Region: Varde & Varde Å

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Region: Varde & Varde Å"

Transkript

1

2 Region: Varde & Varde Å Natur: Hvad tror du, gør strandmarsken ved Varde Å til noget helt unikt? 1) Det er det eneste marskområde langs en flod, som ikke er inddiget. 2) Det er det sidste marskområde i Danmark som blev inddiget. 3) Det er det eneste marskområde hvor folk kan spille golf fordi marsken er så flad. Kultur: Byen Varde er vadehavets nordligste købstad. Hvad er en købstad egentlig? 1) Kun i en købstad tillod kongen at man handlede varer. 2) En købstad var en by som kongen ville sælge. 3) En købstad er en by hvor butikkerne altid havde gode tilbud og billige varer. Beskyttelse: I 1990erne startede et stort projekt der skulle redde den sjældne engsnarre i Varde Å-dal. Hvad er en engsnarre? 1) En fisk som kun lever i det danske Vadehav og som kræver særligt gode vandløb. 2) En tudse som kræver strandenge med brakvand. 3) En fugl som kræver store områder med græsenge som dyrkes på en bestemt gammeldags måde.

3

4 Region: Mandø, Ribe & Knude Dyb Natur: I det danske Vadehav findes der 4 «dyb» (tidevandsrender). Hvor meget vand løber i alt ud af disse ved ebbe? 1) 2 km 3, det er m 3 per sekund 2) 1 km 3, det er m 3 per sekund 3) 1/2 km 3, det er m 3 per sekund Kultur: Ribe kalder man Danmarks ældste by. Her findes den eneste domkirke i det danske Vadehav. Hvornår byggede man denne stenkirke i Ribe? 1) I det 5. århundrede 2) I det 12. århundrede 3) I det 17. århundrede Beskyttelse: På Mandø findes der en stor bestand af den sjældne strandtudse. Hvad gør man for at beskytte tudsens levested? 1) Man renser yngle-vandhullerne op, så tudserne gider være der. 2) Man skyder alle storke på øen. 3) Man har lavet et strandtudse-akvarium hvor man sikrer at tudseæggene klækker.

5

6 Region: Rømø & Juvre Dyb Natur: Ved stranden på Rømø findes der mange forskellige skaller af muslinger og snegle fordi: 1) Der er en stor fuglekoloni, som spiser skaldyr og spytter skallene ud. 2) Stranden er så jævn at skallerne nemt bliver skyllet op. 3) Der var en kemisk ulykke i 1980, hvor alle skaldyr omkring Rømø døde. Kultur: Hvorfor er nordspidsen af Rømø lukket for adgang? 1) Fordi det er et militærområde. 2) Her er kun adgang for nudister. 3) Der er mange miner fra 2. verdenskrig. Beskyttelse: En del af den store sandbanke Koresand er lukket for adgang 1) Fordi der er en slem kemisk forurening. 2) For at give sæler fred i yngle- og opvækstperioden. 3) På grund af en nydannet strandeng med sjældne planter.

7

8 Region: Halligen Natur: Hvordan beskytter larverne fra Hindebægersnudebillen og larverne fra Strandvejbredgallesnudebillen ved oversvømmelser på engene mod saltvand? 1) Larverne er gode til at svømme og dykke. 2) Larverne beskyttes af de planter de levet af. 3) Larverne bygger små «tømmerflåder» af planter. Kultur: Hvilket sprog kan de ældre øboer fra Amrum, Föhr og Helgoland bruge når de snakker med folk fra Harlingen eller Groningen? 1) Plattysk 2) Frisisk 3) Engelsk Beskyttelse: På Hallig Hooge og Hallig Langeneß samles der hvert forår flokke med knortegæs fordi 1) De spiser græsset på engene for at samle kræfter til den lange flyvetur til Sibirien. 2) Der ikke lever nogen ræve og de derfor kan yngle og passe deres unger i fred. 3) De kan hvile sig uden at blive forstyrret af jægere.

9

10 Region: Den Nordfrisiske marsk Natur: Vådområderne bag digerne er vigtige for de tusindvis af vandfugle der 1) Her finder meget mad og kan yngle i fred. 2) Drikker ferskvandet og bruger det til at pleje deres fjerdragt med. 3) Her kan blive afkølet efter deres lange flyvetur fra Afrika og Sibirien. Kultur: Vandet fra afvandingsgrøfterne bliver ledt tilbage i Vadehavet gennem åbninger i diget Disse hedder 1) Priler 2) Sluser 3) Køler Beskyttelse: Hvorfor er naturbeskyttelsen modstander af inddigninger af vadeflader? 1) Fordi der under en storm bliver slynget mange fugle mod digerne og de kan komme slemt til skade. 2) Fordi digerne er grimme og ødelægger landskabet. 3) Fordi man ved at dræne vadeflader ødelægger en helt unik natur.

11

12 Region: Sild & Amrum Natur: Hvilke dyr bruger sandbankerne ved Sild og Amrum til at skifte pels og til at solbade? 1) Gråsæler og marsvin 2) Sæler og gråsæler 3) Spættede sæler Kultur: Hilke havdyr jagtede og næsten udryddede det frisiske folk indtil 1750? 1) Havodderen 2) Hvalen 3) Blæksprutten Beskyttelse: Til hvilket dyr, oprettede man i 1999 uden for Sild og Amrum et 1200 km2 stort beskyttelsesområde til havs? 1) Den spættede sæl 2) Gråsælen 3) Marsvinet

13

14 Region: Eiderstedt Natur: For hvilke dyr er det en fordel, at man ved Eiderstedt i århundrede har opdrættet fedekvæg? 1) For engfugle som viben og sneppen, der yngler i engene. 2) For kirkeuglen og hærfuglen, der ernærer sig af skarnbasser. 3) For krager og ravne, der spiser kadaveret af døde køer. Kultur: Hvad hedder Theodor Storms berømte roman om digebyggeri? 1) Skimelrytteren 2) Den lille havfrue 3) Ha det godt og tak for fisken Beskyttelse: I St. Peter-Ording må man køre og parkere på stranden. Naturbeskyttelsen er modstandere af dette fordi 1) Ved stormfloder er der mange biler der bliver skyllet væk og så løber der olie ud. 2) Det er ikke pænt at se på i en Nationalpark og strandfuglene vil ikke være der. 3) Bilerne kan støde sammen med sæler på stranden.

15

16 Region: Helgoland Natur: Hvad er et lomviehop? 1) Et saltospring som lomvie hannen udfører i parringstiden. 2) Et fint spring ovenpå lomviens æg der gør det lettere for ungen at komme ud. 3) Det spring som de endnu ikke flyvefærdige unger tager ud i Vadehavet. Kultur: Hvorfor måtte alle, der boede på Helgoland forlade øen i 1947? 1) Øen blev lavet helt om for at kunne opdrætte hummere. 2) Englænderne ville sprænge øen i luften så Tyskland aldrig kunne bruge øen som krigshavn igen. 3) En alvorlig stormflod truede med at oversvømme hele øen. Beskyttelse: I 1930 erne fangede man ved Helgoland op i mod hummere. I dag er det om året ca. 1) 300 2) ) 3 millioner

17

18 Region: Ditmarsken Natur: Hvorfor samler der sig hvert år i juli og august over gravænder i Vadehavet ved Ditmarsken og ved øen Trischen? 1) For at opbygge en ynglekoloni med flydereder. 2) For sammen at udskifte/rense deres fjer (raste). 3) For at blive enige om ruten når de flyver sydpå. Kultur: Hvordan besejrede Ditmarskens bondehær i år 1500 den svært bevæbnede hær fra Hertugdømmet Slesvig, der ville besætte Ditmarsken? 1) Da der var tåget lokkede de soldaterne ud i Vadehavet hvor de farede vild og druknede. 2) De rullede tunge sten ned fra digerne mod soldaterne. 3) De oversvømmede slagmarken mens de råbte «Waar di Gard, de Buur de kümmt». Beskyttelse: Hvorfor er det et problem, at man 5 kilometer sydlig for øen Trischen har bygget en olieplatform? 1) Fordi et olieudslip om sommeren vil kunne slå alle de rastende gravænder ihjel. 2) Fordi sælerne om natten er bange for lyset fra platformen. 3) Fordi skibe kan kollidere med platformen og synke.

19

20 Region: Norderney & Baltrum Natur: Hvordan opstår klitterne? 1) Gennem en kombination af vind, sand og planter. 2) Gennem en kombination af saltvand, mos og fugleklatter. 3) Ved aflejring af strandede ting, legobrikker og algeskum. Kultur: På Norderney opstod der i 1797 det første «havbad» med adskilte strande til 1) Voksne og børn 2) Mennesker og hunde 3) Mænd og kvinder Beskyttelse: Hvorfor er der nogen øer, der får deres drikkevand fra fastlandet? 1) Fordi det sjældent regner på øen. 2) Fordi turisterne bader for meget. 3) Fordi der ved grundvandspumpningen blev pumpet saltvand op.

21

22 Region: Juist & Leybucht Natur: Vest forjuist opstår Nedersachsens første gråsælkoloni. Hvorfra har gråsælen på tysk fåer navnet «Kegelrobbe» (keglesæl)? 1) Fordi hovedformen er kegleformet. 2) Fordi østfiserne i gamle dage brugte sælernes hoveder som kegler. 3) Fordi de ved deres parringsdans ruller med strandede sager hen over stranden. Kultur: Hvordan kom den Østfrisiske Te til Østfrisien? 1) Asterix havde den med i stedet for sin trylledrik. 2) Teen blev skyllet op på stranden. 3) Den første Østfrisiske Te blev lavet af alger. Beskyttelse: På Juist er der en bestemt del af stranden, der altid er spærret af Hvorfor? 1) Så strandsurferne kan surfe i fred uden andre kan kom til skade. 2) Så ældre mennesker kan solbade nøgne. 3) Fordi her yngler den Store Præstekrave og deres æg er lette at overse og man kan komme til at træde på dem.

23

24 Region: Neuwerk, Scharhörn & Nigehörn Natur: Hvorfor lavede man i 1989 den kunstige ø Nigehörn? 1) For at skabe ynglepladser til fugle hvis fugleøen Scharhörn bliver ødelagt. 2) Som redningsø for skibsbrudne og folk der er faret vild på vandreture. 3) Som udflugtsmål for vandreture over vaderne. Kultur: De tre øer Neuwerk, Scharhörn og Nigehörn hører til Hamborg, der ligger 120 km derfra. Hvilken bygning besluttede Byrådet i Hamborg at etablere i 1310 på Neuwerk? 1) Et militærtårn der i dag er fyrtårn. 2) En dybvandshavn for at gøre vejen til Hamborg havn kortere. 3) Et mindemærke for opfinderen af diger. Beskyttelse: De tre øer Neuwerk, Scharhörn og Nigehörn ligger i Nationalpark Vadehavet - Hamborg. I dette område var der også andre planer - men de blev aldrig til noget. Hvilke planer var det? 1) En dybvandshavn 2) En lagerplads for det sand, man pumpede op af Elben 3) En hemmelig bunker til opbevaring af piratskatte

25

26 Region: Langeoog & Spiekeroog Natur: Hvor hviler sælerne sig på Langeoog? 1) På nudiststranden 2) I landsbyen 3) Ved Ostende Kultur: På Spiekeroog finder man den ældste kirke på de østfrisiske øer. Hvor gammel er den? 1) 300 år 2) 100 år 3) 900 år Beskyttelse: Sommerdiger er lave diger, der om sommeren beskytter øer og halliger mod oversvømmelser. På Langeoog har man fjernet et sommerdige hvad betyder det for øen? 1) Der er nu regelmæssige oversvømmelser og derved opstår der engområder. 2) Der bliver skabt et område hvor fårene kan dykke. 3) Øen står helt under vand.

27

28 Region: Wangerooge, Minsener Oog & Mellum Natur: De østfrisiske øer består næsten alle sammen af naturligt opståede klitter. Hvilken ø opstod i forbindelse med oppumpningen af sand, da man skulle skabe en sejlrende? 1) Minsener Oog 2) Mellum 3) Wangerooge Kultur: Wangerooge har over 300 ferskvandssøer/vandhuller Hvordan er de opstået? 1) Under anden Verdenskrig bombede man øen og disse bomber efterlod dybe kratere. 2) Hullerne er lavet af de mange kaniner og muldvarper der bor på øen. 3) Gennem udgravninger fordi man ville skabe gode bademuligheder på øen. Beskyttelse: For 130 år siden var der planer om at inddige Jadebusen. Hvorfor blev det ikke til noget? 1) Fordi militærhavnen i Wilhelmshaven så måtte flyttes. 2) Fordi Dangast så ikke ville være et badested mere. 3) Fordi man ikke ville kunne blive enige om hvem den nye jord ville tilhøre.

29

30 Region: Texel & Den Helder Natur: Hvilken stor hvid fugl med et helt specielt næb yngler på Texel? Øen er endda berømt for denne fugl! Fuglen er også logo for den hollandske fuglebeskyttelsesorganisation. 1) Hvid stork 2) Skestork 3) Sølvhejre Kultur: I Den Helder på øen Texel er der en fiskerihavn. Der er mange fiskekuttere der fisker i Vadehavet. Hvad fisker de hovedsageligt efter? 1) Muslinger 2) Rejer 3) Rødspætter Beskyttelse: På Texel er der en bondegård indrettet specielt til en dyreart. Hvilken dyreart er det? 1) Markrotte 2) Knortegås 3) Strandtudse

31

32 Region: Harlingen, Richel & Terschelling Natur: Richel er en sandbanke i Vadehavet i nærheden af Vlieland. I januar bliver der født mange sælunger her Hvilken sælart er det? 1) Gråsælen 2) Grønlandssælen 3) Den spættede sæl Kultur: Fra Harlingen sejler færgen til Terschelling. Hvor langt tid tager det? 1) 1 time 2) 2 timer 3) 3 timer Beskyttelse: Griend er en ubeboet ø som man kan se på vej til Terschelling. Øen er ubeboet fordi der ikke må være mennesker på øen. Hvorfor er Griend så godt beskyttet? 1) Her vokser der mange sjældne planter 2) Øen er rasteplads for sæler 3) Om sommeren yngler der tusindvis af fugle

33

34 Region: Ameland & «Friese kust» Natur: Skoven på Ameland er en plantet skov hvorfor vokser der ingen naturlige træer på øen? 1) Fordi der ikke er nok næring i jorden 2) Fordi grundvandet er salt 3) Fordi træerne ikke trives i den saltholdige vind Kultur: Fra Holwerd sejler færgen til Ameland, men det er ikke den eneste vej til Ameland Hvordan kan man ellers komme til øen? 1) Man kan flyve derover 2) Man kan gå derover 3) Man kan svømme derover Beskyttelse: For at beskytte Vadehavet blev fiskeriet af en bestemt art forbudt i 2006 Hvilket fiskeri drejer det sig om? 1) Blåmuslingefiskeriet 2) Østersfiskeriet 3) Hjertemuslingefiskeriet

35

36 Region: Schiermonnikoog & Lauwersmeer Natur: Vadehavet er børnehave for mange fiskearter. Fiskene vokser op i Vadehavet og når de så er voksne, svømmer de ud i Nordsøen. Hvilke fiskearter handler det sig hovedsaligt om? 1) Havaborre 2) Rødspætte 3) Rød Knurhane Kultur: I 1963 inddigede man i Holland en stor vadeflade Hvad hedder området? 1) Zuiderzee 2) Lauwerszee 3) Dollard Beskyttelse: Hele øen Schiermonnikoog er omfattet af en særlig beskyttelse hvad hedder området? 1) Nationalpark Schiermonnikoog 2) Yngleområde Schiermonnikoog 3) Saltmarskreservat Schiermonnikoog

37

38 Region: Dollard Natur: Hvor stor er tidevandsforskellen i Dollard området? 1) 2 meter 2) 3 meter 3) 4 meter Kultur: Denne del af fastlandet er vigtig for hele Holland Hvorfor? 1) Her dyrkes der kartofler. 2) Her udvinder man gas fra undergrunden. 3) Her udvinder man ler, der bruges til at lave mursten. Beskyttelse: Naturbeskyttelse sker ikke altid i tide. Fordi man i lang tid har brugt giftig bundmaling til skibe, for at undgå alger, er der en dyreart som er uddød i Vadehavet Hvilken dyreart er det? 1) Søstjerner 2) Brakvandsrur 3) Almindelige Konksnegle

39 Hvem kender kysten bedst - QUIZ

40 SPILLETS FORMÅL Hold af spillere skal svare på spørgsmål indenfor emnerne natur, kultur og beskyttelse af det internationale Vadehav. Den gruppe der samlet op når de fleste point (muslingeskaller), vinder. Forberedelser til spillet: 1) Læg i fællesskab vadehavspuslespillet. 2) Del jer i hold med ca. lige mange deltagere på hvert hold. (Max 6 deltagere pr. hold). 3) Quiz-kortene bliver ligeligt delt mellem holdene. 4) Det hold med den yngste deltager begynder. Find den region på puslet, der er afbilledet på jeres kort. Læ g kortet på det passende sted på puslet, med spørgsmålene opad. Nu gør næste hold det samme til alle kortene er fordelt på puslepladen. 5) På hvert krabbesymbol lægges en musling fra sækken med muslinger. 6) Spillelederen får kortet med svarene på.. Spillevejledning: 1) Hvert hold får en pose til at samle spillepoint/ muslinger i. 2) Nu begynder det hold med den æ ldste deltager. Slå først med landeterningen og derefter med tematerningen. Find det nordligste kort, fra det land i slog jer frem til og læ s spørgsmålet til den slåede kategori højt. 3) Bliv på holdet enig om det rigtige svar. Er svaret rigtigt, får i den musling, der ligger på kortet. 4) Er svaret forkert, læser spillelederen det rigtige svar højt og fjerner muslingen fra spillepladen. 5) Nu er det næ ste holds tur osv. Tag hver gang det nordligste endnu ukendte spørgsmål, i det land i har slået jer frem til. Når der ikke er flere spørgsmål tilbage i det land i har slået jer frem til, må i slå igen. Derefter er det næ ste holds tur. Spillets slut: Spillet er slut når der ikke er flere muslinger tilbage på spillepladen.

41 SVAR

42 (Nummeret på det rigtige svar er anført i tabellen) Varde & Varde Å Mandø, Ribe & Knude Dyb Rømø & Juvre Dyb Halligen Den Nordfrisiske marsk Sild & Amrum Eiderstedt Helgoland Ditmarsken Norderney & Baltrum Juist & Leybucht Neuwerk, Scharhörn & Nigehörn Langeoog & Spiekeroog Wangerooge, Minsener Oog & Mellum Texel & Den Helder Harlingen, Richel & Terschelling Ameland & «Friese kust» Schiermonnikoog & Lauwersmeer Dollard REGION NATUR KULTUR BESKYTTELSE

Vadehavet. Navn: Klasse:

Vadehavet. Navn: Klasse: Vadehavet Navn: Klasse: Vadehavet Vadehavet er Danmarks største, fladeste og vådeste nationalpark. Det strækker sig fra Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, og hele vejen ned til den tyske grænse. Vadehavet

Læs mere

Vadehavet er fuldt af mirakler! Kom med! På opdagelsesrejse I VADEHAVET

Vadehavet er fuldt af mirakler! Kom med! På opdagelsesrejse I VADEHAVET Vadehavet er fuldt af mirakler! Kom med! På opdagelsesrejse I VADEHAVET Enestående i verden! Vadehavet er en del af den hollandske, tyske og danske Nordsøkyst, hvor 4.500 km 2 havbund blottes to gange

Læs mere

OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier. MANDØ rundt på cykel

OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier. MANDØ rundt på cykel OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier MANDØ rundt på cykel Vestervej Følg ruten og oplev hele MANDØ Klitvej Mandø Mølle Nytoftevej Mandø Byvej Østre Toftevej Nedenom Nørrevej Mandøhuset Tager I cyklen

Læs mere

Vadehavet er fuldt af mirakler! Kom med! På opdagelsesrejse I VADEHAVET

Vadehavet er fuldt af mirakler! Kom med! På opdagelsesrejse I VADEHAVET Vadehavet er fuldt af mirakler! Kom med! På opdagelsesrejse I VADEHAVET Enestående i verden! Vadehavet er en del af den nederlandske, tyske og danske Nordsøkyst. To gange i løbet af et døgn trækker vandet

Læs mere

Digerne ved Digehytten. Hvordan blev de bygget?

Digerne ved Digehytten. Hvordan blev de bygget? Digerne ved Digehytten Hvordan blev de bygget? 1 Til pædagoger og børn, der gæster Digehytten. 2 Når du sidder i Digehytten og kikker ud af døren, kan du se et dige. Det hedder Søndre fløjdige 3 Går du

Læs mere

Supplerende materiale i serien Natur og Museum, som kan købes på museet eller online på www.nathistshop.dk

Supplerende materiale i serien Natur og Museum, som kan købes på museet eller online på www.nathistshop.dk EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? Fugle Form og funktion Middel (4.- 6. klasse) Danmarkshallen og Den Globale Baghave Seneste opdateret 08.06.2015 Lærervejledning Hjemme på skolen: I forbindelse med

Læs mere

Vadehavet. Højer mølle

Vadehavet. Højer mølle Fakta er en 8-kantet mølle, og den er Nordeuropas højeste trævindmølle. Det er en Hollændermølle med omvendt bådformet hat - et kendetegn for møller langs Vestslesvigs kyst. Møllen er bygget i 1857. Den

Læs mere

Forbedring af hedehøgs levevilkår i marsken (Fælles)

Forbedring af hedehøgs levevilkår i marsken (Fælles) Bilag 1 Natur Forbedring af hedehøgs levevilkår i marsken (Fælles)... 1 Skrab til engfugle og strandtudser i marsken (Fælles)... 2 Etablering af græsningslaug i Varde Å-dal (Varde)... 2 Udsigtstårn v.

Læs mere

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen.

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen. Side 1 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen Side 2 Personer: Odysseus Kyklopen Side 3 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen 1 Øen 4 2 Hulen 6 3 Kæmpen 8 4 Et uhyre 10 5 Gæster 12

Læs mere

Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande

Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande Namibia: Fugleflokken skal passere Sahara-ørkenen. Det har været et usædvanligt tørt år uden megen regn, så vandhullerne er udtørrede. Flokken

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg

AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg DEN EUROPÆISKE ODDER AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg Den europæiske odder Odderens udseende I Danmark er odderen det største rovdyr, der lever ved vandet. En han-odder vejer mellem 10 og 12 kg. Den

Læs mere

http://192.168.1.217/www.nelostuote.fi/tanska/discoveryregler.html

http://192.168.1.217/www.nelostuote.fi/tanska/discoveryregler.html 1 / 10 25.6.2008 9:03 2 / 10 25.6.2008 9:03 Indhold 2 kort (spilleplader), 2 plastikfolier (benyttes til at lægge over kortet), 1 tjekometer, 28 tjekometer kort, 18 udrustningskort, 210 terræn brikker,

Læs mere

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 25 Offentligt. Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag. Oktober 2014

Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 25 Offentligt. Naturplan Danmark. Vores fælles natur - Sammendrag. Oktober 2014 Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 25 Offentligt Naturplan Danmark Vores fælles natur - Sammendrag Oktober 2014 1 Vores fælles natur, side 3 Regeringens vision - helt nede på jorden, side 4 Naturpolitik

Læs mere

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg DEN EUROPÆISKE BÆVER NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg Den europæiske bæver HISTORIE For 3000 år siden levede der bævere mange steder i Danmark. Men bæverne blev jaget af mennesket. Kødet smagte

Læs mere

- Billedanalyse og - Ribes historie som Danmarks ældste by

- Billedanalyse og - Ribes historie som Danmarks ældste by Når I arbejder med billederne her, kommer I både omkring: - Billedanalyse og - Ribes historie som Danmarks ældste by Hvis I går rundt i Ribe i dag, kan I finde alle de steder, som kunstnerne har malet,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

Quiz og byt Spættet Sæl

Quiz og byt Spættet Sæl Quiz og byt Spættet Sæl Formål: En aktivitet som er god til at træne elevernes ordforråd, viden og færdigheder. Metoden er her eksemplificeret med Spættet Sæl, men kan bruges med alle andre arter. Antal

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

Sundby Sø. Afvandingen

Sundby Sø. Afvandingen Sundby Sø af Henrik Schjødt Kristensen I sidste halvdel af 1800-tallet blev der over hele landet gennemført mange af afvandingsprojekter med betydelige tilskud fra staten. Formålet var at udvide landets

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje PAPEGØJE SAVNES 3-4. klasse. undervisningsmateriale Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje 1 Hej venner jeg er den grønne ara 4 3 1 1 5 5 3 5 Farv de rigtige numre 1. Sort 2. Rød 3. Lyserød 4. Grøn 5.

Læs mere

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her?

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Du er her i dette hus, fordi dine voksne har problemer, og det hjælper vi med at løse. Her i dette

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Friluftsliv i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune

Friluftsliv i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune Friluftsliv i sø-landskabet Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune 1 Antal Spørgeskema om friluftsliv Respondenter 43 personer, 29 mænd,

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om særlige fiskerireguleringer og fredningsbælter i Vadehavet og i visse sydjyske vandløb

Lovtidende A. Bekendtgørelse om særlige fiskerireguleringer og fredningsbælter i Vadehavet og i visse sydjyske vandløb Lovtidende A Bekendtgørelse om særlige fiskerireguleringer og fredningsbælter i Vadehavet og i visse sydjyske vandløb I medfør af 10 d, 30, 31, 34 og 130, stk. 2 og 4, i lov om fiskeri og fiskeopdræt (fiskeriloven),

Læs mere

På træk med ryleflokken

På træk med ryleflokken Cases til de forskellige lande Snak om svære ord undervejs. Namibia: Fugleflokken skal flyve over Sahara-ørkenen. Det har været et meget tørt år uden regn, så der er intet vand i vandhullerne. Flokken

Læs mere

Information om råger og rågekolonier i byer

Information om råger og rågekolonier i byer Naturforvaltning Den 18. januar 2016 Information om råger og rågekolonier i byer Indledning Råger og rågekolonier i byer er for nogle en glæde for andre en gene. Rågekolonier i byer medfører tit mange

Læs mere

Fanø en historisk og kulturel perle i Vadehavet

Fanø en historisk og kulturel perle i Vadehavet Nordby Havn på Fanø Fanø en sejlskibs ø Fanø har en unik sejlskibshistorie. Derfor sagde Fanø Kommune selvfølgelig også ja til at lade Nordby Havn blive TS Frihavn. Vi håber kan blive startskuddet mange

Læs mere

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis Lille vandsalamander Som for alle andre padder i Danmark er bestanden af lille vandsalamander gået meget tilbage de sidste 50 år. Dog er den lille vandsalamander blandt de almindeligste af Danmarks nuværende

Læs mere

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com 1 Copyright: Eventyrligvis Spillepladen ligger her: www.eventyrligvis.dk Man kan gå ind på min facebook side og der printe eller downloade spillepladen via

Læs mere

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Rønde Kommune 739040... Troldkær vest for Stubbe Sø 739050... Langsø i Skramsø Plantage 739060, 737065... Øjesø og Lillesø i Skramsø

Læs mere

Besøg biotopen Heden

Besøg biotopen Heden Danmarks flora, danmarksflora.dk Besøg biotopen Heden Informationer og opgaver om heden som kulturlandskab, om naturpleje, jordbundsforhold, flora især lyng og ene, dyr og insekter, mad og drikke og endelig

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 25 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge25_verden_omkring_mig.indd 1 06/07/10 11.42 Uge 25 l Verden omkring

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Opgaver til lille Strids fortælling

Opgaver til lille Strids fortælling ? Opgaver til lille Strids fortælling Klosteret 1. Hvilken farve har det store hus/klostret, som Strid ser, inden han kommer til byen? A. Klostret, det er kalket hvidt. B. Klostret, det er rødt, bygget

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY Kursusmappe Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de kan begge to godt lide

Læs mere

Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord

Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord Perfekt, tænker Stine, da hun kigger ud af vinduet. Solen står højt på himmelen, og der er en let vind. En herlig forårsdag, der ikke kunne være bedre til

Læs mere

Stjernerejse i Sydslesvig - en rejseoplevelse helt tæt på 4.- 10. juli 2014 Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage

Stjernerejse i Sydslesvig - en rejseoplevelse helt tæt på 4.- 10. juli 2014 Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage Stjernerejse i Sydslesvig - en rejseoplevelse helt tæt på 4.- 10. juli 2014 Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage Løgumkloster Refugium Stjernerejse i Sydslesvig - en rejseoplevelse

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til?

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til? AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2 Affald hvad kan jeg bruge det til? Hvad er affald? I Danmark smider vi ting i skralde spanden, når vi ikke kan bruge dem længere. Det, vi smider ud, kaldes

Læs mere

På uglejagt i Sønderjylland

På uglejagt i Sønderjylland På uglejagt i Sønderjylland Den store hornugle har kronede dage i Jylland. På 25 år er bestanden vokset fra nul til omkring 50 ynglende par og tilsyneladende bliver der bare flere og flere. MiljøDanmark

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

FOLK OMKRING RINGOVNEN

FOLK OMKRING RINGOVNEN FOLK OMKRING RINGOVNEN - ÅR 1900. Fortalt af Merete Bjerngaard Illustreret af Per Jørgensen 2 Folk omkring Ringovnen -år 1900 ISBN 978-87-994302-0-8 3 Kort over Nivå Her kan I se et kort over Nivå. Alle

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Statistik. Generelt om biodiversitet. Folks viden om biodiversitet. Eksempler på menneskers påvirkning.

INDHOLDSFORTEGNELSE. Statistik. Generelt om biodiversitet. Folks viden om biodiversitet. Eksempler på menneskers påvirkning. RAPPORT OM BI ODI VERSI TET 2015 03 03 INDHOLDSFORTEGNELSE 03 Statistik 04 Generelt om biodiversitet 05 Folks viden om biodiversitet 06 Eksempler på menneskers påvirkning 07 Olieforurening 08 Vi rammes

Læs mere

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Kapitel 1 1. Hvem hjælper Lulu? Svar: Bob, side 4 2. Hvem tager støvlen på? Svar: Læsefidusen, side 5 3. Hvem siger: av! Av min tå! Svar: Læsefidusen

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune Blå Flag program 2012 Ud i det blå i Sønderborg Kommune Juni Juli August Sø 1 Strandkunst On 1 Fjordsafari AKTIVITETSKALENDER Ma 2 Aktiv Sommer To 2 Fjordsafari Ti 3 Aktiv Sommer/Fjordsafari Fr 3 Skibsbygger

Læs mere

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3 .oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og Elever indtager vandrehjem og oplever Danmarks fødsel på Møns Klint Rejsen til Møn Lavet af: Nambahlou D.1/10.2014 Det var en lang rejse. Vi skulle både tage

Læs mere

Jeg er en vinder -7. Guds fulde rustning bøn

Jeg er en vinder -7. Guds fulde rustning bøn Jeg er en vinder -7 Guds fulde rustning bøn Mål: Vi fortæller børnene at vi altid skal holde fast ved bøn. Vi fortæller at bøn ikke kun er at sætte sig, folde hænderne og bede nogle sætninger, men bøn

Læs mere

Vi var nogle stykker der benyttede sig af det gode sommer vejr til at deltage i Dronningens besøg på Årø Med Dannebrog for anker i Årøsund, og

Vi var nogle stykker der benyttede sig af det gode sommer vejr til at deltage i Dronningens besøg på Årø Med Dannebrog for anker i Årøsund, og foto: frost Ideen med at skrive lidt om Lillebælts Nordlige del er at fortælle om de oplevelser og muligheder der er her, og så er det også mit farvand her har jeg sejlet i 60 år men der er stadig noget

Læs mere

Oplevelser i påskeferien

Oplevelser i påskeferien Terrariet Vissenbjerg Mennesket og Havnen Terrariet i Vissenbjerg holder åbent alle dage i Påskeferien fra kl. 10:00 l kl. 16:00. Toldbodhus holder åbent i påskeferien alle dage fra kl. 10:00 l kl. 16:00.

Læs mere

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans.

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Friluftspolitik Inspiration fra 3 kommuner Herning kommune Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Den nationale friluftspolitik har sat fokus på at styrke vores sundhed og livskvalitet.

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

Mandag d. 1. oktober.

Mandag d. 1. oktober. Mandag d. 1. oktober. Dette var dagen, vi havde set frem til meget længe. Kl. 9.30 var vi mere end klar til at tage af sted på vores lejrskole til Friedrichstadt i Tyskland. Med to busser pakket med kufferter

Læs mere

Højeste spaghettitårn

Højeste spaghettitårn Højeste spaghettitårn I skal bygge jeres eget tårn af spaghetti og skumfiduser på 15 minutter. Tårnet skal være så højt som muligt, men i har kun spaghetti og en pose skumfiduser. Husk det også skal være

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Børn og unges rettigheder

Børn og unges rettigheder Artikel 2 Vi er alle sammen forskellige, men vi er også alle sammen ens. Vi er nemlig alle sammen mennesker, og har lige ret til at have det godt. Vi har lige ret til at lege og være med til at bestemme.

Læs mere

Skal man krydse Kattegat og måske en tur til Anholt så husk, at her er kommet en stor vindmølle park.

Skal man krydse Kattegat og måske en tur til Anholt så husk, at her er kommet en stor vindmølle park. foto: frost I år er der 25 års jubilæum, og denne gang har tursejlerne også en chance, uden målerbrev Gå ind på : http://www.palbyfyncup.dk/ og læs om mulighederne, man kan også se hvem der er tilmeldt,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Børneundersøgelse Grafrapport August 2014

Børneundersøgelse Grafrapport August 2014 Børneundersøgelse Grafrapport August 2014 10 9 8 9 Har du børn mellem 7 og 14 år? Base: Før screening (n=2084) 7 4 8% Ja Nej 2 Må vi stille dit barn nogle spørgsmål sammen med dig? Base: Før screening

Læs mere

Benediktes dagbog. 23/01-2016 Der er noget uvirkeligt ved at se palmetræer, på samme måde som det er uvirkeligt at blive vækket af nogle andre fugle.

Benediktes dagbog. 23/01-2016 Der er noget uvirkeligt ved at se palmetræer, på samme måde som det er uvirkeligt at blive vækket af nogle andre fugle. Benediktes dagbog Australien var to fantastiske måneder. Jeg oplevede så meget også bare i de små ting at jeg hver aften var helt smadret når jeg gik i seng. Før jeg tog afsted kaldte folk det en oplevelse

Læs mere

Rønshoved Højskole. Højskolen ved Flensborg Fjord. Ø-vandringer. Helgoland, Als og de frisiske øer Hallig Hooge og Rømø

Rønshoved Højskole. Højskolen ved Flensborg Fjord. Ø-vandringer. Helgoland, Als og de frisiske øer Hallig Hooge og Rømø Rønshoved Højskole Højskolen ved Flensborg Fjord Ø-vandringer Helgoland, Als og de frisiske øer Hallig Hooge og Rømø 28. august 3. september 2016 Ude i Vadehavet ligger enestående naturoplevelser og venter.

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Trækfuglespillet. Introduktion

Trækfuglespillet. Introduktion Trækfuglespillet Introduktion 1. Spille felter fordeles under åben himmel fx i v- eller s-formation. Ca. 1-2 meter mellem hver felt. 2. Hvert hold har en terning. Terningens øjne bestemmer hvor hurtigt

Læs mere

Bolgebetvingere Udfordringen

Bolgebetvingere Udfordringen Årstid: Forår og sommer Lokation: En stor sø Forløbets varighed: 4-5 trin + en formiddag og eftermiddag Bolgebetvingere Udfordringen Formål Dette mærke har som formål, at pigerne skal få et praktisk kendskab

Læs mere

Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI

Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI Den blå kløversti 5,5 km Kort beskrivelse af den blå kløversti Fra Brøndbyøster Torv, går man ad Brøndbyøster Boulevard forbi politiskolen, ned til Park Alle

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Hvordan er det gået til?

Hvordan er det gået til? Hvordan er det gået til? Der er både isbjørne og mennesker i Grønland. Hvordan passer de til deres omgivelser? Pingviner kan godt klare sig i zoologisk have i Danmark. Hvorfor lever der ikke pingviner

Læs mere

Gentofte og fjernvarmen

Gentofte og fjernvarmen Gentofte KOMMUNE og fjernvarmen Undervisningsmodul 3 Fra skraldespand til radiator Varmen kommer fra vores affald Nede under jorden i Gentofte Kommune ligger der en masse rør. I de rør løber der varmt

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

De Bonte Wever Assen.

De Bonte Wever Assen. De Bonte Wever Assen De Bonte Wever Assen. Introduktion På De Bonte Wever Assen kan I nyde godt af hotellets indendørs- og udendørs pool, spa, bowlingbane og legerum. I kan også bestille tid til en afslappende

Læs mere

Side 1 af 11. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012

Side 1 af 11. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012 Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i fritidshjemmet, Drilleri og mobning, Uddybende om drilleri/mobning, Uddybende

Læs mere

DAVID BLIVER UDVALGT TIL KONGE

DAVID BLIVER UDVALGT TIL KONGE LEVENDE FORTÆLLING I M497 DAVID BLIVER UDVALGT TIL KONGE Levende fortællinger er en opdigtet fortælling, hvor man møder Biblens personer live og ser den bibelske beretning ud fra en af hovedpersonernes

Læs mere

Side 1 af 11. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012

Side 1 af 11. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012 Resultatudtrækket er foretaget 18. december 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i fritidshjemmet, Drilleri og mobning, Uddybende om drilleri/mobning, Uddybende

Læs mere

FØLLE BUND - NATIONALPARKENS VESTLIGSTE FORPOST

FØLLE BUND - NATIONALPARKENS VESTLIGSTE FORPOST FØLLE BUND - NATIONALPARKENS VESTLIGSTE FORPOST Det vestlige hjørne af Nationalpark Mols Bjerge er Følle Bund, der fra gammel tid har hørt under Kalø. Følle Bund ligger syd for Strandvejen, sydvest for

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug Her er nogle ting med i. Sæt kryds ved tingene. Farv i et. Skriv selv. Find i erne og sæt ring om. mus telt Pia violin mælk pindsvin hvid pige appelsin 2 Forlaget Delta Her er nogle ting med s. Sæt kryds

Læs mere

Hvad er det, du siger -2

Hvad er det, du siger -2 Hvad er det, du siger -2 Alt, hvad Gud siger, er sandt og godt. Mål: Børn indser, hvor meget godt Gud har skabt ved sit ord. Når Gud taler, så sker det. Det bliver, ligesom han har sagt sikken en magt

Læs mere

Efter en lille travetur nåede vi ud til vandrehjemmet på øens nordøsthjørne i læ af de røde klipper, og med havudsigt mod nord og øst.

Efter en lille travetur nåede vi ud til vandrehjemmet på øens nordøsthjørne i læ af de røde klipper, og med havudsigt mod nord og øst. Mandag den 16/4: Efter morgenmaden pakkede vi busserne og forlod Limfjordsskolen kl. 9. Vi kørte direkte til Højer, hvor vi gjorde holdt ved Vidåslusen. I det gode vejr nød vi den medbragte frokost - derefter

Læs mere

Forårsplanter i skoven

Forårsplanter i skoven Titel: Forårsplanter i skoven Fag: Natur/teknik Klassetrin: 0. 3. klasse Beskrivelse: Tag ud i det tidlige forår og find nogle af forårsskovens planter. Tid: 4 lektioner Årstid: april Kilde: www.skoven-i-skolen.dk

Læs mere

Fakta om Tøndermarsk Initiativet

Fakta om Tøndermarsk Initiativet Fakta om Tøndermarsk Initiativet Budget: Samlet budget: 210,9 millioner kr. Heraf kommer 111,3 millioner kr. fra Tønder kommune. Realdania har bevilget 65 millioner kr., og A.P. Møller og Hustru Chastine

Læs mere

Turismeområde. Agersø - ændring af campingmulighederne. Planlægning

Turismeområde. Agersø - ændring af campingmulighederne. Planlægning Turismeområde Agersø - ændring af campingmulighederne Planlægning Januar 2013 Indledning Slagelse Kommune har i forbindelse med Kommuneplan 2013 udarbejdet Turismepolitiske overvejelser, og på baggrund

Læs mere

Marias sommerferieeventyr 2006

Marias sommerferieeventyr 2006 Marias sommerferieeventyr 2006 Vi har i lang tid glædet os til at det blev sommerferie og så endelig skete det, faktisk så var vi så heldig at Mormor kom og legede med os hele fredagen mens mor og far

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 HUG-ORM. 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 HUG-ORM. 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i mark og have 2 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: HUG-ORM Indhold 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange arter af slanger

Læs mere

Kære 9. klasse kære dimittender.

Kære 9. klasse kære dimittender. 1 Kære 9. klasse kære dimittender. Vores dimissionsfest i eftermiddag blev indledt med den LIP DUP, som I fornylig har en stor del af æren for, og som jeg tror på en eller anden måde vil minde jer om Th.

Læs mere

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE:

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: Områder hvor Friluftsrådet har været aktivt med: 1: NATURRASTEPLADSEN VED HALSSKOV: Efter bygning af broen, var der et museum om byggeriet og spændende

Læs mere

2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst

2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst 2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst GULD I SYDAFRIKA: 1. fugtigt og varmt langs kysten 2. Indre del, ligger højt 3. Stort område med industri guldminer: 50 grader og 3

Læs mere

Badevandsprofil. Badevandsprofil for Gerå Strand, Gerå. Ansvarlig myndighed:

Badevandsprofil. Badevandsprofil for Gerå Strand, Gerå. Ansvarlig myndighed: Badevandsprofil Badevandsprofil for Gerå Strand, Gerå Ansvarlig myndighed: Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Tlf : 99 45 45 45 Raadhus@99454545.dk www.bronderslev.dk Hvis der observeres

Læs mere

Digerne ved Digehytten Hvem byggede digerne?

Digerne ved Digehytten Hvem byggede digerne? Digerne ved Digehytten Hvem byggede digerne? Til pædagoger og børn, der gæster Digehytten. Da Ribe diget blev opført i 1911 14, var det både skovarbejdere fra Polen og enkelte lokale arbejdere, der var

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2012 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn CPR-nummer

Læs mere

Læs om Dronning Dagmar

Læs om Dronning Dagmar Læs om Dronning Dagmar Tekster: Keld Kirstein Tegninger: Jette Jørgensen Kongen byder Valdemar er konge i Danmark. Han har ingen kone. Men så hører han, at der i et andet land bor en ung, smuk prinsesse.

Læs mere

Arrangør: PI-Grenaa. Indbydelse til Djurslandløbet. d. 10. maj 2011

Arrangør: PI-Grenaa. Indbydelse til Djurslandløbet. d. 10. maj 2011 Arrangør: PI-Grenaa Indbydelse til Djurslandløbet d. 10. maj 2011 Dansk Politiidrætsforbund Velkommen til Grenaa Det er med stor fornøjelse, at jeg som formand for en meget lille idrætsforening i Grenaa

Læs mere

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men nogle strejfende delfiner eller småflokke følger

Læs mere

Telefon- og Turtjenestens program for. Dragør

Telefon- og Turtjenestens program for. Dragør Telefon- og Turtjenestens program for Dragør marts - december 2016 Hvad er Turtjenesten? Turtjenesten tilbyder ældre hjemmeboende borgere med et lille socialt netværk mulighed for at få dejlige oplevelser

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

500 meter øst på. Diger og levende hegn skal bevares i vides muligt omfang. Hop Sø

500 meter øst på. Diger og levende hegn skal bevares i vides muligt omfang. Hop Sø Sønderballe landdistrikt - Topografi & natur En af de største ressourcer i Sønderballe Landdistrikt er landskabet, som udgøres af topografi, kultur og natur. I det følgende ses nærmere på topografien og

Læs mere

Juniorark. Bibeltimer 2016 TEMA MED LINK TIL NT. Dette tilhører: danmarks folkekirkelige. soendagsskoler BIBELCAMPING 2016 JUNIORARK

Juniorark. Bibeltimer 2016 TEMA MED LINK TIL NT. Dette tilhører: danmarks folkekirkelige. soendagsskoler BIBELCAMPING 2016 JUNIORARK Juniorark G I P M A C L BIBE Bibeltimer 2016 TEMA KOG DAVID MED LIK TIL T Dette tilhører: danmarks folkekirkelige soendagsskoler Bibeltime 1 Fra fårehyrde til løftet om en kongestol David salves 1. Hvorfor

Læs mere