VÆRD AT VIDE OM POLIO

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VÆRD AT VIDE OM POLIO"

Transkript

1 VÆRD AT VIDE OM POLIO

2 2 VÆRD AT VIDE OM POLIO Hvad er polio? Polio er en smitsom virus, som i det akutte stadie angriber nervesystemet og kan give lammelser i kroppens muskler. Virussen kan også skade nerverne til vejrtrækningsmuskulaturen, til musklerne i svælg, spiserør, tarm og blære. Endelig kan den skade den forlængede rygmarv, som indgår i reguleringen af kroppens automatiske funktioner, for eksempel blodtryk, vejrtrækning og søvn. Sygdommen rammer hovedsageligt børn og unge, hvorfor den også er blevet kaldt børnelammelse. I Danmark blev mere end ramt af polio under de store epidemier i 1900-tallet. Cirka lever stadig i dag. Siden midten af 1960 erne er næsten ingen i Danmark blevet smittet med polio, fordi poliovaccination blev en del af det almindelige vaccinationsprogram for børn. På verdensplan er polio endnu ikke udryddet, hvorfor der fortsat er børn i eksempelvis Indien, Pakistan, Afghanistan og Nigeria, der bliver smittet. Hvordan viser polio sig? Følgerne efter polio kan være meget forskellige. Langt de fleste, som har haft polio, bliver genoptrænet i en sådan grad, at de kan leve et liv, næsten som alle andre. Nogle har dog fortsat svage muskler og er nødt til at bruge hjælpemidler (skinner, stokke, kørestol og respirator). Hos en del giver de svage muskler ubalance i kroppen og dermed smerter, når led og muskler belastes skævt.

3 VÆRD AT VIDE OM POLIO 3

4 4 VÆRD AT VIDE OM POLIO Der tales om post polio, når følgende kriterier alle er opfyldt: 1. Man har haft polio 2. Der har været en periode på mere end 15 år med stabil muskelfunktion 3. Der er kommet nye muskelsvækkelser eller unormal muskeltræthed 4. Muskelsvækkelsen har varet mere end et år 5. Andre sygdomme, der kan give muskel svækkelse er blevet udelukket

5 VÆRD AT VIDE OM POLIO 5 Hvad er post polio? Tidligere troede man, at når en poliopatient var maksimalt optrænet, så var det en stabil tilstand, som ville vare resten af livet. I slutningen af 1980 erne blev man imidlertid klar over, at personer, der havde haft polio, risikerede at få nye muskelsvækkelser, også selvom man ikke havde store lammelser under det akutte poliotilfælde. Dette kaldes Post Polio Syndrom (PPS) eller post polio, og det anslås, at omkring danskere lever med post polio i dag. Det er indtil videre ikke muligt at stille diagnosen gennem blodprøver eller undersøgelser. Den stilles derfor alene, når kriterierne, i boblen på side 4, er opfyldt. Skulle der opstå tvivl, om man har haft polio, er det muligt at få lavet en såkaldt EMG-undersøgelse. Under søgelsen foregår på en neurofysiologisk afdeling, og man kan henvises dertil via sin egen læge. Hvordan viser post polio sig? Der findes i dag ingen behandling, som kan helbrede de følger, en polioinfektion kan give senere i livet. I mange tilfælde er det dog muligt at mindske symptomerne. Det er imidlertid væsentligt at bemærke, at nedenstående symptomer også kan forekomme på grund af andre sygdomme. Det er derfor nødvendigt først at blive undersøgt herfor. Aftagende kræfter Muskelstyrken kan være aftagende både i muskler, der ikke tidligere har haft nedsat kraft, og i muskler, der har nedsat kraft efter polio. Der er store individuelle forskelle på, hvor meget styrken aftager. Det er i denne situation nødvendigt at tilpasse dine aktiviteter til de kræfter, du har, så overbelastning undgås. Hjælpemidler kan ofte kompensere for de manglende kræfter, så du stadig kan opretholde en del af dine aktiviteter. Smerter Smerter er et symptom på, at kroppen lider overlast. Det vigtigste i den situation er, at du i videst muligt omfang tilpasser dine aktiviteter til kroppens formåen. Massage, varme, tilpasset træning, mindfulness, afspænding og akupunktur kan også bidrage til at afhjælpe smerter. Smertestillende medicin kan i sidste ende blive nødvendigt, men indebærer risikoen for, at du glemmer at respektere kroppens grænser og derved får gjort problemet værre.

6 6 VÆRD AT VIDE OM POLIO

7 VÆRD AT VIDE OM POLIO 7 Søvnproblemer Personer, der har haft polio, kan have søvnproblemer af mange årsager. Har du søvnproblemer, bør du blive undersøgt på henholdsvis Respirationscenter Øst (Glostrup Hospital) eller Respirationscenter Vest (Aarhus Universitetshospital). Træthed Træthed kan være et symptom på, at kroppen er overbelastet og ikke har ressourcer til de aktiviteter, der kræves. I denne situation vil en bedre afbalancering mellem kræfter og aktiviteter hjælpe. Træthed kan dog også være et symptom på, at du ikke får sovet tilstrækkeligt godt om natten (se "Søvnproblemer"). Kuldeoverfølsomhed Personer, der har haft polio, er ekstra følsomme over for kulde. Årsagen er ikke afklaret, men den mindre muskelmasse, mindre blodforsyning og dårlige reflekser til regulering af blodgennemstrømning er fremsatte teorier. Muskler, der er kolde, arbejder dårligere, hvorfor varm påklædning er vigtig, hvis du skal undgå at overbelaste musklerne. Svag stemme Svækkede nerver til hals og stemmebånd kan give problemer med stemmen. Sådanne problemer udredes bedst af en ørenæse-hals læge på et universitetshospital. Svag stemme kan også skyldes nedsat kraft i vejrtrækningsmusklerne. Muskelgener Polioramte muskler kan give flere former for gener: 1. Smerter 2. Muskelkramper, hvor hele musklen trækker sig smertefuldt og vedvarende sammen 3. Muskelryk/spjæt 4. Muskelsitren, som er sammentrækninger i enkelte muskelfibre. Alle fire gener forekommer hyppigere under søvn. Muskelgener kan være tegn på overbelastning. Synkebesvær Synkebesvær viser sig typisk i form af tendens til at få maden i den gale hals eller besvær med at få den hele vejen igennem svælg og spiserør. Har du så udtalte problemer, at du taber dig eller får gentagne lungebetændelser, bør du undersøges hos en speciallæge på et universitetshospital, hvor man har erfaring med den slags problemer. Vejrtrækningsbesvær Svækkelse af vejrtrækningsmuskulaturen eller et svækket vejrtrækningscenter i den forlængede rygmarv kan føre til, at du ikke får trukket vejret tilstrækkeligt godt. Stivhed eller skævhed i brystkassen kan også være årsag til problemer med at trække vejret. Tilstanden kan komme snigende, og det eneste, du måske mærker, er en tiltagende træthed. Respirationscenter Øst på Glostrup Hospital og Respirationscenter Vest på Aarhus Universitetshospital har erfaring i at undersøge vejrtrækningsproblemer hos personer med polio.

8 8 VÆRD AT VIDE OM POLIO Hvordan foregår rehabiliteringen? Tværfaglig rehabilitering Som poliopatient er det vigtigt at holde kroppen ved lige med træning. Et træningsprogram for personer med polio bør tilrettelægges individuelt af en fysio /ergoterapeut, der har særlig viden om polio. Dette kan foregå på Specialhospitalet, der er et privat specialsygehus med ekspertise i tværfaglig rehabilitering af poliopatienter. Patienter, der er henvist og visiteret til Specialhospitalet, kommer til en indledende speciallægeundersøgelse. Herefter sammensættes den tværfaglige behandling med udgangspunkt i den enkelte patients behov og ønsker. Rehabiliteringsforløbet gennemføres som en sammenhængende proces, der løbende evalueres og justeres på tværfaglige konferencer. SpecialHospitalet har følgende faggrupper, der efter behov inddrages i behandlingen: speciallæger, fysioterapeuter, psykologer, socialrådgivere, ergoterapeuter, sosu assistenter, diætist og svømmelærer. Specialhospitalet samarbejder med en ekstern bandagist. Gammaglobulin Der er inden for de seneste år udført forsøg med behandling med gammaglobulin i udlandet. Teorien er, at gammaglobulin nedbringer en mulig betændelsesproces i rygmarven. Især hvad angår smerter og træthed har forsøgene været lovende. Behandling gives på forsøgsbasis i Danmark.

9 VÆRD AT VIDE OM POLIO 9 Vederlagsfri fysioterapi Personer med svært fysisk handicap (har behov for hjælp eller hjælpemidler for at klare sig indendørs) eller personer med post polio diagnose har ret til vederlagsfri fysioterapi efter særlige regler.

10 10 VÆRD AT VIDE OM POLIO Medicin og bedøvelse Som polioramt kan du som følge af svækket nervefunktion være særlig følsom over for medicin, som påvirker nerver eller muskler. Generelt drejer det sig om præparater indenfor følgende grupper: sovemedicin, blodtryksmedicin, psykofarmaka og kolesterolsænkende medicin. Desuden skal du undgå medicin, der som bivirkning kan give nerveskader. Det drejer sig primært om nogle former for kemoterapi og antibiotika. Skal du opereres er der også særlige forhold, der gør sig gældende. Læs mere på eller få tilsendt brochuren Poliopatienter og operation. Bestil den på tlf.:

11 VÆRD AT VIDE OM POLIO 11 Hvordan lever man med post polio? Det bedste, du som polioramt kan gøre, er generelt at organisere dit liv, så de daglige aktiviteter kommer i balance med kroppens formåen. Det vil aflaste de symptomer, der skyldes overbelastning. Afbalanceringen kan foregå på flere måder: 1. Søg professionel hjælp Når kræfterne ikke slår til eller smerterne generer, bør du søge hjælp for at få vurderet dine behov og finde den rette måde at takle den nye situation på. Måske har du brug for psykologisk bistand til at lære at leve med dine begrænsninger. Kontakt egen læge og få evt. en henvisning til Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter. 2. Hold pause Hvis du bliver udkørt efter en times arbejde, kan en halv times pause midtvejs måske betyde, at du kan klare at arbejde i to gange tre kvarter. 3. Brug hjælpemidler Når kroppen ikke kan klare dagligdagens aktiviteter, kan hjælpemidler eller bandager være en nødvendig aflastning. At tage et hjælpemiddel i brug kan måske betyde, at du kan genoptage en aktivitet, du ellers har måttet opgive. Ganghjælpemidler kan forhindre fald, hvilket er vigtigt at undgå, da et knoglebrud kan sætte mennesker med polio meget tilbage i funktionsniveau. Specialhospitalet kan vejlede om hvilke hjælpemidler, der er bedst egnede til at løse dit problem. 4. Overvej opgaven Har du svært ved at udføre en opgave, bør du overveje, om der er andre måder, opgaven kan udføres på. Har du for eksempel svært ved at bære varer, kan du købe ind i mindre portioner, bruge indkøbsvogn på hjul, handle via internettet eller få hjælp til indkøb af andre.

12 12 VÆRD AT VIDE OM POLIO

13 VÆRD AT VIDE OM POLIO Træn hensigtsmæssigt Inden du begynder at træne, er det vigtigt at finde ud af, om den nedsatte muskelstyrke skyldes inaktivitet, overbelastning eller post polio. Dette har indflydelse på, hvordan træningsprogrammet skal sammensættes. Konditionen skal trænes for at imødegå livsstilsrelaterede sygdomme og for at forbedre blodcirkulationen. Dvs. at du skal træne, så du bliver forpustet. For at forebygge at du falder, bør træningsprogrammet indeholde øvelser, der udfordrer din balance og koordination. Derudover skal du træne dine muskler i det omfang, det er muligt. Det anbefales, at det samlede træningsprogram tilrettelægges individuelt af en fysioterapeut med viden om træning af poliopatienter. Der bør indlægges pauser i træningsprogrammet, og det er vigtigt at justere træningsprogrammet efter kroppens reaktioner på træningen. Smerter i flere dage efter træning eller en oplevelse af, at musklerne svækkes efter træning, bør betyde, at træningsbelastningen skal justeres. I nedenstående skema kan du se, hvordan det anbefales, at du træner dine muskler. Træningsbelastningen i de forskellige muskelgrupper afhænger af, hvor god muskelstyrken er. Læs mere i vores pjece Motion for polioramte, som du kan finde på eller bestille på tlf.: Muskelstyrken i legemsdelen er: Belastning ved styrketræning: Normal og stabil muskelstyrke Ingen restriktioner, men vær opmærksom på kroppens reaktioner Nedsat og stabil muskelstyrke Med belastning på ca. halvdelen af hvad du maksimalt kan klare Nedsat og aftagende muskelstyrke Med belastning på ca. ¼ muskelstyrke af hvad du maksimalt kan klare Meget nedsat muskelstyrke Ingen vægtbelastning Næsten ingen muskelstyrke Ingen træning Gå langsomt frem og træn ikke til udmattelse.

14 14 VÆRD AT VIDE OM POLIO 6. Livsstil Anbefalinger om sund livsstil gælder for personer, der har haft polio, som for alle andre. Der er imidlertid et par anbefalinger, der især er betydningsfulde for polioramte. Overvægt er vigtig at undgå, da det er en ekstra belastning for svag muskulatur, ligesom muskulaturen også belastes af den ekstra spænding, som stress kan give. Herudover kan overdrevent alkoholforbrug give nerveskader, der kan blive særligt alvorlige, hvis man i forvejen har en svækket nervefunktion. Mange polioramte får forhøjet kolesterol og knogleskørhed. En inaktiv livsstil og usund kost kan føre til disse tilstande. Generelt er motion godt til at forebygge ovenstående problemer. Det er en god ide at drøfte en eventuel forebyggende behandling med din læge. 7. Pas på dig selv Overbelastning kan forværre post polio symptomer. Det er derfor vigtigt, at du lærer dig selv at sige fra, inden kroppen gør det. Selvom det kan være rigtig svært at ændre barndommens strategi om at klare mest muligt selv, til at sige fra og bede om hjælp, så er det en fornuftig strategi nu. Mange medmennesker vil som udgangspunkt gerne hjælpe, men har ofte ikke den tilstrækkelige indsigt til at vide hvor og hvordan. Det bliver du nødvendigvis selv nødt til at sætte ord på. Når ressourcerne bliver mindre, kan det meget nemt påvirke livskvaliteten. Det er derfor vigtigt at prioritere aktiviteter, der giver dig glæde og energi. Pårørende Symptomerne fra polio påvirker ikke alene den polioramte, men også de pårørende. For nogle kan det være svært at forstå, at ens nærmeste siger fra over for aktiviteter, som tidligere har kunnet klares. For andre kan det være svært at skulle se på, at den nærmeste overbelaster sig selv og ikke erkender et behov for hjælp og aflastning. For den knap så tætte omgangskreds kan personer, der har haft polio umiddelbart virke raske og symptomfrie, men mange fungerer i realiteten på grænsen af deres resurser, og prisen for at være aktiv i nuet kan meget vel være smerter og træthed de følgende dage. Åbenhed og gensidig respekt er generelt en konstruktiv måde at komme videre på. Brug eventuelt denne pjece som udgangspunkt for en snak. Læs mere i vores pjece: Når din nærmeste har post polio på

15 VÆRD AT VIDE OM POLIO 15 MERE INFORMATION PolioForeningens hjemmeside, hvor du bl.a. finder en lang række links til relevant litteratur og hjemmesider og vores pjecer. Livtag PolioForeningens medlemsmagasin, "Allt du behöver veta om postpolio" Kan købes på "Post-Polio, a guide for poliosurvivors and their families" Julie K. Silver 2002.

16 Sammen er vi stærkere -Meld dig ind i dag PolioForeningen arbejder for at forbedre livsvilkårene for de danskere, der har alvorlige følger efter polio, således at disse personer og deres pårørende har mulighed for at leve et værdigt liv og udfolde sig på egne betingelser. For kun 295 kr om året giver et medlemskab dig en række fordele, blandt andet: Som medlem af får du: Adgang til rådgivning gennem PolioLinjen Medlemsmagasinet Livtag og nyhedsbrev Adgang til en række handicapvenlige feriehuse til attraktive priser Mulighed for at deltage i faglige foredrag, sociale arrangementer og kurser Selvtræning i Hjørring, Aarhus og Rødovre Sådan bliver du medlem: Gå ind på Ring på tlf Design: ESSENSEN.COM // Foto: Lars Just/PolioForeningen // 2016 POLIOFORENINGEN - SPECIALISTER I BØRNELAMMELSE Fjeldhammervej Rødovre T

værd at vide om polio

værd at vide om polio PTU arbejder for at skabe ligeværdige vilkår og øget livskvalitet for de over 100.000 danskere, som har alvorlige skader efter en ulykke eller sygdom. Meld dig ind i foreningen på www.ptu.dk/stoet eller

Læs mere

værd at vide om polio

værd at vide om polio værd at vide om polio 2 værd at vide om polio værd at vide om polio 3 Hvad er polio? Polio er en smitsom virus, som i det akutte stadie angriber nervesystemet og kan give lammelser i kroppens muskler.

Læs mere

Når din nærmeste har post polio

Når din nærmeste har post polio Når din nærmeste har post polio 2 NÅR DIN NÆRMESTE HAR post polio Til DIG SOM PÅRØRENDE Post polio påvirker ikke alene den polioskadede, men også de pårørende. Denne brochure henvender sig til dig, som

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

POLIO.DK. HJÆLP I HJEMMET til personer med polio

POLIO.DK. HJÆLP I HJEMMET til personer med polio POLIO.DK HJÆLP I HJEMMET til personer med polio 2 HJÆLP I HJEMMET til personer med polio Til visitator, hjemmesygeplejerske, ergoterapeuter, social- og sundheds assistenter/-hjælpere Særlige forhold ved

Læs mere

Når din nærmeste har post polio

Når din nærmeste har post polio Når din nærmeste har post polio 2 NÅR DIN NÆRMESTE HAR post polio Til DIG SOM PÅRØRENDE Post polio påvirker ikke alene den polioskadede, men også de pårørende. Denne brochure henvender sig til dig, som

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Hjernetræthed 17.03.16 - håndtering af træthed i hverdagen E R G O T E R A P E U T E R, K O N S U L E N T E R I N E U R O R E H A B I L I T E R I N G

Hjernetræthed 17.03.16 - håndtering af træthed i hverdagen E R G O T E R A P E U T E R, K O N S U L E N T E R I N E U R O R E H A B I L I T E R I N G Hjernetræthed 17.03.16 - håndtering af træthed i hverdagen LISE BONDE OG SUSAN MITTAG E R G O T E R A P E U T E R, K O N S U L E N T E R I N E U R O R E H A B I L I T E R I N G Hjerneskadecenteret BOMI

Læs mere

Psykiske reaktioner ved lungekræft 26.2.2014. Anne Møller Kræftens Bekæmpelse

Psykiske reaktioner ved lungekræft 26.2.2014. Anne Møller Kræftens Bekæmpelse Psykiske reaktioner ved lungekræft 26.2.2014 Anne Møller Kræftens Bekæmpelse Kræftens Bekæmpelse Roskilde Jernbanegade 16, telefon 4630 4660 e-mail roskilde@cancer.dk Rådgiver Anne Møller Mine pointer

Læs mere

Kort om ECT Information til patienter og pårørende om behandling og bedøvelse

Kort om ECT Information til patienter og pårørende om behandling og bedøvelse Kort om ECT Information til patienter og pårørende om behandling og bedøvelse 2 Hvad er ECT-behandling? Behandling med ECT anvendes ved forskellige typer af psykisk sygdom, specielt når patienterne har

Læs mere

Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund?

Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT 01 Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 01 Mig og mine vaner fakta Hænderne er den mest almindelige smittevej for almindelige

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Du har fået en stabiliserende operation af skulderen, som skal mindske risikoen for, at din skulder går af led. EFTER OPERATIONEN Hold

Læs mere

VÆRD AT VIDE OM ULYKKER

VÆRD AT VIDE OM ULYKKER VÆRD AT VIDE OM ULYKKER 2 VÆRD AT VIDE OM ULYKKER Hvad er en ulykke? Over 80.000 danskere lever med følgerne efter en alvorlig ulykke. Ulykkerne sker i trafikken og under arbejde, men opstår også i hjemmet

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE Hvem er jeg Fysioterapeut gennem 20 år Bruhn Coaching- fokus på kronikere, pårørende, stress og trivsel Bor i Randers, gift med Jakob. Har børnene Rasmus(17), Anna(15) og

Læs mere

Genoptræning og vedligeholdende træning

Genoptræning og vedligeholdende træning Genoptræning & vedligeholdende træning Servicelovens 86, stk. 1 og 2 Kvalitetsstandarder 1 Indhold Kære borger... 3 Genoptræning - Servicelovens 86.1 Formål med genoptræning?... 4 Hvem kan få bevilget

Læs mere

POLIO OG POSTPOLIO. Overlæge Lise Kay

POLIO OG POSTPOLIO. Overlæge Lise Kay POLIO OG POSTPOLIO Overlæge Lise Kay Temaer Hvad skete der? Under den akutte polio? Under genoptræningen? Hvad sker der senere hen? Polio senfølger Postpolio Syndrom Leve med postpolio Polio og medicin

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Fjernelse af livmoderen

Fjernelse af livmoderen Patientinformation Fjernelse af livmoderen Hysterektomi Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling Fjernelse af livmoderen Med denne folder ønsker vi at give dig nogle oplysninger om indlæggelsen,

Læs mere

Efter Intensivbehandling

Efter Intensivbehandling Efter Intensivbehandling En guide til patienter og pårørende Efter intensivbehandling Denne pjece er til dig, som har været patient på intensiv. Overgangen fra intensivafdeling til en anden afdeling og

Læs mere

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark, Sygehus Lillebælt og Syddansk Universitet Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark www.sygehuslillebaelt.dk Rygcenter Syddanmark Rygcenter Syddanmark

Læs mere

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Din knæskal er gået af led. Når knæskallen går af led, hopper den oftest ud på ydersiden af knæet. Ledkapslen, som knæskallen ligger i, revner, og knæet

Læs mere

Tønder Kommunale Dagpleje. Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel

Tønder Kommunale Dagpleje. Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel Tønder Kommunale Dagpleje Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel Udsatte børn Udsatte børn er børn, der af en eller anden årsag er forhindret i at deltage aktivt og ligeværdigt i sociale

Læs mere

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Du har fået et kunstigt knæled. Efter operationen skal du i gang med at træne benet ved hjælp af øvelserne i denne pjece. UNDER INDLÆGGELSEN Genoptræning

Læs mere

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 9. juni 2009 j.nr. 08-633-2 Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 1. Anerkendelse 1. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af din nærmeste leder? 2. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af

Læs mere

Sådan genoptræner du din hånd efter læsion af fingrenes strækkesener over håndryg og håndled

Sådan genoptræner du din hånd efter læsion af fingrenes strækkesener over håndryg og håndled Sådan genoptræner du din hånd efter læsion af fingrenes strækkesener over håndryg og håndled Du har haft en læsion af en eller flere af dine fingres strækkesener. Du skal nu i gang med at genoptræne din

Læs mere

TALEBESVÆR VED MUNDHULECANCER. Institut for Kommunikation og Handicap. Tale, høre og specialrådgivning

TALEBESVÆR VED MUNDHULECANCER. Institut for Kommunikation og Handicap. Tale, høre og specialrådgivning TALEBESVÆR VED MUNDHULECANCER Institut for Kommunikation og Handicap Tale, høre og specialrådgivning Fakta om talebesvær på grund af mundhulecancer Mundhulecancer behandles med operation og/eller stråleterapi.

Læs mere

Sådan træner du efter en brystoperation

Sådan træner du efter en brystoperation Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation. I den side, hvor du er blevet opereret, har muskler og sener i operationsområdet, omkring skulderleddet

Læs mere

PolioForeningen STRATEGI 2016-2018

PolioForeningen STRATEGI 2016-2018 PolioForeningen STRATEGI 2016-2018 9. marts 2016 OM POLIOFORENINGEN PolioForeningen har som formål at forbedre livsvilkårene for de 5.000 danskere, der har alvorlige følger efter polio, således at disse

Læs mere

Kvalme og opkastning. SIG til!

Kvalme og opkastning. SIG til! Kvalme og opkastning SIG til! Forord Denne pjece er udarbejdet og udgivet af MSD og SIG Emesis, en landsdækkende gruppe af sygeplejersker, der beskæftiger sig med området kvalme og opkastning. Pjecens

Læs mere

Patientinformation. Urogynækologi. Operation for nedsynkning af blære, tarm og livmoder

Patientinformation. Urogynækologi. Operation for nedsynkning af blære, tarm og livmoder Patientinformation Urogynækologi Operation for nedsynkning af blære, tarm og livmoder Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling Operation for nedsynkning af livmoder I denne pjece kan du læse

Læs mere

HJÆLP I HJEMMET til personer med polio. Til visitator, hjemmesygeplejerske, social- og sundhedsassistenter/ hjælpere

HJÆLP I HJEMMET til personer med polio. Til visitator, hjemmesygeplejerske, social- og sundhedsassistenter/ hjælpere HJÆLP I HJEMMET til personer med polio Til visitator, hjemmesygeplejerske, social- og sundhedsassistenter/ hjælpere 2 HJÆLP I HJEMMET TIL PERSONER MED POLIO Hjælp i hjemmet til personer med polio Særlige

Læs mere

Fagprofil social- og sundhedshjælper.

Fagprofil social- og sundhedshjælper. Odder Kommune. Fagprofil social- og sundhedshjælper. For social- og sundhedshjælpere ansat ved Odder Kommunes Ældreservice. I Odder Ældreservice arbejder medarbejderne ud fra: en rehabiliterende tilgang.

Læs mere

Udgivet af Line Christensen, fra: SkrevetafFysioterapeuten.dk Kontakt:

Udgivet af Line Christensen, fra: SkrevetafFysioterapeuten.dk Kontakt: Udgivet af Line Christensen, fra: SkrevetafFysioterapeuten.dk Kontakt: kontakt@skrevetaffysioterapeuten.dk Indledning Jeg har lavet denne Smertedagbog for at hjælpe dig med at få et overblik over dine

Læs mere

Kvalitetsstandard for træningsområdet. august 2011

Kvalitetsstandard for træningsområdet. august 2011 for træningsområdet august 2011 0 For træningsområdet i Herlev Kommune Kvalitetsstandarderne indeholder en generel serviceinformation, om den træning man som borger kan forvente, hvis man får behov for

Læs mere

Patientinformation. Vending af foster i sædestilling

Patientinformation. Vending af foster i sædestilling Patientinformation Vending af foster i sædestilling Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling Vending - hvorfor og hvordan? I denne folder får du/i information om, hvordan vending foregår.

Læs mere

Sådan træner du armen efter skulderreleaseoperation

Sådan træner du armen efter skulderreleaseoperation Sådan træner du armen efter skulderreleaseoperation Dit skulderled er blevet stift, og du skal derfor have en skulder-releaseoperation for at øge bevægeligheden i skulderen. Vi laver operationen med kikkertteknik,

Læs mere

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES 1/6 bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES Hvorfor skal det være svært at få den krop du ønsker dig? Gør det enkelt for dig selv, og læs denne start guide. BEGYNDER GUIDE - team bepeaked www.bepeaked.dk

Læs mere

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004.

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi Refleksionsark Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Label: Refleksionsark, der er udfyldt og drøftet 1. Samarbejdsaftale Markér 1a. Invitation

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune (Omfatter borgere i eget hjem og på plejecenter og gælder for kommunal og privat leverandør) Kvalitetstandarden omfatter Personlig

Læs mere

Bjerggårdshaven Dagrehabilitering. Et specialiseret tilbud i Odense Kommune for voksne med erhvervet hjerneskade

Bjerggårdshaven Dagrehabilitering. Et specialiseret tilbud i Odense Kommune for voksne med erhvervet hjerneskade Bjerggårdshaven Dagrehabilitering Et specialiseret tilbud i Odense Kommune for voksne med erhvervet hjerneskade VELKOMMEN til Bjerggårdshaven Denne pjece er til dig, som er bevilget et dagtræningsforløb

Læs mere

Information om afløsning i eget hjem

Information om afløsning i eget hjem Information om afløsning i eget hjem MYNDIGHED Information SUNDHED OG OMSORG Struer Kommunes ældrepolitik Det overordnede mål for Struer Kommunes ældrepolitik er at støtte kommunens ældre i at leve et

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt Sådan træner du, når du har fået et kunstigt hofteled En afgørende forudsætning for et godt resultat efter operationen er den efterfølgende indsats med træningen. Træning er ikke kun, når du træner med

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA November 2006 2 Medlemsundersøgelse om psykisk arbejdsmiljø og stress FOA Fag og Arbejde har i perioden 1.-6. november 2006 gennemført en medlemsundersøgelse

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Omfatter både borgere i eget hjem og på plejecenter. Gælder for både kommunal og privat leverandør. Kvalitetstandarden omfatter

Læs mere

Bedøvelse og operation

Bedøvelse og operation Patientinformation Bedøvelse og operation Veneklinikken Information om bedøvelse og operation Veneklinikken byder dig velkommen I denne pjece vil vi fortælle dig om forløbet i forbindelse med bedøvelse

Læs mere

Kvalitetsstandard Vedligeholdende træning. Voksenservice

Kvalitetsstandard Vedligeholdende træning. Voksenservice Kvalitetsstandard Vedligeholdende træning Voksenservice 1 2 1. Overordnede rammer 1.1 Formål med lovgivningen 1.2 Hvem kan modtage ydelsen Vedligeholdende træning At afhjælpe væsentlige følger af fysiske

Læs mere

Senfølger af Polio og Post Polio Syndrom

Senfølger af Polio og Post Polio Syndrom Senfølger af Polio og Post Polio Syndrom Merete Bertelsen Afd. Fysioterapeut i poliogruppen / PTU PTUs Sundhedsdag d. 25.9.08 Polioens 4 faser 1. Akut fase 2. Rehabiliteringsfasen 3. Stabil fase 4. Senfølger

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

Patientinformation. Ganglion. Seneknude. Håndkirurgisk Sektor, Sønderborg

Patientinformation. Ganglion. Seneknude. Håndkirurgisk Sektor, Sønderborg Patientinformation Ganglion Seneknude Kvalitet Døgnet Rundt Ortopædkirurgisk Afdeling Håndkirurgisk Sektor, Sønderborg Årsag til ganglion Et ganglion er en knude, som indeholder en geléagtig væske, og

Læs mere

Patientinformation. Apopleksi. Neurologisk afdeling

Patientinformation. Apopleksi. Neurologisk afdeling Patientinformation Apopleksi Neurologisk afdeling N11 Kvalitet Døgnet Rundt Neurologisk afdeling Velkommen til N 11 - apopleksiafsnittet. Din kontaktperson under indlæggelsen er Sygeplejerske: Social og

Læs mere

Periodisk feber med aftøs pharyngitis adenitis (PFAPA)

Periodisk feber med aftøs pharyngitis adenitis (PFAPA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Periodisk feber med aftøs pharyngitis adenitis (PFAPA) Version af 2016 1. HVAD ER PFAPA 1.1 Hvad er det? PFAPA er en forkortelse for Periodisk Feber Aftøs

Læs mere

Reagér på bivirkninger

Reagér på bivirkninger Reagér på bivirkninger - Og hjælp med at gøre medicin mere sikker for alle Vejledning til PowerPoint-præsentation om bivirkninger 2 Indhold 1. Indledning 2. Introduktion til slides 3. Opfølgning på undervisning

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Center for Social og Sundhed Træning og støtte i dit hjem

Center for Social og Sundhed Træning og støtte i dit hjem Center for Social og Sundhed Træning og støtte i dit hjem Få støtte til at bevare en aktiv og selvstændig hverdag! - om rehabiliterende og kompenserende hjælp KÆRE BORGER Her kan du få mere at vide om

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i ydre kvindelige kønsorganer

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i ydre kvindelige kønsorganer Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i ydre kvindelige kønsorganer PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Gældende fra maj 2016. Genoptræning. Kvalitetsstandard for genoptræning Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune. Ishøj Kommune

Gældende fra maj 2016. Genoptræning. Kvalitetsstandard for genoptræning Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune. Ishøj Kommune Gældende fra maj 2016 Genoptræning Kvalitetsstandard for genoptræning Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune Ishøj Kommune Vi er glade for at kunne præsentere Ishøj og Vallensbæk kommuners kvalitetsstandard

Læs mere

Accept af at være stressramt

Accept af at være stressramt Første fase Accept af at være stressramt Det bedste, du kan gøre som stressramt, er hurtigst muligt at acceptere situationen. Det lyder enkelt, men for mange, er det den sværeste del af processen. Mange

Læs mere

Patientinformation. Hvad er hæmodialyse? Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center

Patientinformation. Hvad er hæmodialyse? Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center Patientinformation Hvad er hæmodialyse? Det er vores fornemste opgave at Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Hæmodialyseafsnit M59/M60, Sønderborg Tel. 74 18 25 60 Udarbejdet af: AH Godkendt af: CLH

Læs mere

Kikkertundersøgelse af din urinleder - URS

Kikkertundersøgelse af din urinleder - URS Urologisk Afdeling - Fredericia Kikkertundersøgelse af din urinleder - URS Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Den dag du bliver indlagt på Urologisk Afdeling Af indkaldelsesbrevet kan du

Læs mere

Motion. for polioramte

Motion. for polioramte Motion for polioramte 2 Motion for polioramte Motion for polioramte Som polioramt kan man opleve, at kræfterne svinder, når man bliver ældre, og det er vigtigt at overveje, om den nedsatte styrke skyldes,

Læs mere

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE INDHOLD FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN... 3 Kort om forskelsbehandlingsloven... 3 HANDICAP.... 3 Hvornår er en lidelse et handicap?... 3 Særligt om stress....

Læs mere

Procedure Forflytningsteknik

Procedure Forflytningsteknik Hospice Sønderjylland Oprettet d. 11-06-2007 af: LS Sidst revideret d. 04.10.2011 af: KIG 1 Procedure Forflytningsteknik Godkendt d. 30.10.11 af: AMO Skal revideres d. 04.10.13 af: KIG 1 Formål: - At sikre,

Læs mere

Praktisk hjælp til indkøb

Praktisk hjælp til indkøb Praktisk hjælp til indkøb Efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

Patientinformation. Urogynækologi. Operation for nedsynkning af blære, tarm og livmoder

Patientinformation. Urogynækologi. Operation for nedsynkning af blære, tarm og livmoder Patientinformation Urogynækologi Operation for nedsynkning af blære, tarm og livmoder Kvalitet Døgnet Rundt FamiliecentretGynækologisk klinik Operation for nedsynkning af livmoder I denne pjece kan du

Læs mere

Kvalitetsstandard. Rehabiliteringsforløb. Serviceloven 83a. Lovgrundlag. Formål. Indhold

Kvalitetsstandard. Rehabiliteringsforløb. Serviceloven 83a. Lovgrundlag. Formål. Indhold Kvalitetsstandard Rehabiliteringsforløb Serviceloven 83a Lovgrundlag Formål 83 a. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde et korterevarende og tidsafgrænset rehabiliteringsforløb til personer med nedsat funktionsevne,

Læs mere

Genoptræning og vedligeholdende træning

Genoptræning og vedligeholdende træning 2013 Genoptræning og vedligeholdende træning Kvalitetsstandard for kommunal genoptræning, uden forudgående sygehusindlæggelse, og vedligeholdende træning Lovgrundlag Lov om Social Service 86. Hvad er vedligeholdende

Læs mere

Fjernelse af nyresten i urinleder - URSL

Fjernelse af nyresten i urinleder - URSL Urologisk Afdeling Fjernelse af nyresten i urinleder - URSL Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Den dag du bliver indlagt på Urologisk Afdeling Af indkaldelsesbrevet kan du se, om du skal

Læs mere

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune Rudersdal Kommune 2012-2022 VISIONER OG MÅL for den psykosocial indsats i Rudersdal Kommune 2012-2022 Indledning Rudersdal

Læs mere

SPECIALHOSPITALET.DK. MOTION for polioramte

SPECIALHOSPITALET.DK. MOTION for polioramte SPECIALHOSPITALET.DK MOTION for polioramte 2 MOTION FOR POLIORAMTE Som polioramt kan man opleve, at kræfterne svinder, når man bliver ældre, og det er vigtigt at overveje, om den nedsatte styrke skyldes,

Læs mere

CRPS. Komplekst Regionalt Smertesyndrom. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT

CRPS. Komplekst Regionalt Smertesyndrom. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT CRPS Komplekst Regionalt Smertesyndrom Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT Denne pjece er til personer, hvor der er mistanke om CRPS, eller hvor CRPS er diagnosticeret.

Læs mere

Her er symptomerne: Opdag diabetes i tide

Her er symptomerne: Opdag diabetes i tide Her er symptomerne: Opdag diabetes i tide Hjertekarsygdomme, dårlige øjne og nyreproblemer. Det er blot nogle af de sygdomme, som sender folk til lægen, hvorefter de kommer hjem med ikke blot én, men hele

Læs mere

Kender du nogen med høreproblemer? Information om hvad høreproblemer kan betyde for kommunikationen

Kender du nogen med høreproblemer? Information om hvad høreproblemer kan betyde for kommunikationen Kender du nogen med høreproblemer? 5 Information om hvad høreproblemer kan betyde for kommunikationen Denne brochure er nummer 5 i en serie fra Widex om hørelse og høreapparater. Kommunikation Når et menneske

Læs mere

Xeplion (paliperidonpalmitat) din hjælp til en positiv hverdag. Patientinformation om behandling med Xeplion

Xeplion (paliperidonpalmitat) din hjælp til en positiv hverdag. Patientinformation om behandling med Xeplion Xeplion (paliperidonpalmitat) din hjælp til en positiv hverdag Patientinformation om behandling med Xeplion I tiden mellem behandlingerne kan du bruge din frihed til at have mere fokus på det gode liv

Læs mere

PFA HELBREDSSIKRING. din vej til hurtig behandling

PFA HELBREDSSIKRING. din vej til hurtig behandling PFA HELBREDSSIKRING din vej til hurtig behandling PFA HELBREDSSIKRING PFA Helbredssikring er en sundhedsforsikring, der blandt andet giver dig mulighed for at blive behandlet hurtigt på privathospitaler,

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om livmoderkræft

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om livmoderkræft Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om livmoderkræft PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

ERNÆRINGSDRIKKE. Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe

ERNÆRINGSDRIKKE. Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe ERNÆRINGSDRIKKE Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt Enkle råd om at holde vægten oppe 2 Indholdsfortegnelse Side KOL og vægttab 3 Hvilken betydning har energi? 4 Hvilken betydning har protein?

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

Informant 3. Meningskondenseret og kategoriseret transskription I3.1. Obligatoriske aktiviteter/pligter

Informant 3. Meningskondenseret og kategoriseret transskription I3.1. Obligatoriske aktiviteter/pligter Informant 3 Meningskondenseret og kategoriseret transskription Obligatoriske aktiviteter/pligter I3.1 når jeg kigger tilbage på morgenerne var alt, hvad jeg gjorde af pligt i forhold til andre, jeg er

Læs mere

Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 2005

Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 2005 Udviklingen i sundhedsvæsenets tilbud til psykisk syge børn og unge fra 1994 August 2006 Danske Regioner 1. Indledning Siden midten af 1990 erne har indsatsen for psykisk syge børn og unge påkaldt sig

Læs mere

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Stil krav til din udvikling - og få mere ud af samtalen med din leder Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Sæt udviklingssamtalen og udviklingsplanen på dagsordenen Når medarbejderen

Læs mere

FORSLAG TIL SUPPLERENDE TRÆNING FOR 10-KÆM- PERNE

FORSLAG TIL SUPPLERENDE TRÆNING FOR 10-KÆM- PERNE FORSLAG TIL SUPPLERENDE TRÆNING FOR 10-KÆM- PERNE Vi vil anbefale deltagerne på 10-kæmperne at træne tre gange om ugen, hvilket vil sige, at det vil være godt, hvis du træner yderligere én gang om ugen

Læs mere

Sådan træner du efter kikkertoperation i hoften

Sådan træner du efter kikkertoperation i hoften Sådan træner du efter kikkertoperation i hoften Du har fået lavet en kikkertoperation i et hofteled (hofteartroskopi) og skal nu i gang med at genoptræne din hofte. Følg vejledningen og lav øvelserne i

Læs mere

Operation for diskusprolaps i lænden

Operation for diskusprolaps i lænden Operation for diskusprolaps i lænden 2 Indholdsfortegnelse 1. Operation for diskusprolaps i lænden... 4 2. Forundersøgelse... 4 3. Generel information... 5 3.1 Medicin... 5 4. Behandlingsdagen... 6 4.1

Læs mere

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Arbejdsklar efter ferien Sådan bliver du klar til første arbejdsdag efter ferien Gruer

Læs mere

Genoptræning og vedligeholdende træning

Genoptræning og vedligeholdende træning Genoptræning og vedligeholdende træning Kvalitetsstandard for kommunal genoptræning, uden forudgående sygehusindlæggelse, og vedligeholdende træning Lovgrundlag Lov om Social Service 86. Hvad er vedligeholdende

Læs mere

Patientvejledning. Seneknude. Ganglion

Patientvejledning. Seneknude. Ganglion Patientvejledning Seneknude Ganglion En seneknude er en lille, godartet cyste, der er fyldt med en geleagtig væske, som stammer fra en seneskede eller en ledkapsel. Seneknuder forsvinder ofte af sig selv,

Læs mere

Sygefraværspolitik i Statens Administration

Sygefraværspolitik i Statens Administration Side 1 af 6 Sygefraværspolitik i Statens Administration 27. april 2011 Indhold Formål... 1 Hvornår og hvordan melder du dig syg?... 2 Hvornår og hvordan melder du dig rask?... 2 Kontakt til den sygemeldte

Læs mere

Personlig Erfarings LOG (PE Log)

Personlig Erfarings LOG (PE Log) Personlig Erfarings LOG (PE Log) PE Log en er dit personlige redskab, som kan hjælpe dig med at udvikle dig som instruktør. PE loggen består af to dele: En planlægningsdel, som er et skema med 6 spørgsmål.

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Du er blevet opereret for hoftebrud. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med genoptræningen, så du får en

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om modermærkekræft

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om modermærkekræft Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om modermærkekræft PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

VÆRD AT VIDE OM RYGMARVS- SKADER

VÆRD AT VIDE OM RYGMARVS- SKADER VÆRD AT VIDE OM RYGMARVS- SKADER 2 VÆRD AT VIDE OM RYGMARVSSKADER Hvad er en rygmarvsskade? Rygmarvsskader er en samlet betegnelse for en række forskellige skader på rygmarven, som er den samling af nerver,

Læs mere

Kan det lade sig gøre at undgå brugen af magt, og i så fald hvad skal der til? Kort præsentation og begrundelse for mit oplæg

Kan det lade sig gøre at undgå brugen af magt, og i så fald hvad skal der til? Kort præsentation og begrundelse for mit oplæg Kan det lade sig gøre at undgå brugen af magt, og i så fald hvad skal der til? Kort præsentation og begrundelse for mit oplæg Hvordan kan vi tackle udadreagerende adfærd? Hvem skal lære? Fagligheden og

Læs mere

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank Kort fortalt Af John Buhl e-bog Forlaget Nomedica 1. udgave juni 2016 ISBN: 978-87-90009-34-2 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om lungekræft

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om lungekræft Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om lungekræft PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Laparotomi. Patientinformation.

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Laparotomi. Patientinformation. Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Laparotomi Patientinformation www.koldingsygehus.dk En laparotomi er en operation, hvor bugvæggen åbnes. Ved operationen kan du eksempelvis få fjernet cyster, æggestok,

Læs mere

Kvalitetsstandard. Palliativ og terminal indsats

Kvalitetsstandard. Palliativ og terminal indsats Kvalitetsstandard Palliativ og terminal indsats Greve Kommune 2016 Side 1 af 6 Indhold 1.0 Baggrund... 3 1.1 Ændring i borgernes ønsker... 3 1.2 Palliativ behandling... 3 1.3 Palliativ indsats... 3 1.4

Læs mere