Teksten henvender sig til dem, der ikke tidligere har lånt en e-bog til brug på en PC og derfor skal starte helt fra bunden.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teksten henvender sig til dem, der ikke tidligere har lånt en e-bog til brug på en PC og derfor skal starte helt fra bunden."

Transkript

1 Lån e-bøger på biblioteket til læsning på en PC E-bøger læses bedst på en egentlig e-bogslæser, der er et stykke isenkram, som overvejende tjener dette ene formål, men de kan desværre ikke bruges til læsning e-bøger fra bibliotekerne. E-bøger fra bibliotekerne kan læses på en PC/Mac, en tavlecomputer og via apps på en smartphnone med ios eller Android, men denne tekst handler kun om lån af e-bøger fra biblioteket til læsning på en PC. Teksten henvender sig til dem, der ikke tidligere har lånt en e-bog til brug på en PC og derfor skal starte helt fra bunden. Trin 1. Adgangskode For at logge på som låner af e-bøger, skal man på et af hjemmekommunens fysiske biblioteker have oprettet en adgangskode, som desuden også kan bruges til selvbetjening ved et fysisk udlån på biblioteket. Adgangskoden består af Brugernavn F.eks. ens cpr. nr. uden bindestreg Password 6 tal efter eget valg Syddjurs Biblioteks websted har til højre på forsiden under Log ind en henvisning til Opret brugernavn, men det er en falsk varebetegnelse. Man skal fysisk møde op på et af bibliotekerne for at få en adgangskode. Når man er oprettet som bruger, behøver man ikke logge ind på Syddjurs Bibliotek for at låne en e-bog. Man kan gå direkte til en af de to udbydere af e-bøger, som Syddjurs Kommune entrerer med; ereolen og EBIB. Der findes mange grunde til at logge på Syddjurs Bibliotek, men lån af e-bøger er ikke en af dem. Hvis man af andre grunde vil logge ind, skal man starte her: https://bibliotek.syddjurs.dk (bemærk https) Hvis man allerede er på bibliotekets websted, kan man nemt komme videre til ereolen eller EBIB ved at klikke på knappen Links.

2 og herefter klikke på ereolen eller EBIB Om ereolen ereolen indeholder ca titler og selv om der nogle steder vises, at man kun kan have 10 udlån af gangen, skulle det ifølge bibliotekets personale være forkert. Man kan låne et ubegrænset antal af gangen. Om EBIB EBIB indeholder ca titler fra de større forlag som Gyldendal, Lindhardt & Ringhof m.fl. Antal samtidige udlån er begrænset til 10. Desuden er udlånet af bestemte e-bøger for hvert bibliotek begrænset helt på samme måde som ved udlån af deres trykte bøger og man kan derfor komme ud for, at den ønskede bog ikke er disponibel til udlån, men i stedet for kan reserveres. Fælles for ereolen og EBIB E-bøger kan kun læses igennem en åben internetforbindelse og man kan altså ikke hente/downloade en fil/bog til computeren til offline læsning. E-bøgerne husker hvor langt, man er kommet i bogen, så når man senere vil fortsætte læsningen, åbnes bogen på det sted, hvor man forlod den. Udlånstiden for e-bøgerne er 30 dage. Forskel på browsere Ved brug af Internet Explorer kan man ved et klik på Lån blive mødt af spørgsmålet om Gem eller Åbn. Hvis det sker, så klik på Åbn. Man kan alligevel ikke gemme bogen på computeren. Brug både ereolen og EBIB Man kan ikke på forhånd vide, om bogen findes det ene eller det andet sted, så brug dem begge.

3 Trin 2.1. Log ind på ereolen Bøgerne kan kun læses online og de bliver vist i computerens browser; Internet Explorer, Crome osv. Man kan altså ikke hente/downloade en e-bog fra biblioteket og læse den uden internetforbindelse. (Både ereolen og EBIB anvender i adgangskoden ordet Pinkode i stedet for Password) Gå til https://ereolen.dk/ (bemærk https) eller vælg erolen.dk fra bibliotekets websted. Klik på LOG IND øverst i midten. Brug den samme adgangskode som til Syddjurs Bibliotek og vælg især Syddjurs i stedet for Albertslund, som er forvalgt. Trin 2.2. Søg efter en e-bog på ereolen Visning af bøger kan begrænses ved valg af forskellige kategorier og underkategorier og hvis man undervejs støder på en interessant forfatter, kan man klikke på navnet for at se, om der skulle være flere af vedkommendes bøger på ereolen. Man kan i stedet for øverst til højre i skærmbilledet søge efter en bestemt forfatter, titel eller forlag. F.eks. forfatteren Peter Bejder, som kommer ud med 16 titler. Eller efter en titel, som Peter Bejder er medforfatter til: Global hverdag. 1 søgeresultat. Eller efter et forlag. F.eks. Meloni, som er repræsenteret med 62 bøger. Søgefunktionerne på ereolen kan næppe være bedre og man behøver kun at kende forfatterens efternavn. Trin 2.3. Lån en e-bog på ereolen Når man har fundet sin bog, kan man klikke på knappen Prøv for at se et par sider af bogen, men klik ellers på knappen Lån og svar OK til, at du faktisk mener det. I den næste dialogboks kan man vælge mellem at læse bogen nu eller lukke dialogboksen ved et klik på det røde X øverst til højre.

4 Vælg at lukke dialogboksen for eventuelt at låne endnu en bog. Læs evt. den sidst lånte bog straks eller klik på MIN SIDE øverst på siden, som bl.a. viser de lånte bøger. Ikke overraskende skal man klikke på knappen Læs for at læse en af bøgerne, men det er ikke nok. Udskriften er formentlig for stor til, at siderne kan læses, så de skal krympes ved gentagne gange at klikke på i udvalget herunder Begynd herefter at bladre i bogen ved at klikke med musen på pilen helt til højre eller brug piltasterne til navigation i bogen. Hvis valget af zoom gør teksten ulæselig så klik på AA og prøv igen, men forvent ikke en flot udskrift. E-bogen udskrives i browseren og det gør ingen forskel, om browseren hedder Internet Explorer, Crome eller Firefox. Testen er udført på en Windows 7 PC med skærmopløsningen 1366 x 768 pixels.

5 Den omfatter kun læsning af to bøger, men udskrifterne på den anvendte PC er så dårlige, at de kun er anvendelige for meget ihærdige efterspørgere af netop disse bøger. Konklusion om lån e-bøger fra ereolen til læsning på en PC Prøv dig frem, men forvent at e-bøgerne kan være tæt på at være næsten ubrugelige. Trin 3.1. Log ind på EBIB Gå til https://www.ebib.dk/ (bemærk https) eller vælg EBIB fra bibliotekets websted. Her kommer man direkte til Log Ind, der skal udfyldes på samme måde som hos ereolen. Trin 3.2. Søg efter en e-bog på EBIB Klik på Emner og vælg kategorier og underkategorier for at se et udvalg af bøger. Med bøger i kataloget skal man dog være heldig for at finde den ønskede bog på denne måde. Brug hellere søgefeltet øverst midt for i skærmbilledet, hvor e-bøger kan søges efter forfatter og titel. I eksemplet herunder søges der efter en bog af Per Lau Jensen med titlen De døde ulves sang. Søgningen på De døde ulves sang gav ubrugelige resultater, men søg i stedet for efter De døde ulves sang (med apostroffer), som kun giver to resultater, hvoraf den ene er et hit. En søgning efter nationalskjalden Rifbjerg giver 11 resultater, herunder Den kroniske uskyld. Hvis man herefter søger efter Den kroniske uskyld, kommer der ubrugelige resultater. Der skal i stedet for søges efter titlen den kroniske uskyld (med apostroffer) for at få et klokkerent hit. Søgefunktionerne er stærkt begrænsede i sammenligning med ereolen, der også kan søge på Forlag, men hvis man er opmærksom på, at søgning efter titler skal omsluttes af apostroffer, går det nok.

6 Trin 3.3. Lån en e-bog på EBIB Jeg valgte Den kroniske uskyld, som desværre var udlånt i alle tilgængelige eksemplarer og jeg måtte derfor klikke på knappen Reservér. Herunder valgte jeg at modtage meddelelsen om booking på . Gå herefter til toppen af siden og klik på MIN SIDE, som i dette tilfælde ser sådan ud: Den kroniske uskyld er utilgængelig, så jeg klikker på knappen Læs ud for titlen Helt uforsvarligt. Bogen bliver vist i et separat og begrænset browservindue uanset, hvilken browser man bruger, og vinduet kan i alle tilfælde klikkes op til visning i fuld skærm, hvilket virker perfekt på den anvendte PC.

7 Udskriften kan formindskes ved gentagne gange at klikke på blandt ikonerne herunder. Gæt selv på, hvordan udskriften forstørres! Man kan gennemgå siderne ved at klikke på pilene til venstre eller højre i skærmbilledet eller ved brug af piltasterne på tastaturet. E-bøger fra EBIB udskrives perfekt på en PC og de kan uden problemer også læses på en smartphone.

ipad for let øvede, modul 8 Underholdning på ipad Læsning

ipad for let øvede, modul 8 Underholdning på ipad Læsning 23012015AS ipad for let øvede modul 8 Underholdning på ipad Indledning I dette modul vil vi beskæftige os med nogle af de muligheder, der er for at læse på ipad'en. Aviser/dagblade Vi har i modul 2 vist,

Læs mere

Vejledning til ereolens app til Android enheder

Vejledning til ereolens app til Android enheder Vejledning til ereolens app til Android enheder 26-01-2015 Indhold 1. Hvordan henter jeg ereolens App til smartphones og tablets?... 3 2. Opdatering af styresystem på din Android enhed... 4 3. Hvordan

Læs mere

Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone

Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone Sådan bruger du ereolens app på ipad eller iphone Med ereolens app har du mulighed for at læse bøger online (via stream) og at hente bøger ned til din tablet eller smartphone til offline læsning. Her får

Læs mere

Vejledning til ereolens app version 2.0 til ipad

Vejledning til ereolens app version 2.0 til ipad Vejledning til ereolens app version 2.0 til ipad 07-07-2014 Indhold 1. Hvordan henter jeg ereolens App?... 3 2. Hvordan kommer jeg i gang?... 5 2.1 Hvordan logger jeg ind/ud?... 5 3. Mine lån... 7 4. Hvordan

Læs mere

Find introduktionsvideo på engelsk her: https://cc.readytalk.com/cc/playback/playback.do?id=c51430

Find introduktionsvideo på engelsk her: https://cc.readytalk.com/cc/playback/playback.do?id=c51430 Introduktion til ereolen Globals OverDrive app Find introduktionsvideo på engelsk her: https://cc.readytalk.com/cc/playback/playback.do?id=c51430 HENT APP OG LOG IND: 1. App en til ereolen Global hedder

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Lær Digital Post at kende. Af Lars Laursen

Lær Digital Post at kende. Af Lars Laursen Lær Digital Post at kende Af Lars Laursen 2 Lær Digital Post at kende Af Lars Laursen Oktober 2014 Side 2 af 80 3 Lær Digital Post at kende, 1. udgave, 1. oplag Copyright 2014 Lars Laursen Research & tekst:

Læs mere

Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave

Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave Til Tutorlægen Velkommen til den elektroniske portefølje. Den er blevet til i dialog mellem Dansk selskab for almen medicin og

Læs mere

Velkommen til AgeForce

Velkommen til AgeForce Velkommen til AgeForce Kapitel 1... 2 Opret din egen profil... 2 Log ind - og log ud - på AgeForce.... 4 Kapitel 2... 5 Fanebladet Hjem din profil... 5 Kapitel 3... 6 Rediger din profil... 6 Rediger dine

Læs mere

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk]

[jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] [jobsøgende] sådan gør du... [søg job via jobnet.dk] Søg jobbet via Jobnet Du kan se ledige job på Jobnet.dk, og når du har fundet en stilling, kan du søge den. Er der i søgeresultatlisten ved annoncens

Læs mere

NIS Kvikguide. Kom godt i gang. Log ind i NIS. Intro til NIS. Opsætningsguiden

NIS Kvikguide. Kom godt i gang. Log ind i NIS. Intro til NIS. Opsætningsguiden NIS Kvikguide Kom godt i gang Velkommen til NIS EG Kommuneinformations webbaserede lovinformationssystem. Denne kvikguide giver dig en kort introduktion til arbejdet med NIS, så du kan gå i gang med det

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

T a r g e t G r u p p e n Microsoft SharePoint

T a r g e t G r u p p e n  Microsoft SharePoint T a r g e t G r u p p e n Microsoft SharePoint I n d h o l d s f o r t e g n e l s e Microsoft SharePoint...1 Versioner...1 SharePoints opbygning... 3 Site...3 Indholdselementer...4 Sider...4 Biblioteker...4

Læs mere

How to do it in rows and columns 12

How to do it in rows and columns 12 UDSKRIFT Når du har lavet et regneark, kan du selvfølgelig nøjes med at have det liggende på din PC eller på en USB-nøgle eller lignende, men ofte skal du præsentere regnearket for andre, som ikke lige

Læs mere

Webredaktør. Vejledning

Webredaktør. Vejledning Webredaktør Vejledning Version 4.0 opdateret september 2012 2 Velkommen som webredaktør... 3 Jeg vil gerne... 4 Redigere... 4 Gemme det jeg har lavet... 4 Ændre afdelingens navn og logo... 5 Ændre hjemmesidens

Læs mere

SÆT STIKKET I OG SÅ ER DU GODT KØRENDE. Brugervejledning til GE FIbernet Internet. Kom godt WWW.GEFIBERNET.DK

SÆT STIKKET I OG SÅ ER DU GODT KØRENDE. Brugervejledning til GE FIbernet Internet. Kom godt WWW.GEFIBERNET.DK SÆT STIKKET I OG SÅ ER DU GODT KØRENDE Brugervejledning til GE FIbernet Internet Kom godt i gang! WWW.GEFIBERNET.DK Kom godt i gang! Med denne vejledning kommer du godt i gang med at bruge GE Fibernet

Læs mere

BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL

BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL Lister kan i Excel anvendes til forskellige formål. Her skal vi se på et af disse, nemlig anvendelsen af lister til "databaselignende" funktioner. For at kunne anvende de

Læs mere

Tilmeld dig jobcentret via Jobnet for borgere under 30 år uden en erhvervskompetencegivende uddannelse

Tilmeld dig jobcentret via Jobnet for borgere under 30 år uden en erhvervskompetencegivende uddannelse Tilmeld dig jobcentret via Jobnet for borgere under 30 år uden en erhvervskompetencegivende uddannelse Denne vejledning er for dig, som er under 30 år og søger om uddannelseshjælp, og som ikke har en erhvervskompetencegivende

Læs mere

Når det kniber med at se skærmen.

Når det kniber med at se skærmen. Når det kniber med at se skærmen. En vejledning i opsætning af pc skærme til personer med nedsat syn. Center for Syn og Hjælpemidler Michael Drevsensvej 1 8270 Højbjerg Når det kniber med at se skærmen.

Læs mere

Kom godt i gang! Brugervejledning til Fiberbredbånd, Webmail og e-mailopsætning. Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk

Kom godt i gang! Brugervejledning til Fiberbredbånd, Webmail og e-mailopsætning. Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk Kom godt i gang! Brugervejledning til Fiberbredbånd, Webmail og e-mailopsætning Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk Fiberbredbånd TV Telefoni Indhold 4 Opkobling til internettet 5 Oprettelse på

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Specialpædagogisk Aftale Kommuniker: Gennem Valg Mikro Værkstedet 2 Brugervejledning Kommuniker: Gennem Valg www.mikrov.dk Indholdsfortegnelse Copyright... 4 1. Oversigt... 5 2. Brugen af Gennem Valg afspilleren:...

Læs mere

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen Lær din mac at kende Poul Erik Larsen Indholdsfortegnelse 03 Mac en udvendigt 04 Skrivebordet 05 Æble-menuen 06 Finder-menuen 07 Arkiv-menuen 08 Dock 10 Hvilket styresystem? 11Systemindstillinger 11 Generelt

Læs mere

Guide til hvordan du får mest muligt ud af søgeresultatet

Guide til hvordan du får mest muligt ud af søgeresultatet Guide til hvordan du får mest muligt ud af søgeresultatet 1. Resultatlisten Når du klikker ind på selve resultatlisten, får du vist alle de materialer, der matcher din søgning. For hvert materiale er der

Læs mere

Lectio. Lectio Studiemodul vejledning. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00

Lectio. Lectio Studiemodul vejledning. MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00 Lectio Lectio Studiemodul vejledning 1992-2010 MaCom A/S MaCom A/S Vesterbrogade 48, 1. 1620 København V Telefon: 33 79 79 00 Telefax: 33 79 79 84 E-mail: mail@macom.dk Internet: www.macom.dk Baggrund

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden. KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook

INDHOLDSFORTEGNELSE. En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden. KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook INDHOLDSFORTEGNELSE En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook Din Chromebooks tastatur og pegefelt... 8 De allerførste

Læs mere

Tutorial 2: Indlæsning af nye rapporter

Tutorial 2: Indlæsning af nye rapporter Tutorial 2: Indlæsning af nye rapporter Indledning Myndigheder og rådgivere som arbejder med den nationale grundvandskortlægning kan blive oprettet som bruger (redaktør) af rapportdatabasen. Herved får

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Start Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 2 Åbn en aktivitet... 4 Øvelse 3 Udskrivnings-ikon

Læs mere

Excel 2010 Grundlæggende

Excel 2010 Grundlæggende Excel 2010 Grundlæggende Velkommen på vores Excel Grundlæggende kursus Det er vores håb, at du vil finde dig godt tilrette på kurset, samt du vil få mange gode og konkrete ting med herfra. Du kan være

Læs mere

sådan gør du... [opret dit CV]

sådan gør du... [opret dit CV] [jobsøgende] sådan gør du... [opret dit CV] og jobønsker Opret CV og Jobønsker på jobnet Når du skal oprette et CV på Jobnet.dk, skal du være oprettet som bruger på Jobnet med Min side. 1. Er du allerede

Læs mere

Adobe Acrobat Professional 11. ISBN nr.: 978-87-93212-08-4

Adobe Acrobat Professional 11. ISBN nr.: 978-87-93212-08-4 Adobe Acrobat Professional 11 ISBN nr.: 978-87-93212-08-4 I n d h o l d s f o r t e g n e l s e Hvad er Adobe Acrobat?... 1 Elektroniske dokumenter... 2 PDF... 2 Acrobat-programmer... 3 Hvor kommer dokumenterne

Læs mere