Er cola godt mod dårlig mave?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Er cola godt mod dårlig mave?"

Transkript

1 Er cola godt mod dårlig mave? Af: Line Emilie Fedders 28. juni 2012 kl. 12:50 Har du dårlig mave, så snup en cola. Sådan lyder et gammelt råd, som mange følger, når uheldet og den dårlige mave rammer, f.eks. på ferien. Men holder det? Det rumler og knurrer og trykker. Du ved, hvad der er på vej, og du haster til toilettet. Men maven rumler videre, og toiletbesøgene bliver hyppigere og hyppigere. Til sidst er maven tom, men hvis du spiser eller drikker noget, så starter den utilfredse knurren forfra. En situation mange kender, ikke mindst fra udlandsrejser hvor fremmed mad og ukendte bakterier let sætter gang i en følsom mave. Men hvad gør du? Mange mødre og bedstemødre har gennem tiden besvaret det spørgsmål, med at du skal drikke en sodavand oftest en cola. Holder sodavandsmyten vand? Nogle siger, du skal drikke colaen blandet op med vand, andre siger, at den skal være død og tømt for kulsyre. Vores læser Andreas Höglund har undret sig over sodavandsmyten og spørger:»er Coca-Cola og/eller Sprite godt for maven, når man er syg? Det er en myte, jeg har hørt i mange år, altid fra én der kender en læge, der siger, at cola/sprite er godt, når man er mavesyg.«hos Spørg Videnskaben kender vi også godt cola-myterne, og derfor vil vi gerne undersøge, om de holder... vand. Til at hjælpe os har vi et helt arsenal af eksperter: en diætist, en klinisk professor i mave-tarmsygdomme og en børnelæge. Professoren: Der er meget cola-placebo Den første, vi har spurgt om colaens effekt på dårlige maver, er klinisk professor og overlæge ved Aalborg Sygehus Asbjørn Mohr Drewes.

2 Han arbejder til hverdag med mave-tarm-sygdomme og har tidligere deltaget i et lille forsøg på TV2 om netop colaens virkning på mavsen. Han har dog ikke forsket decideret i colaens effekt.»vi lavede et sjovt lille forsøg, hvor vi lod en mand drikke to liter cola, hvorefter vi målte hans væsketal (diverse salte i blodet, red.). Vi kunne ikke se nogen effekt. Og bottomline er da også, at der ikke er bevis for, at cola har nogen effekt på dårlig mave som sådan,«fortæller Asbjørn Mohr Drewes. Colaen i sig selv kan for eksempel ikke slå bakterier ihjel, selvom cola er en meget sur væske med phværdi på 3-4. Mavens egen ph-værdi er nemlig helt nede på 1. Til gengæld tror mange, at colaen hjælper, og derfor føler de, at de får det bedre. Og har man det sådan, skal man ifølge Asbjørn Mohr Drewes bare drikke cola.»der er meget cola-placebo, og hvis man føler, at man får det bedre af colaen, skal man bare drikke den,«mener han. Sodavand hjælper på dehydrering For selvom cola ikke hjælper på den dårlige mave i sig selv, KAN colaen hjælpe på dehydrering, der er en bivirkning af diarré.»du bliver dårlig af diarré, fordi du kommer til at mangle væske. Diarré blokerer mekanismen, der gør det muligt at optage vand. Når man indtager en sukkerholdig drik, uanset om det er cola eller andet, får du sukker ind i tarmen. Sukker og vand optages med samme mekanisme, og sukkeret kan åbne for mekanismen, så der også kan komme vand ind,«forklarer forskeren. Kulsyren har ifølge Asbjørn Mohr Drewes den effekt, at det kan give lidt brus i den trætte mave, og det kan hjælpe på det overtryk, der kan opstå i systemet, når man har diarré.»det er behageligt, for det kan få dig til at bøvse, og det kan neutralisere det tryk, der er nede i maven,«fortæller han. Dermed er myten om, at colaen skal afbruses, altså aflivet. Mange myter om dårlig mave Summa summarum: cola i sig selv hjælper ikke på dårlig mave.»der er mange myter om cola, og at det kan hjælpe på maveproblemer. Men ligesom man efter sigende skal spise ristet brød, når man har dårlig mave, så er myten helt udokumenteret,«siger Asbjørn Mohr Drewes.»Det eneste, man med sikkerhed kan sige, at man IKKE skal indtage efter diarré, er mælkeprodukter. Det skyldes, at tarmcellerne efter en diarré mangler enzymet laktase, der nedbryder mælken, og derfor kan mælkeprodukter forværre diarréen efter en maveinfektion,«fortæller han videre. Heller ikke myten om, at colaen skal tyndes op med vand, bider Asbjørn Mohr Drewes på.

3 »Af de drikkevarer, man hælder ned i maven, er det kun en meget lille del af væskemængden, der opløses i maven. Du producerer selv 10 liter væske om dagen, blandt andet spyt, som maven får tilført, mens du måske drikker 2-3 liter. Så bare hæld sukker nok derned, det befordrer kun væskeoptaget,«slutter han. Diætisten: Cola indeholder for meget sukker Ledende klinisk diætist på Aalborg Sygehus, Tina Beermann, vil dog også være med til at kaste lys over spørgsmålet om colaens effekt på maven. I kraft af sin uddannelse som cand.scient i klinisk ernæring har Tina Beermann stort indblik i, hvad der er godt og dårligt at indtage. Hun slår ligesom Asbjørn Mohr Drewes fast, at der ikke findes videnskabelig dokumentation for, at cola har nogen effekt på dårlig mave. Til gengæld er hun mere skeptisk over for at drikke cola for at bekæmpe dehydrering.»ser man i det engelske sundhedsvæsens guidelines, så fraråder man læskedrikke som cola og juice til at modvirke dehydrering, for sukkerindholdet er for højt,«fortæller diætisten. Vand trækkes ud i tarmen Det skyldes et avanceret begreb, der hedder osmolaritet. Osmolaritet er vands bevægelse gennem en membran, for eksempel tarmvæggen. Væske med lav osmolaritet, som for eksempel vand, bliver tiltrukket af væske med høj osmolaritet, for eksempel sodavand. Normalt sørger maven selv for at blande de forskellige osmolariteter, så der er balance, men denne funktion er svækket, når du har diarré.»ved sygdomstilstande, der påvirker mave-tarmsystemet som akut diarré, kan der ske det, at denne opblanding ikke finder sted i tilstrækkelig grad, så når væske med høj osmolaritet som cola når ned i tarmen, kan det trække væske med lav osmolaritet som vand med ud i tarmen. Det kan give anledning til øget tarmbevægelse, fornemmelse af udspilethed og hurtigere bevægelse gennem tarmen.og dermed kan sukkeret forværre diarretilstanden,«forklarer Tina Beermann. Cola er bedre end ingenting Tina Beermann er altså uenig med Asbjørn Mohr Drewes i, at det er godt at drikke cola for at modvirke dehydrering hvis der vel at mærke er tale om dehydrering, der er opstået på grund af slem diarré.»for voksne, der for eksempel får feriemave, går diarréen normalt over efter et par dage, og der handler det bare om, at de skal få noget at drikke. Og der er cola bedre end ingenting,«bemærker hun - også selvom hun understreger, at hun som diætist ikke vil anbefale, at man hælder cola ned i store mængder.

4 »Men i en situation hvor man intet kan spise og drikke, er colaen bedre end ingenting - bare det ikke står på over mere end et par dage.«kan give en frisk fornemmelse Tina Beermann er helt enig med Asbjørn Mohr Drewes i, at der er en cola-placebo:»man tror, at det virker, og det i sig selv kan give en fornemmelse af, at man får det bedre. Desuden kan den unikke syrlig-søde smag tiltale mange. Når man har diarré og måske opkast, kvalme og mavesmerter, har de færreste ret meget appetit og ikke rigtig lyst til mad.men lige netop colasmagen er ret særegen, og de fleste kan overskue at drikke et glas cola uden at få kvalme. Kulsyren giver et brus og frisk fornemmelse i munden, som også kan virke behagelig og stimulerende, hvis man har en dårlig smag i munden,«siger Tina Beermann. Der er ét område, hvor Tina Beermann ikke kan svare, når det kommer til cola og dårlig mave - det er, hvordan det forholder sig med børn.»børn dehydrerer meget hurtigt, fordi de har et forholdsvis større behov for væske end voksne, når man ser på det per kilo kropsvægt. Og netop hos børn medvirker den megen sukker i sodavand og juice til at gøre diarréen værre, ifølge de engelske guidelines. Men jeg arbejder ikke med børn, så jeg synes, I skal spørge en børnelæge,«siger hun. Børnelægen: Børn skal ikke have cola mod diarré Vi følger Tina Beermanns råd, så vi kan nå hele vejen rundt om colaens effekt på maven. Derfor ringer vi til formand for Dansk Pædiatrisk Selskab, altså selskabet af danske børnelæger, Mia Bjerager. Til hverdag er hun børnelæge på Hillerød Hospital. Også hun er meget klar i mælet.»cola mod dehydrering er en uegnet løsning til børn,«fortæller Mia Bjerager. Det skyldes igen osmolariteten i henholdsvis cola og vand, som Tina Beermann forklarede ovenfor.»hos børn betyder væsketabet meget for sygeligheden, men bruger man cola, får man en hyperosmolær væske, der trækker væske ud i tarmene, og dermed løber alting hurtigere gennem systemet, og diarréen bliver værre,«fortæller hun. Lægen anbefaler: Spis chips til colaen Et andet problem med cola er, at der ikke er nogen salte i. Og salte er lige så vigtige som sukker, når man skal modvirke dehydrering.»hvis man skal bruge cola til at rehydrere børn, skal den være fortyndet med vand i forholdet én til én, og så er den ikke særlig lækker,«siger Mia Bjerager.

5 Hun tilføjer dog, at børnene skal spise chips eller noget andet salt til den fortyndede cola, så de både får depoterne fyldt med sukker og salt. På den måde kan man måske også lettere lokke de små poder til at drikke den kedelige vand-cola. Og dommen er Efter at have talt med både professoren, diætisten og børnelægen kan vi konkludere, at der ikke er nogen videnskabelig dokumentation for, at cola hjælper på dårlig mave. Ifølge professoren kan cola være udmærket, hvis man har en mild diarré og bare skal have noget væske i maven. Har man derimod et sværere tilfælde af diarré, kan colaen virke modsat, fortæller diætisten, som ikke anbefaler cola. Og børnelægen sætter trumf på ved at sige, at børn i hvert fald ikke skal have ufortyndet cola, hvis de har diarré. Dermed må vi konstatere, at mange mødre og bedstemødre har taget fejl, når de har givet poderne cola mod deres dårlige mave. Til gengæld kan mor godt selv tage et glas cola, når hun har problemer med maven. Og husk så at spise chips til! VI takker Andreas for hans interessante spørgsmål og sender som altid én af de efterhånden populære Videnskab.dk-t-shirt af sted. Har du et spørgsmål, så send det til Vil du gerne læse flere videnskabelige svar på dagligdagens små og store spørgsmål, så er en række af de bedste artikler fra Spørg Videnskaben samlet i bogen Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?, som du kan købe på nettet eller i din lokale boghandel. URL: Ophavsretten tilhører Videnskab.dk

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE?

BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE? FYSISK SUNDHED JANUAR 2010 BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE? Selv blandt danske forskere inden for folkesundhed kan der være forskellige holdninger til sundhed. Denne artikel er fremkommet

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

guide OKTOBER 2011 - Se flere guider på bt.dk/plus sider smerter i maven FORDØJELSESBESVÆR FORSTOPPELSE KRAMPER OPPUSTETHED DIARRÉ

guide OKTOBER 2011 - Se flere guider på bt.dk/plus sider smerter i maven FORDØJELSESBESVÆR FORSTOPPELSE KRAMPER OPPUSTETHED DIARRÉ guide OKTOBER 2011 - Se flere guider på bt.dk/plus 16 sider Slip smerter for i maven OPPUSTETHED DIARRÉ FORDØJELSESBESVÆR FORSTOPPELSE KRAMPER Sådan får du en sund mave Følger du disse råd, hjælper du

Læs mere

Din guide til amning.

Din guide til amning. AmmeGuiden Din guide til amning. I denne bog finder du svar på mange af de spørgsmål, som kan opstå i forbindelse med amning af dit lille nye barn. Modermælken er en vigtig ernæringskilde for barnet, og

Læs mere

Har du problemer med FORDØJELSEN? Så prøv en TARMSKYLNING

Har du problemer med FORDØJELSEN? Så prøv en TARMSKYLNING Har du problemer med FORDØJELSEN? Så prøv en TARMSKYLNING Ulla Stavnsbjerg 1 FORORD Hvis du tænker på at få lavet en tarmskylning, kan du have forskellige overvejelser og en vis skepsis. Det er helt naturligt

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

Grundbogen til Sidste Søndag

Grundbogen til Sidste Søndag Hvad er rollespil I dette kapitel vil vi forklare lidt omkring hvad rollespil er. Først vil vi forsøge at definere rollespil (en svær opgave), og derefter har vi et afsnit skrevet specielt til forældrene

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Mobning og Konflikt 2006. en undersøgelse i 9. klasse

Mobning og Konflikt 2006. en undersøgelse i 9. klasse Mobning og Konflikt 2006 en undersøgelse i 9. klasse 2 M O B N I N G O G K O N F L I K T E R 2 0 0 6 Indhold Forord 3 Resultater og Konklusioner 4 Fakta om mobning i 9. klasse 6 SMS mobning en myte? 12

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Du sidder nu med den første pixirapport fra Børnerådets nye Børneog Ungepanel.

Læs mere

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men

Læs mere

Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011

Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011 Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011 Facilitatorer (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager 1: Bente, en ældre dame der ikke har diabetes Deltager 2: Lene 52

Læs mere

Bilag 3 til spritstrategien 2011-13

Bilag 3 til spritstrategien 2011-13 Bilag 3 til spritstrategien 2011-13 Forundersøgelsens resultater Arbejdsgruppen har indledningsvis holdt et strategiseminar, hvor Sociologerne Jakob Demant (Center for Rusmiddelforskning) og Lars Fynbo

Læs mere

Mødet mellem alkohol og hjerne

Mødet mellem alkohol og hjerne Mødet mellem alkohol og hjerne et interview med hjerneforsker Peter Lund Madsen Af Stine Reesen Hvis der kom nogen nu og havde opfundet alkohol, så ville det aldrig blive tilladt er du sindssyg, det ville

Læs mere

SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL

SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL EN STOR OPLEVELSE VENTER FORUDE Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage sammen med de bedste

Læs mere

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL MINDRE DRUK. MERE FEST En stor oplevelse venter forude Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage

Læs mere

Madens plads i behandlingen Hvorfor mad spiller en vigtig rolle under stråleterapi

Madens plads i behandlingen Hvorfor mad spiller en vigtig rolle under stråleterapi Undervejs i stråleterapiforløbet kan mange spørgsmål dukke Hoved-halskræftpatienter i stråleterapi op: - Hvorfor opstår bivirkninger ved stråleterapi? - Hvilke bivirkninger kan opstå? - Hvorfor har det

Læs mere

Patientinformation. Patientens bog. Onkologisk afdeling. Medicinsk Center. Kvalitet Døgnet Rundt

Patientinformation. Patientens bog. Onkologisk afdeling. Medicinsk Center. Kvalitet Døgnet Rundt Patientinformation Patientens bog Onkologisk afdeling Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Indhold i "Patientens bog" Side 1 Forord Side 2 Onkologisk afdeling, Sønderborg Side 3 Alment om kemoterapi

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Rådet for Større Badesikkerhed

Rådet for Større Badesikkerhed Rådet for Større Badesikkerhed BAD SIKKERT uden alkohol og stoffer Rådet for Større Badesikkerhed FORORD Det er sommer, og det betyder strandfester! Fester betyder også gerne alkohol og for nogle, betyder

Læs mere

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var Mor i krise Store kriser i privatlivet og på arbejdet var mere, end Iben kunne magte, så da hendes 16-årige søn blev smidt ud af skolen efter at have røget hash, gik hendes verden i spåner. Men efter hjælp

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Kendt fra bl.a. Lille Nørd og andre tv-programmer til børn og unge. Jeg træffer Jeppe på mobilen tirsdag aften, efter jeg er hjemvendt fra et andet vellykket interview

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere