Kvalitetssikring af en vandforsyning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kvalitetssikring af en vandforsyning"

Transkript

1 Kvalitetssikring af en vandforsyning Lektion 19 Kapitel 19 side 82

2 Bekendtgørelse Et alment vandforsyningsanlæg, der leverer m 3 vand pr. år eller mere, skal indføre kvalitetssikring ved: 1) at kortlægge hele vandforsyningen samt kvaliteten af denne, jf. bilag 2 2) at kortlægge vandforsyningens driftsrutiner, herunder arbejdsgange ved almindelig drift, rengøring, prøvetagning, reparation, nyanlæg o.l. 3) at vurdere risikoen for forurening af vandet fra det samlede produktionssystem, herunder fra de enkelte komponenter, uhensigtsmæssige konstruktioner og den samlede vedligeholdelsestilstand samt fra driftsrutinerne og prioritere indsatsen efter, hvor der er stor risiko for forurening af vandet 4) at udarbejde en handleplan, som beskriver, hvordan og hvornår forsyningen vil håndtere den prioriterede indsats, som følger af punkt 3 5) at løbende følge op på og dokumentere, at forsyningen har gennemført de planlagte tiltag.

3 Bekendtgørelse punkt 1 Kortlægge hele vandforsyningen samt kvaliteten Formålet med at kortlægge vandforsyningen er, at man som vandforsyning har overblik over sin forsyning og kender kvaliteten af denne. Kvaliteten af de enkelte komponenter skal beskrives. Det kan f.eks. være, hvor gamle de er, hvornår de sidst er repareret, deres almene tilstand (revner, slid, rustangreb o.l.) og andre bemærkninger. Beskrivelsen af kvaliteten af de enkelte komponenter kan være en del af den tjekliste, man efterfølgende løbende udfylder ved gennemgang af sit system.

4 Bekendtgørelse punkt 1 Bilag 2: Komponenter der skal kortlægges A. Kildeplads Grundareal, aflåsning, hegn, beplantning. B. Boringer DGU-nr., borejournal, pejlbarhed, aflåsning, udluftning, tørbrønd, overbygning, stigrør, borerør, borerørsforsegling, råvandsmåler, råvandspumpe, filterrør, kontraventil, ventil, råvandsledning, gruskastning, lerspærre, el-kabel. C. Bygning Tag, murværk, fundament, gulve, vinduer, udluftning, tagrende/afledning af regnvand, affugter, el-tavle, styresystem, SRO-anlæg, alarm, tyverialarm, telefon. D. Behandlingssystem Iltningstrappe, kompressor iltning, beluftningsanlæg, kapselblæser, åbent sandfilter, trykfilter, kompressorfilter, skyllepumpe, slambassin.

5 Bekendtgørelse punkt 1 Bilag 2: Komponenter der skal kortlægges E. Beholderanlæg Højdebeholder, rentvandstank, murværk/materiale, aflåsning, indhegning, ventilation, overløbsrør, beskyttelse af ventilationsåbning, beskyttelse af overløbsrør F. Udpumpningsanlæg Frekvensstyrede pumper, hydrofor, membranhydrofor, elektronisk vandmåler G. Ledningsanlæg Kort over ledningsanlæg, hovedledning, forsyningsledninger, stikledninger, vandmålere hos forbrugere, trykforøgerstation, trykpumpe, stophane, elektronisk flowmåler H. Andet

6 Bekendtgørelse punkt 2 Kortlægge vandforsyningens driftsrutiner Formålet med at kortlægge driftsrutinerne er, at blive bevidst om, hvilke arbejdsgange der er hensigtsmæssige på vandværket og andre steder i produktionssystemet, og om noget af det man gør, eventuelt er uhensigtsmæssigt i forhold til, at undgå forurening af vandet. Renoveringsarbejder i vandforsyningen er ofte årsag til forurening af vandet. Det er derfor vigtigt, at arbejdsgangene i en renoveringssituation beskrives nøje, så eventuelle uhensigtsmæssigheder kan blive rettet.

7 Bekendtgørelse punkt 2 Man kan komme i gang med arbejdsgangsbeskrivelserne ved at stille spørgsmål som: Kortlægge vandforsyningens driftsrutiner Hvem kommer på vandværket? Hvilket tøj/fodtøj har de på? Hvilket værktøj bliver brugt i driften? Hvilke rengøringsmidler anvendes? Hvordan opbevares værktøj og rengøringsmidler? Hvem tager prøver af vandet? Hvem reparerer på vandværket, på ledninger, på boringer? Hvem foretager nyanlæg? Osv.

8 Bekendtgørelse punkt 3 Vurdere risikoen for forurening Når vandforsyningen og arbejdsgangene, som beskrevet i punkt 1 og 2, er kortlagt, skal risikoen for forurening af vandet fra de enkelte komponenter og som følge af uhensigtsmæssige arbejdsgange og driftsrutiner vurderes og prioriteres i forhold til hinanden. Formålet er, at det bliver klart for forsyningen, hvilke forhold, der udgør den største risiko for forurening af drikkevandet, så forsyningen kan sætte ind disse steder.

9 Konsekvens Bekendtgørelse punkt 3 Vurdere risikoen for forurening Ved hjælp af et pointsystem, kan risici prioriteres i forhold til hinanden. Stor = Mellem = Lille = Lille = 1 Mellem = 2 Stor = 3 Sandsynlighed 1 2 = Lille risiko for forurening. 3 4 = Mellem risiko for forurening 6 9 = Stor risiko for forurening

10 Eksempler: Bekendtgørelse punkt 3 Vurdere risikoen for forurening Hændelse Konsekvens Sandsynlighed Point = Risiko Brud på 50 år gammelt afløb fra håndvask som går gennem rentvandstank En dryppende ventil på afgangshanen forurener drikkevandet Vandværkspasserens beskidte fingre forurener drikkevandet 2 1 2

11 Bekendtgørelse punkt 4 Udarbejde en handleplan Der skal udarbejdes en handleplan, hvori det beskrives, hvordan og hvornår forsyningen vil håndtere den prioriterede indsats, både hvad angår de fysiske anlæg men også de identificerede arbejdsgange. Arbejdsgangene skal skrives ned, så de gode nye rutiner som følge af indførelse af kvalitetssikring på vandforsyningen huskes fremadrettet. Dermed er det lettere for eventuelt nye driftsansvarlige at overtage driften af vandforsyningen.

12 Bekendtgørelse punkt 5 Løbende følge op på og dokumentere Forsyningen skal kunne dokumentere, at den har overblik over risiciene for forurening af drikkevandet, og løbende arbejder på at identificere nye risici og mindske de identificerede risici.

13 Bekendtgørelse Hvorledes gør vi det så? Der er ingen formkrav til hvorledes kvalitetssikring dokumenteres. Dvs. det er frit om man dokumenterer på papir, i tekstbehandling eller i et system der er udviklet til formålet. Tethys er FVD's digitale ledelsesværktøjer til vandforsyninger. Hvem var Tethys Tethys var en Titan, der forud for de gamle græske guder overskuede ledelsen af verdens rentvandskilder. Hun var moder til verdens floder og hjalp med at overskue og styre alle kilder til drikkevand verden over.

14 Antal forbrugere Tethys - priser Oprettelse Årligt abonnement kr. 700 kr kr kr kr kr kr kr kr kr.

15 Bekendtgørelse Naturstyrelsens vejledning Naturstyrelsen har sendt et udkast til vejledning om kvalitetssikring på almene vandforsyninger i høring frem til den 14. marts Vejledningen indeholder en uddybning af kravene i bekendtgørelse nr. 132 om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg af 8. februar Endvidere sendes udkast til hjemmeside om kvalitetssikring-, miljø- og energiledelse på vand- og spildevandsforsyninger i høring frem til den 14. marts

16 Beredskab og forsyningssikkerhed Lektion 20 Kapitel 20 side 85

17 Lovgrundlag Beredskabsloven, LBK nr. 660 af 10/06/2009 Vejledning om Planlægning af beredskab for vandforsyningen fra Miljøstyrelsen nr Akutte drikkevandsforureninger en praktisk guide fra Beredskabsstyrelsen - august FVD vejledning nr. 300, Beredskabsplan for vandværker.. Vandforsyningen skal ikke have en beredskabsplan, men jf. flere bekendtgørelser og vejledninger, opfordres vandforsyningen til at have en..

18 Formål Formålet med en beredskabsplan, er at sikre opretholdelsen af vandværksdrift i forskellige former for krisesituationer. Det fritager hverken vandforsyning eller kommune for ansvar, at der er udarbejdet en beredskabsplan, men det hjælpe i en krisesituation, da ansvarsfordeling og procedure for håndtering af krisen er beskrevet..

19 Beredskabsplan Vandforsyningen skal: Straks orientere kommunen ved vandkvalitetsproblemer. Koordinere indsatsen i beredskabssituation med kommunen men også beredskab, politi og Sundhedsstyrelse kan have en rolle. Sørge for at problemerne stoppes og at vandkvaliteten genoprettes hurtigst muligt. Informerer de berørte forbrugere. Fremvise beredskabsplanen ved kommunens tekniske tilsyn, hvis en sådan haves..

20 Beredskabsplan Bestyrelsen kan med fordel spørge forbrugerne på en generalforsamling, hvilket serviceniveau der ønskes, i en given beredskabssituation, og hvilken pris man er villige til at betale, for et givent serviceniveau..

21 Beredskabsplan General ansvarsfordeling og handling Beredskabssituationer Mulige beredskabsydelser Rapportblad Eksempler på information Myndigheder og nyttige navne og adresser Bilag Vandværksprofil Alarmeringsliste Beredskabsydelser Vurdering af potentielle større driftsforstyrrelser..

22 Beredskabsplan Plan for, hvordan akutte/unormale situationer håndteres: Forbrugerklage vedr. dårligt vand (smag, lugt, misfarvning) Ikke kritisk overskridelse af vandkvalitetens grænseværdier Kritisk overskridelse af vandkvalitetens grænseværdier Akut forurening af kildeplads Lækage på ledningsnettet Strømudfald Hærværk eller indbrud Brand og eksplosion Trusler om sabotage Større driftsforstyrrelse Klordesinficering..

23 Beredskabsplan For hver enkelt situation, er der en tjekliste: Alarm indgået Varsling Konsekvenser Handling Information Udbedring af skade Opfølgning NB!.

24 Beredskabsplan Eksempel på tjekliste ved beredskabssituationen Kritisk overskridelse af vandkvalitetens grænseværdier Forureningen vil som regel blive konstateret ved den regelmæssige kontrol af vandkvaliteten, Tjekliste men kan også fremkomme ved afsmag i vandet eller ved sygdom blandt forbrugerne..

25 Alarm indgået Beredskabsplan Noter tidspunkt og hvordan meldingen kom. Varsling Hvis ikke kommunes tilsyn allerede ved besked fra analyseresultaterne, varsles kommunens tilsyn. Konsekvenser Tjekliste Risiko for sygdom blandt forbrugerne, og i værste tilfælde død. Risiko for at levnedsmiddelproducenter kan sprede forureningen yderligere..

26 Handling Beredskabsplan Tjekliste Nødvendige initiativer i form af information til forbrugerne. Kogeanbefaling m.m. vurderes af kommunens tilsyn i samarbejde med embedslægen. Hvis muligt, etableres alternativ vandforsyning i form af nødforsyning fra naboværk. Overvej initiativer overfor sårbare forbrugere. Teknisk gennemgang iværksættes, for opsporing af kilden til forureningen..

27 Information Beredskabsplan Tjekliste Forbrugerne (først sårbare forbrugere) orienteres om situationen i pressemeddelelser og / eller løbesedler. Forbrugerne orienteres om, hvordan de skal forholde sig i form af f.eks. kogeanbefaling, muligheder for alternativ vandforsyning..

28 Udbedring af skade Beredskabsplan Tjekliste Udbedring af skader påbegyndes. F.eks. i form af rengøring af rentvandsbeholder eller ledningsnet, skadesudbedring på boring m.m. Under udbedringen af skaden vurderes vandkvaliteten løbende vha. analyser, og kommunes tilsyn holdes orienteret. Forbrugerne holdes løbende orienteret, hvis processen er langvarig..

29 Opfølgning NB! Beredskabsplan Tjekliste Forbrugerne informeres om, at skaden er udbedret og situationen igen er normal. Hele forløbet noteres på et rapportblad med tid og initialer samt udførlige beskrivelser og stedbetegnelser. Dette er at betydning for evt. senere efterforskning til hjælp for forsikringsselskab, politi eller andre myndigheder..

30 Forsyningssikkerhed Vandforsyningen bør have vurderet, hvilke potentielle større driftsforstyrrelser man kan blive ramt af. Det kan f.eks. være: 1. Vandværket har flere boringer, men der indvindes fra det samme grundvandsmagasin, som forurenes. 2. Vandværket har kun 1 boring. Den falder sammen eller der sker noget andet, der gør at boringen må nedlægges eller tages ud af drift i længere tid. 3. Vandværket har kun et iltningstårn/iltningstrappe, som må tages ud af drift i længere tid, mens udbedring står på. 4. Vandværket har kun et filter, som må tages ud af drift i længere tid, mens udbedring står på. 5. Vandværket har kun en rentvandstank som må tages ud af drift i længere tid, mens udbedring står på. 6. Vandværket har kun en rentvandspumpe, som går i stykker..

31 Forsyningssikkerhed For hver driftsforstyrrelse, bør man have besluttet og beskrevet, hvad man gør på henholdsvis kort og lang sigt, for at genoprette forsyningen. Ligeledes bør man på vigtige administrative funktioner, have besluttet og beskrevet, hvad man gør ved mandefald..

32 Forbindelsesledning (Nabovandværk) Kan være en del af beredskabsplanen, og kan i øvrigt være en alternativ forsyning i tilfælde af manglende produktionsevne i eget område. Selv om der ikke kan opnås 100% forsyning, kan en forbindelsesledning alligevel være relevant, da lidt vand er bedre end intet med tankvogne og dunke til følge. En sådan forbindelse bør være i drift hele tiden, hvilket kan gøres ved at tilkoble forbrugere så de holder vandet i ledningen frisk. Ledningen kan også tømmes for vand. Når situationen opstår hvor den skal bruges, nytter det ikke meget at den først skal gennemskylles og kontrolleres..

33 Tilbagestrømningssikring Lektion Kapitel 17 side 63

34 Definition Risici Lovgivning Historie Mediumkategori Sikringstyper Praktisk anvendelse Ansvar Vedligehold Program

35 Hvad menes med Tilbagestrømningssikring? At sikre, at drikkevandet ikke forurenes ved tilbagestrømning!

36 Eksempel på forurening af drikkevand 2007 Kraftig forurening af drikkevandet på Køge egnen. Efterfølgende undersøgelser viste, at 224 personer blev meldt syge, svarende til 2/3 af beboerne i det berørte område. Vandværkets ledningsnet blev forurenet med teknisk vand (renset spildevand) fra det lokale renseanlæg. Øget fokus på tilbagestrømningssikring.

37 Risici for tilbagestrømning i Parcelhuset

38 Risici for tilbagestrømning i Lystbådehavn

39 Risici for tilbagestrømning i Landbrug

40 Risici for tilbagestrømning i institutioner/vaskerier

41 Risici for tilbagestrømning i rensningsanlæg

42 Risici for tilbagestrømning

43 Lovgivning/retningslinjer DS man skal sikre ud fra forureningsgrad 2008 EN1717 bliver indskrevet i Bygningsreglementet (BR) Man skal nu sikre ud fra medium kategori Vanskelig at forholde sig til Rørcenter-anvisning nr. 015 bliver udarbejdet af Erhvervs- og byggestyrelsen i samarbejde med et udvalg bestående af medlemmer fra vandforsyninger, FVD, DANVA, off. instanser og repræsentanter fra erhvervslivet Rørcenter-anvisning nr. 015 bliver indskrevet BR.

44 Lovgivning Hvor er mindstekravet til en installation hos forbrugerne angivet?

45 Bygningsreglementet: Lovgivning

46 Bygningsreglementet: Lovgivning

47 Lovgivning Hvad siger Rørcenteranvisning 015?

48 Rørcenteranvisning 015 Hvornår kan man forlange at en installation skal leve op til nye byggekrav?

49 Rørcenteranvisning 015 Nye installationer og væsentlige ændringer: Eksempler på forhold, som kræver at anlægget skal opfylde gældende nybygningskrav, er fx: Ændring af procesanlæg i industri Skift fra brug af drikkevand til brug af sekundavand i industriprocesser Omlægning af hele eller dele af en installation Flytning, ændring eller ombytning af en målerinstallation Etablering af et regnvandsanlæg Ændret/ny brug af en bygning Opførelse af tilbygning, hvori der indgår vandinstallationer Installation af en enkeltkomponent, der er i en mediumkategori ud over almindeligt husholdningsbrug Omlægning eller flytning af jordledning Udskiftning af varmtvandsbeholder, hvor der samtidig sker en ændring af eksisterende installation

50 Rørcenteranvisning 015 I drikkevandsinstallationer afpasses foranstaltninger til sikring mod tilbagestrømning af behandlet vand efter det behandlede vands sundhedsfarlighed og installationernes art og brug. Vi skal sikre ud fra det behandlede vands sundhedsfarlighed. Medium kategori.

51 Mediumkategorier DS/EN1717 Kategori Forureningens eller risikoens art Vand til menneskeligt forbrug, som kommer fra vandledningsnet med drikkevand. Medium, som ikke medfører menneskelig sundhedsrisiko. Medium som er anerkendt egnet til menneskeligt forbrug, inklusiv vand aftaget fra drikkevandssystem, som kan have gennemgået et skift i smag, lugt, farve og temperatur (opvarmning eller køling) Medium, som medfører nogen menneskelig sundhedsrisiko som følge af tilstedeværelsen af et eller flere skadelige stoffer. Medium, som medfører en menneskelig sundhedsrisiko som følge af tilstedeværelsen af et eller flere giftgie eller meget giftige stoffer, eller et eller flere radioaktive, mutagene eller kræftfremkaldende stoffer. Medium, som medfører en menneskelig sundhedsrisiko, som følge af tilstedeværelse af mikrobiologiske elementer eller virus.

52 Mediumkategorier Forskellen på kategori 3 og 4 LD50 = 200mg/kg legemsvægt. LD står for "Lethal Dose". LD50 er mængden af et stof, som indtaget på en gang gennem munden, forårsager døden for 50 ud af 100 forsøgsdyr i løbet af 15 dage. I praksis anvendes kun sikring imod mediumkategori 4.

53 AA Sikringsmetoder/mediumkategorier Sikringsmetoder der primært anvendes i Danmark Frit luftgab Anvendelse AB Luftgab med ikke-cirkulært overløb (frit) Anvendes Anvendes enten med 50 eller 20 mm frit gab AG Luftgab med overløb testet med vakuumprøvning Anvendes ifm. bl.a. WC-cisterner. BA Tilbagestrømningssikring med kontrollerbar trykzone Anvendes CA DA Tilbagestrømningssikring med forskellige ikke-kontrollerbare trykzoner Lavtryksvakuumventil Anvendes for tiden ikke i Danmark, man kan blive aktuel ved kategori 3 Anvendelse bl.a. i forbindelse med brusearmaturer og bidet DB Rørafbryder med bevægeligt element for tilgang af luft Anvendes indbygget i komponent DC Rørafbryder med permanent adgang for luft Anvendes indbygget i komponent EA Kontrollerbar kontraventil Anvendes EB Ikke-kontrollerbar kontraventil Kun i visse beboelsesejendomme anvendelse kan være specificeret ifm frivillig VA-godkendelse.

54 Sikringsmetoder/mediumkategorier Sikringsmetoder der primært anvendes i Danmark Anvendelse HA Slangekobling med tilbagestrømningssikring Er normalt indbygget i armatur HB Bruseslangekobling med vakuumventil Anvendes indbygget i komponent HC HD Automatisk omstiller Slangekobling med kombineret vakuumventil og kontraventil LA Højtryksvakuumventil (åbner under vakuum) Anvendes Kun i visse beboelsesejendomme. Anvendelse kan være specificeret ifm. VAgodkendelse Anvendes i Danmark (i en enkelt VAgodkendelse) Højtryksvakuumventil kombineret med en kontraventil LB Anvendes monteret nedstrøms Generelle bemærkninger: Sikringer med adgang til luften bør ikke installeres, hvor der er risiko for oversvømmelse (fx AA, BA, CA, GA, GB)

55 Sikringsmetoder der dækker kategorier Mediumkategori Sikringsmetode AA Frit luftgab AB Luftgab med ikke-cirkulært overløb (frit) AC Luftgab med dykket indkøb og luftindtag samt overløb - - AD Luftgab med injektor AF Luftgab med cirkulært overløb (begrænset) - AG Luftgab med overløb testet med vakuumprøvning - - BA Tilbagestrømningssikring med kontrollerbare trykzoner - CA Tilbagestrømningssikring med forskellige ikke-kontrollerbare trykzoner - - DA Lavtryksvakuumventil O O O - - DB Rørafbryder med bevægeligt element for tilgang af luft O O O O - DC Rørafbryder med permanent adgang for luft O O O O O EA Kontrollerbar kontraventil EB Ikke-kontrollerbar kontraventil Kun i visse bebo.ejend. EC Kontrollerbar dobbelt kontraventil - - -

56 Sikringsmetoder der dækker kategorier Mediumkategori Sikringsmetode ED Ikke-kontrollerbar dobbelt kontraventil Kun i visse bebo.ejend. GA Mekanisk afbryder, direkte aktiveret - - GB Mekanisk afbryder, hydraulisk aktiveret - HA Slangekobling med tilbagestrømningssikring O - - HB Bruseslangekobling med vakuumventil O O HC Automatisk omstiller Kun i visse bebo.ejend. HD Slangekobling med kombineret vakuumventil og kontraventil O - - LA Højtryksvakuumventil (åbner under vakuum) O O Højtryksvakuumventil kombineret med en kontraventil monteret LB O - - nedstrøms Generelle bemærkninger: Sikringer med adgang til luften bør ikke installeres, hvor der er risiko for oversvømmelse (fx AA, BA, CA, GA, GB ) Metoden dækker risikoen O Metoden dækker kun risikoen, hvis p atm - dækker ikke risikoen er ikke anvendelig

57 Sikringsmetode for mediumkategori 1 Kontraventil Type EB

58 Sikringsmetode for mediumkategori 2 Kontrollerbar kontraventil Type EA Vandmåler Til huset M Ventil Kontrollerbar kontraventil Fra vandværk

59 Sikringsmetode for mediumkategori 3/4 TBS ventil Type BA

60 Sikringsmetode for mediumkategori 3/4 TBS ventil type BA - Normale forhold ved forbrug

61 Sikringsmetode for mediumkategori 3/4 TBS ventil Type BA - Normale forhold uden forbrug

62 Sikringsmetode for mediumkategori 3/4 TBS ventil Type BA - Tilgangstrykket forsvinder

63 Sikringsmetode for mediumkategori 3/4 TBS ventil type BA - Overtryk forbrugsside/utæt kontraventil afgangsside

64 Sikringsmetode for mediumkategori 3/4 TBS ventil type BA - Utæt kontraventil tilgangsside

65 Sikringsmetode for mediumkategori 5 Luftgab type AA

66 Forudsætning: Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 1 Simple installationer hvor indvendig undersøgelse er muligt og sikkerhed tilstrækkelig.

67 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 1 Forefindes i forbindelse med: Drikkevand der opfylder drikkevandsbekendtgørelsen. Dette kan være vand aftaget fra en offentlig forsyning, eller fra en privat boring der er underlagt kontrol. Vand under højt tryk.

68 Sikres med: Eksempel på sikringsmetode Kontraventil type EB Mediumkategori 1 OBS! Kontraventil skal udskiftes efter 10 år (jf. RCA, afsnit 8.1)

69 Forudsætning: Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 2 Parcelhusinstallationer med varmvandsanlæg, hvor de enkelte installationspunkter ikke kan kontrolleres. Dog kan der forefindes enkelte installationspunkter der skal sikres separat med højere sikringstype.

70 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 2 Forefindes i forbindelse med: Varmtvandsinstallationer. Vandvarmere hvor andet ikke er specificeret i en frivillig VAgodkendelse. Slagterforretninger, cafeterier, hotelkøkkener og andre storkøkkener Virksomheder der blander vandet med næringsmidler (suppe, juice, syltetøj eller alkohol) Brandslukningsanlæg (slangevinder). Sprinkleranlæg tilsluttet vandforsyning. Tapventil ved håndbruser ved håndvask, køkkenvask og bad. Tilslutning til centralvarmeanlæg hvor der ikke indgår inhibitorer i centralvarmevandet. Blødgøringsanlæg (afkarbonatiseringsanlæg) til tekniske brug Kulfiltre og mekaniske filtre til teknisk brug Vandbehandlingsanlæg til omvendt osmose Drikkevandskølere (krav kan være specificerede i en frivillig VA godkendelse) Andet: Sterilt vand, demineraliseret vand, ismaskiner Vandkølede airconditionssystemer Drikkevandsbeholdere uden tilsætning af ingredienser

71 Sikres med: Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 2 Kontrollerbar kontraventil type EA. OBS: Almindelig kontraventil type EB kan anvendes, såfremt hver enkelt installationspunkt er tilstrækkeligt sikret og indvendig undersøgelse muligt. Kontraventil type EB skal udskiftes efter 10 år.

72 Eksempel på sikringsmetode Sikringstype EB eller EA? Mediumkategori 2 Placering Mindre husholdningsbrug hvor indvendig undersøgelse er mulig og sikkerhederne tilstrækkelige Større husholdningsbrug, og for de ikke husholdningsmæssige brug, hvor indvendige undersøgelse er mulig og sikkerhederne tilstrækkelige Tilbagestrømssikring Kontraventil anbragt i vandmåler Kontrollerbar kontraventil Type EA Type EB

73 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 2 En enkel måde at sikre med kontrollerbar kontraventil

74 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 3 Forefindes i forbindelse med: Deminiraliseringsanlæg til teknisk brug Dosseringsapparat (tilbagestrømningssikring kan være indbygget i apparat) Fjernvarmecentraler. Tilslutning til centralvarmeanlæg, hvor der indgår inhibitorer eller kemiske stoffer i centralvarmevandet Befugtningsanlæg til konvektionsovn Industriopvaskemaskine med indbygget blødgøringsanlæg Højtryksrenser med rengørings- og desinfektionsanlæg Armatur/apparater Varmt vand. Brus og bad i boliger. Vaskemaskiner (ikke i forbindelse med sundhedspersonale) fx i sygeplejeboliger Vaske- og opvaskemaskiner i boliger, kontorer og frisørsaloner? Vand i wc-cisterner. Vaske m.m. i frisørsaloner. Udvendig vandhane i bolig med håndholdt vandslange? Drikkevandsbeholdere med tilsætning af ingredienser Haner med tilsluttet slange i husholdning (bortset fra vask, bidet og toilet) Industrielt eller privat vandingsanlæg med sprinkler placeret 150 mm. over jordoverfladen.

75 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 3 Andet: Skylning af nye rørsystemer før ibrugtagning Sundhed/sygehus Hjemmedialyseapparater Opvaskemaskiner i beskyttede boliger Handel og industri Skyllevand til frugt, grønsager (catering) Skyllevand, kogegrej Fremkaldemaskiner (uden blanding af fremkaldevæske) Sodavandsmaskiner (kulsyretilsætning) Campingpladser med tilslutning til individuelle campingvogne Campingpladser med midlertidig tilslutning til campingvogne Landbrug og gartneri Midlertidige landbrugsudstillinger/festivalpladser

76 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 3/4 Blødgjort vand, ikke til drikkebrug Vand + anti-korrosionsmidler, ikke drikkevand Vand + frostmiddel Vand + algermidler Vand + vaskemidler Vand + midler til nedsættelse af overfladespændingen Vand + desinfektionsmidler, ikke til drikkebrug Vand + detergenter Vand + kølemiddel Bryggeri og destillationsudstyr (RA)

77 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 3/4 Forefindes i forbindelse med Kemiske industrier (se liste over kemikalier og kategorier) Laboratorier, dog ikke med mikrobiologiske materialer Medicinalvirksomheder. Galvaniseringsvirksomheder Installationer i forbindelse med svømmebade (kemikaliedosering) Industriinstallationer hvor der foretages kemikaliedoseringer til processer Samlet sikring af industrikøkkener og storkøkkener i institutioner. Der kan eventuelt foretages en sikring af enkeltkomponenter hver for sig. Havevandingssystemer nedgravet Industri og handel Fremkaldemaskiner (med blanding af fremkaldevæske) Industrivaskemaskiner, industriopvaskemaskiner Laboratorier i skoler inkl. stinkskabe Landbrug og gartneri Gartnerier for den del der har med dosering af kemikalier og gødning at gøre Permeable ledningsmaterialer i private arealer

78 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 3/4 Påfyldning af centralvarmeanlæg:

79 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 3/4

80 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 3/4

81 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 3/4

82 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 5

83 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 5 Forefindes i forbindelse med Installationer i forbindelse med rensningsanlæg Installationer i pumpebrønde for spildevand Installationer i forbindelse med sparebassiner/regnvandsbassiner mv. Virksomheder med mikrobiologiske processer Landbrugs avls- og driftsbygninger såfremt installationer ikke kan verificeres til en lavere kategori Installationer hvor der er mulighed for at få tilbagestrømning af væsker med biologiske materiale Laboratorier der arbejder med biologisk og mikrobiologisk materiale Komponenter der anvendes til skylning og desinficering af komponenter der indeholder urin, fæces o.l., fx bækkenskyller. Luftgab kan være indbygget i komponenten Kartoffelskrællemaskine (luftgab normalt indbygget i maskine) Bilvaskeanlæg Anlæg hvor regnvand anvendes til tøjvask og WC skyl (Rørcenteranvisning 003) Sprinkler anlæg med vandreservoir Ridecentre og hestestutterier. Stalde og områder med dyrehold Gartnerier med nedgravede vandingssystemer.

84 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 5 Andet Vand fra svømmebade. Anlæg med genbrug af gråt spildevand Alle former for opdæmmet/opmagasineret vand (å, kær, sø) Anlæg med en alternativ vandforsyning Renseanlæg for spildevand både renset og urenset spildevand Spildevandsslam, spildevandspumpestationer, kloakledninger til regn- og spildevand Tømning af tanke med toiletvand, fx fra tog/lystbåde/campingvogne/ toiletskure/tankskibe m.v. Armatur/apparat Vand brug i husholdning: Badevand, vand i wc-skåle, vand til tøjvask Haner med tilsluttet slange i husholdning over vask, bidet, toilet. Sundhed/sygehus Tandlægeudstyr/regulering. Obduktionsrum på hospitaler og medicinsk byggeri Udstyr brug i forbindelse med ligkapeller og begravelse, bækkenvaskere, Operationsstuer på hospitaler, medicinsk eller dentalt udstyr med dykket tilløb Vaskemaskiner ifm. sundhedspersonale, opvaskemaskiner på plejehjem Vand indeholdende antibiotica, pathologiske laboratorier Klinikker med colon-behandling (tarmskylning)

85 Eksempel på sikringsmetode Mediumkategori 5 Industri og handel Anlæg of håndtering, blanding og fremstilling af kemiske- og mikrobiologiske produkter Olie og gas produktion og transport Bilvaskeanlæg med recirkulering af vand Behandling af radioaktivt materiale Galvanisering, affedtning mv. Laboratorier i industri og på universiteter Haner med tilsluttede slanger i laboratorier (bortset fra skolelab.) Vand i kontakt med kød. Udstyr i slagterier Skyllevand til frugt, grønsager (catering)(forvaske- og opvaskevand) Forvaske- og opvaskevand, kogegrej Landbrug og gartneri Permeable ledningsmaterialer i offentlige arealer Vandingsvand til husdyr Opsamling af vand til landbrugsmæssigt brug Vask af grøntsager. Gartnerier for nedgravede vandingssystemer Vand indeholdende gødning, ukrudtsmidler, insektmidler Drikkehaner og trug. Vaskemaskiner i dyreinternater (hunde/katte) Haner med tilsluttede slange i dyrekenneler o.l.

86 Ansvar? Det er til enhver tid Ejerens ansvar at installationen lever op til lovens Krav! VVS installatører skal følge BR, vandforsyningslovgivningens opstillede krav, samt evt. krav opstillet af vandforsyningen. Går vandværket således fri? Målerskift?! En VVS-installatør, der opdager forhold, der kan medføre fare for mennesker eller skade på ledningsnettet har pligt til at underrette ejeren og vandforsyningen.

87 Ansvar? Hvad er vandværkets interesse? At beskytte handelsvaren! Løsning: Som central part er vandværket den eneste der kan sikre systematisk sikring mod forurening! Så vandværket bør tage ansvar!

88 Vedligehold? Komponent Ref.stand. Anbefalet tilsyn Anbefalet vedligeh. Frit luftgab AA EN Hver 6. måned Hver 6. måned Luftgab med overløb testet med vakuumprøvning AG Tilbagestrømningssikring med kontrollerbare tykzoner BA Tilbagestrømningssikring med forskellige ikke kontrollerbare trykzoner CA EN En gang om året En gang om året EN Hvert 6. måned En gang om året EN Hvert 6. måned En gang om året Lavtryksvakuumventil DA EN En gang om året En gang om året Lavtryksvakuumventil, åbner under vakuum LA EN En gang om året En gang om året Mekaniske afbryder, direkte aktiveret GA EN Hver 6. måned En gang om året Kontrollerbare kontraventil EA EN En gang om året En gang om året Ikke kontrollerbar kontraventil EB EN En gang om året Udskift hvert 10. år Slangekobling med kombineret vakuumventil og kontraventil (HD) EN En gang om året En gang om året

89 Afrunding Tilbageløbssikring er for at sikre mod forurening af drikkevandet! Brug Rørcenteranvisning Vælg ikke hvad kan vi nøjes med - vælg det sikre!

90 Vandkvalitet Lektion Kapitel 18 side 74

91 Program Formål og lovgrundlag Hvilke stoffer skal der analyseres for? Analysepakkerne Hvor ofte skal der analyseres? Hvor skal analysen udtages? Vandværkets ansvar Omfang og sammensætning af analyser Hvordan forstås en vandanalyse? Forholdsregler ved eventuelle overskridelser Løbende bearbejdelse af analyseresultater Information til forbrugerne

92 Formål At sikre, at den driftsansvarlige har viden og kendskab til reglerne for vandkvalitet og de gældende grænseværdier Gennemgang af de vigtigste stoffer og parametre som kan give problemer på vandværket

93 Lovgrundlag Baggrund for fastsættelse af kvalitetskrav 21. september 2001 trådte en ny drikkevandsbekendtgørelse i kraft. Baggrund i EU s drikkevandsdirektiv. Revision senest i 2011, bekendtgørelse nr Nye stoffer Skærpede kvalitetskrav Tydeliggørelse af ansvarsområder Forbrugerinformation Ingen vejledende værdier Ingen grænseværdier på råvand

94 Grænseværdier Grænseværdier for drikkevand Fastsat efter forsigtighedsprincip Fastsat så vandrensning ikke er nødvendigt Første grænseværdier for pesticider fastsat efter detektionsgrænser Grænseværdier for fødevarer Sundhedsmæssig vurdering Normal daglig indtagelse af hver fødevare

95 Grænseværdier Eksempler her gælder for afgang fra vandværk og forbruger. Der findes ikke mere grænseværdier for boringer. Drikkevandet skal blot kunne overholde grænseværdierne. Stof Afg. Vandv. Forbruger Ammonium 0,05 mg/l 0,05 mg/l Nitrit 0,01 mg/l 0,1 mg/l Ilt Min. 5 mg/l Jern 0,1 mg/l 0,2 mg/l Mangan 0,02 mg/l 0,05 mg/l Klorid 250 mg/l 250 mg/l Ledningsevne Min 30 ms/m Arsen 5 µg/l 10 µg/l Bly 5 µg/l 10 µg/l

96 Grænseværdier Grænseværdier for flere pesticider og nedbrydningsprodukter: Danske grænseværdier for drikkevand 0,1 µg/l Ny EU-vejledning for drikkevand 10 µg/l I DK er grænseværdier fastsat efter forsigtighedsprincip, (den lavest mulige målelige koncentration på tidspunktet), og grundvandet renses ikke. I EU er grænseværdierne fastsat ud fra sundhedsmæssige hensyn. Samtidig renses drikkevandet i de fleste EU-lande.

97 Grænseværdier Nitrat Grænseværdier for drikkevand 50 mg/l Grænseværdi for frossen spinat 2000 mg/kg Grænseværdi for frisk salat (friland) 2500 mg/kg Grænseværdi for frisk salat (væksthus) 4000 mg/kg Nitrat findes naturligt i grøntsager, men ved gødning kan der opstå en forurening med nitrat. En dansker indtager gennemsnitligt 50 mg nitrat dagligt fra frugt og grøntsager.

98 Hvilke stoffer skal der analyseres for? De angivne parametre i drikkevandsbekendtgørelsen er medtaget, da de kan medføre: Sundhedsmæssige effekter (giftig virkning) Hygiejniske effekter (bakterier *1) Æstetiske problemer (udseende, smag, lugt) For stor opløsning af andre stoffer med sundhedsmæssig effekt i drikkevandet (følgevirkninger *2) *1 Grænseværdier for bakterier: Coliforme bakterier/ E.coli: i.m. (ikke målelig) Kimtal 22 C: 50/200 Kimtal 37 C: 5/20 *2 ph skal være indenfor området ph 7,0 8,5. Surt vand kan medføre metaller i vandet. Ved ph > 8,5 kan vandets indhold af kalk udfældes i ledningsnettet.

99 Hvilke stoffer skal der analyseres for? Biologiske parametre Naturligt forekommende stoffer Ikke naturligt forekommende stoffer F. eks.: Pesticider eller klorerede opløsningsmidler Analysepakker Hyppighed En del parametre har skærpede maksimal grænseværdi ved afgang Vandværk, f. eks. kim v/ 22 C og kim v/ 37 C, jern, mangan og farvetal. Det er Naturstyrelsen, der fastsætter antallet af stoffer der skal analyseres for, grænseværdier og analysehyppigheden?

100 Anvendte enheder Det er ofte meget små mængder laboratorierne arbejder med. g/l (gram pr. liter) mg/l (milligram pr. liter) µg/l (mikrogram pr. liter) ng/l (nanogram pr. liter) 1 g/l ~ 1 dråbe i 5 cl (en dobbelt snaps) 1 mg/l ~ 1 dråbe i 50 l (et normalt brusebad) 1 µg/l ~ 1 dråbe i l (5 store tankvogne) 1 ng/l ~ 1 dråbe i 50 mio. l (ca. 25 svømmebassiner (50 m)

101 Analysepakkerne - boringen Boringskontrol (prøvehanen skal være ved boringen) Kvalitetskrav til drikkevand Kvaliteten af vandet: Naturligt forekommende stoffer Forureningsindikatorer Vandbehandling på vandværket De behandlingsbare parametre, f. eks. jern og mangan kræver iltning og en effektiv filtrering, ellers risikerer man at få jernaflejringer (okker) i ledningsnettet. En forøget stigning i turbiditeten, kan skyldes nedsat funktion af filtre eller utilstrækkelig returskylning, samt udfældning af kalk.

102 Analyserapport - boring

103 Analysepakkerne - på vandværket Normal kontrol Udvidet kontrol Organiske mikroforureninger

104 Analysepakkerne - på vandværket Normal kontrol Forureningsindikatorer: nitratnedsivning, spildevand, losseplads Vandbehandling på vandværket: jern, mangan, ammonium Mikrobiologi

105 Analyserapport - normal kontrol

106 Analysepakkerne - på vandværket Udvidet kontrol Alle naturligt forekommende stoffer Forureningsindikatorer: nitratnedsivning, spildevand, losseplads Vandbehandling på vandværket: jern, mangan, ammonium + aggressivt kuldioxid. Svovlbrinte og methan ved fund i boring Mikrobiologi Hårdhed Klor kun ved desinfektion

107 Analyserapport - udvidet

108 Analysepakkerne - på vandværket Organiske mikroforureninger Obligatorisk del Obligatorisk del på særlige betingelser gælder hele EU Tilpasset de mulige forureningskilder

109 Analyser på internettet Eksempel BAM Gjessø Vandværk Årsagen til nedgangen i BAM er, udførelse af separationspumpning ved at nedsætte 1 pumpe nederst i boringen og 1 pumpe øverst i boringen. Vandet fra nederste pumpe sendes ud til forbrugerne, og vandet fra den øverste pumpe ledes til kloak

110 Analysepakkerne - ledningsnettet Begrænset kontrol Parametre der kan ændre størrelse: Mikrobiologi Uorganiske sporstoffer

111 Analyserapport - begrænset

112 Analysepakkerne - ledningsnettet Uorganiske sporstoffer Herunder tungmetaller i grundvand eller afgivet fra ledningsnettet Under m³ Arsen, bor, kobolt og nikkel Andre ved særlige forhold, f. eks. strontium Over m³ Alle

113 Hvor ofte skal der analyseres?

114 Hvor ofte skal der analyseres? Begrænset kontrol

115 Hvor skal analysen udtages? - O rg a n is k e m ik ro fo r u re n in g e r - U d v id e t k o n t ro l - B o r in g s k o n t ro l - N o rm a l k o n t ro l - B e g ræ n se t k o n t ro l V A N D V Æ R K - U o rg a n is k e sp o rsto ffe r F ig u r 1

116 Vandværkets ansvar Vandets kvalitet. Ansvaret er indtil ejendomsgrænsen hos forbruger. Tydeliggjort ved hjælp af kvalitetskrav. Kommunens kontrolprogram. Forsikringerne skal være i orden. FVD s håndbog for bestyrelsesmedlemmer.

117 Omfang og sammenlægning af analyser Kommunen er øverste myndighed. Kommunen har tilsynspligt, har kompetencen til at kræve opfølgningsprøvetagning ved overskridelse af grænseværdier. I samarbejde med vandværkerne tilrettelægges kontrol af vand og anlæg. Beslutning om yderligere prøvetagning. Kommunen fastsætter hyppigheden ud fra den udpumpede vandmængde. Vandværket er ansvarlig for kontrolprogrammet.

118 Omfang hvornår - analysestyring Vandværkets analysestyring Analyser 5 år frem Kontrolprogram/Kvartal Begrænset kontrol Normal kontrol Udvidet kontrol Uorganiske sporstoffer Organiske mikroforureninger Borignskontrol Boring 1 - DGU nr. Borignskontrol Boring 2 - DGU nr. Borignskontrol Boring 3 - DGU nr. Borignskontrol Boring 4 - DGU nr. Ekstraordinære prøver

119 Omfang og sammensætning af analyser Dispensation Kommunen griber ind ved overskridelser. Kommunen rådfører sig med embedslægen. Kommunen giver vandværket et påbud med en dispensation. Dispensation fastsætter ændrede grænseværdien i en periode. Dispensation må maksimalt gælde i 3 år. Dispensation skal indeholde oplysninger om årsag, varighed, højst tilladte værdi, ny kontrolplan m.m.

120 Omfang og sammensætning af analyser Punktkilder Viden om brugte/brug af stoffer i indvindingsoplandet Linjekilder Fladkilder Kortlægning

121 Omfang og sammensætning af analyser Amtskort der viser punktforureningskilder med grønt

122 Hvilke stoffer findes hvor? Beboelsesområder Fyringsolietanke: Benzinstationer: Mineralolie Mineralolie Aromater Aromater PAH MTBE Nedsivningsanlæg: Mikrobiologisk Fosfor Nitrat Organisk stof Kalium Grønne arealer: Forskellige pesticider og nedbrydningsprodukter de samme som er kendt fra landbruget f.eks. atrazin og MCPA

123 Autoreparation: Olie Aromater TOC Detergenter Hvilke stoffer findes hvor? Erhvervsområder Træimprægnering: Tin Arsen Fluorid Fenoler Renserier: Klorede opløsningsmidler Garverier: Klorede opløsningsmidler Jern og metalstøberier: Fenol Formaldehyd Screening for metaller Olie produkter Industrilakering: Klorede opløsningsmidler

124 Hvilke stoffer findes hvor? Landbrugs- og skovområder - pesticider Bruges mod Pesticid Handelsnavn Insekter Parathion Bladan, Parathion Insekter Dimethoat Mortalin, Dimethoat, Perfekthion Svamp Maneb Maneb, Aamangan, Ami skimmel Ukrudt Atrazin Atrazin, Pramiton Ukrudt 2,4-D Herbatox, Plænerenser, Resolut Ukrudt MCPA Toxan, Herbatox, Cambilene Ukrudt Simazin Simazin, Giegy Ukrudt Terbutylazin Faneron, Gardoprim, Vegoran Ukrudt Glyphosat Roundup, Touchdown, Grassat

125 Eksempler på årsager til problemer Diskussion og eksempler Boringer: Utætheder, saltvand, BAM, bakterier m.m. Råvandsledning: Bakterier Iltningstårn: Udfældning, åben luftkanal, bakterier Åbne filtre: Bakterier Membranhydrofor: Bakterier Kompressor: Olie, bakterier Rentvandstank: Utætheder, rødder, bakterier Prøvehaner (boring, vandværk, forbruger): Bakterier Ledningsnet: Reparationer, dødt vand, temperatur, bakterier

126 Hvordan forstås en vandanalyse? FVD Håndbog 4, bilag 2, side 33: Gruppering af stoffer efter sundhedsmæssige effekter FVD Håndbog 4, bilag 7, side Hvordan læses en vandanalyse? Analyseordbog kort forklaring for grupper og enkelte parametre i alfabetisk orden Vejledning nr. 350 på FVD s hjemmeside.

127 Forholdsregler ved evt. overskridelser Vandbehandling på værket Stoffer Løsninger Jern, mangan Iltning, pumper, returskylning Ammonium, nitrit Beluftning, filtreringstid, pumper Nikkel Pumper, hindre iltning af kalkmagasin Bakterier Fjerne utætheder

128 Løbende bearbejdelse af analyseresultater Hvordan er udviklingen? Kvalitetssikring af laboratorier Overvågning er vigtigt!

129 Information til forbrugerne Vandværket skal mindst en gang årligt offentliggøre følgende på deres hjemmeside eller i et trykt medie, der er til rådighed for alle brugere af deres vandværk: Vandværkets navn, adresse, telefonnummer, faxnummer, e- mail adresse, hjemmesideadresse samt kontaktpersoner. Generel information om vandkvaliteten, herunder hårdhed, jern, mangan og mikrobiologiske stoffer, samt stoffer af lokal betydning f.eks. nitrat, nikkel og udvalgte pesticider. Information om overskridelser Herudover skal der oplyses om, hvor forbrugeren får yderligere oplysninger om bl.a.: Forsyningsområde, forsyningsmængde, indvindings-mængde, Indvindingsopland, vandbehandling samt alle udførte analyser.

130 Information til forbrugerne Overskridelser der har sundhedsmæssig risiko meddeles alle berørte husstande! Beredskabsplanen er vigtig! Hjemmesider er sikker og hurtig formidling af analysedata og andre informationer.

VANDANALYSER. Håndbog 4. Program. 1. Indledning, formål og baggrund. Indledning, formål og baggrund. Grænseværdier. Grænseværdier

VANDANALYSER. Håndbog 4. Program. 1. Indledning, formål og baggrund. Indledning, formål og baggrund. Grænseværdier. Grænseværdier VANDANALYSER Håndbog 4 Før pausen Pause Efter pausen Program 1. Indledning, formål og baggrund 2. Hvilke stoffer skal der analyseres for? 3. Analysepakkerne 4. Hvor ofte skal der analyseres? 5. Hvor skal

Læs mere

Tjekliste over tilbagstrømssikring

Tjekliste over tilbagstrømssikring Der henvises til DS/EN 1717 "Sikring mod forurening i vandinstallationer samt generelle krav til er" og Rørcenter-anvisning 01 "Tilbagestrømssikring af vandforsyningssytemer" RA - risikoanalyse skal foretages

Læs mere

Bekendtgørelse om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg

Bekendtgørelse om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg (Gældende) Udskriftsdato: 23. december 2014 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-4600-00036 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om kvalitetssikring

Læs mere

De små & mindre vandværker. Ledelses kvalitetssikring. BEK nr. 132 af 08.02.2013 fra. Miljøministeriet. Skal være indført senest 31.

De små & mindre vandværker. Ledelses kvalitetssikring. BEK nr. 132 af 08.02.2013 fra. Miljøministeriet. Skal være indført senest 31. NYHEDSBREV Kvalitetssikring på vandværker De små & mindre vandværker Ledelses kvalitetssikring BEK nr. 132 af 08.02.2013 fra Miljøministeriet Skal være indført senest 31. december 2014 [Indsæt billedtekst

Læs mere

mhtml:file://c:\users\susanne Mann Skou\Documents\Vandværk\Målere\Tilbagestrø...

mhtml:file://c:\users\susanne Mann Skou\Documents\Vandværk\Målere\Tilbagestrø... Side 1 af 5 Publikationer Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Forside Indhold Kolofon Download Søg Forrige Næste 5 Krav til tilbagestrømningssikring i dansk lovgivning De overordnede krav

Læs mere

Sikring mod tilbagestrømning til drikkevandssystemet

Sikring mod tilbagestrømning til drikkevandssystemet Sikring mod tilbagestrømning til drikkevandssystemet I VandCenter Syd ønsker vi at øge fokus på sikkerheden for, at drikkevandet i Odense ikke bliver forurenet. En bakteriologisk forurening af drikkevandet

Læs mere

Velkommen til. Vandrådet i Favrskovs Generalforsamling D. Information fra Favrskov Forsyning og Favrskov Kommune

Velkommen til. Vandrådet i Favrskovs Generalforsamling D. Information fra Favrskov Forsyning og Favrskov Kommune Velkommen til Vandrådet i Favrskovs Generalforsamling 2015 A. Vi starter med spisning! B. Indlæg fra Vand og Teknik C. Ordinær general forsamling D. Information fra Favrskov Forsyning og Favrskov Kommune

Læs mere

Tilbagestrømningssikring

Tilbagestrømningssikring Tilbagestrømningssikring Beskyttelse af vandværkets drikkevandsledninger Henrik Blomhøj Teknisk Rådgiver Egne erfaringer med TBS Varmt vand i forsyningsledninger ved reparationsarbejder. Opringninger om

Læs mere

Bilag 3 - Komponentliste

Bilag 3 - Komponentliste bilag 3 komponentliste Bilag 3 - liste Introduktion til liste Formålet med en komponentliste (se de følgende sider) og komponent-ringbind er, at alt information, vedrørende alle vandværkets både store

Læs mere

Sikring af vandinstallationer

Sikring af vandinstallationer Sikring af vandinstallationer Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Installation og kalibrering Oversigt Hvordan kan tilbagestrømning opstå. Årsager og eksempler Lovgivning og regler

Læs mere

Spørgsmål 2.a. til 2.f. skal kun besvares, såfremt mediumkategorien i spørgsmål 2 er større end 1.

Spørgsmål 2.a. til 2.f. skal kun besvares, såfremt mediumkategorien i spørgsmål 2 er større end 1. SKAL SKAL SKAL Til: Ulstrup Vandværk Kærsangervej 15 8860 Ulstrup Selverklæring vedr. installerede tilbagestrømningssikringer. Skemaet udfyldes af skødeholder subsidiært af dennes aut. VVS er. 1. Vandmålernr.

Læs mere

Syddjurs Kommune 10. april 2013

Syddjurs Kommune 10. april 2013 Møde mellem Vandværker og Syddjurs Kommune 10. april 2013 Morten Hundahl Steen S. Wengel Anna Okkerlund Brahe Anne-Mette Randrup Rasmussen Velkomst: v/ Morten Hundahl Dagsorden: 1. Klima og energioptimering

Læs mere

Osted Vandværk I /S 4320 Lejre CVR v/ Niels Grann Stentoften 3, Osted 4320 Lejre

Osted Vandværk I /S 4320 Lejre CVR v/ Niels Grann Stentoften 3, Osted 4320 Lejre Osted Vandværk v/ Niels Grann Stentoften 3, Osted 4320 Lejre 1. Vandmålernr. Forbrugsadresse 2. Hvilken mediumkategori mener I at jeres virksomhed/institution/ejendom er placeret i? Spørgsmål 2.a. til

Læs mere

Drikkevand set fra vandværket

Drikkevand set fra vandværket Københavns Energi Bynet og Teknik Drikkevand set fra vandværket Sikring mod tilbagestrømning af forurenet vand Sikring mod tilbagestrømning I mere end de sidste 100 år har adskillelse af rent og urent

Læs mere

DS/EN 1717 og DS 439 Hvad gælder hvor? Leon Buhl Energi & Klima Installation og Kalibrering

DS/EN 1717 og DS 439 Hvad gælder hvor? Leon Buhl Energi & Klima Installation og Kalibrering DS/EN 1717 og DS 439 Hvad gælder hvor? Leon Buhl Energi & Klima Installation og Kalibrering Hvor gælder hvad? BR08 kap 8.4.1 Stk. 1 Vand- og afløbsinstallationer skal udformes, så de frembyder tilfredsstillende

Læs mere

Orientering vedr. myndighedsforhold. Ved Kristine Lohmann Pedersen og Lene Milwertz.

Orientering vedr. myndighedsforhold. Ved Kristine Lohmann Pedersen og Lene Milwertz. Orientering vedr. myndighedsforhold Ved Kristine Lohmann Pedersen og Lene Milwertz. Underretningsforpligtigelse Hvis vandets kvalitet ikke er i overensstemmelse med de fastsatte krav, skal Vandværket straks

Læs mere

Vejledning nr. 307 11/2011 Gammelt nr. 105

Vejledning nr. 307 11/2011 Gammelt nr. 105 Vejledning nr. 307 11/2011 Gammelt nr. 105 Emne: Forbrugerinformation Ifølge 28 i bekendtgørelse nr. 1024 af 31. oktober 2011 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg skal vandværkerne stille

Læs mere

Lovtidende A 2013. Bekendtgørelse om kvalitetssikring på Almene Vandværker BEK. nr. 132

Lovtidende A 2013. Bekendtgørelse om kvalitetssikring på Almene Vandværker BEK. nr. 132 Lovtidende A 2013 Bekendtgørelse om kvalitetssikring på Almene Vandværker BEK. nr. 132 1. En ledelsesmæssig ramme. Ledelsessystem er et bestyrelsesansvar! Alle vandværker uanset størrelse skal have et

Læs mere

Kontrolplan 2018 til 2022 for Lille Næstved vandværk

Kontrolplan 2018 til 2022 for Lille Næstved vandværk Kontrolplan 2018 til 2022 for Lille Næstved vandværk Prøvetagningsplanen beskriver den regelmæssige kontrol med vandets kvalitet, som udføres i henhold til Miljøog Energiministeriets bekendtgørelse nr.

Læs mere

BESKYTTELSE AF DRIKKEVANDET

BESKYTTELSE AF DRIKKEVANDET BESKYTTELSE AF DRIKKEVANDET DS/EN 1717 og DS/EN 806-5 Tilbagestrømningssikringer drift og vedligehold Uffe Ehlers, Honeywell DS/EN-1717 EN1717 er en EU norm som blev indføjet i det danske Bygningsreglement

Læs mere

KVALITETS- SIKRING: 2016

KVALITETS- SIKRING: 2016 A. KILDEPLADS: 1. Beskyttelseszone. 2. Aflåsning 3. Hegn 4. Terræn B. BYGNING: 1. Tag. 2. Tagrende/ afledning. 3. Mur/fundament. 4. Gulve/afløb. 5. Vinduer/døre. 6. Udluftning. 7. El-tavler. 8. Affugter.

Læs mere

Antallet og omfanget af analyse for samtlige vandforsyninger i Skanderborg Kommune fastsættes ud fra den til enhver tid gældende lovgivning.

Antallet og omfanget af analyse for samtlige vandforsyninger i Skanderborg Kommune fastsættes ud fra den til enhver tid gældende lovgivning. Retningslinje 1: Kontrol af drikkevandskvalitet Antallet og omfanget af analyse for samtlige vandforsyninger i Skanderborg Kommune fastsættes ud fra den til enhver tid gældende lovgivning. Ikke-almene

Læs mere

Bilag 1: Kontrolprogram for Visse Vandværk

Bilag 1: Kontrolprogram for Visse Vandværk Dok.nr.: 2018-025071-4 Revideret den 24-04-2018 Bilag 1: Kontrolprogram for Visse Vandværk Jupiter ID: 70206 Næste inspektion af rentvandstank: Ikke relevant Produceret/distribueret i 2017: 64.940/66.709

Læs mere

Ejby Strand Østre Vandværk A.m.b.a.

Ejby Strand Østre Vandværk A.m.b.a. Beredskabsplan for Ejby Strand Østre Vandværk A.m.b.a. Senest revideret: Marts 2013 Version 1.00 Indhold 1. BEREDSKABSPLAN... 3 1.1. Generel ansvarsfordeling... 3 1.2. Generel handling i beredskabssituationer...

Læs mere

Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Marts 2012

Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Marts 2012 Sikring af vandinstallationer Leon Buhl Teknologisk Institut Marts 2012 Kursus Sikring af vandinstallationer Marts 2012 Formål: At give deltagerne teoretisk og praktisk viden om sikring af offentlige vandforsyningsanlæg

Læs mere

Indhold af beredskabsplan

Indhold af beredskabsplan BEREDSKABSPLAN Indhold af beredskabsplan 1. Kort om beredskabsplaner. s. 2 2. Generel ansvarsfordeling. s. 2 3. Generel handling i beredskabssituationer. s. 3 4. splan ved akut forurening af kildeplads.

Læs mere

KAMPAGNE OM. Mandag den 15. marts 2016 Martin Kehlet Gross

KAMPAGNE OM. Mandag den 15. marts 2016 Martin Kehlet Gross KAMPAGNE OM TILBAGESTRØMNINGSSIKRING Mandag den 15. marts 2016 Martin Kehlet Gross Hvad er DDS? Hvad er tilbagestrømning? Kampagne om tilbagestrømningssikring Mediumkategorier i DS/EN 1717 Tilbagestrømningssikringer

Læs mere

Kousted Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1]

Kousted Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] Kousted Vandværk Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål... 3 3

Læs mere

Skovsgaard Vandværk A.M.B.A. Kontrolprogram

Skovsgaard Vandværk A.M.B.A. Kontrolprogram Skovsgaard Vandværk A.M.B.A Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...2 KONTROLPROGRAM...3 Analysepakker...3 Indberetningsforpligtigelse...3 Analysekalender...4 Analyseparametre som jf. risikovurderingen

Læs mere

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Randers Kommune Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Teknisk forvaltning vand og virksomheder Oktober 2001 Tilsyn Randers Kommune fører

Læs mere

Installationskrav og brugsvandsanlæg tilbagestrømning og forurening af drikkevand Vandtemadag Den 25. februar 2008 Leon Buhl

Installationskrav og brugsvandsanlæg tilbagestrømning og forurening af drikkevand Vandtemadag Den 25. februar 2008 Leon Buhl Installationskrav og brugsvandsanlæg tilbagestrømning og forurening af drikkevand Vandtemadag Den 25. februar 2008 Leon Buhl Bygningsreglementet 8.4.2 Vandinstallationer, 8.4.2.1 Generelt Stk. 2 Koldt

Læs mere

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009 Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009 RØRCENTRET Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 1. udgave, 1. oplag 2009 Rørcentret,

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Vejledning til ejere af egen husholdningsboring

Frederikshavn Kommune. Vejledning til ejere af egen husholdningsboring Frederikshavn Kommune Vejledning til ejere af egen husholdningsboring 27. august 2019 Indholdsfortegnelse 1. Hvilke parametre bør analyseres i min boring?... 2 2. Hvad er de vejledende grænseværdier?...

Læs mere

Drastrup Mark Vandværk Kontrolprogram

Drastrup Mark Vandværk Kontrolprogram Drastrup Mark Vandværk Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål...

Læs mere

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009 Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009 RØRCENTRET Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 1. udgave, 1. oplag 2009 Tryk

Læs mere

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer

Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 Oktober 2009 RØRCENTRET Tilbagestrømningssikring af vandforsyningssystemer Rørcenter-anvisning 015 1. udgave, 1. oplag 2009 Rørcentret,

Læs mere

Kontrolprogram. Slyngborg Vandværk Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker

Kontrolprogram. Slyngborg Vandværk Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker Slyngborg Vandværk Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål... 3

Læs mere

Svinkløv Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram

Svinkløv Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram Svinkløv Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...2 KONTROLPROGRAM...3 Analysepakker...3 Indberetningsforpligtigelse...3 Analysekalender...4 Analyseparametre som jf. risikovurderingen

Læs mere

Kontrolprogram. Sødring - Udbyhøj Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Sødring - Udbyhøj Vandværk A.m.b.a Sødring - Udbyhøj Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle

Læs mere

SÅDAN SIKRER I EJENDOMMENS DRIKKEVAND

SÅDAN SIKRER I EJENDOMMENS DRIKKEVAND SÅDAN SIKRER I EJENDOMMENS DRIKKEVAND Få viden om krav, ansvar og løsninger Øget vandforbrug til industri og produktion af fødevarer stiller store krav til god vandhygiejne. Det samme gør demografiske

Læs mere

Kontrolprogram. Eriksborg Vandværk Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker

Kontrolprogram. Eriksborg Vandværk Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker Eriksborg Vandværk Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål... 3

Læs mere

Sandmosens Ny Vandværk amba. Kontrolprogram

Sandmosens Ny Vandværk amba. Kontrolprogram Sandmosens Ny Vandværk amba Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...2 KONTROLPROGRAM...3 Analysepakker...3 Indberetningsforpligtigelse...3 Analysekalender...4 Analyseparametre som jf. risikovurderingen

Læs mere

Kontrolprogram. Gjerlev Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Gjerlev Vandværk A.m.b.a Gjerlev Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål...

Læs mere

Lovgivning. v/inge Faldager Teknologisk Institut, Rørcentret. Rørcentret. Teknologisk Institut

Lovgivning. v/inge Faldager Teknologisk Institut, Rørcentret. Rørcentret. Teknologisk Institut Lovgivning v/inge Faldager, 1 Hvem har ansvaret? Hvornår kan man påbyde? Hvordan sikres vedligehold? Byggelov Vandforsyningslov Autorisationslov 2 Ejeren er ansvarlig for, at anlægget er lovligt 3 Byggelov/Bygningsreglement

Læs mere

Kontrolprogram. Stolsbjerg Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Stolsbjerg Vandværk A.m.b.a Stolsbjerg Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] Indhold Indhold... 2 1 Virksomhedsoplysninger...

Læs mere

Østerby Vandværk Amba. Kontrolprogram

Østerby Vandværk Amba. Kontrolprogram Østerby Vandværk Amba Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...2 KONTROLPROGRAM...3 Analysepakker...3 Indberetningsforpligtigelse...3 Analysekalender...4 Analyseparametre som jf. risikovurderingen

Læs mere

Torup Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1]

Torup Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] Torup Vandværk Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål... 3 3 Kontrolprogram...

Læs mere

ORIENTERING TIL VVS-INSTALLATØRER fra Aalborg Forsyning Vand A/S

ORIENTERING TIL VVS-INSTALLATØRER fra Aalborg Forsyning Vand A/S ORIENTERING TIL VVS-INSTALLATØRER fra Aalborg Forsyning Vand A/S Du kan kontakte os på: Aalborg Forsyning vand A/S Sønderbro 53 9000 Aalborg Telefon 7743 9143 Denne folder er udarbejdet august 2006 og

Læs mere

Thyholm Private Fælles Vandværk

Thyholm Private Fælles Vandværk Thyholm Private Fælles Vandværk Indvindingstilladelse Thyholm Private Fælles Vandværk ligger Kalkværksvej 4 B, 7790 Thyholm og har en indvindingstilladelse på 275.000 m³/år gældende til juni 2012. Organisationsform

Læs mere

Beredskabsplan. Generelt 1. Beredskabsplan, Skjellerup Vandværk I/S. 2. Generel ansvarsfordeling

Beredskabsplan. Generelt 1. Beredskabsplan, Skjellerup Vandværk I/S. 2. Generel ansvarsfordeling Beredskabsplan Generelt 1. Beredskabsplan, Skjellerup Vandværk I/S Denne beredskabsplan for Skjellerup er udarbejdet med henblik på at sikre opretholdelse af vandværksdrift i forskellige former for krisesituationer,

Læs mere

Kontrolprogram. Hvidsten Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Hvidsten Vandværk A.m.b.a Hvidsten Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål...

Læs mere

Vester Hjermitslev Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram

Vester Hjermitslev Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram Vester Hjermitslev Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...2 KONTROLPROGRAM...3 Analysepakker...3 Indberetningsforpligtigelse...3 Analysekalender...4 Analyseparametre som jf.

Læs mere

Virring Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1]

Virring Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] Virring Vandværk Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål... 3 3

Læs mere

Attrup Vandværk. Kontrolprogram

Attrup Vandværk. Kontrolprogram Attrup Vandværk Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...3 KONTROLPROGRAM...4 Analysepakker...4 Indberetningsforpligtigelse...4 Analysekalender...5 Analyseadresser og kontaktinfo...5 Analysepakkeparametre...7

Læs mere

Kontrolprogram. Udbyneder Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Udbyneder Vandværk A.m.b.a Udbyneder Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle

Læs mere

Kontrolprogram. Fløjstrup Vandværk A.M.B.A

Kontrolprogram. Fløjstrup Vandværk A.M.B.A Fløjstrup Vandværk A.M.B.A Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål...

Læs mere

Kontrolprogram. Sønderbæk Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Sønderbæk Vandværk A.m.b.a Sønderbæk Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle

Læs mere

Andelsselskabet Grønhøj Vandværk. Kontrolprogram

Andelsselskabet Grønhøj Vandværk. Kontrolprogram Andelsselskabet Grønhøj Vandværk Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...2 KONTROLPROGRAM...3 Analysepakker...3 Indberetningsforpligtigelse...3 Analysekalender...4 Analyseparametre som jf. risikovurderingen

Læs mere

BØSØRE VANDVÆRK Anders Skriver

BØSØRE VANDVÆRK Anders Skriver BØSØRE VANDVÆRK Anders Skriver 2333 5545 Deltagere: Anders Skriver (formand), btyrelsmedlem Karsten B. Jensen samt driftsansvarlige Knud Erik Nielsen, Revsøre Smedie samt Jakob Nørby fra Svendborg Kommune

Læs mere

Væth Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1]

Væth Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] Væth Vandværk Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål... 3 3 Kontrolprogram...

Læs mere

Hvordan skal DS/EN 1717 forstås?

Hvordan skal DS/EN 1717 forstås? Hvordan skal DS/EN 1717 forstås? Leon Buhl Teknologisk Institut Energi og Klima 2009-02-18 Bygningsreglementerne 8.4.1 Vandinstallationer, 8.4.1.1 Generelt Stk. 3 Til sikring af vandforsyningsanlægget

Læs mere

Kontrolprogram. Stevnstrup Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Stevnstrup Vandværk A.m.b.a Stevnstrup Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle

Læs mere

Drikkevand fra DIN Forsyning i 2017

Drikkevand fra DIN Forsyning i 2017 Drikkevand fra DIN Forsyning i 2017 I Esbjerg Kommune er der i 2017 udpumpet og distribueret 7,0 mio. m 3 drikkevand til vores kunder. I Varde Kommune er der tilsvarende udpumpet 1,7 mio. m 3. Vandet indvindes

Læs mere

Bejstrup Vandværk. Kontrolprogram

Bejstrup Vandværk. Kontrolprogram Bejstrup Vandværk Kontrolprogram 2018-2022 Indhold BEJSTRUP VANDVÆRK TANDERUPGÅRDSVEJ 140 9690 FJERRITSLEV 3 GENERELLE MÅL...3 KONTROLPROGRAM...4 Analysepakker...4 Indberetningsforpligtigelse...4 Analysekalender...5

Læs mere

Biersted Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram

Biersted Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram Biersted Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...3 KONTROLPROGRAM...4 Analysepakker...4 Indberetningsforpligtigelse...4 Analysekalender...5 Analyseparametre som jf. risikovurderingen

Læs mere

Kontrolprogrammer og vandværkstilsyn. Kontrolprogrammer Vandforsyningsplan Vandværkstilsyn generelt Hvad gennemgås ved et vandværkstilsyn Tilsynsbrev

Kontrolprogrammer og vandværkstilsyn. Kontrolprogrammer Vandforsyningsplan Vandværkstilsyn generelt Hvad gennemgås ved et vandværkstilsyn Tilsynsbrev Kontrolprogrammer og vandværkstilsyn Kontrolprogrammer Vandforsyningsplan Vandværkstilsyn generelt Hvad gennemgås ved et vandværkstilsyn Tilsynsbrev Kontrolprogrammer Styret af indvundet mængde grundvand.

Læs mere

CENTER NATUR OG MILJØ

CENTER NATUR OG MILJØ 1 Håndhævelsesvejledning for opfølgning ved konstatering af utilfredsstillende drikkevandskvalitet for ikke-almene vandforsyningsanlæg (administrationsgrundlag). 1. Lovgivning Lovgrundlaget for drikkevandskvalitet

Læs mere

Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker

Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker Vorup Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker Sætninger med rød skrift er noget vandværkerne skal

Læs mere

Nørhalne Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram

Nørhalne Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram Nørhalne Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...2 KONTROLPROGRAM...3 Analysepakker...3 Indberetningsforpligtigelse...3 Analysekalender...4 Analyseparametre som jf. risikovurderingen

Læs mere

Bøgesø-Flintemose vandværk V/ Jørn Erik Hansen Flintemosevej 36 4700 Næstved Center for Miljø og Natur Team Vand

Bøgesø-Flintemose vandværk V/ Jørn Erik Hansen Flintemosevej 36 4700 Næstved Center for Miljø og Natur Team Vand Bøgesø-Flintemose vandværk V/ Jørn Erik Hansen Flintemosevej 36 4700 Næstved Center for Miljø og Natur Team Vand Næstved Kommune Rådmandshaven 20 4700 Næstved 5588 5588 www.naestved.dk Dato 24-9-2015 Sagsnr.

Læs mere

Lyngs Vandværk ligger Møllegade 33, Lyngs, 7790 Thyholm og har en indvindingstilladelse på 40.000 m³/år gældende til april 2020.

Lyngs Vandværk ligger Møllegade 33, Lyngs, 7790 Thyholm og har en indvindingstilladelse på 40.000 m³/år gældende til april 2020. Lyngs Vandværk Indvindingstilladelse Lyngs Vandværk ligger Møllegade 33, Lyngs, 7790 Thyholm og har en indvindingstilladelse på 40.000 m³/år gældende til april 2020. Organisationsform Vandværket er et

Læs mere

Varde Vandråd. Kursus i Tilstandsrapport og Handlingsplan

Varde Vandråd. Kursus i Tilstandsrapport og Handlingsplan Varde Vandråd d. 9. oktober 2012 Kursus i Tilstandsrapport og Handlingsplan Indledning Formål Værktøj til optimal drift af vandværket Gøre bestyrelse og vandværks-passer vidende Forebyggende vedligeholdelse

Læs mere

Håndhævelsesvejledning for opfølgning ved konstatering af utilfredsstillende drikkevandskvalitet for vandforsyningsanlæg < 3.000 m 3 /år.

Håndhævelsesvejledning for opfølgning ved konstatering af utilfredsstillende drikkevandskvalitet for vandforsyningsanlæg < 3.000 m 3 /år. 1 Håndhævelsesvejledning for opfølgning ved konstatering af utilfredsstillende drikkevandskvalitet for vandforsyningsanlæg < 3.000 m 3 /år. 1. Lovgivning Lovgrundlaget for drikkevandskvalitet på enkeltanlæg:

Læs mere

Aabybro Vand A.m.b.a. Kærvejværket. Kontrolprogram

Aabybro Vand A.m.b.a. Kærvejværket. Kontrolprogram Aabybro Vand A.m.b.a. Kærvejværket Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...3 KONTROLPROGRAM...4 Analysepakker...4 Indberetningsforpligtigelse...4 Analysekalender...5 Analyseadresser og kontaktinfo...6

Læs mere

Drikkevand fra DIN Forsyning i 2018

Drikkevand fra DIN Forsyning i 2018 Drikkevand fra DIN Forsyning i 2018 DIN Forsyning har i 2018 udpumpet og distribueret 8,7 mio. m 3 drikkevand til vores kunder. Vandet indvindes fra 12 kildepladser og behandles på 10 vandværker. To af

Læs mere

Kontrolprogram. Langå Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Langå Vandværk A.m.b.a Langå Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål...

Læs mere

Forslag til Kontrolprogram

Forslag til Kontrolprogram Asferg Vandværk A.m.b.a. Forslag til Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker 1 Virksomhedsoplysninger... 2 2 Generelle

Læs mere

Aabybro Vand A.m.b.a. Vildmoseværket. Kontrolprogram

Aabybro Vand A.m.b.a. Vildmoseværket. Kontrolprogram Aabybro Vand A.m.b.a. Vildmoseværket Kontrolprogram 2018-2022 Indhold VIRKSOMHEDSOPLYSNINGER...4 GENERELLE MÅL...4 KONTROLPROGRAM...5 Analysepakker...5 Indberetningsforpligtigelse...5 Analysekalender...6

Læs mere

Besøg. Fredensborgværket

Besøg. Fredensborgværket Besøg Fredensborgværket Indhold Historien om Fredensborgværket 3 Data på vandværket 4 Vandets kredsløb 6 Fra grundvand til drikkevand 8 Kontrol af dit drikkevand 11 Historien om Fredensborgværket Fredensborgværket

Læs mere

Blokhus Vand A.m.b.a. Kontrolprogram

Blokhus Vand A.m.b.a. Kontrolprogram Blokhus Vand A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...4 KONTROLPROGRAM...5 Analysepakker...5 Indberetningsforpligtigelse...5 Analysekalender...6 Analyseadresser og kontaktinfo...7 Analyseparametre

Læs mere

Oddesund Nord Vandværk

Oddesund Nord Vandværk Oddesund Nord Vandværk Indvindingstilladelse Oddesund Nord Vandværk ligger Gammel Landevej 12A, 7790 Thyholm og har en indvindingstilladelse på 40.000 m³/år gældende til et år efter vedtagelsen af de kommunale

Læs mere

Hjerm Vandværk er beliggende Lindevænget 47b, 7560 Hjerm og har en indvindingstilladelse på m³/år gældende til 14. August 2016.

Hjerm Vandværk er beliggende Lindevænget 47b, 7560 Hjerm og har en indvindingstilladelse på m³/år gældende til 14. August 2016. Hjerm Vandværk Indvindingstilladelse Hjerm Vandværk er beliggende Lindevænget 47b, 7560 Hjerm og har en indvindingstilladelse på 225.000 m³/år gældende til 14. August 2016. Grundvandet ved Hjerm Vandværk

Læs mere

Kontrolprogram. Sdr. Borup Vandværk I/S

Kontrolprogram. Sdr. Borup Vandværk I/S Sdr. Borup Vandværk I/S Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål...

Læs mere

Gøttrup Klim Enges Vandværk. Kontrolprogram

Gøttrup Klim Enges Vandværk. Kontrolprogram Gøttrup Klim Enges Vandværk Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...2 KONTROLPROGRAM...3 Analysepakker...3 Indberetningsforpligtigelse...3 Analysekalender...4 Analyseparametre som jf. risikovurderingen

Læs mere

Kontrolprogram. Albæk Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Albæk Vandværk A.m.b.a Albæk Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål...

Læs mere

Vandkvalitet Kapitel 20, side 76

Vandkvalitet Kapitel 20, side 76 Vandkvalitet Kapitel 20, side 76 Lovgivning Danmark er medlem af EU og skal følge EU s drikkevandsdirektiv, som er udmøntet i Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg. Her er der

Læs mere

Vejledning til ejere af egen husholdningsboring. Version 1., 9. februar 2018 dok Læs mere:

Vejledning til ejere af egen husholdningsboring. Version 1., 9. februar 2018 dok Læs mere: Vejledning til ejere af egen husholdningsboring Version 1., 9. februar 2018 dok 2018-29332 Læs mere: www.vesthimmerland.dk/grundvand 1 Indhold A Vandkvalitet...2 B - Vejledende grænseværdier...2 C Hvis

Læs mere

Kastbjerg Vandværk I/S. Kontrolprogram

Kastbjerg Vandværk I/S. Kontrolprogram Kastbjerg Vandværk I/S. Kontrolprogram 2018-2023 [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål... 3 3 Kontrolprogram... 4 3.1 Analysepakker... 4 3.2 Analysekalender... 4 3.3 Analyseadresser og kontaktinformation...

Læs mere

Begrænset kontrol 1 gang pr. år Alle stoffer i bilag 3 2. Normal kontrol 1 gang hvert 2. år Alle stoffer i bilag 4 2

Begrænset kontrol 1 gang pr. år Alle stoffer i bilag 3 2. Normal kontrol 1 gang hvert 2. år Alle stoffer i bilag 4 2 STÆRMOSE VANDVÆRK Grevegården 15 5690 Tommerup 9. februar 2016 Sags id: 16/1878 Kontrolprogram for Stærmose Vandværk (cvr. nr. 68795419) I henhold til vandforsyningslovens 1 65 og tilhørende bekendtgørelse

Læs mere

7. Vinding Vandværk Side 7.1 OVERSIGTSKORT

7. Vinding Vandværk Side 7.1 OVERSIGTSKORT 7. Vinding Vandværk Side 7.1 OVERSIGTSKORT 7. Vinding Vandværk Side 7.2 BYGNINGSFOTO PRINCIPSKITSE 7. Vinding Vandværk Side 7.3 INSTALLATIONSFOTOS Filter Rentvandpumper 7. Vinding Vandværk Side 7.4 REGISTRERINGSSKEMA

Læs mere

TILSYNSRAPPORT. Oxby Ho Vandværk. Hygiejnekursus Ja Driftskursus Ja

TILSYNSRAPPORT. Oxby Ho Vandværk. Hygiejnekursus Ja Driftskursus Ja TILSYNSRAPPORT Oxby Ho Vandværk Kontaktoplysninger på tilsynsførende: Navn: Hardy Skov E-mail: hask@varde.dk Telefon: 79 94 74 60 Sags nr. 11/1583 Dok. nr. 127918/14 Dato for sidste tilsyn: 30. 08. 2011

Læs mere

Vejle Kommune Tilsynsførende: Navn: Bo Uttrup Email: BOUPE@Vejle.dk Telefon: 76 81 24 41

Vejle Kommune Tilsynsførende: Navn: Bo Uttrup Email: BOUPE@Vejle.dk Telefon: 76 81 24 41 TILSYNSRAPPORT Sagsnr.: GVA-2013-00160 Sagsnavn: Grejsvej 10, 7100 Vejle - 16h Grejs By, Grejs - Tilsyn med vandværk - Grejs Vandværk Vejle Kommune Tilsynsførende: Navn: Bo Uttrup Email: BOUPE@Vejle.dk

Læs mere

Beredskabsplan for Herslev Vandværk

Beredskabsplan for Herslev Vandværk Beredskabsplan for Herslev Vandværk 1 / 15 Beredskabsplan for Herslev Vandværk I henhold til Beredskabsloven (nr. 660 af 10/06/2009, https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=123670) skal der

Læs mere

Information til forbrugerne om drikkevandet Februar 2016

Information til forbrugerne om drikkevandet Februar 2016 Information til forbrugerne om drikkevandet Februar 2016 Visse Vandværk A.m.b.a. www.vissevand.dk Indholdsfortegnelse Regnskabets hovedtal for 2015 Se nedenfor Regnskab kan efter generalforsamlingen ses

Læs mere

Beredskabsplan for Hjerm Vandværk

Beredskabsplan for Hjerm Vandværk Beredskabsplan for Hjerm Vandværk Indholdsfortegnelse 1 Kort om beredskabsplaner 2 Generel ansvarsfordeling 3 Generel handling i beredskabssituationer 4 Handleplan ved akut forurening af kildeplads 5 Handleplan

Læs mere

Hermed fremsendes kontrolplan for Søften Vandværk I/S for perioden

Hermed fremsendes kontrolplan for Søften Vandværk I/S for perioden 14. august 2018 Søften Vandværk I/S v/ Kristian Laursen Vig Sagsbehandler: Gry Gasser Erlandsen Sagsnr. 710-2007-1965 Dokument nr. 710-2018-102693 Kontrolplan Hermed fremsendes kontrolplan for Søften Vandværk

Læs mere

Generelt ------------------------------------------------ 2. Alarmeringsliste - telefonnumre------------------ 3

Generelt ------------------------------------------------ 2. Alarmeringsliste - telefonnumre------------------ 3 Indholdsfortegnelse Generelt ------------------------------------------------ 2 Alarmeringsliste - telefonnumre------------------ 3 Akut forurening af kildeplads---------------------- 4 Forurening af forsyningsanlæg--------------------

Læs mere

Teknisk hygiejnisk tilsyn på Bøsserup Vandværk

Teknisk hygiejnisk tilsyn på Bøsserup Vandværk Bøsserup Vandværk A M B A Formand Rudy Ploug formanden@bosserupvv.dk Den 22. april 2014 Teknisk hygiejnisk tilsyn på Bøsserup Vandværk Odsherred Kommune har den 13. januar 2014 foretaget varslet tilsyn

Læs mere

Beredskabsplan. Vandværkets bestyrelse har det generelle ansvar overfor forbrugerne mht. levering af tilstrækkeligt og rent drikkevand.

Beredskabsplan. Vandværkets bestyrelse har det generelle ansvar overfor forbrugerne mht. levering af tilstrækkeligt og rent drikkevand. 1. Beredskabsplan, Ryomgård Vandværk Beredskabsplan Denne beredskabsplan for Ryomgård Vandværk er udarbejdet med henblik på at sikre opretholdelse af vandværksdrift i forskellige former for krisesituationer,

Læs mere