Partnerskabskontrakt Inddragelse af civilsamfundet i velfærdssamfundets udvikling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Partnerskabskontrakt Inddragelse af civilsamfundet i velfærdssamfundets udvikling"

Transkript

1 Århus Kommune Magistratens 3. Afdeling - Sundhed og Omsorg Søren Frichs Vej 36 M, 8230 Åbyhøj Telefon , Telefax Ældremobiliseringens sekretariat Suomisvej Frederiksberg C Tlf Fax: Partnerskabskontrakt Inddragelse af civilsamfundet i velfærdssamfundets udvikling Med denne kontrakt indgår Afdelingen for Sundhed og Omsorg og Ældremobiliseringen et partnerskab, hvor partnerne sætter fokus på deling af viden og ressourcer i indsatsen på at udvikle det frivillige sociale arbejde og udvikle nye metoder til inddragelse af civilsamfundet. I partnerskabet lægges vægt på et gensidigt engagement og en fælles forståelse for mål og metodeanvendelse. (Se bilag 3 om partnerskaber.) Formålet med partnerskabet er at skabe liv og aktivitet i lokalområderne, med fokus på udvikling af frivilligt socialt arbejde blandt ældre i Århus kommune, herunder bidrage til en bedre udnyttelse af eksisterende faciliteter. Der er opstillet følgende mål for partnerskabet. Det skal: Styrke seniorernes netværk på kryds og tværs i lokalsamfundet Etablere aktiviteter, der fremmer livskvaliteten generelt blandt ældre Bidrage til at seniorer bl.a. de tavse ældre styrkes i at tage ansvar for eget liv Bidrage til at skabe velfærdsmagere frem for velfærdsforbrugere Styrke dialogen mellem lokalområdets forskellige aktører Medvirke til at lokalcentrene får en mere aktiv rolle i lokalsamfundet Se endvidere produktbeskrivelsen, bilag 1. Målene nås ved brug af empowerment-metoden, hvor borgerne inviteres til - og styrkes i - selv at deltage aktivt i udvikling af egne og af lokalområdets muligheder, således borgerne opmuntres til at deltage som velfærdsmagere. Se bilag 4 om empowermentmetoden. Partnerskabet tager sit udgangspunkt i henholdsvis Afdelingen for Sundhed og Omsorgs strategi for inddragelse af civilsamfundet og Ældremobiliseringens projekt Ældres trivsel lokalt. Afdelingen for Sundhed og Omsorg og Ældremobiliseringen står for den konkrete opgave med at involvere målgruppen i dialog om egne ønsker og behov samt fremtidige muligheder. Opgaven består i at sætte processen i gang, støtte og inspirere deltagerne samt medvirke til, at tanker forvandles til handling. Processen sker på deltagernes præmisser med fokus på deres ressourcer og vilje til engagement lokalt.

2 Århus Kommune Magistratens 3. Afdeling - Sundhed og Omsorg Søren Frichs Vej 36 M, 8230 Åbyhøj Telefon , Telefax Ældremobiliseringens sekretariat Suomisvej Frederiksberg C Tlf Fax: Afdelingen for Sundhed og Omsorg indgår i partnerskabet med viden og data om ældres forhold, medarbejderes vilje til samarbejde, lokaler og faciliteter samt økonomi til projektet, i overensstemmelse med betingelserne for 5 frivilllighedsmidlerne. Ældremobiliseringens netværkskonsulent tilbydes en arbejdsplads med bord, stol, telefon, pc er med internetadgang samt kopi- og mødefaciliteter i Seniorcenteret, Østergade 30, Århus. Ældremobiliseringen indgår i partnerskabet med viden, erfaring, rådgivning og praktisk bistand til organisering af frivilligt socialt arbejde samt en netværkskonsulent som er projektleder og ansvarlig for igangsættelse af dialogprocessens konkrete aktiviteter samt for at holde processen i gang, jf. funktionsbeskrivelsen for netværkskonsulenten i bilag 2. Samtidigt vil Ældremobiliseringen tilbyde de frivillige deltagere kompetenceudvikling. Udgiften til de grundlæggende kurser for disse nøglepersoner dækkes af Ældremobiliseringen. Der oprettes en styregruppe der fungerer som projektledelse. Styregruppen har det overordnede ansvar for projektets handleplan og gennemførelse og skal sikre, at projektet opfylder målene. Styregruppen mødes hver måned i Århus, i den indledende fase og efterfølgende efter behov med det formål at drøfte indsatsen, metode og resultater samt justere ressourcer og indsats. Styregruppens medlemmer består af to repræsentanter fra Afdelingen for Sundhed og Omsorg, to repræsentanter fra Frivillighedsrådet i Århus og to repræsentanter fra Ældremobiliseringen. Repræsentanter fra det konkrete lokalområde kan deltage i styregruppen ad hoc i indsatsperioden. Ældremobiliseringens konsulent fungerer som sekretær i partnerskabet. Partnerskabet indgås i en 2 års periode fra , hvorefter det kan genforhandles på baggrund af en grundig evaluering. Kontrakten kan gensidigt opsiges med 3 mdr. varsel. Dato Niels Erik Eskildsen Sundhedsrådmand Århus Kommune Knud Kingo Christensen Formand for Ældremobiliseringen

3 Bilag 1: Projektbeskrivelse Ældres trivsel lokalt Århus 2003 Indledning Århus Kommune og Ældremobiliseringen indgår et partnerskab, med det formål at skabe liv og aktivitet i lokalområderne, med fokus på udvikling af frivilligt socialt arbejde blandt ældre i Århus kommune, herunder bidrage til en bedre udnyttelse af eksisterende faciliteter. Der er følgende mål for partnerskabsprojektet. Det skal: Styrke seniorernes netværk på kryds og tværs i lokalsamfundet Etablere aktiviteter, der fremmer livskvaliteten generelt blandt ældre Bidrage til at seniorer bl.a. de tavse ældre styrkes i at tage ansvar for eget liv Bidrage til at skabe velfærdsmagere frem for velfærdsforbrugere Styrke dialogen mellem lokalområdets forskellige aktører Medvirke til at lokalcentrene får en mere aktiv rolle i lokalsamfundet Målene nås bl.a. ved brug af empowerment-metoden, hvor borgerne inviteres til selv at deltage aktivt i udvikling af egne og af lokalområdets muligheder. Målgruppe Der sættes fokus på to målgrupper. Den ene målgruppe er de ældre, der har overskud til at gøre noget for andre. De skal indledningsvis opmuntres til at engagere sig som frivillige ildsjæle, med det formål at give dem tovholder-rollen i det efterfølgende forløb. Den anden målgruppe er de ældre, der ikke deltager i udadvendte aktiviteter, men som har et ønske om at være med i et socialt netværk, der kan give dem højere livskvalitet, hvis de bliver opfordret. De kaldes her de tavse ældre. Organisering Der oprettes en Partnerskabsstyregruppe, der fungerer som projektledelse. Partnerskasstyregruppen har det overordnede ansvar for projektets handleplan og gennemførelse og skal sikre, at projektet opfylder målene. Partnerskabsstyregruppen mødes hver måned i Århus i den indledende fast, og efterfølgende efter behov med det formål at drøfte indsatsen, metode og resultater samt justere ressourcer og indsats. Partnerskabsstyregruppens medlemmer består af to repræsentanter fra Afdelingen for Sundhed og Omsorg, to repræsentanter fra Frivillighedsrådet i Århus og to fra Ældremobiliseringen. Repræsentanter fra det konkrete lokalområde kan deltage i styregruppen ad hoc i indsatsperioden. De konkrete projekter forankres lokalt hos frivillige. Der etableres netværk mellem lokale interessenter. Ældremobiliseringens netværkskonsulent sørger for netværksfunktioner mellem styregruppe og de frivillige, samt koordinerer formidling og arrangerer mødevirksomhed. Netværkskonsulenten får kontorfacilitet i tilknytning til Seniorcenteret, Østergade 30.

4 Det geografiske område I 2003 udvælges der to områder efter følgende kriterier. Viljen til samarbejde eksisterer Forankringsmuligheder Αt der ikke allerede er et udviklingsprojekt i gang Forskelle i områdets boligstruktur Områderne vælger selv hvor projektet skal forankres. Det kan fx være på et lokalcenter i en frivillig forening hos kirken i en boligforening. Handleplan Der er følgende handleplan: 1. Lokalcentrene i de to udvalgte områder inviteres til møder, hvor de præsenteres for projektet. 2. Lokalcentrene melder tilbage, om de vil deltage i projektet. 3. Nøglepersoner i lokalområdet - frivillige som ansatte - inviteres til informationsmøder, hvor de dels præsenteres for projektet og empowerment-tankegangen bag, dels i workshop kommer med bud på, hvordan man når de tavse ældre i deres område. Her nedsættes evt. en arbejdsgruppe. 4. Konsulenten følger op på møderne med nøglepersonerne - holder gryden i kog. På et tidspunkt holdes et møde med foreningerne for at fortælle om, hvad der sker. Kompetenceudvikling og netværk. De frivillige får mulighed for at arbejde selvstændigt med de opgaver de ønsker, og som opfylder formålet. For at sikre en fortløbende udvikling af aktiviteterne og en udbygning af sociale netværker, tilbyder Ældremobiliseringen kompetenceudvikling til de frivillige. Tilbuddene kunne være temadage, foredrag og kursus, der giver de frivillige mulighed for at udvikle kompetencer. Kursustilbuddene gennemføres i samarbejde med de frivillige på baggrund af deres ønsker kombineret med konsulentens vurdering af, hvilke emner og viden der kan være relevant i forhold til aktivitetens udvikling. Netværkskonsulenten er tovholder. Udgifterne til kompetenceudvikling dækkes primært af Ældremobiliseringen under forudsætning af, at kommunen stiller lokaler til rådighed. Ansøgning om kurser sendes via partnerskabsstyregruppen i Århus via Ældremobiliseringens Amtsudvalg til Ældremobiliseringens sekretariat, der skal godkende indholdet ift. bevillingsbetingelser og økonomi.

5 Forventede resultater I forhold til de opstillede mål for partnerskabet forventer vi følgende resultater: Styrke seniorernes netværk på kryds og tværs i lokalsamfundet. Her forventer vi at flere mennesker indgår i netværk at de enkelte netværk opbygger en gensidig ansvarlighed Etablere aktiviteter, der fremmer livskvaliteten generelt blandt ældre. Her forventer vi at der primært udvikles aktiviteter, der supplerer de eksisterende omsorgstilbud i klubregi, som ønskes udviklet med fokus på nærmiljøet. De traditionelle klubaktiviteter skal støttes og udvikles i deres nuværende regi. at målgrupperne selv udvikler nye aktiviteter der supplerer de kommunale kerneydelser, således der indføres støtteordninger som tilbud til ældre i egen bolig og på plejehjem. Som eksempel er det besøg, ledsagelse til gåture, indkøb, datastue, reminiscensarbejde, kioskvogn m.v. jf. den oprindelige projektbeskrivelse. Bidrage til at seniorer - bl.a. de tavse ældre - styrkes i at tage ansvar for eget liv. Her forventer vi at den enkelte via empowerment-metoden får øje på egne muligheder og ressourcer så de bedre kan tage del i livet i lokalområdet Bidrage til at skabe velfærdsmagere frem for velfærdsforbrugere. Her forventer vi at flere tager ansvar, både for sig selv og for hinanden at flere indgår i demokratiske processer i lokalsamfundet at flere tager konkrete initiativer Styrke dialogen mellem lokalsamfundets forskellige aktører. Her forventer vi at der bliver dialog mellem nøglepersoner, både fagpersoner og frivillige at dialogen sætter fokus på fælles behov, ikke egeninteresser at dialogen medvirker til, at flere får muligheder for at tage konkrete initiativer at parterne i højere grad laver fælles arrangementer Medvirke til at lokalcentrene får en mere aktiv rolle i lokalsamfundet. Her forventer vi at lokalcentret samarbejder både med frivillige foreninger og lokalsamfundets andre aktører, fx kirken, skolen, institutioner, boligforeninger at lokalcentrets tilbud kan tiltrække de frivillige foreninger m.m. at lokalcentrets tilbud er bredt tilgængelig, så de kan bruges optimalt af borgeren. Evaluering Partnerskabsstyregruppen iværksætter en evaluering af processen. Evalueringen skal dokumentere, om målene nås. Center for Frivilligt Socialt Arbejde kommer med udkast til evalueringen.

6 Økonomi Udgifter til partnerskabet forventes dækket af Afdelingen for Sundhed og Omsorg i Århus Kommune og Ældremobiliseringen. Ældremobiliseringen stiller konsulentstøtte til rådighed i forbindelse med proces, netværksopbygning og kompetenceudvikling, svarende til ca. 25 timer per uge. Ældremobiliseringen dækker ligeledes udgifterne til kompetenceudvikling for målgruppen. (se side 4) Budget: Ældremobiliseringen: , , kr. (kapitaliseret værdi) Århus Kommune: , op til , kr. * (ramme) * Der gives økonomisk tilskud under forudsætning af, at ansøgningerne opfylder kriterierne for støtte i følge Servicelovens 5 - pulje til frivillighedsmidler, og at der er midler til rådighed i nævnte pulje. Såfremt ansøgninger til de enkelte projekter overskrider grænsen på kr., som svarer til rådmandens bemyndigelsesområde, skal eventuelle ansøgninger afgøres af Århus Byråd.

7 Bilag 2: Funktionsbeskrivelse for Ældremobiliseringens konsulent i partnerskab Ældremobiliseringen ansætter en konsulent i Århus Kommune, som skal bistå med løsning af opgaver relateret til partnerskabsaftalen med Afdelingen for Sundhed og Omsorg, Århus kommune. Ældremobiliseringens netværkskonsulent skal sikre, at styregruppens handleplan iværksættes, og at den proces der er beskrevet i projektbeskrivelsen realiseres ved brug af empowerment-metoden. Det vil sige: inspirere, støtte og rådgive aktørerne i projektet til selv at mestre opgaverne gennemføre kursustilbud motivere til netværksdannelse fungere som sekretær for styregruppen sørge for netværksfunktioner mellem styregruppe og arbejdsgrupper koordinere formidling samt arrangere konference og mødevirksomhed indsamle information til evaluering og dokumentation af projektet. Netværkskonsulenten får kontorfacilitet i tilknytning til Seniorcenteret, Østergade 30. Konsulentens opgave er således at sætte processer i gang, hvor målgruppen involveres i en vurdering af eksisterende tilbud i forhold til fremtidige ønsker og behov. Og med det som udgangspunkt skal konsulenten jf. empowerment-metoden motivere og klæde på så målgruppen med egne ressourcer deltager i udvikling af eksisterende og nye aktiviteter i lokalområdet. Konsulenten indsamler ligeledes information m.v. til dokumentation for de opnåede resultater. Konsulenten samarbejder med alle relevante samarbejdspartnere, der kan bidrage til løsning af opgaverne og danner dermed netværk for disse, med henblik på udveksling af viden og erfaringer samt skabe ejerskab om gennemførelse af initiativer. Afdelingen for Sundhed og Omsorg sikrer en formel anerkendelse af konsulentens funktion i forhold til relevante samarbejdspartnere. Konsulenten refererer til Ældremobiliseringens sekretariatschef, og skal varetage Ældremobiliseringens interesser i såvel Århus Amt som i partnerskabet.

8 Bilag 3: Partnerskab Hvad betyder partnerskab? At flere organisationer arbejder sammen om fælles mål og opnår resultater, som den enkelte ikke alene vil kunne opnå. Det er et forum, hvor flere interessenter og aktører kan mødes og høre hinandens meninger, løse uenigheder og drøfte prioriteringer i gensidigt forståelse. At dele viden og ressourcer på lige vilkår og til fælles nytte. At deltage i en formel eller uformel struktur, med det mål at sikre fælles beslutningsgrundlag. Hvorfor er partnerskab vigtig i projekt Ældres trivsel lokalt? Det frivillige sociale arbejde befinder sig i en gråzone af forskellige områder offentligt, privat, fagligt etc. og processer, hvor opgaver løses bedst gennem helhedsorienterede indsatser. Der er behov for netværker, der bringer aktørerne og interessenterne sammen, for i fællesskab at synliggøre potentialer i form af ressourcer, visioner og vilje i forhold til fælles interesser i at løse opgaverne. Hvem skal være med i partnerskabet? Dem, der er ansvarlig for service i lokalområdet (bolig, omsorg, pleje, sundhed, kultur m.v.) Beboerne i området Relevante foreninger og organisationer Forudsætninger for godt partnerskab? En ledelse, der vil bruge tid på projektet og sikre en gensidighed og åbenhed, der fremmer forståelsen og engagementet (kulturbarrierer, økonomi, mål og vision, proces etc.) Accept af partnerskab som en troværdig og langsigtet proces med indbyggede ventiler Tillid mellem partnerne og vilje til at arbejde sammen Lyst og parathed til forandringer, også internt i organisationen Åbenhed og vilje til at dele viden, information og magt Gennemsigtighed for alle parter

9 Repræsentanternes rolle Engagement i fælles mål Sikre lokal viden og forståelse Kommunikationsled mellem ledelse og relevante borgere, grupper og organisationer Netværkspleje Sikre forståelse og accept af rollefordeling, målsætninger, midler og forventninger Hvordan involveres lokalsamfundet? Information: annoncer, nyhedsbreve, medier og møder Interviews med nøglepersoner, interessegrupper m.fl. vedrørende ønsker, behov, forventninger og egne ressourcer Vurdering af muligheder Udstillinger, inspirationsmøder, fremtidsværksteder, festival, workshops, gensidige besøg blandt aktører etc. Hvad kan vi udrette gennem partnerskab? Skabe større forståelse, kendskab og tillid partnerne imellem Skabe enighed om fælles mål og beslutte, hvordan vi med fælles hjælp formulerer værdier, vision og redskaber Empowerment Bidrage med viden om områdets kvaliteter m.m. til fælles brug Involvere egne netværker Udvikle nye metoder og undersøge nye muligheder Udvikle kvalitet gennem selvevaluering Sætte gode processer i gang med forskellige aktiviteter og netværker Hvordan sikre vi et velfungerende partnerskab? God ledelse Skabe formel kvalitetsvurdering gennem løbende evaluering Åbenhed og tillid

10 Bilag 4: Empowerment I denne projektperiode har vi valgt at arbejde med empowerment som metode, hvilket betyder, at konsulenterne forpligtes til at sætte særlig fokus på denne metode i deres daglige arbejde, samt opmuntre de frivillige til at arbejde med denne metodes grundprincipper. Hvad er empowerment? Empowerment er en proces, hvor magt bliver udviklet, faciliteret eller stadfæstet med det formål, at underprivilegerede individer og grupper a) Kan øge deres ressourcer, b) Styrke deres selvbillede og c) Opbygge evne til at handle på egne vegne inden for psykologiske, sociokulturelle, politiske og økonomiske områder. (Lee Staples, 1993/Maje Lundemark, 2003) Der er tale om at sætte fokus på den sociale proces, hvor mennesker, grupper og organisationer deltager, for bl.a. at styrke kvaliteterne i mennesket og forbedre livskvaliteten i lokalsamfundet m.m. For at nå målet, om at sætte denne proces i gang, forudsætter det, at aktørerne får retten til at definere egen virkelighed og deltage i de beslutninger, som påvirker eget liv eller lokalsamfund. Aktørerne skal kunne opleve sig selv som kompetente, og blive opfattet sådan af andre, og dermed gives adgang til magt i form af ressourcer og viden. Grundlæggende værdier i empowerment *) 1. Undgå at sætte stemplende etiketter på brugerne. Alle har evner, som kan anvendes i forhold til aktuelle problemer. 2. Alle har rettigheder: a. retten til at blive hørt b. retten til at definere c. retten til at handle 3. Brugere af offentlige serviceydelser har ofte komplicerede problemstillinger. Praksis i socialt arbejde og sundhedsfremmende arbejde skal afspejle en forståelse for, at samfundsmæssige forhold (økonomi, socialpolitik, omgivelser) udgør stærkere kræfter end personlige faktorer. 4. Mennesker, der arbejder sammen, kan opnå magt. Praksis i socialt og sundhedsfremmende arbejde skal afspejle denne viden. 5. Socialt og sundhedsfremmende arbejde skal udfordre ulighed og undertrykkelse. *) Krav til ansatte! Maja Lundemark/Center for action, Empowerment center i England.

11 Den professionelle rolle i empowerment: Har viden, kan lette adgang, sætte i stand til, katalysator i stedet for at være ekspert Gøre sammen med brugerne og lokalsamfundets medlemmer i stedet for at gøre ved og gøre for klienten Partnerskab med brugerne og lokalsamfundet i stedet for at være den professionelle som soloaktør Gensidighed tovejsrelationer i stedet for envejskommunikation Stille spørgsmålene i stedet for at sørge for svarene Hjælpe med at identificere muligheder og valg og konsekvenser af eventuelle handlinger i stedet for at finde løsningerne Uformel adfærd i stedet for formel adfærd Tættere forhold til brugerne men med grænser i stedet for den professionelle distance Udfordre og støtte brugerne og lokalsamfund i stedet for at beskytte klienterne Den professionelle opgave er, at: Etablere arbejdsrelationer gennem vidensdeling, magtafgivelse, tillid og samarbejde Fremme bevidsthed og refleksion hos den enkelte og gruppen, så sammenhængen mellem personlige problemer og magtrelationer fremstår, og kollektive løsninger bliver realistiske Synliggøre og involvere brugerne i forandringsprocesser hjælp til en fornemmelse af personlig magt Hjælp med at forstærke selvbilleder ved at øge selvværd, værdighed og selvtillid gennem viden, magt og ansvar Udfordre, støtte og stille krav til arbejdsgruppen maksimere mulighederne for vækst Skaffe håndgribelige resultater og en større adgang til værdsatte ressourcer for vækst Opbygge fællesskaber og gruppesolidaritet, skaffe synlighed og offentlig anerkendelse i lokalsamfundet

12 Bilag 5: Idékatalog Til inspiration for igangsættelse af de konkrete aktiviteter er der brug for inspiration. Vi forestiller os, at frivillige fra forskellige projekter deltager i inspirationsmøderne, for at fortælle deres succeshistorier fra arbejdet som frivillige. For at anskueliggøre omfanget af muligheder, skal vi blot nævne nogle få af de opgaver, der allerede findes nogle steder, men som kan udbygges i langt flere områder i samarbejde med nye partnere. Motionsvenner: Særlige idrætsaktiviteter for ældre i eget hjem, hvor en frivillig kommer på besøg for at træne og dermed vedligeholde de basale fysiske funktionsevner. Walk and talk, ledsagelse og lignende kan være en integreret del af disse aktiviteter. Besøgsven: Frivillige, som besøger ældre, der ikke har mulighed for selv at opsøge sociale netværker. Besøget foregår i eget hjem, og rummer samtale og konkrete opgaver som oplæsning m.m. Ledsagelse: Frivillige, der ledsager ældre, som ikke er trygge ved at gå alene til læge, købmand og kulturelle arrangementer m.m. Bisidder: Frivillige, der lytter med ved møder med offentlige myndigheder og lignende. Det er en hjælp til den ældre, om at få bedst udbytte af disse møder/aftaler. Værktøjskasse: Ældre mænd (primært) tilbyder praktisk håndværks -hjælp hos den ældre. Det er hovedsagelig hjælp til at udskifte el-pærer, slå søm i væggen, rense en kalket vandhane etc. Telefonstjerne: Tryghedsopkald, der tager udgangspunkt fra den frivillige, som ringer til ældre, der står på en opkaldsliste. Svarer telefonen ikke, giver den frivillige besked til hjemmeplejen. Madklub: Mange ældre får ikke en tilstrækkelig varieret kost, fordi de er alene og købmandens tilbud primært er målrettet børnefamilien med storindkøb. Madklubberne opfylder flere vigtige mål ved at tilbyde ernæringsrigtig kost og socialt samvær. Indkøb: Indkøb til ældre er både en kommunal forpligtelse og en frivillig opgave. De frivillige organiserer indkøb, dels som en kollektiv aktivitet, dels som en individuel aftale med et indkøbskorps. Lektiehjælp til skolebørn: Mange børn oplever det at lave lektier alene som en vanskelig opgave. Derfor tilbyder ældre med mod på opgaven, at skolebørnene kan komme på faste tidspunkter hver dag og få hjælp til deres lektier i et hyggeligt miljø. Erindringsværksted: Frivillige indsamler genstande til erindringskasser til brug på ældrecentre, hvor der gennemføres særlige aktiviteter for demente. Derudover oprettes lokale erindrings-aktiviteter, som både fokuserer på årstal og temaer. Det kan være en udstilling på biblioteket om hovedgaden i 1950, eller en udstilling om den lokale virksomhed. Pointen er at samle ældre, der var ansat eller engageret i det pågældende udstillingsobjekt. Søndagscafé: For mange ældre er søndagene lange og uden oplevelser, fordi butikkerne er lukkede, familien slapper af og ønsker ikke at være aktive. Søndagscaféen er foreningens tilbud til dem, der har lyst til at komme ud og få en god oplevelse om søndagen. Her finder

13 man mange andre, der hellere vil underholdes med et foredrag og en svingom, end bare at sidde derhjemme og vente på, at det igen bliver mandag. Netværksskabende aktiviteter: I samtlige kommuner findes der forskellige tilbud i foreninger eller igennem et samarbejde mellem forening og ældreinstitution. Det er typisk kulturelle tilbud, som samvær, foredrag, udflugt, kortspil, og nogle steder findes der mere anvancerede tilbud med værkstedsfaciliteter som stenslibning, træ- og metalsløjd, edb, dvd m.v. og ikke mindst holdgymnastik, svømning og boldspil. Vi ønsker at udbygge dette samarbejde, således at de frivillige, som bruger ældrecentrenes faciliteter, også yder en indsats for beboerne på institutionerne og således, at de frivilliges indsats indgår som en integreret del at institutionens samlede tilbud. Seniorkurser for kommende efterlønsmodtagere og folkepensionister: Alt for mange seniorer forlader arbejdsmarkedet uden planer eller indhold for deres otium, og oplever en krisesituation efter et stykke tid. Seniorkurserne tilbydes med det formål at skabe sociale netværker i lokalmiljøerne, hvor folk bor og trives. Med det som udgangspunkt sættes en proces i gang, der skal forebygge ensomhed og kedsomhed (virksomhederne kan spille en afgørende rolle i dette arbejde). Datastuer og videoværksted: Det er et mål at udbygge antallet af datastuer, for at give ældre mulighed for på egne præmisser at dygtiggøre sig på dette område. Samtidig skal datastuerne udbygges med mere avanceret udstyr i form af videoredigering m.m., da det tiltrækker mændene og dermed forebygger ensomhed for især dem. Og meget andet der gror op af processen! De konkrete aktiviteter vil primært være aktiviteter, der som drivkraft kan skabe nye netværker blandt svage ældre med ensomhedsproblemer. Udgangspunktet er at komme i dialog med dem, der har kendskab til de lokale forhold. Personer som hjemmehjælperen, den forebyggende medarbejder, pensionistforeningen, viceværten m.fl. samt de ressourcestærke ældre, der har overskud til at give en hånd med, der hvor der er brug for frivillig hjælp. Det er vores mål at opmuntre ældre, med overskud til at danne små frivillige sociale netværker i mindre geografiske områder, til at løse konkrete opgaver blandt de svage ældre, men også sikre, at ældre med behov for professionel hjælp får kontakt til kommunen.

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

- en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU.

- en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU. - en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU. Socialrådgiver, Supervisor, Cand.scient.soc, Ph.d. i socialt arbejde. Ansat som lektor i socialt arbejde

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg og Social Esbjerg Kommune

Partnerskabsaftale mellem Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg og Social Esbjerg Kommune Partnerskabsaftale mellem Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg og Social Esbjerg Kommune Partnerskabets ramme: Med denne aftale indgår Social, Esbjerg Kommune og Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg

Læs mere

Social Frivilligpolitik 2012-2015

Social Frivilligpolitik 2012-2015 Social Frivilligpolitik 2012-2015 Forord Det Frivillige Sociale Arbejde i Aalborg Kommune bygger på en meget værdifuld indsats som et stort antal frivillige hver dag udfører i Aalborg Kommune. Indsatsen

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Opfordring til landets kommuner forebyggelse på ældreområdet

Opfordring til landets kommuner forebyggelse på ældreområdet Opfordring til landets kommuner forebyggelse på ældreområdet Socialstyrelsen har fra efteråret 2013 brug for 2-3 indsatskommuner, der ønsker at medvirke i afprøvning og evaluering af en række metoder og

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer.

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Sorø Kommune Fagcenter Sundhed Rådhusvej 8 4180 Sorø T 5787 6000 F 5787 7100 soroekom@soroe.dk www.soroe.dk

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 frivilligheden blomstrer Bærende principper fælles pejlemærker Tænkes sammen med fra politik til praksis 3 5 7 9 11 frivilligheden

Læs mere

Ældre- og værdighedspolitik. Center for Ældre

Ældre- og værdighedspolitik. Center for Ældre Ældre- og værdighedspolitik 2016 Center for Ældre Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Vi er i dag mere sunde og raske og lever længere end tidligere. Det betyder, at mange af os er på arbejdsmarkedet

Læs mere

22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK

22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK 22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK Til Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Viborg Kommune Frivillighedsrådet repræsenterer mere end 100 foreninger, der har det

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Januar 2013 Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 1. marts 2013 På vegne af Byrådet, Borgmester Karin Søjberg

Læs mere

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Hvidovre 2012 sag: 11/54709 Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Fælles ansvar for vores børn. Hvidovre Kommune vil i fællesskab med forældre skabe de bedste

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere uanset alder og eventuelle

Læs mere

Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16

Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16 Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Vi er i dag mere sunde og raske og lever længere end tidligere. Det betyder, at mange af os er på arbejdsmarkedet

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

Om Videncenter for velfærdsledelse

Om Videncenter for velfærdsledelse 23/11/11 Om Videncenter for velfærdsledelse Videncenter for Velfærdsledelse I Finansloven for 2010 blev der afsat 20 mio. kr. til et nyt Videncenter for Velfærdsledelse. Videncentret er et samarbejde mellem

Læs mere

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. Juni 2013 Nye fælles løsninger caféer som samlende drivkraft 1. Resume Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg Magistratsafdelingen

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE Forord Denne vision for vores børn og unges liv i Allerød Kommune er resultatet af mange menneskers indsigt og ihærdighed. Startskuddet

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

Næstved Kommunes. Ældrepolitik - 1 -

Næstved Kommunes. Ældrepolitik - 1 - Næstved Kommunes Ældrepolitik - 1 - Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 ÆLDREOMRÅDET... 3 1.2 PROCES FOR ÆLDREPOLITIK... 3 2. OVERORDNEDE PEJLEMÆRKER FOR ÆLDREPOLITIKKEN... 4 2.1 MISSIONEN... 4

Læs mere

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune Strategi for frivillighed og civilsamfund Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Formands Nyt. Nr. 2-2015 Juni. Livet skal leves hele livet

Formands Nyt. Nr. 2-2015 Juni. Livet skal leves hele livet Formands Nyt Nr. 2-2015 Juni Livet skal leves hele livet OK-Klubberne i Danmark * Allégade 2 * 2000 Frederiksberg * tlf.: 33 85 45 01 * ok-klubberne.dk * facebook.com/okklubberne Formands Nyt nr.2, juni

Læs mere

Er du frivillig i Thisted Kommune?

Er du frivillig i Thisted Kommune? Er du frivillig i Thisted Kommune? Produceret af Thisted Kommune April 2015 Forord Der skal lyde en tak for din indsats som frivillig i Thisted Kommune. Et stærkt frivilligmiljø med aktive og engagerede

Læs mere

8722 Hedensted Web: www.hedensted.dk. 8722 Hedensted Ansøgningsskema til Udviklingspuljen

8722 Hedensted Web: www.hedensted.dk. 8722 Hedensted Ansøgningsskema til Udviklingspuljen ? Kultur og Fritid TK:79755000 Niels Espes Vej 8 E-mail: sikkerpost@hedensted.dk 8722 Hedensted Web: www.hedensted.dk Sendestil Kultur og Fritid Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted Ansøgningsskema til Udviklingspuljen

Læs mere

Udkast. Forslag til lov om ændring af lov om social service (værdighedspolitikker for ældreplejen)

Udkast. Forslag til lov om ændring af lov om social service (værdighedspolitikker for ældreplejen) Sundheds- og Ældreministeriet Udkast Enhed: Primær sundhed, Ældrepolitik og Jura Sagsbeh.: DEPCHS/SSK Sagsnr.: 1507412 Dok. nr.: 1843181 Dato: 09. december 2015 Forslag til lov om ændring af lov om social

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2019-2021 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 4 VÆRDIGRUNDLAG... 5 VISION... 6 INDSATSOMRÅDER... 7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Indledning Norddjurs Kommune har i de senere år sat fokus på mulighederne for at udvikle en folkeskole, hvor de unge i

Læs mere

Samsø Kommune arbejder ud fra værdierne: Ordentlighed Anerkendelse Tillid Tydelighed. Værdighedspolitik

Samsø Kommune arbejder ud fra værdierne: Ordentlighed Anerkendelse Tillid Tydelighed. Værdighedspolitik INDSATSER PRINCIPPER OVERORDNET POLITIK Godkendt af Samsø Kommunes kommunalbestyrelse 26.4.2016 Værdighedspolitik I Samsø Kommune ønsker vi, at alle borgere skal have mulighed for en værdig alderdom. For

Læs mere

Frivilligt socialt arbejde i Norddjurs Kommune

Frivilligt socialt arbejde i Norddjurs Kommune Frivilligt socialt arbejde i Norddjurs Kommune FRIVILLIGPOLITIK November 2010 Revideret i henhold til Voksen- og Plejeudvalgets beslutning i møde den 11. november 2010. Godkendt i Kommunalbestyrelsens

Læs mere

Projektbeskrivelse Stolemotion (Træning i lokale idrætsforeninger, på aktivitetscentre og plejecentre)

Projektbeskrivelse Stolemotion (Træning i lokale idrætsforeninger, på aktivitetscentre og plejecentre) Projektbeskrivelse Stolemotion (Træning i lokale idrætsforeninger, på aktivitetscentre og plejecentre) Dansk Arbejder Idrætsforbund (DAI) har de seneste år oplevet et stigende behov for særlige motionstilbud

Læs mere

Projektbeskrivelse: Ældres sundhed/forebyggelse af fald

Projektbeskrivelse: Ældres sundhed/forebyggelse af fald Notat Haderslev Kommune VS Stab Nørregade 41 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk 13.februar 2012 Sagsident: 10/13082 Sagsbehandler: Christian Métais Dir.

Læs mere

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK Håndbogens første kapitel indeholder Jammerbugt kommunes sammenhængende Børnepolitik. Politikken er det grundlæggende fundament for alt arbejde,

Læs mere

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Holbæk Byråd, december 2012 Forord Frivillige gør allerede nu en stor indsats og en stor forskel i Holbæk Kommune. Frivillige er aktive medborgere, der tager ansvar for

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP

ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Online

Læs mere

Socialøkonomisk virksomhed

Socialøkonomisk virksomhed Socialøkonomisk virksomhed Case - Magneten René Risom Johansen & Jens Christian Kobberø 50i180 i Frederiksberg Kommune Marts 2015 Indledning Denne rapport er blevet til under projektet 50 akademikere i

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

Ældrepolitik 04.05.14. Center for Ældre

Ældrepolitik 04.05.14. Center for Ældre Ældrepolitik 04.05.14 Center for Ældre Forord I de kommende år bliver vi flere ældre i kommunen. De ældre er i dag mere sunde og raske end nogensinde. Vi lever længere end tidligere, hvor levevilkårene

Læs mere

Center for Socialpsykiatri, Roskilde Kommune:

Center for Socialpsykiatri, Roskilde Kommune: Center for Socialpsykiatri, Roskilde Kommune: Den faglige tilgang og de konkrete tilbud Indledning Center for Socialpsykiatri (CfS) arbejder ud fra nedenstående faglige rehabiliterings-tilgang: Psykosocial

Læs mere

Borger- og Socialservice

Borger- og Socialservice Borger- og Socialservice Sagsbehandler: Karoline Winther-Lund Telefon: 23 22 90 10 Email: 36502@ishoj.dk Journal eller CPR-nummer: Ishøj, den 28. september 2012 Projektbeskrivelse Opgangsnetværk Baggrund

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik Ringsted Kommune Indledning Byrådet i Ringsted har vedtaget en samlet børne- og ungepolitik som gælder alle de kommunale institutioner, der har kontakt med børn og unge samt deres

Læs mere

Fritidsvejledning og fritidspas

Fritidsvejledning og fritidspas Baggrund I det brede tværfaglige samarbejde om forebyggende indsats tidlig i livet, opleves et behov for at kunne tilbyde en ordning med Fritidspas og Fritidsvejledning, idet det ikke er alle forældre,

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

Handleplan for indsatsen på det frivillige sociale område i 2015

Handleplan for indsatsen på det frivillige sociale område i 2015 Handleplan for indsatsen på det frivillige sociale område i 2015 Indledning Handleplanen er en udmøntning af Rødovre Kommunes politik på det frivillige sociale område, som er vedtaget i efteråret 2014.

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

Ph.d., lektor Maja Lundemark Andersen AAU

Ph.d., lektor Maja Lundemark Andersen AAU Ph.d., lektor Maja Lundemark Andersen AAU Maja Lundemark Andersen Socialrådgiver, Supervisor, Cand.scient.soc, Ph.d. i socialt arbejde. Ansat som lektor på Kandidatuddannelsen i socialt arbejde AAU. Har

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Udviklingskontrakt 2016 for Hørning Dagtilbud

Udviklingskontrakt 2016 for Hørning Dagtilbud Udviklingskontrakt 2016 for Hørning Dagtilbud 1. Virkeliggørelse og koordinering af politisk besluttede forandringer Kommunens samlede ledelse arbejder målrettet på, at Byrådets visioner, politikker og

Læs mere

Værdighedspolitik Indholdsfortegnelse

Værdighedspolitik Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord...2 Derfor en værdighedspolitik... 2 Hvorfor værdighed... 2 Værdighed i Gribskov Kommune er:...2 Formål...4 Visioner og hvordan de opnås...5 Livskvalitet...5 Selvbestemmelse...

Læs mere

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Overordnede informationer Projektets titel : Mobilt sundhedstilbud til aktivander i Svendborg Kommune Projektperiode

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde.

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. Indledning: Følgende materiale udgør Klynge VE5 s fundament for det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen 0 5 år,

Læs mere

Frivillighed i Faxe Kommune

Frivillighed i Faxe Kommune Frivillighed i Faxe Kommune - en strategisk ramme Faxe Kommune Indhold Indledning... 3 Baggrund... 5 Fokus på frivillighed gennem ligeværdighed... 7 De tre indsatsområder... 9 Indsatsområde 1... 10 Indsatsområde

Læs mere

Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017

Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017 Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017 Baggrund for seniorpolitikken 2014-2017 Ishøj kommunes nuværende seniorpolitik løber frem til 2013. Der skal derfor udarbejdes en ny politik gældende for 2014-2017,

Læs mere

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 DIALOG 1 ÅBENHED strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 ENGAGEMENT INDHOLD Forord 3 Indledning 4 Strategisk kompetenceudvikling 6 HR-fokusområder 2015 17 8 Ledelse af velfærd og borgerinddragelse 8 Innovation

Læs mere

1. Koordinator funktionen i Kolding Provstis Menighedspleje:

1. Koordinator funktionen i Kolding Provstis Menighedspleje: 1. Koordinator funktionen i : Koordinator funktionen: Funktionsområder: Varetagelse af besøgstjeneste for, herunder oprettelse af samt koordinering af besøgstjeneste i private hjem, plejehjem, aflastningstjeneste

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNE DEMOKRATIEKSPERIMENTARIET BORGERINDDRAGELSE. Anders Lauritsen, Strategi og Udvikling Michael Suhr, Byrådet Holbæk Kommune

HOLBÆK KOMMUNE DEMOKRATIEKSPERIMENTARIET BORGERINDDRAGELSE. Anders Lauritsen, Strategi og Udvikling Michael Suhr, Byrådet Holbæk Kommune HOLBÆK KOMMUNE DEMOKRATIEKSPERIMENTARIET BORGERINDDRAGELSE Anders Lauritsen, Strategi og Udvikling Michael Suhr, Byrådet Holbæk Kommune > Holbæk Kommune Fakta om Holbæk Kommune Ca. 70.000 indbyggere 60

Læs mere

I Assens Kommune lykkes alle børn

I Assens Kommune lykkes alle børn I Assens Kommune lykkes alle børn Dagtilbud & Skole - Vision 0-18 år frem til 2018 I Assens Kommune har vi en vision for Dagtilbud & Skole. Den hedder I Assens Kommune lykkes alle børn og gælder for børn

Læs mere

Aftale 2013. Skovsgård Børnehave

Aftale 2013. Skovsgård Børnehave Aftale 2013 Skovsgård Børnehave Jammerbugt kommune Harriet Meisner Søren Brink Bodil Thomsen Børnechef Udvalgsformand Aftaleholder Aftalen gælder for 2013-1 - 1.0 Introduktion til aftalestyring Aftalestyring

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Brønderslev Kommune. Det Lokale Beskæftigelsesråd. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Det Lokale Beskæftigelsesråd. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Det Lokale Beskæftigelsesråd Beslutningsprotokol Dato: 26. maj 2008 Lokale: Jobcentret Tidspunkt: kl. 09.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/104 Godkendelse af dagsorden...

Læs mere

Projektets tertiære målgruppe er professionelle og civile aktører, der ønsker at deltage i udviklingsarbejdet.

Projektets tertiære målgruppe er professionelle og civile aktører, der ønsker at deltage i udviklingsarbejdet. Partnerskabet i Urbanplanen ønsker at igangsætte et længerevarende metodeudviklingsprojekt All in i samarbejde med Københavns Kommune. Projektet henvender sig til unge over 18 år, som befinder sig i en

Læs mere

Nuværende viden om partnerskaber mellem det offentlige, det private og civilsamfundet

Nuværende viden om partnerskaber mellem det offentlige, det private og civilsamfundet Nuværende viden om partnerskaber mellem det offentlige, det private og civilsamfundet Parathed og vilje Et bæredygtigt partnerskab kræver, at partnerskabsorganisationerne er parate og villige til at indgå

Læs mere

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og

Læs mere

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Vi vil et helhedsorienteret og fagligt stærkt miljø, hvor børn, forældre og medarbejdere oplever sammenhæng ved kontakt med alle dele

Læs mere

Aftale om socialt partnerskab. mellem Roskilde Kommune som arbejdsgiver og Roskilde Kommune som social myndighed

Aftale om socialt partnerskab. mellem Roskilde Kommune som arbejdsgiver og Roskilde Kommune som social myndighed Aftale om socialt partnerskab mellem Roskilde Kommune som arbejdsgiver og Roskilde Kommune som social myndighed Roskilde kommune, april 2008 Jobcentret i Arbejdsmarkedsforvaltningen arbejder som myndighed

Læs mere

Det sammenhængende børne- og ungeliv

Det sammenhængende børne- og ungeliv Det sammenhængende børne- og ungeliv - vejen til ny velfærd for børn, unge og deres familier i Odense 14. februar 2013 Vores udfordring Vi har en dobbelt udfordring i Odense: Vi har høje ambitioner for

Læs mere

Frivillighedspolitik for Foreningen Den Boligsociale Fond

Frivillighedspolitik for Foreningen Den Boligsociale Fond Frivillighedspolitik for Foreningen Den Boligsociale Fond Hillerød maj 2011 Indholdsfortegnelse Side Indledning 3 Tankerne bag Frivillighedspolitikken 4 Organisering og forankring 5 Foreningens visioner

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Socialministeriet. Kissen Møller Hansen, Sonja Iskov, Lars Bahl / Billedhuset 2.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Socialministeriet. Kissen Møller Hansen, Sonja Iskov, Lars Bahl / Billedhuset 2. Regeringen Titel: Udgiver: Bedre mad til ældre Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Socialministeriet Udgivelsesår: 2001 Udgave, oplag: Fotos: Sats: Tryk og bogbind: 1. udgave, 1. oplag, 1.000

Læs mere

Dagplejen i Aalborg Kommune som pilotinstitution i Ny Nordisk Skole. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen

Dagplejen i Aalborg Kommune som pilotinstitution i Ny Nordisk Skole. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Dagplejen i Aalborg Kommune som pilotinstitution i Ny Nordisk Skole Præsentation af dagplejen i Aalborg Kommune 767 dagplejere opdelt i 4 områder Ca. 2500 børn 33 dagplejepædagoger 11 ledere Film om Ny

Læs mere

LEDELSE PÅ TVÆRS I EKSTERNT STØTTEDE UDVIKLINGSPROJEKTER

LEDELSE PÅ TVÆRS I EKSTERNT STØTTEDE UDVIKLINGSPROJEKTER LEDELSE PÅ TVÆRS I EKSTERNT STØTTEDE UDVIKLINGSPROJEKTER Træd i karakter som projektejer/styregruppedeltager Artiklen opstiller en række ansvarsområder, der er vigtige at være sig bevidst i styregruppearbejde

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier Notat Dato: 4. november 2007/jru/ami Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier I årsmødevedtagelsen Alle børn

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2016-2019 Indhold FORORD... 3 INDLEDNING... 4 VÆRDIGRUNDLAG... 5 VISION... 5 INDSATSOMRÅDER... 7 1. LIVSKVALITET... 7 2. SELVBESTEMMELSE...

Læs mere

KOMMUNIKATIONSPOLITIK

KOMMUNIKATIONSPOLITIK KOMMUNIKATIONSPOLITIK FORORD Det er afgørende, at såvel ledelse som medarbejdere altid er opmærksomme på, hvordan vi kommunikerer godt, både internt og eksternt. Ved hjælp af en god dialog og en åben,

Læs mere

Frivilligrådets mærkesager 2015-16

Frivilligrådets mærkesager 2015-16 Frivilligrådets mærkesager 2015-16 September 2015 FÆLLESSKAB OG DELTAGELSE GIVER ET BEDRE SAMFUND OG BEDRE VELFÆRD Forord Frivilligrådet mener, at vi i dagens Danmark har taget de første og spæde skridt

Læs mere

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til vision. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2018-2021 Indhold INDHOLD...2 FORORD...3 INDLEDNING...4 VÆRDIGRUNDLAG...5 VISION...6 INDSATSOMRÅDER...7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

Kvalitetsmodel for socialtilsyn. Temaer, kriterier og indikatorer for plejefamilier

Kvalitetsmodel for socialtilsyn. Temaer, kriterier og indikatorer for plejefamilier Kvalitetsmodel for socialtilsyn Temaer, kriterier og indikatorer for plejefamilier Indledning I det følgende beskrives kvalitetsmodellen, som socialtilsynet skal anvende ved vurdering af kvaliteten i plejefamilier

Læs mere

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år.

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. Børn og unge i vækst - alle børn skal trives i et trygt og sundt miljø med leg og læring. - alle børn skal møde nærværende,

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune FORORD Thisted Kommune vil på Sundheds- og Ældreområdet sikre en hjælp og støtte, som er med til at fremme værdighed for kommunens borgere. Et fokus på værdighed hænger

Læs mere

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering Villa Maj Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering Den 1. juni 2014 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års området i Gentofte

Læs mere

Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med anden etnisk baggrund i folkeoplysningen

Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med anden etnisk baggrund i folkeoplysningen Til Silkeborg 25.11.2015 Folkeoplysningen Viborg Kommune Prinsens Alle 5 8800 Viborg Fra AOF Viborg Aftenskole AOF Midt, Ørnsøvej 5 8600 Silkeborg Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med

Læs mere

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur.

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur. Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske læreplaner er udarbejdet for at sikre at børn tilegner sig de nødvendige kompetencer, samt synliggøre det pædagogiske arbejde der udføres i børnehaver. De seks kompetenceområder

Læs mere

Velfærdspolitik. Voksen- og ældreområdet. Revideret den 23. februar 2016 Dokument nr. 480-2016-140791 Sags nr. 480-2015-107141

Velfærdspolitik. Voksen- og ældreområdet. Revideret den 23. februar 2016 Dokument nr. 480-2016-140791 Sags nr. 480-2015-107141 Velfærdspolitik Voksen- og ældreområdet Revideret den 23. februar 2016 Dokument nr. 480-2016-140791 Sags nr. 480-2015-107141 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 Vision og fokusområder... 4 VÆRDIER... 5

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 26. februar 2015. Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Nørager Ældrecenter, Anlægsvej 10, 9610 Nørager. Møde slut: 12.

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 26. februar 2015. Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Nørager Ældrecenter, Anlægsvej 10, 9610 Nørager. Møde slut: 12. Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 09:00 Sted: Nørager Ældrecenter, Anlægsvej 10, 9610 Nørager Møde slut: 12.30 Fraværende: Poul Larsen 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 18 sprotokol fra sidste

Læs mere

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser Pårørendepolitik For Borgere med sindslidelser 2 1. INDLEDNING 3 IN D F LY D E L S E 4 POLITIKKENS RAMMER 5 2. DE STYRENDE PERSPEKTIVER OG VÆRDIER 7 INDFLYDELSE, INDDRAGELSE OG INFORMATION 7 DE SOCIALE

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016

VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 BRØNDBY KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 - En værdig ældrepleje FEBRUAR 2016 Værdighed Brøndby Kommunes ældrepolitik berører mange vigtige emner, der har betydning for skabelsen af et godt, langt og aktivt

Læs mere

Børne og Ungeforvaltningen 2014-15. På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud

Børne og Ungeforvaltningen 2014-15. På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud Børne og Ungeforvaltningen 2014-15 På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud 1 En strategi for inklusion i dagtilbud Dette hæfte beskriver en strategi for inklusion i dagtilbud i Køge Kommune. Strategien

Læs mere

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune Notat til drøftelse og kvalificering i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Handicaprådet og FagMED HPU, marts/april 2014. Formål med kapacitetsanalysen

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2016-2019 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 3 VÆRDIGRUNDLAG... 4 VISION... 4 INDSATSOMRÅDER... 5 1. LIVSKVALITET... 5 2. SELVBESTEMMELSE...

Læs mere

Kompetencebeskrivelse Landsforeningen for ansatte i sundhedsfremmende og forebyggende hjemmebesøg

Kompetencebeskrivelse Landsforeningen for ansatte i sundhedsfremmende og forebyggende hjemmebesøg Kompetencebeskrivelse Landsforeningen for ansatte i sundhedsfremmende og forebyggende hjemmebesøg Sociale/samarbejdsmæssige kompetencer Personlige kompetencer Borgeren Udviklingskompetencer Faglige kompetencer

Læs mere

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling.

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. Fra B & U `s Udviklingsplan: Med udgangspunkt i at forældrene er Børn og Unges vigtigste voksne, skaber vi konstruktive relationer

Læs mere

Generelle oplysninger. Projektoplysninger

Generelle oplysninger. Projektoplysninger Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes og sendes pr. mail til Socialstyrelsen på: tidligindsats@socialstyrelsen.dk Projektets titel Skriv titel

Læs mere