Motorcykeltur med børn på Lombok

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Motorcykeltur med børn på Lombok"

Transkript

1 Motorcykeltur med børn på Lombok Backpacking er på ingen måde forbeholdt unge mennesker uden børn. Har du børn, kan du sagtens proppe dem i rygsækken og rejse ud og opleve en verden af eventyr sammen som familie. Vi tog på motorcykeltur på Balis uberørte lillesøster Lombok med vores to børn på to og fire år. En indonesisk kvinde kommer hen til os med favnen fuld af klirrende vodkaflasker. Vi er stoppet for at få fyldt benzin på vores motorcykler, og benzin på Lombok kommer nu en gang i glasflasker, der førhen har indeholdt spiritus. Tankstationen er en lille vejsidebutik foran kvindens eget hus, hvor 10 til 15 benzinfyldte vodkaflasker står på et vakkelvornt og hjemmebygget bambusstativ midt i solen. Hendes børn løber rundt mellem palmebladsdækkede bambushytter i jagten på en skrattende høne. Mine egne unger følger med, og deres lyse lokker danner bagtrop i rækken af grinende børn. Vi er netop kommet til Lombok efter en rundrejse på Bali og Gili. Ungerne har for længst vænnet sig til backpackerlivet, og de falder fint i leg med de lokale børn. For os voksne er det befriende at komme til et sted, der ikke er overrendt af turister, og hvor befolkningen virker mere autentiske end de gør på eksempelvis Bali. Børnene synes også, at det er dejligt ikke at blive rodet i håret konstant af fremmede mennesker. Kvinden løfter motorcyklens sæde op og fører en tragt ned i tanken. Med fingrene spørger hun, om vi skal have en, to eller tre liter benzin. Vi skal have tre liter i hver motorcykel, hvilket vi forklarer med smil, fagter og tre strittende fingre. Kvinden smiler bredt tilbage. Hun har lige solgt halvdelen af sit varelager og kan formentligt klare sig uden flere salg resten af ugen. Begge motorcykler bliver fyldt op, og vi betaler med en håndfuld indonesiske matadorpengesedler, der samlet modsvarer i omegnen af 25 kroner. Vores børn må forlade deres nye venner for igen af blive smidt op foran på hver deres motorcykel. I en støvsky fra den rødbrune jordvej fortsætter vi vores eventyr.

2 Alene i Kuta Vi kører gennem den søvnige surfer- by Kuta, hvor små bambus- restauranter med blå plastikstole ligger side om side i strandkanten. Af helt ubegribelige årsager er Kutas strande ikke oversvømmet af tykke blege turister endnu. Her er over 30 grader varmt, strandene er af det fineste hvide sand, vandet er krystalklart og har græsklædte bjerge som baggrundskulisse og udsigten er smukkere end et retoucherede postkort. Selv børnene står med opspilede øjne og åben mund. Vi er helt alene på 10 kilometer jomfruelig strand omfavnet af græsgrønne bjerge. Kun én vej går gennem Kuta, og i den tid vi har stået og sukket over udsigten, har der ikke været andre motorcykler på vejen end vores. Fra restauranterne dufter der af krydret mad, så vi smækker os ned i et par stole og bestiller en omgang indonesisk til hele banden: Kyllingesuppe med chili, avokadosalat og Nasi goreng til fire personer inklusivt drikkevarer for under 100 kroner. Ungerne er smuttet ud i køkkenet for at se, hvordan maden bliver lavet og kommer tilbage med papir, farveblyanter og munden fuld af bananchips. Vi slubrer den velsmagende mad i os, mens vi nyder udsigten og stilheden fra første parket. Gennem junglen Vi lægger Kuta bag os og kører hen ad en jordvej, der skærer en lige linje gennem en samling rismarker. Solens stråler får vandspejlet mellem risplanterne til at glinse. Ungerne hviner henrykte, da vi kører slalom mellem nogle store mudrede vandbøfler, der krydser vejen fra den ene rismark til den anden. Vi drejer ind i landet, og motorcyklerne bumper af sted på en lille nedstampet sti gennem junglen. Hist og her dukker der små palmeklædte lysninger op, hvor en landmand har bygget et bambushus til sig selv og sin familie. Legende børn løber os i møde med begejstrede råb. De vinker og poserer foran kameraet. Skiltet med teksten Nationalparken toner frem for enden af den bumpede sti, og en mand kommer traskende ud af et hus og stikker hånden frem. Det koster et par håndøre at komme ind i parken.

3 Over os svinger brølende aber sig rundt i trætoppene, og en larmende flod følger os gennem junglen. Den er på vej ned, mens vi er på vej op. Et skævt skilt med en tegning af et vandfald og tallet tre indikerer, at vi er på rette vej. Stien bliver smallere og smallere og krattet tættere og tættere, jo dybere ind i junglen vi kommer. Den voldsomme lyd af vandfaldet lokker i det fjerne, så de smattede høje trapper, bidende røde myrer og monsunregnen, der truer i horisonten bliver ignoreret. Da vi endelig når frem, bliver vi snydt for at se vandfaldet i fuld udfoldelse. Floden der har fulgt os hele vejen er blevet bred og dyb, og et kæmpe træ er væltet ned i den lige netop der, hvor vi skal over. Vi står et øjeblik og nyder lyden af det buldrende vandfald inden ungerne bliver smidt på skulderende, og vi slukøret og sveddryppende må gå tilbage til motorcyklerne. Temperaturen når op over 35 grader, og på trods af farten hagler sveden af os. Det smaragdgrønne vand lokker, og vi drejer af til stranden i Kuta for at blive kølet ned og få en coconut shake. Ude i horisonten leder et par surfere efter deres daglige kick. Ormefestival Pludselig brydes stilheden af dansende trommerytmer, højlydt sang og bækkener der bliver slået hårdt mod hinanden. Ungerne sprinter ud til vejen, og vi følger hæsblæsende med. Et kæmpe optog med tusindevis af indonesiske børn og voksne stamper af sted hen over den røde grusvej i farvestrålende traditionelle indonesiske dragter. En smuk prinsesse med en voldsom make- up bliver båret højt i en træ- bærestol af fire mænd, og ungerne bliver kastet på skulderne igen for at følge optoget. Vi klapper og vinker til dem, imens vi smelter sammen med det larmende og dansende optog. Pludselig er det os, der er i centrum. Et filmhold har fået øje på de hvidhårede børn, der skiller sig ud i mængden og den næste kilometer, har vi et stort VHS- kamera som følgesvend. Min storsmilede søn, der sidder i sin egen bærestol på farens skuldre, nyder opmærksomheden. Den årlige ormefestival er skudt i gang. Budskabet er: Spis en Bau Nuale orm og lev længere. Folk fra hele Indonesien valfarter dertil, og Ormene er kun mulige at fange én gang om året. Præcis den dag var vi så heldige at være i Kuta på Lombok.

4 De her oplevelser kan ikke bookes hjemmefra. Vi kunne ikke have googlet os til hvornår ormefestivallen er, for det bestemmer Bau Nuale ormen. Du bliver nødt til at være der. Men er du det så giver backpacking dig de fedeste oplevelser, og børnene kan sagtens være med. Fakta. - Vulkanøen Lombok ligger lige øst for Bali og har 3,16 millioner indbyggere. De er primært muslimer, men der bor også en del hinduister på øen. Det oprindelige folk hedder Sasak. De bor i dag i små isolerede landsbyer rundt omkring på Lombok. - Transport: for fire billetter med KLM fra København til Bali over Amsterdam og Singapore. 900 kroner for fire billetter fra Bali til Lombok med Lionair. 120 kroner om dagen for leje af to motorcykler. Til længere transporter kan du med fordel leje en bil med chauffør for omkring 200 kroner om dagen. - Bungalows: Det er noget for enhver pengepung på Lombok. Vi betalte mellem kroner per overnatning. - Gode råd til backpacking med børn - Flyv om natten og hav noget god underholdning med til børnene som eksempelvis i- pad, spil og bøger. Det tager 22 timer at komme frem til Bali, og det er lang tid for små børn at sidde stille i et fly. - Book første nat hjemmefra. Det er rart at kunne køre direkte til en bungalow og sove ud efter en lang flyvetur. - Hav altid snacks og vand med i tasken, når i rejser rundt. Du ved aldrig hvilke impulsive muligheder, der byder sig, og du vil hade at gå glip af noget, fordi I ikke har provianteret. - Har du blebørn, så for indersiden af din backpack med bleer. Kommer du lidt uden for turistområderne, kan de være svære at opdrive. - Når du trekker med små børn, der ikke selv kan gå hele vejen, kan du med fordel have en bæresele med. Ellers kan et par solide skuldre også bruges.

5 - Børn kan klare meget mere end du tror. Lad dig ikke begrænse af dem, men kast dig ud i oplevelserne s

6

7 ammen med dine unger.

8

- Svin... Det lyse gådyr (tjener) river det mørke (Fullerton) i siden med sin klo (fod) og et afbrudt skrig fylder baggårdskløften.

- Svin... Det lyse gådyr (tjener) river det mørke (Fullerton) i siden med sin klo (fod) og et afbrudt skrig fylder baggårdskløften. Takt 2 Mågerne Der sidder en måge højt højt over baggården. De runde øjne skiftes til at se ned i dybet. To gådyr (mennesker) står over for hinanden og basker med deres korte tynde vinger (arme). - Pikslikker.

Læs mere

Manden der blandt andet var en sko

Manden der blandt andet var en sko Manden der blandt andet var en sko Jens Blendstrup 1 Det er lørdag formiddag i et hus i Smørum Nedre. Der sidder en mand under køkkenbordet. Nu kommer der en kvinde ind og sætter sig i en stol og trækker

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014 Sille og Sigurd Lederhæfte får besøg fra Uganda Maj 2014 2 Kære Leder Selv om man er lille, kan man godt udrette noget stort. Det lærer Sille og Sigurd af deres venner Rebecca og David, der er på besøg

Læs mere

En stor tak til sponsorer og samarbejdspartnere

En stor tak til sponsorer og samarbejdspartnere Christian Zagal s Jungle Marathon 2007 i Brasilien. Torsdag, den 4. oktober 2007 Indledning Første gang jeg læste om Jungle Marathon var i 2004, hvor jeg netop havde løbet Fjällräven Extreme Marathon 70

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Vi kan hjælpe andre til at være trygge.

Vi kan hjælpe andre til at være trygge. LEKTIE År B 3. kvartal Lektie 2 En voldsom storm Ugens tekst og referencer: Luk 8,22-25. Mark 4,35-41. Den Store Mester, kap.35. Huskevers: Herren er hos mig, jeg frygter ikke. (Sl 118,6) Hovedformålet

Læs mere

v r Tænk engang... t j n LÆSERAKETTEN 04

v r Tænk engang... t j n LÆSERAKETTEN 04 a s o p i z e b q x v l g v r t j n u c Tænk engang... m f LÆSERAKETTEN 04 Tænk engang Tænk engang er udgivet af U-landsorganisationen Ibis som led i den globale uddannelseskampagne. Kampagnen fokuserer

Læs mere

Kapitel 4 En hverdag med mus, orkideer og risvin

Kapitel 4 En hverdag med mus, orkideer og risvin Kapitel 4 En hverdag med mus, orkideer og risvin Fra vores svalegang kan man høre floden bruse nede i dalen. Rismarkerne står nu i fuldt flor, og det er snart høsttid. Da vi ankom til Vietnam, var markerne

Læs mere

Dalkons Prinsesse. NIL Bogklubben 2007 - Dalkons Prinsesse. 1. kapitel. Skrevet af Jakob Jørgensen. Jakob Jørgensen har skrevet 1. kapitel.

Dalkons Prinsesse. NIL Bogklubben 2007 - Dalkons Prinsesse. 1. kapitel. Skrevet af Jakob Jørgensen. Jakob Jørgensen har skrevet 1. kapitel. Dalkons Prinsesse Jakob Jørgensen har skrevet 1. kapitel. NIL Bogklubben 2007 - Dalkons Prinsesse De andre kapitler skrives af: 6. a Højslev Skole, Skive kommune 6. b Højslev Skole, Skive kommune 6. a

Læs mere

KAPITEL 1 Forfølgeren

KAPITEL 1 Forfølgeren KAPITEL 1 Forfølgeren Jeg er på vej hen til de røde fodboldbaner på Vesterbro for at spille fodbold med min bedste ven, Tommy, og nogle drenge fra hans klasse på Oehlenschlægersgades Skole. Første skoledag

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Fru Jensen og den nydelige mand

Fru Jensen og den nydelige mand Fru Jensen og den nydelige mand Af Der sad en mand i hendes køkken, da hun kom hjem. "Goddag, fru Jensen," sagde han. "Ved De, hvor jeg kan finde Deres søn?" Han var en nydelig mand. I begyndelsen af 50'erne

Læs mere

BØRN PÅ FLUGT ØRN HAR ALTID RET NÅR VERDEN STINKER? KRIG BEDSTEVENNER RETTIGHEDER JORDSKÆLV MYANMAR: BØRNEARBEJDE TJEK DINE HVOR GÅR DU HEN

BØRN PÅ FLUGT ØRN HAR ALTID RET NÅR VERDEN STINKER? KRIG BEDSTEVENNER RETTIGHEDER JORDSKÆLV MYANMAR: BØRNEARBEJDE TJEK DINE HVOR GÅR DU HEN ØRN HAR ALTID RET HVOR GÅR DU HEN NÅR VERDEN STINKER? MYANMAR: BØRN PÅ FLUGT KRIG BØRNEARBEJDE JUSTIN BIEBER BEDSTEVENNER JORDSKÆLV TJEK DINE RETTIGHEDER BØRN HAR ALTID RET 1 4 Børn INDHOLD PÅ FLUGT FRA

Læs mere

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Australien Rundt 11. september 27. november 2008 Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Hanne og Heinz Rettig drog midt i september til Australien. Foran venter tre måneder med først bilferie,

Læs mere

Peter Durup. Kidnappet. Caroline og Mads

Peter Durup. Kidnappet. Caroline og Mads Peter Durup Kidnappet Caroline og Mads Kidnappet 1. udgave. 2010 Forlaget DuuBooks Peter Durup, Solrød 2010 Omslagstegning: Peter Durup Redaktør: Hanne Svendsgaard Typografi: Garamond ISBN 978-87-992139-5-5

Læs mere

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring S P E C I A L UGANDA en rejse til Nilens udspring CARITAS SPECIAL Man sk al bare følge Nil en hel e ve jen Kort om Uganda UGANDA Hvad er fattigdom? 12 ud af 100 børn dør inden deres 5 -års fødselsdag Det

Læs mere

Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen

Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen Nedenfor følger fortællingen. Det indledende afsnit læses, eleverne vælger derefter på skift, når der er et valg at træffe efter et afsnit. Tallene ved valgmulighederne

Læs mere

Ta med til Mongoliet

Ta med til Mongoliet Ledervejledning til bæver- og ulvehæftet Ta med til Mongoliet Aktivitetshæftet»Ta med til Mongoliet«er udsendt til alle grupper i februar 2007. Det handler om Mongoliet, hvor KFUM- Spejderne samarbejder

Læs mere

BUNDET PÅ HÆNDER OG FØDDER

BUNDET PÅ HÆNDER OG FØDDER BUNDET PÅ HÆNDER OG FØDDER Et naivistisk eventyr i 12 billeder. Kaj Himmelstrup Vi er i et eventyrland. Kostumerne oser af sen middelalder med pragt til de øverste og pjalter til de nederste. Dekorationen

Læs mere

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om?

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om? Den fortabte søn Dukketeater Af: Britta Søes Tekst: Luk 15,11-32 Tema: Gud, som den der er Far. Om tilgivelse at have gjort noget dumt og få tilgivelse. Om misundelse. Om at se alle de gaver, vi har fået

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 37-43 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 37: Salomon Nøglesætning: Gud kan hjælpe dig Bibelvers 1 Petersbrev

Læs mere

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender Familie Snak om, hvem I er i familie med; morfar, kusine og onkel. Hvad hedder de, og hvor gamle er de? Hæng billeder op af mor, far, lillesøster, storebror eller andre familiemedlemmer. Under billedet

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere