naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP"

Transkript

1 naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning. For at passe på og bevare naturen har vi også lavet en naturplan for naturen og markerne på gården. Vi vil gerne have en sund og ren natur omkring Krogerup. En natur med masser af forskellige dyr og planter. Og en natur, der giver jer mulighed for at gennemføre spændende og sjove naturaktiviteter og oplevelser, når I er på besøg i haverne. Naturens farver er ikke kun smukke at kigge på. Lær at bruge farverne fra naturen til at male billeder.

2 Undersøgelse NATURENS FARVER Farver er vigtige for dyr og planter. Farverne virker som et slags sprog i naturen som signaler mellem dyr og planter. Farverne kan for eksempel fortælle et dyr, at et andet dyr er farligt eller giftigt. De gule og sorte striber findes tit på farlige dyr. Svirrefluerne er ikke farlige, men de narrer fuglene til at tro de er farlige, ved at have samme farver som bier og hvepse. Kan I kende forskel på bier, hvepse og svirrefluer? Farverne bruges også som lokkemad. Det er derfor planterne ofte har farve-strålende blomster og bær. På den måde lokkes insekter til at bestøve blomsterne og dyr til at æde bærrene, så frøene spredes til nye områder. Farverne bruges af mange dyr, når de skal finde en partner. Det er ofte hannerne, der får flotte farver og på den måde forsøger at tiltrække hunnerne. Tænk bare på en påfugl. Endelig bruges farverne tit som camouflage. Det vil sige, at dyrene har de samme farver som deres omgivelser, og at de derfor er svære at få øje på. Nogle dyr kan endda skifte farve. I har måske hørt om kamæleonen, men også danske dyr som for eksempel skrubtudser og rødspætter kan skifte farve.

3 naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning. For at passe på og bevare naturen har vi også lavet en naturplan for naturen og markerne på gården. Vi vil gerne have en sund og ren natur omkring Krogerup. En natur med masser af forskellige dyr og planter. Og en natur, der giver jer mulighed for at gennemføre spændende og sjove naturaktiviteter og oplevelser, når I er på besøg i haverne. Naturens farver er ikke kun smukke at kigge på. Lær at bruge farverne fra naturen til at male billeder.

4 Undersøgelse MAL DIREKTE MED NATURENS FARVER Alle får et tegnebræt og et stykke akvarelpapir. Akvarelpapir er lidt tykkere end almindeligt tegnepapir og det suger let farven ind i papiret. Papiret sættes fast på tegnepladen med to elastikker. Gå en tur omkring haverne og måske ind i skoven. Saml planter og andre ting med forskellige farver. Når I har samlet en posefuld farver, sætter I jer et godt sted, og begynder at male. I skal ikke bruge en pensel. Blomster, blade, bark, bær, jord, svampe eller andet trykkes direkte ned på papiret. For at få farverne ud kan I krølle og nuldre blade mellem fingrene. Der er masser af farver i de vilde blomster, og bladene indeholder flere nuancer af grønt, end man kan forestille sig. I kan eventuelt blande lidt vand i jorden fra forskellige steder, så I får flere forskellige brune og grå farver. I kan aftale at samles, inden I maler, så I måske kan låne gode farver fra hinanden og få ideer og råd fra jeres kammerater. Motivet kan være valgfrit, men I kan også mødes et bestemt sted og alle forsøge at male det samme motiv. Det kan blive til en flot udstilling til sidst. I kan også lave et farvekort. Skriv hvilke planter, I har brugt og lav en farveprøve ud for navnet. På den måde kan I finde ud af, hvilke planter, der er bedst, hvis I skal samle dem en anden gang. Det er ikke altid sådan, at I kan se på en blomst, hvilken farve, den vil afgive på papiret. Nogle gule blomster kan give rød farve, og blå blomster kan skifte mellem højblå og rødviolet. Grønne blade kan også afgive en gul farve. I kan eventuelt slutte af med at bruge et stykke trækul fra bålet til at tegne streger og lægge skygger. Trækul kan også bruges til at tegne flotte skitser og billeder alene.

5 naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning. For at passe på og bevare naturen har vi også lavet en naturplan for naturen og markerne på gården. Vi vil gerne have en sund og ren natur omkring Krogerup. En natur med masser af forskellige dyr og planter. Og en natur, der giver jer mulighed for at gennemføre spændende og sjove naturaktiviteter og oplevelser, når I er på besøg i haverne. Naturens farver er ikke kun smukke at kigge på. Lær at bruge farverne fra naturen til at male billeder.

6 Undersøgelse TRÆK FARVER UD MED SPRIT Lige fra mennesket begyndte at lave hulemalerier, har man brugt farver fra naturen. Umber, purpur, cinnober, indigo og andre farver er udvundet af både sten, mineraler, planter og dyr. Når I maler direkte med planterne på papiret, bliver farverne sjældent stærke og koncentrerede. I kan få flere farver ud af planterne, hvis I bruger sprit til at trække farverne ud af blade, bær eller svampe. Klip materialerne i stykker og læg dem ned i et plastikbæger, der fyldes 2/3 op. Hæld sprit i, så det dækker og sæt låget på. Lad være med at snuse til sprit- ten og hold jer udendørs. Lad nu det hele trække mindst en time. I kan arbejde i haven eller spise jeres madpakker imens. Husk at vaske hænder, når I har arbejdet med ting fra naturen. Når I kommer tilbage er farverne trukket ud i spritten. Mal direkte med farverne fra bægerne, som når I maler med akvarelfarver. Spritten fordamper hurtigt, så billederne tørrer inden I skal hjem. Husk at det skal foregå udendørs. Spritdampe er ikke sunde.

7 naturens farver NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning. For at passe på og bevare naturen har vi også lavet en naturplan for naturen og markerne på gården. Vi vil gerne have en sund og ren natur omkring Krogerup. En natur med masser af forskellige dyr og planter. Og en natur, der giver jer mulighed for at gennemføre spændende og sjove naturaktiviteter og oplevelser, når I er på besøg i haverne. Naturens farver er ikke kun smukke at kigge på. Lær at bruge farverne fra naturen til at male billeder.

8 Undersøgelse LAV JERES EGET BLÆK Hvis I har brug for endnu stærkere farver, kan I forsøge jer med at lave jeres eget blæk. Blækket kan bruges både til at tegne stregtegninger med og til at skrive med. RØD, VIOLET ELLER BLÅT BLÆK I kan lave rødt, blåt eller violet blæk ved hjælp af klokkeblomster. I skal bruge cirka 30 blomster, hvor I fjerner både de grønne bægre, støvdragere og støvveje (det, der er inden i klokken). Kog blomsterhovederne med 1/2 deciliter vand i tre minutter under låg. Tag så låget af, og lad væsken koge ind, så blækket bliver mere koncentreret. Hvis det koger tørt, kan I tilsætte en skefuld vand igen. Når der kun er lidt væske tilbage, sies blækket, og der tilsættes lidt eddike, hvis I vil have en rød farve. Klokkeblomst blomstrer i juli/august, men I kan roligt forsøge jer med den samme fremgangsmåde på andre blå blomster som for eksempel kornblomst. Eller måske prøve med rødbeder eller rødkål fra haven. GRØNT BLÆK Grønt blæk kan også laves af de fleste græsarter og af mange forskellige slags blade. Følg fremgangsmåden som ovenfor, hvor planterne først koges under låg i en halv deciliter vand. Efterfølgende koges væsken ind, så farven koncentreres, og plantedelene sies fra. Til grønt blæk, skal I ikke bruge eddike. SORT BLÆK Sort blæk kan laves af enten agern fra skoven eller af svampen parykblækhat. Hvis I finder modne parykblækhatte skal de bare plukkes og lægges på en tallerken et par timer. Så kan I tegne eller skrive med den sorte saft fra svampene. Hvis I ikke kan finde parykblækhatte, kani lave blæk af agern fra egetræet. Det tager bare lidt længere tid. Ti agern og ti jernsøm lægges i et bæger og dækkes af vand. Efter et par dage er vandet helt sort, og I kan bruge det som blæk. Det kan eventuelt koges ind og blive endnu kraftigere. Blækket fra mange blå blomster, rødkål og rødbeder skifter farve alt efter hvor sure og basiske stoffer, den bliver blandet med. Man kan lave fra rød til gulgrøn ved hjælp af eddiken (sur) og alun (basisk). I kan også lave grønt blæk af klokkeblomsterne, hvis I har fundet mange. I steder for eddike tilsættes alun, når blomsterne har kogt i tre minutter, og det koger derefter videre i to minutter under låg, inden det koges ind. I stedet for alun kan I også forsøge jer med sæbe, natron eller potaske, som alle er basiske. Meget surt giver en lyserød farve. Meget basisk giver en gulgrøn farve. ANDRE FARVER I kan forsøge jer med at koge blomsterblade, bær, bark eller svampe i andre farver ind og koncentrere dem til blæk. Husk, at nogen svampe og planter er giftige. Hvis blækket er for tyndt, kan det (i alle farver) gøres tykkere med lidt honning. Hvis blækket skal holde i længere tid, kan I tilsætte lidt Atamon. Det forhindrer angreb af mugsvampe.

Roland 1 Ideark 1. Rens vandet. I skal bruge: Stor urtepotte med hul i bunden, vat, småsten, grus, sand, kaffefilter.

Roland 1 Ideark 1. Rens vandet. I skal bruge: Stor urtepotte med hul i bunden, vat, småsten, grus, sand, kaffefilter. Roland 1 Ideark 1 Rens vandet Stor urtepotte med hul i bunden, vat, småsten, grus, sand, kaffefilter. I kan lave et lille rensningsanlæg. Læg et lag vat i bunden af en urtepotte. Læg så lag af småsten,

Læs mere

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter Find vej ud i naturen året rundt Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter 2 Indhold Find vej ud i naturen året rundt 3 Mere natur i de små børns hverdag 4 God praksis i naturen 6 Januar-februar

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

En T-shirts livscyklus

En T-shirts livscyklus En T-shirts livscyklus Når du køber en ny bomulds T-shirt, har den allerede været på en lang rejse og krævet en masse ressourcer. Måske er bomulden, som T-shirten er lavet af, dyrket i Afrika, spundet

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Skovens træer en opslagsbog

Skovens træer en opslagsbog Skovens træer en opslagsbog Træfabler Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer Udgivet af Skov- og Naturstyrelsen, Skoven i Skolen og Dansk Skovforening i forbindelse med Skovens Dag 2003 1 Emma sagde

Læs mere

Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr?

Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr? Vind og vejr Naturen og naturfænomener Natur-noter (skriv egne kommentarer her) Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr? Vejret er et naturfænomen med mange læringsmuligheder og også

Læs mere

Hørelse for livet Kom godt i gang. Råd til, hvordan du får mest glæde af dine høreapparater

Hørelse for livet Kom godt i gang. Råd til, hvordan du får mest glæde af dine høreapparater Hørelse for livet Kom godt i gang Råd til, hvordan du får mest glæde af dine høreapparater Hørelse for livet 3 Tillykke! Tillykke med valget af dine nye høreapparater! En helt ny verden ligger for dine

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

HISTORIEN OM Den Blå Planet

HISTORIEN OM Den Blå Planet UNDERVISNINGSMATERIALE HISTORIEN OM Den Blå Planet En fantasifuld fabel om sol, skygge og sommerfuglestøv Til læreren I Historien om Den Blå Planet har de yngste masser af muligheder for at drømme sig

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

Madpakken - fra Oldtiden til nu

Madpakken - fra Oldtiden til nu Madpakken - fra Oldtiden til nu Madpakkens historie Har du en madpakke med i skole hver dag? Hvad er der i den? Måske forskellige slags spændende brød og pålæg? Men sådan har madpakken ikke altid set ud.

Læs mere

MANGLER DU EN IDÉ? IDEER & INSPIRATION

MANGLER DU EN IDÉ? IDEER & INSPIRATION MANGLER DU EN IDÉ? IDEER & INSPIRATION Vi har samlet en række aktiviteter fra tidligere værter ved gårdbesøg. Tanken er, at I som værter kan gøre brug af hinandens erfaringer med aktiviteter på gårdene.

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender Familie Snak om, hvem I er i familie med; morfar, kusine og onkel. Hvad hedder de, og hvor gamle er de? Hæng billeder op af mor, far, lillesøster, storebror eller andre familiemedlemmer. Under billedet

Læs mere

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Mød Sofie og Lukas Vi vil gerne have at du møder Sofie og Lukas (og Tiger). De har også en lillebror som hedder Rasmus. De skal hjælpe dig

Læs mere

Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra?

Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra? Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra? # 1 Nogle tilsætningsstoffer er nyttige, og andre kaldes af nogle for madsminke. Det er især farvestoffer og aromastoffer, der kommer i den

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Leg og læring i bevægelsesbåndet. Kom lad os lege!

Leg og læring i bevægelsesbåndet. Kom lad os lege! Leg og læring i bevægelsesbåndet Kom lad os lege! Kom lad os lege! er en inspirationsplakat til børn i indskolingen. Dette hæfte indeholder gamle og nye lege samt reglerne på legene. Vi synes, at der er

Læs mere

Hvad er det, du siger -4

Hvad er det, du siger -4 Hvad er det, du siger -4 Dine ord skaber Mål: Børn indser, at det, vi siger, gør noget i os selv, andre og den verden, vi lever i. Ord bliver ofte til handling. At sige gode og positive ord skaber noget

Læs mere

SÅDAN SKABER DU NYE AKTIVITETER

SÅDAN SKABER DU NYE AKTIVITETER FØR DU STARTER SÅDAN SKABER DU NYE AKTIVITETER Brug denne model, når I skal udvikle nye aktiviteter. Gå igennem faserne step for step, så er I tættere på en succesfuld aktivitet. Start fra bunden. 4. ORANGE

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

FIND-fasen er idéfasen, hvor eleverne udtænker løsninger på de problemstillinger, de har fundet.

FIND-fasen er idéfasen, hvor eleverne udtænker løsninger på de problemstillinger, de har fundet. FIND... FIND-fasen er idéfasen, hvor eleverne udtænker løsninger på de problemstillinger, de har fundet. I denne kreative proces udvælger eleverne de løsninger, de mener er realistiske at gennemføre. FIND

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Dyr fra det lave saltvand 1

Dyr fra det lave saltvand 1 KOPIARK 68 (1) KYST OG HAV Dyr fra det lave saltvand 1 I skal indsamle dyr fra det lave saltvand. I kan bruge forskellige net, fx rejestrygere eller almindelige fiskenet. Det kan være en hjælp, hvis I

Læs mere