Martin Luther og hans betydning for os i dag Skal reformationen virkelig fortsættes? Teologi for Lægfolk Fællesforedrag lørdag, den 27.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Martin Luther og hans betydning for os i dag Skal reformationen virkelig fortsættes? Teologi for Lægfolk Fællesforedrag lørdag, den 27."

Transkript

1 Martin Luther og hans betydning for os i dag Skal reformationen virkelig fortsættes? Teologi for Lægfolk Fællesforedrag lørdag, den 27. august 2016

2 Hvorfor? Hvordan kan det, der skete i og ud fra den midttyske by Wittenberg i første halvdel af 1500-årene, have betydning for os i dag? Sådan kan man tænke midt i forberedelserne til markeringerne af, at det den 31. oktober 2017 er 500 år siden Martin Luthers 95 teser imod afladen blev slået op på Slotskirkens dør i Wittenberg.

3 1. Fordi Luther Har noget at sige os Folkekirken er en evangelisk-luthersk kirke. Det betyder, at den kristendomsforståelse, som Martin Luther kæmpede sig frem til, præger folkekirkens forkyndelse. Luther søgte en nådig Gud, og fandt ham i opdagelsen af, at frelsen ikke afhænger af menneskets fortjeneste, men af troen på Guds barmhjertighed. Den enkelte kan forholde sig direkte til Gud, uden at gå igennem præsten eller helgener, og hvert døbt menneske har friheden og myndigheden til selv at tolke Bibelens ord. Derfor giver Luthers tanker os anledning til at gennemtænke hvem vi er, og hvad det vil sige for os hver især at leve som et frit og åndeligt myndigt menneske i dag.

4 Skyld og tilgivelse Vi søger det perfekte men bukker under Vi har en stor frihed men hvad med ansvar og skyld? Desmond Tutu om Nelson Mandela: Jeg svarer altid nej, når mennesker siger til mig, hvilket spild det var, at Mandela tilbragte 27 år i fængsel: Det tog ham 27 år at blive forvandlet fra en vred, uforsonlig, ung, yderliggående aktivist til et ikon for forsoning, tilgivelse og ære, som kunne lede et land tilbage fra randen af borgerkrig og selvdestruktion.

5 2. Fordi vores samfund er præget af reformationen Luther opfattede sig selv som teolog, sjælesørger og forkynder. Men hans reformation fik også en stor kulturel og samfundsmæssig betydning for det danske samfund, som blev evangelisk-luthersk i Det enkelte menneskes forpligtelse til gøre sit arbejde til gavn for samfundet, og samfundets ansvar for at yde omsorg og hjælp til mennesker, som har behov herfor, præger de lande, hvor evangeliskluthersk kristendom fik fodfæste.

6 Kirke og politik En journalist spurgte den 18/ om pave Frans holdning til at Donald Trump vil opføre en mur mellem USA og Mexico. Frans svarede: Hvis han virkelig har sagt det, er han ikke kristen! Det kunne ikke tænkes i Danmark eller i andre protestantiske lande. Vi kan ikke kalde én politik mere kristen end en anden. Luther har lært os at skelne imellem det åndelige og verdslige regimente. Politisk kan vi ikke sige, at vi har Gud på vores side så vi kan bruge dette til fromt at fremme egne politiske formål. Men samtidig mente Luther, at det åndelige regimente igennem ordet skulle fastholde det verdslige regimente på dets ansvar for fællesskabet og på omsorgen for den svage. Har kirken lov til at udtrykke politiske holdninger?

7 Velfærdssamfundet Med reformationen forsvinder klostrene, og dermed folks eneste hjælpemulighed. I stedet indfører Martin Luther sociale ordninger, hvor kirken og bystyret i fællesskab bærer ansvaret for fattigforsorgen. Det sker også i Danmark med Kirkeordinansen i Danske Lov fra 1683 understreger i sin anden bog, at skolen og fattigforsorgen er en del af kirkens ansvarsområde. Op igennem og 1700-årene påtager det offentlige sig et større ansvar for det sociale område og 1803 indføres fattigskat og fattigkommissioner. Grundloven af 1849 indfører forsørgelsesret og pligt. Siden har velfærdssamfundet gradvist udviklet sig igennem socialreformer og sociallove helt indtil den servicelov, som vi kender i dag. Er det stadig en kirkelig opgave at kæmpe for velfærdssamfundet?

8 3. Fordi Uddannelse er vigtig Luther lagde vægt på uddannelse. Hans store og lille katekismus er religionspædagogiske mesterværker, og Luther har også haft en meget stor betydning for udviklingen af det danske skolevæsen. I skriftet Til rådsherrerne fra 1524 appellerede han til byernes styre om at oprette og opretholde kristelige skoler i alle tyske byer. angreb han folks materielle indstilling og ligegyldighed over for dannelse og uddannelse. opstillede han et nyt evangelisk dannelsesideal for undervisningen i skolerne og på universiteterne. Han ville skabe et undervisningssystem, der tjente evangeliet.

9 Luthers reformatoriske opdagelse Romerbrevet 1, 16 17: For jeg skammer mig ikke ved evangeliet; det er Guds kraft til frelse for enhver, som tror, både for jøde, først, og for græker. For i det åbenbares Guds retfærdighed af tro til tro som der står skrevet:»den retfærdige skal leve af tro.«altså: Retfærdigheden (frelsen) fås ikke ved gerninger, men ved tro Romerbrevet 3, 23-24: for alle har syndet og har mistet herligheden fra Gud, og ufortjent gøres de retfærdige af hans nåde ved forløsningen i Kristus Jesus. Altså: Det er Guds nåde ved Jesus Kristus, der retfærdiggør (frelser) os. Retfærdiggørelsen er ren gave.

10 I Djævlens fængsel var jeg sat Indtil Gud forbarmede sig, og jeg, som havde tænkt over det dag og nat, begreb ordenes sammenhæng, nemlig: Guds retfærdighed åbenbares i det, som står skrevet: den retfærdige skal leve af tro. Da begyndte jeg at forstå Guds retfærdighed, som den retfærdige lever ved, som ved en Guds gave, nemlig ud af tro.

11 Nu fryde sig hver kristenmand og springe højt af glæde Her mærkede jeg, at jeg var fuldstændig nyfødt, og at jeg var trådt gennem de åbnede porte ind i selve Paradis. Og da viste fra nu af skriften sig i et helt nyt lys.. Og lige så meget som jeg før havde hadet det udtryk Guds retfærdighed, lige så meget, ja mere løftede jeg dette søde ord og elskede det, så at det sted hos Paulus blev mig paradisets port.

12 10 kernepunkter i Luthers teologi 1. Den skjulte Gud den åbenbarede Gud 2. Nåden (sola gratia). Retfærdiggørelse af troen 3. Korsteologi (theologia crucis) 4. Bibelens betydning (Sola scriptura) 5. Lov/Evangelium 6. Frihed/bundethed/mod (Sola fide) 7. Den direkte adgang til Gud / det almindelige præstedømme 8. Sakramenterne 9. Menigheden 10. Kald og stand

13 En fortælling fra 1542 eller 1543 Sjællands første evangeliske biskop, Peter Palladius, fortæller i sin visitatsbog om en begivenhed, som fandt sted i 1542 eller Kyndelmisseaften, altså den 1. februar, var ca. 80 fattige fiskere gået ud på isen mellem Amager og Saltholm for at stange ål. Ud på natten brød isen op, og alle fiskerne kom i havsnød. Nogle faldt igennem isen, andre drev af sted til havs på store isflager. 29 fiskere druknede den nat, resten kom i land enten på Amager, på Saltholm eller ved Malmø.

14 En fortælling fra 1542 eller 1543 fortsat Mens de overlevende drev ude på havet, råbte en af fiskerne til de andre, at nu, hvor de stod over for døden, måtte de ikke miste håbet. Nu skulle det vise sig, om de havde hørt og modtaget Guds ord. Og så begyndte han at synge Luthers salme Nu bede vi den Helligånd. Det var en af de nye salmer, som var kommet til Danmark i forbindelse med reformationen seks år tidligere. Palladius siger: Det var af Hjertet, de sang. Københavnerne kunne høre sangen inde i byen, og stod stille på gaderne og torvene for at lytte. Begivenheden gjorde et dybt indtryk på dem, og blev en stærk forkyndelse.

15 Martin Luthers verden

16 Den rette mand på det rette sted på det rette tidspunkt

17 Manden Personlig kamp for at finde en nådig Gud Teologisk dybde og overblik: teologiske skrifter bibeloversættelse socialetiske skrifter prædikener bordtaler breve Angst og mod Giftermål, dagligliv og død 1546

18 Martin Luther som munk

19 Martin Luther som Junker Jörg på Wartburg

20 Martin Luther som teologisk doktor

21 Martin Luther som midaldrende

22 Martin Luther som død

23 Katharina von Bora

24 Stedet Det sociale opbrud i Sachsen og bondekrigen Wittenberg blev residensstad for kurfyrst Frederik den Vise af Sachsen Kurfyrst Frederik den Vise og Georg Spalatin Slottet 1496 Universitetet 1502 Slots- og universitetskirken1503 Melanchton, Cranach, Justus Jonas, Bugenhagen og Röhrer

25

26 Tiden Renæssancens genopdagelse af det enkelte menneske Senmiddelalderens fallit Romerkirkens forfald Kejservalget Truslen fra tyrken Begyndende tysk nationalisme, men intet fælles skriftsprog Trykkekunstens betydning

27 tidslinje /11: Martin Luther fødes i Eisleben : Skolegang, Latinskole og Universitet 1505: Går i kloster i Erfurt efter tordenvejr ved Stotternheim : Præstevielse, første ophold i Wittenberg, rejse til Rom : Flytter til Wittenberg. Doktor og professor i teologi : Forelæsninger over Davids salmer, Romerbrevet og Galaterbrevet. Den reformatoriske opdagelse. 1517: De 95 teser om afladen slås op på slotskirkedøren i Wittenberg. I de følgende år disputationer og skrifter

28 Tidslinje Tyskland 1520: 15/6 Bandtrusselbulle brændes på bålet 1521: 3/1 Bandlysning og ekskommunikation /4 Rigsdagen i Worms 4/ /3 1522: Wartburg. NT oversættes. Uroligheder i Wittenberg 1522: Luther tilbage i Wittenberg. Invokavitprædikenerne. 1525: Bondekrigen. Giftermål med Katharina von Bora 1527: Luthers fysiske og psykiske sammenbrud. Nadverstrid Danmark 1520 ne: Reformkatolikken Poul Helgesen virker for en reform af kirken i Danmark. Chr. II støtter reformer, men fordrives 1523, og efterfølges af sin farbror Frederik I. 1524: Christian d. 2. er i Wittenberg. Tilslutter sig reformationen : Røre i Haderslev. Hertug Christian indfører reformationen og opretter en evangelisk præsteskole 1526: Hans Tausen prædiker luthersk kristendom i Viborg. Får værnebrev fra Frederik d : Haderslev-artiklerne

29 Wartburg

30 Tidslinje : Katekismerne 1530: Den Augsburgske Bekendelse og rigsdagen i Augsburg 1531: Oprettelse af Det schmalkaldiske forbund 1536: Luthers hjerteanfald 1537: De Schmalkaldiske Artikler 1543: Om jøderne og deres løgne 1546: Luther dør i Eisleben den 18/2. Begraves i Slotskirken. 1547: Det Schmalkaldiske forbund lider nederlag 1527: Herredagen Odense. Det katolske parti lider nederlag 1529: Reformationen indføres i Viborg 1530: Herredag København. 43 artikler 1531: Christian d. 2. prøver at vende hjem. Lokkes til København og fængsles 1533: Frederik d. 1. dør 1534: Grevens fejde. Hertug Christian vælges af adelen til konge som Christian d : Christian d. 3. vinder krigen, og indtager København. Reformationen indføres ved rigsdagsrecessen af 30/ : Bugenhagen. Kirkeordinansen. Syv superintendenter indvies

31 Hans Tausen 1494 Fødes i Birkende. Antvorskov Kloster Studerer i Rostock 1520 Præsteviet i Rostock Studium ved Københavns Universitet Studium ved universitetet i Louvain Studium i Wittenberg hos Martin Luther Kaldes hjem til Antvorskov Sendes til Viborg. Prædiker Luthersk og får opbakning fra borgerne 1528 Oversætter Luthers Taufbüchlein. Præstevier svogeren Sadolin. Begge gifter sig 1529 Kaldes af kongen til København som præst ved Sankt Nikolaj. Reformationen sejrer endeligt i Viborg. 12 kirker nedrives i byen Professor i GT ved Københavns Universitet. Oversætter Mosebøgerne 1542 Biskop I Ribe. Bispevies medens rigsrådet holder møde i Ribe Hans Tausen dør.

32 Luther-rosen

33

34

35 Hvordan undgår vi, at fejringen af reformationsjubilæet bliver tilbageskuende og selvfejrende? Folkekirken skal ikke overtage den samfundsmæssige fejring, men derimod ved sine gode og brandaktuelle arrangementer Gøre Luthers reformatoriske opdagelse eksistentiel for nutidsmennesker: Skyld, skam, nåde, tilgivelse Pege på sammenhængen mellem det kirkelige og det samfundsmæssige: Kirke og politik; Velfærdsstat Tage et nødvendigt opgør med en række forhold fra reformationstiden Bondekrigen De andre reformatoriske bevægelser Jøderne Undgå at tegne et fjendebillede af Den Katolske Kirke og Reflektere over de økumeniske konsekvenser i dag, ikke mindst i forholdet til den katolske kirke

36 Festgudstjeneste i Haderslev Domkirke pinsedag, den 4. juni Efterfølgende reception. Et væld af arrangementer i stifterne, bl.a. gudstjenester i domkirkerne den 31. oktober 2017 Den officielle kirkelige fejring

37 Markering på Christiansborg den 31. oktober 2017 Konference på Christiansborg den 30. oktober 2017 Festforestilling i DR s koncertsal den 31. oktober 2017 Åbningskonference på Aarhus Universitet den maj 2017 Den officielle samfundsmæssige fejring

38 Dronningens antependium til slotskirken i Wittenberg indvies 2. oktober 2016 Kunstudstilling Døren under medvirken af 27 danske kunstnere. Fernisering i Rundetårn forår Vises fire steder i Danmark samt i Wittenberg. Udgivelse af bog om evangelisk kirkekunst i Danmark. Forskningsbaseret bogprojekt Reformationen som kirkeligt og kulturelt program som fælles initiativ fra det teologiske fakultet ved Københavns Universitet samt det teologiske fagområde ved Aarhus Universitet. Nationale projekter

39 Reformationsrelaterede udgivelser under udgivelsesrækken Tænkepauser Udstilling på Det Kongelige Bibliotek Undervisningsmateriale, ungdomsuddannelserne Vandreudstilling i samarbejde med Historisches Museum i Berlin og Luther-Stiftung i Erfurt om Livet omkring præstegården. Bogudgivelsen Fra konflikt til fællesskab som er en dansk oversættelse af en bog, udgivet af den lutherske/romersk katolske kommission for kirkens enhed. Undervisningsforløb i folkeskolen på EMU en og filmkonkurrence Luther-tavle til konfirmationsforberedelsen Magasin til gymnasieskolerne og kursusforløb for gymnasielærere Nationale projekter

40 Vi lytter til Luther. Luthers liv, tanker og betydning fortalt for børnefamilier med historier, små videofilm og nye sange af Sigurd Barrett. Oratorium skabt i et samarbejde mellem Nord- og Sydslesvig med danske og tyske medvirkende. Et landsdækkende rollespil for voksne. Projekt Luther-Rosen. En reformationsfejring med salmesang og korsang forestået af Folkekirkens Ungdomskor. Luther på Slottet. Fællesprojekt for unge mellem 7. klasse og 3.g. i et samarbejde mellem Dansk Skoletjeneste, Menighedernes Børne- og Ungdomsarbejde og Dansk Kirke i Sydslesvig. Re:formation. Fem faser og dogmeteater. Folkekirkens Skoletjeneste: Udarbejdelse af undervisningsmateriale til landets klasser. Nationale projekter

41 Folkeuniversitetet i Aarhus Udpeget som operatør for den landsdækkende folkeoplysende indsats efter bevilling fra A.P. Møller Fonden på 7 millioner kr. 1. Teseudvikling samtalesaloner 2. Undervisningsmagasin for gymnasieskolerne 3. Forskerturné (foredrag og forelæsninger) 4. Folkeoplysende artikler 5. Reformationen live forestilling i fem større byer 6. Historiske talkshows med Luther

42 Alle stifter har jubilæumsudvalg, og der er planlagt et væld af arrangementer. Det er imponerende, at så godt som alle disse arrangementer er nutidige og fremadskuende Arrangementer i stifterne

43 Folkekirkens egen hjemmeside, som har en fremragende indføring i reformationen under menupunktet Om troen. Desuden bringer hjemmesiden nyheder og orienterer om arrangementer. Folkekirken.dk

44 Præsidiets hjemmeside som rummer 16 kantpapirer om emner i relation til reformationen Arrangementer og forberedelser Nyheder Litteraturliste luther2017.dk

Optakten til reformationen. Renæssancen Verden bliver større Afladshandel

Optakten til reformationen. Renæssancen Verden bliver større Afladshandel Reformation Optakten til reformationen Den lutherske reformation Luthers biografi og den lutherske reformations forløb Teologiske hovedtemaer i den lutherske reformation Den schweiziske og sydtyske reformation:

Læs mere

Reforma(onsjubilæet på na(onalt plan Provs&udvalg og s&-sråd i Haderslev s&- torsdag, den 10. november 2016 Hammelev sognehus

Reforma(onsjubilæet på na(onalt plan Provs&udvalg og s&-sråd i Haderslev s&- torsdag, den 10. november 2016 Hammelev sognehus Reforma(onsjubilæet på na(onalt plan Provs&udvalg og s&-sråd i Haderslev s&- torsdag, den 10. november 2016 Hammelev sognehus Mar(n Luthers 95 teser imod afladen 31. oktober 1517 Hvad er aflad? På Luthers

Læs mere

LUTHER. og kirkekampen i Danmark VEJLEDNING OG OPGAVER

LUTHER. og kirkekampen i Danmark VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen LUTHER og kirkekampen i Danmark VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen: Luther og kirkekampen i Danmark. Vejledning og opgaver Serie: Tro møder tro Haase & Søns Forlag 2013 Forlagsredaktion:

Læs mere

De syv dødssynder - Elevmateriale

De syv dødssynder - Elevmateriale De syv dødssynder - Elevmateriale Juli-August 2017 Undervisningsmateriale udarbejdet til Viborg Bibliotekerne i anledning af Reformationsåret 2017 af Kristian Dysted og Bo Jensen 1 Hvad er Synd? I middelalderen

Læs mere

LUTHERSTAFET 2017 SEKS SPÆNDENDE AFTENER I ÅRHUS NORDRE PROVSTI ELEV EGÅ HJORTSHØJ ELSTED LYSTRUP SKÆRING

LUTHERSTAFET 2017 SEKS SPÆNDENDE AFTENER I ÅRHUS NORDRE PROVSTI ELEV EGÅ HJORTSHØJ ELSTED LYSTRUP SKÆRING LUTHERSTAFET 2017 SEKS SPÆNDENDE AFTENER I ÅRHUS NORDRE PROVSTI ELEV EGÅ HJORTSHØJ ELSTED LYSTRUP SKÆRING Den 31. oktober 1517 slog Martin Luther sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg. Hans kritik

Læs mere

Prædiken 25. s.e. Trinitatis

Prædiken 25. s.e. Trinitatis Prædiken 25. s.e. Trinitatis Salmer: DDS 675: Gud, vi er i gode hænder DDS 276. Dommer over levende og døde DDS 536: Udrust dig helt fra Golgata // DDS 289: Nu bede vi den Helligånd DDS 473: Dit minde

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Begyndelsen af evangeliet: Således elskede Gud verden, at han gav

Læs mere

Protestantisme og katolicisme

Protestantisme og katolicisme Protestantisme og katolicisme Protestantisme og katolicisme er begge en del af kristendommen. Men hvad er egentlig forskellen på de to kirkeretninger? Bliv klogere på det i denne guide, som giver dig et

Læs mere

Jørn Henrik Petersen Professor dr.phil. & ph.d. Danish Centre for Welfare Studies, Syddansk Universitet, Om troen

Jørn Henrik Petersen Professor dr.phil. & ph.d. Danish Centre for Welfare Studies, Syddansk Universitet, Om troen Jørn Henrik Petersen Professor dr.phil. & ph.d. Danish Centre for Welfare Studies, Syddansk Universitet, jhp@sam.sdu.dk Om troen I Skønt jeg uden at klage levede som munk, følte jeg mig som en synder for

Læs mere

Præsidiet for Reformationsjubilæet Effektmåling før og efter

Præsidiet for Reformationsjubilæet Effektmåling før og efter Præsidiet for Reformationsjubilæet 2017 Effektmåling før og efter Om analysen Metode Undersøgelsen er foretaget som to målinger i et såkaldt Danmarkspanel. Panelet består af mere end 80.000 tilfældigt

Læs mere

TJEK DIN VIDEN: Da lynet slog ned en bog om Martin Luther og reformationen

TJEK DIN VIDEN: Da lynet slog ned en bog om Martin Luther og reformationen TJEK DIN VIDEN: Da lynet slog ned en bog om Martin Luther og reformationen 1 Hvor blev Martin Luther født? (Mansfeld, Eisenach, Eisleben) Prøv at forklare hvordan det var, at gå i skole på den tid da Luther

Læs mere

Arbejdsopgaver til reformationen, STX.

Arbejdsopgaver til reformationen, STX. Arbejdsopgaver til reformationen, Til underviseren: I det nedenstående findes opgaver om Reformationen til brug i gymnasiets historie og religionsundervisning. Opgaverne er udarbejdet af Det Nationalhistoriske

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag Tekst. Luk. 24,46-53.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag Tekst. Luk. 24,46-53. 05-05-2016 side 1 Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2016. Tekst. Luk. 24,46-53. Joakim Skovgaards maleri i Viborg Domkirke samler betydningen af Kristi Himmelfartsdag og teksten som vi læste. Den opstandne

Læs mere

ØLSMAGNING, FOREDRAG, FILM, KONCERT, GUDSTJENESTE FEJRING AF REFORMATIONSJUBILÆET VED GJELLERUP KIRKE

ØLSMAGNING, FOREDRAG, FILM, KONCERT, GUDSTJENESTE FEJRING AF REFORMATIONSJUBILÆET VED GJELLERUP KIRKE ØLSMAGNING, FOREDRAG, FILM, KONCERT, GUDSTJENESTE FEJRING AF REFORMATIONSJUBILÆET VED GJELLERUP KIRKE Tirsdag d. 29. august kl. 19.30 i Kirkeladen Ølsmagning og bordtaler ved bryggeren og præsten! Brygger

Læs mere

Martin Luther. Et kursus om Martin Luther marts Liselund Møde- og Kursussted i samarbejde med Folkeuniversitetet i Slagelse

Martin Luther. Et kursus om Martin Luther marts Liselund Møde- og Kursussted i samarbejde med Folkeuniversitetet i Slagelse Folkeuniversitetet Slagelse Martin Luther Et kursus om Martin Luther 24. 26. marts 2017 Liselund Møde- og Kursussted i samarbejde med Folkeuniversitetet i Slagelse Liselund Møde-og Kursussted, Slotsalléen

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Den lille katekismus - kirkens og skolens grundskrift

Den lille katekismus - kirkens og skolens grundskrift Den lille katekismus - kirkens og skolens grundskrift På reformationens tid var skolens undervisning udelukkende et kirkeligt ansvar. Man blev undervist i klosterskoler og lignende, og skolen havde intet

Læs mere

Arbejdsopgaver til reformationen, klasse. https://www.tiki-toki.com/timeline/entry/789792/reformationen/

Arbejdsopgaver til reformationen, klasse. https://www.tiki-toki.com/timeline/entry/789792/reformationen/ Arbejdsopgaver til reformationen, 5. - 6. klasse Til underviseren: Disse arbejdsopgaver er lavet til brug i klasseværelset. De er tilknyttet Det Nationalhistoriske Museums digitale reformationstidslinje,

Læs mere

UDKIG HISTORIEKANON HISTORIEKANON: REFORMATIONEN FRA TALLET REFORMATIONEN

UDKIG HISTORIEKANON HISTORIEKANON: REFORMATIONEN FRA TALLET REFORMATIONEN UDKIG HISTORIEKANON FRA HISTORIEKANON: Mange var begyndt at stille spørgsmål til den katolske kirke og mente at paven i Rom gik for vidt, da han sendte sine afladshandlere ud for at skaffe midler til bygningen

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. 18-01-2015 side 1 Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. Moral eller evangelium. Evangelium betyder det glædelige budskab. En kinesisk lignelse fortæller om et andet bryllup.

Læs mere

død på korset for som en skrotsamler at samle alt og alle op, så intet og ingen bliver ladt tilbage eller i stikken.

død på korset for som en skrotsamler at samle alt og alle op, så intet og ingen bliver ladt tilbage eller i stikken. Gud, overbevis os om, at du er den, du er og lad din sandhed frigøre os, så vi bliver virkelig frie ved din elskede Søn, Jesus Kristus. Amen. Tekst: Joh 8.31-36 1 Reformatoren Martin Luther spurgte aldrig

Læs mere

Reformationen i Danmark Teologi for Lægfolk, 26. marts 2017 Mattias Skat Sommer

Reformationen i Danmark Teologi for Lægfolk, 26. marts 2017 Mattias Skat Sommer Reformationen i Danmark 1500 1699 Teologi for Lægfolk, 26. marts 2017 Mattias Skat Sommer Hvorfor 1500 1699? Traditionel historieskrivning: Reformationen indførtes i Danmark 1536, afsluttedes ca. 1560

Læs mere

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS NÆSTEKÆRLIGHED I PRAKSIS Du skal elske din næste som dig selv! Det er kristendommens rettesnor for, hvordan vi skal opføre os over for vores medmennesker.

Læs mere

Fra Jerusalem til Folkekirken

Fra Jerusalem til Folkekirken Fra Jerusalem til Folkekirken Indledning. Oversigt over program. Formål Hvad er kirke? 0 400 Fra huskirke til statskirke. 3. Bibelen Kirkemøder og bekendelser. Kanon 451 og 1054 Bibeloversættelser Øst

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 12.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 12. søndag efter trinitatis 2016 Tekst. Matt. 12,31-42.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 12.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 12. søndag efter trinitatis 2016 Tekst. Matt. 12,31-42. side 1 Prædiken til 12. søndag efter trinitatis 2016 Tekst. Matt. 12,31-42. Hvor er det dejligt at man kan bruge ord, til at tale med. Hvor er det dejligt at man har ører så man kan høre hvad der bliver

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne:

Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne: Reformationsgudstjeneste Konfirmanderne medvirker Salmer: 487, 337, 289 / 336, 29 Rom. 3. 21-26 Rødding, 13. marts 2016 Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne: Men nu har Gud vist,

Læs mere

ET TORDENSKRALD OG ET HAMMERSLAG

ET TORDENSKRALD OG ET HAMMERSLAG ET TORDENSKRALD OG ET HAMMERSLAG ET SKRIDT TILBAGE OG TO FREM Et tordenskrald og et hammerslag. Der er godt med lyd og dramatik i den traditionelle historie om, hvordan reformationen begyndte. I 1505 havde

Læs mere

1. samling Hvorfor luthersk? Er det ikke nok at være kristen?

1. samling Hvorfor luthersk? Er det ikke nok at være kristen? 1. samling Hvorfor luthersk? Er det ikke nok at være kristen?»først og fremmest beder jeg om, at man vil tie med mit navn og ikke kalde sig lutherske, men kristne. Hvad er Luther? Læren er dog ikke min

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16.

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16. Lindvig Osmundsen Side 1 14-05-2017 Prædiken til 4. søndag efter påske 2017. Tekst: Johs. 16,5-16. En tro, der er frembragt under tvang, giver ikke noget godt resultat. Sådan siger professor Erik A. Nielsen

Læs mere

Allehelgens dag, søndag den 2. november 2014 Vor Frue kirke kl. 17. Tekst: (Apok 21,1-7) Mt 5,13-16 Salmer: 571, 434, 332, 561, 52, 732 v.7-8, 560.

Allehelgens dag, søndag den 2. november 2014 Vor Frue kirke kl. 17. Tekst: (Apok 21,1-7) Mt 5,13-16 Salmer: 571, 434, 332, 561, 52, 732 v.7-8, 560. 1 Allehelgens dag, søndag den 2. november 2014 Vor Frue kirke kl. 17 Jesper Stange Tekst: (Apok 21,1-7) Mt 5,13-16 Salmer: 571, 434, 332, 561, 52, 732 v.7-8, 560. Gud, lær mig før din vinters gru som æblerne,

Læs mere

Sådan må vi også tale om det gamle år og det nye år. Det gamle kan vi sige meget om. Det nye kun ganske lidt.

Sådan må vi også tale om det gamle år og det nye år. Det gamle kan vi sige meget om. Det nye kun ganske lidt. Nytårsdag Luk. 2,21 712, 425, 136 / 56, 462, 121 Høve+Holsteinborg Året, som i dag oprinder, hilser vi med håb til Gud, ingen ved, om, når det svinder, han det da kan synge ud; men, vor Gud, vi tror og

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. 14-05-2015 side 1 Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. Det går ikke altid så galt som præsten prædiker! Sådan kan man sommetider høre det sagt med et glimt i øjet. Så kan præsten

Læs mere

ASGER CHR. HØJLUND URIMELIGT GODT NYT LUTHERS REFORMATORISKE OPDAGELSE OG DENS KONSEKVENSER

ASGER CHR. HØJLUND URIMELIGT GODT NYT LUTHERS REFORMATORISKE OPDAGELSE OG DENS KONSEKVENSER ASGER CHR. HØJLUND URIMELIGT GODT NYT LUTHERS REFORMATORISKE OPDAGELSE OG DENS KONSEKVENSER URIMELIGT GODT NYT Luthers reformatoriske opdagelse og dens konsekvenser ASGER CHR. HØJLUND KOLON Indhold Indledning:

Læs mere

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 12. NOVEMBER SETRIN LUTHERMESSE VESTER AABY KL. 16 Tekster: Fil. 1,6-11; Matth. 18,21-25

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 12. NOVEMBER SETRIN LUTHERMESSE VESTER AABY KL. 16 Tekster: Fil. 1,6-11; Matth. 18,21-25 PRÆDIKEN SØNDAG DEN 12. NOVEMBER 2017 22.SETRIN LUTHERMESSE VESTER AABY KL. 16 Tekster: Fil. 1,6-11; Matth. 18,21-25 Kære Herre og Gud, det, som du vil give mig, vil jeg varm om hjertet tage imod og sige

Læs mere

At forsage er at sige nej eller at afvise noget. Når vi forsager djævelen, siger vi dermed nej til alt det onde vi siger fra over for verdens

At forsage er at sige nej eller at afvise noget. Når vi forsager djævelen, siger vi dermed nej til alt det onde vi siger fra over for verdens At forsage er at sige nej eller at afvise noget. Når vi forsager djævelen, siger vi dermed nej til alt det onde vi siger fra over for verdens ondskab, selvom vi godt ved, at den findes. Djævelen er Guds

Læs mere

Reformationen. i Sønderjylland/Slesvig. Elevhæfte

Reformationen. i Sønderjylland/Slesvig. Elevhæfte Reformationen i Sønderjylland/Slesvig Elevhæfte Indledning Reformationen i Sønderjylland/Slesvig Her kan du læse historien om en spændende og turbulent periode i Danmarks og Tysklands historie:indførelsen

Læs mere

os ind til sig også selvom vi hele tiden vender ham ryggen.

os ind til sig også selvom vi hele tiden vender ham ryggen. Prædiken ved Reformationsfejring 29-10-2017 Stenderup Kirke 10:30 Tekster: Jer. 18,1-6; Rom 1,16-17; Matt 22,1-14 Salmer: 343, 337, 305, 487, 321, Når du vil Her for et halvt år siden fik jeg en invitation

Læs mere

REFORMATIONEN Martin Luther og Katharina von Bora

REFORMATIONEN Martin Luther og Katharina von Bora 2 31. OKTOBER 1517 SLÅR PROFESSOR OG DOKTOR I DEN HELLIGE SKRIFT, MARTIN LUTHER 95 TESER OP PÅ SLOTSKIRKEDØREN I WITTENBERG STARTSKUDET TIL REFORMATIONEN ER GÅET R E F O R M A T I O N E N M A R T I N L

Læs mere

Uanset hvad, så har der været noget ved Jesus, som på en helt særlig måde får Levi til at følge kaldet og rejse sig og følge Jesus.

Uanset hvad, så har der været noget ved Jesus, som på en helt særlig måde får Levi til at følge kaldet og rejse sig og følge Jesus. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. september 2016 Kirkedag: 17.s.e.Trin/B Tekst: Sl 40,2-6; Jud 20-25; Mk 2,14-22 Salmer: SK: 4 * 51 * 492 * 52 LL: 4 * 51 * 62 * 492 * 511,6 * 52 Følg

Læs mere

Rejse i Martin Luthers fodspor 12. - 19.september 2016 Arr.: Neubauer Touristik, Flensburg i samarbejde med Reformationsrejser.dk

Rejse i Martin Luthers fodspor 12. - 19.september 2016 Arr.: Neubauer Touristik, Flensburg i samarbejde med Reformationsrejser.dk Rejse i Martin Luthers fodspor 12. - 19.september 2016 Arr.: Neubauer Touristik, Flensburg i samarbejde med Reformationsrejser.dk Program: Mandag 12.september Afgang Sindal bykirke kl. 05.00 og opsamling

Læs mere

Religion og historie Slaveri og undertrykkelse, befrielse og frelse Fagdag 8/ b / Kib

Religion og historie Slaveri og undertrykkelse, befrielse og frelse Fagdag 8/ b / Kib Religion og historie Slaveri og undertrykkelse, befrielse og frelse Fagdag 8/2 2018 7.b / Kib 1 Hvad udtrykker plakaten? Kender du nogle af logoerne? Har det noget med dig og dit liv at gøre? 2 Prøv at

Læs mere

Litteratur om reformationen

Litteratur om reformationen 1 Arendt, Niels Henrik Frihed. Martin Luther i bogform. Forlaget Anis 2015. 85 sider. Litteratur om reformationen Med afsæt i fem temaer lægger Frihed Martin Luther i kortform op til en refleksion over

Læs mere

Reformationen og folkekirken

Reformationen og folkekirken Lektion 16 Reformationen og folkekirken År 1500: Reformationen luthersk, reformert, anglikansk Den næste store splittelse kom i 1500-tallet. Og det var der, den lille gren, som folkekirken (Den lutherske

Læs mere

RG Grindsted Kirke 5. marts 2017 kl

RG Grindsted Kirke 5. marts 2017 kl 1 RG Grindsted Kirke 5. marts 2017 kl. 16.00 Emne: Hvorfor tro på en gud? Præludium: Beautiful things Velkomst v. Steen - Vi har sat tre meget grundlæggende spørgsmål som overskrifter for de rytmiske gudstjenester

Læs mere

Udklit Katekismus. Udarbejdet af konfirmanderne i Rødding, Løvel og Pederstrup

Udklit Katekismus. Udarbejdet af konfirmanderne i Rødding, Løvel og Pederstrup Udklit Katekismus Udklit Katekismus Udarbejdet af konfirmanderne i Rødding, Løvel og Pederstrup 2016 KONFIRMANDERNES TI BUD 1. Du skal elske dine medmennesker. 2. Du skal passe på dyrene og alt det andet,

Læs mere

15. søndag efter Trinitatis

15. søndag efter Trinitatis 15. søndag efter Trinitatis Salmevalg 751 Gud ske tak og lov 29 Spænd over os dit himmelsejl 400 Så vældig det mødte os 321 O Kristelighed 678 Guds fred er glæden i dit sind Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

HAR LUTHER HAFT BETYDNING FOR VELFÆRDSSTATEN?

HAR LUTHER HAFT BETYDNING FOR VELFÆRDSSTATEN? SIDE 1 AF SISSEL WORM GLASS LEKTOR I DANSK OG DRAMATIK, FAVRSKOV GYMNASIUM HAR LUTHER HAFT BETYDNING FOR VELFÆRDSSTATEN? Reformationen er et eksempel på et religiøst brud, der også har haft politiske konsekvenser,

Læs mere

TGF Luther (2) Guds arvinger og Kristi medarvinger!

TGF Luther (2) Guds arvinger og Kristi medarvinger! TGF Luther (2) Guds arvinger og Kristi medarvinger! Vi er gået i gang med en ny prædikenserie, som vil hente noget af sin inspiration fra de store temaer, som var på spil for 500 år siden, da verden vendte

Læs mere

Side Prædiken til Langfredag Prædiken til Langfredag Tekst: Matt. 27,

Side Prædiken til Langfredag Prædiken til Langfredag Tekst: Matt. 27, Side 1 15-04-2017. Tekst: Matt. 27, 31-56. Når vi samles til langfredags gudstjeneste, gør vi det i lyset af påskemorgen. Og med korset som symbol der fortæller os om Kristi forsoning. Korset der pryder

Læs mere

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv,

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv, 2.s.e.Helligtrekonger, den 14. januar 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10.- Tekster: 2.Mosebog 33,18-23; Johs. 2,1-11: Salmer: 403-434-22-447-315/319-475 P.H. Bartolin - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus Prædiken 1. Pinsedag 2012 Apostlenes Gerninger kap 2 og Johs. 14-15-21 Pinse jul og påske og Pinse Hvad er det der gør den Pinse til en højhelligdag? Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Læs mere

Nytårsdag 2015 Disse dage er nytårstalernes tid. Dronningen og statsministeren trækker os til skærmene og vi forventer både at få formaninger og ros som samfund og enkelt individer. Der er gået sport i

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

4. søndag i advent, den 20. december 2015 Vor Frue kirke kl. 17. Gud, lad os leve af dit ord som dagligt brød på denne jord

4. søndag i advent, den 20. december 2015 Vor Frue kirke kl. 17. Gud, lad os leve af dit ord som dagligt brød på denne jord 1 4. søndag i advent, den 20. december 2015 Vor Frue kirke kl. 17 Jesper Stange Tekst: (Es 12) Johs 3,25-36 Salmer: 268, 441, 82, 86, 123 v.7, 90. Gud, lad os leve af dit ord som dagligt brød på denne

Læs mere

Åbningsgudstjeneste 12. Oktober kl. 15

Åbningsgudstjeneste 12. Oktober kl. 15 Åbningsgudstjeneste 12. Oktober kl. 15 Oktober 1517: Luther slår sine 95 teser op på kirkedøren ved slotskirken i Wittenberg. Teserne rummer en protest mod et kirkeligt misbrug, og dette opslag bliver

Læs mere

Prædiken til 7. s. e. trin. kl. 10.15 i Bording

Prædiken til 7. s. e. trin. kl. 10.15 i Bording 1 Prædiken til 7. s. e. trin. kl. 10.15 i Bording 743 Nu rinder solen op 46 Sorrig og glæde 516 - Klynke og klage 28 De dybeste lag i mit hjerte 675 Gud vi er i gode hænder Den 9. april 1945 ved daggry

Læs mere

Alle Helgens Dag. Salmevalg. 717: I går var hveden moden 571: Den store hvide flok vi se 549: Vi takker dig for livet 732: Dybt hælder året i sin gang

Alle Helgens Dag. Salmevalg. 717: I går var hveden moden 571: Den store hvide flok vi se 549: Vi takker dig for livet 732: Dybt hælder året i sin gang Alle Helgens Dag Salmevalg 717: I går var hveden moden 571: Den store hvide flok vi se 549: Vi takker dig for livet 732: Dybt hælder året i sin gang Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Nytårsdag side 1. Prædiken til Nytårsdag Bording. Læsning. Lukas. 2,21.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Nytårsdag side 1. Prædiken til Nytårsdag Bording. Læsning. Lukas. 2,21. side 1 Prædiken til Nytårsdag 2017. Bording. Læsning. Lukas. 2,21. Godt nytår ønsker vi hinanden, og håber at det nye år bliver et godt år. For nogle år siden kaldte dronning Elisabeth året for anno horribilis.

Læs mere

Mariae bebudelsesdag, søndag den 22. marts 2015 Vor Frue kirke kl. 10

Mariae bebudelsesdag, søndag den 22. marts 2015 Vor Frue kirke kl. 10 1 Mariae bebudelsesdag, søndag den 22. marts 2015 Vor Frue kirke kl. 10 Jesper Stange Tekst: Luk 1,26-38 Salmer: 71, 434, responsorium 323, 72, 108, 193, 455 v.3-4, 376 v.5-6. Gud, lad os leve af dit ord

Læs mere

Barnetro Barmhjertighed Almisser Retfærdiggørelse ved tro, ikke gerninger Hvem bestemmer, hvad man skal tro? Et billede af Gud

Barnetro Barmhjertighed Almisser Retfærdiggørelse ved tro, ikke gerninger Hvem bestemmer, hvad man skal tro? Et billede af Gud Barmhjertighed "Guds barmhjertighed er som himmelen, som altid står fast over os. Under dette tag er vi trygge, hvor vi end er." Martin Luther over Salme 15, 1532 Barnetro "Netop fordi børnene er uden

Læs mere

Havde Luther en teologi om Guds rige?

Havde Luther en teologi om Guds rige? Havde Luther en teologi om Guds rige? Nej Guds rige er ikke et centralt begreb i luthersk teologi, (TRE 15,221) Paul Althaus Oswald Bayer C.F. Wisløff Fadervor i Luthers store katekismus, 2. bøn Men som

Læs mere

Pinsedag 4. juni 2017

Pinsedag 4. juni 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gud i os Salmer: 290, 287, 286; 291, 474, 309 Evangelium: Joh. 14,22-31 "Herre, hvordan kan det være at du vil give dig til kende for os, men ikke for verden?" Ja, hvordan

Læs mere

ÅR A, B og C LANGFREDAG

ÅR A, B og C LANGFREDAG ÅR A, B og C LANGFREDAG 1. For Kirken: Kære kristne, lad os bede for Guds hellige Kirke, at vor Gud og Herre vil skænke den fred, enhed og beskyttelse over hele jorden, så vi i vort liv kan herliggøre

Læs mere

Det er det kristne opstandelseshåb, at der i døden er opstandelse og liv i evigheden hos Gud i Himlen.

Det er det kristne opstandelseshåb, at der i døden er opstandelse og liv i evigheden hos Gud i Himlen. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 3. november 2013 Kirkedag: Allehelgensdag/A Tekst: Matt 5,1-12 Salmer: SK & LL: 402 * 566 * 571 * 787 * 569 Langt de fleste af os, vil der en dag blive

Læs mere

Prædiken holdt af sognepræst Henning Wehner i Haderslev Domkirke / , s.e.Tr. 12. juli 2015 Dom kl Matt.

Prædiken holdt af sognepræst Henning Wehner i Haderslev Domkirke / , s.e.Tr. 12. juli 2015 Dom kl Matt. Prædiken holdt af sognepræst Henning Wehner i Haderslev Domkirke 754-397 - 396 / 277-287,2+3 52 6.s.e.Tr. 12. juli 2015 Dom kl.10.00. Matt. 5,20-26 BØN: I Faderens, Sønnens og Helligåndens navn! Amen.

Læs mere

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så?

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så? Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 9. oktober 2016 Kirkedag: 20.s.e.Trin/B Tekst: Es 5,1-7; Rom 11,25-32; Matt 21,28-44 Salmer: SK: 9 * 347 * 352 * 369 * 477 * 361 LL: 192 * 447 * 449 * 369

Læs mere

MARTIN LUTHER OM VERDSLIG ØVRIGHED PÅ DANSK VED SVEND ANDERSEN

MARTIN LUTHER OM VERDSLIG ØVRIGHED PÅ DANSK VED SVEND ANDERSEN MARTIN LUTHER OM VERDSLIG ØVRIGHED PÅ DANSK VED SVEND ANDERSEN Martin Luther Om verdslig øvrighed Martin Luther Om verdslig øvrighed På dansk ved Svend Andersen Aarhus Universitetsforlag Martin Luther

Læs mere

Så blev det jul igen, og vi samles i kirkerne og senere omkring juletræerne og synger med på julens kendte og fine salmer. Jo, det er sandelig jul.

Så blev det jul igen, og vi samles i kirkerne og senere omkring juletræerne og synger med på julens kendte og fine salmer. Jo, det er sandelig jul. 1 af 6 Prædiken juleaften d. 24. december 2016. Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Luk 2, 1-20. For alle - for dig. Så blev det jul igen, og vi samles i kirkerne og senere omkring

Læs mere

Prædiken til 4. søndag i advent, Joh 3,25-36. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 20. december 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal

Prædiken til 4. søndag i advent, Joh 3,25-36. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 20. december 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal 1 Grindsted Kirke Søndag d. 20. december 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag i advent, Joh 3,25-36. 2. tekstrække Salmer DDS 84: Gør døren høj, gør porten vid DDS 85: Op, Zion, at

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26. 26-06-2016 side 1 Prædiken til 5. s. e. trinitatis 2016. Tekst. Matt. 16,13-26. Den tyske forfatter og præst Wilhelm Busch skriver fra nazitidens Tyskland. Det var i 1934, da nazisterne slog til lyd for,

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag Johs. 3,16-21; Sl. 104,24-30; Apg. 10,42-48a Salmer: 290, 42, , 292 (alterg.) 725

Prædiken til 2. pinsedag Johs. 3,16-21; Sl. 104,24-30; Apg. 10,42-48a Salmer: 290, 42, , 292 (alterg.) 725 Prædiken til 2. pinsedag Johs. 3,16-21; Sl. 104,24-30; Apg. 10,42-48a Salmer: 290, 42, 298--283, 292 (alterg.) 725 Lad os bede! Kærligheds og sandheds ånd! Vi beder dig: Kom over os, nu mens vi hører ordet,

Læs mere

Retfærdighed: at Jesus går til Faderen. Det retfærdige er, at noget sker som Gud vil, altså efter Guds vilje. Det retfærdige

Retfærdighed: at Jesus går til Faderen. Det retfærdige er, at noget sker som Gud vil, altså efter Guds vilje. Det retfærdige Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 3. maj 2015 Kirkedag: 4.s.e.påske/A Tekst: Joh 6,5-15 Salmer: SK: 722 * 393 * 600* 310,2 * 297 LL: 722 * 396 * 393 * 600* 310,2 * 297 Kristne menneskers

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

ER DU KATOLIK ELLER PROTESTANT?

ER DU KATOLIK ELLER PROTESTANT? ER DU KATOLIK ELLER PROTESTANT? Gennem 10 spørgsmål om din tro, din samvittighed, dit syn på almisser, kontakten til Gud, meninger om kirken, køb af aflad og meget mere vil du kunne finde ud af, om du

Læs mere

Salmer til. Salmesang & Klokkeklang. Skole-kirkesamarbejdet Horsens

Salmer til. Salmesang & Klokkeklang. Skole-kirkesamarbejdet Horsens Salmer til Salmesang & Klokkeklang Skole-kirkesamarbejdet Horsens www.skshorsens.dk U bi Caritas 1 En salme fra før reformationen. Ordene er på sproget latin, som var kirkens sprog. Salmerne blev sunget

Læs mere

Vi markerer 500 års jubilæet for reformationen, derfor vil temaet i år således handle om Martin Luther og reformationen.

Vi markerer 500 års jubilæet for reformationen, derfor vil temaet i år således handle om Martin Luther og reformationen. I Køge Kirke er kulturdagene blevet en god tradition. Vi byder indenfor fra tirsdag den 3. oktober til fredag den 6. oktober. Arrangementerne er tilrettelagt så der er noget for enhver. Vi markerer 500

Læs mere

ANSGAR. på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER

ANSGAR. på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen ANSGAR på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen: Ansgar på mission blandt vikinger. Vejledning og opgaver Serie: Tro møder tro Haase & Søns Forlag 2012 Forlagsredaktion:

Læs mere

EN UDSTILLING OM VREDE Undervisningsmateriale klasse

EN UDSTILLING OM VREDE Undervisningsmateriale klasse EN UDSTILLING OM VREDE Undervisningsmateriale 4.-6. klasse Baggrund Udstillingen Anger er lavet af kunstnerne Martin Erik Andersen, René Schmidt og Vinyl Terror & Horror(kunstnerduoen Camilla Sørensen

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14.

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14. Bruger Side 1 27-08-2017 Prædiken til 11. søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Lukas 18,9-14. Vi sammenligner os med hinanden. Måske går vi ikke ligefrem i Kirken og gør det, vi gå på de sociale medier.

Læs mere

Det er blevet formuleret som tre alener : Skriften alene Kristus alene Troen alene

Det er blevet formuleret som tre alener : Skriften alene Kristus alene Troen alene Luthersk eller Kristen? (Undervisning i Fyns Frimenighed d.21/11 2010). På løbesedlen står der: Hvorfor kalder vi os lutherske, pinsevenner eller baptister? Og som lutherske kalder man sig LMere, IMere,

Læs mere

Martin Luthers fodspor. En rejse til Erfurt - Eisenach - Wartburg - Eisleben - Wittenberg og Torgau

Martin Luthers fodspor. En rejse til Erfurt - Eisenach - Wartburg - Eisleben - Wittenberg og Torgau I Martin Luthers fodspor En rejse til Erfurt - Eisenach - Wartburg - Eisleben - Wittenberg og Torgau Tirsdag den 1. september 2015 tirsdag den 8. september 2015 I Martin Luthers fodspor 8 dage med moderne

Læs mere

5. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 8. juli 2012 kl Salmer: 743/434/318/54//322/345 Uddelingssalme: 327

5. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 8. juli 2012 kl Salmer: 743/434/318/54//322/345 Uddelingssalme: 327 1 5. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 8. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 743/434/318/54//322/345 Uddelingssalme: 327 Åbningshilsen Det har været en særlig uge, i aftes frydede alle sportselskere

Læs mere

FORLIGELSENS VEJ. Prædiken af Morten Munch 6. s. e. trin, / 7. juli 2013 Tekst: Mat 5,20-26

FORLIGELSENS VEJ. Prædiken af Morten Munch 6. s. e. trin, / 7. juli 2013 Tekst: Mat 5,20-26 Mat 5,20-26 s.1 Prædiken af Morten Munch 6. s. e. trin, / 7. juli 2013 Tekst: Mat 5,20-26 FORLIGELSENS VEJ To slags vrede Vrede og forsoning er to store temaer i ethvert menneskes liv og i samfundet til

Læs mere

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14.

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014 Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Besøg fra Gud. Det er julens budskab, og det er evangeliets påstand, eller proklamation. Julen forkynder os om

Læs mere

SAML SELV EN LUTHERROSE DU KAN FÅ MED HJEM KREATIV

SAML SELV EN LUTHERROSE DU KAN FÅ MED HJEM KREATIV SAML SELV EN LUTHERROSE DU KAN FÅ MED HJEM KREATIV Hvordan opstod rosen, og hvad betyder de forskellige elementer i tegningen? Martin Luther kaldte selv lutherrosen for et teologisk kendetegn. Hvis man

Læs mere

Palmesøndag 20. marts 2016

Palmesøndag 20. marts 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Kristus kommer Salmer: 176, 57; 68, 59 Evangelium: Joh. 12,1-16 "Det forstod hans disciple ikke straks", hørte vi. De kunne først forstå det senere. Først efter påske og pinse,

Læs mere

I Martin Luthers fodspor 26. september 3. oktober 2016

I Martin Luthers fodspor 26. september 3. oktober 2016 Program og information I Martin Luthers fodspor 26. september 3. oktober 2016 Vi nærmer os 500 året for reformationen! Rejs i Martin Luthers fodspor og oplev, hvordan reformationen har påvirket kirke,

Læs mere

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173

Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173 1 Fastelavns søndag II. Sct. Pauls kirke 7. februar 2016 kl. 10.00. Salmer: 446/176/172/508//164/690/439/173 Åbningshilsen Fastelavns søndag. Vi skal ikke slå katten af tønden i formiddag, det sker efter

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. 06-12-2015 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. Der er mange oplevelser i livet, og jo ældre man bliver, jo mere har man været med til. Også som præst har jeg fået lov til

Læs mere

Prædiken tredje søndag efter påske

Prædiken tredje søndag efter påske Prædiken tredje søndag efter påske Salmer: Indgangssalme: DDS 379: Der er en vej, som verden ikke kender (melodi: Barnekow 1878, DDK 59) Salme mellem læsningerne: Det er påske! Alting springer ud, fra

Læs mere

"I begyndelsen var ordet," begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os:

I begyndelsen var ordet, begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os: Prædiken til 18. søndag efter trinitatis, 25/9 2016 Vor Frue Kirke Københavns Domkirke Stine Munch Da evangelisten Johannes vil fortælle evangeliet om Jesus Kristus begynder han historien på samme måde

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015.docx 12-07-2015. side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015. Tekst. Matt. 5,20-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015.docx 12-07-2015. side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015. Tekst. Matt. 5,20-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015. Tekst. Matt. 5,20-26. Ord udgør en meget stor og vigtig del af vores liv. Man kan næsten sige det, at ord er liv. Nogen af os er snakker meget, andre snakker

Læs mere

I Luthers fodspor. Foredragsrække og busrejse til reformationens hjemstavn i Sachsen-Thüringen. Aabenraa Sogn. www.aabenraasogn.dk

I Luthers fodspor. Foredragsrække og busrejse til reformationens hjemstavn i Sachsen-Thüringen. Aabenraa Sogn. www.aabenraasogn.dk I Luthers fodspor Foredragsrække og busrejse til reformationens hjemstavn i Sachsen-Thüringen Aabenraa Sogn www.aabenraasogn.dk Luthers 95 teser på slotskirkens dør i Wittenberg. I 1517 slog Martin Luther

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Hvornår bruger man betegnelsen "Jesus af Nazareth"? Når man taler om den historiske Jesus.

Hvornår bruger man betegnelsen Jesus af Nazareth? Når man taler om den historiske Jesus. Hvornår bruger man betegnelsen "Jesus af Nazareth"? Når man taler om den historiske Jesus. Var Jesus kristen? Nej, han var jøde. Hvor er Jesus født? Ifølge Bibelen i Betlehem, men man ved det ikke med

Læs mere

Tema 10 Kirkehistorien og dens personer Europa fem Danmark fem personer personer Paulus Konstantin Ansgar Harald Blåtand Frans af Assisi

Tema 10 Kirkehistorien og dens personer Europa fem Danmark fem personer personer Paulus Konstantin Ansgar Harald Blåtand Frans af Assisi Tema 10 Kirkehistorien og dens personer Du skal kende de væsentligste tidsperioder og de største begivenheder i kristendommens historie fra den tidligste urmenighed i Jerusalem efter år 30 og helt frem

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Apostlenes Gerning 17 Paulus i Athen. Det jødiske historie om jøden Jesus fortalt til ikke-jøder

Apostlenes Gerning 17 Paulus i Athen. Det jødiske historie om jøden Jesus fortalt til ikke-jøder Apostlenes Gerning 17 Paulus i Athen Det jødiske historie om jøden Jesus fortalt til ikke-jøder Hvor og hvornår er det? Paulus 2. missionsrejse (3 i alt foruden den sidste rejse til Rom) Nyt Rejsehold

Læs mere