Magistraten. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den Punkt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Magistraten. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den Punkt"

Transkript

1 Punkt 16. Udkast til høringssvar til Region Nordjyllands Plan for Sygehuse og speciallægepraksis, Strategi for det præhospitale område og Tillæg til psykiatriplan Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling indstiller, at byrådet godkender udkast til høringssvar til Region Nordjyllands udkast til Plan for sygehuse og speciallæger, Strategi for det præhospitale område og Tillæg til psykiatriplan. I høringssvaret gøres opmærksom på den lange responstid til Storvorde, Kongerslev og Tylstrup, og at der skal være fokus på sektorovergange mellem den regionale behandlingspsykiatri og den kommunale socialpsykiatri. Derudover foretages enkelte sproglige ændringer i det generelle afsnit. Jakob K. Svendsen var fraværende. Sagsbeskrivelse Region Nordjylland skal ifølge sundhedslovens 206 udforme en sundhedsplan, der beskriver den samlede tilrettelæggelse af indsatsen på sundhedsområdet. Regionsrådet har valgt, at der forud for den samlede sundhedsplan laves et antal delplaner. Eventuelle beslutninger om ændringer på sundhedsområdet vil blive besluttet med delplanerne. Region Nordjylland har derfor sendt følgende delplaner i høring: Udkast til Plan for sygehuse og speciallægepraksis Udkast til Strategisk plan for det præhospitale område Udkast til Tillæg til psykiatriplan. Planerne tager alle udgangspunkt i Region Nordjyllands strategi for Sundhedsområdet som baseres på seks værdier: Effekt Patientfokus Patientsikkerhed Lighed Rettidighed Omkostningseffektivitet. Nedenfor beskrives de enkelte planer kortfattet, og derefter ses udkast til høringssvar for delplanerne. Planerne ses i fuld længde i bilagene. Høringssvarene er lavet på baggrund af høringsbidrag fra Ældre- og Handicapforvaltningen, Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Beredskabscenter Aalborg.

2 Udkast til Plan for sygehuse og speciallægepraksis Planen for sygehuse og speciallægepraksis er opdelt i fire temaer: Det medicinske område, akutområdet, ambulante (uden indlæggelse) og elektive (planlagte) funktioner, samt øvrige funktioner der har Regionsrådets interesse. Herudover indeholder planen en status over lokaliteter og aktiviteter på regionens sygehuse og ved regionens speciallæger. Temaet vedrørende det medicinske område omfatter alle aktiviteter på det intern medicinske område og de dertil hørende specialer. Der sættes bl.a. fokus på at forbedre patientforløb for ældre medicinske patienter og de multisyge medicinske patienter. Temaet vedrørende akutområdet omfatter sygehusaktiviteter inden for den akutte betjening af regionens borgere samt snitfladerne til de øvrige aktører på områder, herunder almen praksis, kommunerne og det præhospitale område. Temaet vedrørende elektive og ambulante funktioner omfatter aktiviteter i sygehus- og speciallægepraksisregi, som finder sted i planlagte patientforløb uanset om det sker ambulant eller under indlæggelse. Målet er at få færre akutte behandlinger mod flere elektive behandlinger og undgå indlæggelser ved i højere grad at udrede patienter ambulant og anvende dagkirurgi. Herunder beskrives strategien for speciallægepraksis. I temaet vedrørende øvrige funktioner rettes der fokus på en lang række tværgående funktioner i det nordjyske sygehusvæsen, der går på tværs af sygehusene. Det er bl.a. etablering af flere hospicepladser, højtspecialiserede specialer og forskning og bedre forløb for apopleksi-patienter (patienter med blodprop i hjernen). Aalborg Kommune foreslår følgende høringssvar til Udkast til plan for sygehuse og speciallægepraksis: Aalborg Kommune takker for muligheden for at afgive høringssvar til Region Nordjyllands udkast til Plan for Sygehuse og Speciallægepraksis, Strategi for det præhospitale område og Tillæg til psykiatriplanen. Nedenfor ses høringssvar til Plan for Sygehuse og Speciallægepraksis. Det medicinske område I planen nævnes nedbringelse af antallet af sengepladser på det medicinske område, og at flere borgere med medicinske sygdomme behandles ambulant eller elektivt svarende til det kirurgiske område. I den forbindelse påpeges, at der ofte er tale om to forskellige målgrupper. Den plejekrævende ældre medicinske patient har flere konkurrerende ofte kroniske sygdomme. Det er vigtigt, at der fortsat er fokus på den gode overgang, gode it-understøttede løsninger, sammenhæng i behandling og opgaveoverdragelse som aftalt i sundhedsaftalerne, så borgeren udskrives med relevante oplysninger/information til brug for den kommunale hjemmepleje.

3 Endvidere er det vigtigt med konkrete aftaler for, hvem der har ansvar for borgeren, mens denne er i et udredningsforløb eller under en telemedicinsk behandling. Dette for at sikre at patienten og medarbejdere altid ved, hvem der er den ansvarlige læge, så helheden omkring behandlingen sikres. I udmøntningen af Den nationale handleplan for den medicinske patient forpligtes kommuner og regioner til at etablere en fælles funktion for forløbskoordination. Aalborg Kommune ser frem til at samarbejde med Region Nordjylland om konkretisering af handleplanens intentioner. I planen for sygehuse og speciallægepraksis foreslås oprettelse af en centraliseret visitering af akutte patienter til det sygehus, hvor der er bedst plads, samt flytning af akutte neuromedicinske patienter til Aalborg Sygehus fra Dronninglund. Dette må medføre et øget pres på de medicinske sengepladser på Aalborg Sygehus. Udtræk fra esundhed viser en stigning i antallet af indlæggelser af medicinske patienter over 65 år fra Aalborg Kommune på henholdsvis Sygehus Vendsyssel og Sygehus Himmerland. Aalborg Kommune ønsker, at kommunens borgere behandles i umiddelbar nærhed af borgerens bopæl. I forbindelse med etablering af telemedicinske løsninger og udgående funktioner er det vigtigt, at der fokuseres særligt på kommunikationen mellem parterne på sygehuse, egen praktiserende læge og kommunerne. Aalborg Kommune foreslår, at dette sker gennem samarbejdsaftaler. Det er glædeligt, at man sikrer medicingennemgang af alle medicinske patienter ved udskrivelse. Aalborg Kommune har dog en forventning om, at dette er gældende for alle grupper af patienter, der udskrives. Ved indlæggelser er der et ønske om at inddrage borgerens helhedssituation mere gennem kvalificering af medarbejderne til at opspore psykiske sygdomme ved somatisk syge og omvendt for psykisk syge. Dette finder Aalborg Kommune meget relevant, og har et ønske om, at Regionen inddrager kommunen som en aktiv medspiller i såvel kompetenceudviklingen som opsporing. Det akutte område I forbindelse med og implementering af de fælles akutmodtagelser (FAM)/akutte medicinske modtageafsnit (AMA) ønsker kommunen, at man henholder sig den aftale der er indgået i sundhedsaftaleregi omkring opgaveoverdragelse. I forbindelse med udvidelse af samarbejde med de alment praktiserende læger foreslås det, at man medtænker øget brug af sygeplejefaglige kompetencer i kommunerne til at medvirke til at forebygge uhensigtsmæssige indlæggelser. Speciallægepraksis Aalborg Kommune oplever et kapacitetsproblem angående psykiatri og reumatologi (gigtsygdomme). Det er ikke udsædvanligt, at der er op til et års ventetid på behandling på psykiatrisk behandling hos en privatpraktiserende speciallæge. Dette er eksempelvis problematisk ved udredning af borgere i sygedagpengesager.

4 Aalborg Kommune ser positivt på, at Region Nordjylland ønsker at sætte yderligere fokus på de enkelte praksisspecialer ved strategier for hvert enkelt område. Aalborg Kommune opfordrer til, at der laves aftaler og beskrevne forløbsbeskrivelser vedr. udredning og opfølgning på behandlingen. Eksempelvis opleves i dag, at borgere som opereres for grå stær i efterbehandling skal dryppes forskellige antal gange afhængigt af den enkelte øjenlæge. Dette medfører usikkerhed i behandlingen. Øvrige funktioner Region Nordjylland ønsker at fremme indsatsen for apopleksi-patienter. Aalborg Kommune finder det glædeligt, at man fremadrettet vil sørge for at koordinere de områder, der behandler patienter der blive ramt af hjerneskade (blodprop eller egentlig skade). Generelle bemærkninger Træning og rehabilitering er en vigtig del af sundhedsområdet. Aalborg Kommune noterer sig at træningsområdet er fraværende i planen. At sikre effektive og sammenhængende patientforløb kræver et godt samarbejde mellem alle aktører på sundhedsområdet. Derved leves der op til princippet om Laveste Effektive Omsorgs Niveau (LEON). Aalborg Kommune og Region Nordjylland har allerede et godt samarbejde, der ønskes fortsat og styrket eksempelvis ved flere frivillige sundhedsaftaler og fælles forsøg og projekter. Udkast til strategisk plan i forhold til det præhospitale område Det præhospitale område har tidligere været en del af regionens sundhedsberedskabsplan. En ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen indebærer imidlertid, at sundhedsberedskabsplanen fremover skal være en operativ plan, der konkret beskriver, hvordan parterne helt konkret skal samarbejde i beredskabssituationer. Planen for det præhospitale område er således blevet en særskilt strategi. Den præhospitale indsats er den behandling der sker af borgeren fra vedkommende bliver ramt af sygdom eller kommer til skade til vedkommende er færdigbehandlet eller modtaget på et sygehus. Planen indeholder strategiske overvejelser og indsatser indenfor det præhospitale område for de kommende år. Dette er bl.a. overvejelser i forbindelse med ambulanceudbud med krav om responstider i yderområder, førstehjælp, sammenhæng på tværs af sektorer og kvalitet og patientsikkerhed. Aalborg Kommune foreslår følgende høringssvar til Udkast til strategisk plan i forhold til det præhospitale område: Generelle bemærkninger Aalborg Kommune finder det positivt, at det præhospitale område nu ikke planlægges som en del af regionens sundhedsplan, som hidtil ikke har været så operativt orienteret i sin helhed. Nu sættes

5 fokus på, at det præhospitale område som et operativt fokusområde, hvilket giver mere effektiv sammenhæng med andre operative planer, som det præhospitale område spiller sammen med. Selvom det i planen er præciseret, at planen er en strategisk plan, der indeholder overvejelser og målsætninger for de kommende fire år, fastsætter den operative mål for de fleste elementer i det præhospitale virke. Høringsbemærkningerne til planen er opstillet med udgangspunkt i de seks værdier regionen har vægtet i sin strategi. Bemærkningerne følger ligeledes de otte stadier det præhospitale område indeholder, hvor Aalborg Kommune har relevante bemærkninger. Udviklingen på området har nødvendiggjort en øget fokus på det præhospitale område, hvorfor alle elementer som kan bidrage til borgernes sikkerhed og tryghed bør indgå i et præhospital beredskab som skal dække et så differentieret område som hele Nordjylland. Værdigrundlag Udover at give den bedst mulige behandling af patienten - altså den bedste behandling med det som er til rådighed i situationen - skal det præhospitale beredskab skabe tryghed. Det beredskabsniveau som vælges bør defineres med en stillingtagen til hele beredskabskæden udover AMK-visitationen (Akut Medicinsk koordinationscenter), ambulancer, lægebiler og akutbiler. I planen bør den behandling/hjælp, som kan gives før disse enheder tager over, indtænkes. Patientsikkerhed og kvalitetskontrol skal selvfølgelig indgå fra første led i den præhospitale kæde, idet fokus altid skal være på patienten. Det præhospitale område kan sammensættes så lighed for alle borgere tilnærmes det opnåelige. Aalborg Kommune ønsker, at borgere bosat i alle dele af kommunen kan få assistance indenfor en rimelig tidsgrænse. På det overordnede plan efterlevede Region Nordjylland servicemålet om 9,2 minutters responstid i Aalborg Kommune. Dette var dog på baggrund af korte responstider i byzonerne og længere responstider i kommunens yderområder. I de seneste oversigter ses en bedring i responstiderne, der er dog stadig lange gennemsnitlige responstider til eksempelvis Storvorde(12:07), Kongerslev (11:04) og Tylstrup (10:51.). Aalborg Kommune er begyndt at operere med differentieret responstid til forskellige områder. Differentieret responstid kan eksempelvis være længere responstid i yderområder eller at byområder ikke indgår i opgørelser. Dette synliggør, det serviceniveau borgerne tilbydes og som samtidig muliggøres en bedre kvalitetskontrol. Det var ønskelig om definitionen af responstid blev samordnet i alle beredskabsenheder, hvilket ville højne overskueligheden for borgerne. Omkostningseffektivitet sættes naturligt ligeledes i fokus og her vil et øget samarbejde på det præhospitale område styrke dette. Ambulancetjenesten Strategiplanen lægger op til, at der kan vælges en anden model for udbud af ambulancetjenesten end responstidsmodellen som anvendes nu. I responstidsmodellen stilles der krav til ambulanceen-

6 treprenøren om efterlevelse af et vist serviceniveau. En alternativ løsning kunne tænkes at være beredskabsmodellen. I beredskabsmodellen fastlægger Regionsrådet antallet af ambulanceberedskaber og placeringen heraf. Dette vil samtidigt muliggøre en større opdeling af udbuddet i geografiske områder, hvilket måske ville give større konkurrence på området, hvor kvaliteten naturligvis skal fastholdes. Præhospitale enheder I planen er anført, at det præhospitale beredskab er bygget op om ambulancetjenesten, akutbiler, paramediciner og lægebilsordning, med de kompetenceforskelligheder dette indeholder. Pt. Indgår ligeledes en helikopter med båreplads og læge. Det beskrevne er stammen i det præhospitale beredskab, men for at få reguleret hele forløbet i den præhospitale indsat skal hele den præhospitale kæde indgå i den målsatte behandling og i en samlet plan. Regionen har kompetencen til dette, men den præhospitale effekt er først optimal, når alle led indgår og styres samlet i et godt samarbejde, som parterne i Nordjylland heldigvis er kendt for at praktisere. Når enhederne nævnes bør alle elementer indgå, mobil traumeenhed, nødbehandlere fra redningsberedskabet, 112-akuthjælpere, politi. Selv anmelder og borger i almindelighed bør være i fokus. Hele beredskabet skal sættes i fokus med uddannelse, behandling, samarbejde og tekniske enheder alt sammen bør indgå i regionen plan uanset beredskabets tilhørsforhold, hvilket borgerne i øvrigt ikke ser som et vigtigt forhold. Et særligt fokusområde som det præhospitale udvalg har arbejdet med i mange år, men ikke har fået gennemslagskraft på, er hjertestarterproblematikken. Det er godt at se, at et forsøg i Frederikshavn er opstået, og efter evaluering udbredes til hele regionen i en eller anden form. Aalborg Kommune planlægger at placere hjertestartere på 42 ældrecentre og 15 aktivitetscentre i kommunen og Aalborg Kommunes medarbejdere i eksempelvis ældreplejen kunne indtænkes i den præhospitale indsats. Visitering og tekniske løsninger AMK-vagtcentralen (Akut Medicinsk Koordinationscenter) er et stort fremskridt af mange årsager, men først og fremmest for borgernes sikkerhed for at vide den rette hjælp afsendes og fordi anmelder har råd og vejledning gennem hele forløbet. Herudover vil dokumentation og kvalitetskontrol været styrket i forhold til tidligere. Strategien må være at styrke denne del også i den præhospitale indsats og ikke alene se det som en visitering af ambulancetransport. Områderne telemedicin og ambulancejournal, videokommunikation i ambulancer skal fortsat videreudvikles, men Region Nordjylland skal roses for den status disse områder allerede har nu. Det er et niveau, som andre regioner kun kan misunde. Præhospitale kompetencer og uddannelser Det er vigtigt, at funktionerne i det præhospitale beredskab tildeles med de rette kompetencer og det organiseres entydigt under regionen, selvom flere myndigheder og fysiske enheder indgår.

7 Ligeledes er det vigtig, at uddannelse fortsat styrkes gennem hele kædens personalegrupper og at der stilles krav til uddannelsen og til personalet kunnen. For at bevare overblikket er det vigtigt, at det alt sammen sker under den præhospitale leders kompetence. Opgaver og funktioner følger de retningslinjer som gives på landsplan, men udmøntningen i regionen er lederens ansvar. Det præhospitale udvalg bør stilles opgaven at få søsat de opgaver, som ligger udover regionens direkte og formelle kompetence. Bilagsdelen Strategiplanens bilag tegner de forudsætninger der indgår og det skal bemærkes, at de enheder der er set som fraværende i strategidelen ej heller er med i bilagsdelen som en del af det organiserede præhospitale beredskab. Det forholder sig lidt anderledes i virkeligheden, ikke dermed sagt at det er på plads fuldt ud og det er enheder som ikke direkte er under regionens kompetence, men som alligevel samarbejder tæt. Det samlede præhospitale statusbillede indeholder disse elementer og strategien bør indeholde målsætninger, som får dette organiseret bedre. Slutbemærkning Overordnet skal regionen roses for strategiplanen. Det er vigtigt at få sat fokus på det præhospitale område. Dog skal det pointeres, at de første led i den præhospitale kæde gør en forskel og bør være noget regionen også har en målsætning for og dermed lagt en strategi for, også selvom den direkte styring ligger hos andre myndigheder. Udkast til tillæg til psykiatriplan Region Nordjyllands psykiatriplan er gældende til Regionsrådet har besluttet at lave et tillæg til den gældende Psykiatriplan. Tillægget til Psykiatriplanen er bygget op om de tidligere nævnte værdier; effekt, patientfokus, patientsikkerhed, lighed, rettidighed og omkostningseffektivitet. For hver værdi er der opstillet en række målsætninger og indsatser. Indsatserne retter sig bl.a. mod styrkelse af den ambulante kapacitet som eksempelvis opsøgende teams. Et andet fokusområde er sammenhængende patientforløb og samarbejde med øvrige aktører. Herudover ønsker Region Nordjylland at nedbringe overdødelighed blandt psykisk syge ved at styrke sammenhængen mellem somatikken og psykiatrien. Nogle borgere med psykiske lidelser har også misbrugsproblemer. I dag har kommunerne ansvaret for at behandle misbrugsproblematikken undtagen, hvis borgeren er indlagt. I tillægget til psykiatriplanen foreslås en lovændring der vil indebære, at psykiatrien varetager det samlede problem, forudsat at der er tale om dobbeltdiagnose. Aalborg Kommune foreslår følgende høringssvar til udkast til Tillæg til psykiatriplan: Aalborg Kommune er som udgangspunkt enig i de overordnede anbefalinger i Tillæg til Psykiatriplanen og anser det for positivt, at Region Nordjylland ønsker at styrke psykiatrien. Aalborg Kommune ønsker at styrke samarbejdet mellem den regionale behandlingspsykiatri og den kommunale socialpsykiatri med særligt fokus på sektorovergange og ansvars- og rollefordeling.

8 Øget specialiseret behandling Aalborg Kommune tilskynder til at målsætningen om, at tilbuddet til behandling af ikke-psykotiske patienter opprioriteres, idet der i dag er forholdsvis lang ventetid på behandling af kognitiv karakter. Bedre udredning af patienter Aalborg Kommune finder det positivt, at Region Nordjylland ønsker et øget fokus på bedre udredning. Udredning af borgeren er grundlaget for, at Aalborg Kommune efterfølgende kan yde en målrettet indsats overfor den enkelte borger. Styrkelse af indsatsen overfor de sværest psykisk syge borgere Region Nordjylland ønsker at styrke indsatsen overfor de sværest psykisk syge borgere, herunder borgere med en kronisk psykiatrisk lidelse ved entydigt at placere behandlingsansvaret i behandlingspsykiatrien. Ved selvskadende eller kraftigt udadreagerende borgere kan der være behov for at placere ansvaret i behandlingspsykiatrien, da behandlingspsykiatrien har mulighed for magtanvendelse overfor disse borgerne med hjemmel i psykiatriloven. Behandling af patienter med sindslidelse og samtidig misbrug Region Nordjylland ønsker at styrke indsatsen overfor borgere med en psykiatrisk lidelse og samtidig misbrug ved entydigt at placere behandlingsansvaret i behandlingspsykiatrien. Aalborg Kommune anbefaler, at ansvarsfordelingen i forhold til borgere med sindslidelse og samtidig misbrug opretholdes i nuværende form. Ved at opretholde den nuværende ansvarsfordeling vil man kunne tilbyde en mere helhedsorienteret indsats overfor målgruppens komplekse problemstillinger. En indsats der også inkluderer et socialpsykiatrisk element. Samtidig vil det sikre, at alle borgere med dobbeltdiagnose uanset handicap kan tilgodeses i indsatsen. Aalborg Kommune er enig i, at det er en særlig udfordring at sikre en sammenhængende indsats overfor målgruppen, og har derfor igangsat et screeningsprojekt (Den sammenhængende Samarbejdsmodel) bl.a. i samarbejde med Region Nordjylland til bedre udredning af misbrugere med psykiatriske lidelser. I stedet for at ændre ansvarsfordelingen, anbefaler Aalborg Kommune bedre koordinering og samarbejde mellem kommune og region med henblik på at forbedre den helhedsorienterede indsats. Fælles landsdækkende indsats mod stigmatisering af mennesker med psykisk sygdom Region Nordjyllands ønsker at styrke indsatsen for at reducere stigmatisering og eksklusion af borgere med sindslidelse. Aalborg Kommune støtter op om denne indsats, og der er indledt samarbejde med henblik her på. Opsporing og forebyggelse af sindslidelse Region Nordjylland vurderer, at der er behov for fokus på opsporing og intervention overfor unge med forskellige (spirende) sindslidelser. Aalborg Kommune finder det yderst positivt, at man har fokus på området. Erfaringer viser, at der er et stigende antal unge med spiseforstyrrelse med komplicerede udfordringer til følge. Aalborg Kommune anbefaler, at unge med spiseforstyrrelse også tænkes ind i forhold til ambulante forløb.

9 Nedbringelse af ventetid og indlæggelsestid Aalborg Kommune hilser det velkomment, at man ønsker at nedbringe ventetiden. Det er ligeledes meget positivt, at der foreslås en udbygning af børne- og ungepsykiatriske sengepladser. Nedbringelse af psykiatriske patienters overdødelighed Aalborg Kommune ser positivt på, at det systematiske arbejde med KRAM-faktorerne (Kost, Rygning, Alkohol og Motion) indenfor patientsikkerhed, både hvad angår screening og intervention er en del af målsætningerne for psykiatrien de kommende år. Region Nordjylland ønsker at øge fokus på de somatiske sygdomme, der tilskrives ca. 60% af overdødeligheden blandt borgere med sindslidelse. Sammenhængen mellem borgerens somatiske og psykiske tilstand er ofte kompleks blandt andet kan borgerens psykiske tilstand komme til udtryk somatisk, og der er risiko for, at borgerens somatiske problemer overses på grund af den psykiske tilstand. Aalborg Kommune tilskynder til, at målsætningen om, at der etableres en liaisonpsykiatrisk enhed opprioriteres. Liaisonsspykiatrien er en integreret helhedsforståelse af menneskelige sygdomme hvor de fysiske og biologiske faktorer samtænkes med de psykiske og sociale faktorer. Mange borgere med lidelser af den karakter får i dag ikke den relevante behandling. Inddragelse af pårørende/netværk Aalborg Kommune finder det positivt, at det tydeliggøres, at inddragelse af pårørende og/eller netværk er et centralt element i det gode patientforløb. Plan for sygehuse og specilalægepraksis (høringsgrundlag) Strategisk plan for det præhospitale område (Høringsgrundlag) Tillæg til psykiatriplan (Høringsgrundlag) Beslutning: Anbefales.

10

Psykiatrien, Region Nordjylland Mølleparkvej Aalborg Maj Læs mere om Region Nordjylland på

Psykiatrien, Region Nordjylland Mølleparkvej Aalborg   Maj Læs mere om Region Nordjylland på Høringssvar til tillæg til psykiatriplan 2008-2015 1 Psykiatrien, Region Nordjylland Mølleparkvej 10 9000 Aalborg www.psykiatri.rn.dk Maj 2012 Læs mere om Region Nordjylland på www.rn.dk 2 Opsamling på

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere

Hvad siger anbefalingerne Det nære og sammenhængene sundhedsvæsen. Prof. Jakob Kjellberg

Hvad siger anbefalingerne Det nære og sammenhængene sundhedsvæsen. Prof. Jakob Kjellberg Hvad siger anbefalingerne Det nære og sammenhængene sundhedsvæsen Prof. Jakob Kjellberg Aalborg 17. august 2017 2 Kommissorium Afsæt i borgerens behov og ressourcer + LEON-princip Give forslag til Bedre

Læs mere

27/11/2014. Psykiatriplan Psykiatrien i dag. Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014

27/11/2014. Psykiatriplan Psykiatrien i dag. Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014 Psykiatriplan 2015-2020 Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014 Psykiatrien i dag 1 Udvikling i antal henvisninger (indextal 2008=100) 225 200 175 150 125 100 143 134 107 I alt Voksenpsyk i alt B&U

Læs mere

Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019

Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019 Punkt 6. Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019 2019-001411 Sundheds- og Kulturudvalget, Beskæftigelsesudvalget, og Ældre- og Handicapudvalget indstiller, at byrådet godkender Sundhedsaftalen 2019. Møde den

Læs mere

Viborg Kommunes høringssvar til Region Midtjyllands psykiatriplan

Viborg Kommunes høringssvar til Region Midtjyllands psykiatriplan Viborg Kommunes høringssvar til Region Midtjyllands psykiatriplan 2013-2016 Indledning Viborg Kommune har med stor interesse læst og drøftet udkastet til Region Midtjyllands psykiatriplan - Strategier

Læs mere

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed.

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. Punkt 16. Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. 2013-47476. Forvaltningerne indstiller, at Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling og Ældre- og Handicapudvalget godkender fordeling af rammen for

Læs mere

Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Den politiske workshop

Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Den politiske workshop Overdødeligheden blandt psykisk syge: Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Den politiske workshop Jan Mainz Professor, vicedirektør, Ph.D. Aalborg Universitetshospital - Psykiatrien Hvad er der behov

Læs mere

Plan for sygehuse og speciallægepraksis

Plan for sygehuse og speciallægepraksis Plan for sygehuse og speciallægepraksis Det nordjyske sundhedsvæsen bliver hver eneste dag udfordret på økonomien, på kvaliteten og på evnen til at skabe sammenhæng i patientforløb på de enkelte sygehuse,

Læs mere

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet

Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet Dato: 19-02-2016 Ref.: J.nr.: ninag 29.30.00-A00-2-16 Kommuneklynge Midt: Forslag til temaer i fælleskommunalt strategipapir på sundhedsområdet 1. Baggrund Kommunerne i Kommuneklynge Midt mener, at et

Læs mere

Strategi for sygeplejen 2012 2015 Psykiatrien i Region Nordjylland

Strategi for sygeplejen 2012 2015 Psykiatrien i Region Nordjylland Strategi for sygeplejen 2012 2015 Psykiatrien i Region Nordjylland FORORD... 3 BAGGRUNDEN FOR STRATEGI FOR SYGEPLEJEN I PSYKIATRIEN I REGION NORDJYLLAND... 4 Nationale og regionale politiske strategier

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Aalborg Kommunes høringssvar til Praksisplan

Aalborg Kommunes høringssvar til Praksisplan Punkt 6. Aalborg Kommunes høringssvar til Praksisplan 2014-2017. 2014-876. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturforvaltningen godkender høringssvar for Høring af de nordjyske

Læs mere

Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan

Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan Administrativt notat om forslag til justeringer til Høringsversion af Psykiatriplan 2015-2020 Budget- og Planlægningsafdelingen Ref.: RBR Administrationen har gennemgået høringsversion af Psykiatriplan

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018

Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018 Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018 Faaborg-Midtfyn Kommune hilser høringsversionen af Sundhedsaftalen 2015-2018 for Region Syddanmark velkommen og anerkender det

Læs mere

Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri

Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri Dobbeltdiagnose-tilbud i Region Hovedstadens Psykiatri Katrine Schepelern Johansen, Leder af Kompetencecenter for Dobbeltdiagnose, Region Hovedstadens Psykiatri Dobbeltdiagnoseområdet før og nu For 10

Læs mere

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne.

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne. Notat Juli 2017 Kommissorium udviklingen af akutområdet 2018 Indledning I udviklingen af det borgernære sundhedsvæsen spiller akutområdet og udviklingen af indsatserne og samspillet med hospital, almen

Læs mere

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region 3. generation sundhedsaftaler 2015-2018 98 kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region Repræsentanter udpeget af regionsrådet, kommunekontaktråd (KKR), PLO i regionen Region Hovedstaden, sundhedsaftaler

Læs mere

Sundhedsaftalen

Sundhedsaftalen Punkt 2. Sundhedsaftalen 2015-2018 2014-40284 Sundheds- og Kulturudvalget, Ældre- og Handicapudvalget, Familie- og Socialudvalget og Beskæftigelsesudvalget indstiller, at byrådet godkender Sundhedsaftalen

Læs mere

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Returadresse Sundhed og Omsorg Administration Rødkløvervej 4, 6950 Ringkøbing Sagsbehandler Kirsten Bjerg Direkte telefon 99741243 E-post kirsten.bjerg@rksk.dk Dato 2. august 2017 Sagsnummer 17-024562

Læs mere

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen Punkt 8. Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik 2015-2018 og Strategi for det nære sundhedsvæsen 2017-050028 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender,

Læs mere

Der er tilsvarende behov for fokus på udfordringerne med ældre med udadreagernede adfærd, hvilket ikke er med i psykiatriplanen.

Der er tilsvarende behov for fokus på udfordringerne med ældre med udadreagernede adfærd, hvilket ikke er med i psykiatriplanen. Ringkøbing-Skjern Kommune Social- og Sundhedsudvalget 22. februar 2017 2. Høring af Psykiatriplan for Region Midtjylland 2017-17-004674 Sagsfremstilling Indledningsvist udtrykker Ringkøbing-Skjern Kommune

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Primærsektorkonferencen, d. 1. november 2017 Udfordringer og næste skridt i forhold til at skabe et stærkt nært og sammenhængende Katrine Ring, kontorchef, Ældreområdet

Læs mere

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet 1 2 En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet I dag er der primært fokus på aktivitet og budgetter

Læs mere

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6102 Direkte 24798168 Mail cch@regionh.dk Dato: 6. august 2015 Driftsmålsstyring Genindlæggelser Akutte

Læs mere

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dato 09-11-2017 NCHO/NIVG/ELSD Sagsnr. 4-1010-336/1 Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dette oplæg danner baggrund for arbejdsgruppens drøftelser på 2. workshop

Læs mere

Til Sundhedskoordinationsudvalget

Til Sundhedskoordinationsudvalget Patientinddragelsesudvalget Region Midtjylland -, Til Sundhedskoordinationsudvalget Region Midtjylland 20. februar 2019 Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen

Læs mere

[Navn] [Adresse] [Postnummer] [By] Høringssvar Psykiatriplan for Region Midtjylland 2017-

[Navn] [Adresse] [Postnummer] [By] Høringssvar Psykiatriplan for Region Midtjylland 2017- POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK [Navn] [Adresse] [Postnummer] [By] Høringssvar Psykiatriplan for Region Midtjylland 2017- Struer

Læs mere

Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen

Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen Strategiplan for udvikling af det nære sundhedsvæsen Udvalget for 19. marts 2012 Disposition: 1. Tidsplan 2. Afgrænsning af det nære sundhedsvæsen 3. Nye krav til kommunerne i det nære sundhedsvæsen 4.

Læs mere

Region Midtjylland Sundhedsplanlægning Skottenborg Viborg Høringssvar Psykiatriplan for Region Midtjylland 2017-

Region Midtjylland Sundhedsplanlægning Skottenborg Viborg Høringssvar Psykiatriplan for Region Midtjylland 2017- POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Region Midtjylland Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 8800 Viborg /gry.brun.jensen@stab.rm.dk Høringssvar

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Danmark har et alvorligt sundhedsproblem

Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Danmark har et alvorligt sundhedsproblem Introduktion til workshop Jan Mainz Professor, vicedirektør, Ph.D. Aalborg Universitetshospital - Psykiatrien Den største udfordring for psykiatrien er psykiatriske

Læs mere

Handleplan for implementering af indsatser overfor misbrug i Psykiatrien i Region Nordjylland 2014

Handleplan for implementering af indsatser overfor misbrug i Psykiatrien i Region Nordjylland 2014 Handleplan for implementering af indsatser overfor misbrug i Psykiatrien i Region Nordjylland 2014 Region Nordjylland ønsker at styrke den behandlingsmæssige indsats for psykiatriske patienter med samtidigt

Læs mere

Bilag 1: Oversigt over eksisterende samarbejdsaftaler

Bilag 1: Oversigt over eksisterende samarbejdsaftaler Bilag 1: Oversigt over eksisterende samarbejdsaftaler Forebyggelse Samarbejdsaftale om arbejdsdeling - Forebyggelsesområdet Samarbejdsaftale vedr. udsatte gravide Samarbejdsaftale om forældreuddannelse*

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010

Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010 Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010 Oplæg til temaer i en politisk sundhedsaftale mellem kommunerne og Region Sjælland Baggrund: Senest januar 2011 skal

Læs mere

Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget 5. september 2014 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

Sundhedsaftale

Sundhedsaftale Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 555 Offentligt Region Hovedstaden Indsæt af obje 1. Højre vælg G 2. Sæt tegneh 3. Vælg Sundhedsaftale 2015-2018 Navn enuen idefod r Navn er står ivelse

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed Den overordnede vision er, at Vejen Kommune vil være en attraktiv erhvervs- og bosætningskommune, der skaber rammer og muligheder for trivsel, kvalitet og vækst. Derfor laver

Læs mere

Godkendelse af Sundhedsaftalen

Godkendelse af Sundhedsaftalen Punkt 10. Godkendelse af Sundhedsaftalen 2015-2018 2014-40284 Forvaltningerne indstiller, at Familie- og Socialudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Ældre- og Handicapudvalget og Sundheds- og Kulturudvalget

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Horsens kommune. Regionsrådet Region Midtjylland

Kommunalbestyrelsen Horsens kommune. Regionsrådet Region Midtjylland Kommunalbestyrelsen Horsens kommune Regionsrådet Region Midtjylland modtog den 30. marts 2007 sundhedsaftale på de obligatoriske seks indsatsområder, indgået mellem regionsrådet i Region Midtjylland og

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 31. MAJ 2017 Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 2019-2022 Baggrund En borgers sygdomsforløb kræver ofte både indsatser i kommunen, hos den praktiserende læge og på hospitalet. En positiv oplevelse af sygdomsforløbet

Læs mere

Målrettet og integreret sundhed på tværs

Målrettet og integreret sundhed på tværs Vision Målrettet og integreret sundhed på tværs Med Sundhedsaftalen tager vi endnu et stort og ambitiøst skridt mod et mere sammenhængende og smidigt sundhedsvæsen. skabe et velkoordineret samarbejde om

Læs mere

Workshop DSKS 09. januar 2015

Workshop DSKS 09. januar 2015 Workshop DSKS 09. januar 2015 Sundhedsaftalerne -gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Fra nationalt perspektiv Bente Møller, Sundhedsstyrelsen Fra midtjysk perspektiv Oversygeplejerske

Læs mere

Psykiatriplan

Psykiatriplan Psykiatriplan 2015-2020 Præsentation borgermøde i Aars 19. marts 2015 v. Psykiatridirektør Per Lund Sørensen Hovedvision for Psykiatrien 2015-2020 Patienter og pårørende oplever sikre og effektive patientforløb

Læs mere

De seks værdier for sundhedsvæsenet: Program for Regionsrådets seminar den 8. februar 2012 om sundhedsplanen

De seks værdier for sundhedsvæsenet: Program for Regionsrådets seminar den 8. februar 2012 om sundhedsplanen Program for Regionsrådets seminar den 8. februar 2012 om sundhedsplanen Sundhed - Planlægning og Kvalitet Tid: Sted: Onsdag den 8. februar 2012 kl. 9.00 19.15 (med efterfølgende middag) Hotel Viking, Frederikshavnsvej

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed 2016-2024 Vejen Kommune Rådhuspassagen 3 6600 Vejen E-mail: post@vejen.dk www.vejen.dk Foto: Colourbox Udarbejdelse: Social & Ældre Lay out og tryk: Vejen Kommune Udgivet:

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed 2016-2024 Vision Temaplaner Drifts- og udviklingsplaner Den overordnede vision er, at Vejen Kommune vil være en attraktiv erhvervsog bosætningskommune, der skaber rammer og

Læs mere

Høringspart Høringssvar Forvaltningens kommentarer

Høringspart Høringssvar Forvaltningens kommentarer Oversigt over høringssvar Strategi for det nære sundhedsvæsen Høringspart Høringssvar Forvaltningens kommentarer Ældrerådet S. 9 under fakta boksen Konkret vil vi: afsnit 2 - Sikre sammenhængende forløb.

Læs mere

Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse

Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse Proces: Opdateret august 2014 tilrettet december 2016 Den Tværsektorielle Grundaftale Samarbejdsaftale om Mennesker med sindslidelse Dato Arbejdsgruppens

Læs mere

Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner. Kirsten Hansen Sektionsleder, Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner. Kirsten Hansen Sektionsleder, Sundhedsstyrelsen Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner Kirsten Hansen Sektionsleder, Sundhedsstyrelsen 18. JANUAR 2017 Styrket indsats for ældre medicinske patienter National handlingsplan

Læs mere

Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK, vil gerne takke for muligheden for at komme med bemærkninger til ovennævnte lovforslag.

Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK, vil gerne takke for muligheden for at komme med bemærkninger til ovennævnte lovforslag. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk sbpe@sum.dk 1. november 2013 Høringssvar over udkast til forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klageog erstatningsadgang inden for sundhedsvæsnet

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder:

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder: N O T A T Debatoplæg: Fremtidens akutberedskab - fra vision til handling 20-04-2006 Sag nr. 06/398 Dokumentnr. 24261/06 Resume: Regionernes ambition er at skabe et sundhedsvæsen, som er internationalt

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Vordingborg Kommune. Regionsrådet Region Sjælland

Kommunalbestyrelsen Vordingborg Kommune. Regionsrådet Region Sjælland Kommunalbestyrelsen Vordingborg Kommune Regionsrådet Region Sjælland modtog den 29. marts 2007 sundhedsaftale på de obligatoriske seks indsatsområder, indgået mellem regionsrådet i Region Sjælland og kommunalbestyrelsen

Læs mere

Forslag til Kommunale pejlemærker for Sundhedsaftale 2011

Forslag til Kommunale pejlemærker for Sundhedsaftale 2011 KOSU KOmmunal SUndhedsstyregruppe Forslag til Kommunale pejlemærker for Sundhedsaftale 2011 v. Christine Kousholt, Sundhedschef, Århus Kommune Formand for Sund By Netværket i DK KOSU KOmmunal SUndhedsstyregruppe

Læs mere

Høringssvar fra Aarhus Kommune Sundhedsaftalen

Høringssvar fra Aarhus Kommune Sundhedsaftalen Sekretariat Rådhuset, 8000 Aarhus C Region Midtjylland Sundhed Sundhedsaftalen sundhed.sundhedsaftalen@rm.dk Høringssvar fra Aarhus Kommune Sundhedsaftalen 2015-2018 Aarhus Kommune er overordnet tilfreds

Læs mere

Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland

Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland Rammerne for Implementeringsplan for opfølgende hjemmebesøg i Region Nordjylland Oktober 2012 1 Baggrund Et af initiativerne i den nationale handleplan for den ældre medicinske patient er, at der systematisk

Læs mere

Sundhedspolitisk dialogforum. 27. Marts 2015 Afdelingschef Peter Larsen

Sundhedspolitisk dialogforum. 27. Marts 2015 Afdelingschef Peter Larsen Sundhedspolitisk dialogforum 27. Marts 2015 Afdelingschef Peter Larsen Baggrund og proces Sundhedsloven Processtart i september 2014 Styregruppe Temagrupper Advisory Board Høringsperiode og borgermøder

Læs mere

Forventninger og udfordringer i den lokale arbejdstilrettelæggelse med koordinerende indsatsplaner. Jan Mainz Professor, Vicedirektør, Ph.D.

Forventninger og udfordringer i den lokale arbejdstilrettelæggelse med koordinerende indsatsplaner. Jan Mainz Professor, Vicedirektør, Ph.D. Forventninger og udfordringer i den lokale arbejdstilrettelæggelse med koordinerende indsatsplaner Jan Mainz Professor, Vicedirektør, Ph.D. Misbrug og dobbeltdiagnoser Hvad er problemet? Alkohol Det er

Læs mere

Psykiatrien på vej mod 2020. Sikre og effektive patientforløb med mennesket i centrum

Psykiatrien på vej mod 2020. Sikre og effektive patientforløb med mennesket i centrum Psykiatrien på vej mod 2020 Sikre og effektive patientforløb med mennesket i centrum Denne pjece er udarbejdet i anledning af, at regionsrådet i Region Nordjylland har sendt Psykiatriplan 2015-2020 i høring

Læs mere

Region Midtjylland Regionshuset, Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Att.: louise.moeller@stab.rm.dk

Region Midtjylland Regionshuset, Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Att.: louise.moeller@stab.rm.dk Region Midtjylland Regionshuset, Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Att.: louise.moeller@stab.rm.dk Den Aarhus Kommune Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Høringssvar: Udkast til Sundhedsplan

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Hillerød Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Hillerød Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADEN HILLERØD KOMMUNE 18. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Hillerød Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Hillerød Kommune

Læs mere

Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen

Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Den 4. april 2013 Ref.: KRL J.nr. 1303-0002 Høring over rapport fra udvalget om evalueringen af kommunalreformen Indledningsvist vil

Læs mere

Bilateral sundhedsaftale mellem Rebild Kommune og Region Nordjylland

Bilateral sundhedsaftale mellem Rebild Kommune og Region Nordjylland Bilateral sundhedsaftale mellem Rebild Kommune og Region Nordjylland 2 Bilateral Sundhedsaftale mellem Rebild Kommune og Region Nordjylland Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING.................................................................................................

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020

Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 Region Hovedstaden har den 23. marts 2011 sendt Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 i høring.

Læs mere

Heri ligger også, at regionernes pligt til at rådgive kommunerne på forebyggelsesområdet skal mere i spil og målrettes kommunernes behov.

Heri ligger også, at regionernes pligt til at rådgive kommunerne på forebyggelsesområdet skal mere i spil og målrettes kommunernes behov. Sygehusenes nye rolle 25-02-2013 Sag nr. 12/697 Dokumentnr. 50213/12 Dette papir beskriver, hvordan sygehusene skal have en ny og mere udadvendt rolle, hvor afdelingernes ekspertise og specialisering bruges

Læs mere

Sundhedsstyrelsens rådgivning til Region Nordjyllands plan for hospitaler og speciallægepraksis 2015

Sundhedsstyrelsens rådgivning til Region Nordjyllands plan for hospitaler og speciallægepraksis 2015 Region Nordjylland Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Ø Sundhedsstyrelsens rådgivning til Region Nordjyllands plan for hospitaler og speciallægepraksis 2015 24. april 2015 Region Nordjylland har den 26. februar

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden 1 REGION HOVEDSTADEN FREDERIKSSUND KOMMUNE 17. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Frederikssund

Læs mere

Bekendtgørelse om planlægning af sundhedsberedskabet

Bekendtgørelse om planlægning af sundhedsberedskabet BEK nr 971 af 28/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 19. februar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1600730 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb?

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Oplæg på årsmøde i DSKS, 9. januar 2015 Oversygeplejerske Kirsten Rahbek, Geriatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital

Læs mere

Følgende er forvaltningens redegørelse for ansvarsfordelingen.

Følgende er forvaltningens redegørelse for ansvarsfordelingen. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Til Socialudvalget Orientering om ansvarsfordeling for psykiatri, alkohol- og misbrugsbehandling mellem kommuner og regioner På socialudvalgsmødet d. 18. maj 2016 blev Socialforvaltningen

Læs mere

Forslag til udmøntning af Kommunernes økonomiaftale for 2015 Sundhed og Handicap

Forslag til udmøntning af Kommunernes økonomiaftale for 2015 Sundhed og Handicap Forslag til udmøntning af Kommunernes økonomiaftale for 2015 Sundhed og Handicap Regeringen, KL og Danske Regioner har et fælles ønske om at Styrke Det Nære Sundhedsvæsen, et sundhedsvæsen, hvor patienterne

Læs mere

PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017

PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017 PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017 ORGANISERING Jobcentre Behandling Psykiatri sygehusene Lokal psykiatrien Region Syddanmark Sygehusene Skoler og daginstitutioner Socialpædagogisk indsats

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen 2015-2018 Politisk pejlemærke 1: Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet Politisk mål: Borgeren skal have det sundhedstilbud, der er behov for, til tiden og

Læs mere

Notat. Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan

Notat. Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen Notat Københavns Kommunes høringssvar på Region Hovedstadens plan Sammen om psykiatriens udvikling Treårsplan 2020-2022

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019 BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK Januar 2019 1 INDLEDNING I 2018 besluttede kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune, at etablere et psykiatriråd. Psykiatrirådet fungerer som dialogforum mellem politikere,

Læs mere

Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, maj 2015

Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, maj 2015 Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, maj Mål i sundhedsplanen Status på målopfyldelse: Afrapportering 1. 70% af de akutte patienter udskrives direkte fra FAM 2. Alle akutte patienter til indlæggelse

Læs mere

Ansøgningsskema til Regionsrådets pulje for samarbejdsprojekter vedr. udsatte borgere

Ansøgningsskema til Regionsrådets pulje for samarbejdsprojekter vedr. udsatte borgere Koncern Plan og Udvikling Enhed for Tværsektorielt Samarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 38 66 50 00 Direkte 38 66 61 07 Web www.regionh.dk Ref.: WB Dato: 08.04.2013 2012 Ansøgningsskema

Læs mere

Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 sammen om sundhed

Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 sammen om sundhed , Sygehusudvalg D i s t r i k t 1 N o r d j y l l a n d Gitte Funch khlite8@gmail.com Ole Guldberg- guldberg@dadlnet Ann Hjarbæk ahjarbaek@gmail.com Flemming Toftedahi-Olesen Flemming@ft-o.dk Torben Pedersen

Læs mere

Region Nordjyllands udkast til sygehusplan

Region Nordjyllands udkast til sygehusplan N O T A T Region Nordjyllands udkast til sygehusplan Region Nordjylland har den 19. maj 2009 sendt Udkast til sygehusplan i Region Nordjylland i høring. Ifølge Sundhedslovens 206 stk. 2 skal regionerne

Læs mere

Principper for udgående funktioner i Region Midtjylland og tilbud om telefonrådgivning fra hospitaler til almen praksis og kommuner

Principper for udgående funktioner i Region Midtjylland og tilbud om telefonrådgivning fra hospitaler til almen praksis og kommuner 9. oktober 2017 Principper for udgående funktioner i Region Midtjylland og tilbud om telefonrådgivning fra hospitaler til almen praksis og kommuner Baggrund Alle borgere har ret til udredning og behandling

Læs mere

Bruger-, patient- og pårørendepolitik Juni Bruger-, patient- og pårørendepolitik

Bruger-, patient- og pårørendepolitik Juni Bruger-, patient- og pårørendepolitik Bruger-, patient- og pårørendepolitik Juni 2008 Bruger-, patient- og pårørendepolitik Hvorfor en bruger-, patient- og pårørendepolitik? Inddragelse af brugere, patienter og pårørende er vigtig. Samarbejdet

Læs mere

Visioner for Sundhedsaftalen

Visioner for Sundhedsaftalen Visioner for Sundhedsaftalen 2019-2023 I Syddanmark har vi udviklet et solidt samarbejde om patientforløb på tværs af sygehuse, kommuner og praktiserende læger. Udgangspunktet for samarbejdet er vores

Læs mere

Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober Sundhedsaftaler i Region Syddanmark

Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober Sundhedsaftaler i Region Syddanmark Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober 2011 Sundhedsaftaler i Region Syddanmark Krav til sundhedsaftaler Der skal som minimum indgås sundhedsaftaler vedr.: Indlæggelse og udskrivningsforløb Genoptræning Behandlingsredskaber

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden 1 Kommune Frederikssund Klynge Hillerød Seneste revision 23. september 2010 P:\PlanlaegningOgUdvikling\Sundhedsaftaler\Sundhedsaftale 2011-2014\Allonger\Hillerød- Klyngen\Frederikssund tillægsaftale 2011-2014.doc

Læs mere

Psykiatri og social Administrationen, Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 8800 Viborg

Psykiatri og social Administrationen, Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 8800 Viborg Psykiatri og social Administrationen, Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 8800 Viborg Den 26. maj 2010 Ref.: RSA/EW Medlems nr.: Sagsnr.: Høringssvar vedr. masterplan for Århus Universitetshospital, Risskov

Læs mere

Sundhedsaftalen 2019-2023 Danske Ældreråds konference Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen 15.11.2018 Henrik Fjeldgaard, regionsrådsmedlem og formand for Sundhedskoordinationsudvalget, Region Midtjylland

Læs mere

Notat oktober Social og Arbejdsmarked Sekretariatet. J.nr.: Br.nr.:

Notat oktober Social og Arbejdsmarked Sekretariatet. J.nr.: Br.nr.: - 1 - Notat Forvaltning: Social og Arbejdsmarked Sekretariatet Dato: J.nr.: Br.nr.: oktober 2012 Udfærdiget af: Marlene Schaap-Kristensen Vedrørende: Temadrøftelse om borgere med dobbeltdiagnose Notatet

Læs mere

Hvordan sikrer vi sammenhæng og fælles løsninger mellem kommunerne og hospitalerne? Erfaringer fra det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien

Hvordan sikrer vi sammenhæng og fælles løsninger mellem kommunerne og hospitalerne? Erfaringer fra det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien Hvordan sikrer vi sammenhæng og fælles løsninger mellem kommunerne og hospitalerne? Erfaringer fra det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien Carsten Johansen Centerchef, Aalborg Kommune Carsten Møller

Læs mere

Sundhedsaftale 2015-2018 Kommunalt Lægeligt Udvalg 4. december 2014

Sundhedsaftale 2015-2018 Kommunalt Lægeligt Udvalg 4. december 2014 Sundhedsaftale 2015-2018 Kommunalt Lægeligt Udvalg 4. december 2014 Tværsektoriel grundaftale - Ca. 20 delaftaler - I drift og fungerer - Fokus på samarbejde og kommunikation - Arbejdsdeling mellem sygehuse,

Læs mere

Den nye sundhedsaftale

Den nye sundhedsaftale Den nye sundhedsaftale 2015 2018 www.sundhedsaftalen.rm.dk Hvad er sundhedsaftalen? En politisk aftale ml region og kommuner (myndigheder) Udarbejdes for hver valgperiode Sundhedsloven 205 Fastsætter rammer

Læs mere

Godkendelse af En nem, enkel og kendt indgang til Ældre- og Handicapforvaltningen (vagtcentral/udskrivningsenhed) - med høringssvar

Godkendelse af En nem, enkel og kendt indgang til Ældre- og Handicapforvaltningen (vagtcentral/udskrivningsenhed) - med høringssvar Punkt 8. Godkendelse af En nem, enkel og kendt indgang til Ældre- og Handicapforvaltningen (vagtcentral/udskrivningsenhed) - med høringssvar 2015-004182 Ældre og Handicapforvaltningen indstiller, at Ældre-

Læs mere

ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011

ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011 ÅRLIG STATUS TIL DEN ADMINISTRATIVE STYREGRUPPE 2011 Status fra: Koordineringsgruppe for indlæggelse og udskrivning Kontaktperson: Regional tovholder for sundhedsaftalen om indlæggelse og udskrivning Ole

Læs mere