Når det kniber med at se skærmen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Når det kniber med at se skærmen."

Transkript

1 Når det kniber med at se skærmen. En vejledning i opsætning af pc skærme til personer med nedsat syn. Center for Syn og Hjælpemidler Michael Drevsensvej Højbjerg

2 Når det kniber med at se skærmen. Vi lever i et informationssamfund, hvad enten vi kan lide det eller ej. Ustandseligt bliver vi opfordret til eller bedt om at se mere på Kommunikation med såvel offentlige instanser som private foretagender skal helst foregå over internettet, og alt dette kræver normalt, at man kan se hvad der står og hvad der sker på skærmen. Når synet forringes enten som et led i de naturlige aldringsprocesser, eller som et resultat af en decideret sygelig tilstand, er dette naturligvis et problem. I det følgende vil vi se lidt nærmere på, hvordan man kan tilpasse sin skærm og programmerne, så man bedre kan se dem, selvom synet ikke er helt perfekt. Der er i det følgende kun taget hensyn til styresystemet Windows, der er det mest udbredte og nok vil være at finde på over 90% af alle pc er i private hjem, men visningen af brugerflader kan også tilpasses i de andre styresystemer, både Mac og de der baserer sig på forskellige Linux systemer. Før vi går over til detaljer i opsætning, vil det dog være på sin plads at sige lidt om computerskærme og deres placering. Skærmtyper: Man skelner mellem 2 hovedtyper af skærme, de analoge der er de gammeldags billedrørs skærme, som sidder i en dyb kasse med røret og den tilhørende elektronik, og så de nyere fladskærme, hvor selve billedelementet er et tyndt panel og det og den tilhørende elektronik let kan være i en flad kasse, der kun er få centimeter i dybden. Panelet kan benytte forskellige former for teknologi, TFT, LCD, Plasma eller LED, og vi vil ikke her komme ind på de tekniske forskelle, men en væsentlig forskel er den statiske elektricitet og elektromagnetiske stråling der kommer fra skærmene. Prøv at sætte ansigtet eller en arm tæt til en gammeldags skærm og oplev hvordan det knitrer og hårene rejser sig. Dette er ikke tilfældet med en fladskærm, og det betyder en hel del, hvis man ser dårligt og skal have ansigtet meget tæt til skærmen for at kunne aflæse den. Det giver mindre irritation af øjnene og mindre risiko for tørre øjne. Der er i de seneste år sket en rivende udvikling indenfor området, ikke mindst drevet frem af ønsket om at lave stadig bedre tv, der benytter den samme teknologi. Inden for de næste par år venter vi, at en ny type skærme kaldet OLED kommer på markedet, og de skulle være endnu mere lysstærke og kontrastrige end de nuværende. Mange ældre sidder i dag med udstyr af den gamle type som kan være analoge skærme og pc er de har overtaget fra børn og børnebørn, der ofte skal være med på det sidste nye - ikke mindst til spil og film. Det betyder, at der er tale om analoge skærme på 15-19, og her skal man huske, at det synlige område på en analog skærm på f.eks. 17 kun er ca. 16, idet målet angiver

3 diagonalen på billedrøret, og da dette er pakket ind, stjæler kassen noget af fladen, der dog alligevel ikke kan udnyttes 100%. For fladskærmenes vedkommende angiver målet den synlige del af panelet, så her er ikke noget spild. Før i tiden var forholdet mellem bredde og højde på skærmen 4:3, men i dag går man mere og mere over til bredformat skærme som vi kender det fra de nyeste tv, hvor forholdet mellem bredde og højde er 16: 9. Inden for computerverdenen opererer man dog mest med forholdet 16:10. Disse forskellige formater betyder, at der af og til opstår forvrængning i skærmbilledet, og at cirkler ikke kan blive helt runde, eller der er sorte områder i top og bund eller i siderne af skærmen. Det er måske nødvendigt at få teknisk assistance til at få tilpasset skærm, skærmkort og driverne til dette, så man kan få det optimale udbytte af skærmen. Skærmfrekvens: Tilkobler man uden videre en analog billedrørs skærm til en Windows PC, vil den som standard have en billedfrekvens på 60hz, hvilket mange kan opfatte som at billedet står og flimrer lidt eller virker lidt uroligt. Prøv at sætte skærmfrekvensen op til 75hz eller højere hvis det er muligt, og billedet vil virke mere klart og roligt, men der skal så måske efterjusteres på knapperne på selve skærmkassen for at fylde hele billedfladen ud. Her vises f.eks. nogle af valgmulighederne på en XP maskine med 4:3 skærm og en Vista med 16:10 skærm. Valget foretages under Egenskaber eller indstillinger for skærm >Indstillinger >Avanceret >Kort > Liste over tilstande hvor også farvekvaliteten vælges. Problemet med skærmfrekvensen har vi ikke med fladskærmene, da deres teknologi gør, at man ikke oplever flimmer på disse. De fleste vil heller ikke kunne omstilles til andre frekvenser. Til gengæld har deres opdateringshastighed noget at sige i forhold til hvordan hurtige bevægelser vises på skærmen. Dette har dog mest betydning i forhold til film og spil.

4 Et godt bud på en fornuftig skærm med dagens teknologi vil være en bredformat fladskærm i 19 eller 22. En sådan kan fås fra ca. kr ,- og op. Skærmens placering: Den gyldne regel for skærmens placering er ca. 60 cm. fra brugerens øjne. I praksis opererer man med intervallet cm afhængig af skærmens størrelse. Man anbefaler også, at skærmens overkant er ud for brugerens øjne, således at man kigger lidt nedad (ca o ) for at se midt på skærmen. Undgå stærkt lys f.eks. fra et vindue eller en lampe lige bag ved skærmen (modlysblænding) eller bag ved dig selv. Det sidste vil give reflekser i skærmen. Her har skærmens overflade også stor betydning. Mange computerskærme, navnlig på de bærbare, er meget blanke i overfladen og er derfor ekstra følsomme for refleksioner. Vi anbefaler matte skærmoverflader til svagtseende, der ofte er mere følsomme for generende lysreflekser end mennesker med normalt syn. Vi oplever ofte at folk med nedsat syn skal meget tættere på for at se skærmen. Har man en kort læseafstand, er det vigtigt, at evt. briller passer til dette. Her skal man have en god snak med sin optiker. I arbejdsmæssige sammenhænge kan man være berettiget til egentlige skærmbriller, hvis man har dagligt længerevarende skærmarbejde. Få evt. mere at vide herom ved arbejdstilsynet.

5 Har man en meget kort arbejdsafstand til skærmen, skal den op at hænge på en svingarm, så man let kan justere højde og afstand til skærmen og ikke skal sidde og bøje sig fremover og få ondt i nakke og skuldre for at se på skærmen. De fleste fladskærme er forsynet med 4 huller på bagsiden, der er beregnet til montering på svingarmens endebeslag efter den såkaldte Vesa Standard. Styresystemer: Som nævnt tidligere vil vi her kun beskæftige os med mulighederne for at indstille brugerfladerne i Windows. Vi kan stadig komme ud for enkelte, der sidder med en Windows 98 installation, men ellers er det Windows XP og Vista, der er de mest udbredte systemer. Der er forskel på hvad der kan indstilles og hvordan det gøres i de to systemer, så i det følgende kommer først en vejledning til XP og derefter en til Vista. Skærmopløsning: Skærmopløsning er et udtryk for hvor mange billedpunkter der vises på skærmen. Et billede, der er opbygget af 800x600 punkter er mere grovkornet end et billede, der består af 1600x1200 punkter. Det er således ofte muligt at få vist tekst og grafik meget fint, men da et givent bogstav eller et ikon er opbygget af et bestemt antal punkter, så bliver de tilsvarende mindre når man øger antallet af punkter på den samme skærm. Mange med nedsat syn prøver at klare problemet ved at vælge den laveste opløsning, men kan så komme ud for, at et bestemt program eller en hjemmeside er beregnet til at skulle vises i en højere opløsning. Resultatet er, at nogle informationer ikke kan komme med på skærmen, de er udenfor rammen. Ligeledes er de fleste fladskærme konstrueret til at arbejde ved en bestemt opløsning, og vælger man en anden opløsning, kan der være problemer med at vise billedet tydeligt. Her ses nogle af valgmulighederne.

6 En anden mulighed er at benytte den skyder, der er i startvinduet til skærmindstillinger. Den hurtige vej til skærmindstillinger sker ved at højreklikke på skrivebordet. I WindowsXP kommer følgende billede frem: Her vælges fanebladet Indstillinger Herved kommer følgende frem: Læg mærke til hvordan eksempelruden viser forskellen på de to opløsninger.

7 Er det en Vista maskine det drejer sig om, giver højreklik på skærmen en dialog, hvor man vælger Personlige indstillinger og så fremkommer følgende: Her vælges nederste punkt Skærmindstillinger, og følgende muligheder fremkommer:

8 Her er eksempelruden dog ikke så informativ, men går man videre til avancerede indstillinger, kommer følgende frem: Her kan man igen få vist alle de formater der understøttes. Der er også den mulighed, at man klikker på Hvordan får jeg den bedste visning?, og så kommer Windows hjælp med en masse forklaringer og forslag.

9 DPI indstilling: Et af forslagene til ændring af visningen på skærmen er at ændre pc ens DPI indstilling. DPI står for Dots Per Inch, altså punkter per tomme. Som standard vil Windows vælge 96, så 1 tomme er lig med 96 billedpunkter på skærmen. En anden mulighed er at vælge 120 DPI, der svarer til 125% af det normale billede. Dette gøres ved i Vista at klikke på punktet Juster skrift størrelse (dpi) til venstre i dialogvinduet Personlige indstillinger (se ovenfor). Nu får man følgende mulighed: Klikker man på Brugerdefineret dpi kommer følgende: Det kan være fristende at vælge f.eks. 200% og få følgende skriftsnit: Men man skal være meget forsigtig med at vælge den løsning, da det kan give overraskelser hen ad vejen. Det er langt fra alle programmer og dialoger, der kan klare at tilpasse sig disse indstillinger, og så kan man komme ud for, at f.eks. OK eller Annuller knapper bliver presset ud af rammen og ikke kan anvendes, eller at det hele bliver rodet sammen, så flere bogstaver eller ikoner står oven i hinanden. Hvis man anvender Vista styresystemet ser det ud til at gå bedre med at bruge denne facilitet end i de ældre versioner af Windows.

10 Udseende: Den bedste måde at tilpasse Windows udseende til ens synsmæssige behov er ved at lave et individuelt tema med de farver og skrifter der passer til ens syn. Det er endda muligt at lave flere temaer der passer til forskellige programmer eller forskellig brug af pc en, og endvidere er det muligt at tage sine fortrukne, individuelle temaer med fra pc til pc på et hukommelsesmedie f.eks. en USB-pind. For at lave et individuelt tema eller udseende skal vi tilbage til Egenskaber for skærm for Windows XP s vedkommende og Personlige indstillinger for Vista. I XP skal vi have fat i fanebladet Udseende Man kan vælge mellem XP-layout eller Windows Klassisk. I XP-layout kan vælges mellem Standard blå, Olivengrøn og Sølvgrå, og Skriftstørrelse kan vælges mellem Normal, Store og Ekstra store. I Klassisk layout kan vælges mellem mange forskellige temaer, der bliver synlige i vinduet ovenover. Se f.eks. her hvor der er valgt temaet Mursten I nogle af farveskemaerne er der ikke valgmuligheder for skriftstørrelser, i andre er der de sædvanlige 3 normal, stor og ekstra stor.

11 Når man har fundet et tema, der ser brugbart ud, klikker man på Avanceret, og så skal vi til at tilpasse individuelt. Nu er det muligt at gennemgå hvert enkelt element som et vindue består af og tilpasse farver, skrifttyper, størrelser mm. Se her f.eks. hvordan man kan ændre farver, skrifttyper og størrelser på den aktive titellinie. Gemme og hente temaer: Når man har gennemgået samtlige elementer og har lavet et godt personligt tema, går man tilbage til Egenskaber for skærm og vælger det første faneblad Temaer, og her klikker man på Anvend, hvorefter pc en skifter udseende til det ønskede. Det nye tema står nu som et Ændret tema og det vil vi gerne have gemt. Klik på Gem som og giv det et navn.

12 Som man kan se gemmes det nye tema automatisk i Dokumenter som en tema fil. Man kan også vælge andre placeringer, men det er nu muligt at kopiere filen over på et hukommelsesmedie og tage den med sig til andre pc er. Skiftet mellem de forskellige temaer, man har lavet, foregår på første faneblad, hvor man klikker på pilen til højre for temanavnet og får sine valgmuligheder frem. Man kan her vælge mellem de temaer, der er i forvejen eller søge efter flere via Gennemse, hvor man så åbner sit hukommelsesmedie med den gemte fil. Som man kan se, er det også muligt at hente temaer online via internettet. Her skal man dog passe på, da der kan skjule sig virus og andet i temaerne, og mange antivirus programmer vil ikke tillade download af filer, der ændrer på Windows opsætning. I Vista er der om muligt endnu flere muligheder for individuelle tilpasninger. Under Personlige indstillinger (se ovenfor) har man samlet muligheden for at tilpasse en lang række af indstillinger for skærm, mus og lyde. Det, der svarer til Udseende i XP hedder i Vista Vinduesfarve og udseende

13 Her kan man igen vælge mellem flere farveskemaer. Proceduren for at tilpasse de enkelte elementer er den samme med at vælge elementet, tilpasse farver, skrifttyper og størrelser og klikke på anvend, hvorefter Vista skifter til det ønskede udseende, og så kan man gemme temaet under menupunktet Tema under Personlige indstillinger. Som noget nyt gemmes også indstillinger for lyde, musemarkører og anden opsætning i den samlede tema fil. På samme måde som i XP kan man hente temaer og flytte dem fra den ene pc til den anden. Vista s bruger kontrol kan i den sammenhæng være ret irriterende, da den hele tiden kan finde på at spørge, om du nu også er sikker på at du vil eller må ændre på Windows opsætning, men man kan slå funktionen fra eller indstille den, så den ikke bryder ind hele tiden. Det handler om hvilke rettigheder den enkelte bruger har på maskinen.

14 Musemarkører: De allerfleste der bruger Windows bruger også musen til at pege og klikke med. Mange med lidt dårligt syn klager imidlertid over, at det er svært at se musen, eller at den let bliver væk for dem. Det er der naturligvis råd for! I XP skal man ind i Start>Kontrolpanel>Mus for at finde egenskaberne for musen. Her vælger man fanebladet Markører og klikker på pilen til højre for temanavnet og får så en lang række valgmuligheder som Windows er født med. Ved at vælge dem en efter en, kan man til højre se hvordan de ser ud, og så vælge den mest synlige. Nå man har fundet den bedste, klikker man på Anvend og derefter på OK, og så har man nye og tydeligere markører. Også her er det muligt at søge på internettet efter alternativer, men man skal som sædvanlig passe på, da der kan skjule sig ubehagelige ting ved download. Har man problemer med at følge musen når den flytter sig, eller at se hvor den gemmer sig, kan man med fordel sætte flueben ved de to muligheder under markørindstillinger. I Vis markørspor slæber musepilen en skygge efter sig. Længden bestemmes med skyderen nedenunder, og derved er pilen mere synlig. Vis placeringen med CTRL tasten betyder, at hvis man trykker kort på [CTRL] tasten kommer der et par cirkler, nærmest som en skydeskive omkring pilen, hvorved man lettere får øje på den. I Vista vælger man Musemarkører under personlige indstillinger og kommer så frem til næsten den samme brugerflade som i XP.

15 Der findes masser af mus på markedet, som er beregnet til specielle formål eller blot er alternativer til den normale standard. De fleste af disse kommer med deres egen driver, som skal installeres eller er forinstalleret på pc en, og det betyder at der er mulighed for at vælge andre funktioner, knapper ol. med den medfølgende software. Muselup: Et af alternativerne til Windows standard musedriver er Microsofts egen Intellipoint software. Den følger med mange af Microsofts egne mus og kan endvidere downloades fra Microsoft hjemmeside under Hardware> Drivere. Den vil kun samarbejde med Microsoft egne mus, men til gengæld er der en smart ekstra funktion indbygget i softwaren, en Magnifyer eller et forstørrelsesglas, som mange med let nedsat syn er glade for. Fælles for de mus der kan arbejde med systemet er, at de har hjul og nogle ekstra knapper. En af disse kan så bruges til at aktivere lupfunktionen med, og desuden bruges den til at styre forstørrelsesgraden samt luppens størrelse. Når man klikker på den ekstra knap, dukker der et forstørrelsesglas op omkring muse markøren, og her vises der et forstørret udsnit af skærmbilledet. Dette følger musen rundt på skærmen. Se eksempel nedenfor:

16 Hvis man holder knappen inde kommer følgende symboler frem: Nu er det muligt ved at flytte på musen at bestemme, hvor stor luppen skal være; man kan ændre både højde og bredde på vinduet, og ved at køre med rullen på musen, kan man bestemme hvor stor forstørrelsen skal være. Man skal dog være klar over, at der er tale om en ret simpel forstørrelse, der hurtigt giver trappetrin på kanter og rundinger, og grafik og billeder bliver uldne i kanterne. Imidlertid er der mange med let synsnedsættelse, der er glade for denne funktion evt. i kombination med at hele systemet er sat op til stor visning, så luppen kun benyttes der hvor det kniber lidt. Internettet: En af de funktioner som pc en oftest benyttes til, er at gå på internettet for at hente informationer eller kommunikere. Hertil benytter de fleste Internet Explorer, og også her er der rige muligheder for at ændre på størrelse og udseende af de hjemmesider man besøger. Lettest er det at gå ned i højre hjørne, hvor der findes et værktøj til at zoome ud og ind på den aktuelle side: Her er det muligt at zoome ind og ud i spring som det ses. Det er også muligt at gøre det i spring ved at holde [CTRL] tasten nede og samtidig trykke på + eller på det numeriske tastatur. Endelig kan man vælge Tilpas og så skrive sin egen % værdi ind: Tilsvarende funktioner findes i de alternative internet programmer Firefox og Opera. Under Funktioner>Internetindstillinger i menulinien kan man vælge et punkt der hedder Tilgængelighed. I ældre versioner hedder det Hjælp til handicappede.

17 Her er der mulighed for at vælge følgende: Men desværre er det langt fra alle hjemmesider, der er fleksibelt opbygget til dette, og resultatet er ofte langt fra det ønskede, som det kan ses af nedenstående eksempel fra DR. Som det vist efterhånden er klart, er der mange muligheder for at tilpasse pc ens brugerflade og skærmbillede, så også personer med nedsat syn kan bruge dette snart uundværlige stykke hverdags værktøj. Både i Windows XP s kontrolpanel > Hjælp til handicappede og i Vistas Øget tilgængelighed er der guider, der kan hjælpe med at indstille pc en optimalt til den enkelte bruger, men de bedste erfaringer har vi med de ovennævnte indstillinger af skærm, skærmopløsning og temaer i brugerflader samt tilføjelse af en muselup. Det kan anbefales at være meget tålmodig og prøve flere opsætninger, indtil man finder den rigtige, og det er en god ide at have flere temaer, gerne med relevante navne, så det er let at skifte til et tema, der passer til den aktuelle brug af pc en eller til det aktuelle program.

18 Hjælpemiddelprogrammer: Er ovenstående ikke tilstrækkeligt, er der naturligvis andre hjælpemuligheder. Først og fremmest i form af hjælpemiddelprogrammer, som typisk lånes af det offentlige, hvis synsnedsættelsen er tilstrækkelig stor og behovet for kommunikation og informationssøgning ligeså. Det mest anvendte program er ZoomText, der er amerikansk udviklet, men tilpasset dansk med bl.a. danske menuer og hjælpetekster samt mulighed for dansk tale. Zoomtekst har en værktøjskasse, der består af 2 dele, en til forstørrelse og en til styringen af talen. Har man ikke brug for talehjælp til oplæsning mm. kan man nøjes med at installere forstørrelsesdelen, hvorved programmet også bliver billigere. Det vil føre alt vor vidt her at gennemgå alle mulighederne i programmet eller de øvrige tilsvarende programmer. Har man brug for disse, skal man henvende sig til sin kommune eller synsinstitution og få afprøvet mulighederne samt få undervisning i opsætning og brug af programmerne, der ikke altid er lige til at gå til, men skal tilpasses individuelt. Windows 7 I skrivende stund (juli 2009)har vi mulighed for at se på det kommende styresystem fra Microsoft, Windows 7, via en forløber, der ikke er det endelige styresystem, men en testversion (Release Candidate), der giver mulighed for at se det nye og teste mulighederne. Det ser ud til, at der bliver endnu flere muligheder for at indstille individuelt, og først og fremmest bliver forstørrelses funktionen (Magnifyer) en helt integreret del af systemet og ikke kun en muselup eller et forstørrelsesvindue øverst på skærmen.

19 Det bliver muligt at vælge om man vil have lupfunktion, forstørrelse af hele skærmen, eller et splitvindue, og det ser ud til, at lupfunktionen også følger tekst markøren og ikke kun musepilen. Dog ser det ikke ud til, at udglatning af kanter på bogstaver er med, så der bliver ret hurtigt trappe trin på rundingerne, og grafik bliver tilsvarende uldent i kanterne. Der bliver også flere muligheder for taleunderstøttelse, men vi er desværre hele tiden oppe imod, at dansk ikke er et verdenssprog, så både den danske udgave af selve styresystemet såvel som dansk tale til programmet må vente lidt på sig. Den endelige version af systemet bliver frigivet i slutningen af oktober, og den danske version kommer et par måneder senere. Andre muligheder. Dette var som sagt kun en overfladisk gennemgang af mulighederne i Windows styresystemet (XP og Vista), og dette endda kun med fokus på personer med lettere synsnedsættelser. Er man helt eller næsten blind, findes der skærmlæseprogrammer (JAWS, Windows Eyes m.fl.) der gør det muligt at styre og bruge pc en helt uden skærmbillede, men det ligger udenfor denne artikels rammer at gennemgå disse muligheder, ligesom jeg er gået udenom mulighederne indenfor Mac computere samt de alternative styresystemer baseret på Open Source Linux mm. Et andet problem vi ofte støder ind i er, at individuel tilpasning og hjælpemiddelprogrammer primært er tilknyttet til den enkelte brugers pc. Så når man skal tage

20 individuelle hensyn på systemer, der fungerer på netværk, enten som tynde klienter eller terminal løsninger, der får alle informationer og programmer fra en fælles server, så bliver det meget svært at løse problemerne. Alene at få lov til at prøve, om det kan lade sig gøre at få en svagtseende eller blind op at køre på systemet med de nødvendige ændringer, kan være en udfordring. Ud over skærmen kan også tastaturet være en udfordring. Det er de færreste, der mestrer at skrive 10-finger system uden at se på tastaturet (også kaldet blindskrift, der dog ikke må forveksles med blindes punkt skrift). Det kan varmt anbefales, at man træner denne disciplin, da det gør det lettere at følge med i, hvad der sker på skærmen når man ikke hele tiden skal have næsen i tastaturet for at finde det næste bogstav! Til hjælp for svagtseende er der kommet svagsynstastaturer i handlen. De findes primært i to udgaver - en sort/gul og en sort/hvid - som det ses nedenfor. Også disse kan lånes som hjælpemidler, når det er nødvendigt. Her ses en sammenligning mellem en svagsyns taste og en almindelig lys grå taste. Nedsat eller manglende syn er således slet ikke nogen hindring for at bruge en pc og få alle de informationer en sådan kan give. Det er blot et spørgsmål om at få fat i de rigtige hjælpemidler og indstillinger, og få det hele sat op, så det tager hensyn til brugeren, og få denne instrueret i at bruge mulighederne. Her et eksempel på en arbejdsplads, hvor både pc, cctv og telefonsystem er tilpasset en svagtseende bruger. Anker Balslev Syns- og IT-konsulent Center for Syn og Hjælpemidler, Århus

Fejlsikret Windows Fejlsikret start

Fejlsikret Windows Fejlsikret start Fejlsikret Windows Hvis din computer ikke vil starte, eller hvis den konstant går ned, kan du bruge fejlsikret tilstand til at finde og eventuelt rette fejlen. Fejlsikret tilstand kan også hjælpe dig med

Læs mere

Større tekst og farver i Windows 8.1 (Skrivebord tilstand)

Større tekst og farver i Windows 8.1 (Skrivebord tilstand) Større tekst og farver i Windows 8.1 (Skrivebord tilstand) Vejledning til opsætning af forstørret tekst og farver/kontrast i Windows 8.1. Med Windows 8 introducerede Microsoft en ny Startskærm med flise-genveje

Læs mere

«Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET

«Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET «Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET 1 Generelt EDB-NETVÆRK: Der er installeret et edb-net, der er tilsluttet Internettet. Det betyder, at du fra din pc kan få forbindelse til

Læs mere

Billedoptimering i indkaldelsesbreve

Billedoptimering i indkaldelsesbreve Billedoptimering i indkaldelsesbreve Af Flemming Madsen I denne vejledning vil vi vise, hvordan du som skoleadministrator optimerer billeder i rtfdokumenter og dermed kan generere breve med skolens logo

Læs mere

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Opdag startskærmen. Startskærmen indeholder alle dine vigtigste oplysninger. Dynamiske felter sørger for, at du altid

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Denne vejledning er optimeret til Windows XP, men kan også bruges til de andre Windows styresystemer.

Denne vejledning er optimeret til Windows XP, men kan også bruges til de andre Windows styresystemer. Guiden min første backup Trin 2.1 Log på Når du har installeret din DATABOKS fjern-backup manager, vil dit log-ind vindue automatisk komme frem (Du kan få hjælp til at installere din DATABOKS fjern-backup

Læs mere

Indlæsning af licensfil og oprettelse af regnskab

Indlæsning af licensfil og oprettelse af regnskab Indlæsning af licensfil og oprettelse af regnskab I det følgende bliver du vejledt i, hvordan du indlæser en licensfil efter installation af Mamut Stellar version 7, samt hvordan du kommer hurtigt i gang

Læs mere

Opdatering af Windows XP

Opdatering af Windows XP Opdatering af Windows XP For at sikre computeren mest muligt er det en god idé at opdatere sit styresystem jævnligt. Det anbefales, at man mindst en gang om ugen kontrollerer for opdateringer til sit styresystem,

Læs mere

Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus

Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus Denne vejledning er henvendt til brugere af computere, som benytter Windows XP som styresystem. Windows XP adskiller sig en del fra de øvrige styresystemer.

Læs mere

Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet

Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet Fiberbredbånd TV Telefoni www.gefibernet.dk Indhold 4 Aktivering af det trådløse netværk 7 Opkobling

Læs mere

HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING

HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING KOMMANDOOVERSIGT TIL BRUG PÅ WINDOWS COMPUTERE MED JAWS INTRODUKTION: Brailliant displays har indbygget BlueTooth og USB. BlueTooth anvendes til at forbinde

Læs mere

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere.

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. IT-intro 9. august 2011 14:56 IT-introduktion på Risskov Gymnasium FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. Før end man kan logge sig ind

Læs mere

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1 TAL SEORD TEX Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S ScanDis A/S Kursus Del 1 i ViTre pakken - 2013 Side

Læs mere

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S ViTal ViseOrd ViTex Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne i ViTre pakken. ScanDis A/S Kom nemt i

Læs mere

Skifte til Excel 2010

Skifte til Excel 2010 I denne vejledning Microsoft Excel 2010 ser meget anderledes ud end Excel 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio IT-Brugerkursus Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC Printvenligt format Indholdsfortegnelse Formål og opbygning Opgave Vejledning til intranettet Åbne

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Henrik Meyer og Ajâja Hyttel Oprettet: 24/6-13 Sidst revideret 14/5-14 h t t p s : / / c i t r i x. a a b n e t. d k Hvad er nyt i Citrix?... 2 Hvis du ikke

Læs mere

Opsætning af eduroam Det trådløse netværk på ASB

Opsætning af eduroam Det trådløse netværk på ASB Opsætning af eduroam Det trådløse netværk på ASB Indhold 03 Det trådløse netværk på ASB: eduroam 03 AAAAntivirus software 04 eduroam med Windows Vista 08 eduroam med Windows XP 09 Trådløst netværk (eduroam)

Læs mere

Sådan opretter du en elektronisk aflevering

Sådan opretter du en elektronisk aflevering Sådan arbejder du med opgaver i Gradebook/karakterbog Denne vejledning indeholder en detaljeret beskrivelse af hvordan du bruger gradebook/karakterbogen når du vil arbejde med opgaver og give karakterer

Læs mere

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer Windows 7 Øvelse 1: Genveje Højreklik på et tomt sted på skrivebordet og opret en Ny mappe. Omdøb mappen til Edb Åbn Word ved at klikke I følgende rækkefølge: Startknap Alle programmer Microsoft Office

Læs mere

Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5. Vigtigt!

Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5. Vigtigt! Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5 Vigtigt! I forbindelse med installation af dankort terminalen, skal du på den computer hvor dankort

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør. KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7

INDHOLDSFORTEGNELSE. Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør. KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7 INDHOLDSFORTEGNELSE Et stort spring... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør KAPITEL ET... 9 Introduktion til Windows 7 Windows 7-udgaver... 10 32- eller 64-bit version af Windows 7... 11 Hardware...

Læs mere

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Systemkrav For at kunne bruge Composite kræves: Windows 95 eller nyere (bemærk - kun Windows kan bruges) Browseren Internet Explorer 6.0 eller

Læs mere

Microsoft. fra Word 2003

Microsoft. fra Word 2003 I denne vejledning Microsoft Word 2010 ser meget anderledes ud end Word 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Writer fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i tekstbehandling.

Læs mere

ViTal. Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken.

ViTal. Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken. ViTal Sådan læses op med ViTal Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken. Disse knapper er aktive, når du åbner ViTal og bruges til oplæsning

Læs mere

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med TRE fra ScanDis A/S TAL SEORD TEX Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne ViTal, ViseOrd og ViTex fra ScanDis A/S Kom nemt i gang

Læs mere

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word.

Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 75 Paint & Print Screen (Skærmbillede med beskæring) Åbn Paint, som er et lille tegne- og billedbehandlingsprogram der findes under Programmer i mappen Tilbehør. Åbn også Word. 1. Minimer straks begge

Læs mere

1. Indledning... 1. 2. Installation... 2. 2.1 Mac OS X... 2. 2.2 Windows... 10. 3. Arkivering... 11. 3.1 Mac OS X... 11. 3.2 Windows...

1. Indledning... 1. 2. Installation... 2. 2.1 Mac OS X... 2. 2.2 Windows... 10. 3. Arkivering... 11. 3.1 Mac OS X... 11. 3.2 Windows... Manual til HTTrack 1. Indledning... 1 2. Installation... 2 2.1 Mac OS X... 2 2.2 Windows... 10 3. Arkivering... 11 3.1 Mac OS X... 11 3.2 Windows... 17 4. Visning af arkiveret materiale... 18 4.1 Mac OS

Læs mere

Som regel kan alle Apps ikke vises på en side du kan derfor skyde frem og tilbage på skyderen. For at se alle dine Apps - klik på den nedadvendende

Som regel kan alle Apps ikke vises på en side du kan derfor skyde frem og tilbage på skyderen. For at se alle dine Apps - klik på den nedadvendende Som regel kan alle Apps ikke vises på en side du kan derfor skyde frem og tilbage på skyderen. For at se alle dine Apps - klik på den nedadvendende pil (gælder kun i Windows 8,1) 1 Siden Apps. Ved at klikke

Læs mere

LEOGICS Pen-tablet. Hurtig installationsguide

LEOGICS Pen-tablet. Hurtig installationsguide LEOGICS Pen-tablet Hurtig installationsguide Velkommen Tak for købet af LEOGICS PT-1001 Pen-tablet. Du vil opdage hvor nemt det er at styre din computer ved brug af en digital pen i stedet for en mus.

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

Skriv med CD-ORD 8. Ordbogen.com

Skriv med CD-ORD 8. Ordbogen.com Ordbogen.com Skolerne i Furesø abonnerer på Ordbogen.com. Det er et online ordbogsprogram der lægger sig ind øverst i skærmbilledet. Det forsvinder igen, men efterlader en grå linie som kan aktivere programmet

Læs mere

1. Større opgaver i word

1. Større opgaver i word Indholdsfortegnelse 1. Større opgaver i word...1 1.1. Typografier... 1 1.1.1. Normal... 1 1.1.2. Overskrifter... 5 1.2. Dispositionsvisning... 6 1.3. Indholdsfortegnelse... 6 1.4. Krydshenvisninger...

Læs mere

Startvejledning. Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere.

Startvejledning. Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Startvejledning Microsoft PowerPoint 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi lavet denne guide for at gøre din læreproces nemmere. Find det du skal bruge Klik på en fane på båndet for at

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSE OG SIKKERHED PÅ DIN COMPUTER.

VEDLIGEHOLDELSE OG SIKKERHED PÅ DIN COMPUTER. VEDLIGEHOLDELSE OG SIKKERHED PÅ DIN COMPUTER. HARDDISKEN Harddisken er den enhed der bruges til at lagre operativsystemet (Windows), programmer og egne filer i din computer. Egne filer kan være dokumenter,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender INDHOLDSFORTEGNELSE Windows 8.1... 5 KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade Sådan får du Windows 8.1 på din pc... 8 Startskærmen... 9 Skrivebordet... 10 Kvikguide til den nye brugergrænseflade... 11 Amulet-menuen...

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

ZoomText 10.1 Hurtig Brugervejledning Tillæg

ZoomText 10.1 Hurtig Brugervejledning Tillæg ZoomText 10.1 Hurtig Brugervejledning Tillæg Dette tillæg til ZoomText 10 kortvejledning dækker de nye funktioner og andre ændringer er specifikke for ZoomText 10.1 til Windows 8.x. For primære instruktioner

Læs mere

High Speed Kamera og Redigering

High Speed Kamera og Redigering digital Vejledning High Speed Kamera og Redigering Vejledning til læreren: Fra high speed optagelser til slowmotion film 2013 TEMA: BESKYT DIN HJERNE Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb,

Læs mere

Introduktion til OneDrive. Windows-selvstudium: Side 11 af 11

Introduktion til OneDrive. Windows-selvstudium: Side 11 af 11 Introduktion til OneDrive Windows-selvstudium: Side 11 af 11 I Windows 8.1 og Windows RT 8.1 kan du nemt gemme dine filer i OneDrive og åbne dem fra en hvilken som helst enhed, f.eks. din pc, tablet eller

Læs mere

Velkommen til 6. omgang

Velkommen til 6. omgang Velkommen til 6. omgang I dag Internet Hjemmeopgave 5 Mapper og filer Internet Vi så på faner sidst. og hurtigt på favoritter som ikke må forveksles med faner Favoritter Kan med fordel bruges til internetsider

Læs mere

Guide til opdatering af Parrot CK3100 LCD, 3200LS Color, 3200LS+ og MK6100 med en Parrot Dongle

Guide til opdatering af Parrot CK3100 LCD, 3200LS Color, 3200LS+ og MK6100 med en Parrot Dongle Hvis man bruger en Bluetooth dongle fra Parrot (Parrot Dongle), så skal man følge nedenstående guide. Guiden er baseret med opdateringssoftware, version 3.4.1.0, til Microsoft Windows XP. For at kunne

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede at dias ligger på hjemmesiden, så I kan se dem igen hjemme. Peter har ordet Blev vi færdige med vinduerne?? Øvelse tastatur og mus vi ikke kunne sidste gang får I som hjemmeopgave

Læs mere

Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple.

Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple. 1af23 Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple. 1. Forord. Denne brugervejledning er fremstillet for at hjælpe personer ved Lokalhistorisk Arkiver i ny Sønderborg kommune, som kun har ringe kendskab

Læs mere

Typografi og layout i Word 2010

Typografi og layout i Word 2010 Ret&Rigtigt F12 Niels Erik Wille Typografi og layout i Word 2010 Papirformat og papirets orientering (højformat / bredformat) Vælges i menuen Sidelayout: Man kan vælge Retning (højformat / bredformat)

Læs mere

Manual til AVG Antivirus

Manual til AVG Antivirus Manual til AVG Antivirus Det anbefales, at alle brugere benytter sig af et antivirus-program. Formålet med programmet er at forhindre din computer i at blive smittet med virus. Virus-inficerede computere

Læs mere

ZoomText 10.1 for Windows 8 Hurtig Brugervejledning Tillæg

ZoomText 10.1 for Windows 8 Hurtig Brugervejledning Tillæg ZoomText 10.1 for Windows 8 Hurtig Brugervejledning Tillæg Dette tillæg til ZoomText 10 kortvejledning dækker de nye funktioner og andre ændringer er specifikke for ZoomText 10.1 til Windows 8. For primære

Læs mere

Seniorklubben TDC Jylland Cloud Computing Kursus 2011_5: Rev. 02.11.2011

Seniorklubben TDC Jylland Cloud Computing Kursus 2011_5: Rev. 02.11.2011 1. Om 2. Valg af Google som gratis udbyder ved 3. Valg af browser 4. Oprette en mail-adresse (G-mail) og en konto ved Google 5. Hierarkisk opbygning af mappe- og filsystem i Google 6. Oprette mapper i

Læs mere

Installation af MySQL server på PC

Installation af MySQL server på PC Installation af MySQL server på PC (Udgave 0.02 2013-Oktober-06 @ 22:30 Chris Bagge, Mindre rettelser) Dette er en kort beskrivelse af hvordan man får installeret en MySQL server på en PC med Windows 7.

Læs mere

Vejledning til brug af FirstClass

Vejledning til brug af FirstClass Vejledning til brug af FirstClass - opdateret januar 2013 Indhold Installation af FirstClass foretages kun første gang... 2 Hent FirstClass-klienten... 2 Installer FirstClass-klienten... 3 Ændre kodeord...

Læs mere

Skyfillers Online Backup. Kundemanual

Skyfillers Online Backup. Kundemanual Skyfillers Online Backup Kundemanual Kundemanual Indhold Opsætning... 2 Installation... 2 Download software... 2 Installation under Windows... 2 Installation under Mac OS X... 3 Log ind... 3 Tilpas kontoindstillinger...

Læs mere

Installationsvejledning til kabel-modem

Installationsvejledning til kabel-modem Installationsvejledning til kabel-modem Kære nye Canal Digital Internet-kunde, Du har fået tilsendt følgende 3 dele til din nye internetforbindelse. 1. Kabelmodem med strømforsyning 2. Netværkskabel 3.

Læs mere

Gadwin PrintScreen Version 3,5

Gadwin PrintScreen Version 3,5 Side 1 af 6 Gadwin PrintScreen Version 3,5 Indhold: Introduktion...1 Properties (indstillinger)...2 Preferences...2 Source...3 Destination....3 Image...4 About...4 Brug af programmet...5 Introduktion Når

Læs mere

VLC-player. Meget alsidig medieafspiller til din computer. Version: August 2012

VLC-player. Meget alsidig medieafspiller til din computer. Version: August 2012 VLC-player Meget alsidig medieafspiller til din computer Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er VLC-player?...4 Hvorfor ikke bruge Mediaplayer fra Microsoft?...4 Hvilke filtyper kan afspilles?...4

Læs mere

Opsætning af din computer med DLG Bredbånd

Opsætning af din computer med DLG Bredbånd Opsætning af din computer med DLG Bredbånd Indholdsfortegnelse 1. Sådan finder du frem til, hvilken Windows version din computer har. Først klikker du på nede i venstre hjørne, derefter vælger du På den

Læs mere

pcanywhere og Windows XP-firewall Side 1 af 9

pcanywhere og Windows XP-firewall Side 1 af 9 pcanywhere og Windows XP-firewall Side 1 af 9 Introduktion Situation: Målgruppe: Med introduktionen af Servicepack 2 til Windows XP har DFF-EDB erfaret problemer omkring online hjælpen gennem fjernsupport-programmet

Læs mere

Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper.

Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper. Villy Andersen Frederiksberg den 8. september 2014. Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper. For at få samling på nogle af de tidligere udsendte beskrivelser og vejledninger om Brothers Keeper (BK)

Læs mere

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012 Picto Selector Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde Version: Oktober 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Picto Selector?...4 USB?...4 Hent programmet...4 Installer programmet på din computer...5

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0 Viditronic NDVR Quick Guide Ver. 2.0 1 Indholdsfortegnelse 1. HOVEDMENU 3 1.1 START 5 1.2 AKTIVITETSINDIKATOR: 7 1.3 INFORMATIONS VINDUE: 7 1.4 PTZ KAMERA KONTROL: 7 1.5 SKÆRMMENU 8 1.5.1 AKTIVER BEVÆGELSE:

Læs mere

Quick Guide V8.0 - 1 -

Quick Guide V8.0 - 1 - Quick Guide V8.0-1 - Indholdsfortegnelse Generel information...3 Liveview...4 Optagelse af Videosekvenser...5 Afspilning af Videosekvenser...6 Menupanelet...7 Backup...11 Webcam...16 Trouble Shooting...21

Læs mere

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen.

At indsætte ord og billeder og brug af hjælpefunktionen. Udarbejdelse af kommunikationsbøger Noter og øvelser i forbindelse med at udarbejde kommunikationsbøger vha. programmet Phraseit (Genlyd). Følgende øvelser og instruktion er baseret på at Phrase-it 2.1

Læs mere

Photo Story 3. Photo Story 3

Photo Story 3. Photo Story 3 Side 1 af 8 Photo Story 3 Introduktion Når jeg tager på ferie, tager jeg altid en masse videoer og billeder, som jeg så efter hjemkomsten redigerer, så jeg selv og andre kan have glæde af at se indtryk

Læs mere

KAPITEL 1 Introduktion

KAPITEL 1 Introduktion KAPITEL 1 Introduktion ZoomText 9.1 er et specialdesignet computer program der hjælper svagsynede med at se skærmbilledet på computeren. Ved at benytte både skærmforstørrelse og skærmlæsning giver ZoomText

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Skyfillers Hosted SharePoint. Kundemanual

Skyfillers Hosted SharePoint. Kundemanual Skyfillers Hosted SharePoint Kundemanual Kundemanual Indhold Generelt... 2 Online adgang SharePoint side... 2 Skift brugeradgangskode... 2 Adgang & opsætning... 3 Windows... 3 Tilføj SharePoint som intranet

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Eksempler på de mest almindelige Firewall programmer: Norton Internet Security, ZoneAlarm, PC-Cillin.

Eksempler på de mest almindelige Firewall programmer: Norton Internet Security, ZoneAlarm, PC-Cillin. Velkommen Når De har valgt at sikre Dem imod virus og uautoriseret brug af Deres computer, skal De sørge for, at der IKKE findes andre sikkerhedsprodukter med samme funktion installeret i forvejen. Det

Læs mere

ipad for let øvede, modul 10 ipad og Computer

ipad for let øvede, modul 10 ipad og Computer 17112014AS ipad for let øvede modul 10 ipad og computer Indledning I dette modul gennemgås nogle af de muligheder, der er for samspil mellem computeren og ipad'en. På ipad'en findes app'en itunes Store.

Læs mere

Tastemanual til Webbyggeren

Tastemanual til Webbyggeren Tastemanual til Webbyggeren Denne tastemanual er opbygget således, at eleverne skal lave deres hjemmeside i en allerede konstrueret hjemmesideskabelon, som de kan arbejde videre i, lægge tekst ind i, ændre

Læs mere

Billedvideo med Photo Story

Billedvideo med Photo Story Billedvideo med Photo Story Programmer: Microsoft Photo Story 3 Microsoft Windows XP Microsoft Internet Explorer Anvendelse: Edb informatik - Almen Voksenuddannelse September 2006 Billedvideo med Photo

Læs mere

Quick guide til Condes 8.

Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8.... 1 Starte Condes:... 2 Opret poster.... 6 Opdatere post detaljer:... 7 Finjustere postcirklen.... 8 Flytte postnummer... 9 Sætte poster sammen til

Læs mere

NYT Panda Antivirus 2007 Kom godt i gang Vigtigt! Læs venligst grundigt afsnittet i denne guide om online registrering. Her findes nødvendige oplysninger for maksimal beskyttelse af din PC. Afinstaller

Læs mere

Browserindstillinger til EfterUddannelse.dk

Browserindstillinger til EfterUddannelse.dk Browserindstillinger til EfterUddannelse.dk 3. udgave, februar 2012 Denne vejledning er en hjælp til at løse almindelige og kendte browserproblemer, der kan forekomme i Internet Explorer 7 og 8, når du

Læs mere

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen.

Ved brug af computer handler det derfor mest om, hvordan man får teksten til at stå på papiret og på skærmen. Side 1 af 21 I dette materiale skal du prøve at arbejde med tekster og billeder. Tekster er bogstaver, der er sammensat til ord. Ord er igen sat sammen, så de danner sætninger. Sætninger kan udtrykke en

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac)

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac) Brugervejledning ClaroRead (Mac) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 4 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 6 AFSPIL... 6 STOP... 6 GEM TEKST SOM LYDFIL...

Læs mere

Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1 ½ min...9

Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1 ½ min...9 Ver. 1.8 RDS Side: 1 af 27 Indhold: Inden du kan benytte RDS-løsningen, skal din PC være opdateret...2 Login på RDS-løsningen...3 Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1

Læs mere

Windows 7 For nye brugere

Windows 7 For nye brugere Windows 7 For nye brugere 1 Indholdsfortegnelse Køb videobøger på Forlaget Globe 6 Læs mere om TextMaster på www.videobog.dk. 6 Forord og intro... 7 En onlinebog, som er konverteret fra en videobog 7 I

Læs mere

Opgavestyring, op og download af mange filer

Opgavestyring, op og download af mange filer 1 Opgavestyring, op og download af mange filer Det er muligt at downloade alle besvarelser i en arbejdsgang til din PC, hvorefter der kan rettes og kommenteres på besvarelserne, til sidst kan alle de kommenterede

Læs mere

Hands-on kursus/selvstudie i ViTre pakken

Hands-on kursus/selvstudie i ViTre pakken Hands-on kursus/selvstudie i ViTre pakken Formål: At give undervisere, vejledere og IT-ansvarlige indsigt i programmerne i ViTre pakken og samtidig sætte dem i stand til at foretage indstillinger i ViTre

Læs mere

I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje.

I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje. Windows Fil Struktur I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje. Hvad er et drev Et drev, er en afgrænsning af fil strukturen. Når du går ind på et drev vil du stå i roden

Læs mere

Manual for installation og brug af Bullguard

Manual for installation og brug af Bullguard Manual for installation og brug af Bullguard af Anette Behrendt Copyright 2007 og alle rettigheder forbeholdt. Først et par ord om programmet Bullguard og min oplevelse af programmet. Det er et dansk antivirus-program,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Tekstbehandling med Mac... Indledning. KAPITEL ET... 9 Hurtigt i gang med Pages. KAPITEL TO...

INDHOLDSFORTEGNELSE. Tekstbehandling med Mac... Indledning. KAPITEL ET... 9 Hurtigt i gang med Pages. KAPITEL TO... INDHOLDSFORTEGNELSE Tekstbehandling med Mac... Indledning KAPITEL ET... 9 Hurtigt i gang med Pages Anskaf Pages... 10 Opret eller åbn et dokument... 11 Brugerfladen i Pages... 12 Gem dokumenter... 13 Gem

Læs mere

GUIDE TIL CLOUD DRIVE

GUIDE TIL CLOUD DRIVE GUIDE TIL CLOUD DRIVE Dette er en guide du kan anvende til nemt at komme effektivt i gang med at anvende Cloud Drive Indholdsfortegnelse 1. Tilgængelige Cloud Drive klienter 2. Guide til Windows klienten

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint 2003 I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger... 3 Normal...

Læs mere

Kom godt i gang. Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen

Kom godt i gang. Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen Kom godt i gang Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen Revision september 2009 side 2 Indhold Indstillinger side 4 Værktøjer side 7 Åbne nyt projekt

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

Boot Camp Installerings- og indstillingsvejledning

Boot Camp Installerings- og indstillingsvejledning Boot Camp Installerings- og indstillingsvejledning Indholdsfortegnelse 3 Introduktion 4 Oversigt over installering 4 Trin 1: Søg efter opdateringer 4 Trin 2: Klargør Mac til Windows 4 Trin 3: Installer

Læs mere

Pædagogisk IT. Vejledning i Office 365 til elever og deres familier. Version 4 Side 1. Kan udfyldes for at hjælpe med at huske

Pædagogisk IT. Vejledning i Office 365 til elever og deres familier. Version 4 Side 1. Kan udfyldes for at hjælpe med at huske Navn: Uni-login: Uni-login kode: Office365 email: Kan udfyldes for at hjælpe med at huske UNI-LOGIN @undervisning.kk.dk Version 4 Side 1 Indledning Velkommen til denne vejledning i Office 365, som introducerer

Læs mere

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER 1.TILBUD Fanen Tilbud giver en oversigt over alle de tilbud, der ligger i din database. Det er også herfra, at du har mulighed for at oprette, kopiere eller redigere et eksisterende tilbud. Det følgende

Læs mere

Installation af Oracle 10g Release 2 database

Installation af Oracle 10g Release 2 database Installation af Oracle 10g Release 2 database Oracle 10g database indeholder databasesoftware, enterprise manager, SQL*Plus m.m., HTML DB (i dag kendt som Application Express) og tilhørende HTTP Server

Læs mere