Opgaver til solceller

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opgaver til solceller"

Transkript

1 Opgaver til r I forbindelse med MasterClass Junior camp 3, arbejdede talenterne med r. De lavede hver deres egen og hver skole udformede et dyr med på og 1-2 vibratorer koblet på rne. Talenterne blev opdelt i grupper, som hver har lavet en række opgaver der knytter sig til at arbejde med r. Udgangspunktet er de r de selv har lavet, men man kan også bruge præfabrikerede r til opgaverne. Opgaverne er udviklet af talenterne selv og er derfor meget forskellige i udformning og niveau. Til opgavesættet er der ydermere lavet et regneark med målinger fra et udvalg af r, samt et ark med svar på nogle at de opgaver talenterne har lavet. God arbejdslyst Med Venlig Hilsen Signe og Maya

2 Gruppe 1: Bjørn, Freje, Laura og Marcus fra Krogårdskolen Størrelsen på n i cm² 56,25 56,99 60,06 62, ,25 59,28 Størrelsen på tapen i cm² 6,8 7 4,75 4,55 3,75 10,07 6 Mini-ampere ,4 272, : Hvor stor en procentdel af rnes arealer er dækket af tape? 2: Har tapens størrelse i forhold til ns nogen indflydelse på antal mini-ampere? 3: Hvor mange volt udvinder man per cm² i din? 4: Hvor stor er forskellen på mængden af volt man udvinder når n har en vinkel på 0 og 45? Gruppe 2: Hannibal, Mette og Rebecca fra Sjølundskolen 1: Tag et Ampere-meter og en. Stil n med en vinkel på 45 grader. Mål hvor mange Ampere der er når du vender mod nord, syd, øst og vest. Er der forskel? Skriv også tidspunkt for målingen ned. Statistik med data fra skemaet med målinger fra r lavet af MasterClass Junior talenterne. 1: Find gennemsnittet af Ampere-resultaterne fra skemaet. 2: Tag rnes arealer og find typetal, mindste og største værdi, variationsbrede. 3: Hvilke r har mindst og størst ampere og hvilke r har mindst og størst Volt af de hjemmelavede r. Er der sammenhæng mellem de to tal? 4: Find ud af om vinklen på n har en effekt på hvor mange Ampere n laver?

3 Gruppe 3: Kasper og Jonas fra Langeskov skole og Simon fra Antvorskov skole Opgave 1: Er denne forbindelse en parallel eller serie forbindelse? El apparat El-pære El pære Opgave 2: Er dette en serie eller en parallel forbindelse? El apparat El-pære El-pære Opgave 3: Prøv at oplade et batteri med en. Forbind plus på batteriet med den ene side af n og forbind minus på batteriet med den anden side af n Virker det? efter et stykke tid ude i solen, skal der være mere strøm på, afhængigt af hvor meget solen skinner.

4 Gruppe 4: Lisa fra Langeskov skole, Charlotte og Alfrida fra Antvorskov skole 1: Mål hvornår på dagen der er mest sol Du skal bruge: En Et multimeter Meget solskin Fremgangsmåde: Tag din og dit multimeter, gå udenfor og mål volt og ampere. Gør denne procedure kl. 9, 10, 11, 12, 13, 14 og 15. Saml alle data, og tjek hvornår tallene er de højeste. Svar: 2: Mål hvilken retning det er bedst at sætte sin og hvilken vinkel fra vandret der er bedst at stille den i. Fremgangsmåde: Sid et sted hvor der er sol til alle sider. Sæt din til multimetret. Hold n op mod himmelen og observer hvad tallet er i Nord, Syd, Øst og Vest. Svar: 3: Mål hvilken vinkel, fra vandret, der er bedst at stille n i. Fremgangsmåde: Når du har fundet den bedste retning, så forsøg med forskellige vinkler. Hvilken giver det bedste resultat? Svar:

5 Gruppe 5: Helene fra Hellebækskolen, Frigg og Jonathan fra Bagsværd Friskole Materialeliste: 3 Solcellepaneler 1 Rulle tape 1 Saks 1 Amperemeter 2 Ledninger 2 Krokodillenæb 1 Vinkelmåler 1 Kompas 1: Forbind panelerne i en serieforbindelse. Mål med et amperemeter, hvor mange volt og ampere der er i 3 forskellige vinkler, og 3 forskellige verdenshjørner. Alle r skal vende den sammen vej! 2: Find ud af hvilken vinkel, og hvilket verdenshjørne, der giver den største mængde volt og ampere. 3: Forbind panelerne i en parallelforbindelse. Mål med et amperemeter, hvor mange volt og ampere der er i 3 forskellige vinkler, og 3 forskellige verdenshjørner. Alle r skal vende den sammen vej! 4: Find ud af hvilken vinkel, og hvilket verdenshjørne, der giver den største mængde volt og ampere. 5: Hvad kan bedst betale sig hvor får du mest ud af dine r serie eller parallelforbindelser og hvilken vinkel og verdenshjørne. 6: Mål arealet af panelerne, hver for sig. Beregn hvor mange ampere og Volt rne i gennemsmit producerer pr cm 2 for den bedste måling (opg 5)

6 Gruppe 6: Christoffer fra Randers Realskole, Lau og Sebastian fra Hellebækskolen Du skal bruge r lavet af Talenterne fra MasterClass Junior og en multimeter. 1: Forbind rne i to forskellige serieforbindelser hvor aluminiumstrådene på n forbindes - Underside til multimeter, overside til overside, underside til multimeter - Underside til multimeter, overside til underside, overside til multimeter 2: Hvilken serieforbindelse giver mest volt og ampere? Hvorfor er der forskel? 4: Lav en parallelforbindelse med sammen antal r som i en serieforbindelse. 5: Laver den lige så mange volt og ampere som den bedst af serieforbindelserne? Hvorfor er der forskel? Gruppe 7: Emil, Magnus og Adrian fra Køge Private Realskole Du skal bruge: 2 r, 2 (eller flere) ledninger og 1 multimeter. 1: Gå ud i solen. Lav en serieforbindelse mellem panelerne og multimetret. Indstil Multimetret til at måle volt. Indstil panelerne i forskellige vinkler (15, 45, 60, 90 grader). Noter hvor mange volt multimetret viser. Indstil så multimetret til ampere og gentag processen. Prøv at stille solpanelerne i forskellige retninger. HUSK at rne skal så ens når du/i måler. I hvilken retning kommer der flest volt? I hvilken retning kommer der flest ampere? 2: Gør det samme med en parallel forbindelse. 3: Er der en forskel? Hvorfor?

7 Gruppe 8: Joakim, Joakim og Freja fra Skt. Josef Skole 1: Serie og parallelforbindelser. Ting man skal bruge - To til tre r - Voltmeter - Amperemeter Mål hvor mange volt og hvor mange ampere din laver. Lav et kredsløb med dit voltmeter, dit amperemeter og din. Stil kredsløbet i solen og aflæs volt og ampere. Mål hvor mange volt og hvor mange ampere dine tre r laver, i en serieforbindelse. Stil serieforbindelsen i solen og aflæs volt og ampere. Mål hvor mange volt og hvor mange ampere dine r laver i en parallelforbindelse. Stil parallelforbindelsen i solen og aflæs volt og ampere i det øjeblik. 2: Størst udbytte af Ting man skal bruge - Solcelle - Vinkelmåler - Kompas (evt. på telefon) - Amperemeter Find det bedste verdenshjørne: Find ud af hvilken vej din skal vende for at lave mest energi. Lav en forbindelse med dit amperemeter og din. Vend derefter rundt i nord, syd, øst og vest. Se hvilken vej din skal vende for at få flest antal ampere. Tag derefter dit kompas og se hvilken retning din vender i og aflæs antal ampere. Find den bedste vinkel: Vip din til den har den højeste ampere. Tag din vinkelmåler og mål hvilken vinkel din har. Aflæs hvor mange ampere den producerer. Vend din mod det verdenshjørne du har opdaget er bedst. Drej derefter din i den bedste vinkel og aflæs antal ampere. 3: areal af Ting man skal bruge - Solcelle - Lineal Mål siderne af din, og beregn arealet af din. Hvor stor effekt har n pr cm 2?

8 Gruppe 9: Cecilie, Josefine og Julie fra Tallerupskolen 1: Mål i ma hvor meget strøm din laver når den er i vinklen 0, 45, og 90 grader. Er der forskel og hvorfor/hvorfor ikke? 2: I hvilken time på dagen tror i at det resulterer i at multimetret måler flest ma? 3: Hvad er mindsteværdien, typetallet og højesteværdien af ma i egen? 4: Beregn gennemsnit over tidspunkterne i ma. På hvilket tidspunkt var ma erne højst? 5: Regn gennemsnittet ud af ma både fra egen og færdiglavet. Hvilken er bedst? Gruppe 10: Amalie, Celine, Jeppe og Rune fra Abselonskolen. 1: Aflæs amperemeteret og se hvor meget ma og volt rne giver. 2: Find ud af hvor meget 1 cm2 laver af ma og volt ved at aflæse skemaet. 3: aflæs skemaet find gennemsnittet af ma på de hjemmelavet r og find derefter gennemsnittet på de færdiglavet. Sammenlign resultatet. 4: aflæs amperemeteret i ma i tiderne kl. 8:00 kl. 11:00 og kl. 13:00 er der forskel? Hvis der er hvor meget 5: sæt n i tre forskellige vinkler noter vinklerne. Er der forskel?

9 Gruppe 11, Agnethe, Jane og Laurits fra Mølleskolen Du skal bruge følgende: Solceller (flere end en) Multimeter Krokodille-næb Skrivematerialer Vinkelmåler Lineal Kompas GODT VEJR! Lav et STORT EXCEL-ARK som du kan skrive alle dine resultater ind i. Se fx Talenternes samlede data 1: Lav en, ud af, aluminiums tråd og siliciumplader, som herefter lamineres. Eller brug rne fra MasterClass Junior. Gå udenfor i solskin! Etabler først en serie-forbindelse. Forbind den med multimetret og indstil til volt. Skriv derefter resultatet ned. Indstil derefter til 400 ampere, og skriv resultatet ned. Etabler en parallel-forbindelse. Forbind den med multimetret og indstil til volt. Skriv derefter resultatet ned. Indstil derefter til 400 ampere, og skiv resultatet ned. 2: Tag en og sæt den sammen med multimeteret. Indstil på volt. Mål med vinkelmåleren, 45 grader, og stil n derefter. Skriv resultatet ned. Indstil herefter til 90 grader og derefter en valgfri grad. Skriv resultatet ned. 3: Mål arealet af rne. Ekstra opgaver: - Mål forskellen i ampere, mellem skygge og sol. - Find ud af, hvor (verdenshjørner) og hvornår (tidspunkt) solen står højest på himlen.

10 Gruppe 12: Anne Therese, Helene og Jakob fra Maglegårdskolen 1: Mål med en på samme tidspunkt i nord, syd, øst og vest. Er der forskel på de forskellige retninger? Hvorfor? 2: Hvad er typevinklen (alle vinkler er målt i den bedst virkende vinkel)? Hvilken vinkel ville du bruge? Hvorfor? 3: Mål med med samme vinkel, samme sted og samme retning, men på forskellige tidspunkter. Hvilket tidspunkt er bedst/værst? Hvorfor? 4: Mål med to r af samme str. på samme tidspunkt, men med et stort stykke tape på den ene, og et lille stykke på den anden. Har tapen effekt? Gruppe 13, Andreas, Anna, Christian og Peter fra Endrupskolen 1: Er der nogen effekt når n kommer ud i solen? 2: Hvor stor er forskellen mellem når den er i skygge og når den er i solen? 3: Har vinklen nogen effekt på energien? 4: Hvad sker der når man skygger for halvdelen af n 5: Er der forskel på effekten af n på forskellige tidspunkter?

11 Gruppe 14, Louise og Selma far Sorø Borgerskole Hent skemaet: Talenternes samlede data 1: Find variationsbredden, største- og mindsteværdi, typetal og gennemsnit for ma. 2: Sammenlign om vinklen har noget med ma at gøre. 3: Mål ma med n på tre forskellige tidspunkter på dagen, med samme vinkel og retning. 4: Hvilken af den færdiglavede og den hjemmelavede, producerer mest energi? Det gør du ved at beregne kwh på en eller flere af rne i skemaet. HUSK: Fordi det i skemaet står i milliampere, og det i formlen står i ampere, skal man huske at dividere med KWh=V*A^2 V= Volt, A= Ampere

Solcellelaboratoriet

Solcellelaboratoriet Solcellelaboratoriet Jorden rammes hele tiden af flere tusind gange mere energi fra Solen, end vi omsætter fra fossile brændstoffer. Selvom kun en lille del af denne solenergi når helt ned til jordoverfladen,

Læs mere

MOBIL LAB. Solceller SOL ENERGI. Introduktion Om solcellelaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling

MOBIL LAB. Solceller SOL ENERGI. Introduktion Om solcellelaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling Solceller SOL ENERGI Introduktion Om solcellelaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling Introduktion Solceller er inden for de seneste år blevet én af de muligheder, man som familie

Læs mere

Integreret energisystem Elevvejledning

Integreret energisystem Elevvejledning Integreret energisystem Elevvejledning Baggrund Klodens klima påvirkes af mange faktorer. For at kunne erstatte energiforsyningen fra fossile brændsler som kul, olie og naturgas, skal der bruges vedvarende

Læs mere

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Fysik/Kemi 7. klasse Reaktionstid 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk Hjælp os med

Læs mere

El-Fagets Uddannelsesnævn

El-Fagets Uddannelsesnævn El-Fagets Uddannelsesnævn El-kørekort Lærervejledning El-kørekortet er et lille undervisningsforløb beregnet til natur/teknik første fase. Ved at arbejde med elementær el-lære er det vores håb, at eleverne

Læs mere

Energiproduktion. Varme og strøm En selvfølge?

Energiproduktion. Varme og strøm En selvfølge? Energiproduktion Varme og strøm En selvfølge? Forord Dette undervisningsmateriale er udarbejdet i forbindelse med projektet: som er et projekt, der har til formål at styrke samspillet mellem uddannelse

Læs mere

2. En knallert må i Danmark køre 30 km/t. Hvordan er Dæmonens hastighed i toppen af loopet, i forhold til en knallert, der kører 30 km/t.?

2. En knallert må i Danmark køre 30 km/t. Hvordan er Dæmonens hastighed i toppen af loopet, i forhold til en knallert, der kører 30 km/t.? Inspirationsark 1. I Tivoli kan du lave et forsøg, hvor du får lov til at tage et plastikglas med lidt vand med op i Det gyldne Tårn. Hvad tror du der sker med vandet, når du bliver trukket ned mod jorden?

Læs mere

Energihuset Intelligent energistyring

Energihuset Intelligent energistyring Energihuset Intelligent energistyring Allerede i dag kan man få systemer, der kan styre og/ eller regulere vores forbrug af el, vand, varme og måske ventilation i vores boliger. I fremtiden vil disse systemer

Læs mere

opgaver og cases Fysikundervisning Gymnasieskolen elforsyning

opgaver og cases Fysikundervisning Gymnasieskolen elforsyning opgaver og cases Fysikundervisning Gymnasieskolen elforsyning Forord De følgende opgaver og tilhørende cases er skrevet som et supplement til undervisningshæftet Elforsyning af Vladislav Akhmatov. Opgaverne

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge 2008 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for st og hf. Indhold 1. Hvordan viser en tabel sammenhængen mellem to variable?... 1 2.

Læs mere

= 1. Og hvis du spiser 100% af lagkagen, betyder det, at du spiser 1 - altså det hele. procenten det hele delen. 5% af 240 er 12

= 1. Og hvis du spiser 100% af lagkagen, betyder det, at du spiser 1 - altså det hele. procenten det hele delen. 5% af 240 er 12 Procent betyder hundrededele (pro cent pr. hundrede) Når der altså står %, betyder det hundrededele, som jo skrives Derfor er... % hundrededel 0% 0 hundrededele % hundrededele 50% 50 hundrededele 75% 75

Læs mere

Integreret energisystem vind Elevvejledning

Integreret energisystem vind Elevvejledning Undervisningsmateriale fra Integreret energisystem vind Elevvejledning Baggrund Klodens klima påvirkes af mange faktorer. For at kunne erstatte energiforsyningen fra fossile brændsler som kul, olie og

Læs mere

Energikonsulenten. Opgave 1. Opvarmning, energitab og energibalance

Energikonsulenten. Opgave 1. Opvarmning, energitab og energibalance Opgave 1 Opvarmning, energitab og energibalance Når vi tilfører energi til en kedel vand, en stegepande eller en mursten, så stiger temperaturen. Men bliver temperaturen ved med at stige selv om vi fortsætter

Læs mere

brikkerne til regning & matematik grafer og funktioner basis+g preben bernitt

brikkerne til regning & matematik grafer og funktioner basis+g preben bernitt brikkerne til regning & matematik grafer og funktioner basis+g preben bernitt brikkerne til regning & matematik grafer og funktioner, G ISBN: 978-87-9288-11-4 2. Udgave som E-bog 2010 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

Maskiner og robotter til sjov og ballade

Maskiner og robotter til sjov og ballade Maskiner og robotter til sjov og ballade Se dig om på dit værelse, i dit hjem og alle de andre steder, hvor du færdes i din hverdag. Overalt vil du kunne finde maskiner. Der findes: Maskiner til forskellige

Læs mere

Lærervejledning til Tænker du el-sikkert?

Lærervejledning til Tænker du el-sikkert? Tænker du el-sikkert? - et undervisningsmateriale til natur/teknik i folkeskolens 5. og 6. klasse Indhold Forord hvorfor arbejde med el-sikkerhed i skolen? side 2 Undervisningstemaer side 3 Farlig leg

Læs mere

Lærervejledning til Er du el-tjekket?

Lærervejledning til Er du el-tjekket? Er du el-tjekket? - et undervisningsmateriale til fysik i folkeskolens 7. til 9. klasse Indhold Forord hvorfor arbejde med el-sikkerhed i skolen? side 2 Undervisningstemaer side 3 Den spænding man dør

Læs mere

MULTI 45 ISBN 978-87-02-123494

MULTI 45 ISBN 978-87-02-123494 MULTI 45. udgave,. oplag 203 203 Gyldendal A/S, København. Kopiering fra denne bog må kun finde sted på institutioner, der har indgået aftale med COPY-DAN, og kun inden for de i aftalen nævnte rammer.

Læs mere

Forsøg med Energi. af: Jørn Matzen, Janus Hendrichsen og Johan Galster. Redaktion: Mari Ann Skovlund Jensen - et materiale fra Skolernes EnergiForum

Forsøg med Energi. af: Jørn Matzen, Janus Hendrichsen og Johan Galster. Redaktion: Mari Ann Skovlund Jensen - et materiale fra Skolernes EnergiForum Forsøg med Energi af: Jørn Matzen, Janus Hendrichsen og Johan Galster Redaktion: Mari Ann Skovlund Jensen - et materiale fra Skolernes EnergiForum Kære læser Dette materiale er tænkt som en hjælp og et

Læs mere

NOGLE OPGAVER OM ELEKTRICITET

NOGLE OPGAVER OM ELEKTRICITET NOGLE OPGAVER OM ELEKTRICITET I det følgende er der 12 opgaver om elektriske kredsløb, og du skal nok bruge 1 time til at besvare dem. I nogle af opgaverne er der forskellige svarmuligheder der hver er

Læs mere

DET STORE BATTERIPROJEKT

DET STORE BATTERIPROJEKT DET STORE BATTERIPROJEKT 2 3 DET STORE BATTERIPROJEKT Aktivitetsmateriale med tilknyttet specialmærke LEDER TIL AKTIVITETS MATERIALE OM BATTERIGENANVENDELSE MED TILKNYTTET SPECIALMÆRKE FORMÅL Dette aktivitetsmateriale

Læs mere

Opgavesæt om vindmøller

Opgavesæt om vindmøller Opgavesæt om vindmøller ELMUSEET 2000 Indholdsfortegnelse: Side Forord... 1 Opgaver i udstillingen 1. Poul la Cour... 1 2. Vindmøllens bestrøgne areal... 3 3. Effekt... 4 4. Vindmøller og drivhuseffekt...

Læs mere

Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet

Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet Fokus: At give konfirmanderne en oplevelse af, at de kan være med til at gøre en forskel i sognet/menigheden og dermed være en del af kirken. Med inspiration

Læs mere

Energivejleder-forløb

Energivejleder-forløb Energivejleder-forløb Energivejleder Inden forløbet skal du udlevere hjemmeopgaven. Du kan understrege over for dem at det er vigtigt at de sørger for at udfylde skemaet, fordi de to næste moduler bygger

Læs mere

fs10 1 Jordvarme 2 Solenergi 3 Elpærer 4 Vindmøller 5 Papirfoldning Matematik 10.-klasseprøven Maj 2013

fs10 1 Jordvarme 2 Solenergi 3 Elpærer 4 Vindmøller 5 Papirfoldning Matematik 10.-klasseprøven Maj 2013 fs0 0.-klasseprøven Matematik Maj 0 Et svarark er vedlagt som bilag til dette opgavesæt Jordvarme Solenergi Elpærer Vindmøller Papirfoldning Jordvarme På familien Petersens grund er et jordstykke, der

Læs mere

Lineære funktioner. Erik Vestergaard

Lineære funktioner. Erik Vestergaard Lineære funktioner Erik Vestergaard Erik Vestergaard www.matematikfsik.dk Erik Vestergaard www.matematikfsik.dk Lineære funktioner En vigtig tpe funktioner at studere er de såkaldte lineære funktioner.

Læs mere

Integreret energisystem sol Elevvejledning

Integreret energisystem sol Elevvejledning Undervisningsmateriale fra Integreret energisystem sol Elevvejledning Baggrund Klodens klima påvirkes af mange faktorer. For at kunne erstatte energiforsyningen fra fossile brændsler som kul, olie og naturgas,

Læs mere

Aktivitetskatalog Energisparetrailer

Aktivitetskatalog Energisparetrailer Aktivitetskatalog Energisparetrailer Januar 2009 Ærø Energi og Miljøkontor Introduktion Kataloget er en oversigt over de aktiviteter, Energisparetraileren indeholder. Aktiviteterne kan foregå enkeltvis,

Læs mere

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Følgende ideer er ment som praktiske og konkrete ting, man kan bruge i matematik-undervisningen i de yngste klasser. Nogle af aktiviteterne kan bruges til

Læs mere

Vindlaboratoriet. Vindenergi

Vindlaboratoriet. Vindenergi Vindlaboratoriet Vindenergi Vindenergi er en af de meget synlige energiformer, når vi snakker om vedvarende energi. Overalt ser man vindmøller i landskabet, og i mange år har Danmark været blandt de førende

Læs mere