Bilateralt dansk uddannelsessamarbejde med Kina - oversigt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilateralt dansk uddannelsessamarbejde med Kina - oversigt"

Transkript

1 Uddannelsesudvalget UDU alm. del Bilag 160 Offentligt Afdelingen for videregående uddannelser og internationalt samarbejde Frederiksholms Kanal København K Tlf Fax uvm@uvm.dk CVR nr Bilateralt dansk uddannelsessamarbejde med Kina - oversigt 1. Aftale (Memorandum of Understanding) af 25. september 2007 om styrkelse af samarbejdet mellem Kina og Danmark på uddannelsesområdet. I aftalen erklærer parterne sig enige om at samarbejde nærmere inden for en række konkrete områder, jf. bl.a. eksemplerne nedenfor under pkt marts 2010 Sags nr.: D.251 Kopi af aftalen vedlægges. 2. Aftale af 25. september 2007 om gensidig anerkendelse af akademiske grader inden for videregående uddannelse i Danmark og Kina. Aftalen har til hensigt at lette den gensidige anerkendelse af eksamensbeviser, der udstedes til studerende i Kina og Danmark af de to landes videregående uddannelsesinstitutioner (dog p.t. minus KVUområdet på grund af dette områdes kompleksitet). Undervisningsministeriet har indhentet følgende udtalelse om administrationen af ordningen fra Styrelsen for International Uddannelse under Videnskabsministeriet (tidligere CIRIUS): "Den gensidige aftale om anerkendelse af alle akademiske grader (bachelor-master-ph.d.) mellem Danmark og Kina blev underskrevet i september Aftalen har siden primært dannet grundlag for dels arbejdet med anerkendelse og vurderinger, som foregår i Styrelsen for International Uddannelse, dels de udvekslinger og tildeling af studiepladser, som danske universiteter foretager. Således sker der en helt automatisk anerkendelse i forbindelse med kinesisk uddannedes optagelse på hhv. kandidat- og ph.d.-uddannelser i Danmark. Da kinesiske studerende er den største gruppe studerende uden for Europa, har aftalen potentielt stor betydning for smidigheden omkring håndtering af disse studiesager.

2 Aftalen har ligeledes betydning i ansættelsessager efter ACoverenskomsten samt i forbindelse med tildeling af Green Card, hvor Styrelsen for International Uddannelse foretager en vurdering af ansøgernes uddannelsesniveau. Der findes ingen opgjorte tal for anvendelsen. 2 Med hensyn til udveksling af lister over anerkendte institutioner har Danmark i 2009 sendt lister over de danske videregående uddannelsesinstitutioner på både Undervisningsministeriets og Videnskabsministeriets områder. Der er ingen viden om kinesernes brug af aftalen. Henset til størrelsen af Kina som uddannelsesland, forskellighederne i kvalitetsniveau mellem uddannelsesstederne og det faktum, at Kinas system for videregående uddannelse er mere omfattende end det danske - her tænkes især på mulighederne for fjernstudier, tv-radioskoler og voksenuddannelsesforløb - er det vigtigt, at aftalen fortsat alene inkluderer de kinesiske grader fra såkaldte "normal universities". Kopi af aftalen vedlægges. 3. Studentermobilitet mellem Danmark og Kina. Der vedlægges et særskilt notat om studentermobilitet mellem Danmark og Kina, udarbejdet af Styrelsen for International Uddannelse. 4.Udvalgte uddannelsessamarbejder med Kina inden for erhvervsakademi- og professionshøjskolesektoren a. Det merkantile område Niels Brock: Shanghai/Shanghai Finance University (SFU) Efter at have gennemført en række lederkurser for kinesiske ledere i internationale virksomheder og undervisning på college niveau på kinesiske uddannelsesinstitutioner oprettede Niels Brock i 2000 det første "joint college education programme" sammen med Shanghai Finance University. (SFU). 6oo studerende er i øjeblikket i gang med det fælles uddannelsesprogram i Shanghai fordelt på to uddannelser: Financial Management og Marketing Management. Changchun (Jilin-provinsen i Nordøst-Kina) I 2002 etablerede Niels Brock et lignende "joint programme" i samarbejde med College of Humanities and Sciences of North- East China Normal University i Changchun (NENU), ca km fra Beijing. Her læser mere end 300 studerende Financial Management og Marketing Management.

3 3 Rizhao Polytechnic (Shandong-provinsen mellem Beijing og Shanghai) I 2008 indledte Niels Brock et samarbejde om de korte videregående uddannelser i Logistics og Service Management. Her læser mere end 300 kinesiske studerende. Beijing Union University Der er indgået aftale med Beijing-universitetet om at udbyde en joint programme uddannelse i Marketing Management fra september Her går der pt. 100 studerende. Fuldt udbygget bliver der ca. 300 studerende. Wenzhou University (Zhejiang-provisen, syd for Shanghai) En kontrakt med Wenzhou University om udbud af professionsbacheloruddannelsen International Sales and Marketing Management er parat til underskrift; der planlægges studiestart i september med et optag på ca. 100 studerende. Fuldt udbygget bliver det således 400 studerende på den fireårige uddannelse. Guangzhou University of Finance (Guandong-provinsen, helt i syd) Også her underskrives en kontrakt i denne måned. Det er den internationale professionsbacheloruddannelse i finans, der udbydes International Financial Management and Services. Der planlægges med et optag på 100 studerende pr. år. I alt 400, når uddannelsen er fuldt udbygget. Chongqing Danish Campus (Chongqing-provinsen, 1200 km vest for Shanghai) Igennem et års tid har Niels Brock drøftet mulighederne for at etablere en dansk uddannelsesinstitution i den folkerige provinshovedstad. Der bor p.t. 32 millioner mennesker i området, som har en meget stor indvandring fra landområderne i Midtkina. Partner er Chongqing University, et af de højst ratede universiteter i Kina, og der er stor interesse for projektet fra universitetets side. Niels Brock ønsker med det ambitiøse projekt, at Danish Campus kan blive en ramme for en række danske uddannelser specielt på det merkantile og tekniske område og har i øjeblikket en dialog med mulige danske partnere. b. Det sundhedsfaglige område Professionshøjskolen Metropol Shanghai og Beijing / Shanghai Institute of Health Sciences, Peking Union Medical College, Peking University, School of Nursing,og Hong Kong Polytechnic University, School of Nursing

4 Sygeplejerskeuddannelsen i Herlev, der er en del af Professionshøjskolen Metropol, har etableret samarbejde med partnere i Beijing, Shanghai og Hongkong om at udvikle et udbud af en fireårig professionsbacheloruddannelse i sygepleje for kinesiske sygeplejestuderende. 4 Der vedlægges et notat om samarbejdet. c. Det pædagogiske område Via University College Changzhou / Rosey Children Centre. 160 km fra Shanghai, 23 dobbeltsprogede børnehaver Studerende, som rejser til Kina, får under praktikopholdet stillet følgende til rådighed: Moderne bolig, kost, internet, mobil, kursus i kinesisk sprog og kultur. Wuhan / Central China Normal University (CCNU) Praktik- og studiested for pædagog og lærerstuderende. Samarbejdet har fungeret siden 2005 ved blandt andet udsending af danske lærere på 14 dages forløb, der har undervist i socialpædagogik med henblik på, at CCNU kan etablere en bacheloruddannelse i social education (pædagoguddannelse). Samarbejdet ønskes udvidet til et parallelforløb eller en tilpasset dansk bachelor i pædagogik. d. Det tekniske område Via University College Tianjin (120 km fra Beijing) / Tianjin Institute of Urban Construction Udveksling af studerende på bygningskonstruktøruddannelsen. Chengdu- samarbejde med Sichuan University. Et projekt på det forberedende stadium med det formål at gennemføre hele professionsbacheloruddannelser i samarbejde med kinesiske universiteter. Der er indgået en samarbejdsaftale med Sichuan University i form af et Memorandum of Understanding i november Et notat om VIA s samarbejde eftersendes. Ingeniørhøjskolen i København (IHK) Shanghai / Tongji University Udvekslingsaftale for ingeniøruddannelserne. Der udsendes ca. 1-2 danske studerende per semester, og der modtages ligeledes 1-2 kinesiske studerende fra Tongji per semester.

5 5 Hong Kong / Hong Kong Polytechnic University Udvekslingsaftale for ingeniøruddannelserne. Der udsendes ca. 2-3 danske studerende per semester, ligesom der modtages 2-3 studerende fra Hong Kong, også på IHK s sommerskole. Wuxi / Jiangnan University Udvekslingsaftale for ingeniøruddannelserne. Der modtages 6-8 studerende fra Jiangnan på IHKs udvekslingsprogrammer, men der sendes først IHK-studerende til Jiangnan, når der bliver udbudt kurser på engelsk. Der arbejdes netop nu på i fællesskab at etablere en Summer School med undervisning på engelsk til gavn for bl.a. IHK-studerende. Desuden samarbejder IHK i netværket Bycirklen (Ballerup, Egedal og Frederikssund kommuner) om udveksling af lærere, studerende, udviklingsprogrammer mv. med Wuxi generelt. Hangzhou / Zheijiang Sci-tech University Udvekslingsaftale for ingeniøruddannelserne. Der modtages 2-4 studerende per semester. Indtil videre er der ikke sendt IHKstuderende dertil, men der udbydes kurser på engelsk. 5. Udbud af danske erhvervsrettede videregående uddannelser i udlandet. Ved lovændringen af 12. juni 2009 (lov nr. 537) har undervisningsministeren med virkning fra den 1. juli 2009 fået den nødvendige hjemmel til at godkende udbud i udlandet af uddannelser, som den pågældende videregående uddannelsesinstitution kan godkendes til at udbyde i Danmark forudsat at Akkrediteringsrådet har akkrediteret udbuddet positivt. Den nødvendige bekendtgørelse er offentliggjort og trådt i kraft den 5. juli På et samråd i april 2009 i Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi fremhævde undervisningsministeren, at det er et mål med lovgivningen at styrke dansk uddannelseseksport, uden at det går ud over institutionernes hovedaktivitet: At drive uddannelsesvirksomhed i Danmark. Undervisningsministeriet har indtil videre kun modtaget ansøgning fra Erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy (Niels Brock) om godkendelse af en række udbud af både erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser i Kina. Screeningsprocessen er endnu ikke afsluttet. 6. Lov om ændring af universitetsloven: Samarbejde mellem danske og udenlandske universiteter. Gennem en ændring af universitetsloven i 2009 er der åbnet for, at de danske universiteter med et samarbejdsuniversitet i udlandet kan udbyde

6 godkendte offentlige danske universitetsuddannelser i udlandet. Det danske universitet kan udstede danske eksamensbeviser for disse uddannelser. Der stilles krav om, at der skal indgås en samarbejdsaftale mellem det eller de deltagende danske universiteter og det eller de udenlandske universiteter. Der skal ligeledes indgås en samarbejdsaftale mellem de deltagende danske universiteter. De danske studerende påregnes at kunne modtage SU og udlandsstipendium. 6 Som opfølgning på lovforslaget har videnskabsministeren udstedt en bekendtgørelse om samarbejdsaftaler med udenlandske universiteter m.v. (Bkg. 777 af 12. august 2009). Bekendtgørelsen fastsætter, hvilke bestemmelser de to former for samarbejdsaftaler skal indeholde. Derudover indeholder bekendtgørelsen bestemmelser om godkendelsesproceduren. 7. Regeringens handlingsplan fra 2008: Danmark-Kina partnerskaber til fælles gavn. Under tidl. statsminister Fogh Rasmussens besøg i Kina i oktober 2008 underskrev han en partnerskabsaftale med sin kinesiske kollega om prioriteterne for et styrket bilateralt samarbejde mellem de to lande. På uddannelsesområdet nævnes følgende emner: lovændringerne, som er nævnt ovf. under pkt. 5 og 6 samarbejde om erhvervsuddannelser og livslang læring pilotprojekt om integrering af efter- og videreuddannelsesaktiviteter i danske og kinesiske virksomheders program for socialt ansvar ( Corporate Social Responsibility ) belysning af mulighederne for udvikling af e-læring som en læringsplatform for voksne i Danmark og Kina. Tidligere har firmaet Danware nu Netop Solutions A/S - udbudt det såkaldte NetopSchool-projekt i et samarbejde med bl.a. Rungsted skole udredningsarbejde om etablering af et dansk center for erhvervsrettede uddannelser i Kina (er endnu på idéplanet) optagelse af danske erhvervsrettede uddannelsesinstitutioner på det kinesiske undervisningsministeriums liste over anerkendte uddannelsesinstitutioner i Danmark Listerne er sendt til det kinesiske undervisningsministerium styrket markedsføring af danske uddannelser i Kina: Danmark som uddannelsesland. Indsatsen varetages af Styrelsen for International Uddannelse. oprettelse af et dansk universitetscenter i Beijing. Dette er under etablering på en ny campus i det nordlige Beijing. Universitetscenteret opbygges gradvist i perioden fra 2010 til Fra 2013 forventes universitetscenteret at have 100 forskere, 75 ph.d.-studerende og 300 kandidatstuderende, heraf halvdelen fra Danmark og halvdelen fra Kina. Industriens Fond har

7 7 med en donation på op til 80 mio. kr. sikret opførelsen af en bygning til Det Danske Universitetscenter i Beijing Industriens Fonds Hus. 8. Rungsted skoles samarbejde med Renmin skole i Beijing De to skoler har indgået et samarbejde om udveksling af elever og lærere. Endvidere har Rungsted Gymnasium besluttet at tilbyde undervisning i kinesisk fra næste skoleår. 9. Bycirklens samarbejde med Wuxi kommune ved Shanghai. Bycirklen er et samarbejde mellem Ballerup, Egedal og Frederikssund kommuner, som i 2007 har indgået en samarbejdsaftale med Wuxi kommune nær Shanghai på folkeskole-, gymnasie- og ældreområdet. P.t. drøftes mulighederne for en intensivering og udvidelse af samarbejdet til andre områder. Bycirklen afholder den september 2010 en konference i Wuxi i forbindelse med EXPO 2010 med deltagelse af ca. 50 danske og kinesiske deltagere, primært lærere. Titlen er Creative Teaching Teaching Creatives. 10. Undervisning i kinesisk sprog og kultur på danske uddannelsesinstitutioner. P.t. udbyder ca. 10 danske gymnasier kinesisk som valgfag, bl.a. Ørestad gymnasium. På det private, katolske Niels Steensens Gymnasium blev det i 2006 besluttet at indføre kinesisk som obligatorisk fag fra sjette klasse. Baggrunden var jesuitternes store indflydelse i sin tid på Kinas videnskabelige og kulturelle udvikling. Også på flere universiteter undervises der i kinesisk. Med udgangspunkt i memorandum et blev der i november 2007 på kinesisk initiativ desuden oprettet et kinesisk kulturinstitut et Konfusius-institut på CBS i København i samarbejde med Renmin Universitet i Beijing og med lektor Verner Worm som leder. Jens Thuesen Lokal tlf.: Den internationale enhed

Til folketingets uddannelsesudvalg

Til folketingets uddannelsesudvalg Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 201 Offentligt 1 Til folketingets uddannelsesudvalg I forlængelse af udvalgsmødet den 13. april 2010, hvor jeg orienterede om Niels Brocks aktiviteter i Kina

Læs mere

Svar på spørgsmål 246 (Alm. del): I brev af 15. marts 2010 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

Svar på spørgsmål 246 (Alm. del): I brev af 15. marts 2010 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål: Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Svar på Spørgsmål 246 Offentligt Folketingets Uddannelsesudvalg Christiansborg Afdelingen for videregående uddannelser og internationalt samarbejde Frederiksholms

Læs mere

Mød verden VIA University College. via.dk. VIA i Kina Introduktion til VIAs aktiviteter i Kina

Mød verden VIA University College. via.dk. VIA i Kina Introduktion til VIAs aktiviteter i Kina Mød verden VIA i Kina Introduktion til VIAs aktiviteter i Kina 3 INTRODUKTION Aftryk på verden VIA sætter aftryk VIA ønsker at sætte aftryk på verden. Som en af landets største videregående uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Aftale mellem. Københavns Universitet. Aarhus Universitet. Syddansk Universitet. Aalborg Universitet. Roskilde Universitet

Aftale mellem. Københavns Universitet. Aarhus Universitet. Syddansk Universitet. Aalborg Universitet. Roskilde Universitet Aftale mellem Københavns Universitet Aarhus Universitet Syddansk Universitet Aalborg Universitet Roskilde Universitet Danmarks Tekniske Universitet Handelshøjskolen i København IT-Universitetet i København

Læs mere

Study Abroad and Exchange

Study Abroad and Exchange Study Abroad and Exchange Informationsmøde om udlandsophold for psykologi studerende 3. november 2015 International Koordinator Jette Raalskov International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade 3, bygning

Læs mere

2012/1 LSF 37 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016. Forslag. til

2012/1 LSF 37 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016. Forslag. til 2012/1 LSF 37 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Journalnummer: Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af universitetsloven, lov om teknologioverførsel m.v. ved offentlige forskningsinstitutioner og lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af universitetsloven, lov om teknologioverførsel m.v. ved offentlige forskningsinstitutioner og lov om almene boliger m.v. Til lovforslag nr. L 143 Folketinget 2010-11 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 19. maj 2011 Forslag til Lov om ændring af universitetsloven, lov om teknologioverførsel m.v. ved offentlige forskningsinstitutioner

Læs mere

Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 447 Offentligt

Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 447 Offentligt Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 447 Offentligt Undervisningsministeriet Afdelingen for videregående uddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K 26. September 2007 Sendt pr. e-mail til

Læs mere

Mød verden VIA University College. via.dk. VIA i Kina Introduktion til VIAs aktiviteter i Kina

Mød verden VIA University College. via.dk. VIA i Kina Introduktion til VIAs aktiviteter i Kina Mød verden VIA i Kina Introduktion til VIAs aktiviteter i Kina 3 INTRODUKTION Aftryk på verden VIA sætter aftryk VIA ønsker at sætte aftryk på verden. Som en af landets største videregående uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser 28. august 2012 JW Styrelsen for Universiteter og Internationalisering Kontoret for uddannelsespolitik Att. fuldmægtig Torsten Asmund Sørensen Lundtoftevej 266 2800 Kgs. Lyngby Høringssvar vedrørende talentudvikling

Læs mere

Rapport: Bevilling til videreudvikling og kvalitetssikring af Tri-Continental Degree in Business Studies

Rapport: Bevilling til videreudvikling og kvalitetssikring af Tri-Continental Degree in Business Studies Rapport: Bevilling til videreudvikling og kvalitetssikring af Tri-Continental Degree in Business Studies Projektnummer: 126283 Projektets titel: Udvikling af en Tri-Continental Degree in Marketing Copenhagen

Læs mere

Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 78 Offentligt DANMARK 00650 ØRE DK 2020071. UNIVERSITY COLLEGE UNIVERSITY C Lillebaelt

Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 78 Offentligt DANMARK 00650 ØRE DK 2020071. UNIVERSITY COLLEGE UNIVERSITY C Lillebaelt Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 78 Offentligt DANMARK 00650 ØRE DK 2020071 9 UNIVERSITY COLLEGE UNIVERSITY C Lillebaelt UNIVERSITY COLLEGE Lillebaelt JELLING LÆRERUDDANNELSEN PÆDAGOGUDDANNELSEN

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) (SVU til fagspecifikke kurser)

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) (SVU til fagspecifikke kurser) Uddannelsesudvalget (2. samling) UDU alm. del - Bilag 171 Offentligt Lovforslag nr. L 1 Folketinget 2007-08 (2. samling) Fremsat den 26. marts 2008 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag til

Læs mere

Søgning 2015. Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner

Søgning 2015. Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner Søgning 2015 Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner Den 19. marts, 2015 Indhold 1. Søgningen fordelt på uddannelsesniveauer og udvalgte uddannelser 3 2. Søgningen

Læs mere

MÅNED OMRÅDE AKTIVITET

MÅNED OMRÅDE AKTIVITET Aktivitetsliste 2011 MÅNED OMRÅDE AKTIVITET JANUAR FEBRUAR MARTS APRIL Fælles tovholdermøde 25.01.2011 Uddannelsesnetværket drøfter muligheder for et Confucius samarbejde med Wuxi. Kommunaldirektør, Lars

Læs mere

Den danske universitetssektor - kort fortalt

Den danske universitetssektor - kort fortalt Den danske universitetssektor - kort fortalt 2010 Danske Universiteter Tryk: Prinfoshop, Hedensted Forside: Billede taget af Danske Universiteters sekretariat ISBN 978-87-90470-47-0 Denne publikation kan

Læs mere

Forslag. Fremsat den 16. november 2011 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) til

Forslag. Fremsat den 16. november 2011 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) til 2011/1 LSF 23 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Journalnummer: Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående

Læs mere

Det Danske Universitetscenter ved Graduate University of Chinese Academy of Sciences

Det Danske Universitetscenter ved Graduate University of Chinese Academy of Sciences Aftale mellem Københavns Universitet Aarhus Universitet Syddansk Universitet Aalborg Universitet Roskilde Universitet Danmarks Tekniske Universitet Handelshøjskolen i København IT-Universitetet i København

Læs mere

1. Aftalens parter. 2. Formål. 3. Aftalens indhold. 4. Parterne. Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.

1. Aftalens parter. 2. Formål. 3. Aftalens indhold. 4. Parterne. Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa. 1 1. Aftalens parter Aftalen indgås mellem: Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.dk og VUC Syd Christian d. X s vej 39 6100 Haderslev www.vucsyd.dk 2. Formål Et partnerskab mellem Aabenraa

Læs mere

Handlingsplan for styrket internationalisering af de videregående uddannelser

Handlingsplan for styrket internationalisering af de videregående uddannelser Uddannelsesministeriet Slotsholmsgade 10 1015 København K Handlingsplan for styrket internationalisering af de videregående uddannelser Den 13. september 2013 Sag.nr. S-2013-541 Dok.nr. D-2013-16209 bba/ka

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt Notat EU s regelgrundlag for Erasmus Mundus programmet Indholdsoversigt 1. Hvad er Erasmus Mundus programmet? 2. Hvilke

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: University of East Anglia. Land: United Kingdom

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: University of East Anglia. Land: United Kingdom US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Jura Navn på universitet i udlandet: University of East Anglia Land: United Kingdom Periode: Fra: 1. sept. 2011 Til: 31 dec. 2011 Udvekslingsprogram:

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Bachelor i Medievidenskab

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Bachelor i Medievidenskab US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Bachelor i Medievidenskab Navn på universitet i udlandet: University of Wisconsin-Madison Land: USA Periode: Fra: 17. januar 2013 Til: 18. maj

Læs mere

Notat til Folketingets Uddannelsesudvalg om VIAs engagement i Kina

Notat til Folketingets Uddannelsesudvalg om VIAs engagement i Kina Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 174 Offentligt Notat til Folketingets Uddannelsesudvalg om Prolog De to omfattende regeringsaftaler vedrørende samarbejde om uddannelser, underskrevet af

Læs mere

Internationalisering af universitetsuddannelserne

Internationalisering af universitetsuddannelserne Internationalisering af universitetsuddannelserne ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Hvorfor har du valgt at læse en periode i udlandet? For at styrke mit akademiske engelsk og for at opleve en anden studiekultur.

Hvorfor har du valgt at læse en periode i udlandet? For at styrke mit akademiske engelsk og for at opleve en anden studiekultur. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Informationsvidenskab Navn på universitet i udlandet: University of Victoria Land: Canada Periode: Fra: 1.9.2010 Til: 31.12.2010 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Evalueringsrapport vedr. studieophold i udlandet

Evalueringsrapport vedr. studieophold i udlandet Evalueringsrapport vedr. studieophold i udlandet Denne evalueringsrapport vil give Aalborg Universitet vigtig information om dit studieophold, som vil komme andre studerende til gode og samtidig kan den

Læs mere

Velkommen til uddannelse i virkeligheden

Velkommen til uddannelse i virkeligheden Nyhedsbrev for UCN Professionshøjskolen University College Nordjylland Særnummer Februar 2009 Velkommen til uddannelse i virkeligheden Af: Niels Horsted, rektor Kære nye studerende > Nyhedsbrev for UCN

Læs mere

Videregående uddannelser og eliteidræt. Fleksible vilkår for eliteidrætsudøvere på de videregående uddannelser i Esbjerg Kommune

Videregående uddannelser og eliteidræt. Fleksible vilkår for eliteidrætsudøvere på de videregående uddannelser i Esbjerg Kommune Videregående uddannelser og eliteidræt Fleksible vilkår for eliteidrætsudøvere på de videregående uddannelser i Esbjerg Kommune Aalborg Universitet Aalborg Universitet Esbjerg udbyder ingeniør og IT-relaterede

Læs mere

hvem, hvad, hvornår og hvordan?

hvem, hvad, hvornår og hvordan? Studieophold i udlandet hvem, hvad, hvornår og hvordan? Studievejledningen Psykologi, Øster Farimagsgade 5, 5.1.26, 1353 København K Tlf. 35 32 48 16 studievejl@psy.ku.dk Det er på mange måder givende

Læs mere

Bilag 12 Notat om samarbejdsrelationer mellem pædagog- og læreruddannelsen

Bilag 12 Notat om samarbejdsrelationer mellem pædagog- og læreruddannelsen Afdelingen for videregående uddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K. Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Bilag 12 Notat om samarbejdsrelationer mellem

Læs mere

Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008)

Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008) Aftale mellem regeringen (Venstre og Konservative) Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Udmøntning af uforbrugte midler fra globaliseringspuljen i 2007. (5. november 2008) 2

Læs mere

I. SU med til udlandet Der er mulighed for at få SU med til udlandet, både til en hel uddannelse, og til et studieophold.

I. SU med til udlandet Der er mulighed for at få SU med til udlandet, både til en hel uddannelse, og til et studieophold. DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI 22.11.2005 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om tilskudsmuligheder for danske elever,

Læs mere

Hvorfor har du valgt at læse en periode i udlandet? Jeg vil gerne booste mit cv samtidig med, at jeg trængte til at få luft under vingerne

Hvorfor har du valgt at læse en periode i udlandet? Jeg vil gerne booste mit cv samtidig med, at jeg trængte til at få luft under vingerne US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Jura Navn på universitet i udlandet: Gent Land: Belgien Periode: Fra: 6/2 2013 Til: 13/7 2013 Udvekslingsprogram: Erasmus Hvorfor har du valgt

Læs mere

Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Uddannelsesvidenskab BA. Navn på universitet i udlandet: Reykjavik University.

Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Uddannelsesvidenskab BA. Navn på universitet i udlandet: Reykjavik University. Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Uddannelsesvidenskab BA Navn på universitet i udlandet: Reykjavik University Land: Island Periode: Fra: 25. august 2013 Til: 16. december 2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi Navn på universitet i udlandet: University of London, Instutite of Education Land: England Periode: Fra:1. oktober Til:

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Litteraturhistorie. Navn på universitet i udlandet: Bilgi Istanbul Universitesi

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Litteraturhistorie. Navn på universitet i udlandet: Bilgi Istanbul Universitesi US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Litteraturhistorie Navn på universitet i udlandet: Bilgi Istanbul Universitesi Land: Tyrkiet Periode: Fra:11-02-2014 Til:11-06-2014 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg var utroligt tilfreds med mit ophold; - en af de bedste beslutninger, jeg har taget.

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg var utroligt tilfreds med mit ophold; - en af de bedste beslutninger, jeg har taget. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: Sciences Po, Paris (Institut d Etudes Politiques de Paris) Land: Frankrig Periode: Fra: 24/8-2012

Læs mere

Høringsudkast 6. juli 2012

Høringsudkast 6. juli 2012 Forslag til Lov om ændring af lov om offentlige forskningsinstitutioners kommercielle aktiviteter og samarbejde med fonde (Hjemmel for universiteterne til at formidle visse boliger og studielån i forbindelse

Læs mere

Study Abroad and Exchange

Study Abroad and Exchange Study Abroad and Exchange Informationsmøde om udlandsophold for jura studerende 9. november 2015 Mig Line Riggelsen International koordinator School of Business and Social Sciences Tåsingegade 3, bygning

Læs mere

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg var meget tilfreds med mit ophold og kan varmt anbefale det til alle, der overvejer et semester i udlandet.

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg var meget tilfreds med mit ophold og kan varmt anbefale det til alle, der overvejer et semester i udlandet. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Antropologi Navn på universitet i udlandet: Metropolitan University Prague Land: Tjekkiet Periode: Fra:19.02 2014 Til:27.06 2014 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Niels Steensens Gymnasium Gymnasieforberedende G10.... dit valg, dit liv

Niels Steensens Gymnasium Gymnasieforberedende G10.... dit valg, dit liv Niels Steensens Gymnasium Gymnasieforberedende G10... dit valg, dit liv G10 på NSG En del af gymnasiet allerede i 10 klasse I februar skal elever i 9. klasse vælge deres videre uddannelsesforløb, og nogle

Læs mere

Ilisimatusarfik strategi 2015-2020

Ilisimatusarfik strategi 2015-2020 Forord Ilisimatusarfik strategi 2015-2020 Ilisimatusarfik Grønlands Universitet - er anerkendt som et arktisk universitet, der bedriver forskning og uddannelse med arktiske kultur-, sprog-, sundheds- og

Læs mere

Frihed og ansvar for studiefremdrift

Frihed og ansvar for studiefremdrift Frihed og ansvar for studiefremdrift - Regeringens udspil til justering af fremdriftsreformen Reform af SU-systemet og rammerne for studiegennemførsel fra april 2013, herunder særligt initiativerne i reformen

Læs mere

MILJØ OG RESSOURCE MANAGEMENT

MILJØ OG RESSOURCE MANAGEMENT Campus Esbjerg MILJØ OG RESSOURCE MANAGEMENT 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB En fremtid i miljøets tjeneste Interesserer du dig for miljøet og de udfordringer, som vi står over for nu og i

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 42 Offentligt Lovforslag nr. L 00 Folketinget 2015-16 Fremsat den [dato] 2016 af uddannelses- og forskningsministeren (Esben Lunde Larsen) Forslag

Læs mere

Søgning Oversigt over søgningen pr. 5. juli. [juli 2019 revideret 5. juli]

Søgning Oversigt over søgningen pr. 5. juli. [juli 2019 revideret 5. juli] Oversigt over søgningen pr. 5. juli [juli 2019 revideret 5. juli] Indhold 1. Søgningen fordelt på uddannelsesniveauer og de mest søgte uddannelser 3 2. Søgningen fordelt på uddannelsesgrupper 5 3. Søgningen

Læs mere

Uddannelsesudvalget 2008-09 UDU alm. del Svar på Spørgsmål 256 Offentligt

Uddannelsesudvalget 2008-09 UDU alm. del Svar på Spørgsmål 256 Offentligt Uddannelsesudvalget 2008-09 UDU alm. del Svar på Spørgsmål 256 Offentligt Ansøgertallet pr. 15. marts til Undervisningsministeriets videregående uddannelser Nedenfor opdeles ansøgerne på type, område og

Læs mere

Optag Det endelige optag pr. 1. oktober 2018

Optag Det endelige optag pr. 1. oktober 2018 Det endelige optag pr. 1. oktober 2018 1. Det endelige optag Uddannelses- og Forskningsministeriet opgør resultatet af årets optagelse to gange årligt den 28. juli samt den 1. oktober. Den 28. juli blev

Læs mere

US AARH Evalueringsskemaet indsendes til erasmus@adm.au.dk

US AARH Evalueringsskemaet indsendes til erasmus@adm.au.dk US AARH Evalueringsskemaet indsendes til erasmus@adm.au.dk Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kandidat i Informationsvidenskab Navn på universitet i udlandet: Unversity of London, Institute

Læs mere

Nyt fra Uddannelsesministeriet

Nyt fra Uddannelsesministeriet Nyt fra Uddannelsesministeriet Årsmøde 2013 for studie- og erhvervsvejledere ved de videregående uddannelser Kontorchef Jette Søgren Nielsen, Uddannelsespolitisk Center Ny styrelse - Styrelsen for Videregåede

Læs mere

Velkommen til uddannelse i virkeligheden

Velkommen til uddannelse i virkeligheden Nyhedsbrev for UCN Professionshøjskolen University College Nordjylland Særnummer August 2008 Velkommen til uddannelse i virkeligheden > Nyhedsbrev for UCN > Junivørsiti kålædsj > Vores uddannelser > Nordjyllands

Læs mere

Rejsebrev fra Changzhou, Kina juni 2014

Rejsebrev fra Changzhou, Kina juni 2014 Rejsebrev fra Changzhou, Kina juni 2014 Andreas Lose Min praktik og deres pædagogik Nu er jeg næsten færdig med min praktik, og det går godt. Jeg er i en børnehave, som hedder DaDi kindergarten of Changzhou

Læs mere

Danmarks største professionshøjskole

Danmarks største professionshøjskole Danmarks største professionshøjskole VIA University College er en af Danmarks største uddannelsesinstitutioner og det forpligter Vias værdier er: originalitet VIA udvikler uddannelser og løsninger, som

Læs mere

Bekendtgørelse om meddelelse af opholds- og arbejdstilladelse til studerende

Bekendtgørelse om meddelelse af opholds- og arbejdstilladelse til studerende BEK nr 1550 af 23/12/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 25. juni 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmaked og Rekruttering, j.nr. 2014-3766 Senere

Læs mere

Rekruttering af lærere til naturfagene i Folkeskolen. Jens Oddershede, rektor Syddansk Universitet

Rekruttering af lærere til naturfagene i Folkeskolen. Jens Oddershede, rektor Syddansk Universitet Rekruttering af lærere til naturfagene i Folkeskolen Jens Oddershede, rektor Syddansk Universitet Læreruddannelsen og naturfag Problemstillinger For få studerende vælger naturfagene som linjefag. Svært

Læs mere

Aalborg Universitets strategi og handlingsplan i forhold til konsekvenserne af den nye lov om ændring af universitetsloven

Aalborg Universitets strategi og handlingsplan i forhold til konsekvenserne af den nye lov om ændring af universitetsloven Til Bestyrelsen AALBORG UNIVERSITET Bestyrelsesmøde: 4-05 Pkt.: 6 Bilag: B Ledelsessekretariatet Fredrik Bajers Vej 5 Postboks 159 9100 Aalborg Tlf. 9635 9500 www.aau.dk Sagsbehandler Hanne Engelund Tlf.

Læs mere

Folketingets Uddannelsesudvalg

Folketingets Uddannelsesudvalg Folketingets Uddannelsesudvalg Departementschefens sekretariat Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5547 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Svar på spørgsmål 54

Læs mere

Niels Steensens Gymnasium Gymnasieforberedende G10.... dit valg, dit liv

Niels Steensens Gymnasium Gymnasieforberedende G10.... dit valg, dit liv Niels Steensens Gymnasium Gymnasieforberedende G10... dit valg, dit liv G10 på NSG En del af gymnasiet allerede i 10. klasse I februar skal elever i 9. klasse vælge deres videre uddannelsesforløb, og nogle

Læs mere

PAES - STÅ PROGNOSE 2012

PAES - STÅ PROGNOSE 2012 PAES - STÅ PROGNOSE 2012 STÅANTAL ØKONOMI BUDGET 2012 PROGNOSE 1 REALISERET 20120731 BUDGET 2012 PROGNOSE 1 REALISERET 20120731 HVIS 1,5% STÅ KOMMER TIL INDEN 30. SEPTEMBER Arbejdslivsstudier 24,00 24,00

Læs mere

Er studerende optaget på danske universiteter uretmæssigt blevet afkrævet deltagerbetaling?

Er studerende optaget på danske universiteter uretmæssigt blevet afkrævet deltagerbetaling? Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt Notat Er studerende optaget på danske universiteter uretmæssigt blevet afkrævet deltagerbetaling? Har danske universiteter

Læs mere

Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014

Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014 Til alle kommunalbestyrelser Undervisningsministeriet Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5547 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014 Folkeskolereformen

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 L 119 Bilag 7 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 L 119 Bilag 7 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 L 119 Bilag 7 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K./.

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Civilingeniør i bygningsdesign

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Civilingeniør i bygningsdesign US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Civilingeniør i bygningsdesign Navn på universitet i udlandet: UPC. Universitat Politècnica de Catalunya BarcelonaTech Land: Spanien Periode:

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie. Navn på universitet i udlandet: City University London.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie. Navn på universitet i udlandet: City University London. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie Navn på universitet i udlandet: City University London Land: UK Periode: Fra:September 2012 Til:Januar 2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Endelig kunne ombudsmanden ikke kritisere, at myndighederne ikke havde fundet grundlag for at dispensere fra SU-bekendtgørelsen i den konkrete sag.

Endelig kunne ombudsmanden ikke kritisere, at myndighederne ikke havde fundet grundlag for at dispensere fra SU-bekendtgørelsen i den konkrete sag. 2015-31 Ikke kritik af afslag på SU til uddannelse i udlandet spørgsmål om offentlig anerkendelse i studielandet En far klagede på vegne af sin søn over et afslag på SU til en uddannelse i Storbritannien.

Læs mere

Uddannelsesamarbejde medvækstlande

Uddannelsesamarbejde medvækstlande RASILIENRUSLANDINDIENKINAINDONESIE EXICOSYDKOREATYRKIETVIETNAMBRAS USLANDINDIENKINAINDONESIENMEXICO YDKOREATYRKIETVIETNAMBRASILIENRU NDIENKINAINDONESIENMEXICOSYDKOREA TVIETNAMBRASILIENRUSLANDINDIENKI ESIENMEXICOSYDKOREATYRKIETVIETNA

Læs mere

Resultatlønskontrakt for Mercantecs direktør 2013

Resultatlønskontrakt for Mercantecs direktør 2013 Resultatlønskontrakt for Mercantecs direktør 2013 Resultatlønskontrakten har til formål at fungere som styringsredskab for bestyrelsen, og skal medvirke til at skabe synlighed og gennemskuelighed om opgavevaretagelsen

Læs mere

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Ja, de hjalp mig med hvordan jeg skulle søge, og gav mig noget forberedelse til turen.

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Ja, de hjalp mig med hvordan jeg skulle søge, og gav mig noget forberedelse til turen. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kandidat i Fysik Navn på universitet i udlandet: University of Toronto Land: Canada Periode: Fra: 1. september 2010 Til: 22. december 2010 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Bilag om international udvekslingsmobilitet på videregående uddannelser - Hvem tager ud, og hvem kommer ind 1

Bilag om international udvekslingsmobilitet på videregående uddannelser - Hvem tager ud, og hvem kommer ind 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI 22.11.2005 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om international udvekslingsmobilitet på

Læs mere

MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET

MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET Institut for Økonomi og Ledelse Fibigerstræde 2 9220 Aalborg Master of Business Administration Telefon: 9940 8255 Email: mba@aaumba.dk september 2015 MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET Aalborg Universitet udbyder

Læs mere

Jurastudiet Nationalt eller Internationalt?

Jurastudiet Nationalt eller Internationalt? Study Abroad and Exchange Jurastudiet Nationalt eller Internationalt? Informationsmøde om udlandsophold 26. november 2013 Mig Signe Hove Jacobsen Study Abroad and Exchange, ansat siden januar 2012 Specialestuderende

Læs mere

Aarhus School of Business Handelshøjskolen i Århus. Lasting Ideas

Aarhus School of Business Handelshøjskolen i Århus. Lasting Ideas Aarhus School of Business Handelshøjskolen i Århus Lasting Ideas Om Aarhus School of Business Aarhus School of Business er et af 12 universiteter i Danmark Aarhus School of Business er EQUIS akkrediteret,

Læs mere

Talentpleje på Rødovre Gymnasium August 2015-16

Talentpleje på Rødovre Gymnasium August 2015-16 Talentpleje på Rødovre Gymnasium August 2015-16 På Rødovre Gymnasium er der en masse forskellige elever. Det er forskelligt, hvad folk er gode til, og det er forskelligt, hvordan de bedst stimuleres. Derfor

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Sabanci University.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Sabanci University. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: Sabanci University Land: Tyrkiet Periode: Fra: 01.09.12 Til: 15.01.13 Udvekslingsprogram: Erasumus

Læs mere

Referat. Bestyrelsesmøde i EA Kolding den 20. maj 2015 kl. 15:00. Indstilling: Opfølgningen gennemgås og bestyrelsen tager denne til efterretning

Referat. Bestyrelsesmøde i EA Kolding den 20. maj 2015 kl. 15:00. Indstilling: Opfølgningen gennemgås og bestyrelsen tager denne til efterretning 112 Referat Bestyrelsesmøde i EA Kolding den 20. maj 2015 kl. 15:00 Følgende bestyrelsesmedlemmer deltog i mødet: Formand Jørn Pedersen Brian Stein Kenneth Foersom Iversen Morten Nielsen Peter Thorning

Læs mere

Optag Udviklingen i grænsekvotienter. Nr. 15

Optag Udviklingen i grænsekvotienter. Nr. 15 Udviklingen i grænsekvotienter Nr. 15 1. Udvikling i grænsekvotienter 48 pct. af uddannelserne (udbuddene) har, som det ses af tabel 1.1, i år flere kvalificerede ansøgere end studiepladser og dermed en

Læs mere

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 11. juni 2014

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 11. juni 2014 Lovtidende A 2014 Udgivet den 11. juni 2014 1. juni 2014. Nr. 578. Bekendtgørelse af lov om erhvervsrettet grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne Herved bekendtgøres

Læs mere

STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2018 OG FORÅRET 2019

STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2018 OG FORÅRET 2019 STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 018 OG FORÅRET 019 30. OKTOBER 017 INTERNATIONAL KOORDINATOR 30. OKTOBER 017 OM MIG Line Riggelsen International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord

Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-568/AHT DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Erhvervsakademi Århus

Diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Erhvervsakademi Århus Diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Erhvervsakademi Århus Akkreditering af nyt udbud af godkendt uddannelse Journalnummer: 2009-0237/JSR DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Diplomuddannelse

Læs mere

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) 5. februar 2015 Styrelsen for Videregående Uddannelser, j. 14/023209 Bekendtgørelse om adgang til kandidatuddannelser ved universiteterne (kandidatadgangsbekendtgørelsen) I medfør af 1, stk. 1 og 4, i

Læs mere

Samarbejde mellem forskningsinstitutioner og Københavns Kommune - 3 scenarier

Samarbejde mellem forskningsinstitutioner og Københavns Kommune - 3 scenarier KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi og HR NOTAT Bilag 1 Samarbejde mellem forskningsinstitutioner og Københavns Kommune - 3 scenarier 1. Samarbejde med udvalgte universiteter i Hovedstadsregionen

Læs mere

Et dansk elitemiljø et dansk MIT

Et dansk elitemiljø et dansk MIT Et dansk elitemiljø et dansk A f f o r s k n i n g s c h e f C h a r l o t t e R ø n h o f, c h r @ d i. d k o g k o n s u l e n t M o r t e n Ø r n s h o l t, m o q @ d i. d k Dansk forskning kan blive

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi, Udvalget for Videnskab og Te L 111 - Bilag 1,L 112 - Bilag 1 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi, Udvalget for Videnskab og Te L 111 - Bilag 1,L 112 - Bilag 1 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi, Udvalget for Videnskab og Te L 111 - Bilag 1,L 112 - Bilag 1 Offentligt Notat Resumé af høringssvar vedr. udkast til lov om Akkrediteringsinstitutionen for videregående

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt Ministeren Forskningsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K 20. januar 2016 Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir

Læs mere

1. Baggrund Evaluerings- og følgeforskningsprogrammet skal følge op på den politiske aftale om et fagligt løft af folkeskolen.

1. Baggrund Evaluerings- og følgeforskningsprogrammet skal følge op på den politiske aftale om et fagligt løft af folkeskolen. Afdeling for Folkeskole og Internationale opgaver Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Evaluerings- og følgeforskningsprogram

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om erhvervsrettet grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne

Bekendtgørelse af lov om erhvervsrettet grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne LBK nr 578 af 01/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., j.nr. 14/006467 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter. Begrundelse for afslag Uddannelsens samfundsmæssige relevans Uddannelsen

Læs mere

Nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser 29. januar 2016

Nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser 29. januar 2016 Nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser 29. januar 2016 - Højere kvalitet, lavere dimittendledighed. Uddannelser for alle. FSR danske revisorer er enig med regeringen i at få reformeret taxametersystemet

Læs mere

Masteruddannelse ved Center for Afrikastudier

Masteruddannelse ved Center for Afrikastudier Masteruddannelse ved Center for Afrikastudier Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet 2009- retningslinjer i henhold til Bekendtgørelse af 15. december 2000 om fleksible forløb inden for videregående

Læs mere

ANALYSE. Udviklingen i HD-uddannelsernes prisniveau - 2012. www.fsr.dk

ANALYSE. Udviklingen i HD-uddannelsernes prisniveau - 2012. www.fsr.dk Udviklingen i HD-uddannelsernes prisniveau - 2012 ANALYSE www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser fagligt

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: University of Western Australia

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: University of Western Australia US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: University of Western Australia Land: Australien Periode: Fra: Januar 2013 Til: Juni 2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Hvad har du af planer for de næste 10 år?

Hvad har du af planer for de næste 10 år? Hvad har du af planer for de næste 10 år? Fremtiden for Region Hovedstaden er til debat. Vi har brug for din mening. Fra kanalerne ved Christiansborg til Kronborg ved Øresund og fra Rådhuspladsens duer

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side Studiejob Hvordan finder jeg et relevant studiejob? Det spørgsmål er der mange studerende, der stiller sig selv. Nogle har måske et par gode bud men ved du også, at kan hjælpe? Fokus I 2008 har vi sat

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd

Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-557/AHT DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

14. august 2007 EM 2007/37. Kapitel 1 Almindelige bestemmelser

14. august 2007 EM 2007/37. Kapitel 1 Almindelige bestemmelser 14. august 2007 EM 2007/37 Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx.x om Ilisimatusarfik Kapitel 1 Almindelige bestemmelser 1. Ilisimatusarfik har til opgave at drive forskning og give forskningsbaseret

Læs mere

智 合 STRATEGI VIDENSAMARBEJDE MELLEM DANMARK OG KINA SAMMENFATNING

智 合 STRATEGI VIDENSAMARBEJDE MELLEM DANMARK OG KINA SAMMENFATNING STRATEGI VIDENSAMARBEJDE MELLEM DANMARK OG KINA 智 合 SAMMENFATNING STRATEGI VIDENSAMARBEJDE MELLEM DANMARK OG KINA 智 合 SAMMENFATNING FORORD Kina har i de seneste årtier placeret sig som en central aktør

Læs mere

Handlingsplan 2004 DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Handlingsplan 2004 DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Handlingsplan 2004 DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Handlingsplan 2004 2003 DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Indhold Handlingsplan 2004 2003 Danmarks Evalueringsinstitut Trykt hos Vester Kopi Eftertryk med kildeangivelse

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 125 Folketinget 2015-16. Fremsat den 24. februar 2016 af uddannelses- og forskningsministeren (Esben Lunde Larsen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 125 Folketinget 2015-16. Fremsat den 24. februar 2016 af uddannelses- og forskningsministeren (Esben Lunde Larsen) til Lovforslag nr. L 125 Folketinget 2015-16 Fremsat den 24. februar 2016 af uddannelses- og forskningsministeren (Esben Lunde Larsen) Forslag til Lov om ændring af universitetsloven, lov om erhvervsakademiuddannelser

Læs mere