Opfør dig ordentligt på Internettet - og spar penge!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opfør dig ordentligt på Internettet - og spar penge!"

Transkript

1 Opfør dig ordentligt på Internettet - og spar penge! Internet regningen, komprimér, gener ikke vennerne, pas på dine originaler og vær effektiv! Viggo Liebmann Hansen, CIO Ilisimatusarfik,

2 Internet i Grønland 2011 Fast pris pr måned for båndbredde incl. Et vist forbrug f.eks. 300 kr incl. 2 Gby plus 1 kr pr Mby Ingen mulighed for flat rate =fast ydelse og ingen varierende pris. Klatsurfing koster det giver ikke det afslappede forhold til internet for de unge grønlændere som unge i andre lande.

3 Internet i Danmark i 1996 Intet bredbånd eller flatrate. Telefoni til 35 øre i minuttet og 33kBaud og senere 56 kbaud modemmer så computeren kunne tale i telefon. 56 kbaud er 7 Kbyte i sekundet 420 Kbyte i minuttet ca. 1/2 MByte i minuttet en MByte kostede teoretisk 0,2 kr. dengang! I praksis mange gange mere, typisk 1-2 kr. Jeg har prøvet en telefonregning i januar 1997 på 1000$ på 4 dage fra et hotel i Moskva. Jeg har prøvet meget værre tilstande end det I brokker jer over!

4 Hvad gør man så? man opfører sig ordentligt! Komprimer så dine ting bliver mindre = billigere = hurtigere Organiser dig på nettet. Hav din egen hjemmeside, blog, kend adressen på det du taler om og henvis i stedet for at sende det hele hver gang. PDF er den sikreste måde at styre hvad der kommer ud af modtagerens printer. Men det sikrer også komprimeringen og at historik slettes. PDF kan laves af alle mulige og umulige programmer men Acrobat er det originale det bedste!

5 JPG - Billeder JPG er en komprimeringsalgoritme opfundet i KTAS udviklingsafdeling i København. I stedet for at tage en prik ad gangen og bruge 24 bit på at fortælle hvilken farve den har. Så kan jpg beskrive en hel flade først og så hvilken farve den har. Billeder med store ensfarvede flader kan blive meget små og kameraets gæt på hvor mange billeder der er tilbage er kun et gæt! JPG er en meget udbredt standard i digitalkameraer, computerprogrammer m.v.

6 GIF - billeder Graphical Interchange Format er fra firmaet Unisys, og laver du hjemmesider, kommer du ikke uden om GIF. GIF komprimerer ikke så godt som JPG og har dårligere farver. Men GIF kan transparens og animation det kan JPG ikke! GIF arbejder blandt andet vektorgrafisk og er derfor også bedre til streger og tekst.

7 Billeder i praksis JPG får du direkte fra kameraet. Får du andet, f.eks. RAW må du lave det om med det program, der fulgte med kameraet. Fantastisk mange programmer kan lave JPG og GIF. Kig efter Gem som eller eksporter til Internet. Komprimeringstyrken af JPG kan varieres GIF kan ikke varieres. Det bedste program til billedbehandling er ubetinget Photoshop. Windows XP, Vista og 7 har en fantastisk hjælp hvis du vil sende billeder med . Marker billederne, højreklik, vælg Send til Postmodtager. Så spørger den Skal jeg gøre billederne mindre? ja tak! 640 prikker i bredden passer til enhver printer. Et billede vil fylde Kbytes og koste få ører at modtage.

8 MP3 komprimeret lyd MP3 er opfundet på det tyske universitet Frauenhover. Teknikken er at pauser og enkeltlyde ikke fylder, men derudover kender jeg ikke matematikken bag. En musik CD har formatet CDA og et nummer fylder typisk 50 Mby. I MP3 fylder det typisk 4 Mby, næsten uden kvalitetstab. Tale kan mases ned til 1/40 plads, forudsat ordentligt valg af mikrofon og software. I kan tale i min på 1MBy! Der er masser af programmer af varierende kvalitet. Jeg selv holder mig til klassikeren CoolEdit 2000.

9 Levende billeder mov wmv avi og alle de andre VHS og DVD er i dag rimelig plug and play selv om der har været kæmpet kampe med Betamax, Umatic, video2000, amerikansk TV-opløsning m.v. DVD standarden udfordres i dag af DivX og BlueRay. Til Internetbrug er der brug for hård komprimering. Billedet i sig selv skal komprimeres og man sender kun information om hvilke ændringer der er i billedet. Relevante standardformater er: MOV som er formatet fa Apples Quicktime WMV er fra Microsoft AVI er fra Microsoft MPG er generelt brugt også inde i TV signaler Der er en urskov af kombinationer af format og CODEC (komprimeringsmatematikken) så test altid! Sidste hit fra slagmarken er at Microsoft og Apple støtter codec en H264 hvorimod Google og Mozila modarbejder. Velkommen til flere videoer med sort skærm. Jeg laver i dag wmv brugbar til fuldskærm på ca. 2 Mby pr. minut.

10 Vektorgrafik Man behøver ikke at beskrive alt med prikker. Man kan også beskrive med startpunkt og slutpunkt, streg tykkelse, farve, type osv. Det fylder ingenting. DXF er formatet fra programmet Autocad. Det har givet en vis standardisering. Vektorgrafik tegner man bygninger, tegninger, bogstaver i Postscript med. Hvis man arbejder vektorgrafisk kan man skalere, gøre større eller mindre uden tab af kvalitet. det var bare det jeg ville lære jer!

11 PDF PDF er opfundet af firmaet Adobe som også opfandt det genareliserede printsprog PostScript. Forretningsmodellen er at alle må læse gratis ved at hente Acrobat reader, og alle forfatterne betaler for at lave PDF. Portable Document Format er den bedste måde at kontrollere hvad der kommer ud af modtagerens printer. Skriver du i world wide webformatet HTML Hyper Tekst Markup Language, så oplever du at Browseren brugeren kigger med selv laver linieskift og brugeren kan selv vælge skriftsstørrelse. Det er god service men du aner ikke hvad der kommer ud af brugerens printer! Sender du wordformat doc til andre kommer du nemt op at slås med brugerens wordopsætning af marginer m.v. Derfor aner du heller ikke hvad der kommer ud af printeren. PDF er i bund og grund et indkapslet printjob.

12 Hvad koster det i Grønland Alm Alm Alm 3G 3G Øre/Mbyte KByte 0,01 0,11 0,2 0,42 0,35 0,52 Simpel tekst f.eks Kbyte 0,1 1,1 2 4,2 3,5 5,2 Komprimeret billede 1 Mbyte Stor tekst eller 10 min MP3 tale 5 Mbyte Mpix billede 10 Mbyte min komprimeret videoklip 50 Mbyte Ukomprimeret mpix billede 100 Mbyte min videoklip 500 Mbyte Programpakke 1 Gbyte Komprimeret film 5 Gbyte Ukomprimeret film

13 Organiser dig på nettet Billedalbummer findes der mange af på nettet og Facebook indeholder det også. Husk dog at beholde originalerne i din egen computer eller dit eget USB drev. Så kan du bare slukke for albummet hvis de prøver at fuppe dig. Lav din egen hjemmeside, så du kan have alt muligt på internettet, som folk så selv vælger om de vil bruge penge på at se. Du kan gøre det hele selv domænenavn, hoteldrift, kode indhold i HTML eller få hjælp. Der er mange tilbud, men pas på brugen af ordene brugervenlig og Content Management System. De betyder altid ny terminologi og betjeningsform nogle gange så meget at selv de simple opgaver bliver næsten helt umulige.

14 Organiser dig selv Et billede er et billede=jpg. Det er ikke en wordfil, powerpoint, PDF Så er det pakket ind og halvvejs fucket up. Vær bevidst om hvor du har dine filer. Vær bevidst hvordan de sikkerhedskopieres. En sikkerhedskopi er en ekstra kopi hvis originalen liver væk. Hav hellere en ekstra kopi end en for lidt. Arbejde videre på kopier ikke originalerne.

15 Voksen eller Barnlig? Jeg kan bedst lide at behandle mine medmennesker som voksne. Det betyder at de kan håndtere frihed under ansvar - lave deres arbejde og ikke misbruge computere, kopiering, telefoni og internet til for meget privat. Når folk så misbruger alligevel så kommer ledelse og økonomer frem med forbud og begrænsende systemer. Og behandles folk som børn så skal de nok opføre sig som sådan. Det vil jeg helst undgå!

16 Opfør dig ordentlig og spar penge! Komprimer billeder og andet JPG GIF MP3 WMV, AVI, MOV.. DXF PDF Henvis til information på WWW det verdensomspændende spindelvæv, i stedet for at stoppe det ned i halsen på folk. Arbejd på en kopi ikke originalen Spar penge og genér ikke dine venner!

Windows & div. software (2013)

Windows & div. software (2013) Windows & div. software (2013) Når du tænder en af skolens computere, så møder du styresystemet "Windows" styresystemet styrer alle de forskellige processer mellem software (programmer) og hardware (skærm,

Læs mere

ORD FORKLARINGER OG ORD SOM NØRDER BRUGER

ORD FORKLARINGER OG ORD SOM NØRDER BRUGER ORD FORKLARINGER OG ORD SOM NØRDER BRUGER Aac Aac er et codes til lyd på samme måde som MPG3. Aac er især blevet udbredt efter, Apple besluttede sig for at bruge formatet i sin musikafspiller, ipod'en.

Læs mere

en håndsrækning for lærere udi kunsten at få det bedste ud af digitale, stille & bevæge(n)de billeder samt lyd

en håndsrækning for lærere udi kunsten at få det bedste ud af digitale, stille & bevæge(n)de billeder samt lyd en håndsrækning for lærere udi kunsten at få det bedste ud af digitale, stille & bevæge(n)de billeder samt lyd Billede... 2 Hvor stort er billedet? (SPI PPI DPI LPI)... 2 Format over tingene (PSD TIFF

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Plant nu - Høst senere

Plant nu - Høst senere 1 Plant nu - Høst senere Af Mohammed & Hussein 2014 Mohammed & Hussein. Alle rettigheder forbeholdes. Uautoriseret kopiering eller distribution af dette materiale i enhver form er strengt forbudt. Lovovertrædere

Læs mere

Plant nu - Høst senere

Plant nu - Høst senere 2015 Andreas Pedersen. Alle rettigheder forbeholdes. 1 Uautoriseret kopiering eller distribution af dette materiale i enhver form er strengt forbudt. Lovovertrædere vil blive retsforfulgt i videst muligt

Læs mere

SEO FOR ABSOLUT BEGYNDERE LÆR AT FÅ DIN HJEMMESIDE HØJT OP PÅ SØGEMASKINERNE

SEO FOR ABSOLUT BEGYNDERE LÆR AT FÅ DIN HJEMMESIDE HØJT OP PÅ SØGEMASKINERNE SEO FOR ABSOLUT BEGYNDERE LÆR AT FÅ DIN HJEMMESIDE HØJT OP PÅ SØGEMASKINERNE Af Anette Nielsen, Nielsens Bureau - november 2012 revideret marts 2015 INDHOLD: 2 Hvad er søgemaskineoptimering (SEO)? 3 På

Læs mere

Bliv en på nettet! dig. Kom smart og sikkert på internettet. Til. og dine forældre!

Bliv en på nettet! dig. Kom smart og sikkert på internettet. Til. og dine forældre! Bliv en h@j på nettet! Til dig og dine forældre! Kom smart og sikkert på internettet Hvad er en søgemaskine? 10 Hvad er en portal? 16 Hvad gør jeg, hvis jeg oplever noget ubehageligt på nettet? 18 Hvordan

Læs mere

VUC IT Niveau G. Drev Mapper Filer

VUC IT Niveau G. Drev Mapper Filer VUC IT Niveau G Drev Mapper Filer Harddiske og andre lagringsmedier ( drev ) Det mest enkle er at tænke på disk-drev som et arkivskab. Drev navngives med et bogstav. Normalt navngives med C:, D:, E: osv.

Læs mere

Den lille ordbog MTL

Den lille ordbog MTL Den lille ordbog MTL Indhold Adgangskode... 5 Anti-virusprogram... 5 Backup... 5 BIOS... 5 Bit... 6 Blog... 6 Bluetooth... 6 Bredbånd... 7 Browser... 7 Bundkort/ Motherboard... 8 Byte... 8 Cd-rom-brænder

Læs mere

Internettet. *ukkulp#m,bvcm* ÊÀËÑ. Start med 48,- En klassiker og bestseller. Nu i 5. udgave. www.knowware.dk. Torben Kjær

Internettet. *ukkulp#m,bvcm* ÊÀËÑ. Start med 48,- En klassiker og bestseller. Nu i 5. udgave. www.knowware.dk. Torben Kjær 48,- En klassiker og bestseller Start med Torben Kjær Internettet Også til Mac En begynderguide til det globale computernetværk Svar på dine spørgsmål: * internettet, surfe, e-mail, sikkerhed, * chat,

Læs mere

Active-Movie: En multimedie-standard i Windows 98, der giver forbedret fremvisning af MPEG-audio og - video, WAV- og AVI-filer samt QuickTime video.

Active-Movie: En multimedie-standard i Windows 98, der giver forbedret fremvisning af MPEG-audio og - video, WAV- og AVI-filer samt QuickTime video. Acrobat: Et program fra Adobe, som kan fremstille elektroniske dokumenter. Man tager en print-fil (PostScript) og putter den ind i Acrobat Destiller. Ud kommer en.pdf-fil, som kun fylder en 10.-del af

Læs mere

Grundlæggende kursus i webdesign

Grundlæggende kursus i webdesign Webdesign med Frontpage 2003 Undervisning i webdesign Søren "Noah" Nielsen Sept. 2006 Indholdsfortegnelse Webdesign med Microsoft Frontpage...3 Hvad er en hjemmeside?...4 Hvad består websiden af?...5 Opret

Læs mere

Velkommen til 6. omgang

Velkommen til 6. omgang Velkommen til 6. omgang I dag Internet Hjemmeopgave 5 Mapper og filer Internet Vi så på faner sidst. og hurtigt på favoritter som ikke må forveksles med faner Favoritter Kan med fordel bruges til internetsider

Læs mere

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system)

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Indholdsfortegnelse Rart at vide Generelt om CMS modulet Sådan benytter du CM-systemet til at rette på din hjemmeside Ændring af sider / opret af sider Indsætning

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Computeren

Indholdsfortegnelse. Computeren MTL Indholdsfortegnelse Computeren... 3 Computertyper... 3 Den stationære pc... 3 Den tynde klient... 4 Den bærbare... 4 Palmtop eller PDA... 5 Ydre enheder... 6 Pegeredskabet... 6 Tastatur... 7 Skærm...

Læs mere

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh Podcatching sådan finder, henter og abonnerer du på podcast Instruktionshæfte (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh www.podconsult.dk karin@podconsult.dk Indhold Introduktion...3 Ordforklaring...4

Læs mere

Onsdags-workshops foråret 2014

Onsdags-workshops foråret 2014 Onsdags-workshops foråret 2014 Hver onsdag kl.15-17 Alle workshops er gratis 15. Januar: Google konto til meget mere end g-mail 22. januar: Google Chrome browseren fra Google 29. januar: NemID, borger.dk

Læs mere

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus.

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus. PC Kursus I. P. Schmidt Grundkursus. Start. Det er ikke svært. Det er sjovt! Kabale. Vi skal til at lægge kabale. Nogle vil nok undre sig over, at vi skal til at spille spil! Grunden til dette er, at det

Læs mere

Kom gratis på nettet med 123hjemmeside:

Kom gratis på nettet med 123hjemmeside: . afsnit Kom gratis på nettet med hjemmeside: Få en funklende en funklende Start din egen kreative hjemmeside, og del dine bedste oplevelser, billeder og videoklip med Få familie og venner. Med hjemmeside

Læs mere

Gmail Lær det selv! Valdemar Bonde 2011-02-08

Gmail Lær det selv! Valdemar Bonde 2011-02-08 Gmail Lær det selv! Valdemar Bonde 2011-02-08 For ord Hej! Jeg vil lave en guide om hvordan man bruger Gmail(Google version af e-mail) og jeg vil prøve at fortælle det meget detaljeret som jeg kan. Guiden

Læs mere

Mindmapping med FreeMind. En Introduktion til programmet FreeMind

Mindmapping med FreeMind. En Introduktion til programmet FreeMind En Introduktion til programmet FreeMind Jan Leffers 2006 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Hvad er et mindmap...2 Mindmap guidelines...3 Download og installation...3 Kom hurtigt i gang...4 Det første

Læs mere

God mobilstil 4JUNIOR

God mobilstil 4JUNIOR God mobilstil 4JUNIOR Hvad er cool at bruge mobilen til, og hvad skal du undgå? Varenr. 9045418 Hvor går man hen og får opdateret sine forældre? Fortæl dine forældre, hvad du bruger din mobil til Verden

Læs mere

Webdesign med WordPress 3

Webdesign med WordPress 3 Webdesign med WordPress 3 Til webdesign har jeg valgt at bruge det gratis program WordPress i stedet for Microsofts programmer. WordPress er lettere at bruge, og samtidig er det lettere at lave flotte

Læs mere

TYPO3 bruger kursus. Sdr. Felding byportal. 2009 Typovizion (www.typovizion.com)

TYPO3 bruger kursus. Sdr. Felding byportal. 2009 Typovizion (www.typovizion.com) TYPO3 bruger kursus Sdr. Felding byportal 2009 Typovizion (www.typovizion.com) TYPO3 bruger kursus Sdr. Felding byportal 2009 Lars Jørgen Hansen, Typovizion Indhold 1 Til kursisten...1 2 Dagsplan...2 3

Læs mere

HELT SIKKER BÆRBAR. Derhjemme På rejsen Når du er fremme I det fri

HELT SIKKER BÆRBAR. Derhjemme På rejsen Når du er fremme I det fri HELT SIKKER BÆRBAR Pas godt på d Den bærbare er smart og kan bruges overalt i huset, men henkastet på et tilfældigt bord er den også et oplagt mål for en langfingret tyv, der ikke lige har tid til at skrue

Læs mere

Det kan du lære i skolen

Det kan du lære i skolen 0 PC-GRUNDSKOLEN Det kan du lære i skolen Vi forklarer tingene, så du forstår dem, og stiller selv alle de dumme spørgsmål. 0 Pc en: Hvad er op og ned på din computer? Filhåndtering: Opret, flyt og slet

Læs mere

Danhost Webshop. Bliv fundet på Google

Danhost Webshop. Bliv fundet på Google Danhost Webshop Bliv fundet på Google SEO - Søgemaskineoptimering Når du arbejder med SEO, er det med henblik på, at din hjemmeside eller webshop skal dukke op i søgeresultaterne på f.eks. Google når en

Læs mere

Serviceabonnement - Min tryghed. Medlemstilbud. Få de første 3 måneders abonnement uden beregning. Spar op til 747 kr.

Serviceabonnement - Min tryghed. Medlemstilbud. Få de første 3 måneders abonnement uden beregning. Spar op til 747 kr. - Min tryghed Medlemstilbud Få de første 3 måneders abonnement uden beregning. Spar op til 747 kr. Alt det med småt Hos dukapc behandler vi folk pænt, og vi regner med, at vores kunder gør det samme. Derfor

Læs mere

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Interviewperson 1: Receptionsanalysen - opdelt efter Schrøders model Forståelse Interview 1 Interview 2 Interview

Læs mere