MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN"

Transkript

1 MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN 1

2 22 KÆRE BORGER i Fredericia Kommune Politikkens mål er at bevare, fremme og støtte arbejdet med Længst Mulig I Eget Liv. Fokus skal derfor være på muligheder frem for begrænsninger således, at måltidet og maden bliver en god oplevelse. Det gode måltid har betydning for appetitten og lysten til at spise, hvilket vil betyde at maden skal være velsmagende, velduftende og indbydende. I danskernes kultur kan måltider også være en anledning til at mødes i fællesskab med andre. Politikken er fremadrettet og beskriver de overordnede rammer for området. Politikken er i sin tilgang rummelig og fleksibel og tager udgangspunkt i, at ethvert menneske er unikt med hvert sit unikke livsforløb og historie. Det betyder at maden skal målrettes den enkeltes ernæringsmæssige behov, for at støtte borgeren i bedst muligt, at levet et aktivt og sundt liv. Det samme gør sig gældende for ældrecentrene, der hver især har egen kultur og måde at gøre tingene på. Politikken er derfor også rummelig og fleksibel set i forhold til det enkelte ældrecenters måde at agere på. I udarbejdelse af mad- og måltidspolitikken har arbejdsgruppen haft fordel af borgerinddragelse. Mad- og måltidspolitikken er udarbejdet efter på baggrund at en afholdt workshop, hvor berørte borgere, pårørende, repræsentanter for Ældrerådet og pårørenderåd, medarbejdere og ledere har bidraget til den formulerede politik. Tak til alle, der har bidraget til politikken I Socialudvalget glæder vi os til at følge dens vej ud i virkeligheden Hanne Lumby Udvalgsformand

3 3 INDHOLD Fredericia Kommunes overordnede målsætning og værdigrundlag...4 Værdier og visioner...5 Kost og ernæring...7 Kvalitet og omkostnings-bevisthed i madproduktionen...9 Det gode måltid...11 Målrettede tilbud...15 Indflydelse og involvering...17

4 FREDERICIA KOMMUNES OVERORDNEDE MÅLSÆT- NING OG VÆRDIGRUND- LAG ER, AT... Skabe brugertilfredshed. Være synlige. Være nysgerrige. Være ansvarlige. Tale sammen. Skabe helhed og sammenhæng vi tør, og vi gør.

5 5 VÆRDIER FOR MAD OG MÅLTIDER Vi producerer gode og velsmagende måltider, der opfylder både kulinariske ønsker og ernæringsmæssige behov. Maden bliver produceret af kostfagligt personale og baseres på økonomisk bevidsthed, så vi sikrer mest muligt for pengene. Vores tilbud er målrettet de ældres ernæringsmæssige behov hvad angår portionsstørrelser og forskellige kosttyper. VÆRDIER OG VISIONER Køkkenerne vil... Skabe rum til at fastholde traditioner og særlige kulturer. Skabe trivsel og udvikle køkkenerne, ved at se verden med flere øjne. Være stolte af både vores arbejdspladser og vores arbejde. Lave god mad til hver en tid.

6 6 VIDSTE DU, AT... Vores kostfaglige personale gerne deler ud af sin viden? (ernæring, kost, vejledning). Samarbejde med brugere, personale og pårørende, prioriteres højt for at komme i dialog omkring behov?

7 7 KOST OG ERNÆRING Vi sikrer optimal ernæring for den enkelte borger ved at udnytte viden fra det kostfaglige personale. FORMÅL Vi sikrer optimal ernæring for den enkelte borger ved at udnytte viden fra det kostfaglige personale. MÅL FOR KOST OG ERNÆRING Tilbyde mad og måltider, der til godeser borgerens individuelle behov. SUCCESKRITERIER At nedsætte antallet af borgere med uønsket vægttab. At køkken og plejepersonale oplever, at man udnytter hinandens viden, gennem dialog og samarbejde. At borgerne oplever medbestemmelse ved planlægning af menuer og har mulighed for at deltage i det praktiske arbejde. At borgeren kan genkende tidligere madvaner, det vil sige fra før indflytning på plejecenter.

8 VIDSTE DU, AT... Det kostfaglige personale vil vejlede og støtte både beboere og plejepersonale med måltiderne som højdepunkter? Køkkenet planlægger menuerne ud fra årstidens frugt og grønt? Der altid er fokus på borgeren med henblik på længest mulig i eget liv. Opgaven løftes ved tværfagligt samarbejde og dialog?

9 9 KVALITET OG OMKOSTNINGSBEVIDSTHED I MADPRODUKTIONEN FORMÅL Vi producerer velsmagende måltider, der opfylder både kulinariske ønsker og ernæringsmæssige behov. Maden bliver produceret med øje for sund økonomisk bevidsthed. MÅL Mål for kvalitet og omkostningsbevisthed i madproduktionen. At den hjemmelavede mad, er tilpasset årstiderne. At de tildelte ressourcer udnyttes optimalt. At der via screening af den enkelte, bliver fokus på borgerens behov SUCCESKRITERIER At man oplever, der serveres varierende, god og velsmagende mad med årstidens råvarer. Køkkenpiger er i leve-bo køkkenerne så ofte, det er muligt, så duften af hjemmebagt brød og kage kommer tættere på borgeren. Borgeren får tilstrækkeligt at spise, så der ikke opleves uønsket vægttab. At der er en anerkendende dialog.

10 VIDSTE DU, AT... Der er mulighed for, som plejepersonale og pårørende, at hjælpe med viden om madtraditioner og livretter? Maden laves i afdelingen så ofte som muligt for at duft og køkkenaktivitet kan sprede sig og bringe glæde til måltiderne? Når borgeren bliver inddraget, giver det en større lyst til en snak om maden? Mad, der bliver serveret, hvor der er nærvær, tid, hygge og socialt samvær, ofte bliver oplevet som god og velsmagende mad? Man aldrig bliver træt af at lave mad, spise mad og tale om mad? Citat fra temadag.

11 11 DET GODE MÅLTID FORMÅL At borgeren har mulighed for at spise i indbydende omgivelser, og at der er ro og tid til måltiderne. At der tilbydes den nødvendige hjælp. MÅL FOR DET GODE MÅLTID At dagens højdepunkter/måltider foregår i rolige omgivelser. At individuelle behov bliver tilgodeset. At livretter og traditioner bliver integreret i menuplanerne. SUCCESKRITERIER Måltiderne bliver prioriteret, og hver dag bliver der besluttet, hvilket personale der er ansvarlig, og hvem der skal involveres. Måltidet bliver oplevet som hyggeligt, ved hjælp af et indbydende dækket bord. Maden bliver øst op på fade og i skåle i passende portioner. Og til små portioner bruges små tallerkner. Maden bliver anrettet af et glad, imødekommende og smilende personale, på et pænt dækket bord med blomster, servietter og lys. Der dannes små spisegrupper opdelt efter, hvem man ønsker at spise sammen med, f.eks. demens/raske/andre lidelser. Citat fra temadag: Ingen gider spise sundt bare for at spise sundt, kun hvis der samtidig er øje for syn, duft og konsistens. Fødselsdage fejres som særlige hyggedage.

12 VIDSTE DU, AT... Der er mulighed for at tilgodese forskelligheder, som f.eks. nedsat appetit, sygdom og feber, og hvis borgeren er småtspisende? Vi tilbyder madfristelser i form af små lækre energitætte retter eller mad af en anden konsistens? Borgerne må spise, når de er sultne, og personalet sidder med ved måltiderne i leve- bo miljøerne? Sundhed og velvære er vigtig hele livet.

13 13 MÅLRETTEDE TILBUD FORMÅL Vores tilbud er målrettet borgerens ernæringsmæssige behov, med øje for portionsstørrelser og forskellige kosttyper. MÅL FOR MÅLRETTEDE TILBUD At der bliver tilbudt mad, som sikrer, at den enkelte borger får sit ernæringsbehov opfyldt. At måltiderne bidrager til, at borgeren opretholder eller forbedre sin ernæringstilstand og livskvalitet. SUCCESKRITERIER Opnå brugbar grundviden om borgeren (brug screeningskema), så der ved indflytning er fokus på den rigtige ernæring bl.a. vha. højde og vægt. Fokus på småtspisende og prioritering af tiden, til at nyde små energitætte retter, fordelt på 6 8 måltider. Vi tilgodeser den enkelte, da borgerne har forskellige behov. Vi har fokus på borgeren og har mulighed for fleksibilitet i sortiment. At individuelle behov bliver tilgodeset.

14 VIDSTE DU, AT... Frivillige hjælpere og pårørende er mere end velkommen i vores huse? Aktuel information om vores tilbud er tilgængelig? Bare spørg personalet. Der er god mulighed for borgerne at oprette madudvalg/måltidsråd, som en slags talerør for, hvad der kan serveres af bl.a. egnsretter, hvilke fester der skal fejres o.s.v? Køkken og afdeling ønsker, at borgeren får kendskab til køkkenets arbejde og ekspertise? Der igennem aktivt samarbejde støttes op om hjælp til selvhjælp? F.eks. at borgeren hjælper med at dække bord, tømme opvasker, m.m.

15 15 INDFLYDELSE OG INVOLVERING FORMÅL Vi er lydhøre over for borgerens madoplevelser i forhold til måltidet. MÅL FOR INDFLYDELSE OG INVOLVERING At der er adgang til information om tilbud og vejledning. At der er en god dialog med borgeren. At der efter borgernes ønske kan oprettes madudvalg/måltidsråd. SUCCESKRITERIER Køkkenpersonalet bliver en naturlig del af afdelingen. Der bliver udvekslet ideer og erfaringer, så vi får nye input i hverdagen. Vi vil opfordre borgerne til at hjælpe eller være til stede, når maden laves i køkkenet. (fx trille småkager). Vi ønsker kendskab til borgerens livretter, egnsretter og forskellige kulturer. Borgeren oplever at være en aktiv del af sit madliv. At der er mulighed for at give ris og ros.

16

Lærings- og Trivselspolitik 2021

Lærings- og Trivselspolitik 2021 Lærings- og Trivselspolitik 2021 Indhold Indledning... 3 Læring... 5 Trivsel... 7 Samspil.... 9 Rammer for læring, trivsel og samspil... 11 2 Lærings- og trivselspolitik 2021 Indledning Vi ser læring og

Læs mere

Anbefalinger for udvikling af Den attraktive måltidsservice

Anbefalinger for udvikling af Den attraktive måltidsservice Anbefalinger for udvikling af Den attraktive måltidsservice til ældre Anbefalinger for udvikling af Den attraktive måltidsservice til ældre Udarbejdet af Anne Marie Beck Lise Bygholm Heidi Madsen og Jens

Læs mere

Sundhed er en del af kulturen i Jammerbugt Kommune

Sundhed er en del af kulturen i Jammerbugt Kommune 2 Sundhed er en del af kulturen i Jammerbugt Kommune Forord Velkommen til Jammerbugt Kommunes sundhedspolitik 2008 2012! Med kommunalreformen har kommunerne fået nye opgaver på sundhedsområdet. Det er

Læs mere

Virksomhedsplan for Børnehuset Ådalen

Virksomhedsplan for Børnehuset Ådalen Virksomhedsplan for Børnehuset Ådalen 1. Indledning og formål Virksomhedsplan, pædagogisk læreplan og udviklingsplan for den integrerede institution Børnehuset Ådalen Vores virksomhedsplan er en ramme

Læs mere

Den bedste start på livet

Den bedste start på livet Den bedste start på livet politik for de 0-6 årige i Skanderborg Kommune Forord B&U-politikker En god begyndelse Barnets trivsel Livsmestring B Forord Målet er klart: Alle børn i Skanderborg Kommune skal

Læs mere

LÆRING DER SÆTTER SPOR

LÆRING DER SÆTTER SPOR LÆRING DER SÆTTER SPOR Faglighed Relationer Bevægelse Kreativitet - Initiativ Min drømmeskole - tegnet af Viktor, 3.A. VISION FOR SKOLEN PÅ NYELANDSVEJ LÆRING DER SÆTTER SPOR Vi er stolte af den kvalitet

Læs mere

Principper for god offentlig service ANSIGT TIL ANSIGT

Principper for god offentlig service ANSIGT TIL ANSIGT Principper for god offentlig service ANSIGT TIL ANSIGT Regeringen, KL og Danske Regioner nedsatte i januar 2007 en arbejdsgruppe, som fik til opgave at formulere principper for god offentlig service. I

Læs mere

Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil!

Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil! Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil! Vision for Holbæk Kommune Holbæk Kommunes byråd, maj 2010 Holbæk Kommunes vision: Der er noget, vi skal, og der er noget, vi vil Vi skal: - sikre en sund

Læs mere

Ernæringsassistenter professionelle madhåndværkere gør en forskel

Ernæringsassistenter professionelle madhåndværkere gør en forskel Ernæringsassistenter professionelle madhåndværkere gør en forskel Ernæringsassistenter tilbereder hver dag sund, lækker, velsmagende og ernæringsrigtig mad. Mad, som gør en stor forskel for dem, som spiser

Læs mere

Kom i gang Arbejdsgruppe Arbejdsgruppens sammensætning Gruppens arbejde i praksis Tjekliste før I sætter aktiviteter i gang Mad- og måltidspolitik

Kom i gang Arbejdsgruppe Arbejdsgruppens sammensætning Gruppens arbejde i praksis Tjekliste før I sætter aktiviteter i gang Mad- og måltidspolitik Hør mere om projektet hos din tillidsmand, på www.mad-paa-arbejde.dk eller ring til os på telefon 33 95 60 00 / 70 300 300 Mad på arbejde er et fællesprojekt udarbejdet af Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender

Læs mere

Børne- og Unge politik

Børne- og Unge politik Sammenhængende Børne- og Unge politik 2013-2017 1 Indhold Forord 3 Vision 4 Værdier 4 Tema 1 Læring og kompetencer 5 Tema 2 Fritid og kultur 7 Tema 3 Inklusion og fællesskab 8 Tema 4 Forebyggelse og tidlig

Læs mere

Skab gode trivselsprocesser

Skab gode trivselsprocesser Skab gode trivselsprocesser Inspiration til arbejdet med trivsel og psykisk arbejdsmiljø frastresstiltrivsel.dk Indhold: 3 Skab gode trivselsprocesser 25 Grundlaget for pjecen 6 Systematik i indsatsen

Læs mere

FORÆLDRE SOM SAMARBEJDSPARTNERE BALLERUP KOMMUNE

FORÆLDRE SOM SAMARBEJDSPARTNERE BALLERUP KOMMUNE FORÆLDRE SOM SAMARBEJDSPARTNERE BALLERUP KOMMUNE 1 BALLERUP KOMMUNE FORÆLDRE SOM SAMARBEJDSPARTNERE INDHOLD Forældre som samarbejdspartnere 3 Faktabox historie 5 En fælles opgave for professionelle og

Læs mere

Regeringen vil forbedre ældreplejen yderligere og prioritere ældre med særlige behov. Nye tiltag fra 2016.

Regeringen vil forbedre ældreplejen yderligere og prioritere ældre med særlige behov. Nye tiltag fra 2016. Regeringen vil forbedre ældreplejen yderligere og prioritere ældre med særlige behov. Nye tiltag fra 2016. Større indsats mod demens Flere faste læger på plejehjem og bosteder Styrket indsats mod ensomhed

Læs mere

Giv mig lov til at spise!

Giv mig lov til at spise! Giv mig lov til at spise! giv mig lov til at spise Redaktion: Christina Melander ISBN: 87-90904-65-6 Layout: Susanne Schenstrøm Tryk: clausengrafisk/one2one Dansk Design Center H.C. Andersens Boulevard

Læs mere

Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige. - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling

Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige. - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling Rammeplanen er udarbejdet med udgangspunkt i Børnepolitikken og det fælles værdigrundlag for

Læs mere

Guide. Social Kapital. Til måling af. Side 1

Guide. Social Kapital. Til måling af. Side 1 Guide Til måling af Social Kapital Guide til måling af social kapital DEL I - Hvad er social kapital Side 1 Indhold Forord 3 Hvad er social kapital 5 Hvorfor måle på social kapital 5 Hvad er social kapital

Læs mere

IDÉKATALOG DIT ENGAGEMENT GØR EN FORSKEL STYRKELSE AF FORÆLDRESAMARBEJDE SAMT ELEV- OG UNGEINDDRAGELSE

IDÉKATALOG DIT ENGAGEMENT GØR EN FORSKEL STYRKELSE AF FORÆLDRESAMARBEJDE SAMT ELEV- OG UNGEINDDRAGELSE IDÉKATALOG DIT ENGAGEMENT GØR EN FORSKEL STYRKELSE AF FORÆLDRESAMARBEJDE SAMT ELEV- OG UNGEINDDRAGELSE FORORD Idékataloget er til dig, som sidder i en bestyrelse eller et råd eller arbejder med at inddrage

Læs mere

Læreplan Egernhuset 2012

Læreplan Egernhuset 2012 Læreplan Egernhuset 2012 Indholdsfortegnelse Indledning 3-4 Tema 1: Alsidig personlige udvikling 5-9 Tema 2: Sociale kompetencer 10-13 Tema 3: Sproglig udvikling 14-17 Tema 4: Krop og bevægelse 18-21 Tema

Læs mere

Styrk jeres indsats gennem samarbejde. En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder

Styrk jeres indsats gennem samarbejde. En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder Header Styrk jeres indsats gennem samarbejde Rubrik Header (0) En guide til en styrket integrationsindsats i kommunerne sammen med civilsamfundet og lokale virksomheder Rubrik Citat Reference Sideheader

Læs mere

Børn og Unge. De 9 strategier

Børn og Unge. De 9 strategier Børn og Unge Børn og Unge De 9 strategier Århus Kommune Senest revideret februar 2010 Børn og Unge DE NI STRATEGIER Børn og Unge har opstillet ni strategier, der tilsammen skal sikre, at vi arbejder målrettet

Læs mere

NORDISK FRIVILLIGPROJEKT FRIVILLIGE PÅ HOSPICE

NORDISK FRIVILLIGPROJEKT FRIVILLIGE PÅ HOSPICE NORDISK FRIVILLIGPROJEKT FRIVILLIGE PÅ HOSPICE Anbefalinger for god praksis vedrørende rekruttering, kvalificering og rådgivning mm. af de frivillige til inspiration for frivillig koordinatorer i det daglige

Læs mere

Dialogbaseret aftalestyring. mellem Organisationen for voksne udviklingshæmmede Gældende i perioden 1.04.2012 til 31.12.2013.

Dialogbaseret aftalestyring. mellem Organisationen for voksne udviklingshæmmede Gældende i perioden 1.04.2012 til 31.12.2013. Dialogbaseret aftalestyring mellem Organisationen for voksne udviklingshæmmede Gældende i perioden 1.04.2012 til 31.12.2013 Ballerup Kommune 1. Præsentation af aftaleenheden Formål Organisationen tilbyder

Læs mere

Vi vil gerne byde jer hjertelig velkommen til Vuggestuen Pilehuset. Vi glæder os til at skal begynde på.. fra den..

Vi vil gerne byde jer hjertelig velkommen til Vuggestuen Pilehuset. Vi glæder os til at skal begynde på.. fra den.. Kære.. Vi vil gerne byde jer hjertelig velkommen til Vuggestuen Pilehuset. Vi glæder os til at skal begynde på.. fra den.. Vi vil gerne invitere jer til en samtale Samtalen vil vare ca. ½ time, hvor I

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Forord Med denne Børne- og Ungepolitik 2013-2017 ønsker vi at beskrive rammerne for det gode børne- og ungeliv i Frederikssund Kommune de kommende

Læs mere

Guide SOCIALE KAPITAL. virksomhedens. til undersøgelse af

Guide SOCIALE KAPITAL. virksomhedens. til undersøgelse af Guide til undersøgelse af virksomhedens SOCIALE KAPITAL Indhold Undersøg den sociale kapital 4 Hvad er social kapital? 5 Hvorfor undersøge social kapital? 5 Flere dimensioner af social kapital 7 Sådan

Læs mere

SAMMEN OM ET BEDRE LIV

SAMMEN OM ET BEDRE LIV SAMMEN OM ET BEDRE LIV Aarhus Kommune 2015 SAMMEN OM ET BEDRE LIV Forord... 3 Frivillighed og aktiviteter... 4-9 Sundhed... 10-11 Træning og rehabilitering... 12-15 Personlig pleje... 16-17 Praktisk hjælp...

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

7 Ishøj Kommune. Ishøj Byråd 4. Oktober 2011

7 Ishøj Kommune. Ishøj Byråd 4. Oktober 2011 7 Ishøj Kommune Ishøj Byråd 4. Oktober 2011 Medborgerpolitik Forord et medborgerskab i Ishøj... 3 Vision mangfoldighed er Ishøjs styrke... 4 Mission skab en bedre kommune for alle... 5 HOVEDFOKUS: Inklusion...

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ

BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ _ 00 GOD TRIVSEL FORORD FORORD Med baggrund i den danske arbejdsmiljølovgivning,

Læs mere