Teamlederen og den enkelte

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teamlederen og den enkelte"

Transkript

1 Teamlederen og den enkelte Tjenestesamling 4. og 5. september 2009 Et netværk af menigheder og et fællesskab af tjenester Gerne tilskrive Lene en stor andel af det som kommer til at foregå den næste time. Selvom det er mig der står her - så har vi planlagt det sammen og det har været til stor inpiration. Jeg læste engang en bog af Doug Paggit der hed preaching re-imagined - en af hans teser var at prædikener skulle laves i fællesskab med andre - så der blev et Helligånden og vi - det kan jeg kun opmuntre til. Det er faktisk utroligt givende at diskutere og drøfte sine prædikener med nogen inden man prædiker dem i stedet for efter. Før vi går igang har jeg lige 2 kommentar i debatten om hvor Helvede er og Hvordan det ser ud. Den første kommentar er at jeg ikke ved hvor det er og hvordan det ser ud - agter heller ikke at finde ud af det, Den anden kommentarer er, at det er fordi jeg ved jeg kommer i himlen - det fremgår tydelige af denne slide (DIAS)

2

3 Mercedesmodellen Kilde: Eductor, udvikling og uddanelse Ekspertopgaver: De ting er er ekspert i og opgaver du (tror) selv løser bedst eller Ekspert Styring Styringsopgaver, der handler om at koordinere og administrere. Så som mødeplan, indkaldelse til ledermøder, referater, økonomi osv. Ledelse Ledelsesopgaver: Handler om at skabe en god kultur og udvikle den enkelte medarbejder. Et netværk af menigheder og et fællesskab af tjenester Når vi taler om at lede et team, er det jo væsentlig at finde ud af hvad det egentlig er for en slags ledelse vi taler om. Hvis jeg spurgte ud i rummet her - hvad er ledelse - ville vi få mange forskellige svar. En væsentlig ting at sige er, at når man taler om at lede et team - så er det altså en form for ledelse, går på at lede teamet. Vores primære fokus som præster og leder er ofte at lede menigheden, eller skolen eller missionsområdet. Men et væsentlig ting at huske på ved ledelse, er at det ligeså meget handler om teamet, medarbejderne, personalet. Jeg er stødt på den her såkaldt Mercedesmodel - fordi den vises på en måde som ligner Mercedes logoet. Det er min bror som arbejder i Eductor, et firma som laver udvikling og uddanndelse for ledere. På deres grundmodul introduceres den her model - for at skabe en fælles forståelse af hvad ledelse er. Jeg antager at de fleste her er præster eller ledere fordi Gud på en eller anden måde har ledt jer til det - men i den kaldelse ligger jo også at gud har giver os nogle gaver/talenter - som også gør at vi også blive set som ledere og anerkendt/indsat som ledere. Ekspert - (DIAS) nogen er måske rigtige gode talere/kommunikatorer, underviser Andre er superdygtige, koordinatorer, administrator, andre en passion som brænder i igennen Der er ting i vores fag vores rolle som ledere som vi er eksperter i - og andre hvor vi tror vi er eksperter. Styring - Så er er række ting i vores rolle som handler om styring og administration og koordination (DIAS) Det som Merces modellen udfordrer os på, er at hverken ekspert opgaver eller styring, er ledelse. Ledelse (DIAS) handler om at skabe en god kultur og udvikle den enkelte medarbejder/personale/ledergruppe. Det er ikke sikkert man er enig i denne måde at definere det på, men fakta er, at der hvert fald en dimension af ledelse - hvor vi som teamledere må turde være ledere for vores team - ikke bare være den der indkalder og skriver referat - hvem hvor vi tør tage ansvar for også at udvikle dem omkring os. Jesus var suverænt til dette - og det skal vi kigge på lige om lidt. (DIAS)

4 Mercedesmodellen Kilde: Eductor, udvikling og uddanelse Tid brugt Ønskefordeling Ekspertopgaver Styring Ledelse 100 % 100 % Et netværk af menigheder og et fællesskab af tjenester Inden da, vil bare udfordre dig til at lave denne lille øvelse der hjemme end dag. Hvor meget fokus, energi, tid bruger du som leder disse forskellige ting. Hvad vil du mene er en ønske fordeling af din tid. Jeg vil gerne bare nævne nogle få ting som jeg ser i Jesus måde at være på over for sine disciple. Jesus var nemlig ekspert i den form for ledelse som Mercedes modellen ligger op til. Der er masser af andre ting man kunne trække frem - prøv at læse Johannes evangeliet med disse briller på og se hvor fantastisk Jesus er til at få det bedste frem i disciplene.

5 Jesusmodellen Jesus så potentialet i disciplene: Følg mig (Matt. 4:18-20) 6-10 år år 14 -? Bet Sefer House of the books Bet Talmud House of learning Bet Midrash House of Study Toraen Mosebøgerne Hele GT mundtlige tradition spørgsmål Disciple At blive som en rabbiner Kilde: Rob Bell, Velvet Elvis Spørgsmål: Når du kalder ledere omkring dig, er det så fordi du har en opgave du skal have løst? Eller tror du på de kan blive som dig - ja enddog blive større end dig. Et netværk af menigheder og et fællesskab af tjenester Har det nogen sinde undret dig at da Jesus kom forbi Simon (Peter ) og Andreas der var ved at kaste garn ud i søen - og Jesus råber - kom og følg mig. Så smider de alt hvad de har i hænderne. Det kræver mod som leder at sige - kom og Følg mig - jeg har noget kan give dig - jeg vil gøre dig til - en menneskefisker - en god leder, osv. Men hvorfor forlod de deres familie og arbejde. I en jødisk tradition hvor Jesus voksede op og var, anså man Toraen, de 5 mosebøger, for så centralt i liv, at man allerede fra seks års alderen begyndte at uddanne de jødiske drenge Første niveau hed Beet Sefer (DIAS) - House of the Books - og varede indtil børnene var 10 år. I den aller kunne de mosebøgerne - udenad Dem der viste talent skriften kom på næste niveau - Bet Talmud DIAS) (House of Learning) - her var man til man var ca. 14. Dem der ikke viste talent for skriften kom i lære i familiens håndværk - hyrder, sandalmagere, tømrer, fiskere, På House of Learning fortsatte de med de Hebræiske skrifter og da de blev 14 - kunne de frem til Malakias 39 bøger - udenad På det her niveau lærte de også at stille spørgsmål og diskutere og blev indført i hele den mundtlige tradition som omgav toraen og Talmud Herefter var det kun de bedste af de bedste som ansøgte rabinnerne om at få lov til at blive disciple - (blive som rabbineren - tage hans åg på ) Det niveau hed Bet Midrash (House of Study) Rabbineren ville stille ansøgeren hundredvis af spørgsmål for at blive sikker på om ansøgeren havde hvad der skulle til. Hvis han mente det ville han sige - kom og følg mig. Her i en alder af 30 år - det normale tidspunkt for en rabbiner at begynde sin offentlige undervisning og træning af Disciple - kommer Jesus og kalder på Simon og Andreas Hvorfor er de fiskere - ja de var ikke gode nok til at blive disciple - de klarede ikke cuttet til niveau 2 og 3. Jesus kalder på de ikke gode nok - og de rejser sig straks og følger efter - hvorfor. Her står der en rabbiner og kalder kom - jeg tror du kan blive som mig - jeg tror du kan klare det - alligevel. Jesus tog nogle drenge som ikke kunne klare cuttet - og forandrede historiens gang. Jesus kalder på disciplene fordi han troede på at de kunne blive som ham - han siger endda til dem at de kommer til at gøre større ting end ham. Når du kalder ledere omkring dig - er det så fordi du har en opgave du skal have løst - eller tror du på de kan blive som dig - ja enddog blive større end dig.

6 Jesusmodellen Jesus så dem enkeltvis: Johannes følte sig særlig meget holdt af (Joh. 21:7) Opgaven Den enkelte Teamet Spørgsmål: Hvad tænker de enkelte i dit team om sig selv når de har været sammen med dig? Et netværk af menigheder og et fællesskab af tjenester Det at Johannes følte det og skrev det - er måske lidt udansk og lidt sjovt. Men egentligt er der jo fantastisk at han følge sig særlig - midt i flokken. (DIAS) I et team er der 3 ting som er vigtige at afbalancere som ledere Og det er opgaven vi har for an os - teamet som helhed - og den enkelte Nogen gange så er vi optaget af opgaven eller på hele gruppen - at vi glemmer at se den enkelte. Man kunne spørge (Dias) Føler de sig løftet videre og opmuntret og udfordret - eller har i bare fået lavet en mødeplan og en strategi? Man kunne også spørge - hvad ser du egentlig i dine medledere - hvad gør de ved dig. Synes du de nogle halvdovne Onslow typer eller hvordanhvordan føler du, når du en af dem ringer, eller mailer - gør det dig godt tilpas

7 Jesusmodellen Jesus havde omsorg for dem på mange måder: Ypperstepræstelige bøn (John 17) v 8) For de ord jeg har fået fra dig har jeg givet videre til dem v9 ) Jeg går i forbøn for dem, Far. Jeg går ikke i forbøn for verden men for dem v11) Far hold din hånd over dem, beskyt dem v 20/ Jeg beder ikke kun for dem, der er her, men også for dem, som i fremtiden kommer til tro på mig - gennem deres vidnesbyrd v 24) Far det er mit ønske, at dem som du har givet mig, må komme til det sted, hvor jeg tager hen. Spørgsmål: Hvad indeholder dine bønner for dit team? Et netværk af menigheder og et fællesskab af tjenester I Johannes 17 kan vi læse en fantastisk bøn som Jesus beder for sine disciple. Her får vi indsigt i noget af det syn Jesus havde på hans team v/ 8 Her ser vi at Jesus ikke holdt noget for sig selv - han var ikke ude på at være eksperten der kunne lede gennem at vide mest - han gav det hele videre. Alt hvad vi har fået - lad os give det videre. Det handler også også om at du som leder - tør tro på det som Gud har givet dig. v/9 hvor er mine bønner ofte for høsten og opgaven og mig selv og menigheden og det hele. Det viser at Jesu fokus på ledelse af udvikling af den enkelte. v/ 11 - her ser vi Jesu omsorg v/20 - Jesus er ikke optaget af et udvikle den inderste kreds - disciplene - Hans omsorg strækker sig langt ud i næste led - men han ved at nøglen dertil er vidnesbyrdet fra disciplene - dem som han har investeret i. v/24. Jesus ved at han står foran at blive herliggjort og æret -hans længsel er at de må komme med. Det jeg synes at ser her - er at Jesus og hans disciple havde mere end et arbejdsfællesskab/tjenestefællesskab. Der er noget i Jesus som drev ham - ud over hans opgave og hans kald. Det handler ikke bar om at Jesu opgave nu er fuldført og de andre kan tage over - Jesus beder inderligt om at de må blive forenet igen.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner.

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner. LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 13 Følg mig Ugens tekst og referencer: Luk 5,1-11. Joh 1,35-42. Den Store Mester, kap. 30. Huskevers: I er mine venner. (Joh 15,14) Hovedformålet er, at børnene Ved, at Jesus

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015 Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Kære konfirmander. Så er vi omsider nået frem til den store

Læs mere

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst.

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Kald 4: Hvad er dit behov lige nu. Nu er det tid til at ligge ønskerne lidt væk. Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Men i dag skal vi tale om dit behov.

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

IBELCAMPING Bibeltimer 2011

IBELCAMPING Bibeltimer 2011 LEDERHÆFTE IBELCAMPING Bibeltimer 2011 tema kære gud - hør lige her Dette hæfte tilhører: TEMA: Jesus lærer os om bønhørelse KÆRE GUD - HØR LIGE HER OM BØNHØRELSE Jesus ved selv, at det er godt at bede.

Læs mere

Ekstraordinære organisationer

Ekstraordinære organisationer Ekstraordinære organisationer Vi har brug for organisationer og ledere, der tager stilling til den verden og den tid, vi bevæger os i. Det mener Roxana Kia, som bl.a. er instruktør og kaospilot, og som

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Den sidste reformation af Torben Søndergaard

Den sidste reformation af Torben Søndergaard Den sidste reformation af Torben Søndergaard Copyright: 2010, Torben Søndergaard Udgivelse: Mission Produktion ISBN: 978-87-989848-6-3 Bestilling: www.oplevjesus.dk, www.mission.dk eller pr. tlf. 22 93

Læs mere

Jeg er vejen, sandheden og livet

Jeg er vejen, sandheden og livet Jeg er vejen, sandheden og livet Sang PULS nr. 170 Læs Johannesevangeliet 14,1-11 Jeg er vejen, sandheden og livet. Sådan siger Jesus i Johannes-evangeliet. Men hvad betyder det egentlig? Hvad mener han?

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 19/5-2013 kl. 11.00 Pinsedag Tema: Helligåndens komme HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 290 I al sin glans nu stråler solen

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN LEKTIE-GUIDEN S ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN - når lektiesituationen er kørt af sporet BOOKLET TIL FORÆLDRE Af Susanne Gudmandsen Autoriseret psykolog 1 S iden du har downloadet denne lille booklet,

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

ULLA DYRLØV PILOT FOR DIT BARN EN GUIDE TIL FORÆLD RE AKADEMISK FORLAG

ULLA DYRLØV PILOT FOR DIT BARN EN GUIDE TIL FORÆLD RE AKADEMISK FORLAG ULLA DYRLØV PILOT FOR DIT BARN EN GUIDE TIL FORÆLD RE AKADEMISK FORLAG PILOT FOR DIT BARN En guide til forældre ULLA DYRLØV Akademisk Forlag Pilot for dit barn En guide til forældre Af Ulla Dyrløv i samarbejde

Læs mere

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt Bilag 4 Transkriberet interview med Liselott Blixt Af: Gruppe 7 Interviewer: Jeg vil starte med at høre om hvad dig og dansk folkeparti mener om den alkohol politik vi har idag hvor man kan købe alkohol

Læs mere

Prædiken til 4. søndag i advent, Vor Frue Kirke, 22. dec. 2014.

Prædiken til 4. søndag i advent, Vor Frue Kirke, 22. dec. 2014. Prædiken til 4. søndag i advent, Vor Frue Kirke, 22. dec. 2014. Stine Munch. I år har været året, hvor vi har forkastet selvudviklings og selvhjælpsbøgerne. Eller det er måske at overdrive, men i hvert

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 Lad os bede: Kære Herre Jesus Kristus, mød os i dag, og stands os i vores blindhed.

Læs mere

Afsnit 1 Begyndelsen (1,1-45) side 8. Afsnit 2 Krisen (2,1-3,35) side 16. Afsnit 3 En ny begyndelse (4,1-6,29) side 26

Afsnit 1 Begyndelsen (1,1-45) side 8. Afsnit 2 Krisen (2,1-3,35) side 16. Afsnit 3 En ny begyndelse (4,1-6,29) side 26 Møder med Jesus Indhold Forord side 4 Afsnit 1 Begyndelsen (1,1-45) side 8 Afsnit 2 Krisen (2,1-3,35) side 16 Afsnit 3 En ny begyndelse (4,1-6,29) side 26 Afsnit 4 Brødet (6,30-8,21) side 40 Afsnit 5 Messiasskolen

Læs mere