Stress Symptomer og årsager

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Stress Symptomer og årsager"

Transkript

1 Stress Symptomer og årsager

2 Stress koster penge: Stress koster 10 mia. kr. om året. Ca mennesker på det danske arbejdsmarked har psykiske problemer eller sygdom. Nogle af dem er en direkte følge af stress. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO vil Stress og depression blive en af de største sygdomsfaktorer i år Danmark havde allerede i 1992 udgifter i forbindelse med stressrelaterede hjerte-kar-sygdomme for ca. 900 millioner kroner. I dag anslås stress at koste det danske samfund op mod 10 mia. kr. om året. Hjemmearbejde kan også give stress. 11,6 procent af arbejdsstyrken i Danmark har delvis hjemmearbejde. Det vil sige, at de arbejder noget af tiden hjemme og noget af tiden på kontoret. t Dermed er Danmark det land i Europa, der har næst flest med delvist hjemmearbejde.

3 Stress og vores samfund i dag: Grundlæggende handler stress om en tilstand, hvor der ikke er overensstemmelse mellem det, man gerne vil og det man kan. Hvis antallet af stressede mennesker er stigende, må det altså betegne en stigning i antallet af mennesker, som vil mere end de kan. Vores samfund har fra tiden efter 2. verdenskrig bevæget sig i retning af et stadig mere individualiseret samfund. Det er ikke længere traditioner, der bestemmer, hvordan vi skal leve vores liv - det er i dag i højere grad op til den enkelte selv at finde ud af det. Dette er grundlaget for de vestlige samfund i dag.

4 Stress og vores samfund i dag Hvorfor kan vi ikke se begrænsningerne i øjnene og indrette os på en måde, hvor der er bedre harmoni, mellem det vi kan og det vi vil? Det kan vi ikke, fordi vores individualiserede samfund for det første netop er grundlagt på forestillingen om, at man kan, hvad man vil, og at det derfor helt er op til én selv og ens viljestyrke, om man får et godt liv eller et skidt liv. For det andet opfattes "det gode liv" i dag som et liv med højt tempo og plads til det hele. Derfor står mange mennesker i et stort dilemma, hvor de på den ene side godt kan mærke, at de ikke har det godt med det liv, de lever, fordi det stresser dem, men på den anden side ser de sig ude af stand til at gøre noget ved det, fordi de frygter konsekvenserne af den mest umiddelbare løsning, nemlig at sætte tempoet ned. I en verden, hvor netop det høje tempo og de mange muligheder hører til hovedingredienserne i den samfundsmæssige forestilling om "det gode liv", er det at sætte tempoet ned og vælge ting fra nemlig i fare for at blive betragtet som en slags falliterklæring; Vi gør derfor alt for at leve op til tidens idealer af frygt for at blive opfattet som en fiasko, hvis vi ikke kan. Og hvis vi ikke kan overkomme det hele, så prøver vi alle mulige strategier t for at komme op på hesten igen.

5 Stress rammer både krop og sind: Stress kan ramme alle; rig og fattig, rengøringsassistenten og erhvervslederen. Og ofte er det de mest pligtopfyldende, der bliver syge. Stress er de forandringer, der sker i kroppen og i hjernen, når vi belastes indefra af vores følelser og tanker, eller udefra af fx arbejdet. Forandringerne skyldes stress-hormoner, som udløses, når vi er pressede. Mennesker, der har været udsat for stress i længere tid, kan blive alvorligt syge både fysisk og psykisk. Selv om en undersøgelse foretaget i EU konkluderer, at hver tredje europæer i større elle mindre grad lider af stress, er stress endnu ikke anerkendt som arbejdsskade.

6 Flere årsager til stress: Stress kommer, fordi vi udsættes for krav og forventninger i vores arbejde, i institutioner eller måske derhjemme. Når det er svært at leve op til kravene, uanset om de stilles af andre eller os selv, kan det give stress. Man kan også få stress af at føle, at man ikke har indflydelse på eller kontrol over en situation, eller hvis det er svært at forudsige, hvad der vil ske. Det kan fx være i forbindelse med jobskifte, flytning, skilsmisse eller andre store ændringer i livet. Forventninger, ambitioner og perfektionisme kan også give stress, fordi du kan få en følelse af, at det du gør, aldrig er godt nok. Forskerne nævner også manglende social støtte, manglende mening i arbejdet og manglende belønning som faktorer, der kan give stress. Endelig kan fysiske faktorer som kulde og støj spille en rolle.

7 Symptomer: Nogle bliver også irritable, får svært ved at koncentrere sig, får ømme muskler, dårligt humør eller manglende appetit. Det er blot nogle af de mest almindelige, fysiske symptomer. Andre reagerer også psykisk på stress. De psykiske reaktioner på stress kan være nervøsitet, søvnløshed, koncentrations- og hukommelsesproblemer, tristhed, angst og i sidste ende depression. Man kan ikke sige noget om, hvor stort pres der skal til, før man får stress. Nogle mennesker tåler et meget stort arbejdspres uden at blive påvirket af det, mens andre reagerer hurtigere. Men hvis først man har været gået ned med stress en gang, er risikoen for at blive syg igen større.

8 Kroppens reaktioner: Stress er kroppens reaktion på overbelastning. Er man stresset gennem længere tid, reagerer kroppen på det. Denne reaktion kan være psykisk eller fysisk. Arbejdsskader i kategorien psykiske lidelser - herunder stress - koster årligt det danske samfund 2,6 mia. kroner, vurderer professor i sundhedsøkonomi Keld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet. Der findes ingen nøjagtige tal for, hvor mange danskere, der bliver syge af stress, men hver fjerde europærer siger, at de føler sig stressede. De fleste eksperter er dog enige om, at tallet t stiger. Flere forudsiger, at stress og stressrelaterede sygdomme bliver en af de største udgifter for det danske sundhedsvæsen i de kommende år.

9 Stress svækker immunforsvaret: Udover, at det ikke er rart at føle sig stresset, kan man blive rigtig syg af stress. Stress påvirker immunsystemet, så folk, der lider af stress, fx oftere bliver forkølede end andre eller har konstant hovedpine eller ondt i hele kroppen. Stress kan i dag måles direkte ved en blodprøve, en spytprøve eller en urin-prøve, fordi kroppen udskiller et hormon. Stress skal helst behandles i tide, og mens personen stadig er i job. Går der for lang tid, kan stress udvikle sig til svære fysiske og psykiske lidelser, som kan være svære at helbrede. Den psykiske side af stress-syndromet viser sig ved nedsat livskvalitet, depression, angst og vrede. Symptomer, som kan føre til fremmedgørelse og udbrændthed. dth d

10 Kroppens reaktioner: Når man i en kort periode får stress, reagerer kroppen med, at man får klamme hænder, forøget puls og forøget energi. Man bliver enten rød i hovedet eller meget bleg og man begynder at svede. Kortisol fremmer desuden åreforkalkning og påvirker også blodets evne til at størkne. Derfor betyder langvarig stor produktion af kortisol, at man øger risikoen for åreforkalkning og blodpropper pp i hjerne og hjerte. Disse reaktioner starter i løbet af få sekunder og kaldes kamp-flugt-reaktionen. Kamphormonet adrenalin spiller en stor rolle her. Det udløses, for at vi hurtigt kan få lidt ekstra energi og ydeevne. Hvis belastningen bliver ved, bliver reaktionerne imidlertid udtrættet, og vi bliver tappet for energi i stedet for at vinde energi. Hvis kroppen igennem længere tid producerer store mængder stresshormoner, er den i konstant beredskab en tilstand, der slider på den. Allerede efter en times tid hæmmer stresshormonet, kortisol vores immunsystem, så vi er mere modtagelige overfor infektioner.

11 Stress og hormoner: Hormonet adrenalin - også kaldet kamphormonet - udløses, når der skal ydes noget ekstra. Hjernen sender impulser til binyremarven, som sætter produktionen af adrenalin i gang. Det bliver ført rundt i kroppen via blodbanerne og får hjertet til at slå hurtigere. Samtidig udsender leveren oplagret blodsukker og blodtrykket stiger, så ny energi hurtigt kan pumpes ud til muskler og hjerne. Man bliver anspændt, fordi kroppen er i beredskab over for potentielle trusler. Hjernen giver også besked til kroppen om at producere hormonet cortisol. Cortisol forstærker adrenalinets virkning og gør kroppen mere modstandsdygtig, fordi hjernen udskiller nogle signalstoffer, som direkte påvirker immunsystemet. Denne reaktion er hensigtsmæssig i situationer med en direkte fare, der kræver kamp eller flugt. Kroppen har brug for ekstra ressourcer i kortere eller længere tid og falder herefter tilbage til normaltilstanden. Hvis kroppen igennem længere tid producerer store mængder cortisol og adrenalin, er den i konstant beredskab, og det er en tilstand, der slider meget på kroppen. Samtidig vil den hormonelle balance blive forskudt.

12 Effekt på hjernen: Depression kan give hjernesvind. Stress kan føre til depressioner, og i dag kan man ved hjernescanning (en såkaldt PET-scanning) af deprimerede mennesker konstatere, at der er forøget aktivitet i den del af hjernen, som hedder hippocampus. p Det er det sted i hjernen, der har den største tæthed af kortisolreceptorer. Hvis man først har fået stress vil hjernen derfor holde stressen ved lige i lang tid. Undersøgelser viser, at der med alderen er et naturligt svind i hippocampus. Men dette svind kan accelereres, hvis man har mange ubehandlede depressioner. Man ved også fra undersøgelser, at måske procent af alle deprimerede, får svind af hjernevæv andre steder i hjernen. Derfor er det uhyre vigtigt at opspore og behandle depressioner. Så kan man måske forebygge hjerneskade og senere depressioner. Desuden påvirker kortisol vores hjerne således, at man husker dårligere, har sværere ved at koncentrere sig, og man bliver lettere ked af det. Tilstanden kan sammenlignes med malerhjerne og kan give varige mén i form af Tilstanden kan sammenlignes med malerhjerne, og kan give varige mén i form af hjerneskade.

13 Stress kan føre til livsstilssygdomme: Som tidligere nævnt påvirkes vores immunsystem, så vi nemmere e e bliver syge, og også hjernen e kan tage varig skade af stress. Den del af hjernen, der hedder Hippocampus, skal netop regulere vores produktion af stresshormoner. Hvis den bliver beskadiget, nedsættes indlæringsevnen og hukommelsen. Stressede mennesker har større risiko for livsstilssygdomme som f.eks. for højt blodtryk, hjerte- karsygdomme, hyppige infektioner, muskel- eller ledsygdomme, sukkersyge og muligvis også cancer. I sidste ende kan man dø af stress.

14 Undgå stress: Man kan begynde med nogle få, helt enkle ting. Blandt andet skal du sørge for at få noget frisk luft. Du kan fx begynde at gå eller cykle til arbejde. Du skal også huske at slappe af med det, du holder mest af, hvad enten det er at lytte til din yndlingsmusik eller at lege med dine børn. Og der er flere muligheder: dyrke motion tage dig en lur (power nap) meditere eller dyrke yoga høre musik lege dyrke en hobby Kontroller dit liv ved at respektere dine grænser for, hvad du magter. Drop de nydelsesmidler, der er adrenalinfremkaldende som fx kaffe, tobak eller alkohol. Det er vigtigt, at du lærer at fokusere på de ting, der gør dig glad, og prøver at glemme de ting, du alligevel ikke kan gøre noget ved. Få støtte hos dem i din familie, på arbejdet og i vennekredsen, som du har tillid til. Nogle gange kan det hjælpe bare at få talt om det, der går dig på. Og endelig: Ryd op og få løst små og store konflikter, som piner dig i din hverdag.

Stress. Hvad er stress?

Stress. Hvad er stress? Stress Hvad er stress? Stress er en normal reaktion, som vi alle kommer ud for i mindre eller større grad. Stress kan hjælpe os til at præstere ekstra i kortvarige tidsperioder eller overskue en mulig

Læs mere

Stress. Vi bliver unødigt sygeliggjort af stress-debatten Århus Stiftstidende, 21.07.08. Af Line Holm Nielsen og Kasper Krogh Berlingske Tidende

Stress. Vi bliver unødigt sygeliggjort af stress-debatten Århus Stiftstidende, 21.07.08. Af Line Holm Nielsen og Kasper Krogh Berlingske Tidende Stress Den moderne syge Stress er blevet kaldt den moderne syge. Det har bl.a. noget at gøre med den måde, at samfundet i dag er indrettet på. I arbejdslivet bliver den enkelte pålagt mere og mere ansvar,

Læs mere

Sådan håndterer jeg stress

Sådan håndterer jeg stress EN INFORMATIONS- FOLDER Fredericia Kommunes Sundhedsguide Sådan håndterer jeg stress 1 Baggrund I Fredericia Kommune vil vi gerne hjælpe dig til et sundere liv og et bedre helbred. Derfor har vi udarbejdet

Læs mere

Stress hos ledere i Danmark årsager, udbredelse og konsekvenser

Stress hos ledere i Danmark årsager, udbredelse og konsekvenser Per Bech, Hillerød Sygehus Marianne B. Andersen, Ledernes Hovedorganisation Signe Tønnesen, Ledernes Hovedorganisation Erna Agnarsdóttir, Ledernes Hovedorganisation Stress hos ledere i Danmark årsager,

Læs mere

Er du ramt af stress?

Er du ramt af stress? Camila Pearl Er du ramt af stress? Sådan bliver du stressfri Langt flere, end vi kan se, er ramt af stress eller på vej til at blive det. Kun få personer har den fine kombination af ekspertise, dyb menneskeforståelse

Læs mere

Forebyg stress af Bjarne Toftegård

Forebyg stress af Bjarne Toftegård Forebyg stress af Bjarne Toftegård Hej, jeg hedder Bjarne Toftegård. Jeg hjælper mennesker med at forebygge stress, så de får et bedre arbejdsliv, et bedre familieliv og et bedre helbred. At forebygge

Læs mere

Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det. Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det

Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det. Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det 2007 Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det 1 Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det. Center for Forebyggelse Sundhedsstyrelsen

Læs mere

STRESS NÅR DET HELE HOBER SIG OP TÆLL3R OGSÅ! MEDARBEJDER

STRESS NÅR DET HELE HOBER SIG OP TÆLL3R OGSÅ! MEDARBEJDER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! MEDARBEJDER STRESS NÅR DET HELE HOBER SIG OP Kasper, der er teamleder, får allerede i bilen på vej til arbejde morgenens

Læs mere

Om afstresning fokus på kroppen

Om afstresning fokus på kroppen Om afstresning fokus på kroppen Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter jeg fokus på

Læs mere

PÅ TOLV UGER ELLER MER

PÅ TOLV UGER ELLER MER STRESSFRI PÅ TOLV UGER ELLER MER Af Majken Matzau og Christina Bølling People spresss forord VI KAN LIGE så godt sige det, som det er: Stress er kommet for at blive. I de sidste ti år er antallet af stressramte

Læs mere

Håndbog i trivsel og stresshåndtering for medarbejdere og ledere. Bobby Zachariae

Håndbog i trivsel og stresshåndtering for medarbejdere og ledere. Bobby Zachariae Håndbog i trivsel og stresshåndtering for medarbejdere og ledere Bobby Zachariae INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 4 LÆSEVEJLEDNING... 5 DEL 1: STRESS, STRESS-SYMPTOMER

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Stress kan ramme alle ikke kun dig! Kilde Majken Matzau Bliv stressfri på tolv uger eller mer

Stress kan ramme alle ikke kun dig! Kilde Majken Matzau Bliv stressfri på tolv uger eller mer Stress kan ramme alle ikke kun dig! Kilde Majken Matzau Bliv stressfri på tolv uger eller mer Når hjernen går i selvforsvar Stressreaktioner er psykens naturlige selvforsvar eller immunforsvar Først forsøger

Læs mere

RAFFINADERIET.DK. stress. - få inspiration til at bryde et negativt stressmønster til gavn for humør, hoved og helbred. www.srg.dk

RAFFINADERIET.DK. stress. - få inspiration til at bryde et negativt stressmønster til gavn for humør, hoved og helbred. www.srg.dk RAFFINADERIET.DK stress - få inspiration til at bryde et negativt stressmønster til gavn for humør, hoved og helbred Håndbog om stress Anshv. redaktør: Direktør Else-Marie Stilling Tekst: Marie Gjerum,

Læs mere

Sygdommen, behandling og forebyggelse

Sygdommen, behandling og forebyggelse Information om Depression hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er en depression? 05 Hvorfor får nogle en depression? 08 Hvilke symptomer

Læs mere

INDHOLD. Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks 7777 1790 København V Web: www.i-bar.dk

INDHOLD. Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks 7777 1790 København V Web: www.i-bar.dk NATARBEJDE INDHOLD Menneskets døgnrytmer... 3 Søvn... 4 Helbred... 5 Ulykker... 7 Fritid... 7 Gode råd til forebyggelse af helbredsproblemer... 8 Hvad kan du selv gøre?... 10 Hvad siger loven om skifteholdsarbejde?...

Læs mere

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå Om ledighedsstress asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd fghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj

Læs mere

Forord. Du vil finde links til hjemmesider og artikler, hvor du finder flere oplysninger.

Forord. Du vil finde links til hjemmesider og artikler, hvor du finder flere oplysninger. 5 Forord Formålet med denne bog er at overbevise dig om, at der ofte er naturlige og medicinfri løsninger på tilstande som depression, nedtrykthed og modløshed. Jeg vil ikke forsøge at gøre mig klog på

Læs mere

stress og forebyggelse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

stress og forebyggelse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros stress og forebyggelse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros stress og forebyggelse person- og godstransport stress Forord Denne værktøjskasse er skrevet til ledere og ansatte, der arbejder

Læs mere

Balancekunst. - Trivselspolitik for Kulturministeriets departement

Balancekunst. - Trivselspolitik for Kulturministeriets departement Balancekunst - Trivselspolitik for Kulturministeriets departement Kunsten at fremme trivsel og forebygge stress i departementet Departementet skal være en arbejdsplads, hvor vi trives med at gå på arbejde,

Læs mere

Eksamen. Få kontrol over eksamensangsten lær at tackle eksamenen og forventningerne på en ny måde

Eksamen. Få kontrol over eksamensangsten lær at tackle eksamenen og forventningerne på en ny måde Eksamen Få kontrol over eksamensangsten lær at tackle eksamenen og forventningerne på en ny måde Indhold å kontrol over eksamensangsten lær at tackle eksamen og forventningerne på en ny måde Forord...

Læs mere

OmTanke. Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen

OmTanke. Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen OmTanke Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen For nogen tid siden snakkede jeg med en teenager og spurgte ham: Hvad er tanker? Efter nogle sekunder, lyste han op i et stort smil og sagde: Jeg

Læs mere

OmTanke. Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen

OmTanke. Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen OmTanke Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen For nogen tid siden snakkede jeg med en teenager og spurgte ham: Hvad er tanker? Efter nogle sekunder, lyste han op i et stort smil og sagde: Jeg

Læs mere

Robusthed. Robusthed handler om at blive god til at klare dagens udfordringer

Robusthed. Robusthed handler om at blive god til at klare dagens udfordringer Robusthed Robusthed handler om at blive god til at klare dagens udfordringer 1 Kolofontekst Udgiver: xx 2013 Redaktører: Oversætter: Designer: Peter Langendorff Hansen Fotografer: Mads Phil (1, xx), Peter

Læs mere

Stress - Giver dårligere træningsresultater

Stress - Giver dårligere træningsresultater Stress - Giver dårligere træningsresultater Af Fitnews.dk - torsdag 05. juli, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/stress-giver-darligere-traeningsresultater/ Af charlotte jakobsen Stress er en integreret

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

EN VÆRKTØJSKASSE OM. STRESS OG STRESSHÅNDTERING fra stress til trivsel

EN VÆRKTØJSKASSE OM. STRESS OG STRESSHÅNDTERING fra stress til trivsel EN VÆRKTØJSKASSE OM STRESS OG STRESSHÅNDTERING fra stress til trivsel Forord Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser vil med denne værktøjskasse støtte virksomheden og dens ansatte i at

Læs mere

At finde balancen. - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde

At finde balancen. - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde At finde balancen - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde At finde balancen mellem at bevare selvstændigheden og at afgive kontrol det er en af de mange svære og energikrævende udfordringer,

Læs mere