Referat Naturgruppen. Medlemmer:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Naturgruppen. Medlemmer:"

Transkript

1 Referat Naturgruppen Mødedato: Torsdag den 26. november 2015 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Mødelokale 1, Mørdrupvej Bemærkninger: Julefrokost efter mødet kl Medlemmer: Deltagere: Ebbe Kanneworff (Danmarks Naturfredningsforening Helsingør) Helle Øelund (Danmarks Naturfredningsforening Helsingør) Jørgen Hansen (Dansk Ornitologisk Forening, DOF Nordsjælland) Mogens Aarslef Hansen (Lokal Agenda 21 forening, Helsingør) Poul Erik Pedersen (Friluftsrådet Nordsjælland) Søren Hansen (Nordsjællands Landboforening) Jens Bjerregaard Christensen (Naturstyrelsen Nordsjælland) Ebbe Nielsen (Tikøb Jagtforening) Bente Nielsen (Dansk Vandrelaug) Nikolaj Brejl (Nordsjællands Park og Vej) Anne-Marie Møldrup (Center for Teknik, Miljø og Klima) Annemarie Westh Jepsen (Center for Teknik, Miljø og Klima) Johannes Hecht-Nielsen (Formand for udvalget for Teknik, Miljø og Klima) Morten Weile (Center for Teknik, Miljø og Klima) Fraværende: Jens Bjerregaard Christensen Sagsoversigt Side 01. Godkendelse af dagsorden Godkendelse af referat Samarbejdsaftale mellem Naturstyrelsen og Helsingør kommune Beskyttelsen af Øresund Bidragsfordeling i forbindelse med kystbeskyttelse Friluftsrådets friluftsstrategi, årets friluftskommune Frivillige til naturpleje Jagt og regulering af skadevoldende vildt på kommunale jorde Kløverstier Kommende fredninger Nationalparken Kongernes Nordsjælland Opdatering af kommissoriet for Naturgruppen Planerne om et nyt stadion Orientering fra Naturgruppen Orientering fra Helsingør kommune...17

2 16. Møder i Eventuelt...19 Bilagsliste...20

3 Naturgruppen Mødedato Side Godkendelse af dagsorden Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: Naturgruppen Indstilling Dagsordenen blev godkendt.

4 Naturgruppen Mødedato Side Godkendelse af referat Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: Naturgruppen Indstilling Referatet blev godkendt. En opfølgning på adgangen forbi Hotel Marienlyst: Center for Teknik, Miljø og Klima er i dialog, foreløbigt med den fungerende direktør for hotellet. Vi har besigtiget (uden direktøren, da han var syg) og skrevet et notat om vanskelighederne ved at se, hvor man må gå, når man kommer fra Grønnehave Strand og fra Strandalleen. Og håber på at komme videre i dialogen med hotellets direktør og/eller ejere.

5 Naturgruppen Mødedato Side Samarbejdsaftale mellem Naturstyrelsen og Helsingør kommune Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/24009 Naturgruppen Indledning/Baggrund Poul Erik Pedersen, Friluftsrådet, på vegne af DN, Agenda 21, DOF og Friluftsrådet Vi er blevet orienteret om, at kommunen har en partnerskabsaftale/samarbejde med Naturstyrelsen. Hvad er intensionerne og hvad er der kommet ud af det? Indstilling Annemarie Westh Jepsen: Helsingør Kommune deltager i nogle forberedende møder til et projekt med Naturstyrelsen, svarende til Gang i Fredensborg, sammen med Gribskov og Halsnæs kommuner. Hvis det bliver politisk vedtaget at gå videre med projektet, kan vi invitere en projektansvarlig til et møde i Naturgruppen, hvis det ønskes.

6 Naturgruppen Mødedato Side Beskyttelsen af Øresund Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 14/19557 Naturgruppen Indledning/Baggrund Helle Øelund, DN, på vegne af DN, DOF, Friluftsrådet og Agenda 21 Hvordan går det med beskyttelse af Øresund, jf. Borgmesterens forslag? Indstilling Annemarie Westh Jepsen: Brevet fra borgmesteren har afventet beslutning om Nationalparken Kongernes Nordsjælland. Der er ikke direkte relation, men det er et spørgsmål om politisk fokus. Johannes Hecht-Nielsen: Den kommende konference i februar kunne sætte gang i forespørgslen igen.

7 Naturgruppen Mødedato Side Bidragsfordeling i forbindelse med kystbeskyttelse Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/23946 Naturgruppen Indledning/Baggrund Helle Øelund, DN, på vegne af DN, DOF, Friluftsrådet og Agenda 21 Hvordan forestiller man sig bidragsfordeling i forbindelse med kystbeskyttelse af nordkysten og benyttelse (grundejere ved kysten, 300m ind i landet og resten af os borgere (=kommunen)? Indstilling Johannes Hecht-Nielsen: Det er stadig uafklaret. Det er sikkert at lodsejerne i 1.række skal betale. Ellers kommer staten ikke med. Der er en mulighed for, at den enkelte kommune kan vælge at medtage alle grundejere indenfor 300m fra kysten. Spørgsmålet om, hvor meget kommunerne kan/skal bidrage med er stadig usikkert. Det afventer juridisk afklaring. JH-N s holdning er at selvfølgelig skal kommunerne bidrage. Det hele trækker lidt ud, måske først på plads henad Men det skal nok lykkes at få det økonomiske på plads. Der er nu afsat 1 medarbejder i Gribskov kommune, ½ i Halsnæs og ½ i Helsingør til projektet.

8 Naturgruppen Mødedato Side Friluftsrådets friluftsstrategi, årets friluftskommune Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 10/5455 Naturgruppen Oplæg om kommunale friluftsstrategier.pptx Indledning/Baggrund Poul Erik Pedersen, Friluftsrådet Friluftsrådet ønsker at fremlægge Friluftsrådets Friluftsstrategi i en kort Power Point version. Det skyldes bl.a. at næste års konkurrence omkring Årets Friluftskommune har temaet Friluftsstrategien set i den kommunale planlægning. Mere end 25 kommuner har lavet eller er godt i gang med en kommunal friluftsstrategi, heraf 4-6 kommuner, som kan sammenlignes med Helsingør kommune. Friluftsrådet og KL er i gang med at planlægge en konference om emnet i Indstilling Poul Erik Pedersen: Konferencen i 2016 lægges i Kolding. At søge om at blive årets friluftskommune giver god anledning til samarbejde på tværs i kommunen. Poul Erik gennemgik en powerpoint, som er vedlagt referatet. Morten Weile: Findes der eksempler på kommuner, der har indarbejdet det i kommuneplanen i stedet for selvstændig strategi? Poul Erik Pedersen: ja. Mogens Aarsleff Hansen: Agenda 21 strategi har ikke gavn af at være implementeret i kommuneplanen. Den er ikke tydelig. Foreslår en selvstændig strategi. Poul Erik Pedersen: man kunne starte med at spørge borgerne om de vil være med i en proces og efterlyse gode ideer til friluftsstrategi. Og gerne både brug af ordet sundhed og friluftsliv, i stedet næsten kun sundhed, i kommuneplanen. Johannes Hecht-Nielsen: Sammenhængen med sundhed er med til at legalisere, at vi bruger krudt på idræt og friluft. Helle Øelund: foreslår mere konkrete initiativer om sundhed. F.eks. etablering af cykelstier, så man kan cykle ud og se ud over Esrum sø, nu hvor udsigten er ved at komme tilbage nogle steder.

9 Naturgruppen Mødedato Side Frivillige til naturpleje Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/23955 Naturgruppen Indledning/Baggrund Mogens Aarsleff Hansen, Agenda 21 KOMMUNALE TOVHOLDERE FOR GRUPPER AF FRIVILLIGE. Vil Helsingør Kommune i forbindelse med den nye Naturstrategi og kommende kommuneplaner sikre, at vi får et højt niveau for pleje af fredninger og naturområder? Som supplement til kommunens egen indsats og de eksisterende egentlige foreninger kunne det i praksis bl.a. sikres ved at bruge modellen fra Færgevejskilen. Her er en kommunal medarbejder tovholder for en gruppe af frivillige, og gruppens medlemmer bruger alene tid på "arbejde i marken", samt få status- og planlægningsmøder. Agenda 21 vil evt. gerne medvirke som "fødselshjælper". Indstilling Mogens Aarsleff Hansen: Kunne der være andre naturområder, hvor frivillige kunne komme ud og gøre noget? Johannes Hecht-Nielsen: Vi kan godt være tovholdere, men frivillige kan være svære at finde. Annemarie Westh Jepsen: at drive det i gang er den store udfordring. Vi vil gerne bakke op om frivillige, der vil lave naturpleje, men har ikke ressourcer til selv at sætte det i gang. Nikolaj Brejl: Frivillige må gerne henvende sig til Nikolaj, som nu sidder i Nordsjællands Park og Vej. Helle Øelund: Hvad med flygtninge og kogræsserlaug? Annemarie Westh Jepsen: der findes frivillige organisationer der laver noget sammen med flygtninge kunne der være samarbejde der? Johannes Hecht-Nielsen: Agenda 21 kunne finde de frivillige. Nikolaj Brejl laver en ny liste over mulige kommunale områder, der kunne bruges til kogræsserlaug og sender til Naturgruppen.

10 Naturgruppen Mødedato Side Jagt og regulering af skadevoldende vildt på kommunale jorde Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/23935 Naturgruppen Indledning/Baggrund Ebbe Nielsen, Tikøb Jagtforening Jagt på kommunale jorde, herunder regulering af skadevoldende vildt. Indstilling Ebbe Nielsen: Kunne regulering af f.eks. rågeunger og skabede ræve komme på hjemmesiden med henvisning til jægerne? Hvis man henvender sig til Dyrenes Beskyttelse, får man alligevel at vide, at man kan henvende sig til lokal jagtforening. Kunne der komme jagt på kommunale arealer? Kunne i øvrigt godt bruge frivillige til drivere, hvis jagt på kommunale områder. Kolding kommune stiller arealer til rådighed til 2 gange om året til jagt. Nikolaj Brejl: Måske mulighed for jagt på Flynderupgårds jorder op til Kongevejen? Det skal undersøges. Vi har 2 steder, hvor vi tidligere har søgt om tilladelse til bekæmpelse af rågeunger. Det skulle i givet fald gøres hvert år. Ebbe Nielsen sender et forslag til Anne-Marie Møldrup om, hvad der kunne stå på hjemmesiden. Så tager vi stilling. Helle Øelund: Dagens artikel om flere rotter og fælder? Annemarie Westh Jepsen: Svært at udnytte de elektroniske fælder beregnet til kloak pga. nye regler for opsætning i kloakkerne. Derfor bruges der gift igen. En mulighed, at en af kommunens rottemænd får en rørlægger uddannelse, så han kan sætte fælder op i kloakrørene. Johannes Hecht-Nielsen: Det kommer i TV Lorry i aften.

11 Naturgruppen Mødedato Side Kløverstier Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 13/4687 Naturgruppen Powerpoint om Kløverstier - HELSINGØR.pptx Indledning/Baggrund Bente Nielsen, Dansk Vandrelaug Nordsjælland Vil kommunen overveje Kløverstier igen? Indstilling Bente Nielsen: Ansøgningsfrist forlænget til september 2016 om støtte til at få lavet kløverstier og formidling. Når der kommer nye med til DVL s vandreture, så giver de udtryk for overraskelse over den gode natur, der findes lige uden for dørene. Anne-Marie Møldrup: hvis vi får et oplæg til stierne inklusiv, hvad man skal opleve undervejs, og beskrivelser af oplevelserne, så kan vi nok finde ressourcer til at søge om støtte til skilte og foldere og få dem lavet. Men vi har ikke ressourcer til selv at planlægge kløverstierne. Poul Erik Pedersen: Vender tilbage med et konkret forslag til et kløverstisystem.

12 Naturgruppen Mødedato Side Kommende fredninger Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 12/26150 Naturgruppen Brev om forslag til fredning af Keldsø fra DN.pdf DN-Notat om fredning af Keld Sø.pdf Kortbilag med kommunegrænse Indledning/Baggrund Jørgen Hansen, DOF, på vegne af DN, Friluftsrådet, Agenda 21 og DOF Hvad er status mht. fredningen af Keld Sø, og har Helsingør kommune på nuværende tidspunkt gjort sig nogle tanker om hvordan en eventuelt fredning kan bruges mht. friluftsliv og naturtiltag? Søren Hansen, Nordsjællands Landboforening De kommende fredninger i Helsingør og lidt ind i Gribskov kommuner. Indstilling Johannes Hecht-Nielsen: Vi går med i rejsningen af fredningen af Keldsø under forudsætning af, at Gribskov kommune går med. De vil først have et møde med lodsejerne, før de tager stilling. Søren Hansen: Hvad gør man i Helsingør for at inddrage lodsejerne? Johannes Hecht-Nielsen: Vi vil netop gå med for at sikre lodsejernes ret til at være med i processen. Oplægget til fredning, som har været bilag til dagsordenspunktet i byrådet, er vedlagt som bilag. Ebbe Kanneworff: Det er en status quo fredning. Hvis man stopper pumpen, vil kun 8 ha gå ud af græsning. Men det står ikke nogen steder. Det vil ellers være en god ide at lave sjapvandsområder.

13 Naturgruppen Mødedato Side Nationalparken Kongernes Nordsjælland Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 09/3586 Naturgruppen Indledning/Baggrund Helle Øelund, DN, på vegne af DN, DOF, Friluftsrådet og Agenda 21 Hvordan går det med Nationalparken? Indstilling Johannes Hecht-Nielsen: Det forventede møde på regerings niveau om Kongernes Nordsjælland i denne uge (24/11) er blevet udsat.

14 Naturgruppen Mødedato Side Opdatering af kommissoriet for Naturgruppen Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/23724 Naturgruppen forslag til revideret kommissorium Indledning/Baggrund Annemarie Westh Jepsen, Center for Teknik, Miljø og Klima Et forslag til revideret kommissorium for Naturgruppen er vedlagt til godkendelse i Naturgruppen. Indstilling Annemarie Westh Jepsen: Kommissoriet er opdateret med navne osv. Vi har tilføjet, at væsentlige ændringer skal godkendes af udvalget for Teknik, Miljø og Klima. Johannes Hecht-Nielsen: tilføj et årligt møde med TMK udvalget, da det er en aftale med Naturgruppen. Med denne tilføjelse blev kommissoriet godkendt af Naturgruppen. Det stod ikke i det gamle kommissorium, at ændringer skulle godkendes af udvalget. Så kommissoriet er endeligt godkendt, da det ikke indeholder væsentlige ændringer ud over hvad der i forvejen er aftalt med Naturgruppen.

15 Naturgruppen Mødedato Side Planerne om et nyt stadion Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 15/18539 Naturgruppen Indledning/Baggrund Helle Øelund, DN, på vegne af DN, DOF, Friluftsrådet og Agenda 21 Hvor langt er man med Stadionplanerne? Indstilling Helle Øelund: Er 50 millioner kr. et realistisk beløb til renovering? Johannes Hecht-Nielsen: ja til 1. division. Et stort antal siddende og en række faciliteter, varme i banen og lys m.m. Der var et møde i går med drøftelser. Måske vil man vil pege på en anden beslutning. Man kan godt beslutte en placering i år, men der sker ikke noget før Ting kan ændre sig inden da. Eget forslag i Kvistgård er vist stadig med i drøftelserne. Det uheldige er at det er privat, hvor noget udlægges til boliger, så man skal ud og købe. Men infrastrukturen er bedst her.

16 Naturgruppen Mødedato Side Orientering fra Naturgruppen Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: Naturgruppen Indstilling Søren Hansen: Vi har indsendt bemærkninger 1 døgn for sent til planstrategien. Håber det kommer med. Johannes Hecht-Nielsen: det er ikke som klagefrister, så det kommer nok med. Søren Hansen: Status for klagesagen i Borsholm? Johannes Hecht-Nielsen: den ligger nok stadig i Natur- og Miljøklagenævnet. Helle Øelund: Afgørelse fra Natur- og Miljøklagenævnet, at den lille sti fra stien rundt om Gurre Sø ned til Peter Beiers bro, kan ikke lukkes med mindre den lukkes helt, med et hegn, så han ikke selv kan gå der. Svar til planstrategien: alle, der har sendt svar til planstrategien, sender til de andre i Naturgruppen. Mogens Aarsleff: 2 frugtlunde, doneret af Agenda 21, og plantet af skolebørn. Jørgen Hansen: er ikke kommet videre med rovfugle pælene i Vestkilen, men det kommer. Ebbe Nielsen: der er kommet sygdom i minkfarmene. Fanger færre mink i fælderne, men ved ikke, om der er sammenhæng. Har ikke set en syg mink endnu.

17 Naturgruppen Mødedato Side Orientering fra Helsingør kommune Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: Naturgruppen Indstilling Johannes Hecht-Nielsen: kommunen uddeler Miljøprisen den 8-12 kl. 12. Alle er velkomne. Anne-Marie Møldrup: vi fortsætter arbejdet med revision af naturplejeplanen med inddragelse af videnspersoner om naturen i kommunen, selv om regeringen ikke ønsker det grønne danmarkskort i kommuneplanen. Nikolaj Brejl: Er virksomhedsoverdraget til Nordsjællands Park og Vej, som er et 60 selskab, ejet af Helsingør og Fredensborg kommuner. Søren Hansen: Tanker om et større forsynings selskab? Johannes Hecht-Nielsen: vi ser på det, men ved det ikke endnu. Der er generelt tendenser mod større kommunesamarbejder efter kommunalreformen.

18 Naturgruppen Mødedato Side Møder i 2016 Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: Naturgruppen Indledning/Baggrund Møder i 2016 foreslås som sædvanlig til sidste torsdag i februar, maj, september og november, dvs. 25. februar, 26. maj, 29. september, 24. november, fra kl , med julefrokost i forlængelse af mødet den 24. november. Indstilling Godkendt

19 Naturgruppen Mødedato Side Eventuelt Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: Naturgruppen Indstilling Mogens Aarsleff: Udsendt materiale om bibeplantninger. Ebbe Kanneworff: kunne landbruget lave mere randzone til bier. Og vejbeplantning til bier? Slåning af grøftekanter? Sender punkt til næste møde.

20 Naturgruppen Mødedato Side 20 Bilagsliste 6. Friluftsrådets friluftsstrategi, årets friluftskommune 1. Oplæg om kommunale friluftsstrategier.pptx (310500/15) 9. Kløverstier 1. Powerpoint om Kløverstier - HELSINGØR.pptx (310510/15) 10. Kommende fredninger 1. Brev om forslag til fredning af Keldsø fra DN.pdf (310648/15) 2. DN-Notat om fredning af Keld Sø.pdf (310642/15) 3. Kortbilag med kommunegrænse (310643/15) 12. Opdatering af kommissoriet for Naturgruppen 1. forslag til revideret kommissorium (294542/15)

21 Bilag: 6.1. Oplæg om kommunale friluftsstrategier.pptx Udvalg: Naturgruppen Mødedato: 26. november Kl. 16:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /15

22 Kommunal planlægning og forvaltning af friluftsliv Når planlægning og oplevelser går hånd i hånd

23 Disposition 1. Hvad er friluftsliv? 1. Samarbejde på tværs af forvaltninger 1. Kombinationen af friluftsliv og klimatilpasninger 1. Gode eksempler på friluftsprojekter fra andre kommuner 1. Friluftsstrategierne - hvad er det og hvordan arbejder andre kommuner med dem 1. Friluftsstrategi for Hørsholm kommune 2

24 Hvad er friluftsliv? Friluftsliv er noget, vi gør udenfor, frivilligt og i fritiden, og som ikke foregår i hjemmet, på arbejdspladsen eller på sportspladsen. Friluftsliv medfører ofte fysisk aktivitet og naturoplevelser, og er lystbetonet det er noget, man gør fordi man har lyst til det. Eksempler Stille naturoplevelser (fx se på fugle, gå vandreture) Fysiske aktiviteter (fx løbe o-løb, køre mountainbike) Støjende aktiviteter (fx jagt, motocross, vandski) Til vands, til lands og i luften (fx windsurfing, svæveflyvning) 3

25 Eksempler på friluftsorganisationer Danmarks civile Hundeførerforening Danmarks Cykle Union Danmarks Fritidssejler Union Danmarks Idræts Forbund Danmarks Jægerforbund Danmarks Skiforbund Danmarks Sportsfiskerforbund Dansk Amatørfiskerforening Dansk Autocamper Forening Dansk Automobil Sports Union Dansk Camping Union Dansk Cyklist Forbund Dansk Faldskærms Union Dansk Firmaidrætsforbund Dansk Forening for Rosport Dansk Fritidsfiskerforbund Dansk Golf Union Dansk Islandshesteforening Dansk Kano og Kajak Forbund Dansk Kennel Klub Dansk Land Rover Klub 4 Dansk Naturist Union Dansk Orienterings Forbund Dansk Ornitologisk Forening Dansk Ride Forbund Dansk Sejlunion Dansk Svæveflyver Union Dansk Vandrelaug Dansk Vandski Forbund Danske Baptisters Spejderkorps DGI Danske Naturister Danske Tursejlere De grønne pigespejdere De Gule Spejdere Det Danske Spejderkorps DK CAMP Havkajakroerne KFUM Spejderne i Danmark Kongelig Dansk Aeroklub Modelflyvning Danmark Naturvejlederforeningen i Danmark

26 Samarbejde på tværs af forvaltninger Friluftsliv kan med fordel indgå i mange af kommunens udvalg og fagcentre. Ved at fokusere på tværgående indsatser mellem kommunale opgaveområder som sundhed, børn og unge, skole, ældre, erhverv, kultur og fritid, miljø og natur, trafik mv. kan der opnås flere synergieffekter. Fx kan et klimatilpasningsprojekt beskytte grundejere mod oversvømmelse og samtidig skabe et rekreativt område. Gennem tværsektorielt samarbejde kan der skabes relationer mellem natur, miljø, friluftsliv og sundhed. Borgerne kan få bedre mulighed for at dyrke friluftsliv, hvilket giver livskvalitet, sundhed og velvære. Fx har skolerne behov for grønne omgivelser, for at eleverne kan lære om naturen og studere planter og dyr i det fri. Her kan naturforbedring kombineres med formidling. 5

27 Friluftsliv og klimatilpasninger 6

28 Gode eksempler på friluftsprojekter Hedebostien Naturrum i gammel mølle Find vej i. Fra råstofgrav til friluftsområde Dykkerlokaliteter 7

29 Hedebostien fra fjord til bugt 8

30 Naturrum i Egebjerg mølle 9

31 Vang granitbrud Bornholms friluftscenter 10

32 Skabelse af et kunstigt rev I Svendborg Kommune har man grebet opgaven an på en ny og anderledes måde. Man planlægger at sænke den gamle Ærøsund færge i Øhavet og dermed skabe et kunstigt rev, men også skabe en dykkerattraktion med en kulturhistorisk dimension - som et levende undervandsmuseum der fortæller lokalhistorien. Sønderborg Kommune har anlagt et stenrev ved Middelgrund, ved at genbruge sten der er gravet op i forbindelse med udgravninger fra en motorvej samt donationer fra lokale landmænd 11

33 Kommunal friluftsstrategi 12

34 Hvorfor lave en friluftsstrategi? Integration i forskellige planer og koordinering mellem forskellige forvaltninger Ved at fokusere på tværgående indsat ser mellem kommunale opgaveområder som sundhed, børn og unge, skole, ældre, erhverv, kultur og fritid, miljø og natur, kan der opnås flere synergieffekter. 13

35 Hvorfor lave en friluftsstrategi? Integration i forskellige planer og koordinering mellem forskellige forvaltninger Sundhed Friluftsliv og ophold i natur og grønne områder kan forebygge en række livsstils relaterede sygdomme så som stress, depressioner, overvægt, type 2 diabetes og hjerte kar sygdomme. Opholdet har i sig selv en stress reducerende virkning ved påvirkning af puls, blodtryk og muskelspændinger samt positiv indflydelse på humør og helbred. (Skov & Landskab, 2005) Ældre mennesker, der tilbringer tid udendørs, har bedre helbred, sover bedre, har færre tegn på depressioner, bedre koncentrationsevne, mere stabilt blodtryk og mindre knogleskørhed end ældre, der ikke er så meget ude. Raske mennesker med god kondition giver færre udgifter for kommunen og er derfor værd at investere i. 14

36 Hvorfor lave en friluftsstrategi? Integration i forskellige planer og koordinering mellem forskellige forvaltninger Sundhed Bosætning Gode vilkår for friluftslivet har indflydelse på kommunens image og tiltrækningskraft på nye borgere og erhverv. Grønne områder og smuk natur er en vigtig faktor for valg af bosted for mange danskere adgangen til rekreative områder er (efter jobmuligheder) den næst vigtigste faktor i danskernes valg af bosætningskommune. Gennem et stort udbud af friluftsarealer og en stor andel grønne områder, god natur og sundt miljø kan kommunen tiltrække økonomisk stærke borgere og skabe økonomisk vækst og arbejdspladser på baggrund af nye erhvervsmuligheder. 15

37 Hvorfor lave en friluftsstrategi? Integration i forskellige planer og koordinering mellem forskellige forvaltninger Sundhed Bosætning Turisme 16 Natur, naturoplevelser og friluftsmuligheder er en væsentlig faktor, når turister vælger destination. Lystfiskeri i Danmark generere en omsætning på 2,9 milliarder kroner.

38 Hvorfor lave en friluftsstrategi? Integration i forskellige planer og koordinering mellem forskellige forvaltninger Sundhed Bosætning Turisme Balance mellem benyttelse og beskyttelse Friluftsliv indebærer i varierende grad en forstyrrelse af netop den natur, der er en afgørende forudsætning for værdien af naturoplevelsen. Derfor er balancen mellem friluftsliv og beskyttelse af naturen. Balance kan opnås ved at sikre udvikling af friluftslivet i de robuste områder og formidling af naturbeskyttelse og fokus på stille naturoplevelser i sårbare områder. Fornuftig planlægning og fleksibel natur forvaltning er et værktøj til at opnå balancen. En differentiering i intensiteten af faciliteter er et eksempel på dette. Faciliteter styrer benyttelsen. Børn der lærer om naturen og bruger naturen er sunde, glade, kloge og vokser op som ansvarlige voksne, der benytter og beskytter naturen. 17

39 Hvorfor lave en friluftsstrategi? Integration i forskellige planer og koordinering mellem forskellige forvaltninger Klimatilpasningsplaner og klimatilpasnings projekter kan samtænkes med idéer, der kan forbedre de rekreative forhold både i byer og på landet. Stier på diger Sundhed Bosætning Sejlads og vandleg i vandreservoir Turisme Balance mellem benyttelse og beskyttelse Skovrejsning Klimatilpasning Grønne tage 18

40 Hvorfor lave en friluftsstrategi? Fordi kommunerne ikke planlægger strategisk for friluftsliv. Det bliver ad hoc projekter lidt ad gangen. Fordi det hjælper embedsmændene med at få friluftsprojekter accepteret. Fordi det giver større mulighed for økonomisk tilskud fra fonde. Kun 18% af kommuneplanerne rummer afsnit om friluftsliv (set i forhold til ønsket om det på 66%). Kun 70% af kommuneplanerne rummer retningslinjer for rekreative stier. 19

41 Hvad kan friluftsstrategien rumme? Mål, visioner og handlingsplaner for: Stille oplevelser, støjende friluftsaktiviteter Faciliteter, aktiviteter Stier og støttepunkter Friluftsliv, natur og formidling i: - By, åben land, skov, kyst 20

42 Hvad kan friluftsstrategien rumme? 21

43 Hvad kan friluftsstrategien rumme? Eksempler på målsætninger: Kommunen vil have øje for nye friluftsformer, der appellerer til fremtidens borgere, turister og virksomheder. Indsatsen skal gavne både det uorganiserede og organiserede friluftsliv. Kommunen vil bidrage til at udbygge et nyt friluftstema omkring heste og turridning. Søsporten skal have et løft med faciliteter og adgang til kyst og strand. Vi vil være Danmarks førende havkajakområde. 22

44 Hvordan kan borgerne bidrage? Spørg dem om behov eller ønsker Mangler der ridestier i kommunen? Hvor kan du lufte din hund uden snor? Hvor kan man tænde bål i kommunen? Hvor meget skov er der i kommunen? Hvor kan man løbe orienteringsløb? Er der behov for at mountainbikespor i kommunen? Kender du et godt sted til et fugletårn? Hvor er den nærmeste løberute? 23

45 Kom med dine gode idéer Skal den nedlagte jernbane omdannes til en cykelsti? Skal den gamle færge omdannes til et kunstigt rev? Skal der være et havnebad i havnen? Hvad kan vi bruge den nedlagte skole til? Hvilke aktiviteter bør der være i den gamle grusgrav? Kan det gamle fyr omdannes til et naturrum? Er der interesse for et græsningslaug? 24

46 Borgermøde om Lilleådalen 25

47 Indledende overvejelser om strategien Helsingørmotorvejen deler kommunen op i to: en østlig del præget af by og kyst. en vestlige del præget af åbent land og skov. Hvordan er adgangsforholdene til det åbne land, skov og kysten? Hvad er visionen for friluftsliv i kommunen? Hvad er målet for friluftsliv på Sjælsø, det åbne land, skovene, kysten, byen? Er naturformidlingen god nok? Retningslinjer for friluftsliv i kommende planlægning, fx grønt nærhedsprincip osv. 26

48 Hvad får man? Et dokument der kan koordinere og integrere eksisterende aktiviteter og politikker. Et dokument der giver en udviklingsretning. Et dokument der kan koordinere og integrere friluftsliv i nye aktiviteter og politikker. Det handler om at formulere en strategi, gennem en dialogbaseret og inkluderende proces, der kan guide og koordinere fremtidige handlinger og beslutninger. 27

49 Ressourcer Kommunale friluftsstrategier skal ikke nødvendigvis ledsages af penge. Strategien skal ikke gennemføres straks. Det er langsigtede mål og visioner. Strategien tages frem, når mulighederne for at implementere den melder sig. Strategien skal ligge i baghovedet og huskes, når andre projekter iværksættes. 28

50 Få hjælp i Friluftsrådets nye publikation Friluftsrådet har udgivet en publikation, der giver gode råd og ideer til processen frem mod en kommunal friluftsstrategi. Kommunale friluftsstrategier gode råd og ideer til processen Friluftsrådet har også udgivet to publikationer med gode råd om indholdet i friluftsplanlægningen. Friluftsliv, Inspiration til politik, plan og praksis Friluftsplanlægning 29

51 Tak for opmærksomheden 30

52 Bilag: 9.1. Powerpoint om Kløverstier - HELSINGØR.pptx Udvalg: Naturgruppen Mødedato: 26. november Kl. 16:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /15

53 Velkommen til Kløverstier - introduktion Kløverstier til Helsingør 26. november 2015

54 Hvad er Kløverstier? Et nyt stikoncept, der skal oprettes i hele landet. Et frilufts- og motionskoncept, der er udviklet af Friluftsrådet i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, Dansk Firmaidrætsforbund og 10 pilotkommuner. En Kløversti består af fire ruter, der alle udgår fra en centralt placeret Kløverstipæl. Hver af de fire ruter har en bestemt længde og en bestemt farve. Længder: 2,5 km; 5 km; 7,5 km og 10 km eller derover. Farver: grøn, blå, rød og sort inspireret af alpint skiløb. 2

55 Hvad er Kløverstier? Stierne ligger alle i byer eller i bynære områder. Det er nye, afmærkede ruter, der typisk etableres på eksisterende veje og stier. Der skal være interessepunkter, som brugerne af stierne kan læse om undervejs. Interessepunkterne kan være alt fra middelalderborge, slotte, ruiner eller historiske myter men også skoler, shelters og kirker kan være gode interessepunkter. Interessepunkterne skal beskrives med sjove historier, billeder eller videoer på Endomondo (mobilapplikation) og i en brochure. 3

56 Fakta om Kløverstiprojektet Projektet er finansieret af Nordea-fonden og Udlodningsmidler til Friluftsliv med tilsammen 6,5 mio. kr. Kløverstiprojektet ledes af et partnerskab mellem DGI, DIF, Dansk Firmaidrætsforbund og Friluftsrådet og har øverst en styregruppe med repræsentanter fra de fire organisationer og Nordea-fonden. Projektet ledes dagligt i Friluftsrådet Kløverstikonceptet er udviklet i tæt samarbejde med 10 pilotkommuner 4

57 Der er åbnet 49 Kløverstier i 34 kommuner: Jylland: 16 kommuner 20 stier 5 Aalborg (Nørresundby) Hjørring (Hjørring, Løkken og Hirtshals) Rebild (Øster Hornum) Thisted Morsø Kommune (Nykøbing) Skive Kommune (Lem) Lemvig Kommune (Gudum) Norddjurs (Grenaa) Syddjurs (Kolind) Ringkøbing-Skjern Hedensted (Hornsyld) Vejle (Nørremarken og Søndermarken) Vejen (Holsted) Kolding Tønder (Løgumkloster og Bredebro) Aabenraa

58 Der er åbnet Kløverstier i 34 kommuner: Fyn: 4 kommuner 8 stier 6 Middelfart Nordfyn (Bogense, Søndersø og Otterup) Kerteminde (Kerteminde, Munkebo og Langeskov) Svendborg

59 Der er åbnet Kløverstier i 34 kommuner: Sjælland og øer: 14 kommuner 21 stier 7 Allerød (Lillerød og Lynge) Rudersdal (Dyrehaven) Tårnby (Vestamager) Brøndby (Brøndby og Brøndby Strand) Vallensbæk Ishøj Glostrup Høje-Taastrup (Hedehusene og Høje-Taastrup) Solrød Odsherred (Hørve) Kalundborg (Kalundborg, Høng, Ubby og Reersø) Slagelse (Slagelse og Korsør) Næstved (Fuglebjerg) Lolland (Søllested)

60 I øjeblikket arbejder mange nye kommuner med Kløverstier: Syddjurs Kommune Nordfyns Kommune Nyborg Kommune Næstved Kommune Tønder Kommune Lemvig Kommune Guldborgsund Kommune Århus Kommune Hirtshals Kommune Hvidovre Kommune Gribskov Kommune 8

61 Krav til Kløverstier 1. Kløverstierne består af 4 ruter med hver sin farve 2. Grøn rute skal være 2,5 km Blå rute skal være 5 km Rød rute skal være 7,5 km Sort rute skal være 10 km eller længere Alle 4 ruter skal udspringe samme sted fra en central plads eller et andet knudepunkt i byen Det skal være et naturligt samlingspunkt i byen som for eksempel et torv, en plads, idrætshal eller lignende. 9

62 Krav til Kløverstier - fortsat 3. De 4 ruter i en Kløversti skal have mindst muligt sammenfaldende forløb for at sikre de mest spændende og alsidige valg for brugerne Kløverstierne må dog gerne være sammenfaldende med andre rekreative ruter som for eksempel Sundhedsspor, Spor i Landskabet eller andre lokale stier. 4. Planlægningen af Kløverstier skal ske på baggrund af en borgerinddragende proces De lokale borgere, foreninger, klubber, skoler og institutioner ved, hvad der rører sig, hvilke tilbud der trænger til nyt liv, hvilke lokale historier der kan fortælles, hvilke aktivitetstilbud skolerne har brug for, og hvilke lokale natur- og kulturseværdigheder institutionerne gerne vil besøge. Lokale turismeorganisationer og virksomheder som for eksempel hoteller har typisk også kendskab til efterspørgslen efter rekreative muligheder i lokalområdet. 10

63 Krav til Kløverstier - fortsat 5. Kløverstierne skal have en passende mængde interessepunkter Der skal være mest mulig spændende formidling undervejs, samtidig med at brugervenligheden i både de trykte og elektroniske medier skal sikres. Interessepunkterne kan formidles gennem tekst, fotos og film, som der bør være et passende forhold mellem. Mængden af interessepunkter vil afhænge af lokale forhold. Et vejledende antal er: 11 Grøn rute (2,5 km) : 4-6 interessepunkter Blå rute (5 km) : 5-7 interessepunkter Rød rute (7,5 km) : 6-8 interessepunkter Sort rute (> 10 km) : min. 10 interessepunkter

64 Krav til Kløverstier - fortsat 6. Kløverstiernes indhold skal være af høj kvalitet og skal revideres og opdateres minimum en gang om året Interessepunkter på Kløverstierne kan være aktivitets- og bevægelsesmuligheder, oplevelsesmuligheder, natur- og kulturseværdigheder, friluftsfaciliteter, historiske steder, steder af lokal betydning og meget andet. Interessepunkterne skal være spændende for både lokale brugere af stierne og besøgende ude fra, og deres indhold skal formidles på en ny måde. Der skal minimum en gang om året etableres nye interessepunkter, eller de eksisterende skal opdateres i forhold til den formidling, der er knyttet til dem i form af tekst, fotos eller film. 12

65 Krav til Kløverstier - fortsat 7. Formidling af Kløverstierne og deres seværdigheder skal som minimum ske gennem Endomondos mobil applikation og en trykt folder Ruter og interessepunkter oprettes i Endomondos mobil applikation og på med ruter på kort samt tekst, billeder og film. Det er valgfrit, om man ønsker at fremhæve ruterne (få dem til at fremtræde øverst på listen over anbefalede ruter) for 1000,- kr. per kløverrute per år (inkl. moms). I alt 4000,- kr. per Kløversti per år. Der skal udarbejdes en trykt folder i fast skabelon i Kløverstiernes design med kort, tekst og billeder. 13

66 Elektronisk formidling Projektet har indgået et samarbejde med Endomondo, således at Kløverstierne bliver en del af Endomondo som anbefalede ruter. Endomondo er et forum hvor man på en sjov, social og motiverende måde, via sin mobiltelefon, kan tracke løbeture, cykelture og andre sportsgrene. Fra den 14. oktober 2011 vil man også kunne finde vej på Kløverstierne og læse, se og høre om seværdigheder undervejs på ruterne. Kommunerne oploader selv ruteforløb og beskrivelser/billeder/film. Kløverstierne bliver mod betaling af et lille beløb fremhævet som de øverst anbefalede et år ad gangen. Endomondo er et dansk firma med 12 mio. brugere på verdensplan. I Danmark er der ca registrerede brugere. 14

67 Krav til Kløverstier - fortsat 8. Kløverstikonceptets skilteprogram og designmanual skal anvendes Designmanualen er fleksibel og tillader indpasning i lokale skilteprogrammer. Der er frit leverandør- og producentvalg. Det er vigtigt at sikre ensartethed i vejvisningen i både den fysiske skiltning, i den trykte folder og i Endomondo. Alle ruter skal kunne tilgås fra begge retninger. 9. Sponsorlogoer og reklameskilte må ikke anvendes i Kløverstifolderen eller opsættes på Kløverstiernes faste installationer som pæle, informationsskilte og formidlingstavler 10. Alle ruter (forløb og indhold) skal inden endelig etablering godkendes i Friluftsrådet Når ruteforløbene og interessepunkterne er vedtaget i kommunen, skal de fremsendes til godkendelse i Friluftsrådet. 15

68 Krav til Kløverstier - fortsat 11. Kløverstierne skal være færdigetablerede inden udgangen af september 16 16

69 Events på Kløverstierne Pinsetur, nytårstur, sjov for borgere Årlig Kløverstidag Skolernes motionsløb Guidede ture med naturvejledere Udfordre borgerne gennem Endomondo De lokale foreninger kan flytte deres aktiviteter ud på Kløverstierne Skolerne kan bruge formidlingen i deres undervisning Institutioner kan gå tur på Kløverstierne Osv. 17

70 Hvad koster det? kr. til indkøb af skilte, pæle, stolper, maling, infostandere o. lign. Arbejdstid til nedgravning af pæle mv. Arbejdstid til projektledelse i forvaltningen 1.000,- kr. per rute per år hvis de skal promoveres hos Endomondo (4.000,- kr. per Kløversti) Økonomisk tilskud ,- kr. i tilskud til skilte, pæle, osv. til 1. Kløversti á 4 ruter, ,- kr. til 2. Kløversti á 4 ruter og ,- kr. til 3. Kløversti á 4 ruter. 18 Tilskud til foldere og åbningsarrangementer kr. per Kløversti

71 Hvad nu? 1. Beslut om det er det I ønsker, nedsæt projektgruppe og en koordinator. 2. Afhold brainstormmøde (a la Hvad skal Kløverstierne bruges til her i vores bydel? ) 3. Fastlæg hvor Kløverstierne skal udspringe fra 4. Indsend projektbeskrivelse med tidsplan og finansieringsplan til Friluftsrådet 5. Involver lokale borgere og foreninger i fastlæggelse af ruteforløb og valg af interessepunkter 6. Osv 19

72 Hvor kan man finde mere information? find fakta, oplæg, projektbeskrivelser, manualer, pressemeddelelser mv. Følg Kløverstierne på Facebook ( Hos Friluftsrådet projektleder Dorte Tegtmeier, tlf , Hos kredsbestyrelserne Hos dem der har etableret Kløverstier find kontaktoplysninger til de ansvarlige på ovenstående hjemmeside Hos partnerskabsorganisationerne find kontaktoplysninger på ovenstående hjemmeside 20

73 21

74 22

75 23

76 24

77 25

78 26

79 27

80 28

81 29

82 30

83 Tak for i dag 31

84 Bilag: Brev om forslag til fredning af Keldsø fra DN.pdf Udvalg: Naturgruppen Mødedato: 26. november Kl. 16:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /15

85 Dato: 28. maj 2015 Til: Helsingør og Gribskov kommuner Masnedøgade København Ø Telefon: Mail: Invitation til samarbejde om fredningssag for Keld Sø med omgivelser Danmarks Naturfredningsforening (DN) har gennem mange år haft et ønske om at få fredet landskabet syd for Hellebjergvej mellem Plejeltvej og Villingerødvej. Landskabet fremtræder i dag sammenhængende og med en stor landskabelig skønhed. Centralt i landskabet ligger den afvandede Keld Sø, hvis østlige del er omfattet af naturbeskyttelseslovens 3, mens den vestlige del gennem en årrække har ligget brak med kvægafgræsning og en genopdyrkningsaftale. DNs vision er, at der lægges en landskabsfredning på området, som sikrer landskabet imod udsigtshæmmende tilplantning, skæmmende byggerier og tekniske anlæg samt råstofgravning. Her ud over er det oplagt at undersøge muligheden for at udtage den tidligere søbund (ca. 32 ha) permanent af landbrugsdriften samt vurdere offentlighedens muligheder for adgang i området med henblik på at forbedre denne hvis der er behov for det. DN forventer at forberede en fredningssag i løbet af de næste par måneder, og vil i den forbindelse invitere Gribskov og Helsingør til at samarbejde om fredningen. Vedlagt et kort over området med omtrentlig afgrænsning af det kommende fredningsområde. Med venlig hilsen Birgitte Bang Ingrisch, fredningsleder , bbi@dn.dk

86 2

87 Bilag: DN-Notat om fredning af Keld Sø.pdf Udvalg: Naturgruppen Mødedato: 26. november Kl. 16:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /15

88 Dato: 6. august 2015 Birgitte Bang Ingrisch, , Notat om fredningssag for Keld Sø Baggrund DN har gennem mange år ønsket det store sammenhængende landskab mellem Hellebjergvej, Plejeltvej, Klostermarksvej og Villingsrødvej fredet. Området har store både landskabelige, geologiske, naturmæssige og kulturhistoriske værdier, og udgør en vigtig naturmæssig og rekreativ brik imellem andre fredede eller på anden måde beskyttede områder. Mod vest ligger Snævret Skov, mod nord er der direkte sammenhæng med Ruslandsfredningen og mod øst støder området op til Havreholm og videre østpå Klosterris Hegn. DN har truffet beslutning om at rejse en fredningssag for ca. 270 ha med det formål at sikre områdets store værdier og kvaliteter for fremtiden. Der er pt. ingen akutte trusler imod området, men DN ved at der erfaringsvist kan opstå ønsker hos lodsejere og myndigheder, som gør det vanskeligt at bevare områdets fredningsværdier. Samtidig er vi bekendte med at området, som er afvandet sø, flere steder er vandlidende, og dermed i risiko for yderligere dræning hvis ikke den nuværende naturtilstand sikres og evt. forbedres. Landskabet Keld Sø området er et større sammenhængende uforstyrret landskab. Det er en stor kvalitet, da åbne landskaber ofte fremtræder fragmenteret af bebyggelser og infrastruktur, som større vejanlæg, elmaster og andre tekniske anlæg, der kan forstyrre landskabsoplevelsen. Det åbne ådals- og sølandskab ved Keldsø danner en naturmæssig og landskabelig kontrast til de omgivne højere beliggende skovlandskaber og tørre hede- og overdrevslandskaber. Landskabet er præget af særlige terrænformer overvejende dannet af smeltevandfloder ved isens afsmeltning i sidste istid. Ved senere havstigninger trængte havet ind i smeltevandsdalene og dannede fjorde langt ind i landskabet. Ved Keldsø ses stenalderfjordens afgrænsning stadig i terrænformerne, ved den tidligere kystskrænt, der er beliggende i Keldsø's sydlige del. Ved senere landhævninger blev Keldsø afsnøret, og den øvrige stenalderfjord tørlagt. Vandløbene Keldsø Å, Esrum Å, Gurre Å og Pandhave Å banede sig vej fra Gurre Sø og Esrum Sø, til Kattegat gennem de lavtliggende dalstrøg. Keldsø er i dag under afdræning men den tidligere søafgrænsning erkendes fortsat i landskabet. Områdets fugleliv Området er et stort fladt engområde. En del af dette område er tidvist oversvømmet især i vinter og forårsmånederne. Det tiltrækker mange vandfugle som op til 270 sangsvaner, 1400 af forskellige arter gæs og ænder, som overvintrer, raster og fouragerer på denne optimale biotop. Endvidere overvintrer en del rovfugle i omegnen, disse rovfugle fouragerer på det store engområde, det gælder især fjeldvåge, blå kærhøg, musvåge, vandrefalk og duehøg.

89 I forårstiden, når den store nordgående strøm af fugle trækker hen over området, raster endnu flere svaner, gæs, ænder og rovfugle. Og det er et af de få steder i Nordsjælland, hvor flokke af traner slår sig blivende ned på engene. Områdets naturpotentiale Områdets enge, moser, overdrev, småsøer og vandløb danner stor variation i landskabet. Samtidig gør landskabets åbne karakter Keld Sø til et naturmæssigt værdifuldt alternativ til nabolandskabernes anderledes tilgroede karakter, og giver raste- fouragerings- og ynglemuligheder til en lang række truede arter af fugle. Sættes der med tiden mere vand på den tørlagte Keld Sø, vil dette understøtte området som hot spot for fuglelivet. Keldsø-området er endvidere vandringszone for hjortevildt, herunder blandt andet flokke af krondyr. Områdets kulturhistoriske interesser Der er inden for fredningsområdet gjort adskillige offerfund fra bronzealderen. Umiddelbart nord for fredningsområdet, inde i Ruslandsfredningen ligger Hellebjerg, der som navnet indikerer, har været et helligt sted. Områdets rekreative værdier Stier inden for fredningsområdet knytter flere steder an til stier uden for fredningsområdet. Den berømte internationale pilgrimsrute som går fra højt oppe i Sverige til Santiago de Compostella i Spanien krydser således hen over fredningsområdet på en strækning mellem Havreholm i øst og Esrum i vest. Det er i dag ikke muligt at krydse området fra Ruslandsfredningen i nord ned og ramme pilgrimsstien, men med etableringen af kun ca. 200 meter ny sti kan man sammenbinde det nordlige stisystem med pilgrimsstien, og dermed øge den rekreative anvendelse betragteligt. Forslag til fredningsbestemmelser 1 Fredningens formål Formålet med fredningen er - at sikre og forbedre det nuværende egnskarakteristiske åbne landskab ved Keld Sø, der med enge, moser, overdrev, småsøer og vandløb danner stor variation i landskabet, - at sikre og øge den biologiske mangfoldighed i området og forbedre levevilkårene for et rigt dyre- og planteliv, - at beskytte de geologiske terrænformer og sikre deres formidling, - at sikre områdets kulturspor, - at fastholde offentlighedens ret til færdsel samt sikre og forbedre adgangsmulighederne gennem et fastlagt stisystem og - at sikre mulighed for naturpleje. 2 Bevaring af området Området skal bevares i den nuværende tilstand, med mindre en tilstandsændring er påbudt eller tilladt i de følgende bestemmelser eller tillades ved dispensation. Dog er fredningen ikke 2

90 til hinder for, at der kan ske naturgenopretning i området med gendannelse af den naturlige hydrologi, herunder gendannelse af hele eller dele af Keld Sø og Keld Sø enge. Fredningsnævnets godkendelse erstatter ikke nødvendige tilladelser eller dispensationer, som skal indhentes ved andre myndigheder. 3 Arealernes drift og anvendelse Landbrugsdriften kan foregå som hidtil. Dog må der ikke tilplantes med eksempelvis juletræer, pyntegrønt, frugttræer, vildtremiser og lignende og der må ikke dyrkes flerårige udsigtshæmmende afgrøder som eksempelvis elefantgræs og energipil. Den tidligere søbund, der er angivet med særlig signatur på fredningskortet, skal henligge udyrket og må ikke oppløjes, gødskes, sprøjtes eller kalkes. Arealer omfattet af naturbeskyttelseslovens 3 må ikke omlægges og må ikke gødskes, sprøjtes eller kalkes. Haver kan, uanset ovennævnte bestemmelser, udnyttes som hidtil og herunder tilplantes eller omlægges på sædvanlig vis, men havearealerne må ikke udvides. Afskærmende beplantning omkring skæmmende driftsbygninger er tilladt. Der må ikke etableres nye læhegn. Eksisterende læhegn må vedligeholdes ved enkelte genplantninger med hjemmehørende løvtræarter. Historiske læhegn skal bevares til de forgår af sig selv. Eksisterende løvtræsarealer skal opretholdes. 4 Bebyggelse Der må ikke opføres ny selvstændig bebyggelse, herunder ridehaller, skure, boder, jagthytter, transformerstationer, drivhuse og lignende. Drivhuse og skure i eksisterende haver er dog tilladt. Tilbygning til og udvendig ombygning af eksisterende bygninger kræver godkendelse af fredningsnævnet med hensyn til størrelse samt udformning inkl. materiale- og farvevalg. Bygninger som er nødvendige for landbrugsdriften kan opføres i tilknytning til eksisterende bebyggelse efter forudgående godkendelse af fredningsnævnet for så vidt angår byggeriets udformning, størrelse og placering. Fredningen er ikke til hinder for anbringelse af sædvanlige læskure for får, kreaturer og lignende efter fredningsnævnets godkendelse af udformning, størrelse og placering. 5 Faste konstruktioner og anlæg Der må ikke etableres faste anlæg og konstruktioner som f.eks. tårne, vindmøller, tankanlæg, transformerstationer og master. Der må ikke føres luftledninger over arealerne. Der må kun etableres sædvanlig nedadrettet belysning og kun i tilknytning til boliger og driftsbygninger. Udenfor have- og gårdspladsarealer må der ikke anbringes campingvogne eller lignende, og teltslagning må ikke finde sted. Etablering af sportsanlæg som golfbaner, skydebaner, motorbaner, ridebaner og landingsbaner for fly og helikoptere mv. er ikke tilladt. 3

91 Der må alene opsættes sædvanlige landbrugshegn til husdyrbrug (trådhegn på hegnspæle), som tillader vildtet at bevæge sig frit over arealerne. Hegnene skal holdes i jordfarver og usædvanlig hegning er ikke tilladt, herunder fx blafrehegn og træhegn (hestehegn). Der må opsættes informationstavler til formidling af fredningen på foranledning af plejemyndigheden og med placering efter aftale med lodsejeren. Der må ikke anlægges nye veje eller ændres belægning på eksisterende veje. Almindelig vedligeholdelse af mark- og skovveje med eksempelvis sten, brædder eller grus er tilladt. Nye stier, som efter fredningen er tilladt, kan etableres. Fredningen er ikke til hinder for etablering af de nødvendige foranstaltninger i forbindelse med pleje, anlæg af stier mv., f. eks. stenter, drikkeanlæg, fangfolde og lignende. Der må ikke etableres nye grøfter eller dræn. Eksisterende dræn og grøfter kan fastholdes og vedligeholdes men må ikke intensiveres. Vandløbsbygværket under broen ved Villingerødvej, Keldsø Å, må ikke ændres for større vandgennemstrømning (vandsluget). Der må ikke etableres permanent oplag af maskiner i det åbne land. 6 Terrænændringer mv. Terrænændringer herunder råstofindvinding er ikke tilladt. Dog kan der ske terrænændringer som led i en naturgenopretning (jf. 2), eller som mindre terrænændringer i forbindelse med byggeri og anlæg efter fredningsnævnets godkendelse. 7 Offentlighedens adgang Offentlighedens adgangs- og opholdsret i området følger af de almindelige bestemmelser i gældende love, og eksisterende veje og stier er således åbne for offentlighedens færdsel til fods eller cykel, jf. naturbeskyttelseslovens 26. Eksisterende stier, som vist med særlig signatur på fredningskortet, må ikke nedlægges og offentlighedens adgang ikke hindres. Fredningsnævnet kan godkende, at stiers og vejes nuværende trace kan ændres, hvis der er særlige samfundsmæssige begrundelser, og hvis den samlede stiforbindelse gennem landskabet opretholdes. Senest 1 år efter fredningens gennemførelse skal den på fredningskortet angivne nye sti etableres på plejemyndighedens foranledning. 8 Plejemyndighed og plejeplaner Plejen tilrettelægges så den opfylder fredningens formål. Gribskov og Helsingør kommuner er plejemyndighed på de private og kommunalt ejede arealer, mens Naturstyrelsen er plejemyndighed på de statsejede arealer. Plejemyndigheden udarbejder en plejeplan over det fredede område senest 1 år efter fredningens gennemførelse. Den første plejeplan skal gælde for højst 5 år, de senere for højst 10 år. Plejeplanen skal redegøre for plejeforanstaltninger og anlægsarbejder samt eventuelle detailændringer i almenhedens adgangsret. Plejeplanen skal udmønte fredningens formål, og kan ud over initiativer til natur- og landskabspleje indeholde forslag til etablering af primitive publikumsforanstaltninger, f.eks. borde, bænke, affaldskurve og stenter, samt opsætning af sædvanlige husdyrhegn og læskure til dyr. 4

92 Der skal gives grundejere, forpagtere og Danmarks Naturfredningsforening ret til at udtale sig om forslaget til plejeplan. Såfremt der er uenighed om indholdet af plejeplanen, forelægges de specifikke uenigheder for fredningsnævnet til afgørelse, jf. den til enhver tid gældende bekendtgørelse om pleje af fredede arealer og tilsyn, for tiden bekendtgørelse nr. 802 af 21/06/ Jagt Jagt er tilladt i overensstemmelse med den til enhver tid gældende lov om jagt og vildtforvaltning. Der må ikke opdrættes eller udsættes vildt. 10 Særbestemmelser Nåletræer på matr.nr. 2 a Havreholm By, Hornbæk skal afdrives når de er hugstmodne, dog senest 6 år efter fredningens gennemførelse. Der må ikke genplantes efter hugst. Det enligt stående fuldkronede markante løvtræ på matr.nr. 1 i Esrumkloster, Esbønderup må ikke fældes eller beskæres. Inden for kronens projektion (kronebredden), dog mindst 30 m i diameter, må der ikke sprøjtes, gødes og jordbehandles. 11 Dispensation Fredningsnævnet kan meddele dispensation fra fredningsbestemmelserne, såfremt det ansøgte ikke vil stride mod fredningens formål, jf. Naturbeskyttelseslovens 50, stk Retsvirkning Midlertidig retsvirkning af forslaget træder i kraft så snart Fredningsnævnet har offentliggjort forslaget i Statstidende. Det har som konsekvens at søbunden i den tørlagte Keld Sø ikke må opdyrkes så længe sagen verserer. 5

Referat Naturgruppen. Medlemmer:

Referat Naturgruppen. Medlemmer: Referat : Torsdag den 26. november 2015 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Mødelokale 1, Mørdrupvej Bemærkninger: Julefrokost efter mødet kl. 18-21 Medlemmer: Deltagere: Ebbe Kanneworff

Læs mere

Velkommen til. Kløverstier. - introduktion. Kløverstier til Helsingør 26. november 2015

Velkommen til. Kløverstier. - introduktion. Kløverstier til Helsingør 26. november 2015 Velkommen til Kløverstier - introduktion Kløverstier til Helsingør 26. november 2015 Hvad er Kløverstier? Et nyt stikoncept, der skal oprettes i hele landet. Et frilufts- og motionskoncept, der er udviklet

Læs mere

Kommunal planlægning og forvaltning af friluftsliv. Når planlægning og oplevelser går hånd i hånd

Kommunal planlægning og forvaltning af friluftsliv. Når planlægning og oplevelser går hånd i hånd Kommunal planlægning og forvaltning af friluftsliv Når planlægning og oplevelser går hånd i hånd Disposition 1. Hvad er friluftsliv? 1. Samarbejde på tværs af forvaltninger 1. Kombinationen af friluftsliv

Læs mere

Kommunal planlægning og forvaltning af friluftsliv. Når planlægning og oplevelser går hånd i hånd

Kommunal planlægning og forvaltning af friluftsliv. Når planlægning og oplevelser går hånd i hånd Kommunal planlægning og forvaltning af friluftsliv Når planlægning og oplevelser går hånd i hånd Disposition 1. Hvad er friluftsliv? 2. Samarbejde på tværs af forvaltninger 3. Kombinationen af friluftsliv

Læs mere

Notat om fredningssag for Keld Sø

Notat om fredningssag for Keld Sø Dato: 6. august 2015 Birgitte Bang Ingrisch, 61 69 18 22, bbi@dn.dk Notat om fredningssag for Keld Sø Baggrund DN har gennem mange år ønsket det store sammenhængende landskab mellem Hellebjergvej, Plejeltvej,

Læs mere

Velkommen til. Kløverstiseminar. Friluftsrådet, København, den 24. maj 2012

Velkommen til. Kløverstiseminar. Friluftsrådet, København, den 24. maj 2012 Velkommen til Kløverstiseminar 2012 Friluftsrådet, København, den 24. maj 2012 Velkommen til Kløverstier et projekt der forener oplevelse med motion v. projektleder Johanne Leth Nielsen, Friluftsrådet

Læs mere

Kommunale friluftsstrategier og planlægning for friluftsliv

Kommunale friluftsstrategier og planlægning for friluftsliv Kommunale friluftsstrategier og planlægning for friluftsliv Disposition Friluftsliv i nuværende kommuneplaner Friluftsstrategier - hvad er det og hvordan arbejder kommunerne med dem? Hvorfor lave en friluftsstrategi?

Læs mere

Helhedsorienteret friluftsplanlægning. Når naturbeskyttelse og oplevelser går hånd i hånd

Helhedsorienteret friluftsplanlægning. Når naturbeskyttelse og oplevelser går hånd i hånd Helhedsorienteret friluftsplanlægning Når naturbeskyttelse og oplevelser går hånd i hånd Disposition 1. Friluftsplanlægning: - Hvorfor og hvordan? - Aktiviteter, faciliteter og formidling - Synergieffekter

Læs mere

Kommunal planlægning og forvaltning af friluftsliv Oplæg om udpegninger og friluftsliv, Fremtidens Landskaber d. 12. maj 2015

Kommunal planlægning og forvaltning af friluftsliv Oplæg om udpegninger og friluftsliv, Fremtidens Landskaber d. 12. maj 2015 Kommunal planlægning og forvaltning af friluftsliv Oplæg om udpegninger og friluftsliv, Fremtidens Landskaber d. 12. maj 2015 v/ Trine Bergholtz Friis Disposition 1. Hvad er friluftsliv 2. Hvorfor tænke

Læs mere

Kommunale friluftsstrategier og planlægning for friluftsliv. Sara Wæver, Friluftsrådet

Kommunale friluftsstrategier og planlægning for friluftsliv. Sara Wæver, Friluftsrådet Kommunale friluftsstrategier og planlægning for friluftsliv Sara Wæver, Friluftsrådet Disposition Friluftsliv i nuværende kommuneplaner Friluftsstrategier - hvad er det og hvordan arbejder kommunerne med

Læs mere

Velkommen til. Miniseminar om Kløverstier. Tirsdag den 20.09.11. Friluftsrådet

Velkommen til. Miniseminar om Kløverstier. Tirsdag den 20.09.11. Friluftsrådet Velkommen til Miniseminar om Kløverstier Tirsdag den 20.09.11 Friluftsrådet 1 Kløverstierne skal skabe gode muligheder for at lokale borgere og turister let kan forene motion, frisk luft og oplevelser.

Læs mere

Referat Naturgruppen. Mødedato: Torsdag den 26. maj 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00

Referat Naturgruppen. Mødedato: Torsdag den 26. maj 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00 Referat Naturgruppen Mødedato: Torsdag den 26. maj 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00 Mødested: Bemærkninger: Medlemmer: Mødelokale 1, Mørdrupvej Ekskursion efter mødet til Ræveskiftet

Læs mere

Referat Naturgruppen. Mødedato: Torsdag den 26. maj 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00

Referat Naturgruppen. Mødedato: Torsdag den 26. maj 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00 Referat : Torsdag den 26. maj 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00 Mødested: Bemærkninger: Medlemmer: Mødelokale 1, Mørdrupvej Ekskursion efter mødet til Ræveskiftet og Keldsø. Tine Falkentorp,

Læs mere

Referat Naturgruppen. Medlemmer:

Referat Naturgruppen. Medlemmer: Referat : Torsdag den 27. november 2014 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Mødelokale 1, Mørdrupvej Bemærkninger: Julefrokost kl. 18. Medlemmer: Deltagere: Ebbe Kanneworff (Danmarks

Læs mere

Fredningens formål er at friholde ådalen for yderligere bebyggelse sikre og forbedre landskabelige, geologiske interesser og kulturhistoriske

Fredningens formål er at friholde ådalen for yderligere bebyggelse sikre og forbedre landskabelige, geologiske interesser og kulturhistoriske 11 1. Fredningens formål Fredningens formål er at friholde ådalen for yderligere bebyggelse sikre og forbedre landskabelige, geologiske interesser og kulturhistoriske kvaliteter sikre områdets n~turtyper

Læs mere

Referat Naturgruppen. Fraværende: Jørgen Hansen Jens Bjerregaard Christensen Jørgen Lysemose Erling Hansen Laura Albeck Ibsen

Referat Naturgruppen. Fraværende: Jørgen Hansen Jens Bjerregaard Christensen Jørgen Lysemose Erling Hansen Laura Albeck Ibsen Referat : Torsdag den 28. november 2013 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Mødelokale 1, Mørdrupvej Bemærkninger: Julefrokost efter mødet Medlemmer: Søren Aarup (Center for Teknik

Læs mere

Danske Naturparker. - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet

Danske Naturparker. - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet Danske Naturparker - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet Friluftsrådet - paraply for friluftslivet Friluftsrådet er en selvstændig, ikke-statslig paraplyorganisation, der samler over 90

Læs mere

Center for Teknik og Miljø Natur og Vand

Center for Teknik og Miljø Natur og Vand Center for Teknik og Miljø Natur og Vand Stiplan for fredningen Helsingørs Grønne Vestkile 1 Indledning Natur- og Miljøklagenævnet meddelte med brev af 23. september 2011, at Natur- og Miljøklagenævnet

Læs mere

Referat Naturgruppen. Mødedato: Torsdag den 25. februar 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødelokale 1, Mørdrupvej Bemærkninger:

Referat Naturgruppen. Mødedato: Torsdag den 25. februar 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødelokale 1, Mørdrupvej Bemærkninger: Referat : Torsdag den 25. februar 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Mødelokale 1, Mørdrupvej Bemærkninger: Medlemmer: Deltagere: Ebbe Kanneworff (Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Friluftsrådet. Friluftsrådet. Friluftsrådet mere natur mere friluftsliv Oktober 2012

Friluftsrådet. Friluftsrådet. Friluftsrådet mere natur mere friluftsliv Oktober 2012 Friluftsrådet Friluftsrådet af en paraplyorganisation Præsentation af enpræsentation paraplyorganisation Friluftsrådet mere natur mere friluftsliv Oktober 2012 Friluftsrådets formål Friluftsrådets formål

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Høje Gladsaxe Park. Domme. Taksatio ns kom miss ionen.

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Høje Gladsaxe Park. Domme. Taksatio ns kom miss ionen. 07935.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07935.00 Fredningen vedrører: Høje Gladsaxe Park Domme Taksatio ns kom miss ionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 13-07-2000 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Referat Naturgruppen. Medlemmer:

Referat Naturgruppen. Medlemmer: Referat : Torsdag den 28. maj 2015 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Energivej 19 Bemærkninger: Vi mødes hos Forsyning Helsingør kl. 16 på adressen Energivej 19. Naturgruppemødet

Læs mere

Retningslinjer for naturrådene fastættes i bekendtgørelse og vejledning om etablering af lokale naturråd, som forventes udstedt primo august 2017.

Retningslinjer for naturrådene fastættes i bekendtgørelse og vejledning om etablering af lokale naturråd, som forventes udstedt primo august 2017. Dato 28. juni 2017 Side 1 af 5 Til Foreningsformænd og -sekretærer Nedsættelse af naturråd frist 1. september Med revisionen af planloven, der blev vedtaget den 1. juni 2017, er det slået fast, at der

Læs mere

FREDNINGSNÆVNET FOR SYDJYLLAND, NORDLIG DEL Kolding Åpark 11, 6000 Kolding Telefon , mail:

FREDNINGSNÆVNET FOR SYDJYLLAND, NORDLIG DEL Kolding Åpark 11, 6000 Kolding Telefon , mail: FREDNINGSNÆVNET FOR SYDJYLLAND, NORDLIG DEL Kolding Åpark 11, 6000 Kolding Telefon 99686800, mail: sydjyllandnord@fredningsnaevn.dk Orienteringsbrev til lodsejerne, foreningerne, Miljøstyrelsen, Vejle

Læs mere

D. 17. november 2013 Høringssvar til Tillæg nr. 4 Stiplan til Kommuneplan 2013 Danmarks Naturfredningsforening i Slagelse Kommune afgiver høringssvar til Slagelse Kommunes forslag til Tillæg nr. 4 til

Læs mere

5. Forslag til fredningsbestemmelser

5. Forslag til fredningsbestemmelser 5. Forslag til fredningsbestemmelser 1 Fredningens formål Fredningen har til formål at, - bevare og forbedre områdets naturværdier, herunder levemulighederne for plante- og dyreliv. sikre og udvikle gunstige

Læs mere

Juelsberg Slotspark. Fredningsforslag i Nyborg kommune. Udarbejdet af Danmarks Naturfredningsforening, 26.11.2015

Juelsberg Slotspark. Fredningsforslag i Nyborg kommune. Udarbejdet af Danmarks Naturfredningsforening, 26.11.2015 Fredningsforslag i Nyborg kommune Juelsberg Slotspark Udarbejdet af Danmarks Naturfredningsforening, 26.11.2015 Danmarks Naturfredningsforening Masnedøgade 20 2100 København Ø Tlf. 39 17 40 00 dn@dn.dk

Læs mere

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND Hillerød, Gribskov, Fredensborg, Halsnæs og Helsingør Kommuner og Naturstyrelsen har i de sidste

Læs mere

UDKAST til Idéoplæg til fredning af landskabet nord for Bastrup

UDKAST til Idéoplæg til fredning af landskabet nord for Bastrup UDKAST til Idéoplæg til fredning af landskabet nord for Bastrup Udarbejdet af Allerød Kommune og Danmarks Naturfredningsforening som grundlag for en forhåndsdialog med lodsejere indenfor den foreløbige

Læs mere

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019 Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort Kredsbestyrelsesseminar Fåborg 29.-30. marts 2019 Hvad er en kommuneplan? Beskriver den overordnede plan for og tankerne bag alle arealer i en kommune Sikrer koordinering

Læs mere

Danske Naturparker. koordineres af Friluftsrådet

Danske Naturparker. koordineres af Friluftsrådet Danske Naturparker En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet Friluftsrådet paraply for friluftslivet Friluftsrådet er en selvstændig, ikke statslig paraplyorganisation, der samler over 90 foreninger.

Læs mere

Naturkvalitetsplanen i korte træk

Naturkvalitetsplanen i korte træk Naturkvalitetsplanen i korte træk Hvordan skal de beskyttede naturområder udvikle sig frem mod 2025 Hvad er beskyttet natur? Naturkvalitetsplanen gælder for de naturtyper som er beskyttet mod tilstandsændringer

Læs mere

Rideskov i Hodsager Plantage

Rideskov i Hodsager Plantage Rideskov i Hodsager Plantage Projektbeskrivelse Projektleder: MJ Senest revideret: 4/2-15 Version: 2 Projektejer Projektleder Erik Skibsted Herning Kommune, Natur og Grønne Områder Enghavevej 10 7400 Herning

Læs mere

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Vejledning og ansøgningsskema Har du en god idé? I 2016 er det igen muligt af få tilskud til naturpleje, naturgenopretning og friluftsprojekter i Hedensted Kommune.

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

sæt fokus på rilutsliv

sæt fokus på rilutsliv sæt fokus på rilutsliv sæt fokus på rilutsliv Kommunerne får med kommunalreformen en ny rolle i naturforvaltningen i Danmark og får øget ansvar for både naturbeskyttelse og friluftsliv. Det skaber nye

Læs mere

Workshop: Sølandskabet i Ringsted. d. 26 februar Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet. Dias 1

Workshop: Sølandskabet i Ringsted. d. 26 februar Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet. Dias 1 Workshop: Sølandskabet i Ringsted d. 26 februar 2015 Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet Dias 1 4 debataftener: hvad lærte vi Dias 2 Naturværdier v. Anne-Marie Bürger, Biomedia

Læs mere

Borgermøde 29. oktober Plejeplan for Storebjergfredningen

Borgermøde 29. oktober Plejeplan for Storebjergfredningen Borgermøde 29. oktober 2009 19.30 21.30 Plejeplan for Storebjergfredningen 1 Dagsorden 1. Velkommen + introduktion til aftenens indhold 2. Fredningsbestemmelserne 3. Vidensindsamling 4. Områdeinddeling

Læs mere

Udbudspligt og mål for konkurrenceudsættelse

Udbudspligt og mål for konkurrenceudsættelse DI Den 23. november 2010 Udbudspligt og mål for konkurrenceudsættelse I oplægget til Vækstforums kommende møde om konkurrence er det bl.a. foreslået, at der indføres udbudspligt på udvalgte kommunale opgaver.

Læs mere

Tal for din folkeskole - her præsenteres nyeste nøgletal på skoleområdet

Tal for din folkeskole - her præsenteres nyeste nøgletal på skoleområdet 1 - Borgmesterbrev om nyeste nøgletal på skoleområdet. Hører til journalnummer: 17.01.00-A00-31-16 Til borgmesteren Tal for din folkeskole - her præsenteres nyeste nøgletal på skoleområdet KL s bestyrelse

Læs mere

Vedr. etablering af sommerfolde m. m., indtil arbejdet med udvidelse af Helsingørmotorvejen er afsluttet.

Vedr. etablering af sommerfolde m. m., indtil arbejdet med udvidelse af Helsingørmotorvejen er afsluttet. FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN Retten i Lyngby Lyngby Hovedgade 96 2800 Kgs. Lyngby Telefon: 99 68 48 00 Telefax: 99 68 48 99 Den 1.D"SEP. 2013 FRS nr. 22/2013 Dok 22-2013A Rudersdal Kommune Byplan Plan

Læs mere

Rideskov i Hodsager Plantage

Rideskov i Hodsager Plantage Rideskov i Hodsager Plantage Projektbeskrivelse Projektleder: MJ Senest revideret: 4/9-14 Version: 1 Projektejer Erik Skibsted Herning Kommune, Natur og Grønne Områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf: 9628

Læs mere

Gribskov Kommune Center for Teknik og Miljø Rådhusvej Helsinge Masnedøgade København Ø Telefon: Mail:

Gribskov Kommune Center for Teknik og Miljø Rådhusvej Helsinge Masnedøgade København Ø Telefon: Mail: Dato: 12/10-2016 Gribskov Kommune Center for Teknik og Miljø Rådhusvej 3 3200 Helsinge Masnedøgade 20 2100 København Ø Telefon: 39 17 40 00 Mail: dn@dn.dk Orientering om planlagt fredning af Esrum Søs

Læs mere

Julefrokost efter mødet, i kantinen. Torben Hoch deltog i mødet i stedet for Jens Bjerregård Christensen

Julefrokost efter mødet, i kantinen. Torben Hoch deltog i mødet i stedet for Jens Bjerregård Christensen Referat : Torsdag den 24. november 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Bemærkninger: Medlemmer: Mødelokale 1, BLV Julefrokost efter mødet, i kantinen. Torben Hoch deltog i

Læs mere

Starup/Tofterup Borgerforening og Lokalråd

Starup/Tofterup Borgerforening og Lokalråd Fællesmøde med arbejdsgrupperne onsdag den 12. oktober kl. 19.30 22.00 i Multihuset. Status fra de enkelte arbejdsgrupper: Kulturgruppen: 5 minutters oplæg fra hver gruppe I støbeskeen til det kommende

Læs mere

Tilsyn med fortidsminder

Tilsyn med fortidsminder Tilsyn med fortidsminder Kulturarvsstyrelsen overtager tilsynet med fortidsminder Kulturarvsstyrelsen har det nationale ansvar for vores ca. 30.000 fortidsminder. nordjyllands historiske museet for thy

Læs mere

En sikker vej til gode naturoplevelser. hvad du kan og må i naturen

En sikker vej til gode naturoplevelser. hvad du kan og må i naturen En sikker vej til gode naturoplevelser hvad du kan og må i naturen Gode råd om færdsel Naturen skal opleves! Og det er der heldigvis rigtig gode muligheder for i Danmark. Både fordi vi har en masse spændende

Læs mere

DNs fredningsstrategi har nu virket i 6 år. Der har ved planlægningen af nye sager været taget udgangspunkt i strategien.

DNs fredningsstrategi har nu virket i 6 år. Der har ved planlægningen af nye sager været taget udgangspunkt i strategien. BILAG 5-2 Dato: 24. maj 2016 Til: HB på møde den 3. juni 2016 (elektronisk til NFU og PFU 13-23. maj-2016) Sagsbehandler: Birgitte Bang Ingrisch, 61 69 18 22, bbi@dn.dk Evaluering af DNs fredningsstrategi

Læs mere

Kløverstierne. - et frugtbart samarbejde mellem ildsjæle, organisationer og kommuner. Projektleder Johanne Leth Nielsen, Friluftsrådet

Kløverstierne. - et frugtbart samarbejde mellem ildsjæle, organisationer og kommuner. Projektleder Johanne Leth Nielsen, Friluftsrådet Kløverstierne - et frugtbart samarbejde mellem ildsjæle, organisationer og kommuner Projektleder Johanne Leth Nielsen, Friluftsrådet Friluftsrådet mere natur mere friluftsliv Hvad er Kløverstierne (I)?

Læs mere

Sådan kommer din boligskat til at se ud Det betyder regeringens boligskat-udspil fordelt på kommune

Sådan kommer din boligskat til at se ud Det betyder regeringens boligskat-udspil fordelt på kommune Sådan kommer din bolig til at se ud Det betyder regeringens bolig-udspil fordelt på kommune Kilde: Skatteministeriet Ejendomsværdi Albertslund Billigere hus 1800000 28400 30400 31200 30400 800 0 19900

Læs mere

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Natur- og Miljøklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet.

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Natur- og Miljøklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet. Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme Taksationskommissionen Natur- og Miljøklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Forslag Dispensationer: sidst i filen med den nyeste til sidst Tårnby

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt (01)

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt (01) Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt (01) 27. februar 2014 J.nr. 14-0341223 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 234af 31. januar 2014

Læs mere

Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014

Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014 Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014 Med udgangspunkt i de tre forslag til Espergærdes fremtidige udvikling og tegnestuen PK3 s skitseforslag til Espergærde bypark har vi

Læs mere

UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling

UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling 01-10- 2012 Frederikshavn Kommune/Natur Sagsbehandler: sili Administrative

Læs mere

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet.

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet. Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme Taksationskommissionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Kendelser Deklarationer Fredningsnævnet for Nordsjælland Sdr.

Læs mere

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 24 november 2008 kl Mødelokale 2

Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 24 november 2008 kl Mødelokale 2 Referat Grønt Råd - Jammerbugt Kommune 24 november 2008 kl. 9.30 Mødelokale 2 Dagsorden: Siden sidst....1 Grønt Partnerskab Oasen...2 Friluftsliv i Jammerbugt Kommune...3 Jammerbugt kommunes skiltning

Læs mere

Ansøgning/Baggrund I (FH) har med mail af 7. marts 2015 ansøgt om oprensning af bl.a. disse 2 søer:

Ansøgning/Baggrund I (FH) har med mail af 7. marts 2015 ansøgt om oprensning af bl.a. disse 2 søer: Forsyning Helsingør, spildevand Att: Lene Mausson Pankoke Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Cvr nr. 64 50 20 18 Sagsnr. 16/5699 Sagsbeh. Anne-Marie Møldrup Biolog

Læs mere

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 Teknik- & Miljøudvalgets ambitioner for natur er: Skabe mulighed for rekreativ anvendelse af naturen og at skaffe bedre adgang til natur Bevare, udvikle og pleje

Læs mere

Formål og forretningsorden for Det Grønne Råd i Hjørring Kommune Formål og forretningsorden for Det Grønne Råd i Hjørring Kommune, 2018

Formål og forretningsorden for Det Grønne Råd i Hjørring Kommune Formål og forretningsorden for Det Grønne Råd i Hjørring Kommune, 2018 Formål og forretningsorden for Det Grønne Råd i Hjørring Kommune. 2010. Formål og forretningsorden for Det Grønne Råd i Hjørring Kommune, 2018 (vedtaget af Byrådet i Hjørring xx.xx.2018) 1. Formål og arbejdsområde

Læs mere

Vejledning om etablering af lokale naturråd

Vejledning om etablering af lokale naturråd VEJ nr 9737 af 10/08/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 28. september 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. Senere ændringer til forskriften Ingen Vejledning

Læs mere

Næsten 1 mio. danskere bor under 1.000 meter fra kysten

Næsten 1 mio. danskere bor under 1.000 meter fra kysten Næsten 1 mio. danskere bor under 1.000 meter fra kysten Et særligt kendetegn ved Danmarks geografi er, at vi har en af verdens længste kystlinjer set i forhold til landets størrelse. Den lange danske kystlinje

Læs mere

Indb. pr. facilitet (Horsens)

Indb. pr. facilitet (Horsens) Fritid BBF Sagsbehandler: Henrik Koch Rasmussen Sagsnr. 18.14.00-S49-1-18 Dato:12.2.2018 Notat, udtræk undersøgelser Facilitetsdatabasen 2017 Facilitetstype Antal anlæg Indb. pr. (Horsens) Indb. pr. (landsgennemsnit)

Læs mere

Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Brøndby d. 1. November 2012

Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Brøndby d. 1. November 2012 Tips- og Lottomidler til Friluftslivet Brøndby d. 1. November 2012 Friluftsrådet mere natur - mere friluftsliv Tips- og Lottomidler fra Danske Spil Tips- og Lottomidler til Friluftslivet er en del af overskuddet

Læs mere

Naturråd 14. Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort. Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018

Naturråd 14. Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort. Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018 Naturråd 14 Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018 Naturråd 14 har nu afsluttet sit arbejde i henhold til kommissoriet for naturråd, jf. bekendtgørelse om etablering

Læs mere

Naturråd 14. Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort. Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018

Naturråd 14. Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort. Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018 Naturråd 14 Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018 Naturråd 14 har nu afsluttet sit arbejde i henhold til kommissoriet for naturråd, jf. bekendtgørelse om etablering

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 587 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 587 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 587 Offentligt NOTAT Arter og Naturbeskyttelse Ref. DOWBR Den 23. april 2018 Fordeling af rødlistede arter på kommuner Aarhus Universitet,

Læs mere

EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN

EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING arbejder for at beskytte vilde dyr, natur og landskaber, for at bevare naturoplevelser for alle og for

Læs mere

Til dig, der bor ved kysten. - regler og love for kystområdet

Til dig, der bor ved kysten. - regler og love for kystområdet Til dig, der bor ved kysten - regler og love for kystområdet 2012 Forord Kysten i Fredericia Kommune er i særklasse, fordi kystlandskabet rummer store og meget forskellige natur- og landskabsværdier. Det

Læs mere

AKTUEL GRAF 8. Stemmeberettigede og unge førstegangsvælgere i kommunerne ved KV13. Jonas Hedegaard Hansen, Ph.d.-studerende

AKTUEL GRAF 8. Stemmeberettigede og unge førstegangsvælgere i kommunerne ved KV13. Jonas Hedegaard Hansen, Ph.d.-studerende C E N T E R F O R V A L G O G P A R T I E R I N S T I T U T F O R S T A T S K U N D S K A B K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T AKTUEL GRAF 8 Stemmeberettigede og unge førstegangsvælgere i kommunerne

Læs mere

Rekreative stier. Velkommen til konferencen. Konference for alle med interesse for at etablere stier

Rekreative stier. Velkommen til konferencen. Konference for alle med interesse for at etablere stier Velkommen til konferencen Rekreative stier Konference for alle med interesse for at etablere stier Den 5. oktober 2011 Kl. 9.30-16.00 Comwell Roskilde Stier i natur, landskaber og grønne områder giver

Læs mere

Fødevareklyngen sikrer beskæftigelsen i yderområderne

Fødevareklyngen sikrer beskæftigelsen i yderområderne Økonomisk analyse 1. juni 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Fødevareklyngen sikrer n i yderområderne Danmark er på flere måder et stort

Læs mere

Privatskoleudvikling på kommuneniveau

Privatskoleudvikling på kommuneniveau Privatskoleudvikling på kommuneniveau Indhold 1) Stigning/fald i andel privatskolebørn i perioden 2003-2013 2) Andel privatskoleelever 2003-2013 3) Fremskrivning, ud fra de sidste 10 års udvikling, til

Læs mere

Afgørelser fra Natur- og Miljøklagenævnet om fredninger. Rasmus Thougaard Svendsen. Erfamøde om fredninger, Vejen d. 29.

Afgørelser fra Natur- og Miljøklagenævnet om fredninger. Rasmus Thougaard Svendsen. Erfamøde om fredninger, Vejen d. 29. Afgørelser fra Natur- og Miljøklagenævnet om fredninger Rasmus Thougaard Svendsen Erfamøde om fredninger, Vejen d. 29. oktober 2014 1 Natur- og Miljøklagenævnet Klagemyndighed for afgørelser truffet på

Læs mere

Allé mellem Vester Tostrup og Møldrup

Allé mellem Vester Tostrup og Møldrup Fredningsforslag i Viborg Kommune Allé mellem Vester Tostrup og Møldrup Udarbejdet af Danmarks Naturfredningsforening december 2011 Danmarks Naturfredningsforening Masnedøgade 20 2100 København Ø Tlf.

Læs mere

Velkommen til Borgermødet 26. april 2011

Velkommen til Borgermødet 26. april 2011 Velkommen til Borgermødet 26. april 2011 1 Dagsorden Valg af dirigent. Formanden har ordret. Orientering om cykelstien Fremlæggelse af Plan 2011 Opbakning til plan 2011, Dirigent Orientering om bus 324

Læs mere

Region Kommune Tilskud 0l at Tilskud 0l Tilskud 0l Bliv kommunal dagplejerbemærkninger passe egne privat privat børn pasning 0-2 pasning 3-6

Region Kommune Tilskud 0l at Tilskud 0l Tilskud 0l Bliv kommunal dagplejerbemærkninger passe egne privat privat børn pasning 0-2 pasning 3-6 Hovedstaden Albertslund Kommune x x Hovedstaden Allerød Kommune x x Hovedstaden Ballerup Kommune x x Hovedstaden Bornholms Regions kommune x x Hovedstaden Brøndby Kommune x x Hovedstaden Dragør Kommune

Læs mere

Jakob Olsen Plejeltvej Hornbæk. Mail: Dispensation til etablering af sø i kanten af mose/eng.

Jakob Olsen Plejeltvej Hornbæk. Mail: Dispensation til etablering af sø i kanten af mose/eng. Jakob Olsen Plejeltvej 22 3100 Hornbæk Mail: ravnegaard@hotmail.com Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282541 ajb55@helsingor.dk www.helsingor.dk Dato

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Unge uden uddannelse eller beskæftigelse

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Unge uden uddannelse eller beskæftigelse Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Unge uden uddannelse eller beskæftigelse Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed: www.oimb.dk Henvendelse om

Læs mere

Kommuneundersøgelse om Færdselssikkerhedskommissionens handlingsplan

Kommuneundersøgelse om Færdselssikkerhedskommissionens handlingsplan Hvilken kommune arbejder du i? Aabenraa Kommune Aalborg Kommune Aarhus Kommune Albertslund Kommune Allerød Kommune Assens Kommune Ballerup Kommune Billund Kommune Bornholm Kommune Brøndby Kommune Brønderslev

Læs mere

Opgørelse over kommuner med fritidspasordning, august 2019

Opgørelse over kommuner med fritidspasordning, august 2019 Aldersgruppe Støttens varighed Støttens omfang 1. Albertslund Under 18 år. Begrænsning ikke 2. Allerød 3. Assens, udstyr, stævner etc. (beløbsgrænse ikke angivet). 4. Ballerup 10-15 år. 6-12 måneder. Gratis

Læs mere

Analyse af afgørelsespraksis for alle 3-sager, regional og lokal fordeling af sager mv.

Analyse af afgørelsespraksis for alle 3-sager, regional og lokal fordeling af sager mv. Analyse af afgørelsespraksis for alle 3-sager, regional og lokal fordeling af sager mv. Registrerede sager 2% 8% 21% 48% 34% 13% 16% 58% = 1391 N = 1085 Figur 1a Samlede ansøgte sager om tilstandsændringer

Læs mere

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 34 TORSDAG DEN 10. SEPTEMBER 2009, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Erhvervs- og Fritidsudvalget 10. september 2009 Side:

Læs mere

side 1 Åbent referat for Grønt Råds møde den kl. 16:00 Mødelokale 1 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Grønt Råds møde den kl. 16:00 Mødelokale 1 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Grønt Råds møde den 20.11.2012 kl. 16:00 Mødelokale 1 Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 11. Status Sybergland... 3 12. Til Grønt Råd 20. november 2012... 3 13. Vand og

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Tilknytning til uddannelse eller beskæftigelse blandt unge med psykisk sygdom

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Tilknytning til uddannelse eller beskæftigelse blandt unge med psykisk sygdom Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Tilknytning til uddannelse eller beskæftigelse blandt unge med psykisk sygdom Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed:

Læs mere

Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017

Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017 Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017 Bilag 1. Kommunefordelinger Tabel 1 Faglig trivsel, fordeling af trivselsscore, pct., opdelt på kommuner, 2017 1,0-2,0 2,01-3,0 3,01-4,0 4,01-5,0 Antal svar Aabenraa

Læs mere

Her er Danmarks dyreste og billigste kommuner

Her er Danmarks dyreste og billigste kommuner Her er Danmarks dyreste og billigste kommuner 22. januar 2019 Akutbolig.dk har undersøgt kvadratmeterpriserne på lejeboliger i landets 98 kommuner for at klarlægge landets dyreste og billigste kommuner

Læs mere

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans.

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Friluftspolitik Inspiration fra 3 kommuner Herning kommune Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Den nationale friluftspolitik har sat fokus på at styrke vores sundhed og livskvalitet.

Læs mere

CEPOS Notat: Kommunernes potentiale for udgiftsreduktioner ifølge budgetterne for 2018

CEPOS Notat: Kommunernes potentiale for udgiftsreduktioner ifølge budgetterne for 2018 Notat: Kommunernes potentiale for udgiftsreduktioner ifølge budgetterne for 2018 05-07-2018 Af Henrik Christoffersen (33456035) Bemærk: Den oprindelige CEPOS analyse, der blev offentliggjort 11. juni 2018,

Læs mere

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage Kommune nr. Kommune navn Vuggestue 2011 på 101 København 237,5 3,5 234,0 253 19,0 147 Frederiksberg 246,0 0,0 246,0 253 7,0 151 Ballerup 0,0 0,0 0,0 253-153 Brøndby 0,0 0,0 0,0 253-155 Dragør 243,0 0,0

Læs mere

Befolkningsudviklingen i Danmark

Befolkningsudviklingen i Danmark Notat 20. juni 2019 Befolkningsudviklingen i Danmark 2010-2019 Resume: I dette notat ser vi på befolkningsudviklingen i Danmark fra 2010 til 2019 i et geografisk perspektiv. Vi kan på baggrund af notatet

Læs mere

Indsatsen for langvarige kontanthjælpsmodtagere i målgruppen for Flere skal med

Indsatsen for langvarige kontanthjælpsmodtagere i målgruppen for Flere skal med Notat Indsatsen for langvarige kontanthjælpsmodtagere i målgruppen for Flere skal med 8-05-2017 J. Nr. Click here to enter text. VOA / APK KOMMUNEFORDELINGER Kommuneopdelte opgørelser af andel langvarige

Læs mere

Hvor bor de grønneste borgere i Danmark i 2018?

Hvor bor de grønneste borgere i Danmark i 2018? Hvor bor de grønneste borgere i Danmark i 2018? Indhold Figur 1.0 - Opvarmning af danske boliger med varmepumpe 3 Figur 2.0 - Interesse for grøn energi 6 Figur 3.0 - Grønt Flag Grøn Skole 7 Figur 4.0 -

Læs mere

Naturpolitik Handleplan

Naturpolitik Handleplan Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Udgivet af Nyborg Kommune 2018 WEB: Find og download handleplanen som pdf på Fotos: Nyborg Kommune Udgivelsestidspunkt August 2018 2

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del Bilag 116 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del Bilag 116 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 116 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget Christiansborg Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Ministeren Frederiksholms Kanal

Læs mere

Fordeling af supportberettigede brugere til teknisk support i Aula. Fælles antal for dagtilbud og skole. Central service desk håndterer fejlmeldinger

Fordeling af supportberettigede brugere til teknisk support i Aula. Fælles antal for dagtilbud og skole. Central service desk håndterer fejlmeldinger NOTAT Fordeling af supportberettigede brugere til teknisk support i Aula Det er kommunerne selv, der skal stå for den primære support i forbindelse med Aula. I tilfælde af tekniske fejl kan man dog naturligvis

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af offentlige vejanlæg og af ledningsanlæg m.v. i det åbne land

Bekendtgørelse om godkendelse af offentlige vejanlæg og af ledningsanlæg m.v. i det åbne land BEK nr 782 af 24/06/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 20. december 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., j.nr. 010-00311 Senere ændringer til forskriften BEK nr 941 af

Læs mere

Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: /

Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: / Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: 211808 / 2409759 Store ændringer i liggetiderne på boligmarkedet I store dele af landet var liggetiderne lavere i de første seks måneder af 2017 i forhold til sidste

Læs mere

Kommunernes placering på ranglisten for sygedagpengeområdet, 1. halvår halvår 2018

Kommunernes placering på ranglisten for sygedagpengeområdet, 1. halvår halvår 2018 Kommunernes placering på ranglisten for sygedagpengeområdet, 1. halvår 2018-2. halvår 2018 Kommune Placering Faktisk ydelsesomfang Forventet ydelsesomfang Forskel Ændring i kommunale besparelser Fuldtidspersoner

Læs mere

Store forskelle i konkurrenceudsættelse på tværs af landets kommuner

Store forskelle i konkurrenceudsættelse på tværs af landets kommuner ANALYSE Store forskelle i konkurrenceudsættelse på tværs af landets kommuner Graden af konkurrenceudsættelse stiger kun ganske langsomt, og der er store forskelle imellem kommuner, både overordnet set

Læs mere

Til Grønt Råd i Hillerød Kommune. Referat fra møde i Grønt Råd torsdag d. 26. nov. 2015 Kl. 16.00-18.00

Til Grønt Råd i Hillerød Kommune. Referat fra møde i Grønt Råd torsdag d. 26. nov. 2015 Kl. 16.00-18.00 Til Grønt Råd i Hillerød Kommune Referat fra møde i Grønt Råd torsdag d. 26. nov. 2015 Kl. 16.00-18.00 Til stede: Anne Johannisson (AJ), Naturstyrelsen Nordsjælland Ida Lykke Bang (ILB), Naturhistorisk

Læs mere