Anne Mette Rye Sørensen GHV13c

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Anne Mette Rye Sørensen GHV13c"

Transkript

1 Anne Mette Rye Sørensen GHV13c

2 Historien om den lille bitte brune bamse Hvorfor har jeg valgt min målgruppe MUSIK VÆRKSTED Musik teori Værksted teori Motivationshistorie 1 Motivationshistorie 1 Motivationshistorie 2 Motivationshistorie 2 NATUR DRAMA Natur teori Drama teori Motivationshistorie 1 Motivationshistorie 1 Motivationshistorie 2 Motivationshistorie 2 MEDIE Medie teori Motivationshistorie 1 Motivationshistorie 2 Afsluttende bemærkning

3 Jeg har i snart 20 år arbejdet som dagplejer i Horsens kommune og målgruppen dagplejen ligger mit hjerte nært. Jeg synes dagplejen er et godt sted, at være for både børn og voksne, den lille gruppe i det trygge, nære og hjemlige miljø. Vi har vores læreplaner, som vi skal arbejde med og i alt vores læring kan bygges op omkring læreplanerne. Jeg anvender teorier omkring anerkendelse, og at bringe barnet/børnene i fokus og justerer mine tiltag i forhold til dem. Her ligger god læring.

4 Den lille bitte brune bamse var så træt af altid, at få at vide, at den var den lille og at den ikke kunne nogen ting selv.

5 Derfor besluttede den, at den ville rejse ud og lede efter nogle andre bitte små væsner.

6 Den rejste i lang tid igennem regn, blæst og solskin over bjerge igennem dale, over floder og kravlede op af bakker og gennem tunneler..en lang rejse.

7 Den mødte pludselig en stor, smuk, gul sommerfugl, som fortalte, at den eventyrlige jungle lå bagved regnbuen.. Derfor skulle den finde regnbuen.

8 Til sidst, kom den lille bitte brune bamse til junglen bagved regnbuen

9 Det var et forunderligt sted, hvor der boede rigtigt mange små sjove væsner eller "folk" - den lille bamse vidste, at der skulle være plads til alle og DET var der i denne forunderlige verden.

10 Alle kom den lille bitte brune bamse i møde, der var grankoglefolket, kastanjefolket, Der var de kreative hottentotter. Og de rytmiske rotter og mange flere

11 Da den lille bitte brune bamse havde fået lidt koldt, at drikke, fik den kikket på de mange sjove væsner og opdagede, at de ALLE var bitte små, hvor det dejligt, at se at det ikke kun var den lille bitte brune bamse som var lille bitte.

12 Der var mange farver som i regnbuen der var røde, blå, gule, grønne, lilla, orange. De blev kaldt regnbuefolket.

13 De havde alle sammen en hel masse, at fortælle den lille bitte brune bamse, de ville først spise noget dejligt mad, som skulle være sundt og lækkert mad og derefter skulle de sove til i morgen, hvor den lille bitte brune bamse, så kunne gå rundt og besøge de små væsner.

14 Der skulle være stor fest med sang og musik og alle forberedte sig på en dejlig aften. Den store blad ugle holdte styr på planlægningen. Næste dag skulle den lille bitte brune bamse hjem til sin mor og far igen.

15 for nu savnede den, at være sammen med dem og være lille bitte, for det var slet ikke så slemt at være lille bitte.

16 MUSIK TEORI Motivationshistorie 1 Musikværksted Stomp på køkkenredskaber Motivationshistorie 2 Egen sang på Rap 4 takter den lille Anemone med efterfølgende bladrebog. Tilbage til Indholdsfortegnelse tryk i højre hjørne på

17 Kan musik gøre noget for sprogudviklingen for dagplejebørn? Børns høresans udvikles allerede ved fosterstadiet, det hører lyde og stemmer og vil efter fødselen kunne genkende stemmer og musikstykker. Det er vigtigt for den gode sprog udvikling, at vi høre forskelligt musik med børnene og sanger og bevæger os rytmisk med dem, vi er alle født med en rytme i kroppen. At vi leger med ord er med til, at give dem et større ordforråd. Når vi opbygger og styrker deres sproglige og musiske evner, styrker vi deres identitet som menneske. Der sker en lagring i hjernen og det er godt, for det enkelte individs selvværd. Gennem en god leg og læring igennem musik og brug af børnesange, rim og remser og gerne med nye hjemmelavet tekster styrker vi deres læring. Vi lærer om empati gennem sangen giraffen gumle om kroppen igennem knoglesangen. Vi får koblet begreber i læringsrummene på som overfor, ved siden af, op, ned, hen osv. De får glædens genkendelse ved, at høre de samme sange igen og igen og ender med, at kunne få koblet fagter, ord, rytme herved igen en masse læring.

18 De rytmiske rotter vil vise hvordan man spiller stomp Tilbage til historien Tryk på rytmiske rotter - Der skal jo være fest i den eventyrlige jungle og de har et orkester, som spiller en masse dejligt musik, vil I være med til, at lege orkester, så går vi ud og finder nogle ting, vi kan lave musik med. Musik er en rigtig god ting for børn. De får udforsket mange forskellige lyde og rytmer. Vi kan lære dem, at musik og den gode lyd er der mange steder, både indenfor og ude. Man kan udtrykke stemninger igennem musikken. Den er også med til at styrke barnets sprog

19 Egentligt kan alt bruges til at lave musik med, det handler bare om, at bruge fantasien. Vi vælger i dag køkkenredskaber indenfor.

20 Udenfor kan fantasien også få frit løb her kan legetøjet i sandkassen f.eks. bruges.

21 Ude i skov er der mange blomster og dyr og bamse kom i tanke om den gang han trampede en tur med sin mor og plukkede anemoner og lige pludselig havde han fundet på en lille sang som han trampede med fødderne - vil du synge med og prøve at se om du kan rappe? Når vi synger med børnene styrker vi deres sprog udvikling og det er så kort en sang som den jeg har lavet, vil den være genkendelig for dem. Da det bliver en sang de hurtigt mestre, styrker vi deres selvtillid. Vi kunne sætte fagter på derved styrkes deres motorik.

22 Ja den lille anemone Som sad på sin trone Den mødte en frø Som sad i en sø Den vi så gerne ha børn Og tage sin tørn Derfor spurgte den min ven vil du vær min lille dreng Frøen den sa JA og AMEN Og nu er de altså sammen. RAP! den kan igen anvendes med rap i en lille Ipad bog, som børnene kan bladre i!

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33 NATUR TEORI Motivationshistorie 1 Kastanjefolket vi samler kastanjer og laver folk Motivationshistorie 2 Madpandekager på bål med årstidens grønt Tilbage til Indholdsfortegnelse tryk i højre hjørne på

34 Natur: Er det godt for dagplejebørnene i færdes i naturen? Når jeg som pædagogisk assistent færdes i naturen med de små går i varieret terræn, grus, fliser, sandet ved stranden, mudder, halm, skoven og dermed udfordres børnenes motorik og deres krop og sanser. Vi kan løbe op af bakker, igennem det løse sand på stranden. De små kan kravle. Vi kan gå på bare tæer i græsset. Når vi hjælper med til at styrke børns sanser styrker vi deres udvikling og deres selvværd. Vi vækker deres nysgerrighed og interesse for naturen omkring os. Som pædagogisk assistent skal jeg skabe mulighederne for, at dagplejebørnene får mulighed for at røre, se, dufte, føle, smage naturen. Vi skal ud i alt slags vejr, så de oplever årstidernes skiften på egen krop - når det sneer, regner, blæser, solen skinner.

35 Naturen skal vi inddrage som legeplads, at man ikke behøver det dyre legetøj for, at have det sjovt i naturen, en pind eller en spand med blade, kan man bruge det mange ting. Om efteråret kan de være med til, at samle blade sammen, som vi kan smide op i luften, eller samle kastanjer som vi kan laver figurer og edderkopper med. Vi kan bygge huler i skoven og spise vores madpakke derude, eller gå til vandet og fange krabber og fiske efter rejer og andre smådyr. Vi skal fortælle børnene om dyrene, hvad hedder fuglene, køre på bondegården og se de nyttedyr der, vise dem hvor æggene og mælken kommer fra. Se kørerne på marken, vise dem hønsene, frugttræerne og bærbuskene. Vi har pligt til, at lære dem om de grundlæggende principper i fra jord til bord. Vi skal lære dem om krible krable, at danse regnorme dans. Børnene skal lære at respekter vores natur og have en naturlig omgang med hunde og katte og udvise hensyn. Ved at lære dem at passe på naturen så har vi den også om mange år.

36 Den lille bitte brune bamse mødte kastanjefolket og synes de så meget flotte ud han tænkte, gad vide hvordan man laver dem? Skal vi gå ud i haven og samle kastanjer og lave kastanjefolk sammen? Bamse vil med. Det er vigtigt at færdes i naturen med børn, da de lære at bruge deres fantasi, i legen og i valget af materialer når vi skal være kreative. Vi kan samtidigt med gå og fortælle om træerne og samtale om det vi ser.

37 (der kan også bruges tørret blade som i bladuglen) Til 4 dagplejebørn skal man bruge 4 fryseposer 2 eller 4 L Mange kastanjer så poserne bliver fyldt 8 elastikker Pap til fødder Pap til mund/næb Pap til øjne Tusser til at tegne øjnene op med

38 Find et kastanjetræ og saml kastanjer.

39 Fyld posen med de tørre kastanjer/blade Lav øre med to elastikker pr. pose dyret er nu klar til at få på limet øjne og fødder.

40 Klip fødder og øjne evt. næb eller vinger Tag en limpistol og monter delene dyret er nu færdig Tilbage til historien -

41 Bamse skulle jo have lækkert mad sammen med alle de små søde væsner ude i skoven vil I ikke med ud og lave sjov mad på bål. Så kan vi tage bamse med ud og holde vores egen havefest? Det er vigtigt at vi som voksne lære børnene om mad og gode sunde madvaner. De skal introduceres til forskellige smage og deltage sammen med den voksne i madlavningen. De skal lære hvor maden kommer fra og de fleste børn ville synes det var sjovt at lave mad på bål og spise ude.

42 Spring til lækkert mad - Det er jo en forudsætning, at man har et bålsted, ildsted, grill ect. For at kunne lave bålmad! Jeg har et bål fad, hvor man kan købe en grill, at lægge ovenpå. Har investeret i popcornsrist, snobrødspinde og pandekage pander med lang stang.

43 Til 4 personer Ca. 350 g mel (evt. boghvedemel eller majs mel) ½ tsk. salt 3-4 æg 4½ dl mælk Smør eller olie til stegning Man kan så tilsætter årstidens grønt/frugt! Eller f.eks. Revne gulerødder revne æbler Feberfrugt i små stykker rosiner Kogte kartoffel tern (skinkestrimler)

44 I virkeligheden handler mad på bål om, at justerer sig til den børnegruppe man arbejder med. Der kunne også laves små børnepizzaer eller pølsemiks. Det er vigtigt at man husker en spand vand tæt ved bålet mht. sikkerhed.

45 PØLSEMIKS 1 person 1 pølse (evt. kylling) ½ bagekartoffel ½ gulerod Evt. ¼ løg Lidt salt Boullionvand Evt. krydderier eller hvidløg BØRNEPIZZAER 1 person 1 stk. pitabrød ¼ pk. Skinkestrimler/kyllingtern Ketchup 10 saltkorn Reven ost efter temperament Evt. krydderier

46 En god portion 25 g gær 2,5 dl mælk 25 g smør ¼ tsk. groft salt 200 g hvedemel 200 groft mel/majsmel/boghvede Hæver ½ time og snoes herefter på vores pinde, kan spises med pølser og ketchup i.

47 MEDIE TEORI Motivationshistorie 1 E-bog om den lille bamses rejse rundt i verden, hans møde med de STORE dyr. Motivationshistorie 2 Online puslespil jigsawplanet.com (dagligdagsbilleder.) Tilbage til Indholdsfortegnelse tryk i højre side på

48 Kan dagplejebørn i alderen 1-3 år gøre brug af medier? I dagens Danmark er der i alle hjem indtil flere computere, Ipads, playstations og tv måske i alle børneværelserne. Derudover bliver børn med mobil telefon yngre og yngre. Der er de sidste 10 år sket en utrolig udvikling indenfor dette område. Børn lærer tidligt og helt ned til 2 års alderen efterligner de forældrenes håndbevægelse og lærer lynhurtigt hvordan disse medier skal anvendes. Mange skoler udlåner Ipads til de mindre klasser, da samfundet ønsker vi skal tænke innovativt. Nogle dagplejeområder stiller Ipads til rådighed for deres dagplejere.. Vi skal tænke innovativt.

49 Fremtidens børn skal være skabende, kreative og kunne arbejde selvstændigt på disse medier. De er født i en teknologisk tid, hvor der konstant sker forbedringer. De får styrket deres sproglige og personlige selvstændige udvikling gennem de mange tilbud der i dag ligger til børn i alle aldre gennem læringsprogrammer og forskellige spil. De kan bygge med legoklodser, høre hvad dyrene siger og hvordan de ser ud, tegne, der er stave og regneprogrammer. De kan lave puslespil og tegne via tegneprogrammer. Vi kan styrke børnenes sproglige, personlige og sociale kompetencer igennem snakken omkring det vi ser - de små dagplejebørn byder hver i sær ind med det de ved og her styrker vi deres selvværd og det, at vente på tur på en god og anerkendende måde.

50 Den lille bitte brune bamse, har vi jo lige læst om, den var så ked af, at være lille bitte, skal vi læse om dens store rejse og alle de mange dyr den møder på rejsen og så prøve bagefter, at lave en bog om vores dejlige gåtur og alt det spændende vi mødte bl.a. det lille lam?? Man kan også bruge : Photo story 3 for Windows se denne vedhæftet fil. Det er vigtigt, at vi som voksne viser dem at Ipads og bærbar, samt mange telefoner, som vi har i alle husstande efterhånden, kan bruges til mange sjove ting og, at vi på den måde kan dele dagens oplevelser med forældrene, herved er det børnenes egne ord, vi kan sætte i fortællingen. Vi skal som voksne styrke børns sproglige udvikling så de mestre det.

51 Tilbage til historien - Den lille bitte brune bamse drog af sted med, sin alt for store kuffert, ud i verden, for at lede efter de bitte små væsner som den selv!

52 Først kom den til det store hav, hvor den mødte de mange måger, som straks fløj op i luften og fortalte, at de intet vidste, men den skulle sejle ud og finde den store hval.

53 Det gjorde den lille bitte brune bamse, den fandt en sejlbåd og drog af sted. Det var en farlig tur den var kommet på langt ude på det store hav med store bølge, men den lille bitte brune bamse var slet ikke bange. Den satte sejl og det gik derudaf!

54 Den kæmpe store hval fortalte, at det vidste den ikke noget om men prøv, at spørg de hvide heste i syd Frankrig

55 Den lille bitte brune bamse kom til de hvide heste, men de havde aldrig hørt om de små væsner, men de vidste, at elefanten i Afrika var klog.

56 Elefanten var beæret over, at få at vide, at den var klog, men den vidste ikke noget, så den spurgte giraffen med den lange hals om den kunne se noget og geparden med de hurtige ben om den vidste noget og løven med det største brøl men den vidste ikke noget.

57 De havde dog fortalt den lille bitte brune bamse, at den skulle kravle op i de høje bjerge og spørge ørnen højt på himlen om den kunne se noget, så det gjorde bamse, men heller ikke ørnen vidste hvor de små væsner var.

58 Bamse kom fordi en solsorterede og her var de fire unger alene hjemme, men de kendte den store svane i søen spørg den og skynd dig væk, for vores mor kommer snart med mad.

59 Svanemor blev meget sur over at blive forstyrret når hun havde unger og bamse skyndte sig væk. Så hende fik han ikke snakket med. Det lille lam på marken havde hørt, alt påstyrret og kom springende og sagde spørg den lille frø i græsset

60 Den lille frø og dens bedste ven den brune labrador Nougat med den lilla bold, havde hørt om nogle fugle i haven, som måske vidste noget så derfor skulle bamsen lede efter fuglene i haven.

61 De store fasan hanner, som var godt i gang med at æde og de små fine dompapper, den hurtige kolibri, de vidste noget nemlig at den store ugle i det store træ, den var så klog og vidste mange ting om andre dyr i verden og hvor de ting man ikke kan finde kan findes. FIND uglen i det store træ, så finder du de små væsner.

62 Det var helt rigtigt!! Uglen sagde uhhh uhhhhuuu du skal finde den store, gule sommerfugl den kender vejen til de små væsner!

63 Hej sommerfugl er du den store, gule sommerfugl? nejj jeg ved den sidder i nærheden af den smukke regnbuen Bamse gik videre og lige pludselig fik den øje på den smukke sommerfugl. HEJ sagde sommerfuglen, jeg har hørt ude i verden at du leder efter mig og at der er noget du vil spørge mig om?

64 Den lille bitte brune bamse fortalte at den ledte efter de små væsner, som var bitte små som den! kan du se den smukke regnbuen sagde sommerfuglen, bagved den finder du de små væsner, som er nogle af mine rigtigt gode venner, kom med mig! SLUT.

65 I dag har den lille bitte brune bamse oplevet så mange ting som den har taget billeder med, den brugte sit kamera. Vil I ikke med ud og tage nogle sjove billeder, så kan vi bagefter prøve at lave dem om til puslespil? Ved at forevige dagplejebørnenes hverdag i dagplejen, kan vi som supplement til barnet bog, lave daglige billede reportager, som vi sender hjem til forældrene, på den måde styrker vi børnenes eget sprog ved, at de skal fortælle om det derhjemme, som er på billedet. Udover det kan vi gøre det lidt sjovere ved, at lægge det ind i Vi kan oprette en konto, som vi kan give alle forældre adgang til så de kan gøre brug af de billeder vi lægger derind til at lave sjove puslespil med børnene af dem selv og deres kammerater.

66 Et sjovt forum for børnene!! Det er muligt, at øge sværhedsgraden på antallet af brikkerne og når puslespillet er lavet færdigt kan barnet sætte ord på det billede der er samlet en hverdagssituation en udeaktivitet et dyr eller en god leg mellem venner. Se vedhæftet vejledning.

67 Find Jigsawplanet.com på nettet

68 Indsæt et billede (Image) fra pc ved, at trykke på bjælken gennemse vælg sværhedsgrad ved, at flytte markøren, vælg brikform og tryk Create

69 De 9 brikker, som jeg har valgt i mit eksempel, er nu på bordet man flytter på brikkerne ved, at venstreklikke og holde knappen nede.

70 Fordel brikkerne godt ud på bordet, så de alle er tydelige for de små dagplejebørn.

71 Påbegynd puslespillet ved venstre klik og sæt brikkerne sammen brikkerne hæfter af sig selv.

72 Når alle brikkerne er sat rigtigt på plads kommer der en hurra lyd og spillet kan afsluttes.

73 VÆRKSTED TEORI Motivationshistorie 1 Vi laver koglefolk dem møder bamse jo i den eventyrlige verden. Motivationshistorie 2 Vi laver farvestrålende hottentotter med store øjne fra den eventyrlige verden. Tilbage til Indholdsfortegnelse tryk i højre hjørne på

74 Kan dagplejebørn i alderen ½-3 år opnå læring kreativt? Det er ikke meningen, at jeg som pædagogiske assistent, skal være et produktionsværksted, men det handler i bund grund heller ikke om, hvor meget og hvor fint. De skal have en oplevelse, hvor de bruger deres sanser og hvor det er vigtigt, at vi ser det enkelte barns kompetencer. Vi skal give plads og rum til, at dagplejebørn i alderen ½ - 3 år er deltagende i en kreativ proces, hvor vi får koblet noget læring på som kan bruges senere i deres liv, som styrker deres individ og selvopfattelse. Vi skal være med til at give dem gode æstetiske oplevelser, hvor de får lov til at være med fra starten af f. eks at samle kastanjer, tørre dem af, prikke hul, lave dyr eller trække på snor.

75 Eller til påske, at fortælle om, hvor æggene kommer fra, puste æg (den voksne), putte silkepapir om og lave ophæng.. evt. få en æggemad samme dag. Vi skal lære dem om farver, former, forskellige materialer, våde, klude, tørre, varme ting. Vi skal stimulerer deres fantasi ved at male på lærreder med forskellige materialer. De skal føle, at de er en del af en gruppe og lære at vente på tur - Inklusion. Vi skal træne deres finmotorik med, at tegne med blyant, kridt og deres grov motorik ved, at lave noget med fingermaling eller ler. Det er vigtigt, at jeg som pædagogisk assistent underbygger og støtter børnenes lyst til, at være kreative, fordybelse og bruge deres fantasi. Der er egentligt ingen grænser for brug af materiale, det er kun fantasien, som sætter grænser.

76 Ude i skoven møder den lille bitte brune bamse jo koglefolket, vil I ikke med i haven og prøve, at se om vi kan finde koglefolket, ellers kan vi samle kogler og gå ind og lave vores egne koglefolk. Det er vigtigt, at vi sammen med børnene er kreative og bruger vores fantasi, det er med til at styrke deres kreative evner. De lærer, at udtrykke sig æstetisk og lære om farver og former. Samt at vi kan gøre brug af naturens materialer.

77 Find farverne frem I vil bruge jeg har brugt akrylfarver gel glimmer Øjne og tørre kogler Placer koglerne på et underlag og afsæt en lille klat farve til hvert barn.

78 Farven kan vaskes af, men jeg har her valgt at bruge gummi handsker for, at kunne hjælpe flere børn uden at have farve over det hele. Afsæt lidt farve efter egen fantasi.

79 Påfør evt. lidt glimmer gel for effektens skyld men det er ikke en nødvendighed. Lad koglerne tørre et døgns tid inden øjne monteres.

80 Lad barnet vælge de øjne, som lige falder i god jord, de monteres af en voksen med brug af limpistol. Koglefolket er nu færdige, men bør tørre et par timer, da limen er varm. GOD FORNØJELSE.

81 Den lille bitte brune bamse møder også hotten totterne ude i skolen tror I der findes hotten totter ude i skoven eller i junglen?? Skal vi ikke hjælpes ad med, at lave nogle fine små hotten totter. Det er vigtigt for børns fantasi, at vi er kreative sammen med dem. Det styrker dem, at de har lært at bruge denne evne til at tænke ud over boksen. Denne figur kræver lidt af finmotorikken og det er en længere proces, så børnene vil have brug for hjælp og skulle vente på tur.

82 Materialer til Hotten Totter. Garn rester Karton Øjne Limpistol Saks Glas til at tegne cirkler

83 Pr. barn 2 stk. karton aftegn en cirkel efter et glas eller lille skål Klip begge cirkler ud Her ses cirkler til en familie på 3 hotten totter På alle cirkler udklipper man midten

84 Nu er alle cirkler klippes færdig og lægges sammen 2 og 2! Omvikle garnet om begge cirkler skift gerne farve undervejs Halvt fuldt endt halvt færdig Bliv ved med at vikle garn på brug gerne garn rester.

85 Nu er cirklen færdig og klar til at blive klippet op. Placer saksen mellem de to sorte pap skiver og klip hele vejen rundt. Når pappet er klippet fri så. bindes en snor flere gange rundt imellem dem, så alle garn ender er bundet på midten.

86 Fjern papstykkerne Papstykket i midten er nu fjernet og Hotten tot familien er nu klar til montering. Monter øjne med limpistol lad tørre Familien er nu færdig!

87 DRAMA TEORI Motivationshistorie 1 Vi laver figurer på pinde. Som kan bruges som fortæller figurer i stedet for fingerdukker. Motivationshistorie 2 Vi leger et dyr ved hjælp af en tryllekuffert. Tilbage til Indholdsfortegnelse tryk i højre hjørne på

88 Er fantasi vigtig for dagplejebørn? Børn skal have lov til at bruge deres fantasi når de leger, der skal kunne opstå spontane lege, men det er også vigtigt, at jeg som pædagogisk assistent, er den del af deres leg for børn lære bedst af, at de voksne deltager og ikke af at blive sat i gang. De allerførste lege jeg som pædagogisk assistent leger med de mindste dagplejbørn er titte bøh, hvor man gemmer sig bagved sine hænder. De største dagplejebørn bruger deres fantasi, når de kommer i gang med rolle lege, f.eks. når mine dagplejebørn sætter gang i en leg, hvor de med stole eller scooter leger tog. Her kommer de i flow i det fælles tredje. De er her i stand til, at lave en æstetisk fordobling de kan være sig selv, være opmærksom på de andre og være tilstede i en rolle. (Janek Szatkowski børnene supplerer og komplementerer hinanden i legen).

89 Fantasien er en evne, vi har til, at forestille os noget som ikke findes, nogle børn har fantasi venner eller dyr. Fantasien er nødvendig for den sunde udvikling som menneske, fantasien er grundstenene i kreativitet og er en nødvendighed for os mennesker for, at opnå den livskvalitet og undgå kedsomhed og evt. ensomhed.

90 Bamse møder jo en smuk gul sommerfugl skal vi ikke prøve at lave vores egne fantasifigurer på pinde det kunne være bamser, mariehøns, sommerfugle lige det I har lyst til. Når vi laver disse kreative lege med børnene er det ikke om det ligner noget eller ej, for det er børnenes egen fantasi der har været i brug det er vigtigt, at vi styrker deres fantasi. Man kunne vælge, at bruge fingerdukker, men det er den nemme løsning og den er jo ikke så sjov, som at lave sine egne efter fri fantasi fortællerfigurer

91 Sommerfugl Hvidt papir Rivpapir i farver Limstift Papirstumper Pinde limpistol Skovmennesker Hvidt papir Farver vandfarver Pinde og piberenser til arme limpistol

92 Man river forsigtigt i rivpapir og danner abstrakte former af det dyr man vil lave det behøver ikke være så nøjagtigt Når man synes nu er dyret/insektet eller så sætter man pap stumper på, de må gerne overlappe, så figureren bliver 2D.

93 Hold gerne en lille pause, s det når at tørre, det gør det nemmere at montere uden man selv bliver en del af del ;-) Når alle pap stumperne er monteret skal motivet helst tørre et par timer inden den klippes til

94 Nu er sommerfuglen færdig og følehorn er kun sat på ved hovedet så de får et luftigt indtryk Find materialer frem og klip forsigtigt langs kanten uden at klippe helt ind til, det gør den mere solid.

95 Nu er sommerfuglen klar til at få på limet pind bagpå Gør det samme med de grønne skovmænd klip dem med kant og find en lang piberenser lang nok til arme

96 Monter pinde og piberenser som arme bagpå lad tørre godt inde med vender materialet. Brug limpistol det er mere holdbart. Nu er sommerfugl og skovmænd færdige og armene kan bøjes forsigtigt ind foran.

97 Jeg kunne godt tænke mig og se hvordan en sommerfugl ser ud og jeg vil prøve at flyve som en sommerfugl, vil I med? Det kunne også være, at vi skulle lege brune bamser eller heste?? Det er vigtigt at styrke børnenes fantasi og her skal børnenes fantasi hjælpe dem med til, at forestille sig, hvordan forskellige dyr siger og bevæger sig. De er motorisk aktive, som er godt for deres indlæring, det er vigtigt, at de bevæger sig. Legen kan både foregå indenfor og udenfor. Og sværhedsgraden kan op eller nedgraderes efter børnenes alder.

98 En børnekuffert og forskellige dyr

99 Alle dyrene puttes i kassen og vi siger i fællesskab Hokus pokus kom nu hen se hvad vi nu trækker frem

100 Hokus pokus. Nu er vi alle bamser Hokus pokus Nu er vi alle katte Ect.. Ect Dette kan, når det er dagplejebørnene, gøres så børnene på skift trækker et dyr, da det for nogen er for tidligt i deres udviklingsstadie, at skulle vente på tur.

101 Vi kan opgradere sværhedsgraden, så den tilpasses aldersgruppen og at vi udklæder os og agerer det dyr vi er.

102

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen Kaninen pixeline Af Kit G. Laugesen indledning Storyline er en lille historie om kaninen pixeline som godt kan lide farver. Målgruppe er dagpleje/vuggestuebørn i alder 1-3år,da jeg selv er dagpleje er

Læs mere

Gunhilds dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Gunhild Rask Jensen Guldagervej 7 6670 Holsted Tlf. : 26 84 66 47

Gunhilds dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Gunhild Rask Jensen Guldagervej 7 6670 Holsted Tlf. : 26 84 66 47 Gunhild s dagpleje Gunhilds dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Gunhild Rask Jensen Guldagervej 7 6670 Holsted Tlf. : 26 84 66 47 Gunhild Rask Jensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager Aktivitet 2 Lav trolde - lysestager Motivation Trolde bor i skoven, og de har derfor ikke strøm så de kan få lys. De bruger stearinlys. I dag skal vi farve vores egne flotte trolde lysestager. I bestemmer

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Bodil s Bodil dagpleje

Bodil s Bodil dagpleje Bodil s dagpleje Bodils dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Bodil Aaskov Overmarken 1 6670 Holsted Tlf.: 75393081 Mobil nr.: 51327985 Bodil Aaskov Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248)

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Aben Abelone Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Indholdsfortegnelse: INDLEDNING HISTORIEN OM ABEN ABELONE VÆRKSTED Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MEDIE Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MUSIK: Teori Aktivitet

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard Heidi s dagpleje Heidis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Lones dagpleje. Kontakt oplysninger: Lone Hagedorn Nielsen Nyvang Glejbjerg Tlf.:

Lones dagpleje. Kontakt oplysninger: Lone Hagedorn Nielsen Nyvang Glejbjerg Tlf.: Lone s dagpleje Lones dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lone Hagedorn Nielsen Nyvang 22 6752 Glejbjerg Tlf.: 75198111 Lone Hagedorn Nielsen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

Kirstens dagpleje 2017 Kontakt oplysninger: Kirsten Mayland Gammelgaard Nyvej Lintrup Tlf.:

Kirstens dagpleje 2017 Kontakt oplysninger: Kirsten Mayland Gammelgaard Nyvej Lintrup Tlf.: Kirstens dagpleje 2017 Kontakt oplysninger: Kirsten Mayland Gammelgaard Nyvej 18 6660 Lintrup Tlf.: 61 60 38 59 Kirsten Mayland Gammelgaard Redigeret af Lillian Mølgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Malenes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Malene Schlünsen Preston Kragelundvej 8A 6622 Bække Tlf.: 41 40 30 85

Malenes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Malene Schlünsen Preston Kragelundvej 8A 6622 Bække Tlf.: 41 40 30 85 Malene s dagpleje Malenes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Malene Schlünsen Preston Kragelundvej 8A 6622 Bække Tlf.: 41 40 30 85 Malene Schlünsen Preston Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Først

Læs mere

Solstrålens sangbog. sangbog. - Sange for de helt små

Solstrålens sangbog. sangbog. - Sange for de helt små Solstrålens sangbog sangbog - Sange for de helt små Lille Peter Edderkop Lille Peter edderkop kravlede op ad muren, så kom regnen og skyllede Peter ned. Så kom solen og tørrede Peters krop, lille Peter

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge14_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 12.04

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen 2014 2015. 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, hvori målene er konkretiseret. Årshjulet findes på vores hjemmeside. Dokumentationen af arbejdet med de

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Simon og Viktoria på skovtur

Simon og Viktoria på skovtur Simon og Viktoria på skovtur En fantasihistorie tegnet og fortalt af eleverne i 3.klasse på Rønnebæk skole 2009 Simon og Viktoria gik en tur ud i skoven. Og så så de en giraf og de så også en løve. De

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Annys Dagpleje. Kontakt oplysninger: Anny Schlünsen Kronborgvej 1 B 6600 Vejen Tlf: 26 25 51 67 Mail: annyschlunsen@gmail.com

Annys Dagpleje. Kontakt oplysninger: Anny Schlünsen Kronborgvej 1 B 6600 Vejen Tlf: 26 25 51 67 Mail: annyschlunsen@gmail.com Anny s dagpleje Annys Dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Anny Schlünsen Kronborgvej 1 B 6600 Vejen Tlf: 26 25 51 67 Mail: annyschlunsen@gmail.com Anny Schlünsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE.

Læs mere

Naturoplevelser. Naturalistisk kompetence - At blive klog på naturen. Anne Dorthe, Tina L og Kristina.

Naturoplevelser. Naturalistisk kompetence - At blive klog på naturen. Anne Dorthe, Tina L og Kristina. Naturoplevelser Naturalistisk kompetence - At blive klog på naturen April - Maj - Juni Anne Dorthe, Tina L og Kristina. Når vi bruger naturen i vores pædagogiske arbejde, giver det børnene mulighed for

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Birgits dagpleje. Kontakt oplysninger: Birgit Müller Nielsen Toften 40 6650 Brørup Tlf.: 75384292 Mobil: 40452492

Birgits dagpleje. Kontakt oplysninger: Birgit Müller Nielsen Toften 40 6650 Brørup Tlf.: 75384292 Mobil: 40452492 Birgit s dagpleje Birgits dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Birgit Müller Nielsen Toften 40 6650 Brørup Tlf.: 75384292 Mobil: 40452492 Birgit Müller Nielsen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål.

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål. Intro Inspiration Dagplejebarnet i naturen Plan Forløb med læringsmål Dokumentation og tegn på læring Evaluering Egen evaluering Fælles reflektion Udeliv Baggrund for projektet I dagplejen har vi arbejdet

Læs mere

Lindas dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet.

Lindas dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet. Linda s dagpleje Lindas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet.dk Linda Aagaard Kulmbach Redigeret af Maria

Læs mere

Goddag-sang. Goddag, goddag, goddag alle sammen Goddag, goddag, goddag alle sammen! Farvel-sang

Goddag-sang. Goddag, goddag, goddag alle sammen Goddag, goddag, goddag alle sammen! Farvel-sang Alle vores morgensamlinger starter med at alle børn og voksne holder i hænderne og synger goddag. Når morgensamlingen er slut, holder vi igen i hænderne og synger vores farvelsang. Når hver enkelt sang

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R Storyline af Helle Bennedsen INDHOLDSFORTEGNELSE Historien: Grisen Arthur Værksted Modellervoks, Klodser. Natur Bladkranse, Bålmad. Medier Fotografering

Læs mere

Annes dagpleje. Kontakt oplysninger: Anne Kibsgaard Morbærvej Vejen Tlf.: Anne Kibsgaard Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Annes dagpleje. Kontakt oplysninger: Anne Kibsgaard Morbærvej Vejen Tlf.: Anne Kibsgaard Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen Anne s dagpleje Annes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Anne Kibsgaard Morbærvej 45 6600 Vejen Tlf.: 40893753 Anne Kibsgaard Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor i min

Læs mere

Alices dagpleje. Kontakt oplysninger: Alice Nicoline Petersen Pilevej 12 6600 Vejen Tlf.: 40621653

Alices dagpleje. Kontakt oplysninger: Alice Nicoline Petersen Pilevej 12 6600 Vejen Tlf.: 40621653 Alice s dagpleje Alices dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Alice Nicoline Petersen Pilevej 12 6600 Vejen Tlf.: 40621653 Alice Nicoline Petersen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

Anettes dagpleje. Kontakt oplysninger: Lundtoftevej 2, Bæksbølling 6683 Føvling Tlf.:

Anettes dagpleje. Kontakt oplysninger: Lundtoftevej 2, Bæksbølling 6683 Føvling Tlf.: Anette s dagpleje Anettes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lundtoftevej 2, Bæksbølling 6683 Føvling Tlf.: 6127780 Anette Igidie Fuglsang Lindgren Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Jeg

Læs mere

Åses dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Åse Clausen Byagervej 68 6650 Brørup Tlf.: 21 35 87 58. Åse Clausen Redigeret af Maria Moesgaard

Åses dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Åse Clausen Byagervej 68 6650 Brørup Tlf.: 21 35 87 58. Åse Clausen Redigeret af Maria Moesgaard Åse s dagpleje Åses dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Åse Clausen Byagervej 68 6650 Brørup Tlf.: 21 35 87 58 Åse Clausen Redigeret af Maria Moesgaard Hej forældre! Velkommen i dagplejen. Jeg glæder mig

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede.

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede. Her er seks ord. bil sko hus bus bi ur Træk streg til det rigtige billede. Skriv de seks ord med en eller et foran. hus bus bi sko ur bil en eller et 1 Skriv en linje med hvert bogstav. b - i - l - s -

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Elses dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Else Nørhede Vestergade 31 6622 Bække Tlf.: 22 87 75 51. Else Nørhede Redigeret af Maria Moesgaard

Elses dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Else Nørhede Vestergade 31 6622 Bække Tlf.: 22 87 75 51. Else Nørhede Redigeret af Maria Moesgaard Else s dagpleje Elses dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Else Nørhede Vestergade 31 6622 Bække Tlf.: 22 87 75 51 Else Nørhede Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor i min dagpleje,

Læs mere

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling Grønne spirers konkurrence Dagplejen Beder/Malling Kære Grønne spirer I dagplejen Beder/Malling kan vi i sandhed sige, at vi er vildt begejstrede for udelivet. Vi voksnes glæde ved naturen smitter automatisk

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Kære dagplejere i Aalborg kommune

Kære dagplejere i Aalborg kommune Kære dagplejere i Aalborg kommune En lille sommerhilsen efter jeg har besøgt mange af jer ude i legestuerne og på legepladser, jeg har været ude og se hvad i laver af lege og aktiviteter og sat mine lege

Læs mere

Anitas dagpleje. Kontakt oplysninger: Anita Dalby Schneider Dich Dalgårdsvej 128 6600 Vejen Tlf.: 25573389

Anitas dagpleje. Kontakt oplysninger: Anita Dalby Schneider Dich Dalgårdsvej 128 6600 Vejen Tlf.: 25573389 Anita s dagpleje Anitas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Anita Dalby Schneider Dich Dalgårdsvej 128 6600 Vejen Tlf.: 25573389 Anita Dalby Schneider Dich Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE.

Læs mere

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn.

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn. LÆS BARE LØS A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist.. Han maler en lille ko.. Her er en glad lille pige. 2. Hun maler en ko. 2. Han råber vist noget. 3. Hun maler

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus -

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus - Storyline: Dette er historien om Gajus Werner Alexander, en dagdrømmende dreng på 6 år, der bliver kontaktet af jorden, fordi den har brug for hjælp. Gajus beder alle Jordens børn om hjælp, og det lykkes

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/ Uge 11 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge11_dyr.indd 1 06/07/10 12.02 Uge 11 l Dyr Hipp og Hopp står under træet. Det er koldt, og de fryser. De

Læs mere

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Marimbas Rejse En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Opført af: Cahit Ece (musiker) Jimmi Mhukayesango (fortæller) I hæftet finder du historien om Marimba og forslag

Læs mere

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser.

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. SPROG bruger vi når vi vil meddele os til vores omgivelser Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. til at tænke med Det er vigtigt at holde sig for øje, at udvikling

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen

Læs mere

Betinas dagpleje. Kontakt oplysninger: Betina Daugaard Hansen Dansebjergvej 5 6622 Bække Tlf.: 75389470

Betinas dagpleje. Kontakt oplysninger: Betina Daugaard Hansen Dansebjergvej 5 6622 Bække Tlf.: 75389470 Betina s dagpleje Betinas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Betina Daugaard Hansen Dansebjergvej 5 6622 Bække Tlf.: 75389470 Betina Daugaard Hansen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Læreplanen omhandler følgende 6 temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2. Sociale

Læs mere

Nisseland. Sne og sø:

Nisseland. Sne og sø: Nisseland Sne og sø: Materialer: 1 pakke vat, et lille spejl og noget silkepapir Krøl silkepapiret sammen til en bakke. Spred vattet ud over det område, hvor nisselandskabet skal være. Lav et hul i vattet

Læs mere

Ka-fag. Indholdsfortegnelse. Historien om Lille Petrus Edderkop. Aktiviteter Teori. Afslutning. Af Britta Potempa GHV13D.

Ka-fag. Indholdsfortegnelse. Historien om Lille Petrus Edderkop. Aktiviteter Teori. Afslutning. Af Britta Potempa GHV13D. Ka-fag Indholdsfortegnelse. Historien om Lille Petrus Edderkop. Aktiviteter Teori. Afslutning Af Britta Potempa GHV13D. Lille Petrus Edderkop En historie for 0-3 årige Lille Petrus Edderkop boede i et

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Havfruernes verden. - En sanserejse. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Havfruernes verden. - En sanserejse. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Havfruernes verden - En sanserejse Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen starter guide

Læs mere

Anna- Marie s dagpleje

Anna- Marie s dagpleje Anna- Marie s dagpleje Anna-Maries dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Anna-Marie Wiuff Anderson Grønhøjgade 9 6600 Vejen Tlf.: 21604726 Anna-Marie Wiuff Anderson Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11. Kursusmappe Uge 9 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 9 l Nørd Hopp øver sig i at fløjte. Hun spidser munden og

Læs mere

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over Solens børn er i fuld gang med at lave hybenmarmelade. Først var en gruppe børn var ude og plukke en masse hyben, og derefter skulle de klargøres til marmelade. Det krævede koncentration og finmotorik

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Eventyret om mågen Steven

Eventyret om mågen Steven Eventyret om mågen Steven En storyline for de 5-6 årige -Lavet af Louise Jensen Indholdsfortegnelse: Eventyret om mågen Steven Værksted: Modellervoks Kålormen Karl Musik: Mågen Steven sang Find kålormen

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Evas dagpleje Kontakt oplysninger: Eva Julius Kristensen Petreavej Bække Tlf.: Mobil:

Evas dagpleje Kontakt oplysninger: Eva Julius Kristensen Petreavej Bække Tlf.: Mobil: Eva s dagpleje Evas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Eva Julius Kristensen Petreavej 14 6622 Bække Tlf.: 75 38 91 74 Mobil: 23 44 39 88 Eva Julius Kristensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE.

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Lissis dagpleje. Kontakt oplysninger: Lissi Astrup Hansen Ryttervej 36, Andst 6600 Vejen Tlf.:

Lissis dagpleje. Kontakt oplysninger: Lissi Astrup Hansen Ryttervej 36, Andst 6600 Vejen Tlf.: Lissi s dagpleje Lissis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lissi Astrup Hansen Ryttervej 36, Andst 6600 Vejen Tlf.: 51 28 99 05 Lissi Astrup Hansen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

Læreplan Dagplejen i Københavns Kommune 2015

Læreplan Dagplejen i Københavns Kommune 2015 Læreplan Dagplejen i Københavns Kommune 2015 LÆRING I 2004 blev loven om pædagogiske læreplaner indført. Loven skal sikre og inspirere til at dagplejen skaber rummelige læringsmiljøer med lydhørhed overfor

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner børnehaven i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012

JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012 JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012 KROP OG BEVÆGELSE Efter en lang pause med temaugerne sommeren over, var det nu tid til vores femte temauge, som var læreplanspunktet Krop og bevægelse. MANDAG: Vi

Læs mere

Jytte s Jyt dagpleje

Jytte s Jyt dagpleje Jytte s dagpleje Jyttes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Jytte Troelsgaard Rugvænget 11 6600 Vejen Tlf.: 22888040 Jytte Troelsgaard Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen i dagplejen.

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Klosterparkvej 53-55 4400 Kalundborg Tema Sprog Indhold Verbal/nonverbal kommunikation Ordforråd Udtale Sange Begreber Kendskab til rim og remser Forståelse Vi ønsker

Læs mere

Henriette s He dagpleje dagplej

Henriette s He dagpleje dagplej Henriette s dagpleje Henriettes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Henriette Pedersen Maltvej 55, Askov 6600 Vejen Tlf.: 61713258 Henriette Pedersen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

Lindas dagpleje. Kontakt oplysninger: Linda Krogh Anlægsvej 8, Andst 6600 Vejen Tlf.: 21751073. Linda Krogh Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Lindas dagpleje. Kontakt oplysninger: Linda Krogh Anlægsvej 8, Andst 6600 Vejen Tlf.: 21751073. Linda Krogh Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen Linda s dagpleje Lindas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Linda Krogh Anlægsvej 8, Andst 6600 Vejen Tlf.: 21751073 Linda Krogh Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor i min

Læs mere

Aktivitets plan for 2016 Valsgård 3.

Aktivitets plan for 2016 Valsgård 3. Aktivitets plan for 2016 Valsgård 3. Januar: Bamsedag. Særlig fokus: Barnets alsidige personlige udvikling, sociale kompetencer, kulturelle udtryksformer og værdier, sprog. Fokusord: Blød hård Fokus farve:

Læs mere