigt, at vi i TSN bliver mere skarpe på aktuelle problemstillinger, hvis vi skal kunne videreformidle og dagsordenssætte patientsikkerhed. Endvidere bør

5 vi fortsat hver især netværke og italesætte patientsikkerhed i mange forskellige fora i baglandet. Beslutning: Hvis vi vil udfordre detaljeringsgraden i Sundhedsaftalen er det nødvendigt, at vi fremadrettet påvirker udarbejdelsen af redskaber og udmøntning af Sundhedsaftalen i praksis. På næste møde i foråret 2015, hvor Sundhedsaftalen er endeligt vedtaget, vil hovedpunktet være at finde ud af: Hvad vi gerne vil opnå i sundhedsaftaleperioden? Hvordan vi kan påvirke arbejdet med de fokusområder, der er nævnt i Sundhedsaftalen, som har betydning for patientsikkerheden. Referatbilag: Link - Strategiplan for Kvalitet og Patientsikkerhed ( data/strategisk+kvalitet/kvalitetsstrategi/strategiplan+for+kvalitet+o g+patientsikkerhed ) Side 5 4. TSN-årsrapport 2014 fremadrettet udformning (15 min) For at sikre, at TSN-årsrapporten 2014 bliver bedst mulig og udarbejdes indenfor den forventede tidsramme i første kvartal af 2015, vil Kvalitet og Data gerne bede om input til udformningen. TSN-årsrapporten for 2013 er vedhæftet til genopfriskning af, hvad der var godt og skidt i den gamle årsrapport. Indstilling: At der træffes beslutning om udformningen af TSN-årsrapporten Dagsordensbilag: Tværsektoriel årsrapport Endelig version TSN-årsrapporten skal laves for 2014, da vi har pligt til at udarbejde den i henhold til den gældende Sundhedsaftale. Der var delte meninger om, hvorvidt TSN-årsrapporten også fremadrettet skal udfærdiges, hvis vi ikke længere har pligt til det. Det er muligt, at der ikke er et bredt publikum for rapporten, men den er i nogle sammenhænge TSN-netværkets ansigt udadtil ved henvendelser omkring det tværsektorielle samarbejde med patientsikkerhed. Enkelthed og korthed er væsentligt. Der var et ønske om, at hver klynge skriver ét samlet kortfattet bidrag. Endvidere vil Regionen udarbejde en sammenfatning af de væsentligste tværsektorielle emner i 2014.

6 Ikke alle mente, at præsentation af data på tværsektorielle UTH er nødvendigt. Data er dog nødvendigt for at understrege mønstre og tendenser i UTH. Men i Kvalitet og Data har vi eksperimenteret med statistikprogrammet STATA, der kan gøre det lettere at samle data, hvilket formentlig vil betyde, at der ikke skal leveres så mange forskellige udtræk fra kommunerne. Det er væsentligt, at rapporten også indeholder et fremadpegende afsnit med målsætninger for Timingen er vigtig, hvorfor det skal tilstræbes, at den udkommer i slutningen af 1. kvartal Beslutning: Kvalitet og Data indkalder bidrag til årsrapporten inden juleferien med deadline for levering af bidrag omkring d. 1. februar Hver klynge leverer samlet et kortfattet bidrag samt hver deres data på tværsektorielle UTH. Længden af bidraget fastsættes specifikt ved indkaldelsen. Kvalitet og Data sørger for udgivelse ved udgangen af 1. kvartal En drøftelse af udarbejdelse af TSN-årsrapporter i den kommende sundhedsaftaleperiode vil blive taget på forårsmødet Side 6 5. Information af vagtlæge ved kommunehenvendelser (30 min) v. Mette Bredsgaard og Lene Bjerregård. Fokus på hændelser, hvor der er ydet utilstrækkelig eller sen hjælp til borgere ved akut opstående situationer. - Oplæg om UTH ér, hvor medarbejderne burde have handlet i forhold til handlepligten. - Oplægget vil tage udgangspunkt i det brev som Patientombuddets Læringsenhed har udsendt til kommuner i april 2014, om dette emne samt praksiseksempler fra UTH ér i Region Midt. Hvordan kan vi gøre det bedst muligt for borgere og patienter i disse situationer? Hvad kan vi sammen gøre for at imødegå disse hændelser? Indstilling: At problematikken drøftes. I april 2014 har Patientombuddets Læringsenhed udsendt et brev til kommunerne omkring opmærksomhed på plejepersonalets handlepligter i forbindelse med akut opståede situationer hos borgerne. På vagtlægeområdet er utilsigtede hændelser på området oplevet, hvor vagtlægen ikke er rykket ud til en dårlig borger, men i flere af situationer hænger det sammen med, at plejepersonalet ikke har kunnet give oplysninger, der indicerede en alvorlig situation.

7 Det er nødvendigt at være opmærksom på, at der er retningslinjer for plejepersonalet i kommunerne omkring tilkald af læge eller kontakt af andet sundhedspersonale i akutte situationer. Endvidere er det vigtigt, at plejepersonalet kender deres handlepligt. Ved tilkald af vagtlæge er det vigtigt at kunne oplyse vitale værdier og at benytte Sikker mundtlig kommunikation. ISBAR er i den nuværende sundhedsaftale angivet som den metode, der bør benyttes. Mange kommuner arbejder med TOBS (Tidlig Opsporing af Begyndende Sygdom). Det er væsentligt, at kommunerne udvikler deres organisering på akutområdet. Observationsværktøjet er indskrevet i den nye sundhedsaftale som noget, der fremadrettet skal anvendes. Side 7 Hospitalsenheden Horsens fortalte, at der på hospitalerne opleves lignende problematikker, hvor sygeplejersker ikke kan trænge igennem til bagvagten. Derfor er det fastsat, at sygeplejersken i nødsituationer kan tilkalde et akutteam. Mange aspekter spiller ind på vurderingen i en akutsituation. Det bør respekteres, at tilstedeværende personer, der kender eller har undersøgt borgeren, ringer fordi der er behov for hjælp. Anvendelse af gode kommunikationsværktøjer er dog vigtig i professionelle sammenhænge, da en lang kø hos lægen kan medføre, at der prioriteres anderledes, hvis det ikke står klart, hvorfor plejepersonalet er bekymret. Det er dog vigtigt at huske, at kommunikationen ikke altid foregår ved sundhedsfagligt personale. F.eks. er der mange pædagoger ansat i botilbuddene. Konklusion: Netværket opfordres til at medvirke til, at man i egen sektor har styr på kommunikationsredskaber, retningslinjer og kendskab til handlepligt. Vagtlægerne spørges evt. ind til, hvad de specifikt gerne vil vide, når plejehjem eller hjemmepleje ringer. Referatbilag: Brev til kommuner om sen hjælp. Oplæg - Information af vagtlæge ved kommunehenvendelser. 6. Dilemmaer og regler ved fravalg af livsforlængende behandling (30 min.) v. Heidi Aagaard og Tine Nielsen

8 Flere klynger har siden udgivelse af Sundhedsstyrelsens vejledning om fravalg af livsforlængende behandling i januar 2014, drøftet de tvivlsspørgsmål, som er forbundet med implementering af vejledningen og de etiske dilemmaer som bl.a. UTH erne viser omkring transport af terminalt syge patienter m.v. Vestklyngen har givet nogle eksempler på UTH er og hjulpet os i Kvalitet og Data med at stille nogle relevante spørgsmål som vi vil fremlægge på mødet og i fællesskab kan søge at finde et svar på. Indstilling: At spørgsmål og problematikker drøftes. Dagordensbilag: Vejledning om fravalg af livsforlængende behandling Referenten holdt oplæg, der er vedhæftet referatet. Det væsentligste er, at hospitaler og kommuner hver især får styr på, hvad de har pligt til og hvordan uhensigtsmæssige situationer kan undgås. En væsentlig pointe er, at der som udgangspunkt altid er handlepligt i forhold til at tilkalde hjælp og påbegynde genoplivning, medmindre behandlingsansvarlig læge har godkendt andet. Noget af det, der i henhold til de viste problemstillinger i UTH og drøftelsen, viser sig svært: at der kan være tvivl om, hvem der er behandlingsansvarlig læge, da det i nogle tilfælde ikke er egen læge. En aktuel behandlingssituation kan medføre, at hospitalslægen er nærmere til at vurdere ikke genoplivning. at det er svært at vurdere i hvilke konkrete situationer, det kommunale personale skal kontakte en læge med henblik på vurdering af ikke genoplivning inden en akut situation opstår. Vejledningen giver dog anvisninger. Det må ikke være fast praksis, at der automatisk skal tages stilling i forhold til alle beboere, når de kommer på plejehjem. I forhold til etiske spørgsmål omkring transport af terminale patienter, kan man ikke forlange, at hospitalet beholder borgeren, da det kun sjældent kan konstateres, hvorvidt det varer 2 timer, 1 døgn, 1 uge eller længere før patienten afgår ved døden. At sådanne patienter sendes hjem midt om natten er dog problematisk. Side 8 Referatbilag: Fravalg af livsf.beh. - TSN-møde - nov FMK status (20 min) v. Heidi Aagaard Der er nedsat en tværsektoriel FMK gruppe, hvor regional risikomanager Heidi Aagaard deltager.

9 Heidi vil fortælle om gruppen og dens formål samt give en status på FMK. Indstilling: Drøftelse af aktuel status. De aktuelle tal på anvendelse af FMK på hospitalerne er ikke helt valide, men det ser lidt bedre ud, når tallene valideres. Der er meget forskellig anvendelse af FMK og medicinmodulet på hospitalerne. Den tværsektorielle FMK-gruppe har afholdt møde, hvor det gik op for flere deltagere, hvordan situationen i kommunerne ser ud, hvis regionerne ikke får FMK-anvendelsen til at køre. Det vil give uoverstigelige problemer, da alle kommuner er på FMK fra midten af 2015 og alene benytter dette system. Side 9 Der er nogle tekniske problemer, men det blev på mødet samtidig afklaret, at der er visse funktioner i FMK, der kan gøre arbejdet lettere, men som blot ikke er kendt. Det er dog muligt, at brugervenligheden kunne være bedre og at funktionelle opdateringer kunne formidles bedre ud. Rigsrevisionen har bemærket, at der mangler kompetenceudvikling i forhold til FMK. Kommunerne bemærkede, at der tidligere er modtaget et brev fra Regionen om, at der var stilstand i implementeringen p.g.a. tekniske udfordringer. Det er nødvendigt, at Regionshospitalerne opfylder deres pligter, da almen praksis ikke kan overskue at rydde op. Det Regionale socialområde spurgte til om de er tænkt ind i det tværsektorielle samarbejde omkring FMK, da de har samme status som kommunerne. Heidi undersøger og viderebringer budskabet på mødet, der afholdes i morgen d. 27. november. Konklusion: Kommunerne og Almen praksis opfordres fortsat til at sende UTH ind, som kan bruges i samarbejdet, da der trækkes data før hvert møde. Referatet vedhæftes en oversigt over, hvor langt de enkelte kommuner er i forhold til opkoblingen til FMK. Referatbilag: Opkobling-til-FMK-test--eller-produktionsmiljøkommuner, Skævvridning i rapportering af UTH over sektorgrænserne (15 min) v. Hospitalsenheden Vest

10 Hospitalsenheden Vest modtager mange flere rapporter fra kommunerne i Vestklyngen end omvendt. Vi har mange gange opfordret klinikken til at rapportere, men der sker ingen ændringer. Tiden til at rapportere kan være en årsag, men den må være ens for kommunerne. En anden kan være, at kommunerne ikke laver så mange fejl i overgangene som vi gør. En tredje kan være oplevelsen af, hvad der er en UTH. Hvis man ser på de mange indrapporteringer om medicineringsfejl, kan man sige, at selvfølgelig opleves dette som fejl i kommunen, fordi personalet ikke direkte kan komme til at gøre deres opgaver overfor patienten. Hvis det var modsat rettet, at vi ikke havde data om den medicinske behandling, hvad oftere er reglen end undtagelsen, så har vi jo lægerne lige ved hånden, og de ordinerer jo så bare ud fra faglige overvejelser omkring, hvad patienten skal starte med herinde. Så vi har nok på hospitalerne ikke de samme udfordringer og derfor ikke samme oplevelse af at, der kan ske patienten noget utilsigtet på baggrund af mangelfulde informationer. Vi begynder at mærke, at denne skævvridning i rapportering kan betyde noget for samarbejdsforholdene imellem kommuner og hospital. Hvad tænker de andre klynger om dette dilemma, og kan vi gøre noget for at ændre den praksis, når vi nu skal rapportere tværsektorielle hændelser? Side 10 Indstilling: Drøftelse af dilemmaet og handlemuligheder. Budskabet om rapportering over sektorgrænser er forsøgt formidlet ud på hospitalerne. Aarhus Kommune var med på et møde med patientsikkerhedskoordinatorerne på Aarhus Universitetshospital, men det har ikke givet et resultat. Det er forsøgt at formidle, hvad hospitalerne bør se som en UTH, når patienter indlægges fra en kommune, f.eks. manglende information om medicinering og at borgeren kommer ind i en dårlig tilstand, f.eks. med tryksår. Problemet er nok bl.a., at man ofte løser problemerne konkret ved telefonisk kontakt, men det giver blot ikke generel læring for hospitaler og kommuner. Silkeborg Kommune har en enkelt gang oplevet rapportering fra et hospital omkring et omsorgssvigt. Sagen blev modtaget med kyshånd og behandlet helt til bunds og flere tiltag blev sat i gang på den baggrund. Praksisområdet tilsluttede sig, at de heller ikke får UTH omkring mangler i henvisninger m.v.

11 Kommuner og praksisområdet, der deltog på Patientsikkerhedskonference for primærsektoren berettede om, at der var en præsentation af, at gå I patientens fodspor tværsektorielt. Herved var uhensigtsmæssigheder i overgangene blevet klarlagt. Endvidere opnås forståelse for hinandens arbejdsbetingelser. Manualen derfra er vedhæftet referatet. Konklusion: Hvis det er svært at opnå rapportering af UTH fra hospitalerne over sektorgrænserne, så kunne redskaber som at gå I patientens fodspor tværsektorielt, generere den viden og læring, der mangler. Men vi bør fortsat ikke opgive, at få hospitalerne til at rapportere over sektorgrænserne. Referatbilag: Manual for at gå I patientens fodspor version 3 Side Patientsikkerhedskonference i primærsektoren (15 min) v. Jørgen Refslund Poulsen, Vibeke Staack, Lisbeth Vandborg, Synnøve Sønderholm og Lene Bjerregård. Flere kommuner og praksissektoren har deltaget i Patientsikkerhedskonference for primærsektoren d. 3. november i Kolding. Programmet vedhæftes dagsordenen og deltagerne giver en tilbagemelding fra konferencen. Indstilling: At oplevelserne drøftes. Dagsordensbilag: Program - patientsikkerhed i primærsektoren. Punktet blev ikke nået, men for de interesserede, er der indsat link til slides fra konferencen herunder. Referatbilag: Primærsektorkonference 2014 ( 10. Private leverandører i kommunerne (10 min.) v. Tine Nielsen Flere kommuner har gennem tiden stillet spørgsmål omkring håndtering af UTH, der sker hos private leverandører af kommunale ydelser. Kommune og Region har pligt til at varetage sagsbehandlingen af UTH, der sker, når en privat leverandør varetager opgaver på vegne af de offentlige institutioner. Men er det lovligt at koble en privat leverandør på DPSD, så de selv kan varetage sagsbehandlingen? De lovmæssige overvejelser fremlægges med henblik på drøftelse og afklaring. Indstilling: At pligter, muligheder og begrænsninger drøftes.

12 DPSD-administrator Tine Nielsen har tidligere juridisk besvaret spørgsmålet om opkobling af private leverandører til DPSD overfor flere af regionens kommuner. Problemet er, at adgangen til DPSD ikke kan differentieres i kommunerne fordi de ikke er tilkoblet SOR. Det betyder, at de personer, der gives adgang til DPSD-sager i kommunerne får fuld adgang til alle kommunens sager og ikke kun til de sager, der f.eks. tilgår et specifikt privat plejehjem. Det kan p.g.a. fortroligheden omkring UTH være problematiks rent lovmæssigt, når der ikke er tale om kommunalt ansatte, hvorfor det ikke umiddelbart anbefales at opsætte en sådan løsning. Det er endnu ikke lykkedes, at få Patientombuddet til at tage endeligt stilling, om end problematikken blev drøftet på DPSDdriftsgruppemødet i går, jf. vedhæftet referatbilag til pkt. 11 herunder. Side 12 På KL s hjemmeside fandt den kommunale medformand Mette Bredsgaard følgende: Spørgsmål fra en kommune: Ift. vores private leverandører bruger jeg meget tid på at sende indberetninger til dem via mail og følge op på deres sager, da de ikke har tilgang til vores system. Hvis de havde deres egen indgang i SOR, ville de selv kunne sagsbehandle deres sager i DPSD frem for, jeg skal sidde og sagsbehandle deres sager i DPSD. Jeg ved heller ikke, hvor godt det er, at jeg sender sager til dem med følsomme personoplysninger via mail. Jeg går ud fra, at det er ok, så længe jeg sender det som sikkert post? Svar fra Patientombuddet Morten Sonne november 2013: Uden af tage stilling til om private leverandører skal have adgang til DPSD eller ej, vil det med den nuværende SOR ikke være hensigtsmæssigt at give adgangsrettighed, da de i så fald ville få adgang til alle kommunes sager. Hvis der hos den private leverandør er udpeget en person, som indgår i kommunes patientsikkerhedsorganisation, vil udveksling af oplysninger med denne vedr. UTH, være OK. Konklusion: Patientombuddets læringsenhed har alene udtalt, at det ikke er hensigtsmæssigt at give private leverandører i kommunerne direkte adgang til DPSD. En sagsbehandler kan dog udpeges hos den private leverandør, hvortil resumé af indkomne UTH-sager kan sendes og drøftes. Selve den praktiske sagsbehandling i DPSD, vil dog skulle varetages af en kommunal sagsbehandler (risikomanager). Dette må være anbefalingen så længe den lovmæssige stilling ikke er klarlagt. 11. DPSD-driftsgruppen og nyt fra Patientombuddet (10 min.) v. Mette Bredsgaard og Tine Nielsen. Nyt fra Patientombuddet herunder situation med udvikling af DPSD.

13 Der er DPSD-driftsgruppemøde (videomøde) dagen før TSN-mødet altså d. 25. november, hvorfra den regionale og kommunale repræsentant i fællesskab vil give en tilbagemelding. Indstilling: At orienteringen tages til efterretning. Da tiden var knap blev det besluttet, at DPSD-driftsgruppereferatet blot udsendes, når det modtages. DPSD-driftsgruppereferatet er vedhæftet nærværende TSN-referat. Patientombuddet har bedt om inputs i forbindelse med, at det overvejes, hvordan patienter og pårørende kan informeres bedre om deres mulighed for at rapportere UTH. Det overvejes at udforme en ny pjece på nationalt niveau. Derfor er DPSDdriftsgruppemedlemmerne blevet bedt om at spørge baglandet til, hvordan de anvender den eksisterende pjece og give inputs til udformningen af en ny. Side 13 På TSN-mødet svarede netværket følgende: I forbindelse med midtvejsbesøg på Aarhus Universitetshospital i forhold til DDKM og akkreditering, gjorde surveyorne fra IKAS opmærksom på, at der ikke gøres nok for at oplyse om rapporteringsmuligheden for patienter og pårørende. Der er derfor udformet en ny plakat og indsat links på hjemmesider, hvor patienter og pårørende kigger. Flere hospitaler nikker til, at det er noget som IKAS har fokus på. I Region Midtjylland er der udformet en pjece, der sammenfatter patienters mulighed for at klage, søge erstatning og rapportere UTH og forklarer forskellene. Denne anvendes i forskellige sammenhænge på de fleste hospitaler. Nogle hospitaler/afdelinger informerer om UTH i det velkomstbrev, der udsendes til patienter og udsender pjecen med brevet. Andre mener, at patienter i forvejen får alt for mange dokumenter tilsendt, hvorfor pjecen ikke automatisk sendes ud. Det er også et dilemma, hvorvidt man allerede fra begyndelsen af et patientforløb skal gøre så tydeligt opmærksom på, at noget kan gå galt. RM-pjecen (og Patientombuddets) er i varierende grad tilgængelig for patienter og pårørende på de forskellige hospitaler og afdelinger. Praksisområdet har fået tilbudt RM-pjecen og benytter sig heraf.

14 Flere kommuner mener ikke de gør nok for at informere patienter og pårørende om muligheden for at rapportere UTH. I Hedensted Kommune gives Patientombuddets brochure til nyindflyttede borgere. Visitatorerne udleverer den i forbindelse med vurderingen af, hvilken hjælp borgeren har behov for. Der gøres opmærksom på de store forskelle mellem hospitaler, kommuner og socialområdet. Der er ofte behov for andre informationer afhængigt af sektoren. Nye pjecer bør tage højde for dette. I mange sammenhænge er det bl.a. uhensigtsmæssigt, at udtrykket patient benyttes i stedet for borger. Både kommuner og regioner mener samstemmende, at der kunne være behov for mere end en ny pjece og evt. plakater. En landsdækkende kampagne er ønskelig. Side 14 Konklusion: Ovenstående inputs fra hospitaler, kommuner og praksisområdet vedr. information af patienter og pårørende omkring muligheden for at rapportere UTH, videreformidles til Patientombuddets læringsenhed. Referatbilag: Referat fra DPSD-driftsgruppemøde d. 25. november Samarbejdsorganisation Driftsgruppen Nov Ændringsønske omkring autosvar til patienter og pårørende. Ændringsønske omkring involveret lokation. Ændringsønske omkring understøttelse af læring. 12. Eventuelt Det Midlertidige Udvalg for Patientsikkerhed har i løbet af året været på besøg i Hospitalsenheden Horsens, Aarhus Universitetshospital og Hospitalsenheden Vest. Sidstnævnte besøg omhandlede det tværsektorielle samarbejde om patientsikkerhed og havde kommunedeltagelse. Det politiske udvalg har selv ytret ønske om at få et FMK-tema på dagsordenen. 13. Evaluering af mødet (5 min). Lokalet var for lille. Det tilstræbes, at finde et bedre lokale fremover. Dagsordenen var god, men for lang i forhold til at nå en dybere drøftelse af emnerne. Dagsordenerne kan gøres kortere, hvis nogle

15 orienteringspunkter klares pr. mail, f.eks. omkring DPSDdriftsgruppemøder. Det er godt, hvis ét af de årlige møder afholdes som Temamøde. Side 15

TSN-koordinationsgruppen

TSN-koordinationsgruppen TSN-koordinationsgruppen Regionshuset Viborg Koncern Kvalitet Strategisk Kvalitet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tlf. +45 7841 0000 Dagsorden 5. møde, torsdag d. 28. september kl. 9.00-11.00

Læs mere

Indsatsområdet - Opfølgning på utilsigtede hændelser

Indsatsområdet - Opfølgning på utilsigtede hændelser Indsatsområdet - Opfølgning på utilsigtede hændelser 1. Formål Kommunerne og Region Sjælland er enige om, at det overordnede formål er at forbedre patientsikkerheden gennem en systematisk registrering,

Læs mere

TSN-Koordinationsgruppen

TSN-Koordinationsgruppen Regionshuset Viborg Koncern Kvalitet Strategisk Kvalitet TSN-Koordinationsgruppen (Koordinationsgruppen for det TværSektorielle Netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange) Skottenborg 26 DK-8800

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.6 utilsigtede hændelser

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.6 utilsigtede hændelser Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.6 utilsigtede hændelser Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område Dansk kvalitetsmodel på det sociale

Læs mere

Statusrapport for UTH i speciallægeklinik. Årsrapport 2014

Statusrapport for UTH i speciallægeklinik. Årsrapport 2014 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Statusrapport for UTH i speciallægeklinik Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Årsrapport 2014 Denne rapport indeholder

Læs mere

TSN-koordinationsgruppen

TSN-koordinationsgruppen TSN-koordinationsgruppen Regionshuset Viborg Koncern Kvalitet Strategisk Kvalitet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tlf. +45 7841 0000 Referat 6. møde, tirsdag den 5. december kl. 9.00-11.00 (videomøde)

Læs mere

Referat fra Møde i Tværfagligt Netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange. Tid og sted: 10. november 2011, kl. 9-13, Regionshuset Viborg

Referat fra Møde i Tværfagligt Netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange. Tid og sted: 10. november 2011, kl. 9-13, Regionshuset Viborg Regionshuset Viborg Kvalitet og Sundhedsdata Strategisk kvalitet Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Referat fra Møde i Tværfagligt Netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange SUNKSD@regionmidtjylland.dk

Læs mere

Tværregional og Fælles regional retningslinje for utilsigtede hændelser

Tværregional og Fælles regional retningslinje for utilsigtede hændelser Psykiatri og Social Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område i Region Midtjylland Dato august 2013 Tværregional og Fælles regional retningslinje for utilsigtede hændelser Vejledning til, hvordan det

Læs mere

Årsrapport 2013. Utilsigtede hændelser i Almen Praksis

Årsrapport 2013. Utilsigtede hændelser i Almen Praksis Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Årsrapport 2013 Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Utilsigtede hændelser i Almen Praksis Dato 16-01-2014 Lene Bjerregård

Læs mere

TSN-koordinationsgruppen

TSN-koordinationsgruppen TSN-koordinationsgruppen Regionshuset Viborg Koncern Kvalitet Strategisk Kvalitet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tlf. +45 7841 0000 7. møde, onsdag d. 21. marts kl. 10.00-12.00 (fysisk møde)

Læs mere

Det tværsektorielle netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange. 3. møde mandag den 7. maj 2012 kl 09:00 13:00

Det tværsektorielle netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange. 3. møde mandag den 7. maj 2012 kl 09:00 13:00 Det tværsektorielle netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange Regionshuset Viborg Kvalitet og Sundhedsdata Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tlf. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Referat. Møde i følgegruppen for forebyggelse Mandag den 29. februar 2016 Mødelokale 1515, Regionshuset, Damhaven 12, 7100 Vejle

Referat. Møde i følgegruppen for forebyggelse Mandag den 29. februar 2016 Mødelokale 1515, Regionshuset, Damhaven 12, 7100 Vejle Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: E-mail: blm@rsyd.dk og iben.lykkeeggertsen@middelfart.dk Dato: 08-03-2016 Telefon: 2920 1212 og 3057 1183 Referat Møde i følgegruppen

Læs mere

Referat Patientinddragelsesudvalget

Referat Patientinddragelsesudvalget Patientinddragelsesudvalget Sagsnummer 2013-010892 Referat Patientinddragelsesudvalget 22. januar 2016 kl. 10.00-12.30 i mødelokale B, Regionshuset Mødedeltagere Torben Andersen, Ældrerådene i Region Nordjylland

Læs mere

Referat. Referat. Etisk udvalg 18. februar 2011. Karen Langvad 25. februar 2011

Referat. Referat. Etisk udvalg 18. februar 2011. Karen Langvad 25. februar 2011 Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk udvalg 18. februar 2011 For referat: Dato for udarbejdelse: Karen Langvad 25. februar 2011 Deltagere: Brian Errebo-Jensen Jeanette Præstegaard Hanne Munch

Læs mere

8. laboratorium om visitation af akut syge patienter. under. Sundhedsstrategisk ledelse

8. laboratorium om visitation af akut syge patienter. under. Sundhedsstrategisk ledelse 8. laboratorium om visitation af akut syge patienter under Sundhedsstrategisk ledelse 1 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Fra enstrenget system til tværsektoriel og tværfagligt samarbejde - ny model for visitation

Læs mere

Reagér på bivirkninger

Reagér på bivirkninger Reagér på bivirkninger - Og hjælp med at gøre medicin mere sikker for alle Vejledning til PowerPoint-præsentation om bivirkninger 2 Indhold 1. Indledning 2. Introduktion til slides 3. Opfølgning på undervisning

Læs mere

Patientsikkerhed i Næstved kommune. Årsberetning Om utilsigtede hændelser

Patientsikkerhed i Næstved kommune. Årsberetning Om utilsigtede hændelser Patientsikkerhed i Næstved kommune Årsberetning 2016 Om utilsigtede hændelser Indhold 1.0 Indledning 3 2.0 Organisering.. 3 3.0 Opgørelse over rapporteringer i 2016....4 4.0 Bidrag til Patientsombuddets

Læs mere

Årsrapport 2012. Patientsikkerhed - utilsigtede hændelser. Herning Kommune

Årsrapport 2012. Patientsikkerhed - utilsigtede hændelser. Herning Kommune Årsrapport 2012 Patientsikkerhed - utilsigtede hændelser Herning Kommune 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Konklusion 3 2 Baggrund 3 3 Resultater 3 3.1 Generelt 3 3.2 Antal rapporterede hændelser 4 3.3 Alvorlighedsgraden

Læs mere

Undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber. Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber

Undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber. Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat af møde i undergruppen

Læs mere

Patientsikkerhed i Næstved kommune. Årsberetning Om utilsigtede hændelser

Patientsikkerhed i Næstved kommune. Årsberetning Om utilsigtede hændelser Patientsikkerhed i Næstved kommune Årsberetning 2017 Om utilsigtede hændelser Indhold 1.0 Indledning. 3 2.0 Organisering.. 3 3.0 Opgørelse over rapporteringer i 2017.....4 4.0 Bidrag til Styrelsen for

Læs mere

Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015

Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015 Deltagere:

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december

Læs mere

Til Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 11. juni /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste

Til Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 11. juni /. Deltagere: Se vedlagte deltagerliste Regionshuset Viborg Til Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 11. juni

Læs mere

Møde i TSN-koordinationsgruppen Onsdag d. 5. december 2018 kl (video møde) REFERAT

Møde i TSN-koordinationsgruppen Onsdag d. 5. december 2018 kl (video møde) REFERAT Møde i TSN-koordinationsgruppen Onsdag d. 5. december 2018 kl. 9.00-11.00 (video møde) Regionshuset Viborg Koncern Kvalitet Strategisk Kvalitet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tlf. +45 7841 0000

Læs mere

Referat fra mødet i Nationalt Forum den 29. september 2015

Referat fra mødet i Nationalt Forum den 29. september 2015 Styrelsen for Patientsikkerhed 3. november 2015. Referat fra mødet i Nationalt Forum den 29. september 2015 Til stede Ann Lyngberg for Annemarie Hellebek, Enhedschef, Region Hovedstaden Susanne Richter

Læs mere

Dagsorden. 1) Ajourføring på hospitaler og i almen praksis (ans. Kristoffer Stegeager)

Dagsorden. 1) Ajourføring på hospitaler og i almen praksis (ans. Kristoffer Stegeager) Dagsorden til mødet i Den tværsektorielle FMK-styregruppe Torsdag den 11. juni 2015 Mødelokale: Hospitalsledelsesmødelokale, Bygning 4, 1. sal, Nørrebrogade 44, 8000 Aarhus C Tidspunkt: 15.30-17.00 Virtuelt

Læs mere

Temagruppen for Sundheds-it og digitale arbejdsgange

Temagruppen for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Strategi og planlægning Temagruppen for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@regionmidtjylland.dk www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Faglig ramme om fælles gravidteam for sårbare gravide. 1. Baggrund. Bilag til samarbejdsaftale om fælles gravid team for sårbare gravide

Faglig ramme om fælles gravidteam for sårbare gravide. 1. Baggrund. Bilag til samarbejdsaftale om fælles gravid team for sårbare gravide Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Bilag til samarbejdsaftale om fælles gravid team for sårbare gravide Faglig

Læs mere

Utilsigtede hændelser Arbejdsgange

Utilsigtede hændelser Arbejdsgange Utilsigtede hændelser Arbejdsgange Sagsnr.: 2011-11201 Dato: 01-03-2011/red. 06/2012 Dokumentnr.: 2011-60735 Sagsbehandler: Mona Lisa Pedersen Indhold 1. Lovgrundlag... 3 2. Formål med rapportering...

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for sundhedsaftalerne i Horsens-klyngen

Kommissorium for Styregruppen for sundhedsaftalerne i Horsens-klyngen Kommissorium for Styregruppen for sundhedsaftalerne i Horsens-klyngen Dette kommissorium beskriver den overordnede ramme for samarbejdet mellem hospital, kommune og praktiserende læger i Horsens-klyngen.

Læs mere

Kræftens Bekæmpelses høringssvar på Region Sjællands udkast til Sundhedsaftale 2015-18

Kræftens Bekæmpelses høringssvar på Region Sjællands udkast til Sundhedsaftale 2015-18 14. september 2014 Region Sjælland Alleen 15 4180 Sorø Att.: Kvalitet og Udvikling Område Sjælland Område Sjælland Ringstedgade 71 4700 Næstved Tel +45 +45 2646 www.cancer.dk UNDER PROTEKTION AF HENDES

Læs mere

Udfordringer og erfaringer fra tværsektorielt samarbejde, når det er bedst set fra et hospitalsledelsesperspektiv.

Udfordringer og erfaringer fra tværsektorielt samarbejde, når det er bedst set fra et hospitalsledelsesperspektiv. Udfordringer og erfaringer fra tværsektorielt samarbejde, når det er bedst set fra et hospitalsledelsesperspektiv. 13.oktober 2013 Ida Götke www.regionmidtjylland.dk Hospitalsenheden VEST 2 www.vest.rm.dk

Læs mere

Organisering af sundhedssamarbejdet i Region Midtjylland og Vestklyngen 2012

Organisering af sundhedssamarbejdet i Region Midtjylland og Vestklyngen 2012 Samarbejdsgrupper i Regionalt Regi Sundhedskoordinationsudvalget: Sundhedskoordinationsudvalget har til formål at understøtte sammenhængende behandlingsforløb på tværs af det regionale og det kommunale

Læs mere

Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor

Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor Referat Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor Dato: Torsdag den 3. december 2015, kl. 14.00-16.00 Dato: 16.

Læs mere

Sundhedsaftale 2015-2018. - det tværsektorielle samarbejde med hospital og almen praksis

Sundhedsaftale 2015-2018. - det tværsektorielle samarbejde med hospital og almen praksis - det tværsektorielle samarbejde med hospital og almen praksis Chefkonsulent Hanne Linnemann,, Magistratsafdelingen for Hvad er en sundhedsaftale? En politisk aftale mellem region og kommuner i regionen

Læs mere

TSN-koordinationsgruppen. Referat. 1. møde, onsdag d. 21. september 2016 kl

TSN-koordinationsgruppen. Referat. 1. møde, onsdag d. 21. september 2016 kl Regionshuset Viborg Koncern Kvalitet Strategisk Kvalitet TSN-koordinationsgruppen Skottenborg 26 DK-8800 Viborg www.regionmidtjylland.dk Referat 1. møde, onsdag d. 21. september 2016 kl. 9.00-11.00 Til

Læs mere

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser

Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser REFERAT Møde i: Arbejdsgruppen vedr. forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser Dato: 10. september 2015 Kl.: 9:00-12:00 Sted: Deltagere: Hvidovre Hospital, Kettegård Alle 30, 2650 Hvidovre lokale

Læs mere

TSN-koordinationsgruppen. Referat. 4. møde, torsdag d. 22. juni 2017

TSN-koordinationsgruppen. Referat. 4. møde, torsdag d. 22. juni 2017 TSN-koordinationsgruppen Regionshuset Viborg Koncern Kvalitet Strategisk Kvalitet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tlf. +45 7841 0000 Referat 4. møde, torsdag d. 22. juni 2017 Til stede: Anne

Læs mere

Referat af møde i gruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber

Referat af møde i gruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat af møde i gruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber Tid: Mandag den 12.

Læs mere

Referat fra Skolepraktikrådsmøde mandag 2. september 2013

Referat fra Skolepraktikrådsmøde mandag 2. september 2013 Referat fra Skolepraktikrådsmøde mandag 2. september 2013 Fra praksis Susanne Pallesen, Irene Winther, Annette Dippel Larsen, Bente Juulsgaard, Birgit Søndergaard, Ruth Skriver Fra skolen Else Ravn Rasmussen,

Læs mere

Referat fra møde i. Klyngestyregruppen Vest, Region Midtjylland. Onsdag den 26. september 2012 kl. 16.00-18.00

Referat fra møde i. Klyngestyregruppen Vest, Region Midtjylland. Onsdag den 26. september 2012 kl. 16.00-18.00 Hospitalsenheden Vest Strategi og Plan Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Tel. +45 9927 2727 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Referat fra møde i Klyngestyregruppen Vest, Region Midtjylland Onsdag den 26. september

Læs mere

Kommunernes fælles projekt vedr. senhjerneskade Styregruppemøde den 11. maj 2012

Kommunernes fælles projekt vedr. senhjerneskade Styregruppemøde den 11. maj 2012 Kommunernes fælles projekt vedr. senhjerneskade Styregruppemøde den 11. maj 2012 Prinsens Allé 5 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Job-velfaerd@viborg.dk www.viborg.dk Sted: Horsens Rådhus, kl. 11-13.30,

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Opfølgning på utilsigtede hændelser i Speciallægepraksis

Opfølgning på utilsigtede hændelser i Speciallægepraksis Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Opfølgning på utilsigtede hændelser i Speciallægepraksis Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Lovgrundlag Med udvidelse

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Beslutningsprotokol 12-01-2016 08:30 D116 (M0022) Afbud fra: Silkeborg Kommune Søvej 1, 8600 Silkeborg Tif: 8970 1000 wwwsilkeborgkommunedk Indholdsfortegnelse 1 (Offentlig)

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTDEN FURESØ KOMMUNE 19. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Furesø Kommune og Region

Læs mere

Klinisk farmaci 4 pharma

Klinisk farmaci 4 pharma Klinisk farmaci Jette Schougaard er en af landets få kommunalt ansatte farmaceuter. I Hjemmeplejen Indre By/Østerbro i København arbejder hun bl.a. med at højne sygeplejerskernes kompetenceniveau mht.

Læs mere

Det tværsektorielle netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange (TSN)

Det tværsektorielle netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange (TSN) Regionshuset Viborg Kvalitet og Data Strategisk Kvalitet Det tværsektorielle netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange (TSN) Skottenborg 26 DK-8800 Viborg www.regionmidtjylland.dk Referat 7.

Læs mere

Region Midtjylland Sundhed. Referat. til mødet i SU på apotekerområdet 22. februar 2013 kl. 09:00 i Regionshuset Viborg, mødelokale A1, stuen

Region Midtjylland Sundhed. Referat. til mødet i SU på apotekerområdet 22. februar 2013 kl. 09:00 i Regionshuset Viborg, mødelokale A1, stuen Region Midtjylland Sundhed Viborg, den 9. oktober 2013 /MAJNIK Refer til mødet i SU på apotekerområdet 22. februar 2013 kl. 09:00 i Regionshuset Viborg, mødelokale A1, stuen Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst

Læs mere

Den Tværsektorielle Grundaftale

Den Tværsektorielle Grundaftale Den Tværsektorielle Grundaftale 2015-2018 Utilsigtede Hændelser og Patientsikkerhed Indsatsområde: Tværgående tema Utilsigtede Hændelser og Patientsikkerhed Siden 2010 har det været lovpligtigt at rapportere

Læs mere

Netværksmøde FMK i kommunerne

Netværksmøde FMK i kommunerne Netværksmøde FMK i kommunerne 10. marts 2016 Andrea Welzel Status fra sygehusene v. Andrea Welzel, Region Nordjylland Status Udfordringer samt gode råd i samarbejdet mellem kommunerne & sygehusene Status

Læs mere

Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012

Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012 Organisering af patientsikkerhedsarbejdet på Aarhus Universitetshospital 2011-2012 Version 1, August 2011 Aarhus Universitetshospital Organisation af patientsikkerhedsarbejdet Patientsikkerhedsarbejdet

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården BESLUTNINGER Sundhedskoordinationsudvalget - mødesager Sundhedskoordinationsudvalget MØDETIDSPUNKT 13-05-2015 09:00 MØDESTED Mødelokale på regionsgården MEDLEMMER Formand Per Seerup Knudsen Næstformand

Læs mere

Undersøgelse af borgernes oplevelse af information og kontakten til det kommunale sundhedsvæsen

Undersøgelse af borgernes oplevelse af information og kontakten til det kommunale sundhedsvæsen Undersøgelse af borgernes oplevelse af information og kontakten til det kommunale sundhedsvæsen August 2014 Indledning og baggrund Sundhed og Omsorg har på baggrund af en målsætning fra dialogbaserede

Læs mere

TSN-koordinationsgruppen

TSN-koordinationsgruppen TSN-koordinationsgruppen Regionshuset Viborg Koncern Kvalitet Strategisk Kvalitet Skottenborg 26 DK-8800 Viborg www.regionmidtjylland.dk Referat 3. møde, onsdag d. 1. marts 2017 Til stede: Anne Foged Christensen

Læs mere

UDVALGSREFERAT. Sidste punkt er indstillinger til DFs hovedbestyrelse (fast punkt). Kirsten Ægidius bød velkommen.

UDVALGSREFERAT. Sidste punkt er indstillinger til DFs hovedbestyrelse (fast punkt). Kirsten Ægidius bød velkommen. UDVALGSREFERAT Referat af møde i TR-rådet den 1/09/2009 (møde 3/2009) J.nr. 4461 Dato for udarbejdelse: 29.september 09 Fulde navn: Karen Fischer-Nielsen Deltagere: Kirsten Ægidius, Kirsten Thoke, Sussi

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling i EFS Dysfagi d. 9.9.15

Referat af ordinær generalforsamling i EFS Dysfagi d. 9.9.15 Referat af ordinær generalforsamling i EFS Dysfagi d. 9.9.15 1. Velkomst v/daniela Jakobsen Bestyrelsen anbefaler, at Lene Barslund (Etf) er ordstyrer. 2. Valg af ordstyrer, referent og stemmeudvalg Lene

Læs mere

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Journal nr.: Dato: 31. marts 2016. Referat Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Tidspunkt: Den 25. april 2016, kl. 14.00-17.00 Sted: Regionshuset, Damhaven 12, Vejle, mødelokale 3 Deltagere:

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. CDH's lokale retningslinje for arbejdet med utilsigtede hændelser (UTH)

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. CDH's lokale retningslinje for arbejdet med utilsigtede hændelser (UTH) Dansk kvalitetsmodel på det sociale område CDH's lokale retningslinje for arbejdet med utilsigtede hændelser (UTH) Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

Referat for møde i LUA

Referat for møde i LUA Referat for møde i LUA Dato: Fredag den 11. marts 2016 Kl. 10.00 12.00 i mødelokale 1, Social & SundhedsSkolen, Herning Deltagere: Repræsentanter fra FOA: Kim Henriksen, formand for LUA Grethe Nielsen

Læs mere

Sådan rapporterer du en utilsigtet hændelse i DPSD Vejledning for medarbejdere

Sådan rapporterer du en utilsigtet hændelse i DPSD Vejledning for medarbejdere Rammekontraktbilag J Sådan rapporterer du en utilsigtet hændelse i DPSD Vejledning for medarbejdere SAMMMEN.. KAN VI BLIVE BEDRE! TVÆRSEKTORIELT NETVÆRK KLYNGE MIDT 1 Indholdsfortegnelse: Sådan kommer

Læs mere

Det Tværsektorielle Netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange (TSN) Referat

Det Tværsektorielle Netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange (TSN) Referat Regionshuset Viborg Koncern Kvalitet Strategisk Kvalitet Det Tværsektorielle Netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange (TSN) Skottenborg 26 DK-8800 Viborg www.regionmidtjylland.dk Referat 10.

Læs mere

Lene orienterede kort der er desværre ikke meget der tyder på at LÆ-blanketter i nærmeste fremtid kan

Lene orienterede kort der er desværre ikke meget der tyder på at LÆ-blanketter i nærmeste fremtid kan Til medlemmerne af Implementeringsgruppen Sundheds-IT og Digitale arbejdsgange Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen 2015-2018 i Horsens-klyngen Dette kommissorium beskriver den overordnede ramme for det tværsektorielle samarbejde mellem hospital, kommune og praktiserende

Læs mere

REFERAT. Deltagere: Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen. Region Hovedstadens Psykiatri - En del af Københavns Universitetshospital

REFERAT. Deltagere: Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen. Region Hovedstadens Psykiatri - En del af Københavns Universitetshospital Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen Kristineberg 3 2100 København Ø. Telefon 3864 0000 Direkte 38640078 Fax 3864 0007 Mail psykiatri@regionh.dk Web www.psykiatri-regionh.dk Dato: 18. november 2015

Læs mere

Samarbejde om Patientsikkerhed i Region Sjælland

Samarbejde om Patientsikkerhed i Region Sjælland Samarbejde om Patientsikkerhed i Region Sjælland Definition: Utilsigtet hændelse (UTH) skyldes ikke patientens sygdom er skadevoldende, eller kunne have været det forekommer i forbindelse med behandling/sundhedsfaglig

Læs mere

Opsamling og kommentarer fra møde med nøglepersoner, SAM-BO d. 30/11 2009:

Opsamling og kommentarer fra møde med nøglepersoner, SAM-BO d. 30/11 2009: Opsamling og kommentarer fra møde med nøglepersoner, SAM-BO d. 30/11 2009: Rigtig glædelig jul og tak til alle for indsatsen i forhold til implementering af Sam-Bo. Som det fremgik på mødet er aftalen

Læs mere

Datatilsynets udtalelse vedrørende Region Midtjyllands fælles elektronisk patientjournal (MidtEPJ)

Datatilsynets udtalelse vedrørende Region Midtjyllands fælles elektronisk patientjournal (MidtEPJ) Regionshuset Viborg Regionssekretariatet Datatilsynets udtalelse vedrørende Region Midtjyllands fælles elektronisk patientjournal (MidtEPJ) Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000

Læs mere

Referat Kommunalt Lægeligt Udvalgsmøde

Referat Kommunalt Lægeligt Udvalgsmøde Referat Kommunalt Lægeligt Udvalgsmøde Dato: 22. september 2014 Tid: Kl. 16.30 18.30 Sted: Østergade 36, Grenaa Kommunalt Lægeligt Udvalg Navn: Thyge Traulsen, praktiserende læge Søren Dujardin, praktiserende

Læs mere

REFERAT D. 23. SEPTEMBER 2013

REFERAT D. 23. SEPTEMBER 2013 REFERAT D. 23. SEPTEMBER 2013 LUU Lokalt Uddannelses Udvalg LEU Lokalt Efteruddannelses Udvalg Til stede: Eva Pedersen Viborg Kommune Nina Jexen Thisted og Morsø Kommune Lone G. Kolbæk Region Midt, Regionshospital

Læs mere

UTH KLINIK FREDERIKSHAVN

UTH KLINIK FREDERIKSHAVN UTH KLINIK FREDERIKSHAVN 1 LÆRING OM UTILSIGTEDE HÆNDELSER MELLEM SUNDHEDSAKTØRER I FREDERIKSHAVN KOMMUNE. APOTEKER PREBEN SMED JEPPESEN SÆBY APOTEK 2 BAGGRUND DPSD INDBERETNINGER HVORDAN KAN VI BRUGE

Læs mere

1 / 5 SIDE 1. Andet (angiv venligst) Overlæger og professor. Sp1: Titel. Region Hovedstaden. Sp2: Ansat i: Onkologi. Sp3: Hvad beskæftiger du dig med

1 / 5 SIDE 1. Andet (angiv venligst) Overlæger og professor. Sp1: Titel. Region Hovedstaden. Sp2: Ansat i: Onkologi. Sp3: Hvad beskæftiger du dig med #1 FULDFØRT Besvarelser indtastet manuelt INavn: Inge Marie Svane Påbegyndt: 10. november 2015 14:05:47 S T SIDE 1 Sp1: Titel Sp2: Ansat i: Sp3: Hvad beskæftiger du dig med Sp4: Har Danmark behov for Kræftplan

Læs mere

Åbent møde for Kommunalt lægeligt udvalgs møde den 20. september 2011 kl. 14:00 i Sundhedscentret

Åbent møde for Kommunalt lægeligt udvalgs møde den 20. september 2011 kl. 14:00 i Sundhedscentret Åbent møde for Kommunalt lægeligt udvalgs møde den 20. september 2011 kl. 14:00 i Sundhedscentret Indholdsfortegnelse 007. Meddelelser til Det Kommunalt lægelige udvalg den 20. september 2011 12 008. Sundhedsaftale

Læs mere

Dato: 30-05-2012 Tid: 12:00 16:00 Journalnr.: U0200-7-04-21-11. Campus Silkeborg, Nattergalevej 1, 8600 Silkeborg, mødelokale B128

Dato: 30-05-2012 Tid: 12:00 16:00 Journalnr.: U0200-7-04-21-11. Campus Silkeborg, Nattergalevej 1, 8600 Silkeborg, mødelokale B128 Mødeforum: Uddannelsesudvalg for Sygeplejerskeuddannelsen Dato: 30-05-2012 Tid: 12:00 16:00 Journalnr.: U0200-7-04-21-11 Sted: Mødeleder: Deltagere: Afbud: Referent: Campus Silkeborg, Nattergalevej 1,

Læs mere

Aftale om tværsektoriel kommunikation og arbejdsgange i forbindelse med indlæggelser og udskrivninger

Aftale om tværsektoriel kommunikation og arbejdsgange i forbindelse med indlæggelser og udskrivninger Aftale om tværsektoriel kommunikation og arbejdsgange mellem kommunerne og hospitalerne i Region Hovedstaden om indlæggelser og udskrivninger September 2012 31. august 2012 Aftale om tværsektoriel kommunikation

Læs mere

Det tværsektorielle netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange (TSN) Referat

Det tværsektorielle netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange (TSN) Referat Regionshuset Viborg Kvalitet og Sundhedsdata Strategisk Kvalitet Det tværsektorielle netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange (TSN) Skottenborg 26 DK-8800 Viborg SUNKSD@regionmidtjylland.dk

Læs mere

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen Årlig status vedr. forløbskoordinatorfunktioner Status sendes til Danske Regioner (nch@regioner.dk) og KL (kmm@kl.dk) én gang årligt d. 15. november 2013-2015. Status i Region Syddanmark pr. 15. nov. 2014

Læs mere

DAGSORDEN. HMU-møde. Mandag 21. marts 2011 kl. 12.00 16.00. Regionshospitalet Holstebro, mødesal 2, 1. sal, indgang U. til

DAGSORDEN. HMU-møde. Mandag 21. marts 2011 kl. 12.00 16.00. Regionshospitalet Holstebro, mødesal 2, 1. sal, indgang U. til Hospitalsenheden Vest HR Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 9912 5000 Fax. +45 9912 6090 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk DAGSORDEN til HMU-møde Dato 18-03-2011 Bent Nørgaard Tanderup Tel. 45 9912 6053

Læs mere

REFERAT Arbejdsgruppen vedr. patientsikkerhed under Sundhedsaftalen 10. møde Dato: Kl.: 14:30 16:30

REFERAT Arbejdsgruppen vedr. patientsikkerhed under Sundhedsaftalen 10. møde Dato: Kl.: 14:30 16:30 Møde i: REFERAT Arbejdsgruppen vedr. patientsikkerhed under Sundhedsaftalen 10. møde Dato: 24.04 2018 Kl.: 14:30 16:30 Sted: Deltagere: Regionsgården Mødelokale H3 Formand, Karen Gliese Nielsen, chef,

Læs mere

Hospitalsenheden Vest. Årsberetning 2010. Samarbejdsgruppen Gør et godt samarbejde bedre Vestklyngen, Region Midtjylland

Hospitalsenheden Vest. Årsberetning 2010. Samarbejdsgruppen Gør et godt samarbejde bedre Vestklyngen, Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest Årsberetning 2010 Samarbejdsgruppen Gør et godt samarbejde bedre Vestklyngen, Region Midtjylland Staben Kvalitet og Udvikling Januar 2011 Indhold Side Baggrund... 3 Formål med samarbejdsgruppen

Læs mere

Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet.

Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet. Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet. Søren Liner Christensen, direktør, Herning Kommune Møde i Sundhedsstyregruppen 27. marts 2019 Opgaven Sundhedskoordinationsudvalget

Læs mere

Afbud fra resten af medlemmerne. Referent: Annie Elise Geilman (Psykiatrien Vest) (hvem, hvad, hvornår) Kort præsentationsrunde,

Afbud fra resten af medlemmerne. Referent: Annie Elise Geilman (Psykiatrien Vest) (hvem, hvad, hvornår) Kort præsentationsrunde, Referat af møde i det Kommunale Samarbejdsfora for Psykiatri Den 10. september 2015, kl. 12.30-15.30, i Undervisningslokalet, Gul Gang, Indgang Z2, indgangen til sengeafsnit V45, Birkevænget 7, 4300 Holbæk

Læs mere

Strategi for læring. Patientombuddets vision er at bidrage til udvikling af kvalitet og patientsikkerhed

Strategi for læring. Patientombuddets vision er at bidrage til udvikling af kvalitet og patientsikkerhed Strategi for læring Patientombuddets vision er at bidrage til udvikling af kvalitet og patientsikkerhed i sundhedsvæsenet Læringsenheden 2011 2 Forord Patientombuddet vil bidrage til udvikling af kvalitet

Læs mere

UDKAST. Sundhedsaftale om opfølgning på utilsigtede hændelser

UDKAST. Sundhedsaftale om opfølgning på utilsigtede hændelser UDKAST Sundhedsaftale om opfølgning på utilsigtede hændelser Lovgivningsmæssige rammer Regioner og kommuner er ifølge sundhedslovens 198 forpligtede til at modtage, registrere og analysere rapporteringer

Læs mere

Midtvejsrapport og anbefalinger fra Regionsrådets midlertidige udvalg vedrørende patientsikkerhed

Midtvejsrapport og anbefalinger fra Regionsrådets midlertidige udvalg vedrørende patientsikkerhed Midtvejsrapport og anbefalinger fra Regionsrådets midlertidige udvalg vedrørende patientsikkerhed 1. Indledning Region Midtjylland har en overordnet mission om at bidrage til velfærd ved at fremme borgernes

Læs mere

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD Uddannelsesudvalget i Kirurgi Dato Sagsbehandler E-mail Sagsnr. 7. marts 2015 Dorthe Koed Pedersen dorthe.k.pedersen@stab.rm.dk

Læs mere

Et spørgsmål om tillid

Et spørgsmål om tillid PsykiatriNyt SÆRNUMMER Leder Et spørgsmål om tillid I fredags kom Sundhedsstyrelsen med den længe ventede vurdering af medicineringspraksis på Psykiatrisk Center Glostrup. Beskeden er klar: Der er sket

Læs mere

Notat. Referat af 7. møde i HRM-styregruppen under FSU om Human Ressource Management i folkekirken

Notat. Referat af 7. møde i HRM-styregruppen under FSU om Human Ressource Management i folkekirken Dato: 3.marts 2010 Referat af 7. møde i HRM-styregruppen under FSU om Human Ressource Management i folkekirken Mødet fandt sted torsdag den 14. januar 2010 kl. 12.00 til kl. 15.00 i Kirkeministeriet. Kirkeministeriet

Læs mere

Det Tværsektorielle Netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange (TSN) Referat

Det Tværsektorielle Netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange (TSN) Referat Regionshuset Viborg Kvalitet og Data Strategisk Kvalitet Det Tværsektorielle Netværk for utilsigtede hændelser i sektorovergange (TSN) Skottenborg 26 DK-8800 Viborg www.regionmidtjylland.dk Referat 9.

Læs mere

KOMMUNIKATIONSAFTALE Aftale om tværsektoriel kommunikation og arbejdsgange mellem kommunerne og hospitalerne i forbindelse med indlæggelser og

KOMMUNIKATIONSAFTALE Aftale om tværsektoriel kommunikation og arbejdsgange mellem kommunerne og hospitalerne i forbindelse med indlæggelser og KOMMUNIKATIONSAFTALE Aftale om tværsektoriel kommunikation og arbejdsgange mellem kommunerne og hospitalerne i forbindelse med indlæggelser og udskrivninger i Region Hovedstaden Godkendt i den administrative

Læs mere

Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017

Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017 Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017 Side 1 af 5 Mødedeltagere: Lægefaglig direktør Claus Thomsen, Aarhus Universitetshospital (Afbud) Sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen, Aarhus

Læs mere

Vejledning for håndtering af dialogsamtaler.

Vejledning for håndtering af dialogsamtaler. Koncern Sekretariatet Juridisk Sekretariat Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon 48 20 50 00 Direkte 48 20 57 19 Fax 48 20 57 77 Web www.regionhovedstaden.dk CVR/SE-nr: 29 19 06 23 Dato: 3. december 2010

Læs mere

10. møde i Styregruppen for den ældre medicinske patient

10. møde i Styregruppen for den ældre medicinske patient Emne 10. møde i Styregruppen for den ældre medicinske patient Mødedato Onsdag den 6. marts 2013 kl. 10.00 11.30 Sted Deltagere Steen Dalsgård Jespersen, (formand) Arne Cyron, Region Sjælland Britt Bergstedt,

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale E, 4. sal, Codanhus Fraværende: Følgende sager

Læs mere

UDKAST 070915. Notat vedr. Tidlig opsporing, herunder TOBS

UDKAST 070915. Notat vedr. Tidlig opsporing, herunder TOBS UDKAST 070915 Notat vedr. Tidlig opsporing, herunder TOBS Indledning Af sundhedsaftalen 2015 2018 fremgår det, at kommunerne i løbet af aftaleperioden skal iværksætte Tidlig Opsporing af Begyndende Sygdom

Læs mere

Dagsorden. Regionshuset Viborg

Dagsorden. Regionshuset Viborg Den tværsektorielle arbejdsgruppe vedr. implementering af FMK i Region Midtjylland Torsdag den 27. november 2014 Mødelokale: Konference 1, regionshuset Viborg Tidspunkt: 16.00 18.00 Regionshuset Viborg

Læs mere

Hospitalsenheden Vest Akutafdelingen Referat: LMU-møde i Akutafdelingen den 13. maj 2015, kl. 12.30 15.00 i Mødelokale 2, indgang U, Holstebro

Hospitalsenheden Vest Akutafdelingen Referat: LMU-møde i Akutafdelingen den 13. maj 2015, kl. 12.30 15.00 i Mødelokale 2, indgang U, Holstebro Hospitalsenheden Vest Akutafdelingen Gl. landevej 61 7400 Herning www.regionmidtjylland.dk Referat: LMU-møde i Akutafdelingen den 13. maj 2015, kl. 12.30 15.00 i Mødelokale 2, indgang U, Holstebro Formøde

Læs mere

Årsrapport utilsigtede hændelser 2013 Ved Charlotte Nielsen, risikomanager Vordingborg Kommune

Årsrapport utilsigtede hændelser 2013 Ved Charlotte Nielsen, risikomanager Vordingborg Kommune Årsrapport utilsigtede hændelser 201 Ved Charlotte Nielsen, risikomanager Vordingborg Kommune 1 Årsrapport utilsigtede hændelser 201 i Vordingborg kommune. Indledning Formålet med rapporteringen af UTH

Læs mere

Referat fra TR-møde i Region Midtjylland d. 23/4-2009.

Referat fra TR-møde i Region Midtjylland d. 23/4-2009. Referat fra TR-møde i Region Midtjylland d. 23/4-2009. Dagsorden for den fælles del: 1) Status på 3-partsforhandlingerne i region og kommunerne 2) Status på genoptræningsområdet 3) Danske fysioterapeuters

Læs mere