Pelspleje og generel hygiejne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pelspleje og generel hygiejne"

Transkript

1 Pelspleje og generel hygiejne Uanset om din hund er kort- eller langpelset har hunden behov for regelmæssig pleje af pelsen. Pelspleje er ikke kun nødvendigt for at hundens pels ser godt ud, men også en hjælp til at sikre sund hud, hygiejne og opdage småsår samt holde lopper og andre dyr væk I denne folder om pelspleje og generel hygiejne, har vi beskrevet en række gode råd til dig og din hund.

2 Få en god hyggestund med din hund Kortpelsede & langhårede hunde fælder lige meget De fleste hunderacer fælder 2 gange om året, normalt i foråret og om efteråret. Nogle hunde fælder hele året, det kan skyldes hormonforandringer, kost eller at pelsen påvirkes af kunstige faktorer, som eksempelvis kunstlys og varme. Fældning skyldes at hundens pelshår vokser sig til sin maksimale længde, hvorefter håret bliver skubbet ud af huden, af det nye hår som vokser frem. Pelspleje er med til at sikre et tillidsfuldt forhold mellem hund og ejer, og en vigtig del af socialiseringen af din hund Den proces gør at der altid er en balance mellem hundens hårlag, så hunden ikke fremstår som skaldet. For at pelspleje bliver en hyggestund for både ejer og hund, er det vigtigt hunden vænnes til at blive børstet, vasket og ordnet fra den er hvalp af. Hvis det er en hund der kræver klipning, så er det vigtigt at hunden fra en tidlig alder bliver fortrolig med børste, strigle, kam, vaske turen og saksen. Hvilke pelse findes der, og hvordan plejes pelsen? Kortpelsede hunde kræver mindre pleje af pelsen end de langhårede racer. Pelspleje hos korthårede og langhårede hunde er minimal til daglig. Hvis hunden er blevet godt våd, og beskidt, lægger den og tørrer sig, hvorefter skidtet drysser af hunden, eller du kan tage et håndklæde og tørre pelsen. I fældningsperioden er det vigtigt at gå grundigt til værks, gerne dagligt, så hunden slipper af med de mange løse hår, mens det udenfor fældningsperioden er tilstrækkeligt med en omgang med børsten hver uge. Langhårede Hvide Schæfere har lang, eller mellemlang, pels med en isolerende underuld. Ved pleje af hundens pels vigtigt at børste hundens pels grundigt i bund, så den afstødte hår fjernes. Langhårede hunde kan med fordel børstes hver dag, så man undgår at pelsen filtrer sig sammen i klumper, der kan være både besværlige, tidskrævende og smertefulde at redde ud. Ved Hvide Schæfere ser man ofte at hundens pels er mat og misfarvet på grund af hundens underuld ikke er blevet børstet ud, og derved får pelsen er kedelig farve som mange fejlagtig tror eksempelvis skyldes arvelige gener eller forkert kost.

3 Hvilket udstyr har du brug for? Der findes et hav af udstyr som du kan købe hos dyrlægen, dyrehandlere, supermarkedet eller hos hundefrisøren, men det er vigtigt du, og din hund, selv får erfaring for hvad der passer bedst til jeres behov. Hvordan børster du din hund s pels? For at hunden føler pelsplejen som en dejlig oplevelse, sammen med dig, er det vigtigt at hundens pels børstes nedefra og i små tag. Del pelsen op i små stykker og børst en del af pelsen af gangen. Har du en kortpelset hund, kan hundens pels børstes igennem med en metalkam, karte og en god børste med succes. Har hunden underuld kan du med fordel bruge en karte / rive til at fjerne det løse underuld, og efterfølgende børstes hunden med en børste i hårenes vækstretning så pelsen bliver flot og ren. Du kan også købe en gnubbehandske, og en god børste, som hos de korthårede hunde normalt er rigeligt udenfor fældningsperioden. På udstillinger kan du også få gode råd af andre udstillere, og hos dommerne om hvordan du bedst plejer din hund s pels. Ofte kan du købe udstyr til gode priser hos de handlende der har stader på udstillingen. Børsten må ikke sættes i nakken og hives ned over hele hundens ryg eller bug og benene i et langt træk. Det er en fordel du hver uge børster din hund helt igennem en gang om ugen, og der fjerner løs pels og underuld, samt kontrollerer hundens hud, end at du klatbørster hundens pels lidt hver dag. Hvis du kan se at hunden er ved at gå i filt for dig, så skynd dig at bestille tid hos frisøren inden det er blevet for slemt. Har du en hund med en rynket hud, eksempelvis Bulldog, Mops eller blodhund bør du hver dag bruge tid på pelspleje, så du sikrer dig at hunden ikke får hudlidelser i rynkerne. 3 Selv om at du kan holde din hund filt fri vil det altid være en god ide at bestille en tid til din hund inden at den bliver for gammel, helst inden den er 9 mdr. så den kan blive introduceret for frisøren og DU kan få vejledning i hvordan du bedst muligt kan holde din hund, og hvad du skal bruge af børster og kamme.

4 Hvornår begynder du pelsplejen? Når du køber en hund så få altid opdrætteren til at fortælle dig hvordan du bedst passer hundens pels, samt hvilke redskaber, shampoo og evt. balsam du bør bruge. Når du får hvalpen hjem, bør du hverdag afsætte ca. 5 min. til børstning af pelsen, så hunden hurtigst muligt vænnes til at blive børstet med en blød børste. Børstningen skal hunde opleve som en daglig hyggestund, og derfor er det vigtigt det ikke laves om til en leg. Når hunden er 3 4 måneder, er dækhårene vokset frem, og først da bliver pelsen blank. For at undgå misfarvning, og slidtage på pelsen, bør hunden ikke gå med halsbånd i hjemmet. Hvis der bruges kædehalsbånd anbefales det at købe et rustfrit stål halsbånd, da det ikke misfarver pelsen på samme måde som de billigere nikkel halskæder gør. Hvor ofte vaskes din hund? En hund må ikke vaskes for tit, da man så fjerner det fedtlag, der beskytter huden og uldhårene. Nogle mener hunde ikke skal vaskes, da de mener det er unaturligt. Her skal man huske, at hunden bevæger sig i os, røg, naturen, mados, ligesom hunden kan få hudlidelser, eller utøj i pelsen, der kan fjernes ved en vask, så derfor er det naturligt at hunden har behov for et bad. Når man passer sin hund fornuftigt anbefales det at hunden vaskes højst 2 gange om året. Langpelsede hunde har større behov for vask, her skader det ikke at bade hunden oftere op til hver 3 måned. Hunden skal selvfølgelig også i bad når den skal til interiørudstilling, ligesom det kan anbefales hunden går til svømning som en del af hundens motion, eller hvis hunden har behov for genoptræning. Til vask skal du bruge en sulfofri hundeshampo. Brug eventuelt også en god hundebalsam. Efter afvaskning skal sæben skylles grundigt ud af pelsen, da eventuelle sæberester, let kan give kløe og irritation med evt. eksem til følge. KW produkter har udviklet en shampoo, der er særlig velegnet til hvide hunde. Shampooen skal sidde skal sidde i pelsen i 10 min og derefter skylles ud. Besøg deres hjemmeside Det letteste er at vaske sin hund i badekarret i badeværelset, men det kan også sagtens lade sig gøre i en brusekabine. Vandet skal være varmt, men ikke for varmt. Når man vasker sin hund, er det vigtigt at pelsen ikke er filtret. Hvis hundens pels er filtret vil den trække sig sammen, og pelsen blive endnu mere filtret. 4

5 Ros hunden Du må aldrig glemme at snakke med hunden, mens du arbejder med den, så den vænner sig til at forbinde noget rart med pelsplejen. Lopper Lopper overføres ikke kun ved kontakt med andre hunde, de kan også sidde i dit tøj hvis du har været et sted hvor der var lopper, eller hvis hunden luftes steder hvor der kommer mange andre hunde, eller i naturen hvor der er pindsvin, vildkatte og andre dyr. Lopper formeres meget hurtigt, en hunloppe lægger op til æg om dagen. I loppens levetid svarer det til at der kan skabes op til 1000 æg. Ros den, når den står pænt, og få den til at falde til ro, hvis den får et hysterisk anfald undervejs eller vil bide i børsten. Det kan være svært at få øje på lopper, men har du en hund med hvid pels er lopperne lette at finde. Den nemmeste måde er at kikke efter de sorte ekskrementer ved nakken, haleroden, i lysken og ved ørene, da det er de steder lopperne befinder sig godt på grund af varmen fra hunden. Giv den gerne en godbid som belønning, når seancen er overstået. Så har du en tryg og tillidsfuld hund, som tilmed er glad, fordi den er velplejet. Se efter om hunden har lopper eller skab Når du er i gang med pelspleje af din hund, kan du med fordel samtidig se efter om hunden har symptomer på, at den har lopper, skab eller små skader. Hundens lopper kan også være i sofaen, eller tæppet på sofaen En let måde at se om hunden har lopper er at børste hunden på et hvidt lagen, så kan du se om der er noget sort krymmel på lagnet. Lopper kan sidde både på hunde og andre dyr. 5 Hvis du vil være 100% sikker på om det er lopper kan du komme lidt vand på ekskrementerne, og hvis de farves rødt har din hund lopper.

6 Sådan bekæmper du lopper Lopper kan sidde på andre dyr, i møbler, tæpper, gardiner i hundekurven, i bilen og alle andre steder. Pas på hvalpene og diegivende dyr Derfor er det vigtigt at du ikke kun behandler hunden, men alle husdyr i husstanden, og det er vigtigt at alt sprøjtes med et middel mod lopper. Det er en god ide, at støvsuge huset grundigt, og når du har gjort det, at der så sprøjtes mod lopper. Husk at smide støvsuge posen ud, så lopperne ikke kommer tilbage til huset fra posen. Du kan også købe forskellige midler til at behandle hunden mod lopper, spørg evt. din dyrehandler, på apoteket, hos dyrlægen eller hvor du normalt køber dine hunde artikler om hvilket produkt der er bedst til din hund. Loppehalsbånd - shampoo Der findes forskellige loppe halsbånd som er gode til at forebygge lopper, men det er ikke nok kun at bruge loppe halsbånd når hunden er i behandling. Hunden må højst gå med loppe halsbåndet i en måned da lopperne hurtigt vænner sig til halsbåndet, og det samme gælder for pudder der kan masseres ind i pelsen. Så inden du bruger loppe halsbånd, eller pudder så læs brugsanvisningen godt igennem. Der findes forskellige loppe shampooér, der kan bruges til forebyggelse af lopper, eller hvis hunden har fået lopper, men det er ikke nok kun at bruge en shampoo for at undgå lopper, da man ikke kan vaske alle de æg væk som hunloppen producerer hver dag. 6 Det er ikke alle produkter der bruges til loppebekæmpelse der må bruges på hvalpe eller diegivende dyr, som kan få alvorlige skader af behandlingen.pørg altid der hvor du køber produktet, eller din dyrlæge, om der kan bruges hvis du har hvalpe eller diegivende dyr. Spørg altid din dyrlæge, eller læs brugsanvisningen der følger med produktet om hvalpe og diegivende dyr kan tåle produktet. Skab hos hund Hvis din hund klør sig meget, har kradset huden til blods, har mange skæl eller hvis pelsen bliver hullet og ser mølædt ud er der stor risiko for at hunden har skab. Om natten kan du også vågne ved, at hunden klør og kradser sig og slår poten i gulvet, fordi skabet generer. Skab skal behandles hos dyrlægen, her ses en skabmide og et æg. Hos nogle hunde udvikles symptomerne langsomt, og det kan være vanskeligt at være sikker på om hunden har skab, mens man hos andre hunde oplever at der kun går få dage før man har et klassisk udbrud af skab.

7 Hvordan ser du om din hund har skab? Symptomerne ses ofte mest tydeligt på albuer, ører, has og næse. Men efterhånden breder lidelsen sig til hele kroppen, og der er stor forskel på hvor massivt udvikler sig på hundene. Hvis din hund har tegn på skab skal du kontakte dyrlægen, der kan tage en blopdprøve, og konstatere, om hunden har antistoffer mod skab. Mange hunde danner antistoffer, hvis de har haft skab i nogle uger, men selv om hunden ingen antistoffer har kan der alligevel være tale om skab. Hvor kan du få hjælp? Pelspleje og soignering af hunden er vigtigt for både hunden og hele familien. Det er derfor også vigtigt at du søger råd og vejledning hvis du er i tvivl. Din dyrlæge kan give dig gode om hvilke redskaber, shampoo og balsam du kan bruge til din hund, ligesom dyrlægen kan hjælpe hvis din hund har lopper, skab eller andre problemer. Hos hundefrisøren kan du få råd og vejledning i hvordan du bedst muligt kan holde din hund, og hvad du skal bruge af børster og kamme. Apoteket, Matas, dyreforretningerne og andre specialbutikker har forskellige produkter du kan bruge i forbindelse med soignering og pelspleje af din hund, og husk altid at læse brugsanvisningen grundigt. Til hundetræning, hos din opdrætter og på udstillinger kan du også få gode råd af andre hundefolk der kender din race. Dyrlægen kan også skrabe lidt af huden for at se om der er tegn på mider. Hvis der er mider er der ingen tvivl om det er skab, men også denne prøve er ikke 100% sikker, da man ikke altid kan være sikker på at skrabe på huden hvor der er mider. Hvis din hund har fået konstateret skab er det vigtigt, at du kontakter andre som hunden har været i kontakt med, så det sikres smitten ikke spredes. Hos langt de fleste hunde kan skab behandles ved at dryppe et skabmiddel i nakken på hunden, men det kan også være nødvendigt at behandle hunden med injektioner eller flere gange i et kemikaliebad før hunde slipper af med lidelsen. Du kan også kontakte bestyrelsen i Dansk Hvid Schæferhundeklub og få en snak om emnet, ligesom du på hjemmesiden kan få gode råd og erfaringer fra andre med Hvid Schæfer. Dansk Hvid Schæferhundeklub Gørtlerporten 42, 2650 Hvidovre / Har udgivet følgende foldere, der kan bestilles ved henvendelse til klubben. - Tænder og tandpleje - Pelspleje og generel hygiejne - Skal du have hund / skal du sælge hund? - Hvad er DHSK? - Bladet Den Hvide Schæfer 7

8 8

9 9

10 10

11 11

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE I denne pjece kan du læse om symptomerne på nogle af de mest almindelige adfærdsproblemer, som hunde kan lide af og om, hvad du kan gøre for at forsøge at afhjælpe dem. Foto:

Læs mere

Til den nye hundeejer august 2013

Til den nye hundeejer august 2013 Til den nye hundeejer august 2013 Kære hundeejer tillykke med din nye hvalp DcH Bjerringbro har pr. 1. januar 2014 rullende indslusning på vores hvalpehold, det vil sige at vi optager nye hvalpe alle lige

Læs mere

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål.

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål. Hvalpen flytter ind Hvalpen flytter ind Når hvalpen skal flytte fra mor og kuldsøskende til sit nye hjem, er det en kæmpe omvæltning. På de følgende sider følger vejledning og gode råd til, hvordan du

Læs mere

Vejledning om hovedlus

Vejledning om hovedlus Vejledning om hovedlus Vejledningen er lavet i samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Aarhus Universitet og erstatter tidligere udsendte vejledninger om hovedlus. Den henvender sig især til de kommunale

Læs mere

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND VEJLEDNING I HUNDEHOLD 1 FORORD Her finder du information om hunde og hundehold fra hunden er født til den går på pension. Det er ikke forsøgt at give

Læs mere

SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING

SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING Når du får din hund hjem For at give din hund den bedste start, har du naturligvis sørget for at have mindst 2 ugers ferie. Den første uge bruger hunden

Læs mere

Guide GUIDE: SÅDAN KOMMER DU MEST EFFEKTIVT AF MED LUSENE SÅDAN GØR DU GODE RÅD OG FAKTA. Oktober 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide GUIDE: SÅDAN KOMMER DU MEST EFFEKTIVT AF MED LUSENE SÅDAN GØR DU GODE RÅD OG FAKTA. Oktober 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix/Iris Guide Oktober 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus GUIDE: SÅDAN KOMMER DU MEST EFFEKTIVT AF MED LUSENE SÅDAN GØR DU GODE RÅD OG FAKTA Sådan kommer du af med lusene INDHOLD:

Læs mere

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND SKAL, SKAL IKKE? & HVAD BØR DU TÆNKE PÅ? INDHOLDSFORTEGNELSE Forord.... 4 Myte om internathunde... 5 Trin 1 Inden du tager på internat... 7 - Har du det der skal til?.

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN DEN FØRSTE TID MED HUNDEN Tillykke med din nye hund. I denne pjece kan du læse om, hvordan du bedst muligt byder din nye hund velkommen i dit hjem. Det er en stor omvæltning for din hund at komme til et

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Parasitter hos marsvin.

Parasitter hos marsvin. Parasitter hos marsvin. Dette særtryk omhandler de tre mest almindelige hud- og pelsparasitter man finder hos marsvin: Skab, lus og ringorm. Skab kræver dyrlægens hjælp og receptpligtig medicin, hvor de

Læs mere

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole.

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole. Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole. Tag dig tid til at læse spørgsmål og svarmuligheder godt igennem. Du kan kun sætte 1 kryds ud for hvert spørgsmål, hvis ikke der står noget andet.

Læs mere

Din personlige linseguide

Din personlige linseguide Gode råd om linser: 1. Vælg de linser der er sundest for dine øjne, passer bedst til din døgnrytme, dit arbjde og dine fritidsinteresser. 2. Brug kun anbefalede kontaktlinsevæsker. 3. Genbrug aldrig væsker.

Læs mere

Ny protese. En del- eller en helprotese? Hvad er en delprotese? Kan det ses, at man har fået protese?

Ny protese. En del- eller en helprotese? Hvad er en delprotese? Kan det ses, at man har fået protese? NR. XX Ny protese En delprotese kan være en god løsning, når du har mistet én eller flere tænder. Hvis ingen af dine tænder kan bevares, er det i stedet en helprotese, der skal til. Denne brochure fortæller

Læs mere

En god start med din nye kat

En god start med din nye kat En god start med din nye kat Ny kat i hjemmet At få en kat i familien er dejligt for alle parter. Og der vil ikke gå lang tid, før den lille ny har indtaget sin plads i familien. Der er dog et par ting,

Læs mere

Min personlige erfaring med Grå jaco

Min personlige erfaring med Grå jaco Min personlige erfaring med Grå jaco Når du får dit nye familiemedlem hjem, er det vigtigt at du udviser stor forsigtighed, og ikke laver for hurtige bevægelser når du er sammen med den. Det er først nu

Læs mere

Forundersøgelse til kampagne om tatoveringer

Forundersøgelse til kampagne om tatoveringer Forundersøgelse til kampagne om tatoveringer Kvalitativ interviewguide til personer der overvejer at få en tatovering ENDELIG Alexander [Introspeak] [Baggrundsspørgsmål] A. Hvad er din alder? 31 B. Køn

Læs mere

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund.

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund. Før du køber hund 1 Hvis du anskaffer dig en hund, skal du leve sammen med den i de næste 8-15 år. Du bør derfor grundigt overveje, om du kan opfylde en hunds behov for aktivitet og samvær. Desuden skal

Læs mere

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund.

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund. FØR DU KØBER HUND Hvis du anskaffer dig en hund, skal du leve sammen med den i de næste 8-15 år. Du bør derfor grundigt overveje, om du kan opfylde en hunds behov for aktivitet og samvær. Desuden skal

Læs mere

Hvis hunden tigger om opmærksomhed

Hvis hunden tigger om opmærksomhed Hvis hunden tigger om opmærksomhed 1 Daglig kontakt og samvær med din hund er nødvendigt, for at hunden trives, men hvis hunden fi nder ud af, at den kan få din opmærksomhed ved at opføre sig på en bestemt

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

Din guide til amning.

Din guide til amning. AmmeGuiden Din guide til amning. I denne bog finder du svar på mange af de spørgsmål, som kan opstå i forbindelse med amning af dit lille nye barn. Modermælken er en vigtig ernæringskilde for barnet, og

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Alene hjemme problemer (separationsangst)

Alene hjemme problemer (separationsangst) Alene hjemme problemer (separationsangst) 2 Alene hjemme problemer (separationsangst) Hunden er fra naturens side et flokdyr, og føler sig derfor mest tryg sammen med familien. Hvis hunden selv kunne vælge,

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix/Iris. August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. 1sid8er. Sådan slipper DU AF MED SKADEDYRENE

Guide. Foto: Scanpix/Iris. August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. 1sid8er. Sådan slipper DU AF MED SKADEDYRENE Foto: Scanpix/Iris Guide August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 1sid8er Sådan slipper DU AF MED SKADEDYRENE Fri dit hjem fra kryb og kravl INDHOLD: Fri dit hjem fra kryb og kravl...4

Læs mere

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Tag dig tid til at læse spørgsmål og svarmuligheder godt igennem. Du kan kun sætte 1 kryds ud for hvert spørgsmål, hvis ikke der står noget andet.

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere