Undersøgelse af flagermuskasser.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undersøgelse af flagermuskasser."

Transkript

1 Undersøgelse af flagermuskasser. Tekst og fotos: Viggo Lind Naturskolen april 2010 I april 2009 blev der opsat 20 nye flagermuskasser i Tarup-Davinde området. Fem større flagermuskasser var blevet sat op i 2007, men tilsyneladende har der ikke været succes med disse kasser. Yderligere sidder en speciel stang-kasse mellem Naturskolen og Vindinge Å. Se billede ovenfor. Når denne stang-kasse benyttes vil flagermusenes ekskrementer lande i vegetationen under kassen og tæt ved stangen. Det er selvfølgelig vanskeligt at finde de 4 8 mm lange mørke ekskrementer på bladene, men det er lykkedes en del gange i løbet af årene. Sandsynligvis er det dværgflagermus der benytter denne kasse. Ved Skovsøen i Odense sidder også et par kasser af samme type, hvor jeg har fundet tegn på aktivitet. Det bør også nævnes, at der findes dværgflagermus i gavlen over Høloftet. Ind- og udflyvning kan følges ved skumringstid sommeren igennem og deres ekskrementer kan let findes på fliserne under gavlen. Antallet af ekskrementer har dog været få i 2010, årsag kendes ikke.

2 De 20 nye kasser er fremstillet på Otterupgården i Otterup, samme sted som Ornitologisk Forenings kasser fremstilles. Modellen er efter engelsk forbillede og derefter tilpasset maskiner og muligheder på Otterupgården. Der er mulighed for at købe vores model på Otterupgården, træværkstedet. Tag Bund Front 140 Side 140 Side 200 Bagside Den viste tegning kan benyttes, hvis man selv vil fremstille kasser. Det er vigtigt at træets tykkelse er 25mm (1 tomme) eller mere, da bedre isolering giver mere konstant temperatur i kassen. Kasserne fra Otterupgården har et tag af vandfast finer med en klods på indersiden, der passer ned i kassehullet. Åbningen i bunden er på 20mm, anbefalingerne er på mellem 15 og 20mm. Der er 2 varianter af kassen, den ene har et finmasket stål-fluenet stiftet på bagsidebrættet. Det har f.eks. kasse nr. 3 som vist her på billedet, og formålet er at flagermusene lettere kan kravle op i kassen, når de er landet på brættet under kassen. Under landingsbrættet er en vandret liste sat på for at opsamle ekskrementer. Dette skulle afsløre anvendelse af kassen. Billedet herunder er netop fra kasse nr. 3, og det viser tydeligt, at der har været flagermusbesøg i kassen. Forskellen i træfarven skyldes optagetidspunkterne, der er henholdsvis 2009 og 2010.

3 Den anden variant af kasserne har fået fræset riller i bagsidebrættet, hvilket kan ses på billedet herunder. Det er dog en ret besværlig arbejdsproces, så den bliver nok ikke anvendt igen. En tredje mulighed er at lade alle sider være rå og uhøvlede, så flagermusenes kløer let kan få fat. Trykimprægneret træ må ikke anvendes og kasserne må ikke overfladebehandles, da mange træbeskyttelsesmidler kan slå flagermusene ihjel. Man kunne måske slå et stykke tagpap på taget for at give kassen noget beskyttelse og øge levetiden. På nuværende tidspunkt er der ingen klar indikation af, hvad flagermusene foretrækker. Kasse nr. 20 har også haft besøg, men ikke af flagermus. Den indeholdt en mængde redemateriale der sandsynligvis er fra en gærdesmutte, der lige har kunnet klemme sig ind gennem åbningen. Nogle af kasserne har en åbning på lidt over 20mm, hvilket kan give uønskede beboere. Som det ses her, er der kun en kasse på birketræet, det optimale er 2 eller 3 omkring det samme træ. Så er der nemlig mulighed for flagermusene til at flytte til en anden kasse i løbet af dagen, afhængig af årstid og temperatur. De fleste kasser i Tarup-Davinde er sat op parvis. Hvis en kasse ikke har været besøgt af flagermus indenfor 3 5 år bør den flyttes. Kasserne må gerne sættes højt, gerne 3 5m oppe, og med fri indflyvning, dvs. grene foran kassen skal fjernes. Vær dog opmærksom på at solopvarmningen ikke bliver alt for voldsom. Vore bygninger kan også bruges til flagermuskasser. Her må de gerne monteres højt under tagudhæng og hvor der ikke er for meget uro fra omgivelserne. Det er vigtigt at flagermusene får så meget fred og ro som muligt, derfor er kasseundersøgelser en lidt risikabel affære i dagtimerne. Man skal under alle omstændigheder holde sig væk i månederne juni, juli og august, hvor der kan være unger i kasserne. Min kasseundersøgelse fandt sted i slutningen af september og jeg mødte ingen beboere i kasserne. Dog var der i nogle kasser flere store slimede snegle, jeg havde ikke forestillet mig, at de kom så højt til vejrs. Et par kasser indeholdt hvepseboer, der heldigvis var forladt. Kasse nr. 15 i Phønix-området var desværre ikke til at finde, så nogen har medbragt en stige for at få kassen ned. Det er utænkeligt, at den er faldet ned af sig selv. På næste side ses et skema med alle kasserne, deres placering og korte bemærkninger til hvad der blev observeret.

4 Nr. Placering Opsat Inspektion Bemærkninger 1 Ved Naturskolen 23/ /9-10 Flagermusekskrementer på listen under kassen. 2 Ved Naturskolen - - Lille fugleekskrement på listen. 3 NØ for shelterne - - Flagermusekskrementer på listen. 4 NØ for shelterne - - Redemateriale fra? 5 Tangen i Nordsøen - - Flagermusekskrementer på listen. 6 Tangen i Nordsøen - - Flere store klare snegle 7 Hudevad Sø, vest - - Kradsemærker fra? 8 Hudevad Sø, vest - - Meget redemateriale fra? 9 Ibjerg, SØ - - Ingenting 10 Ibjerg, SØ - - Ingenting 11 Ibjerg, SV - - Snegle, redematr., f-ekskr. på stigen!! 12 Ibjerg, V - - Ingenting 13 Ibjerg, V - - Lidt redematr., spindelvæv i åbning. 14 Ibjerg, NV - - Ingenting 15 Phønix, 27/ Forsvundet!! granskoven SØ 16 Phønix, - - Fyldt med redemateriale. granskoven SØ 17 Phønix, - - Hvepsebo, delvis ødelagt NV for broen 18 Phønix, - - Hvepsebo NV for broen 19 Phønix, - - Ingenting, spindelvæv i åbning. NØ for Trekløver Ø 20 Phønix, ved ovale - - Fyldt med redemateriale. ridebane SØ 21 Stengården, loft Ingenting 22 Ibjerg, skydehus 2 - Flere besøg Ingenting 23 Ibjerg, skydehus Ingenting. Malet røde. 24 Ibjerg, skydehus Ingenting. Malet røde. 25 Mellem LB30 N og Rolighedsvej - Ikke undersøgt De vigtigste kasser er nr. 1 20, hvor en opsummering viser at: o 4 kasser med sikkerhed har været besøgt af flagermus. o 6 kasser indeholdt redemateriale, sandsynligvis fra gærdesmutte. o 2 kasser indeholdt hvepseboer. o 2 kasser indeholdt snegle. o 1 kasse med fugleekskrement på opsamlingslisten o 1 kasse med kraftige kradsemærker el. lign. på landingsbrættet. o 1 kasse stjålet. o Resten uden synlige tegn på besøg.

5 De viste kasser sidder ved tangen i Nordsøen og har nr. 5 og 6. Den til venstre vender ud mod søen og her var der flere ekskrementer på opsamlingslisten, altså god aktivitet fra flagermus. Ekskrementerne ser forskellige ud, så der er nok tale om flere arter. Se herunder. Jeg mangler en bestemmelsesnøgle vedrørende ekskrementer fra flagermus. Kassen til højre, nr. 6, var en af dem der indeholdt store slimede klare snegle. Placeringen af de 2 kasser er ret god, da der er fri ind- og udflyvning, og delvis skygge. En af de store ældre kasser er opsat på loftet på Stengården. Her har den siddet i nogle år, desværre uden synlige tegn på anvendelse. Men at der er flagermus på loftet er der ingen tvivl om, da billedet herunder til venstre viser mange afbidte sommerfuglevinger samt ekskrementer fra flagermus. På skydehusene på Ibjerget er der opsat 3 store kasser. Det er nok en dårlig placering, da de sidder for lavt og støjniveauet til tider er ret voldsomt. To af dem er blevet malet røde, se billede på næste side, hvilket jo ser pænt ud, men det er ikke godt for flagermusene, som nævnt tidligere. De tillægges derfor mest pædagogisk effekt. Den sidste af de 5 store kasser sidder på et træ mellem LB30 Nord og Rolighedsvej, den er ikke blevet undersøgt.

6 Her ses de pædagogiske flagermuskasser på det lille skydehus på Ibjerget. Med sikkerhed er der registreret 4 arter flagermus i Tarup-Davinde området: o Dværgflagermus o Sydflagermus o Brunflagermus o Vandflagermus Herunder kasseplaceringer på Ibjerget.

7 Kort der viser kasseplaceringer i området Naturskolen / Nautilen.

8 De 6 (5) kassers placering i Phønix-området. (Nr. 15 er desværre stjålet) Luftfoto af Phønix-området fra nord, et rigtig fint flagermusområde.

Resultatet af den kommunale test i matematik

Resultatet af den kommunale test i matematik Resultatet af den kommunale test i matematik Egedal Kommune 2012 Udarbejdet af Merete Hersløv Brodersen Pædagogisk medarbejder i matematik Indholdsfortegnelse: Indledning... 3 Resultaterne for hele Egedal

Læs mere

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Jeg har i år fået mulighed for at få sløjd i 7.klasse, så denne klasse nu har haft sløjd siden 5.klasse. Tidligere havde de kun i 5-6

Læs mere

Lav selv fuglekasser en vejledning

Lav selv fuglekasser en vejledning Lav selv fuglekasser en vejledning Det er svært at være fugl Mange af de fugle, der yngler i huller, har svært ved at finde egnede steder at yngle. Det skyldes især, at mange skove drives meget intensivt.

Læs mere

Projektet er financeres af amtet og kasserne er lavet af det beskyttet værksted Hybenhøj i Næstved.

Projektet er financeres af amtet og kasserne er lavet af det beskyttet værksted Hybenhøj i Næstved. Stor Skallesluger i DOF-Storstrøm. Projektet blev startet op i samarbejde med Landskabskontoret i Storstrøms amt, som i efteråret 1993 tog initiativ til opsætning af kasser i vores kystnære skove. Selve

Læs mere

Social Media Rapport for VIRKSOMHED A/S af Bach & McKenzie

Social Media Rapport for VIRKSOMHED A/S af Bach & McKenzie Social Media Rapport for VIRKSOMHED A/S af Bach & McKenzie Dato: 22-08-2014 Copyright af Bach & McKenzie 2014 Introduktion Indholdsfortegnelse 03 Hovedtal Kære VIRKSOMHED A/S Tillykke med jeres nye Social

Læs mere

Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke

Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke I denne gennemgang lægger vi vægt på hjemmesidens opbygning. For at få det optimale udbytte af en hjemmeside skal mange elementer spille sammen.

Læs mere

Tekstbokse er et meget fint værktøj til at få placeret tekster et vilkårligt sted i et dokument. Det vil det følgende give nogle eksempler på.

Tekstbokse er et meget fint værktøj til at få placeret tekster et vilkårligt sted i et dokument. Det vil det følgende give nogle eksempler på. Indhold Lav en tekstboks...2 Indskrivning af tekst...2 Tekstboksens størrelse...3 Sammenkædning af tekstbokse...4 Billeder og tekster...4 Rækkefølge...6 Fjerne en tekstboks...6 Rammer og udfyldning...6

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Helstegt pattegris fra A til Z

Helstegt pattegris fra A til Z Helstegt pattegris fra A til Z Torben Aagaard 8. august 2005 Til min 30 års fødselsdag havde jeg besluttet, at menuen skulle bestå af helstegt pattegris. Mine tidligere erfaringer med svinet rakte kun

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Bruger man den manuelle metode sætter man altså aktien til salg hvis den falder til kurs 94 eller lavere.

Bruger man den manuelle metode sætter man altså aktien til salg hvis den falder til kurs 94 eller lavere. Forærer du også dine aktier væk? Der er mange der bruger og anbefaler stop loss, hvilket kan være en udmærket ide hvis man har det som en del af ens strategi. Men stop loss er ikke bare stop loss. Man

Læs mere

Hvordan laver man begynderbaner?

Hvordan laver man begynderbaner? Hvordan laver man begynderbaner? Ovenstående spørgsmål er vel ganske enkelt, men alligevel på samme tid helt kryptisk! For hvad menes der egentlig: Hvordan laver banelæggerne af i dag baner til vores begyndere

Læs mere

DET GAMLE HOSPITAL - AUNING

DET GAMLE HOSPITAL - AUNING DET GAMLE HOSPITAL - AUNING Bygningsarkæologisk rapport Stephanie Christensen 20114077 Århus Universitet Middelalder- og Renæssancearkæologi Indhold Indledning...2 Baggrundshistorie...2 Analyse... 3 Fundament

Læs mere

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån At tage et realkreditlån, er formentligt den største økonomiske beslutning, du kommer til at træffe i dit liv. De fleste af os erkender, at vi ikke

Læs mere

RENOVERING AF AFDELING 3 - RYHAVEN

RENOVERING AF AFDELING 3 - RYHAVEN RENOVERING AF AFDELING 3 - RYHAVEN 1 INDLEDNING Som bekendt skal I snart igennem en større renovering af jeres afdeling. Denne lille folder er lavet til jer, Ryhavens beboere, i forbindelse med informationsmødet,

Læs mere

En tablet daglig mod forhøjet risiko

En tablet daglig mod forhøjet risiko En tablet daglig mod forhøjet risiko Af: Dorte Glintborg, Institut for Rationel Farmakoterapi, Sundhedsstyrelsen. Der kommer flere og flere lægemidler på markedet, som ikke skal helbrede men forebygge

Læs mere

Gaven fra sidste blad. Så hatten passer. Broder selv tips. Et nye og gratis blad for os Miniature folk. Masse af

Gaven fra sidste blad. Så hatten passer. Broder selv tips. Et nye og gratis blad for os Miniature folk. Masse af Hvad denne kasse er til og hvordan den i virkeligheden ser ud kan du læse om i næste blad. Lidt kan jeg da fortælle det har noget med jul at gøre Nr 3. Glæder mig til at vise jer den færdig. Gaven fra

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur

Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur 1 Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur Martin Mikkelsen og Mikkel Kieldsen 1cm 1cm Viborg Stiftsmuseum 2007 Bygherrerapport nr. 19 Bygherre: Asger Risgaard ISBN 978-87-87272-57-5 2 Indledning. Nogle

Læs mere

Fremstilling af print på den lette måde

Fremstilling af print på den lette måde Fremstilling af print på den lette måde Af Max Jens Jensen 2004 Fremstilling af print int på den lette måde Indledning Når man er gør det selv inden for elektronik er de to største problemer som regel

Læs mere

Vejledning Flex-Control:

Vejledning Flex-Control: Vejledning Flex-Control: Når du kommer hjem med din startpakke eller dine løse komponenter, så er du nu klar til at komme i gang. 1. Start med at pakke alle komponenter ud. 2. Fjern nu det lille stykke

Læs mere

HELENS BOG OM Børn & Søvn

HELENS BOG OM Børn & Søvn HELENS BOG OM Børn & Søvn Sådan får du dit barn til at sove H e l e n L y n g H a n s e n KAPITEL 3 Du skal lære dit barns søvnrytme at kende Barnets søvn hænger sammen med dets døgnrytme. Derfor er det

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

Family Tree Maker Hints omkring det at lave træer

Family Tree Maker Hints omkring det at lave træer Nærværende vejledning vil omfatte hints til forfædretræ (vifte, standard & vertikalt), efterkommertræ (vifte & standard), timeglastræ (vifte & standard) og alle-i-et træ. Da mange af tingene er identiske

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Tak for sidst! Det var en rigtig god dag lad os får nogle flere af den slags. Dialogen er drøn vigtig, ikke kun mellem bibliotekarerne og BS, men også kollegaer imellem. Vi har alt for sjældent mulighed

Læs mere

Læs denne KØBS GUIDE - og køb det rigtige Vildtkamera

Læs denne KØBS GUIDE - og køb det rigtige Vildtkamera Læs denne KØBS GUIDE - og køb det rigtige Vildtkamera Ved brug af vildtkameraer i.f.m. overvågning af dit jagtrevir, vil du blive overrasket over hvor effektivt og nemt det er at danne sig et overblik

Læs mere

Spil. Chancer gennem tællemetoder. Chancelære: MI 82 INF. INFA-Chancelæreserien:

Spil. Chancer gennem tællemetoder. Chancelære: MI 82 INF. INFA-Chancelæreserien: INFA-Chancelæreserien: Chancer gennem eksperimenter Chancer gennem optællinger CHANCETRÆ - Chancer gennem beregninger SPIL - Chancer gennem tællemetoder LOD - Chancer gennem simuleringer KUGLE - Chancer

Læs mere