Anne Mette Rye Sørensen GHV13c

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Anne Mette Rye Sørensen GHV13c"

Transkript

1 Anne Mette Rye Sørensen GHV13c

2 Historien om den lille bitte brune bamse Hvorfor har jeg valgt min målgruppe MUSIK VÆRKSTED Musik teori Værksted teori Motivationshistorie 1 Motivationshistorie 1 Motivationshistorie 2 Motivationshistorie 2 NATUR DRAMA Natur teori Drama teori Motivationshistorie 1 Motivationshistorie 1 Motivationshistorie 2 Motivationshistorie 2 MEDIE Medie teori Motivationshistorie 1 Motivationshistorie 2 Afsluttende bemærkning

3 Jeg har i snart 20 år arbejdet som dagplejer i Horsens kommune og målgruppen dagplejen ligger mit hjerte nært. Jeg synes dagplejen er et godt sted, at være for både børn og voksne, den lille gruppe i det trygge, nære og hjemlige miljø. Vi har vores læreplaner, som vi skal arbejde med og i alt vores læring kan bygges op omkring læreplanerne. Jeg anvender teorier omkring anerkendelse, og at bringe barnet/børnene i fokus og justerer mine tiltag i forhold til dem. Her ligger god læring.

4 Den lille bitte brune bamse var så træt af altid, at få at vide, at den var den lille og at den ikke kunne nogen ting selv.

5 Derfor besluttede den, at den ville rejse ud og lede efter nogle andre bitte små væsner.

6 Den rejste i lang tid igennem regn, blæst og solskin over bjerge igennem dale, over floder og kravlede op af bakker og gennem tunneler..en lang rejse.

7 Den mødte pludselig en stor, smuk, gul sommerfugl, som fortalte, at den eventyrlige jungle lå bagved regnbuen.. Derfor skulle den finde regnbuen.

8 Til sidst, kom den lille bitte brune bamse til junglen bagved regnbuen

9 Det var et forunderligt sted, hvor der boede rigtigt mange små sjove væsner eller "folk" - den lille bamse vidste, at der skulle være plads til alle og DET var der i denne forunderlige verden.

10 Alle kom den lille bitte brune bamse i møde, der var grankoglefolket, kastanjefolket, Der var de kreative hottentotter. Og de rytmiske rotter og mange flere

11 Da den lille bitte brune bamse havde fået lidt koldt, at drikke, fik den kikket på de mange sjove væsner og opdagede, at de ALLE var bitte små, hvor det dejligt, at se at det ikke kun var den lille bitte brune bamse som var lille bitte.

12 Der var mange farver som i regnbuen der var røde, blå, gule, grønne, lilla, orange. De blev kaldt regnbuefolket.

13 De havde alle sammen en hel masse, at fortælle den lille bitte brune bamse, de ville først spise noget dejligt mad, som skulle være sundt og lækkert mad og derefter skulle de sove til i morgen, hvor den lille bitte brune bamse, så kunne gå rundt og besøge de små væsner.

14 Der skulle være stor fest med sang og musik og alle forberedte sig på en dejlig aften. Den store blad ugle holdte styr på planlægningen. Næste dag skulle den lille bitte brune bamse hjem til sin mor og far igen.

15 for nu savnede den, at være sammen med dem og være lille bitte, for det var slet ikke så slemt at være lille bitte.

16 MUSIK TEORI Motivationshistorie 1 Musikværksted Stomp på køkkenredskaber Motivationshistorie 2 Egen sang på Rap 4 takter den lille Anemone med efterfølgende bladrebog. Tilbage til Indholdsfortegnelse tryk i højre hjørne på

17 Kan musik gøre noget for sprogudviklingen for dagplejebørn? Børns høresans udvikles allerede ved fosterstadiet, det hører lyde og stemmer og vil efter fødselen kunne genkende stemmer og musikstykker. Det er vigtigt for den gode sprog udvikling, at vi høre forskelligt musik med børnene og sanger og bevæger os rytmisk med dem, vi er alle født med en rytme i kroppen. At vi leger med ord er med til, at give dem et større ordforråd. Når vi opbygger og styrker deres sproglige og musiske evner, styrker vi deres identitet som menneske. Der sker en lagring i hjernen og det er godt, for det enkelte individs selvværd. Gennem en god leg og læring igennem musik og brug af børnesange, rim og remser og gerne med nye hjemmelavet tekster styrker vi deres læring. Vi lærer om empati gennem sangen giraffen gumle om kroppen igennem knoglesangen. Vi får koblet begreber i læringsrummene på som overfor, ved siden af, op, ned, hen osv. De får glædens genkendelse ved, at høre de samme sange igen og igen og ender med, at kunne få koblet fagter, ord, rytme herved igen en masse læring.

18 De rytmiske rotter vil vise hvordan man spiller stomp Tilbage til historien Tryk på rytmiske rotter - Der skal jo være fest i den eventyrlige jungle og de har et orkester, som spiller en masse dejligt musik, vil I være med til, at lege orkester, så går vi ud og finder nogle ting, vi kan lave musik med. Musik er en rigtig god ting for børn. De får udforsket mange forskellige lyde og rytmer. Vi kan lære dem, at musik og den gode lyd er der mange steder, både indenfor og ude. Man kan udtrykke stemninger igennem musikken. Den er også med til at styrke barnets sprog

19 Egentligt kan alt bruges til at lave musik med, det handler bare om, at bruge fantasien. Vi vælger i dag køkkenredskaber indenfor.

20 Udenfor kan fantasien også få frit løb her kan legetøjet i sandkassen f.eks. bruges.

21 Ude i skov er der mange blomster og dyr og bamse kom i tanke om den gang han trampede en tur med sin mor og plukkede anemoner og lige pludselig havde han fundet på en lille sang som han trampede med fødderne - vil du synge med og prøve at se om du kan rappe? Når vi synger med børnene styrker vi deres sprog udvikling og det er så kort en sang som den jeg har lavet, vil den være genkendelig for dem. Da det bliver en sang de hurtigt mestre, styrker vi deres selvtillid. Vi kunne sætte fagter på derved styrkes deres motorik.

22 Ja den lille anemone Som sad på sin trone Den mødte en frø Som sad i en sø Den vi så gerne ha børn Og tage sin tørn Derfor spurgte den min ven vil du vær min lille dreng Frøen den sa JA og AMEN Og nu er de altså sammen. RAP! den kan igen anvendes med rap i en lille Ipad bog, som børnene kan bladre i!

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33 NATUR TEORI Motivationshistorie 1 Kastanjefolket vi samler kastanjer og laver folk Motivationshistorie 2 Madpandekager på bål med årstidens grønt Tilbage til Indholdsfortegnelse tryk i højre hjørne på

34 Natur: Er det godt for dagplejebørnene i færdes i naturen? Når jeg som pædagogisk assistent færdes i naturen med de små går i varieret terræn, grus, fliser, sandet ved stranden, mudder, halm, skoven og dermed udfordres børnenes motorik og deres krop og sanser. Vi kan løbe op af bakker, igennem det løse sand på stranden. De små kan kravle. Vi kan gå på bare tæer i græsset. Når vi hjælper med til at styrke børns sanser styrker vi deres udvikling og deres selvværd. Vi vækker deres nysgerrighed og interesse for naturen omkring os. Som pædagogisk assistent skal jeg skabe mulighederne for, at dagplejebørnene får mulighed for at røre, se, dufte, føle, smage naturen. Vi skal ud i alt slags vejr, så de oplever årstidernes skiften på egen krop - når det sneer, regner, blæser, solen skinner.

35 Naturen skal vi inddrage som legeplads, at man ikke behøver det dyre legetøj for, at have det sjovt i naturen, en pind eller en spand med blade, kan man bruge det mange ting. Om efteråret kan de være med til, at samle blade sammen, som vi kan smide op i luften, eller samle kastanjer som vi kan laver figurer og edderkopper med. Vi kan bygge huler i skoven og spise vores madpakke derude, eller gå til vandet og fange krabber og fiske efter rejer og andre smådyr. Vi skal fortælle børnene om dyrene, hvad hedder fuglene, køre på bondegården og se de nyttedyr der, vise dem hvor æggene og mælken kommer fra. Se kørerne på marken, vise dem hønsene, frugttræerne og bærbuskene. Vi har pligt til, at lære dem om de grundlæggende principper i fra jord til bord. Vi skal lære dem om krible krable, at danse regnorme dans. Børnene skal lære at respekter vores natur og have en naturlig omgang med hunde og katte og udvise hensyn. Ved at lære dem at passe på naturen så har vi den også om mange år.

36 Den lille bitte brune bamse mødte kastanjefolket og synes de så meget flotte ud han tænkte, gad vide hvordan man laver dem? Skal vi gå ud i haven og samle kastanjer og lave kastanjefolk sammen? Bamse vil med. Det er vigtigt at færdes i naturen med børn, da de lære at bruge deres fantasi, i legen og i valget af materialer når vi skal være kreative. Vi kan samtidigt med gå og fortælle om træerne og samtale om det vi ser.

37 (der kan også bruges tørret blade som i bladuglen) Til 4 dagplejebørn skal man bruge 4 fryseposer 2 eller 4 L Mange kastanjer så poserne bliver fyldt 8 elastikker Pap til fødder Pap til mund/næb Pap til øjne Tusser til at tegne øjnene op med

38 Find et kastanjetræ og saml kastanjer.

39 Fyld posen med de tørre kastanjer/blade Lav øre med to elastikker pr. pose dyret er nu klar til at få på limet øjne og fødder.

40 Klip fødder og øjne evt. næb eller vinger Tag en limpistol og monter delene dyret er nu færdig Tilbage til historien -

41 Bamse skulle jo have lækkert mad sammen med alle de små søde væsner ude i skoven vil I ikke med ud og lave sjov mad på bål. Så kan vi tage bamse med ud og holde vores egen havefest? Det er vigtigt at vi som voksne lære børnene om mad og gode sunde madvaner. De skal introduceres til forskellige smage og deltage sammen med den voksne i madlavningen. De skal lære hvor maden kommer fra og de fleste børn ville synes det var sjovt at lave mad på bål og spise ude.

42 Spring til lækkert mad - Det er jo en forudsætning, at man har et bålsted, ildsted, grill ect. For at kunne lave bålmad! Jeg har et bål fad, hvor man kan købe en grill, at lægge ovenpå. Har investeret i popcornsrist, snobrødspinde og pandekage pander med lang stang.

43 Til 4 personer Ca. 350 g mel (evt. boghvedemel eller majs mel) ½ tsk. salt 3-4 æg 4½ dl mælk Smør eller olie til stegning Man kan så tilsætter årstidens grønt/frugt! Eller f.eks. Revne gulerødder revne æbler Feberfrugt i små stykker rosiner Kogte kartoffel tern (skinkestrimler)

44 I virkeligheden handler mad på bål om, at justerer sig til den børnegruppe man arbejder med. Der kunne også laves små børnepizzaer eller pølsemiks. Det er vigtigt at man husker en spand vand tæt ved bålet mht. sikkerhed.

45 PØLSEMIKS 1 person 1 pølse (evt. kylling) ½ bagekartoffel ½ gulerod Evt. ¼ løg Lidt salt Boullionvand Evt. krydderier eller hvidløg BØRNEPIZZAER 1 person 1 stk. pitabrød ¼ pk. Skinkestrimler/kyllingtern Ketchup 10 saltkorn Reven ost efter temperament Evt. krydderier

46 En god portion 25 g gær 2,5 dl mælk 25 g smør ¼ tsk. groft salt 200 g hvedemel 200 groft mel/majsmel/boghvede Hæver ½ time og snoes herefter på vores pinde, kan spises med pølser og ketchup i.

47 MEDIE TEORI Motivationshistorie 1 E-bog om den lille bamses rejse rundt i verden, hans møde med de STORE dyr. Motivationshistorie 2 Online puslespil jigsawplanet.com (dagligdagsbilleder.) Tilbage til Indholdsfortegnelse tryk i højre side på

48 Kan dagplejebørn i alderen 1-3 år gøre brug af medier? I dagens Danmark er der i alle hjem indtil flere computere, Ipads, playstations og tv måske i alle børneværelserne. Derudover bliver børn med mobil telefon yngre og yngre. Der er de sidste 10 år sket en utrolig udvikling indenfor dette område. Børn lærer tidligt og helt ned til 2 års alderen efterligner de forældrenes håndbevægelse og lærer lynhurtigt hvordan disse medier skal anvendes. Mange skoler udlåner Ipads til de mindre klasser, da samfundet ønsker vi skal tænke innovativt. Nogle dagplejeområder stiller Ipads til rådighed for deres dagplejere.. Vi skal tænke innovativt.

49 Fremtidens børn skal være skabende, kreative og kunne arbejde selvstændigt på disse medier. De er født i en teknologisk tid, hvor der konstant sker forbedringer. De får styrket deres sproglige og personlige selvstændige udvikling gennem de mange tilbud der i dag ligger til børn i alle aldre gennem læringsprogrammer og forskellige spil. De kan bygge med legoklodser, høre hvad dyrene siger og hvordan de ser ud, tegne, der er stave og regneprogrammer. De kan lave puslespil og tegne via tegneprogrammer. Vi kan styrke børnenes sproglige, personlige og sociale kompetencer igennem snakken omkring det vi ser - de små dagplejebørn byder hver i sær ind med det de ved og her styrker vi deres selvværd og det, at vente på tur på en god og anerkendende måde.

50 Den lille bitte brune bamse, har vi jo lige læst om, den var så ked af, at være lille bitte, skal vi læse om dens store rejse og alle de mange dyr den møder på rejsen og så prøve bagefter, at lave en bog om vores dejlige gåtur og alt det spændende vi mødte bl.a. det lille lam?? Man kan også bruge : Photo story 3 for Windows se denne vedhæftet fil. Det er vigtigt, at vi som voksne viser dem at Ipads og bærbar, samt mange telefoner, som vi har i alle husstande efterhånden, kan bruges til mange sjove ting og, at vi på den måde kan dele dagens oplevelser med forældrene, herved er det børnenes egne ord, vi kan sætte i fortællingen. Vi skal som voksne styrke børns sproglige udvikling så de mestre det.

51 Tilbage til historien - Den lille bitte brune bamse drog af sted med, sin alt for store kuffert, ud i verden, for at lede efter de bitte små væsner som den selv!

52 Først kom den til det store hav, hvor den mødte de mange måger, som straks fløj op i luften og fortalte, at de intet vidste, men den skulle sejle ud og finde den store hval.

53 Det gjorde den lille bitte brune bamse, den fandt en sejlbåd og drog af sted. Det var en farlig tur den var kommet på langt ude på det store hav med store bølge, men den lille bitte brune bamse var slet ikke bange. Den satte sejl og det gik derudaf!

54 Den kæmpe store hval fortalte, at det vidste den ikke noget om men prøv, at spørg de hvide heste i syd Frankrig

55 Den lille bitte brune bamse kom til de hvide heste, men de havde aldrig hørt om de små væsner, men de vidste, at elefanten i Afrika var klog.

56 Elefanten var beæret over, at få at vide, at den var klog, men den vidste ikke noget, så den spurgte giraffen med den lange hals om den kunne se noget og geparden med de hurtige ben om den vidste noget og løven med det største brøl men den vidste ikke noget.

57 De havde dog fortalt den lille bitte brune bamse, at den skulle kravle op i de høje bjerge og spørge ørnen højt på himlen om den kunne se noget, så det gjorde bamse, men heller ikke ørnen vidste hvor de små væsner var.

58 Bamse kom fordi en solsorterede og her var de fire unger alene hjemme, men de kendte den store svane i søen spørg den og skynd dig væk, for vores mor kommer snart med mad.

59 Svanemor blev meget sur over at blive forstyrret når hun havde unger og bamse skyndte sig væk. Så hende fik han ikke snakket med. Det lille lam på marken havde hørt, alt påstyrret og kom springende og sagde spørg den lille frø i græsset

60 Den lille frø og dens bedste ven den brune labrador Nougat med den lilla bold, havde hørt om nogle fugle i haven, som måske vidste noget så derfor skulle bamsen lede efter fuglene i haven.

61 De store fasan hanner, som var godt i gang med at æde og de små fine dompapper, den hurtige kolibri, de vidste noget nemlig at den store ugle i det store træ, den var så klog og vidste mange ting om andre dyr i verden og hvor de ting man ikke kan finde kan findes. FIND uglen i det store træ, så finder du de små væsner.

62 Det var helt rigtigt!! Uglen sagde uhhh uhhhhuuu du skal finde den store, gule sommerfugl den kender vejen til de små væsner!

63 Hej sommerfugl er du den store, gule sommerfugl? nejj jeg ved den sidder i nærheden af den smukke regnbuen Bamse gik videre og lige pludselig fik den øje på den smukke sommerfugl. HEJ sagde sommerfuglen, jeg har hørt ude i verden at du leder efter mig og at der er noget du vil spørge mig om?

64 Den lille bitte brune bamse fortalte at den ledte efter de små væsner, som var bitte små som den! kan du se den smukke regnbuen sagde sommerfuglen, bagved den finder du de små væsner, som er nogle af mine rigtigt gode venner, kom med mig! SLUT.

65 I dag har den lille bitte brune bamse oplevet så mange ting som den har taget billeder med, den brugte sit kamera. Vil I ikke med ud og tage nogle sjove billeder, så kan vi bagefter prøve at lave dem om til puslespil? Ved at forevige dagplejebørnenes hverdag i dagplejen, kan vi som supplement til barnet bog, lave daglige billede reportager, som vi sender hjem til forældrene, på den måde styrker vi børnenes eget sprog ved, at de skal fortælle om det derhjemme, som er på billedet. Udover det kan vi gøre det lidt sjovere ved, at lægge det ind i Vi kan oprette en konto, som vi kan give alle forældre adgang til så de kan gøre brug af de billeder vi lægger derind til at lave sjove puslespil med børnene af dem selv og deres kammerater.

66 Et sjovt forum for børnene!! Det er muligt, at øge sværhedsgraden på antallet af brikkerne og når puslespillet er lavet færdigt kan barnet sætte ord på det billede der er samlet en hverdagssituation en udeaktivitet et dyr eller en god leg mellem venner. Se vedhæftet vejledning.

67 Find Jigsawplanet.com på nettet

68 Indsæt et billede (Image) fra pc ved, at trykke på bjælken gennemse vælg sværhedsgrad ved, at flytte markøren, vælg brikform og tryk Create

69 De 9 brikker, som jeg har valgt i mit eksempel, er nu på bordet man flytter på brikkerne ved, at venstreklikke og holde knappen nede.

70 Fordel brikkerne godt ud på bordet, så de alle er tydelige for de små dagplejebørn.

71 Påbegynd puslespillet ved venstre klik og sæt brikkerne sammen brikkerne hæfter af sig selv.

72 Når alle brikkerne er sat rigtigt på plads kommer der en hurra lyd og spillet kan afsluttes.

73 VÆRKSTED TEORI Motivationshistorie 1 Vi laver koglefolk dem møder bamse jo i den eventyrlige verden. Motivationshistorie 2 Vi laver farvestrålende hottentotter med store øjne fra den eventyrlige verden. Tilbage til Indholdsfortegnelse tryk i højre hjørne på

74 Kan dagplejebørn i alderen ½-3 år opnå læring kreativt? Det er ikke meningen, at jeg som pædagogiske assistent, skal være et produktionsværksted, men det handler i bund grund heller ikke om, hvor meget og hvor fint. De skal have en oplevelse, hvor de bruger deres sanser og hvor det er vigtigt, at vi ser det enkelte barns kompetencer. Vi skal give plads og rum til, at dagplejebørn i alderen ½ - 3 år er deltagende i en kreativ proces, hvor vi får koblet noget læring på som kan bruges senere i deres liv, som styrker deres individ og selvopfattelse. Vi skal være med til at give dem gode æstetiske oplevelser, hvor de får lov til at være med fra starten af f. eks at samle kastanjer, tørre dem af, prikke hul, lave dyr eller trække på snor.

75 Eller til påske, at fortælle om, hvor æggene kommer fra, puste æg (den voksne), putte silkepapir om og lave ophæng.. evt. få en æggemad samme dag. Vi skal lære dem om farver, former, forskellige materialer, våde, klude, tørre, varme ting. Vi skal stimulerer deres fantasi ved at male på lærreder med forskellige materialer. De skal føle, at de er en del af en gruppe og lære at vente på tur - Inklusion. Vi skal træne deres finmotorik med, at tegne med blyant, kridt og deres grov motorik ved, at lave noget med fingermaling eller ler. Det er vigtigt, at jeg som pædagogisk assistent underbygger og støtter børnenes lyst til, at være kreative, fordybelse og bruge deres fantasi. Der er egentligt ingen grænser for brug af materiale, det er kun fantasien, som sætter grænser.

76 Ude i skoven møder den lille bitte brune bamse jo koglefolket, vil I ikke med i haven og prøve, at se om vi kan finde koglefolket, ellers kan vi samle kogler og gå ind og lave vores egne koglefolk. Det er vigtigt, at vi sammen med børnene er kreative og bruger vores fantasi, det er med til at styrke deres kreative evner. De lærer, at udtrykke sig æstetisk og lære om farver og former. Samt at vi kan gøre brug af naturens materialer.

77 Find farverne frem I vil bruge jeg har brugt akrylfarver gel glimmer Øjne og tørre kogler Placer koglerne på et underlag og afsæt en lille klat farve til hvert barn.

78 Farven kan vaskes af, men jeg har her valgt at bruge gummi handsker for, at kunne hjælpe flere børn uden at have farve over det hele. Afsæt lidt farve efter egen fantasi.

79 Påfør evt. lidt glimmer gel for effektens skyld men det er ikke en nødvendighed. Lad koglerne tørre et døgns tid inden øjne monteres.

80 Lad barnet vælge de øjne, som lige falder i god jord, de monteres af en voksen med brug af limpistol. Koglefolket er nu færdige, men bør tørre et par timer, da limen er varm. GOD FORNØJELSE.

81 Den lille bitte brune bamse møder også hotten totterne ude i skolen tror I der findes hotten totter ude i skoven eller i junglen?? Skal vi ikke hjælpes ad med, at lave nogle fine små hotten totter. Det er vigtigt for børns fantasi, at vi er kreative sammen med dem. Det styrker dem, at de har lært at bruge denne evne til at tænke ud over boksen. Denne figur kræver lidt af finmotorikken og det er en længere proces, så børnene vil have brug for hjælp og skulle vente på tur.

82 Materialer til Hotten Totter. Garn rester Karton Øjne Limpistol Saks Glas til at tegne cirkler

83 Pr. barn 2 stk. karton aftegn en cirkel efter et glas eller lille skål Klip begge cirkler ud Her ses cirkler til en familie på 3 hotten totter På alle cirkler udklipper man midten

84 Nu er alle cirkler klippes færdig og lægges sammen 2 og 2! Omvikle garnet om begge cirkler skift gerne farve undervejs Halvt fuldt endt halvt færdig Bliv ved med at vikle garn på brug gerne garn rester.

85 Nu er cirklen færdig og klar til at blive klippet op. Placer saksen mellem de to sorte pap skiver og klip hele vejen rundt. Når pappet er klippet fri så. bindes en snor flere gange rundt imellem dem, så alle garn ender er bundet på midten.

86 Fjern papstykkerne Papstykket i midten er nu fjernet og Hotten tot familien er nu klar til montering. Monter øjne med limpistol lad tørre Familien er nu færdig!

87 DRAMA TEORI Motivationshistorie 1 Vi laver figurer på pinde. Som kan bruges som fortæller figurer i stedet for fingerdukker. Motivationshistorie 2 Vi leger et dyr ved hjælp af en tryllekuffert. Tilbage til Indholdsfortegnelse tryk i højre hjørne på

88 Er fantasi vigtig for dagplejebørn? Børn skal have lov til at bruge deres fantasi når de leger, der skal kunne opstå spontane lege, men det er også vigtigt, at jeg som pædagogisk assistent, er den del af deres leg for børn lære bedst af, at de voksne deltager og ikke af at blive sat i gang. De allerførste lege jeg som pædagogisk assistent leger med de mindste dagplejbørn er titte bøh, hvor man gemmer sig bagved sine hænder. De største dagplejebørn bruger deres fantasi, når de kommer i gang med rolle lege, f.eks. når mine dagplejebørn sætter gang i en leg, hvor de med stole eller scooter leger tog. Her kommer de i flow i det fælles tredje. De er her i stand til, at lave en æstetisk fordobling de kan være sig selv, være opmærksom på de andre og være tilstede i en rolle. (Janek Szatkowski børnene supplerer og komplementerer hinanden i legen).

89 Fantasien er en evne, vi har til, at forestille os noget som ikke findes, nogle børn har fantasi venner eller dyr. Fantasien er nødvendig for den sunde udvikling som menneske, fantasien er grundstenene i kreativitet og er en nødvendighed for os mennesker for, at opnå den livskvalitet og undgå kedsomhed og evt. ensomhed.

90 Bamse møder jo en smuk gul sommerfugl skal vi ikke prøve at lave vores egne fantasifigurer på pinde det kunne være bamser, mariehøns, sommerfugle lige det I har lyst til. Når vi laver disse kreative lege med børnene er det ikke om det ligner noget eller ej, for det er børnenes egen fantasi der har været i brug det er vigtigt, at vi styrker deres fantasi. Man kunne vælge, at bruge fingerdukker, men det er den nemme løsning og den er jo ikke så sjov, som at lave sine egne efter fri fantasi fortællerfigurer

91 Sommerfugl Hvidt papir Rivpapir i farver Limstift Papirstumper Pinde limpistol Skovmennesker Hvidt papir Farver vandfarver Pinde og piberenser til arme limpistol

92 Man river forsigtigt i rivpapir og danner abstrakte former af det dyr man vil lave det behøver ikke være så nøjagtigt Når man synes nu er dyret/insektet eller så sætter man pap stumper på, de må gerne overlappe, så figureren bliver 2D.

93 Hold gerne en lille pause, s det når at tørre, det gør det nemmere at montere uden man selv bliver en del af del ;-) Når alle pap stumperne er monteret skal motivet helst tørre et par timer inden den klippes til

94 Nu er sommerfuglen færdig og følehorn er kun sat på ved hovedet så de får et luftigt indtryk Find materialer frem og klip forsigtigt langs kanten uden at klippe helt ind til, det gør den mere solid.

95 Nu er sommerfuglen klar til at få på limet pind bagpå Gør det samme med de grønne skovmænd klip dem med kant og find en lang piberenser lang nok til arme

96 Monter pinde og piberenser som arme bagpå lad tørre godt inde med vender materialet. Brug limpistol det er mere holdbart. Nu er sommerfugl og skovmænd færdige og armene kan bøjes forsigtigt ind foran.

97 Jeg kunne godt tænke mig og se hvordan en sommerfugl ser ud og jeg vil prøve at flyve som en sommerfugl, vil I med? Det kunne også være, at vi skulle lege brune bamser eller heste?? Det er vigtigt at styrke børnenes fantasi og her skal børnenes fantasi hjælpe dem med til, at forestille sig, hvordan forskellige dyr siger og bevæger sig. De er motorisk aktive, som er godt for deres indlæring, det er vigtigt, at de bevæger sig. Legen kan både foregå indenfor og udenfor. Og sværhedsgraden kan op eller nedgraderes efter børnenes alder.

98 En børnekuffert og forskellige dyr

99 Alle dyrene puttes i kassen og vi siger i fællesskab Hokus pokus kom nu hen se hvad vi nu trækker frem

100 Hokus pokus. Nu er vi alle bamser Hokus pokus Nu er vi alle katte Ect.. Ect Dette kan, når det er dagplejebørnene, gøres så børnene på skift trækker et dyr, da det for nogen er for tidligt i deres udviklingsstadie, at skulle vente på tur.

101 Vi kan opgradere sværhedsgraden, så den tilpasses aldersgruppen og at vi udklæder os og agerer det dyr vi er.

102

Historien om Dragen Magnus. Storyline af Lotte Støve

Historien om Dragen Magnus. Storyline af Lotte Støve Historien om Dragen Magnus Storyline af Lotte Støve Forord Målgruppen er udviklingshæmmede børn ( fra 8 år og op) uden, eller med kun lidt, fysiske vanskeligheder og med nogenlunde forståelig sprog. Børn,

Læs mere

Giraffen Gizmo _. E-bog af Rose Birkemose. Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori

Giraffen Gizmo _. E-bog af Rose Birkemose. Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori Giraffen Gizmo _ E-bog af Rose Birkemose Indeholder: Storyline Motivationshistorier Aktiviteter Og Teori Indledning Jeg arbejder som dagplejer og har derfor valgt, at min målgruppe er børn i alderen 0-3

Læs mere

S t o r y l i n e. Målgruppe 0-3 år. Af Marianne Hahn

S t o r y l i n e. Målgruppe 0-3 år. Af Marianne Hahn S t o r y l i n e Målgruppe 0-3 år Af Marianne Hahn Indholdfortegnelse Historie Teori Motivationshistorie Aktiviteter Teori Værksted Natur Musik Drama Medier Motivationshistorier Værksted Historie 1 Historie

Læs mere

NØRRESTENBROS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN.

NØRRESTENBROS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN. NØRRESTENBROS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN. 1 Introduktion. Side 3 Vores lærings- og udviklingsforståelse. Side 4 Barnets alsidige personlige udvikling. Side 5 Sociale kompetencer. Side 8 Sprog. Side 10 Krop og

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Evaluering af overgange i børns liv.

Evaluering af overgange i børns liv. Sproget. Mål for sproget. Praksis beskrivelse. Evaluering af sproget - vi gør brug af fortællinger. Overgange i børns liv. Fra hjemmet/dagplejen til institutionen. Fra vuggestue til børnehave. Fra børnehave

Læs mere

Pakken. ( Sanglegen har jeg udviklet til projekt fremfærd børn -sprog og bevægelse, der lancerer en hjemmeside i efteråret )

Pakken. ( Sanglegen har jeg udviklet til projekt fremfærd børn -sprog og bevægelse, der lancerer en hjemmeside i efteråret ) Min mund ( Sanglegen har jeg udviklet til projekt fremfærd børn -sprog og bevægelse, der lancerer en hjemmeside i efteråret, hvor både noder og lydfil til sangen kan hentes) Min mund, den er så sjov den

Læs mere

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter Find vej ud i naturen året rundt Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter 2 Indhold Find vej ud i naturen året rundt 3 Mere natur i de små børns hverdag 4 God praksis i naturen 6 Januar-februar

Læs mere

Projekt Bamse Polle. Lærervejledning. For børn i førskolealderen samt elever i 0. klasse 3. klasse. www.bamsepolle.dk

Projekt Bamse Polle. Lærervejledning. For børn i førskolealderen samt elever i 0. klasse 3. klasse. www.bamsepolle.dk Projekt Bamse Polle For børn i førskolealderen samt elever i 0. klasse 3. klasse Lærervejledning 1 www.bamsepolle.dk Polle Noller Sigurd Søren Lasse (2. - 3. kl.) Maren Snella Lise Helle Børnehaven Jytte

Læs mere

Kenya 19 Chuma mit navn betyder stål 19 23 Aktiviteter 23. Ghana 27 Angel min mor kalder mig Engel 27 32 Aktiviteter 32

Kenya 19 Chuma mit navn betyder stål 19 23 Aktiviteter 23. Ghana 27 Angel min mor kalder mig Engel 27 32 Aktiviteter 32 FORTID FOR BEGYNDERE AFRIKA INDHOLD 3 Dette hæfte handler om børn i Afrika 3 3 Når i går i gang 3 4 Besøg på Nationalmuseet 4 7 Fortid for begyndere 7 8 Om det afrikanske kontinent 8 9 Kort over Afrika

Læs mere

MINISPROGPAKKEN. Holstebro kommune. Udarbejdet af: Bodil Jørgensen Tale-hørelærer PPR. Joanna Steen Tosprogsvejleder Støttepædagogkorpset

MINISPROGPAKKEN. Holstebro kommune. Udarbejdet af: Bodil Jørgensen Tale-hørelærer PPR. Joanna Steen Tosprogsvejleder Støttepædagogkorpset MINISPROGPAKKEN Udarbejdet af: Bodil Jørgensen Tale-hørelærer PPR Joanna Steen Tosprogsvejleder Støttepædagogkorpset Holstebro kommune Lene Rasmussen Tosprogsvejleder Støttepædagogkorpset Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bevægelsesskattejagt

Bevægelsesskattejagt Bevægelsesskattejagt Fordel nogle poster (laminerede ark) i et område med varieret terræn, således at I skal bevæge jer i forskellige naturtyper (bakker, stier, højt græs eller krat). En post består dels

Læs mere

FORORD. Karin Uhrenholt Projektleder og pennefører. Sprogcentret i Kalundborg SIK v/ skoleleder Irene Wiborg irene.wiborg@lof

FORORD. Karin Uhrenholt Projektleder og pennefører. Sprogcentret i Kalundborg SIK v/ skoleleder Irene Wiborg irene.wiborg@lof FORORD Denne bog er et produkt af et konkret projekt, som blev gennemført i det første halvår af 2013 i et samarbejde mellem Børnehuset Østgården og Kalundborg Sprogcenter. Udgangspunktet var bæredygtighed

Læs mere

Skab dig i fælleskabet -timen

Skab dig i fælleskabet -timen Skab dig i fælleskabet -timen Side 1 af 25 Forord: Undervisningsforløbet: Skab dig i fællesskabet-timen er vores udgave af klassens time. Først og fremmest er det meningen, at disse undervisningsforløb

Læs mere

Indledning... 3. Del 1. Lovgrundlag... 4. Del 2. Generelle oplysninger... 5. Del 3. Dokumentation via hverdagslivstemaer... 13

Indledning... 3. Del 1. Lovgrundlag... 4. Del 2. Generelle oplysninger... 5. Del 3. Dokumentation via hverdagslivstemaer... 13 Kravspecifikation for den pædagogiske læreplan Indhold Indledning... 3 Del 1. Lovgrundlag... 4 Del 2. Generelle oplysninger... 5 Del 3. Dokumentation via hverdagslivstemaer... 13 3.1 Vokseninitieret aktivitet...

Læs mere

Børnehaven Stadens Vænge

Børnehaven Stadens Vænge Børnehaven Stadens Vænge Læreplan 2013/2014 Læreplan Ifølge Bekendtgørelse om temaer og mål i pædagogiske læreplaner skal der i alle dagtilbud efter serviceloven udarbejdes en pædagogisk læreplan, der

Læs mere

LÆREPLAN PÆDAGOGISKE MÅL FOR DE 6 LÆRINGSOMRÅDER I LÆREPLANEN FOR BØRN I ALDEREN 0 TIL 6 ÅR. SPROG

LÆREPLAN PÆDAGOGISKE MÅL FOR DE 6 LÆRINGSOMRÅDER I LÆREPLANEN FOR BØRN I ALDEREN 0 TIL 6 ÅR. SPROG 1 LÆREPLAN Vores formål med det pædagogiske arbejde i henhold til læreplanerne, er at alle barnets potentialer og kompetencer udvikles og, at barnet rustes til at begå sig videre i livet. Vi mener, at

Læs mere

RØNDE FRIE SKOVBØRNEHAVE - PÆDAGOGISKE LÆREPLANER, MAJ 2013

RØNDE FRIE SKOVBØRNEHAVE - PÆDAGOGISKE LÆREPLANER, MAJ 2013 RØNDE FRIE SKOVBØRNEHAVE - PÆDAGOGISKE LÆREPLANER, MAJ 2013 Rønde Frie Skovbørnehave Pædagogiske Læreplaner skrevet i Maj 2013 (opdateret aug. 2014), side 1 Indholdsfortegnelse Rønde Frie Skovbørnehave

Læs mere

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014 Sille og Sigurd Lederhæfte får besøg fra Uganda Maj 2014 2 Kære Leder Selv om man er lille, kan man godt udrette noget stort. Det lærer Sille og Sigurd af deres venner Rebecca og David, der er på besøg

Læs mere

Indledning... 2 Lederens beretning... 3 Forældrebestyrelsens principper.3

Indledning... 2 Lederens beretning... 3 Forældrebestyrelsens principper.3 Indhold Indledning... 2 Lederens beretning... 3 Forældrebestyrelsens principper.3 Forældrebestyrelsens årsberetning 5 Mission og vision... 6 Organisering af det pædagogiske arbejde... 7 Refleksion og metodisk

Læs mere

en historie om børns forventninger til skolen

en historie om børns forventninger til skolen Jytte Sidelmann en historie om børns forventninger til skolen Udgivet af Danmarks Lærerforening i samarbejde med Gyldendal Kære Forældre Nu nærmer skolestarten sig for jeres barn, og forventningerne er

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever?

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Af Lars Jensen, Lars Kjær, Jacob Svarre, Mie Hersted, lærere og pædagoger på Ådalsskolen i Ringsted. Flere klasser på specialskolen Ådalskolen

Læs mere

Læreplan i Stjerneblomsten.

Læreplan i Stjerneblomsten. Læreplan i Stjerneblomsten. De 6 punkter, som vi kommer ind på i læreplanen, er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling. 2. Sociale kompetencer. 3. Sprog. 4. Krop og bevægelse. 5. Naturen og naturfænomener.

Læs mere

SPAGETTI- GUDS- TJENESTE

SPAGETTI- GUDS- TJENESTE SPAGETTI- GUDS- TJENESTE et møde med kirken og Gud i børnehøjde 1 SPAGETTIGUDSTJENESTE et møde med kirken og Gud i børnehøjde Forord (DFS) ønsker at inspirere til, at Danmarks børn møder Bibelens Gud og

Læs mere

Børnehuset Kærlodden Pædagogiske læreplaner 1. Forord

Børnehuset Kærlodden Pædagogiske læreplaner 1. Forord 1. Forord Vi ønsker at Børnehuset Kærlodden skal være et rart sted at komme og det begynder med modtagelsen af barnet og familien. I vores dagligdag lægger vi vægt på at børnene får omsorg. Det gør vi

Læs mere

LÆREPLAN TVED BØRNEHAVE 2014/15

LÆREPLAN TVED BØRNEHAVE 2014/15 LÆREPLAN TVED BØRNEHAVE 2014/15 Tved Børnehave er et privat dagtilbud, med drift tilskud fra Svendborg Kommune. Vi lever op til de gældende regler i Dagtilbudsloven og de respektive kommunale politikker.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for NaturMusen Grønbjerg. Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske læreplaner for NaturMusen Grønbjerg. Pædagogiske Læreplaner 1 Pædagogiske Læreplaner NaturMusen - Grønbjerg 2 Indholdsfortegnelse Indledning:... 3 Læring i NaturMusen... 3 Børn med særlige behov.... 4 Evaluering.... 4 Overordnede mål og principper... 4 Grundlæggende

Læs mere

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010.

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. I juni 2010 udførte klub Diget, i samarbejde med udefrakommende konsulent 10 børneinterview. Børnebrugerundersøgelsen er en del af et 3 årigt udviklingsprojekt,

Læs mere

Læreplan for Blåmuslingen

Læreplan for Blåmuslingen Læreplan for Blåmuslingen 1 INDHOLDSFORTEGNELSE: Præsentation side 3 Waldorf pædagogik som retning side 5 Blåmuslingens pædagogik side 6 Børn med særlige behov side 7 Bøger i pædagogisk arbejde side 8

Læs mere