INDLEDNING VEJEN FINDES I REFERENCESYSTEMET MEN IKKE I KORTET ÆNDRING AF VEJDELSNUMMER I VEJIDENTIFIKATIONEN (VEJID)...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDLEDNING... 2 1. VEJEN FINDES I REFERENCESYSTEMET MEN IKKE I KORTET... 3 2. ÆNDRING AF VEJDELSNUMMER I VEJIDENTIFIKATIONEN (VEJID)..."

Transkript

1 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. oktober 2012 Svend Schrøder Revideret REFERENCESYSTEM EKSEMPELSAMLING Niels Juels Gade København K vd@vd.dk EAN Postboks 9018 Telefon vejdirektoratet.dk SE

2 SIDE 1 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING VEJEN FINDES I REFERENCESYSTEMET MEN IKKE I KORTET ÆNDRING AF VEJDELSNUMMER I VEJIDENTIFIKATIONEN (VEJID) FORKERT START/SLUT TIL PRIMÆRVEJ... 9 Sidevejen er for lang i forhold til primærvejen... 9 Sidevejen er for kort i forhold til primærvejen HVORDAN SLÅR MAN TO VEJE SAMMEN I VEJMAN.DK? Sørg for at de to veje er kilometreret den samme vej Der skal være en kobling det sted, hvor de to veje mødes Kryds oprettes på følgende måde Omkilometrer vej HVORDAN OMDØBER JEG EN DEL AF EN VEJ I VEJMAN.DK? HVORDAN TILPASSES VEJLÆNGDEN I VEJMAN.DK TIL SYSTEMLINJENS LÆNGDE? Vejens administrative længde skal gøres længere Vejens administrative længde skal gøres kortere... 38

3 SIDE 2 INDLEDNING Dette dokument indeholder en beskrivelse af opgaver ifm. referencesystemet, som erfaringsmæssigt kan volde problemer for flere brugere. Samlingen af opgaver vil løbende blive udbygget.

4 SIDE 3 1. VEJEN FINDES I REFERENCESYSTEMET MEN IKKE I KORTET Som udgangspunkt er funktionaliteten i kortmodulet baseret på, at du kan se geometriske objekter (vejene) i kortet. Dvs. at der er systemlinjer på vejene. Du kan godt fx vende kilometreringsretningen eller omkilometrere en vej/vejstrækning selv om systemlinjen mangler, men det er lidt lettere, når den er der. Hvis du ikke kan se vejen på kortet, så kan det skyldes, enten at vejen ikke er oprettet i referencesystemet, eller at vejen mangler systemlinjen. Hvis du er i tvivl om en vej/vejstrækning eksisterer, eller om den blot mangler systemlinjedata, så kan du anvende udtrækket Administrative oplysninger under Stamdata. Hvis vejen/vejstrækningen ikke kommer frem i søgeresultat listen, så eksisterer den ikke i referencesystemet. Hvis vejen/vejstrækningen kommer frem i søgeresultat listen, men ikke i kortvisningen, så eksisterer vejen i referencesystemet, men den mangler systemlinjedata. Hvis vejen mangler systemlinjedata, så bør du ajourføre denne. Enten ved at indlæse en fil med systemlinjedata, eller ved at du selv tegner en (måske foreløbig) systemlinje på kortet. Dette er beskrevet i vejledningen i afsnit 9.

5 SIDE 4 I det følgende vises et eksempel på omkilometrer af en vejstrækning med og uden systemlinje. Det er nemmere at omkilometrere en strækning, når du kan højreklikke på strækningen på kortet, og vælge funktionen Omkilometrer. Derefter fremkommer dialogvindue, hvor den administrative stedfæstelse er udfyldt automatisk.

6 SIDE 5 Hvis systemlinjen mangler, må du i stedet højreklikke et tilfældigt andet sted på baggrundskortet. I højreklikmenuen vælger du funktionen Omkilometrer, hvorved fremkommer det samme dialogvindue, men her skal du selv udfylde stedfæstelsesoplysningerne.

7 SIDE 6 2. ÆNDRING AF VEJDELSNUMMER I VEJIDENTIFIKATIONEN (VEJID) Det er konstateret, at brugerne i visse tilfælde finder det svært at skulle ændre vejdelsnumre på veje, som gennemløber flere kommuner. Som eksempel bruges efterfølgende den gamle amtsvej mellem Aarhus og Silkeborg (admvejnr ), som Århus kommune har overtaget en stor del af. Som det kan ses af nedenstående figur, ligger vejen både i Aarhus og Skanderborg kommuner. Der er placeret et antal rundkørsler på vejen, som er nummereret efter den måde, som staten og amterne gjorde dette på, dvs vejdel 1 i højre side af stationeringsretningen og vejdel 2 i venstre side. I eksemplet ønsker kommunen nu, at højredelene får lige numre og venstredelene ulige numre på samme måde som husnummereringen. Da man naturligt nok ikke har rettigheder til at ajourføre data på andre vejbestyrelsers strækninger, kan man ikke benytte sig af den funktion i referencesystemet, der hedder Ajourfør vejid & beskrivelse, da denne ikke kan benyttes på strækninger men kun på en hel vej (vejid). I stedet må man gøre brug af funktionen Omkilometrer.

8 SIDE 7 Her ses rundkørslerne på vejen: Kommunen må nu tage en vejdel ad gangen om omkilometrere denne til det ønskede vejdelsnummer og hvis ønsket: lade hver vejdel starte i stationering 0, som man typisk gør på kommunale vejdele og sideveje. Hvis man ønsker, at eksisterende vejdel 1 fra 8/534 til 8/614 i stedet skal hedde 1R (R for rundkørsel, hvilket flere kommuner benytter), gøres det på denne måde: Bemærk, at feltet Frakmt i Ny stedfæstelse er udfyldt med 0 / 0, men man kunne også have beholdt de 8/ 534 i stedet.

9 SIDE 8 Hvis man ikke ønsker at benytte R i vejdelsbetegnelsen - men blot ønsker at bytte om på 1 og 2 skal man omkilometrere den ene vejdel til et midlertidigt vejdelsnummer på følgende måde: 1. Omkilometrer vejdel 1 til et pseudonr., f.eks Omkilometrer vejdel 2 til vejdel 1 3. Omkilometrer vejdel 50 til vejdel 2 På denne måde kommer vejdelene til at være nummereret efter samme metode som husnumrene Da der også ligger rundkørsler i Skanderborg kommune på vejen, kan det blive et problem, hvis Skanderborg kommune også ønsker at omnummerere deres vejdele til 1R, 2R osv med start i stationering 0/0, da Aarhus jo allerede har gjort dette. I så fald bør de to kommuner tale sammen - og lade vejdelene beholde deres oprindelige stationeringer. Så vil ovenstående kunne lade sig gøre Hvis en kommune har overtaget en vej med en eller flere rundkørsler og disse udelukkende ligger indenfor kommunen - og IKKE ønsker at ændre på stationeringen, kan omnummereringen gøres vha af funktionen Ajourfør vejid & beskrivelse på følgende måde:

10 SIDE 9 3. FORKERT START/SLUT TIL PRIMÆRVEJ Det er konstateret visse steder, at kommuneveje ifm konverteringen af data til vejman.dk ikke ligger helt korrekt ift den vej, som den konkrete vej starter eller slutter ved. Se nedenstående eksempler: SIDEVEJEN ER FOR LANG I FORHOLD TIL PRIMÆRVEJEN Der kan være to årsager til dette: enten er selve systemlinjen for lang ift. referencesystemlængden - eller også længderne ens, men for lange. Ved at højreklikke på sidevejen og vælge funktionen Ajourfør systemlinje, fremkommer følgende skærmbillede: hvoraf det fremgår, at systemlinjen er 4 m længere end længden i referencesystemet, hhv. 670 m og 666 m.

11 SIDE 10 Løsningen i dette tilfælde er at venstreklikke på den grønne systemlinje og trække denne baglæns, til den ligger præcis oven i statsvejens systemlinje. Samtidig hermed kan du holde øje med længden på systemlinjen (som var 670 m), så denne kommer til at passe med de 666 m. Efter tryk på Vis rettelse vises dette billede: Er du tilfreds med dette, trykkes på Gem rettelse.

12 SIDE 11 Hvis de to længder fra starten er ens altså 670 m er løsningen i stedet at bruge funktionen Nedlæg vejstrækning og dér nedlægge fra 0/666 til 0/670. Du skal være opmærksom på, at hvis der findes et kryds mellem de to veje, så bliver det ene ben i krydset slettet (for sidevejen), når du nedlægger vejstrækningen. Du skal derfor efterfølgende ajourføre krydset og tilføje det manglende ben.

13 SIDE 12 SIDEVEJEN ER FOR KORT I FORHOLD TIL PRIMÆRVEJEN Der kan være to årsager til dette: enten er selve systemlinjen for kort ift referencesystemlængden - eller også er længderne ens, men for korte. Ved at højreklikke på sidevejen og vælge funktionen Ajourfør systemlinje, fremkommer følgende skærmbillede: hvoraf det fremgår, at såvel referencesystemlinjen som system-linjen er 3900 m lang; vejen er simpelthen for kort.

14 SIDE 13 Vejen skal derfor forlænges, så den får fat i primærvejen. Dette gøres vha. funktionen Forlæng vejstrækning hvor du tegner forlængelsen ind fra det hidtidige slutpunkt:

15 SIDE 14 Efter tryk på hhv. Vis rettelse og Gem rettelse ser vejen således ud: I det viste eksempel var vejen stationeret mod primærvejen og kunne altså blot forlænges. Hvis vejen i stedet var startet ved primærvejen i stat. 0/000, havde det været nødvendigt at gøre flg.: A. Omkilometrer hele vejen til nyt startpunkt i 0/003.

16 SIDE 15 B. Opret vejstrækning og tegn de 3 m fra primærvejen hen til systemlinjens start, hvorefter vejen vil gå fra 0/0 til 3/903. Du skal være opmærksom på, at hvis der findes et kryds mellem de to veje, så skal du efterfølgende ajourføre krydset, ved at justere kilometreringen for benet på sidevejen Hvis det oprindeligt var systemlinjen, der var 3 m for kort ift. referencesystemlængden, skulle du vha funktionen Ajourfør systemlinje blot havde forlænget denne hen til primærvejen.

17 SIDE HVORDAN SLÅR MAN TO VEJE SAMMEN I VEJMAN.DK? Tit står man i den situation, at man har to vejidentifikationer (Adm. vejnummer + vejdel), som man vil slå sammen til én. SØRG FOR AT DE TO VEJE ER KILOMETRERET DEN SAMME VEJ. De to veje skal være kilometreret/stationeret den samme vej, nemlig i samme retning som den sammenlagte vej skal vende. Hvis dette ikke er tilfældet, skal man anvende funktionen Vend kmt.retning på den ene eller dem begge. DER SKAL VÆRE EN KOBLING DET STED, HVOR DE TO VEJE MØDES. Hvis der ikke er en kobling mellem de to veje i samlingspunktet, får man ikke lov til at slå dem sammen. Koblinger er et begreb, som findes inde i maven på vejman.dk. Brugeren har ikke selv mulighed for at lave en kobling. Heldigvis kan man snyde og oprette et to-benet kryds dér hvor de to veje mødes. Herved bliver der automatisk dannet en kobling. Dette betyder, at hvis der er et kryds i forvejen, er der også en kobling. KRYDS OPRETTES PÅ FØLGENDE MÅDE. Højreklik på et sted på kortet, hvor der ikke er en vej og vælg opret kryds

18 SIDE 17 Klik på Udpeg kryds og peg på det sted hvor de to veje mødes. Nu kommer Opret kryds -billedet op med benene udfyldt:

19 SIDE 18 På grund af en fejjl i vejman,dk kan man risikere at det ene ben bliver vist dobbelt, både som ind- og udgående. Her må man så slette det fejlagtige ben (det, der er markeret med en pil). OMKILOMETRER VEJ 2 Nu kan du omkilometrere den vej, som den sammenlagte vej skal slutte med. Du noterer dig vejnummer, del og tilkilometrering på den første vej Du højreklikker på den anden vej og vælger Omkilometrer :

20 SIDE 19 Du skal sikre dig at Eksisterende stedfæstelse indeholder hele vej 2 og ikke blot en del. Tryk derefter Vis rettelse og du ser et preview -vindue med dine rettelser. Hvis alt ser OK ud, trykker du Gem rettelse Hvis den sammenlagte vej skal have et nyt vejnummer kan du vælge at omnummerere vej 1 først eller du kan vælge at vente, til de er sammenlagt. I så fald er det nemmest at bruge funktionen Ajourfør vejid & beskrivelse til dette.

21 SIDE HVORDAN OMDØBER JEG EN DEL AF EN VEJ I VEJMAN.DK? Opgaven: Det drejer sig om Chr. Stampesvej i Auning, Admnr Den skal klippes over ved Mortensensvej, og den nordlige del (l=57) skal omdøbes til vejdel 2 til Mortensensvej. Den sydlige del (l=79) skal så omstationeres til at starte ved Mortensensvej. Løsning: Ved hjælp af Vis retning på vej overbeviser vi os om, at vejen går fra nord til syd:

22 SIDE 21 Vi anvender Vis administrativ stedfæstelse for at finde delingspunktet: Det er altså strækningen 0/0 0/0055, som skal omnummereres til del 2 med vejbeskrivelse og vejnavn Mortensensvej Til dette formål anvendes Omkilometrer :

23 SIDE 22 så billedet kommer til at se sådan ud: Vi trykker på Vis rettelse og overbeviser os om, at vi har opnået det, vi ville: Det ser jo meget godt ud, og vi vælger Gem rettelse

24 SIDE 23 Den tilbageblevne del af Chr. Stampesvej starter lidt umotiveret i meter 55. Den flytter vi ned til at starte i meter 0. Her anvender vi igen Omkilometrer : og sætter frakmt til 0:

25 SIDE 24 Vi trykker Vis rettelse og overbeviser os om, at resultatet er det ønskede: Vi trykker Gem rettelse. Den nye del af Mortensensvej vender ind mod resten af Mortensensvej: Så vi anvender Vend kmt,retnng til at vende den:

26 SIDE 25 Vi trykker Vis rettelse : Vejen vender nu rigtigt, og vi trykker Gem rettelse Vi er nu færdige - bortset fra, at vi kan se at vejkoden og vejnavnet ikke er rettet:

27 SIDE 26 Vi må derfor over i Stamdata/Administrative oplysninger, emne Administrative oplysninger, Udtræk: Vejnavne (a): og finde vejen frem:

28 SIDE 27

29 SIDE 28 Vi trykker på blyanten ud for vejdel 2 og retter vejkode og navn: Vi trykker på Gem og Opdater oversigt Og endelig er vi færdige.

30 SIDE HVORDAN TILPASSES VEJLÆNGDEN I VEJMAN.DK TIL SYSTEMLINJENS LÆNGDE? Ved oprettelsen af vejnet og geometri i vejman.dk (konverteringsprocessen) var der mulighed for at indlæse geometri, hvis længden afveg op til 20% fra vejens administrative længde. Når systemet nu kører i drift, vil mange gerne rette op på dette. Denne vejledning behandler den situation, hvor man siger, at det er vejmidtens geometriske længde, som er den rigtige - og vejens administrative længde, der skal tilpasses hertil. (I løbet af 2013 vil der blive udviklet en mere elegant løsning, hvor man kan trække i den administrative længde eller det modsatte). Bemærk at vejledningen ikke gør noget særligt ud af kryds. Dette skyldes, at det problem, som vejledningen omhandler, hovedsagelig optræder i de såkaldte Model 2-konverteringer, hvor vejnettet blev indlæst fra VEJMAN og geometrien fra GIS. Her blev der ikke oprettet kryds. I de såkaldte Model 4-konverteringer kom både geometrien og vejlængderne fra GIS-systemet, så her passede de bedre sammen.

31 SIDE 30 VEJENS ADMINISTRATIVE LÆNGDE SKAL GØRES LÆNGERE Vi har en vej, hvis administrative længde er 1484 meter. Vi ønsker, at længden skal være 1523 meter svarende til systemlinjens længde:

32 1) Vi begynder med at gemme den eksisterende geometri i en fil: SIDE 31

33 SIDE 32 2) Vi forlænger vejen I øjeblikket er den eneste måde at forlænge en vej på at tegne en forlængelse af den ønskede længde. Vi skal have lagt 39 meter til: Vi vælger Forlæng vejstrækning og udfylder de manglende felter:

34 SIDE 33 Vi klikker på ikonet Tegn en polylinje og tegner en linje fra vejens slutpunkt med den ønskede længde (længden af linjestykket kan ses forneden i billedet:

35 SIDE 34 Dobbeltklik og overbevis dig om, at den ekstra længde er det, du ønskede. Du skal og så sikre dig at vejens gamle slutpunkt står som startpunkt under Koblingspunkter (Normalt opnås dette ved at klikke på Find automatisk ):

36 SIDE 35 Vi trykker nu på Vis rettelse: Vi overbeviser os om at længden er den, vi ønsker og trykker Gem rettelse.

37 SIDE 36 3) Vi indlæser den geometri, vi gemte, da vi startede Nu er der tid til at indlæse den vejmidte, som vi gemte da vi startede: Du højreklikker på vejen og vælger funktionen Ajourfør systemlinje. Inden du kan (gen)indlæse den gemte vejmidte, skal du slette den vejmidte, du ser på lige nu. Dette gøres ved at trykke på ikonet Slet geometri (se den med gult markerede knap i skærmdumpet nedenfor), hvorved Længde på kort sættes til 0. Du udpeger filen i filvælgerboksen, sørger for at vejmidten på strækningen ikke er fremhævet (vha ovennævnte lille øvelse) og vælger Hent systemlinje fra fil:

38 SIDE 37 Vi trykker på Vis rettelser, overbeviser os om at vi har opnået det, vi ville, trykker på Gem rettelse og vi er færdige. BEMÆRK: du skal være opmærksom på, at der IKKE ligger data på den forlængede strækning bortset fra de få administrative oplysninger, du oplyste i Forlæng vejstrækning dialogvinduet. Dem må du altså selv inddatere i de relevante dataregistre.

39 SIDE 38 VEJENS ADMINISTRATIVE LÆNGDE SKAL GØRES KORTERE Vi har en vej, som er 4045 meter i vejman.dk, mens systemlinjen blot er ) Gem systemlinjen i en fil.

40 SIDE 39 2) Forkort længden med 33 meter i slutningen af vejen Højreklik på vejen og vælg Nedlæg vejstrækning. Udfyld den strækning, som skal nedlægges, klik på Vis rettelse, overbevis dig om at vejen har den rigtige længde og tryk på Gem rettelse.

41 SIDE 40 3) Vi indlæser den geometri, vi gemte, da vi startede Nu er der tid til at indlæse den vejmidte, som vi gemte da vi startede: Du højreklikker på vejen og vælger funktionen Ajourfør systemlinje. Inden du kan (gen)indlæse den gemte vejmidte, skal du slette den vejmidte, du ser på lige nu. Dette gøres ved at trykke på ikonet Slet geometri (se den med gult markerede knap i skærmdumpet nedenfor), hvorved Længde på kort sættes til 0. Du udpeger filen i filvælgerboksen, sørger for at vejmidten på strækningen ikke er fremhævet (vha ovennævnte lille øvelse) og vælger Hent systemlinje fra fil:

42 SIDE 41 Klik på Vis rettelse, overbevis dig om at systemlinjen er som den skal være, og tryk Gem rettelse.

vejman.dk Brugerdokumentation Det rutenummererede vejnet og cykelruter 16. februar 2014 Version 1.9 sp7

vejman.dk Brugerdokumentation Det rutenummererede vejnet og cykelruter 16. februar 2014 Version 1.9 sp7 Brugerdokumentation Det rutenummererede vejnet og cykelruter 16. februar 2014 Version 1.9 sp7 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Visning af rutelag på kort... 4 3 Opret ny rute... 10 3.1 Udpegning

Læs mere

vejman.dk Brugerdokumentation Serviceområder, arealer og udstyr 28. maj 2013 Udgave 1.1

vejman.dk Brugerdokumentation Serviceområder, arealer og udstyr 28. maj 2013 Udgave 1.1 vejman.dk Brugerdokumentation Serviceområder, arealer og udstyr 28. maj 2013 Udgave 1.1 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Oversigt... 3 2.1 Geometri versus administrative stedfæstelser... 3 2.2 Serviceområder...

Læs mere

Brugervejledning. Stedfæstelse af skader i forbindelse med ulykker via kort på sygehuse

Brugervejledning. Stedfæstelse af skader i forbindelse med ulykker via kort på sygehuse Brugervejledning Stedfæstelse af skader i forbindelse med ulykker via kort på sygehuse Brugervejledning Version 1 November 2008 Webadr. Pr. 18.11.08: http://vej03.vd.dk/vis/vdaccreg/html/vd_acc.html Vejdirektoratet

Læs mere

vejman.dk Brugerdokumentation Rutemodul 28. april 2014 Version 2.0

vejman.dk Brugerdokumentation Rutemodul 28. april 2014 Version 2.0 Brugerdokumentation Rutemodul 28. april 2014 Version 2.0 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Generelt om ruter i vejman.dk... 3 3 Visning af rutelag på kort... 4 4 Hvilke oplysninger kan du registrere...

Læs mere

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Anbefalinger... 4 1.2 Datahjælp... 4 1.3 Brugerindstillinger... 5 2 Generel funktionalitet... 6 2.1

Læs mere

WebGT 3.0 - Graveansøgning. Brugervejledning. 25. september 2012. Udgave 1.0

WebGT 3.0 - Graveansøgning. Brugervejledning. 25. september 2012. Udgave 1.0 WebGT 3.0 - Graveansøgning Brugervejledning 25. september 2012 Udgave 1.0 Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 3 1.1 OPRETTELSE SOM BRUGER... 3 1.2 NOTIFICERINGSMAILS... 4 2 OPBYGNING OG SAGSGANG... 5 2.1

Læs mere

Vejledning i brug af imastra

Vejledning i brug af imastra Vejledning i brug af imastra af Daniel Kristian Carlsen 01.06.2010 1 Indholdsfortegnelse 1 Kom i gang... 3 1.1 Åbn imastra... 3 1.2 Skift adgangskode... 3 2 Oprettelse af kryds... 4 2.1 Før vi går i gang...

Læs mere

Administrativ nummerering af offentlige veje og stier. Vejcenter Workshops Foråret 2007

Administrativ nummerering af offentlige veje og stier. Vejcenter Workshops Foråret 2007 Administrativ nummerering af offentlige veje og stier Vejcenter Workshops Foråret 2007 Vejcenter workshop Stig Hemdorff, Vejdirektoratet Flemming Pedersen, Vejdirektoratet Dagens program Hvad er CVF og

Læs mere

Ny version af vejman.dk

Ny version af vejman.dk Ny version af vejman.dk Pr. 17. december 2012 er vejman.dk 1.9 servicepakke 4 sat i drift. Herunder kan du læse mere om de nye muligheder. Indhold Ny version af vejman.dk... 1 Ændringer og nyt i den nye

Læs mere

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS Jens Honoré 2005 Photo Story er et program, du kan bruge til at lave en billedfortælling med. Du kan: Indsætte billeder Ændre billedernes farver Tilføje effekter til

Læs mere

QUICKGUIDE TIL XMEDIA

QUICKGUIDE TIL XMEDIA QUICKGUIDE TIL XMEDIA 1 UPLOAD DINE EGNE BILLEDER TIL "MINE MAPPER" 2 ARBEJD MED EN SKABELON 3 OPRETTELSE AF PDF 4 ÅBN OG ARBEJD VIDERE MED EN SKABELON 1 OPLOAD DINE EGNE BILLEDER TIL MINE MAPPER Opret

Læs mere

Tastevejledning Windows XP

Tastevejledning Windows XP Tastevejledning Windows XP Tastevejledningen dækker den danske udgave af Windows XP. Der er taget udgangspunkt i en standard installation, hvor der ikke er foretaget tilpasninger i skærmopsætning, valg

Læs mere

BRUGERMANUAL. Ruteplanlægning i RUT. Røde Korsindsamlingen 8. MARTS 2012. RødeKors.dk

BRUGERMANUAL. Ruteplanlægning i RUT. Røde Korsindsamlingen 8. MARTS 2012. RødeKors.dk BRUGERMANUAL 8. MARTS 2012 Ruteplanlægning i RUT Røde Korsindsamlingen RødeKors.dk INDHOLD 1 Introduktion til RUT... 3 2 Sådan finder du og logger på RUT... 4 3 Et par tips... 4 4 Planlægning af ruter...

Læs mere

Brugermanual til Assignment Hand In

Brugermanual til Assignment Hand In Brugermanual til Assignment Hand In Indhold: Undervisere:... 2 Hvor finder jeg Assignment hand in?... 2 Opret en opgave... 3 Slet en opgave... 4 Rediger en opgave... 4 Hvor finder jeg de afleverede filer?...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

Import-vejledning Fra Dansk Skoledata til UNI Login

Import-vejledning Fra Dansk Skoledata til UNI Login Import-vejledning Fra Dansk Skoledata til UNI Login - For UNI Login brugeradministratorer 1. udgave, april 2007 UNI C 2007 Vermundsgade 5 2100 København Ø Tlf: 35 87 88 89 1 Eksporter fra Dansk Skoledata...

Læs mere

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk.

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Det første man skal gøre sig klart er, hvor man som udgangspunkt vil lægge sine fotografier. Især når man er mange, der bruger den samme computer,

Læs mere

Sådan bruger du Spor. Schultz

Sådan bruger du Spor. Schultz Sådan bruger du Spor Schultz Hvad kan jeg bruge Spor til? Spor hjælper dig, når du skal vælge uddannelse og job. Først skal du svare på, hvad du vil, og hvad du kan. Resultatet er en liste med job, der

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

Manual til brug af youtube

Manual til brug af youtube Manual til brug af youtube For at kunne bruge din nye video på din hjemmeside, facebook med videre, skal du først uploade den til youtube. Vi gennem gennemgår hele processen her i fire nemme trin. 1. Sådan

Læs mere

Vejledning til at lave almindelige bordkort i Draw Side 1

Vejledning til at lave almindelige bordkort i Draw Side 1 Side 1 Når du åbner skabelonen til alm. bordkort ser du en side med 10 bordkort. For at få de stiplede linjer frem skal du evt. lige klikke i linealen foroven eller i siden. De stiplede linjer er for at

Læs mere

Indhold. Vejledning til import af regneark til Outlook 2010

Indhold. Vejledning til import af regneark til Outlook 2010 Indhold Moderniseringsstyrelsens regneark med lønkørslerne hentes... 2 Trinvis indlæsning af regneark i Outlook 2010... 2 Aktiver importfunktion... 2 Udpeg Excel-ark... 4 Importér aftaler... 6 Afslutning...

Læs mere

Analyser uden GPS-positioner

Analyser uden GPS-positioner Generelt Dette afsnit viser hvordan du importerer, behandler og præsenterer jordbundsanalyseresultater, som er taget uden GPSpositioner. Denne vejledning er skrevet som et eksempel, og den forudsætter,

Læs mere

JAR Øvelse nr. 2. JAR-Manual, Version 1.0. Avanceret søgning. Regionsvejledning

JAR Øvelse nr. 2. JAR-Manual, Version 1.0. Avanceret søgning. Regionsvejledning JAR Øvelse nr. 2 Avanceret søgning Regionsvejledning JAR-Manual, Version 1.0 Øvelse ID: 2 Øvelsesemne: Avanceret søgning Øvelsesbeskrivelse: Gør dig i stand til at bygge avancerede søgninger op. Formål:

Læs mere

Linket viser jer frem til billedet nedenfor, her skal du blot skrive jeres brugernavn og adgangskode. Indtast din adgangskode her:

Linket viser jer frem til billedet nedenfor, her skal du blot skrive jeres brugernavn og adgangskode. Indtast din adgangskode her: Brugervejledning til håndtering af respondenter til MUS i SurveyXact Indledning Denne manual beskriver, hvordan SurveyXact kan anvendes til forberedelse af MUS. Der tages udgangspunkt i handlinger, den

Læs mere

Opret og godkend betalinger i mapper

Opret og godkend betalinger i mapper Kort beskrivelse Opret betaling i mappe Formålet med dette dokument er at beskrive, hvordan du opretter og godkender betalinger i mapper - inklusive: Opret mappe Gem én eller flere betalinger i mapper

Læs mere

Manual til at finde strækninger i vejman.dk

Manual til at finde strækninger i vejman.dk 1. Gå på hjemmesiden www.vejman.dk. Klik på Log ind oppe i højre hjørne af skærmen. 2. Indtast dit vejman.dk brugernavn og adgangskode, og klik derefter på Log på Brugernavn: k430_entr Adgangskode: entrep

Læs mere

Systemlinje i DGP (og Vejman.dk) Revideret maj 2012 / LUC Revideret september 2012 /NIA Senest revideret november 2012 /NIA

Systemlinje i DGP (og Vejman.dk) Revideret maj 2012 / LUC Revideret september 2012 /NIA Senest revideret november 2012 /NIA INF/DRI Systemlinje DGP og VIS side 1 af 13 I:\GIS\DGP\dokumentation\Systemlinie i DGP og Vejman.dk ALU-LUC-NIA_nov2012.doc Systemlinje i DGP (og Vejman.dk) Revideret maj 2012 / LUC Revideret september

Læs mere

Email menuen 15.1. Email kan sende e-mails ud til forbrugerne både til alle eller til nogle efter bestemte udvælgelseskriterier.

Email menuen 15.1. Email kan sende e-mails ud til forbrugerne både til alle eller til nogle efter bestemte udvælgelseskriterier. Email menuen 15.1 15. EMAIL Email kan sende e-mails ud til forbrugerne både til alle eller til nogle efter bestemte udvælgelseskriterier. Email kan sende ud med forskellige skrifttyper, fed, underlineret,

Læs mere

vejman.dk Brugerdokumentation - referencesystem 30. marts 2016 Version 1.12

vejman.dk Brugerdokumentation - referencesystem 30. marts 2016 Version 1.12 30. marts 2016 Version 1.12 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 4 2 Introduktion til referencesystemet... 5 2.1 Hvad er referencesystemet?... 5 2.2 Stationering kontra kilometrering.... 5 2.3 Sådan nummereres

Læs mere

HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ

HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ Når du bruger FILM-X animationsværktøjet har du hele tiden adgang til at få hjælp. Hjælpeboksen ligger i højre side af skærmen og den kan ses her nedenfor. Hjælpen er

Læs mere

UNI Login brugeradministration

UNI Login brugeradministration UNI Login brugeradministration - administration via central import 2. udgave, september 2010 UNI C 2010 Vermundsgade 5 2100 København Ø Tlf: 35 87 88 89 1 Hvem kan bruge denne vejledning?... 2 1.1 Hvordan

Læs mere

Belægningsoptimering Vejledning til oprettelse af fortove og stier i Belægningsoptimering

Belægningsoptimering Vejledning til oprettelse af fortove og stier i Belægningsoptimering Dato 11. november 2014 Sagsbehandler Susanne Degn Mail slh@vd.dk Telefon 7244 7147 Dokument 14/15873-1 Side 1/10 Belægningsoptimering Vejledning til oprettelse af fortove og stier i Belægningsoptimering

Læs mere

RUTruteplanlægningsvejledning. Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling 2015

RUTruteplanlægningsvejledning. Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling 2015 RUTruteplanlægningsvejledning Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling 2015 Indhold 1. Introduktion til RUT... 2 1.1 Om vejledningen... 2 2. Log på RUT... 4 3. Sådan planlægger du ruter... 6 4. Sådan finder

Læs mere

Ver. 1-0 DMU, Kalø d. 22/10. 2009 Oprettelse og redigering af geografiske objekter i Danmarks Naturdata v. Jesper Fredshavn

Ver. 1-0 DMU, Kalø d. 22/10. 2009 Oprettelse og redigering af geografiske objekter i Danmarks Naturdata v. Jesper Fredshavn Ver. 1-0 DMU, Kalø d. 22/10. 2009 Oprettelse og redigering af geografiske objekter i Danmarks Naturdata v. Jesper Fredshavn Rettigheder til redigering af geografi Du skal være oprettet som bruger med adgang

Læs mere

Digital Videoredigering Kom godt i gang-vejledning!

Digital Videoredigering Kom godt i gang-vejledning! Det er en god idé, hvis du inden, du starter video-optagelse med digitalkameraet, nøje overvejer dine optagelser. Lav først en plan! Derefter vil det lette redigeringsarbejdet meget, hvis du kun optager

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1)

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1) Christoph Schepers Indhold I Ret opgaver i Word Markér fejl i farver (nemt og hurtigt).. Brug Words egne retteværktøjer:

Læs mere

Vejledning til brug af Rosydigweb

Vejledning til brug af Rosydigweb Vejledning til brug af Rosydigweb 1. Ansøgningen I felterne "Ledningsejer" og "Entreprenør" finder I firmaets navn. Findes I ikke i systemet, eller er de forvalgte oplysninger ikke korrekte, skal de tilpasses.

Læs mere

Opstartsvejledning til ipad. Tinderhøj Skole

Opstartsvejledning til ipad. Tinderhøj Skole Opstartsvejledning til ipad Tinderhøj Skole Den første skærm når du starter din ipad Sæt fingeren på pilen og træk den til højre. Vælg sprog En ipad kommer med mulighed for at vælge mange forskellige sprog.

Læs mere

Vejledning til ruteplanlægning - Fyn, Jylland og Sjælland (ikke Københavns Kommune).

Vejledning til ruteplanlægning - Fyn, Jylland og Sjælland (ikke Københavns Kommune). Vejledning til ruteplanlægning - Fyn, Jylland og Sjælland (ikke Københavns Kommune). Indhold INTRODUKTION... 2 1. LOGGE IND PÅ RUT... 3 2. OVERSIGT OVER RUTER... 4 3. OPRETTELSE AF RUTER... 5 4. RUTERESERVATION

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

QUICK-GUIDE Så dån opretter du begivenheder i kålenderen

QUICK-GUIDE Så dån opretter du begivenheder i kålenderen QUICK-GUIDE Så dån opretter du begivenheder i kålenderen Opret en begivenhed i kalenderen Tilgå menupunktet Sider på sogn.dk. Vælg Kalender. 1 1. Klik på den dato du ønsker at oprette begivenheden for.

Læs mere

Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet.

Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet. Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet. Ringsekretærers indtastning af resultater og kritikker... 2 Kom i gang Opstart af programmet... 2 En anden bruger er i gang med ringen... 3 Dommer ændringer

Læs mere

Import-vejledning Fra KMD Elev til UNI Login

Import-vejledning Fra KMD Elev til UNI Login Import-vejledning Fra KMD Elev til UNI Login - For UNI Login brugeradministratorer 6. udgave, juli 2008 UNI C 2008 Vermundsgade 5 2100 København Ø Tlf: 35 87 88 89 1 Bestil data fra KMD Elev... 2 2 Indlæsning

Læs mere

Skrivebordet Windows 10

Skrivebordet Windows 10 Få adgang til Stifinder, Indstillinger og andre apps, du bruger ofte, i venstre side af menuen Start. Hvis du vil se alle dine apps og programmer, skal du vælge Alle apps. Vises der en pil til højre for

Læs mere

For at du kan indsende din ansøgning, skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. Markkortet indtegnes i Internet Markkort (IMK).

For at du kan indsende din ansøgning, skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. Markkortet indtegnes i Internet Markkort (IMK). For at du kan indsende din ansøgning, skal du have tilknyttet et markkort til skemaet. Markkortet indtegnes i Internet Markkort (IMK). Krav til indtegningerne Formålet med indtegningen i IMK er først og

Læs mere

DPSD undervisning. Vejledning til rapport og plan opsætning

DPSD undervisning. Vejledning til rapport og plan opsætning DPSD undervisning Vejledning til rapport og plan opsætning Side 1 Vejledning Oversigt over vejledningerne Opret en simpel listerapport... 2 Opret en krydstabuleringsrapport... 14 Opret en visualiseringsrapport...

Læs mere

Manual og Hjælp Skoletasken 2

Manual og Hjælp Skoletasken 2 Manual og Hjælp Skoletasken 2 I Skoletasken 2 - Hjælp Indhold I Introduktion 1 Velkomst 2... 2 2 Systemkrav... 2 3 Installation... 3 4 Skoletasken... 8 II Opsætning 10 1 Systemopsætning... 10 2 Bogopsætning...

Læs mere

BEHANDLING AF ACONTOBEGÆRING

BEHANDLING AF ACONTOBEGÆRING DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 1. februar 2016 Version 1.2 JobManager supporten Jobmanager@vd.dk 7244 7300 BEHANDLING AF ACONTOBEGÆRING ENTREPRISESTYRER Guldalderen 12 2640 Hedehusene vd@vd.dk

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 118 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 118 Side 1 Side 1 I stedet for blot at sende en mail med kun hvid baggrund, kan man pynte mail'en lidt op - f.eks. ved at indsætte en personlig billedcollage med tekst i toppen af mail'en inden man begynder at skrive.

Læs mere

3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1. 3.1 Introduktion til kanalen 1. 3.2.1 Hvad er et spot? 2. 3.2.2 Opret et nyt spot 2

3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1. 3.1 Introduktion til kanalen 1. 3.2.1 Hvad er et spot? 2. 3.2.2 Opret et nyt spot 2 3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1 3.1 Introduktion til kanalen 1 3.2 Shift kanalside 1 3.2.1 Hvad er et spot? 2 3.2.2 Opret et nyt spot 2 3.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 3.2.4 Rediger et spot

Læs mere

Ret konfiguration via kort

Ret konfiguration via kort Ret konfiguration via kort I denne kort-applikation kan man angive koordinater til et målested uden koordinater, og samtidig har man mulighed for at rette konfigurations-oplysningerne vedrørende målestedet

Læs mere

Sådan vedligeholder du UNI Login med data fra KMD Elev

Sådan vedligeholder du UNI Login med data fra KMD Elev Sådan vedligeholder du UNI Login med data fra KMD Elev 1 Indhold 1 Indledning... 3 2 Importer brugerdata... 4 2.1 Automatisk import... 4 2.2 Manuel import... 5 3 Når du har importeret, sker der følgende...

Læs mere

Brugervejledning. Sådan laves et opslag med avanc. søgning. December 2010

Brugervejledning. Sådan laves et opslag med avanc. søgning. December 2010 Brugervejledning Sådan laves et opslag med avanc. søgning December 2010 Sådan laves en avanceret søgning Denne vejledning gennemgår eksempler på, hvordan avanceret søgning kan bruges. Når du har startet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indhold

Indholdsfortegnelse. Indhold Indholdsfortegnelse Indhold Login... 2 Registrér komme / gå tider... 4 Flere arbejdsperioder på samme dag?... 5 Frokostpause / ret Frokostpause... 7 Sletning... 8 Afslut måned... 9 Godkendte/afviste måneder...

Læs mere

Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer.

Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer. Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer. Der er ikke mange billeder, der er perfekte fra starten. Du kan gøre billeder bedre ved hjælp af de værktøjer som vises, når du åbner

Læs mere

Oversigtkort til ansøgninger og forespørgsler

Oversigtkort til ansøgninger og forespørgsler Oversigtkort til ansøgninger og forespørgsler En vejledning til borgere og virksomheder i brug af kortinfo Hvis du har en forespørgsel eller vil ansøge om noget, så kan du selv lave et oversigtskort forholdsvist

Læs mere

VEJLEDNING I HVORDAN MAN LÆGGER ARRANGEMENTER OP PÅ HJEMMESIDEN.

VEJLEDNING I HVORDAN MAN LÆGGER ARRANGEMENTER OP PÅ HJEMMESIDEN. VEJLEDNING I HVORDAN MAN LÆGGER ARRANGEMENTER OP PÅ HJEMMESIDEN. FOR AT LETTE PROCESSEN FOR DIG, DER SKAL TIL AT LÆGGE ARRANGEMENTER OP PÅ WWW.LUNGE.DK, HAR VI UDARBEJDET DENNE GUIDE. PÅ DEN MÅDE KAN DU

Læs mere

JAR nyhedsbrev fra Region Nordjylland

JAR nyhedsbrev fra Region Nordjylland JAR nyhedsbrev fra Region Nordjylland Juni 2015 I dette nyhedsbrev kan du læse lidt om regionernes undervisningsportal, hvor du bl.a. kan finde information om JAR kurser og øvelsesvejledninger. Du kan

Læs mere

Vejledning til dyb integration til Mikrobiologi.

Vejledning til dyb integration til Mikrobiologi. Vejledning til dyb integration til Mikrobiologi. MidtEPJ Test og Support, EPJ-Produkter Adgang til mikrobiologi foregår via Rekvisition/svar, der er kommet en ny fane som hedder Mikrobiologi. Side 1 af

Læs mere

Hjælp til billedbehandling og overførsel

Hjælp til billedbehandling og overførsel Hjælp til billedbehandling og overførsel På skrivebordet på din PC er der anbragt 3 foldere, en genvej til overførselsprogrammet og en genvej til fotoprogrammet: De tre foldere hedder: BillederTilBehandling

Læs mere

In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger

In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger Dato 15. marts 2016 Sagsbehandler Kim N. Eriksen Mail kine @vd.dk Telefon +45 2544 7014 Dokument 16/03534-1 Side 1 / 29 In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger 1. Introduktion

Læs mere

KEMIguiden Vejledning. Rev. udgave april 2010

KEMIguiden Vejledning. Rev. udgave april 2010 KEMIguiden Vejledning Rev udgave april 2010 KEMIguiden Vejledning april 2010 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 2 Arbejdsgange i KemiGuiden 4 21 Oprettelse af en leverandør 4 22 Oprettelse af kategorier

Læs mere

Betjeningsvejledning. for. UniRace

Betjeningsvejledning. for. UniRace Betjeningsvejledning for UniRace 2007 Et konkurrence indtastningsprogram. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Figur fortegnelse... 3 Indledning... 4 Race info... 4 Indtastning af deltagere...

Læs mere

Bolig OMK budget Tips og tricks til ny OMK-skabelon

Bolig OMK budget Tips og tricks til ny OMK-skabelon NEMT OG EFFEKTIVT - Ejendomsadministration Bolig OMK budget Tips og tricks til ny OMK-skabelon BOULEVARDEN 19E 7100 VEJLE LERSØ PARKALLE 101 2100 KØBENHAVN Ø TLF. 76 42 11 00 WWW.UNIK.DK Indholdsfortegnelse

Læs mere

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet. 3. Kommunikation med ansøger

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet. 3. Kommunikation med ansøger For at drage nytte af denne manual, skal du have et grundlæggende kendskab til IT systemet husdyrgodkendelse.dk, og kende til Faneblade og Menu med godkendelsesafsnit. Du kan læse om disse ting i manualerne:

Læs mere

Opret fase og forureningsomfang

Opret fase og forureningsomfang JAR Øvelse nr. 12 Opret fase og forureningsomfang Regionsvejledning Øvelse ID: 12 Øvelsesemne: Oprettelse af faser og forureningsomfang Øvelsesbeskrivelse: At gøre dig i stand til oprette faser, forureningsomfang

Læs mere

I NV4000 Som broderimaskine.

I NV4000 Som broderimaskine. Hvis du kun ønsker at sætte et broderi på. Sådan påbegynder du et broderi: 1. Løft nålen ved at aktivere knappen på maskinen (billede nr. 1). 2. Tryk på knappen for at skifte til anden trykfod (billede

Læs mere

Stednavne og Googlemaps

Stednavne og Googlemaps Stednavne og Googlemaps Google modulet vedligeholdes kun via admin-modulet. Stednavne redigeres under det enkelte individ og herefter til lægges koordinaterne via google-modulet. Check allerførst om modulet

Læs mere

Revision af FremkomGIS Der er gennemført et arbejde med diverse udvidelser og ændringer til FremkomGIS. Der kan fx nævnes:

Revision af FremkomGIS Der er gennemført et arbejde med diverse udvidelser og ændringer til FremkomGIS. Der kan fx nævnes: DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 2/10-2013 Jens-Peter Kofoed Jensen RELEASENOTER TIL VERSION 1.9 SP6 Revision af FremkomGIS Der er gennemført et arbejde med diverse udvidelser og ændringer til

Læs mere

Indberetning af VVM-redegørelse med tilhørende ramme

Indberetning af VVM-redegørelse med tilhørende ramme Indberetning af VVM-redegørelse med tilhørende ramme For at tilføje en ny VVM-redegørelse til en eksisterende kommuneplan, så start med at markere kladde, forslag og vedtaget som status, samt at markere

Læs mere

Katalog 2013. - sådan opdaterer du dine oplysninger til Danhostel-kataloget. Version 1.0 INDHOLDSFORTEGNELSE

Katalog 2013. - sådan opdaterer du dine oplysninger til Danhostel-kataloget. Version 1.0 INDHOLDSFORTEGNELSE Katalog 2013 - sådan opdaterer du dine oplysninger til Danhostel-kataloget Version 1.0 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. ADGANG OG LOGIN... 2 2. STAMDATA... 2 3. TEKSTER... 4 (OBS: DER ER IKKE TEKSTER I 2013 KATALOGET)...

Læs mere

Side 1 af 17. Læs hele vejledningen / manualen igennem inden du installere og bruger programmet

Side 1 af 17. Læs hele vejledningen / manualen igennem inden du installere og bruger programmet Side 1 af 17 Indledning Læs hele vejledningen / manualen igennem inden du installere og bruger programmet og Velkommen til denne vejledning i brug af CCleaners grundlæggende funktioner. Ved almindelig

Læs mere

Søren Christiansen 22.12.09

Søren Christiansen 22.12.09 1 2 Dette kompendie omhandler simpel brug af Excel til brug for simpel beregning, såsom mængde og pris beregning sammentælling mellem flere ark. Excel tilhører gruppen af programmer som samlet kaldes Microsoft

Læs mere

WORKCYCLUS. Handlingsplan. Vers 4.0. Juni 2013. Workcompany A/S. Amagertorvet 33, 4.sal. DK-1160 København K. www.workcompany.dk

WORKCYCLUS. Handlingsplan. Vers 4.0. Juni 2013. Workcompany A/S. Amagertorvet 33, 4.sal. DK-1160 København K. www.workcompany.dk WORKCYCLUS Handlingsplan Vers 4.0 Juni 2013 Workcompany A/S Amagertorvet 33, 4.sal DK-1160 København K www.workcompany.dk 1. Indholdsfortegnelse Handlingsplan... 3 Overblik på indsatsområder på handlingsplan...

Læs mere

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Indhold Indledning... 1 Find lokalitet og baggrundskort... 1 Opret arbejdsområdet og tegn arealer m.v.... 4 Mål areal eller længde...

Læs mere

ASB E-mailsignatur. ASB E-mailsignatur. Vejledning til opsætning af e-mailsignatur IKT - Februar 2008

ASB E-mailsignatur. ASB E-mailsignatur. Vejledning til opsætning af e-mailsignatur IKT - Februar 2008 ASB E-mailsignatur I det følgende forklares, hvordan du opretter ASBs e-mailsignatur for medarbejdere. Det skal her noteres at e-mail signaturen ikke kan opsættes i webmail (webmail.asb.dk), men skal opsættes

Læs mere

Brug af Archive-funktion i SportIdent (baseret på version 10.3 af SI-programmerne)

Brug af Archive-funktion i SportIdent (baseret på version 10.3 af SI-programmerne) Brug af Archive-funktion i SportIdent (baseret på version 10.3 af SI-programmerne) Formål: Ved at anvende arkiv-funktionen kan arrangørerne ved et træningsløb uden tilmeldinger eller ved åbne baner hurtigt

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 5:Lydfiler (for viderekomne)

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 5:Lydfiler (for viderekomne) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 5:Lydfiler (for viderekomne) Sabine Kramer Indholdsfortegnelse side Indtal og klip en lydfil - metode 1 (punkt 1-10) 3 Importér og klip en lydfil metode 2

Læs mere

Leif Smidt E-MAIL GODT IGANG MED IPAD - IOS 9

Leif Smidt E-MAIL GODT IGANG MED IPAD - IOS 9 Leif Smidt E-MAIL GODT IGANG MED IPAD - IOS 9 KAPITEL E-MAIL På din hjemmeskærm finder du en app ved navn Mail. Appen er et mailprogram, som kan vise og håndtere dine e-mails på en enkel og overskuelig

Læs mere

Vejledning: Anvendelse af kuber på SLS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger

Vejledning: Anvendelse af kuber på SLS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger Vejledning: Anvendelse af kuber på SLS-data fra LDV i Excel 2007. Målgruppe: Slutbruger April 2015 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1 Indledning... 3 1.1 Metode til anvendelse af kuber med

Læs mere

Brugervejledning til diverse i OS X

Brugervejledning til diverse i OS X Brugervejledning til diverse i OS X Gert Søndergaard 19. august 2003 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion til Mac OS X...3 Flere brugere på samme maskine...3 Dock - den gamle kvikstart...4

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud.

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. NOTAT Tilskud J.nr. NST-3379-00005 Ref. JOSEI/TRDIP Den 14. april 2016 Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. Denne vejledning beskriver, hvordan der kan tegnes kort til brug

Læs mere

Brugerguide til Wuxus - For dig som er Chauffør.

Brugerguide til Wuxus - For dig som er Chauffør. Brugerguide til Wuxus - For dig som er Chauffør. Log ind Trin 1 - Log ind Trin 2 - Start dagen Opgaver Accepter / Afvis opgave Scanner Lasteoversigt Slut dag Denne guide hjælper dig i gang med grundlæggende

Læs mere

SmartAir TS1000. Daglig brug

SmartAir TS1000. Daglig brug SmartAir TS1000 Daglig brug Indhold Brugere... 4 Opret brugere... 4 Brugerliste vinduet... 5 Knapper... 5 Grupper... 6 Søg bruger... 7 Rapport vinduet (brugere)... 7 Døre... 8 Opret døre... 8 Dørliste

Læs mere

3456.78 123456 MANUAL TIL. Vvskatalogets alogets administrationssystem

3456.78 123456 MANUAL TIL. Vvskatalogets alogets administrationssystem 3456.78 123456 MANUAL TIL Vvskatalogets alogets administrationssystem 30. juli 2015 Indhold Indledning Side 3 Sådan kommer du nemt i gang Side 5 Find frem til en vare Hierarkisøgning Side 6 Avanceret søgning

Læs mere

Billedbehandling med GIMP

Billedbehandling med GIMP Den sidste ting der er plads til her er: Skaler. For at få de 2 lag til at passe sammen er det nødvendigt at skalere dem. Vælg enten billede->skaler billede eller lag->skaler lag. Og indstil antallet af

Læs mere

Anmelder opretter selv sit login til systemet via hjemmesiden, ved at klikke på knappen Opret login.

Anmelder opretter selv sit login til systemet via hjemmesiden, ved at klikke på knappen Opret login. Vejledning til anmelder af jordflytning Login Anmelder opretter selv sit login til systemet via hjemmesiden, ved at klikke på knappen Opret login. Her udfyldes oplysninger om anmelderen (navn, adresse,

Læs mere

ENK Manual for Entreprenør

ENK Manual for Entreprenør 1. Hvad er ENK 2. Hvordan logger man på 3. Hvordan bestiller man en sporspærring. 4. Kvittering for modtagelse af bestilling 5. Modtagelse af sporspærringscirkulære 6. Afvisning af bestilling ENK er en

Læs mere

Google Chrome side 1 af13

Google Chrome side 1 af13 Google Chrome side 1 af13 Indholdsfortegnelse: Download Google Chrome... Side 2 Overblik... Side 3 Angiv startside... Side 7 Søg direkte i adresselinjen... Side 8 Bogmærker sider... Side 8 Bogmærkeadministratoren...

Læs mere

Excel-4: Diagrammer og udskrift

Excel-4: Diagrammer og udskrift Excel-4: Diagrammer og udskrift Udfra indtastede tal og formler kan Excel oprette forskellige typer meget flotte diagrammer: grafer, kurver, søjler og cirkeldiagrammer. OPGAVE: Men der skal være nogle

Læs mere

Arbejde med foto og video

Arbejde med foto og video Arbejde med foto og video Leif Smidt november 2015 Side 1 Kamera Fordi den er så lille og let og har en vældig god skærm, er ipaden ganske udmærket til at tage og vise billeder. Billederne kan du tage

Læs mere

_2_mulighederAfgive vælgererklæring eller tilbagetrække støtte?

_2_mulighederAfgive vælgererklæring eller tilbagetrække støtte? Support Hvis du ikke kan finde svar på dine spørgsmål længere nede på siden, kan du kontakte partiet. Du kan stille spørgsmål til processen, eller til brugen af systemet ved at kontakte det parti du vil

Læs mere