14 april klokken

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "14 april klokken"

Transkript

1 14 april klokken

2 Ole Jakob Storebø, psykolog, Phd, Specialist i psykoterapi-børn Seniorforsker i Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland Adjungeret lektor, Psykologisk Institut, Syddansk Universitet. Leder af udviklingsprojekt for evidensbaseret psykiatri i Region Sjælland

3 Evidens i forhold til: 1)Behandling 2)Diagnostik: Valide og reliable diagnoser og assessment

4 Der er følelser i Evidens The conclusions of this Cochrane review are misleading and potentially dangerous. - See more at:

5

6 Hvorfor en evidensbaseret tilgang til personlighedsforstyrrelser? Grundlæggende om evidensbaseret behandling Evidens- klinikernes erfaringer- patientens præferencer Evidenshirarkiet ( RCT Systematiske reviews (inkl GRADE) Evidensforskningen indenfor behandling af personlighedsforstyrrelser

7 How are we doing developing an evidence base concerning the efficacy of psychotherapy, often long term, for severe and diabling personality disorders that either stand alone or co-occur with depression or other axis I disorder (Klerman, 1990). Patienten lagde efterfølgende sag an mod institutionen, efter at han kom sig fuldstændigt på få ugers medicinsk behandling.

8 Patienter har krav på en effektiv behandling og det krav om at basere ens praksis på evidens vokser hurtigt over hele verden. Kravet er fornuftigt, hvis man ser helt nøgternt på det. Hvem ønsker ikke, at den behandling, man får, er baseret på den bedst mulige evidens? Dermed får man ikke kun en behandling, der bygger på den bedste forskning: Der er også mindre risiko for at modtage en behandling, som kan være farlig for ens helbred. Men evidensbaseret praksis er ikke begrænset til behandling, den er også relevant at knytte til for eksempel diagnosticering og prognose.

9 Evidensbaseret praksis er en grundig, eksplicit, fornuftig og gennemtænkt brug af den bedste evidens i forbindelse med beslutninger vedrørende undersøgelse og behandling af den enkelte patient. Gode behandlere benytter sig både af deres individuelle kliniske ekspertise og den bedst tilgængelige eksterne evidens. Uden klinisk erfaring kan evidensbaseret praksis udforme sig som et rigidt evidenstyranni, fordi selv udmærket ekstern evidens kan være irrelevant for den enkelte patient. Omvendt kan den kliniske praksis være forældet, ineffektiv og i værste fald skadelig for patienten. David Sackett et al. har beskrevet en trinvis metode henvendt til klinikerne for at sikre en god evidensbaseret praksis: 1)Først handler det om at forme et klinisk spørgsmål på basis af det problem, patienten henvender sig med. 2)Dernæst handler det om at finde ekstern evidens, der undersøger problemstillingen. Derefter skal evidensens kvalitet og relevans vurderes. 3)Herefter kommer processen med at implementere evidensen i den kliniske praksis. Det sidste trin består af en evaluering af processen, hvor klinikeren laver en evaluering af effekten hos patienten og en evaluering af sin egen indsats (Sackett m.fl., 1996).

10 Evidensbaseret behandling Ekstern evidens Klinikerens erfaring Patients præferencer

11 I evidensbaseret praksis indgår klinikerens ekspertviden. Den enkelte klinikers viden om mennesker med personlighedsforstyrrelser bygger på overleveringer fra erfarne kollegaer, mentorer og supervisorer, videre- og efteruddannelse, en teoretisk indsigt og refleksion samt personlige erfaringer erhvervet gennem træning i diagnostik og behandling af disse patienter i forskellige sammenhænge Den kliniske ekspert kender sine begrænsninger og vil tage andre med på råd, når der opstår problemer i behandlingen. Det er vigtig at understrege, at man med ekspertviden ikke forstår viden hos en elite af klinikere (særligt vise og kyndige), men at det er kliniske færdigheder, som er anerkendte og opnået som led i en autoriseret specialuddannelse i professioner inden for psykiatri.

12

13 En evidensbaseret praksis sker også gennem tilpasning af behandlingen til patientens personlighed, styrke og svagheder, særlige bekymringer og ønsker til hvad behandlingen måtte indeholde (patientens domæne). De randomiserede kliniske undersøgelser tager udgangspunkt i diagnoser, men den enkelte patient er meget mere end sin diagnose og har særegne problemer. At der specielt skal tages hensyn til patientens personlighed siger sig selv, når det drejer sig om behandling af mennesker med personlighedsforstyrrelser. Terapeuten vil naturligvis have et særligt øje til personens sårbare sider og intellektuelle resurser i bredeste forstand og derved vælge en interventionsform, som passer til personen. Med i patientperspektivet hører også familiesituationen og andre samvirkende faktorer i en behandlingsplan (samtidige behandlinger hos egen læge, somatik, privatpraktiserende psykolog mv.). Med i patientens perspektiv hører desuden den tidsmæssige komponent, hvor meget tid kan personen rent faktisk være med til at investere. Ved at respektere personens behov og ønsker er selve grundlaget for en senere terapeutisk alliance lagt.

14

15 Det randomiseret kliniske forsøg (RCT) er det stærkeste forsøgsdesign, når man skal afgøre, hvorvidt en behandling er virksom sammenlignet med ingen behandling eller en anden behandling. Forsøget er kendetegnet ved, at patienter fordeles tilfældigt til enten at modtage en eksperimentel behandling eller en kontrolbehandling. Omdrejningspunktet i et randomiseret klinisk forsøg er, at behandlingen er den eneste væsentlige forskel mellem de to grupper patienter. Et RCT består af mange væsentlige delelementer, som alle har til formål at mindske risikoen for systematiske (bias) og usystematiske fejl, som kan påvirke den målte effekt af behandlingen..

16 Randomised Clinical Trial Intervention Effektmål 1 Patient population Kontrol Effektmål 2 Baseline vurdering Final Vurdering

17 Der er udviklet flere redskaber til at vurdere kvaliteten af RCTs. Et af de mest kendte og anerkendte er Cochrane Risk of Bias (ROB) tool (Higgins m.fl., 2011). Dette redskab vurderer risikoen for, at der kan forekomme systematiske fejl (bias) i forsøget. Man vurderer alle de vigtige 'domæner', herunder; randomiseringsprocessen, maskering af fordelingen af patienter, blinding af personale og dem, der undersøger effekten af behandlingen, hvordan man har forholdt sig til tabte data samt rapporteringspraksis.

18 Bias kilder i et RCT Intervention Effektmål 1 Patient population Kontrol Effektmål 2 Randomisering og allokering Blinding af deltagere og personel Tabte data Selektiv rapportering Vested interest bias? Lundh 2012

19

20 Undgår systematiske forskelle i mellem grupperne Ved vurdering af randomiseringsprocessen lægges der vægt på, hvilken metode man har anvendt til at danne to sammenlignelige grupper. Dernæst vurderes det, hvilken metode der er anvendt til at skjule gruppefordelingen (allokering) under indtag af patienter.

21 Linehan: Randsomisering =Used a computerized randomisation procedure= lav risiko Allokering= The participant coordinator, who was not blinded to treatment condition, executed the randomisation program =lav risiko Bateman: Use of a minimisation method=lav risiko Central allocation at the University=lav risiko Bateman:

22 Det er i medicinsk forskning også vigtigt, at denne fordeling i to grupper vedbliver at være skjult både undervejs og ved afslutningen af forsøget, således at hverken patienter, personale eller dem, der skal udføre effektmålingen, har kendskab til patientens gruppetilhørsforhold. Når dette er helt gennemført, kaldes det et dobbeltblindet forsøg. Ved RCTs, der undersøger psykoterapeutisk behandling, er det dog vanskeligt at skjule gruppetilhørsforhold undervejs i forløbet for personalet og helt umuligt at skjule det for de terapeuter, som varetager behandlingen. Imidlertid kan man altid skjule gruppetilhørsforhold for dem, der undersøger effekten af behandlingen, og man kan også i princippet skjule for patienterne, hvilken behandling de modtager, idet man kan anvende fake psykoterapi som kontrolbehandling.

23 Linehan: Blinding= Assessment were conducted by blinded independent clinical assessors= lav risiko Bateman: Blinding af outcome assessor= Outcome assessors were blind =lav risiko

24 Det er almindeligt, at data mistes undervejs i forsøget, og det vurderes, hvorvidt og hvordan dette er rapporteret, samt om der er foretaget statistiske beregninger, der tager højde for frafald af patienter. Dette er blandt andet vigtigt, fordi nogle patienter stopper i forsøget på grund af manglende effekt eller ubehagelige virkninger. Vurderingen af alle domæner er tredelt og scores med lav risiko for systematiske fejl (bias), usikker risiko for systematiske fejl og høj risiko for systematiske fejl.

25 Linehan: Manglende data= A major limitaions of this study is that CTBE subjects dropped out of the entire study more often than DBT subjects. Der blev lavet statistiske analyser for at udforske betydnngen af disse manglende data på outcomes= høj risiko Bateman: Uklar risiko

26 Ved publikation af randomiserede forsøg er der en risiko for, at kun signifikante fund bliver rapporteret det er dette, der menes med rapporteringsbias. Hvis forskere eksempelvis har undersøgt virkningen af en psykoterapeutisk behandling for personlighedsforstyrrelser og undersøgt interpersonel funktion, social funktion, angstog depressionssymptomer og selvskadende adfærd og fundet, at eksperimentgruppen oplevede færre angstsymptomer end kontrolgruppen efter behandlingen, men der var manglende effekt på alle de andre effektmål, så er der en stor sandsynlighed for, at de vil rapportere, at behandlingen hjælper på angstsymptomer. Imidlertid er der en stor risiko for, at dette fund kan være tilfældigt og derfor ikke vil kunne gentages, hverken i andre undersøgelser eller i klinikken.

27 Linehan: Bateman: Insufficient information

28 The side effects of antidepressants are well known nausea, dry mouth, constipation and loss of interest in sex. But what if your depression is being treated by a psychological therapy? Are there any risks in that? Research in the British Journal of Psychiatry suggests there might be out of 14,587 people who responded to a survey asking about a range of psychological therapies, one in 20 said they had lasting bad effects from treatment.

29 Forskere der undersøger effekt af en behandling de selv arbejder med og er udannet i. Forskere undersøger effekten af en behandling som de har særlige interesser i f. eks. økonomiske

30 I am not against the industry, quite the opposite, entrepreneurship is crucial for translation, development, and growth. However, corporations should not be asked to practically perform the assessments of their own products. If they are forced to do this, I cannot blame them, if they buy the best advertisement (i.e., evidence ) for whatever they sell. Vested interests dictate preemptively large segments of the research agenda and its evidence-based aura which is further propagated in professional societies and large conferences (12).

31 Linehan: Klar interesse Bateman:?

32 En anden form for bias, publikationsbias, beskriver, at undersøgelser, der ikke viste signifikante resultater, kan blive helt glemt og aldrig publiceret, eller sjældent omtalt. Omvendt kan en mindre undersøgelse, der som følge af tilfældigheder eller metodologiske svagheder viste signifikante effekter, opnå at blive både publiceret og omtalt. Praktikere og beslutningstagere kan så stå i den situation, at de, når de konsulterer litteraturen, bliver vildledt, fordi de får indtryk af, at en i virkeligheden uvirksom behandling faktisk er effektiv.

33 I gennem 6 uger sammenlignede og analyserede COMPare holdet 67 forsøg i de mest 5 anerkendte medicinske tidsskrifter til at vurdere den igangværende forekomsten af ændring af effektmål i kliniske forsøg.. Her beskrives kodning af ERASE forsøget. Denne undersøgelse var en af 13 randomiserede kontrol forsøg offentliggjort i JAMA, som er analyseret. 11 af disse indeholdt ændring af effektmål og der blev krævet at JAMA publicerede en korrektion. JAMA nægter dette. Vores sammenfattende analyse af resultatet rapportering i ERASE forsøget var, at: 3/3 præ-specificerede primære udfald var korrekt rapporteret 21/37 præ-specificerede sekundære udfald var korrekt rapporteret 16/37 præ-specificerede sekundære resultater blev ikke rapporteret overhovedet 6 yderligere effektmål blev rapporteret, der var ikke på forhånd specificeret

34 En af de mest anerkendte systematiske reviews er Cochrane systematiske reviews (Higgins m.fl., 2011). Der forefindes Cochrane systematiske reviews baseret på diagnostiske studier og Cochrane systematiske reviews af interventioner. Cochrane systematiske reviews af interventioner adskiller sig fra andre reviews ved hovedsagelig at være baseret på en meget høj grad af systematik i arbejdsprocessen. I de senere år har man dog ønsket også at inkludere ikke-randomiserede studier i Cochrane systematiske interventionsreviews. Årsagen til dette er blandt andet et ønske om at kunne afdække langvarige skadelige virkninger. Disse kræver langvarige randomiserede kliniske undersøgelser, som ikke altid kan laves i praksis på grund af etiske problemstillinger forbundet med at lade patienter være uden behandling gennem lang tid. Oversigter over ikke-randomiserede studier er behæftet med betydelig usikkerhed og vil ofte overvurdere effekterne. Dette søger man at tage højde for ved også at kvalitetsvurdere de ikke-randomiserede studier.

35 SYSTEMATISKE REVIEWS

36 Psykologisk behandling- Nye RCTs= ca. 50 Medicinsk behandling- Nye RCTs=ca 20

37 Et centralt element i systematiske reviews er de såkaldte metaanalyser. En metaanalyse er en metode til at kombinere resulter fra mange studier. Ved at lægge ofte forskellige resultater sammen fra studier, der har undersøgt effekten af en bestemt behandling over for den samme population, kan man komme frem til mere robuste og præcise konklusioner, end man kan fra hver enkelt af forsøgene. Ud over dette kan metaanalyser også bruges til at undersøge forskellige delelementer i de enkelte studier og på den måde sige noget kvalificeret om, hvorfor studier har forskellige resultater (Manderscheid, 2004).

38 Evidensen for effektive behandlinger af forskellige former for personlighedsforstyrrelser er mangelfuld. Det meste af evidensen er knyttet til randomiserede kliniske forsøg, der undersøger effekten af behandling af borderline personlighedsforstyrrelse. Forskningen er begrænset af forsøg med få patienter og kort opfølgningstid, et utal af forskellige ratingskalaer er anvendt i de forskellige forsøg, og der er ringe kontrol med komorbide lidelser (Bateman m.fl., 2015). Psykoterapi er generelt anbefalet som den bedste behandling til mennesker med personlighedsforstyrrelser, men evidensen baserer sig på forsøg med få patienter, og alle forsøg har høj risiko for såkaldte systematiske fejl, som er specifikke påvirkninger, der ofte kan identificeres og som kan give en skævvridning af resultatet. Dette betyder, at man heller ikke her med sikkerhed kan hævde, at der er en effekt, lige så lidt som man kan hævde, at der ikke er nogen effekt.

39 Der foreligger to Cochrane systematiske reviews, hvor fordele og ulemper ved psykologisk behandling og medicinsk behandling af patienter med borderline personlighedsforsstyrrelse er undersøgt. Begge disse reviews er også præget af at de inkluderede studier er af svag kvalitet (Stoffer m.fl., 2010; Stoffer m.fl., 2012)

40 Inden for området personlighedsforstyrrelserer er der lavet en række guidelines. De fleste af disse er lavet til borderline personlighedsforstyrrelse. De nyeste er National Collaborating Centre for Mental Health (UK). Borderline Personality Disorder: Treatment and Management (NICE Clinical Guidelines, No. 78; Tyrer og Haigh, 2010) og den australske guideline; Clinical Practice Guideline for the Management of Borderline Personality Disorder (National Health and Medical Research Council, 2012). Disse guidelines er grundigt lavet, men da de skal bygge på den bedste foreliggende evidens, ender de ofte med svage anbefalinger og eller anbefalinger funderet på god praksis pga. manglende evidens på området. Det samme er situationen i Danmark i forhold til den nye kliniske retningslinje for emotionel ustabil personlighedsstruktur, borderline type (Sundhedsstyrelsen - NKR (2015). Dette er et problem for området, idet der kun forefindes sparsom ekstern viden om, hvilken undersøgelsesmetodik, der bør anvendes, eller hvilken behandling disse patienter har brug for.

41 Evidensforskningen indenfor behandling af personlighedsforstyrrelser Title Authors Year Conclusion Pharmacological interventions for antisocial personality disorder Khalifa et al In summary, we were unable to draw any firm conclusions from the existing literature. Psychological therapies for people with borderline personality disorder Stoffers et al The results indicate Dialectical Behaviour Therapy is helpful for people with borderline personality disorder. There were generally too few studies to allow firm conclusions to be drawn about the value of all the other kinds of psychotherapeutic interventions evaluated. However, single studies show encouraging findings for each treatment that was investigated, both 'comprehensive' and 'non-comprehensive' types. More research is needed.

42 Evidensforskningen indenfor behandling af personlighedsforstyrrelser-cochrane reviews Psychological interventions for antisocial personality disorder Gibbon et al We considered 11 studies, but were unable to draw any firm conclusions from the evidence available. Pharmacological interventions for borderline personality disorder Stoffers et al There are only few study results per drug comparison, with small numbers of included participants. Thus, current findings of trials and this review are not robust and can easily be changed by future research endeavours. Crisis interventions for people with borderline personality disorder Borschmann et al We did not identify any completed studies that met the inclusion criteria.

43

44

45

46 I år 2000 dannedes GRADE Working Group (Atkins m.fl., 2004). Gruppen består af videnskabsfolk fra hele verden. Formålet med GRADE var at udvikle et omfattende og godt redskab til at vurdere kvaliteten af evidens. Systemet kan både bruges i forbindelse med vurdering af evidens fra systematiske reviews og guidelines. GRADE har fire eksplicitte kriterier, som spænder fra meget høj kvalitet, moderat kvalitet, lav kvalitet til meget lav kvalitet:

47 Risiko for systematiske fejl

48

49 Præcision

50

51 Heterogenitet

52

53 Direkthed

54

55 Publikationsbias :undersøges med statistiske analyser og Funnelplot

56 Underlying methodology Quality rating Randomized trials; or double-upgraded observational studies. High Downgraded randomized trials; or upgraded observational studies. Moderate Double-downgraded randomized trials; or observational studies. Low Triple-downgraded randomized trials; or downgraded observational studies; or case series/case reports. Very low

EVIDENS 4. NATIONALE SEMINAR OM PERSONLIGHEDSFORSTYRRELSER

EVIDENS 4. NATIONALE SEMINAR OM PERSONLIGHEDSFORSTYRRELSER EVIDENS 4. NATIONALE SEMINAR OM PERSONLIGHEDSFORSTYRRELSER OM MIG SELV. Ole Jakob Storebø, psykolog, Phd, Specialist i psykoterapibørn Seniorforsker i Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland Adjungeret

Læs mere

Metode i klinisk retningslinje

Metode i klinisk retningslinje Metode i klinisk retningslinje National klinisk retningslinje for fysioterapi og ergoterapi til voksne med funktionsevnenedsættelse som følge af erhvervet hjerneskade Karin Spangsberg Kristensen, fysioterapeut.

Læs mere

Cross-Sectorial Collaboration between the Primary Sector, the Secondary Sector and the Research Communities

Cross-Sectorial Collaboration between the Primary Sector, the Secondary Sector and the Research Communities Cross-Sectorial Collaboration between the Primary Sector, the Secondary Sector and the Research Communities B I R G I T T E M A D S E N, P S Y C H O L O G I S T Agenda Early Discovery How? Skills, framework,

Læs mere

MBT i kort format? - en præsentation af forsøgsprotokollen og det

MBT i kort format? - en præsentation af forsøgsprotokollen og det MBT i kort format? - en præsentation af forsøgsprotokollen og det bagvedliggende rationale Sophie Juul, ph.d. studerende 1 Titel Short-term versus long-term outpatient mentalizationbased treatment for

Læs mere

Systematiske reviews. Thordis Thomsen, Seniorforsker, Abdominalcentret, Rigshospitalet

Systematiske reviews. Thordis Thomsen, Seniorforsker, Abdominalcentret, Rigshospitalet Systematiske reviews Thordis Thomsen, Seniorforsker, Abdominalcentret, Rigshospitalet Systematiske Reviews (SR) Systematiske reviews forsøger at samle al empirisk evidens indenfor præspecificerede kriterier

Læs mere

Reexam questions in Statistics and Evidence-based medicine, august sem. Medis/Medicin, Modul 2.4.

Reexam questions in Statistics and Evidence-based medicine, august sem. Medis/Medicin, Modul 2.4. Reexam questions in Statistics and Evidence-based medicine, august 2013 2. sem. Medis/Medicin, Modul 2.4. Statistics : ESSAY-TYPE QUESTION 1. Intelligence tests are constructed such that the average score

Læs mere

Nationale kliniske retningslinjer Ernæringsterapi til underernærede patienter med KOL

Nationale kliniske retningslinjer Ernæringsterapi til underernærede patienter med KOL Nationale kliniske retningslinjer Ernæringsterapi til underernærede patienter med KOL Ulrik Winning Iepsen, Læge, PhD studerende, RH 7641. Slides: Britta Tendal, PhD, Sundhedsstyrelsen 1 GRADE (Grading

Læs mere

Basic statistics for experimental medical researchers

Basic statistics for experimental medical researchers Basic statistics for experimental medical researchers Sample size calculations September 15th 2016 Christian Pipper Department of public health (IFSV) Faculty of Health and Medicinal Science (SUND) E-mail:

Læs mere

Perspektiver for psykoterapeutisk forskning i Danmark. Per Sørensen Centerchef, overlæge, ph.d. Psykoterapeutisk Center

Perspektiver for psykoterapeutisk forskning i Danmark. Per Sørensen Centerchef, overlæge, ph.d. Psykoterapeutisk Center Perspektiver for psykoterapeutisk forskning i Danmark Per Sørensen Centerchef, overlæge, ph.d. Psykoterapeutisk Center Forskning i psykoterapi i Danmark Hvad er psykoterapi? Hvad er forskning i psykoterapi?

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 5: Checkliste Andres et.al. SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: Andres D et al.: Randomized double-blind trial of the effects of humidified compared with

Læs mere

applies equally to HRT and tibolone this should be made clear by replacing HRT with HRT or tibolone in the tibolone SmPC.

applies equally to HRT and tibolone this should be made clear by replacing HRT with HRT or tibolone in the tibolone SmPC. Annex I English wording to be implemented SmPC The texts of the 3 rd revision of the Core SPC for HRT products, as published on the CMD(h) website, should be included in the SmPC. Where a statement in

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse (Borderline)

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse (Borderline) KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse (Borderline) Baggrund og formål Mellem 6 og 10% af befolkningen opfylder diagnosekriterierne

Læs mere

Håndbog i litteratursøgning og kritisk læsning

Håndbog i litteratursøgning og kritisk læsning Håndbog i litteratursøgning og kritisk læsning Redskaber til evidensbaseret praksis Hans Lund, Carsten Juhl, Jane Andreasen & Ann Møller Munksgaard Kapitel i. Introduktion til evidensbaseret praksis og

Læs mere

Agreement between Cochrane Neonatal reviews and Danish guidelines for newborns

Agreement between Cochrane Neonatal reviews and Danish guidelines for newborns Agreement between Cochrane Neonatal reviews and Danish guidelines for newborns J Brok, G Greisen, T Jacobsen, LL Gluud, and C Gluud Cochrane Hepato-Biliary Group, Copenhagen Trial Unit, Centre for Clinical

Læs mere

Vurdering af det Randomiserede kliniske forsøg RCT

Vurdering af det Randomiserede kliniske forsøg RCT Vurdering af det Randomiserede kliniske forsøg RCT Evidensbaseret Praksis DF Region Nord Marts 2011 Jane Andreasen, udviklingsterapeut og forskningsansvarlig, MLP. Ergoterapi- og fysioterapiafdelingen,

Læs mere

Patientinddragelse i forskning. Lars Henrik Jensen Overlæge, ph.d., lektor

Patientinddragelse i forskning. Lars Henrik Jensen Overlæge, ph.d., lektor Patientinddragelse i forskning Lars Henrik Jensen Overlæge, ph.d., lektor BMC Health Services Research 2014, 14:89 142 studies that described a spectrum of engagement Engagement was feasible in most settings

Læs mere

Notat vedrørende høringssvar til national klinisk retningslinje for behandling af emotionel ustabil personlighedsstruktur, borderline type

Notat vedrørende høringssvar til national klinisk retningslinje for behandling af emotionel ustabil personlighedsstruktur, borderline type Dato 7. april 2015 Sagsnr. 4-1013-47/2 behj behj@sst.dk Notat vedrørende høringssvar til national klinisk retningslinje for behandling af emotionel ustabil personlighedsstruktur, borderline type Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Medinddragelse af patienter i forskningsprocessen. Hanne Konradsen Lektor, Karolinska Institutet Stockholm

Medinddragelse af patienter i forskningsprocessen. Hanne Konradsen Lektor, Karolinska Institutet Stockholm Medinddragelse af patienter i forskningsprocessen Hanne Konradsen Lektor, Karolinska Institutet Stockholm Værdi eller politisk korrekt (formentlig krav i fremtidige fondsansøgninger) Hurtigere, effektivere,

Læs mere

Generalized Probit Model in Design of Dose Finding Experiments. Yuehui Wu Valerii V. Fedorov RSU, GlaxoSmithKline, US

Generalized Probit Model in Design of Dose Finding Experiments. Yuehui Wu Valerii V. Fedorov RSU, GlaxoSmithKline, US Generalized Probit Model in Design of Dose Finding Experiments Yuehui Wu Valerii V. Fedorov RSU, GlaxoSmithKline, US Outline Motivation Generalized probit model Utility function Locally optimal designs

Læs mere

Traumatologisk forskning

Traumatologisk forskning Traumatologisk forskning Anders Troelsen A-kursus, Traumatologi, Odense, September 2013 Hvorfor forskning? Hvilken behandlingsstrategi er bedst? Hvilket resultat kan forventes? Hvilke komplikationer er

Læs mere

Overblik over retningslinjer

Overblik over retningslinjer Overblik over retningslinjer Kolonne1 Kolonne2 Kolonne3 Kolonne4 Kolonne5 Kolonne6 Kolonne7 Kolonne8 Kolonne9 RefWorks nr. Titel År Dato for seneste litteratur søgning NICE guideline: Social anxiety disorder

Læs mere

Øjnene, der ser. - sanseintegration eller ADHD. Professionshøjskolen UCC, Psykomotorikuddannelsen

Øjnene, der ser. - sanseintegration eller ADHD. Professionshøjskolen UCC, Psykomotorikuddannelsen Øjnene, der ser - sanseintegration eller ADHD Professionshøjskolen UCC, Psykomotorikuddannelsen Professionsbachelorprojekt i afspændingspædagogik og psykomotorik af: Anne Marie Thureby Horn Sfp o623 Vejleder:

Læs mere

Artikelskrivning - hvordan får jeg mit manuskript accepteret i et tidsskrift?

Artikelskrivning - hvordan får jeg mit manuskript accepteret i et tidsskrift? Artikelskrivning - hvordan får jeg mit manuskript accepteret i et tidsskrift? Lars S Rasmussen Acta Anaesthesiologica Scandinavica Anæstesi- og operationsklinikken HovedOrtoCentret Rigshospitalet lsr@rh.dk

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 7: Checkliste Campbell et.al. SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: E J Campbell, M D Baker. Subjective effects of humidification of oxygen for delivery by

Læs mere

Bedømmelse af klinisk retningslinje foretaget af Enhed for Sygeplejeforskning og Evidensbasering Titel (forfatter)

Bedømmelse af klinisk retningslinje foretaget af Enhed for Sygeplejeforskning og Evidensbasering Titel (forfatter) Bedømmelse af klinisk retningslinje foretaget af Enhed for Sygeplejeforskning og Evidensbasering Titel (forfatter) Link til retningslinjen Resumé Formål Fagmålgruppe Anbefalinger Patientmålgruppe Implementering

Læs mere

Mie Poulsgaard Jørgensen, Psykolog og ph.d studerende i Børne- og Ungdomspsykiatrien Region Sjælland

Mie Poulsgaard Jørgensen, Psykolog og ph.d studerende i Børne- og Ungdomspsykiatrien Region Sjælland Evidensgrundlaget for mentaliseringsbaseret terapi - hvor står vi? Mie Poulsgaard Jørgensen, Psykolog og ph.d studerende i Børne- og Ungdomspsykiatrien Region Sjælland Hvem er jeg? Uddannet psykolog fra

Læs mere

Feedback Informed Treatment

Feedback Informed Treatment Feedback Informed Treatment Feedback Informed Treatment Principles: Couples, Families, Groups, and Mandated Clients Where is the distress? To whom does the feedback refer? Multiple voices in the room Systemic

Læs mere

Nationale kliniske retningslinjer (NKR) Formidling og implementering

Nationale kliniske retningslinjer (NKR) Formidling og implementering Nationale kliniske retningslinjer (NKR) Formidling og implementering Lif Gå-hjem møde 3. september 2014 Chefkonsulent, sektionsleder Lisbeth Høeg-Jensen lhj@sst.dk 1 Om præsentationen Hvad er en national

Læs mere

Evidenspyramiden kort fortalt. Forskningstræning Modul 1

Evidenspyramiden kort fortalt. Forskningstræning Modul 1 Evidenspyramiden kort fortalt Forskningstræning Modul 1 Enhedens navn Evidens Pyramiden Meta-analysis Systematic Review RCT Cohort studies Case Control studies Case series/case reports Animal research/laboratory

Læs mere

Jens Olesen, MEd Fysioterapeut, Klinisk vejleder Specialist i rehabilitering

Jens Olesen, MEd Fysioterapeut, Klinisk vejleder Specialist i rehabilitering med specielt fokus på apopleksi. Jens Olesen, MEd Fysioterapeut, Klinisk vejleder Specialist i rehabilitering Foredrag på SDU 2013 baseret på Artikel publiceret i Fysioterapeuten nr. 10, 2010. Apropos

Læs mere

1 s01 - Jeg har generelt været tilfreds med praktikopholdet

1 s01 - Jeg har generelt været tilfreds med praktikopholdet Praktikevaluering Studerende (Internship evaluation Student) Husk at trykke "Send (Submit)" nederst (Remember to click "Send (Submit)" below - The questions are translated into English below each of the

Læs mere

Når behandlingen flytter hjem: muligheder og risici. Konsensusmøde om det borgernære sundhedsvæsen. Henning Boje Andersen

Når behandlingen flytter hjem: muligheder og risici. Konsensusmøde om det borgernære sundhedsvæsen. Henning Boje Andersen Når behandlingen flytter hjem: muligheder og risici Konsensusmøde om det borgernære sundhedsvæsen Dansk selskab for Patientsikkerhed 17. maj 2017 Henning Boje Andersen Danish Technical University DTU 2

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 3: Inkluderede studier De inkluderede studiers evidensniveau og styrke er vurderet udfra det klassiske medicinske evidenshierarki. Publikation Evidensniveau Evidensstyrke Metaanalyse, systematisk

Læs mere

Alfa-1-antitrysin mangel hos børn. Elisabeth Stenbøg, Afd.læge, PhD Børneafd. A, AUH

Alfa-1-antitrysin mangel hos børn. Elisabeth Stenbøg, Afd.læge, PhD Børneafd. A, AUH Alfa-1-antitrysin mangel hos børn Elisabeth Stenbøg, Afd.læge, PhD Børneafd. A, AUH Hvad er det? Alfa-1-antitrypsin Proteinstof Produceres i leveren Fungerer i lungerne Regulerer neutrofil elastase balancen

Læs mere

Det randomiserede kontrollerede forsøg og evidens-baseret medicin

Det randomiserede kontrollerede forsøg og evidens-baseret medicin Det randomiserede kontrollerede forsøg og evidens-baseret medicin Laust Hvas Mortensen Institut for Folkesundhedsvidenskab E-mail: lamo@sund.ku.dk Epi forelæsning 2 Dias 1 Hvordan ved vi om behandlingen

Læs mere

Nationale kliniske retningslinjer og GRADE-metoden

Nationale kliniske retningslinjer og GRADE-metoden Nationale kliniske retningslinjer og GRADE-metoden 29. august 2014, DMCG.dk repræsentantskabsmøde, Hindsgavl Slot Chefkonsulent Sigrid Paulsen, Sundhedsstyrelsen spa@sst.dk 1 Om præsentationen Nationale

Læs mere

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk Stress Træning & Praksis www.tentsproject.eu Kognitiv terapi og behandling af PTSD og ASD Chris Freeman MD Indholdsfortegnelse Hvad er kognitiv adfærdsterapi (KAT/CBT)

Læs mere

Forebyggelsespakkerne hvordan er vejen fra faglige anbefalinger til bæredygtig implementering af indsatser?

Forebyggelsespakkerne hvordan er vejen fra faglige anbefalinger til bæredygtig implementering af indsatser? Forebyggelsespakkerne hvordan er vejen fra faglige anbefalinger til bæredygtig implementering af indsatser? Forårsmøde i Alkoholtemagruppen 2017 Anders Blædel Gottlieb Hansen Forsknings- og udviklingskonsulent,

Læs mere

Formulering af anbefalinger

Formulering af anbefalinger KLINISKE RETNINGSLINJER KRÆFT Vejledning Formulering af anbefalinger Version 1.1 0 Hvem Anbefalingen formuleres af den enkelte DMCG/retningslinjegruppe, evt. med sparring fra kvalitetskonsulent i Retningslinjesekretariatet.

Læs mere

Udarbejdelse af anbefalinger

Udarbejdelse af anbefalinger 1 Hver kliniske vejledning udmunder i anbefalingsgrader indenfor diagnostik, forebyggelse, behandling og effektmål. Vurdering af evidensniveau Behandling og Forebyggelse 1a Systematisk review af RCT (med

Læs mere

DK - Quick Text Translation. HEYYER Net Promoter System Magento extension

DK - Quick Text Translation. HEYYER Net Promoter System Magento extension DK - Quick Text Translation HEYYER Net Promoter System Magento extension Version 1.0 15-11-2013 HEYYER / Email Templates Invitation Email Template Invitation Email English Dansk Title Invitation Email

Læs mere

Metodebog til udarbejdelse af korte kliniske retningslinjer (KKR) indenfor det ortopædkirurgiske område i DOT regi.

Metodebog til udarbejdelse af korte kliniske retningslinjer (KKR) indenfor det ortopædkirurgiske område i DOT regi. Metodebog til udarbejdelse af korte kliniske retningslinjer (KKR) indenfor det ortopædkirurgiske område i DOT regi. Indhold 1. Hvad er en KKR? 2. Hvordan skal en KKR udarbejdes? 3. Årshjul for udarbejdelse

Læs mere

Effekt af interventionsprogrammet Bedre hverdag med kræft til personer med fremskreden kræft, der lever i eget hjem

Effekt af interventionsprogrammet Bedre hverdag med kræft til personer med fremskreden kræft, der lever i eget hjem Effekt af interventionsprogrammet Bedre hverdag med kræft til personer med fremskreden kræft, der lever i eget hjem Marc Sampedro Pilegaard ergoterapeut, cand.scient.san, ph.d.-studerende Vejledere Åse

Læs mere

Dansk Selskab for Klinisk Ernæring

Dansk Selskab for Klinisk Ernæring Dansk Selskab for Klinisk Ernæring Dansk Selskab for Dysfagi NKR: Øvre dysfagi (synkebesvær) - Opsporing, - Udredning - Udvalgte indsatser DSKE3105@outlook.dk outlook Forkerte datoer Forkerte e-mail forsinket

Læs mere

Vina Nguyen HSSP July 13, 2008

Vina Nguyen HSSP July 13, 2008 Vina Nguyen HSSP July 13, 2008 1 What does it mean if sets A, B, C are a partition of set D? 2 How do you calculate P(A B) using the formula for conditional probability? 3 What is the difference between

Læs mere

NÅR FORTRYDELSE BLIVER TIL FORTVIVLELSE

NÅR FORTRYDELSE BLIVER TIL FORTVIVLELSE NÅR FORTRYDELSE BLIVER TIL FORTVIVLELSE Lars Larsen, cand.psych., ph.d., Professor MSO Chef for Center for Livskvalitet Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune og Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Email:

Læs mere

FOLKESUNDHEDSPERSPEKTIV

FOLKESUNDHEDSPERSPEKTIV MBSR I ET FOLKESUNDHEDSPERSPEKTIV ARBEJDSPLADSEN SOM SUNDHEDSFREMMENDE SETTING? LISE JUUL, POST DOC DANSK CENTER FOR MINDFULNESS INSTITUT FOR KLINISK MEDICIN AARHUS UNIVERSITET SEMINARDAGE DCM MARTS 2017

Læs mere

Sundhedsstyrelsen har modtaget ni høringssvar til retningslinjen fra nedenstående parter, listet i indkommen rækkefølge:

Sundhedsstyrelsen har modtaget ni høringssvar til retningslinjen fra nedenstående parter, listet i indkommen rækkefølge: NOTAT Høringsnotat - national klinisk retningslinje for behandling af obsessivkompulsiv tilstand (OCD) Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en national klinisk retningslinje for behandling af OCD, som led

Læs mere

Bedømmelse af kliniske retningslinjer

Bedømmelse af kliniske retningslinjer www.cfkr.dk Bedømmelse af kliniske retningslinjer - CLEARINGHOUSE Preben Ulrich Pedersen, professor, phd Center for kliniske retningslinjer er placeret ved. Institut for Sundhedsvidenskab og Teknologi,

Læs mere

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen. og

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen.  og 052431_EngelskD 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau D www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Det Nationale Forskningscenter. for Arbejdsmiljø, NFA

Det Nationale Forskningscenter. for Arbejdsmiljø, NFA Hvad virker i ulykkesforebyggelsen Det Nationale Forskningscenter - Review af den internationale videnskabelige litteratur for Arbejdsmiljø, NFA AMFF Årskonference januar 2014, Seniorforsker, PhD. Forebyggelse

Læs mere

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF EMOTIONEL USTABIL PERSONLIGHEDSSTRUKTUR, BORDERLINE TYPE

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF EMOTIONEL USTABIL PERSONLIGHEDSSTRUKTUR, BORDERLINE TYPE 1 NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF EMOTIONEL USTABIL PERSONLIGHEDSSTRUKTUR, BORDERLINE TYPE Quick guide Anvend ikke rutinemæssigt screeningsredskaber til identifikation af mulig borderline

Læs mere

The X Factor. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen

The X Factor. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen The X Factor Målgruppe 7-10 klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen Læringsmål Eleven kan give sammenhængende fremstillinger på basis af indhentede informationer Eleven har viden om at søge og

Læs mere

Håndtering af multisygdom i almen praksis

Håndtering af multisygdom i almen praksis 30/09/2017 1 19. møde i Dansk Forum for Sundhedstjenesteforskning Mandag 25. september 2017 Håndtering af multisygdom i almen praksis Marius Brostrøm Kousgaard Forskningsenheden for Almen Praksis i København

Læs mere

Learnings from the implementation of Epic

Learnings from the implementation of Epic Learnings from the implementation of Epic Appendix Picture from Region H (2016) A thesis report by: Oliver Metcalf-Rinaldo, oliv@itu.dk Stephan Mosko Jensen, smos@itu.dk Appendix - Table of content Appendix

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 8: Checkliste Estey SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: Estey, William: Subjective Effects og Dry versus Humidified Low Flow Oxygen Tidsskrift, år: Respiratory

Læs mere

Aggressive Behavior of Autistic Students Participating the Aggression Replacement Training Program

Aggressive Behavior of Autistic Students Participating the Aggression Replacement Training Program Journal of Research Methodology, Volume 30, Number 2 (September-December 2017) Aggressive Behavior of Autistic Students Participating the Aggression Replacement Training Program Prayut Thaithani * ABSTRACT

Læs mere

Kvant Eksamen December 2010 3 timer med hjælpemidler. 1 Hvad er en continuous variable? Giv 2 illustrationer.

Kvant Eksamen December 2010 3 timer med hjælpemidler. 1 Hvad er en continuous variable? Giv 2 illustrationer. Kvant Eksamen December 2010 3 timer med hjælpemidler 1 Hvad er en continuous variable? Giv 2 illustrationer. What is a continuous variable? Give two illustrations. 2 Hvorfor kan man bedre drage konklusioner

Læs mere

Guidelines. Lederkursus, Middelfart 27. april 2012

Guidelines. Lederkursus, Middelfart 27. april 2012 Guidelines Ulrik Becker Overlæge, dr. med. Gastroenheden, Hvidovre Hospital Adjungeret professor, Statens Institut for Folkesundhed mobil 23 39 17 28 Ulrik.becker@hvh.regionh.dk Lederkursus, Middelfart

Læs mere

Reviews 1997 1998 1999 2002 2002 2003 2008;

Reviews 1997 1998 1999 2002 2002 2003 2008; Reviews Rinck GC, van den Bos GA, Kleijnen J et al. Methodologic issues in effectiveness research on palliative cancer care: a systematic review. J Clin Oncol 1997; 15: 1697-1707. Smeenk FW, van Haastregt

Læs mere

Department of Public Health. Case-control design. Katrine Strandberg-Larsen Department of Public Health, Section of Social Medicine

Department of Public Health. Case-control design. Katrine Strandberg-Larsen Department of Public Health, Section of Social Medicine Department of Public Health Case-control design Katrine Strandberg-Larsen Department of Public Health, Section of Social Medicine Case-control design Brief summary: Comparison of cases vs. controls with

Læs mere

Hvor er mine runde hjørner?

Hvor er mine runde hjørner? Hvor er mine runde hjørner? Ofte møder vi fortvivlelse blandt kunder, når de ser deres nye flotte site i deres browser og indser, at det ser anderledes ud, i forhold til det design, de godkendte i starten

Læs mere

AUDIT. - en metode til kvalitetsudvikling af klinisk praksis. Jan Mainz, Syddansk Universitet

AUDIT. - en metode til kvalitetsudvikling af klinisk praksis. Jan Mainz, Syddansk Universitet AUDIT - en metode til kvalitetsudvikling af klinisk praksis Workshop 4 Hvordan skal vi gennemføre audit i det danske sundhedsvæsen? Program Introduktion: Hvad er audit og har det effekt på kvaliteten af

Læs mere

Noter til SfR checkliste 3 Kohorteundersøgelser

Noter til SfR checkliste 3 Kohorteundersøgelser Noter til SfR checkliste 3 Kohorteundersøgelser Denne checkliste anvendes til undersøgelser som er designet til at besvare spørgsmål af typen hvad er effekten af denne eksponering?. Den relaterer sig til

Læs mere

Witt Hvidevarer A/S. Kontorchef Camilla Hesselby. 2. maj 2011

Witt Hvidevarer A/S. Kontorchef Camilla Hesselby. 2. maj 2011 Witt Hvidevarer A/S Kontorchef Camilla Hesselby 2. maj 2011 Witt Hvidevarer A/S Witt: Import/distribution af hårde hvidevarer, støvsugere, herunder robot-støvsugere og robotgulvvaskere, og små el-apparater.

Læs mere

Fejlbeskeder i SMDB. Business Rules Fejlbesked Kommentar. Validate Business Rules. Request- ValidateRequestRegist ration (Rules :1)

Fejlbeskeder i SMDB. Business Rules Fejlbesked Kommentar. Validate Business Rules. Request- ValidateRequestRegist ration (Rules :1) Fejlbeskeder i SMDB Validate Business Rules Request- ValidateRequestRegist ration (Rules :1) Business Rules Fejlbesked Kommentar the municipality must have no more than one Kontaktforløb at a time Fejl

Læs mere

INTERPROFESSIONEL TRÆNING I PSYKIATRISK STUDIE-ENHED.

INTERPROFESSIONEL TRÆNING I PSYKIATRISK STUDIE-ENHED. INTERPROFESSIONEL TRÆNING I PSYKIATRISK STUDIE-ENHED. PSYKIATRISKE PATIENTER MED KOMPLEKSE BEHOV OG PATIENTINVOLVERING Kræver ændrede færdigheder hos personalet i psykiatrien. Det kræver også, at sundhedspersonalet

Læs mere

Agenda. The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark

Agenda. The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark Agenda The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark Colitis and Crohn s association Denmark. Charlotte

Læs mere

Kompleks intervention i eget hjem erfaringer fra ph.d.-studie

Kompleks intervention i eget hjem erfaringer fra ph.d.-studie Kompleks intervention i eget hjem erfaringer fra ph.d.-studie Marc Sampedro Pilegaard ergoterapeut, cand.scient.san, ph.d.-studerende Rehabiliterende palliative indsatser er ofte komplekse 1) Antal af

Læs mere

Evaluering af telemedicin med MAST Model for Assessment of Telemedicine. Kristian Kidholm MTV-gruppen, OUH Odense Universitetshospital

Evaluering af telemedicin med MAST Model for Assessment of Telemedicine. Kristian Kidholm MTV-gruppen, OUH Odense Universitetshospital Evaluering af telemedicin med MAST Model for Assessment of Telemedicine Kristian Kidholm MTV-gruppen, OUH Odense Universitetshospital 1 Hvad siger forskningen? Wootton 2012: Twenty years of telemedicine

Læs mere

Health surveys. Supervision (much more) from the patients perspective. Charlotte Hjort Head of dep., MD, ph.d., MPG

Health surveys. Supervision (much more) from the patients perspective. Charlotte Hjort Head of dep., MD, ph.d., MPG Health surveys Supervision (much more) from the patients perspective Charlotte Hjort Head of dep., MD, ph.d., MPG 8.10.2018 The story 2002 Act on surveys at all nursing homes (frequentbased surveys) 600-800

Læs mere

Oplæg om DAT Dialektisk Adfærdsterapi

Oplæg om DAT Dialektisk Adfærdsterapi Oplæg om DAT Dialektisk Adfærdsterapi Psykiatrisk Dialogforum Tirsdag d 15. maj 2013 Mette Outtrup Braad Cand psyk, Aut. Specialist og supervisor i psykoterapi Lokalpsykiatrien i Haderslev Dialektisk adfærdsterapi:

Læs mere

Bedømmelse af klinisk retningslinje foretaget af Enhed for Sygeplejeforskning og Evidensbasering

Bedømmelse af klinisk retningslinje foretaget af Enhed for Sygeplejeforskning og Evidensbasering Bedømmelse af klinisk retningslinje foretaget af Enhed for Sygeplejeforskning og Evidensbasering Titel (forfatter) Link til retningslinjen Resumé Klinisk retningslinje for anvendelse af kold fugtet kontra

Læs mere

Brugerinddragelse i det danske sundhedsvæsen

Brugerinddragelse i det danske sundhedsvæsen Brugerinddragelse i det danske sundhedsvæsen Temadag: Patientinddragelse med narrative briller 16. april 2018 Helle Max Martin Projektchef, ph.d. Danske patienter & VIBIS 20 medlemsorganisationer 880.000

Læs mere

Hvilke faktorer understøtter eller hindre medicin adherence hos patienter med kronisk nyresygdom

Hvilke faktorer understøtter eller hindre medicin adherence hos patienter med kronisk nyresygdom Nefrologisk klinik Hvilke faktorer understøtter eller hindre medicin adherence hos patienter med kronisk nyresygdom Et kvalitativt systematisk review RN, MSc Trine Mechta Nielsen 1 Projekt oversigt 1.

Læs mere

Richter 2013 Presentation Mentor: Professor Evans Philosophy Department Taylor Henderson May 31, 2013

Richter 2013 Presentation Mentor: Professor Evans Philosophy Department Taylor Henderson May 31, 2013 Richter 2013 Presentation Mentor: Professor Evans Philosophy Department Taylor Henderson May 31, 2013 OVERVIEW I m working with Professor Evans in the Philosophy Department on his own edition of W.E.B.

Læs mere

Effekt på patientoplevelse Helle Ploug Hansen, Ph.D., Mag.Scient., R.N.

Effekt på patientoplevelse Helle Ploug Hansen, Ph.D., Mag.Scient., R.N. Effekt på patientoplevelse Helle Ploug Hansen, Ph.D., Mag.Scient., R.N. Institute of Public Health University of Southern Denmark hphansen@health.sdu.dk 1 1. Hvordan kan telemedicin og velfærdsteknologi

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for obsessiv-kompulsiv tilstand (OCD)

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for obsessiv-kompulsiv tilstand (OCD) KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for obsessiv-kompulsiv tilstand (OCD) Baggrund og formål Obsessiv-kompulsiv tilstand (OCD) er en tilstand, der kan give betydelig funktionsnedsættelse

Læs mere

Aktivering af Survey funktionalitet

Aktivering af Survey funktionalitet Surveys i REDCap REDCap gør det muligt at eksponere ét eller flere instrumenter som et survey (spørgeskema) som derefter kan udfyldes direkte af patienten eller forsøgspersonen over internettet. Dette

Læs mere

Manuel behandling for patienter med hofteartrose

Manuel behandling for patienter med hofteartrose Manuel behandling for patienter med hofteartrose Muskel- og ledsygdomme er den vigtigste årsag til funktionsbegrænsning i Danmark En dansker mister i gennemsnit 7 år med god livskvalitet pga muskel- og

Læs mere

Udarbejdelse af evidensbaserede kliniske retningslinjer

Udarbejdelse af evidensbaserede kliniske retningslinjer Udarbejdelse af evidensbaserede kliniske retningslinjer Den 19. november 2009 Henriette Vind Thaysen Klinisk sygeplejespecialist cand scient. san., ph.d.-studerende Definition Evidensbaseret medicin Samvittighedsfuld,

Læs mere

Arbejdsfastholdelse og sygefravær

Arbejdsfastholdelse og sygefravær Arbejdsfastholdelse og sygefravær Resultater fra udenlandske undersøgelser Mette Andersen Nexø NFA 2010 Dagens oplæg Tre konklusioner om arbejdsfastholdelse og sygefravær: Arbejdsrelaterede konsekvenser

Læs mere

IPS og Sherpa. Rehabilitering i praksis - de mange virkeligheder 30. oktober 2013 Nyborg Strand Thomas Nordahl Christensen Lone Hellström

IPS og Sherpa. Rehabilitering i praksis - de mange virkeligheder 30. oktober 2013 Nyborg Strand Thomas Nordahl Christensen Lone Hellström x IPS og Sherpa Rehabilitering i praksis - de mange virkeligheder 30. oktober 2013 Nyborg Strand Thomas Nordahl Christensen Lone Hellström IPS Individual placement and support Beskæftigelsesindsats til

Læs mere

Appendix 1: Interview guide Maria og Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard

Appendix 1: Interview guide Maria og Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard Appendix 1: Interview guide Maria og Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard Fortæl om Ausumgaard s historie Der er hele tiden snak om værdier, men hvad er det for nogle værdier? uddyb forklar definer

Læs mere

F o r t o l k n i n g e r a f m a n d a l a e r i G I M - t e r a p i

F o r t o l k n i n g e r a f m a n d a l a e r i G I M - t e r a p i F o r t o l k n i n g e r a f m a n d a l a e r i G I M - t e r a p i - To fortolkningsmodeller undersøgt og sammenlignet ifm. et casestudium S i g r i d H a l l b e r g Institut for kommunikation Aalborg

Læs mere

Linear Programming ١ C H A P T E R 2

Linear Programming ١ C H A P T E R 2 Linear Programming ١ C H A P T E R 2 Problem Formulation Problem formulation or modeling is the process of translating a verbal statement of a problem into a mathematical statement. The Guidelines of formulation

Læs mere

Sport for the elderly

Sport for the elderly Sport for the elderly - Teenagers of the future Play the Game 2013 Aarhus, 29 October 2013 Ditte Toft Danish Institute for Sports Studies +45 3266 1037 ditte.toft@idan.dk A growing group in the population

Læs mere

ESG reporting meeting investors needs

ESG reporting meeting investors needs ESG reporting meeting investors needs Carina Ohm Nordic Head of Climate Change and Sustainability Services, EY DIRF dagen, 24 September 2019 Investors have growing focus on ESG EY Investor Survey 2018

Læs mere

PARALLELIZATION OF ATTILA SIMULATOR WITH OPENMP MIGUEL ÁNGEL MARTÍNEZ DEL AMOR MINIPROJECT OF TDT24 NTNU

PARALLELIZATION OF ATTILA SIMULATOR WITH OPENMP MIGUEL ÁNGEL MARTÍNEZ DEL AMOR MINIPROJECT OF TDT24 NTNU PARALLELIZATION OF ATTILA SIMULATOR WITH OPENMP MIGUEL ÁNGEL MARTÍNEZ DEL AMOR MINIPROJECT OF TDT24 NTNU OUTLINE INEFFICIENCY OF ATTILA WAYS TO PARALLELIZE LOW COMPATIBILITY IN THE COMPILATION A SOLUTION

Læs mere

Introduktion til "Systematic Review" Hans Lund University of Southern Denmark Bergen University College

Introduktion til Systematic Review Hans Lund University of Southern Denmark Bergen University College Introduktion til "Systematic Review" Hans Lund University of Southern Denmark Bergen University College 1 Program 11.30-12.00 Præsentation af SR hvad er det og hvad kan det bruges til? 12.00-12.10 Summe:

Læs mere

EVIDENSBASEREDE METODER PÅ BØRN OG UNGEOMRÅDET (DANSK FORSKNING, CAMPBELL FORSKNINGSOVERSIGTER OG LITTERATURSØGNING) METTE DEDING

EVIDENSBASEREDE METODER PÅ BØRN OG UNGEOMRÅDET (DANSK FORSKNING, CAMPBELL FORSKNINGSOVERSIGTER OG LITTERATURSØGNING) METTE DEDING EVIDENSBASEREDE METODER PÅ BØRN OG UNGEOMRÅDET (DANSK FORSKNING, CAMPBELL FORSKNINGSOVERSIGTER OG LITTERATURSØGNING) METTE DEDING EVIDENSBASEREDE METODER PÅ BØRN OG UNGEOMRÅDET 2 SFI RCT S PÅ BØRN OG UNGEOMRÅDET:

Læs mere

Business Rules Fejlbesked Kommentar

Business Rules Fejlbesked Kommentar Fejlbeskeder i SMDB Validate Business Request- ValidateRequestRegi stration ( :1) Business Fejlbesked Kommentar the municipality must have no more than one Kontaktforløb at a time Fejl 1: Anmodning En

Læs mere

MINDFULNESS-BASED COGNITIVE THERAPY FOR DEPRESSION

MINDFULNESS-BASED COGNITIVE THERAPY FOR DEPRESSION SEGAL, WILLIAMS & TEASDALE MINDFULNESS-BASED COGNITIVE THERAPY FOR DEPRESSION Mette Kold slides Kapitel 3 DEVELOPING MINDFULNESS- BASED COGNITIVE THERAPY 2 Første indtryk Praksis før snak Kombien af dialog,

Læs mere

To the reader: Information regarding this document

To the reader: Information regarding this document To the reader: Information regarding this document All text to be shown to respondents in this study is going to be in Danish. The Danish version of the text (the one, respondents are going to see) appears

Læs mere

Implementering af evidensbaseret viden lederskab som bærende faktor

Implementering af evidensbaseret viden lederskab som bærende faktor Implementering af evidensbaseret viden lederskab som bærende faktor Bianca Albers Familie og Evidens Center Fokus for oplægget Evidens Ledelse Implementering Outcome Evidensbaseret vs. evidensinformeret

Læs mere

Kliniske retningslinjer en bro mellem teori og praksis

Kliniske retningslinjer en bro mellem teori og praksis Kliniske retningslinjer en bro mellem teori og praksis /Palle Larsen, Center for Kliniske Retningslinjer. Cand. Cur. Ph.d.-studerende, Institut for Folkesundhed, Afdeling for Sygeplejevidenskab, Aarhus

Læs mere

Hvad er en Case Rapport

Hvad er en Case Rapport Hvad er en Case Rapport Syddansk Universitet 1 Det er på tide at trække forhænget til side 2 og dele vores erfaringer med hinanden på en konstruktiv måde. Et af redskaberne til erfaringsudveksling er case

Læs mere

Projekt FearFighter Kim Mathiasen Cand. Psych. Klinik for OCD og Angstlidelser

Projekt FearFighter Kim Mathiasen Cand. Psych. Klinik for OCD og Angstlidelser Projekt FearFighter Kim Mathiasen Cand. Psych. Definition of C-KAT... any computerized information technology that uses patient input to make at least some psychotherapy decisions (Marks et al. 1998) Anvendt

Læs mere

Borderline forstået som mentaliseringssvigt

Borderline forstået som mentaliseringssvigt Borderline forstået som mentaliseringssvigt PsykInfo Af specialsygeplejerske i psykiatri Nadine Benike PsykInfo Den mest almindelige diagnose inden for personlighedsforstyrrelser er borderline. Det er

Læs mere

Udarbejdelse af kliniske retningslinjer: Systematisk og kritisk læsning

Udarbejdelse af kliniske retningslinjer: Systematisk og kritisk læsning Udarbejdelse af kliniske retningslinjer: Systematisk og kritisk læsning Anden del: systematisk og kritisk læsning DMCG-PAL, 8. april 2010 Annette de Thurah Sygeplejerske, MPH, ph.d. Århus Universitetshospital

Læs mere