Vandmålere og tilbagestrømningssikring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vandmålere og tilbagestrømningssikring"

Transkript

1 Vandmålere og tilbagestrømningssikring

2 Vandmålere Kapitel 18, side 62

3 Måling af udpumpet mængde vand På vandværket skal der være opsat vandmålere til registrering af den indvundne vandmængde, så den årligt kan oplyses over for kommunen, til registrering af den udpumpede vandmængde så afgiften af ledningsført vand kan opgøres. Der er intet til hindre for at registrere skyllevands-mængden og så beregne den indvundne mængde som en sum af udpumpet vandmængde og skylle-vandsforbruget. Der er ikke krav til kvaliteten af disse vandmålere, ligesom de heller ikke skal kontrolleres, men det er i vandværkets interesse, er der er styr på den udpumpede vandmængde..

4 Måling af forbrugt vand Det er et krav, at der er installeret vandmålere på ejendomsniveau hos forbrugerne, der er tilsluttet almene vandforsyninger. Jf. BEK nr. 525 af 14/06/ Det er et lovkrav, at salg af vand sker gennem en vandmåler. Jf. BEK nr. 525 af 14/06/ Vandmålere hos forbrugerne skal være EU-godkendte og certificerede. Jf. BEK nr af 17/10/2006 Der skal være en kontrol- eller udskiftningsprocedure, som skal være offentlig tilgængelig for forbrugerne Jf. BEK nr af 17/10/ stk. 5..

5 Normalregulativet Vandmålere beskadigelse 9.9 Ejer er over for vandforsyningen forpligtiget til at erstatte en afregningsmåler, hvis den er bortkommet eller er blevet beskadiget, f.eks. ved vold, brand, frost m.v. Dette gælder ikke ved almindelig slitage Ejer og bruger må ikke foretage indgreb i afregningsmåleren, bryde plomben eller på nogen måde påvirke målerens korrekte funktion. Der må ikke gøres forsøg på optøning af en frossen måler. Udgifter til eftersyn og istandsættelse eller udskiftning af en måler som følge af indgreb jf. ovennævnte afholdes af ejeren. Det anbefales, at vandforsyningen fastsætter en takst, som fremgår af takstbladet..

6 Normalregulativet Vandspild 10.1 Spild af vand ved mangelfuld lukning af vandhaner eller ved anden uforsvarlig adfærd er ikke tilladt. Rindende vand må ikke bruges til køleformål, medmindre vandforsyningen har givet særlig tilladelse hertil Hvis vandspild, som ovenfor nævnt, foregår fra vandinstallationer før afregningsmåleren, kan vandspildet forlanges betalt af ejendommens ejer ud over det almindelige driftsbidrag. Størrelsen af vandspildet vil i så fald blive fastsat ved vandforsyningens skøn efter forhandling med ejeren..

7 Målerplacering Hvis vandforsyningen har det nyeste normal-regulativ ( 9.3.), så kan måleren placeres i målerbrønd. Ellers placeres vandmåleren i helårshuse umiddelbart efter indføringen i ejendommen. I sommerhuse eller andre steder hvor der ikke er frostsikret placeres vandmåler i en måler-brønd. Der skal være særlige forhold der gør sig gældende for at påtvinge et helårshus en målerbrønd, f.eks. at der er afgreninger til flere bygninger i jorden. Vandmåleren skal være let at aflæse og let at udskifte..

8 Målerinstallation I vandnormen DS 439 findes på side 44 en tegning over vandmålers afstand til andre bygningsdele. Før og efter vandmåleren skal der være afspærringshaner og i forbindelse med målerinstallationerne også en kontraventil. Afhængig af vandmålertypen skal visse placeres vandret. Andre målertyper kan sagtens være placeret lodret, men såfremt man tillader dette, skal vandforsyningen være opmærksom på at fremtidige vandmålere også skal kunne placeres lodret..

9 Målerstørrelse Vandmåleren skal kunne måle den vandmængde den pågældende forbruger agter at aftage pr. tidsenhed Til gengæld skal måleren have det lavest mulige start-moment for at kunne måle de små vandstrømme som f.eks. når et toilet småløber eller drypvandingen til drivhuset. Vandværket bestemmer hvilken målerstørrelse der skal sidde hos forbrugeren. Tidligere blev en vandmålers størrelse angivet som Qn. Fra den 1. november 2016 skal alle størrelser dog være angivet som Q3 i henhold til en ny MID-godkendelse. Vand skal aftages så det ikke skaber trykstød. Jf. normalregulativet..

10 Målerbyggelængde Målere findes i flere indbygningslængder. Historisk set, er 105 mm. til lodrette målere, og 190 mm. til vandrette de meste udbredte: 105 mm med 1 gevind til lodret montering som vingehjulsmåler 110 mm med ¾ gevind størrelse QN 1,5 130 mm med 1 gevind og ligeledes i QN 1,5 190 mm med 1 gevind både som QN 1,5 og QN 2,5 220 mm med 1 gevind en ældre længde for QN 2,5 vingehjulsmålere 260 mm med 5/4 eller 1½ gevind til QN 3,5 til QN mm med 2 gevind til QN 10..

11 IP-koder En vandmålers evne til at være oversvømmet, angives med en IP-kode. IP koden er en international standard (IEC 60529) for klassificering af elektroniske produkters grad af beskyttelse mod skadelig indtrængning af faste partikler (f.eks. støv) og væsker. Koden består af to bogstaver (IP) - en forkortelse for "Ingress Protection" - efterfulgt af to cifre. Det første ciffer angiver graden af beskyttelse imod faste partikler. Det andet ciffer angiver graden af vandtæthed..

12 Første ciffer Beskyttelse imod faste partikler. IP-koder Andet ciffer Beskyttelse imod væsker. 0 Ingen beskyttelse 0 Ingen beskyttelse Beskyttet mod partikler større end 50 mm (f.eks. håndberøring) Beskyttet mod partikler over 12 mm (f.eks. en fingerberøring) Beskyttet mod partikler over 2,5 mm (f.eks. større værktøj og kabler) Beskyttet mod partikler over 1 mm (mindre værktøj og ledninger) Beskyttet mod lodret faldende vanddråber (dryppende vand) Beskyttet mod vandindtrængning fra direkte vanddråber op til 15 o fra lodret (let og stille regn) Beskyttet mod direkte vandstråler op til 60 o fra lodret (moderat regn og sprøjt). Beskyttet mod vandindtrængning ved vandstråler fra alle retninger (normalt regntæt)

13 IP-koder Første ciffer Beskyttelse imod faste partikler. Andet ciffer Beskyttelse imod væsker. 5 Beskyttet mod begrænset indtrængning af støv 5 Beskyttet mod vandindtrængning ved lavtryks-spuling fra alle retninger (helt regntæt) 6 Totalt beskyttet mod indtrængning af støv 6 Beskyttet mod vandindtrængning ved højttryks-spuling og kraftige bølgesprøjt 7 Beskyttet mod vandindtrængning, nedsænket i vand ned til 1 meters dybde, ved test i 30 minutter (vandtæt) 8 Beskyttet mod vandindtrængning, nedsænket i dybt vand i længere tid (maks. dybde skal angives af producenten).

14 Målemetoder - Vingehjulsmålere Vingehjulsmålere kan være enkeltstråle eller flerstråle. Det betyder der er et vingehjul der, lige som en vandmølle, rammes af en vandstrømmen og dette vingehjul får tælleapparatet til at dreje rundt. En-stråle målere skal undgås, da de har tilbøjelighed til at køre for stærkt når der sætter sig lidt rustskaller eller sten i dysen, og desuden er tryktabet ret stort, men de er billige i indkøb. En-strålemålere er typisk tørløbere, mens flerstråle-målere er vådløbere. Vådløber betyder, at tællerværket er vandfyldt..

15 Målemetoder - Volumenmålere Her er der et lille kammer der kører frem og tilbage lige som et lille målebæger. De klikker lidt når der er vandforbrug, men de er mere pålidelige end vingehjulsmålere. Der er dog et lille problem med urenheder, for selv om der er en si i vandmåleren, kan der sætte sig partikler hvor målerkammeret kører rundt og enten hyler vandmåleren eller også går den helt i stå og så er den tilgængelig vandstrøm ret begrænset, hvilket forbrugeren vil opleve som manglende vandtryk..

16 Målemetoder - Ultralydsmålere Disse har ingen bevægelige dele, og er derfor ikke påvirkelige af urenheder. De er noget dyrere end vingehjuls- og volumen-målere. Da de indeholder et batteri, skal de ofte nedtages efter 16 år. De vil normalt være født til fjernaflæsning, og vil også have en lækageindikation. Dvs. at måleren ikke har stået stille mindst 1 time, i en 24 timers periode..

17 Målemetoder Induktive måler Induktive målerne har ingen bevægelige dele og ingen restriktioner i målerøret. Dog kræves det, at mediet er elektrisk ledende, og derfor kan målerne ikke anvendes til olier og organiske opløsningsmidler. Magnetisk induktive målere er meget nøjagtige, de måler med en nøjagtighed på ned til 0,25% af målt værdi. Forudsat at de er monteret i henhold til producentens anvisninger..

18 Registrering af vandmålere Når målerne skiftes, er det vigtigt at få registreret relevante oplysninger til en eventuel partiinddeling. Overvej også en kvittering til forbrugerne..

19 Eftergivelse af vandspild Vilkår for eftergivelse Der skal være tale om uforskyldt brud på skjult vandinstallation. Selvrisikoen er pr. bolig. Det er kun for beboelse der kan eftergives. Der er en selvrisiko på 300 m 3 ud over det årlige gennemsnitsforbrug. Ved eftergivelse skal såvel m 3 -prisen som afgiften for ledningsført vand eftergives. Det er vandforsyningen der afgøre, om der kan eftergives vandspild..

20 Eftergivelse af vandspild Eksempel på ansøgning om eftergivelse Vandforsyningen har i forbindelse med renovering af stikledningen opsat målerbrønd indenfor skel. I den forbindelse blev forbrugeren oplyst om, at jordledningen var af ældre dato, og sandsynligheden for brud i den nærmeste fremtid derfor var stor. Forbrugeren blev opfordret til jævnligt at aflæse måleren, f.eks. 1 gang om måneden. I forbindelse med nytårsaflæsningen konstaterer forbrugeren, at der er brud på ledningen, og søger om eftergivelse af vandspildet. Ansøgning afvises med begrundelsen, at det ikke er uforskyldt, da forsyningen havde informeret om den øgede risiko..

21 Kontrol af vandmålere Måleteknisk vejledning Måleteknisk vejledning, MV , udgave 10 trådte i kraft den 18. oktober 2013, beskriver et kontrolsystem for målere i drift. Der skal være en kontrol- eller udskiftningsprocedure, som skal være offentlig tilgængelig for forbrugerne. En vandmåler betragtes som retvisende når den ligger inden for ±4%. Vejledningen anviser 4 forskellige måder til at varetage dette ansvar på. 1. Periodisk udskiftning. 2. Periodisk udskiftning suppleret med statistisk stikprøvekontrol. 3. Statistisk stikprøvekontrol. 4. Dobbelt stikprøveplan (Bilag 1)

22 Kontrol af vandmålere 1. Periodisk udskiftning Alle målere udskiftes efter en 6 årig brugsperiode. Dette kan enten gøres ved at opdele målerne i partier med samme opsætningstid eller ved at have en oversigt over hver enkelt målers opsætnings-tidspunkt..

23 Kontrol af vandmålere 2. Periodisk udskiftning suppleret med statistisk stikprøvekont. Målerne opdeles systematisk i et eller flere partier med ensartede karakteristika, med ens driftsbetingelser. Efter 6 års brugstid nedtages partiet(erne). Ud af et parti udtages en stikprøve, der sendes til kontrolmåling på et akkrediteret laboratorium. Alle målere kasseres. Hvis de kontrollerede målere overholder verifikationsfejlgrænsen på ±2 %, kan kommende tilsvarende partier forblive opsat i 12 år. Hvis de kontrollerede målere overholder driftsfejlgrænsen på ±4 % kan kommende tilsvarende partier forblive opsat i 9 år. Hvis de ikke overholder driftsfejlgrænsen, bør nye partier med tilsvarende målere, have en kortere levetid end 6 år..

24 Kontrol af vandmålere 3. Statistisk stikprøvekontrol Målerne opdeles systematisk i et eller flere partier med ensartede karakteristika, med ens driftsbetingelser. Efter 6 års brugstid udtages en stikprøve af det enkelte parti, der sendes til kontrolmåling på et akkrediteret laboratorium. Målerne kan forblive opsat i yderligere 6 år hvis de overholder verifikationsfejlgrænsen på ±2 %. Såfremt de overholder driftsfejlgrænsen på ±4 % kan partiet forblive opsat i yderligere en ½ periode, altså 3 år. En vandmåler betragtes som retvisende når den ligger inden for ±4%.

25 Kontrol af vandmålere 4. Dobbelt stikprøveplan Målerne opdeles systematisk i et eller flere partier med ensartede karakteristika, med ens driftsbetingelser. Efter 6 års brugstid udtages en stikprøve af det enkelte parti, der sendes til kontrolmåling på et akkrediteret laboratorium. Afhængig af, om antallet af afvigende målere er: Mindre end eller lig med godkendelsestallet Større end godkendelsestallet og mindre end eller lig med forkastelsestallet. Så er hele partiet godkendt eller der skal udtages 2. stikprøve eller hele partiet er forkastet.

26 Kontrol af vandmålere Ensartede karakteristika Med ensartede karakteristika menes bl.a.: at målerne skal have samme måleprincip, fx vingehjulsmålere, magnetisk induktive målere eller ultralydsmålere. at målerne skal have samme størrelse. at målerne skal være opsat indenfor en 2 års periode. at målerne skal være af samme fabrikat og typebetegnelse. placering i målerbrønd eller opvarmede rum kan også indgå. om måleren kun kan monteres lodret eller vandret kan også indgå..

27 Kontrol af vandmålere Væsentligste forskelle mellem udgave 9 og 10 Flere vandleverandører kan IKKE længere gå sammen om at danne partier. En stikprøve, kan ikke længere danne præcedens for tilsvarende søster -partier. En opsætningsperiode kan blive forkortet, såfremt der er andet i måleren, der kræver udskiftning før (f.eks. et batteri eller en typegodkendt kontraventil). Der er indført patronmålere og krav til disse ved stikprøvekontrol. Der er ikke nogen øvre tidsgrænse for, hvor længe et parti kan forblive opsat. Dette afhænger alene af resultat af stikprøve-kontrollerne. Dog må antallet af indskiftede målere maksimalt udgør 16% af den samlede partistørrelse..

28 Forbrugerkontrol af vandmålere En forbruger kan forlange måleren kontrolleret. Hvis den overholder driftsfejlgrænsen på ±4 %, måler den korrekt, og det forbrugeren der betaler alle udgifter. Udgiften er typisk mellem 500 og kr. for det akkrediterede laboratorium, plus ny måler, udskiftning af måler, og forsendelse. Det kan hurtigt blive kr..

29 Myndighedskontrol af vandmålere Det er Sikkerhedsstyrelsen der holder øje med om vandforsyningen overholder reglerne og kontrolproceduren. Sikkerhedsstyrelsen har været ude med spørgeskemaer til kontrol af, om vandforsyningen overholder bekendtgørelsen om kontrol med vandmålere i drift..

30 Tilbagestrømning Kapitel 19, side 67

31 Hvad menes med Tilbagestrømningssikring? At sikre, at drikkevandet ikke forurenes ved tilbagestrømning!.

32 Eksempel på forurening af drikkevand 2007 Kraftig forurening af drikkevandet på Køge egnen. Kunne have været undgået, hvis der havde været monteret korrekt tilbagestrømningssikring. Efterfølgende undersøgelser viste, at 224 personer blev meldt syge, svarende til 2/3 af beboerne i det berørte område. Vandværkets ledningsnet blev forurenet med teknisk vand (renset spildevand) fra det lokale renseanlæg. Øget fokus på tilbagestrømningssikring..

33 Risici for tilbagestrømning i Parcelhuset

34 Risici for tilbagestrømning i Lystbådehavn

35 Risici for tilbagestrømning i Landbrug

36 Risici for tilbagestrømning i institutioner/vaskerier

37 Risici for tilbagestrømning i rensningsanlæg

38 Risici for tilbagestrømning

39 Lovgivning/retningslinjer DS man skal sikre ud fra forureningsgrad 2008 EN1717 bliver indskrevet i Bygningsreglementet (BR) Man skal nu sikre ud fra medium kategori Vanskelig at forholde sig til Rørcenter-anvisning nr. 015 bliver udarbejdet af Erhvervs- og byggestyrelsen i samarbejde med et udvalg bestående af medlemmer fra vandforsyninger, Danske Vandværker, DANVA, off. instanser og repræsentanter fra erhvervslivet Rørcenter-anvisning nr. 015 bliver indskrevet i BR..

40 Lovgivning Hvor er mindstekravet til en installation hos forbrugerne angivet?

41 Lovgivning Bygningsreglementet afsnit

42 Lovgivning Hvad siger Rørcenteranvisning 015? danskevv.dk/drift-og-administration/love-og-regler

43 Rørcenteranvisning 015 Hvornår kan man forlange at en installation skal leve op til nye byggekrav?

44 Rørcenteranvisning 015 Nye installationer og væsentlige ændringer. Eksempler på forhold, som kræver at anlægget skal opfylde gældende nybygningskrav, er f.eks.: Ændring af procesanlæg i industri Skift fra brug af drikkevand til brug af sekundavand i industriprocesser Omlægning af hele eller dele af en installation Flytning, ændring eller ombytning af en målerinstallation Etablering af et regnvandsanlæg Ændret/ny brug af en bygning Opførelse af tilbygning, hvori der indgår vandinstallationer Installation af en enkeltkomponent, der er i en mediumkategori ud over almindeligt husholdningsbrug Omlægning eller flytning af jordledning Udskiftning af varmtvandsbeholder, hvor der samtidig sker en ændring af eksisterende installation..

45 Rørcenteranvisning 015 I drikkevandsinstallationer afpasses foranstaltninger til sikring mod tilbagestrømning af behandlet vand efter det behandlede vands sundhedsfarlighed og installationernes art og brug. Vi skal sikre ud fra det behandlede vands sundhedsfarlighed. Medium kategori..

46 Mediumkategorier DS/EN1717 Kategori Forureningens eller risikoens art 1 Ikke forurenet. 2 Ikke medfører menneskelig sundhedsmæssig risiko. 3 Medfører nogen menneskelig sundhedsmæssig risiko. 4 5 Medfører menneskelig sundhedsmæssig risiko for eksempel gift og kræftfremkaldende stoffer. Som følge af mikrobiologi eller virus medfører menneskelig sundhedsmæssig risiko..

47 Mediumkategorier Forskellen på kategori 3 og 4 LD50 = 200 mg/kg legemsvægt. LD står for "Lethal Dose". LD50 er mængden af et stof, som indtaget på en gang gennem munden, forårsager døden for 50 ud af 100 forsøgsdyr i løbet af 15 dage. I praksis anvendes kun sikring i mediumkategori 4..

48 Sikringsmetoder der dækker kategorier Mediumkategori Sikringsmetode AA Frit luftgab AB Luftgab med ikke-cirkulært overløb (frit) AC Luftgab med dykket indkøb og luftindtag samt overløb - - AD Luftgab med injektor AF Luftgab med cirkulært overløb (begrænset) - AG Luftgab med overløb testet med vakuumprøvning - - BA Tilbagestrømningssikring med kontrollerbare trykzoner - CA Tilbagestrømningssikring med forskellige ikke-kontrollerbare trykzoner - - DA Lavtryksvakuumventil O O O - - DB Rørafbryder med bevægeligt element for tilgang af luft O O O O - DC Rørafbryder med permanent adgang for luft O O O O O EA Kontrollerbar kontraventil EB Ikke-kontrollerbar kontraventil Kun i visse bebo.ejend. EC Kontrollerbar dobbelt kontraventil - - -

49 Sikringsmetoder der dækker kategorier Mediumkategori Sikringsmetode ED Ikke-kontrollerbar dobbelt kontraventil Kun i visse bebo.ejend. GA Mekanisk afbryder, direkte aktiveret - - GB Mekanisk afbryder, hydraulisk aktiveret - HA Slangekobling med tilbagestrømningssikring O - - HB Bruseslangekobling med vakuumventil O O HC Automatisk omstiller Kun i visse bebo.ejend. HD Slangekobling med kombineret vakuumventil og kontraventil O - - LA Højtryksvakuumventil (åbner under vakuum) O O LB Højtryksvakuumventil kombineret med en kontraventil monteret nedstrøms O - - Generelle bemærkninger: Sikringer med adgang til luften bør ikke installeres, hvor der er risiko for oversvømmelse (fx AA, BA, CA, GA, GB ) Metoden dækker risikoen O Metoden dækker kun risikoen, hvis p atm - dækker ikke risikoen er ikke anvendelig

50 Sikringsmetode for mediumkategori 1 Kontraventil Type EB

51 Sikringsmetode for mediumkategori 2 Kontrollerbar kontraventil Type EA Vandmåler Til huset M Ventil Kontrollerbar kontraventil Fra vandværk

52 Sikringsmetode for mediumkategori 4 TBS ventil Type BA

53 Sikringsmetode for mediumkategori 4 TBS ventil type BA - Normale forhold ved forbrug

54 Sikringsmetode for mediumkategori 4 TBS ventil Type BA - Normale forhold uden forbrug

55 Sikringsmetode for mediumkategori 4 TBS ventil Type BA - Tilgangstrykket forsvinder

56 Sikringsmetode for mediumkategori 4 TBS ventil type BA - Overtryk forbrugsside/utæt kontraventil afgangsside

57 Sikringsmetode for mediumkategori 4 TBS ventil type BA - Utæt kontraventil tilgangsside

58 Sikringsmetode for mediumkategori 5 Luftgab type AA / AB AB

59 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 1 Forudsætning: Simple installationer hvor indvendig undersøgelse er muligt og sikkerheden er tilstrækkelig..

60 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 1 Forefindes i forbindelse med: Drikkevand der opfylder drikkevandsbekendtgørelsen. Dette kan være vand aftaget fra en offentlig forsyning, eller fra en privat boring der er underlagt kontrol. Vand under højt tryk..

61 Sikres med: Kontraventil type EB Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 1 OBS! Kontraventil anbefales udskiftet efter 10 år..

62 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 2 Forudsætning: Parcelhusinstallationer med varmvandsanlæg, hvor de enkelte installationspunkter ikke kan kontrolleres. Dog kan der forefindes enkelte installationspunkter der skal sikres separat med højere sikringstype..

63 Eksempel på sikringsmetode Forefindes i forbindelse med: Andet: Mediumkategori 2 Varmtvandsinstallationer. Vandvarmere hvor andet ikke er specificeret i en frivillig VAgodkendelse. Slagterforretninger, cafeterier, hotelkøkkener og andre storkøkkener Virksomheder der blander vandet med næringsmidler (suppe, juice, syltetøj eller alkohol) Brandslukningsanlæg (slangevinder). Sprinkleranlæg tilsluttet vandforsyning. Tapventil ved håndbruser ved håndvask, køkkenvask og bad. Tilslutning til centralvarmeanlæg hvor der ikke indgår inhibitorer i centralvarmevandet. Blødgøringsanlæg (afkarbonatiseringsanlæg) til tekniske brug Kulfiltre og mekaniske filtre til teknisk brug Vandbehandlingsanlæg til omvendt osmose Drikkevandskølere (krav kan være specificerede i en frivillig VA godkendelse) Sterilt vand, demineraliseret vand, ismaskiner Vandkølede airconditionssystemer Drikkevandsbeholdere uden tilsætning af ingredienser..

64 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 2 Sikres med: Kontrollerbar kontraventil type EA. OBS: Almindelig kontraventil type EB kan anvendes, såfremt hver enkelt installationspunkt er tilstrækkeligt sikret og indvendig undersøgelse muligt. Kontraventil type EB anbefales udskiftet efter 10 år..

65 Eksempel på sikringsmetode Sikringstype EB eller EA?. Mediumkategori 2 Placering Mindre husholdningsbrug hvor indvendig undersøgelse er mulig og sikkerhederne tilstrækkelige Større husholdningsbrug, og for de ikke husholdningsmæssige brug, hvor indvendige undersøgelse er mulig og sikkerhederne tilstrækkelige Tilbagestrømssikring Kontraventil anbragt i vandmåler (EB) Kontrollerbar kontraventil (EA) Type EB Type EB Type EA

66 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 2 En enkel måde at sikre med kontrollerbar kontraventil..

67 Eksempel på sikringsmetode Forefindes i forbindelse med: Demineraliseringsanlæg til teknisk brug Dosseringsapparat (tilbagestrømningssikring kan være indbygget i apparat) Fjernvarmecentraler. Tilslutning til centralvarmeanlæg, hvor der indgår inhibitorer eller kemiske stoffer i centralvarmevandet Befugtningsanlæg til konvektionsovn Industriopvaskemaskine med indbygget blødgøringsanlæg Højtryksrenser med rengørings- og desinfektionsanlæg Armatur/apparater Mediumkategori 3 Varmt vand. Brus og bad i boliger. Vaskemaskiner (ikke i forbindelse med sundhedspersonale) f.eks. i sygeplejeboliger Vaske- og opvaskemaskiner i boliger, kontorer og frisørsaloner? Vand i wc-cisterner. Vaske m.m. i frisørsaloner. Udvendig vandhane i bolig med håndholdt vandslange? Drikkevandsbeholdere med tilsætning af ingredienser Haner med tilsluttet slange i husholdning (bortset fra vask, bidet og toilet) Industrielt eller privat vandingsanlæg med sprinkler placeret 150 mm. over jordoverfladen..

68 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 3 Andet: Skylning af nye rørsystemer før ibrugtagning Sundhed/sygehus Hjemmedialyseapparater Opvaskemaskiner i beskyttede boliger Handel og industri Skyllevand til frugt, grønsager (catering) Skyllevand, kogegrej Fremkaldemaskiner (uden blanding af fremkaldevæske) Sodavandsmaskiner (kulsyretilsætning) Campingpladser med tilslutning til individuelle campingvogne Campingpladser med midlertidig tilslutning til campingvogne Landbrug og gartneri Midlertidige landbrugsudstillinger/festivalpladser..

69 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 3/4 Blødgjort vand, ikke til drikkebrug Vand + anti-korrosionsmidler, ikke drikkevand Vand + frostmiddel Vand + algermidler Vand + vaskemidler Vand + midler til nedsættelse af overfladespændingen Vand + desinfektionsmidler, ikke til drikkebrug Vand + detergenter Vand + kølemiddel Bryggeri og destillationsudstyr (RA)..

70 Eksempel på sikringsmetode Forefindes i forbindelse med Kemiske industrier (se liste over kemikalier og kategorier) Laboratorier, dog ikke med mikrobiologiske materialer Medicinalvirksomheder. Galvaniseringsvirksomheder Installationer i forbindelse med svømmebade (kemikaliedosering) Industriinstallationer hvor der foretages kemikaliedoseringer til processer Samlet sikring af industrikøkkener og storkøkkener i institutioner. Der kan eventuelt foretages en sikring af enkeltkomponenter hver for sig. Havevandingssystemer nedgravet Industri og handel Fremkaldemaskiner (med blanding af fremkaldevæske) Industrivaskemaskiner, industriopvaskemaskiner Laboratorier i skoler inkl. stinkskabe Landbrug og gartneri Mediumkategori 3/4 Gartnerier for den del der har med dosering af kemikalier og gødning at gøre Permeable ledningsmaterialer i private arealer..

71 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 3/4 Påfyldning af centralvarmeanlæg:

72 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 3/4

73 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 3/4

74 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 3/4

75 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 5

76 Eksempel på sikringsmetode Forefindes i forbindelse med Mediumkategori 5 Installationer i forbindelse med rensningsanlæg Installationer i pumpebrønde for spildevand Installationer i forbindelse med sparebassiner/regnvandsbassiner mv. Virksomheder med mikrobiologiske processer Landbrugs avls- og driftsbygninger såfremt installationer ikke kan verificeres til en lavere kategori Installationer hvor der er mulighed for at få tilbagestrømning af væsker med biologiske materiale Laboratorier der arbejder med biologisk og mikrobiologisk materiale Komponenter der anvendes til skylning og desinficering af komponenter der indeholder urin, fæces o.l., fx bækkenskyller. Luftgab kan være indbygget i komponenten Kartoffelskrællemaskine (luftgab normalt indbygget i maskine) Bilvaskeanlæg Anlæg hvor regnvand anvendes til tøjvask og WC skyl (Rørcenteranvisning 003) Sprinkler anlæg med vandreservoir Ridecentre og hestestutterier. Stalde og områder med dyrehold Gartnerier med nedgravede vandingssystemer..

77 Andet Eksempel på sikringsmetode Vand fra svømmebade. Anlæg med genbrug af gråt spildevand Alle former for opdæmmet/opmagasineret vand (å, kær, sø) Anlæg med en alternativ vandforsyning Renseanlæg for spildevand både renset og urenset spildevand Spildevandsslam, spildevandspumpestationer, kloakledninger til regn- og spildevand Tømning af tanke med toiletvand, fx fra tog/lystbåde/campingvogne/ toiletskure/tankskibe m.v. Armatur/apparat Vand brug i husholdning: Badevand, vand i wc-skåle, vand til tøjvask Haner med tilsluttet slange i husholdning over vask, bidet, toilet. Sundhed/sygehus Mediumkategori 5 Tandlægeudstyr/regulering. Obduktionsrum på hospitaler og medicinsk byggeri Udstyr brug i forbindelse med ligkapeller og begravelse, bækkenvaskere, Operationsstuer på hospitaler, medicinsk eller dentalt udstyr med dykket tilløb Vaskemaskiner ifm. sundhedspersonale, opvaskemaskiner på plejehjem Vand indeholdende antibiotica, pathologiske laboratorier Klinikker med colon-behandling (tarmskylning)..

78 Industri og handel Eksempel på sikringsmetode Anlæg of håndtering, blanding og fremstilling af kemiske- og mikrobiologiske produkter Olie og gas produktion og transport Bilvaskeanlæg med recirkulering af vand Behandling af radioaktivt materiale Galvanisering, affedtning mv. Laboratorier i industri og på universiteter Haner med tilsluttede slanger i laboratorier (bortset fra skolelab.) Vand i kontakt med kød. Udstyr i slagterier Skyllevand til frugt, grønsager (catering)(forvaske- og opvaskevand) Forvaske- og opvaskevand, kogegrej Landbrug og gartneri Mediumkategori 5 Permeable ledningsmaterialer i offentlige arealer Vandingsvand til husdyr Opsamling af vand til landbrugsmæssigt brug Vask af grøntsager. Gartnerier for nedgravede vandingssystemer Vand indeholdende gødning, ukrudtsmidler, insektmidler Drikkehaner og trug. Vaskemaskiner i dyreinternater (hunde/katte) Haner med tilsluttede slange i dyrekenneler o.l..

79 Ansvar? Det er til enhver tid Ejerens ansvar at installationen lever op til lovens Krav! VVS installatører skal følge BR, vandforsyningslovgivningens opstillede krav, samt evt. krav opstillet af vandforsyningen. Går vandværket således fri? Målerskift?! En VVS-installatør, der opdager forhold, der kan medføre fare for mennesker eller skade på ledningsnettet har pligt til at underrette ejeren og vandforsyningen..

80 Ansvar? Hvad er vandværkets interesse? At beskytte handelsvaren! Derfor bør vandværket være proaktiv, fordi det er i dets interesse at beskytte vandet, og vandværket er en central part, der systematisk kan sikre mod forurening..

81 Vedligehold? Komponent Ref.stand. Anbefalet tilsyn Anbefalet vedligeh. Frit luftgab AA EN Hver 6. måned Hver 6. måned Luftgab med overløb testet med vakuumprøvning AG Tilbagestrømningssikring med kontrollerbare trykzoner BA Tilbagestrømningssikring med forskellige ikke kontrollerbare trykzoner CA EN En gang om året En gang om året EN Hvert 6. måned En gang om året EN Hvert 6. måned En gang om året Lavtryksvakuumventil DA EN En gang om året En gang om året Lavtryksvakuumventil, åbner under vakuum LA EN En gang om året En gang om året Mekaniske afbryder, direkte aktiveret GA EN Hver 6. måned En gang om året Kontrollerbare kontraventil EA EN En gang om året En gang om året Ikke kontrollerbar kontraventil EB EN En gang om året Udskift hvert 10. år Slangekobling med kombineret vakuumventil og kontraventil (HD) EN En gang om året En gang om året

82 Informerer forbrugerne Forbrugere, der er i mediumkategori 3-5 bør informeres direkte. Kortlæg ejendommes installationer, som er i mediumkategori 3-5. Brug eventuelt Danske vandværks brevskabelon om kategorisering af problemet. Vurder om tilbagestrømningssikringen er korrekt monteret. Forlang, at ejeren dokumenterer, hvordan den fremtidige kontrol og vedligeholdelse skal foregå. Dokumentationen skal underskrives af en autoriseret vvs-installatør..

83 Informerer forbrugerne Hvis tilbagestrømningssikring ikke er den rigtige type eller monteret korrekt, skal I bede ejerne om, at bringe installationen i orden. Arbejdet skal udføres at autoriseret VVS-installatør, som skal dokumentere arbejdet. Hvis vandinstallationen udgør en akut risiko for forurening skal I lukke for vandet / stikledningen. Informer kommunen, der som tilsynsmyndighed skal reagere ved ulovlige installationer eller mistanke herom. På kan I hente brevskabeloner og yderlige information..

84 Afrunding Tilbagestrømssikring er for at sikre mod forurening af drikkevandet! Brug Rørcenteranvisning 015 Vælg ikke hvad kan vi nøjes med - vælg det sikre!.

85

86 Afsluttende spørgsmål eller kommentarer?

87 Uddannelsesforløb for den driftsansvarlige 1. Grundlæggende vandforsyning 2. Indvinding af drikkevand 3. Behandling og udpumpning af drikkevand 4. Distribution af drikkevand 5. Vandmålere og tilbagestrømningssikring 6. Grundlæggende vandkvalitet 7. Sygdomsfremkaldende bakterier, reaktion ved forurening og zoneinddeling 8. Gode hygiejneregler 9. Kvalitetssikring og risikovurdering

88 Tak for i aften og kom godt hjem

Tjekliste over tilbagstrømssikring

Tjekliste over tilbagstrømssikring Der henvises til DS/EN 1717 "Sikring mod forurening i vandinstallationer samt generelle krav til er" og Rørcenter-anvisning 01 "Tilbagestrømssikring af vandforsyningssytemer" RA - risikoanalyse skal foretages

Læs mere

Spørgsmål 2.a. til 2.f. skal kun besvares, såfremt mediumkategorien i spørgsmål 2 er større end 1.

Spørgsmål 2.a. til 2.f. skal kun besvares, såfremt mediumkategorien i spørgsmål 2 er større end 1. Ryomgård Vandværk v/ Jørgen Sørensen Astrupvej 5, Mesballe 8550 Ryomgård 1. Vandmålernr. Forbrugsadresse 2. Hvilken mediumkategori mener I at jeres virksomhed/institution/ejendom er placeret i? Spørgsmål

Læs mere

mhtml:file://c:\users\susanne Mann Skou\Documents\Vandværk\Målere\Tilbagestrø...

mhtml:file://c:\users\susanne Mann Skou\Documents\Vandværk\Målere\Tilbagestrø... Side 1 af 5 Publikationer Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Forside Indhold Kolofon Download Søg Forrige Næste 5 Krav til tilbagestrømningssikring i dansk lovgivning De overordnede krav

Læs mere

Drikkevand og tilbageløbssikring Mariann Brun, projektleder

Drikkevand og tilbageløbssikring Mariann Brun, projektleder Drikkevand og tilbageløbssikring Mariann Brun, projektleder Tilbagestrømningssikring adskillelsen mellem vandforsyningen og den private installation Lovgrundlag ved tilbagestrømningssikring BR2010: DS439:

Læs mere

Sikring af vandinstallationer

Sikring af vandinstallationer Sikring af vandinstallationer Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Installation og kalibrering Oversigt Hvordan kan tilbagestrømning opstå. Årsager og eksempler Lovgivning og regler

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR INSTALLATION OG TILSLUTNING TIL VORDINGBORG VAND A/S

RETNINGSLINJER FOR INSTALLATION OG TILSLUTNING TIL VORDINGBORG VAND A/S RETNINGSLINJER FOR INSTALLATION OG TILSLUTNING TIL VORDINGBORG VAND A/S Juni 2016 INDLEDNING Nedenstående retningslinjer gælder for arbejder på vandinstallationer, der tilsluttes Vordingborg Vand A/S (fremover

Læs mere

Aarhus Vand A/S. Kontrolsystem for vandmålere i drift

Aarhus Vand A/S. Kontrolsystem for vandmålere i drift Aarhus Vand A/S Kontrolsystem for vandmålere i drift Indhold 1. INDLEDNING... 1 1.1 Baggrund og formål... 1 1.2 Statistisk stikprøvekontrol.... 1 1.3 Udskiftning uden stikprøve... 1 1.4 Referencer....

Læs mere

Velkommen til. Vandrådet i Favrskovs Generalforsamling D. Information fra Favrskov Forsyning og Favrskov Kommune

Velkommen til. Vandrådet i Favrskovs Generalforsamling D. Information fra Favrskov Forsyning og Favrskov Kommune Velkommen til Vandrådet i Favrskovs Generalforsamling 2015 A. Vi starter med spisning! B. Indlæg fra Vand og Teknik C. Ordinær general forsamling D. Information fra Favrskov Forsyning og Favrskov Kommune

Læs mere

Takstblad for Sønderskov Vandværk a. m. b. a.

Takstblad for Sønderskov Vandværk a. m. b. a. Takstblad for Sønderskov Vandværk a. m. b. a. Sønderskovvej 270 9800 Hjørring. CVR Nr. 30 298 519 - www. Sonderskov-vand.dk Telf. 98 965 242 / 40 415 257 mailto: bjarne-pedersen@post.tele.dk Kassekontor

Læs mere

Tilbagestrømningssikring

Tilbagestrømningssikring Tilbagestrømningssikring Beskyttelse af vandværkets drikkevandsledninger Henrik Blomhøj Teknisk Rådgiver Egne erfaringer med TBS Varmt vand i forsyningsledninger ved reparationsarbejder. Opringninger om

Læs mere

Sikring mod tilbagestrømning til drikkevandssystemet

Sikring mod tilbagestrømning til drikkevandssystemet Sikring mod tilbagestrømning til drikkevandssystemet I VandCenter Syd ønsker vi at øge fokus på sikkerheden for, at drikkevandet i Odense ikke bliver forurenet. En bakteriologisk forurening af drikkevandet

Læs mere

Spørgsmål 2.a. til 2.f. skal kun besvares, såfremt mediumkategorien i spørgsmål 2 er større end 1.

Spørgsmål 2.a. til 2.f. skal kun besvares, såfremt mediumkategorien i spørgsmål 2 er større end 1. SKAL SKAL SKAL Til: Ulstrup Vandværk Kærsangervej 15 8860 Ulstrup Selverklæring vedr. installerede tilbagestrømningssikringer. Skemaet udfyldes af skødeholder subsidiært af dennes aut. VVS er. 1. Vandmålernr.

Læs mere

Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Januar 2013

Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Januar 2013 Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Januar 2013 Kursus Sikring af vandinstallationer Januar 2013 Formål: At give deltagerne teoretisk og praktisk viden om sikring af offentlige

Læs mere

Osted Vandværk I /S 4320 Lejre CVR v/ Niels Grann Stentoften 3, Osted 4320 Lejre

Osted Vandværk I /S 4320 Lejre CVR v/ Niels Grann Stentoften 3, Osted 4320 Lejre Osted Vandværk v/ Niels Grann Stentoften 3, Osted 4320 Lejre 1. Vandmålernr. Forbrugsadresse 2. Hvilken mediumkategori mener I at jeres virksomhed/institution/ejendom er placeret i? Spørgsmål 2.a. til

Læs mere

SÅDAN SIKRER I EJENDOMMENS DRIKKEVAND

SÅDAN SIKRER I EJENDOMMENS DRIKKEVAND SÅDAN SIKRER I EJENDOMMENS DRIKKEVAND Få viden om krav, ansvar og løsninger Øget vandforbrug til industri og produktion af fødevarer stiller store krav til god vandhygiejne. Det samme gør demografiske

Læs mere

BESKYTTELSE AF DRIKKEVANDET

BESKYTTELSE AF DRIKKEVANDET BESKYTTELSE AF DRIKKEVANDET DS/EN 1717 og DS/EN 806-5 Tilbagestrømningssikringer drift og vedligehold Uffe Ehlers, Honeywell DS/EN-1717 EN1717 er en EU norm som blev indføjet i det danske Bygningsreglement

Læs mere

TAKSTREGULATIV FOR LEVERING AF VAND

TAKSTREGULATIV FOR LEVERING AF VAND TAKSTREGULATIV FOR LEVERING AF VAND Takstregulativ for levering af vand Januar 2016 1 Takstregulativ for levering af vand Januar 2016 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GENERELLE BEMÆRKNINGER... 4 2. ANLÆGSBIDRAG...

Læs mere

DS/EN 1717 og DS 439 Hvad gælder hvor? Leon Buhl Energi & Klima Installation og Kalibrering

DS/EN 1717 og DS 439 Hvad gælder hvor? Leon Buhl Energi & Klima Installation og Kalibrering DS/EN 1717 og DS 439 Hvad gælder hvor? Leon Buhl Energi & Klima Installation og Kalibrering Hvor gælder hvad? BR08 kap 8.4.1 Stk. 1 Vand- og afløbsinstallationer skal udformes, så de frembyder tilfredsstillende

Læs mere

Vejledning om vandforsyningslovens kvalitetskrav af betydning for materialer i kontakt med drikkevandet

Vejledning om vandforsyningslovens kvalitetskrav af betydning for materialer i kontakt med drikkevandet Notat Vandsektor, byer og klimatilpasning J.nr. NST-400-00012 Ref. thhvi/ancdu Den 23. december 2011 Vejledning om vandforsyningslovens kvalitetskrav af betydning for materialer i kontakt med drikkevandet

Læs mere

Drikkevand set fra vandværket

Drikkevand set fra vandværket Københavns Energi Bynet og Teknik Drikkevand set fra vandværket Sikring mod tilbagestrømning af forurenet vand Sikring mod tilbagestrømning I mere end de sidste 100 år har adskillelse af rent og urent

Læs mere

Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Marts 2012

Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Marts 2012 Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Marts 2012 Kursus Sikring af vandinstallationer Marts 2012 Formål: At give deltagerne teoretisk og praktisk viden om sikring af offentlige vandforsyningsanlæg

Læs mere

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET DANSK

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET DANSK SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET DANSK 1 BRUG VAND MED OMTANKE TIL GAVN FOR PENGEPUNGEN OG MILJØET Når vi åbner for vandhanen, vasker tøj, eller går i bad, tænker vi sjældent over, hvor

Læs mere

SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER BRUGSANVISNING

SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER BRUGSANVISNING SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER Vigtige sikkerhedsforanstaltninger.... 02 Advarsel.... 03 Apparatets dele.... 05 Sådan samles juiceren.... 07 Tips vedr. betjening... 09 Tips vedr. ingredienser...

Læs mere

Erfaringer med tilbagestrømningssikringer i stor stil

Erfaringer med tilbagestrømningssikringer i stor stil TI-Temadag om vandinstallationer, 13. marts 2008 Erfaringer med tilbagestrømningssikringer i stor stil v. Per Overgaard Pedersen Spildevand Drift INDHOLD 1. Introduktion 2. Kortlægning og forundersøgelser

Læs mere

Hvordan skal DS/EN 1717 forstås?

Hvordan skal DS/EN 1717 forstås? Hvordan skal DS/EN 1717 forstås? Leon Buhl Teknologisk Institut Energi og Klima 2009-02-18 Bygningsreglementerne 8.4.1 Vandinstallationer, 8.4.1.1 Generelt Stk. 3 Til sikring af vandforsyningsanlægget

Læs mere

Installationskrav og brugsvandsanlæg tilbagestrømning og forurening af drikkevand Vandtemadag Den 25. februar 2008 Leon Buhl

Installationskrav og brugsvandsanlæg tilbagestrømning og forurening af drikkevand Vandtemadag Den 25. februar 2008 Leon Buhl Installationskrav og brugsvandsanlæg tilbagestrømning og forurening af drikkevand Vandtemadag Den 25. februar 2008 Leon Buhl Bygningsreglementet 8.4.2 Vandinstallationer, 8.4.2.1 Generelt Stk. 2 Koldt

Læs mere

12.4 Vand- og afløbsinstallationer

12.4 Vand- og afløbsinstallationer 12.4 Vand- og afløbsinstallationer Stk. 1. Vand- og afløbsinstallationer udformes, så de frembyder tilfredsstillende tryghed i brand-, sikkerheds-, funktions- og sundhedsmæssig henseende. (12.4, stk. 1)

Læs mere

Håndbog for VVS-Installatører. Svendborg

Håndbog for VVS-Installatører. Svendborg Håndbog for VVS-Installatører Svendborg Forord Denne pjece er til autoriserede VVS-installatører, som dagligt arbejder med vand-installationer. Vi har samlet en kort beskrivelse af de gældende regler om

Læs mere

REGULATIV FOR HOFOR VAND RØDOVRE A/S

REGULATIV FOR HOFOR VAND RØDOVRE A/S REGULATIV FOR HOFOR VAND RØDOVRE A/S 1 INDHOLD 1 INDLEDENDE BESTEMMELSER...3 2. VANDFORSYNINGENS STYRELSE... 4 3. RET TIL FORSYNING MED VAND...5 4 FORSYNINGSLEDNINGER...6 5 STIKLEDNINGER...7 6 VANDINSTALLATIONER...

Læs mere

Sikring af hele installationer med særlig risiko CASES

Sikring af hele installationer med særlig risiko CASES Sikring af hele installationer med særlig risiko CASES Autoværksted med bilvask o.l. Kemisk industri Renseanlæg og tilhørende vandinstallationer Fødevarevirksomheder Landbrugets avls og driftsbygninger

Læs mere

ORIENTERING TIL VVS-INSTALLATØRER fra Aalborg Forsyning Vand A/S

ORIENTERING TIL VVS-INSTALLATØRER fra Aalborg Forsyning Vand A/S ORIENTERING TIL VVS-INSTALLATØRER fra Aalborg Forsyning Vand A/S Du kan kontakte os på: Aalborg Forsyning vand A/S Sønderbro 53 9000 Aalborg Telefon 7743 9143 Denne folder er udarbejdet august 2006 og

Læs mere

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter. NÅR REGNVAND

Læs mere

Lovgivning. v/inge Faldager Teknologisk Institut, Rørcentret. Rørcentret. Teknologisk Institut

Lovgivning. v/inge Faldager Teknologisk Institut, Rørcentret. Rørcentret. Teknologisk Institut Lovgivning v/inge Faldager, 1 Hvem har ansvaret? Hvornår kan man påbyde? Hvordan sikres vedligehold? Byggelov Vandforsyningslov Autorisationslov 2 Ejeren er ansvarlig for, at anlægget er lovligt 3 Byggelov/Bygningsreglement

Læs mere

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009 Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009 RØRCENTRET Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 1. udgave, 1. oplag 2009 Rørcentret,

Læs mere

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009 Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009 RØRCENTRET Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 1. udgave, 1. oplag 2009 Tryk

Læs mere

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009 RØRCENTRET Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 1. udgave, 1. oplag 2009 Rørcentret,

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Håndtering af bunkning

Håndtering af bunkning Håndtering af bunkning Maj 2010 Indhold 1 Formål 3 2 Hvorfor nye retningslinjer for håndtering af bunkning 4 3 Håndtering af bunkning 5 3.1 Hvad er princippet i de nye retningslinjer for håndtering bunkning

Læs mere

OLIETANKE. under 6.000 liter

OLIETANKE. under 6.000 liter OLIETANKE under 6.000 liter Når du køber en ny tank, skal du sikre dig at tanken er typegodkendt. Det gør du ved at konstatere om tanken er påført et mærkeskilt, hvor der står fabrikant, tanktype, godkendelsesnummer,

Læs mere

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Jord & Affald J.nr. MST-7547-00102 Ref. kalie/asn Den 16. februar 2016 Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Miljøstyrelsen skal vejledende udtale, at det er Miljøstyrelsens

Læs mere

Information til forbrugerne om drikkevandet Februar 2016

Information til forbrugerne om drikkevandet Februar 2016 Information til forbrugerne om drikkevandet Februar 2016 Visse Vandværk A.m.b.a. www.vissevand.dk Indholdsfortegnelse Regnskabets hovedtal for 2015 Se nedenfor Regnskab kan efter generalforsamlingen ses

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Vandvedligehold Viskan Dalerø

Vandvedligehold Viskan Dalerø Vandvedligehold Viskan Dalerø Tillykke med din Viskan Spa! Når du anskaffer dig en udespa bliver du også den lykkelige ejer af mere velvære og en højere livskvalitet. Med en udespa følger dog også nogle

Læs mere

KAMPAGNE OM. Mandag den 15. marts 2016 Martin Kehlet Gross

KAMPAGNE OM. Mandag den 15. marts 2016 Martin Kehlet Gross KAMPAGNE OM TILBAGESTRØMNINGSSIKRING Mandag den 15. marts 2016 Martin Kehlet Gross Hvad er DDS? Hvad er tilbagestrømning? Kampagne om tilbagestrømningssikring Mediumkategorier i DS/EN 1717 Tilbagestrømningssikringer

Læs mere

Sikring mod tilbagestrømning og forurening

Sikring mod tilbagestrømning og forurening Sikring mod tilbagestrømning og forurening Vandinstallationer med indbygget fremtid Temadag den 22. maj 2007 Leon Buhl 12.4.1 Vandinstallationer, 12.4.1.1 Generelt Stk. 2. Koldt vand skal ved samtlige

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT

VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT VELKOMMEN TIL TEKNOLOGISK INSTITUT Krav til vandinstallationer Sikring mod Leon Buhl Teknologisk Institut Energi & klima Center for installation og kalibrering Oversigt Generelle krav til vandinstallation

Læs mere

Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren

Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren Billund Spildevand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted Dato: 1. marts 2013 Sag: Vand-12/04924-10 Sagsbehandler: /LTK Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om

Læs mere

Kører du altid 110? Af Seniorkonsulent Uwe Hansen, Metro Therm 17.02.2016. Hvor svært kan det være at vælge varmtvandsbeholder til en-familieboligen?

Kører du altid 110? Af Seniorkonsulent Uwe Hansen, Metro Therm 17.02.2016. Hvor svært kan det være at vælge varmtvandsbeholder til en-familieboligen? Kører du altid 110? Af Seniorkonsulent Uwe Hansen, Metro Therm 17.02.2016 Hvor svært kan det være at vælge varmtvandsbeholder til en-familieboligen? Kravene til en varmtvandsbeholder har ændret sig gennem

Læs mere

VVS-ARBEJDE I HUSET SÅDAN OVERHOLDES AUTORISATIONSLOVEN

VVS-ARBEJDE I HUSET SÅDAN OVERHOLDES AUTORISATIONSLOVEN VVS-ARBEJDE I HUSET SÅDAN OVERHOLDES AUTORISATIONSLOVEN Gas- og vandinstallationer samt afløbsinstallationer over terrænhøjde og i bygninger må kun udføres og serviceres af virksomheder, der har opnået

Læs mere

Vejledning om badeværelse

Vejledning om badeværelse Vejledning om badeværelse 1. Generel info om badeværelset 2. Toilette 3. Gulvarme 4. Etablering af vaskesøjle 5. Rengøring af gulvafløb (a c) 6. Rensning af ventilations udsugningsventil (a c) 7. Rens

Læs mere

Information til forbrugerne om drikkevandet

Information til forbrugerne om drikkevandet Information til forbrugerne om drikkevandet Visse Vandværk A.m.b.a. www.vissevand.dk Indholdsfortegnelse Regnskabets hovedtal for 2012 Se nedenfor Regnskab kan efter generalforsamlingen ses på www. vissevand.dk

Læs mere

Regulativ for Aunslev Vandværk

Regulativ for Aunslev Vandværk Andelsselskabet Aunslev Vandværk www.aunslevvand.dk Regulativ for Aunslev Vandværk Udarbejdet efter normalregulativ for almene vandforsyninger fra: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 DK-2100 København Ø Tlf.:

Læs mere

Pilot projekt - Fjernaflæste måler. Brian Truegaard Teamleder 2015

Pilot projekt - Fjernaflæste måler. Brian Truegaard Teamleder 2015 Pilot projekt - Fjernaflæste måler Brian Truegaard Teamleder 2015 Projektopstart efterår 2009 Ved projektstart er følgende udgangspunktet i samarbejdet med Energi Fyn, elforsyningen i Odense og deres målerleverandør

Læs mere

Alt under et tag. 4 x møder rundt i DK

Alt under et tag. 4 x møder rundt i DK Alt under et tag 4 x møder rundt i DK Overskrift Tommy Glindvad arkitekt / bygningssagkyndig / energikonsulent VVS Hvad kommer vi ind på? - vand varme afløb og lidt ventilation - noget om energi - lidt

Læs mere

Regulativ for vandværker i Ærø Kommune

Regulativ for vandværker i Ærø Kommune Regulativ for vandværker i Ærø Kommune Bregninge Vandværk Marstal Vandværk Rise Vandværk Søby Vandværk Ærøskøbing Vandværk Indhold 1. Indledende bestemmelser... 3 2 Vandforsyningens styrelse... 7 3 Ret

Læs mere

Sandfang og olieudskillere

Sandfang og olieudskillere Sandfang og olieudskillere v/ Ulrik Hindsberger, 1 Sandfang Sandfang fjerner tunge partikler i regnvand Sandfang forbedrer olieudskilleres virkningsgrad Der anbefales forholdsvis små sandfang i DS/EN 858-2

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

2: Antal medlemmer. 3: Vandforbrug for perioden 01.10.12-30.09.13:

2: Antal medlemmer. 3: Vandforbrug for perioden 01.10.12-30.09.13: 1: Bestyrelsens arbejde i 2013 har (ligesom i 2010, 2011 og 2012) været præget af høj aktivitet, og har blandt andet omfattet o 10 bestyrelsesmøder o 1 regnskabsmøde o 4 yderligere møder omkring opgørelse

Læs mere

Ekstraordinær generalforsamling 2016. Ordinær generalforsamling 2016

Ekstraordinær generalforsamling 2016. Ordinær generalforsamling 2016 Ekstraordinær generalforsamling 2016 Dagsorden: afholdes i Gørlev-hallen tirsdag den 26. april 2016 kl. 19.00 1. Valg af dirigent 2. Forslag fra bestyrelsen Vedtægtsændring i 9 Mulighed for at afgive fuldmagt

Læs mere

SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU

SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU ETAPE 6 og 7 Miljø- og Energiforvaltningen HVORFOR DENNE BROCHURE? I dag leder du dit spildevand fra f.eks. toilet, håndvask og vaskemaskine til din bundfældningstank.

Læs mere

Vejledning om hestehold

Vejledning om hestehold 2011 Vejledning om hestehold www.hillerod.dk Hillerød Kommune, Miljø, Trollesmindealle 27, 3400 Hillerød 01-03-2011 Hvor må man holde hest? Heste hører til på landet. Det er ikke tilladt at holde heste

Læs mere

Anmeldelse af jordvarmeanlæg

Anmeldelse af jordvarmeanlæg Sendes til: teknik@lemvig.dk eller Lemvig Kommune Natur og Miljø Rådhusgade 2 7620 Lemvig Jordvarmeanlæg skal anmeldes på Byg & Miljø www.bygogmiljoe.dk Hvis du er fritaget for at ansøge digitalt, kan

Læs mere

Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation:

Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation: De nye regler om virksomhedens samarbejde om sikkerhed og sundhed er blevet til efter et trepartssamarbejde mellem Arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets parter i 2009. De grundlæggende regler om arbejdsmiljøorganisationens

Læs mere

Normalregulativ. for. private. vandforsyninger

Normalregulativ. for. private. vandforsyninger Normalregulativ for private vandforsyninger Andelsselskabet Skalbjerg Vandværk Indholdsfortegnelse 1 Indledende bestemmelser 3 2 Vandforsyningens styrelse.4 3 Ret til forsyning med vand.4 4 Forsyningsledninger

Læs mere

Regulativ for vandforsyningen i Varde Kommune

Regulativ for vandforsyningen i Varde Kommune Regulativ for vandforsyningen i Varde Kommune Gældende fra d. 21. juni 2016 Indhold 1. Indledende bestemmelser 2 2. Vandforsyningens styrelse 6 3. Ret til forsyning med vand 7 4. Forsyningsledninger 9

Læs mere

Hjælp med at passe på det rene drikkevand

Hjælp med at passe på det rene drikkevand drikkevandet Hjælp med at passe på det rene drikkevand Hej! Ved du, hvor det krystalklare drikkevand kommer fra? Horsens Kommune KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Rundt om vandet 1. Når vejret er varmt, fordamper

Læs mere

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE TEKNIK OG MILJØ HORSENS KOMMUNE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

Læs mere

Administrationsgrundlag for bade- og bådebroer

Administrationsgrundlag for bade- og bådebroer Administrationsgrundlag for bade- og bådebroer Indledning Den 114 km lange kyststrækning har stor landskabelig og rekreativ værdi for kommunen. Derfor er det væsentligt, at der tages hensyn til landskabet,

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE VARMT OG KOLDT VAND 0 1. Varmt vand 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE VARMT OG KOLDT VAND 0 1. Varmt vand 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE VARMT OG KOLDT VAND 0 1 Varmt vand 0 1 VARMT OG KOLDT VAND VARMT VAND Registrering Registrering af anlæg til varmt brugsvand skal give grundlag for at energiforbrug til varmt vand kan

Læs mere

REGULATIV FOR LIME VANDVÆRK

REGULATIV FOR LIME VANDVÆRK REGULATIV FOR LIME VANDVÆRK Indhold 1 INDLEDENDE BESTEMMELSER... 1 2 VANDFORSYNINGENS STYRELSE... 2 3 RET TIL FORSYNING MED VAND... 2 4 FORSYNINGSLEDNINGER... 3 5 STIKLEDNINGER... 3 6 OPRETHOLDELSE AF

Læs mere

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Du kan søge om støtte til køb af bil, hvis du, som følge af et varigt handicap, ikke kan få dækket dit kørselsbehov på anden måde end ved brug

Læs mere

Vandforsyningsregulativ

Vandforsyningsregulativ Toftelunden 1 A 3790 Hasle Telefon: 5692 2400 post@bornholmsforsyning.dk www.bornholmsforsyning.dk Vandforsyningsregulativ for Bornholms Vand A/S marts 2010 Indhold 1 Indledende bestemmelser... 3 2 Vandforsyningens

Læs mere

BOGENSE VANDFORSYNING

BOGENSE VANDFORSYNING REGULATIV for BOGENSE VANDFORSYNING OG OTTERUP VANDVÆRK i NORDFYNS KOMMUNE Gældende fra 1. juni 2009 Indhold 1. Indledende bestemmelser 1 2. Vandforsyningens styrelse 3 3. Ret til forsyning med vand 3

Læs mere

Udkast. Almindelige Leveringsbestemmelser for vand. Hvidovre Forsyning

Udkast. Almindelige Leveringsbestemmelser for vand. Hvidovre Forsyning BilagKB_110426_pkt.17_02 Udkast Almindelige Leveringsbestemmelser for vand Hvidovre Forsyning 2011 Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Indledende bestemmelser... 3 2. Definitioner og grundlæggende bestemmelser...

Læs mere

ALMINDELIGE LEVERINGSBESTEMMELSER FOR HOFOR VAND BRØNDBY A/S & HOFOR VAND VALLENSBÆK A/S

ALMINDELIGE LEVERINGSBESTEMMELSER FOR HOFOR VAND BRØNDBY A/S & HOFOR VAND VALLENSBÆK A/S ALMINDELIGE LEVERINGSBESTEMMELSER FOR HOFOR VAND BRØNDBY A/S & HOFOR VAND VALLENSBÆK A/S INDHOLD 1. Indledende bestemmelser... 3 2. Definitioner og grundlæggende bestemmelser... 4 3. Forsyning og tilslutning...

Læs mere

Retsinformation. Lovgivning som forskriften vedrører. LBK Nr. 452 af 24/06/1998. Oversigt (indholdsfortegnelse)

Retsinformation. Lovgivning som forskriften vedrører. LBK Nr. 452 af 24/06/1998. Oversigt (indholdsfortegnelse) Bekendtgørelse om udpegning og notifikation af bemyndigede organer til at udføre certificerings-, kontrol- og prøvningsopgaver i henhold til EF-direktiv om byggevarer (89/106/EØF) BEK nr 229 af 31/03/2001

Læs mere

Kvalitetssikring af en vandforsyning

Kvalitetssikring af en vandforsyning Kvalitetssikring af en vandforsyning Lektion 19 Kapitel 19 side 82 Bekendtgørelse 132-3 Et alment vandforsyningsanlæg, der leverer 17.000 m 3 vand pr. år eller mere, skal indføre kvalitetssikring ved:

Læs mere

Retningslinjer for opbevaring af farlige stoffer

Retningslinjer for opbevaring af farlige stoffer Retningslinjer for opbevaring af farlige stoffer Kolding Kommune, Nytorv 11, 6000 Kolding byogudvikling@kolding.dk Tlf. 79 79 74 69 Revideret d. 4. september 2012. Undgå uheld og forureninger Virksomheden

Læs mere

Vandkølere, ismaskiner og amerikanerkøleskabe - risiko for skadelige bakterier

Vandkølere, ismaskiner og amerikanerkøleskabe - risiko for skadelige bakterier Vandkølere, ismaskiner og amerikanerkøleskabe - risiko for skadelige bakterier Vandtemadag Den 25. februar 2008 Leon Buhl En historie fra det virkelige liv En historie fra det virkelige liv En historie

Læs mere

Almindelige betingelser

Almindelige betingelser Almindelige betingelser for A. Etablering af ledninger, tilhørende lejere, til ferskvand, saltvand, spildevand, regnvand, olie, el- forsyning m.v. uden for det lejede areal. B. Etablering af overkørsler

Læs mere

Afd. 122 Kløverholm 1-4, 16-38, 41-43, 45, 47, 49, 51A, 51B, 53A, 53B Kløverholm 40-78 og Kløverlykke 1-29. Råderetten

Afd. 122 Kløverholm 1-4, 16-38, 41-43, 45, 47, 49, 51A, 51B, 53A, 53B Kløverholm 40-78 og Kløverlykke 1-29. Råderetten Afd. 122 Kløverholm 1-4, 16-38, 41-43, 45, 47, 49, 51A, 51B, 53A, 53B Kløverholm 40-78 og Kløverlykke 1-29 Råderetten Den 1. juli 2005 blev der vedtaget en lov om råderet i den almene boligsektor. Boligindretning

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

Vands bevægelse i kanaler

Vands bevægelse i kanaler Vands bevægelse i kanaler Væskemængde pr tid Væskemængden pr tid Q i et lukket rør er defineret som det volumen ΔV, der passerer et givet sted i røret i løbet af tidsrummet Δt. Dvs at V Q (1) t Hvis rørets

Læs mere

Bekendtgørelse om adgangskursus og adgangseksamen til ingeniøruddannelserne

Bekendtgørelse om adgangskursus og adgangseksamen til ingeniøruddannelserne BEK nr 364 af 17/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. juli 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Videregående Uddannelser,

Læs mere

Regulativ for Vester Hæsinge Vandværk A.m.b.a.

Regulativ for Vester Hæsinge Vandværk A.m.b.a. INDHOLD 1. Indledende bestemmelser... 5 1.1 Regulativ for Vester Hæsinge Vandværk... 5 1.1.1 Regulativet... 5 1.1.2 Fastsættelse af anlægs- og driftsbidrag... 5 1.1.3 Vandmålere og betaling efter målt

Læs mere

Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand

Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand DDS Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand 1 Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand Vand er at betragte som en fødevare, vi kan nemlig blive lige så syge

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

Regnvandsanlæg Lovgivning og myndighedsbehandling

Regnvandsanlæg Lovgivning og myndighedsbehandling Regnvandsanlæg Lovgivning og myndighedsbehandling Inge Faldager,, 1 BEK nr. 1449 af 11/12/2007 Gældende bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg Kvalitetskrav til vand fra vandforsyningssystemer

Læs mere

Uddannelse af driftsansvarlige energirigtig drift VAND. Jørn Bødker og Peter Poulsen Energi og Klima

Uddannelse af driftsansvarlige energirigtig drift VAND. Jørn Bødker og Peter Poulsen Energi og Klima Uddannelse af driftsansvarlige energirigtig drift VAND Jørn Bødker og Peter Poulsen Energi og Klima HVORFOR SKAL VI SPARE PÅ VANDET? Det koster fra 20 til 80 kr. pr. m 3 Ressourcer Vandløb løber tør om

Læs mere

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår.

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Nye regler for fleksjobbere pr. 1. januar 2013 Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, som gennemfører fleksjobreformen, er vedtaget

Læs mere

5. Persondataloven 5.1. Indsamling, behandling, behandlingssikkerhed, videregivelse og oplysningspligt Indsamling Behandling

5. Persondataloven 5.1. Indsamling, behandling, behandlingssikkerhed, videregivelse og oplysningspligt Indsamling Behandling 5. Persondataloven Persondataloven er indført bl.a. med det formål at sikre en så god beskyttelse af borgerne som muligt i forhold til den behandling, der finder sted af personoplysninger, og reglerne

Læs mere

Trivsel og fravær i folkeskolen

Trivsel og fravær i folkeskolen Trivsel og fravær i folkeskolen Sammenfatning De årlige trivselsmålinger i folkeskolen måler elevernes trivsel på fire forskellige områder: faglig trivsel, social trivsel, støtte og inspiration og ro og

Læs mere

Dato: 25.05.2016 Sagsnr.: 2016-027072 Dok. nr.:2016-027072-1. Mandag-fredag 8-15 Torsdag 8-17

Dato: 25.05.2016 Sagsnr.: 2016-027072 Dok. nr.:2016-027072-1. Mandag-fredag 8-15 Torsdag 8-17 Orienteringsbrev til bolig Dato: 25.05.2016 Sagsnr.: 2016-027072 Dok. nr.:2016-027072-1 Mandag-fredag 8-15 Torsdag 8-17 Aalborg Varme A/S Hjulmagervej 20 Postboks 463 9100 Aalborg Tlf. 9931 4800 Fax 9931

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for

Læs mere