Y S MEN INTERNATIONAL REGION DANMARK GONGONGEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Y S MEN INTERNATIONAL REGION DANMARK GONGONGEN"

Transkript

1 Y S MEN INTERNATIONAL REGION DANMARK GONGONGEN

2 En kunstners værk. Verden er et lærred, siger de. Du maler det selv, siger de, men for mig er det anderledes. Mit lærred maler sig selv, og det er ikke de glade farver, det bruger. Den mindste solstråle, der tør nærme sig mit lærred, kvæler det i mørket af forventninger, materialisme og hårde ord. Det spiser mig op indefra. Starten på en novelle af Caroline Mathilde Bahr, 8a, Kristrup skole. De sorte dæmoner præger novellen hele vejen. Lyset kæmper en umulig kamp. Det er først i den mørke november, da jeg læser novellen i Randers Weekend, og jeg bliver bedrøvet, da jeg begynder at fundere over hvad der får en ung pige med et langt liv foran sig til at skrive sådan. Heldigvis ved vi, at efteråret og de mørke november dage får en ende, så vi kan se et lys foran os. December julemåneden hvor vi tænder lys for hinanden. Livsglæden skal blomstre. Som et lille hjælpeløst barn blev Jesus født i en stald i Betlehem. Hans kærlighed og livsglæde kan kun spredes, hvis vi mennesker hjælper ham. Der er hårdt brug for at sprede lysets kunstners værk. Gå da frit enhver til sit, og stole på Guds nåde. / Bjarne Sønderskov Week4you januar 2014 Af Steen Christiansen, tovholder Week4you står snart for døren, og jeg ved, at mange klubber er i gang med at tilrettelægge arrangementer, der skal ske i uge 4 i januar Som før nævnt har regionsledelsen taget kritikken til sig i forhold til at være mere synlig. Det betyder, at der vil blive udsendt artikler til aviser vedr. week4you samt forslag til klubberne om, hvordan en artikel kan ud, således at den kan bruges lokalt. Nogle klubber vil bruge den internationale kirkedag, den 19. januar til at promovere sig selv. Andre vil bruge nogle af dagene i uge 4 til at lave forskelllige arrangementer. Hvis der er klubber, der mangler inspiration til arrangementer, så gå ind på regionens hjemmeside på intranettet og klik på week4you.

3 Indvielse af Diakonihuset i Boba ved PRD Arne Nielsen Første weekend i juli deltog Poul V. Thomsen som forbindelsesperson mellem Boba-projektet og jeg som PRD i indvielsen af tilbygningen på ca. 250 m 2 til det lille diakonihus på ca 40m 2 i tilknytning til den lutherske kirke i Boba i Ungarn Som bekendt var der af regionsprojektet for 2012/2013 afsat kr. til dette formål i samarbejde med Boba Y s Men s Club. Og man må sige, at der var kommet et stort og velindrettet diakoni-/sognehus ud af de penge, vi kunne bidrage med som startkapital fra Region Danmark. At bygge 250 m 2 for kr. kan heller ikke lade sig gøre i Ungarn. Men i kraft af, at de selv kunne skaffe de kr. i grundkapital, kunne kirken i Boba låne i Stiftet rente- og afdragsfrit. Der var meget stor glæde i såvel kirken som i Y s Men s Klubben, da vi søndag den 7. juli kunne indvie huset. Indvielsen startede med en festgudstjeneste, hvor der deltog mange præster med biskoppen i spidsen. Gudstjenesten sluttede med chartring af 6 nye klubmedlemmer. Derefter var der indvielse i selve huset med masser af taler og gaveoverrækkelser. På vegne af Region Danmark holdt jeg en lille tale med ønske om alt godt i fremtiden, og jeg kunne overrække en gave på euro som en slags startkapital til drift af huset. Denne gave blev modtaget med megen glæde og overraskelse. Huset kan nu for alvor tages i brug med egne lokaler til Y s Men s Klubben i det gamle diakonihus og med gode mødelokaler, køkken, kontorer osv. i nybygningen, hvorfra også hjemmehjælpen i Boba - med kirken som formidler - skal udgå. Jo, det var med glæde og taknemmelighed, at Poul og jeg kunne rejse retur til Danmark fra festlige og berigende dage i Boba, hvor Region Danmarks regionsprojektmidler i allerhøjeste grad har været med til at gøre en forskel.

4 Nu kommer børnene frem i lyset Beretning fra besøg i Tadsjikistan Kommende regionsleder Knud Hougaard Klausen og tjenesteleder Jens Nielsen fra Y s Men Region Danmark er netop vendt hjem efter et besøg i Tadsjikistan for at møde nogle af de børn med handicap, som indsamlingen til årets skattefradragsprojekt skal hjælpe. Turen gjorde et dybt indtryk på dem begge. Det mest spændende var at møde de handicappede børn og deres mødre. De var meget taknemmelige og åbne. De fortalte, hvordan de tidligere gemte deres handicappede børn væk og skammede sig over dem, men nu er de meget glade for, at børnene kan komme ud og få behandling, fortæller Knud. Knud og Jens sammen med lille Asilbek på to år og hans mor. Asilbek er født med spastiske lammelser, og indtil Mission Øst fandt ham for seks måneder siden, kunne han ikke bevæge sin venstre arm. I dag bliver han behandlet og armen fungerer næsten lige så godt som den højre. Knud og Jens rejste sammen med René Hartzner, der er stifter af Mission Øst, rundt i de små landsbyer, hvor Mission Øst har fundet mange af de børn med handicap, der tidligere skamfuldt blev gemt væk i hjemmene og ingen behandling fik. I dag har Mission Øst oprettet et behandlingscenter i distriktets hovedby Panjakent, hvor børnene kan blive diagnosticeret og genoptrænet. Men ude i landsbyerne er der stadig et stort behov for behandling og genoptræning af de handicappede børn. Han kunne ikke engang vifte fluerne væk Vi besøgte en familie, hvis handicappede barn lå på gulvet uden at kunne røre sig. Der lå han hele dagen og kunne ikke engang vifte fluerne væk. Hans mor var i marken for at arbejde, og hans far var i Rusland, så det var hans to ældre søskende, der måtte skiftes til at passe ham. Der tænkte jeg virkelig, hold da op, det er frygteligt. Vi var ude sammen med et par medarbejdere fra Mission Øst, og de hjalp med at få drengen op at sidde støttet af nogle puder og tæpper. Da kom han med et lille smil. Så kunne man da se, at der var liv derinde, fortæller Knud. Jens tilføjer: Jeg synes, at Mission Øst s medarbejdere var meget engagerede. Det var rigtig godt at se deres tilgang til børnene. De gik meget direkte til børnene men samtidig med stor følsomhed. Desværre er nogle af børnene først fundet, efter at deres handicap er væsentligt forværret, så der forestår en meget lang genoptræning. Børnehjørner ude i landsbyerne Y s Men s klubbernes skattefradragsprojekt 2013 støtter opbyggelsen af såkaldte børnehjørner, lokaler ude i landsbyerne, hvor børn, hvis forældre ikke har tid og råd til at bringe dem hele vejen ind til byen flere gange om ugen, kan blive behandlet. Erfaring viser nemlig, at når børnene får hjælp tidligt og regelmæssigt, kan de nå meget længere i deres udvikling. Det betyder, at de kan få et langt bedre og mere værdigt liv.

5 Vi var ude på en skole, hvor skoleinspektøren havde givet et lokale til projektet. Han var selv handicappet og meget engageret i børnehjørnerne. Det lokale skal vi nu have udstyret med materialer, der kan bruges i genoptræningen af børnene, forklarer Knud. Under besøget overværede de to Y s Men også en børneolympiade for børn med handicap på centret inde i hovedbyen Panjakent. Det var skønt at se, at børnene havde det sjovt på trods af deres handicap, siger Knud. Også Jens var dybt berørt af turen: Jeg har boet fire år i Afrika, så jeg har set lidt af hvert, men jeg havde ikke forventet, at børnenes situation i Tadsjikistan var så dårlig. Der var rigtig mange børn med flere forskellige handicaps. Vi var ude i 7-8 landsbyer og kunne konstatere, at der er et kæmpebehov for hjælp. Nu bliver børnene fundet, diagnosticeret og nogle af dem behandlet inde på centeret i distriktsbyen Panjakent, men i landsbyerne er behandlingsmulighederne stadig meget begrænsede. En times strøm om dagen Tadsjikistan er den fattigste af de tidligere sovjetrepublikker, så familier med børn med handicap har store sociale udfordringer. Knud fortæller: Det, der ramte mig mest, var, hvor dårlig disse menneskers situation var. De boede i små lerklinede huse, der var ingen centralvarme, men bare en lille kakkelovn, der var kun strøm cirka en time om dagen, og i loftet hang der typisk en enkelt pære uden skærm. I køkkenet var der hverken køleskab eller andet inventar, og komfuret var en halvcirkel af ler med brænde i midten. Familierne drev ikke landbrug, som vi forstår det, de havde bare en enkelt ko, et par høns og måske et æsel som transportmiddel. Appel: Du kan hjælpe fattige, tadsjikiske børn med handicap ved at støtte oprettelsen af børnehjørnerne. Det kan ske ved overførsel af dit bidrag til reg. nr konto nr , eller anvend kortart 73< og kreditornr Husk at oplyse cpr.nr. og navn, så får du skattefradrag for beløbet efter gældende regler.

6 Anderæs i Sunds I forsommeren 2013 blev Sunds Y s Menette Klub spurgt af Sunds Y s Men s Klub, om vi ville være med til at få et anderæs op at stå til årets kræmmermarked i byen, som finder sted en fredag, lørdag og søndag midt i august måned. Det ville være en stor opgave, som kun kunne lykkes, hvis vi var fælles om den. Men hvad er anderæs egentlig. Man sælger plasticænder på markedet til en aftalt pris. Når de er solgt eller typisk efter en time sættes de solgte ænder i søen, som er en gravet rende foret med plastic og herefter fyldt op med vand. En lille motor pumper vandet rundt og alle ænderne sejler glad af sted. De tre ænder, der kommer først i mål vinder en pengepræmie. Pengepræmien pr. løb udgør tilsammen ca. 1/3 del af det indkomne beløb Y s Menette klubben sagde glad ja til at være med, og gik i gang med at sy veste til brug under løbet. Vestene var nødvendige for at man kunne se, at vi var sælgere. Også Y s Men s Klubben fik veste. De ville samtidig være en rigtig god måde at synliggøre begge klubber i lokalområde. Y s Men klubben klarede det med at grave rende, skaffe plastic og motor. Y s Menette klubben forberedte sig ved at sy veste til begge klubber, finde kurve til salget og lave holdopstillingen. Der skulle sælges ænder til 15 løb, og der skulle være 4 hold pr. gang til at sælge, inklusive dem, som skulle stå ved andedammen og smide ænderne i vandet og holde øje med, hvem der kom først over målstregen.. Der var to på hvert hold, så der skulle bruges mange folk. Y s Men s klubben kom med 4 hjælpere pr. løb - Y Menetteklubben med 4.

7 På trods af byger og blæst fredag søndag, kom der et pænt resultat ud af klubbernes deltagelse på det årlige Kræmmermarked. Aktiviteten var imødeset med spænding i hele byen. Dels om det var muligt rent praktisk, at arrangere og dels om det ville give et fornuftigt afkast. Allerede lørdag middag kunne de to klubber konstatere, at succesen var i hus. - Ja, vi vil være her igen til næste år hvis ellers GF s Kræmmermarkedsudvalg vil give os plads, siger de to klubber samstemmende. Vi er glade for, at rigtig mange havde lyst til at købe vores ænder, og ivrigt følge med, når løbene blev afviklet. Denne aktivitet gav et vældigt sammenhold i i begge klubberne, og samtidig havde vi det rigtig sjovt sammen. Sunds Y s Menette Club v/ Inger Christensen Nyt fra HOUSE OG CARE - CAMBODJA November 2013 Hej vi hedder Rim (15 år) og Kanja (16 år), og er to piger som begge kommer i ungdoms-klubben i vores landsby Andoung. Vi er kommet i klubben i over et år, lige fra den dag klubben åbnede her. I klubben lærer vi engelsk, computer og vi får lektiehjælp. Vi lærer også om børnerettigheder, som vi er rigtig glade for at lære om. Det er vigtigt, at vi kender vore rettigheder, og vi ved, hvordan vi kan kræve dem. Der er rigtig mange unge, som bliver nægtet deres basale rettigheder, og det er forkert. Når jeg (Rim) kommer hjem fra klubben så underviser jeg mine 5 søskende i både engelsk og børnerettigheder. I klubben har vi nogle gode lærere, som alle er frivillige. De er gode til at undervise os, så vi forstår det. Her i sommerferien kommer vi også i klubben i dagtimerne, og der er godt! Når jeg (Kanja) er færdig med skolen, så drømmer jeg om at læse videre til læge. Men det er ikke let at komme ind på denne uddannelse, men jeg tror på, at de ekstra fag jeg lærer i klubben hjælper mig til en dag at blive læge. Jeg er rigtig glad for at gå i skole og at lære nyt. Mine forældre dyrker landbrug, og vi bor på landet. Det tager mig en halv time at gå til klubben hjemmefra. Vi har ikke en cykel, for det har vi ikke råd til. Jeg har 3 ældre søskende, som er i hovedstaden Phnom Penh. Jeg har aldrig selv nogensinde været i Phnom Penh, men tror det er en dejlig by, hvor jeg gerne vil arbejde når jeg bliver voksen. Når jeg (Rim) bliver voksen så håber mine forældre at jeg kan blive lærer i landsbyskolen. Min far er lærer og min mor dyrker landbrug. Mine forældre er rigtig glade for, at jeg kommer i klubben, for de tror på at klubben hjælper mig til engang at blive lærer.

8 Pressemeddelelse! Y s Men s Club Vejle Vadestedet har afholdt Kunst på Domus i Vejle den 2. og 3. november For 11. gang afholdt Y s Mens s Club kunstudstilling på DOMUS i Vejle med 50 kunstnere. Y s Men s Club Vejle er på denne måde med til at fremme kunsten og udbrede kendskabet til de dygtige kunstnere der findes, ikke mindst i Region Syddanmark, hvor hovedparten af de udstillende kunstnere er bosat. En keramiker kommer dog helt fra Sverige. Kunstudstillingen er bredt sammensat, og består af malerier, akvareller, tegninger, keramik, glas, sten, jern og bronzeskulpturer, foto, tekstil, smykker, trækunst og skind m.m. så der skulle være noget for enhver smag. Kunstudstillingen fandt sted første gang i de tidligere år har kunstudstillingen været en stor succes for såvel kunstnerne, som for Y s Men s Club Vejle Vadestedet. Hver af kunstnerne donerer at af sine kunstværker, som en del af sin betaling for at deltage. Kunstværket indgår som præmie i et lotteri, der sælges under udstillingen og som præmie på indgangsbilletten. Entréen er 50 kr., og børn under 14 år har gratis adgang. På udstillingen er der også en café, så de besøgende har mulighed for at få et hvil, og fordøje indtrykkene. Overskuddet fra kunstudstillingen går ubeskåret til velgørende formål. Af sidste års overskud kunne Y s Men s Club Vejle Vadestedet bl.a. overrække kr. til HIVO ( Handicapidræt for Vejle og Omegn ). I år har klubben valgt at støtte 2 sociale institutioner i Vejle Porten og Natherberget Fernisering. Den officielle åbning af Kunst på Domus fandt sted ved en fernisering lørdag d. 2. november kl , hvor Vejles tidligere borgmester Y s man Flemming Christensen åbnede udstillingen, som lørdag og søndag mellem 10 og 17 blev besøgt af 672 kunstinteresserede og gav en omsætning på kr. og et overskud på ca kr. Maleriet på dette års plakat for kunstudstillingen, er malet af kunstneren Jørgen Bæk. Med venlig hilsen f/y s Men s Club Vejle Vadestedet Lars Lykkegaard

9 Frivillighedsdagen i Randers På den årlige nationale frivillighedsdag 27. september var der i Randers en skov af boder på Rådhustorvet fra forskellige frivillige organisationer. Byens tre Y's Mens klubber var også repræsenteret og reklamerede for det store genbrugsarbejde, de laver sammen med den kommunale genbrugsplads. Hver måned sælger byens Y's men for mellem og kr., der går ubeskåret til sociale og humanitære aktiviteter i Randers Kommune. Med venlig hilsen Klubberne i Randers Kalendersalg i Roskilde (sendt til Roskilde aviserne ) Roskilde Y s Men og Y`s Womens Club julekalender er nu i handelen, som sædvanlig med gevinster på bagsiden. Tegneren Annette Carlsen har tegnet kalenderen, med politikere i sneen. Kalenderen sælges for 35,. kr., hvoraf de 15,-kr. går til de foreninger som sælger kalenderen, bl.a. spejderbevægelsen og Frelsens Hær. Kalenderen kan også købes hos klubbens formand Palle Hansen tlf Borgmester Joy Mogensen får på billedet overrakt en kalender af Vibeke Olesen, på et klubmøde hun deltog i. Overskuddet, fra salget, går til humanitær hjælp såvel nationalt som internationalt. Børge Hansen PR-sekretær

10 Afslutning på et vellykket projekt. Børnelandsbyen i Sumbawanga, Tanzania, er nu indviet og taget i brug. Regionsprojektet 2011/12 Som regionsprojekt for Y s men 2011/12 har Y s men indsamlet ca kr. Pengene skulle bruges til et nyt hjem for nogle af Sumbawangas mange gadebørn. Gennem Y s men fik vi i Fremtid & Håb kontakt med Ole Jeppesen fra Jelling, tidligere tømrer- og murermester i Danmark. Sammen med hustruen Esther har de som seniorvolontører stået for byggeriet af 3 opholds- og sovebygninger til 60 børn, en kombineret volontør- og administrationsbygning samt en central spisesal. Hertil brøndgravning, vandtårn og kloakering, el samt gangstier mellem bygningerne. Det har været en stor udfordring for Ole og Esther samt for Fremtid & Håb, som er den danske støtteforening for gadebørns arbejdet. Festlig indvielse Men nu er børnene flyttet ind i Bethania Children s Village, som er børnelandsbyens officielle navn. Indvielsen strakte sig over to dage. Fredag d. 11. Okt. kørte en lang cortege gennem Sumbawanga. Forrest en bil med et lille orkester på ladet, derefter en række personbiler og motorcykler, alle smykket med grønne grene, bagerst kom bussen med de 16 danske gæster. Et stort banner på bussen fortalte, at nu skulle børnelandsbyen indvies. Efter rundtur i byen kørte alle de ca. 5 km ud til børnelandsbyen, hvor vi blev modtaget af dansende børn og voksne. Og så var der ellers et flot show, især beregnet for børnene. Lørdag d. 12. Okt. fandt den egentlige indvielse sted i strålende solskin. Snoren til spisesalen blev klippet over af byggeleder Ole Jeppesen, formanden for den afrikanske bestyrelse og af Peter Sjursen, formand for Fremtid & Håb. Og lige indenfor på væggen var opsat Y s Men s trekanten, som var skænket af Alssunds klubben.

11 Efter middag for både børn og voksne fra børnelandsbyen og byen samledes vi ved den opsatte scene, og der blev holdt mange taler, hvor der blev udtrykt stor taknemmelighed over giverne, især Y s men i Region Danmark. Selv bragte jeg den officielle tak fra regionsledelsen og Sand Kirk, som jo var RD i indsamlingsåret. Mellem talerne var der sang, musik og optræden, en stor oplevelse for os alle. Vore byggefolk havde også fået opsat fodboldmål på den noget ujævne grusbane, og så var der landskamp Tanzania-Danmark. Noget uventet vandt Danmark i straffesparkkonkurrencen. Jeg har dog en mistanke om, at vore afrikanske venner hjalp os til sejren. Følgende mandag var vi igen på besøg hos børnene. Vi så deres fine værelser, hvor der nu var senge de fleste steder. Vi underholdt os med børnene i spisesalen. Og vi fik interview med flere af børnene, bl.a. med to af de ældste, som har været med lige siden den afrikanske leder, Joseph Kassaila, startede arbejdet for over 10 år siden. Michael var nu i gang med jura studiet, som han kan afslutte om to år. Og Tadeo er begyndt en laborantuddannelse som første led i lægestudiet. Vi blev stærkt bekræftet i, at det nytter at hjælpe disse tidligere gadebørn. Er der da slet ingen problemer? Jo, vi er jo i Afrika. Den lokale ledelse havde ikke i tide fået ansøgt om tilladelse til at føre el ind på grunden. Så der er kun strøm fra en lille generator i øjeblikket. Og den kan ikke trække vandpumpen, så vand må for tiden bæres ind i husene. 40 døre var lavet af en lokal tømrer i en så dårlig stand, at de måtte returneres. Så vi håber, at Ole Jeppesen kan tage en sidste tur til Sumbawanga efter jul for endeligt at afslutte et stort og godt projekt. Ekstra gave fra Y s men i Region Danmark. Ved indvielsen var det mig en stor glæde at kunne overbringe en ekstra gave fra Y s men i Danmark: kr. De bliver brugt til delvis finansiering af et ståltrådshegn omkring den store grund. 900 m hegn skal hindre køer og geder i at ødelægge korn og majs på grunden. Og mange mennesker har i årevis været vant til at passere frit over vor grund. Så der var stor glæde og taknemmelighed over gaven. Jeg har lovet at overbringe en kæmpestor tak til alle Y s men i Danmark fra Joseph og hans stab, fra den afrikanske og danske bestyrelse, men især fra de mange børn, som vi hver dag er med til at give fremtid og håb. Børge Movild PS Hvis I vil høre og se mere om børnelandsbyen og børnenes hverdag, kommer jeg/ vi gerne ud i kredsene fortsat. Henvendelse kan rettes til Børge Movild. Tlf eller mail: bmovild@gmail.com

12 Gongongen Udgiver: Y s Men Region Danmark Regionsleder Bjarne Sønderskov ysmen@ysmen.dk Ansvarshavende redaktør Henning Jespersen Bævervej 10, 7100 Vejle gongongen@gongongen.dk Deadline for næste nummer er 18. januar Send materiale til Henning Jespersen Adresseændring: Axel Hansen Langelinie 14, 6520, Toftlund info@ysmen.dk ALLE GONGONGENS LÆSERE ØNSKES EN GLÆDELIG OG VELSIGNET ADVENTS- OG JULETID HENNING JESPERSEN, RED.

Regionsprojekter 2013-14 WutomiAgri Med WutomiAgri vil vi give unge mennesker i Mozambique redskaber til at kunne og ville tage ansvar for eget liv.

Regionsprojekter 2013-14 WutomiAgri Med WutomiAgri vil vi give unge mennesker i Mozambique redskaber til at kunne og ville tage ansvar for eget liv. Velkommen til et Nyt Y's Men's år Velkommen til et nyt klubår med mange og spændende udfordringer. Glæd dig til de mange oplevelser der venter forude, og husk også at nyde det.indlæg til Nyhedsbrevet.

Læs mere

Adressebogen - vi har brug for jeres hjælp

Adressebogen - vi har brug for jeres hjælp Adressebogen - vi har brug for jeres hjælp Kære Y's Men. Vi kunne godt tænke os, at få et overblik over alderen af Danske Y's Men og Y's Menetter. Jeg vil derfor beder jer om, at gå ind på intranettet

Læs mere

Lidt for lattermusklerne:

Lidt for lattermusklerne: Lidt for lattermusklerne: Hvad får man, hvis man kaster en viagre pille op i luften? - Stiv kuling! Hvorfor giver man altid tropiske orkaner pigenavne? Fordi de er vilde og våde når de kommer, og når de

Læs mere

Alle der ønsker at deltage på den censurerede del af festivalen, både ind- og udenlandske kunstnere, skal:

Alle der ønsker at deltage på den censurerede del af festivalen, både ind- og udenlandske kunstnere, skal: Vil du være en del af International Art Festival 2013? Send ind til censurering nu. Vores mål er at arrangerer en årligt tilbagevendende kunstfestival med internationalt tilsnit. I 2011 gennemførte vi

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder København S, 10. juni 2015 Kære menigheder Morten Kofoed Programme Coordinator Baptist Union of Denmark Cell: +45 3011 2904 E-mail: morten@baptistkirken.dk Mange tak for jeres bidrag til Burundis Baptistkirke

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development Sport as a Tool for Development Deltagernes egne beretninger Læs tre inspirerende historier fra nogle af de unge, der har været i Ghana som idrætsvolontører. 2 Det har givet mig uendeligt meget, at deltage

Læs mere

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog.

Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Fra en børnesagkyndigs perspektiv Hvordan sikre at børns verden hænger sammen, når de voksne skal deles om den? v. Ingrid Bové Jakobsen, Psykolog. Kære statsforvaltning/ kære morogfarskalskilles.dk Jeg

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 For af den nåde er I frelst ved tro. Og det skyldes ikke jer selv, gaven er Guds. De ord kan sættes som overskrift over julen. Gaven er Guds. Julen

Læs mere

Formandsberetning for Foreningen Agape 2015 v/steen Møller Laursen, formand

Formandsberetning for Foreningen Agape 2015 v/steen Møller Laursen, formand Formandsberetning for Foreningen Agape 2015 v/steen Møller Laursen, formand Indledning Jeg har haft lejlighed til at læse det første nyhedsbrev, der blev udsendt fra foreningen Agape til foreningens venner.

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er Jeg skal i skole - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke ha taget med Rasmus Mælkekusk, nu kommer du for sent i skole. Og se hvor du drypper

Læs mere

Årsberetningen for Lyndby Kulturforening 2018

Årsberetningen for Lyndby Kulturforening 2018 Årsberetningen for Lyndby Kulturforening 2018 Vi er i dag 112 medlemmer, men har plads til flere, så udbring gerne kendskabet til foreningen. Vi har i årets løb haft, en række velbesøgte arrangementer,

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse!

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Det bedste ved at have en voksenven til min søn er, at han får en oprigtig interesse fra et andet voksent menneske, som vil ham det godt. 2 Så kunne

Læs mere

NYHEDSBREV. Et begivenhedsrigt år. December 2013. Cambodja

NYHEDSBREV. Et begivenhedsrigt år. December 2013. Cambodja NYHEDSBREV December 2013 Cambodja Et begivenhedsrigt år Solen skinner fra en næsten skyfri himmel, temperaturen har lige sneget sig op over de 25 grader (efter en lidt kølig periode...), træerne foran

Læs mere

Vi besøger farmor og farfar

Vi besøger farmor og farfar Vi besøger farmor og farfar Vi sidder alle omkring bordet og spiser aftensmad. Far, mor, Ulrik, mig og mejeristeleven, som bor oppe på det lille værelse oppe under taget på mejeriet. - Hvad med at køre

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Aggerhusavisen. November 2015. Parkvej 1 4720 Præstø Tlf. 55 36 30 90. Løssalg kr. 10.00

Aggerhusavisen. November 2015. Parkvej 1 4720 Præstø Tlf. 55 36 30 90. Løssalg kr. 10.00 Aggerhusavisen Løssalg kr. 10.00 November 2015 Parkvej 1 4720 Præstø Tlf. 55 36 30 90 Forsiden: Efterårsløv. Pedel Karl Speth kan i dagtimerne og på alle hverdage træffes på telefon: 30 53 02 37. I week-

Læs mere

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer

MIE. MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor. drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer MIE MIE bor hos en plejefamilie, fordi hendes mor drikker. Mie har aldrig kendt sin far, men drømmer om at møde ham en dag. Mie er 8lippet, har blåt hår og bruger mere mascara end de 8leste. Hun elsker

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE April 2015 Fars køkkenskole har fået vokseværk Med 3,5 millioner i støtte fra Nordea-fonden, er Fars køkkenskole klar til at hjælpe andre kommuner i gang, så flere fædre

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum Februar F-dag - 0.c på naturhistorisk museum På årets første fordybelsesdag skulle 0.c på Naturhistorisk museum. Vi startede dagen med at snakke og lave opgaver om danske og afrikanske dyr. Vi arbejdede

Læs mere

Prædiken til 1. søndag i advent kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 1. søndag i advent kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til 1. søndag i advent kl. 10.00 i Engesvang 733 Skyerne gråne 87 - Det første lys 84 Gør døren høj 83 - Glæd dig Zion, glæd dig jord 439 O, du Guds lam 81 v. 7 af Fryd dig du Kristi brud 74

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Godt Nyt. månedsblad fra Roskilde Frikirke. månedsblad fra Roskilde Frikirke

Godt Nyt. månedsblad fra Roskilde Frikirke. månedsblad fra Roskilde Frikirke Godt Nyt April Såril 2004 månedsblad fra Roskilde Frikirke månedsblad fra Roskilde Frikirke Menighedsudflugt Lørdag den 15. maj tager vi på menighedsudflugt. Vi er blevet enige om at tage til Gerlev Legepark,

Læs mere

Personale: Vores studerende Stinne i 1.praktikperiode, afslutter sin praktik hos os den 4.11. Vi siger tak for nu og ønsker hende fortsat god vind!

Personale: Vores studerende Stinne i 1.praktikperiode, afslutter sin praktik hos os den 4.11. Vi siger tak for nu og ønsker hende fortsat god vind! En hjemmelavet gave siger meget mere end en færdigkøbt fidus. Den fortæller, at man har brugt tid og kræfter. Den fortæller, det er noget personligt. Den fortæller, at man får for lidt i lommepenge. Citat;

Læs mere

Nyhedsjournalen. En gave med mening. Julekort fra Læger uden Grænser se bagsiden

Nyhedsjournalen. En gave med mening. Julekort fra Læger uden Grænser se bagsiden Nr. 45 nov. 2002 NYHEDSBREV FRA LÆGER UDEN GRÆNSER / MSF I DANMARK Nyhedsjournalen Foto: Gilles Saussier En gave med mening Øjenkontakt. Det lille øjeblik, hvor barnet i tillid rækker hånden frem, det

Læs mere

En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag.

En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag. En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag. En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag! Forside billede: Babara Meinel Jacops Illustrationer: Fleur Celeste/ Farvelægning: Naomi Skrevet

Læs mere

Rå og helt anderledes..

Rå og helt anderledes.. Rå og helt anderledes... Rå og helt anderledes.. Den er rå og meget spændende. Rikke Glerup har netop åbnet sin salon Glykkenheimer i Bjerringbro, og hendes mål er at henvende sig til de kunder, der tør

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

PRÆDIKEN FYRAFTENSGUDSTJENESTE VESTER AABY TIRSDAG DEN 12.NOVEMBER KL. 17.00 Tekster: Dan. 7,9-10.13-14; Matth.9,18-26 Salmer: 773,653,367,786

PRÆDIKEN FYRAFTENSGUDSTJENESTE VESTER AABY TIRSDAG DEN 12.NOVEMBER KL. 17.00 Tekster: Dan. 7,9-10.13-14; Matth.9,18-26 Salmer: 773,653,367,786 PRÆDIKEN FYRAFTENSGUDSTJENESTE VESTER AABY TIRSDAG DEN 12.NOVEMBER KL. 17.00 Tekster: Dan. 7,9-10.13-14; Matth.9,18-26 Salmer: 773,653,367,786 Barndommens land Nu er jeg en mand. Tit har jeg lyst til at

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

KONGESØN drama manuskript

KONGESØN drama manuskript KONGESØN drama manuskript I starten Fortæller: For over 2000 (tallet 2000) år siden skete der noget ganske særligt i landet Israel (davidsstjerne). Et barn blev født, som skulle forandre verden for altid

Læs mere

Mushemba Foundation. Trinity Skolen: Kære Venner af Mushemba Foundation og Trinity Skolen,

Mushemba Foundation. Trinity Skolen: Kære Venner af Mushemba Foundation og Trinity Skolen, Trinity Skolen: Kære Venner af og Trinity Skolen, Så står sommeren så småt for døren, og dermed er det også tid til årets 2. nyhedsbrev fra os. Juli 203 Der sker hele tiden nyt i takt med at tiden går.

Læs mere

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk ÅRG. 29 INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Henning Hansen, Esbjerg (formand) Svend Engrob, Tarm (næstformand) Birgit Storbjerg, Ølgod Frida Skade, Skjern Torben Hvergel, Ringkøbing Bestyrelsen for

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Gl. ager 14.4.59. Kære Brevduevenner.

Gl. ager 14.4.59. Kære Brevduevenner. Gl.ager14.4.59. KæreBrevduevenner. Ja,nuerjegvedatværeovredetmedinfluenzaen,iPåskenvarjegnuikkemangesure sildværd,jegholdtmigiroogkomingenstederihelepåsken. Jegharlavetmegetforskelligtsiden1.April,jegharjoværetløsarbejder:Jegharkørtfor

Læs mere

Temauge og karakterer

Temauge og karakterer Kildeskolenyt! Temauge og karakterer I starten af november måned afholdt vi en temauge, der i år handlede om klodens klima. Ugen var fyldt med så mange opdagelser, at der blev skrevet en særudgave af Kildeskolenyt

Læs mere

Søndag seksagesima 2015 Hurup

Søndag seksagesima 2015 Hurup Søndag seksagesima 2015 Hurup Markus 4, 1-20 Herre, lær mig at lytte til det, du vil med mig, og gør mig fri af det, som binder mig til mit eget. AMEN Moar! kaldte den ene af drengene. Mor var ude i køkkenet.

Læs mere

Jeg bygger kirken -4

Jeg bygger kirken -4 Jeg kirken - Sandhed og hellighed Mål: Denne gang lægger vi vægt på det alvorlige. Mit hus skal være et bedehus! råbte Jesus, da han så, hvordan folk misbrugte Guds hus til selv at bliver bedre af det.

Læs mere

Nyhedsbrev, november 2003

Nyhedsbrev, november 2003 Nyhedsbrev, november 2003 Så er det længe ventede andet nyhedsbrev i 2003 fra Den Sikre Vej på gaden. Brevet indeholder en beretning af, hvad der er sket i foreningen siden sidst og lidt nyheder fra Camino

Læs mere

Nyhedsbrev. uge 49 2014

Nyhedsbrev. uge 49 2014 Nyhedsbrev uge 49 2014 Så blev det december, der er ingen sne men vejret er blevet koldere, og den første nattefrost har vist sig. Jeg er sikker på, at en del af os håber der kommer lidt sne, mens andre

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Nyhedsbrev. uge 45 2014

Nyhedsbrev. uge 45 2014 Nyhedsbrev uge 45 2014 Så er det blevet efterår, bladene har fået en anden farve og falder af træerne. Klokken er sat 1 time tilbage, og det betyde, at vi for en kort tid får lysere morgener men tidligere

Læs mere

Jeg håber, at de kommende samtaler jeg og Claus skal have, vil føre til at I vil se nye skolekammerater på Gjerndrup Friskole inden længe.

Jeg håber, at de kommende samtaler jeg og Claus skal have, vil føre til at I vil se nye skolekammerater på Gjerndrup Friskole inden længe. Fredagsnyt d. 11. januar 2019 Rigtigt godt Nytår til alle. Jeg håber alle har haft en dejlig juleferie og er kommet godt ind i det nye år. Over en længere periode har vi haft fokus på at fortælle den gode

Læs mere

MUSHEMBA FOUNDATION nyhedsbrev

MUSHEMBA FOUNDATION nyhedsbrev Kære Venner af Mushemba Foundation & Trinity Skolen Vi er netop hjemvendt efter tre måneder i Tanzania, hvor vi har kunnet fordybe os endnu mere i arbejdet i Mushemba Foundation Tanzania og Trinity Skolen.

Læs mere

Studie. Ægteskab & familie

Studie. Ægteskab & familie Studie 19 Ægteskab & familie 104 Åbent spørgsmål Lav en rangordning af de elementer, du tror, er nødvendige i et godt ægteskab, hvor 1 er det vigtigste og 5 det mindst vigtige. Kommunikation Personlig

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Generalforsamling 2014

Generalforsamling 2014 Generalforsamling 2014 DAGENS MATCH: (No. 1: 2 ks. Manneklubbolde/No. 2: 4 fl. vin/no. 3: 4 Manneklubtrøjer) No. 1: Allan Hansen, Mogens Lundh, Kaj Mortensen (31 point), Svend Skiby 103 point No. 2: Torben

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

GLADBYS ÅBNING. Åbning af gladby mandag kl. 8.50. Se mere fra åbning på side 2.

GLADBYS ÅBNING. Åbning af gladby mandag kl. 8.50. Se mere fra åbning på side 2. GLADBYS ÅBNING Åbning af gladby mandag kl. 8.50. Se mere fra åbning på side 2. Vi skulle først lige have ro og så begyndte vores borgmester Berit. Hun startede med at sige. I skal til at skabe en by på

Læs mere

samvirke-nyt Samvirket, Viborg August 2011 12.000 FDFere fra hele landet deltog i den store landslejr på Sletten

samvirke-nyt Samvirket, Viborg August 2011 12.000 FDFere fra hele landet deltog i den store landslejr på Sletten 12.000 FDFere fra hele landet deltog i den store landslejr på Sletten Samvirket, Viborg August 2011 samvirke-nyt SAMVIRKE-NYT udgives af bestyrelsen for FDF Samvirket, Viborg Redaktør: Jørn Mathiasen Vævervej

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Halleluja, mere af dig -5

Halleluja, mere af dig -5 Halleluja, mere af dig -5 Mere af Guds overflod Mål: At give børn en længsel efter at søge Guds rige først og så vil de få alt andet i tilgift. Gud velsigner os med et liv i overflod, når vi har ham på

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Festival kataloget 2013 er på gaden

Festival kataloget 2013 er på gaden Nyhedsbrev 4 Festival kataloget 2013 er på gaden Ligesom sidste år er deltagertallet på festivalen stigende. I år deltager 101 kunstnere fra i alt 12 lande i de ni dage festivalen varer. Alene den lokale

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Til eftertanke. Lucia. Opslagstavlen. Julemarkedet. London. Lys i mørket. Advent, tradition og gaver. I SFO og på Hvidovre Hospital

Til eftertanke. Lucia. Opslagstavlen. Julemarkedet. London. Lys i mørket. Advent, tradition og gaver. I SFO og på Hvidovre Hospital Til eftertanke Advent, tradition og gaver Lucia I SFO og på Hvidovre Hospital Opslagstavlen Fade til afhentning Glemte sager Klippe klistre i SFO Forældrebrunch i 1.B Julen 2017 Julemarkedet Scener fra

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde MOGENS BILLE Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde Pædagogisk Center Ballerup Kommune 2014 1 2 Skolen i 1914 fortalt af Edith fra Schwenckestræde. Edith fra Schwenckestræde 6 boede i et lille

Læs mere

Nu, nu er den der - hjemmesiden!

Nu, nu er den der - hjemmesiden! Kildeskolenyt! - f jo ONu nd sne: Nu, nu er den der - hjemmesiden! I denne måned får I Kildeskolenyt! på papir igen, så I kan få at vide, at hjemmesiden endelig er åbnet. Adressen er www.kildeskolen.dk

Læs mere

Hold%Øje%uge%35.% Jubilæum% %30%år % Det%skal%fejres!%%?%fredag%d.%6/9%kl.%14?16.30!% Kære!alle.!

Hold%Øje%uge%35.% Jubilæum% %30%år % Det%skal%fejres!%%?%fredag%d.%6/9%kl.%14?16.30!% Kære!alle.! Jubilæum% %30%år % Sæt % Det%skal%fejres%%?%fredag%d.%6/9%kl.%14?16.30% Viharplanlagt,atvibruge2dagetiljubilæumsGforberedelser.Alle klasserneforbereder2boder.derbliverbådeaktivitetsgog madboder,derkommerunderholdning,ogsåerderbestiltgodtvejr

Læs mere

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21.

Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. Nytårsdag d.1.1.11. Luk.2,21. 1 Der findes et folkeligt udtryk, der taler om at slå tiden ihjel. Det er jo som regel, når man keder sig, at man siger: Hvad skal vi slå tiden ihjel med? Men det er jo i

Læs mere

Vejrum-Viskum Friskole og Fribørnehave - Nyhedsbrev

Vejrum-Viskum Friskole og Fribørnehave - Nyhedsbrev Vejrum-Viskum Friskole og Fribørnehave - Nyhedsbrev Fredagsbrev uge 23-2012 Side 1 Indledning Side 3 Filuren Side 2 Side 4 Kalender, kontakt mm. Side 2 Pressemeddelelse Side 6 Balloner og Gud Så blev det

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 Bestyrelsen Formand: Jytte Holt Nielsen, Bornholmsvej 8, 7400 Herning Tlf 20714010 j-k-hansen@mail.dk Kasserer: John F. Nielsen, jagtvej 10, 7400 Herning Tlf. 97118541 60738720

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

KUNST I BØRNEHØJDE PÅ VVFF

KUNST I BØRNEHØJDE PÅ VVFF Nyhedsbrev uge 06-2014 Side 1 Kunst i børnehøjde Side 4 Køkken Side 2 Nyt fra Troels Side 5-8 Børnehaven Side 3 Side 4 Kreativ med de ældste Fastelavn Side 9 Kalender, kontakt mm. KUNST I BØRNEHØJDE PÅ

Læs mere

Bilag 8 Interview med Rasmus (telefon)

Bilag 8 Interview med Rasmus (telefon) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Bilag 8 Interview med Rasmus (telefon) hallo det er Rasmus INTERVIEWER1: Goddag Rasmus, vi fik lov til at ringe til

Læs mere

Jennifer og minen ANDREAS BECK OG HEIDI BREHM

Jennifer og minen ANDREAS BECK OG HEIDI BREHM jennifer Jennifer og minen HEIDI BREHM ANDREAS BECK OG HEIDI BREHM Det er en helt særlig dag. Eleverne på skolen i Warranca skal stemme. Det kilder i Jennifers mave. Hun rejser sig op foran resten af skolen.

Læs mere

Alssund Y s Men s Club

Alssund Y s Men s Club Alssund Y s Men s Club Årgang 2015 2016 Udgivelsesdag den 14. oktober nummer: 4 Redaktør Inger-Lise Hansen E-mail: inger-lise@ilos.dk Jeg vil gerne modtage indlæg til bladet Hvornår var det nu det var?

Læs mere

Studie. De tusind år & syndens endeligt

Studie. De tusind år & syndens endeligt Studie 15 De tusind år & syndens endeligt 83 Åbningshistorie Der, hvor jeg boede som barn, blev det en overgang populært at løbe om kap i kvarteret. Vi have en rute på omkring en kilometer i en stor cirkel

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

Leder. Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen.

Leder. Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen. Leder Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen. Den kommende tid er hverdagene på Egely præget af, at det er feriesæson. Det

Læs mere

Dansk som andetsprog G

Dansk som andetsprog G Dansk som andetsprog G Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift,

Læs mere