Det Fortabte Barn. [ Et spøgelsesscenarie af Danny Meyer Wilson for fire spillere og en spilleder ]

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det Fortabte Barn. [ Et spøgelsesscenarie af Danny Meyer Wilson for fire spillere og en spilleder ]"

Transkript

1 Det Fortabte Barn [ Et spøgelsesscenarie af Danny Meyer Wilson for fire spillere og en spilleder ]

2 1 Indhold Det Fortabte Barn... 2 Foromtalen... 3 Introduktion... 4 Fortællingerne... 5 Hovedrollerne i fortiden... 6 Hovedrollerne i nutiden... 7 Hvordan scenariet skal spilles... 8 Fortællere... 8 Spillederen som instruktør... 8 Klipning... 9 Uddybende scener Monologer Konflikter Spillederens Indgreb Generelle spilledertips Rammerne for rollespillet Spillokalet Musik Scenariets struktur Det Falmende Rige Spillerbriefing før spillet går i gang Prolog Hovedscene 1: Hjemme hos Albert Hovedscene 2: En makaber lej i Skoven Hovedscene 3: Ensomheden på Plejehjemmet Hovedscene 4: Minder i Skoven Valgfri Hovedscene 5: August Hovedscene 6: Slutningen Systemoversigt... 23

3 2 Det Fortabte Barn Kære Spilleder. Tak fordi du har valgt at spille mit scenarie. Det fortabte barn er et scenarie, hvor du i fællesskab med spillerne skal skabe tre sammenhængende fortællinger. Det er tænkt som lige dele tragisk drama og psykologisk horror, men eftersom stemningen og handlingen primært bliver skabt af dig og spillerne, bliver resultatet afhængigt af hvordan I vælger at spille det. Mest af alt skal denne scenariebeskrivelse ses som en struktur og en værktøjskasse som du skal bruge til at køre scenariet. Jeg stoler på dig, og stoler på at du i samarbejde med dine 4 medspillere kan bruge dem til at give dine spillere en god spiloplevelse, derfor har du og dine spillere fået ret frie tøjler. Der er nogle af elementerne i scenariet som primært er beskrevet i karakterbeskrivelserne. Jeg vil derfor anbefale at du også læser disse igennem før du kører scenariet. Hvis der skulle være nogle spørgsmål må du meget gerne skrive til mig via (dannymwilson[snabel a]gmail.com). Jeg vil gerne rette tak til Morten Greis Petersen for at opfordre mig til at skrive dette scenarie og for rigtig god feedback. Og til Thais Munk, den scenarieansvarlige på vintersol 2012, for sparring og feedback på scenarieteksten. En tak til mine spiltestere Magnus Jørgensen, Leonard Kjærulf, Oliwer Hansen og Alexander Jensen. Til sidst vil jeg gerne rette en stor tak til Jakob Vase Frandsen for korrektur og kommentarer til scenarieteksten. Kærlig hilsen og kram. Din Scenarieforfatter, Danny Wilson.

4 3 Foromtalen Det er snart 25 år siden at Peters mor kom ind på badeværelset og så sin søn ligge druknet i et badekarfyldt med visnede rosenblade. Politiet sagde efterfølgende at det var et selvmord. Amalie har fået en ny ven, ved navn Peter. De leger mange sjove lege om et gammelt fortabt rige. Eva vandrer nervøst rundt på sin datter, Amalies, værelse og ser tegningerne. Det er ham. Elias sider bag ved rettet, sammen med sin kone Eva. Amalie ligger så sødt og sover på bagsædet. De er på vej tilbage til deres barndomsby. Han vil så gerne glemme hvad der skete dengang for 25 år siden. Where dips the rocky highland Of Sleuth Wood in the lake, There lies a leafy island Where flapping herons wake The drowsy water rats; There we've hid our faery vats, Full of berrys And of reddest stolen cherries. Come away, O human child! To the waters and the wild With a faery, hand in hand. For the world's more full of weeping than you can understand. -W. B. Yates, 1886 Det fortabte barn er et scenarie om fire personers skæbne i en dyster verden. Scenariet er for spillere der godt kan lide at leve sig ind i en fortælling, som de samtidigt er medskabere af. Scenariet er for spilledere der godt kan lide at have en instruktørrolle, der holder strukturen, skaber stemning og sætte deres egne urenlige fingeraftryk på spillet.

5 4 Introduktion Det Fortabte Barn er et spøgelsesscenarie, der fokuserer på spøgelsets forhistorie og de personer som det hjemsøger. Der er to fortællinger: Den ene fortælling handler om en dreng, Peter, der lejer med sine venner, Eva, Elias og Albert, i et fantasiunivers, Det Falmende Rige. Dette varer ved indtil de svigter ham og han begår selvmord. Mange år senere, den anden fortælling, hjemsøger Peters genfærd Eva og Elias datter, Amalie. Peter vil lege og hiver hende længere og længere ind i sit fantasiunivers. Efterhånden bliver fantasiuniverset mere og mere virkeligt for Amalie, mens den virkelige verden bliver mere og mere fjern. Nu bliver Eva og Elias nød til at konfrontere hvad de gjorde mod deres barndomsven, i et desperat forsøg på at rede deres datter. Fortællingen handler om gråzonerne mellem det menneskelige og monstrøse. Alle hovedpersonerne i scenariet er på den ene side menneskelige, men på den anden side monstre, alt afhængigt af hvilket perspektiv man tager. Ved at udspille genfærdets fortid, får det lov til at vise sin menneskelige side, og vennerne får lov til at være monstre. I nutidsfortællingen er rollerne bygget om; forældrene der tidligere svigtede Peter er ofrene, mens Amalie og genfærdet er monstrene. Det Falmende Rige er et omdrejningspunkt, der binder de to fortællinger sammen, og skaber en følelse af at de hører sammen. Fokus i scenariet ligger på indlevelse, og at spillerne i fællesskab skaber en fortælling ud fra de rammer der er givet. Alle hovedpersoner og bipersoner bliver spillet af spillerne. Spillere der ikke er aktive med en rolle laver baggrundsbeskrivelser, og kommer derved med indskud til fortællingen. Spillernes fokus er derfor på hvad der sker inde i scenerne. Din rolle som spilleder er at skabe sammenhængen for denne fortælling, ved at være instruktøren der sætter scener, klipper og afslutter. Derudover har du muligheden for at påvirke fortællingen gennem ondskabsfulde indgreb, her repræsenterer du den del af Peters genfærd som vil have hævn over spillerne. Scenariet drager inspiration fra Guillermo Del Toros film Pan s Labyrinth og The Orphanage, der begge er dystre fortællinger om børn. Genren er psykologisk horror og tragisk drama, hvor fokus er på det onde i mennesker. Stemningen er mørk, varslende, fortryllende og nostalgisk.

6 5 Fortællingerne Fortællingerne i scenariet handler om fortiden, nutiden og det Falmende Rige. Den første fortælling, fortiden, handler om en dreng ved navn Peter, der efter sin søsters død drømmer sig væk fra den verden han lever i, og ind i en fantasiverden, det Falmende Rige. Senere får han nogle gode venner, Eva, Elias, og Albert, som han introducerer for det Falmende Rige som de sammen udforsker, leger i og udvider. Men eventyret varer ikke evigt, børnene bliver ældre og lige så stille begynder Peters venner at svigter ham. Det ender med at hans mor Elisabeth finder ham liggende, død, i deres badekar fyldt med vand og falmede rosenblade. Det bliver formodet at han har begået selvmord. Den anden fortælling, nutiden, foregår 25 år senere, og skaber gennem samtaler om fortiden rammen om den første fortælling. Eva og Elias er taget tilbage til deres barndomsby som et sidste desperat forsøg på at redde deres datter Amalie, som har fået kontakt til Peters genfærd. Hun er langsomt begyndt at trække sig mere og mere ind i sig selv og ind i det Falmende Rige. Indtil nu havde Peters selvmord været et tabu for Eva og Elias. Men efter de har snakket med Albert, og fået at vide at det samme var sket for hans søn August, med grusomme konsekvenser, ved de at de bliver nødt til at finde en måde at stoppe Peter på. De konfronterer deres gamle ven Albert og Peters mor Elisabeth, for at finde ud af hvad de skal gøre. Fortællingen ender med at de konfronterer Peters genfærd. Måske redder de deres datter Amalie og måske redder de Peter, måske er alle fortabt. Den sidste fortælling er ikke en rigtig fortælling, men fragmenter af en fortælling der bliver til i de to andre fortællinger. Det er fortællingen om det Falmende Rige, Peters fe-inspirerede fantasiverden. Denne fortælling er fuldstændigt op til spillerne. Riget afspejler på mange måder karakterernes sind, og som scenariet skrider frem, bliver denne verden mere og mere dyster og fragmenteret. De tre fortællingers struktur er i store træk det der er afgjort på forhånd i fortællingen. Det er spillernes rolle at fylde fortællingerne ud og give dem liv. Og det er spillederens rolle at holde en stram struktur der sørger for fremdrift, så spillerne får frihed til at udspille de enkelte scener og give dem liv, uden at skulle tænke på den overordnede struktur. Som scenariet skrider frem, kommer spillederen også til at stå for scenariets gyserelementer, som består i at Peters genfærd ændrer på virkeligheden, samt at en fordrejet version af det Falmende Rige langsomt begynder at bryde ind i deres virkelighed og hive dem med. Scenariet har en løs struktur hvor tingene i Fortiden og det Falmende Rige starter med at være gode og rosenrøde. Langsomt bliver de mørkere og konflikterne eskalerer. Dette er beskrevet i detaljer senere i scenarieteksten.

7 6 Hovedrollerne i fortiden Peter er hovedpersonen i fortidsfortællingen. Rollerne i fortiden er bygget op omkring et trekantsdrama mellem Peter, Elias og Eva. Albert er medløberen, og spiller en mindre rolle i fortællingen. Eva, Elias og Alberts funktion i fortællingen er i starten at hjælpe med at bygge på de gode minder og det Falmende Rige. Senere skal de afvise og såre Peter, og til sidst svigte ham i sådan en grad at det ender med hans selvmord. De er derfor antagonisterne i denne fortælling. Peter En dreng med en trist fortid der drømmer sig væk i en fantasiverden. Fortællingen slutter med at han begår selvmord. Elias Peters bedste ven, og senere hans største rival. Elias er, eller bliver, forelsket i Eva. Elias er den af vennerne der er mindst knyttet til det Falmende Rige. Eva Peter og Elias barndomskærlighed. Eva starter med at have et tæt forhold til Peter, men ender med at vælge Elias. Hendes funktion er at spille Peter og Elias ud mod hindanden. Hun er stærkt knyttet til det Falmende Rige, da hun som barn også flygter fra virkeligheden. Albert Albert spilles af samme spiller som Amalie i nutiden. Albert er gruppens medløber. Hans funktion er at stå udenfor konflikten og påvirke den udefra. Han nyder det Falmende Rige.

8 7 Hovedrollerne i nutiden Eva og Elias er hovedpersonerne i nutidsfortællingen. Amalie og Peters funktion er at være antagonister, der både har en menneskelig og en monstrøs side. Peters Genfærd Genfærdets rolle er todelt. På den ene side er han stadig det barn der begik selvmord 25 år tidligere, som gerne bare vil leve i en bedre verden. På den anden side er han lige så stille ved at udvikle sig til et monster der er i stand til at tage den hævn, som hans barnlige, menneskelige side aldrig ville drømme om. Monstrets magt gror gennem fortællingen. Amalie Amalie er under Peters kontrol, men der er stadig et glimt tilbage af det barn hun var før hun mødte ham. Amalie har derfor to sider, det bange barn, der godt ved at der er et eller andet helt galt og savner sin mor, og det fortabte barn, der vil afstæd til det Falmende Rige, og hjælper Peter. Eva Efter Peters død er Eva blevet en forfatter, og hendes historier stammer fra om det Falmende Rige. Hun er en kærlig og beskyttende mor, men nogen gange lidt for nervøs for sin datter. Elias Elias er en streng men kærlig far, der aktivt forsøger på at rede sin datter. Han er bange for at miste hende.

9 8 Hvordan scenariet skal spilles Scenariet foregår ved at spillederen sætter en scene eller alternativt beder en spiller om at gøre det. Derefter uddeles roller til de spillere hvis faste hovedroller ikke er med i scenen. Spillerne er ansvarlige for det meste af hvad der sker inde i scenen. De hovedpersoner der er til stede i scenen bliver spillet af deres respektive spillere. Hvis der er en biperson til stede i scenen spilles den af en af de resterende spillere. Derefter går spillerne i gang med at udspille scenen. De spillere som ikke har nogen rolle er i stedet fortællere, der laver stemningsskabende baggrundsbeskrivelser og påvirker fortællingen indirekte ved at beskrive ting der foregår i omgivelserne. Typisk vil der i en scene være 1-2 hovedpersoner, 0-1 biperson, og 1-2 spillere der agerer fortællere. Som spilleder har du tre værktøjer til at påvirke handlingen inde i scenerne: - Du kan klippe mellem fortiden og nutiden, eller andre scener. Dette er dit mest centrale værktøj, og er beskrevet i detaljer nedenfor. - Du kan fryse handlingen og bede en spiller om at holde en monolog, hvor de beskriver deres karakters indre tanker. - Du har mulighed for, i begrænset omfang, at gribe ind i fortællingen på samme måde som en spiller der er fortæller ville gøre det. Disse bliver alle beskrevet nedenfor. Fortællere Fortælleren har to funktioner. Du har mulighed for at påvirke handlingen indirekte ved at beskrive ting der foregår i omgivelserne. Her kan du, for eksempel, placere ting i omgivelserne, som hentyder til at der er foregået bestemte ting (en bamse der har fået et øre revet af, naboens døde hund ligger uden for deres hoveddør ), eller introducere ting som påvirker handlingen (en kraftig regn mens spillerne går udenfor, et lys der går ud mens de snakker ). Herudover bør fortælleren lave stemningsskabende beskrivelser, ligesom en spilleder normalt gør det i mange scenarier (en urtehave de går forbi som er lidt vissen, lyden af grene der smadrer mod et vindue, lugten af frisk kaffe når de træder ind i et hus ) Det centrale er at skabe atmosfære. Spillederen som instruktør Som spilleder skal du være instruktøren bag ved fortællingen, der holder styr på scenerne og skaber sammenhæng. Dit mål er at skabe en struktur og en fremdrift, der får spillerne til at føle at fortællingen hele tiden kører fremad, og at de samtidig får frihed til at skabe deres egen fortælling omkring karaktererne. Her har du tre centrale funktioner. Du sætter scener ved at beskrive situationen overfor spillerne og uddele roller. Du klipper i scener, hvilket bliver beskrevet nedenfor. Du afslutter scenen med en afsluttende beskrivelse. Hvis en spiller har en idé til en scene han gerne vil sætte, kan du give ham plads til det. Du kan omvendt også bede spillerne om at sætte en scene. I denne sammenhæng er det nyttigt at sætte scenen ved at stille spørgsmål til spillerne, som for eksempel hvornår fik Peter endeligt fortalt Eva om hvordan han havde det med situationen? Som instruktør har du stor kontrol over scenariets gang. Du skal skabe en balance mellem de forskellige dele af scenariet og bygge videre på det spillerne introducerer. Du er i stand til at styre stemningen og

10 9 skabe flow. Ved at klippe hurtigt mellem scenerne kan du skabe fremdrift, og ved at undlade at klippe eller afslutte kan du dykke længere ned i en stemning. Indimellem vil det ske at du bliver nødt til at snakke out of game. For eksempel når du skal fordele roller til personer, forklare hvad du gerne vil have en person til, eller hvis du vil have en spiller til selv at sætte en scene. Det er dog at foretrække at du forklarer scenerne gennem den beskrivelse du laver af scenerne, så du ikke bryder indlevelsen (I stedet for at sige I denne her scene går Amalie og Peter rundt i skoven og leger. kan man sige Peter hjælper lige så stille Amalie ned fra vinduet. Han vil lege, og lokker hende med ud i skoven. Det er nat, og mørket lusker omkring blandt træerne. På samme måde kan du i stedet for at sige Peter, starter du med at sige noget. bare indikere til Peter og Amalie at de skal gå i gang). Når dette virker flyder scenerne let over i hinanden. Klipning Klipning foregår ved at I fryser den scene I er i, for at beskrive noget i fortiden eller sætte fokus på en karakters følelser. Det er også en metode til at få handlingen til at skride frem. Klipning forklares bedst ved et eksempel, de forskellige metoder beskrives i dybden nedenfor. Du kunne starte en scene ved at beskrive Bilen kører stadig, og det er ved at blive mørkt. Elias sidder ved rattet. Eva kigger tilbage på Amalie, der ligger så nydeligt og sover på bagsædet. Hun ser næsten helt uskyldig ud når hun ligger der og sover. Herefter udspiller Eva og Elias en scene, hvor de snakker sammen mens de sidder i bilen. Amalie og Peters spillere beskriver omgivelserne som fortællere. Hvis Amalie vågner, overtager hun bare sin rolle i stedet for at være fortæller. Hvis spillerne begyndte at snakke om Peter, kunne man klippe til fortællingen i fortiden ved at sige: Den virkede så fjernt nu, den sommer for mange år siden, da kirsebærtræerne var i flor og Peter sad sammen med Eva og snakkede om det Falmende Rige. Nu skal Eva og Peter spille en scene, hvor de snakker om det Falmende Rige, mens Elias og Amalie er fortællere. En anden mulighed ville være at klippe længere frem i tiden, til der hvor de er lige ved at ankomme til Alberts hus, ved at sige: Efter at have kørt noget tid i mørket ser Eva og Elias et lille rødt murstenshus. Det må være mindst 25 år siden de sidst så det. Det er her Albert bor. Til sidst kunne man for eksempel klippe til en anden scene der foregår samtidigt, ved at sige: Albert sidder alene i sit mørke hus og tænker på sin søn August, der er indlagt på den lukkede afdeling. Hvad mon han laver? Har han det godt? Derefter kunne man bede Peters spiller om at holde en monolog omkring Alberts tanker, mens de andre tre spillere laver baggrundsbeskrivelser. Der er ikke nogen korrekt måde at bruge klipning på i scenariet. Det er i klipningen og scenesætningen at du får størst mulighed for at sætte dit personlige præg på scenariet. Du kan klippe meget, frem og tilbage i tid og sted, eller lade scener stå på længe for at dykke ned i dem. Du har frihed til selv at vurdere hvordan dette værktøj bedst bruges mens scenariet kører.

11 10 Uddybende scener En måde at gøre en scene mere intens, er at klippe over til scener i fortiden. Enten fortidsfortællingen eller bare den nære fortid, der uddyber hvad der foregår i nutiden og giver det mere mening, eller en helt anden mening. Det virker specielt godt at klippe til scener i fortiden som spillerne snakker om i nutidsfortællingen, og derved give spillerne mulighed for at udspille ting med mere drama. Men de kan også bruges mere generelt, til for eksempel at uddybe et forhold mellem to personer. Da Eva og Elias under spiltesten kom hjem til Albert, beskrev en af fortællerne hvordan alle de billeder der havde hængt på væggene var blevet fjernet. Med udgangspunkt i dette klippede jeg tilbage i tiden til en scene hvor Albert er i gang med at fjerne alle billederne. I en anden scene, lige da Eva var kommet ind og besøge Elisabeth, skreg Elisabeth: Du slog min søn ihjel!, hvorefter jeg straks bad spilleren der sagde dette om at indlede den scene der fik hende til at sige dette ved at stille spilleren der sagde det et spørgsmål om hvilken hendelse der fik hende til at sige det.. Hvis spillerne gør noget ondt mod en anden person, er både monologer og uddybende scener en måde at få det personerne gør til at få mere betydning. Herved opnår du at det ikke bare preller af på spillerne, men rent faktisk får en betydning. (Der er et skænderi mellem Elias og Amalie. Elias bliver sur og slår Amalie. Her klipper du til en scene i fortiden hvor Eva og Elias snakker om at opdrage børn.) Monologer I en scene kan du eller spillerne bede en person om at holde en monolog. Når man gør dette fryser handlingen, og spilleren holder en indre dialog omkring de tanker der går gennem karakterens hoved. Dette er en fin måde at dykke dybere ned i de situationer spillerne har skabt. Eksempel: I spiltesten snakkede Elisabeth, Peters mor, med politiet efter Peters selvmord. Spilleren blev bedt om at holde en monolog, og den handlede om at hun havde glemt at hænge vasketøjet op. Dette virkede ret godt, for spilleren havde bestemt sig for at hun var i chok. Hun havde ikke accepteret at hendes søn var død, og prøvede desperat at tænke på noget andet. Man kan også bede personen om at holde en monolog med et tema. For eksempel at bede Elias om at holde en monolog om Eva og Elias forhold, mens de ligger og skal til at sove. Konflikter Når det kommer til en konflikt mellem to karakterer, er det som regel bedst at lade spillerne spille dramaet ud. Du kan eventuelt bruge uddybende scener eller monologer hvis det skaber mere drama. Eksempel: Der er et skænderi mellem Elias og Eva. Her kunne man klippe tilbage til en samtale de har haft med nogen om det samme emne. Eller man kunne pause skænderiet, og få spillerne til at beskrive karakterernes tanker midt i skænderiet med en monolog. Eller man kunne gøre begge dele. Hvis en konflikt går i hårdknude har du magt til at diktere udfaldet. Brug klipningen til at styre scenariets energi og stemning

12 11 Scener sættes ved at du laver en indledende beskrivelse at en scene, eller beder en spiller om at gøre det (hvorefter biroller fordeles, hvis nødvendigt) Du kan også bruge klipning til at lave uddybende scener eller få spillerne til at holde monologer. Spillederens Indgreb Fundamentalt set handler fortællerindgrebene om at du som spilleder kan introducere onde elementer i scenariet, for eksempel ved at en person pludseligt begynder at bløde. Dette giver dig et værktøj til at drive fortællingen fremad, ved at introducere nye elementer i fortællingen, samt at skabe en dyster stemning hvor spillerne ikke føler sig sikre, da der herved er et element i fortællingen som de ikke har kontrol over. Fortællermæssigt repræsenter disse indgreb den vrede og hadske del af Peters genfærd, som han ikke nødvendigvis har kontrol over, og som lige så stille bliver stærkere og stærkere indtil slutningen af nutidsfortællingen, hvor der er en konfrontation mellem hovedpersonerne og Peters genfærd. Det genfærdet kan er at påvirke ting i omgivelserne og flytte rundt på dem, samt at trække folk ind i det Falmende Rige. Eller rettere, en fordrejet version af det Falmende Rige, som er et resultat af et dødt barn der har vandret rundt i smerte og ensomhed i omkring 25 år. Du skal her bruge den verden spillerne selv har skabt imod dem, og fordreje de ting de har lavet og gøre dem onde. Når en spiller bliver hevet ind i det Falmende Rige betyder det, at du langsomt ændrer omgivelserne til at minde om det Falmende Rige. Dette giver en krybende fornemmelse, for det Falmende Rige er blevet fordrejet og ondt. (Elias og Eva snakker sammen mens de går i skoven. Pludselig hører de lyden af en rislende flod, men der er ingen flod i nærheden. Det lyder næsten som en sang ). Efter du har introduceret noget i fortællingen, må spillerne meget gerne bygge videre på det, og omvendt. Som fortællingen skrider frem kan indgrebene blive mere og mere omfattende, men det er vigtigt at de ikke tager fokus fra spillernes fortælling, eller bliver så ekstreme at de ødelægger spillernes indlevelse. Brug dem hellere som noget småt og stemningsskabende. Sørg for at indgrebene passer sammen med den oplevelse spillerne gerne vil have; hvis spillerne gerne vil fokusere på tragedien og dramaet, kan du bruge dem til at skabe små elementer der refererer til de forfærdelige ting der er sket. Hvis spillerne mere er til en gyserfortælling, bliver det dit primære værktøj til at skabe en følelse af hjælpeløshed, og at der er noget ude i mørket der er efter dem. Indgrebene må gerne skade spillerne fysisk (der sidder to fugle på en gren, de flyver ned og hakker Eva i ansigtet). Brug dog dette med måde. Det vigtige er igen at skabe en uhyggelig stemning. Skab en stemning af usikkerhed, at der er et eller andet helt, helt galt og at de er under et tidspres. Brug den verden spillerne har skabt imod dem.

13 12 Generelle spilledertips Husk på at teknikkerne er dine værktøjer. Det vil være forskelligt fra gennemspilning til gennemspilning hvilke værktøjer der passer til de enkelte situationer der opstår i spillet. Der vil også være forskel på hvor meget på du selv skal være, afhængigt af hvor erfarne rollespillere du spiller sammen med. For nogle spillere vil det være forholdsvist naturligt at sætte scener, imens det for andre kan være en god idé at stille nogle ledende spørgsmål. Du kan også bruge ledende spørgsmål til at få fortællerne i en scene til at komme med beskrivelser, hvis du føler der er brug for det. Brug enhver lejlighed du har til at vise din anderkendelse overfor spillerne. Specielt når de gør sig umage med en scene og giver af sig selv. Dette behøver ikke nødvendigvis være med ord, men kan også være gennem dit kropssprog, for eksempel ved at du nikker anderkendende, når du syns noget er fedt. Rammerne for rollespillet Spillokalet Det underbygger stemningen rigtig godt, hvis du har gjort lidt ud af spillokalet før spillerne kommer derind. Hvis du har mulighed for det, så gå udenfor og find nogle blade og blomster, og læg dem rundt omkring. Hvis du kan dæmpe belysningen i rummet, kan det også skabe en mere intim stemning. Musik En af fordelene ved ikke at skulle sige så meget mens scenerne kører, er at det giver dig bedre muligheder for at skabe stemning imens. For eksempel at sætte noget musik på. Nedenfor er der noget inspiration til musik du kunne sætte i baggrunden til scenariet: Phillip Glass: Metamorphosis (helst Branka Parlic Udgaven). Specielt Metamorphosis 1 og 2 rammer den nostalgiske stemning godt. Er specielt god til at være et tilbagevendende tema. Atrium Carceri: Phrenitis. Bortset fra det første nummer, har det en meget mørk drømmelignende stemning, der passer rigtigt godt til de senere, mørkere dele af scenariet. Soundtrackene til Guillermo del Toros Pan s Labyrinth og The Orphanage, der begge var inspirationer til scenariet. Soundtrackene til Silent Hill spillene. Har mange dystre numre.

14 13 Scenariets struktur Da fortællingen bliver skabt i scenen gennem spillernes spil, kan man ikke snakke om at der er skrevet et plot i forvejen. I stedet er der en struktur for hvad der kommer til at foregå. Strukturen skal sørge for at give spillerne størst mulig frihed, så de kan spille scenerne, og skabe historien, uden at tænke på at drive handlingen fremad. Nutidsfortællingen har den strammeste struktur, for det er den der skaber rammen om fortidsfortællingen. Efterhånden som det skrider frem, åbner den mere op. Der er en introduktion med meget fastlagte scener, hvor spillerne (og spillederen) bliver introduceret for og afprøver de forskellige mekanikker i scenariet. Strukturen skal dog ses primært som en sæt støttehjul der har til formål at støtte op om spillet. Det er ikke noget krav at du holder dig til scenerne hvis det viser sig at de kommer i vejen. Strukturen i nutidsfortællingen består af seks hovedscener, som spillerne skal igennem. De resterende scener er op til dig og spillerne at skabe. Hver hovedscene definerer et afsnit i scenariet. De er knudepunkter, og du kommer til at klippe dem imellem dem og andre scener en hel del. Samtidig skaber disse grundlaget for at personerne i nutiden snakker om fortiden. De er som følger: 1. Eva og Elias besøger Albert, hvor de overnatter.

15 14 2. Amalie leger i skoven med Peters genfærd. 3. Eva besøger Peters mor, Elisabeth, på plejehjemmet. 4. Elias besøger de steder de legede som børn. 5. Valgfri: Eva eller Elias besøger Alberts søn, August, på den lukkede afdeling. 6. Konfrontationen med Peters Genfærd. Der er ikke noget skrevet plot i fortidsfortællingen. Til gengæld er der et oplæg til en konflikt i karakterbeskrivelserne, et trekantsdrama mellem Peter, Elias og Eva. Strukturen følger nutidsfortællingen og knytter sig til hovedscenerne. Det er vigtigt at konflikten eskalerer langsomt, så handlingen ikke bliver udspillet for hurtigt. Fortidens struktur er knyttet til nutidens seks hovedscener. 1. De gode tider før konflikterne. 2. Opbygning af spændinger mellem karaktererne. Konflikterne bryder ikke ud. 3. Konflikterne bryder ud. 4. Eskalerer indtil Peter bliver svigtet. 5. Valgfri: Peter leger alene i skoven. 6. Peters selvmord. For hver af de 6 afsnit, er der et handout som du lægger ud på bordet, så spillerne nemt kan referere til hvad der skal ske. Hovedscenerne og strukturen i fortidsfortællingen er ment som et oplæg du kan hænge scenariet op på. Du er ikke begrænset til disse scener. Hvad der ellers sker i disse fortællinger er op til jer at spille jer frem til. Hvis du kommer til et punkt i scenariet hvor de virker mere som en spændetrøje end en hjælp, må du gerne justere dem, så de passer sammen med den fortælling I skaber. Du skal ikke være bange for at sætte masser af scener an som ikke er planlagte. Sørg for at skabe en balance mellem de 3 forskellige fortællinger (Nutiden, Fortiden, og det Falmende Rige), og at sætte scenerne op på en måde så der er en sammenhæng mellem dem. Det Falmende Rige Det Falmende Rige bliver bygget op af spillerne i både Fortiden og Nutiden. Hver gang en karakter fortæller en historie, eller på en anden måde bruger sin fantasi, handler det automatisk om det Falmende Rige. Hvis det trækker sig for meget i baggrunden, kan du sætte scener, hvor der er en dialog mellem to personer, der handler om det Falmende Rige. Eksempler: Elias: - Fortæller godnathistorier for Amalie. - Læser korrektur på en af Evas bøger. - Leger som barn. Eva: - Fremviser sin bog. - En person fra forlaget som giver hende konstruktiv kritik på hendes manuskript. - En person prøver at overbevise hende om at lave en bog om til en film. - Monolog om tegninger hun finder på Amalies værelse. Peter: - Leger med de andre. - Samtaler med væsener fra det Falmende Rige. Amalie: - Samtale med Amalie om hvad hun har tegnet. - Leg med Peter. - Beskrivelser overfor andre børn. - Beskrivelser overfor sin psykolog. - Monolog om hendes drømme.

16 15

17 16 Spillerbriefing før spillet går i gang Præsentationsrunde og forventningsafstemning Tag en runde hvor spillerne kort præsenterer sig selv og deres forventninger ti l scenariet. Dette giver jer en bedre fornemmelse af hvilken type fortælling I gerne vil skabe, og om der er noget du skal lægge særlig vægt på senere i din briefing. Hvis spillerne har en anden forventning til spillet end det det er, bør du være åben om hvad scenariet kommer til at handle om. Præsenter scenariets genre og tema Scenariet er en spøgelsesgyser, med fokus på at skabe de personenlige tragedier og den mørke stemning. Spillerne skal selv være med til at skabe gyset og den mørke stemning i scenariet. Det er ikke et investigationscenarie, og det handler ikke om at gennemskue scenariet, eller vinde det. Det kan også være fedt at spille en karakters undergang. Scenariets udfald bliver derimod skabt af karakterernes udvikling og valg overfor hindanden. Scenariet har ikke nogen egentlige hemmeligheder, dog kan der fremkomme overraskelser gennem spillet. Man må godt bruge viden man har udenfor spillet, til at trykke på de rigtige knapper i forhold til de andre spillere. Scenariet handler om menneskelig ondskab, og gråzonerne mellem mennesket og monstret. Gør det klart for spillerne, at de alle sammen både kommer til at spille mennesker og monstre. Tag en snak om spillernes grænser Scenariet har nogle ret mørke elementer, som børn der er onde ved hinanden og selvmord. Tag en snak med spillerne om dette, og gør det klart for dem at det er OK at melde fra undervejs. Det vil også gøre spillerne mere trygge, så de spiller mere frit, hvis de ved, at de andre vil sige fra, hvis deres grænser bliver overskredet. Opvarmningsøvelse: Tæl til 13 Hvis dette scenarie skal køre godt, handler det om at deltagergruppen er meget opmærksomme på hinanden, og giver hinanden plads til at tale. Øvelsen går ud på at I alle fem står i en rundkreds og kigger på hinanden. I skal nu skiftes til at tælle et tal ad gangen fra 1 til 13, men hvis der er to personer der kommer til at snakke i munden på hindanden, skal i starte forfra. Spillerne får roller og læser dem Spørg spillerne hvilken slags rolle de har lyst til at spille. Alle rollerne er vigtige for fortællingen, men den vigtigste rolle at caste rigtigt er Peter. Eva og Elias er de mest normale roller.

18 17 Prolog Du skal i prologen forklare hvordan scenariet skal spilles, og spille scener der introducerer de forskellige mekanikker scenariet har. For hver mekanik er der en scene, der samtidig er en prolog for scenariet. Læg arkene: Nutiden: Hovedscener, Fortiden, Det Falmende Rige og Prolog ud på bordet. Gør det klart for spillerne, at det i denne del er OK at stille masser af spørgsmål. Giv spillerne et overblik over de forskellige teknikker. Forklar derefter at I kommer til at gennemgå et eksempel med hver af dem. Prologen skal ikke være lang, men har til formål hurtigt at introducere de forskellige koncepter. Når du er færdig med prologen bør der ca. være gået en time fra I er trådt ind i spillokalet. Prolog 1. Præsenter scenariets form Forklar princippet om at du fordeler bipersoner blandt spillerne, og at spillere der ikke spiller nogen rolle er fortællere. Beskriv en scene hvor Peters søster, Amanda, fortæller ham et eventyr i deres dagligstue og de hygger sig. Fordel Amanda til en af spillerne og forklar at hun har et godt forhold til Peter, men det ellers er op til spilleren at skabe rollen. Vær derefter sikker på at de to resterende spillere forstår hvordan de skal være fortællere. Start scenen og hold den kort. Peters søster Amanda fortæller ham et eventyr i deres dagligstue. Prolog 2. Introducer monologer Forklar princippet om monologer til spillerne. Spil en scene hvor Peters mor skal forklare ham at hans søster, Amanda, er død. Fordel Elisabeth til en anden spiller end den der spillede Amanda i den forgående scene. Giv hende besked på at hun ikke må overbringe nyheden før de begge har holdt to monologer. Et lille stykke tid efter scenen er sat beder du Peter om at holde en monolog om hvorfor hans mor har kaldt ham ind så alvorligt, derefter lader du scenen køre videre lidt, og så beder du Elisabeth om at holde en monolog. Dette bliver du ved med indtil Elisabeth får fortalt at Amanda er død, så stopper du scenen. Scene hvor Peter hører om sin søsters død fra sin Mor Elisabeth. Prolog 3. Introducer din instruktørrolle og det Falmende Rige Forklar din rolle i fortællingen som instruktøren der klipper scenerne. Sørg for at spillerne har styr på ideen om det Falmende Rige og at det er op til dem at udbygge det. Derefter udspiller du en sekvens af scener, der giver spillerne lov til at beskrive det Falmende Rige. Sekvensen indledes med en scene hvor Peter sidder alene efter sin søsters død, men før han har mødt sine venner. Peter sidder alene og savner sin søster. Pludseligt kommer mindet af Amanda ind i skikkelse af den Blå Fe. Hun introducerer Peter til det Falmende Rige, hvor hun stadig er hos ham. Efter denne scene laver du en glidende overgang til de følgende scener: Peter introducerer Eva til det Falmende Rige. Amalie snakker med en psykolog om hendes fantasiverden (det Falmende Rige). Elias fortæller godnathistorie til sin datter om det Falmende Rige. Eva fortæller Elias om indholdet af sin nye bog. (det Falmende Rige).

19 18 Prolog 4. Introducer spillederindgreb, lad en spiller sætte en scene Bed Eva og Elias spillere om at sætte en scene, hvor de er sammen på en hyggelig måde. Når scenen er begyndt at køre lidt, beskriver du hvordan Elias begynder at få det dårligt. Lad spillerne køre lidt videre. Beskriv derefter hvordan hun begynder at få en smerte i maven. Eskaler det lige så stille, indtil kaste blod o, og hoste blod. Hovedscene 1: Hjemme hos Albert Efter prologen lægger du arket Hovedscene 1 og birollen Albert i nutiden ned på bordet, så spillerne får et overblik over hvad der skal ske. Indled nutidsfortællingen med en scene hvor Eva og Elias kører i mørket på vej til Tinghøj, med Amalie liggende sovende på bagsædet. De har aftalt at overnatte hos Albert. Herefter er det frit hvilke scener du vil sætte, og hvordan du vil klippe. Jeg vil dog anbefale at spillerne ret hurtigt ankommer hos Albert, da dette tvinger spillerne til at komme i gang med at snakke om fortiden. Du styrer selv klipningen mellem nutid og fortid. Venskabet mellem de forskellige karakterer opbygges, og de leger sammen i det Falmende Rige. Fortiden skal i denne del handle om de gode tider, før tingene gik galt, så spillerne senere har noget at ødelægge. Det må derfor gerne være rosenrødt. Nutiden: Eva, Elias, og Albert snakker om fortiden. Fortiden: De gode tider før konflikterne. Det Falmende Rige: Skabes gennem fortidsfortællingen. Eksempler på mulige andre scener i nutiden Eva der lægger Amalie i seng og måske fortæller godnathistorie. Efter at have hørt mærkelige lyde går en af forældrene op for at checke til Amalie. Eva og Elias ligger i seng om aftenen og snakker sammen. Eksempler på scener I fortiden Scenerne I fortiden kan komme naturligt ud af hvad spillerne snakker om I nutiden. Hvis de ikke gør det kan du i stædet vælge at klippe til fortiden og bede en spiller om at sætte en scene (eller sætte en selv). Husk at disse scener skal være lykkelige. Der må ikke være nogen konflikter i disse scener. Hvis det sker, skal du gøre spillerne opmærksom på dette. I værste fald kan du klippe scenen. Det specielle sted hvor de altid legede i det falmende rige. Tidspunkter hvor der skete noget dramatisk med en af væsenerne i det falmende rige. Hvad børnene lavede sammen efter de var færdige med at leje i det falmende rige. Eksempler på mulige indgreb Det giver mest mening at indgrebene i starten er forholdsvis blide og antydende, og så langsomt eskalerer. Hold dem til nutiden. Brug det falmende rige som spillerne selv skaber.

20 19 Ting der smadrer mod ruderne Billeder af Peter fra fortiden der bliver fundet steder de ikke burde være Visne roser eller rosenduft forskellige steder i huset Peters stemme eller gråd der høres ude i mørket Hovedscene 2: En makaber lej i Skoven Efter alle er gået i seng i huset, høres en sagte banken på ruden til Amalies værelse. Det er Peter. De går ud og leger i mørket sammen. Legen handler om det Falmende Rige og må gerne være makaber og mærkelig. Den skal reflektere at der er noget helt galt. Legen har skal samtidig bygge videre på det Falmende Rige. I fortiden skal tingene stadigt være gode, men spændingerne skal begyndes. Konflikterne skal ikke bryde ud endnu. Nutiden: Amalie og Peters genfærd leger ude i natten. Fortiden: Spændingerne opbygges. Det Falmende Rige: Skabes gennem Amalie og Peters leg. Eksempler på mulige indgreb Døde dyr der ligger steder hvor de ikke burde. Ødelagte ting der refererer til fortiden. (Brug ting som spillerne selv har introduceret i fortidsfortællingen.) En blodig cykel der ligger på fortovet. Hovedscene 3: Ensomheden på Plejehjemmet Den næste dag, efter Amalies leg om natten, begynder Eva og Elias aktivt at opsøge ting, der kan fortælle dem mere om Peters genfærd. Eva besøger Peters mor, Elisabeth, på plejehjemmet. Efterfølgende besøger de med Amalie de steder hvor han legede som barn (Hovedscene 4). Elisabeth er på sine gamle år overbevist om at hun kan snakke med Peter. Hun bærer samtidigt et stort nag til Eva og Elias, og hun tror de havde noget at gøre med Peters selvmord. Hun er derfor ikke glad for at se Eva. Dette giver spillerne mulighed for at komme mere brænde på bålet og skubbe til konflikter. Efter noget tid introducerer du Peters genfærd i scenen som et indgreb. Han kan snakke med Elisabeth og påvirke omgivelserne, men ikke snakke med Eva. Fortællingerne bliver herfra betydeligt mørkere, og det må du godt betone når du sætter scenerne. Nu skal konflikterne eskalere, og det må du godt sige til spillerne. Nutiden: Eva besøger Elisabeth på plejehjemmet.

21 20 Fortiden: Konflikterne bryder ud mellem personerne. Det Falmende Rige: De andre begynder at holde op med at være interesserede i legen. Det begynder at blive mørkere og mere dystert. Eksempler på andre mulige scener i nutiden Eva vækker Amalie næste morgen. Hun er træt og har dybe rifter i benene fra torne. Elias siger til Amalie at de skal ud og gå en tur. Mulige Indgreb Peter introduceres i scenen, men kan kun snakke med Elisabeth. Elisabeth begynder at se mærkelige ting. Spejle der går i stykker. Fordrejede spejlbilleder. Ting der hamrer mod dørene for at prøve at komme ind. Hvis Eva åbner døren bliver hun angrebet af en gal hund. Hovedscene 4: Minder i Skoven Elias, Eva og Amalie går rundt til de steder hvor Elias var sammen med Eva, Albert og Peter som barn, og hvor han senere afviste Peter. Del spillerne op sådan så den ene af Eva og Elias går alene, imens den anden går sammen med Amalie. Fokuser mest på scenerne med Amalie. Stederne de besøger er ikke bare vigtige for dem, det er de samme steder der bliver hjemsøgt af Peters genfærd i Tinghøj. Det er samtidigt steder som Amalie har tegnet, og på en eller anden måde kender hun indirekte til det der er sket. Gør dette klart for Amalies spiller, så hun også kan lave indskud i fortællingen. Lad gerne spillerne selv bestemme hvor de går hen. Oplagte forslag er den gamle skole, den nærliggende skov, stranden eller de steder hvor børnene boede. Der er efter denne scene ikke noget krav om at karaktererne skal være et bestemt sted. Du må derfor gerne spille på Amalies onde side. Spillet må gerne spille hen imod scenariets klimaks og handlingen må gerne begynde at eskalere. Fortidsfortællingen skal i denne scene nå sit klimaks, hvor de andre personer til sidst svigter Peter. Hvis der er behov for det kan du køre videre med hovedscene 5, ellers må scenariet mere end gerne køre helt af sporet og over i slutningen i denne scene. Nutiden: Elias vandrer rundt i skoven med Amalie. Fortiden: Konflikten når sit klimaks. Det Falmende Rige: Manifesteres gennem dine indgreb og Amalie. Eventuelt gennem monologer.

22 21 Mulige indgreb Hvis du vælger at springe hovedscene 5 over kan du også bruge indgrebene fra den del senere i hovedscene 4. En tåge begynder at lægge sig. Peters stemme ude i skoven. Fordrejede og ødelagte ting fra det Falmende Rige der ikke burde være der. Under et opkald mellem spillerne afbrydes forbindelsen og Peters stemme kommer igennem. Børn der skader sig selv på en legeplads de går forbi. Dyr der gør ting som ikke giver nogen mening. En krage flyver ind i en rude igen og igen. En hund løber rundt om en lygtepæl igen og igen. Valgfri Hovedscene 5: August Hvis fortællingen ikke naturligt driver imod sit klimaks, kan du have en scene hvor Alberts søn August bliver introduceret. Han er indlagt på et lille lokalhospital i byen, og er meget langt væk i det Falmende Rige. På en fjern måde snakker han om det der skete, uden at snakke til nogen bestemt. Det er op til de resterende spillere at få det til at give mening. Denne scene må gerne være rigtigt dyster. Hans funktion er at udpensle med store bogstaver hvor grelt tingene står til. Hvis fortidsfortællingen ikke har nået sit klimaks hvor spillerne svigter Peter, skal du spille dette ud. Ellers kan du komme mere salt i såret, ved at udspille scener hvor de andre gentagne gange svigter Peter, eller scener hvor han leger alene i det Falmende Rige. Nutiden (Valgfri): August er totalt væk i det falmende rige. Fortiden (Valgfri): Peter bliver gentagne gange svigtet af sine venner. Det Falmende Rige (Valgfri): Peter leger alene i det Falmende Rige. Mulige indgreb Nu må indgrebene godt være omfattende, og du skal give spillerne en fornemmelse af at lokummet brænder, og at tiden er ved at løbe ud for dem. Det er her vigtigt at du holder en balance, så indgrebene ikke ødelægger spillernes fortælling (byg hellere på den). De skal heller ikke være så massive at de ødelægger spillernes indlevelse, byg hellere videre på den. En hund springer på en af spillerne og begynder at skambide vedkommende, der kun med nød og næppe når væk, og måske tager skade. Huset de går hen til er ikke der hvor det burde være. Manifestationer fra det Falmende Rige der er farlige.

23 22 Hovedscene 6: Slutningen Efter Hovedscene 5 (hvis du vælger at have den med), skal alle tre fortællinger køres til deres slutninger. Hvis det Falmende Rige har en sammenhængende fortælling skal den ledes hen til den endelige tragedie, ellers skal den bare blive mere og mere dyster. Nutidsfortællingen skal lede hen til den sidste konfrontation med Peters genfærd, og det ødelagte Falmende Rige der er ved at trænge ind i virkeligheden. Hvordan slutningen forløber, er meget afhængigt af hvordan scenariet har kørt op til den. Scenariets slutning i nutiden bør primært være skabt af spillerne, og af hvad de har skabt op til dette sted. Hvordan du vil klippe disse tre slutninger sammen, overlader jeg trygt til dig. Slutningen på Nutiden Hvor flere dele af nutidsfortællingen har været forholdsvist planlagt, er slutningen åben, og du bør lade det være op til spillerne at afslutte fortællingen. Du skal stadigt være instruktøren, og skal bruge dette til at køre tempoet og føre fortællingen fremad. Du kan stadigt lave indgreb i fortællingen, hvis der er et behov for det. Du kan både bruge elementer fra fortidsfortællingen og elementer fra det formørkede Falmende Rige. Både Peter og Amalie kan være modstandere i slutningen af fortællingen, og gennem de sidste scener bør det afgøres hvem af de fire personer der er fortabte. Fortællingen må meget gerne være en direkte konfrontation med det de gjorde i fortiden, og en dreng der har levet 25 år i ensomhed uden at glemme det. Bliver Peter ved med at være et genfærd, som hjemsøger børn og hiver dem med ned i sin fantasiverden? Eller får han fred? Tager Amalie med til Peters falmende rige? Når Eva og Elias at redde Amalie? Overlever de? Får de konfronteret deres skyld? Du skal gøre det klart for spillerne at mindst en af dem skal være fortabt. Fortællingen styres mod et klimaks, hvor en konfrontation afgør karakterernes skæbne. Det er meget op til spillerne at skabe denne. Hvis der er brug for det kan indgreb bruges til at forøge spændingen. Slutningen på Fortiden I fortidsfortællingens slutning skal fokus være på Peter, hele vejen frem til lige før han begår selvmord. Hvis det giver mening kan du klippe til tidligere tidspunkter, som minderne går gennem hans hoved. Du kan også sætte scener hvor Peter leger med sig selv, det giver spillerne mulighed for at fortælle om det Falmende Riges slutning. De sidste scener i denne fortælling er fastlagt på forhånd, medmindre andet vil give bedre mening i jeres historie. I den ene scene snakker Peter med den Blå Fe (mindet om hans afdøde søster), hun vil tage ham med til et bedre sted. Hun vil tage ham med til det Falmende Rige, hvor han kan glemme al sin smerte, og hvor de kan være sammen igen. Det skal her hele tiden være klart, at at tage til det Falmende Rige betyder at han dør og begår selvmord. Når du når til scenen hvor han selvmordet sker, udspiller du det ikke, men klipper i stedet over til en sekvens af scener hvor man ser det Falmende Rige i alt sin pragt og vælde, og hvor alting er godt igen. Når denne sekvens har udspillet sig klipper du til en scene, hvor Peter er alene der hvor han begik selvmord, og hvor han kan høre sin mors skrig når hun

24 23 finder hans lig. Men han kan ikke snakke med hende længere, han kan kun stå passivt og kigge på. Det er sådan han har gået de sidste 25 år, indtil han begyndte at få kontakt til folk og ville lege med dem. Klip væk fra selvmordet, og over i nogle glade scener fra det Falmende Rige fra den gang alting var godt. Klip tilbage til den scene hvor Elisabeth finder Peters lig, med Peter som et passivt genfærd der ikke kan få kontakt med nogen. Slutningen på det Falmende Rige Hvordan fortællingen om det Falmende Rige slutter, er fuldstændigt afhængigt af spillerne og den fortælling de har skabt. Det er derfor ikke sikkert at det er nødvendigt med en afslutning. Men den vil ende tragisk, og Riget bliver det mareridtsagtige Falmende Rige der hjemsøger spillerne i nutidsfortællingen. Det er bedst at spillerne selv spiller hen imod en afsluttende tragedie. Hvis fortællingen er mere fragmenteret, kan du klippe til scener med karakterer der beskriver et Falmende Rige der langsomt er ved at bryde sammen. Som ramme om denne fortælling kan du også bruge ensomme monologer fra børnene Eva, Elias, Albert og Peter. Systemoversigt 1) Alle spillere er i en given scene enten deres Hovedperson, en Biperson, eller en Fortællere. Hvis der ikke er nogen Fortællere i en scene er spillederen Fortæller. 2) Spillederen har magt til at klippe og sætte scener eller lade en spiller sætte en scene. 3) Spillederen styrer hvilken rolle de forskellige spillere spiler i en given scene. 4) Spillere har magt over deres egen hovedperson. 5) Spillere har magt bipersoner, når de spiller dem. 6) Spillere som er Fortællere har magt over alt hvad der ikke har med hovedpersonerne eller bipersonerne at gøre. 7) Fortællere har magt til at introducere sig selv som biperson, hvis det giver mening for fortællingen. 8) Alle kan pause handlingen og holde en monolog eller bede en anden om at gøre det. 9) Spillere må gerne lave forslag til scener der kunne klippes til. 10) Spillederen har magt til at lave indgreb og derved introducere elementer i fortællingen ligesom en fortæller ville gøre det. Bortset fra dette skal han lade spiller være fortællere. 11) Spillere der er Fortællere skal spille videre på indgreb som spillederen laver i fortællingen. 12) Spillederen har magt over den onde side af Peters genfærd og kan derved modsætte sig Peters spiller når han spiller genfærdet. 13) Bortset fra indgreb, skal spillederen give spillerne plads indenfor scenerne. 14) Fysisk mellem to personer afgøres ud fra princippet om hvem der er villig til at gå længst. Dernæst hvem der er hvem der er stærkest. Spillederen har magt til at diktere udfaldet hvis en konflikt går i hårdknude.

Prolog. 1. Præsenter scenariets form 2. Introducer monologer 3. Spillederens instruktørrolle og det falmende rige 4.

Prolog. 1. Præsenter scenariets form 2. Introducer monologer 3. Spillederens instruktørrolle og det falmende rige 4. Spillerbriefing Præsentationsrunde og forventningsafstemning Præsenter scenariets genre og tema Tag en snak om spillernes grænser Spillerne får roller og læser dem Opvarmningsøvelse: Tæl til 13 Systemoversigt

Læs mere

Peters genfærd: Skyggen fra fortiden. Peter i fortiden: Det drømmende barn

Peters genfærd: Skyggen fra fortiden. Peter i fortiden: Det drømmende barn Peters genfærd: Skyggen fra fortiden Peter i fortiden: Det drømmende barn Introduktion Det Fortabte Barn er en spøgelsesfortælling der fokuserer på spøgelsets forhistorie og de personer som det hjemsøger.

Læs mere

Kvinden Med Barnet 1

Kvinden Med Barnet 1 Kvinden Med Barnet 1 Du blev født. Du voksede op. Du blev voksen, flyttede hjemmefra og så dig aldrig tilbage. Du fik dig en god uddannelse. Du blev forelsket, og I blev kærester. I var sammen i flere

Læs mere

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene.

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene. Den Gamle Mand 1 Du blev født. Du voksede op. Du fik en uddannelse som lærer. Du fik en god stilling. Du blev gift. Du fik børn. Du holdt af dit arbejde. Du elskede rollen som ægtefælle og som far. Børnene

Læs mere

SÆRIMNER. Historien om Hen

SÆRIMNER. Historien om Hen SÆRIMNER Historien om Hen Et novellescenarie af Oliver Nøglebæk - Særimner 2014 KOLOFON Skrevet af: Oliver Nøglebæk Varighed: 2 timer Antal Spillere: 4 Spilleder: 1 HISTORIEN OM HEN Scenariet er en roadmovie

Læs mere

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for to personer

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for to personer 1 + 1 Et novellescenarie om kærlighed, for to personer Indledning 1+1 er en rammefortælling, hvor spillerne sammen skaber historier om kærlighed og kriser i forhold. Hver scene spilles i en udvalgt spilstil,

Læs mere

KAN-OPGAVE 1 FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL:

KAN-OPGAVE 1 FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL: KAN-OPGAVE 1 Skriv et referat af både første og andet kapitel. Beskriv kort, hvad kapitlerne handler om. Tag kun de vigtigste detaljer med. FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL: KAN-OPGAVE 2 Skriv alle de oplysninger,

Læs mere

Mørkeræd. Introduktion til undervisningsmaterialet. Mørkeræd

Mørkeræd. Introduktion til undervisningsmaterialet. Mørkeræd Introduktion til undervisningsmaterialet Mørkeræd 1 Introduktion til undervisningsmaterialet Kære underviser Dette undervisningsmateriale er tiltænkt til brug i danskundervisningen på mellemtrinnet. Alle

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Peter Bangs Vej 12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Normerede pladser 0-3 år Normeret

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Den besidderiske kærlighed 3. At spille den besidderiske kærlighed 6. Dine opgaver i løbet af scenariet 7

Den besidderiske kærlighed 3. At spille den besidderiske kærlighed 6. Dine opgaver i løbet af scenariet 7 1 Den besidderiske kærlighed 3 Fortællingerne 4 Kontroltabet 4 At spille den besidderiske kærlighed 6 Monologerne 7 Dine opgaver i løbet af scenariet 7 Værktøjer 10 2 Den besidderiske kærlighed Scenariet

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

lave. Men i dag har jeg ikke rigtig lyst til noget som helst. Sådan har jeg det sommetider, men som regel varer det ikke så længe.

lave. Men i dag har jeg ikke rigtig lyst til noget som helst. Sådan har jeg det sommetider, men som regel varer det ikke så længe. Vi kører blade Jeg er lige kommet hjem fra skole, har klædt om, og ved ikke rigtig hvad jeg skal lave. Jeg går op på mit værelse og tager kassen med mit legetøj. I kassen ligger alt mit Tekno ingeniørsæt,

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hos regnormene er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hun gik i første klasse, og selv om hun allerede

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Kill Your Darling. Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna. Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008

Kill Your Darling. Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna. Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008 Kill Your Darling Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008 1 Scene 1 INT. FORHAL På SGI (STATENS GENINSTITUT) - DAY Lægen (30) går gennem forhallen og hilser på

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK DUKKETEATER I M500 DAVID OG SAUL Af: Hanne Hebsgaard Tekst: 1 Sam 19,9-24 Rekvisitter Dukketeater med små dukker (se nedenfor). Tøj til dukkerne harpe til David (eller evt. guitar mundharmonika eller andet)

Læs mere

Et godt valg -2. Daniel hører fra Gud

Et godt valg -2. Daniel hører fra Gud Et godt valg -2 Daniel hører fra Gud Mål: Børnene må indse, at de kan ændre situationer, når de tager sig tid til at søge Gud, lytte til ham og hører fra ham. Fremtiden ligger i Guds hænder, og han hjælper

Læs mere

Med Jesus i båden -2

Med Jesus i båden -2 Med Jesus i båden -2 Jesus redder Mål: At opmuntre børnene. Vi fortæller dem, at Jesus kender den situation, de befinder sig i. Vi fortæller dem, at Jesus hører dem og hjælper dem, når de kalder på ham.

Læs mere

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus.

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus. Side 1 Ulvens børn historien om romulus og remus Side 2 Personer: Numitor Amulius Rea Romulus Remus Side 3 Ulvens børn historien om romulus og remus 1 Tronen 4 2 Guden Mars 6 3 To sønner 8 4 Romulus og

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Aggression eller Misforståelser?

Aggression eller Misforståelser? Aggression eller Misforståelser? Min hund er pludselig blevet aggressiv! Min hund knurrede ad mig, og bed ud efter mig! Min hund gik til angreb på et barn! Dette er bare noget af det jeg syntes at kunne

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Tænk hvis jeg havde FRIHEDEN TIL AT SMUTTE FORBI

Tænk hvis jeg havde FRIHEDEN TIL AT SMUTTE FORBI Tænk hvis jeg havde FRIHEDEN TIL AT SMUTTE FORBI Det er ikke legende let Jeg kan godt mærke, at det sidder i mig endnu. Chokket altså. Fra de gange jeg er faldet ned på togskinnerne. Det kommer jeg mig

Læs mere

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I 2012/2013 har vi i børnehavegrupperne haft fokus på børnenes sociale

Læs mere

Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf.

Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf. Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf. Udkommer den 31.8.2014 i forbindelse med Teater i Træstubben, Teaterdage på Vesterbro og i Charlottenlund 1 Et kammerspil og tre

Læs mere

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin Trine Bjerre & Kirsten Ruth Oskar i Legeland Forlaget Den lille Delfin Oskar i Legeland af Trine Bjerre & Kirsten Ruth 2014 1. udgave, 1. oplag isbn-13: 978-87-996221-3-9 Tekst & Lay-out: Trine Bjerre

Læs mere

SCENE 6 ET STED I ARNES INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.)

SCENE 6 ET STED I ARNES INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.) SCENE 6 ET STED I S INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.) FLODHEST 1 Jeg keder mig FLODHEST 2 Det er snart overstået. Han gør det i nat. FLODHEST

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede.

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede. Med afsæt i din passion og dit mål formulerer du tre nøglebudskaber. Skriv de tre budskaber ned, som er lette at huske, og som er essensen af det, du gerne vil formidle til de involverede. Du må maks.

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Del 1 Spillerinstrukser

Del 1 Spillerinstrukser Vandrer Del 1 Spillerinstrukser Vandrer Dette scenarie handler om at vandre. Fra a til b, evigt uden at vide hvor hen, ned til købmanden, på vej til begravelsen, på en episk rejse. Dette scenarie handler

Læs mere

Inderst Inde. Et manuskript af. 8.B, Herningsholmskolen

Inderst Inde. Et manuskript af. 8.B, Herningsholmskolen Inderst Inde Et manuskript af 8.B, Herningsholmskolen 3. Gennemskrivning, juni 2009 1 SC. 1 FLASHBACK - MØRKT RUM Intromusik Irakiske oprørssoldater terrorisrer private hjem, Lejla er fanget i mængden,

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217

3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217 3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217 Den onde djævel havde skabt et spejl, som kunne forvrænge alting, alt skønt blev grimt. De små djævle lo og var fornøjede,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Asger kan høre Fars travle skridt i lejligheden, imens han spiller sit yndlingsspil på computeren. I spillet skal Asger styre en dreng, der skal nå

Asger kan høre Fars travle skridt i lejligheden, imens han spiller sit yndlingsspil på computeren. I spillet skal Asger styre en dreng, der skal nå »Kom nu, Asger! Det går ikke, at jeg kommer for sent på arbejde igen.«far er stresset og styrter rundt i hele lejligheden efter et eller andet meget vigtigt, som han sikkert ikke engang selv ved, hvad

Læs mere

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering Rekruttering Sammenhold er en stor del livet. Om det er i et kollektiv eller i forsvaret, om det er der hjemme eller på arbejdet, fungerer det bedst, hvis der er et godt sammenhold. Allerede som barn lærer

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

DAVID BLIVER UDVALGT TIL KONGE

DAVID BLIVER UDVALGT TIL KONGE LEVENDE FORTÆLLING I M497 DAVID BLIVER UDVALGT TIL KONGE Levende fortællinger er en opdigtet fortælling, hvor man møder Biblens personer live og ser den bibelske beretning ud fra en af hovedpersonernes

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen For hendes fødder af Emma Elisabeth Nielsen Hun hedder Mia. Hun smækker med døren. Det er, som om verden er sky. Sådan er det altid. Det er, som om græsset bøjer sig for hende, når hun tramper gennem haven

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før.

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Kald 3 - The Power of why. I dag skal vi tale om HVORFOR du ønsker det, du ønsker. Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Derfor er det super vigtigt, at du har god

Læs mere

Min blomst En blomst ved ikke, at den er en blomst, den folder sig bare ud.

Min blomst En blomst ved ikke, at den er en blomst, den folder sig bare ud. Af Henrik Krog Nielsen Forlaget X www.forlagetx.dk Aftendigt Aften efter aften ligner aften. Dag efter dag ligner dag. Genkendelighedens kraft ligger bag. Aften efter aften skærer fra. Dag efter dag lægger

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her?

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Du er her i dette hus, fordi dine voksne har problemer, og det hjælper vi med at løse. Her i dette

Læs mere

Kære 9. klasse kære dimittender.

Kære 9. klasse kære dimittender. 1 Kære 9. klasse kære dimittender. Vores dimissionsfest i eftermiddag blev indledt med den LIP DUP, som I fornylig har en stor del af æren for, og som jeg tror på en eller anden måde vil minde jer om Th.

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Klods Hans, H. C. Andersen Genfortalt af Jens Andersen Målgruppe: 3. 5. klase

Klods Hans, H. C. Andersen Genfortalt af Jens Andersen Målgruppe: 3. 5. klase Forslag til forløb: Forforståelse Snak om titlen. Kender nogen eventyret? Hvad kan de huske? Hvem har skrevet det? Eventyret læses. Fælles eller i grupper. Personkarakteristik. Hold undervejs i læsningen

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene"

Beboerportræt: Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene" Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet Når Fatma skriver, lever hun sig ind i en helt anden verden.

Læs mere

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Kære skønne kvinde. Tillykke med du har valgt at investere tid i dig selv. For at du får mest mulig ud af materialet. Anbefaler jeg at du

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

I----------------------------- I

I----------------------------- I KONFIRMATION 2016 HA OG VÆ Det er en uendelig smuk og minderig dag, I bliver konfirmeret på Vejret er helt fantastisk.og så er det den 5. maj, Danmarks befrielses dag Efter fem års besættelse, med mørkelægnings-gardiner

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

Med Jesus i båden -1

Med Jesus i båden -1 Med Jesus i båden -1 Jesus kalder Mål: At give børn en forståelse for, at Jesus kalder på dem og ønsker, at de skal følge ham i deres liv. Tekst: Mark. 1, 14-20 + Luk. 5, 1-11 (Jesus kalder sine disciple).

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND 18 Børnecoaching Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune Forståelse af sig selv og andre BAGGRUND Kort om metoden

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

JONAS (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk.

JONAS (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk. 1. INT. VÆRELSE. DAG. (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk. Hey! Regitze kigger afventende på ham med korslagte arme. (Vred)

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

L Æ R E R V E J L E D N I N G. Kom til orde. Kørekort til mundtlighed. Hanne Brixtofte Petersen. medborgerskab i skolen. Alinea

L Æ R E R V E J L E D N I N G. Kom til orde. Kørekort til mundtlighed. Hanne Brixtofte Petersen. medborgerskab i skolen. Alinea L Æ R E R V E J L E D N I N G Kom til orde Kørekort til mundtlighed Hanne Brixtofte Petersen medborgerskab i skolen Alinea Medborgerskab og mundtlighed I artiklen Muntlighet i norskfaget af Liv Marit Aksnes

Læs mere

Inklusion og Eksklusion

Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion via billeder! Vælg et billede der får dig til at tænke inklusion og et der får dig til at tænke eksklusion. Fortæl dit hold hvorfor! Giver god debat. Billederne

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene.

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. Bilag Grønærten Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. 1) Er der tiltag eller aktiviteter, som kan styrke børnenes personlige udvikling, som du

Læs mere

Fiskeren og hans kone

Fiskeren og hans kone Fiskeren og hans kone Fra Grimms Eventyr Der var engang en fisker, som boede med sin kone i en muddergrøft tæt ved havet, og han gik hver dag derhen for at fange fisk. En dag sad han dernede og medede,

Læs mere

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder,

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, 726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, når Jesus siger: Når du derfor bringer din gave til alteret

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Min morfar Min supermand

Min morfar Min supermand Dedikeret til min farmor og min far. Skrevet af Lilian Rask Andersen 2012. Manuskript doneret til Kræftens Bekæmpelse, i et håb om at bogen kan hjælpe familier og pårørende til at tale og græde sammen

Læs mere

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud Et godt valg -4 Daniel vælger at søge Gud Mål: Børnene opmuntres til at søge Gud. Når vi søger ham, vil Gud vise sige for os, og vi vil få lov til at kende ham. Når vi kender ham, vil vi også stå fast

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

Det svære liv i en sportstaske

Det svære liv i en sportstaske Det svære liv i en sportstaske Konference: "Når man skal dele ansvaret for et barn Christiansborg, den 31. marts 2011 Formand Peter Albæk, Børns Vilkår Hvordan deler man et barn? Svært at bo to steder

Læs mere

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse.

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse. Hvem ka? Gud ka! -1 Betty Baxters liv og omvendelse. Mål: I denne undervisning kommer vi ind på frelsens budskab. Vi vil skabe plads til, at børn kan åbne deres hjerte op for Jesus, som Betty Baxter gjorde.

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

Noter til forældre, som har mistet et barn

Noter til forældre, som har mistet et barn Noter til forældre, som har mistet et barn En vejledning til forældre, som har mistet et barn Udgivet af Forældreforeningen VI HAR MISTET ET BARN At miste et barn er noget af det sværeste, man kan blive

Læs mere

Det er en dejlig dag i Paradisparken, og solen skinner. Magnus er tidligt oppe og har fuld fart på. Han har fået en ny spændende ide: Han vil tælle

Det er en dejlig dag i Paradisparken, og solen skinner. Magnus er tidligt oppe og har fuld fart på. Han har fået en ny spændende ide: Han vil tælle Region Hovedstaden Det er en dejlig dag i Paradisparken, og solen skinner. Magnus er tidligt oppe og har fuld fart på. Han har fået en ny spændende ide: Han vil tælle alting. Myggen er taget med, selv

Læs mere

Farvel Fobi. En almindelig antagelse er, at når vi skal arbejde os ud af vores fobier, så skal vi konfrontere os med dem. Genopleve dem. Slås med dem.

Farvel Fobi. En almindelig antagelse er, at når vi skal arbejde os ud af vores fobier, så skal vi konfrontere os med dem. Genopleve dem. Slås med dem. En almindelig antagelse er, at når vi skal arbejde os ud af vores fobier, så skal vi konfrontere os med dem. Genopleve dem. Slås med dem. Den gode nyhed er, at det er ikke nødvendigt. Du kan klare det

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg.

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg. Prædiken til sidste s. e. Hellig3konger 2011 Ved kyndelmisse som vi fejrede den 2. februar var vi halvvejs gennem vinteren. Og jeg tror, at længslen efter lys og forår gælder de fleste af os. Og netop

Læs mere

Pilgrimsvandring (inspireret af En vandring om liv og død fra CON DIOS 92 Praktiske øvelser)

Pilgrimsvandring (inspireret af En vandring om liv og død fra CON DIOS 92 Praktiske øvelser) Pilgrimsvandring (inspireret af En vandring om liv og død fra CON DIOS 92 Praktiske øvelser) Start: Vi synger: Må din vej gå dig i møde Historien om tvillingerne: Der var en gang to tvillinger. De lå i

Læs mere

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Generelle informationer om praktikstedet kan findes i mit 1. rejsebrev. Den pædagogiske opgave Min opgave i praktikken består som regel af at lave aktiviteter

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

Børnegudstjeneste til Diakoniens dag 2013.

Børnegudstjeneste til Diakoniens dag 2013. Børnegudstjeneste til Diakoniens dag 2013. v/ sognepræsterne Lene Sander, Haurum-Sall-Houlbjerg-Granslev og Tina Skov Løbner, Marie Magdalene-Koed. HØR - DET GROR!" Når vi laver børnegudstjenester tænker

Læs mere

DISCIPLIN I SKOLEN. Af Agnete Hansen, skoleelev

DISCIPLIN I SKOLEN. Af Agnete Hansen, skoleelev DISCIPLIN I SKOLEN Af Agnete Hansen, skoleelev Jeg har aldrig brudt mig om ordet disciplin. Det første jeg tænker, når det ord bliver sagt, er den skole jeg forestiller mig mine bedsteforældre gik i, eller

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER. (men det er ikke altid det de andre kalder mig)

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER. (men det er ikke altid det de andre kalder mig) BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER JEG ER FREDE (men det er ikke altid det de andre kalder mig) Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse,

Læs mere