Prædiken tl konfrmaton Bededag den 1. maj Skrøbelige lerkrukker. Salmer: // v

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Prædiken tl konfrmaton Bededag den 1. maj 2015. Skrøbelige lerkrukker. Salmer: 754 260 192 // 369 752 v.4-5 11"

Transkript

1 Prædiken tl konfrmaton Bededag den 1. maj 2015 Skrøbelige lerkrukker Salmer: // v Læsninger: Rom. 12,9-17, 2. Kor. 4,6-7 og Luk. 18,9-14 Kære konfrmander. Det er i dag jeres store festdag. Hvor I siger ja tl Guds velsignelse og tl et liv i tro og håb og kærlighed, mens I herefer bliver fejret af jeres familie og venner ved en livets allerbedste fester. Men det er også Bededag i dag en dag hvor vi her i kirken samles i bøn. Og så er det som I ved 1. maj, arbejdernes internatonale kampdag. Nu vil jeg gerne sige noget tl jer som konfrmander, men jeg vil gøre det så jeg også kommer tl at sige noget om bøn og kamp og solidaritet. Jeg vil begynde med at gentage et par af de sætninger af Paulus, som blev læst op, ham der har skrevet næsten alle brevene i Det nye Testamente. Paulus siger sådan: Da Gud skabte verden, sagde han at lyset skulle skinne midt i mørket. Nu tænder han lys i vore hjerter. Det lys er som en værdifuld skat der opbevares i skrøbelige lerkrukker. De skrøbelige lerkrukker det er os. Det er jer. En lerkrukke kan gå i stykker hvis man ikke passer godt på den. Ligesom vi kan føle os sårbare og utlstrækkelige og meget lidt perfekte. Men det er i denne skrøbelige lerkrukke Guds lys ligger gemt som en værdifuld skat.

2 Jeg hører Paulus ord som en opfordring tl os om at turde være de skrøbelige lerkrukker vi er. Og ikke tro at vi altd skal være supermænd og powerpiger der bare kan det hele. Hvorfor er det vigtgt at sige tl jer i dag? Det er det fordi I vokser op i en td, hvor der er utrolig meget fokus på at vi skal være stærke og sunde og perfekte. Det er det fordi det er kommet tl at betyde så meget hvordan vi tager os ud. Overalt hvor I vender jer, ser I smukke og stærke mennesker, i tvserier, i flm og på reklamer. Slanke mennesker der bare har styr på deres liv. Og vi ser på unge mennesker som bare kan det der med at stå frem og have en masse meninger om altng og som kan levere dem hurtgt og morsomt og charmerende. Sådan er der utrolig meget performance i vores måde at være menneske på i dag. Vi er på, som om vi var på en scene, hvad enten vi er i skole eller på arbejde eller sammen med vores venner. Vi ved at vi bliver set; at der bliver lagt mærke hvad vi siger og gør, og hvordan vi tager os ud. Og faktsk er det ret krævende. Det er ikke nemt at være et mere stlle, indadvendt og genert menneske. Så er man mærkelig. Men ikke på den fede måde. Ja der er faktsk rigtg mange unge mennesker der har svært ved at leve op tl alt det der bliver forventet af dem. Mange som trækker sig ind i sig selv, de bliver syge og føler de ikke slår tl. Så hvis I ind i mellem tænker at der er meget man skal leve op tl, og man godt kan føle sig svag og kikset, så er I altså ikke de eneste. For helt ærligt, det er da lige tl at få stress eller komplekser af alt det I skal. I skal ikke bare se godt ud, men også være dygtge og sociale. I skal helst have høje karakterer i skolen og gå den lige vej og vide hvad I vil. Og hvis I dyrker sport eller har andre fritdsinteresser, så hersker der en forestlling om at man bare skal være supergod tl man gør. Ja og så skal I selvfølgelig også

3 gerne have mange venner og have en masse spændende tng at fortælle på facebook og twiter. Det er faktsk temmelig anstrengende. Ligesom det kan være anstrende at være sammen med mennesker der altd vil leve op tl at være på en bestemt måde, være perfekte, og som derfor ikke bare kan være sig selv. Og så er det Paulus siger: Tag nu bare og vær de skrøbelige lerkar I faktsk er. Ja siger han, det er inde i disse lerkar at skaten ligger gemt. Derinde stråler et lys som kommer fra Gud. Så vi er på én gang skrøbelige og sårbare, samtdig med at vi har lyset i os. Vi er lysets børn - det er vi allerede før vi begynder at gøre noget eller vise noget af os selv. At være lysets barn - det er ikke noget vi skal gøre os fortjent tl eller leve op tl. Det er ikke endnu en stress-tng. Det noget vi er i kraf af Gud og ikke i kraf af os selv. Det er en gave vi fk i dåben. Det er noget vi er. Men hvis vi altd gerne vil være perfekte og have facaden tl at skinne, så kan vi næsten komme tl at dække for det lys vi har i os. Den eferhånden meget gamle sanger Leonard Cohen, som jeres forældre i hvert fald kender - det er ham der skrev og første gang sang Halleluja - han har i en af sine andre sange skrevet nogle linjer som jeg holder meget af og som handler om det her. De lyder bedst på engelsk. Ring the bells that stll can ring. Forget your perfect ofering. There is a crack in everything. That s how the light gets in. Altså: Lad bare klokkerne ringe! Lad der bare være fest! For du skal ikke være perfekt. Glem det! Der er en revne i altng. Det er sådan lyset kommer ind.

4 Ja lyset i dig og lyset som skal ind i dig, det ser man først når der er revner i facaden. Når du kan være det sårbare menneske du er. Når du kan række hånden ud tl andre og bede om hjælp. Der er så mange der siger at vi skal være stærke og tro på os selv. Men i kristendommen ved vi at det stærkeste menneske er det som også kan bede om hjælp og tør være svag. I det menneske brænder der en famme som man måske ellers ikke ser. Og det er det som bøn og dagen i dag, Bededag, handler om. At kunne lægge alle forestllingerne om det perfekte liv fra os og vide at jeg skal ikke kunne det hele selv. Og så bede om at Gud på ny må tænde lyset i os, vække kærligheden, og give os livsmod og håb. Sådan som vi også om lidt skal høre at I beder om det i jeres egen konfrmatonsbøn i dag. Med mange fne formuleringer. Enkle formuleringer. Det er det som er ægte og ligetl, Gud hører. Ligesom i den lille fortælling om farisæeren og tolderen i templet som Jesus fortale. Tolderen, skateopkræveren, som man så ned på, fordi han inddrog skat tl besætelsesmagten, tl romerne, han stllede sig helt ude i siden hvor ingen kunne se ham. Og stlle bad han: Gud, du må bære over med mig synder som jeg er. Mens farisæeren, den lærde mand, som alle respekterede og så op tl, stllede sig midt i templet, så ingen kunne undgå at lægge mærke tl ham: Og så takkede han højlydt Gud, fordi han ikke var som alle de andre som ikke kunne fnde ud af deres liv de snyder og bedrager og bliver skilt og opfører sig lige så tåbeligt som tolderen dernede i hjørnet, sagde han. Men se på mig, jeg faster og er i form, jeg giver penge tl de fatge i sin selvfedme og selvtlstrækkelighed elsker han at blive set og hørt. Han er selv lyset. Men Guds lys, den sårbare og ægte kærligheds famme, håbets famme, ser man ikke, for der er ingen revner i facaden. Han har slet ikke brug for Gud. Eller for andre mennesker. Men at være et kristent menneske, det er at kunne række hånden ud og bede om hjælp. Tænk hvis vi ikke kunne bede hinanden om hjælp og altd skulle det hele selv!

5 At være et kristent menneske, det er at stå ved sig selv - så uperfekte og skrøbelige som vi er og så tage imod lyset og livet og kærligheden fra Gud. At være et kristent menneske, det er endelig også at vide at jeg hører sammen med alle de andre. Det er at leve med i hinandens liv. Glæd jer sammen med de glade, og græd med dem der græder, siger Paulus. I skal aldrig bare have nok i jer selv. Og for Paulus og Jesus er det altså ikke bare vennerne og familien, vi skal tænke på. Paulus siger også: Ønsk alt muligt godt for dem der forfølger jer, bed for dem i stedet for at forbande dem. Da vi en af sidste tmer talte om Paulus bud på det gode liv, dem vi hørte blive læst op, da var det helt klart den opfordring I havde det sværest med. Det kan man da ikke, sagde fere af jer. Man kan ikke bede for og ønske alt muligt godt for dem man er uvenner med. Men i kristendommen kan vi aldrig bare stlle mennesker overfor hinanden i dem og os, i fender og venner. For vi er alle gennem Gud forbundet i kærlighed - små og store, tykke og tynde, stærke og svage, fatge og rige. Dybest set er vi alle skrøbelige krukker indeni. Dybest set er vi alle Guds børn, lysets børn. Ja der er i kristendommen en altomfatende værdighed og solidaritet. Det er som jeg nævnte 1. maj i dag. Solidaritetens dag. Det er solidariteten i den arbejdende klasse der rundt omkring i landet tales om og fejres. Men her i kirken taler vi om en solidaritet imellem alle. Alle! Alle som hører Gud tl, alle os som er skrøbelige, lysets børn. Og ligesom Gud elsker og kæmper for os alle, skal vi selvfølgelig tro og håbe på det bedste for hinanden og have tl at kæmpe for det vi tror og håber på. Og når I nu siger ja om lidt. Ja tl at lade jer konfrmere og styrkes i den kristne tro. Så siger i også ja tl det. Ja tl være det I er: Lysets børn. Ja tl så skrøbelige og uperfekte som I selvfølgelig er - at bære Guds lys og kærlighed ud i den verden I skal leve i.

6 Ja tl at leve i en kærlighed som omfater os alle. En kærlighed som tror og håber alt. Noget større kan man ikke sige ja tl. Til lykke med jeres konfrmaton. Må Gud følge jer gennem livet og velsigne jer med sin kærligheds lys. Amen.

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015 Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Kære konfirmander. Så er vi omsider nået frem til den store

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Velkomst og tema: Prædiken:

Velkomst og tema: Prædiken: Gudstjeneste 180115 10.30 - Brændkjærkirken 2 s.e. H3K 2. Tekster: Mos 33,18-23; Joh 2,1-11 (afslutning af prædiken: Rom 12,9-12a) Prædiken af sognepræst Ole Pihl Salmer: DDS 4 Giv mig Gud en salmetunge

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

Prædiken / langfredag 2015 / Musikgudstjeneste med Stabat Mater af Pergolesi.

Prædiken / langfredag 2015 / Musikgudstjeneste med Stabat Mater af Pergolesi. Prædiken / langfredag 2015 / Musikgudstjeneste med Stabat Mater af Pergolesi. I kirkebladet står der i omtalen af gudstjenesten i dag, at en ikon med Maria tilbage i 1995 græd i 8 måneder inde i København,

Læs mere

Tale til sommerafslutning 2015

Tale til sommerafslutning 2015 Tale til sommerafslutning 2015 Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende og til alle medarbejdere. Vi starter

Læs mere

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET!

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! En fortælling om at arbejde med psykisk og fysisk handicappede

Læs mere

5. søndag efter påske 10. maj 2015

5. søndag efter påske 10. maj 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke (konfirmation) Tema: Faderens kærlighed Salmer: 402, 478; 192, 260, 484, 70 Evangelium: Joh. 16,23b 28 Jesus er udgået fra Faderen, og han er kommet til verden; han forlader verden

Læs mere

HVAD VIL DE SIGE AT BÆRE FRUGT

HVAD VIL DE SIGE AT BÆRE FRUGT UNDERVISNING FRA MIDTJYLLANDS FRIKIRKE - AUGUST 2012 Finlandsgade 53, 7430 Ikast Telefon: 40 78 78 29 Internet: www.mjkk.dk E-mail: info@mjfk.dk HVAD VIL DE SIGE AT BÆRE FRUGT Som kristen bør man have

Læs mere

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn DAVID G. BENNER At åbne sig for Gud Lectio divina som ramme for et liv i bøn 5 Indhold Introduktion: Forvandlende åbenhed over for Gud 7 1. Mere end du kan forestille dig 11 2. Forberedelse til det guddommelige

Læs mere

Rettigheder skal erhverves. De skal være. velerhvervede. Det er ligesom en tankegang, der fylder mere og

Rettigheder skal erhverves. De skal være. velerhvervede. Det er ligesom en tankegang, der fylder mere og Rettigheder skal erhverves. De skal være 3.s.e.trinitatis, 21.6.2015. Domkirken 10: 3 Lovsynger Herren, 435 Aleneste Gud, 289 Nu bede vi, 492 Guds igenfødte, 31 Til himlene. Nadver: 493 Gud Herren så.

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

den. Det er dem, jeg længes hjem til, når jeg er ude at rejse. Det er dem, der får mig til at holde

den. Det er dem, jeg længes hjem til, når jeg er ude at rejse. Det er dem, der får mig til at holde Anden søndag efter trinitatis, 17.juni 2012. Domkirken 10.00. Salmer: 745 Vågn op, 292 Kærligheds og sandheds ånd, 163 Fuglen har rede, 140 I Nazareth, 391 Dit ord, oh Gud. Nadver: 492 Guds igenfødte,

Læs mere

Jeg er vejen, sandheden og livet

Jeg er vejen, sandheden og livet Jeg er vejen, sandheden og livet Sang PULS nr. 170 Læs Johannesevangeliet 14,1-11 Jeg er vejen, sandheden og livet. Sådan siger Jesus i Johannes-evangeliet. Men hvad betyder det egentlig? Hvad mener han?

Læs mere

Hvordan fortælle sine børn om Gud?

Hvordan fortælle sine børn om Gud? Hvordan fortælle sine børn om Gud? Carsten Hjorth Pedersen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Det vigtigste er faktisk ikke, hvad vi fortæller vores børn om Gud, men hvad vi viser dem

Læs mere

ET NY ÅR EN NY BEGYNDELSE

ET NY ÅR EN NY BEGYNDELSE ET NY ÅR EN NY BEGYNDELSE Morgenudsendelser i Danmarks Radio Uge 32 / 1992 MANDAG Sommerferien er ved at være forbi. Et nyt arbejdsår ligger forude: Et nyt år en ny begyndelse... Specielt en ny begyndelse

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

UNDERVISNING FRA MIDTJYLLANDS FRIKIRKE - AUGUST 2012

UNDERVISNING FRA MIDTJYLLANDS FRIKIRKE - AUGUST 2012 UNDERVISNING FRA MIDTJYLLANDS FRIKIRKE - AUGUST 2012 Finlandsgade 53, 7430 Ikast Telefon: 40 78 78 29 Internet: www.mjkk.dk E-mail: info@mjfk.dk PENGE Nogle ser på penge som en velsignelse og andre ser

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 Og da englene havde forladt dem og var vendt tilbage til himlen, sagde hyrderne til hinanden:»lad os gå ind til Betlehem og se det, som er sket,

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Hvad er det, du siger -4

Hvad er det, du siger -4 Hvad er det, du siger -4 Dine ord skaber Mål: Børn indser, at det, vi siger, gør noget i os selv, andre og den verden, vi lever i. Ord bliver ofte til handling. At sige gode og positive ord skaber noget

Læs mere

Marts 2005 8 A A S E O G P E R

Marts 2005 8 A A S E O G P E R Marts 2005 Netop i disse uger har vi travlt med at arrangere Ordet og Israels sommerstævne, som skal finde sted på Djurslands Efterskole, og tilmeldingerne løber ind i en lind strøm. Sidste år var der

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere