Storyline. Lille Fjers drøm. Målgruppe o-3 år. Lavet af: Jette Marie Jeppesen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Storyline. Lille Fjers drøm. Målgruppe o-3 år. Lavet af: Jette Marie Jeppesen"

Transkript

1 Storyline Lille Fjers drøm Målgruppe o-3 år. Lavet af: Jette Marie Jeppesen

2 Indholdsfortegnelse. Historie Teori Motivationshistorier Aktiviteter

3 Lille Fjers drøm Der var engang en lille indianer pige, som hed Lille Fjer. Hun havde en fin indianerkjole på med mange forskellige farver og perler på. Hun havde lange sorte fletninger og et pandebånd med fjer i på hovedet, og en fin perlekæde med perler i mange flotte farver om halsen. Lille Fjer boede langt ude på prærien sammen med sin far og mor og lillesøster i en tipie. Der boede ikke så mange mennesker på prærien, så Lille Fjer følte sig tit ensom.

4 En dag besluttede hun sig for at ride ud for at finde nye venner. Lille Fjer hoppede op på sin pony og vinkede farvel til sin far, mor og lillesøster. Efter et stykke tid kom hun til en skov, hun hoppede af ponyen og bandt den til et træ og gik ind i skoven for at plukke nogle bær, for hun var blevet sulten. Pludselig hørte Lille Fjer en gren knække i skovbunden bag sig, uhh hvad var det, tænkte Lille Fjer. Hun blev bange. Nu var lyden der igen. Lille Fjer vendte sig om for at løbe ud af skoven igen, men bag hende stod en lille bjørneunge.

5 Lille Fjer skreg, men den lille bjørneunge sagde til hende du skal ikke være bange, jeg gør ingenting. Bjørneungen spurgte, hvad laver du her? Lille Fjer fortalte, at hun var redet ud for at finde nogle nye venner og var blevet sulten og ville plukke bær. Bjørneungen sagde kom med mig, jeg ved hvor, der vokser nogle lækre brombær. Bjørneungen og Lille Fjer gik længere ind i skoven og fandt de lækreste bær. Da de havde spist, så mange bær de kunne, gik de videre. Bjørneungen ville vise Lille Fjer, hvor han og hans familie boede. Det var ved at blive mørkt, så Lille Fjer måtte sove i bjørnehulen sammen med bjørnene.

6 Der var dejligt varmt i hulen og Lille Fjer var slet ikke bange, for bjørnene var så søde. Hun savnede sin far, mor og lillesøster, da hun skulle sove, men hun puttede sig ind til bjørneungen og sov dejligt. Lille Fjer drømte, at hun mødte en fe, og at hun måtte ønske, lige hvad hun ville. Hun ønskede, at der ville flytte flere indianere dertil, hvor hun boede, så hun kunne få flere legekammerater. Næste morgen fulgte bjørneungen Lille Fjer ud af skoven igen, og han lovede at komme og besøge Lille Fjer en dag.

7 Lille fjer hoppede op på ponyen og begyndte at ride hjem igen. Hun glædede sig til at se sin far, mor og lillesøster igen. Da hun nærmede sig, kunne hun se, at der var kommet flere tippier, og der var mange børn og voksne. Jubii råbte Lille Fjer. Nye legekammerater og venner, tænkte Lille Fjer, min drøm er gået i opfyldelse. Jubii.

8 Teori Værksted Musik Drama Natur Medie

9 Værksted Musik Drama Natur Medie Motivationshistorier

10 Aktiviteter Værksted Ler Indianertøj Ler perler/halskæde Musik Sang Sang og musik Drama Regndans Sangleg Natur Samle fjer/lave pandebånd Plukke brombær Medie Vendespil IBook

11 Teori- værksted Hvorfor er fantasi vigtig for barnets udvikling? Fantasien er vigtig for barnets udvikling, fordi børn opdager, udforsker og udvikler sig gennem fantasi. I fantasien kan børn udvikle deres kreativitet, så de udvikler sig som menneske. De lege som børn selv finder på udspringer af deres fantasi, og gennem legen lærer de sig selv og hinanden at kende og udfordrer sig selv. I fantasien kan man være alt. Når børn leger godt, glemmer de alt omkring sig og er helt frie til at lege hvad som helst.

12 Ved at præsentere børn for aktiviteter som at tegne, male, danse, synge, lege med ler osv. får de mulighed for at udtrykke deres fantasi gennem kreativiteten, bruge sanserne. Børnene skal udfordres, så de får lyst til at udvikle æstetiske produkter. Det er ikke så vigtigt, hvordan det færdige produkt ser ud, det er processen, der er vigtig. Evnen til at fantasere holder hele livet, og kan endda udvikles livet igennem.

13 Teori musik. Hvorfor er sang og musik godt for børns sprogudvikling? Sang har en stor indflydelse på sprogdannelsen. Sang og fællessang er med til at skabe sociale kompetencer hos børn, og sang kommunikerer på tværs at køn og kultur. Børn kan lide lyde og gerne sjove lyde, og det er godt at sætte lyd på sproget, det kan være fra musikinstrumenter eller fysiske rytmer f.eks. klap eller tramp. Ved at bruge kroppen og sanserne, skærpes børnenes sansemotoriske opmærksomhed omkring ordene.

14 Når man bruger rim og remser tydeliggøres sproget, ordene udtales klart og tydeligt, sproget bliver nærmest syngende og derved understreges sprogets rytme, og det gør det lettere for børnene at lære ordene. Ved at sætte musik og rytmik til ordene, hjælper det børnene med at huske ordene. Musik giver en oplevelse af rytme, tonernes variation i højde og styrke, de forskellige instrumenters lyde kan give en æstetisk oplevelse, som kan bevæge og fremkalde sindsstemninger.

15 Teori drama. Hvad lærer børn af rolleleg? Rolleleg er en vigtig leg for børns fantasi og fremadrettet udvikling. I både rolleleg og drama handler det om at lade som om. Børn bruger fantasien, forestiller sig noget de kan være. Der er ikke altid langt fra tanke til handling, og barnet tænker ofte højt, legetøjet kan tale, de kan have fantasivenner osv. Ofte indgår der rollelege i fantasilegen, hvor følelser dramatiseres og gennemspilles med andre børn. Børn leger det de ser og oplever og bearbejder egne oplevelser gennem legen.

16 Børn leger det, de oplever i deres hverdag f.eks. gennem far, mor, barn-legen. De øver sig eller eksperimenterer med de roller de har iagttaget hos f.eks. de voksne. Det er kønsroller, opdragelsesmetoder, etik og moral, samt rammerne og mulighederne for at være andre til nytte. Gennem den æstetiske læreproces som leg og drama er, udvikler børn empati, sociale kompetencer, koncentration, kropsbevidsthed, kreativitet og fantasi.

17 Teori - natur Hvorfor er det vigtigt at børn kommer ud i naturen? Og lærer om den? Det er vigtigt at børn kommer ud i naturen, fordi det er sundt at opholde sig ude i naturen. Den friske luft har ikke de store koncentrationer af smitsomme bakterier og vira som indeklimaet i dagtilbuddets lokaler. Motorikken bliver også udfordret ved at være ude i naturen. Det ujævne terræn, bakker, skråninger og væltede træstubbe er naturlige forhindringer for børnene. Der er færre konflikter når man er ude, for der er plads til alle. Børnene bliver bedre til at koncentrere sig og det gavner indlæringen. De erfaringer børn får i naturen opleves gennem kroppen og sanserne og børn skal mulighed for at røre, se, dufte, smage og føle naturen, og opleve årstiderne skifte på egen krop.

18 Naturen kan bruges som legeplads, naturen inspirerer til leg, og til at bruge fantasien, pinde kan blive til våben, byggematerialer til huler osv. Man kan gå på opdagelse i naturen med børnene og give dem en grundlæggende viden og indsigt i naturens mangfoldighed, fortælle og vise børnene naturens krible- krable dyr og planter i haven, skoven, stranden osv., vække deres nysgerrighed og inspirere til flere ture i naturen. De skal inspireres til selv at udforske naturen. Børnene skal lære at passe på dyrene og planterne i naturen, lære hvad der er spiseligt, og hvad der er giftigt. Det er også vigtigt at børnene kommer ud i naturen og ser kørerne på marken spise græs, fortælle dem, hvor kødet og mælken kommer fra, vise dem hønsene og æggene, æbletræerne og æblerne, bærbuskene og bær osv. Børnene skal også lære nogle grundlæggende principper i tilblivelse fra jord til bord. Børnene skal lære at behandle naturen ordentlig, ikke ødelægge træer og buske, lære at holde naturen ren, så der også er en dejlig natur, når de selv bliver voksne og får børn.

19 Teori - medie Hvad bruger børn og unge de digitale medier til? Og hvad lærer de? Der er i de senere år sket en kraftig stigning i antallet af digitale medier i de enkelte hjem, f.eks. Mobiltelefoner, computere, IPads osv. Mange børn har både adgang til fjernsyn og digitale medier på værelset. Børn og unge har som regel gang i flere digitale medier på en gang. De ser fjernsyn, spiller computer og snakker med kammerater over Skype på en gang. Børn anvender de digitale medier på lige fod med andet legetøj. De digitale medier er blevet en del af børnenes liv og sociale fællesskab. Børn leger ikke på samme måde som før hen. Kulturarven bliver svagere, børn er ikke holdt op med at lege, men de søger inspiration andre steder f.eks. medierne og legetøjet. Medier og digitalt legetøj er gode redskaber for leg.

20 De er gode til at skabe social samvær og leg mellem børn. Udviklingen af legetøjet følger den almindelige teknologiske udvikling og afspejler i høj grad den verden vi lever i. Derfor er det vigtigt, at børn i en tidlig alder får kendskab til de digitale medier for at kunne begå sig i det digitaliserede høj teknologiske kommunikations og videnssamfund. Gennem brug af de digitale medier i legen erhverver barnet sig færdigheder og kompetencer, der kan bruges senere i livet f.eks. de sociale, de sproglige og de tekniske kompetencer. Der findes også mange lærerige spil til f.eks. IPads. Flere og flere børn bliver inaktive, fordi de bruger meget tid foran f.eks. computeren, men der findes digitale medier, der kan bruges til fysisk aktivitet f.eks. Nintendo Wii. Det er vigtigt at være opmærksom på tegn fra børnene og de unge, om de føler sig trykkede, bange eller angste i forbindelse med medieoplevelser.

21 Motivation ler. Prøv lige at se den store gravemaskine der. Ved I, hvad den lige har gravet op? Det er ler. Kom lad os gå hen til manden og spørge om vi må få noget ler med hjem, så vi kan lave noget ler, som er dejlig blødt. Vi skal bruge det til at lave ler perler af, lige som de ler perler Lille Fjer har.

22 Nej...prøv nu lige og se vores støvler, der er så meget mudder på, at vi slet ikke kan se, hvad farve vores støvler har.

23 Motivation indianertøj. Nu skal i bare høre, hvad vi skal lave i dag. I dag ska vi lave indianertøj. Kan i huske Lille Fjer fra historien? Hun havde en fin kjole på med forskellige farver og perler på. Sådan nogle kjoler skal vi også lave, så vi kan blive lige så fine som Lille Fjer.

24 Vi skal male på kjolerne med fingermaling. Lyder det ikke sjovt? Vi skal have kjolerne på, når vi skal holde indianerfest sammen med børnehaven inden efterårsferien. Nå hvad så, er I klar til at gå i gang?

25 Motivation ler perler Nu skal I bare høre, hvad vi skal lave i dag. I dag skal vi lave ler perler af det dejlig bløde ler, vi selv har lavet. Kan I huske Lille Fjer fra historien? Hun havde en fin perlekæde med mange fine perler med mange farver på.

26 Nu skal vi selv lave nogle fine perler, så vi også kan få sådan nogle fine perlekæder som Lille Fjer. Lyder det ikke spændende? Vi skal have halskæderne på, sammen med indianertøjet, når vi skal holde indianerfest sammen med børnehaven. Vi bliver nogle fine indianere, tror I ikke?

27 Motivation - musik I dag skal vi synge en indianer sang, som Lille Fjer har lavet sammen med sin mor om bjørneungen fra skoven. Den synger Lille Fjer sommetider for sin lillesøster, når de skal sove om aftenen. Lillesøster synes, det et dejligt, når Lille Fjer synger for hende. Nu skal vi synge sangen, er I klar?

28 Motivation - musik I dag skal vi lære en ny indianersang. Når Lille Fjer rider på sin pony, finder hun tit på nye sange. Vi skal øve os på indianersangen, så vi kan lære børnene i børnehaven sangen, når vi skal være indianere sammen med dem. Vi skal også spille på tromme.

29 Indianer er rigtig gode til at spille på tromme, jeg tror også Lille Fjer kan spille på tromme. Tror I ikke? Nu finder vi trommerne frem. Er i klar?

30 Motivation - drama Så børn, nu skal i bare høre, hvad vi skal lave i dag. Vi skal danse en regndans. Er der nogen, der ved, hvad det er? Vi skal også bruge en tromme, så vi har en rytme at danse til. Indianere danser regndans, når det er længe siden, det har været regnvejr. Det tror jeg også, Lille Fjer har været med til. Nu skal vi danse og se, om vi kan få det til at regne. Kom lad os prøve.

31 Motivation - drama En sang Lille Fjer synger rigtig meget er, bjørnen sover, det er en af hendes ynglings sange, fordi bjørneungen fra skoven er hendes bedste ven. Den skal vi synge i dag. Det er en sang, hvor vi også skal bevæge os. Lille Fjer vil lære alle sine nye venner denne sang, så de kan synge og lege den sammen. Nu skal vi prøve, om vi også kan lære den.

32 Motivation natur. Kan I huske billedet af Lille Fjer i historien? Hun har et pandebånd med fine fjer på. I dag skal vi en tur i skoven og finde fjer til vores pandebånd. Lille Fjer har også selv været med i skoven og finde fjerene til hendes pandebånd. Fjerene er nogen fuglene i skoven har tabt. Ved I hvilke fugle der bor i skoven?

33 Motivation natur. Om sommeren og efteråret er der mange lækre bær i skoven. Kan i huske Lille Fjer og bjørneungen plukkede brombær i skoven, da Lille Fjer var sulten. Nu er brombærrene modne, og vi skal i skoven og plukke en masse lækre bær, som vi skal lave brombærmarmelade af. Vi skal have brombærmarmeladen med, når vi skal til indianerfest i børnehaven, for vi skal lave pandekager over bål. Lyder det ikke lækkert?

34 Motivation - medie Er der nogen af jer der har prøvet at spille på en IPad? Jeg tror ikke, Lille Fjer har en IPad som hun kan spille på, men nu ved vi noget om indianere, så i dag skal vi prøve at lave vores eget vendespil på en IPad, med billeder af indianere, som vi hjælper hinanden med at finde på internettet. Vil I hjælpe mig?

35 Motivation - medie Når vi skal til indianerfest i børnehaven, tager vi Ipaden med, for I skal være med til at tage billeder af det, I synes er sjovt, og bagefter laver vi en IBook med de billeder, vi har taget. Så har vi en bog på Ipaden med dejlige minder om indianerfesten, som vi kan kigge i og snakke om. Lyder det ikke spændende? Vores helt egen bog

36 Aktivitet : Vuggestue/dagpleje ler. Materialer :Ler-enten fra naturen eller købt ler- to spandeen si - en kop- en klud- aviser. Put leret i en spand med vand, så det er godt dækket. Lad det stå så det bliver opløst. Rør i det af og til. Nu er leret ved at være opløst. Rør i det, der er bundfald og mos de små klumper ud med fingrene.

37 Hæld mudderet over i en si, så småsten osv. sies fra. Det muddervand der render igennem sien, og det der sidder udvendig på sien, skrabes af og ned i spanden, det er det, der bliver til ler.

38 Læg nu en klud i en si, og hæld muddervandet i og lad det dryppe af. I takt med at vandet drypper fra, hældes der mere muddervand i sien, bliv ved til spanden er tom. Lad det stå og dryppe af til det begynder at se tørt ud. Pak nu ler og klud ind i aviser og lad aviserne trækker det sidste vand ud af leret. Skift evt. aviserne en gang undervejs. Lad det ligge natten over. Pak nu leret ud og bland lidt sand i, til det har en blød og ensartet konsistens.

39 Ælt til det har en god konsistens. Så er leret færdig og I kan gå gang med at lave perler eller andet. Det er en lang proces at lave ler selv, men det bliver er en lækker blød ler, super god til de små børn. Gå i gang i god tid med processen. Det tager 1-2 uger.

40 Aktivitet : Indianertøj. Materialer: Hvidt stof, saks, fingermaling, evt. pensler, aviser, perler. Har man ikke hvidt stof, kan en hvid T-shirt også bruges. Tøjet kan også laves af spraglet stof, hvis man ikke har lyst til male. Klip en strimmel stof i en ønsket bredde af til et bælte. Læg stoffet sammen og klip derefter et stykke, der passer i størrelse til til en kjole. Kjolen skal være åben i siderne. Klip et hul til hovedet.

41 Klip frynser nederst på kjolen, ca. 2 cm i bredde og 10 cm i længden. Træk plastik eller træ perler i forskellige farver på frynserne. Evt. kun på hver anden. Læg aviser mellem stoffet, så farven ikke går i gennem.

42 Mal på kjolen, enten med pensler eller fingrene. Mal den ene side og lad den tørre, og mal så derefter den anden side og lad den tørre inden den tages i brug. Der er brugt fingerfarve til denne kjole, fordi det ikke er giftigt. Der kan eksempelvis også bruges tekstilfarve eller andre typer farve.

43 Aktivitet : Ler perler. Materialer : Hjemmelavet ler(rød/blå ler kan også bruges), evt. savsmuld eller sand til at blande i som struktur, en træplade(til at ligge perlerne på), en syl eller et søm. Del evt. leret. Ælt savsmuld i den ene klump, hvis leret skal have struktur.

44 Del leret i små klumper og tril dem til runde eller aflange perler eller form dem til firkantede perler. Lav huller i perlerne med en syl eller et tykt søm. Så skal perlerne tørre under plastik, til de er gennemtørret, det tager ca.1 uge. Derefter skal de brændes i en ler ovn(kan også brændes i bål). Har man ikke selv en ler ovn, så undersøg, hvor det er mulig at få det brændt, evt. på en folkeskole(de fleste folkeskoler har ler ovn og glasur til lakering af ler ting) eller hos en keramiker.

45 Lakering af ler perler. Materialer : klar, mat og farvet glasur, pensler, kraftig ståltråd, klodser til at ligge ståltråden med de lakerede perler på, flamingo, tynde blomsterpinde Så er perlerne brændt første gang. Derefter skal de lakeres, der kan bruges klar, eller mat glasur eller farvet glasur. Træk perlerne på en kraftig ståltråd og dyp dem i klar eller mat glasur. Klods derefter perlerne. op, så de ikke rører bordet. Derefter skal de brændes i ler ovn igen. Har man ikke selv glasur, kan man evt. forhøre sig på skolen(folkeskolen) eller hos en keramiker.

46 Sæt perlerne på et lille stykke blomsterpind, mal perlerne med pensel med farvet glasur og sæt dem derefter i flamingo stykket. Lad dem stå til de skal brændes igen.

47 Aktivitet : ler perle halskæde. Materialer : lædersnor eller bomuldsgarn, ler perler, saks. Træk ler perlerne på en lædersnor. Bind enderne sammen i en knude.

48 Aktivitet : digt en sang. Materiale : en melodi, god fantasi. Melodi : se den lille kattekilling Se den lille bjørneunge Nej, hvor er den sød Den har store brune poter Og en pels så blød Den er sød og dejlig Og den gør ikke spor Den kan finde bær i skoven Lige som sin mor Jo det vil jeg gerne Du er min allerbedste ven Du er sød og dejlig Du er min bedste ven. Man kan vælge en melodi og så ændre teksten, eller man kan selv lave både melodi og tekst. Lille Fjer kom ud i skoven Kom og leg med mig Har du ikke lyst at lege Med den lille bjørn

49 Aktivitet : sang og musik. Materialer : En sang, trommer. Der kan også bruges mange andre instrumenter f.eks. claves(pinde), rasle æg osv. Alle børn, alle børn Kom med mig, kom med mig Vi skal ud og lege, vi skal ud og lege Kom med mig, kom med mig. Melodi : Mester Jakob Slå takter på trommerne. Lad børnene lave deres egen musik til sangen. Vi skal males, vi skal synge Syng med mig, syng med mig Lege indianer, lege indianer Det blir sjovt, det blir sjovt. Vi skal tromme, vi skal danse Dans med mig, dans med mig Lege indianer, lege indianer Det blir sjovt, det blir sjovt. Digt evt. selv videre på sangen. I stedet for musikinstrumenter, kan man også klappe takten med hænderne, eller klappe i gulvet. Sorte spande kan også bruges som trommer.

50 Aktivitet : regndans Materiale : en tromme, eller en cd-afspiller, en cd med indianermusik en vandforstøver, indianertøj. Spil en rytme på trommen eller brug cd en. Lad børnene på skift spille på tromme. Stræk armere op over hovedet. Dans rundt imellem hinanden, mens overkroppen bevæges skiftevis forover og bagover. Syng : vi danser, vi danser, vi danser en regndans..gentag. Spray vand med vandforstøveren mod børnene, så de får fornemmelsen af regn. Man kan også danse soldans, snedans, tordendans osv. Find selv på flere. Man kan også trampe, hoppe, snurre rundt osv. mens man danser rundt. Sorte spande kan også bruges som trommer. Variation af aktiviteten: stopdans. Lad børnene på skift spille på tromme. Brug regndansen som bevægelse. Når trommen stopper, sætter børnene sig ned og er stille, når trommen spiller igen, danses der videre. Børnene kan også blive stående helt stille. Ingen dør.

51 Aktivitet: sangleg. Materialer : indianertøj og et bjørnekostume eller bjørnemaske. Børnene stiller sig i en rundkreds. Et barn ligger sig i midten (Bjørnen). Børnene i rundkredsen går rundt i rundkredsen, mens de synger : Bjørnen sover, bjørnen sover I sin lune hule Den er ikke farlig Når man blot er varlig Men man kan dog, men man kan dog Aldrig på ham tro. Når man synger tro, rejser Bjørnen sig og løber efter børnene. Børnene giver slip i fra hinanden og forsøger at løbe væk fra bjørnen. Den Bjørnen fanger, er den næste bjørn.

52 Aktivitet : finde fjer i skoven og lave et pandebånd. Materialer : fjer, bølgepap, saks, klipsemaskine, farver. Gå en tur f.eks. i skoven, over marken, eller ved stranden og find fuglefjer.

53 Klip et stykke bølgepap, ca. 5cm bredt, mål om barnets hoved hvor langt stykket skal være. Mal bølgepap strimlen. Klips strimlen sammen. Stik fjerene i hullerne i kanten eller klips fjerene fast.

54 Aktivitet : plukke brombær til brombærmarmelade. Materialer : brombærbuske, en skål. Tag f.eks. en tur i skoven, find et brombærhegn eller pluk fra busken i haven. Bærrene er modne, når de er sorte og nemt slipper stilken. Pluk og put alle de modne bær forsigtigt i skålen. Undgå at trykke for meget på bærrene.

55 Tag brombærrene med hjem og lav en lækker marmelade. Find en opskrift på nettet eller i den grønne syltebog. Brombær marmelade. 1 kg brombær 1 usprøjtet citron 1½ dl vand 300 gr sukker 1 tsk. Rød melatin Skyl bærrene og lad dem dryppe af i en sigte. Skær den alleryderste gule skal af citronen og pres saften af citronen. Læg skallerne i en gryde sammen med bær, citronsaft og vand. Varm gryden langsomt op under låg og lad indholdet koge i 5 min. tilsæt så 250 gr af sukkeret. Bland resten af sukkeret med melatin og drys blandingen i bærrene, når de har simret i 7-8 min. Lad marmeladen koge i et par minutter og hæld det i atamonskyllede glas. Brombærmarmeladen smager dejligt til pandekager.

56 Aktivitet : vendespil på IPad. Materialer : IPad, billeder af indianere fra nettet. Find billeder af indianere, fjer, heste osv. Tag et billede af skærmen og evt. rediger i billedet. Følg instrukserne i programmet.

57 Aktivitet : IBook. Materialer : IPad, billeder som er taget med Ipaden, Book Creator, IBook. Lad børnene tage billeder af indianerfesten med Ipaden. I Book Creator vælger man, hvordan bogen skal se ud, derefter ligger man billederne ind, og skriver evt. en lille tekst og ligger lyd på. Derefter ligger man det i ibooks. Så kan man læse den, så tit man vil.

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager Aktivitet 2 Lav trolde - lysestager Motivation Trolde bor i skoven, og de har derfor ikke strøm så de kan få lys. De bruger stearinlys. I dag skal vi farve vores egne flotte trolde lysestager. I bestemmer

Læs mere

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248)

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Aben Abelone Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Indholdsfortegnelse: INDLEDNING HISTORIEN OM ABEN ABELONE VÆRKSTED Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MEDIE Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MUSIK: Teori Aktivitet

Læs mere

Indianer drengen lille Nor

Indianer drengen lille Nor Indianer drengen lille Nor Målgruppe 1-3år Heidi Rodsted Langt ude på prærien boede indianer drengen lille Nor sammen med sin far og mor De boede i en stor tipi, det hedder indianernes huse. Lille Nor

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen Kaninen pixeline Af Kit G. Laugesen indledning Storyline er en lille historie om kaninen pixeline som godt kan lide farver. Målgruppe er dagpleje/vuggestuebørn i alder 1-3år,da jeg selv er dagpleje er

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster og akkorder

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster og akkorder Smag for leg Tekster og akkorder Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard www.mortenmusik.dk +45-28 40 66 95 morten@mortenmusik.dk Indhold Smag for leg... s. 3 Hvem vil lave suppe... s. 4 Grøntsagsgymnastik...

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Kære dagplejere i Aalborg kommune

Kære dagplejere i Aalborg kommune Kære dagplejere i Aalborg kommune En lille sommerhilsen efter jeg har besøgt mange af jer ude i legestuerne og på legepladser, jeg har været ude og se hvad i laver af lege og aktiviteter og sat mine lege

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R Storyline af Helle Bennedsen INDHOLDSFORTEGNELSE Historien: Grisen Arthur Værksted Modellervoks, Klodser. Natur Bladkranse, Bålmad. Medier Fotografering

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg

Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg Mageløse Madam Inger Lynghøjen 8600 Silkeborg Historien om heksen, der heksede Madmor Inger om til Mageløse Madam Inger og fik hende til I dag bor der en masse søde børn og nogle voksne ude i huset på

Læs mere

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla.

Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers, der er en del af årshjulet i Valhalla. Valhalla 2013 I Valhalla har der været lederskifte i november 2012, derfor har vi ikke nået at arbejde så grundigt med læreplanen i år. Vi har dog arbejdet med hverdagslivstemaet Det rytmiske univers,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013

Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013 Nyhedsbrev fra Naturskolen Juni 2013 Det dufter af midsommer derude. Netop nu står naturen i fuld flor det dufter af et væld af blomster og nyslået hø. Lige nu er naturen på sit højeste; råen har netop

Læs mere

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort

Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Begynd eller afrund jeres samtale med dette kort Kommer børn nok ud? Synes du, at det er vigtigt, at børn får oplevelser med og i naturen? Hvorfor eller hvorfor ikke? Kommer dit barn nok ud og får de rigtige

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Bilag 1: Introduktion i brug af dolk

Bilag 1: Introduktion i brug af dolk Bilag 1: Introduktion i brug af dolk Det er vigtigt, at pigerne lærer at håndtere og respektere dolken. Derfor disse regler: n er et redskab ikke legetøj. Snit altid væk fra dig selv. Brug aldrig dolk,

Læs mere

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Skema 1 Læreplanstema Indianer tema. Periode: uge 27-35 Deltagere: alle børn og voksne som er her i ferien Brainstorm: - Bål og mad herpå - Dans

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Hver morgen holder vi morgensamling på stuen. Ved morgensamlingen taler vi om, hvem der er kommet i dag, hvem der kommer senere,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma

Marimbas Rejse. En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Marimbas Rejse En musikalsk fortælling om pigen Marimba og hendes venskab til elefanten Ngoma Opført af: Cahit Ece (musiker) Jimmi Mhukayesango (fortæller) I hæftet finder du historien om Marimba og forslag

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater,

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater, Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. At barnet kan gøre sig Ansatte

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner 30 Tema Rut råber og raser og kaster med sand Hun sprutter og taler så grimt som man kan Alle de griner og råber at Rut Er skolens trold og den sureste prut Når alle de leger, går Rut for sig selv For

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster. www.mortenmusik.dk! +45-28 40 66 95 " morten@mortenmusik.

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster. www.mortenmusik.dk! +45-28 40 66 95  morten@mortenmusik. Smag for leg Tekster Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard www.mortenmusik.dk! +45-28 40 66 95 " morten@mortenmusik.dk Indhold Smag for leg!... s. 3 Friske Frede Fersken!... s. 4 Frugtsangen!...

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 8 Emne: Familie og arbejde Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge8_familie.indd 1 06/07/10 11.25 Uge 8 l Familie og arbejde Ved

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 7 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge7_sund og stærk.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 7 l Sund og stærk Det er tidligt

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner børnehaven i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

Den nysgerrige. Skovtrolde - niveau 1 - trin for trin. Skovtrolde Niveau 1

Den nysgerrige. Skovtrolde - niveau 1 - trin for trin. Skovtrolde Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår og sommer Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Som skal spirerne blive klogere på træer ikke mindst hyldetræer. De

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser

Brændenældesuppe. Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred. Del 2: Forberedelse af øvrige ingredienser Brændenældesuppe Del 1: Indsamling af brændenælder, skvalderkål og vejbred De små blade i toppen af brændenælderne samles ind (se billeder af planten). Tag en frostpose på hånden, når bladene plukkes.

Læs mere

Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen

Bamsen Benny. Af Dorte S. Thomsen Bamsen Benny Af Dorte S. Thomsen Indledning Story linen er en historie om Bamsen Benny. Min målgruppe er børn i dagplejen/vuggestuen, alder ½ - 3 år, og da jeg er ansat som dagplejer, er det mit udgangspunkt.

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

agurk gulerod grøntsager

agurk gulerod grøntsager Opgave : Grove og fine grøntsager Fine grøntsager som agurk og tomat indeholder mere vand end grove grøntsager som gulerod og kål. Find ud af, hvor meget vand du kan presse ud af en agurk og af en gulerod.

Læs mere

Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017.

Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017. Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017. Storegruppen, - årgang 11/12 interviewes af deres primærpædagog: Drengenes svar/pigernes svar Formålet med børneinterviewet har været at få

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

maden måltider med matematisk opmærksomhed

maden måltider med matematisk opmærksomhed fortæl om maden måltider med matematisk opmærksomhed billedkortene Billedkortene giver med tekst og billeder forslag til, hvordan I før, under og efter måltidet kan arbejde med 1½ - 3 årige børns maddannelse

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 20. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 20 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 20. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 20 Emne: Venner side 1 Kursusmappe Uge 20 Emne: Venner Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 20 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge20_venner.indd 1 06/07/10 12.11 Uge 20 l Venner Hopp er på vej hen til Hipp. Hun kan

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1. Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12. Uge 29 Emne: Nørd Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge29_nørd.indd 1 06/07/10 12.00 Uge 29 l Nørd Hopp har fundet en god pind. Den faldt ned lige

Læs mere

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik:

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: Musik og Spræl Klapstart D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: (klap skiftevis på lår og i hænder) G D A D :Goddaw sir vi til fødderne, knæene og mawsen: (klap det omtalte

Læs mere

Eriks Mad og Musik. Tema: Brunch. Bland mel, sukker, natron og salt og pisk blandingen i skålen lidt efter lidt.

Eriks Mad og Musik. Tema: Brunch. Bland mel, sukker, natron og salt og pisk blandingen i skålen lidt efter lidt. Eriks Mad og Musik.september 00 Tema: Brunch Varm Chokolade l sødmælk - spsk kakao 00 g mørk chokolade på 0-70% spsk sukker Piskefløde Hæld mælken i en tykbundet gryde og læg forsigtigt et par teskefulde

Læs mere

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/ Uge 11 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge11_dyr.indd 1 06/07/10 12.02 Uge 11 l Dyr Hipp og Hopp står under træet. Det er koldt, og de fryser. De

Læs mere

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

ÆBLET. historien om Adam og Eva. Side 3 ÆBLET historien om Adam og Eva 1 Dag og nat 4 2 Adam og Eva 6 3 Træet 8 4 En dejlig tid 10 5 Røde æbler 12 6 Slangen 14 7 Pluk det 16 8 Nøgne 20 9 Hvor er I? 22 10 Det var ikke mig 24 11 Guds straf

Læs mere

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan:

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan: Skovkontrakten Skovkontrakten, den er vigtig! Alle dyr og nisser har skrevet under på den, og har lovet at holde den. Hvis der er en eller anden der bryder den, vil ingen af de andre have noget med dem

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Sprogindsatsen muligheder gennem sprog Sammenhæng også i overgange Krav om refleksion og metodisk systematik i den pædagogiske praksis Sprogindsatsen

Læs mere

Indledning. Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge.

Indledning. Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge. Anja Andersen Indledning Min storyline henvender sig til børn i børnehavealderen 3-6 år, og er både for piger og drenge. Det er igennem alle aktiviteter vigtigt, hele tiden at have i baghovedet, at vi

Læs mere

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser.

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. SPROG bruger vi når vi vil meddele os til vores omgivelser Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. til at tænke med Det er vigtigt at holde sig for øje, at udvikling

Læs mere

MASSAGE MED BOLD FORMÅL:

MASSAGE MED BOLD FORMÅL: LEG MED FØLESANSEN MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring LEG: I skal bruge: En bold det kan være en blød noppebold, en hårdere massagebold eller en tennisbold. Bolden

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 14. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 14 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge14_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 12.04

Læs mere

Hvis Sevel Skole lukkede, så ville vi feste hele natten. * Hvis der ingen træer var Sevel, så ville verden blive dårligere. * Hvis heste fik klove,

Hvis Sevel Skole lukkede, så ville vi feste hele natten. * Hvis der ingen træer var Sevel, så ville verden blive dårligere. * Hvis heste fik klove, MULIGHEDER Hvis der ikke var dyr, så ville min ko skrige højt. Hvis der fandtes superbabyer, så ville vi alle ikke kunne sove. Hvis Sevel Kirke var lyserød, så ville vi ikke spise citronmåne. Hvis citronmåne

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Den seje. Vandplaskere - Niveau 1 - Trin for trin. Vandplaskere Niveau 1

Den seje. Vandplaskere - Niveau 1 - Trin for trin. Vandplaskere Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Der lever mange flere forskellige fisk, hajer, skildpadder,

Læs mere

ELLIOT. Et manuskript af. 8.B, Henriette Hørlücks skole

ELLIOT. Et manuskript af. 8.B, Henriette Hørlücks skole ELLIOT Et manuskript af 8.B, Henriette Hørlücks skole 5. Gennemskrivning, april 2008 1 SC 1. EXT. SKOLEGÅRDEN DAG LEA(15) har kun sort tøj på, og mørk make-up. Hun sidder alene i skolegården og kigger

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk.

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk. Birkes-citronkage 1 KAGE TIL 10-12 PERSONER Denne her kage er den mest populære kage, jeg nogen sinde har lavet. Ideen om en kage med citron og birkes er en klassiker, men lige denne her opskrift er min

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over

Dagen efter mødte en flok forventningsfulde solstråler op i Solen. I dag skulle der laves dej med lyng til fladbrød. Fladbrødene skulle bages over Solens børn er i fuld gang med at lave hybenmarmelade. Først var en gruppe børn var ude og plukke en masse hyben, og derefter skulle de klargøres til marmelade. Det krævede koncentration og finmotorik

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Udfordringen og vejledning hertil

Udfordringen og vejledning hertil Årstid: Hele året, men det anbefales, at mærket tages i de mørkere måneder Lokation: I en skov Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Udfordringen og vejledning hertil Kære ledere. I skal nu i gang

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

HippHopp. Uge 18. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Emne: Familie og arbejde side 1

HippHopp. Uge 18. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 18 Emne: Familie og arbejde Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge18_familie.indd 1 06/07/10 12.07 Uge 18 l Familie og arbejde Hipp og Hopp

Læs mere