Når det kniber med at se skærmen.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Når det kniber med at se skærmen."

Transkript

1 Når det kniber med at se skærmen. En vejledning i opsætning af pc skærme til personer med nedsat syn. Center for Syn og Hjælpemidler Michael Drevsensvej Højbjerg

2 Når det kniber med at se skærmen. Vi lever i et informationssamfund, hvad enten vi kan lide det eller ej. Ustandseligt bliver vi opfordret til eller bedt om at se mere på Kommunikation med såvel offentlige instanser som private foretagender skal helst foregå over internettet, og alt dette kræver normalt, at man kan se hvad der står og hvad der sker på skærmen. Når synet forringes enten som et led i de naturlige aldringsprocesser, eller som et resultat af en decideret sygelig tilstand, er dette naturligvis et problem. I det følgende vil vi se lidt nærmere på, hvordan man kan tilpasse sin skærm og programmerne, så man bedre kan se dem, selvom synet ikke er helt perfekt. Der er i det følgende kun taget hensyn til styresystemet Windows, der er det mest udbredte og nok vil være at finde på over 90% af alle pc er i private hjem, men visningen af brugerflader kan også tilpasses i de andre styresystemer, både Mac og de der baserer sig på forskellige Linux systemer. Før vi går over til detaljer i opsætning, vil det dog være på sin plads at sige lidt om computerskærme og deres placering. Skærmtyper: Man skelner mellem 2 hovedtyper af skærme, de analoge der er de gammeldags billedrørs skærme, som sidder i en dyb kasse med røret og den tilhørende elektronik, og så de nyere fladskærme, hvor selve billedelementet er et tyndt panel og det og den tilhørende elektronik let kan være i en flad kasse, der kun er få centimeter i dybden. Panelet kan benytte forskellige former for teknologi, TFT, LCD, Plasma eller LED, og vi vil ikke her komme ind på de tekniske forskelle, men en væsentlig forskel er den statiske elektricitet og elektromagnetiske stråling der kommer fra skærmene. Prøv at sætte ansigtet eller en arm tæt til en gammeldags skærm og oplev hvordan det knitrer og hårene rejser sig. Dette er ikke tilfældet med en fladskærm, og det betyder en hel del, hvis man ser dårligt og skal have ansigtet meget tæt til skærmen for at kunne aflæse den. Det giver mindre irritation af øjnene og mindre risiko for tørre øjne. Der er i de seneste år sket en rivende udvikling indenfor området, ikke mindst drevet frem af ønsket om at lave stadig bedre tv, der benytter den samme teknologi. Inden for de næste par år venter vi, at en ny type skærme kaldet OLED kommer på markedet, og de skulle være endnu mere lysstærke og kontrastrige end de nuværende. Mange ældre sidder i dag med udstyr af den gamle type som kan være analoge skærme og pc er de har overtaget fra børn og børnebørn, der ofte skal være med på det sidste nye - ikke mindst til spil og film. Det betyder, at der er tale om analoge skærme på 15-19, og her skal man huske, at det synlige område på en analog skærm på f.eks. 17 kun er ca. 16, idet målet angiver

3 diagonalen på billedrøret, og da dette er pakket ind, stjæler kassen noget af fladen, der dog alligevel ikke kan udnyttes 100%. For fladskærmenes vedkommende angiver målet den synlige del af panelet, så her er ikke noget spild. Før i tiden var forholdet mellem bredde og højde på skærmen 4:3, men i dag går man mere og mere over til bredformat skærme som vi kender det fra de nyeste tv, hvor forholdet mellem bredde og højde er 16: 9. Inden for computerverdenen opererer man dog mest med forholdet 16:10. Disse forskellige formater betyder, at der af og til opstår forvrængning i skærmbilledet, og at cirkler ikke kan blive helt runde, eller der er sorte områder i top og bund eller i siderne af skærmen. Det er måske nødvendigt at få teknisk assistance til at få tilpasset skærm, skærmkort og driverne til dette, så man kan få det optimale udbytte af skærmen. Skærmfrekvens: Tilkobler man uden videre en analog billedrørs skærm til en Windows PC, vil den som standard have en billedfrekvens på 60hz, hvilket mange kan opfatte som at billedet står og flimrer lidt eller virker lidt uroligt. Prøv at sætte skærmfrekvensen op til 75hz eller højere hvis det er muligt, og billedet vil virke mere klart og roligt, men der skal så måske efterjusteres på knapperne på selve skærmkassen for at fylde hele billedfladen ud. Her vises f.eks. nogle af valgmulighederne på en XP maskine med 4:3 skærm og en Vista med 16:10 skærm. Valget foretages under Egenskaber eller indstillinger for skærm >Indstillinger >Avanceret >Kort > Liste over tilstande hvor også farvekvaliteten vælges. Problemet med skærmfrekvensen har vi ikke med fladskærmene, da deres teknologi gør, at man ikke oplever flimmer på disse. De fleste vil heller ikke kunne omstilles til andre frekvenser. Til gengæld har deres opdateringshastighed noget at sige i forhold til hvordan hurtige bevægelser vises på skærmen. Dette har dog mest betydning i forhold til film og spil.

4 Et godt bud på en fornuftig skærm med dagens teknologi vil være en bredformat fladskærm i 19 eller 22. En sådan kan fås fra ca. kr ,- og op. Skærmens placering: Den gyldne regel for skærmens placering er ca. 60 cm. fra brugerens øjne. I praksis opererer man med intervallet cm afhængig af skærmens størrelse. Man anbefaler også, at skærmens overkant er ud for brugerens øjne, således at man kigger lidt nedad (ca o ) for at se midt på skærmen. Undgå stærkt lys f.eks. fra et vindue eller en lampe lige bag ved skærmen (modlysblænding) eller bag ved dig selv. Det sidste vil give reflekser i skærmen. Her har skærmens overflade også stor betydning. Mange computerskærme, navnlig på de bærbare, er meget blanke i overfladen og er derfor ekstra følsomme for refleksioner. Vi anbefaler matte skærmoverflader til svagtseende, der ofte er mere følsomme for generende lysreflekser end mennesker med normalt syn. Vi oplever ofte at folk med nedsat syn skal meget tættere på for at se skærmen. Har man en kort læseafstand, er det vigtigt, at evt. briller passer til dette. Her skal man have en god snak med sin optiker. I arbejdsmæssige sammenhænge kan man være berettiget til egentlige skærmbriller, hvis man har dagligt længerevarende skærmarbejde. Få evt. mere at vide herom ved arbejdstilsynet.

5 Har man en meget kort arbejdsafstand til skærmen, skal den op at hænge på en svingarm, så man let kan justere højde og afstand til skærmen og ikke skal sidde og bøje sig fremover og få ondt i nakke og skuldre for at se på skærmen. De fleste fladskærme er forsynet med 4 huller på bagsiden, der er beregnet til montering på svingarmens endebeslag efter den såkaldte Vesa Standard. Styresystemer: Som nævnt tidligere vil vi her kun beskæftige os med mulighederne for at indstille brugerfladerne i Windows. Vi kan stadig komme ud for enkelte, der sidder med en Windows 98 installation, men ellers er det Windows XP og Vista, der er de mest udbredte systemer. Der er forskel på hvad der kan indstilles og hvordan det gøres i de to systemer, så i det følgende kommer først en vejledning til XP og derefter en til Vista. Skærmopløsning: Skærmopløsning er et udtryk for hvor mange billedpunkter der vises på skærmen. Et billede, der er opbygget af 800x600 punkter er mere grovkornet end et billede, der består af 1600x1200 punkter. Det er således ofte muligt at få vist tekst og grafik meget fint, men da et givent bogstav eller et ikon er opbygget af et bestemt antal punkter, så bliver de tilsvarende mindre når man øger antallet af punkter på den samme skærm. Mange med nedsat syn prøver at klare problemet ved at vælge den laveste opløsning, men kan så komme ud for, at et bestemt program eller en hjemmeside er beregnet til at skulle vises i en højere opløsning. Resultatet er, at nogle informationer ikke kan komme med på skærmen, de er udenfor rammen. Ligeledes er de fleste fladskærme konstrueret til at arbejde ved en bestemt opløsning, og vælger man en anden opløsning, kan der være problemer med at vise billedet tydeligt. Her ses nogle af valgmulighederne.

6 En anden mulighed er at benytte den skyder, der er i startvinduet til skærmindstillinger. Den hurtige vej til skærmindstillinger sker ved at højreklikke på skrivebordet. I WindowsXP kommer følgende billede frem: Her vælges fanebladet Indstillinger Herved kommer følgende frem: Læg mærke til hvordan eksempelruden viser forskellen på de to opløsninger.

7 Er det en Vista maskine det drejer sig om, giver højreklik på skærmen en dialog, hvor man vælger Personlige indstillinger og så fremkommer følgende: Her vælges nederste punkt Skærmindstillinger, og følgende muligheder fremkommer:

8 Her er eksempelruden dog ikke så informativ, men går man videre til avancerede indstillinger, kommer følgende frem: Her kan man igen få vist alle de formater der understøttes. Der er også den mulighed, at man klikker på Hvordan får jeg den bedste visning?, og så kommer Windows hjælp med en masse forklaringer og forslag.

9 DPI indstilling: Et af forslagene til ændring af visningen på skærmen er at ændre pc ens DPI indstilling. DPI står for Dots Per Inch, altså punkter per tomme. Som standard vil Windows vælge 96, så 1 tomme er lig med 96 billedpunkter på skærmen. En anden mulighed er at vælge 120 DPI, der svarer til 125% af det normale billede. Dette gøres ved i Vista at klikke på punktet Juster skrift størrelse (dpi) til venstre i dialogvinduet Personlige indstillinger (se ovenfor). Nu får man følgende mulighed: Klikker man på Brugerdefineret dpi kommer følgende: Det kan være fristende at vælge f.eks. 200% og få følgende skriftsnit: Men man skal være meget forsigtig med at vælge den løsning, da det kan give overraskelser hen ad vejen. Det er langt fra alle programmer og dialoger, der kan klare at tilpasse sig disse indstillinger, og så kan man komme ud for, at f.eks. OK eller Annuller knapper bliver presset ud af rammen og ikke kan anvendes, eller at det hele bliver rodet sammen, så flere bogstaver eller ikoner står oven i hinanden. Hvis man anvender Vista styresystemet ser det ud til at gå bedre med at bruge denne facilitet end i de ældre versioner af Windows.

10 Udseende: Den bedste måde at tilpasse Windows udseende til ens synsmæssige behov er ved at lave et individuelt tema med de farver og skrifter der passer til ens syn. Det er endda muligt at lave flere temaer der passer til forskellige programmer eller forskellig brug af pc en, og endvidere er det muligt at tage sine fortrukne, individuelle temaer med fra pc til pc på et hukommelsesmedie f.eks. en USB-pind. For at lave et individuelt tema eller udseende skal vi tilbage til Egenskaber for skærm for Windows XP s vedkommende og Personlige indstillinger for Vista. I XP skal vi have fat i fanebladet Udseende Man kan vælge mellem XP-layout eller Windows Klassisk. I XP-layout kan vælges mellem Standard blå, Olivengrøn og Sølvgrå, og Skriftstørrelse kan vælges mellem Normal, Store og Ekstra store. I Klassisk layout kan vælges mellem mange forskellige temaer, der bliver synlige i vinduet ovenover. Se f.eks. her hvor der er valgt temaet Mursten I nogle af farveskemaerne er der ikke valgmuligheder for skriftstørrelser, i andre er der de sædvanlige 3 normal, stor og ekstra stor.

11 Når man har fundet et tema, der ser brugbart ud, klikker man på Avanceret, og så skal vi til at tilpasse individuelt. Nu er det muligt at gennemgå hvert enkelt element som et vindue består af og tilpasse farver, skrifttyper, størrelser mm. Se her f.eks. hvordan man kan ændre farver, skrifttyper og størrelser på den aktive titellinie. Gemme og hente temaer: Når man har gennemgået samtlige elementer og har lavet et godt personligt tema, går man tilbage til Egenskaber for skærm og vælger det første faneblad Temaer, og her klikker man på Anvend, hvorefter pc en skifter udseende til det ønskede. Det nye tema står nu som et Ændret tema og det vil vi gerne have gemt. Klik på Gem som og giv det et navn.

12 Som man kan se gemmes det nye tema automatisk i Dokumenter som en tema fil. Man kan også vælge andre placeringer, men det er nu muligt at kopiere filen over på et hukommelsesmedie og tage den med sig til andre pc er. Skiftet mellem de forskellige temaer, man har lavet, foregår på første faneblad, hvor man klikker på pilen til højre for temanavnet og får sine valgmuligheder frem. Man kan her vælge mellem de temaer, der er i forvejen eller søge efter flere via Gennemse, hvor man så åbner sit hukommelsesmedie med den gemte fil. Som man kan se, er det også muligt at hente temaer online via internettet. Her skal man dog passe på, da der kan skjule sig virus og andet i temaerne, og mange antivirus programmer vil ikke tillade download af filer, der ændrer på Windows opsætning. I Vista er der om muligt endnu flere muligheder for individuelle tilpasninger. Under Personlige indstillinger (se ovenfor) har man samlet muligheden for at tilpasse en lang række af indstillinger for skærm, mus og lyde. Det, der svarer til Udseende i XP hedder i Vista Vinduesfarve og udseende

13 Her kan man igen vælge mellem flere farveskemaer. Proceduren for at tilpasse de enkelte elementer er den samme med at vælge elementet, tilpasse farver, skrifttyper og størrelser og klikke på anvend, hvorefter Vista skifter til det ønskede udseende, og så kan man gemme temaet under menupunktet Tema under Personlige indstillinger. Som noget nyt gemmes også indstillinger for lyde, musemarkører og anden opsætning i den samlede tema fil. På samme måde som i XP kan man hente temaer og flytte dem fra den ene pc til den anden. Vista s bruger kontrol kan i den sammenhæng være ret irriterende, da den hele tiden kan finde på at spørge, om du nu også er sikker på at du vil eller må ændre på Windows opsætning, men man kan slå funktionen fra eller indstille den, så den ikke bryder ind hele tiden. Det handler om hvilke rettigheder den enkelte bruger har på maskinen.

14 Musemarkører: De allerfleste der bruger Windows bruger også musen til at pege og klikke med. Mange med lidt dårligt syn klager imidlertid over, at det er svært at se musen, eller at den let bliver væk for dem. Det er der naturligvis råd for! I XP skal man ind i Start>Kontrolpanel>Mus for at finde egenskaberne for musen. Her vælger man fanebladet Markører og klikker på pilen til højre for temanavnet og får så en lang række valgmuligheder som Windows er født med. Ved at vælge dem en efter en, kan man til højre se hvordan de ser ud, og så vælge den mest synlige. Nå man har fundet den bedste, klikker man på Anvend og derefter på OK, og så har man nye og tydeligere markører. Også her er det muligt at søge på internettet efter alternativer, men man skal som sædvanlig passe på, da der kan skjule sig ubehagelige ting ved download. Har man problemer med at følge musen når den flytter sig, eller at se hvor den gemmer sig, kan man med fordel sætte flueben ved de to muligheder under markørindstillinger. I Vis markørspor slæber musepilen en skygge efter sig. Længden bestemmes med skyderen nedenunder, og derved er pilen mere synlig. Vis placeringen med CTRL tasten betyder, at hvis man trykker kort på [CTRL] tasten kommer der et par cirkler, nærmest som en skydeskive omkring pilen, hvorved man lettere får øje på den. I Vista vælger man Musemarkører under personlige indstillinger og kommer så frem til næsten den samme brugerflade som i XP.

15 Der findes masser af mus på markedet, som er beregnet til specielle formål eller blot er alternativer til den normale standard. De fleste af disse kommer med deres egen driver, som skal installeres eller er forinstalleret på pc en, og det betyder at der er mulighed for at vælge andre funktioner, knapper ol. med den medfølgende software. Muselup: Et af alternativerne til Windows standard musedriver er Microsofts egen Intellipoint software. Den følger med mange af Microsofts egne mus og kan endvidere downloades fra Microsoft hjemmeside under Hardware> Drivere. Den vil kun samarbejde med Microsoft egne mus, men til gengæld er der en smart ekstra funktion indbygget i softwaren, en Magnifyer eller et forstørrelsesglas, som mange med let nedsat syn er glade for. Fælles for de mus der kan arbejde med systemet er, at de har hjul og nogle ekstra knapper. En af disse kan så bruges til at aktivere lupfunktionen med, og desuden bruges den til at styre forstørrelsesgraden samt luppens størrelse. Når man klikker på den ekstra knap, dukker der et forstørrelsesglas op omkring muse markøren, og her vises der et forstørret udsnit af skærmbilledet. Dette følger musen rundt på skærmen. Se eksempel nedenfor:

16 Hvis man holder knappen inde kommer følgende symboler frem: Nu er det muligt ved at flytte på musen at bestemme, hvor stor luppen skal være; man kan ændre både højde og bredde på vinduet, og ved at køre med rullen på musen, kan man bestemme hvor stor forstørrelsen skal være. Man skal dog være klar over, at der er tale om en ret simpel forstørrelse, der hurtigt giver trappetrin på kanter og rundinger, og grafik og billeder bliver uldne i kanterne. Imidlertid er der mange med let synsnedsættelse, der er glade for denne funktion evt. i kombination med at hele systemet er sat op til stor visning, så luppen kun benyttes der hvor det kniber lidt. Internettet: En af de funktioner som pc en oftest benyttes til, er at gå på internettet for at hente informationer eller kommunikere. Hertil benytter de fleste Internet Explorer, og også her er der rige muligheder for at ændre på størrelse og udseende af de hjemmesider man besøger. Lettest er det at gå ned i højre hjørne, hvor der findes et værktøj til at zoome ud og ind på den aktuelle side: Her er det muligt at zoome ind og ud i spring som det ses. Det er også muligt at gøre det i spring ved at holde [CTRL] tasten nede og samtidig trykke på + eller på det numeriske tastatur. Endelig kan man vælge Tilpas og så skrive sin egen % værdi ind: Tilsvarende funktioner findes i de alternative internet programmer Firefox og Opera. Under Funktioner>Internetindstillinger i menulinien kan man vælge et punkt der hedder Tilgængelighed. I ældre versioner hedder det Hjælp til handicappede.

17 Her er der mulighed for at vælge følgende: Men desværre er det langt fra alle hjemmesider, der er fleksibelt opbygget til dette, og resultatet er ofte langt fra det ønskede, som det kan ses af nedenstående eksempel fra DR. Som det vist efterhånden er klart, er der mange muligheder for at tilpasse pc ens brugerflade og skærmbillede, så også personer med nedsat syn kan bruge dette snart uundværlige stykke hverdags værktøj. Både i Windows XP s kontrolpanel > Hjælp til handicappede og i Vistas Øget tilgængelighed er der guider, der kan hjælpe med at indstille pc en optimalt til den enkelte bruger, men de bedste erfaringer har vi med de ovennævnte indstillinger af skærm, skærmopløsning og temaer i brugerflader samt tilføjelse af en muselup. Det kan anbefales at være meget tålmodig og prøve flere opsætninger, indtil man finder den rigtige, og det er en god ide at have flere temaer, gerne med relevante navne, så det er let at skifte til et tema, der passer til den aktuelle brug af pc en eller til det aktuelle program.

18 Hjælpemiddelprogrammer: Er ovenstående ikke tilstrækkeligt, er der naturligvis andre hjælpemuligheder. Først og fremmest i form af hjælpemiddelprogrammer, som typisk lånes af det offentlige, hvis synsnedsættelsen er tilstrækkelig stor og behovet for kommunikation og informationssøgning ligeså. Det mest anvendte program er ZoomText, der er amerikansk udviklet, men tilpasset dansk med bl.a. danske menuer og hjælpetekster samt mulighed for dansk tale. Zoomtekst har en værktøjskasse, der består af 2 dele, en til forstørrelse og en til styringen af talen. Har man ikke brug for talehjælp til oplæsning mm. kan man nøjes med at installere forstørrelsesdelen, hvorved programmet også bliver billigere. Det vil føre alt vor vidt her at gennemgå alle mulighederne i programmet eller de øvrige tilsvarende programmer. Har man brug for disse, skal man henvende sig til sin kommune eller synsinstitution og få afprøvet mulighederne samt få undervisning i opsætning og brug af programmerne, der ikke altid er lige til at gå til, men skal tilpasses individuelt. Windows 7 I skrivende stund (juli 2009)har vi mulighed for at se på det kommende styresystem fra Microsoft, Windows 7, via en forløber, der ikke er det endelige styresystem, men en testversion (Release Candidate), der giver mulighed for at se det nye og teste mulighederne. Det ser ud til, at der bliver endnu flere muligheder for at indstille individuelt, og først og fremmest bliver forstørrelses funktionen (Magnifyer) en helt integreret del af systemet og ikke kun en muselup eller et forstørrelsesvindue øverst på skærmen.

19 Det bliver muligt at vælge om man vil have lupfunktion, forstørrelse af hele skærmen, eller et splitvindue, og det ser ud til, at lupfunktionen også følger tekst markøren og ikke kun musepilen. Dog ser det ikke ud til, at udglatning af kanter på bogstaver er med, så der bliver ret hurtigt trappe trin på rundingerne, og grafik bliver tilsvarende uldent i kanterne. Der bliver også flere muligheder for taleunderstøttelse, men vi er desværre hele tiden oppe imod, at dansk ikke er et verdenssprog, så både den danske udgave af selve styresystemet såvel som dansk tale til programmet må vente lidt på sig. Den endelige version af systemet bliver frigivet i slutningen af oktober, og den danske version kommer et par måneder senere. Andre muligheder. Dette var som sagt kun en overfladisk gennemgang af mulighederne i Windows styresystemet (XP og Vista), og dette endda kun med fokus på personer med lettere synsnedsættelser. Er man helt eller næsten blind, findes der skærmlæseprogrammer (JAWS, Windows Eyes m.fl.) der gør det muligt at styre og bruge pc en helt uden skærmbillede, men det ligger udenfor denne artikels rammer at gennemgå disse muligheder, ligesom jeg er gået udenom mulighederne indenfor Mac computere samt de alternative styresystemer baseret på Open Source Linux mm. Et andet problem vi ofte støder ind i er, at individuel tilpasning og hjælpemiddelprogrammer primært er tilknyttet til den enkelte brugers pc. Så når man skal tage

20 individuelle hensyn på systemer, der fungerer på netværk, enten som tynde klienter eller terminal løsninger, der får alle informationer og programmer fra en fælles server, så bliver det meget svært at løse problemerne. Alene at få lov til at prøve, om det kan lade sig gøre at få en svagtseende eller blind op at køre på systemet med de nødvendige ændringer, kan være en udfordring. Ud over skærmen kan også tastaturet være en udfordring. Det er de færreste, der mestrer at skrive 10-finger system uden at se på tastaturet (også kaldet blindskrift, der dog ikke må forveksles med blindes punkt skrift). Det kan varmt anbefales, at man træner denne disciplin, da det gør det lettere at følge med i, hvad der sker på skærmen når man ikke hele tiden skal have næsen i tastaturet for at finde det næste bogstav! Til hjælp for svagtseende er der kommet svagsynstastaturer i handlen. De findes primært i to udgaver - en sort/gul og en sort/hvid - som det ses nedenfor. Også disse kan lånes som hjælpemidler, når det er nødvendigt. Her ses en sammenligning mellem en svagsyns taste og en almindelig lys grå taste. Nedsat eller manglende syn er således slet ikke nogen hindring for at bruge en pc og få alle de informationer en sådan kan give. Det er blot et spørgsmål om at få fat i de rigtige hjælpemidler og indstillinger, og få det hele sat op, så det tager hensyn til brugeren, og få denne instrueret i at bruge mulighederne. Her et eksempel på en arbejdsplads, hvor både pc, cctv og telefonsystem er tilpasset en svagtseende bruger. Anker Balslev Syns- og IT-konsulent Center for Syn og Hjælpemidler, Århus

Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus

Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus Denne vejledning er henvendt til brugere af computere, som benytter Windows XP som styresystem. Windows XP adskiller sig en del fra de øvrige styresystemer.

Læs mere

Fejlsikret Windows Fejlsikret start

Fejlsikret Windows Fejlsikret start Fejlsikret Windows Hvis din computer ikke vil starte, eller hvis den konstant går ned, kan du bruge fejlsikret tilstand til at finde og eventuelt rette fejlen. Fejlsikret tilstand kan også hjælpe dig med

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen.

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen. Hvad sker der, når der tændes for PC en? Når computeren tændes, kontrolleres en række funktioner, bl.a. ram, harddisk, mus, tastatur, diskettedrev og lignende, før det rigtige Windows- billede vises på

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Opdag startskærmen. Startskærmen indeholder alle dine vigtigste oplysninger. Dynamiske felter sørger for, at du altid

Læs mere

«Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET

«Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET «Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET 1 Generelt EDB-NETVÆRK: Der er installeret et edb-net, der er tilsluttet Internettet. Det betyder, at du fra din pc kan få forbindelse til

Læs mere

It-@fdelingen UC Syddanmark 7266 2400

It-@fdelingen UC Syddanmark 7266 2400 UNI-Login Installation af SkoleKom og ændring af kodeord SkoleKom er et udbredt mail- og konferencesystem i skoleverdenen i Danmark. For at komme på SkoleKom, skal du oprettes som bruger, hvor du får 3

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Større tekst og farver i Windows 8.1 (Skrivebord tilstand)

Større tekst og farver i Windows 8.1 (Skrivebord tilstand) Større tekst og farver i Windows 8.1 (Skrivebord tilstand) Vejledning til opsætning af forstørret tekst og farver/kontrast i Windows 8.1. Med Windows 8 introducerede Microsoft en ny Startskærm med flise-genveje

Læs mere

Få det bedste fra Windows 10

Få det bedste fra Windows 10 PRØV TO NYE, FANTASTISKE FUNKTIONER: Få det bedste fra Windows 0 Windows 0 byder på en perlerække af nye og spændende funktioner. Vi har fundet to smarte programmer, der giver dig en forsmag på det nye

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Blomsterhuset Side 1 af 11 Åbn Word 2003 Skriv: Blomsterhuset A/S - tryk enter en gang Skriv: Blomster for alle - tryk enter 5 gange Skriv: I anledning af at - tryk

Læs mere

Windows XP. Tilpasning af computeren

Windows XP. Tilpasning af computeren Side 1 af 12 Windows XP Tilpasning af computeren Indhold Indhold...1 Indledning...2 Mus...2 Venstrehåndet...2 Dobbeltklikke...2 Musemarkøren...3 Musens følsomhed...3 Scrollehjul...4 Indstilling af Skærm...4

Læs mere

Manual til AVG Antivirus

Manual til AVG Antivirus Manual til AVG Antivirus Det anbefales, at alle brugere benytter sig af et antivirus-program. Formålet med programmet er at forhindre din computer i at blive smittet med virus. Virus-inficerede computere

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus (Windows PC)

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus (Windows PC) Brugervejledning ClaroRead fra Dictus (Windows PC) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 5 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 7 AFSPIL... 7 STOP... 7

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC

Brugervejledning. ClaroRead fra Dictus -PC Brugervejledning ClaroRead fra Dictus -PC 1 Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 INSTALLATION... 3 CLAROREAD-VÆRKTØJSLINJE... 3 AFSPIL... 4 STOP... 4 GEM TEKST SOM LYDFIL... 4 INDSTILLINGER... 5

Læs mere

Indlæsning af licensfil og oprettelse af regnskab

Indlæsning af licensfil og oprettelse af regnskab Indlæsning af licensfil og oprettelse af regnskab I det følgende bliver du vejledt i, hvordan du indlæser en licensfil efter installation af Mamut Stellar version 7, samt hvordan du kommer hurtigt i gang

Læs mere

Inden du går i gang. For Mozilla Firefox brugere. For Internet Explorer brugere

Inden du går i gang. For Mozilla Firefox brugere. For Internet Explorer brugere Side 1 af 8 Inden du går i gang For at kunne bruge Alm. Brand Netbank skal du enten bruge Internet Explorer eller Mozilla Firefox. Vi understøtter ikke brug af Google Chrome, og vi kan derfor ikke garantere,

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Greenshot. Indhold Greenshot Klik på det ønskede emne for at springe direkte til emnet.

Greenshot. Indhold Greenshot Klik på det ønskede emne for at springe direkte til emnet. Greenshot Programmet Greenshot kan bruges til at lave skærmklip, dvs. kopiere hele eller dele af et skærmbillede og bruge det et andet sted. Derudover indeholder Greenshot en billededitor, hvor man kan

Læs mere

Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet

Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet Fiberbredbånd TV Telefoni www.gefibernet.dk Indhold 4 Aktivering af det trådløse netværk 7 Opkobling

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Henrik Meyer og Ajâja Hyttel Oprettet: 24/6-13 Sidst revideret 14/5-14 h t t p s : / / c i t r i x. a a b n e t. d k Hvad er nyt i Citrix?... 2 Hvis du ikke

Læs mere

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 I. SMART Board I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2 A. Tastatur... 3 B. Optager... 3 C. Kontrolpanel... 3 IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 A. En Notebookside

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør. KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7

INDHOLDSFORTEGNELSE. Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør. KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7 INDHOLDSFORTEGNELSE Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7 Windows 7-udgaver... 10 32- eller 64-bit version af Windows 7... 11 Hardware...

Læs mere

Billedoptimering i indkaldelsesbreve

Billedoptimering i indkaldelsesbreve Billedoptimering i indkaldelsesbreve Af Flemming Madsen I denne vejledning vil vi vise, hvordan du som skoleadministrator optimerer billeder i rtfdokumenter og dermed kan generere breve med skolens logo

Læs mere

HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING

HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING KOMMANDOOVERSIGT TIL BRUG PÅ WINDOWS COMPUTERE MED JAWS INTRODUKTION: Brailliant displays har indbygget BlueTooth og USB. BlueTooth anvendes til at forbinde

Læs mere

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Systemkrav For at kunne bruge Composite kræves: Windows 95 eller nyere (bemærk - kun Windows kan bruges) Browseren Internet Explorer 6.0 eller

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Denne vejledning er optimeret til Windows XP, men kan også bruges til de andre Windows styresystemer.

Denne vejledning er optimeret til Windows XP, men kan også bruges til de andre Windows styresystemer. Guiden min første backup Trin 2.1 Log på Når du har installeret din DATABOKS fjern-backup manager, vil dit log-ind vindue automatisk komme frem (Du kan få hjælp til at installere din DATABOKS fjern-backup

Læs mere

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD)

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Øvelser Indhold Indhold... 2 Øvelse 1... 3 Start Kommuniker: På Tryk 2 og åbn nogle af de medfølgende dokumenter... 3 Øvelse 2... 4 Grundfunktioner

Læs mere

Billedbehandling med XnView.

Billedbehandling med XnView. Billedbehandling med XnView. 2009 Dag 1: På skrivebordet finder du ikonet for Denne computer højreklik på ikonet og vælg Stifinder på pop-op skiltet. Nu viser Stifinderen de drev der findes på denne computer

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Brugermanual Udarbejdet af IT-afdelingen 2008

Brugermanual Udarbejdet af IT-afdelingen 2008 Brugermanual Konfigurering af Outlook 2007 profil på Windows XP til opkobling med Outlook 2007 klient via Internet (RPC over HTTP): Apoteket.dk Udarbejdet af IT-afdelingen 2008 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Brugervejledning til trådløs router

Brugervejledning til trådløs router Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra EnergiMidt Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk Fiberbredbånd TV Telefoni 2 Indhold 4 Aktivering af det

Læs mere

OPSÆTNING AF TRÅDLØS ROUTER

OPSÆTNING AF TRÅDLØS ROUTER OPSÆTNING AF TRÅDLØS ROUTER Opsætning af router Opkopling af computer til trådløst netværk Waoo leveres af dit lokale energiselskab 1 FIBERBREDBÅND TV TELEFONI ENIIG 2017 2 INDHOLD Opsætning af trådløs

Læs mere

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem FOTO strategi 1. Gem billederne i en mappe på skrivebordet a. Opret en mappe på skrivebordet og navngiv den evt. med årstallet. b. Kopier billederne i kameraets DCIM-mappe og sæt den ind i mappen på skrivebordet.

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Opdatering af Windows XP

Opdatering af Windows XP Opdatering af Windows XP For at sikre computeren mest muligt er det en god idé at opdatere sit styresystem jævnligt. Det anbefales, at man mindst en gang om ugen kontrollerer for opdateringer til sit styresystem,

Læs mere

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio IT-Brugerkursus Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC Printvenligt format Indholdsfortegnelse Formål og opbygning Opgave Vejledning til intranettet Åbne

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Vejledning i installation af chipkortlæsere

Vejledning i installation af chipkortlæsere Vejledning i installation af chipkortlæsere fra Nets P. 1-15 Indholdsfortegnelse Vejledningens formål og indhold... 3 Formål... 3 Indhold... 3 Læsevejledning... 3 Rettigheder... 3 Softwareunderstøttelse

Læs mere

Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5. Vigtigt!

Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5. Vigtigt! Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5 Vigtigt! I forbindelse med installation af dankort terminalen, skal du på den computer hvor dankort

Læs mere

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere.

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. IT-intro 9. august 2011 14:56 IT-introduktion på Risskov Gymnasium FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. Før end man kan logge sig ind

Læs mere

Opsætning af din computer med DLG Bredbånd

Opsætning af din computer med DLG Bredbånd Opsætning af din computer med DLG Bredbånd Indholdsfortegnelse 1. Sådan finder du frem til, hvilken Windows version din computer har. Først klikker du på nede i venstre hjørne, derefter vælger du På den

Læs mere

Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK. - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller

Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK. - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller Side 2 af 13 Indholdsfortegnelse Vær opmærksom på:... 2 1. Sådan downlåner du en netlydbog fra netlydbog.dk... 3

Læs mere

Startvejledning. Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere.

Startvejledning. Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Startvejledning Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Find det du skal bruge Klik på en fane på båndet for at

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

1. Indledning... 1. 2. Installation... 2. 2.1 Mac OS X... 2. 2.2 Windows... 10. 3. Arkivering... 11. 3.1 Mac OS X... 11. 3.2 Windows...

1. Indledning... 1. 2. Installation... 2. 2.1 Mac OS X... 2. 2.2 Windows... 10. 3. Arkivering... 11. 3.1 Mac OS X... 11. 3.2 Windows... Manual til HTTrack 1. Indledning... 1 2. Installation... 2 2.1 Mac OS X... 2 2.2 Windows... 10 3. Arkivering... 11 3.1 Mac OS X... 11 3.2 Windows... 17 4. Visning af arkiveret materiale... 18 4.1 Mac OS

Læs mere

Manual til HTTrack. 1. Indledning. 2. Installation

Manual til HTTrack. 1. Indledning. 2. Installation Manual til HTTrack 1. Indledning... 1 2. Installation... 1 2.1 Mac OS X... 2 2.2 Windows... 9 3. Arkivering... 10 3.1 Mac OS X... 10 3.2 Windows... 14 4. Visning af arkiveret materiale... 15 4.1 Mac OS

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Word-5: Tabeller (2007)

Word-5: Tabeller (2007) Word-5: Tabeller (2007) Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da programmet blev

Læs mere

Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP)

Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP) Word-1: Tag fat på Microsoft Word (XP) Word er et fantastisk program til tekstbehandling og nærmest en de facto standard i verden for den slags. Igennem en række øvelser (og mange timer foran skærmen)

Læs mere

Brugervejledning til trådløs router

Brugervejledning til trådløs router Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router fra EnergiMidt Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk Fiberbredbånd TV Telefoni 2 Indhold 4 Aktivering af det trådløse netværk

Læs mere

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen.

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen. Udarbejdelse af kommunikationsbøger Noter og øvelser i forbindelse med at udarbejde kommunikationsbøger vha. programmet Phraseit (Genlyd). Følgende øvelser og instruktion er baseret på at Phrase-it 2.1

Læs mere

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere.

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. VEJLEDNING TIL ANETAVLE Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. Anetavlen består af en forside, der fortæller hvem anetavlen er opstillet for. 3 sider med aneoversigt i alt 63 personer, samt sider

Læs mere

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken.

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. 27 Åbn en e-mail. Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. Hvis der ikke er kommet ny post, klik på Send/mod, i den øverste linje, så leder mailprogrammet efter ny mail. Nye

Læs mere

ViTal. Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken.

ViTal. Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken. ViTal Sådan læses op med ViTal Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken. Disse knapper er aktive, når du åbner ViTal og bruges til oplæsning

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

Vejledning til Photo Story 3

Vejledning til Photo Story 3 Vejledning til Photo Story 3 Start på billedfortælling Når du har startet programmet, får du dette vindue. Du får 3 valg: 1. Opret en ny fortælling. 2. Redigere et projekt 3. Afspille en fortælling. Den

Læs mere

Undervisning Windows 8(.1)

Undervisning Windows 8(.1) Undervisning Windows 8(.1) Kursusmateriale Jeg vil her forsøge at opridse de basale begreber og funktioner vi har gennemgået på kurset. Da der har været mange spørgsmål løbende, som ikke er besvaret her,

Læs mere

Skyfillers Hosted SharePoint. Kundemanual

Skyfillers Hosted SharePoint. Kundemanual Skyfillers Hosted SharePoint Kundemanual Kundemanual Indhold Generelt... 2 Online adgang SharePoint side... 2 Skift brugeradgangskode... 2 Adgang & opsætning... 3 Windows... 3 Tilføj SharePoint som intranet

Læs mere

Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows

Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows 2017 Sådan nulstiller du dine netværks indstillinger i Windows NewTech IT Norgesvej 17 6100 Haderslev Tlf. 79 306 153 info@newtechit.dk www.newtechit.dk 29-04-2017 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Første

Læs mere

LEOGICS Pen-tablet. Hurtig installationsguide

LEOGICS Pen-tablet. Hurtig installationsguide LEOGICS Pen-tablet Hurtig installationsguide Velkommen Tak for købet af LEOGICS PT-1001 Pen-tablet. Du vil opdage hvor nemt det er at styre din computer ved brug af en digital pen i stedet for en mus.

Læs mere

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Version 5.0 Af Jesper Skou Jensen og Mads Udengaard Sørensen 1 Start installationen 1 1 Indledning Denne vejledning gennemgår opsætning af Sektornet

Læs mere

OVERGANGS- OG OPBYGNINGSEFFEKTER

OVERGANGS- OG OPBYGNINGSEFFEKTER OVERGANGS- OG OPBYGNINGSEFFEKTER Kan PowerPoint ikke animere, kan programmet i stedet lave overgangs- og opbygningseffekter. Ikke mindst opbygningseffekter giver rige muligheder, for at lave særdeles avancerede

Læs mere

Webmail Gmail Generelt Side 1

Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 2 Indholdsfortegnelse Oprette en Gmail...... Side 4 Indbakken Oversigt...... Side 9 Skriv en mail...... Side 11 Formateringsværktøjer...... Side

Læs mere

Kom godt i gang. Sitecore Foundry maj Version 1.1

Kom godt i gang. Sitecore Foundry maj Version 1.1 Sitecore Foundry 4 Kom godt i gang 26. maj 2014 - Version 1.1 Pentia A/S Store Kongensgade 66, Baghuset 1264 København K Telefon: 7023 3330 E-mail: info@foreningssite.dk Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer Windows 7 Øvelse 1: Genveje Højreklik på et tomt sted på skrivebordet og opret en Ny mappe. Omdøb mappen til Edb Åbn Word ved at klikke I følgende rækkefølge: Startknap Alle programmer Microsoft Office

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSE OG SIKKERHED PÅ DIN COMPUTER.

VEDLIGEHOLDELSE OG SIKKERHED PÅ DIN COMPUTER. VEDLIGEHOLDELSE OG SIKKERHED PÅ DIN COMPUTER. HARDDISKEN Harddisken er den enhed der bruges til at lagre operativsystemet (Windows), programmer og egne filer i din computer. Egne filer kan være dokumenter,

Læs mere

VPN. Vejledning i opsætning af VPN IKT - Januar 2008. Opsætning Klik Start klik Kontrolpanel.

VPN. Vejledning i opsætning af VPN IKT - Januar 2008. Opsætning Klik Start klik Kontrolpanel. VPN VPN adgang til ASB s netværk er i øjeblikket en software-baseret PPTP-løsning, hvorfor opsætningen nemt kan foretages af den enkelte bruger i Windows. Nedenstående vejledning er gældende for den danske

Læs mere

Adobe Digital Editions

Adobe Digital Editions Adobe Digital Editions Kom godt i gang Klik på knapperne nedenfor for at komme videre Forberedelse Download Adobe Digital Editions: Til Windows TRYK HER Til Mac OS TRYK HER Bemærk: Adobe Digital Editions

Læs mere

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012 Picto Selector Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde Version: Oktober 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Picto Selector?...4 USB?...4 Hent programmet...4 Installer programmet på din computer...5

Læs mere

Installation af MySQL server på PC

Installation af MySQL server på PC Installation af MySQL server på PC (Udgave 0.02 2013-Oktober-06 @ 22:30 Chris Bagge, Mindre rettelser) Dette er en kort beskrivelse af hvordan man får installeret en MySQL server på en PC med Windows 7.

Læs mere

Opsætning af eduroam Det trådløse netværk på ASB

Opsætning af eduroam Det trådløse netværk på ASB Opsætning af eduroam Det trådløse netværk på ASB Indhold 03 Det trådløse netværk på ASB: eduroam 03 AAAAntivirus software 04 eduroam med Windows Vista 08 eduroam med Windows XP 09 Trådløst netværk (eduroam)

Læs mere

Photo Story 3. Photo Story 3

Photo Story 3. Photo Story 3 Side 1 af 8 Photo Story 3 Introduktion Når jeg tager på ferie, tager jeg altid en masse videoer og billeder, som jeg så efter hjemkomsten redigerer, så jeg selv og andre kan have glæde af at se indtryk

Læs mere

ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5

ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 LÆSEFUNKTIONER 1. Start CD-ORD 5 CD-ORD 5 startes fra genvejsikonet på Skrivebordet. Når det er startet ses programmets værktøjslinie øverst på skærmen. Ligger genvejen

Læs mere

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1 TAL SEORD TEX Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S ScanDis A/S Kursus Del 1 i ViTre pakken - 2013 Side

Læs mere

Brugervejledning til lejet ekstern trådløs router

Brugervejledning til lejet ekstern trådløs router Brugervejledning til lejet ekstern trådløs router Sådan opsætter du den lejede eksterne trådløse router fra AURA Fiber Fiberbredbånd TV Telefoni Indhold 4 Aktivering af det trådløse netværk 7 Opkobling

Læs mere

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0 Viditronic NDVR Quick Guide Ver. 2.0 1 Indholdsfortegnelse 1. HOVEDMENU 3 1.1 START 5 1.2 AKTIVITETSINDIKATOR: 7 1.3 INFORMATIONS VINDUE: 7 1.4 PTZ KAMERA KONTROL: 7 1.5 SKÆRMMENU 8 1.5.1 AKTIVER BEVÆGELSE:

Læs mere

Tastevejledning Windows XP

Tastevejledning Windows XP Tastevejledning Windows XP Tastevejledningen dækker den danske udgave af Windows XP. Der er taget udgangspunkt i en standard installation, hvor der ikke er foretaget tilpasninger i skærmopsætning, valg

Læs mere

Indstillinger af skærm, skrivebord og papirkurv

Indstillinger af skærm, skrivebord og papirkurv Skærmens format og opløsning Skærmens opløsning angives i pixels (små kvadrater). Den valgte opløsningen skal helst passe med skærmens format, dvs. forholdet mellem længde og bredde, ellers bliver billederne

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Tastemanual til Webbyggeren

Tastemanual til Webbyggeren Tastemanual til Webbyggeren Denne tastemanual er opbygget således, at eleverne skal lave deres hjemmeside i en allerede konstrueret hjemmesideskabelon, som de kan arbejde videre i, lægge tekst ind i, ændre

Læs mere

Skriv med CD-ORD 8. Ordbogen.com

Skriv med CD-ORD 8. Ordbogen.com Ordbogen.com Skolerne i Furesø abonnerer på Ordbogen.com. Det er et online ordbogsprogram der lægger sig ind øverst i skærmbilledet. Det forsvinder igen, men efterlader en grå linie som kan aktivere programmet

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

Vejledning i oprettelse og anvendelse af studiedokumenter

Vejledning i oprettelse og anvendelse af studiedokumenter Vejledning i oprettelse og anvendelse af studiedokumenter Dokumenter som alle kan skrive i Udover meddelelser (breve og konferenceindlæg) er det muligt at oprette dokumenter og præsentationer på SkoleKom.

Læs mere

Image Converter. Betjeningsvejledning. Indholdsfortegnelse: Version: 1.1.0.0. Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes

Image Converter. Betjeningsvejledning. Indholdsfortegnelse: Version: 1.1.0.0. Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes Image Converter Betjeningsvejledning Version: 1.1.0.0 Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes Indholdsfortegnelse: Overblik over Image Converter P2 Image Converteringsproces P3 Importér

Læs mere

Vejledning til Office 365 for skoleelever i Aarhus Kommune, Børn og Unge

Vejledning til Office 365 for skoleelever i Aarhus Kommune, Børn og Unge Vejledning til Office 365 for skoleelever i Aarhus Kommune, Børn og Unge Vejledning til Kom godt i gang med Office 365, download af Office 365, OneDrive samt Word, Excel og PowerPoint Version 1.03 (13.

Læs mere

Skifte til OneNote 2010

Skifte til OneNote 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft OneNote 2010 ser meget anderledes ud end OneNote 2007, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Sætte et nyhedsbrev eller julebrev op i Draw Hvor du også bruger Photofiltre 7 side 1

Sætte et nyhedsbrev eller julebrev op i Draw Hvor du også bruger Photofiltre 7 side 1 side 1 Denne vejledning skal vise hvordan man kan lave et julebrev - det kan også være et nyhedsbrev. Fremgangsmåden er den samme Opsætningen foregår i LibreOffice Draw Men hvor man også bruger Photofiltre

Læs mere

KAPITEL 1 Introduktion

KAPITEL 1 Introduktion KAPITEL 1 Introduktion ZoomText 9.1 er et specialdesignet computer program der hjælper svagsynede med at se skærmbilledet på computeren. Ved at benytte både skærmforstørrelse og skærmlæsning giver ZoomText

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Introduktion til OneDrive. Windows-selvstudium: Side 11 af 11

Introduktion til OneDrive. Windows-selvstudium: Side 11 af 11 Introduktion til OneDrive Windows-selvstudium: Side 11 af 11 I Windows 8.1 og Windows RT 8.1 kan du nemt gemme dine filer i OneDrive og åbne dem fra en hvilken som helst enhed, f.eks. din pc, tablet eller

Læs mere

Se Billeder i Picasa.

Se Billeder i Picasa. Se Billeder i Picasa. Selvom det er vigtigt at organisere, redigere og udskrive sine billeder, er det også vigtigt, at man ønsker at lære om de forskellige måder man kan se sine billeder på. Visning af

Læs mere

Hvordan bruger jeg WebMail?

Hvordan bruger jeg WebMail? AluData: Hvordan bruger jeg WebMail? Til Elisabeth 2014 AluData::Vanløse 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Vi kobler os på WebMail...3 3. Vi ser nærmere på postkassens opbygning...5 4. Vi skriver

Læs mere