GRAVIDITET & BÆKKENSMERTER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "www.krop&fysik.dk GRAVIDITET & BÆKKENSMERTER"

Transkript

1 Danske Fysioterapeuter GRAVIDITET & BÆKKENSMERTER

2 2 Graviditet og bækkensmerter Hvert år gennemfører danske kvinder en graviditet. Ventetiden er præget af tanker om den lille nye der er på vej, ligesom de store fysiske forandringer der sker i kroppen, påvirker kvinden. Som regel forløber graviditeten problemfrit, men i nogle tilfælde kan smerter gøre omstændighederne knap så lykkelige. En graviditet er ingen sygdom. Men det er en stor fysisk belastning, som den gravide kvinde og ikke mindst hendes omgivelser bliver nødt til at tage hensyn til. Når en kvinde er gravid, skal hendes krop arbejde for to. Dette overarbejde gør at de fleste gravide oplever forskellige former for forandringer, og mange oplever gener og ubehag. Meget tidligt i graviditeten begynder led og ledbånd at blive bløde på grund af den hormonale påvirkning. Leddene bliver mere eftergivelige, og det gælder også leddene i bækkenet. Musklerne omkring bækkenet og i lænden skal derfor tilpasse deres arbejde til den voksende mave og den øgede vægt, og kropsholdningen ændres betydeligt. Alt dette er en naturlig proces der fortsætter i hele graviditeten. Når kvinden skal føde, er det vigtigt at hendes bækken kan give efter og ikke er fast og stift. Det betyder desværre også at leddene lettere overbelastes. Har man smerter i bækkenet, kan det være svært selv at afgøre hvor de kommer fra. Udløses smerterne fra bækkenleddene, musklerne eller nogle af de mange ledbånd rundt om i bækkenet? Det kan en fysioterapeut hjælpe dig med at finde svar på.

3 3 SI-led Symfysen Bækkenbunden set forfra Anatomi Bækkenet består af tre knogler, der tilsammen danner en ring (bækkenringen). Der hvor knoglerne mødes, er der et led. Fortil ved skambenet hedder leddet symfysen, og bagtil hedder de to led sacroiliacaleddene (forkortes til SI-led). Bækkenringen skal bære kropsvægten og virke som støddæmper for belastningerne i kroppen og ned i benene. Bækkenets muskler og ledbånd skal sørge for at bækkenleddene ikke overbelastes eller fejlbelastes, og deres kraft, udholdenhed og samarbejdsevne er afgørende for hvordan bækkenleddene påvirkes.

4 4 Når bækkenet giver smerter Bækkensmerter Hver femte gravide kvinde har smerter der stammer fra bækkenleddene. I dag inddeler man smerter fra bækkenleddene i flere grupper: Bækkenløsning: Smerter fra alle tre led Symfyseløsning: Smerter fra symfysen Smerter fra ét sacroiliacaled Smerter fra begge sacroiliacaled Bækkenløsning er langt den alvorligste diagnose. Cirka fem procent af de gravide får det. I de tilfælde er det meget vigtigt at man kommer i behandling hos en fysioterapeut. Bækkenløsning Kvinder med bækkenløsning (smerter fra alle tre led) får som regel smerter midt i graviditeten, men smerterne kan opstå tidligere hvis man har haft bækkenløsning i en tidligere graviditet. Smerterne udvikler sig som regel langsomt og bliver værre og værre. Derfor er det nødvendigt at passe på, så smerterne ikke øges. Smerterne kan ud over i bækkenleddene måske også mærkes i ballerne, lavt over lænden og/eller på bagsiden af lårene. Smerterne kan være meget svingende. Nogle dage kan der være lette smerter, andre dage gør det virkelig ondt. Smerterne forværres som regel af belastninger jo mere man laver, desto mere ondt gør det. For mange kvinder kan mange almindelige dagligdags ting gøre ondt, så som at ligge på ryggen, vende sig i sengen, sidde med krydsede ben eller stå/sidde i lang tid. Det er ikke ualmindeligt at smerterne først kommer et stykke tid efter at man har gjort det der provokerer leddene.

5 5 Efter fødslen Hos mange kvinder med bækkenløsning (smerter i alle tre led) i graviditeten fortsætter smerterne også efter fødslen. Hvis man har været plaget af bækkensmerter og ønsker at blive gravid igen, skal man helst være smertefri inden. Hvis smerterne har stået på i op til et halvt år efter fødslen, bør man tænke på at barnet skal være renligt og i stand til selv at tage tøj på, inden der kommer et til. Under alle omstændigheder er det en god ide at tage sine forholdsregler tidligt i næste graviditet for at mindske symptomerne.

6 6 Smerter fra andet end bækkenleddene Der er mange andre strukturer i bækkenet der kan give smerter under en graviditet, for eksempel livmoderen, båndene der holder livmoderen, og mange af bækkenets muskler. Alt dette kan en fysioterapeut vurdere og behandle, for eksempel ved at massere, udspænde og træne musklerne og ved at strække ledbåndene. Fysioterapeuten kan desuden instruere i daglige øvelser og hensigtsmæssige måder at bevæge sig på det kan mindske smerterne.

7 7 Gode råd Vær aktiv, men pas på Det er vigtigt at passe på, men kroppen er skabt til at bevæge sig, så brug alligevel dig selv fysisk i den udtrækning du kan. Ellers svækkes kroppen. Undgå så vidt muligt det der gør ondt, find ud af hvad der lindrer når du har ondt, og ret dig efter det. Find også ud af hvad der udløser smerterne, og prøv at ændre det. For smerten er et signal om at bækkenet af en eller anden årsag er overbelastet. En stresset hverdag kan øge smerterne. Forsøg at ændre måden du arbejder på derhjemme og på jobbet, og forsøg at skære ned på et højt arbejdstempo. Allier dig med familie og venner, der eventuelt kan hjælpe med forskellige praktiske ting. På arbejdet er det godt at fortælle kollegerne om problemerne og at få indlagt nogle pauser i løbet af dagen, hvor du eventuelt kan ligge ned og hvile dig. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med en hel eller delvis sygemelding for en kortere eller længere periode. Det er de allerfærreste der har brug for sygemelding på grund af bækkensmerter i graviditeten, og som regel kun dem med bækkenløsning hvor der er smerter fra alle tre led. Kroppen har behov for aktivitet og bevægelse, og man skal i videst muligt omfang fortsætte sin dagligdag dog må aktiviteterne ikke provokere smerterne frem. Det er en balance som hver enkelt kvinde må finde.

8 8 Gør hverdagen lettere Ikke alle gravide med bækkensmerter har brug for at følge alle nedenstående råd. Brug kun dem der hjælper dig. Tænk på din kropsholdning. Ret dig op, så du ikke falder sammen i ryggen når du står og sidder. Hver gang du skal gøre noget der belaster dit bækken, skal du lave en forspænding i dit indre muskelkorset ved at spænde bækkenbunden og trække navlen let ind (se side 13). Hold spændingen så længe du laver aktiviteten. Undgå at løfte og bære tunge ting. Brug cykel eller bil når du er på indkøb. Hvis du ikke kan cykle, er cyklen alligevel rar at støtte sig til og at transportere varerne på. Lad eventuelt andre bære varerne for dig. Undgå tungt husarbejde, især støvsugning og gulvvask. Gå så afslappet du kan, med tyngden midt over foden. Tilpas skridtlængden efter smerterne. Brug sko med støddæmpning. Stå altid med lige meget vægt på begge ben. Læn dig eventuelt op af noget hvis du skal stå i længere tid. Find gode siddestillinger, og skift imellem dem. Det kan være svært at komme op af dybe stole eller sofaer. Vælg evt. en stol med armlæn, så du kan skubbe fra med armene når du rejser dig, og holde igen når du sætter dig. Når du skal i og ud af sengen: Tril først om på siden, hold ryggen rank og skub dig op ved hjælp af albue og hænder. Læg dig på samme måde, blot i omvendt rækkefølge. Når du skal vende i sengen, så undgå at vride i bækkenet; glid evt. rundt på et silketørklæde eller et glidelagen. Hvile: Det aflaster bækkenet at ligge på siden med en pude mellem knæene og underbenene, eller på ryggen med en pude under knæene.

9 9 Tag ét skridt ad gangen på trapperne. Saml fødderne på hvert trin (som små børn) både op og ned, eller gå sidelæns med støtte af gelænderet. Gør det meget ondt at gå på trapper, så sæt dig på trappen, stem dig baglæns op i armene og flyt dig op til næste trin osv. Hvis det gør ondt at bøje fremover, kan du samle ting op fra gulvet på følgende måde: Tag fat i en stol, læg vægten på armene og kom langsomt ned på begge knæ. Kravl hen og saml op. Kom op på samme måde, bare omvendt. Ind og ud af bil foregår lettest ved at sætte sig baglæns ind på sædet og dreje ind med benene samlet. Du kan eventuelt sætte dig på en plastikpose eller et silketørklæde, så drejer du lettere. Hvis samleje giver smerter, så prøv andre stillinger lig for eksempel på siden med en pude mellem knæ og underben.

10 10 Hjælpemidler Nogle kvinder oplever at et bækkenbælte (et trokanterbælte) afhjælper deres smerter. Hvis din mave føles tung og pressende, og det hjælper på smerterne at løfte den med hænderne, er det en god ide at binde noget om (for eksempel et stærkt tørklæde). På den måde løftes maven, så du kan bevæge dig friere og samtidig aflaste ryggen. En fysioterapeut ved hvilke hjælpemidler der kan være relevante.

11 11 Årsager og forebyggelse Man ved ikke hvad der er årsagen til bækkensmerter i graviditeten. Men som gravid har du en højere risiko for bækkensmerter hvis du tidligere har haft lænderygsmerter eller traumer i ryg eller bækken, er flergangsfødende eller har tungt arbejde. Derfor mener man at en veltrænet ryg og bækkenregion, hvor musklerne kan arbejde sammen og stabilisere lænden og bækkenet, beskytter mod bækkensmerter. Mellemgulvet De dybe mavemuskler Bækkenbunden Når musklerne aktiveres samtidigt, øges trykket og dermed stabiliteten i lænd og bækken. (Korsettet snøres med et konstant tryk i de grå piles retning.) Mavemusklerne består af fire muskelgrupper. Det dybeste lag fungerer sammen med de dybe rygmuskler, bækkenbunden og mellemgulvet som et indre muskelkorset. Når musklerne spændes, snøres korsettet. Når vi for eksempel står, sidder og går, er korsettet konstant en lille smule spændt (hvilespænding), og når vi for eksempel løfter, bærer eller skubber, har vi brug for en større spænding. Dette skaber stabilitet omkring bækkenet.

12 12 Øvelser 1. Aktiver bækkenbunden Først skal du sikre dig at du kan spænde i bækkenbunden: Lig enten på ryggen med bøjede ben og fødderne i underlaget eller, hvis det gør ondt, på siden med bøjede ben og en pude mellem knæ og ankler. Knib sammen/spænd i bækkenbunden (mærk hvordan det snører sammen omkring endetarmsåbningen, skeden og urinrøret). Hold spændingen i cirka 10 sekunder. Slip og slap af i 10 sekunder. Gentag øvelsen gange. Prøv at lave knibeøvelser i forskellige stillinger du skal kunne gøre det siddende, stående m.m.

13 Aktiver muskelkorsettet Træn i starten muskelkorsettet ved at ligge på siden med hænderne ved bækkenkanten (læg fingrene et par fingerbredder henholdsvis ind mod midten og neden for hoftebenskammene). Knib først sammen i bækkenbunden. Træk dernæst den nederste del af maven ind; føl det som om du trækker navlen ind. Mærk hvordan det bliver hårdt under fingerspidserne. Hold spændingen mens du roligt trækker vejret 2-5 gange. Gentag øvelsen mange gange. Gentag øvelsen i forskellige stillinger du skal aktivere muskelkorsettet siddende, stående, når du hænger vasketøj op, når du går ind og ud af bilen kort sagt i alle de situationer hvor du er aktiv. Den vigtigste regel ved øvelserne er: Ingen øvelser må gøre ondt heller ikke bagefter.

14 14 Træning Stabilitetstræning Den nyeste forskning har vist at øvelser hvor man træner de stabiliserende musklers evne til at styrke og koordinere, er meget effektive. Blandt andet er der set gode resultater med et særligt træningssystem, Terapimaster. Denne træning tilbydes af en del fysioterapeuter, men anden træning beregnet til gravide med bækkensmerter er også en udmærket mulighed. Vandgymnastik At bevæge sig i vand til brystet mindsker belastningerne på bækkenet. Her kan man ofte udføre de øvelser der gør ondt på land. Der findes hold med vandgymnastik for gravide. Har du behov for yderligere hjælp, så søg råd, vejledning og behandling hos en fysioterapeut.

15 15 Danske fysioterapeuter Tekst: Fysioterapeut, MPH, ph.d. Hanne Albert. Redaktion: Marianne Nørup og Vibeke Pilmark Layout og produktion: Mediegruppen Tegninger: Jesper Frederiksen & Arne Elkjær Fotos: Colourbox & Purestockx Udgivet i april 2008 i samarbejde med Danske Fysioterapeuter. Udgives af Krop & Fysik. Yderligere eksemplarer kan købes hos Krop & Fysik og kan bestilles via internettet på eller telefonisk på

16 Baby-Me-Now Multi-Vita-Min Til før- og under graviditet og til ammende kvinder. Sammensat specielt til graviditeten indeholder f.eks. 600 mg calcium & 400 mg Folsyre. Organiske stoffer for maximal optagelse. Et kvalitetsprodukt fra Natur Energi købes i din lokale Helsekost & Matas. Natur Energi Rypevang Allerød Tel:

DAnSKe FySioTeRAPeuTeR. www.krop&fysik.dk. SKuLDeRPRoBLeMeR

DAnSKe FySioTeRAPeuTeR. www.krop&fysik.dk. SKuLDeRPRoBLeMeR DAnSKe FySioTeRAPeuTeR www.krop&fysik.dk SKuLDeRPRoBLeMeR 2 www.krop-fysik.dk Fakta Stadig flere danskere oplever at få skulderproblemer. Det kan skyldes at flere af os arbejder i mange timer med ensidigt

Læs mere

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Skulderproblemer

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Skulderproblemer Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk Skulderproblemer 2 www.krop-fysik.dk Fakta Stadig flere danskere oplever at få skulderproblemer. Det kan skyldes at flere af os arbejder i mange timer med ensidigt

Læs mere

Sådan forebygger og behandler du rygsmerter

Sådan forebygger og behandler du rygsmerter Sådan forebygger og behandler du rygsmerter Hver anden dansker lider af rygsmerter, og det koster samfundet milliarder af kroner. Der er derfor mange gode grunde til at bekæmpe de ubehagelige smerter.

Læs mere

smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre

smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre 18 smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre Smerter i ryg og bækken er den hyppigste årsag til sygefravær blandt gravide kvinder og bækkenløsning i graviditeten koster det danske samfund 300.000 sygedage

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 DE FØRSTE DAGE Denne pjece indeholder øvelser til den første fase efter din

Læs mere

Den store træningsbold

Den store træningsbold Den store træningsbold - træn hele kroppen Af Mette Mølgaard og Lotte Paarup DEN INTELLIGENTE KROP - en sund livsstil i udvikling Kært barn har mange navne Den store træningsbold er kommet for at blive,

Læs mere

At leve med åndenød. Patientvejledning. Onkologisk Afdeling D. Hvis du har åndenød, kan du og dine pårørende have glæde af denne patientvejledning

At leve med åndenød. Patientvejledning. Onkologisk Afdeling D. Hvis du har åndenød, kan du og dine pårørende have glæde af denne patientvejledning Patientvejledning Denne pjece handler om de spørgsmål og problemer, der ofte melder sig, når man har fået åndenød At leve med åndenød Onkologisk Afdeling D Hvis du har åndenød, kan du og dine pårørende

Læs mere

Indhold. Forord 3. Den gode nyhed 6 job og Krop 2 udgave, 1 oplag 2012 Videncenter for Arbejdsmiljø. 5 ømme punkter 10. Det nytter at forebygge 16

Indhold. Forord 3. Den gode nyhed 6 job og Krop 2 udgave, 1 oplag 2012 Videncenter for Arbejdsmiljø. 5 ømme punkter 10. Det nytter at forebygge 16 Denne lommebog fortæller kort og godt, hvordan arbejdspladserne kan forebygge og håndtere smerter i muskler og led via en samlet og fælles indsats Rigtig mange medarbejdere og ledere får ondt i ryg, nakke

Læs mere

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 HOFTEALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig mobilisering

Læs mere

Hovedpine og nakkesmerter

Hovedpine og nakkesmerter Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk Hovedpine og nakkesmerter 2 www.krop-fysik.dk Fakta om hovedpine Der findes overordnet tre typer hovedpine: Spændingshovedpine Anfald af lette til middelsvære trykkende

Læs mere

Tak til SOS-huset for lån af inspirerende redskaber. Tak til Geismars for lån af sengetøj til billederne i bogen.

Tak til SOS-huset for lån af inspirerende redskaber. Tak til Geismars for lån af sengetøj til billederne i bogen. Forord Denne bog er til dig, der gerne vil have en stærk og dynamisk bækkenbund, bevare god funktion i bækkenbunden eller har brug for at genoptræne de vitale og centrale muskler. Bogen er primært skrevet

Læs mere

barn i vente Graviditet, fødsel, barselstid til kommende forældre

barn i vente Graviditet, fødsel, barselstid til kommende forældre barn i vente Graviditet, fødsel, barselstid til kommende forældre BARN I VENTE Graviditet, fødsel, barselstid Til kommende forældre 10 BARN I VENTE Graviditet, fødsel, barselstid Til kommende forældre

Læs mere

Fysisk aktivitet og kropsbevidsthed

Fysisk aktivitet og kropsbevidsthed Fysisk aktivitet og kropsbevidsthed En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1 Indhold Få et bedre liv

Læs mere

Pas godt på dig selv. Du skal holde længe

Pas godt på dig selv. Du skal holde længe Pas godt på dig selv. Du skal holde længe 1 INDHOLD Kroppens udfordringer s. 6 Hvor er det typisk, det går galt? s. 8 Forebyggelse s. 14 10 gør kroppen glad-tricks s. 14 Forebyg skader derhjemme s. 18

Læs mere

MUSESKADER. Trillium Instituttet. Trillium Instituttet Vesterbro 18 9000 Aalborg Telefon 22110915 Mail: adm@trillium.dk

MUSESKADER. Trillium Instituttet. Trillium Instituttet Vesterbro 18 9000 Aalborg Telefon 22110915 Mail: adm@trillium.dk MUSESKADER Trillium Instituttet 2012 Trillium Instituttet Vesterbro 18 9000 Aalborg Telefon 22110915 Mail: adm@trillium.dk Hvad er museskader? Museskader er besvær i bevægeapparatet som følge af computerarbejde.

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

I I N D U S T R I E N

I I N D U S T R I E N I INDUSTRIEN I INDUSTRIEN INDHOLD Forord 3 Den gode nyhed 6 5 ømme punkter 10 Det nytter at forebygge 16 Den onde og den gode spiral 20 Balance mellem job og krop 28 Dansk Industri www.di.dk Tlf. 3377

Læs mere

SKAVANKAYOGA. Niels Haahr April 2009. www.skavankayoga.dk

SKAVANKAYOGA. Niels Haahr April 2009. www.skavankayoga.dk SKAVANKAYOGA Niels Haahr April 2009 www.skavankayoga.dk Copyright 2009 Niels Haahr Indhold SKAVANKAYOGA?... 4 forord... 4 rapportens opbygning... 5 AT UNDERVISE I YOGA... 6 bevidsthed og balance... 7 HOLDENE

Læs mere

Patientinformation. Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 Notater Send oplysningsskema til afdeling A250 i den frankerede svarkuvert - senest d.... 2 Vigtige datoer Navn:...

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Hesten skal altid arbejde i en holdning, hvor det er fysisk muligt for den at udføre det, vi forlanger af den. Hesten må altså ikke på nogen

Læs mere

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. På ski uden skader

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. På ski uden skader Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk På ski uden skader 2 www.krop-fysik.dk Klar til årets bedste ferie Årets højdepunkt nærmer sig. Ligesom en halv million andre danskere er du på vej til en aktiv

Læs mere

din guide til hurtigt resultat

din guide til hurtigt resultat din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 KAN MAN TRÆNE MAVEN FLAD? Ja, det kan du eller i hvert fald kan du træne den fladere, hvis den er for stor. Om den bliver helt flad,

Læs mere

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken...

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken... INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET Ondt i nakken... Det er meget almindeligt at have ondt i nakken... Nakkesmerter skal behandles aktivt Det er meget almindeligt at have ondt i nakken, og det kan give meget

Læs mere

Alle rettigheder forbeholdes. Benyttelse af materialet må kun ske i sin helhed og ved kildeangivelse.

Alle rettigheder forbeholdes. Benyttelse af materialet må kun ske i sin helhed og ved kildeangivelse. Alle rettigheder forbeholdes. Benyttelse af materialet må kun ske i sin helhed og ved kildeangivelse. Mekanisk, elektronisk, fotografisk eller anden gengivelse eller kopiering af dele af materialet er

Læs mere

Rigshospitalet. Træningsprogram når du ligger i sengen

Rigshospitalet. Træningsprogram når du ligger i sengen Rigshospitalet Træningsprogram når du ligger i sengen 2 Træningsprogram når du ligger i sengen Dette program er udarbejdet til dig, som er sengeliggende. Det består af otte øvelser, der træner de store

Læs mere

Naturfitness. Titel. Naturfitness. Udgiver Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø Telefon: 7254 3000 Mail: nst@nst.dk www.naturstyrelsen.

Naturfitness. Titel. Naturfitness. Udgiver Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø Telefon: 7254 3000 Mail: nst@nst.dk www.naturstyrelsen. Naturfitness Titel Naturfitness Udgiver Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø Telefon: 7254 3000 Mail: nst@nst.dk www.naturstyrelsen.dk Udgives i forbindelse med Sundhedsstyrelsens Get moving

Læs mere

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Guide: Træn dig til en stærk holdning Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få en god holdning INDHOLD: Få en stærk

Læs mere

Træningsmanual. Hver lektion varer ca. 50 min.

Træningsmanual. Hver lektion varer ca. 50 min. 1 Træningsmanual Hver lektion varer ca. 50 min. Hver lektion indeholder følgende elementer: Opvarmning Kredsløbstræning Balance Styrke Stabilitet- og koordinationstræning Udspænding Kropsbevidsthedstræning

Læs mere

Sådan træner du dine knæ

Sådan træner du dine knæ Sådan træner du dine knæ 45.000 patienter humper hvert år ind på skadestuen med skader i bentøjet i forbindelse med sport og motion. 15 procent af alle skader i løb og fodbold sker i knæet. I denne guide

Læs mere